Vegul kolleganomet kuldtem boltba, o kocsival ment, nekem nem kellett cipekedni... kertem neked is lugot, azt vagy kell, vagy nem, en elhasznalom siman, nem romlik meg... :)))
De ha kell kuldom.
En torekszem a 100g eleresere, nem mindig jon ossze. :)
Erika, ezek nagyon szépek!! nem is baj, hogy kicsit sok lett a kurkuma, szerintem kifejezetten jól mutat.
Az a homogén, nyers színű is nagyon tetszik.
Tegnap én is ilyen kétrétegűt készítettem, nemrég szedtem ki a dobozból. Friss körömvirágot turmixoltam a felsőbe, és egy icipici kurkumával színesítettem csak. Van benne méz is, minthamintha érezném... :)) Enyhén narancs illatú egyébként, illót tettem bele úgy 1-2 ml-t.
És hogy hogy jártam... :O :D Benn felejtettem éjszakára a hűtőben.... :((( Este 11 felé lett készen, persze egy óra múlva vinnem kellett hűlni, aztán beájultam, olyan fáradt voltam. Még szerencse, hogy reggel hatkor felébredtem, és eszembe jutott. Rohantam is kivenni , és ma egész nap cidriztem, milyen lesz a belseje felvágáskor. Remélem később sem romlik az állaga, most szép sima, nem tűnik úgy, mintha megfázott volna. Egyébként a teteje egyáltalán nem volt hideg, a fadobozban volt, és egy vastagabb lenvászon konyharuhával volt betakarva. Asszem a fa egész jól szigetel... :D
Végül nem hűtöttem le nagyon sem az olajakat, sem a lúgot, mert úgy voltam vele, hogy ha az eddigi hatnak jó volt ez a hőmérséklet, inkább nem változtatok drasztikusan. Azért egy kicsit levettem, kb. 37 C-ra. A super fat szépen hígított rajta, és talán a márványozást is meg lehetett volna próbálni, de végül nem vacakoltam vele.
Én is azt a videót ismertem csak, ahol egymásra öntik a két réteget, és utána kavargatják.
Ez tökjó, amit mutattál most Sütimüti!
Én is vettem pár kerek joghurot magunknak, kész diliház, hogy a dobozok, a csomagolás formája alapján választok majd eztán a boltban kaját... :D:D
Zsuzsu, a túl tortára hajazó szappanok nekem sem annyira tetszenek, meg a habos muffin alakúak sem ... de ami nem "direkt" készült tortautánzatnak, az az én ízlésemnek még elmegy. Aztán ki tudja, mit hoz a jövő, lehet, hogy egyszer olyanra kapok két teherautónyi rendelést... :D:D
Ti kb. hány grammosra szoktátok felvágni a szappanokat?
Zablisztet használtatok már (illat fokozására)? Nem lesz tőle "rücskös" a szappan?
Én mindig beleesem abba a hibába, hogy túlhűtöm a lugot, addig szöszölök az olajokkal, amíg túlhül.
Az irodában szoktam 1-2 napig tartani a szappant szétvágás után, itt a legszellősebb és nincs útban senkinek. Ma jött ügyfél és krémes sütinek hitte :)
Én ezért szoktam a superfat-et a végére hagyni, mert az a pudingot higítja picit, persze nem mindig elegendő... a kókuszost pl. úgy gyúrmáztam a formába, nem is lett jó.
Meg most a fahéjjasba csináltam olyan díszítést, csak sajna nem nagyon látszik, hogy a selejt szappanból hámoztam darabkákat, és azt tettem bele, érdekes, de nem olyan látványos, mint gondoltam, reméltem, hogy az lesz.
Úgy is lehet, csak úgy a teteje lesz inkább más színű egy rétegben, mint amilyen lett is a tied.
Videoban meg az egész szappan lesz márványos. Nekem mondjuk nagyon tetszik az "eszterházy torta" díszítés, amit pálcikával szoktak belehőzni, de nem átlósan, mint itt, hanem egymásra merőlegesen.
Köszönöm, én meg azt hittem, hogy rá kell önteni és úgy belekeverni óvatosan. Hát ezért nem sikerült :) túl sűrű már addigra a massza. Mégegyszer köszi, ki fogom próbálni.
Youtubon láttam egy jót, csak nekem kevés volt a barna, amit beletettem, de azért füstös lett így is, majd teszek képet..egyszer róla...
Szóval van az alap masszád, kiveszel egy kicsit, azt színezed másmilyennel, majd az alapba öntesz belőle 3 helyen, és egyet keversz rajta egy kenő lapáttal, de akár 8-as is lehet szerintem. Utána meg öntöd bele a formába, és nagyon jól fog kinézni. :)
Biztos sikerülni fog, és csak az számít, hogy Te csináltad. Annyira nem kell pontosan 40 fokra kalibrálni, amint látod mindannyian más-más hőfokon keverjük össze. Én 45 fokon. 1-2 fok eltérés még nem a világ vége, csak ha lehet ne melegítsd túl az olajat.
Köszi a biztatást, ma a tanácsodra hallgatva felmelegítettem és nekiestem a rúdmixerrel.Egyébként olyan volt, mint valami sűrű kemény zselé.
Újra öntöttem.
Vasárnap 40 fokon kevertem őket össze, mértem maghőmérővel. Vicces volt ,mert nagyon nehezen akart egyforma hőmérsékletű lenni, hol egyik volt melegebb, hol a másik, nehezen sikerült mind a kettőt 40 fokra kalibrálni.
Remélem jó lesz a szappankám az olivától és a körömvirág teától ill olajtól olyan kellemes halvány zöld lett.
A többieknek is köszönöm az segítséget. Vasárnap szeretnék egy csokis mentás szappant.10 napja áztatok extra szűz olivában menta leveleket.Kevés olajban jó sok levél. Nem tudom beleturmixoljam egy az egyben vagy horgásszam ki a levélkéket és csak az olajatöntsem bele.
Remélem, most nem leszek figyelmetlen, most egyedül leszek otthon, hátha nem terelődik a figyelmem.
Hát igen, elég példának felhozni a *ush termékeit, ráadásul azzal a kamu szöveggel hívják a termékeiket természetes alapanyagokból készültnek, hogy a legtöbbnek az első helyén a Sodium Laureth Sulfate van, amit jóindulattal sem lehet egészségesnek mondani...
Sok szappanozós oldalon festenek "mica" színezővel, ami mesterséges... persze, szép lesz a sárga, zöld, kék, hupilila, de ha már beletesszük az oliva olajat, shea vajat, kakaóvajat, jojoba olajat, stb. a hatást minek elrontani?
Néhányan furcsállották, hogy nincs erős illata a szappanjaimnak... csak mert megszokták, hogy a tusfürdő illata 100 méterről is érződik... de engem jobban felfrissít az enyhe, de 100% illóolajból készült illatosítás, mint a mesterséges szagosítás...
Szeretem, hogy újra van a bőrömnek saját illata, meg pároménak is, ami 100x jobb, mint az oldszpájz vagy dáv...stb...
Én hiszek neked, hogy csak kíváncsiságból haraptál bele ;)
Szerintem is a pürésítés jó megoldás....
Már megint esik nálunk az eső, gyógynövényezni azóta sem tudtam elmenni.
Az illatokhoz és ízekhez mégcsak annyit, hogy nagyon sok cikk szól arról, hogy csak egy példát említsek, hogyan készülnek a joghurtok. Mármint mivel és hogyan ízesítik...és akkor a sok péksütemény és egyéb élelmiszerről már szó sem esik.
A nagy többségük kémiai összetevő, amit ilyen-olyan kísérletezgetés alkalmával fejlesztenek a tökélyre, hogy "természetazonos aroma" és illat.. íz. Fura dolgokból állítják elő.
Na ott mindennek tökéletes méz, eper, stb..illata van ...
Hát akkor passz. Esetleg ne bolti méhviasszal próbáld, nekem az mézes illatú, mélysárga színű, és mézes íze van, de úgy megenni amúgy elég sz@r, csak kíváncsi voltam... :D