Múltkor mondta egy nagyban mezögazdálkodó ember, hogy egyszer próbálták a közeli csirketelepröl hozott trágyát (néhány pótkocsinyit), de utána olyan volt, mintha parlagfüvet vetettek volna :-) Nem tudom a pelletálás változtat-e ezen, de ez alapján a gyommagok a baromfi emésztörendszerét is gond nélkül túlélik (legalábbis a parlagfü magja biztosan).
Én ilyet használtam füvesítéskor, de mivel akkor még nem olvastam eléggé ezt a fórumot, ill. "nálam más a helyzet", meg "jó lesz így is" módon gondolkodtam, egy nagy bénázás lett az egész, ezért nem túl releváns a tapasztalatom. A maradékot pár hete a szellöztetés után a szüleim füvére szórtam és nem látok túl nagy változást, míg a miénkre egyszerü Genezis gyep mütrágyát szórtam és láthatóan kizöldült, megindult.
Igaz, most már sokkal kevésbé volt büdös, mint 1 éve, mikor vettem, lehet, hogy a tápértéke is ellaposodott azóta. Vetéskor mindenesetre pár napig nagyon büdös volt a ház körül...
Erre én is kíváncsi lennék, mi a helyzet a szerves cuccokkal, lehet ez más de marhatrágyáról több rosszat is hallottam, gyommagvakat is tartalmaz és a kártevők (pajor) is jönnek rá.
A marha trágyában biztos van gyommag, de csak ott jön elő ahol ritka a fű, de a ritka fűben enélkül is jön a gyom. A hormon hatása szerintem sokkal több gyommagot beindíthatami már amúgy is ott volt, pl a pitypang.
A pajor nem szerves trágyára jön, az a lótücsök vagy lótetű ami bejön rá, de elsősorban csak ha be van dolgozva ataljba.
En biosol fortet vettem es eddig ketszer szortam meg vele a 100nm-nyi fuvet, szoval hosszutavu tapasztalatom nincs. Azt latom, hogy lassan fejti ki hatasat, kb ket utan kezd tole elindulni a novekedes.
Gyomot en nem lattam, hogy jonne tole. Pajorom eddig nem volt, kivancsi vagyok jovore emiatt elofordul-e. Az oszi es tavaszi tragyak kozott ezt tervezem szorni 3-4 hetente jovo nyaron.
Erre én is kíváncsi lennék, mi a helyzet a szerves cuccokkal, lehet ez más de marhatrágyáról több rosszat is hallottam, gyommagvakat is tartalmaz és a kártevők (pajor) is jönnek rá.
valaki használt már fűre ezt a szerves trágyát. Több helyen olvastam h a fol amatőr műtrágya tönkre teszi a foldet így ergo a fű is hamarabb tönkre megy
Itt nincs ez a fajta, de a fent lévők esetében sincs ilyen összetétel leírás. Vagy az általam Ausztriában vásárolt papír dobozos vagy műanyag füles vödrös esetében sem volt.
Nálam szépen kibújtak a fűszálak, bár a hideg miatt kicsivel kisebbek mint vártam, de kb 3-4 cm körül járnak.
És itt kezdődnek a problémák. (tudom a méret nem számit :), de most mégis.)
A meglévő gyep szép nagyot nőtt a szellőztetés után és már ideje lenne nyírni, viszont az új, felülvetett fűszálak még nem bírnák ezt. Szerintetek mitévő legyek?
Sziasztok! Substral winter fit mehet nyírás és szellőztetés után? Vagy ár/érték-ben hasonló vagy jobb téli (kb 100m2-re)? Nem akarok évekig tárolni műtrágyát, úgyhogy olyan kiszerelés kéne ami pont elég (hirtelen a substral 2kg-t találtam)... Köszi
Tegnap végigmentem egy taposással, másra már nem maradt idő. Elég nedves volt a talaj, tapadt is az anyag a cipőmre rendesen. Viszont azt vettem észre, hogy van olyan hely, ahol csak hullámzik alattam, hiába taposom. Szerintem ott maradt nagyobb részben a komposzt, nem volt elég föld, amivel keveredjen. Amúgy is elég nehéz volt, mert szerintem kb. 15-20 cm-es komposzt rétegre jutott 5-8 cm föld...
Ma nem fogok tudni vele semmit csinálni, viszont ma nem esik, este nem ment az öntöző (talán már lekapcsolták, nem tudom), ha kicsit szárad, akkor talán változik a helyzet vmit. Ugyanis még gereblyézni sincs értelme, elég saras...
Mivel próbálkozzak? Vagy nézzem meg holnap, hogy mi változott?
Lassan egy hónapos a füvem. Barenbrug Supersport. 09.01-én vetettem. Gyönyörű már most. Annyit vettem észre, hogy a réti perje olyan kicsi még és olyan hajszálvékonyak a levelei az angolperje között, félek hogy az angolperje elnyomja a rétit ami ugye értékesebb.
Az angolperje nő mint a gomba és árnyékol is rendesen gondolom..
Próba vágás segíthet. Ha megint levágod a zöldet és csúnya lesz, akkor ne vágd ilyenre, de ha szép marad, akkor mehet. Vannak e benne olyan torzsák aminek a végén nincs zöld fűszál, mert azok akkor már elhaltak?
Minden évszaknak megvan a maga gombásodása. Amíg nem jelenik meg addig nemigen védekezem, de ha egyszer megjött, akkor minden évben jöhet a megelőző kezelés a megfelelő időszakban.
Úgy tettem, ahogy mondtad. A 16 m2-es területről szedtem földet egy dobozba, ráadásul onnan, ahol a legrosszabb volt. Vagyis onnan, ahol azért puszult ki a fű, mert a macska odasz@rt + még két másik helyről, ezt kevertem össze. És ebbe ültettem a füvet kedden, azaz 6 napja. De már a 4. napon is szép volt.
Most ilyen:
No a kinti, ominózus területen 4 napja ültettem el, ott meg se moccant, egy mm-t se nőtt még. :(
Biztos, hogy nem, ezeket a szereket elsősorban mezőgazdaságban használják, többségnél a gyep meg sincs említve a leírásban. A hobbikerti felhasználók aránya elenyésző/jelentéktelen.
kilenc naposan így néz ki a füvem, legalábbis a ház egyik oldalán:
a kérdésem, hogy továbbra is állandóan vizesen kell tartani, vagy elég a napi két locsolás?
Kezdek meghülyülni, mert van pár folt, ahol iszonyú gyorsan megszárad a föld, miközben a többi részen nedves. Ezeken a foltokon nem kelt ki semmi, valószínűleg kiszáradt, így tegnap újravetettem.
Tehát akkor nyírjam rövidre, ha láthatóan megcsúnyult vagy hagyjam csak hosszabbra? (Egyébként kezdi összeszedni magát, most hogy jönnek a friss, zöld részek.) Samubá? Többiek?
Köszi a biztatást. Lenyugodtam, hagyni nem fogom, még az asszony is támogat benne.
Idénre elengedem a dolgot, de ha a jövő év is ilyen lesz, akkor legyalulom az egészet és újravetem, csak annyi a kérdés, hogy
mivel????
Ha megveszek egy Scotts magkerveréket, ami 2-3X-osa az Agro largonak, mennyivel kisebb az esély, hogy gombás lesz?
Más:
Az a keverék, amiben a "replay" angolperje van, az miért jó? Értem, hogy glifozát toleráns, de a másik két fajta (rétiperje, vöröscsenkesz) nem az, így, ha megszórom glifozáttal, csak az angolperje komponens éli túl, nem?
még csak annyi a kérdés igazból az volt, ha valaki biztosra akar menni, hogy ne legyen gombás a füve, akkor az egyetlen megoldás az hogy 3hetente gombaölővel permetez? Tökmindegy hópenész, vagy rizoktónia stb. lényeg hogy vmilyen gomba mindig előjöhet.
3-4hét? Most már lassan jöhet a hópenész is, szóval mindig lehet vmilyen fajta gombásodás, ezek szerint egész évben pár hetente fújkálni kéne gombaölővel a gyepet, ez az egyetlen megoldás?
"Normális" telepítésnél a gyepszőnyeg alá elsimítjuk, tömörítjük a talajt. Amikor készen van, ráterítjük és letűzzük a hálót. Erre KÖZVETLENÜL rakjuk a gyeptéglát, hiszen annak 1,5-2 cm vastag a földrétege (abban van a gyökérzet). Így a háló 1,5-2 cm-rel van a talaj felszíne alatt. Ezt is széttúrhatja a vakond felülről, de csak ezt a vékony réteget, nem pedig 10-15 cm-t. Na ez a különbség. Ezért is veszélyesebbek ebből a szempontból a vetett pázsitok, amelyek alá hálót ásnak. Sok kertész eleve háló nélkül hajlandó csak vetett füvet telepíteni.
Sajnos a növényvédő szereknek is van hatástartama. Az ABD pl 10-15 nap ha csak ráfújod a fűre és kb 3-4 hét amikor be is öntözöd utána. Az ismétlés tehát kézenfekvő.
Minél olcsóbb a fűmag annál érzékenyebb, de a szereket is kell váltogatni, hogy ne alakuljon ki gomba rezisztencia. A ridomil és proplant erre a fertőzésre pl nem is hat semmit. De jön még a hideggel a rózsaszín hópenész arra meg kell megint az ABD.
Ne add fel, kialakul ez. Nem kell annyit kímélni a gyepet , bírja az. A dithane -nak 2- 3 nap a várakozási ideje amig rá lehet menni, de beöntözve szinte nem is találkozol vele.
Szóval a vakond nem talált le a vakondhálótól a fű alá, de összefurkálta felette.
Szerintem gyomirtózhatsz, de én az everris gyomirtós műtrágyáját használnám a szaga ugyanis szerintem vakond és rovar riasztó hatású.
Az idő viszont nagyon megy és ha okt vége felé vetsz akkor már lehet hogy télalá vetésre sikeredik és csak tavasszal fog kikelni az elvetett fűmag.
A szellőztetés kitépi a gyomot is és felülvethetsz aztán tavasszal adsz neki gyomirtós műtrágyát, maire szerintem akkor is szükség lesz ha most gyomirtasz annyi mag van a talajodban már ebből a mdársóskától, hogy ellát egy ideig.
A vakond hurkák betemetésére készülj fel. Az lenne a legjobb, ha ott szednél fdel valahol egy kis földet a szélen ahol a háló alá tudsz menni, mert így nem ütne el majd a gyepszíne később.
Felülvetésre mehet a Toscana a teljes felületre, vagy , mivel gyepszőnyeged van, ami főleg réti perje alapú, akkor everris Landscaper pro Supreme, ebben van napfény igényes réti perje és árnyéktűrő vörös csenkeszek is. Persze a Toscana nádképű csenkesze bírja az árnyékot is.
A csillagkapa azért jó mert betakarja a fűmagot ajhogy bemunkálod a talaba, nem kell külön takarni.
Szia. Én úgy tudom, hogy mindenképp be kell dolgozni a földbe, anélkül nem ér semmit. Víz hatására gázosodik, s ha nincs benne a talajba, akkor csak a levegőbe távozik a szer.
A felulvetett es emiatt allandoan nedves gyepen gombasodas indult meg. A fu egyenlore nem rohad/sargul/barnul de kb. mogyoro meretu sargas feher vattapamacsok vannak. ABR kombot fujtam ki felulveteskor igy ezek nem viszik. Mit ajanlottok ez ellen?
Picador talajfertőtlenítő jó fűre? Elég elszórni és majd bemossa eső vagy locsoljam be egyből? Máshogy nem tudom már bejuttatni, mert egy hete volt szellőztetve (akkor elmaradt fertőtlenítés).
"Természetesen a vakond kicsinálta a gyepszőnyeg egy részét, mert a vakondháló és a fű közé szorult a rohadék"
Gyepszőnyeg alá elástátok a vakondhálót??? Vagy a kertész? Ki csinálta? Isten barma volt az mindenképpen. A szőnyeg alá elég leteríteni a lesimított talajra, majd megy rá a gyeptégla.
Vakond(ok) ellen : alacsony tarlóra nyírás, többszöri szellőztetés keresztbe - hosszába, amíg jól láthatóan megritkítod a gyepet, összeszeded a kiszedet füvet, elszórsz talajfertőtlenítőt, szellőztetővel oda-vissza átmész rajta, hogy valamelyest bedolgozd a talajba, majd lombseprűvel és kézzel újra összeszeded, amit kiszedett a gép ( ekkor már ne fűnyíróval szedd össze ), műtrágyázol, majd belocsolod. Ezt évente 2x, tavasszal és ősszel megismétled - nem lesz vakondod.
Szerintem ne add fel. Én is leírtam egy másfél éves küzdelmet korábban, de sokszor a fáradtságos munka meghozza a gyümölcsét. De van amikor a sok öntözés, gondozás sem hozza meg a kívánt hatást. Sajnos a szélsőséges időjárás és ezzel járó egyebek ellen sokszor nincs mit tenni.
Az utóbbi 2 hónapban nem nagyon követtem a fórumot, mert a vakonddal való - szélmalom - harc teljesen másfelé vitte a gondolataimat és az energiám. Szeretnék kérdezni, mert lassan itt az ideje az őszi munkáknak.
Alapvetően már tavaly is terveztem a felülvetést, de ebből csak az lett, hogy tavasszal szórtam felül valamilyen szinten.
Természetesen a vakond kicsinálta a gyepszőnyeg egy részét, mert a vakondháló és a fű közé szorult a rohadék, ezáltal bokatörés veszélyével lehet közlekedni, mert tele van járattal, ráadásul a vakond által kipusztított fű helyén full el van gazosodva.
A kérdésem az lenne, hogy
- kell-e gyomirtózni a szellőztetés/felülvetés előtt
- milyen fűmagot javasolsz a felülvetéshez (Toscanán gondolkoztam, de van valami Sun&Shade is, vagy a ProFiness)
- ha szellőztetés után elszórom, majd csillagkapázom, de nem fedem homokkal, jó lehet?
A Sun&Shade azért fordult meg a fejembe, merta diófa és a tuják alatt nincs nagyon fű, hátha megmaradna..
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni tőletek! Újra füvesítek, mert a régi fű már nagyon gazos volt. A régi fűvet totálisan gyomírtoótam, majd rotakapával fellazítottam a talajt. A kérdésem az lenne, hogy a régi fűvet belerotáltam a földbe, ilyenkor ki kell azt is szednem vagy maradhat benne és a talaj egyengetés után mehet a fűmag? Sajnos nagyon nagy munka lenne, ha kikellene gereblyéznem a régi fűvet, mert elég nagy a terület. Illetve azt szeretném még kérdezni, hogy csak a jövő hét vége felé szórnám el a fűmagot, ami scotts toscana lesz, nem leszek nagyon elkésve a vetéssel? Nem szeretném ha nem nőne ki?
Komolyan mondom, kezd elegem lenni ebből az egész füves dologból......
Tavaly egész télen szép zöld volt, tavasszal is; olyan sűrű volt, hogy rendesen túrni kellett, hogy megtaláljam a talajt.
kb 3 hete szellőztettem rugóssal, persze utána széttúrta a mezei pocok. Kapott high N-t, meg azóta már pétisót is, de szinte semmit sem nőtt. Mára meg ilyen gombára hajazó foltok jelentek meg. Nem volt túlöntözve, nem égettem meg trágyával, robot nyírta minden nap. Egy kis szekrény konkrétan vegyszerekkel van tele, mellé folyamatosan terrorizálom a családot (ide nem lépj, mert felülvetettem, most ne menj rá, mert permeteztem, stb). Naponta szedem össze róla a lehullott faleveleket, öntözőrendszert csináltam, de mintha egyre csak rosszabb lenne. Homokos talaj.
Szóval ráköltök egy rakat pénzt, órákat olvasom a fórumot, rengeteg munkaórát beletolok és egy ideje mégis mindig van vele valami baj.
Most komolyan pár hetente szórjam meg valami vegyszerrel???? A gyerek meg majd nem mehet rá szinte soha. Két év alatt már legalább fél millát csak erre a sz@rra költöttem.
Dolgoznék én vele, de lassan megelégelem, és lebetonozom az egészet.
Vagy a szomszéd példáját követem, aki nem locsolta szinte soha, semmi trágya, semmit nem költött rá, 1-2 hetente nyírta, full gaz az egész, de lassan már az enyém is úgy fog kinézni.
Tudom, hogy az idei az egyik legerősebb év volt gombák szempontjából, de ne mondja senki, hogy Amistar, Bumper, Dithane, Ridomil, Proplant, Aliette, meg mittudoménmég mi rendszeres és váltott szórása után így kellene kinéznie egy fűnek, ami nem volt túllocsolva, kiszárítva, stb. Jah, kb. havonta még Amalgerolt is kapott, nemhogy véletlenül ne költsek rá eleget..... :( :/
Nekem megvolt Édesanyámnál a felülvetés. Remélem azért jövő heti hidegebb időben is kikel. Samubá tanácsai alapján csináltam végig. Kíváncsi leszek. Most jöhetne egy csendes eső mert itt még ma semmi nem esett, locsolnom kellett, mert porzott a terep.
En mult het vasarnap csinaltam a felulvetest scotts sun&shade-del de egy arva mag nem pattant meg :(
meg:( Szerintetek mit baltaztam el:
- szept 4: 20ml/100nm puma extra a muhar ellen
- szept 4: permetezes utan 1 oraval jott futo zapor a semmibol, juj de jo
- szept 7: biosol forte szoras 5kg/100nm
- szept 8: hatasa a pumanak nem latszott ezert ujra pumazas ezuttal 45ml/100nm. No ez mar hatott, meg a csillagpazsitot is vitte es meg a nadkepu csenkeszek is libafoszoldre valtottak
- szept 16: 4cm-re vagas, szelloztetetes ketiranyba kesessel majd osszeszedese a hasadekoknak funyiroval (a szelloztetom is gyujtos). ABR kifujasa. Biosol forte 3kg/100nm kiszorasa. Fumag felulvetes 2kg/100nm. Ahol a kijott muhar miatt tar fold volt vekony altalanos viragfold.
Azota kora reggel es delutan 4mm/nm locsolas (egyenlore nincs locsolo rendszerem de igy is allandon nedves volt)
- szept 22 csak a mar meglevo fu nott es kezdett uj hajtasokba. Raadasul a allando nedvessegtol egy reszen vattapamacsos gombafertozes de semmi uj fu nem latszik.
hát ez az, nem tudom, várjak-e, és még életre kel, de valami azt súgja, hogy nem. Húsz centivel arrébb már van fűkezdemény,persze még ritkás, de ott csak a puszta föld.
A másik, hogy árnyéktűrő magot vetettem erre a területre, de azon a folton pont betűz a nap a fák lombjai között.
Szerintem aki szeptember eleje meg mai nap között vetett átlagban jól járt. Most viszont a hirtelen fordulat miatt éjszaka kritikusan lehülhet a levegő akár jóval 10 fok alá is. 20 napja lett nálunk utánvetve és a kedvező feltételek meg a műanyag holló meghozta a hatását. Többségben már 7-9 cm között van a magasság. De von ahol hétfőn bújt ki a föld felszínére.
elkezdett szépen növögetni az egy hete vetett füvem. A ritkássága természetesen nem zavar, majd sűrűsödik. Azonban van két folt a kertben, ahol egyáltalán nem bukkant elő egyetlen szál sem.
Sajnos ez az a két folt, ahová az egyébként árnyékos kertben pont oda tudott tűzni a nap, s miközben a föld többi része végig nedves volt, itt előfordult, hogy mire eszméltem, már szárazon találtam.
Lehet, hogy ott kiszáradt teljesen? Érdemes most megszórni egy kis maggal, vagy várjak még, hátha lesz ott is valami?
Újfent köszönöm! Kipróbálnom, hogy bírja-e. Ha nem, akkor tavasszal, addig meg marad a sárgás rész?
Még egy utolsó kérdés: Folytassam a 3,6-ra nyírást vagy inkább ne erőltessem? (Viszont a következő szint majdnem 5 centis, amit télre sokallok. Tavaly is gombás lett a hó elolvadása után...).
Elvileg már másnap, de akkor ne öntözd, vagy vársz egy hetet hogy megszűnjön teljesen a talajra került szer hatása. Nekem már volt mindkettő, működött.
Réti perje vörös csenkesz, be kell hogy nőjje a foltokat a tarackjaival. Műtrágya öntözés rendszeres nyírás és lesz mint volt. Vagy kivitte valami a gyeped?
Az 1 kg -os ban azt hiszem minőségiből a barenbrug minőségi keverékeket érheted el, mai ehhez hasonló lehet.
Elősször is nincs semmi baja a gyepednek. Most hogy levágtad a levelét, ami takarta az eddigieket, láthatod miért kell rugós, forgó gereblyés, szellőztetést csinálni.
A rövidre nyírt fűnek az alsó levelei elszáradnak a nyár folyamán, míg az újfejlődésűek zöldellnek. Néhány nap múlva el fog tűnni a kép mert az új sarjadék zöld levele lassan eltakarja, az elbarnult levél pedig lejjebb kerül mert szárad és megy a talaj felé korhadni, filcet képezni.
Ezt vagy kiszeded vagy nem. Inkább a szellőztetéses kiszedés mellett szoktunk dönteni.
A foltokat majd benövi a fű, ha van benne elég réti perje és vörös csenkesz mint tarackos gyepalkotó.
Érdekes ez az utolsó kép. Egyrészt olyan, mintha valami betegség lenne, másrészt hogy ilyen sűrű keszekuszaság. Nálunk talajegyenetlenség miatt volt foltokban sárga, mikor alacsonyra állítottam, mert ott nyilván még sokkal rövidebb lett. A profik biztos mondanak rá valami okosat.
Az Elka C4-et mivel vessem felül? Előbbi ugyanis már nincs forgalomban 1 kg-os kiszerelésben, csak 10 kg-osban. Összetétel: Angol perje 40%, Réti perje 40%, vörös csenkesz 20%.
(Gondolom, sok részen magasan indult a zöld, leveles rész, csak vajon mitől? Továbbá, gondolom sok volt az elszáradt rész, ami így előtérbe került. Csak eddig tényleg homogénnek nézett ki 5 centi közeli nyírással.)
A legjobb eredményt a scotts everris ICL gyomirtós műtrágyája adja, mert abban van csirázás gátló is. Ugyanis ha csak magában alkalmazod a kétszikű gyomirtót, mire kiviszi a kezelt növényt a többi magról újra hajt. Szép dolog a madársóska
Na végre valami, amit jól gondoltam. Rohanok is haza NPK-zni :-)! Na, jó, majd a dolgaim végeztével. Sajnos nem előbb kérdeztem, saját szakállamra meg nem mertem, így a tegnapi ásásom alkalmával nem keveredhetett el...
Giliszták mindig is voltak, a felszínre ürítettek is.
Akkor nagyon bele kellene húznom, nem hiszem, hogy délután, este elég lesz. Az ásás befejezéséhez igen, de a hengerelés/taposás - gereblyézés többszöri véghezviteléhez nem, pláne sötétben látni, hogy hol mekkora a hepehupa...
Én az everris starter előtt még adok 40-50 g/m2 NPK 15-15-15 öt straternek és feltöltésre bekeverve a talajrétegbe a műveléő eszközzel, legyen az ásó vagy rotakapa. Ez nálad a komposzt feltáródásához is kellene a pót nitrogén igény miatt.
A giliszta szerintem trágyagiliszta, ami kissé különbözik a földi gilisztától, és ahogy a komposzt egyre inkább földdé érik úgy tünnek el ők is. Azt hiszem ezek nem is ürítenek a felszínre.
Az időváltozáshoz igazodni kell szerintem is, de csak a csapadék mennyisége tud befolyásolni. Jó enne ha már a tereprendezett talajfelszín ázna meg, hogy látnád hol áll meg a víz és mennyire süllyed meg tőle a talaj.
OK, köszönöm. Földet nem rakok el, mert nem igazán tudok, de majd veszek vmi virágföldet, ha kell...
Viszont sajnos hiába gondoltam, hogy időben nekikezdtem, sok felesleges fázis jött/volt. A tegnapelőtti rotálásnak csak a kölcsönzős örülhet (zárástól nyitásig vittem el a gépet a teljes 24 órás árért), mert alig kevert földet a komposzthoz. Ezért tegnap elkezdtem újra felásni, jó mélyre kellett menni, hogy valamennyi föld is kerüljön az ásóra. Az este eljövetele és a derekam nem engedték, hogy végezzek, ma fogom befejezni.
Vasárnap kiszórtam a Force-ot (meg kell azzal is szenvedni, alig jön). Érdemes, szabad, szükséges ezt ismételni, hogy hoztam komposztot? Van pl. rengeteg giliszta.
Az Everris starter elég? Vagy szórjak ki még nem a vetéssel egyidőben, hanem most, amikor még mélyebbre is kerül NPK 15-öt? Vagy azzal csak ártok?
Ha maholnap jön az eső, akkor gondolom, egy időre fel kell függesztenem a kert rendezését, igaz? Majd utána mehet a vetés...
Szerintem van értelme,de úgy tudod eldönteni, hogy ha rálépsz nem süllyedsz be a hengerezés után. Persze több oda vissza tologatás húzás után be fog így is tömörödni amennyire kell. Egyébként kis területen a taposás is jó eredményt ad. Addig lépegetsz egymás mellé amíg a terep egyenletes nem lesz a gereblyézés után. Ez a módszer biztos lépésálló kezelést ad. Minden esetre egy két vödör földet elrakhatsz tavaszra, ha mégis lenne megülepedése a talajnak legyen mivel pótolni.
Ez tavszi indíytó és nyári szinten tartó. Kerss valami kálium túlsúlyost pl Pre Wintert, vagy hasonló tartós hatásút, de ez 4-5 hónapos tavaszig kitart.
A nyárvégi telepítésnél az alaptrágya után ln már nem adok semmit csak a tavaszi indítót. Az újabb tápanyag adag ált túlhajtja a fiatal füvet és a gombásodás megtizedelheti. Egy ABD kombót szórj rá okt közepén és nov közepén esetleg a végén ha túl jó az idő.
A tippem szerint tyúkhúr lesz, annak van itt az ideje.
Egyébként az élő, termőtalaj tele van mindenféle maggal, de ezek csak akkor csirázank ha a környezeti adottságok megfelelőek,egyébként úgy mondjuk elfekszik a mag, Ezeket csak a csirázásgátló gyomirtó viszi ki, ha fel tudsz rá készülni., mert ilyenkor már késő. Majd egy hónap múlva talán a colombus-szal lehet eredményt elérni, ha elég erős lesz a fű.
Én múlt szombaton szellőztettem (bár késessel)és bár kedden volt némi aggodalom bennem, mert mintha halványabb zöld lett volna a gyep, de csak én reagáltam túl. Azóta rohamosan nő és bár ritkásabbnak tűnik, de egészségesebbnek is.
Sajnos a felülvetés új szálai még nem kezdtek el kibújni (vagy csak nagyon elenyésző számban) ezért még a régi fű adja a mostani összképet. Pár helyen ugyan jobban kilátszik a föld de ez csak az eltávolított mohának köszönhető. Szép lassan elkezd helyreállni.
Leírom, hogy én hogy csináltam, hátha kapok rá némi építő jellegű kritikát. ;)
A megelőző gyomirtás után:
1. 3,5cm-re nyírtam a füvet
2. Késes szellőztetés (kb 0,5-1cm mélyre vágott a talajba)
3. "Lyuggatás" vasvillával elég nehéz volt a 300 nm-t végigböködni, de túl vagyok rajta. :)
4. Gödrök feltöltése és elsimítása. Ehhez komposzt, virágföld és homok keverékét használtam.
5. Felülvetés + homokszórás
6. Csillagkapás bedolgozás. (Előtte kicsit öntöztem, hogy jobban haladjon a kapa. Ennek ellenére a lelkesedésemet az egyik "sarkantyú" elhalálozása koronázta, de a használata közben jöttem csak rá, hogy milyen jó kis szerszám is ez.)
7. Tömörítés
8. Minimális műtrágya
9. Öntözés
Eddig napi két öntözés ment, mától viszont visszaállok a napi egyre.
Most a macskák elleni ádáz küzdelemben várom, hogy kikeljenek a magok.
A barátom kétszer is gyomirtózta, ezért is furcsa a jelenség. Egyébként tegnap estére bezöldellt a terület. :) Majd valmit remélem tud kezdeni, ezzel a gyommal is.
Sziasztok! Gyönyörű, üdezöld, nagyon tömött, mindig 4,8 cm körülre beállított géppel nyírt füvünket tegnap letoltam egyel kisebbre állított fokozaton. Ez a fűnyíró aljától a talajig 3,6 cm-t jelent.
A látvány siralmas. Előjött az eddig alul lapult sárgás, elszáradt rész, de ami a nagyobb baj, hogy több helyen úgy néz ki, mintha lyukak keletkeztek volna. Ezek igazából nem lyukak, csak ezeken a helyeken annyira sötétbarna/szürke a fű szárának az alja, hogy ilyen képet ad.
Már ma reggelre szebb lett a látvány, de azért messze van a széptől. Egy-két nap alatt biztosan nő annyit a fű, hogy többé kevésbé beálljon az eredeti állapot.
Kérdés: folytassam a tél közeledte miatt a 3,6 cm-re nyírást, vagy ne erőltessem, hiszen nem szép (az én füvem szemmel láthatóan nem szereti)? A közel 5 centis fű előző tél után rozsdás gombafertőzést szedett össze, ezért akarnám most rövidebb nyírással megpróbálni a telet.
Szellőztetni nem akarom, mert 1 éve lett még csak vetve.
Nekem 1 nappal fiatalabb a toscana mint nálad. Én is raktam normál 15:15:15 startert és a tavaszi tapasztalatból elég jól bírta így én már csak télire adok neki Scotts Pre winter -t
Úgy tudom két hét alatt helyrejön, de remélem valaki gyakorlatból is tud válaszolni. Műtrágyát adtál neki és ha igen nitrogénest?Tegnap szellőztettem. Jelenleg az aggódók táborát erősítem.
Sziasztok! A füvem szélét meg néhány helyen gyomirtóznám medallonnal, majd újravetném. A kérdés, h medallon után mennyit kell várni, hogy újra vethessek a földbe, a friss fű megmaradjon?
Sziasztok. 5 nappal rugós szellőztetés után vagyok. Egyelőre szarabbul néz ki fű jóval, mint előtte, jóval lassabban is nő. Nyugtatom magam, hogy ez hosszú távon jó lesz neki. Ugye így van? Mennyi idő míg helyreáll és olyan vagy jobb lesz mint előtte?
Igen hozhatja a szél, de pár nap alatt nem fog tömegesen magokat hozni, amik azonnal kinőnek még a fű előtt.
Én úgy csináltam hogy gyomirtás utána rotálás, közben öntözés majd egy pár hét múlva amikor jöttek újabb gazok még egyszer goymirtás és miután azok is kipusztultak telepítés. Ha így csinálod, kizárt hogy tömegesen jöjjenek a gazok. Én is két hét után vettem észre egy kettőt, aztán 1-2 hónap múlva kezdett már több lenni, a késő tavaszi vetés mint az enyém sajnos ilyen. De nem rég volt kétszikű gyomirtó, így most újra szinte gyommentes :)
Maga az eredeti föld gyomirtózva lett anno, meg megtisztítva kb. 20 nap múlva, de hoztak a Nagyberekből földet
ami lehetett az egyik oka. A másik meg mindenféle teszt ellenére az olcsó és nem minőségi gaz. Persze a gazok magjait a "steril" területre a szél is hozhatja.
Akkor vagy nem volt megfelelő a gyomirtás előtte, vagy a fűmag volt annyira selejtes, hogy a fele gyommag, de azért ilyen nem hiszem létezik, a nébih fűmag tesztjében asszem 8% volt a legrosszabb ( a többiben mind 1-2%) szennyezőanyag (törmelék, léha mag, gyommagvak) arány, de még annak is csak egy része a gyommagvak.
Nálam anno sajnos ugyan ez volt. A fűnek sehol nyoma sem volt, de a gyom már azonnal megjelent benne kb. ilyen állapotban mint ezen a fotón, de sokkal sűrűbben.
Valami kétszikű gyom, de füvesítés előtt nem volt gyomirtás? Mikor lett elszórva a mag? Az oké, hogy esetleg maradtak megbújó gyommagvak, de azt nem értem, hogy tudott ez ilyen gyorsan ekkorára kinőni, mikor a fűnek még nyoma sincs.
szerintem többet árt min használ, ha a folyamatosan öntözött zsenge füvet letaposod. Ha majd fűgyűjtővel nyírod a levelek összeszedése is meg van oldva.
A cserépben a kiemelt földben még nem csírázik a fűmag. (Kedd délben ültettem)
Most még azt nem tudom, hogy érdemes-e péntek délután nekiállni füvet vetni annak fényében, hogy szombattól esős időt mondanak. Oké, hogy locsolja, csak ki ne mossa...
Szerinted az alább írt, barkács henger, ami biztosan nem 40+ kiló, betonból van és azt vettem észre, hogy a komposzttal kevert föld rátapad és a súlya miatt annyira nem is tömörít ennek ellenére megfelelő, vagy jobb lenne, valami vízzel/homokkal tölthető 40+ kg-os széles, azaz az általánosan eszünkbe jutó, hagyományos henger? Homokkal biztosan nem tölteném, mert nincs és utána sem tudnám hova tenni, de vízzel igen (bár azt is utána csak valahova (nem a lehengerelt talajra, gondolom)).
Hogyan, mi a legjobb módja, hogy sík terepet kapjak? Értem, hogy gereblyézés és tömörítés, lehet, hogy lábra szerelt vmi deszka kellhet, de van-e vmi trükk, fortély, ami megkönnyíti, pontosabbá teszi a dolgot? Kell-e, ér-e vmit ez a henger, ami sztem nem lehet több 20-30 kg-nál, mert könnyen fel tudom emelni (vagy én vagyok nagyon erős :-)...)? Mondjuk megmérhettem volna, majd délután.
Henger gereblye, heger gereblye, egymás után, amíg sima nem lesz a felszín és a lépéseid nyoma el nem tűnik azaz nyomnélkül tudsz rajta járni.
Remélem alaptrágyát terveztél mert a friss és nyers komposzt zabálja a nitrogént és sárga lesz a fű.
Az első nyírás a kikelt füvek növekedéstől függ akkor is ha a többi még nem kelt ki eléggé. A 8-10 centis füszálakat visszavágjuk 5 centire. A lényeg hogy ne legyen ragadós a gyep talaja és a vetés előtt lépésállóra hengezett volt, mert akkor nem ragad a kerékre a fűmag, és nem süllyedsz be a nyíráskor.
Az élezés, nem hiszem, hogy szükség van már rá.
A már csirázó magot a györe megtartja és a zápor eső sem tudja kiemelni.
A fűmag sokáig eláll de nem csirázik eléggé ha már elmúlt három éves, bár az angolperje az tovább bírja.
Vettem ismét fűmagot, Agro Largo Champion Golf-ot.Ez meddig áll el? Van rajta dátum, hogy fémzárolás 2015.02, érv. 2019.02
Most az döbbenet hogy honnan van 2015-ös fűmag, de tényleg 4 évig jó?
Mert ha nem, akkor én aztán várhatom, hogy kikeljen.....
Ez a fűmag 2014 nyarán termett és 2015 februárra fémzárolták a vetőmag bevizsgálása után.
Reméljük még nem lesz vele nagyobb gond. Mindenesetre fotózz rendszeresen és ha egy hónap alatt nem lesz zárt gyep, akkor reklamáld meg, és vesd felül mással, hogy tavaszra legyen gyeped.
Milyen sorrendben érdemes ezt tenni? Olyan 200nm-ről van szó.
Én erre gondoltam:
1. Előző nap levágjuk jó rövidre és meglocsoljuk.
2. Késes szellőztetővel alaposan átmegyünk rajta alaposan
3. Lepermetezem rovarirtóval (elég sok az apró túrás, tutti van alatta élet), belocsolom.
4. Elszórok hosszú hatású starter trágyát
5. Elszórok magot
Késessel érdemes keresztben is átmenni rajta és amennyiben sáros a fű akkor várni lehet egy napot hogy száradjon majd leperegjen a föld a gyűjtés közben, és utána fűnyíróval összegyűjteni a maradékot.
A sok túrás valsz gilisztától van, de nnek ellenére nem árt a talajfertőtlenítés, de a rovarölőhöz tegyél Ridomil gold MZ gombaölőt 20g/100m2 adagban, fontos hog MZ és nem Plus jelzésű ridomil.
Figyelj a starter trágyára, hogy ne Nitrogén túlsúlyos tavaszi starter, hanem telepítős strater legyen.
A mag beszerzésnél figyelj hogy angolperje, réti perje és vörös csenkesz legyen benne. és ne legyen két évesnél idősebb a amag.
A szórás után javaslom a csillagakapás bedolgozást, a látszat ellenére jól lehet vele haladni.
A végén mehet egy hengerezés.
Ha nics öntözés akkor is kikel cskalassababn , de a van öntozés akkor ha lejhül az idő délután meá ne öntözz hoyg atalaj ne hüljön le a víztől, akkor gyorsabban fog kelni.
A első nyírás avagy a régi fűhöz igazítva a növkedés ütemétől függően 6 cmről 4 centire vágva, vagy az új csiranövények 7-8 centiről 4-5 centire vágva. attól függ hogy marad meg és nő a régi gyep, ahhoz igazodj.
Aztán ha oké s föld, szerzek csillakapát. Még sose használtam.
Ekkor kiszórom a fűmagot a meglévő fűfelületre, függetlenül, hogy az száraz-e vagy sem, majd ezután végigtolom rajta a csillagkapát és belocsolom?
A csillagkapa kicsi de nagyszerű eszköz kis területek füvesítésére.
A kiszórt fűmagos talajon addig tologatom előre hátra, egyik kézzel kissé rányomva a talajra, amíg a fűmag n el nem tűnik a talaj takarás alatt. Mrad valami a tetején is de az nem számít.
Előző nap érdemes egy kis öntözést adni, mert a száraz talajba esetleg nagyon kell nyomni hogy elérd a kívánt takarást . Utána érdemes öntözni hogy jobban beágyazódjon amag , de ne áztató tócsásodó öntözés legyen mert a víz kiemeli a fűmagot a talaj tetejére és összemossa foltokban.
persze, mi is medence alatt egy ilyesmi léccel egyengettük el a terepet. EZt érdemes ketten csinálni jól leszorítva kétoldalt végighúzni keresztbe hosszába párszor, közben úgy is látni fogod ahogy szépen alakul.
Köszönöm, de ezek szerint egy ilyen méretű (10 cm x 100-200 cm-es), bármilyen (fa)léc is megteszi? Nem tervezem, hogy egy újabb felesleges dologba ruházzak be, látom, hogy 5-9000 Ft egy ilyen, aztán meg tárolhatom...
1. Ásás után egy gereblyézés 2. Hengerelés 3. Léccel lehúzás. Ki kell találni, hogy mi az optimális magasság. Értelemszerűen a "dombosabb" részekről lehúzott föld megy a sekélyebb részekre. 4. Megint gereblyézés.
Ezután 2-4 ismétlése addig amíg kb egyforma magas és egyformán lépésálló nem lesz a terület. Szerintem ezen sok múlik, így elkerülheted hogy később kisebb tócsákban megálljon a víz. 25m2-n ez nem vészes, ha egyedül vagy és először csinálod akkor is pár óra alatt megvan.
Tegnap végül megcsináltam a rotálást. Továbbra is nagyon könnyű szerkezetű a talaj - most még - felső rétege. Van egy házilag barkácsolt beton hengerem. Szerintem nem elég nehéz és fel is szedi a földet. Ahogy a gereblyézés után végigtoltam, eléggé hepehupás lett, mint a Somogyi-dombság.
Hogyan, mi a legjobb módja, hogy sík terepet kapjak? Értem, hogy gereblyézés és tömörítés, lehet, hogy lábra szerelt vmi deszka kellhet, de van-e vmi trükk, fortély, ami megkönnyíti, pontosabbá teszi a dolgot? Kell-e, ér-e vmit ez a henger, ami sztem nem lehet több 20-30 kg-nál, mert könnyen fel tudom emelni (vagy én vagyok nagyon erős :-)...)? Mondjuk megmérhettem volna, majd délután.
Szerintem az új vetést is ahogy a korábbi érdemes szoktatni ahhoz, hogy ha nincs öntözve v. csapadék, akkor hogyan viselkedjen. Ezzel kapcsolatban itt egy cikk. Ahol további linkeken vannak hasznos tanácsok.
Indítóöntözést meddig kell biztosítani a friss vetésnek? Másfél hete vetettük barátomnál és az öntözőrendszert úgy állítottuk be, hogy reggel 7 és este 7 között óránként 4-5 percet öntöz vegyesen.
A fű nagyon szépen ki is kelt. Meddig kellene ezt a sűrűségű öntözést alkalmazni és hogyan érdemes ritkítani rajta a következő hetekben? (A talaj laza, homokos, gyorsan szárad).
Ugyanakkor valószínűleg nagyon rosszul ások, mert ennyi idő alatt nem tudnám felásni, ráadásul írni még tudok munka közben, de otthon ásni nem...
Eredetileg az újabb felásás volt a terv, csak miután nem rostált komposzt lett az eredetileg rostáltból, úgy gondoltam, a rotakapa jobban segít, mintha én csak ások. Tegnap megcsináltam, nagyon sok volt a komposzt, nem igazán tudom, hogy mennyire sikerült összekeverni, bedolgozni...
Amit te tavaly megcsináltál, azt én biztosan nem akarnám, elismerésem!
Nekem az 1420-as van, 150 nm-re. Teljesen jó, a szomszéd is használta, kb szántott vele a késes fejjel. 2 évet eddig gond nélkül bírt, évente érdemes szétszedni, kitakarítani és ennyi.
Most nem találom, de nem Neked van a 25 m2-es, problémás öntözéses (nem tudod szabályozni a mikort és a mennyit) területed?
Nem bántásból, de míg elmész a robiért, meg lepucolod, meg visszaviszed, meg ide írsz, azalatt bőven felásod mégegyszer :)
Bár lehet, hogy csak a tavalyi év tükrében nem tűnik soknak, a nyarat és az őszt ugyanis végigtúrtam mint egy elmebeteg vakond (vízelvezetésnek árok, majd szikkasztó ásása, 320 m2 felásása és a csillagpázsit gyökerek kibigyerészése - 1,5 hónap minden nap egész nap, este fejlámpával! -, öntözőrendszer csövezésének kiásása, vakondháló terítése kézzel - ez több mint 40 m3 föld megmozgatásával járt-, 25 m2 terület felásása és átszitálása 2 ásónyom mélyen - ezt a kis részt már csak december elején sikerült elvetni, igazi tél alá vetés lett).
"vannak erre kitalált és hasonlóan jó hatásfokkal rendelkező kézi szerszámok is és ha igen, melyiket javasolnátok? Sokkal macerásabb ezekkel dolgozni, mint a géppel? (évi max két alkalomra nem nagyon szeretném most nagyobb költségbe verni magam, ha pár órával több munkával kézzel is megoldható"
34 m2-en még el tudnám képzelni... próbáld meg kézzel és utána géppel, látod majd a különbséget és válaszolsz magadnak a kérdésre. Esélytelen kézi eszközzel a gép hatásfokának csak a közelébe is kerülni.
Lenne egy kérdésem. Szépen nő, terjeszkedik a füvem. 5 napja csírázott, s lassan benövi a felületet. Már valamelyest visszavettem a vízből ,mert már jól árnyékol az angol perje. Néhol vannak a föld felületén zöldes foltok.(moha vagy alga....) Ez mennyire probléma?
Rúgóssal csináltam most, késest nem akartam még, mert májusban lett gyepszőnyeg letéve és nem tudom még gyökérzet mennyire erős. Érdekes az, hogy egyformára van nyírva fű, de mégis 3 féle magassággal csináltam szellőztetést. Vhol legmagasabbal, vhol 1-gyel, 2-vel lejjebb. Érezni lehetett egy-két helyen, hogy nem ér le eléggé és nem szedi ki cuccot. Nem tudom, hogy kell szakszerűen de én egyszer toltam oda és húztam vissza. A gyujtoje8nem túl jó, alig van benn le és már hagy el füvet, úgyhogy nem is használtam kb, hanem utána fűnyíróval összeszedtem.
Édesanyámnál felül akarom vetni a füvet, mert elég ritkás, igazából vetés után 3 éve se volt az igazi, már akkor után kellett volna vetni.
Milyen sorrendben érdemes ezt tenni? Olyan 200nm-ről van szó.
Én erre gondoltam:
1. Előző nap levágjuk jó rövidre és meglocsoljuk.
2. Késes szellőztetővel alaposan átmegyünk rajta alaposan
3. Lepermetezem rovarirtóval (elég sok az apró túrás, tutti van alatta élet), belocsolom.
4. Elszórok hosszú hatású starter trágyát
5. Elszórok magot
És már ebben is bizonytalan vagyok (lehet trágyát előbb kéne szórni, hogy késes szellőztető bedolgozza? Rovarirtás előbb kellene? Elszórom magot tetejére, de hogy dolgozhatom beljebb földbe? (Földterítés tetejére nem opció).
Én most csináltam géppel. Biztos hogy ilyen hatékonysággal kézzel nem lehet (elég nagy fordulaton forog a gép, elég sokat kell húzni kézi szerszámmal, hogy ugyanazt elérd). Én vettem végül egy olcsó gépet, ami késes és rugós is és az én kis 160nm-re szerintem bőven elég lesz (Hecht 25ezer Ft-ba kerül).
Most sírni tudnék úgy néz ki fű, de elvileg jó lesz neki :)
Egyébként én 160nm-ről úgy 3 talicska elsárgult füvet szedtem ki.
Egy 340 nm-es területet (Scott Everris performance 2016-os vetés) szeretnék szellőztetni. Először, óvatosan most tavasszal mentünk át rajta egy géppel.
Tegnap fűnyírást követően gereblyéznem kellett valami a füvön és azt láttam, hogy egy mélyebb húzásra nagyon sok elhalt, sárgult fű jött ki belőle.
Ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálom még most, a jó idő alatt a szellőztetést még egyszer. Az lenne a kérdésem, hogy mindenképpen géppel érdemes-e csinálni az ilyesmit (korábban költsön kértem, de ebből nem tudok rendszert csinálni, így vennem kellene egyet), vagy vannak erre kitalált és hasonlóan jó hatásfokkal rendelkező kézi szerszámok is és ha igen, melyiket javasolnátok? Sokkal macerásabb ezekkel dolgozni, mint a géppel? (évi max két alkalomra nem nagyon szeretném most nagyobb költségbe verni magam, ha pár órával több munkával kézzel is megoldható, jó lesz a kis pénz fűnyíróra tartaléknak :)).
köszi, reménykedem. Nem tudom, mit bénáztam el. Amikor végiggereblyéztem, úgy tűnt, bedolgoztam a magokat. Miután végighengereltem, már nem. Mindegy, abban reménykedem, hogy azért a földre hulló mindenféle magok is ki szoktak kelni, úgyhogy ennek sem ártana.
Szia. Én is most vetettem, s nálam 4-5 nap volt a kelési idő. Azaz, ha szombaton csináltad, akkor szerda este vagy csütörtökön kelnek. Azért magfüggő is.
Pont ezt szerettem volna még javasolni, hogy meg kellene kérdezni a kapa részt. Ugyanis a legtöbb esetben 2 tagban van, de láttam már igen széles 3 tagost is.
Szokott valaki lapvibrót használni talajelőkészítésnél?
Én nem tudom de ezek a 70kg hengerek 60cm szélességbe nem kellő nyomással tömörítenek.Vagyis 10-15cm mélyen meglazított talaj felső rétegét szerintem egyenletesebben lehetne egy gyengébb virroval stabilan tömöríteni.
Másik:
Force 1.5 közvetlenül füvesítés/gyepszőnyeg alá bedolgozva,vagy jobb várni?
Most ezt találtam, a fogantyúnál a legszélesebb, lemérték, 50 cm.
Elvileg ez jó lenne, elmegyek, megnézem. Nyitva vannak szombaton is, az lenne a legjobb, mert akkor nem kellene munkaidőben vacakolni az el- vagy visszaszállítással, de szombatra már jelentősebb esőt jósolnak, talán jobb lenne előtte, igaz? Esetleg péntek délután, de ha az eső előbb jön...
Ha ez segít, akkor én most hétvégén kölcsönöztem alsónémediben kapát, le lehetett szedni a két szélső kapatagot, és befért egy focus kombiba (3-as), igaz nagyon koppra tettük be. De a ki és beemelés az kétemberes. Viszont a fogantyúja az elég széles volt, nem árt rákérdezni, hogy mekkora, és le lehet e szedni.
De véleményem szerint ásóval hamarabb beásod, lehet nem lesz olyan mint kapával, de működik, és az ágakon a kapa sem segít. Az ágakat a simitáskor szépen össze lehet gyűjteni egy lombseprűvel.
igen, igyekszem vizesen tartani. Napi kétszer locsolom, de mivel itthon melózom, ha úgy látom, valahol megszárította a nap, kimegyek kicsit megöntözni.
Őket még nem hívtam, de már meg volt nyitva a böngészőben. Azon felül, hogy 1,5-2-szeres áron és messzebbről lehetne kölcsönözni, a munkaszélesség itt is 75, illetve 60-80 cm, de kérdés, hogy a teljes szélessége mennyi és el tudom-e hozni autóval.
Most már nehogy, mert kikaparod az éppen kelőket is. Holnap ( de lehet már most is) ha jól megnézed vszínű már látni fogsz egész apró kis kibújó fűszálakat. Öntözted eleget?
Nem akarok venni, soha nem fogok ilyet csinálni a jövőben. Most annyi energiát és pénzt fektettem már eddig is bele, és a vetéstől még nagyon messze vagyok, hogy ha ez nem lesz elég és jövőre is tönkremegy, akkor hagyom a fenébe és tudomásul veszem, hogy nem megy...
Most viszont valahogyan be kellene fejeznem.
Azért (is) kérdezek itt, ahol vannak szakemberek és nagyon képzett, tapasztal, lelkes amatőrök, hogy vajon egy ilyen helyzetet hogyan lehet megoldani, ők mit tennének?
Köszönöm, de nem venni akarok, hanem csak a lentebb csatolt képen látható rostálatlan "rostált" komposztot bedolgozni, az előzetesen már kézi erővel felásott talajba. Igazából megcsinálnám kézzel is ismét, de egyrészről azért elég fárasztó volt az elmúlt időszak, másrészről egy ilyen kapa biztosan eredményesebben és könnyeben bedolgozza a málló gyökereket, gallyakat...
Nem tudom, hogy mennyire vagyok valamire való férfi, de a kölcsönzős ember, aki abban érdekelt, hogy kivegyem a cuccát, beszélt le róla. Pont ezért is gondoltam az ablakra és az átemelésre, hogy az talán megoldja a szűk ajtó kérdését. Bár 50 kg-ot biztosan fel tudok emelni, azért az eszköz formája, súlyelosztása sem mindegy a feladat sikeres végrehajtásához. Még persze az sem biztos, hogy egy ilyen masina befér-e egy kombi Ford Focusba, amivel el tudnám hozni (ebben sem volt biztos, mert volt olyan kombi, amibe befért, volt, amibe nem...
szombaton füvesítettem először, az elszórt magot begereblyéztem, aztán hengereltem. Ennek ellenére a magok a talaj felszínén látszanak, nyilván nem lett jó a begereblyézés. Ez kicsit aggaszt. Hagyjam így, vagy essek neki gereblyével?
Sajnos az a tapasztalatom, hogy pár kivétellel a gépkölcsönzők nincsenek nagyon felkészülve kerti feladatokra. A fórumtárs által javasolt elektromos gép helyett - ha hosszú távon gondolkodik valaki -, akkor motoros mellett tenném le a voksom. Még a fűnyíróban sem vagyok villamos párti főleg a teljesítménye miatt. Talán sok esetben a talaj keményebb tud lenni és a villamosban azért nincs akkora teljesítmény. Na meg a villamos energia ellátása sem utolsó szempont. Persze lehet azt gondolod nem nagy a terület meg magadnak veszed most. De lehet később baráti vagy ismeretségi körben kölcsön adott komolyabb gép még előnyös is lehet.
Pont most beszéltem a lentebb megadott kölcsönzőssel. Az egy dolog, hogy épp nem tudja adni a kapát, mert javítás alatt van, de amikor rákérdeztem, hogy le lehet-e szedni a kapatagokat, akkor azt válaszolta, hogy elvileg igen, de nem ajánlják, mert kiütni a stiftet is nehéz. Meg különben is, a felette lévő sárvédő továbbra is széles marad.
Kérdeztem az előző helyen, hogy - mivel az ajtó mellett van egy nagy, padlóig érő ablak, aminek az alsó része ugyan fix, de kb. 40 cm magasságtól nyílik - át lehet-e emelni. Szerinte nem, mert két ember is alig bírja.
"Én még olyan rotációs kapát nem láttam (pedig volt jó párhoz szerencsém)"
Párszor leírtam, hogy én akkor még tudatlanul nagyon megjártam azzal a maggal amit a "szakember" hasonlóan az adott sárga barkácsban vett. Azon felül, hogy ezen fűfajták sűrűsége nem a legjobb még a fertőzöttség is nagyobb. Egyrészt maga a maga gyomokat hordozhat, másrészt bizonyos esetekben további betegségekre is - amikor fű lesz belőle - hajlamosabb. A minőségibb mag ami kb. 70.000 m2 sűrűségnél kezdődik igaz többe kerül, de a későbbiekben behozza az árát a folyamatos ápolás és gondozás költségeit tekintve.
Én még olyan rotációs kapát nem láttam (pedig volt jó párhoz szerencsém), amiről a kapatagokat nem lehetett volna leszedni, hogy csak a kihajtás tengelycsonkja látszódjon. Nem nehéz őket leszedni, nagy valószínűséggel kettő darab villáskulcs elég is hozzá. Én a kormány szélességét is megmérném, mielőtt elhozom, mert az is lehet szűk keresztmetszet.
A KCL piros kálisó 60% hatóanyaggal elég szemcsés, jól szórható. 10-20g/m2 adagban mehet őszi-téli felkészítésre. Utána öntözés, mert égethet.
A másik 40% kálium, elég nehezen szórható, de a káli érzékeny növényekre ez a jó. Szerintem fűre drága, nehezen szórható és eléggé éget, ha nem vigyázol. 20g/m2 Magas talaj pH esetén viszont jobb mint a klorid káli.
Jó az ABD de csak megelőző kezelésben, mert a fertőzést nem gyógyítja.
A fertőzött leveleket levágod az eddigi nyírási magasságra, aztán permeztezel. Az új leveleket és a tovább növekvő leveleket megvédi, közben amikor kell nyírod. A permetezést 10-15 naponkén ismételd meg, legfeljebb a soron következő betegségektől is megvéd majd.
Egyébként a levegőből fertőz így nem jó a biológiai védekezés ellene.
Ahogy írtam korábban is, valószínű hogy a pázsitvarázs sóhatása vitte ki a füved. A régebbi képet nézve, mivel az újak olyan kicsik nálam , hogy nem látom, szóval olyan szórás nyom féle barna foltokat látok. Hanem indult mega fű akkor felülvetheted, de előtte adj neki rendesen öntözést, hogy kimosd felold valamennyire a műtrágyát nehogy az új vetést is megégesse. amennyiben eddig s öntözted akkor nem kell. Azt még megteheted, hogy egy virágcserepet megtöltesz a kipusztult részen összekapart földdel és vetsz bele fűmagot, beöntözöd, majd megvárod hogyan kel ki. Ilyen melegben három nap alatt megindul. Amennyiben egészséges lesz a fű akkor vetheted a többit is. A csillagkapa jó erre vagy a fűmaggal kevert föld szórása és letaposása.
A túlélő fűszálakkal ne foglalkozz. Vesd felül és alaposan dolgozd be csillagkapával, majd hengerezd le. 22-én is megteheted (bár akkorra esőt mondanak).
Összegezve a tőletek kapott hsz-eket nem tudom, mi lehetett az oka. Sok trágya, sok víz, sok ridomil vs. kevés hatóanyag miatt nem éghetett ki, a ridomil se volt túladagolva.... nem tudom.
Mindegy. Túl tettem magam rajta. :)
A kérdésem, hogy a kezelések (ridomil, táp) dátumai alapján most szombaton, azaz szeptember 22-én felülvethetem?
Ha igen hogyan? Gereblyézzem át? De akkor a csoda módon túlélő fűszálak is kijönnek. Ha meg ott a kis sárga fű, hogy jut le az új fűmag a földbe?
Ebbe segítsetek már, hogy így másodjára szép legyen már. :)
Előzmény:
Segítsetek már mi történt itt 7 nap alatt.
2018.09.01-én lenyírtam először a füvet, így nézett ki:
Én hoztam, ahol felrakták, ott markolóval tették, de már eleve benne volt. Arról volt szó, hogy rostált lesz, nem lesz benne semmi, elvétve csak. Na most, amikor lapátoltam le a platóról, akkor minden lapátolásnál tele volt ággal, gyökérrel. Volt benne más is...
Már elkezdtek mállani, de akkor is. Kicsit (nem kicsit) mérges vagyok, mert aki innen hozatott régebben, annak jó tapasztalatai voltak, ezért is ajánlotta. Én már úgy voltam vele, hogy le van ejtve, rászánok még egy rotálást, de nem megy a kölcsönzés. A kölcsönzőnek csak lenne annyi esze, hogy leszed a kapából, ha le lehet, hogy nekem ki tudja adni, nem?
Az zavar, hogy rengeteg időm ment el, hogy az apró gyökereket is kiszedegessem, most meg kapom a majd alkarnyiakat...
De még nincs elterítve, hanem ahogy oda lett hordva? Mert amikor egy ismerősnél megjött akkor olyan nagy szitával amit régen malter keveréshez is használtak rostálták meg az anyagot. Azt talicskázták tovább és dolgozták be. Nos nem került abba így semmi "szemét" sem.
Végigkűzdöttem a nyarat az extrém száraz időjárással és az esti futózáporokkal megspékelt gombamennyországot jelentő párás meleggel különösebb gombavész nélkül. De úgy néz ki, most beüt a rozsda. Durván. Ez ellen nem jó a hagyományos ABD kombó, ha jól tudom. Tud valaki valami ötletet, hogy mivel lehet elkerülni a rozsda gattacá-t?
Szerintem a szomszédnak is ilyen gyepszőnyege van. Kb. 2-3 hónapja telepítették és azóta folyamatosan megy napi 5-6X az öntöző. Az utolsó öntözés este 9 körül indul neki. Gyomok már vannak itt-ott, de gomba az semmi. Max hetente 1x nyírják, táp semmi.
Nekem meg van itthon Ridomil Gold MZ, Aliette, Amistar, Bumper, Dithane, meg még ki tudja mi.
Más: úgy néz ki, hogy sikeresen ki tudtuk irtani a mezei pockot, a szomszédnál voltak a lyukak, oda is szórtunk Arvalint, azóta nincs újabb járat se nála, se nálam.
Kérdés, hogy az igen egyenetlen földet hogyan tudom újra simává tenni. Nem billiárdasztal simaságot szeretnék, csak hogy a robot ne kacsázzon rajta. Az a megoldás csak végső esetben játszana, hogy gyaluljam le az egészet, és vessem újra.
Ezt sajnos nem tudom. A felsőpakonyi gyepszőnyeg osztrák technológiával készül, és az az egyetlen, ami még nálam nem gombásodott sosem a 3 év alatt, amióta nálam van. Minden más igen. Sajnos az összetételét nem ismerem.
Azóta idehaza (Szlovákia) azoktól vásárolok gyepszőnyeget, akik Felsőpakonyon dolgoztak azelőtt. Az ő gyepszőnyegük is gombásodik, tehát valszeg ők sem ismerték az összetételét.
Ha van pénzed helikopterre, akkor teríts felsőpakonyi szőnyeget és megszűnik minden gondod.
A jövő hétvégén fogok füvesíteni, addig még tereprendezés. Már megvettem a fűmagot, a gyerekek miatt sportot vettem. A fű összetétele 65% Angolperje, 30% Vörös csenkesz, 5% Kéménylevelű csenkesz. De az egyik kollégám azt mondta, hogy az a jó fűmagkeverék amiben kevés %-ban van az Angolperje, és minél több fűmag fajtából áll. Mennyire gáz ez a keverék amit vettem, tényleg sok benne az Angolperje?
Ma 7 napos a vetésem, s szépen kizöldült. Messziről jól néz ki, közelről sok a folt, de ott is ered a gyep. Vannak 4-5 cm magas foltok is. Sajnos nekem nem automata az öntöző rendszerem. Így is van 7 kör(15 rotátoros fej és 9 spray fúvóka). Legalább 100k lett volna a vezérlés, szelepek érzékelők, de a lehetőséget meghagytam a kiépítésére. (gégecső áramnak, egy aknában vannak a csapok).
Napi 3-4 locsolás van, 2-3 perc. Ahol látom, hogy kicsit kevesebb a víz, oda slaggal adok neki pluszban.
Mikor kezd tócsásodni vagy mosódni a víz, akkor azonnal zárom.
Sok a rézsűm, így egész nyár vége óta néztem az előrejelzés, mikor vessek. Szerintem mákom volt(lekopogom), mert még 2 hétig nem mond esőt. Talán addigra erősödik a gyökérzet, s nem mossa el a földet.
A Toscana keverékben 20% a gyorsan növő mag és 80% a lassabban kinövő ugye? remélem így van....
Úgy néz ki akkor az agro-largonak csoda fűmagjai vannak. Ott még a napi 1 vagy 2-3naponta 1öntözéssel is kikeltek a fűszálak nyáron a 30-35fokban. Tehát az ajánlotthoz képest huszadannyit öntöztem, akkor ez csak csodamag lehet :)
"Én napi 8x locsolásról még sehol se hallottam, nyári kánikulában szoktak 3 vagy akár 4 öntözést javasolni füvesítéskor."
Óriási tévedés!
Magvetéssel történő füvesítéskor (márpedig az itt lévők 99%-a biztosan nem gyepszőnyeget terít) a kelesztő öntözésnél nem szabad, hogy kiszáradjon a talajfelszín. Ezt a nagy melegben csak napi 8-10 locsolással lehet elérni. Gyepszőnyeg esetében elég a napi 3-4.
Szerintem a vetőmag gyártók nem véletlenül írják rá, hogy a magágyat 10-12 napig nedvesen kell tartani. Akárhány videót, leírást megnéztem, mind így írja.
Persze ez érthető, csak a kérdést pont arra értettem inkább biztos ez a jó? Én napi 8x locsolásról még sehol se hallottam, nyári kánikulában szoktak 3 vagy akár 4 öntözést javasolni füvesítéskor.
De az hogy hány percet menjen meg hányszor az rengeteg dologtól függ, pl. talajszerkezet, időjárás, öntözőrendszer, stb., tehát olyan nincs hogy valaki megmondja mi a tökéletes napi hányszor hány perc. Egyszerűen megfogod az ujjaddal, hogy nedves (nem sáros, vizes) e a talaj, ha igen akkor nem kell még öntözni.
Én kizártnak tartom hogy így ősszel, ha telepítéskor alaposan be lett öntözve, akármilyen talaj esetén 1-2óra alatt annyira kiszáradjon, hogy ne legyen nedves.
Külső szemlélőnek tülhet így igen. Viszont nekem ez egy új hobbim lett (a fűápolás, gondozás). És ha már foglakozom vele akkor szeretném az én szintemen tökéletesen csinálni, hogy a rà költött pénz ne menjen a kukába. (Mert amatör szinten vagyunk itt kb 98%ban
+ (mert ez egyben kert fejlesztés is)
Amit elèg egyszer megcsinálni a fűvel azt nem akarom mégegyszer újra kezdeni - hiába szeretem csinálni!
ja ès igen van más jellegű elfoglaltságom is :-) :-)
Ui : amugy igazad van, csak szeretnénk a legjobban csinàlni, mert nem èrtünk hozzá.
Ezt nem értem, nem gondoljátok nagyon túl a dolgot?
Nekem egy részen nincs öntöző, ott napi egyszer öntöztem és mégis kinőtt, de azt szoktam csinálni, hogy ahol látom vmi gond van, pl vakondtúrás, kutyapisi, ott elszórok egy kis magot, megöntözöm aztán hagyom a francba. Legnagyobb melegekben is vetettem így felül és nem öntöztem pluszba semmit, csak amikor elszórtam a magot, tehát volt hogy 2-3napig nem kapott vizet és még úgyis kinőtt!
Én hasonló indítási időpontokkal, 4 percet állítottam be. Tegnap elég szeles volt az idő, 5 perc is mehetett volna akár, de ennél több esetén már félnék a tócsák kialakulásától.
Hengereld le a meglévő talajt, szórj rá force 1,5 G - t, gereblyézd be és egyengesd el, teríts rá 2-3 cm komposztot, szellőztetővel menj át rajta keresztbe - hosszába, hengerelj, gereblyével előre - hátra finoman húzd le az egyenetlenségeket, vesd el a magot, majd lombseprűvel keresztbe - hosszába dolgozd be a magot !
Közben írtam, nem láttam, hogy te is azt mondod, hogy be kellene dolgozni. Hát, az ásásból egy kicsit elegem van (tudom, csak 25 nm, de akkor is), viszont a már felásottat biztosan könnyebb lesz. Rotációs kapát nem akarok kölcsönözni, nem is biztos, hogy megérné erre a pici területre, nem anyagilag, hanem használhatóság szempontjából. Viszont gaaj által felajánlott késes szellőztetővel ez megoldható lenne, érdemes lenne azzal megcsinálni? Vagy jobb az ásás?
Eddig én azt olvastam itt, hogy ásás, egyengetés, hengerelés, újra gereblyézés, hengerelés majd a végén a felső laza rétegbe vetés starterrel. A starter mindig szerepelt a füvesítésnél!
A "bedolgozod a talajba a komposztot és homokot" azt jelenti, hogy összeforgatom (géppel, kézi eszközzel?)a meglévő földet a homokkal és a komposzttal, majd hengerelem és ezután csillagkapával bedolgozom a magot - nem kell starter?
A " lépésállóra előkészített magágy" azt jelenti, hogy a most felásott földet elegyengetem, hengerelem és ezután mehet a vékony homokos, komposztos keverék és ebbe a magok - nem kell starter?
A fentiek alapján a starter a felesleges(ebb) dolog, a komposzt mennyisége pedig a két verzióban eltérő, a másodikban még az 1 köbméter is sok, elég lenne 250 liter? Azért ez nem mindegy, mert amint korábban írtam, lényegesen kisebb meló és macera 5*50 literes komposztos zsákot venni és kezelni (5000 Ft-ért), mint 2 m3-t (7000-ért), plusz teherautóval szállítani, majd kukával behordani.
A talajfertőtlenítő felett valahogy elsiklottam, abból mindegy milyet? Force, Bomber, Picador, amit kapok? Ki kell szórni és úgy hagyni, vagy hogyan?
Ha átlag 8 cm lesz a komposzt, akkor azt be kell forgatnod a talajba. Talajszerkezet javítás a cél, jó lenne a teljes gyökérzónába juttatni. Ekkora mennyiség szerintem látványos javulást fog hozni! Egyenletesen szórd el és utána ásd fel újra! A komposzt olyan laza szerkezetű, hogy azt szerintem nem lehet önmagában hatásosan tömöríteni, és az én tapasztalataim alapján nem nagyon tartja meg a nedvességet, így a vetést nem célszerű ebbe elvégezni, mert csak megint szomorkodás lesz a vége.
- ha bedolgozod a talajba a komposztot és homokot, egy jó szerkezetű talajod lesz, ez esetben csillagkapás, vagy lombseprűvel be tudod dolgozni a magot
- ha a meglévő, lépésállóra előkészített magágyba elszórod a magot és ráterítesz 1 - max. 2 cm homokkal összekevert komposztott takarásként, az is jó.
Komposzt mellé felesleges vetéskor starter, ha tartós, enyhe ősz jön, kiszórhatod az első nyírás után, vagy tavasszal ugyanúgy az első nyírás után.
A starternél fontosabb a talajfertőtlenítő bedolgozása vetés előtt pl-ul elszórva és begereblyézve
Az ürge elmondása szerint régen volt rostált és nem rostált is, ez most rostált, de lehetnek benne darabok...
A komposztot majd csak hétfőn tudom elhozni, szóval még bármit tehetek vele.
A 25 nm-re azt javasolta a komposztos, hogy 2 m3-t vigyek. Ha jól számoltam, akkor ez elvileg 8 cm vastagság lenne. Homokom 100 kg van.
Nem mintha nagyon sokat nyomna a latba, de ma hoztam el a startert, ne is használjam?
Vagy a homokot és a komposzt nagy részét (elvileg 7/8-át) keverjem a földbe, majd próbáljam eloszlatni, hogy egyenletes legyen, esetleg csak a komposztot, majd a tetejére a homokot és azután hengereljem, ezt követően a fűmag/starter kombóra szórjam a maradék ~1 cm komposztot?
A komposztot be kellett volna rotálni, vagy ha rostált
és nem darabos, akkor a homokkal összekeverve mehetne vékony rétegben, takarásként a fűmagra - ekkor kimaradhat a csillagkapás bedolgozás és a starter is felesleges, ill. eltolhatod a gyökérváltás utánra
Úgy néz ki, hogy összeálltak a dolgok, mármint a tárgyi feltételek.
Az alábbiak várnak még rám, ha jól gondolom. Most ott tartok, hogy fel van aprítva a föld, de még egyenetlen, és elég sok apró gyökér van. Ezeket szedegetem szorgalmasan.
El kell egyenletesen oszlatnom a földet, hengerelnem kell, hoztam homokot, hogy lazítsam, hétfőn hozom a komposztot, majd a vetés (műtrágya és fűmag). Az Oázisban azt mondták, hogy hengerelés után szórjam ki a homokot, hagyjam ülepedni, újabb gereblyézés/csillagkapálás és akkor a vetés. Hol jöjjön a képbe a komposzt? Everris starter műtrágyát fogok szórni, dolgozzam be mélyebbre, vagy hagyjam a fűmaggal 0,5-1 cm mélyen?
Nem adagoltad túl, mert ennek 40g-60h van 10l-be, tehát 5lbe fele kell ahogy csináltad is. Annyi hogy elvileg nagyobb területre elég lenne, de ilyen szinten nem számít a túladagolás. Csak azért volt fura nekem hogy MZ nem lehetett mert abból jóval nagyobb a kis kiszerelés, na meg abból fele annyi kell eleve 10lbe
Akkor lehet ez a baj és ez gomba. Én a helyedben mielőbb lefújnám vmi hatásos gombaölővel.
Itt fórumon amistar+bumper+dithane kombót szokták javasolni, 15,5,20 ml ill. g arányban, de nekem pl. proplant-tal is jók a tapasztalatim, ha nem akarsz annyit vegyészkedni. És amíg nem kezelted gomba ellen, addig semmiképp ne öntözd többet, csak miután lefújtad, így ősszel már bőven elég heti 1 öntözés, ha nincs eső.
Esetleg nem öntözted nagyon túl, mennyit ment öntözés? Képek alapján nehéz megállapítani az elhalt részek alakzatát. Ha gomba, akkor egyre növekvő foltokban terjed, ha esetleg mégis kiégetés (de ahhoz nagyon túl kellett adagoljad) akkor attól függ mivel juttattad ki, ha sima szórókocsival akkor pl. a fordulóknál mehetett ki több.
Ridomilból pontosan mit fújtál ki, MZ vagy Plus és milyen adagolásban?
2018.09.08-án még tökéletesen nézett ki a fű, mint az első képen, nem voltak még ilyen elhalt részek?
NPK15-el kezdtél, és ez az agrolargos cucc is 15% nitrogén, tehát ha a kettőt egyszerre szórtad volna ki, még akkor is csak egy high N trágyával egyenlő. Szóval hacsak nem az ajánlott többszörösét szórtad ki, akkor nem lehet kiégetés.
Félreértés ne essék, nem sajnáltatni akarom magam, csak annyira speciális az eset, amivel nem hiszem, hogy bárki is találkozott, ezért könnyebbnek érzi, mint az valójában. Nem siránkozni járok ide, hanem tanácsokat kérni.
És persze mindenkinek a maga keresztje a legnehezebb!
Bora Wp-vel permeteztem a hónap elején, mikor már komolyabban lászodott, hogy dolgoznak a dögök. Azt szerettem volna megismételni a jövő hónapban. De akkor inkább ezeken a helyeken dolgozzam be a Force-ot?
A vetett területed lépésálló kellene hogy legyen, akkor ha nincs sár, nyugodtan rámehetsz összeszedni a levelet. Nem jó ha a füvet takarja mert kritkul alatta, pláne ha vastagon borítja.
Hm, ez nagy ötlet! Egy kicsit újra felcsillant a remény! Ugyanis egyértelműen a lakáson áthordás tűnt a szűk keresztmetszetnek, és emiatt elvetettem az ötletet, hogy komposzt legyen a földbe keverve. Ha meg tudom oldani a kiszállítást, amire van esély, akkor így az átszállítás is kivitelezhetőnek tűnik. Köszi még egyszer!
Ohh basszus - nekem meg nagyon reggel volt még az utolsó kocsmàs részt nem tudtam fel fogni.
amugy meg kezd el gyorsan meg van az akàr egyedül is ( de már lassan ott tartunk, hogy úgy meg sajnàlunk hogy megyünk mi fórum társak és segítünk megcsinálni). :-) :-) :-)
A bevetett területen vannak kisebb gyümölcsfáim. Vannak lehullott levelek a földön. Mivel teszek nagyobb kárt? Ha otthagyom, vagy ha bemegyek összeszedni?
este akartam gyomirtót fújni, hogy jövő héten meg tudjam végre csinálni a szellőztetést, de ma reggel sok helyen vettem észre a gombafonalakat, tehát este mindenképp gombaölőznöm kell. Ha este fújok gombaölőt beöntözve, reggel már mehet a gyomirtó ugye?
Szia. Én vasárnap vetettem és aznap este locsoltam be a toscanat. Tegnap este még csak pár szál volt kikelve. Előbb néztem, a naposabb helyeken már jó nagy foltokban 1 cm-es s sűrűn kel, az árnyékosabb helyeken is mutatja magát.
Valószínűleg a rendkívül jelentős lótetű jelenlétnek köszönhetően, a szellőztetés után egy-két helyen nagyobb területeken (kb. két tenyérnyi vagy nagyobb) a szellőztető kikapta a füvet, ahol csak a föld látszik. Ezeken a részeken célszerű felül vetni, vagy várható, hogy kihajt újra? Műtrágyát és bőséges vizet kapott a szellőztetés után.
Akkor a kb. 70 forduló 1 embernek 3,5 óra, 2 embernek 7 óra, 4 ember talán megvan egy nap alatt, igaz? Ja, előbb számoljak és csak utána menjek a kocsmába?!? :-D
Akkor viszont azt hiszem, az a legjobb, ha megnézem mi lesz vele és kész. 2 hét múlva már október, gondolom akkor már nem ültetek füvet, mert most is 1 hónap volt, mire kinőtt és ugye mindez jó időben.
Aztán tavasszal max. újra ültetem. Csak mennyit szenvedtem a felsö réteg felszedésével.... Tavasszal nem szeretném újra ezt csinálni, pláne úgy, hogy most ki is cseréltem a földet, mármint ugye fűföldet vettem rá.
Bár ha ennek nincs sok gyökere, akkor tavasszal talán elég kicsit megkapálnom.
Lombseprűvel megsimogathatod vagy finoman gereblyével hogy a földet fellazitsd a magnak (no meg a régi füvet megtarthatod benne mert lehet meg marad (ha meg nem marad meg akkor meg eltűnik majd) De az is lehet hogy az óvatos gereblyézéstől is ki fordulnak a régi fuszalak.
10 nap kb. Figyeld hogy a hajtásokon bújik e zöld levél. Ha leállt a növekedés akkor nem sok az esély, mert nincs még alvó rügy a gyökérnyakon, nincs miből regenerálódni. Egyelőre vagy két hétig ne vesd felül mert azt is kiviheti a sóhatás. Ez kb két hét alatt hígul fel annyira hogy vetni lehessen.
1 honapos a füved... ha nincs szerencséd akkor már a réti perje is kibujt (valószínű )és akkor az is kapott egy pofont.
ha jól tudom, hogy csak 16nm2 - vegyél egy ugyanolyan doboz fumagot és vesd felül. Vagy vársz pár napot hogy látszik e valami zöldelés? Ha nem akkor még van időd újra csinálni az egészet. (És műtrágya nem kell mert az ott van még... talán még az első adag is. A ridomil sem fog kelleni már idén :-)
A füvet öntözöd hogy ne legyen hervadt és működjön a keringés, ami javítja a hatékonyságot, no és a másik hatóanyagot egynletesen rámossa a talajra, hogy a csirázó gyomok ellen is védjen egy ideig.
A kutya ha megérzi a vegyszer szagot nem megy bele a fűbe. Az öntözés után rámehet a nem nedves fűre már.
Úgy tűnik mintha megégette volna kicsit a műtrágya. Az utolsó képen azok a fehér pöttyök műtrágya szemcsék?
Az oldódó műtrágya sóhatása is csinál ilyeneket. Anyírás sem tett jót neki, mert 6-8 hét kell a gyökérváltáshoz, addig olyan palánta féle a fű, ezért ha sok levelet lekapsz róla, akkor lehet hogy ki is megy a fű.
Olyan szèp zöld volt hogy az alaptrágya még nem merült ki, tehát ráértél volna még a következő adaggal. A második adag ridomil sem hiszem hogy kellett a fűnek.
A friss vetést addig locsoljuk naponta többszor amíg az első nyirás meg nem történik - utána már lehet csokkenteni a napi locsolások darabszámát.
hogy mit csinálj vele?
Ha biztos hogy túl ontozted és szinte sáros a talaj akkor hanyagold a vizet pár napra - hadd jusson egy kis levegőhöz a fű és a gyökér.
de ismétlem - hogy ha ez az alap baj( és nem egy fura gomba fajta ami a ridomil-tol szaporodik :-)
Csak azok a mókusok össze fogják a fóliát úgy rugdosni, hogy mintha ott sem lenne. Karton lenne oda jó vagy speciális szőnyeg ragasztva. Igaz ez utóbbi drágább dolog, de garantáltan nem fogják összetúrni és nem lesz piszkos semmi. Karton is jó, ha nincs nedvesség.
valami olcsó takaró fóliával takard le az útvonalat, az obi/praktikerben pár száz
forint /db veszel néhány nagy vödröt - a sarki kocsmában szerzel 1-2 segédmunkást 6-800ft / órabér és pikk - pakk behordják / csak szólj hogy a falat ne basszák le :-) és ha akarsz még segíthetsz is nekik.
Most a következőképpen néz ki a helyzet. Nem a 2 m3 komposzt kiszállítása a fő probléma, mert bár nem lenne egyszerű megoldani, de vagy így (macerásan, de vmivel kedvezőbb áron), vagy úgy (kicsit egyszerűbben, de drágábban) ki tudok szállít(t)a(t)ni.
Kérdem a szakikat, találkoztatok már olyan helyzettel, hogy CSAK lakáson keresztül lehetett a földet (bármit) kijuttatni a kertbe? Ahol a szűk keresztmetszet a terasz ajtó ~68 cm-es szélessége. Azaz véleményem szerint nem lehet talicskázni.
2 m3 komposzt, ami cca. 1400 kg, kézben (értsd: pl. vödörrel) mennyi idő bejuttatni egy ehhez nem szokott embernek? Feltételezve, hogy kapok valahonnan (ugyanis nincs) 2 db kb. 10 liter/kg körüli vödröt, ami így kb. 20 kg/adag, összesen 70 körüli fordulót jelent...
Néztem zsákos komposztot, de horror az ára: 800 Ft/50liter személyes átvétellel, 1000 Ft/50liter kiszállítva. Nem hiszem, hogy egy kombi Focusba beférne 2 m3-nyi, azaz 40 db 50 literes zsák, így kiszállítva 40 ezer forint lenne (szemben a 3500 Ft/m3-es árral + szállítás.
Ilyen sűrűn lehet nem kellene a ridomil kezelés + a második nyirásnál már műtrágya (alap trágya nem volt vetésnél? ) De csak az is lehet hogy túl locsoltad... vagy ha túl nagy melegben csináltad a ridomilt... (de ezek csak tippek) amugy miért fujtàl ilyen sokszor ridomilt? Már az első nyirás után látszott valami gomba féleség?
Utánfutó? 2-3 fordulóból megvan. Könnyű anyag a komposzt, sokat fel lehet rakni egyszerre és nem kell leborítani sem a közös placcra! Bérelni is lehet és ha neked nincs vonóhorgod, az ismeretségi körben biztosan akad.
2 köbméter komposztot 19200 + áfáért akarnak kihozni. Ebből 9000 a fuvar. Viszont akit gaaj is ajánlott, ott a jó minőségű komposzt 3500 Ft/m3. Egy környékbeli fazonnak kb. 8 km út lenne és 15 perc. Kapna érte 4000 Ft-ot (az 16 ezres órabér!). Szerintem megérné mindenkinek, de nem találok ilyet.
Korábban ritkán nyírt kicsomósodott füvet szeretnék megmenteni. Az járható út lehet, hogy homok-virágföld keverékkel a foltokat szintbe hozom, és valamikor október vége felé az utolsó fűnyírás után felülvetem ezeket a (féltenyérnyi) foltokat? Lenyírtam most rövidre, de nagyon keserves volt, nem is lehetett tolni a fűnyírót, csak billegtetni, arrébb tenni, annyira akadt a fűcsomók közt a kerék. Nem túl nagy a felület, de elég frekventált helyen van. Ha most bevetem, akkor nem tudom elvileg nyírni a füvet, de a meglévő miatt muszáj nyírnom, nem tudok heteket várni, amíg kikel és megerősödik az új fű, mert addig megnő és elfekszik a régi...
Vagy a vetést hagyjam kora tavaszra, csak a szintbehozást intézzem most?
Tegyük fel ez nem vakond, akkor valami gomba lesz, arra meg vannak még szerek amiket nem fújtál, pl. Ridomil Gold MZ amit jó belocsolni és már-már alap szer itt a fórumon. Én a helyedben mindent ráfújnék ami létezik az egyik csak segít. Most olyan időszak van, hogy pont fellendülnie kéne a fű fejlődésének. Bő Ridomil Goldot mindenképpen fújnék a helyedben.
pontosan ezen a napon vetettem 1 évvel ezelőtt. Olyan sűrű zöld volt aug. elejéig, hogy lekellett térdelni és kézzel széthúzni a szálakat, hogy meglássa az ember a talajt, mintha szivacson járkált volna az ember, aztán egyszercsak elindult a lejtőn...
Köszönöm, sok segítséget kapok innen a fórumról is! Mind erkölcsit, mind tevőlegest is!
Talán most már bánom, hogy felástam, az itt felajánlott késes géppel kellett volna a felső 5-8 cm-t megforgatni, de ez van.
Persze az ajánlott ember, aki térülne-fordulna a komposzttal, már nem csinál ilyet :-(
Most várok egy visszahívást, de ők is árulják ugyanezt az anyagot, onnan veszik, ahonnan én venném, csak még rátesznek egy aprócska százalékot (~70) és úgy adják tovább, szóval nem biztos, hogy csak a fuvart megcsinálják nekem...
Augusztus 2. hetéig gyönyörű volt a Br SS, csodájára járt mindenki. Na ennek most vége. Örülök, ha nem megy tönkre mind...Nyárra kapott pre winter-t, aug vége fele egy szellőztetést majd High-N, ma megint szellőztetés, Amistar +Dithane ment többször. Nem értem az okát. Nem mindenhol, vannak részek ahol gyönyörű. A talajra gyanakszom, mert tavaly a másik fűmagból vetett pont ugyanezeken a részeken nagyjából hasonlóképpen pusztult ki. Vakond fészkel sajnos a kerítés mentén több helyen, esetleg még annak a föld alatti járkálásától...nemtudom...
Igen, erre rájöttem én is, bár ettől még az összetört darabok is megkeményedtek, de szombaton kezdtem, azóta csak napsütés volt, nedvesség nem (mert kiszedtem az öntözőfejeket, attól féltem, akadályozni fog, ha saras lesz a talaj, de inkább fordítva, jobb lett volna hagyni, minden szempontból...).
Kíváncsi vagyok, hogy hogyan alakul a helyzet délutánra, a tegnap éjjeli locsolás hatására.
Közben beszéltem a komposztossal, szerinte 2 köbméter kellene. Még ki kell találnom, hogy hogyan jut el hozzám, azaz szereznem kell egy szállítót, aki nem horror áron hozza ki a 2 köbméter földet uszkve 2 kilométerre...
Ezután már "csak" az marad, hogy villám tempóban lapátolhatom (lapátom sincs) be a felszíni, közös parkolóba leöntött humuszt a lakáson keresztül a kertbe...
Mármint milyen eszközök? Egy gereblye és egy ásó kell. Miután felástad, a nagy rögöket össze kell törni, aztán elgereblyézni különben kiszárad és összeáll, kis öntözés sem árt.
Ásás közben, átforgatás után az ásóval szét szoktam csapkodni a nagyobb hantokat. Utána rögtön gereblyézve viszonylag könnyen elkészíthető a kívánt apró morzsás talaj.
Amikor tegnap visszaraktam a szórófejeket, akkor a rotációst úgy tettem vissza, ahogyan leszedtem. Legalábbis én úgy gondoltam, mert a szórófej arra áll, amerre azelőtt. Na de ahelyett, hogy szokása szerint jobbra, az óra mutató járásával megegyező irányba indult volna 90 fokot, majd vissza, balra indult el. Az önözési idő alatt nem sikerült megzabolázni, így folyamatosan kézzel kellett mindig csavarni, hogy jó irányba menjen, na majd délután a leírással felvértezve újra hadba szállok.
Viszont a telefonomat ott hagytam mellette a kövön (ellenőrzésként vittem ki, mert szétszedés előtt lefotóztam, hogy a visszaszerelésnél megfelelően álljon, hát, nem sokat segített, ellenben... :-)), na, az kapott rendesen vizet...
Természetesen igazad van, a 25 nm sokkal kisebb, mint az 1000. Viszont nekem eszközeim és logisztikám nincs, egyszerűen nem éri/érte meg, plusz tárolni is kellene vhol...
Az az érdekes, hogy szerintem pont a megforgatással jöttek fel/kerültek elő ezek a rögök. Ugyanis az ásáson már túl vagyok. Vagy csak simán kiszáradt a felső rész. Passz. Délután okosabb nem, de tájékozottabb leszek :-)...
Na de 25nm, ilyen kis területet annyira könnyű megművelni, én pl 1000nm-t füvesítettem. 10centi alatti réteg biztos nem rögös, kicsit felásod és megcseréled, a rögöket alulra dolgozod és a lentebb levő földréteget hozod felülre, így nem kell talicska, meg plusz föld sem. Ráadásul ha hozol földet (akár virágföld) abban jó eséllyel vannak gyommagvak is.
Olyan kemények a rögök, hogy a gereblye nehezen törte, a kisebb darabokat meg sehogy... Tegnap visszakapcsoltam az öntözőt (ez egy külön story...), talán az újra nedvesítés segít, mert nagyon ki volt száradva minden. A csillagkapa egyik szárának az a része, ami a tengelyt fogja körül, pár óra meló után eltörött. Ismét. Tavaly ugyanez volt, csak akkor hamarabb... A csillagkapa csak a puhább részeket vitte. Egyébként tegnap délután haladtam egy nagyot, most már kertebb kinézete van, csak sok a "sittszerű", ping-pong labda vagy annál kisebb méretű kő. Na, ha délután hazaérek, akkor kiderül, hogy a locsolás segített-e...
Szerintem egy kapa fokával, vagy egy gereblyével kapáló mozdulatokkal verd szét a göröngyöket kisebb darabokra, lehet ez utóbbi haladósabb. Aztán már segíthet akár a csillagkapa is.
Miért nem hívsz? :) Átjössz az elektromos szellőztetőért, rátesszük a késes hengert és azzal össze darálod oda-vissza 10 perc alatt. Előtte meg ha akarsz, hozol bele pár zsák homokot, komposztot meg magágynak, vagy azt is belekeverve a szellőztetővel. Zsákban át tudod vinni a házon. Nekem jövő hét végén fog csak kelleni a szellőztető
Egyébként Budapest 16. kerületébe honnan érdemes földet venni? És mennyit? Zsákosan is lehet kapni? Tavaly vettem általános virágföldet, azt könnyebb volt átvinni lakáson. De sztem úgy drágább és nem is volt túl jó, mindegyik zsák tele volt műanyag zacskó darabokkal...
Jó volna, csak az a gond, hogy nem közelíthető meg a kert csak a lakáson keresztül a nappali ajtón át. Kb. 80 cm az ajtó nyílása. Plusz se talicskám, se utánfutóm, se vonóhorgom.
Èn is most szórtam el Weed control trágyát Szerda reggel. Nàlam főleg fehér lohere van plusz némi vörös és van persze gyermek lánc fű is. Kiváncsi vagyok mi lesz velük.
be locsolásról mintha azt olvastam volna hogy rendesen be kell locsolni - folytatni lehet a normális kezelési ütemeket ( locsolás és nyirás)
+gondolat: 2- 3 napja úgy sem volt locsolva, plussz szerintem a harmatos füvön néhány óra alatt szerintem fel is szivódott a gyom levelekbe aminek fel kell.
De Samubá ismeri talán a legjobban ezt a terméket.
Hohhooo ha csak ilyen kicsi a terület akkor egy ásó nyomban szedd ki, tedd talicskára... hozzál rá egy utánfutó jobb minőségű földet amibe könnyebb bele kevered az alaptrágyát és majd a fümagot is.
Sztem ez nálam nem megoldás. 25 nm a kertet, itt még egy rotakapa sem biztos, hogy tudna mozogni.
Visszakapcsolódtam az öntözőre, hátha a nedvesség segít.
Nekem egy kicsit olyannak tűnik, mintha kisebb-nagyobb kövek keletkeztek volna, de ugye szét lehet morzsolni. Ez így milyen föld lesz az elvetett magoknak? A homokot, ha majd sikerül elsimítani ez a szörmedvényt, rászórjam?
Érdemes lenne valamit még hozatni rá: termő(nek mondott) földet vagy (marha)trágyát vagy vmit?
nálam is hasonló volt/van. Ha belocsolod, akkor könnyeben szét tudod porlasztani a "betonod". Hátrány a sár... Mivel agyagos, ezért nehezebben issza majd a vizet. Max rotator fejekkel érdemes locsolni, az lassan adja le a megfelelő mennyiséget. Amint locsolod, akkor a kisebb rögök is szétbomlanak, mert ugye teljesen szétporlasztani macerás. Cserébe ha nem locsolod, akkor szépen berepedez. Nálam öt éves a vetés, azt mondhatom, hogy ha már kinőtt a fű és rendszeresen locsolod, akkor már nem olyan vészes, sőt észre sem lehet venni. Erre a típusú földre mondják, hogy homokkal érdemes keverni, illetve később lyuggatni és beszórni homokkal. Nos nálam egyik se történt meg :)
Felástam a kertet. Több részletben, mert nem volt időm. Mivel minden egyes ásásnál egy jó nagy föld darab jött ki, ami egyben maradt, annyira össze volt állva, nem is bántam, gondoltam, szárad egy kicsit, akkor könnyebb lesz csillagkapával apróra dolgozni. Hát, nagyot tévedtem. Olyanná vált, mint a beton. Kézzel ugyan szét lehet törni, de porrá morzsolódik. Ez normális? Használható így ez a föld? Már vettem homokot is, hogy azzal lazítsam, de most elbizonytalanodtam. Haladjak tovább (folytassam a nagyobb darabok felötlését, az egyengetést, homok szórását, majd a füvesítést) vagy valami egész mást kellene tennem?
Füvesítés előtt állunk. Építkeztünk egy több éve üresen álló telken, a nyáron már 4 alkalommal totális gyomirtóztunk, nagyjából kiírtottuk a gazt... Kivéve a zsurló... Van egy terület amit már több alkalommal felestam, kiszedegettem a gyökereket, de teljesen visszanőt...
Hogyan tudnék végleg megszabadulni a zsurlótól?? A Virágok nál még el is vagyok vele, mert a kapálással folyamatosan el tudok bánni vele. De a fű között szaporodni fog :( A füvesítéssel nem szeretnék várni. Most kell vmi megoldás.
A gyári javaslat és a gyakorlati tapasztalat között sokszor van eltérés. Itt van pl a a nyári káli túlsúlyos stressz műtrágya foszfor nélkül és javasolják őszi felkészítésre is pedig a kifejezetten felkészítőben van foszfor is, mint a PreWinterben .
Most is kell a foszfor mert sok az új hajtás, aminek a sikeres átteleléséhez kell a jól fejlett gyökér, az pedig foszfor igényes.
A landscaper P az 100% ban burkolt így biztonságosabb a tápanyag adagolása. A sportsmaster nagyobb kiszerelésű. Mindkettő jó egyébként az őszi indulásnál is szeptemberben nemcsak tavasszal.
Köszi! Felhasználáskori fertötlenítésen mit értesz? Kiskertbe gondoltam majd beásni összel. Akkor ott kell fertötleníteni, vagy mivel felszámolom az otthonát, ezért a gyepet fertötlenítsem, nehogy átköltözzön?
Nyáron a mi kertünkbe is beszokott egy nagy szürke kandúr. Rendszeresen összesz@rta a gyepet. Dobáltam klumpával, kulcs csomóval, semmi nem használt. Aztán gondoltam egyet és kitettem éjszakára a fűre a kislányom törpenyulát ketrecben. Azóta egyszer sem láttuk a macskát. Gondolom nem a nyúl ette meg, csak megijedt a szagától. Mert az van nekije rendesen...
A szép frissen vetett 1 hónapos füvembe előszeretettel bóklásznak a k**** macskák, látom a nyomát, mert a friss gyenge füvel letapossa.
De 3 napja mást is láttam, persze odasz@rt, majd minden oldalról körbekaparta. Persze gyökerestől ki is jött szépen a fű, de ami a legrosszabb, hogy hiába szedtem fel, de 100%-osan nem tudtam, mert szétkenődött a füvön is és már látom, hogy mindezek ellenére szárad ki a fű.
Máshol, a régi fűben, ha nem veszem észre, kb. egy 15cm átmérőjű körben totál kisárgul, majd kipusztul a fű.
:(
Mit tudok ezzel még kezdeni, hogy legalább a friss füvem be száradjon itt ki?
Először gyomirtós műtrágya, majd 2-3 hét múlva érdemes szellőztetni, mert a szellőztetés után esetleg nem lesz levele a gyomnak amivel felvenné a hatóanyagot.
A műtrágya tápanyaga meghajtja a füvet a gyomirtója kiszesi agyomot ez jó egyensúlyt ad. A fehér hetre után én pl nem is szellőztetek, csak tavasszal, mert úgy leszárad hogy nem zavaró és eltűnik a gyep között.
Kis halom kevés bogár nagy halom sok bogár. Nem kell vele foglalkozni, ugyani ez a dög repülni is tud és a frissen trágyázott talajra is berepül. Trágyát ne fertőtleníts mert pl a virágbogár lárva nagyon hasznos benne. A felhasználásnál viszont érdemes fertőtleníteni a talajt. Most egy kis lótetű arvalin is megteszi, már ha kijön a trágyából/ komposztból.
Szia! Én is most füvesítettem először. Mi a párommal nem használtunk szóró eszközt. Először kisebb területeket jelöltünk ki zsinórral. Pontosan kimértük a kiszórandó mennyiséget. Majd ahogy ráérzett , egyre nagyobb területet mennyiséget kerítettünk el.
A csillagkapa tényleg jó eszköz. "Hülyebiztos", s jól összekeveri az egy helyre lehullt magokat. Gereblyével biztosan csináltam volna lyukakat......
Viszont elég sok a gyepfilc ezt is kiszeretném szedni elvileg rugossal, viszont a gyomirtos műtrágya is sárgitani fog néhány dolgot.(azt is ki kellene szedni majd pár hét múlva ) de ezt már csak tényleg finoman.
Kedd rugos , szerda gyomirtos trágya majd sargulasok után megint rugos....
sziasztok, életem első önálló füvesítése előtt állok, sokat olvastam, és most egy egészen banális dolog akasztott meg, ebben kérnék segítséget.
Amin elakadtam, hogy hogyan lehet megállapítani, hogy biztosan a megfelelő mennyiséget szórom ki nm-enként? (Nincs szórókocsim, csak kézi szóróm, de ezen csak szemcsenagyság szerinti állítási lehetőségek vannak.)
Moha ellen vasgálicot permeteznék ki, de ellentmondásosak a korábbi hozzászólások a beöntözésével kapcsolatban. Samubá azt írta, hogy ne locsoljuk be, mások meg azt hogy locsoljam be. Mindkettő megoldható :) Mivel egy nagyobb terület érintett, ezért lenne fontos az infó.
Köszönöm a segítséget. Jól elfáradtam a hétvégén. Jó 300nm-t újra felrotáltam, majd átzsinóroztam, hogy mindenhol jó legyen a lejtés. Durván 6 m3 földet át is kellett talicskázni. Majd áthúztam falazóléccel az egészet, fűmagszórás, műtrágyaszórás, aztán az egészet csillagkapával bedolgoztam, majd henger.
Remélem nem lesz nagy eső egy darabig, mert sok a rézsű is. Egy hónapos fű már megfogja a talajt?
Most kezdek megijedni... A komposzt környékén láttam múltkor 1 ilyen bogarat, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Mit lehet tenni? Fertőtlenítsem a komposztot? Ha a nyesedék nem fér a biokukába, akkor mindig el kellene vele kocsikáznom valahova? Vagy van "biztonságos" komposztálási módszer?
Nálam lóbogár szerencsére nincs, helyette van pajor. Totál szétrágták a füvet egy igen nagy területen. És eddig nem sikerült maradéktalanul kinyírni őket, pedig ment cyperkill, karate zeon igen komoly dózisban. Szépen jelennek meg a száraz részek a fűben.
Szerintem is ott kell keresni a fertőzés forrását. Valami szervesanyagot tartalmaz a talajkupac és a benne elszaporodott bogarak kirajzottak a legközelebbi gyepre, ahol a régi elhalt gyökérzet nagy csáberővel rendelkezett és bevonzotta őket.
Tapasztaltam ilyet focipályánál, amikor a közelben lévő, évekig használt nyesedék lerakóhelyet megszüntették. A tizenhatosig teljesen lezabálták a gyökereket és haladtak előre a pályán.
Hogy milyen durva . Sajnos nálam is ez a helyzet :-( :-( . A párom pont ezzel a módszerrel csinálja . Kegyetlenül sok van és a fűvemen is észre venni a nyomukat .:-( .
Szerintem vörös csenkesz, sportban is szokott lenni, pl agro-largos sport keverékben 35%. Gondolom nem volt öntözve stb, angol perjének nem volt ideális, így csak ez maradt meg.
Ez a fű milyen fajta lehet? Nagyon vékony szálú, dús, puha, szerintem árnyék- és (viszonylag) szárazságtűrő. A szomszéd vetette nagyon régen (20+ éve) és elméleting "sport" fűmagot vásárolt a helyi boltban.
Magnak csak ezt használok mármint WOLF. Van egy jó trágyájuk amit márciusban meg esetleg május elején szórok el. Ha gyomosodik akkor a Floraself gyomelnyomós trágya amiben Dicamba is van. Most próbálkozom a Compo termékeivel. Starter: NPK 16+20+8
Illetve október végén v. november elején ezt szórnám el: NK 14+19(+3)
Logikus a felvetésed, de nem egyezik az agrotechnikai módszerek logikájával, ami a növényélettanra épül.
Az alaptrágyával feltöltjük a talajt a vetés előtt, és a berotálással bekeverem egyenletesen a 10-15 cm rétegbe, és nem alá kerül.
A csirázó fű gyökere mélyen lemegy a földbe és megtalálja a tápanyagot, sőt ott kell a könnyen elérhető tápanyag.
Mivel a foszfor nem igazán mozog a talajban, ezért különösen jó a bekeverése hosszútávra.
A kálium a homokos talajban kimosódhat, de nem egy nap alatt az sem. Az agyagos talajon megkötődik stb jó ha bekeverjük.
A nitrogén kell a növény fejlődéséhez és a talaj szervesanyagának a lebontását végző mikoroorganizmusok életéhez, ezért ha nincs elég, akkor elvonja a fűtől, amit sárgulás jelez, bár igaz később visszajön a pusztulásuk után, de az elég későn.
A gyepszőnyeg, az egy élő anyag és bár a gyökere 2cm, de a telepítés után 4-8 hét alatt lemegy 15-20 cm re, ha jól csináljuk, ezért itt is fontos a tápanyag feltöltés. Érdekes , ha nincs alaptrágya bekeverés, vagy gyenge a talaj tápereje, akkor nem megy le a gyökérzet.
Persze még sok összetevő van, pl ha túlöntözöm, akkor nincs oxigén ataljban és nincs gyökérmélység, ha kevés vizet adok kiszárad stb.
Nyugodtan megcsinálhatod a 4,5 centis fűben a szellőztetést a rugóssal. Arra vigyázz hogy a talajba ne akadjon erősen, mert törik a rugó. A most elvégzett szellőztetés jó időszak, mert ilyenkor jön az őszi sűrűsödés a fűnél. Ezt kell kihasználni.
És a foszforra tényleg igaz ez, hogy starter trágyát jobb beforgatni? Az én logikám szerintem max. pár centi mélyre lenne érdemes kicsit elgereblyézni csillagkapázni, hiszen a fű keltetésekor folyamat kapja a vizet, ami viszi le a tápanyagokat és az első hetekben csak max 1-2cm mélyről veheti fel a tápanyagokat. Sőt valahol néztem a gyepszőnyegeket:
méret: 1 m2=0,4 x 2,5 m
súly: kb. 20kg, nedvesség függvényében
vastagság: kb.15-20 mm
Ezek szerint egy kész gyepszőnyeg esetén is csak 1-2cm hosszú a fű gyökere? Tehát ha berotálom, akkor a trágya nagyrésze, ami 5cm alá kerül az hogyan fog valaha is hasznosulni? Nem beszélve a foszforon kívüli többi összetevőjéről.
Az tényleg valami nagyon ócska mag lehetett. Én tescoban vett agro-largos magokat (sport) használtam már többször, 3-4 nap után mindig jöttek az első szálak.
Igen, ezzel tisztába vagyok. Az idegen talaj azért egy speciális föld direkt erre a célra. Az általam sokat szidott ócska magnál kb. 10-11 nap után jöttek elő az első fűszálak, a többi 7-8 hét. Itt a talaj balatoni berekből lett hozva. Első utánvetés többféle bárhol kapható földdel lett megoldva és a Turbo utánvetéses minőségi maggal. 7-8 nap az első, a teljes 18-20 nap. Nem volt starter trágya. Most spec. föld, ugyan ez a mag és starter trágya.
Talán egyszer kérdeztem, de akkor nem kaptam választ. Jól gondolom, hogy a tavasszal lefektetett gyepszőnyeget kellene már szellőztetnem? (Nem késesre, csak rugósra gondoltam). Milyen rövidre vágjam le előtte? 4,5cm-re volt mostanában vágva. Kicsit félek, hogy nagyon megtépem egészséges füvet is, mert nagyon sűrű, de gondolom jót teszek vele, ha megcsinálom szellőztetést, ugye?
A F nek nincs ilyen hoszú hatása. Acsrebogár kb májusban rak petét ls az most már fejlődésben van. ahoz hogy kárt okozzanak sok kell belőle és kifejlettebb egyedek._A fejlődési ideje a petétől a kirepülésig 3 év.
40-50 m2 területet szeretnék fűvel bevetni, 10 éve "scotts sun and shade" volt, letisztítottam a korábbi füvet, területet előkészítettem - mehet a helyére az új pázsit... A terület öntözőrendszerrel bír, és nem gond a több ápolást igénylő gyep sem, gyakorlatilag egy évben kétszer fog rámenni bárki is - dísze lesz az előkertnek. -milyen fajta magkeveréket javasoltok? aki esetleg eladna nekem bontott zsákból 2kg-ot kérem az is keressen. (Siófok-Fehérvár, vagy m7 környékén bármikor...) meregbalintqkacgmail-en köszönöm a válaszotokat előre is !
A glifozát tartalmú gyomirtó kivitte a nagyját a fűnek és egyebeknek (már csak moha maradt, de mondjuk az érdekes, hogy van még pár apró zöld rész is fűvel). Érdemes lenne a mohát is kezelni még ásás előtt, ugye?
Most jönne a tereprendezés és vetés.
Az elhalt muhart és füvet gereblyézzem ki?
Ásás előtt szórjam a műtrágyát? Van pétisóm és NPK-m; valamint Yara Cropcare 21-7-7-em; melyiket inkább?
Felásás után csillagkapa jó ötlet? Majd a hengerelés/taposás és ezek ismétlése (csillagkapa és taposás/hengerelés)?
Ezután a fűmag, amit szintén csillagkapával oszlassak el?
Köszönöm!
PS: sajnos az öntözés lesz megint a gyenge pont, valahogyan megpróbálom a lakókert automata rendszerét átállíttatni a ~23-óra-körül-locsolunk-minden-este-egy-15-percet-ről a 2-3 naponta hajnalban-ra...
Hasonló véleményen vagyok én is. A kezdetekhez képest a füves terület egyharmadát felszámoltam.
Kiülő, szalonnasütő lett és azok környékét cserjékkel, virágokkal ültettem be. A legtöbbjét tavasszal meg kell metszeni, trágyázni és max nagy szárazságban megöntözni.
Azért a rotálás végén nem a kapatagok alsó síkjába fog kerülni minden egyes szem! ;)
A lényeg, hogy a nitrogénnel szemben a kálium és a foszfor igen-igen lassan mosódik be a talaj mélyebb rétegeibe. Ez a Te szempontodból azt jelenti, hogy a gyökérfejlődést segítő foszfor a talajfelszínre kijuttatva ott is ragad a felső pár cm-ben és nem segíti oly mértékben gyökérzet fejlődését, mintha a gyökérzónában egyenletesen eloszlana.
Holnap kezdem el a talaj előkészítését fűvetés előtt.
Force 1.5-öt hogyan juttassam ki, 0.5 kg-ot 250 nm-re egyenletesen? Van scott kéziszóróm, de gondolom ilyen kevés fél perc alatt kipörög belőle nem?
Starter trágyával is gondban vagyok, többen írják, hogy be kell rotálni, de nem az lenne a lényege, hogy vetés után egyből hasson a felszínközelben? Ha berotálom 10-15 centi mélyre, mikor ér oda le a friss fű gyökere?
Tudom, hogy nem vígasz, de a gyep mánia a felnőtt lakosság olyan csekély %-át fertőzi meg, hogy annak az esélye, hogy 1 családban több ilyen személy is legyen, gyakorlatilag elhanyagolható :-)
A gyerekeket meg ugye alapból kizárhatjuk ebből a körből.
Ez bizony szép! De a baj, hogy ehhez aztán még inkább kell érteni, meg azért a virágokkal is van tennivaló. Arról nem beszélve, hogy így hol focizik az ember a gyerekkel :-)
A májusban vetett gyepet szeretném felülvetni szeptemberben. Természetesen gazos is rendesen.
Az lenne a kérdésem, hogy szabad-e a 4 hónapos gyepet szellőztetni, vagy szellőztetés nélkül is elszórhatom a magot? Illetve szeretném Gyom-stoppal is kezelni előtte, és vasgáliccal is (néhány helyen mohás kicsit). Ilyenkor mi a sorrend?
- a héten (ha nem lesz több eső) kapja a Gyom Stop-ot,
- utána vasgálic
- majd starter
- aztán 1-2 hét múlva felülvetés
- utána ADB ?
Van még egy részben árnyékos terület, amit most szeretnék füvesíteni. Kapott már 2x Glialkás kezelést, fel is ástam, beleforgattam starter műtrágyát. Az eső azóta meg is áztatta rendesen.. Itt számítok nagyobb mohásodásra. Van értelme vetés előtt ide is vasgálicot permteznem? Esetleg ABR-t is?
Természetesen ez is lehet egy megoldás vagy az általam javasolt gépivel a sebesség csökkentése a jobb oldalon található alsó tárcsával. Volt egy bemutatón ahol kis hatótávolságra oldalra és előre billentését javasolták kb. 1m 30 cm magasan 2-es fokozaton. Ekkor szinte az ember lába elé szórja a megfelelő mennyiséget. Magam is csak a foltokra akartam kijuttatni a magokat és főleg a starter trágyát. Sikerült is ezzel a módszerrel. A tegnap feltett fotók egyikén szinte tért alatti magasságban tartom a kütyüt. Ezáltal a tenyérnyi foltokat is jól sikerül lefedni elkerülve, hogy mellé szórja az anyagot.
Vasárnap nyírtam, tegnap már kellett volna (mennék le 5cm-ről 4cm körülre vagy alá), de nem jött össze. Most nyírhatom ma, szombaton és hétfőn is ... (naponta azért nem akarom).
Két hét alatt nem tudom mi lenne, szerintem ősdzsungellé válna, meleg esős időben meg felzabálná a gomba.
Ne add fel, hanem ha lehet vegyél egy kézi szórót, ha nem nagy a terület. A kézi jó után vetésre és kis területek trágyázására is. Vasárnap a magokat, meg a statert is így juttattam ki. Kézinek van elemes változata is, tehát csak nyomva kell tartani és szór. Nem a kézi tekerősre gondoltam az ajánlatommal.
Tegnap este előkészítettem mindent a ma hajnali gyomirtós everris elszórásához.
Ilyen apró szemű műtrágyát még nem láttam, de viszonylag egységes a mérete, így gondoltam simán kiszórom a potyogtatós gépemmel.
Hajnalban kimértem a szükséges adagot, beállítottam a gépet.
A nagy, vizes fűben nagyon jól meglátszottak a keréknyomok, így szépen tudtam sávonként haladni.
Aztán a biztonság kedvéért alánéztem, hogy szórja.
Akkor kaptam sokkot.
A nedves fű (mert az ajánlás szerint ilyenre kell szórni) elérte az adagoló nyílásokat. Az apró szemű granulátum átnedvesedett, így nem hullott ki semmi...
Kiöntöttem amit lehetett egy edénybe, aztán egy másikba elkezdtem kipiszkálni a nedveset. Olyan jól felszívta a vizet, hogy legalább fél kiló átázott(2kg a teljes mennyiség). Jól megszenvedtem vele.
Kimostam a gépet, mielőtt belekötne. Gondolom a kiszedett nedves rész kuka. Vagy feloldom és kilocsolom valahova. Persze így nem lesz meg a leveleken a szemek megtapadása.
Van egy kis kézi repítős szóróm, de az nálam alkalmatlan erre, mert a gyep körül minden be van ültetve növényekkel.
Arra gondoltam lenyírom (max állásban) 6 centisre aztán két nap múlva háromra és utána várok pár napot, de csak annyit hogy el ne érje a gép 7 centis hasmagasságát. És egy szép hajnalon munka előtt újra neki kezdek.
Meg arra is gondoltam hogy hagyom az egészet a fenébe. Nyírom kéthetente a füvet, mint más normális ember. Úgy sem érdekel rajtam kívül senkit a környezetemben, hogy van-e benne gaz, milyen sűrű, milyen zöld. Nem fektetek bele ennyi energiát, időt, pénzt.
0,5 cm földet akkor tartanám be, ha nincsenek ilyen nagy esőzések mint amik voltak. Jómagam ezzel számolva vasárnap kb. dupla akkora földdel takartam be. Mivel számoltam azzal, hogy a csapadék miatt tömörödni fog a föld. Nem akartam, hogy a magokat kimossa v. kilátszódjanak. Azaz mintha nem is lenne földréteg rajta.
Hétfőn lett nyírva, de ma eggyel kisebbre nyírtam a szellőztetés miatt. Nagyon gyorsan nő, most már tudom, hogy augusztus közepén nem High N-t kell szórni, inkább High K-t.
Ilyenkor indul a fű növekedése a jövő évi állományhoz. Ez fokozza a növekedést. Jól műtrágyáztál, de az igaz hogy gyakrabban kell nyírni műtrágya nélkül is, viszont a szakszerű nyírástól sűrűsödik a gyep.
Köszi a barátom nevében :-) Ahogy írtam, én nem most telepítek, nekem most van az 1. ősz. Szóval nekem is "normál" trágyázást kellene csinálnom most a szellőztetéssel és október végén még egyet télire?
30-40cm-es köröket vettem észre reggel, a körök szélén a fű ledőlt, talán sötétebb is volt illetve fehér pókhálók voltak rajra. Az elmúlt napokban nagyon párás volt az idő, sokat esett.
Elkezdtem lenyírni a füvet 6kor, de sajnos újból esni kezdett, ezért abba kellet hagynom a nyírást, de az ABR-t ki tudtal locsolni.
Holnap du ha az időjárás engedi befejezhetem a nyírást?
Hétfőn lett nyírva, de ma eggyel kisebbre nyírtam a szellőztetés miatt. Nagyon gyorsan nő, most már tudom, hogy augusztus közepén nem High N-t kell szórni, inkább High K-t.
Weed kontrol-os gyomirtos műtrágyát akkor az meddig látszik meg a levélzeten? Vagyis hogy asszony észre veszi már egyből délelőtt hogy van rajta valami?
Vagy a reggeli pára megoldja annyira hogy ne legyen észre vehető?
Telepítésnél a foszfor a lényeg, min. 20 legyen, meg ne keverd össze, van pl olyan nevű hogy tavaszi inditó trágya. Azt arra értik, hogy a szezont azzal indítod :) Szeptember elején füvesítesz majd két hó múlva okt vége, nov elején mehet a magas K téli felkészítő.
Hallottatok már a Sekator nevű szerről? Ha használta már valaki (vagy állt a buszmegállóban olyan mellett akinek a szomszédja már hallott róla) az semmiképp se tartsa magában az infót.
Komolyan nem értem, hogy némelyik starterben a N magasabb, némelyikben meg a foszfor... Engem ugyan nem érint, de egyik barátom most fog telepíteni és nem tudom mit ajánljak neki.
A másik, amit nem értek, hogy őszi vetésnél akkor nem kell a sok K télire? Vagy a starter után valamennyivel olyat is kellene szórni?
Nem én vagyok a szervespárti, az NPK 6-3-20 azt jelenti, hogy 6% nitrogén van benne, tehát a 25kg-ban 1,5kg. Azért kell kertőrből 50kg mert más a funkciója, az nem gyeptáp, teljesen más az összetétele.
Érdemes elolvasni a leírásokat, még ha nagyjából egy árban is van m2-re számolva ne csak ár alapján hasonlítsd össze. A két trágya teljesen más célt szolgál, a kert-őr talaj előkészítő/javító/fertőtlenítő, a DCM meg egy magas káliumos gyeptáp, tehát ugyanaz a funkciója mint egy NPK műtrágyának, csak ez szerves.
Tehát a kert-őr mellé érdemes még startert adni (magas foszfortartalmú trágya) én nem vagyok szervespárti, sztem jó a műtrágya is.
A DCM grasscare meg starternek sem jó és fertőtlenítő hatása sincs, tehát füvesítéshez nem jó választás, téli felkészítőnek igen.
Vannak dolgok, amiket muszáj megvenni. Ennyi munka után kár lenne kihagyni ezt a lépést. Azt olvastam, hogy nagyon fontos a fertőtlenítés. Tavasz óta folyamatos rotálás, gazolás, dagonyázás....
Tegnapi eső nem kellett volna, de ma délelőtt átrotáltam a sarat, hátha megszikkad szombatig. És akkor szombat vasárnap bevetem. Remélem ekkora eső nem lesz egy hónapig, mert vannak rézsűk is, amiket ilyenkor lemos a víz.....
Abból a másik trágyából igaz hogy kevesebb kell, de dupla annyiba kerül kilója.... Igazából egy árban van. Talán a nagyobb mennyiséget könnyebb egyenletesebben elszórni.
Ezt a fertőtlenítőt lehet a fűmaggal együtt szórni vagy vetés előtt rotáljam bele a földbe?
De ha esetleg otthon vagy a témában tudsz segíteni, hogy mennyiben fontos a szervesanyag tartalom, mennyiben az NPK arány, egyáltalán minek a %-ában adják meg? Csak mert pl amit linkeltél, abból 50 kg kellene, ebből 25 kg...
Előre is köszönöm az információt neked, vagy bárkinek, akinek van lehetősége röviden összefoglalni.
Az lenne a tökéletes, ha minden szem mag felett 0,5cm földréteg lenne, ezt begereblyézéssel, majd hengerezéssel tudod legjobban megközelíteni, tehát igen.
Talajfertőtlenítésre szerintem ez jó lehet, ha belefér még a keretbe:
Csatlakoznék én is a hétvégén dolgozók táborához. Ahogy korábban írtam a szabadidőt meg az időjárást kalkulálva indultunk el. A kert a szülőknél van a Balaton mellett, mi pedig Ausztriában élünk és dolgozunk. Szombaton feltankoltam a kocsit ezzel a spec. földdel:
Az augusztus 10.-én kiszórt gyomirtós trágya nem hazudtolta meg magát. Mivel a korábban kiirtott tarack meg talpas muhar telepek eltűntek. Csak jelentéktelen apróságokat kellett eltávolítani. A kerti munkákról a kerti kamera képeit teszem fel. Sajnos elfelejtettem a felvételt LOW-ból HIGH-ra állítani, de látszik a lényeg.
Szerencse annyira fel volt ázva a talaj, hogy a gazkiszedéshez nem kellett szerszám és nem lettek további "kráterek".
A feltöltésre meg a magok lefedésére is ezt a spec. földet használtuk. A magok szórása előtt meg a befedés után is volt egy-egy zápor.
Magokat kézi, de elektromos szóróval juttattam ki a területre.
Sötétedés előtt a terület finom egyengetése, majd starter trágya: NPK 16+20+8
Hétfő hajnaltól egyenletes csendes eső. Reggel letettem a műanyag hollót a területre ami tényleg távol tartja a többi madarat. Így amíg a magok megpattannak nem szedik ki.
Egy közeli fotó a területről:
Lehet látni, hogy a korábban pótolt fű most dús, erős és szép. Gyakorlatilag az új vetés azaz a régi "silány" mag
pótlásával az egész terület fel lett újítva.
Azóta napi 12-18 mm esett, ma nem esett még. Ha kell este majd napközben v. este locsolok. Egyenlőre be van borulva, párás 16,2 fok van.