Most már teljesen megnyugtattatok kávéfőző ügyben, köszönöm szépen, Feribának is.
Ha ilyen sűrűn cseréled a hűtőd felső harmadában a vizet, a hűtőcsöved kívülről nem lesz vízköves? Ha igen, hogyan távolítod el?
Egy másik kérdés: Úgy látom a rézcsöves hűtőmet belülről takarítani kellene, mert amikor hígítás után az opálosság miatt szűröm a középpárlatot, a teafilter újabban nagyon rezes, kékes színnel marad vissza a szűredék. Köszi a válaszokat. W8.
Az almát kis darabokra összevágom ,amikor tele lett a 25 literes vödör kevés vizet adok hozzá (kb 1 liter) ezt jól megdolgozom a kihajlított- kiélezett festékkeverővel.
Így már levesesebb egy picit. 1.5 -2 hét után főzöm. Persze pektinbontót és élesztöt rakok bele.
Most készítek életembe először almából cefrét ebben kérnék segítséget lemostam daraboltam idáig 4 fele .
Mennyi idő kell ahoz az almának hogy pépes legyen ?
..."
Ha csak elvágod, napra-órára nem tudom mennyi, de sok. Nagyon sok.
Valahogy törd-zúzd, vagy daráld össze.
Hogy mivel-hogyan?
a./ A törésnek számos változata és eszköze lehet, az ember egy találékony fajta. (Már aki, én természetesen nem tartozom közéjük.)
b./ Kiválóan használhatók a falusi parasztportákon még megtalálható, ú.n. répadarálók.
c./ Az előző kettő használata után én már rátértem a húsdarálóra. A disznóvágáskor használatos, 32-es villanymotoros darálómat használom, 10-es lyukú tárcsával.
Ezzel ledarálva az almát, az előző kánikulai héten 5 nap kiforrt, a 6. napon már főztem.
Én egy darabig olvasgattam vissza a beírásaidat,hát azok jobbára állítások,nem kérdések.De ezek azok.1. van értelme,hasonló eredményt várhatsz,mint az aroma kosaras megoldástól.Sokan írtak már róla.2.sehányra.Miért akarod higítani?Ha újra főzöd,akkor nem minősül up-nak,hanem alszesz,tehát 25.
Az alma cefrém naggyából kész, a pektinbontót megkapta had dolgozzon rajt. De ígyse nagyon eresztett levet, írtátok hogy a víz hozzá adását kerüljük mert az csak elősegíti a cefre romlását.
Ha beoltom élesztővel, és elkezd erjedni a dolog akkor fog levet ereszteni? EZ az első alma cefrém így akinek van jól bevált módszere az írja meg kérem!
"Úgy beszélsz a savazásról mintha kötelező előjáték lenne. Csak akkor kell savazni ha nem félsz tőle és okvetlenül szükséges. Ha azt sem tudod miért akkor minek?"
Tisztelt Mester!
Köszönöm megtisztelő válaszodat, egyenes, egyértemű beszéd. Nem fogok savazni! No nem azért, mert félelmeim lennének, ... Legfeljebb csak azért, mert biztosan rosszul értelmeztem egy közlést, amely alapján a savazás szükségességére következtettem.
(Kellő tisztelettel, de szeretném a figyelmedbe ajánlani a honlapod "Fórumos GYIK" fejezetének 1.5. sorszámmal jelölt "Erjedés" c. pont második, mindössze 3 soros bekezdésének újbóli elolvasását, és esetleges átszerkesztését. Hátha mással is előfordul, hogy ugyanúgy rosszul értelmezi a tartalmát, mint én, és hozzám hasonlóan ostoba kérdésekkel zaklatja a topik nagyérdemű közönségét.)
Most a gyári üst tetején 18 cső van, akkor ez csere és a az idom is. Jól sejtettem, hogy a hűtő kevés lesz. Pont van itthon egy 200 L hordóm majd azt átalakítom hűtőnek. De abba is 25 csővet tegyek? Nem lesz az egy kicsit nagy?
Esetemben vízpazarlás sem jöhet szóba, hiszen a lecserélt víz a gyümi fákat öntözi, vagy a kertbe nyomatom át a 200 literes hordókba, ahol csepegtető öntözéssel a kerti növényeket öntözi. A cefremoslék szintén a kertbe ásva, egy kis fahamuval vegyesen. Így kerek ez a dolog, mindennek hasznosulni kell, így természetes.
Kevesebb gondod lesz a vízzáras főzővel, ha kellően nagy átmérőjü a pára, és hűtőcső. Ha lhet ne szűkíts, maradjon ugyanolyan a hűtőcső mérete, teljesen felesleges leszűkíteni. Szerintem a 25 - ös mehet nyugodtan, a vízzáras 50 literes (?) üsthöz . A 20 literes hűtőt felejtsd el, illetve szorozd meg 10 - el és akkor jó lesz...Vannak ellenáramú, illetve cső, köteges, meg mittudomén milyen hűtők, de a spirál hűtőnél ez nagyon kevés lesz...45 literes üsthöz 200 literes hűtőm van, jéghideg kútvízzel táplálom. Még így is minden felöntés után a felső haradát le kell cserélnem a víznek, különben a másiknál már problémás lehetnek a hőfok. Vannak akik ideológiát próbálnak keríteni ahhoz a dologhoz , hogy valami oknál fogva nem tudnak jól hűteni, (vízgondok) de minden szaGértő egyetért a hűtés fontosságában, elengedhetetlen mivoltában, akár tisztázás akár cefrefőzésről van szó!
SZerencsére nem vagyok elveszve, de sok mindenem nincs kéznél. Vízzáras lesz elméletileg az üstnél és még gonlkodok rajta pluszba teszek szilikon tömítést is rá.
Mekkora pára csővet tegyek rá? Én egy 22-25mm-re gondoltam, és 15fokos emelkedésre ahütő meg 16 v 18mm. Az üst és a hűtő távolság meg 1,5m lenne. Szerintetek elég lenne egy 20L vagy nagyobb hűtő kellene?
Cefre hőmérőt javaslok. Mérjen 100-110 C fokig. Be kell építeni egy befenekelt csövet az üstbe és beledugni. Mérjen 0,1 pontossággal, nem baj ha nem hiteles.
Mutatja a felfűtés sebességét és az első cseppeknél már tudhatod mennyi pálinkád lesz.
Váltanék! Pontosabban most kezdtem el szervezni egy új saválló/réz főző anyagbeszerzését, gyártatását. :) Majd ha elkészül remélem tudok feltenni képet róla. Az idei szezon a régi készülékekkel megy le. :(