Keresés

Részletes keresés

leparlo02 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74210

Hali

Az én főzőm 60L

Páracső 28 azán fél uton szűkűl 22re majd a hűttő 18 as réz.

4 méter 6 tekerés.

200L es hordó a hűtő. ez a minimum ha nem tudod keringetni

Előzmény: godlock (74196)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74209

Most már teljesen megnyugtattatok kávéfőző ügyben, köszönöm szépen, Feribának is.

Ha ilyen sűrűn cseréled a hűtőd felső harmadában a vizet, a hűtőcsöved kívülről nem lesz vízköves? Ha igen, hogyan távolítod el?

Egy másik kérdés: Úgy látom a rézcsöves hűtőmet belülről takarítani kellene, mert amikor hígítás után az opálosság miatt szűröm a középpárlatot, a teafilter újabban nagyon rezes, kékes színnel marad vissza a szűredék. Köszi a válaszokat. W8.

Előzmény: deszegregator (74188)
Tan-csi Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74208

Asszem 3 vagy 4.

Előzmény: godlock (74196)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74207

Hali!

Az almát kis  darabokra összevágom ,amikor tele lett a 25 literes vödör kevés vizet adok hozzá (kb 1 liter) ezt jól megdolgozom a kihajlított- kiélezett festékkeverővel.

Így már levesesebb egy picit. 1.5 -2 hét után főzöm. Persze pektinbontót és élesztöt rakok bele.

Előzmény: pálinkás-doszi (74197)
szabika5 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74206

Köszönöm a válaszod !

én valamilyen késes megoldásra gondoltam keverőszáras megoldással de az se rossz ötlet amit mondtál :)

Előzmény: halkergető (74205)
halkergető Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74205

"...

Most készítek életembe először almából cefrét ebben kérnék segítséget lemostam daraboltam idáig 4 fele .

Mennyi idő kell ahoz az almának hogy pépes legyen ?

..."

 

Ha csak elvágod, napra-órára nem tudom mennyi, de sok. Nagyon sok.

Valahogy törd-zúzd, vagy daráld össze.

Hogy mivel-hogyan?

 

a./ A törésnek számos változata és eszköze lehet, az ember egy találékony fajta. (Már aki, én természetesen nem tartozom közéjük.)

b./ Kiválóan használhatók a falusi parasztportákon még megtalálható, ú.n. répadarálók.

c./ Az előző kettő használata után én már rátértem a húsdarálóra. A disznóvágáskor használatos, 32-es villanymotoros darálómat használom, 10-es lyukú tárcsával.

Ezzel ledarálva az almát, az előző kánikulai héten 5 nap kiforrt, a 6. napon már főztem.

Előzmény: szabika5 (74203)
obsitos3 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74204

Én egy darabig olvasgattam vissza a beírásaidat,hát azok jobbára állítások,nem kérdések.De ezek azok.1. van értelme,hasonló eredményt várhatsz,mint az aroma kosaras megoldástól.Sokan írtak már róla.2.sehányra.Miért akarod higítani?Ha újra főzöd,akkor nem minősül up-nak,hanem alszesz,tehát 25.

Előzmény: hevezoli64 (74091)
szabika5 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74203

Szép estét urak !

Több kérdésel fórdulok megint a nagy mesterekhez :)

Az első kérdésem az lenne :

Már igen csak régen leszedtem a szedret de mér mindig forr igaz pincében van !Az eső adag a fekete szeder kb 2 hét alatt főzhető volt 

Viszont ez nem akar elforrni még mindig :S

Most készítek életembe először almából cefrét ebben kérnék segítséget lemostam daraboltam idáig 4 fele .

Mennyi idő kell ahoz az almának hogy pépes legyen ? 

Bocs a hülye kérdésekért de nem rég kezdtem és hát nem elég az ha elolvasom a könyvben sajna 

manta-z Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74202

Már észrevettem és kértem a toörlést bocsi.

Előzmény: Miklós1 (74201)
Miklós1 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74201

Csak tudnám, mi a francnak hoztuk létre a Pálinkás cuccok adás-vétele fórumot.

hornyaklaci, manta-z nézzetek már fel 3cm-t.

pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74197

Szép napot urak!

Az alma cefrém naggyából kész, a pektinbontót megkapta had dolgozzon rajt. De ígyse nagyon eresztett levet, írtátok hogy a víz hozzá adását kerüljük mert az csak elősegíti a cefre romlását.

Ha beoltom élesztővel, és elkezd erjedni a dolog akkor fog levet ereszteni? EZ az első alma cefrém így akinek van jól bevált módszere az írja meg kérem!

Pektinbontás megvolt!

Üdv.

godlock Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74196

Én is erre gondoltam max 18 csőre. Hány menet van neked feltekerve? Bocsi, hogy ennyit kérdezösködök ;).

 

Miki

Előzmény: Tan-csi (74195)
Tan-csi Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74195

A 28-as páracső bekanyarodik kb. 20 cm-t a hűtővízbe, ott szűkül 15-re, ami kb. 3-4 méter lehet. A hűtőtartály egy 200 literes hordó.

Előzmény: godlock (74194)
godlock Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74194
Szia, neked milyen a hűtő csüved, illetve hány literes a hűtő tartályod?
Előzmény: Tan-csi (74192)
halkergető Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74193

"Úgy beszélsz a savazásról mintha kötelező előjáték lenne. Csak akkor kell savazni ha nem félsz tőle és okvetlenül szükséges. Ha azt sem tudod miért akkor minek?"

 

Tisztelt Mester!

 

Köszönöm megtisztelő válaszodat, egyenes, egyértemű beszéd. Nem fogok savazni! No nem azért, mert félelmeim lennének, ...  Legfeljebb csak azért, mert biztosan rosszul értelmeztem egy közlést, amely alapján a savazás szükségességére következtettem.

 

 

(Kellő tisztelettel, de szeretném a figyelmedbe ajánlani a honlapod "Fórumos GYIK" fejezetének 1.5. sorszámmal jelölt "Erjedés" c. pont második, mindössze 3 soros bekezdésének újbóli elolvasását, és esetleges átszerkesztését. Hátha mással is előfordul, hogy ugyanúgy rosszul értelmezi a tartalmát, mint én, és hozzám hasonlóan ostoba kérdésekkel zaklatja a topik nagyérdemű közönségét.)

 

Megértésed remélve, maradok tisztelettel:

hk.

 

 

Előzmény: snapszmester (74153)
Tan-csi Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74192

Nekem 28-as a páracső 50-es vízzáras söröshordóhoz. A sisak és a páracső találkozása csak összedugós módszerrel kötődik, semmi gond vele.

Előzmény: godlock (74187)
godlock Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74191

Most a gyári üst tetején 18 cső van, akkor ez csere és a az idom is. Jól sejtettem, hogy a hűtő kevés lesz. Pont van itthon egy 200 L hordóm majd azt átalakítom hűtőnek. De abba is 25 csővet tegyek? Nem lesz az egy kicsit nagy? 

 

üdv. Miki

Előzmény: deszegregator (74188)
LaciMaci93 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74190

Tudtok Pesten valahol jó áron hőközlő olajat ajánlani?

deszegregator Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74189

Esetemben vízpazarlás sem jöhet szóba, hiszen a lecserélt víz a gyümi fákat öntözi, vagy a kertbe nyomatom át a 200 literes hordókba, ahol csepegtető öntözéssel a kerti növényeket öntözi. A cefremoslék szintén a kertbe ásva, egy kis fahamuval vegyesen. Így kerek ez a dolog, mindennek hasznosulni kell, így természetes.

Előzmény: deszegregator (74188)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74188

Kevesebb gondod lesz a vízzáras főzővel, ha kellően nagy átmérőjü a pára, és hűtőcső. Ha lhet ne szűkíts, maradjon ugyanolyan a hűtőcső mérete, teljesen felesleges leszűkíteni.  Szerintem a 25 - ös mehet nyugodtan, a vízzáras 50 literes (?) üsthöz . A 20 literes hűtőt felejtsd el, illetve szorozd meg 10 - el és akkor jó lesz...Vannak ellenáramú, illetve cső, köteges, meg mittudomén milyen hűtők, de a spirál hűtőnél ez nagyon kevés lesz...45 literes üsthöz 200 literes hűtőm van, jéghideg kútvízzel táplálom. Még így is minden felöntés után a felső haradát le kell cserélnem a víznek, különben a másiknál már problémás lehetnek a hőfok. Vannak akik ideológiát próbálnak keríteni ahhoz a dologhoz , hogy valami oknál fogva nem tudnak jól hűteni,  (vízgondok) de minden szaGértő egyetért a hűtés fontosságában, elengedhetetlen mivoltában, akár tisztázás akár cefrefőzésről van szó!

Előzmény: godlock (74187)
godlock Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74187

SZerencsére nem vagyok elveszve, de sok mindenem nincs kéznél. Vízzáras lesz elméletileg az üstnél és még gonlkodok rajta pluszba teszek szilikon tömítést is rá.

Mekkora pára csővet tegyek rá? Én egy 22-25mm-re gondoltam, és 15fokos emelkedésre ahütő meg 16 v 18mm. Az üst és a hűtő távolság meg 1,5m lenne. Szerintetek elég lenne egy 20L vagy nagyobb hűtő kellene?

Előzmény: norris53 (74184)
godlock Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74186

Szia, igen lesz. De az lehet már csak jövőre lesz megoldva. :D Csak a szilva cefrém birja ki addig mire elkészül :D.

 

üdv. Miki

Előzmény: snapszmester (74182)
csalitos Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74185

   Hello zozomax

   1. A leglényegesebb! Vékony a páracső, igy nagy ellenállású az áramló gőzökkel szembe.

   2. A hűtőspirálba valahol pang a párlat. (a leállitott főzés után a hűtőből még lehet anyagot kiönteni)

   3. Erős fűtés. (más gondot is okozhat a párlat minőségében)

   4. Alultervezett a vizzárban lévő vizoszlop magassága.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: zozomax (74164)
norris53 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74184

Na látom nem vagy egy elveszett ember eddig jó> ha vízzáras lasz akkor nagy átmérőjű páracsövet tervezz !!!

Előzmény: godlock (74177)
norris53 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74183

Pálinkás jó napot !

Legyen > ha itt marad úgyis lessz :-)

 

Közben csorog a körte :-)

Előzmény: snapszmester (74182)
snapszmester Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74182

Jó kezdet. Lesz dupla fala? Legyen.

Előzmény: godlock (74177)
snapszmester Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74181

Cefre hőmérőt javaslok. Mérjen 100-110 C fokig. Be kell építeni egy befenekelt csövet az üstbe és beledugni. Mérjen 0,1 pontossággal, nem baj ha nem hiteles.

Mutatja a felfűtés sebességét és az első cseppeknél már tudhatod mennyi pálinkád lesz.

Előzmény: jancsusz (74174)
snapszmester Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74180

Lehet hogy nem olvasunk vissza?

Tedd fel újból.

Előzmény: hevezoli64 (74173)
jatti1 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74179

Váltanék! Pontosabban most kezdtem el szervezni egy új saválló/réz főző anyagbeszerzését, gyártatását. :) Majd ha elkészül remélem tudok feltenni képet róla. Az idei szezon a régi készülékekkel megy le. :(

jatti

Előzmény: Wassernyolcas (74165)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.09.01 0 0 74178

Szia ! 

Pontosan ugyanez járta ki a fejemet teljesen önállóan, de még nem valósítottam meg,- jó látni és hallani, hogy működik a dolog!

Előzmény: sogi01 (74004)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!