Én amúgy egyiket sem javaslom ha csak átmenetinek szánod. Akkor inkább menj el egy spinning klubba akkor vagy olcsó opcióként akár sima edzőterembe és ülj egy konditermi bringára rá egy órát (utóbbit én is csináltam, szar is volt mondjuk :)) vagy eliptikus tréner vagy bármi ami kardió és lábat/egész testet megmozgat. Legolcsóbb opcióként Decathlonban a próbagépeken is tolhatod de szerintem hamar kiraknak :D
Az alábbiak bármelyikébe akkor érdemes beruházni ha több télen át akarsz bringázással (is) foglalkozni, meg hosszútávon kiegészítő sportként akarod. Arra egyébként hasznos, bár edzéstervbe illeszteni körültekintően kell. Különben csak kidobott pénz és mindemellett bazi sok helyet is foglal. Hidd el, a futócuccokat/cipőket még el-elnézi az asszony, de egy (pláne feleslegesen) tárolt görgő, bringa, szőnyeg, ventilátor stb az hamar feszültséghez vezethet hacsak nincs egy erre a célra fenntartott házi konditermed, üres fél garázsod, erkélyed amit nem használsz stb.
Chicago, Boston, NY -> fél misi alatt nehéz öket kihozni, ha egy nagyon kicsit is maradna az ember elötte/utána, az 1 misi egy nagyon konzervatív megközelítés
Egy főre gondoltad? Fél misi alatt egy főre (ha ketten mentek) két éj szállással bőven kijön. De, szerintem, egy hét mindenképpen kell a tengerentúlon az átállás miatt. Két főre (ha mindkettő fut is) egy hét 3500$ körül normális szállással kijön a teljes út. Egyébként, bár baromi drága, ellenben örök élmény... :)
Londonra meg jelenleg olyan kicsi esélyt látok a(z egyébként csak 100 fontba kerülö) sorsolás sikerére, hogy ha odajutok hogy már csak az hiányzik, utazásszervezö irodán keresztül mennék, ami 1500€ (nevezés+3 nap hotel 2 ágyas szobában vmi idegennel) plusz a kaja és repülö.
A jővő évi London maraton sorsolása már megvolt...
Mennyibe kerül egy komolyabb szobabringa vagy országúti+görgö kombó? Nyilván pár tízezertöl már misiig, de mégis mi a házszám?
Hát ez valóban egy nagyon tág értelmezési tartomány lesz.
- szobabringát nem tudom, gondolom 500 EUR környékétől már vannak normálisabbak. Azt lerakod egy helyre, ha kedved van mész vele, de normális strukturált edzésre nem javaslom. Spinning bringák valszeg drágábbak és azon spinning edzéseket lehet csinálni. Az is tök jó keresztedzésnek, de strukturált bringaedzés az más sztori (szigorúan szvsz)
- országúti/görgő - itt megint több változat van:
1, szabadgörgő vagy smart szabadgörgő - nagyon jó, igazi mazochistáknak. Felrakod rá a bringát és próbálsz fent maradni mint a rodeóban (a tölcsér görgősek már jobbak de az is szép kihívás) - kb 300 EUR
2, Félokos görgők amire normálisan felteszed a bringát, kell hozzá (minimum egy szet) görgőgumi mert különben ledarálja a normálist hamar. Ez is jó, ár szempontból ez a jobban kigazdálkodható de ha van több pénzed akkor meg fogod bánni hogy nem a smart direct görgőt vetted. Szerintem 300 EUR körül már kapható szintén
3, okos direkt görgők - bringát hátsókerék nélkül csatlakoztatod (kell egy plusz hátsó fogaskerék sor) és az adja az ellenállást. Általában ez a legtutibb, saját bringádon a legtöbbet ezzel tudod kihozni. Három fő gyártó van: Garmin (Tacx), Wahoo, Elite - újonnan 1000 EUR körül, de ki lehet fogni jó dealeket, 600 EUR körül szerintem jól hozzáférhető, sok már az alig használt.
4. smart szobabringák - bazi drága, de elvileg a legkevesebb babrálás ezzel van, úgy állítod be ahogy akarod (több családtag könnyebben használhatja egyszerre) de még így is rohadt drága. Viszont nem koptatod közben a saját bringát - hogy ez előny vagy sem arról megoszlanak a vélemények. 3000 EUR környéke, de biztos ebből is van néha special offer, pl most a Garminnál
Ami kell még:
Hely - ez a megfizethetetlen része - ahol lehet wifi, hűtés, nem zavar mást a zaj és elférsz jól - aka paincave
Szőnyeg (alá, mert különben meg fog őrülni mindenki, te is)
Hűtés: ventilátor (erős és sok, nem érdemes alábecsülni az igényt), szuperfancyknak Wahoo Headwind :)
Egy polc/szék stb magad elé amire a laptopot, tabletet vagy 4K tévét teszed (házi barkács, meglévő kerti vagy szobabútor szett, de kapható 300 EUR körül is simán)
Egy program (zwift, rouvy, stb) mert különben rohadt unalmas így meg kurvajó
No igen, semmi sem tökéletes:) Bár ezek közül csak az éhség a gond, mert a 16/8 miatt csak 11-kor eszem először. De egy fél liter gyümölcsteával ki lehet húzni.
Mondjuk nekem futás/bringa után a fülem sincs tele vízzel, nincs klórszagom és baromi éhes se szoktam lenni mint úszás után, de egyébként egyetértek :) Ugye, hogy meg lehet szeretni ha nem feltétlen csak muszájból csinálja az ember?
Az ES3 most még mindenhol drága (nincs vagy minimális akció), ES2 meg bizony olcsóbb - lett is egy nekem hirtelen az ajánlásodra :) - viszont már egyre kevesebb helyen kapni.
A tesztek alapján nincs marginális különbség, ES3-at jobban dícsérik mert az ES2 kicsit feszesebb/reszponzívabb - de az nekem meg mondjuk pont jó daily tempo trainernek. Mondjuk nem tudom miért sürgettem mert most épp nem tudok futni de jó lesz az későbbre ezért az árért :)
Á, nem úgy hallgattam, hogy memorizáljam a hibákat, csak megütötték a fülemet. Egyszer egy lánykéréssel (vki ott kérte meg a barátnője kezét) kapcsolatos szövegnél jajdultam fel, de kb ennyi az emlékem.
De mindegy is, lehet, hogy túl szigorú voltam.
Sokkal érdekesebb, hogy ma már be merem vallani, hogy szeretek úszni. Szerintem ha visszatérek vmikor a futáshoz, akkor is beiktatok heti egy úszást. Akkora élmény egy olyan edzés, ami után laza izmokkal és ízületekkel sétál haza az ember. Ilyen futás és bringa után sosincs.
az simán lehet, Péter Attilát magyarról magyarra is nehéz lenne... :) voltam már a lánnyal kétszer speaker magyarul egy versenyen, csináltunk közös csapatépítőt, ezeken bizony én voltam gyenge láncszem, pedig szemrebbenés nélkül tudok (és szeretek) előadni sok ember előtt értelmes dolgokról bullshit nélkül.
az live angolját én mint tanuló megítélni nem tudom kvázi natív szintú angol hallgatóhoz képest, de jó lenne akár egy részletesebb feeedback, ha van emléked.
Ha minden jól megy év végére abba a zónába kerülök testsúlyomat illetően, ahol már régen nem jártam. Tegnap elkezdtem előkutatni régi edzésnaplóimat. Leginkább azt kerestem, hogy mikor/hány kiló voltam.
Legalacsonyabb érték 80kg volt, amit találtam, de emlékszem, hogy amikor az első maratonomra készültem, egy röpke pillanatra 75 alá is mentem, de erről nincs feljegyzés. Ez 2003-ban volt és 106kg volt az induló súly. Erről természetesen nincs edzésnapló, mert akkor nem futottam.
Azóta is megy az állandó harcom a kilókkal és 20kg-os kilengéseim voltak. Ezzel a koplalós módszerrel remélem, ennek örökre vége lesz.
A vasárnapi 24km-es szaladásomnak némileg rossz vége lett. Köhögök, mint a fene. Nem tudom, hogy megfázás vagy micsoda ez. Majd a doki megmondja. A mai futás is ventolinnal indult és tök jól felmentem a dombra, majd jött a köhögés. Bele is kellett sétálnom, annyira fulladoztam. Amikor kiköhögtem magam, újra futásra váltottam és simán tudtam tartani a 140 körüli pulzust egészen normális tempóval.
Jah, van 3-as, de mint szinte minden cipönél, az eggyel régebbi generáció általában jelentösen olcsóbb, mint az aktuális.
Pl. Hoka Carbon X2 is akad néha 100€ körül, X3-at még nem láttam 140€ alatt.
Az ES2-t 83€ volt, a 3-as kb. 150€ lenne most.
A különbségek általában nem indokolják a felárat.
Mivel én egyszerre vettem az ES2-t a Vaporfly-al, én úgy voltam vele, hogy nem baj ha nem az aktuális csúcscipöt kapom meg, mert versenyre ott lesz a Vaporfly, az ES2 meg inkább amolyan daily trainer, intervallokra stb., inkább csak azért, mert olcsó és már sok jót hallottam róla.
Az, hogy ennyire bevált, az abszolút meglepetés kategória és mivel most 3 cipöt is kiszortírozok nagyjából egyszerre (Hoka Clifton 700 km után: még nincs komolyabb gond vele, de kimostam, és nem szeretném többet használni futásra, mert szerintem jelentös szerepe van a csipöproblémáimban, úgyhogy lehet marad utcai cipönek; Saucony Triumph 1100 km után: szintén úgy tünik, még semmi baja, de nem fogom vele tönkretenni magam, szintén kimostam és jó lesz mászkálni; Hoka Rincon 600 km után: abszolút rütyvedt, lelakott szar cipö, kibaszom a kukába, még utcainak se veszem fel többé) gondolkodom, hogy veszek belöle még 1-2 párral, minek kísérletezzek ismeretlen cipökkel, amikor ez ennyire jó.
A tartósságában biztos vagyok, mert Saucony (lásd Triumph-ok 1000+ teljesítménnyel) és nekem nulla bejáratásra volt szükségem vele, de ez nyilván egyénfüggö.
Ahogy az is, hogy nekem szubjektíven minimum ugyanazt hozta, mint a Next% 2, objektíven meg lehetetlen megmondani.
Sajnos kicsit régebbi tanulmány, ezért ezeket a cipöket nem tesztelték benne, de korrektnek tünik a tesztmódszerük (futópadon mérve azonos tempóval sima cipöben + karbonban mérik az oxigénfogyasztást) és egy jó közelítést ad az elérhetö pluszról, ami olyan 3% lehet IRL.
Kezd felsejleni, mit érezhet 9:3 a diagnózisa óta. Nekem az még nincs, 23-án megyek csak dokihoz, de erre a hétre önkéntesen otthon terveztem maradni, hogy addig már ne súlyosbítsam a lehetséges problémát. Ha valamikor, akkor most semmit nem számít, hogy edzek-e vagy sem, söt simán lehet hogy hosszú távon jobb is kicsit visszavenni, nem kell mindig nyélgázon csapatni.
De ott a kiírt edzés a TP-ben és tegnap este itt rágtam a kefét, hogy reggel vagy délben menjek-e el mégis, szarok én bele hogy fáj. Eleve csak 52 perc, 6x200 méter intervall, ne vicceljünk már. Még el sem kezdtem kihagyni az edzéseket, de már mego"rülök.
Mennyibe kerül egy komolyabb szobabringa vagy országúti+görgö kombó? Nyilván pár tízezertöl már misiig, de mégis mi a házszám? goyko14 vagy valaki, halp! :)
Megnéztem ismét az ES2 véleményeket, sőt, azóta lett Endorphin Speed 3, amit mindenki még jobbnak mond. Jövő július-augusztusra már kellene, hogy be tudjam járatni októberre. Addig még kivárok. Elsősorban azért tetszik, mert tartósabbnak mondják, mint a Nike Next%2 cipellőjét. Azt csak én teszem hozzá, hogy az én sebesség tartományomra lehet hogy még ugyanazt is tudják. Érdekes, hogy nem igazán találtam olyan teszteket, ami az egyes cipők által elérhető gyorsulást vagy lassulást mutatják be számszerűen.
Vágom, de épp ezért gondolom (vagy hát: tény) hogy Berlin még mindig a legolcsóbb a 6 nagyból.
*Amúgy* protip: a bécsi maraton (ápr. 23, ugyanaz a nap mint London) 116€ és oda azért nem lehetetlen kijutni stb. Tavaszi célversenynek kvázi ideális lehet.
Engem az utóbbi években bevezetett "klasszikusok discsoritmusban"-tól ver ki a véres ragya a rajtban. Lehet, hogy a combom is ettől szakadt el anno, annyira befeszültem. 🙂
látjátok, ez az előnye a tömegiszonynak - nem tudnának annyit fizetni, hogy elmenjek egy ilyen versenyre. Már a sparon is necces volt, baromira idegesített, hogy mások is voltak a rajtzónában. Nem beszélve a bömbölő tuctucról, az angolul alsó középfokon sem tudó szpíkercsajról és lelkesítőnek szánt bullshitről, amiktől teljesen lehangolódtam. Megváltás volt elindulni :)
Tényleg sok pénz, de a 6 major-böl még így is a legolcsóbb lenne, ha összejönne.
Chicago, Boston, NY -> fél misi alatt nehéz öket kihozni, ha egy nagyon kicsit is maradna az ember elötte/utána, az 1 misi egy nagyon konzervatív megközelítés
Tokyo még drágább
Londonra meg jelenleg olyan kicsi esélyt látok a(z egyébként csak 100 fontba kerülö) sorsolás sikerére, hogy ha odajutok hogy már csak az hiányzik, utazásszervezö irodán keresztül mennék, ami 1500€ (nevezés+3 nap hotel 2 ágyas szobában vmi idegennel) plusz a kaja és repülö.
vasárnapok foglaltak, a helyi csapatommal megyünk terepre általában. most is olyan szép 26-os kört mentünk Budaörsről az Erzsébet kilátó felé! ajánlom mindenkinek.
Persze, egy ezrelék volt a különség a cal factor-ban. Pedig sokat regélnek a domináns és nem-domináns lábról, de nekm a Stryd-nál ez nem számít(ott), viszont a normál footpod-oknál igen.
hát ha ketten megyünk vonattal esetleg repcsivel, és időben veszünk jegyet akkor 100 euro körül megvan az utazás oda-vissza (van 20 EUR repcsi, és 40 EUR vonatjegy). szállás ugye berlini barát. kaja, na az arrefele nem olcsó, de eszünk gyrost :) ja hát igen nem olcsó semmi, de ha még a neveztés se, akkor az eléggé elveszi a kedvet.
berlini ismerőssel felmerült tegnap, h még lehet a berlini maraton lottóra regisztrálni, már nagyon be is lelkesedtem, amikor megláttam az árát: 163 eur. a 70 000 Ft... 4xspar maraton. Hááááát...
Ezt az ES2-ben futottam, csak amolyan relatív relaxed körözésként. Alapvetöen egy 60 perces fokozó futásnak indult, warmuppal stb. csak ráhúztam. 200 méter szint.
Ha a supercipö alatt a Vaporfly-t érted, azt eddig 3 edzésen hordtam, össztáv 46 km. Utcákon derékszögeket kanyarogva el tudom képzelni, hogy nem jól esik kanyarban, de az erdöben ahol én futok, semmi extra nem tünt fel egy átlag cipöhöz képest.
Ami viszont nem jó, hogy a lábfej felsö közepe környékén ("rüszt"), ahol a füzö kezdödik, van belülröl egy fura, párnázott kis rész, gondolom az a feladata, hogy takarja a füzöt belülröl és elkerülje hogy kidörzsöljön valamit. Rám ez úgy hat, hogy kidörzsöli a lábam :) a legutolsó használat után egy hétig is éreztem, és ennek nem kis szerepe volt a döntésben, hogy biztosan ne a Vaporfly-t vigyem magammal. Nagyon fura volt, ahogy nyomogattam a fájós részt a lábfejemen, nyikorgott (!) a lábam.
A héten akarok futni egy hardtry HM PB-t, mert aztán úgy tünik nekem feierabend van futás terén, legalábbis egy idöre.
A cipő - illetve a cipőn való konkrét elhelyezkedés(?) - az valós tényező, de a talaj nem tudom, mennyire számít, pl. hogy rekortán vagy aszfalt (a futóhomokot nem veszem ide, valós körülmények érdekelnek).
Tényleg, olyat próbáltál már, hogy átrakod a másik lábadra?
Szerencse, hogy elmentél dokihoz, mert simán előfordulhatott volna, hogy kipihened, aztán egyszer csak eltörik. Jobb ez így. Remélem, hyorsan túl is leszel rajta.
Bringázom én is és mehetünk utána egy gyors kört is, ha lesz kedved.
S még annyit, hogy ha megnézed pl. ezt az oldalt, ami egyébként elég hiteles, s ezt többek között Pinyo is emg tudja erősíteni, mert ő is táplálkozott innen, szóval az itt lévő táblázat sem érvényes Magyarországon.
Mármint csak akkor jön ki a mi szabályzatból, ha nincsen szegély, mert akkor mindent 20 cm-re a vonalaktól/szegélyektől mérnek. Ha van szegély, mint a Honvéd pályán is, akkor az 1. és 2. pályák elméleti helye között lévő 112 cm (a többinél meglévő 122 cm helyett eltolja/lecsökkenti ezzel a kb. 63 cm-rel a 2-8. pályák hosszát.
Jövő szerdán megyek MR-re, aztán ha az is megvan, vissza a dokihoz megdumálni, mikor lesz a műtét. A magyar eü-t ismerve attól tartok, nem napok kérdése lesz a dolog, pedig szeretném nagyon gyorsan letudni.
Nevetséges ez a nyavalyám, nincs semmi panaszom, de mégis fel kell, hogy szabdaljanak.
Bárhol futhatsz, de egy ilyen pontos kalibrálásnál pontosan kell tudni, hogy mennyi egy kör hossza. S az hol van. 20 cm-re a vonaltól, 30 cm-re?
S amikor futsz, hogy ellenőrzöd le, hogy pl. 30 cm-re vagy a belső szegélytől? Lenézel, s mit látsz?! Nincs ott egy lézer, mint a kenyaiaknak. :-) Azt viszont elég könnyű követni, hogy kb. a vonalon van-e a lábad, vagy tőle 10 cm-re.
S csak hogy érzékeltessem, 10 cm oldalirányú különbség kb. 63 cm hosszat jelent, ami egy nagyságrendileg 400 m-es "kör" esetében 1,5 ezrelék, s ugyebár kalibrálni ezred pontossággal lehet a footpod-okat, Stryd-ot.
Sikerült érzékeltetnem, hogy miért?
Ha majd leméred a 400 métert, akkor előtte kérdezd meg, hogy mégis hol gondolták 400 méternek. Ha ilyen girbe-gurba vonalvezetésű, akkor én a középvonalban próbálnám meg minél jobban tartani a 400 métert, ami úgysem sikerülne, mert szerintem rengeteg tervezést és nagyon pontos kivételezést igényel ez.
Felmerül bennem az a kérdés, hogy miért nem a rendes sávban futottál. Miért a vonalon??
Pont ma voltam körbejárni a falunkban épülő futópályát, lemérni a hosszát. A tervezet szerint 400 méter lesz a kör, annyinak is mértem (7X, multiband) de majd körbetolom mérőkerékkel is, ahogy eddig minden számomra fontos távot lemértem mérőkerékkel, mert én csak annak hiszek :)
Hát elkészült, pénteken hívtak, hogy valamelyik vasárnap mehetek, s ma meg is történt.
Bár nem egyeztettem velük, de remélem, hogy az általam ismert szabály szerint festették újra a Honvéd futópályáját, azaz
"A pálya hosszát a belső szegélytől 0,30 m-re a futópálya felé kell kimérni, vagy ha nincs szegély a kanyarban (vagy a vizesárok terelőútján), a festett vonaltól 0,20 m-re. 3. A versenytávokat a rajtvonalnak a céltól távolabbi szélétől a célvonalnak a rajthoz közelebbi széléig kell mérni. 4. 400 m-en és az annál rövidebb távokon minden versenyzőnek 1,22 m (ą 0,01 m) széles (a jobb oldali határvonallal együtt), 50 mm-es fehér vonallal határolt külön pályát kell biztosítani. Névlegesen minden pályának egyforma szélesnek kell lennie. A belső pályát a 160.2 Szabály szerint kell mérni, míg a többit 0,20 m-re a pályát határoló belső vonal külső szélétől."
Én mindenesetre az 1. és 2. sáv közötti vonalon futottam, méghozzá azzal a cipővel, amin a Stryd van. Ennek a vonalnak a hosszát én 405,78 cm-re számoltam.
Egyszer 10 kört tettem meg, egyszer pedig 5 kört. A két futás között megint minimális különbség lett, az egyik szerint 1009,2, a másik szerint 1009,7 a kalibrációs érték, azaz vagy 1009-re, vagy 1010-re állítom.
A leggyorsabb ez a 24km lett 6:03-as átlaggal. Azt hiszem, ezen még csiszolnom kell.
Apró szépséghiba, hogy ez csak a Ventolin miatt működött. Főleg a 18km-nél beszippantott adag dobott rajtam sokat.
Komolyan, mintha állati erős hátszelet kaptam volna.
Elvileg szerdán beszélek a dokival, hogy ez most jó vagy rossz. Korábban, amikor allergiás voltam, kaptam Ventolint, de sok hatását akkor nem éreztem.
Tókerülésre marad a bringázás. Jelenleg ezt a tempót csak úgy tudom, hogy frissitéseknél percekre megállok, szóval emiatt és a dopping miatt is csalás.
Pedig simán lehet hogy 6:30-7p/km tempós meg megállós tókör alakul ki nyugodtan jöhet futva bárki. Aki hősködni akar az fut előtte egy saját tempós kört ;)
Spenót, te ma, azaz a mostani napokban bármikor letolsz egy félmaratont! Én, ha ezt most tudnám, nem is gondolkodnék, megyek-e 2 hét múlva tókörre veletek. :) De értem, nem akarod határon tolni, mennyiségileg.
Sajna, október 9. óta egy métert nem futottam, előre jött a téli álom projekt.
Majd a szülinap hoz 5,5 km-t, azon a héten, amikor ti hétvégén bandáztok. :)
November 26 lehetne a következő tókör? Legyünk minél többen, akár biciklis kísérő, akár autós frissítés jöjjön aki tud. Végén akár közös ebéd, dumálnánk egy jót! Tempó tök alapozó, igazodva a legnyamvadtabbhoz. Akinek edzés terve van az jön korábban és lefutja előtte ;)
Sajnos nem egyszerű a logisztikája sem ennek a túrának. Idén először én sem családi fuvarral megyek a rajthoz, hanem Egerből a verseny buszos szállítását veszem igénybe, ezért is kellett időben neveznem, hogy legyen hely a buszon. Így abban csak reménykedem, hogy igazi téli túra lesz mint amikor legutóbb 2017-ben voltam, ennél már csak a napsütéses havas fennsík lett volna szebb
A dobogóhoz és az idő eredményhez is gratulálok!
Ha így megy egy rövid felkészüléssel, menyi lesz a 10km-es rekordod, ha majd készülsz is rendesen ? :-)
Jövő héten megyek Pestre, Hobo koncertre. Beszéltem a Polar szervízzel: ha szerdán beviszem az órát, akkor péntekre kész. Ha érdekel még, vagy a barátodat, akkor szombaton vagy vasárnap megnézhetitek. Tudod, a Vantage V Titan óra.
Köszi, megdolgoztam érte, hogy rajta lehessek :) Tervbe volt a PB de az elmúlt hónap szinte futás mentesen telt. Ezen a héten meg túltoltam a gyorsakat, hogy formába legyek. Fáradt nehéz lábakkal, de nagyon elszántan szenvedtem be magam a célba ;)
Talán én nem figyeltem eléggé, de a magyar nyelvű válasz szerintem még nem hangzott el: ennek a neve karszár.
De ha magyarul kuglizol rá, akkor több ezer ft-os találatokat fogsz látni, míg a többiek által javasolt külföldiül ebayen vagy aliexpressen jóval olcsóbban is lehet találni.
Kivezényeltem a fél minisztériumot, s bár normálisan extrém jó vagyok hátulról megvilágított alakok éjszakai arcfelismerésében, de most csődöt mondtam. Khm. Nem véletlenül futottam Pegazusban, csak mondom a viccelődőknek...
Mivel futottam már én is Piros 85-öt (ott ismerkedtünk meg személyesen a célban ), így tisztában vagyok a részidőkkel is. Még most is tartom azt a véleményem, hogy fenomenális futás volt. Persze értem én, hogy felkészülve dobogó lett volna. Gratulálok, remélem egyszer még összecsapunk valahol! Szeretnék lépést tartani Veled egy versenyen, figyelni a technikát, a mozgást.
Gratula! Én csak a Dömös-Kopár csárda részt "futottam" régebben. Elsőre annyira rossz volt, hogy nem hittem el és megcsináltam megint. Ez így egyben nekem bármilyen tempóval teljességgel hihetetlen.
Persze most, hogy ropira fogyok (már majdnem 12kg lement) lehet, hogy egyszer majd belevágok, de egy-két év csak arra menne el, hogy rávegyem magam.
Kezdem megszeretni ezt a dombokon futkosást most, hogy reggelente ezt csinálom. Már csak meg kell szorozni a reggeli adagomat tízzel. 😃
A bal oldali kulacs a neki tervezett zsebben függőlegesen, a jobboldali elfektetve vízszintesen egy oldalsó hosszú zsebbe, mert valamit alápakoltam és nem sikerült a helyére betenni.
2022 július elején jött a hír, hogy ismét lesz Piros 85. Nosztalgiából - 2014-ben ez volt az első nagyon hosszú ultrám -, és a szokás hatalma miatt rögtön neveztem. Jó drága lett (előnevezve 28 ezer), amin meglepődtem, de egyszer élünk.
A Piros 85-öt mindig az őszi SPAR maraton farvizén, az edzettségemet úgy-ahogy karbantartva szoktam futni, általában négy hétre rá. Idén is így lett volna, de beleköpött a levesbe a Covid. Augusztus elején, valószínűleg már Covidosan, lefutottam egy Vérkört (77km), másnap jött a láz. Mondhatni, megúsztam, csak egy napig voltam tünetes. Viszont csak két hét múlva lett negatív tesztem, addig pedig leginkább szobafogságban voltam.
Aztán még két hétig nem volt semmi futás, az esetleges láthatatlan szívizom-szövődménnyel jobb nem viccelni. Szóval négy hét off.
Az október eleji SPAR maratonnak felkészülés nélkül semmi értelme nem volt már, lemondtam három órán belül volt a cél, ez pedig nem jön magától, csak szigorú edzéstervvel.
Közben elkezdtem egy havi 10 alkalmas úszótanfolyamot is, ami szintén vitte az időt, mert ilyen napokon a futásra nem volt idő. A maradék heti 1-2-4 órából pedig nem lehetett csodát alkotni. Erre még rájött, hogy a derekam is folyamatosan rosszalkodott. Azért a versenyt már nem mondtam le, futottam már egyszer Pirosat edzés nélkül, és túléltem.
A verseny előtti napon beindult a para, hogy egész nap esni fog. Az esőt eleve utálom, kilenc órát tocsogni vizes cipőben nem jó, átázva a hidegben megfagyok, stb. Esőkabátom ugyan van, csak kapucni nélküli, nyárra jó.
Szerencsére az egész időjárás odáig szelídült, hogy egész napra esőmentes, párás, de sár nélküli időt kaptunk. Ideális 10 fok körüli idővel. Az esőkabátot és egy pótzoknit feleslegesen cipeltem magammal.
Dupla póló, karmelegítő, háromnegyedes nadrág. Erre a napra nem kellett több, néha sok is volt. Két félliteres kulaccsal mentem, eddig mindig ivózsákom volt. Időt gondoltam spórolni ezzel a döntéssel.
Csináltam egy időtervet, egy anno 9 órás versenyem részidőiből, ez volt kéznél, mint egyenletes futás. Tudtam, hogy túl ideális, de mércének jó.
Annyi kiderült az elmúlt hetekben, hogy 20-30 mp/km lemaradásban vagyok a felkészült énemmel szemben.
Ami pedig a cipőt illeti, maradtam az aszfaltos Nike Pegazus 38-nál. A Speedgoat 4 talpa és csillapítása nagyon leamortizálódott már.
[Rajt]
A rajt után szándékosan rögtön jól lemaradtam. Pulzust és a Stryd alapú teljesítményt vegyesen néztem az órán, vigyáztam. Megvolt a konkrét határ a fejemben mindkettőre.
A Kevélyre a 9 órás részidőhöz képest egy perc késéssel értem fel (48p). Ez még hízelgő volt. A Csobánka felé zúduló köves lejtőn rögtön visszaelőztem három kollégát, pedig nem is nyomtam. Talán a csúszós-vizes kövek tartották őket vissza, de az aszfaltos Nike Pegazusomban egy kicsit sem féltem. Azért óvatos voltam, nem akartam szétcsapni a combomat.
Csikóváralja frissítőnél (12,2 1ó16p) már két perc mínuszom volt a kilencórás tervhez képest. Másfél órára kellett újra töltekezni, muszáj volt inni is és két teli kulaccsal mentem tovább.
Többször láttam a pályán futókat, akiknél nem láttam semmi extra cuccot, se kulacs, se hátizsák, gondoltam váltósok, de azért én így simán eléheznék egy versenyen. És ez egy hosszú szakasz volt a váltósoknak is. A Sikárosi-rét után egy szőkített fiatal srácot hagytam el, utólag megnéztem és hosszúra nevezett. DNF lett.
Dömösre már elég későn érkeztem, 7 perc veszteséggel (27km 2:47). Te jó ég, hogy bírtam itt lenni a legjobb évemben majdnem húsz perccel hamarabb??!
Ez egy jó pont volt, még Hammer zselé is volt kirakva; kellett is a végső elszámoláshoz, mert nem volt tartalékom.
Egy órát másztam-gyalogoltam Dobogókőre. Egy relatíve meredek felfutás után ál-sík részen kell futni. Laposnak néz ki, de képzeljük el az eddigi mászást, ha az 5-7%-os emelkedő laposnak tűnik.
A folyamatos szintemelkedésre csak az ótvar kilométer-tempók felcsippanása is emlékeztetett. Itt is tök jó fénykép készült, úgy általában a verseny fényképészeivel igen elégedett voltam.
Dobogókőn most nem volt frissítőpont, nem is baj, legalább nem volt ingerencia megállni. 2019-hez képest az időveszteség nem nőtt, bár kicsit lassabb voltam ezen a szakaszon, mint 2019-ben, köszönhetően annak, hogy Dömösön ultra-gyorsan frissítettem, és nem szerencsétlenkedtem a zsákkal öt percet, mint anno. Pilisszentlászlóra a lejtő már büntetett, az energia 90%-a elment a combból fékezésre.
Mivel nem volt meleg, de a folyadékbevitelt betartottam és izzadás nem nagyon volt, ezerszer meg kellett állni kisdologra. Alkalmanként 52 másodperc, gondoltátok volna? Na lesz is egy kis holtidő statisztika a végén.
[Pilisszántó, megvan a fele]
Pilisszántó. 41,2 km 4ó26p. A tervhez képest 8 perc mínusz, teljesen jó. Ha egyenletesen halok meg, akkor 9:15 a végidő. (De nem egyenletesen haltam meg :) )
Két kulacsot töltöttem, de a nagy tartályból alig csordogált az izotóniás nedű, ezen kicsit felhúztam magam. Egyrészt, hogy miért folyik lassan, másrészt, hogy miért nincs előre kitöltve kancsókba. Valószínűleg szegény segítők még gyakorlatlanok voltak. Bár én itt egy liter töltéssel elszüttyögtem másfél percet, de mi lett volna, ha már páran vannak itt előttem, akkor várjak öt percet? Versenyen vagyunk.
A Kopár előtt pár km-el, a fenyveses részen futott szembe valaki, régen látott szalagot, elbizonytalanodott. Mondtam, hogy oké, pályán vagyunk, fordulhat vissza. Előre engedtem, gyorsan eltűnt előlem. Lehet hogy váltós volt.
A Kopárnál (51,6 km 5ó38) beértem a későbbi 4. helyezett Csáki Károlyt. De csak mert ő rengeteget állt itt. De én meg durván belassultam a referencia időhöz képest, az elmúlt órában a 8 perc hátrány 16 percre nőtt.
A ponton Szasza és Szabó Gabi ismertették a helyzetet, hogy nem is sokkal vannak páran előttem. Ezekért a minimál megállásokért eddigre már agyondícsértem magamat. Semmi téblábolás, semmi szemlegeltetés az ételeken.
A Flyby szerint olyan keveset időztem a ponton, hogy hamarabb indultam el, mint Károly.
Aki viszont folyamatosan jött fel és Pilisszentivánt elhagyva a Hosszú-árok emelkedőjén elég látványos sebességkülönbséggel ment el mellettem. Ugyan a Nagy-Szénás felé még láttam magam előtt az emelkedőn, de aztán eltűnt. Nem csoda, a Kopár után nem nagyon volt már hatperces alatti GAP tempóm.
Tehát ekkor már tényleg nagyon cammogósra vettem, a combom és a vádlim jól elfáradt, lépéshosszam mint egy tyúké, elrugaszkodásom brontoszaurusz-szerű. Hiába mozogtam látszólag, nem haladtam előre. Ennek ellenére az itt készült fényképeken egészen úgy nézek ki, mint egy futó. A nagylábujjamon is folyamatosan szúrt már egy valószínűsíthető nagy vízhólyag.
A Nagykovácsi ponton (62,7km 7ó03p, 28 perc veszteség!) ismét beértem Csáki urat, aki most fél perccel hamarabb indult ki a pontból, de én is nagyon gyorsan frissítettem, mentem utána.
Mentem volna, haha, elfelejtkeztem a depóról: hol a fejlámpa?? A közeli buszvégállomásról fordultam vissza, két percet buktam a mutatványon.
Mindeközben felzárkózott a későbbi 5. helyezett Vizi András is. Nagykovácsitól lazán hullámzik a pálya; a Petneházy rét felé még kerülgettük egymást egy darabig. A távvezetékek előtt megelőztünk egy srácot, aki még néha a síkon is sétált. Aztán megúsztam, és a Fekete-fej büntető meredekén András már végleg eltűnt a szemem elől.
Felcaplatva a Hárs-hegyet kerülő szintútra fiam fogadott. Csakúgy, mint három éve, most is kifutott elém. De jó. Mivel már egy ideje lejtőn is hatperces tempókat hoztam, kicsit sajnáltam, cserébe fényképezgetett.
Vizi Andrást közben beértem a Szépjuhászné frissítőponton (72,6km 8ó18, 36 perccel lassabb), ahol egy kicsit sorba kellett állni a kulacs töltésért. Már említettem, hogy a pilisszántói ponton már felbosszantott a töltési sebesség szűk keresztmetszete, kéktúrára jó, de versenyre nem igazán. Szóval itt már nem akartam kockáztatni, inkább nem kértem, hogy a másik kulacsomba is töltsenek. Jó, tudom, szervezzek magamnak segítőket. De azért lehetne ezt gyorsabbá tenni.
A János-hegyre felfutni és gyalogolni kész felüdülés volt a lábaimnak. Ahhoz képest persze király voltam, hogy a Virágvölgy felé mit műveltem a lejtőn, pláne később, Budaörs felé, jaj.
Virágvölgy felé felkapcsoltam a fejlámpát. Feltűnt, azaz nem tűnt fel, hogy a régi P85-ökhöz képest elenyésző számú fényvisszaverős szalag volt kirakva. Makkosmária felé például egy eléggé nem-evidens cikkcakkban egy sem volt. Lehet, hogy tréfából leszedték a sétálók, láttam magányos visszaverőt a földön, de egyet később a fiam gumizott vissza az útszéli fára; le volt esve a földre.
Aztán egy rejtély: ki volt az a Makkosmária templomnál, aki Pintér kolléga titulussal biztatott.
Egyébként meg folyton a hátralévő távot néztem, jé, már csak egy Szigetkör. A végső lejtőzés közben még valami nagy sziklába is belerúgtam, csak reméltem, hogy nem tört el a nagylábujjam.
Budaörsig majdnem hétperces kilométereket futottam a lejtőn, ami azért jelzi, hogy az idei versenyem nem a felkészültségről szólt.
A végén a városban azért jól megsprinteltem a maradék sík utcákat. A sprint során majdnem elértem a Margit-szigetre való bemelegítő kifutás easy fokozatát :)
És végre cél! 84,87 km; 3062m D+; 9:45:59 (a kinyomtatott tervnél 45 perccel lassabb, a reális tervnél is vagy húsz perccel gyengébb).
[Utána]
Hatodikként értem célba, Vizi úrtól végül öt percet kaptam, de a harmadik hely is 10 percre volt. Nem sok, nem is értem, azért azt jelzi, hogy nem csak nekem küzdelmes egy tízórás futás.
Szép volt a hegy, szép volt minden patakmeder, de ezt a menetet szeretném gyorsan elfelejteni.
A versenyek között egyedülálló módon korosztályos bontás volt, tényleg jelentős(!) nyereményekkel.
A korosztályos 50+ második hely 30 ezer forintnyi Rossmann utalványt jelentett! Köszönöm.
Volt azért pár erős kérdőjel a rendezésben, amin javítani kellene.
A megafon érthetetlen volt; mikrofon + erősítő lenne kívánatos.
A célban a helyszínek kitáblázása hiányzott, pl. a fiú és lány öltöző és zuhanyzó kiderítése kopogás és hallgatózás útján történt.
Az időmérés és online eredménylista, részidők: egyes. A célban sem volt kifüggesztve az aktuális eredménylista, pl. fél óránként kinyomtatva.
A frissítőpontokon a folyadékvétel szűk keresztmetszete zavart.
Egyes helyeken ölég ritkásak voltak a jelölések.
A kiírásban szereplő távolság adatokat már végre össze lehetne hozni a realitással. Pontos térképek és szuperpontos GPS órák vannak, és még mindig 87-88 km-t látok mindenhol a 84,5-85km közötti valós távhoz képest.
A pontok ellátottsága viszont kiváló volt, csakúgy, mint a rendezvény fényképanyaga.
A zuhanyzóban forró víz folyt! De jól esett!
Köszi szervezők, hogy újra megrendeztétek, köszi segítők, köszi fényképészek!
Úton odafelé Mars szelet + víz, Margit hídnál automatás kávé.
Rajt: 8:00
Frissítés:
két kulacsot vittem, szinte minden ponton ittam fél kulacsnyit, majd ismét tele.
Mindig izotóniást kértem (Hammer Heed izo); utólag kérdeztem a Hammer-eseket, a dömösi ponton biztos ők keverték be, ott 27g CH/0,5 liter volt a koncentrátum.
Fogyott még 8 zselé, kakaós nápolyi, sajtok
Ez a kulacsozós technika sokkal jobb időben, mint a zsák.
Nem kell nekem hipochondria a fájdalomhoz :) Így a Piros után hat nappal már két helyről elmúltak a fájásaim, akár futhatnék is, de még mindig maradt egy, illetve az úszástól lett egy újabb :)
Ja, s attól még lehet sok-sok eü-i bajunk, hogy hipochonderek vagyunk. :-)
Bár én azt vettem észre, hogy minél többet járok dokihoz, annál egészségesebb leszek, pedig semmit sem csinálnak velem. Egyszerűen jobban aggódok a beavatkozásoktól, gyógyszerektől, mint kellene, s jól ráveszem a testemet, hogy ne hagyjon cserben, gyógyuljon meg.
Mondjuk abban igazad van, hogy a cél fogalma kétértelmű, mert egy course esetén a cél az mindig a következő course point, s ha course track jellegű, akkor gyakorlatilag mindig a course-od következő trackpointja felé mutat, tehát praktikusan az úton tart.
Tehát felesleges volt a sok hókuszpókom a bearing vs course pointerrel, hiszen anélkül is elég simán csak a heading bug-ot nézni, ha 12 órát mutat, jó irányban haladsz, ha eltér 1 óra felé, akkor kicsit balra kell tartanod, 11-nél meg jobbra. Ez addig igaz, míg elég tempósan haladsz, s elég jó a vétel. Felteszem, lassú tempónál átvált iránytű logikára, már ha az nincs letiltva. A kézi gps-eknél be lehetett állítani egy olyat (gondolom, ma is), hogy küszöbsebesség és minimum időtartam. Tehát ha mondjuk 3 km/h alatt van a sebeséged 15 mp-ig, akkor nem a gps mondja meg, hogy merre haladsz, hanem a mágneses iránytű.
Igen, de azt tudjuk, hogy a cél felé mutat alapértelmezésben.
A lényeg az, hogy a bearing vagy course pointer csak akkor jelenik meg, ha a navi beállításokban a guide képernyő be van kapcsolva. Ez a guide képernyő a nem-légvonalas navi esetén mindig a bearinget jelenti, azaz az ezen oldalon található nagy nyíl a cél felé mutat.
Én mindig úgy tapasztaltam, hogy a heading bug ennek a nagy nyilnak a többi képernyőn történő picurka replikációja, tehát akkor a heading bug mindig a cél fel mutat.
Ezt az univerzális állítást egy intuícióval fejeltem meg, miszerint a légvonalas, direkt routing esetében lehet, hogy nem így van, feltéve, hogy a bearing át van állítva course-ra. De az állítás még ellenőrizenső.
Akkor jól számolom, hogy már csak a szülészet-nőgyógyászat és a kórbonctan maradt ki az orvostudomány szakterületei közül, amt még nem kerestél fel, hogy ott is kiderítsék, hogy kutya bajod? :)
Azért ez jó dolog, hogy a tüdőd alapvetően oké és nem találtak semmi covid maradványt. Tavasszal voltam terheléses ekg + spirometrián, pár napig érdeklődve nézegettem az adatokat. Ma már csak annyira emlékszem, hogy tényleg volt valami tüdőkapacitás számérték, és a laktátküszöbre is mondtak valamit. Na majd kikeresem.
Ez a "heading bug" (a bugról én másra asszociálok :) ) az a kis piros háromszög, ami a számlap külső ívén mozog ide-oda? És elvileg mutat egy irányt, amiről senki sem tudja pontosan, hogy micsoda?
Ha bemegy az ember a sportonkénti Routing beállításokba, azaz ahol a follow course-ot is beállította, ott van egy olyan is, hogy Activity, ahol s routing típusát lehet álllítani pl. autó, motor, futás&gyaloglás. Na már most, ha ott direct routing-ra állítjuk a típust, akkor megjelenik egy type menüpont, ahol nem a bearing-et kell választani, hanem a course-t. Pár menüpont eltűnik, de az esetedben nem gond, mert azok az órán történő térképes navit érintik (kalkulációs metódus, elkerülések).
Ha ezt is beállítod, akkor egy course esetén megjelenik a course pointer, s ezzel tudod követni, hogy követed-e a course-odat. https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/fenix6-6ssport/EN-US/GUID-A8C5E65D-05C4-4F30-8693-501190635284.html Persze ezzel nem vagy sokkal előrébb, mert a térképet is nézheted. :-) De nekem az a tippem, hogy ekkor is megjelenik a heading bug, s ekkor lehet, hogy a course felé mutat. De ez csak tipp, ne vedd készpénznek.
Mindenesetre ez a funkció hasznos, amikor alapvetően árkon-bokron át akarunk eljutni vhová a legrövidebb úton, de azért szó szerint mégsem megyünk át minden árkon vagy bokron.
Jövő héten megyek Pestre, Hobo koncertre. Beszéltem a Polar szervízzel: ha szerdán beviszem az órát, akkor péntekre kész. Ha érdekel még, vagy a barátodat, akkor szombaton vagy vasárnap megnézhetitek.
Akkor is rossz, ha sűrű az úthálózat. Vagy ha ritka. Stravan szoktam szólni emiatt, mert a letárolt GPS útvonalba is a korrigáltat rakja bele. Aztán jönnek a fals CR-ek, amikor egy meredek ösvényen futva az óra úgy dönt hogy szerinte a legközelebbi út 100 m szinttel feljebb van, és egy másodperc alatt felrajzolja a track-et egy amúgy 2-3 perc alatt elérhető útra.
Szólni fog, ha letérsz róla, h off course, s ha visszatalálsz, hogy on course, de csak ennyi.
Pontosabban talán a heading bug segít(het) abban is, hogy merre tértél le, de azt a funkciót nem használom jó ideje. Mármint az F6-on.
Illetve veszélyes is lehet rá hagyatkozni kitesztelés nélkül, mert lehet, hogy mindig a végső pont felé mutat, azaz a cél felé. De lehet, hogy a course következő kanyarodási pontja felé, passz.
Nézd meg, hogy a te órádon megvan-e ez a menüpont, ami nekem vmiért hiányzik az F6X-en, de mintha az F5+-on használtam volna:
Heading Settings
You can set the behavior of the pointer that appears when navigating.
Hold MENU, and select Navigation > Type.
Bearing
Points in the direction of your destination.
Course
Shows your relationship to the course line leading to the destination (Course Pointer)
Nekem sem az alapmenüben nem jön fel, sem a sportokba belépés után.
Akkor ez eléggé nehezíti a nagyobb teljesítmények elérését. Én a COVID fertőzés miatti tüdő károsodástól tartottam leginkább a szívizom gyulladás lehetősége mellett.
Szoktam használati útmutatót bogarászni, de ezt nem találtam meg.
Az óra menüben pedig elég mélyen eldugták.
Ha valaha el is jutottam ide a magyar szövege, a térképen megmutat, alapján lehet meg sem néztem milyen más lehetőség lenne, hiszen térképen látni akarom az útvonalat.
Én majd 1 literrel kevesebb levegőt bírok beszívni, mint a korom alapján várt, így csak 79% az FVC-m. S a kifújt levegőnél emiatt hasonlóan gyenge a szám. S ezt a Berodual N hörgőtágítő pár hetes használata után értem el. Amúgy olyan 73% volt alapból.
ahh megvan köszi! "Follow Course" az nekem okés, ezt is szeretném, ne tervezzen újra. Én meg szoktam rajzolni alltrailsen h merre akarok menni, és tényleg arra szeretnék. :) GC-n, pláne órán nem tervezek. :D
MENU, select Settings > Activities & Apps, select an activity, select the activity settings, and select Routing.
Activity
Sets an activity for routing. The device calculates routes optimized for the type of activity you are doing.
Popularity Routing
Calculates routes based on the most popular runs and rides from Garmin Connect™.
Courses
Sets how you navigate courses using the device. Use the Follow Course option to navigate a course exactly as it appears, without recalculating. Use the Use Mapoption to navigate a course using routable maps, and recalculate the route if you stray from the course.
Nekem volt egy 97%-os értékem, ami éppen a futásnál számítana, a FEV1/IVC a maximális belégzés után az erőltettet kilégzés első másodpercében kifújt levegő mennyisége csak 76% lett a becsült 78%-hoz képest.
De ha azt nézem, hogy az IVC 116% lett a FEV1 pedig 114%, akkor már nem is kesergem 97% -on :-)
Lehet erősítenem kellene a légző izmokat. Bár igy soha nem veszek levegőt futás vagy bringa közben.
Ahogy olvastam az F5 használatiban, az úton tartás funkció csak a helyzet jelölő kurzort teszi a térképen a legközelebbi útra. Hegyek között erdőben tényleg nem igazán szerencsés dolog. főleg ahol több térképen jelölt út is van párhuzamosan a hegyoldalban.
Viszont keresgélem ezt a follow course menü pontot, de semmi nyoma.
Az órán Navigáció menüben nincs semmi navigációs beállítási lehetőség a betöltött pályára vonatkozóan.
Az ember mit meg nem tesz egy újabb előnyért... :) Szerintem nincs semmi komoly bajod, csak hajtasz a legális doppingért. :) De tényleg, ezek a vizsgálatok abszolút jó értékeket mutatnak, illetve negatív leletek születnek, szóval, hajrá!
Nálam viszont látszódik a nem futás, most már több mint egy hónapja van ez így, és az éjjel mért Nightly Recharge adataim egyre katasztrofálisabbak. Egyre magasabb átlagpulzussal alszom, gyakrabban veszem a levegőt. Persze, a hétköznapi stressz is magasabb mostanában, nyilván az is belejátszik, de szerintem, ha futnék rendszeresen, az levinné a pulzust, illetve nyugtatna. lehet, most érdemes csinálnom majd teszteket az órával, a futás lenne a legérdekesebb, de van gyalogló, fitnesz meg légzési teszt is. Most eléggé alacsony az állóképességi edzettségi szintem ahhoz, hogy majd legyen honnan fejlődni. :) Vagy még várok a téli álom miatt, és majd február végén tesztelek. :)
Mivel még mindig nem tökéletes a légcsövem, elmentem egy post-covid tüdőgyógyászati vizsgálatra is.
Nincs nyoma a tüdőmön a covidnak és nyugalmi légzésfunkció is rendben van. Mivel nem derült ki a bajom, megkért a doki, hogy szaladgáljak föl-le az épületben. Futottam 8 emeletet maszkban és megismételte a vizsgálatot.
Minden rendben volt és az égés sem jött rám.
Azt mondta, hogy néha sportolóknál is kialakul egy COPD-hez hasonló tüdőtágulás, ami okozhat alacsony pulzuson problémát.
Kaptam Ventolint, hogy pár napig fussak azzal és elküldött vérvételre is.
Ha itt sem talál semmit, akkor terheléses spirometriás vizsgálatot ajánlott.
Érdekesség, hogy régebben átlag alatti volt a tüdőkapacitásom. Most 106-109%.
Allitas be a follow course-t. Letoltott course-ra kuldott navi eseten tutin megoldast ad a problemadra. Az oradon letrehozott 1 pontos (cel) navi, vagy oran letrehozott course eseten meg csak valoszinuleg.
Teljesen eltájoltam magamat a menüben, mert a Térkép menü Úton tartás kapcsolóját értettem félre és emlékeimben valamiért Navigációs újra tervezésnek raktározódott el.
Az a baj, ha letérek az útvonalról, akkor az utakon, ösvényeken akar tovább vinni. Legutóbb pedig amikor azonos útvonalon egy oda- visszafutás pályán akartam navigációt indítani, akkor az első letérés után eldobta az útvonalat és azonnal a célhoz akart navigálni ahonnét 5 perccel korábban indultam.
Amikor februárban az O/O-val futott Mátrai csúcs keresgélésre rajzoltam a pályát a PC-s Garmin felületen, akkor is ha letértünk hosszú pecekig nem láttam a térképet az újra tervezése miatt. Inkább elővettem a telefon és azon néztem meg, hogy toronyiránt hogy jutok leggyorsabban vissza a rajzolt útvonalra.
Én úgy tudom Garminnal a szeladatokat a környékbeli időjárási adatokból veszi, úgyhogy sokat nem érnek (lehet te szelarnyekban vagy akár zárt térben futsz és beszámolja őket, vagy szeles parton amikor különben szélcsend van a környéken ) úgyhogy lehet hobbiból jó bekapcsolni őket de sok hasznod nem lesz belőle.
Ma valóban mutatta az elért split pace-t. Nagy valószínűséggel az a ludas, hogy bár a pacepro funkció helyesen kezeli a split-et a target split pace, viszont amikor a teljesített split-et nézi, akkor mindig két szomszédos trackpointot kezelhet egy split-ként, azaz ezért tűnt úgy, hogy pillanatnyi pace-t nézett, hiszen rövid szakaszokon nagyon tud ugrálni az átlag.
1. Na, kezd érdekes lenni, mert te is ezt írod: "hiába kapcsoltam ki az újratervezést."
De hol?
2. "Az biztos, hogy legutóbbi útvonalat a GC felületen csak néhány pont kijelölésével rajzoltam meg és úgy töltöttem az órára. Ezek szerint úgy Rute készült"
Másfelől pont az volt a beidézett szövegben, hogy a GC mindig track-et gyárt le course címszó alatt, ld ". Garmin Connect creates Tracks - Tracks are breadcrumbs which are supposed to be followed exactly as planned originally (On the server). That's why they have hundreds and thousands of points. The watch is expected to just draw a straight line between each point
Ráadásul ha route lett volna, akkor gyors lett volna a tervezés, hiszen pár pont között kellett csak terveznie. A trackben sokszáz, vagy pár ezer pont is lehet, tehát ott nyilván majd meghal az óra procija.
3. "és ezért volt mégis újra tervezés"
Ismétlem magamat: sztem a "follow course" alkalmazása kizárja az órán történő tervezést.
Ha már Garmin akkor nagy örömömre találtam egy új (?) adatot a telefonos appban a tevékenység adatainál. Sokszor futok nem edzést indítva hanem csak a magam esze szerint intervallokat. Ilyenkor vagy manuálisan nyomom a körgombot kimért pályán vagy automata kör van beállítva a megfelelő távolságra. Na ezeknél a futásoknál eddig nem tudtam egyben megnézni mekkora táv volt a gyors rész és hogy az átlagtempő sikerült e tervek szerint. Lehet hogy régen is volt már ez az adat de nekem a héten tűnt fel mikor újra aktuális lett hogy jó lenne látni ezeket az adatokat. Még egy kérdésem is lenne a szél adatok nálam le vannak tiltva ez miért van így? Nem tudom engedélyezni, talán net kéne és telefonon kell valamit engedélyezni hozzá?
Ha course alapú a navigációd, akkor a "follow course" beállítás a routing menüpontban elveszi a annak a lehetőségét, hogy újrakalkuláljon. Hiszen ilyenkor mindig a betöltött course-ot követed, ezért fontos, hogy az valódi (sok pontos) track legyen, különben ha csak sima route, akkor árkon-bokron át húzza meg a "follow course" a követendő vonalat.
Ha viszont "use map"-et választasz ott a sport profil/settings/routing alatt, akkor ha csak nincs egy másik kapcsoló menüpont (amit nem hiszek, hogy lenne, ld. az előző hsz-omat) akkor ő bizony megpróbál újratervezni, hiszen mindig a konkrét térkép adataiból indul ki.
A kanyarodási értesítés az sztem más, mint az újra tervezés, ld "Be volt kapcsolva az automatikus újratervezés".
Magyarán te találtál olyan helyet, ahol kifejezetten a letérés esetén történő újratervezést lehet letiltani a fenix6/7-en? Ugyanúgy, ahogy ezt az edge 530/830-on lehet, meg a kézi gps-eknél?
Vagy erre gondoltál, mert a kanyarodási értesítés opció pipájának kivétele nemcsak az újratervezést tiltja le, hanem az eredeti tervezésr is, nem?
dejó! szerintem is lesz 100km, túl könnyű volt az előző. milyen szerencse, hogy egy tempós, 10 órán belüli százasra készülök február közepén a Szederkény Bóly-on!
Kíváncsi vagyok melyik tájegységre tervezik a versenyt, Öcsinek mondjuk hazai pálya lenne egy Szekszárd környéke, vagy akár a Mecsek, annyi biztos, hogy megyek, szerintem ezúttal leglalább 100 kilométeres lesz a mutatvány.
"ha versenypályát töltök le, az legyen "track". Mert az fix. Ha "route" lenne, akkor nekiállna az óra útvonalat tervezni az esetleg ritkásabban megadott pontok között, ami nem feltétlenül a versenypályát jelenti."
Lehet én is ezért nem szeretem a Garmin navigációt? Ritkán szoktam indítani, de szerintem egyszer sem volt jó, mert amint letértem percekig tervezett új útvonalat hiába kapcsoltam ki az újratervezést.
Az biztos, hogy legutóbbi útvonalat a GC felületen csak néhány pont kijelölésével rajzoltam meg és úgy töltöttem az órára. Ezek szerint úgy Rute készült és ezért volt mégis újra tervezés
Dehogy megyek, nem megyek én sehova. Ja de. Április 2. nálam az elhalasztott Vár a Hármas napja. Egyelőre ennyi a fix a jövő évből. Meg majd az őszi BSI Spar maraton. hallotessek kolléga sikeres felkészülése* is ezt irányba motivál.
Viszont látom nálad az UTH hosszútávját. Szép elhatározás. Én még vacillálok. A nevezési díjak brutálisak lettek, de itt tényleg azt mondom, hogy elégedetten távozol erről a versenyről. Szóval még megy a dilemmázás.
*ez nem vicc. Az, hogy a verseny napja nem sikerült, az egy oltári nagy pech. Az edzésmunka ott volt. Imádom, amikor látszik, hogy edzeni bizony érdemes! Szóval jövőre nyomatom, edzek, és októberben ismét benyomom három óra alá magamat. Yeah.
A webes felületen (Menü|Tréning és Tervezés|Útvonalak) ha már van egy beimportált útvonalad, akkor ki-be kapcsolhatók a kanyarodási értesítések
Egyes útvonaltervező weboldalak pedig eleve tudnak navigációs utasításokat tartalmazó gpx?,tcx?/fit? fájlokat gyártani.
De az ilyeneket állítólag közvetlenül, fájlként kell felmásolni az órára, mert ha átmenne a Garmin Connect rendszerén, az megeheti a navigációs információt.
Route vagy track. Köszi, ezt már olvastam, csak mindig elfelejtem. Tehát ha versenypályát töltök le, az legyen "track". Mert az fix. Ha "route" lenne, akkor nekiállna az óra útvonalat tervezni az esetleg ritkásabban megadott pontok között, ami nem feltétlenül a versenypályát jelenti.
Ebbe a szívásba belefutottam egyszer. Pályarészletet akartam bejárni.
Letöltöttem az UTH112 pályáját valahonnan, még az is lehet, hogy megmachináltam hogy csak annyi legyen, amennyi a bejárás.
Valószínűleg route-ként mentettem.
Egy elágazásnál véletlenül letértem az útvonalról. Kb. mintha a Margit-szigetet nem jobbról, hanem balról kerülném meg. De mire rápillantottam, már áttervezte az útvonalat egy másik, párhuzamos útra, amin épp futottam. Be volt kapcsolva az automatikus újratervezés. Otthon néztem, hogy másmerre mentem, mint a letöltött pálya, sokkal később jöttem rá, miért nem vettem észre. Ezután raktam át a beállítást "Kérdezzen rá az újratervezésre".
szerintem a gázmizéria idején felesleges sok meleg futócuccba beruházni. Ki kell menni egy vékonyabb rétegben, és utána remekül fog esni a lakásban a 18 fok :)
Télire hosszú ujjú CRIVIT technikai anyagú sí aláöltözőim vannak. Arra 5-10 fok környékétől ráveszem a téli Saucony felsőt és -10 fokig legfeljebb egy szélfogó mellényt veszek fel. Ha még annál is hidegebb van vagy nagyon fúj a szél, olyan esetre vettem szintén a LIDL-ből egy softshell mellényt, de ha valami miatt hidegben és szemerkélő esőben támadna kedvem futni egy bringázáshoz árult hosszú derekú softshell kabátom is van onnan.
A Decaból pedig egy vékony, kb 1,5 dl-es pohár méretére összegyűrhető bringás szélkabátom van a hátizsákban a téli hosszú futásokon, ha a hegyről lefelé fázni kezdenék, akkor legyen mit felvenni.
a lidl cuccok meg zseniálisak! olyan síkabátot vettem ott 8000-ért hogy na! aláöltözők 3-4000. megéri figyelni, mostanában jönnek majd a jó cuccaik. :)
Én hasonlóan öltözöm, mint Ati, csak én a vastag és vékony gatyókat is variálom.
Kb. 0 fokig sima, vékony hosszú, utána jön a téli, ami vastagabb. Hidegebb időben jön ez alá egy sima vékony.
Brutál hidegben valami Lidlben vett vastag izében futok. Az melegebb, mint bármi. Érdemes a lidlis akciókat is nézni. Kedvencem egy lidlis pulcsi. Meleg és a nedvességet kivezeti. Meglepően jó ár/érték arányú cuccaik vanna, ha éppen vannak.
A hosszú tapadós futó nacikból 2 változat van. A vékony anyagúak, azokban 5-6 C fokig szoktam futni.
És vannak a téliek amit a hidegebb időre tartogatok, vastagabb bolyhos belsővel. Azok alá szoktam hosszú szárú sielős technikai aláöltözőt felvenni -10 körül vagy hidegebben.
Én mindig veszek fel alsónadrágot. A Decathlonban is kapni sport alsókat, olyanom is van pár darab.
Hogy melyiket érdemes megvenni a Dekából azt nem tudom. Ahogy néztem nem olyan nagy a választék férfi tapadós futónadrágból, igaz máshol sem, mert nem nagy varázslat.
A Kiprun Warm lehet a vastag verzió és a vékonyból van kompressziós és talán két féle sima verzió amik között max a szabás lehet érdemi különbség.
A tapadós nacis téli futással vigyázni kell, én pár éve egy hidegebb időben a rövid derekú felsők miatt begyűjtöttem combtőben egy izületi megfázást, elég sokáig tartott kikúrálni magamat, mert eleinte húzódásnak hittem. Azóta figyelek, hogy az ágyékomnál vagy hosszú szélfogó kabát védjen a huzattól vagy vastagabb legyen az öltözet.
múlt héten 60 km volt, egész jó - lassan de biztosan jövök fel.
nade. jönnek a hidegek.
megvenném életem első futó tapinaciját: a kérdés az, hogy a deka kínálatából melyiket érdemes megvenni, mire figyeljek? mit szokás alá venni? van speci futós alsónaci? vagy úgy mint a bringás nadrágot h semmit nem kell alá venni? szóval érdekelne, mert teljesen fű vagyok a témához.
A keringés terhelődik melegben és az izmok kevésbé. Ahhoz, hogy segítsd a keringést és jobban terhelhesd az izmaidat, korán kell kelni vagy este futni.
Én álltam fejre melegben. Semennyire nem voltak az izmaim fáradtak, csak hirtelen besötétedett délben. 🙂
1. Garmin Explore creates Routes - Routes are supposed to be a few points of interest that the watch navigates between (I.E - The actual course is calculated in real time on the watch and can change based on the maps you have)
2. Garmin Connect creates Tracks - Tracks are breadcrumbs which are supposed to be followed exactly as planned originally (On the server). That's why they have hundreds and thousands of points. The watch is expected to just draw a straight line between each point
Na, én ezert szeretem a Mapsource-t, mert ott lehet track-et is rajzolni, meg route-ot is letrehozni. S utobbi eseten at lehet kuldeni a route-ot egy konverteren, s igy abbol is tud track lenni.
Magyaran tudom, h mi tortenik, nem fekete doboz, mint a GC vagy a mapy.cz
Nekem azért fura ez, mert melegben, amikor akár 1 percet is romlik a sebességem kilométerenként, alig érzem, hogy edzettem, alig érzem, hogy megmozdultam. Míg hidegben, sokkal jobb tempó mellett akár el is fáradok.
Érdekes ez a meleg miatti pulzusemelkedés kérdése. Én is úgy gondoltam, hogy melegben biztosan lehet magasabb a pulzus néhány ütéssel edzésen. A Szakvezetés azt mondta, hogy nem lehet. Lassabban futni lehet.
Aztán a sportlaborban is rákérdeztem és ott is azt mondták, hogy a meleg megterheli a szervezetet és nem szabad magasabb pulzussal túlhajtani.
Egyébként amellett, hogy nyöszörgök, ha például túl kevés a futás, szigorú az edzés stb, be szoktam tartani. Hatalmas motiváció, ha az ember fizet érte, de az is, hogy megnézik (jó esetben ugye), rosszabb esetben lejjebb fogja venni a következők intenzitását, amit nem szeretnék, stb.
Nem a szakmai részét kérdőjelezem meg a pulzusalapú edzésnek, bár nyáron ismét a pokolba fogom kívánni, ez sajnos egészen biztos. :-D
Akkor máshol nem feltétlen van ekkora szigor - sohasincs csak felső korlát, sohasincs 5-10 percnyi variálási lehetőség, 3-4-5 ütéses tartományok -, de bizony előfordulhat egy kezdőnél a szigor.
Az intervalloknál mindenképp szokott lenni teljesítményesés, 20 fok felett nagyon jelentős, viszont hűvös időben kevésbé, van, hogy én magam csak a diagramon veszem észre, hogy hoppá, 7:30 lett - 6:55 volt mondjuk a legelején. De olyan is van, hogy többedik intervall után 140 köré esik le a pulzusom, mert nem kellene ilyen lassan futnom.
Az ismerősömnek nem kellene belesétálnia, csak lassítania. Ez tuti. :) Hasonló a tempó-pulzus aránya, mint nekem: 7 p/km környékén 145-150 között van. Csak néha száguld, meg emelkedőn se lassít (na jó, igen, ott sétálnia kellene ;))
Én serdülőként biztosan eredményesebb lehettem volna pulzusmérővel.
Mivel az egyesületben csoportos edzések voltak így tartottam a lépést a vékonyabb, 10-15kg-val könnyebb vagy a hosszabb lábú csapattársaimmal. Szerintem az edzések nagy részében 85-90% intenzitású futásaim voltak akkor is amikor alapoztunk. Pulzusmérővel ezt látta volna az edzőnk. Így csak azt látta, hogy hosszabb futásokon néha lemaradok.
Egy nyári edzés nagyon megragadt az emlékezetemben. Az egyesületi telephelyen valami miatt nem sírollerel, hanem futva köröztünk a hullámos síroller pályán, úgy 30-35 fokos hőségben, és egyre jobban lemaradtam a többiektől. Az edző azt hitte lazsálok és megállított, a csuklómon próbálta mérni a pulzusom. Olyan szapora szívverésem volt, hogy nem tudta számolni. Mivel 10 másodperc alatt a 30-33 -at még azért lehet számolni, ennél magasabb lehetett akkor. Csak annyit mondott jólvan, menj tovább... Nem emlékszem milyen hosszú edzés volt, de valószínűleg a tempó ,mellett a kiszáradás is közrehatott abban, hogy elszállt a pulzusom.
A másik ami jó tudás lett volna akkoriban, az a savasodás és hatásainak ismerete. Galyatetőn a biatlon lőtér tisztásán volt a sífutó és biatlon versenyek rajtja és a tisztás kb 100m-es síkja után egy 10% körüli emelkedőnek rohantunk neki. Én általában tejsavtól égő izmokkal értem fel a dombtetőre és a másik oldalon ugyan volt pár másodperc lejtőzés, de nekem az nem sok pihenés volt. Senki nem mondta, hogy te kis hülye, ezt az emelkedőt versenyen a rajt után ne teljes erőből teljesítsd, mert többet lassít a pálya többi részére, mint amivel gyorsabban teljesíted, mintha egy közepes tempóval felfutnál.
És azt is számítsuk bele, hogy ha pl. én vagyok az az illető, akivel találkoztál, akkor nem is találkozunk, mert még karszár izélgetés közben sem érlek utol.
Ha mégis találkoznuk valahogy, akkor meg rohadtul nem beszélgettem volna veled, mert én ezt a tempót kb. 517méteren keresztül tudom, aztán fibrillálok. 🙂
Reggel elmentem a Central Parkba, 6-7 fok, enyhe szellö, csodálatos, CSODÁLATOS öszi idö, leírhatatlan. Azt terveztem, futok egy kört a parkban, azt hittem, 10 mérföld/16 km lesz, még nem is voltam biztos benne, hogy menni fog, mert hát 3 napja futottam a maratont, tegnap még középkori kínzóeszközként tekintettem a lépcsökre.
Lassan kezdtem, kicsivel 5 perc alatt. Pár perc ilyen lazulás után igazítanom kellett a sportszáron, mert kezdett lecsúszni - szokása - és ez alatt a kb. 15 másodperc alatt elfutott mellettem valaki.
Ahogy utánaeredtem, és egy kis emelkedö után lassan egymás mellé értünk, akadt meg a szemem valami "Balaton..." feliraton a hátán. Wtf? Aztán olvasom tovább, és ott egy magyar név. Megszólítottam, és kiderült hogy tényleg magyar, jelenleg kinn él, és látogatóban volt NY-ban, pont most, pont akkor amikor én ott futok, és pont akkor fut el mellettem, amikor lecsúszik a sportszáram - ha ezek közül csak egyetlen egy nem teljesül, soha nem találkozunk.
Az elsö kör után jöttem rá, hogy én már valamikor átváltottam magamban a pálya hosszát mérföldböl km-re, és ezért emlékeztem 10-re. Mivel a jó társaságnak köszönhetöen még csak eszembe sem jutott, hogy el kéne fáradni vagy valami, ezért örömmel mentem még egy körre. A leginkább hihetetlen és szuper az volt az egészben, hogy mindketten lazán, könnyed beszélgetös tempóban futottunk, nekem ez volt a belülröl jövö, effortless tempóm, nem kellett se visszafogni magunkat, se erölködni hogy együtt maradjunk. Talán erre még kisebb esély volt, mint magának a találkozásnak.
20 km-nél állítottam le az órám, 4:32-es átlagtempó lett 150-es átlagpulzussal, a frissítés eszembe se jutott, és úgy ahogy voltam tudtam volna indulni a következö két körre. Ezzel választ kaptam arra a kérdésre is, hogy mi volt a baj vasárnap: ha 2 nappal korábban érkezik a tegnapi lehülés, szerintem meglett volna a maratoni célidöm. De durván.
De tudom, nincs olyan hogy ha. Ettöl én még így fogom gondolni.
A stáblista utánra is jutott extra jelenet, ugyanis a telefonom a zsebemböl kivéve egy "iPhone not available - retry in 50 minutes" felirattal fogadott. Hogy mi történhetett, azt nem tudom, de elúszni látszott a hotel 10-ig felszolgált reggelijének utolsó halvány reménysugara is. Aztán megoldottam saját kútföböl az útvonaltervezést, az órámmal tudtam fizetni a metrójegyért, és még elcsíptem a reggelit is.
Ezt a 3-4 BPM ranget több oldalról meg lehet közelíteni.
Egyrészt nagyon kell az edzőnek (minimum heti gondos check) ismernie a futót hogy ilyen szűk zónákat adjon.
Másrészt minél jobban le van szabályozva a futó játéktere annál kisebb a kockázat (elfutja, stb).
Harmadrészt a pulzus egy jó kontroll, de nagyon sok minden befolyásolhatja (hőmérséklet, edzés időpontja, alvásmennyiség, stressz, kaja, stb) hogy akár 5+ ütéssel is elmenjen és akkor már necc a 3-4 BPM range.
Szóval 1. nagyon is felelősségteljes munka az edzőké. 2. az analóg korszakban is voltak jó edzők és fejlődtek a futók pulzuskontroll nélkül is.
Egyébként én sem bírnám az ilyen szűk ranget, szakaszhatárokat tartok de alapvetően érzés, tempó kontroll és pulzus recheck (kivéve regenerálónál mert ott pulzus + érzés). De ehhez kell azért tapasztalat és valamennyi alapállóképesség is. Kezdő sportolók esetében a pulzusmérés megfelelő használata sokat segíthet, de csak az órára hagyatkozni ott sem a hosszútávú jó irány szerintem.
Itt két oldalról is meg lehet közelíteni a kérdésed, de a konklúzió egyféle lesz. :)
A pulzus alapú edzések szikseges és elengedhetetlen része a zónák, előírások betartása, a pulzusértékekre való figyelem. De valójában te nem a szakmai részét kérdőjelezed meg (azaz teszel fel kérdéseket a pulzusra épülő edzésről), hanem olyan edzőt szeretnél, ahol neked van mozgástered a saját érzéseid, esetleges ötleteid, kételyeid alapján a változtatásra, az egyénibb megoldásokra. Legalábbis ez kívülről így néz ki a kommunikációd alapján. :)
Tehát nem a pulzus alapú edzésen belül kell megoldást találni, hanem olyan edző kell neked, aki tolerálja a te kérdéseidet, személyiséged, és ezek ismeretében tervez majd, vagy/és újratervez.
Amit meg az ismerősödről írtál, hogy pulzus alapú tervvel edz, kicsit másmilyennel, mint te, de nem fejlődik az illető... Miközben írod rögtön hozzá, hogy amúgy elszáll a pulzusa edzés közben (nem engedhetné, bele kell olyankor gyalogolni, megállni akár), nem tartja feltétlen az időt, nem figyel az étkezésére. Hát, így érdemben nem lehet semmi pro vagy kontra dolgot megállapítani az edzéstervéről, mert egyszerűen nem tartja be. :)
Az alap állóképesség fejlesztés célja az lenne, hogy a számodra kényelmes futó sebesség aerob extenzív erőfeszítés legyen, azaz ne emelje a laktát szintet és minél hosszabb ideig tudd tartani.
Egy ilyen típusú alacsony HR zónás intrevall típusú edzést azért is érdemes betartani, mert segít felmérni az aerob extenzív pulzus tartomány határát.
Az ilyen gyorsítás nem extrém sprint. A bemelegítés után 146-150 HR lehet a jelenleg aerob extenzív tartomány felső határa, amiben a könnyű futások elvileg nem emelik a laktát szintet.
Ha a gyors szakaszok 156-160 tartománya után az összes ismétlés alkalmával simán lecsökken a pulzus a lassabb futás alatt 146-150 tartományba, akkor azt jelzi, hogy a gyors szakasz is aerob extenzív tartományba esik, nem emeli a laktát szintet.
Ha ez a csökkenés nem történik meg gyorsan, vagy eleinte megtörténik, de az utolsó ismétlések során már csak gyalogolva, akkor azt jelenti, hogy a 156-160 tartományban már olyan mértékben emelkedik a laktát szint, hogy az utolsó ismétlésekre már rontja a teljesítményt, mert a pihenők alatt nem csökkent vissza eléggé azaz ismétlésről ismétlésre emelkedik a szintje.
Az első esetben lehet tovább lépni és magasabb pulzustartományban futni a gyorsat.
A második esetben érdemesebb türelmesnek lenni, akkor is ha túl lassúnak tűnik a sebesség.
"Ha nem feladatos végre, akkor is az van megadva, hogy 45 perc, ebből 5 perc bemelegítés (totyogás, séta), 35 perc z2 4-széles tartománnyal, 5 perc levezetés (levezetésnek már nagyobb része séta). Tehát nincs sok szabadság benne."
A bemelegítést és levezetést nem úszod meg sehol :) inkább több lesz, nekem 10-15 perc azért szokott lenni. A sétáig azért nem fajul a helyzet, ha elindulok futni, az elején olyan 4:50 esik jól, majd kb. 10 perc alatt bemelegszem és eljutok a kb. 4:20-as utazótempómig - szóval az hogy konkrét séta kelljen, szerintem ritka.
Amennyire én tudom, az edzéseimböl a bemelegítés részek konkrétan ki vannak vagdosva, hogy ne zavarjanak be az "értékes" részek adataiba. Úgyhogy nem kell túlgondolni a jelentöségét.
A CD nálam csak ritkán 5 perc, inkább 10, és fokozatos lassulást kéne jelentsen, mondjuk 2-3 percenként kicsit lassítva a tempón, de én ilyenkor már kikapcsolok fejben és vagy visszagyorsulok pár perc után, vagy eleve csak az utolsó pár percre lassítva.
Viszont kezdem azt gondolni, hogy a CD fontos, és valójában kicsit már megkezded vele a következö edzést is. Szóval az utóbbi idöben elkezdtem tényleg nagyon komótosan, belassulva megfutni a végét, és levinni a pulzust. Ebben segít, hogy míg régebben a nagyon intenzív futásaim miatt a terhelés visszavételét követöen sem csökkent még nagyon sokáig a pulzusom, most már hajlamos megnyugodni, ha visszaveszek. Úgyhogy simán visszamegyek 5 perc fölé is akár, pedig korábban a levezetés szinte csak az edzésmunka kiterjesztése meg az "érjünk haza már, de azonnal" szakaszt jelentette nekem.
"Mostanra, hogy eleve elhatároztam a váltást, számomra picit zavaró, hogy 5 perc 120-135, majd 146-150, majd a 13. perctől a 18. percig 156-160, majd pár percig megint 146-150 és stb."
Utálnék 3-4 pulzus szélességü tartományokban futni, pedig valószinüleg ez helyes meg jó edzésmunka. De kikészítene az órám a pittyegéseivel.
Nekem is hasonlóan épülnek fel az edzéseim, de azért több a szabadság, és attól függöen hogy hol tartunk a felkészülésben, jelentösen kisebb is lehet a feladatos edzések aránya (még a vasárnapi hosszúnál is fordul elö olyan, hogy "fuss 80 percet szabadon, csak ne lépd át az X pulzust").
"számomra picit zavaró, hogy 5 perc 120-135, majd 146-150, majd a 13. perctől a 18. percig 156-160, majd pár percig megint 146-150 és stb."
Ez ne zavarjon, mert egy résztávos vagy intervall edzés így épül fel pulzus alapon. Tempó alapon is így lenne, csak a pulzus zóna helyett tempó tartományok lennének megadva.
Nyilván pulzus alapon kicsit hosszabb átmenetek vannak a zónák váltásakor, főleg a gyors utáni megnyugvási szakasz lehet hosszabb idejű, de az is fontos információt ad az edzőnek az állapotodról illetve arról, hogy az intenzív szakaszok mennyire terhelték a szervezetet.
Ez nem mindent vagy semmit kérdése. Az edzések egymásra épülnek. Ha csak kb. csinálod meg, akkor azzal elcseszheted a következő eszést is és ha aut is, akkor ez így megy a végtelenségig és a végén az lesz a konklúzió, hogy milyen nyomi az edző...
Ebben nem vagyok mindent vagy semmit felfogású! :)
Mostanra, hogy eleve elhatároztam a váltást, számomra picit zavaró, hogy 5 perc 120-135, majd 146-150, majd a 13. perctől a 18. percig 156-160, majd pár percig megint 146-150 és stb.
Egy ismerősömnek meg nagyjából van megadva felső határ és a gyorsító edzései sprintekből, meg egyre gyorsabb szakaszokból állnak, de van olyan, hogy a lazához annyi van megadva neki, hogy minimum 40 perc legyen és lehetőleg ne szálljon el a pulzusa. Lehet, hogy nekem ez jönne be inkább :D de rajta azt látom, nem fejlődik, bár a pulzusa általában elszáll, az időtartamot se mindig tartja (ha az szigorúan volt megadva) és az étkezésére se figyel.
Az én edzőm is szigorúan megadta, hogy mikor/mit. Lefelé el lehet térni szükség esetén a megadott pulzus zónától, de fölfelé soha. Annyi szabadság még volt, hogy egy bizonyos pulzus alatt mehettem annyit, amennyit akartam pluszban. (Nem akartam)
Van, akinek az RPE alapú edzés jön be. Őket nem sokkolja pulzussal, de azt is be kell tartani.
Ha az neked nem jön be, hogy betartsd az edző utasításait, teljesen rendben is van, viszont akkor mindkettőtök idejét rabolod és a pénzedet is szinte feleslegesen költöd.
Akkor dolgozz edzővel, ha be tudod és akarod tartani az utasításait!
Ahol én edzek, ott percre pontosan és jellemzően 3-4 bpm-re pontosan van belőve minden és a pár hete ecseteltek mellett ez is egyre jobban zavar, mert sohasem engedhetem el magam egy kicsit.
Mondjuk egy 40-50 perc (tehát picit lazább időtartam-korlát) és egy felső pulzuskorlát (anélkül kezdőbbnek tényleg nehéz) nekem is örömet okozna néha, de az sincs. Ha nem feladatos végre, akkor is az van megadva, hogy 45 perc, ebből 5 perc bemelegítés (totyogás, séta), 35 perc z2 4-széles tartománnyal, 5 perc levezetés (levezetésnek már nagyobb része séta). Tehát nincs sok szabadság benne.
Azért kérdeztem, hogy megértsem, hogy nagy átlagban hogy van ez és más edzőnél számíthatok-e (persze kompromisszumokkal) lazábbra.
Azt gondolnám időintervallum (vagy táv) van meghatározva, feladatosnál valóban perc pontosan, ismétlés számmal valamint a pulzus zóna, esetleg annak szűkített tartományai. Ez lehet akár 3-5 BPM is, de szerintem általában nem ilyen szűk/szigorú.
Alternatív opcióként nekem sokszor tempó alapú az edzés, de valószínűleg azért mert tudjuk melyik tartományt kell edzeni (ill párban van mindig a tempó és a pulzus). Kezdőknél vagy ahol nehezen lőhető még be a tempó vagy például terepen ez nem hiszem hogy túl jó irány lenne.
Nekem recovery futások pl csak 40-50 perc laza elnevezéssel futnak. De mondjuk ebben az is benne van hogy nem kezdőként tudom mi a laza (érzésben és pulzusban is) és vagyok annyira fegyelmezett hogy többnyire betartsam.
A pulzusalapú edzés minden edző esetén úgy néz ki, hogy az összes edzés percre pontosan meg van határozva, ettől a perctől eddig a percig emez, majd 3 percig amaz, majd ettől-eddig megint emez és 3-4 széles bpm tartományok? Vagy néhol van benne lazaság, esetleg (minimálisan) szubjektív szakaszok?
Milyen szerencse, hogy képet is bearktál, külömben a vibrációs masszázshenger mást is jelenthetett volna. :) Nagyon variálod a dolgokat, hamar formába lendülsz, pedig még itt sincs a tavaszi idény. :) :) A súlycsökkenéseddel párhuzamosan én súlygyarapodást tervezek.
Lehet, hogy inkább változatosan kellene edzenem és nem feltétlenül kell minden héten elérnem a 60-at jelenleg.
Most reggelente megyek 8km-t, ami a dombok miatt változó intenzitású, hétvégén pedig hosszúlassú kb. 22km.
Ma teggel változtattam. A rövidebbik dombosat fitottam, amit szeptember óta nem tettem, de most igyekeztem tolni neki erősebben, mint szoktam, mivel csak 6km.
Ez lett az eredménye 🙂
Máskor is csinálok ilyet, bár a végére tüdőtágulást kaptam. 🙂
Nincs konklúzió, az órából kellene kiszedni, hogy ott mi lett végül a fit fájlban.
A te problémáddal kapcsolatban (mapsource vs mapy_cz eredet máshogyan viselkedik): megpróbálnán a mapy féle gpx-et kézzel megszerkeszteni (sima xml szöveg), hogy a fejléc hasonlítson a mapsource-osra (origin vagy source vagy ördög tudja, milyen címszó/tag alatt)
Még délután is akartam írni, hogy persze, de aztán ehelyett a válasz helyett inkább elmentem mászkálni.
Azóta meg kezdem azt gondolni, hogy nem. Sajnos képtelen vagyok tömören, velösen leírni valamit, évtizedek óta küzdök ezzel a problémával, elkezdem nagy vonalakban, aztán egyre jobban belemászok, a végén már tovább tart elolvasni valamit, mint amennyi idö alatt lejátszódott.
Borzalmas.
Azért megpróbálom, de nyilván ahogy telik az idö, úgy kopnak az emlékek is, nem tudom.
többek közt ezért sem érdekel a profi sport. A kellemetlen, hogy több eltiltott Kipchoge csapattársa, egy edzőtáborban készülnek, sokan iramfutói is voltak.
Én több évben is szedtem ilyen zöldkagyló kivonat kapszulát. Ez nagyon jó volt, az erős hal szaga ellenére. De már évekkel ezelőtt 10 eFt körüli ára volt és Ep-re nem elszámolható ezt váltottam a Jutavit készítményekkel.
Ennél a kapszulánál tapasztaltam olyat, hogy a reggelente megmozgatott térdem hallható ropogása 2-3 hét után megszűnt.
A GC (Garmin Connect) felületbe feltöltött P85 tracket exportáltam ki ismét GPX-ben.
A "Kanyarodási információk" kipipálása nem változtatta a letöltött gpx/fit fájlt.
Amikor a tempót átraktam 6:30/km átlagról 6:00/km átlagra, csak az időbélyegek változtak meg, amit a metadata/time-tól indított.
Az, hogy bekapcsoltam a PacePro-t, szintén nem változtatott semmit sem a gpx/fit-en.
A GC felületről trk szöveget látok a fájlban, azaz track tölthető le.
A PacePro egy külön fájl lehet.
A kanyarodási információt pedig lehet hogy letöltéskor rakja bele a GC alkalmazás, odáig már nem vetemedtem, hogy az óráról visszaolvassam a fit fájlt és belenézzek, mi is került bele.
Mindegy, a zselatin összetett dolog, van benne egy csomó olyan, ami pl. nem is kell a porcoknak. Meg valaki érzékeny lehet rá, aki pedig nem érzékeny és még azt is hiszi, hogy használ, vagy tényleg használ, az örülhet :)
Lehet elkezdem én is a Jutavit mellé. Bár ebben a fajta tablettában van kollagén is, igaz a napi 10mg nem hiszem hogy versenyképes 1-2 teáskanál marha zselatinnal :-)
Én évek óta Jutavit készítményt szedek, régebben volt egy 144 db-os kiszerelés (2x72), abban nem volt vitamin, de a többi hatóanyag azonos mennyiségű volt. Amióta nincs ott, ahol venni szoktam, azóta tértem át erre a 120 db-os új verzióra, de ebben is a napi adag 2 db tablettában van 1000mg glükozamin és nem tablettánként.
Az MSM gyulladás csökkentő összetevő én azért maradtam ennél, annak ellenére, hogy ez az új verzió már nem számolható el egészségpénztárra.
Én csak azért nem hiszem, mert alapvetően a Garmin GC legyárt egy course-t, amit átlökünk az órára. Tehát nem mi exportálunk a GC-ből, s másoljuk be manuálisan az óra egyik folderjébe.
Lehet, de nem hiszem, mert azóta több dolog is kiderült.
A pacepro hiányzó time ahead adatáról találtam univerzális értelemben panaszokat, főleg F7-re, de ami durva, hogy az F7 sima course navi-ját illetően sem mindig van elérhető time ahead adat (tehát nem a pacepro-nál). Még a Garmin hátsóját rendszeresen nyalogató philipshambrook is panaszkodott, hogy nem jött rá arra, hogy a GC-ben létrehozott course mikor műxik makulátlanul, s mikor nem.
Emellett szar a Fenix 6, Fenix 7, Instinct 2 és feltehetően az összes pacepro-s Garmin kütyü manual-je, mert mind azt állítja, hogy a második adat az az elért split pace. Pedig mindegyik fórumban találtam panaszt, hogy az bizony nem az. Nem is az a baj, hogy még a manual-ek is szarok, hanem hogy rendületlenül gyártja le a Garmin a rossz leírásokat.
Érdekes. Letöltöttem track és route formátumban is a gpx-et. Ugyanúgy szemre is nézegethető XML formátum mindkettő.
De a tartalma más. A Route-ban van időbélyeg. A pontok magassága, az "elevation" viszont teljesen érthetetlen számomra, miért tér el. Még azt sem tudom megállapítani, melyik az igazibb, a route csak egész métereket ad, a track viszont tizedest is, de ezt lehet hogy számolja/interpolálja valahonnan.
A P85 útvonal letöltésekor, a formátum választáskor szembesültem, hogy van GPX Track és GPX Route. Fogalmam sincs, melyik mit takar, bele kellene nézni. Lehet, hogy itt van a kutya elásva. (na megint egy kutyás hozzászólás :) )
A 3-at meg a Navigate support-ja erősítette meg telefonon.
Ami elég lúzer dolog.
Persze a Time Ahead-ből vissza lehetne következtetni az általam óhajtott adatra, tehát az éppen zajló Split-ben eddig nyújtott tempómra, de a Time Ahead az a teljes futásra értelmezendő, ugye? A Navigate-es hölgy nem volt benne 100%-ig biztos, de ő is a teljes előnyre/lemaradásra tippelt. Tehát ez a relatív idődat nem a Pacepro éppen futó split-jére vonatkozik.
Ezt most nincs kedvem kitesztelni, azonnal mondjátok meg! :-)
Nem bírtam ki, munka helyett egy gyorsat teszteltem.
1. Lehet navi nélkül is. A problémámat egyébként ez nem érinti.
2. Rájöttem, hogy mi okozta a problémát, a pontos ok persze rejtély maradt. Az biztos, hogy nem annak volt jelentősége, hogy a pacepro tervet az órán hoztam létre a course-ból. Annnak viszont volt, hogy a course miulyen gpx-ből lett létrehozva.
Én néha Mapsource-ban hozok ltre egy gpx-et, s nyomom be a GC-be, hogy ott course-t/pályát csináljak belőle, néha meg a mapy.cz turistatérkép appban hozom létre a gpx-et. S ez a course használhatósága szempontjából nem okoz(ott) gondot.
Valamiért viszont a mapy.cz-ben létrehozott gpx-ből keletkeztetett course-hoz definiált pacepro terv ezzel a bug-gal jár, hogy nem tud előnyt/hátrányt mérni (vagy nem akar, mert a Garmin letiltotta). Azért nagyon fura a történet, de mert az egyes szakaszok céltempóit létre tudja hozni, tehát a klasszikus gpx adatok (koordináták, magassági adatok) azok problémamentesen értelmezhetőek mind a GC, mind a Fenix 6x számára.
Nem nagyon futok terepen, ezért nem sok tapasztalatom van vele (ráadásul amit ide anno beírtam, azt ugye a nicknév váltás elsöpörte, így csak haloványan emlékszem), de úgy rémlik, hogy amikor GC web alatt megcsináltam a tervet, s ráküldtem az órára, minden kafa volt.
Tegnap egy olyat csináltam, hogy egy már meglévő, s az órára küldött course-ra alkalmaztam egy célidős pacepro-t, azaz az órán állítottam be. Nem tudom, hogy ilyenkor kötelező-e, de futott vele a course navigation is.
1. Kötelező ez a pacepro+navi együttműködés, vagy navigáció nélkül is van pacepro, ugyanúgy ahogy virtuális partner és race an activity is van navigáció nélkül?
Nem vagyok elégedett, önmagában a "split pace" is elég hülyén működik, mert az oké, hogy az adott szakasz céltempóját kiírja, de alatta egyáltalán nem az addigi átlagot méri (mérte tegnap), hanem a pillanatnyi tempót.
ettől a "nem harap"-tól szoktam én is kiakadni. Nem attól tartok, hogy egy kiskutya belém harap, hanem mondjuk attól, hogy hirtelen átfut keresztbe előttem, és átesek rajta.
A másik meg, amikor "csak barátkozik". Ez azt jelenti, hogy mondjuk megyek a vasútállomásra, utcai ruhában, és nem ájulok el a gyönyörtől, amiért ráteszi a Morzsi a két sáros mancsát a tiszta gatyámra.
Hozzáteszem, nálunk a kutyások többsége a régebbi bp-i (Óbudai-sziget) tapasztalataimmal ellentétben meglepően normális, ha látnak, megfogják a kutyát. De mindig van egy-két sötét. Régen Óbudán rendszeresek voltak a konfliktusaim, pedig aki ismer, tudja, hogy nem keresem a balhét.
Tegnap iszonyú nyugodt voltam, az első roham után még mondtam is nekik lakonikusan, hogy Önök legalább elnézést kérnek, mert a tipikus kutyás nem szokott. Mármint tőlem biztos nem. Azt hitték, hogy gúnyolódok, ezért megismételtem, hogy morálban tényleg az átlag felett vannak.
Észben sajnos nem voltak, hiszen a kutya az első támadás után csak úgy nem nyugszik meg, a minta nem fog megváltozni, ha valamiért a mozgásom kiváltott belőlük valamit, akkor 15-20 mp később is ki fog váltani.
A pár nappal korábbi, futópályás (!) támadásnál minősíthetetlen hangnemben és gyűlölettel üvöltöztem a másik gazdával, amikor a "nem harap" szériaszlogent elővette. Annyi indulat volt bennem, hogy szóhoz sem jutott.
Az a borzasztó, hogy vsz. annak a magamból kikelésnek lesz valami haszna, a tegnapinál nem hiszem, hiszen az ilyen kutyás a hibáiból jellemzően nem tanul, vagy csak hamar felejt.
Ha nálad működik, akkor tök jó, de nekem gyógyszerész mondta, hogy a nagy része elpusztul a gyomorsavban, a többi meg a bélből szívódik fel nehezen. Valami méretprobléma van vele, ha jól emlékszem.
Igen, az egy olyan változat, amiben glükozaminból 1000mg van tablettánként, tehát elvileg jó lehet. Én most bevásároltam Donából 3 hónapra 18.000-ért.
Lehet, hogy legközelebb kipróbálom a JutaVitot. Tényleg olcsóbb, pedig abban a glükozamin rákból van, amit nehezebb elkapni, mint a kagylót, amiből a Dona készül. 🙂
Saját tapasztalat szerint kb. 3-4 után kezd el hatni tetszés szerinti porcerősítő, és 2-3 hónapig érdemes folyamatosan szedni. Legutóbb ennyi idő után még nem igazán éreztem a hatást, így elkezdtem szedni mellé kurkumát és Supradynt. Rendbe jött.
Lányom szerint (állatorvosnak tanul) a későbbiekben érdemes eltérni az általában javasolt 2-3 hó kúra + ugyanannyi szünet ritmustól, és 2-3 hét szedés + 1 hét szünettel folytatni, különben túlzottan kiürül, a visszaépülés pedig lassú. Öreg lovaknál legalábbis így szokás...
Kiegészítés:
- Az egyik porcerősítőre/kurkumára azt írják, hogy egyszerre vegyük be a napi adagot, a másikra azt, hogy két részletben. Szerintem az utóbbi logikusabb (egyenletesebb hatóanyagszint.)
- Az első egy-két hétben van, hogy 2x1 helyett (ez szokott leni a normál adag) 3x1 porcerősítőt és kurkumát veszek be.
- A későbbi hetekben van, hogy a Supradynt csak kétnaponta. (Nem igazán kívánom, mintha jelezné a szervezet, hogy eléggé fel van vele töltve).
- Kurkumából olyat érdemes venni, amiben bors(kivonat) is van, javítja a felszívódást. Mellé egy kiskanál olaj, vagy zsíros étellel együtt fogyasztani, szintén a jobb felszívódás érdekében.
Nekem ez is tökéletesen bevált: Jutavit Glükozamin Kondroitin Kollagén MSM D+C vitamin.
Három hónap szünetekkel csinálok vele 1-2 hónapos kúrát. DM-ben is kapható. Nem elhanyagolható szempont, hogy a 120 db-os kiszerelés (két havi adag) 4000 Ft alatti áron megvehető. Vagy legalábbis megvehető volt még tavasszal. Akkor bespájzoltam belőle.
2018-ban, ilyen tájt nagyon motivált voltam és beneveztem a 2019-es Szentendre Trailra. A nagy motiváltság eredménye a júniusi nevezésem átadása lett, csak akkor a sarkam fájt a téli túlterhelés miatt. Nem tudtam februártól futni, valamikor 2019 őszre kezdtem rendbe jönni. Nem figyeltem eléggé a kezdeti vészjelzésekre, hiszen futás közben nem fájt csak 5 perccel azután, hogy megálltam, de akkor rá sem tudtam állni a lábamra amikorra komolyan vettem, hogy nem kéne futnom.
Nekem évtizedekkel ezelőtt volt az a kopási szint, hogy hol itt szúr hol ott szúr a térdkalácsom környékén, és néha futásra el is múlt. Vagy csak guggoláskor szúrt/fájt.
Most már szúrás jellegű jelzés nincs. Azonnal fáj ha olyan mozdulat, terhelés történik. Utoljára a Szentendre Taril alatt tudtam tempósan fájdalom veszélye nélkül bármelyik lejtőn lefutni. Másnap már nem voltam vidám és azóta sem tökéletes a térdem. De nem bírom ki a szokásos Várkút- Kövesdi kilátó köröm nélkül. Jó lenne, ha lefelé nem kéne futni vagy gyalogolni...
Vagy két hete kezdtem a harmadik hónapot az esedékes tabletta kúrámból.
A Dona vény nélküli szer? Régen, talán egyszer szedtem, de nekem Condrosulf 400 volt az orvosi javaslat de az vény köteles volt még akkoriban.
Rendszeres heti 60km közeli futás megnyomorítana...
Hát, ezzel én is így vagyok, lennék, asszem... :)
De amit írsz, Ati_66, a háromféle értékelési rendszer összehangolásáról, meg a felkészülés elszántságáról, az nagyon jól és profin hangzik! Sok sikert hozzá! Nekem már az is szép lenne, ha futnék egyhuzamban úgy 3-4 hónapot, saját kútfőből. Megelégednék vele, Spenót is biztos lelkesítene és biztatna! :)
Én most kezdtem egy Dona kúrát, mert érzem kissé a térdemet. Az a fura, hogy futásnál semmi, csak sétánál szúr. Szerintem azért, mert akkor sarokra érkezem. 2 hete megálltam frissiteni a hétvégi hosszúnál és meg is ijedtem, annyira szúrt, amíg sétáltam. A futás gyógyítja. 🙂
Átgondolom ezt a ciklus dolgot, mert az óra tényleg akkora hülyeségeket mutat, hogy erre nem tudok építeni.
Akkor szokott elégedett lenni velem, ha bringázom is a futás mellett, de hidegben és sötétben nincs kedvem tekerni, sajna.
Az is fura, hogy sokkal gyorsabban kipihenem magam, mint korábban. Nem tudom, hogy ez azért van-e, mert majdnem minden nap jógázom vagy az autofágia egyik hatása működik, ami jobb regenerációt biztosít.
Már próbáltam múlt héten is visszavenni a reggeli dombfutás tempójából, de egyéni csúcsot futottam és hagytam a fenébe.
Velem is történt hasonló, sőt a pórázon velem futó kutyámat is megtámadták már. Nálam is van dezodor ezek ellen nagyon hatásos! Legjobban az tetszett mikor egy vagány pasi egy cicababával és egy böszme nagy kutyával ami szabadon rohangált sétált be velem szemben az erdőbe. Én egyedül futottam, de sétára váltva egyik kezemben a spray másikban a telefon és kamu hívással elkezdtem jó hangosan magyarázni a haver vadásznak, hogy még ne rakja el a puskát most mennek be póráz nélkül egy kutyával várja meg és lőjék ki nyugodtan. gyerek nincs csak két felnőtt engedélyt majd holnap az irodában aláírom a dög marad rókáknak az adatokat vegyétek fel de nem fontos. Baszki felvette a srác az ölébe a kutyát vagy 40kg volt és úgy vitte vissza a kocsihoz szinte futva. Nagyon hiteles lehettem ő meg nagy barom :))
Miután október végén elhagytam az Alvesco-Berodual N Jogging Club-ot, s leszerződtem a Foster for COPD Running Mates nevű csapatba, egyre bátrabban futok. Egy sprintekkel tarkított lötyögés eredményeként a szeptember elejei után egy újabb félmaratont teljesítettem, s míg azt 2,5 órával, ezt már 2:20-as menetidővel. Rengeteget jelentett a plusz izom, amit az intervallumos szabad edzésemen összehoztam.
Másfelől az utóbbi két alkalommal is megtámadott kutya, a futópályán egy kis vakarcs vicsorgott, akit tartós kánkánszerű lábmozdulatokkal tartottam magam távol, ma egy kerékpárúton futva pedig 2 németjuhász, ráadásul kétszer, először ugatva, majd később rám ugorva, aztán olyan 15-20 mp-cel később már ugatva és ugorva. Úgy döntöttem, nem mozdulok, jó döntés volt, nem martak belém. A fiamba egy bő hete egy másik kutya igen, pedig megállt szépen a bringájával. A mai két roham között a két gazda sűrűn elnézést kert, de csökevényes agyukkal nem rakták pórázra az ebeieket, így jöhetett létre a második attak.
A tököm tele van a kutyásokkal! Bár nekünk is évekig volt kutyánk, sosem vittük ki póráz nélkül, s egy pillanatra sem vettük le róla. Többször megfogadtam már, hogy mindig elviszem a legális gáz spray-t magammal, most már tényleg így lesz. Aztán ha használnom kell, akkor majd utána csinálok pár fényképet, nehogy az állatvédelmi törvényre hivatkozva még engem b*szogassanak. Sőt feljelentő elvtárs leszek.
Ez a heti 60 km majdnem elkerülte a figyelmemet. Én ebben az évben 6 héten futottam többet 50km-nél és abból 2 hét volt 60km-nél hosszabb. Most 3 hét volt folyamatosan 40 km felett, de lejtőkön kezdem érezni a térdeimet, így éppen azon gondolkodom, hogy most még van idő térd regeneráló pihenést tartanom, mert nagy lelkesedésemben még tönkre teszem a térdeimet tavaszra amikor már tényleg futni kéne.
Rendszeres heti 60km közeli futás megnyomorítana...
Érdemes saját kútfőből is valamilyen ciklust vinni az edzésekbe. Akár csak az időtartam alapján.
Amióta megvan a Garmin és a Strava előfizetés, azóta gondolkodom, hogy össze kéne hangolni a különböző rendszerben a pulzus zónáimat, hogy érdemben összehasonlítható legyen a különböző rendszerek edzés értékelése.
Csak mindig lusta voltam, mert a Garminnál LT HR alapú zónát állítottam be és az néha változik, mert mindig elfogadom a módosítási javaslatát, akkor pedig módosítani kéne a Strava és Polar beállításokat is.
Jelenleg a Garmin Z3 zóna kezdő pulzusa 8 ütéssel van magasabban mint a Polar Z3 és mégis a Polar jóval alacsonyabb terhelésnek minősíti az edzéseimet. Érzésre jónak tűnik a Garmin LT küszöb becslése, de a Polar terhelés értékelése is.
Ráadásul a bringára más zónákat kellene beállítanom. Próbáltam is egyszer a bringás LT küszöböt érzésre megadni a 3-as zóna felső határának, aminek az lett az eredménye, hogy a Garmin az átlagosan megnyomott bringázásaim után kiugró terhelési pontszámokat adott és egy heti könnyű edzést javasolt :-)
Bár most, hogy görgőzöm, úgy tűnik nem volt olyan rossz az a beállítás, mert egy könnyű ( futás Z2-ben kezdődő ) pedálozás egyenletes terhelésen és pedál fordulattal, 10-15 perc után elkezdi tolni felfelé a pulzusom azaz savasodom.
Azt hiszem most, hogy egy komoly felkészülést kezdek, ideje összehangolnom a rendszereket. A három rendszer értékeléséből csak összegyúrok valami érdemi fejlődést :-)
Kérek ilyen heti 60-as heteket szülinapomra, avagy Jézuskalától inkább? :)
Spenót, rendben, hogy győzni akarsz a következő versenyünkön, Vivi 2023, de azért ezt ne úgy érd el, hogy 55 km-t futtatsz velem edzéselőzmények nélkül. :)
Lehet, hogy komolyabban kellene venni, hogy magamnak is kitaláljak mikro és makrociklusokat?
Tervezem, hogy január-február környékén ismét a Szakvezetés szárnyai alá helyezem magam, de addig se kellene stagnálni.
Mondjuk, ez a stagnálás leginkább a Polar vonalkáimra vonatkozik, azonos pulzuson azért gyorsulok és a Strava is adott vasárnapra 3 pontot. Van hová fejlődni azért, de a heti 60km már annyira nem rossz nekem.
Légyszi, Pinyó ne mondd el, hogy a P85 hány pontot ért! 😉
A Polar nekem is azt mondja egy ideje, hogy nem edzek eleget.
Mondjuk a Strava Fitness pontérték is stagnál azóta és a tegnapi 3 órás futásomra is csak 2 pontot emelkedett ami mára el is veszett ha nem csinálok valami durván intenzívet és hosszú idejűt, pedig futni ma nem akartam a görgőn pedig még 1 pontot is alig akar adni 45-50 percre.
Szóval nekem a fejlődéshez már kevés a heti 6-7 óra edzés :-(
Most komolyan! Ennek az órának tök mindegy, hogy mekkora edzést csinálok??? Azon a napon, ahol ellógtam az edzést, ott csökkentette az értékeket, de a hétvégi hosszú, mintha meg sem történt volna...
Rengeteg baromi jó videó van gyorsúszó technikáról a yt-n. Közös jellemzőjük hogy alig lehet belőlük valamit a gyakorlatban is megcsinálni amikor az ember igazán akarná :D
Viccen kívül ha néhány alapgondolatot el tudsz belőle sajátítani az azért hasznos. Javaslom, hogy egyszerre egyet próbálj ezekből mindig a gyakorlatba átültetni. A drillek is nagyon hasznosak (még ha kegyetlen lassú is és folyamatosan el akarsz közben süllyedni) meg utána ha már nagyjából összeáll a kép akkor érdemes a különböző segédeszközökkel (teknőc, mindenfajta TEÁ-k, bója, uszony) finomítani. Változatosabbá teszi az egészet.
Valami lehetett a levegőben (a párán kívül), haverom 2.50-3.00 tervvel ugyanígy bekezdett és 15-20 között valahol fejreállt. Csak ő sokkal jobban, neki más is volt aztán benne, konkrétan a túlélésért és a befejezésért ment a harc.
Van ilyen, szerintem is a jót és a tapasztalatot vedd ki belőle - mindent egybevéve azért szép futás volt!
Az úszás jó dolog. De én csak vízparti nyaralás és triatlon verseny alkalmával úszom.
Azt, hogy 100m- nél hosszabb távot tudjak versenyen gyorsúszásban, már évtizedekkel ezelőtt elengedtem. Olyan sok időt igényelne amit nem éri meg ráfordítani.(az anyagi részéről nem is beszélve)
Mivel most neked a futás nem opció, így időd van rá, szóval hajrá!
most úgy tervezem, reggel 6-ra fogok járni úszni, akkor eleve kevesen vannak, ráadásul sötét is lesz (nyitott medence), úgyhogy nyugodtan gyakorolhatom a gyorsúszást, keveseket fogok elborzasztani/röhögésre késztetni :)
Gratula a versenyzőknek. Asszem a többség nevében mondhatom, hogy Pinyo "sosem volt ilyen lassú" és hallótessék "csalódást keltő" eredményét is csak csodáljuk. :)
Jómagam offtopikra váltott életmódom ötödik hetében súlyos szellemi leépülést vettem észre magamon, ami abban mutatkozott meg, hogy olimpiai távú triatlon edzésterveket kezdtem nézegetni a garmin connecten, meg gyorsúszótechnikákról készült oktatóvideókat a tecsőn. Mindezt legalább 25 év kihagyás után abszolvált két úszóedzés után :)
Teljesen egyértelműen az edzetlenség, vádli és combfáradtság, síkon elrugaszkodás képtelenség, lejtőkön tojóstyúk közlekedés minimál pulzussal. Ilyenek.
A közvetítés elejét néztem, elég erős szél látszott, fújta a leveleket rendesen. Aztán amikor a motorosról filmezték az elsőt, valami brazil (?) futott Kipchoge-szerű 2:55 kilométerekkel, átmentek egy huplin, az utána fél percre jövő bolyból először csak az emberkék feje búbja látszott, úgy jöttek elő a hegy mögül, bezoomolva elég jól nézett ki. Akkor kicsit megsajnáltalak :)
Ami az elfutást illeti, nem tudom, tempóra, pulzusra vagy powerre futottad. Tekintve a pálya profilt és az eltérő, még valószínűleg nem 100% kiismert és Stryd-kalibrált cipőt, én az első pár kilométer tempóra futása után pulzusra futottam volna, a többiben túl nagy a hibalehetőség.
Azt tudom, hogy amikor ennyire kihegyezem a felkészülést és a formát, már két szívverés eltérés is elfutást jelent. Tempóra átfordítva mondjuk 4 mp/km. Nem mindegy.
Amikor a félmaraton és maraton tempó között csak 8-10 mp/km van, nagyon szűk mezsgyén járunk. Ez az egyik művészet a megvalósításban.
Egyébként a Stryd oldalán valami versenytervező. Feltöltöd a pályarajzot - szerintem a népszerű maratonok eleve benne vannak - a magasságot, a várható hőmérsékletet és talán még a páratartalmat is figyelembe véve változtatgat a power-célon. Nem is keveset.
Szerény véleményem szerinte amúgy az időjáráson bukott el a projekt. A pár megosztott edzésidőd alapján nagyon biztonságos tartalékkal kellett volna mennie a sub3 órának.
Az elején tényleg nagyon gyors voltál. Csodálkoztam is, hogyan lehet ilyen rajtoló tömegben így felgyorsulni már az elején.
A Stamina grafikon biztosan jó dolog (az F5 még nem tudja ) arra minden esetre nagyszerű, hogy lásd milyen sokat és milyen gyorsan tudsz futni, amikor a Garmin szerinti már csak 1 %-os állapotodban vagy :-)
azt sosem értettem, hogy lehet, hogy tudja az ember, hogy ez túl gyors kezdés, mégis tolja. miben bízik ilyenkor? olyan nincs, hogy 150-es pulzuson kell mennem, de már az elején 160 az elején, meleg is van, de vmi csoda fog történni és megy végig 160 fölöttivel... ebből mindig borulás lesz, ezt nem lehet akarattal legyőzni, nem fejben dől el.
na, ezt én is pontosan megcsináltam félmaratonon, terep 30-on, maratonon is... :D
Gratulálok nektek, Pinyo és hallotessek, ti kétségkívül a profi és gyors lábú kategóriát képviselitek itt! :)
A Polar Pro annyira okos már, hogy teljesen egyénre tudja szabni a viselkedését, illetve a gazdi viselkedéséből teljesen egyéni tanácsokat, edzéseket tud tervezni. És ez nem csupán játék a szavakkal, hiszen Spenót egyre többet és kitartóbban fut, erre neki újabb és újabb futásokat ajánl, aluledzett vagy normál státuszokat állapít meg. Miközben én a maraton óta, tulképp pont egy hónapja semmit sem futottam, de úgy heti kétszer-háromszor erősítő Milon-köröket megyek a Smartfitben, és erre fel az óra izomerősítést, nyújtást preferál, de még az edzettségemet is magasra értékeli mostanság. :) Közeledik a szülinapom, két ás fél hét múlva, hááát, az év/km projektet el kell engednem. :) Tizedes vesszős megoldás lesz valószínű, de a tempót szeretném az életkorhoz passzintani. Viszont elég gyorsnak tűnik ez így most, 6 percen belül lefutni 5 és fél kilométert, télen, nulla futómozgással.
Nagyon sürü volt, de 1-2 km után el lehetett kezdeni lassan elöre-hátra evickélni.
Ami inkább volt probléma az elején hogy tök közel voltam a tempófutókhoz (egy egész estés filmet lehetne forgatni a sztoriból, hogy hogyan tudtam mégis velük kezdeni) de az elsö párszáz méteren már vagy 30-40 méterre kerültek, úgy bekezdtek hogy csak néztem, és persze megijedtem, hogy így lemaradok már az elején. Ezért amikor lehetöség nyílt rá, szélröl eléjük kerültem és elöttük próbáltam futni.
Sajnos ebböl lett az, hogy úgy 2-3 km környékén "elvesztettem" öket. A többi már történelem.
Utána már nem volt olyan vészes, mindig elképesztöen sok ember vett körül (más maratonokon 4 óra környéki tempóval se fut együtt ennyi ember) de a böhöm széles amcsi utakon így is elfértünk. Soha egy másodpercre se vesztettem tempót azért, mert nem fértünk volna el.
(Út közepén telefont nyomkodó, bóklászó vagy éppen begörcsölö futó miatt igen, de ez mindenhol van).
Hehe. Köszi srácok a drukkolást. És bocs, hogy csalódást okoztam :)
Én ennyire még soha nem készültem meg, mint ma. Most értem haza, lassan kezd visszatérni belém az élet, de elötte egy extrém kaland volt hazamászni metróval. Lépcsömászás hajlíthatatlan lábakkal rulez :)
Írok majd hosszabban, a lényeg, hogy (sajnos - ez lenne a kevésbé gáz magyarázat :) ) semmiféle sérülés nem volt. Egyszerüen elfogytam.
Hogy pontosan miért meg hogyan, hát, jó kérdés. Még nekem is meg kell néznem az adatokat. Ami tény - és a célba érésig teljesen ebben éltem csak, azóta kezdek gondolkodni - hogy teljesen elfutottam az elejét, pörögtek a 4 percek, de képtelen voltam visszafogni magam. Nem ment.
Az idöjárás nem segített, tényleg meleg volt, de azért nem ilyen 30 fok, még okésnak kellett volna lennie. A páratartalom most már tudom, mit jelent, és igen, ha folyik rólam a víz de nem hüt szinte semmit az izzadtság, akkor jönnek a gondok. Jé, mik vannak.
Az igazi gond - már azon kívül, hogy szar vagyok - szerintem a pálya volt, az 5 híd tényleg brutál volt, de azokra készültem lélekben. Arra, hogy szinte nincs sík terep a pályában, arra egyáltalán nem. Nekem amúgy két gyengém van, a szint meg a meleg :)
Ez van, a kezdeti csalódottságot kezdi átvenni a "de azért megvan, baszki" szemlélet, szerintem holnapra áttranszformálom ezt kizárólag utóbbivá. Kb. mindenki azt mondta, hogy NY nem a PB-k városa, for fun kell futni, és ezt egészen idáig nem akartam elfogadni, de nekem is könnyebb lesz, ha mégis sikerül.
Lemegyek egy pizzáért és pár sörért, bekucorodok a hotelbe és bünözök, erre várok már mióta :)
Köszi. Szóval végigküzdöttem, sose voltam ilyen lassú. 9:45 lett, amikor Spar utáni felkészülésből futom a maradék állóképességből, akkor 9 óra rutinból megvan. Most másnap izomlázam van és mindenféle derékbajaim, majdnem lehajolva maradtam egy leguggolás után. Sokkal jobb egy ilyet felkészülten futni, a tudatos edzés csodákat tesz.
Spenót, pár éve már volt hasonló projektem, emlékszel, a Tifanofaufuv Vex szájtartás képe. :) Amúgy ez érdekes téma, a kondizás, mert rövid távokon nem éreztem kárát (értsd szigetkör). :) :)
hallotessek Sajna nem értek ebből a tech zsargonból egy fél mondatnyit sem, de a maratonodért drukkolok nagyon! :)
9:3, legyünk egy kutatás páciensei, +hogyan hat a nem futás az eredményességre" témában! :) És persze, neked az orvosokhoz, műtéthez, rehabilitációhoz sok erőt, türelmet!
Spenót, amúgy te egy nap kétszer futsz, vagy az esti kép Long társsal hogy is volt?! :)
Amúgy 255/955-re asszem megérkezett a wrist based power. 945LTE-re szokás szerint még nem (carrier certification tesztek).
Ezzel meg is erösiteném Pinyó állítását, miszerint eddig csak bétában voltak ezek. Nekem is simán az IQ data field helyett jött be a nativ running power mérés, aztán ha érkezik az update, lesz wrist based is.
Ja tegnap beszélgettem a Stryd standján az egyik fejlesztö arccal, nem csak marketingeseket küldtek oda :)
Tiszta szívemből drukkolok neked, hogy nemzetközi szinten is figyelemre méltó eredményeket érj el és már-már hihetetlen mennyiségű izomtömeget építs magadra tavaszig. Ekkor természetesen a Vivicittára már nem tudod felvenni a régi Futóbolond pólódat, de én kölcsön adom neked az ujjatlanomat, amiben én úgy nézek ki, mint egy szafaládé, de te megvillanthatod benne addigra félelmetesre gyúrt karjaidat.
Mára az óra egyik tanácsa egy olyan 1 órás kocogás volt, amit Z2-ben kell csinálni, de van benn 3 perc Z3.
Na, ezt a 3 percet Quimby miatt túllelkesedtem és megfutottam kedvemre (4:37/km), de az egész edzés 118-as átlagpulzussal 6:50-es átlagtempót adott. Ez a tempó persze elég nyomi, de azért a 118-as pulzussal már annyira nem gáz nekem.
Remélem, tavaszra azért visszaküzdöm a futásaimat 135 körüli átlagpulzusra, ahol korábban volt és akkor rendben leszek.
Futni jó esőben, erdőben mêg inkább, mert a lombok ernyőt képeznek, de ahogy Spenót is írja, 85 km-te ez már nem érvényes. Úgyhogy azért drukkoljunk, hogy ne essen.
Én kerülöm az esőt edzéseken, így ma, ha nem áll el, akkor csak görgőzés lesz. Amikor viszont egy tervezett verseny napján szakad, akkor nem okoz gondot elindulni.
Mivel én száraz hűvös időben is lucskosra izzadok egy vékony technikai pólót is, csak a kihűlés elleni védelem a célom az öltözékkel. Ilyen 10 fok körül egy siltes sapka és a vékony rövidujjú póló + karszárra egy vékony szélfogó mellényt vennék induláshoz. A zsákba lenne egy tartalék póló és egy vékony hosszú ujjú szélfogó lsssulás esetére meg egy pár zokni , ami nagyon jól esik lucskosra ázott cipőben is, bár arra csak hidegebb időben 0 fok közelében van szükségem.
Kb ilyen időben, végig esőben teljesítettem az első Mátra Bérc túrámat 12,5 óra alatt. Még most is az az év a rekord abból a szempontból, hogy milyen sokan feladták, nem értek be szintidőn belül.
Imádok esőben futni, de tény, hogy sohasem futottam 85 km-t esőben (meg úgy egyáltalán ).
Idénről emlékezetes egy kb másfél órás tavaszi futás hegyen-völgyön át özönvízszerű esőben; ez tippelve olyan 5-10 fok körüli hőmérséklet lehetett (két nappal később havazott szoval inkább a sáv also értéke) de nem fáztam, sima hosszú ujjú felsőben.
Most pár hete meg 2,5 órás hosszú futás, kb. olyasmi lehetett mint erre a Piros85-re tippelek így az előrejelzést olvasva, szóval valtakozott a zuhé és a 0 eső között. Ez is szuper volt rövidnadrág + vízhatlan, de elég jó szellőzéssel ellátott kabátban, sildes sapkaban.
A 85 km-re nem tudom, melyiket választanám a két outfit közül, de szerintem a hőmérséklet nem lesz túl alacsony, ha mozog az ember 10-15 fokban kifűti az eső okozta hőveszteséget. Inkább onnét közelíteném meg, hogy mi a kényelmesebb hosszú távon, és rohadni a nem jól szellőző kabátban nekem most rosszabbnak tűnik.
De ha el tudod rakni igény szerint a kabátot hátizsákba vagy a derekadra tudod kötni, akkor lehet elfér. A vizes zokni ekkora távon nagyobb szopásnak hangzik.
En ma probaltam ki eletemben eloszor a simlederes sapkat nem nyaron, s nem a nap ellen. A szemerkelo esoben bejott, azaz en is ezt ajanlom,ahogy rrroka is.
Mondjuk nalam az is benne volt a kepben, hogy a sapka az oktoberi keritesfestes soran festekes lett, en meg azt gondoltam, ha majd sokat futok vele esoben, az olyan, mint egy igazan kimelo mosas. :-)
Alakul. Az idokep-en az órabontásos egész napi 100% most már csak 50%, és összesen 3mm-t mond, aminek a zöme szerintem reggel 9-ig lesz. Még egy kicsit szuggerálom az előrejelzést inkább.
Ne hagyd ki szerintem a lanolinos zoknis alvást. Nehogy amiatt bukjon a mutatvány :)
Én esőben el sem mennék egyébként, de te tudod. Ha elmennék akkor vízálló sildes sapkát húznék de esőkabátot nem - az csak időben kicsit kitolja a szarrá ázást de belülről átnedvesedsz hamarabb tőle.
Hű, ilyen bonyolult futásom még nem volt... Szerintem a zsírosra dunsztolt zokniban alvást egyelőre kihagyom :).
A száraz zoknit már kikészítettem, de igazából cipelhetem is, csak Nagykovácsiba akartam depózni a lámpa miatt, oda pólót is szoktam küldeni, az meg legalább 6,5 óra.
én este bekenném a lábam lanolinnal, a futózoknimban aludnék, a majd reggel megint bekenném. kijön a zokniból ne aggódj, de így nem ázik majd fel a 8 óra alatt. (DMben vagy patikában kapható)
kényelem miatta depóba (Kopár csárdához mondjuk) küldenék száraz zoknit, ha nem használod akkor visszakapod úgyis.
a te tempóddal a 10 fok nem tél, nem hideg, az esőkabátban szerintem belülről fogsz szétázni az izzadságtól. :) komfortos kis dunszt lesz. azért lehet csere pólót is küldenék a zoknihoz, hátha kell.
De előnye is van az útnak, ma binge watcholtam a WandaVision-t, faja volt. Már csak a Falcon and the Winter Soldiers és mondjuk a fele Lokit kell megnéznem aszt ott is vagyok.
Kérdés a profik hoz: hogy alakul az intermittent fasting, ha vki 30-35 órát van fenn egyhuzamban? :)
Budapesten bár sokan vannak de a 4'30-on belül futók száma mennyi lehet? 200-300 fő? Azt felesleges is tovább bontani mert elég hamar szétszóródik, nem zavaró mert az első pár percben bekerülsz a saját helyedre még ha szarul is álltál be. Egy ilyen nagy nemzetközi maratonon az első 5km az viszont eléggé tömegben együttfutós. És durva amikor ez egy erős tempón megy úgy hogy körülötted rohadt nagy tömeg van :D
Hát ez ilyen versenyeken kb a tökmindegy kategória, ahová sorsolt az élet olyan tempó lesz az első pár mérföld. Fogd fel jól, ekkora tömegben sokkal könnyebb haladni. A tempó csekkolást el is engedheted az elején (mert úgysem tudsz változtatni), max ha a pulzus túl magas akkor érdemes gondolkodni/óvatoskodni - bár azt is számold bele, hogy a versenyhelyzet, a tömeg miatti teljesen más stressz miatt is lehet eltérő (ált. magasabb) a pulzus - azért ez mégiscsak az NYC maraton bsszameg :)
Viszont akkora hátrányt meg szerintem nem tudsz itt összeszedni (hacsak nem az 5 percesek közé sorsolódtál be) amit a maradék 20+ mérföldön ne tudnál ledolgozni - szerintem 1-2p körülről beszélünk ami maratonon elég sok mindennel elmehet. Kábé nagyobb a veszteséged amiatt hogy valószínűleg nem tudsz az ideális íven futni (maratonon ezzel percek mehetnek el, érdemes belekalkulálni).
Egyetértek hogy ez nem a PB-ről szól, ez az enjoy kategória. Persze ha PB is jön vele, az hab a tormán.
Szerintem sem kell tempófutó. Azért egy három órán belüli futó eléggé a nyélen fut, minthogy külső személyhez igazodjon.
Durva a kép. Ha ekkora a tömeg, az első pár mérföld mehet a kukába. Hacsak nem a túlnyomó többség, akik majd körülvesznek az elején, jól saccolta meg a célidejét.
Finomabb ott a karámok beosztása, mint nálunk? Itt a BSI maratonokon a 4:30/km tempó alatt mindenki ugyanabba a karámba kerül, mivel nincs szükség ennél gyorsabb sebesség differenciálására.
már bocs, de minek neked tempófutó? ne szórakozz! :) nem kell neked mankó, ne hagyatkozz másra, ne függjön mástól a futásod, a saját terved, tempód csináld, akkor lesz tied az eredmény és az élmény maradéktalanul.
nem kell a nyirmogás, ezt ne tanuld el a topikból! :D
A wave-ek és a corral-ok a nevezeskor megadott idő alapján lettek meghatározva, úgyhogy azt hiszem az "ezt dobta a gép" kategória, mert nem mindegyik wave-ben van tempofutó.
Tehát ott lesz egy csomó kurva jó futó, a pálya szopatós mint az állat, meleg is lesz és még a tempófutókra sem hagyatkozhatok. Mármint ha nem sikerül valahogy start előtt átdiffundálni a másik szinű wave-be. Utána már esélytelen.
Gondolom, 5 csillag alatt, olyan öt nagy, mázsás vörös csillagra gondolsz, ami a gyárkapukon díszelgett régebben, hogy maguk után kötve vonszolják azokat magukkal életük végéig úgy, ahogy Jézus vonszolta fel a keresztjét Golgotára. Vagy te pozitívan írtad? :-)
Más: mêg mindig nem jutottam el a kaibrációs futásomra a Honvéd pályára, s már nincs pofám több remindert írni, mert úgyis az jönne vissza feltehetően megint, hogy a pálya még mindig nem készült el.
Most olvastam én is, hogy az amatőrökkel (profik után 5 perccel?)indították a legjobbjainkat a harcba. Így tényleg esélytelen volt a jó időt megfutniuk. Szervezésből 5 csillag a magyar atlétika felelős vezetőinek.
Én nem is foglalkozom ilyennel. A foci stadionokba és TAO pénzek formájában a "profi" csapatokba ölt milliárdoknak sincs érdemi eredménye a sportban, csak a kivitelező cégek tulajdonosainál.
betartottam goyko14 órával kapcsolatos instrukcióit és jól elrugaszkodtam minden hossz végén :) Egyébként leszámítva saját bénaságomat (összekevertem a részidőt- és a start/stop gombot, ezért 300 m-t úsztam úgy, hogy közben még pihenést regisztrált), tökre örülök, hogy erre is jó a fr 245. Nekem bőven megfelel ez az óra, teljesen elégedett vagyok vele.
Csak nekem visszás "kicsit" a MASZ állapota és az atletikai stadionba ölt milliárdok? (Asszem, jelenleg 220x1.000x1.000.000Ft, basszus!) Szerintem iszonyú gáz...
na, az előzőt még úgy írtam, hogy nem olvastalak. Szóval "tanulmányoztam" az úszóedzéseidet a straván, és úgy döntöttem, én maradok a sima mellúszásnál. Eleve nálunk nincs is oktatás, másrészt most éppen az a célom, hogy megszeressem valamennyire :)
Egyébként érdekes, hogy szinte csak gyerekkori élményeim vannak 25 m-es medencéről, ami most jól jött, mert az emlékeim alapján sokkal nagyobbnak gondoltam.
Jó dolog az úszás. Folyamatosan fáradt vagyok tőle. Kétszer tíz alkalom kezdőzés után ma megyek először a félhaladó csoportba. El fogok pusztulni, mert ez már 25m medence lesz, nem lehet lábat lerakni, mint a tanmedencében. Hideg is lesz, brr. Szerintem durván állóképességre fog menni. Nekem meg egyelőre még nincs annyi felsőtest izmom, hogy ezt megtámogassam. A pénteki úszást pedig 100% el fogom halasztani, mert szombaton Piros 85.
Gurtnis írta, hogy az OB létszám növelésére hívták az ultrafutókat és az Ő indulásuk könnyítése érdekében eltörölték az OB kvalifikációs követelményt, ezért születtek Frankfurtban ezek a "szép" OB eredmények.
Ahogy néztem, a két hobbi futó a RunnersLab Sportegyesület tagja, ami MASZ tag, ezért kerülhettek az OB eredmény listára.
Igazság szerint eddig oké volt, most lehet hogy sok volt a terhelés. 8-án megyek vissza, sajnos én nem tudom megallapitani hogy az ízület meg van e duzzadva... Kosaras barátommal beszéltem azt mondta hogy neki az első 2 műtét után nem volt semmi, de ő is szethajtotta, igy kellett a harmadik. (2 labra neki 5 volt összesen, szinte auonnal ismételni kellett az elsőt, de ő nyomat injekció kúrát is szinte mindig ) Lehet az is hogy kevés az ízületi folyadék.jovohet kedden többet tudok, lehet hogy kapok rasegitest. De amúgy igen javulhat sokat, csak sokáig lehet még érezni. Akár 1 évig is
Az orvos biztat legalább, hogy lesz ez még jobb is?
Én szerencsésnek érzem magamat, hogy bár nagyobb terhelésre egy idő után megfájdul a térdem, azért még tudom menedzselni a helyzetet, és akár 8 órás hegyi futásokra is alkalmassá tudom tenni. Ezért orvosi szakvélemény kérés, esetleg sebészi beavatkozás meg sem fordul a fejemben.
Ha jól emlékszen, nálad állandó fájdalom miatt nem volt más opció, mint bízni az orvosban, hogy segít a beavatkozás.
Nekem a LifeLike labor nagyon bejött. Pontosak, alaposak és, ha szerencséd van Fülöp Tibor is ad hasznos tanácsokat személyesen. Nekem kétszer is szerencsém volt, de a többiek is profik. Még egy régebbi helyen a kardiológsuk is vizsgált.
Azért a martaon OB eredménylistán szerepléshez szükséges MASZ licenc nem lapul minden amatőr futó fiókjában. Mondjuk lehet nekem talán lehetne, majd utánna is nézek, hátha lesz még ilyen kivételes lehetőségem 😁
Nagyon sajnálom, esetleg kérdezz rá, hogy előre hogyan tudnál készülni a műtétre. Lehet, hogy tudnál erősíteni előre valahova.
Sajnos az a szívás, hogy a legapróbb műtét után is sok a recovery time. Nekem a junius végi térdműtét után még most sem 100as , hegesedés van a combomnál :/ meg terhelés után fáj sajnos, műlthéten 15k / nap kirándulás görögörszág után ráfutottam egy laza 5k-t 100 feletti emelkedéssel, hát majd be szartam 1 hétig annyira fájt. (ugyanott, ahol a műtét előtt fájt).Ma csináltam ptóbafutást, hát kiváncsi leszek rá, hogy mi lesz holnap. Gyártok erős combizmot mást nem nagyon lehet csinálni.
245-ről van, illetve sajnos most adtam el, ha valakinek kellett volna. Van még egy vivoactive4 ha érdekes valakinek (szerintem az is jó óra). Vettem végül egy 955-öt. Hát mit mondjak. Sikerült összerakni egy olyan órát, ami futásra tökéletes, viszont az érintőképernyő részén fényévekkel szarabb mint a vivoactive 3 vagy 4. Nem ugyanúgy kell használni, értelmetlen módon csomószor csak gombbal lehet tovább menni....
Azért nagyon nem mindegy, hogy hogy történik a mérés és a kiértékelés.
Nekem volt egy olyan az Ensportnál, ahol mérés közben alig törölték meg a fülemet vérvétel előtt. Az a gyanúm,hogy nagyon nem mindegy, hogy izzadtságból vagy vérből mérik a laktátot...
Ennél a mérésnél olyan kiértékelést kaptam, ami a korábbi mérésekhez képest úgy 20 ütéssel magasabb LT értéket tartalmazott. Később telefonon beszéltem Nándival, aki tök kedves volt és hasznos tanácsokat adott, de az egyértelműen hibás mérést/kiértékelést nem volt hajlandó megismételtetni. (Egyes adatokból látszott, hogy valaki más adatai maradtak a doksiban, amit kaptam)
Azóta természetesen hozzájuk nem megyek és nem is bíztatok rá senkit, hogy finoman fogalmazzak.
Vicces, szomorú magyar rögvalóság ez az egész maratoni OB sztori. De bármelyik sportág vezetését nézhetjük szinte, hasonló nepotizmus, részrehajlás látható, szakmailag megkérdőjelezhető döntések, illetve általában véve hatalmi, politikai irányítás folyik.
Az Unite a Polar sport óráinak belépő modellje. A Samsung Galaxy Watch pedig a Samsungnál A sportóra és úgy tervezték, hogy minden trendi funkciót tudjon, de lehetőleg többet, mint az aktuális Apple Watch. Funkciói és tudása kapcsán az a versenytárs nem a kifejezetten sportolóknak készülő sportórák. Nem egy kategória, még akkor sem ha árban közel vannak.
Ami a laborokat illeti, szerintem amit mérni lehet, mind megméri és az adatokat megkapod. Hogy milyen plusz infót kapsz az adatok mellé abban lehet eltérés. Mivel egy cégnél jártam, nincs összehasonlítási alapom.
A következő eldöntendő, hogy laktát mérés van közben vagy ergospirometria vagy mindkettő.
Én ergosirometriai módszerrel meghatározott pulzus zónákra kaptam javaslatot. Úgy érzem, az alapján évek óta jól elboldogulok a laktát alapú zónák nem hiányoznak.
A csak laktát mérésről az a szubjektív véleményem, hogy annak optimális alkalmazása talán gyakoribb méréseket igényelne, de lehet teljesen rosszul gondolom.
Egyébként Spenót csak laktát méréses tesztek zónái alapján edzett.
Én a szívbillentyű rendellenességre tekintettel olyan helyre mennék, ahol normálisan 12 elvezetéses EKG-val orvos felügyeli a teljesítmény diagnosztikát, mert vannak helyek, ahol sport mérésre mennek, így nem orvos, hanem edző felügyeli a tesztet, elemzi az adatokat és nem EKG alapján, hanem simán csak sport pulzusmérővel. Bár ez utóbbi lehet sport szakmailag jobb körítést ad az adatok mellé.
Picit úgy volt ez, hogy a tavalyi debreceni OB után szóvátette a MASZ azt, hogy ha szeretne az UB (Ultrafutó Bizottság) picit több pénz, mondjuk még 1 millát a mostani éves keret mellé, ugyan indítsanak már 50 főt az országos bajnokságon. Erre hajlandóak lettek volna, főleg, hogy ezért a kvalifikációs időket is eltörölték. Eddig a vidámabb része. A többi már olvasható, tavaszi OB elhalasztva őszre. Szeptemberi OB elhalasztva októberre (szeptember végén hozott döntés), persze Frankfurt picit messze is van, meg talán drága is (csak a nevezési díj 110 euro). Egy férfi futó kedvéért hozták meg ezt a döntést, akitől brutál jó időt vártak el. Nem jött össze, így teljesen nevetségessé vált az egész. De ez már mégsem a vidám része a történetnek. hallotessék társunk is dobogó esélyes lehetett volna. Szóval az 5 fő érvényes MASZ versenyengedéllyel rendelkezett.
És egyébként tényleg, PB volt a 4,5 óra (mint ahogy a férfiaknál is a 4 órás 4. helyezés).
A női bajnoki idő (3.12) olyan bő 40 perccel van kijjebb mint amit a legjobb női versenyző most tud. Fiúknál oké, ott a két vasasos gyerek legalább valami értelmezhető időt ment, bár az is elmarad az általában évente megfutott legjobb időktól.
Én néztem be, a cikket nem olvastam - tavaly is 18-an indultak. Eddig sokáig a BSI-s maraton keretében volt de egy ideje nem. Nem tudom van-e kvóta, mondjuk annak sem látom sok értelmét hogy 15-20 embernek nyomjanak 2-3,5 órás versenyt mert ott is kell zárni, frissítést megoldani stb. Na mindegy, nem vagyok MASZ, nem is leszek.
Elsőre én azt gondoltam, ahhoz külön is kell nevezni, hogy az OB-n is résztvegyen egy ember. Ne adj isten, valami kvalifikációs időt is elő lehetne írni, hogy komolyabbnak tűnjön az egész. Én nagyon nem vagyok híve a profi sportnak, de ha már létezik, akkor illene elkülöníteni műkedvelő amatőrizmustól. Máskülönben számomra semmi nem igazolja a versenysportba öntött állami pénzeket.
Igen, a hosszt feltétlen állítsd be! És akkor érzékeli új hossznak ha hangsúlyos a faltól eltávolodás :)
És igyekezni kell ugyanazt a kartempót csinálni az egész hosszon keresztül. Viszont ha így teszel akkor gyakorlatilag hibamentesen észlel és rögzít mindent, ellentétben például a Polarokkal.
Szerintem ez sosem annak a hibája aki ott van és lefutja (egyébként lehet 3.30-at tud csak valami most nem sikerült).
OB-ra nevezni meg OB-n indulni ha jól tudom mindenkinek lehetősége van, a gond az ha valamilyen okból senkit sem érdekel és/vagy nincs rá lehetősége - azért Frankfurtba kijutni és ott mindent kifizetni még mindig nem ugyanaz a kategória mintha valamelyik magyar versenyre kéne összerakni a büdzsét.
engem az is érdekelne, hogy aki 4 és fél órás maratont tud, annak mi adta az ötletet, hogy elinduljon az OB-n. Ez olyan, mintha én elindulnék a tornász ob-n, mert tudok bukfencezni, meg talán még fal mellett kézenállni is.
és tényleg. Be kell állítani edzés előtt, hány m-es medencében úszom.
Látszik, milyen alaposan olvastam anno az óra kezelési útmutatóját. Tegnapig minden zuhanyozásnál levettem, mert abban sem voltam biztos, hogy vízálló :)
azt látátok, hogy mivel Frankfurtban volt a _magyar_ maratoni OB most hétvégén,a nők között pl csak két induló volt, így OB ezüst a 4 óra 35 perces maraton. :/
Hogy miért, arról itt egy ködös fejtegetés Gyulai Miklós, a MASZ elnöktől: "erős mezőnyben, jó eredményeket tudnak elérni atlétáink" Ez így utólag eléggé ikszdé! xD
Az én Polar Unite-om nem tudja felismerni az úszásnemeket és a hosszokat. Bezzeg a Samsung Galaxy Watch 4 igen és eléggé pontos is!
Köszönöm, amiket pár napja írtatok edzőkről, tempókról stb!
Így viszont kicsit tényleg eltántorodtam. Mindenképpen szeretném majd laborban meghatároztatni a pulzuszónákat. Ha az jön ki, hogy a mostaninál jóval alacsonyabb pulzussal kell "futnom", akkor tuti kiborulok, de jó lenne fejlődni... Apropó, a fejlődésemmel nem vagyok maradéktalanul elégedett és sajnos őszintén azt érzem, hogy tavasszal gyorsabban fejlődtem, pedig akkor egyedül futottam és "nem jól". Jól jönne egy kevésbé online edző.
Viszont honnan lehet tudni, hogy egy diagnosztikai labor jó? Honnan tudni, hogy egy edző jó?
Szerintem nem csak a páratartalomról nem hallott itt eddig, de a nyirmogást sem hallotta még! pedig hallózik rendesen :-) Tessék felvilágosítani, hogy kötelező elem a nyirmogás verseny előtt!
A 645 is jól csinálta futóóra létére. Ha van benne 'pool swim' vagy magyarul ez gondolom medencés úszás néven fut akkor biztosan tudja. Meglepően jól detektálja egyébként, csak akkor zavarodik össze ha hossz közben össze-vissza kapálózol vagy forogsz és nem tudja eldönteni épp melyik úszásnemben vagy. Szóval azt ne csináld :)
Vagy állítsd be 'drillre' és akkor olyan értéket adsz meg utána ami jólesik.
Hajrá az úszókarriernek és remélem nemsokára jöhet újra a futás is!
Szerintem tudnék én ebben is nagyot alkotni, ha nagyon nekidurálnám magam! :)
Pl. a starthullámom a Verrazano híd felsö pályáján, a bal sávban fog futni, míg a tempófutók hullámja az alsó pályán, és hiába találkozunk össze 3 mérföld után a híd másik oldalán, onnét _még_ 5 mérföld mire tényleg egybeengedik a két társaságot, 😱 szerintetek le lehet még mondani a repülö fedélzeti büféjében az ellátást?!?!
Engem a 20 fok jobban zavarna, mint a páratartalom. Ha nem tudod, hogy mennyi szokott lenni az átlagos páratartalom, akkor valszeg nem is vagy rá érzékeny.
Keress valami más izgulni valót. Ez a páratartalom dolog elég nyamvadt ehhez. 🙂
Egyszer elmentem Floridában futni, az ottani rohadás meleg + 100% páratartalom kombóban 4 km-t bírtam megtenni (akkoriban olyan 10 km lehetett az átlagos futásom, még nagyon az elején jártam a futókarrieremnek).
9:3 kollégának továbbra is toi toi toi, türelmet és eröt kivánok a várakozáshoz.
Van egy annyira buta és értelmetlen kérdésem, hogy szégyellem feltenni, de teljesen fogalom nélkül élek: mi az átlag páratartalom úgy... mindig? Tehát az átlagos MO-i klimában? Mihez lehetek hozzászokva, és mi az, ami már soknak számít?
Kevesebb mint egy hét van hátra, úgyhogy ahogy terveztem, elkezdtem olvasgatni a redditet NYC Marathon témában (hátha felbukkan a pacer stb.) és rögtön mellbe is vágott a közvélekedés, ti. hogy az aktuális elörejelzés szerint meleg (18-20 fok) és magas páratartalom (akár 90%+) lesz. Ez nyilván még változhat egy hét alatt, de az irány nagyon nem jó.
Soha életemben nem figyeltem a páratartalmat, mi a "normál" érték, 60%? 20? 99?
Teljesen megértem az elkeseredésed, el sem tudom képzelni, hogyan érezném magamat, hasonló szituban.
De szerencsésen, időben felfedezték ezt az alattomos problémát. Szurkolok, hogy a feltárás és feltöltés komplikáció mentes legyen és a lehető legrövidebb idő után sikerüljön újra futnod.
Az úszás és a bringa jó pótszer a kondi megőrzéséhez, szóval türelem és előbb utóbb megy majd újra a futás is.
Akkor én is panaszkodom kicsit. Ma elvittem a kislányomat egy kis ebéd előtti erdei sétára. Semmi panaszom, futnék legszívesebben, de nem lehet, mert ott van valahol a combcsontomban egy időzített bomba. Ráadásul ma belegondoltam, hogy ha gyorsan megcsináltatom a ct-t és az mr-t (persze pénzért), a műtétet már biztosan tb-re csináltatnám, hiszen nem vagyok milliomos. Úgy meg ki tudja, mikor kerül sor rá. Az oké, hogy 3-6 hónap a teljes gyógyulás, de mikor lesz egyáltalán a műtét.
Szóval eléggé el vagyok keseredve. Futni akarok.
Mindenesetre holnap.megyek a decathlonba, és veszek egy csomó úszócuccot, gatyától a szemüvegig. Talán ha kiadok rá egy jó kis összeget, akkor az ösztönöz majd, hogy használjam is.
Az a baj, hogy nem mindig múlik el ez a hülye mellkasi diszkomfort érzés. Álatlában 8km után jelentősen csökken, de nem akarnék ott társaságban szenvedni. Majd, ha rendesen megy, akkor jön a Barátok közt következő része számomra.
Na talán ez egy elég hiteles válasz erre (mondjuk Pogacar edzőjétől) de az analógiák szerintem futásra és nagyon sok kérdésedre is alkalmazhatóak. Kicsit talán túl tudományos de lehet neked az pont segít :)
Why riding slower makes you faster: the secrets of Zone2 trainings
Nem, annyira tiszta a betét azért nem lett, de nem csináltam elötte olyan képet, amin nincs rajta az undi talpbetét, úgyhogy marad ez az összehasonlítás.)
Meggyözö, holnap örülni fognak a szomszédok, egész nap járni fog a mosógép :DD
Ugyanitt keveset futott, megkímélt használtautó is eladó lesz, csak valahogy sikerüljön beletuszkolni a kocsit a mosógépbe :D:D
Kiderült, hogy mi volt az a 2. update, amit telepítettem az órám anélkül, hogy változott volna a SW-verzió.
Furcsálltam, hogy nekem a morning reportokban nincs semmi vizuális elem, pedig DC Rainmaker screenshotján volt. Nem hiányzott, csak akkor is, különbség közte meg köztem.
Ma reggel már volt nekem is úgy nézett ki, mint neki, szóval valami bebugzott a telepítés közben, és azt hotfixelték a Garminnál.
(De kurva nehéz is lehet leteríteni egy updatet úgy, hogy ne hiányozzon a fele... ja, nem.)
Én meg itt startra készen gyorsan, azaz lassan, futottam egy 15 km-t, hogy felépítsem magam legalább egy lötyögősre. De mi lesz iit, ha mindenki bringával jön rajtam kívül?! Ék alakú szélárnyék? ;-)
köszi, igyekszem. Mindenesetre szokni kell még ezt a biciklizést, mert nem volt jó érzés ma reggel elsuhanni a sok jókedvű futó mellett.
Ugyanakkor belegondolva szerencse a szerencsétlenségben, hogy lesérültem a maratonon. Ha az nincs, röntgen sincs, és annak hiányában akkor értesültem volna először erről a lyukról, amikor eltörik a combnyakam.
Cipőmosás: nagyon ritkán mosom én is. "Zsákba" teszem, és mást is teszek a mosógépbe mellé, hogy ne verje szét a dobot. Alacsony hőfok, minimális, vagy speciális mosószerrel. Nem tapasztaltam károsodást, de csak az amúgy is sokat használt cipőt mosom így.
Kivéve az Inov, azt mosni kell, mert az ha nem tiszta megszűnik a garancia :)
Szerintem nekem is menni fog éhgyomorra a 20km. Jelenleg 8km-t dombozok reggelente minden gond nélkül, változó intenzitással.
Hosszabbakhoz még gyenge vagyok, de majd alakul.
Ez az éhség zabálás után dolog böjtölés nélkül is működik. Én arra tippelek, hogy kitágul az ember bele és másnap is tele akarja rakni, de ez tényleg csak tipp.
Mostanában nem zabálok sokat este. 6 után nem eszem semmit, de előtte sem eszem dudára magam.
Éhes inkább hosszú futások másnapján szoktam lenni.
Igaz, :) én is mindig belekötök, ha lehet egy nem pontos megfogalmazásba. Persze a csak víz, azt jelentette, hogy semmi energia, ez a lényeg!
Spenótnak, annyi, hogy verseny előtti napon már reggelizek és aznap is. vagy ha mondjuk 50 km-es edzést futok. de én is simán kimegyek 16 óra nemevés után akár 10-20 km alapozó, vagy 6-8 km kemény intervallra is. Semmi éhezést vagy rossz érzés nem jelentkezik.
Viszont van valami, amit nem tudtam még megfejteni, vagyis csak sejtem. ha jól megy minden, akkor semennyire nem éhezem meg 16 óra végére, simán kitudom hagyni az evést, nem fantáziálok kajákról, nem jár rajta az eszem, sőt minden mást csinálnék csak ne kelljen leülni enni. Viszont van mikor mér délelőtt éhes vagyok, ezek többnyire akkor vannak ha előző nap kicsit töbet ettem, ittam este. Arra gyanakszom, hogy ha jól böjtölök és működik az autofágia, akkor szerez energiát a szervezet magának és nem jelez éhséget. ha sokat eszek, akkor az emésztőrendszerből még másnap délelőtt is van ellátmány és amikor az lecsökken vagy elfogy éhes leszek. Normál esetben talán ezt éjjel átalszom és reggel felébredve már működik az energiaellátás.
Valójában legalább annyira félek töle, hogy a mosógép megy tönkre, mint a cipö, csak ezért kérdem. Fiatalabb koromban, amikor nem a saját mosógépemröl volt szó, nem tartottam a müvelettöl :-D
> Ugye nem a versnycipőt akarod kimosni??
Isten ments. Inkább arról van szó, hogy évek óta nem vettem utcai cipöt (1-2 online akciótól eltekintve) és azzal szembesültem, hogy nem csak drága a mai felhozatal, de kvázi nincs olyan cipö, amit szégyenérzet nélkül tudnék felvenni.
Ráadásul a futócipök 4 centis, max cushioned talpaihoz képest 99%-uk olyan, mintha egy legó keménységü, merev müanyagdarabból lenne a talpuk.
Szóval holnap futok még egy kört a boltokban, de a B terv az, hogy valami régebbi futócipöt kimosok, és abban megyek.
A mosógép egy kíméletes megoldás a cipőnek. A mosószer a kulcsa inkább (a vízhőfok mellett). Igazából pici szappan, ha igényli. Saját vélemény, max 2x mosok ki egy cipőt a futóéletében. Utána az aszfaltosból már csak terepre mehet, akkor kaphat harmadik, negyedik mosást. :-) Cipőfűző kiszed mosás előtt, szárítani úgy érdemes. Aztán molyolni kell vele, hogy újra beállítsd a megfelelő fűzőállást. Ugye nem a versnycipőt akarod kimosni??
Az a baj, hogy iszonyúan örülök annak, hogy nem kell semmit magamra aggatni, csak felveszem a futócuccot és indulok, mert az óra amúgy is rajtam van.
Szerencsére nem kell nagyon gondolkodnom azon, hogy most mi legyen, mert szeretem ezt az órát. Majd akkor gondolkodom el megint, amikor elpusztul a PacerPro, de addig még sok év eltelik reményeim szerint.
Addig meg, ha akarom, kimatekozom az adatokból a lépéshosszomat. Csinálok valami Excel táblát, ami kirajzolja a tendenciát is..
hát, gyerekek, részemről az esetleges november végi tókör max. bringával lesz abszolválható.
Ma voltam dokinál. A helyzet az, hogy amint sejtettem már, a fájás és a sérülés a maratonon csak egy sima túlterhelés okozta gyulladás volt, amilyenem volt már korábban is. Abból a szempontból szerencsés, hogy emiatt megröntgenezték a csípőmet, és megtalálták a rejtőző bajt, ami egy ciszta a combcsontomban, közel a combnyakhoz. Önmagában ez nem okoz fájdalmat.
A jó hír az, hogy jó eséllyel jóindulatú, de kell egy ct, hogy ezt biztosan kijelenthessük. Feltehetően vmi aneurizma okozza. Elvittem egy 2017-es röntgenfelvételemet, és már azon is látható egy ugyanekkora folt, de ott még sokkal sűrűbb volt a csontállomány, most már jóval ritkább.
Ezt úgy lehet gyógyítani, hogy feltöltik. Gyakorlatilag befoltozzák a csontban a lyukat. A rossz hír, hogy mivel elég nagy (2x3 cm) körüli lukról van szó, nem lehet csak úgy kívülről befecskendezni vmit, hanem fel kell tárni a csípőt. Kb. egyórás műtét, 3-6 hónapos rehabilitációval, de elméletileg utána futhatok.
A doki szerint közvetlen törésveszély nincs, de mindenképpen meg kell előzni, hogy bekövetkezzen, így műteni kell. Addig nyugodtan bringázhatok, úszhatok, futni egyelőre nem szabad.
Szóval egyelőre a fő cél, hogy minél előbb csináltassak egy ct-t, s ha valóban nem rosszindulatú, akkor részemről a lehető leghamarabb meg akarom műtetni.
Ez van. A terv addig heti 4 bringa (3x1-1,5 óra, 1x2-2,5 óra) és egy úszás (max fél óra, többet szerintem egyelőre nem bírnék). Kár, hogy bringázni és medencében úszni is utálok. A Duna viszont most hideg. Ennek ellenére nagyon komoly szándékom, hogy ne épüljek le addigra, mire esetleg újra futhatok.
Kezded érezni, miért is nem tudom letenni valamelyik órámat :-)
Soha nem lesz olyan óra ami ötvözi minden rendszer tulajdonságait.
Hozzám hasonlóan lehetsz Garminos Polar órával is :-))
Véleményem szerint a Polar esetében az RS800CX a tartozékaival minden futással kapcsolatos mérhető, számolható infót tudott biztosítani és a PC-s PPT5 programmal lehetett grafikusan megjeleníteni elemezni és összehasonlítani.
Ezt a tudást már szűkítették az első webes felületen, ami még nem tudott napi aktivitás követést, de még volt egyszerűsített összehasonlító felülete.
A következő lépcső volt a Polar Flow felület. Az azzal kompatibilis órák, már sport szempontból kevesebb adatot adnak, és a felület kevesebb elemzési lehetőséget nyújt (nincs összehasonlítási lehetőség), mint az RS800CX a PC-n, csak a telefonos és webes kapcsolat, integrált GPS, csuklós pulzusmérés, 24h aktivitás követés, és egyéb trendi funkciók vették át a hasznos adatok helyét, ami olyan sok kapacitást vagy memóriát nem igényelne, ha a 2004-es RS800CX-be is belefértek. Szándék nincs a gyártónál, hogy megőrizzen mindent ami korábban jó és hasznos volt.
"...hit kérdése, mert az autofágia kutatása (amiről az egyik cikkben pl. az MTA tagja beszél) nem a böjtölés oldaláról, azt kutatva folyik."
Ezt mire alapozva mondod? Pont erről szól a könyv, hogy hogy kapcsolódik a böjtölés az autofágiához.
Ismét leírom,hogy abban igazad van, hogy ha ez a rész kamu, akkor beszoptam. Olyat viszont nem olvastam sehol, hogy hiába koplalsz és sportolsz éhgyomorra, ennek orvosilag semmi köze az autofágiához.
Az értékeim csökkenése azért érdekes, mert évek, évtizedek óta mérik, mivel problémás. Soha egyetlen fogyás alatt sem lett normális, pedig ennél sokkal többet is fogytam már és sokkal vékonyabb is voltam.
Egyetlen különbség, amit jelenleg látok, hogy most rendszeresen böjtölök is.
Egyébként pedig nem akarlak meggyőzni semmiről. Csak azért írtam erről, mert szerintem tök jó módszer a fogyáshoz és egészségesebb léthez. Ha valakinek hasonló problémái vannak, érdemes megpróbálni.
Alapvetően tök mindegy, hogy autofágiának hívjuk, ami mögötte van vagy nem.
Engem érdekel a dolog, ezért utánaolvasok, mert érdekelnek a gyakorlati tapasztalatok.
Egyébként a gasztroenterológust is kérdeztem a módszerről. Ő csak annyit mondott, hogy csináljam. Bajom nem lesz tőle. :)
Az olvasottak által persze, hogy azonos, mert a könyved azt mondja, hogy azonos a két folyamat. :)
Azért hit kérdése, mert az autofágia kutatása (amiről az egyik cikkben pl. az MTA tagja beszél) nem a böjtölés oldaláról, azt kutatva folyik.
Az orvosi részei az olvasott könyvnek általában vett argumentumoknak tekinthetők, nem a böjtölés során beinduló autofágia kutatási eredményeinek.
Az értékeid javulása viszont nem csodaszámba menő dolog, de nem is magának a japán orvos által vizsgált autofágiának a bizonyítéka, illetve hozadéka, következménye.
Egyszerűen fogalmazva, nem a sejtszintű újraépítés a változás magyarázata. Illetve lehet ez is, de ezt a japán professzornak kellene pl. publikálni, nem népszerű kiadványoknak, weboldalaknak. :)
Lépésfrekit sem? Garmin azt csuklóról is csinálja.
Onnan meg már tényleg csak egy osztás lenne. Max ha nagyon kiváncsi vagy, elvégezheted az osztást magadnak (egy csőre töltött excel képlettel :)) csak az edzés közbeni grafikon fog hiányozni, de időszakok összehasonlítására attól még megfelelő lesz.
"Ez jelenleg inkább hit kérdése, mint kutatásokkal bizonyított orvosi tény. :) "
Ezt mi alapján írod?
Persze az is lehet, hogy egy átcseszés áldozata vagyok orvosi kifejezésekkel megtámogatva.
A könyben az van leírva, hogy az emésztés befejezésével beindul (erősödik) ez a folyamat. Le volt írva, hogy milyen gének és enzimek hogy működnek ekkor. Ahhoz nincs elég tudásom, hogy ebbe belekössek. Inkább elfogadtam.
A fogyásom, vérnyomásom és egyes vérzsírjaim csökkenése egyértelműen bizonyítja számomra, hogy valami tényleg történik. A másik az érzés, ami már nagyon rég volt velem. Úgy érzem, hogy tele vagyok energiával.
A triglicerid szintem egyébként a legérdekesebb. Bármit csináltam vele, nem ment le. Amikor a határérték ötszöröse volt, kórházba kellett menjek, hogy beállítsák és ne legyen hasnyálmirigy gyulladásom.
Rohadt drága gyógyszerrel sikerült a dokiknak a normális érték fölé beállítani.
Most gyógyszer nélkül alacsonyabb annál az értéknél.
Persze lehet, hogy csak csoda történt és véletlenül pont most lett bennem normális, ami úgy 30 évig nem volt az... 🙂
A könyvből, amit olvastam (az magyarul volt) azt vettem ki, hogy ez az autofágia működik, ha éhezel és kész.
Na, ez a sarkalatos pont... Ez jelenleg inkább hit kérdése, mint kutatásokkal bizonyított orvosi tény. :) Nyilván az éhezés kapcsán logikusan hangzik, hogy akkor majd a szervezet beindít ilyen és olyan folyamatokat, de az autofágia bizonyított folyamata (japán prof által) nem egyenlő az éhezés során létrejövő folyamattal...
A könyvből, amit olvastam (az magyarul volt) azt vettem ki, hogy ez az autofágia működik, ha éhezel és kész. Ráadásul nem olyan, mint a ketózis, hogy ha hibázol, akkor egy időre cseszheted. Ha koplalsz, akkor ez beindul. Persze én is szívesen vennék autofágia gyorstesztet, ha lenne. 🙂
Lehet, hogy megtaláltam az üzleti lehetőséget benne. 😃
Szóval, én most ott tartok, hogy a Nobel-díj miatt elhiszem, hogy az általam nem érthető szöveget nálam okosabbak megértették és ezért adták a Nobelt.
Itt van némi marekting értéke a Nobel-díjnak, illetve az arra való hivatkozásnak. Mert a japán professzor nem a böjtölés folyamatát vizsgálta és modellezte az ekkor létrejövö emberi folyamatokat. Hanem az egysejtű élesztőgombákban végbemenő sejttisztító, újrahasznosítő folyamatról kimutatta, hogy sejt szintjén az emberi szervezetben is megvan ez, működik.
Korrekt felsorolás, egyetértek a pontokkal. Mondjuk, az autofágia elsőre nekem az autodafé fogalmát villantja fel, szakmai ártalom, törisként, na de az érzés is hasonló lehet a delikvensnek, aki hosszabb ideig böjtöl... :) :) Azért az autofágia orvosi kutatása, az emberekben lezajló sejtszintű regeneráció kiemelt hasznosítása, esetleg gyorsítása, ösztönzése nem tűnik olyan egyszerű feladatnak, hogy tessék böjtölni, és akkor az autofágia szuperül, sokkal hatékonyabban (mintegy felturbózva magát) fog működni a szervezetünkben. Azaz, a böjtölés eddig is meglévő hívei szívesen élnek, érvelnek ezzel az új orvosi kutatással, amiért Nobel-díjat kapott a japán professzor. De a böjtölés maga, illetve a konkrét hatása nem egyenlő az autofágia azonnali növekedésével, fix, laboratóriumi körülmények között ellenőrizhető értékeket mutató szuper működésével az emberi szervezetben. Folynak a kutatások, ahogy írják. :)
Ránéztem az Amazonra megint, hogy nincs-e konkrétan futóknak IF könyv. Múltkor nem akadtam bele, de most találtam egy ilyet: The Runners Guide To Intermittent Fasting: A Complete Guide To Intermittent Fasting for Runners
Rányomtam, hogy megveszem (Kindle változat olcsó), erre le is jött az ekönyv olvasómra, de egy fillért sem kellett fizetnem.
Szerintem ultra után normális, hogy többet eszel. Talán akkor nem is érdemes pl. a 18-6-os böjtöt sem tartani, de remélem erre is lesz értelmes válasz a könyvben, amit olvasok. (Jonathan Evans: Intermittent fasting for athlets)
Az egyébként elég fura, hogy a táplálkozási szakemberek eddig a "sokszor kicsi" elvét tartották jónak, amivel az inzulinszint leginkább állandó, a koplalósok között meg sokan a napi 1db evést csinálják, ami mondjuk egy óra folyamatos evést jelent és megugró, majd újra 0 inzulinszinttel.
Gondolom, 100 év múlva lesz elég adat arról, hogy kinek lett igaza. 🙂
ez jó infó köszi! én pár óránként éhes leszek, ezért gyakran eszem keveset., ha nem jutok kajához baj van, ideges leszek és türelmetlen, ezen akarok változtatni, szóval muszáj utána néznem.
érdekes, h futás közben ez nincs így, kevesebb kajával sokkal jobban elvagyok, de utána jüna remegós, fejfájós, AZONNAL ENNEM KELL, akár napokig is egy ultra után.
Én annyiban "csalok", hogy általában reggel 10 után iszom egy kávét, amiben egy korty tej van. Ezzel kihúzom délig, így van meg minden nap a 18 órás böjt.
"Sokan gondolják, hogy az autofágia pusztán azt jelenti, hogy ha a sejt elkezd éhezni, mindenáron táplálékhoz akar jutni, ezért lebontja önmagát. Ez azonban túlzott egyszerűsítés, az autofágia lényege sokkal inkább a felépülés és a lebomlás dinamikus egyensúlya.
Az erről szóló elmélet az 1960-as években látott napvilágot, a jelenséget azonban nehéz volt tanulmányozni, így egészen addig csak keveset tudtak róla, amíg az 1990-es évek elején Oszumi Josinori áttörést nem ért el úttörő kísérleteivel, amelyekkel azonosította az autofágiában alapvető fontosságú géneket. Először élesztőgombákat, majd a későbbiekben emberi sejteket tanulmányozva sikerült megvilágítania az autofágia kifinomult gépezetének alapjait.
Az autofágiakutatás gyakorlati jelentőségéről szólva Juhász Gábor úgy fogalmazott, hogy mivel az eukarióta sejtek saját anyagainak és sejtszervecskéinek a lebontását és újrahasznosítását szolgáló, önmegújító folyamatról van szó, ezért az autofágia csökkent működése egyebek között hozzájárul az öregedés, a rákos megbetegedések és idegsejtpusztulással járó kórképek Alzheimer-kór, Parkinson-kór kialakulásához, így a folyamat terápiás befolyásolásával jelentősen javítani lehetne az emberek életminőségét."
Jah. A tapering *edzés* része teljesen rendben van, szerencsére azt már év elején kiszerveztem 🙂 szóval minimál edzések jönnek, amiket csak minimálisan futok el (azért meg le is vagyok idöben korholva 😬).
Az étkezéssel meg csak nem lassulok a hátralévö idöben perceket. Tegnap 66,4-el mérlegeltem, szóval még nem áll fenn a veszélye, hogy majd úgy gurítanak be a célba.
Egyébként semmi sem lenne tipikusabb esetemben, mint egy évet maximális eröbedobással készülni, majd az utolsó héten elcsúszni egy banánhéjon 😅
Megsérülni, belerúgni az asztalba nagylábujjal, lebetegedni, itthon felejteni az útlevelem, lekésni a repülöt... bármi lehet még.
Ezért olvastam el a könyvet, de nem tudnám saját szavaimmal összefoglalni.
Én ugye leginkább a fogyás miatt kezdtem el és itt az inzulinszint csökkenése a lényeg, de rengeteg, számomra megjegyezhetetlen nevű hormon és mifene működik máshogy, amikor éhezünk.
Amúgy elég nehéz a varázslást lefejteni a módszerröl. Ha meg sikerül, akkor brutál bonyolult orvosi magyarázatokat kapunk.
Szóval, én most ott tartok, hogy a Nobel-díj miatt elhiszem, hogy az általam nem érthető szöveget nálam okosabbak megértették és ezért adták a Nobelt.
A sporttal kapcsolatos alkalmazása pedig azért érdekel, mert pl. 16 óra koplalás után simán elmegyek futni, de azért egy félmaratonra viszek már magammal tápot ilyenkor.
Szeretném tudni pl., hogy érdemes-e ilyen edzésnapokon reggelizni és, hogy mit.
Azt hiszem O/O említette, hogy ő pl. szokott enni ilyenkor.
Nem én fogom neked megmondani a pontos orvosi hátterét, de állati érdekes és fontos dolgok zajlanak böjtölés közben.
Bizonyított hatása van többek közt rákkal, demenciával kapcsolatban is. (Orvosi Nobel-díj 2016 Oszumi Josinori)
Logikusnak hangzik egyébként, hogy régebben az ember nem jutott azonnal táplálékhoz, amikor megéhezett, így a nagy energiát fogyasztó emésztés néhány óra alatt lezajlott, majd áttért a szervezet erre a "hibajavító" üzemmódra, ami pl. a hibás fehérjék eltávolítását jelenti.
(Igyekszem óvatosan fogalmazni, mert kevés vagyok az orvosi hátteréhez)
Szóval, a modern ember ritkán éhezik. Van, aki soha, így nagyon háttérbe szorul ez a hibajavító funkció.
A módszer terjedésének elég komoly kerékkötője, hogy nehéz hozzá terméket csatolni. Szóval, üzlet abban nem nagyon van, hogy azt mondod az embereknek, hogy ettől-eddig ne egyél. 🙂
Vannak appok, amik számolgatnak helyetted meg néhány varázsló próbál rátelepedni a módszerre a kiegészítőivel, de az alap akkor is a nemevés.
Egyébként O/O abban téved, hogy csak vizet lehet inni. Mindent lehet, amiben nincs kalória. (Pl. üres teák)
Zero üdítőkről megoszlanak a vélemények, mert állítólag egyeseknél az édes íz is inzulin választ generál. Én valszeg szerencsés vagyok, mert amikor éhes vagyok, zero kólát azért szoktam inni és nem állította meg a fogyást.
Ja, egyébként az inzulin szint a lényeg. Úgy olvastam, hogy inzulin jelenlétében nem hatékony a zsírégetés, de az emésztés befejeztével leesik az inzulin szint és kezdődhet a móka.
Szóval, a reggeli edzés azért hasznos éhgyomorra, mert inzulin jelenléte nélkül nagyobb arányban jön energia zsírból.
az mitől történik, hogy ha vki sokáig nem eszik, akkor elkezd jobban regenerálódni, meg beindul a növekedés...?
jó lenne tudni az ábra kontextustát, mert ha egy "gyere el hozzánk egy böjt táborba sok pénzért, ahol még enni sem adunk" környezetben van, akkor hiába szép színes, megkérdőjeleződik az igazságtartalma... :D
...ja, még annyit, hogy az IF szerint táplálkozók nagy része csak ezt a napi megszorítós dolgot csinálja. Sport mellett nehezebb is a hosszabbakat csinálni, de nem lehetetlen.
Most egy olyan könyvet kezdtem el, ami pont az IF és a sport kapcsolatát vizsgálja. Ha érdekel valakit, majd írok róla, ha eljutottam valameddig.
Írtad múltkor, hogy a verseny előtti utolsó két hétben már nincs fejlődés. Valahol azt olvastam, hogy a súly kordában tartása végett is vannak ezek a minimális edzések. Nagyságrendet fejlődni nem, de visszaesni simán lehet egy elrontott utolsó pár hét folyamán.
Én a megállogatós verzióban sokkal jobban elfáradok a végére, meg a magam részéről (stílusával, preferenciáival) értelmét se látom, a tájat látom gyalogolva is, kifejezetten éhes nem vagyok (a vérellátás ilyenkor úgyse az emésztőszerveket illeti meg) és a végére ígyis megunom.
Nálam olyanok is közrejátszanak, hogy megállásnál elkezdek fázni, illetve ha állni kell, mint a lovak, nagyon kijön a fáradtság, gyengének érzem magam, leülni nem mindig lehet.
Nem is szeretek túrázni csak egy bizonyos emberkével, aki ugyanilyen, vagy teljesítménytúrázni egyedül. Vagy sok baráttal 5-10 km, de az kimondva is inkább piknik.
mentem én már 6,5 órás 31 km-es szénás kört nordic walking stílusban, de nekem jobban tetszik a kirándulós, megállós, bámészkodós verzió ha sétáról van szó. :) én futva csinálom azt am it te írsz, h csak fotó, kaja, pisi állít meg. ja meg a meredek dombok. :D
Ahogy az elvárható volt, közeledik az utazásom/versenyem, és ilyekor szakad le a nyakamba az összes szar amúgy is, meg sorjáznak az úttal kapcsolatos teendök is.
Ezért hiába kezdtem el már márciusban a tervezést és az aktív ügyintézést, mégis úgy esek majd be a repülöre hogy azt se tudom, ki kivel van.
Ehhez a trendhez tartozik, hogy legkésöbb 3 héttel elötte utána akartam nézni, hogyan érdemes maraton elött táplálkozni, mert csak annyit tudok, hogy mintha nem kéne annyi szénhidrátot enni (mikor? meddig? 🤷♂️ stb., má' mindegy) majd elötte napokban meg igen.
Úgyhogy mivel már a tapering 2. hetének végefelé tartok, elözö vasárnap csak egy rongyos 1,5 órát, a most következön meg egy pórias 70 percet kell hosszút futnom, szóval a kalóriaigény már lecsökkent; viszont zabálni még szokásomhoz híven zabáltam egész nap; ezért megijedtem, hogy esetleg elhízom és 68 helyett 69 kiló leszek, pont a versenyre, konkrétan kezdtem magam dagadtnak érezni.
Szóval most én is próbálok délelött 10 elött nem enni, inkább 11 szokott sikerülni, este meg 19, nagyonmax 20 óráig befejezni. Ez inkább 10-11 óra mint 6-8, de így pár nap alatt is azt mondanám, inkább segít, mint nem. Föleg a folyamatos gumicukor/sósperec/stb. egyéb nassolást sikerül eddig megúszni, tehát napközben ugyan van, de kevesebb, az említett idökön kívül meg nincs.
Nem gondolom, hogy mágikus, az orvostudomány által sehol nem megfigyelt és dokumentált folyamatos beindulásában, de nyilván jobb csak naponta 10 órán keresztül cukrot tömni magamba, mint 16 órában.
Ujjujj, Spenót, ez az ábra azért azt üzeni, hogy a böjtölés a bölcsek köve, a Szent Grál. :) Ha nézzük, tulajdonképp minél tovább nem eszünk, minél többet böjtölünk, annál szebb és hasznosabb folyamatok indulnak el a szervezetünkben. Ha kibírjuk egy teljes napig, az is jó, de ha 2 vagy 3 napig nem eszünk, az hozza el a szuper hatásokat. Nem is csak egyszeres, de háromszoros sejtgeneráció, sőt, még újabb 30% (a 300-hoz képest, vagy az eredeti 100-hoz)? :) De az immunrendszer regenerációja is beindul 2 nap után, és ki ne akarná azt, hogy az immunrendszere regenerálódjék a napi fárasztó munka, sok küzdelem után? És három nap után elérjük a maximális szintet, sejtgenerációban, csak addig ki kell bírni. :)
Na, irónia kikapcs, nyilván viccesnek szántam ezeket a sorokat, de komolyan véve érzek némi elfogultságot és marketinget, illetve hittérítést az ilyen ábrákban. A 48 órás, 72 órás böjtölés azt jelenti, hogy semmi szilárd táplálék, de folyadékban is csak víz? Vagy szilárd nem, de cukros, tejes stb folyadék igen?
Elég nehéz az évek alatt kialakult szokásokon változtatni.
Egyet kell, hogy értsek ezzel!! :) Ezért is van nagy esélyed majd a jövő tavaszi Vivicitta feles házi versenyünkön. :) Bár, jövőre elég későn, április 23-án lesz a nagy nap, tehát elvileg picit több időm lesz majd megfutni a számcserés edzéstervet. Máshonnan nézve viszont, tovább alhatok a barlangban... A maraton óta nem futottam, és ha most sem kezdem el, akkor november-február elég esélytelen, tehát meglesz az 5(!!) hónap kihagyás. Az azért a mi életkorunkban elég pazarlásnak, elvesztegetett időnek tűnik.
Ati_66, gratulálok a döntésedhez, sok sikert a nagyatádi felkészüléshez! Nagyjából 15 éve minden versenyen lent vagyunk az ismerősökkel, a rossz vélemények valóban erősödnek az utóbbi években, ha nem is a személyes körből, de a netes közösségeknél. Ennek két fő oka van: a drágulás mértéke, és a bicikliút maga. A pénznél a túl nagy összeget, és idén a furcsak előfizetéses jelleget kritizálják sokan, hogy nem tudni, mennyi lesz a végösszeg, de már az előleget befizeted, amit aztán elveszíthetsz(,), ha annyira durva összgere jönne ki a nevezési díj, hogy azt nem vállalod. A bringázásnál pedig a forgalmat, a néhol életveszélyesnek minősített teherautó, kamionközelséget, valamint a rossz minőségű útburkolatot nevezik meg problémaként. Egyeseknek az országos bajnokság titulus elveszítése is fájt, de az azért nem mindenkinek elsődleges dolog.
Herr Gyuláékat többen a múlt embereinek tartják, hogy mára már profi szervezőgárda és szemlélet van máshol, ők meg élnek a nagyatádi hírnévből, hagyományokból. Én csak váltótagként, futóként ezt nemigen tudom megítélni belülről. A futópályát néha módosítják, de az eléggé indifferens a nagy egészt nézve. :)
Elég nehéz az évek alatt kialakult szokásokon változtatni.
Nekem szerencsére a home office lehetőséget ad a reggeli edzésre. Amikor irodába megyek, akkor is úgy intézem, hogy 7-re már ott legyek és munka előtt fussak egyet.
Reggeli edzésen már gondolkodtam, de általában csak a hétvégi edzéseknél indulok reggel.
Hétköznapokon munka előtti edzéshez drasztikus életmód változás kéne, ne 0-1 óra tájban feküdjek le.
Nyaralás alatt még meg is oldom, de munka közben hétköznap, van hogy 22-kor kezdek még el olyan dolgokat, mit nap közben meg akartam csinálni, de elmaradt és valami miatt nem akarom esetleg nem hagyhatom másnapra, mert akkor biztosan nem tudok vele foglalkozni, viszont aznap már készen kell. Suliban is ez volt, voltak olyan feladatok amit halogattam, és az utolsó éjszaka ültem neki. Szóval munkaszervezésemet is változtatnom kell hozzá.
De a jövőévi tervem, remélem ad elég motivációt, mert szükségesek a változtatások.
Reggeli edzés nélkül nem jön össze a még csak nagyon nagy vonalakban elképzet edzésterv teljesítése, amiben azért tavasztól már ott lennének hétköznap is a napi 1,5-2 órányi vagy időnként több időt igénylő edzések.
Nem akarom teleOffolni a topicot, de van ez az ábra és a példád alapján is igaznak tűnik.
Min. 14-16 órán keresztül érdemes koplalni, különben csak kínzod magad feleslegesen.
Én ezért is tettem át az edzéseket reggelre, mert este edzés után még ennék, ami nem gáz, ha ott kezdődik a 16 óra, de egyszerűbb nekem inkább reggel menni.
Ráadásul a reggeli, éhgyomorra edzés erősíti a zsírégető hatást és ez lenne a lényeg. (nekem)
Kaposváron indultam féltávon a covid előtti években, de a legújabb útvonal már nem vonzó, a sok visszafordítóhoz már öreg vagyok.
Felmerült bennem, hogy Tatán megyek féltávra, de még hezitálok, mert olyan helyre mennék, amit ott alvás nélkül megoldhatok. Tatára hajnal 4 körüli indulás kéne, ami már határeset.
Mondjuk ahogy az idei versenynaptárt néztem, ha jövőre sem lesz Tiszalökön verseny, akkor Kaposváron kívül csak Keszthely jöhet szóba.
Még alszok rá párat. De ha lesz esetleg infód, hogy mikor indul a nevezés azért szólj, mert ha Nagyatád előtt lesz legalább 4 héttel, akkor időben megfelelő lenne.
A reggelit hagytam el, így gond nélkül elvagyok délig vagy akár tovább is.
Este viszont változó a helyzet, mert ha későre maradok az edzéssel, mint ma is, akkor néha 10-kor vacsorázom. Szóval 13-16 óra között ingadozik a böjtölési időtartam.
De majd még alakítok a menün, és próbálom a napi kalória bevitelt is csökkenteni. Most télen már azzal is elégedett leszek, ha maradok 90kg alatt, mert az utóbbi két évben 92-93kg körül kezdtem a januárt.
Ez a hízás érdekes. Milyen kiosztást választottál?
Én 12-től 6-ig eszem. Így 0 nassolás van este.
Asszony azt mondja, hogy iszonyú mértékben csökkent a sajt és sonka fogyasztásunk. 🙂
9:3 szaktárs tanácsai alapján kezdtem el csinálni és ő nem beszélt arról, hogy a 18-6-os a keményebb változat és lehet máshogy is, de nekem így folyamatos a fogyás (csak Görögörszágban stagnáltam)
Amikor többet edzek, éhesebb vagyok. Olyankor 16-8-ra módosítom egy napig.
Az IF is tart már több mint egy hete. Eddig kb 1 kg-t híztam, mert csökkenőben van a heti edzés mennyiség :-(.
Egyébként nem érzem úgy hogy bármit is kompenzálnék a reggeli elhagyása miatt. Ugyan annyit ebédelek, vacsorázok és nassolok, mint amennyit akkor is megennék ha nem hagynám ki a szokásos mennyiségű reggelimet.
Át kellene állnom a vacsora elhagyására a reggeli helyett, de úgy sokkal nehezebb.
Még nincs mihez gratulálni. 12.31-ig visszaléphetek ha betojnék :-)
Nem vagyok benne a triatlonos információ áramlásban így semmi negatívumot nem olvasok.
Az útvonal ugyan változott 30 év alatt pár alkalommal, de én szeretem a pályát és a hivatalos frissítőt is :-)
Egyébként is, nekem máshol sem jobb, túl nagy már mindenütt a tömeg és senkit nem ismerek, mert nem járok versenyekre. Az a pár ismerős akivel rendszeresen összefutottam versenyeken vagy az egyesületből együtt jártunk versenyekre, azok már vagy nem járnak triatlonozni vagy csak oda nem jönnek, ahová én időnként elmegyek.
Én is akartam (már Nagyatádot, nem a távot) de annyi folyamatos rossz hírt hallok és olvasok a versenyről (szervezésről) hogy valószínűleg valamelyik balatoni verseny lesz majd így. Egy vagy több, de Nagyatád szinte biztos hogy nem, bármennyire rossz is ezt kimondani.
Mondjuk én úgy szeretek túrázni, hogy csak egy-egy fotó miatt állok meg, illetve amíg kiveszek egy banánt, nasit a táskából. Így gyorsabb és nekem ez a kevésbé fárasztó.