Keresés

Részletes keresés

albinolynx88 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75950

Igazatok volt, elolvastam egy részletes leírást a malátázás nélküli kukorica whiskey készítésről - gyümölcs kell nekem is. Na majd valamit intézek, ha készen van a szerkezet. Köszönöm az útbaigazítást!

 

Még egy kérdés: 500mm átmérőjű üstnek az alját hogyan érdemes fűteni?

Tekerjek spirálba egy csövet, vagdossam be és ezt használjam, vagy elég középpontba egy égőfej?

Szoknya lesz az üst körül és lapos fenekű, duplafalú lesz az üst. Ismerősöm tekert a külső falra kőzetgyapot réteget is. Ezt megcélozzam én is?

rézműves1 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75949

...bocsi, nem azt mondtam, hogy nem jó, de A FRANKÓT TE mondtad ki és ez a "gondos cefrézés"...az már csak hab a tortán, ha a cuccos is jó (full vörösréz) és az sem mindegy, hogy megtanultad jól használni...van aki, egy régi ócska flintával is mindíg célbatalál, de van akinek

hiába adsz távcsöves puskát, avval is mellétrafál...


Előzmény: 2aaase7 (75947)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75948

 

...nézd, az "óvatos-lassú", meg az "esztelen" kifejezések, nem fizikai mértékegységek...abban igazad van, hogy a legjobb hővezető, meg a gömb forma az egyik legjobb hőoszlató, de azért én egy olyan állagú cefrét, (ami azért nem sűrű) amit a duplafalúban gond és persze leégés nélkül

melegítek, nem mernék "bátrabban" fűteni...de nem vitatkozni akarok, mert nekem nincs evvel a formával tapasztalatom...

...a viszonylag szűk nyak és a felfelé keskenyedő, ún. hagymakupola pedig igen célszerűen alakult ki a századok során, mert aki ilyet tervez és készít, az először is szembesül egy nagyon fontos ténnyel, mégpedig a GYÁRTHATÓSÁGGAL...a kúpos, összedugós illesztés is így alakult ki, bizonyítva azt az igen egyszerű tényt, hogy ez alapból egy nyitott rendszer és nem kell 10-es acélcsavarok tucatjaival lefogatni...

...abból pedig, hogy illóolajokat pároltak vele nem következik egyenesen, hogy ettől aromásabb

lesz a páleszed, mert egy jól tervezett és elkészített üstfedő-sisak párossal ugyanazt el lehet érni...

...az más dolog, ha a sisakba, vagy abba a hagymakupolába aromakosarat teszel és abba gyümidarabokat, akkor tényleg aromásabb lesz, de nem a formától...

 

Előzmény: pálinkaüst (75944)
2aaase7 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75947

2 éve használok alembik (török-arab) lepárlót a legkülönfélébb cefrékből csakis  pálinkafőzésre.

Soha nem égett le semmi benne, a pálinkáim finomak. ( Persze a cefrék is gondosan készültek.)

Nemcsak jól néz ki a készülék, élmény vele dolgozni.

A vendégeimnek pálinkafőzési bemutatókat tartok.

Előzmény: rézműves1 (75941)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75946

vf1, Ladybee, deszeg, kösz a választ!

Előzmény: vf1 (75937)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75945

Ez norris-é kb ekkora az enyém is, azt irta, működik.

 

Előzmény: csalitos (75928)
pálinkaüst Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75944

Ne haragudj, de ebben most nincs igazad. A vörösréz kiválóan vezeti a hőt, ezért hacsak nem esztelenül fűtenek alá, nem fog leégni benne a cefre. Az üst alakja is azért ilyen (gömb), mert ez a forma oszlatja el leggyorsabban és egyenletesebben a hőt és így ég le benne legkevésbé a cefre. A fazék formájú üstöknél jön elő igazából a leégés problémája (normál cefréről beszélünk).

 

Ezt a típust évszázadokkal ezelőtt is aromaolajok kinyerésére és alkoholfélék készítésére, valamint alkímiai kísérletekhez használták. Abból, hogy illóolajokat is ki lehet vele nyerni (bár messze jobb megoldások is vannak erre a célra, itt max. a sisakba lehet tenni a növényeket úgy, hogy ne érjenek a vízbe), levonható pedig a következtetés, hogy egy ilyen darabbal főzött pálinka is aromákban gazdag lesz.

Előzmény: rézműves1 (75941)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75943

Szia! Persze, át kell alakítani, alapból pici a nyílás. Az enyémen a tölcsér-részt 3 csavar fogta, leszereltem róla és találtam egy vödör alakú fagyis műanyag dobozt, ami passzolt átmérőben az ágaprító hengeres részéhez, azt rányomtam. Tetejére kör alakú lyukat vágtam, így pont be lehet dobni rajta az almát-körtét, és a szélei viszont visszatartják a felfröccsenést.

Előzmény: vasbicikli (75933)
pasig Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75942

Azt mondod ,hogy akkor ebből jól kinyerhetők az illataromáK?

Leégés elkerüléséhez: esetleg,jól felhigítani a cefrét?Esetleg az aljába egy lyukacsos lemezt tenni?

Előzmény: rézműves1 (75941)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75941

...ez az arab-török fazon, a lefelé hajló rövid páracsövével, eredetileg illóolajok lepárlására készült...ezért is nem duplák az üstök, mert itt csak többnyire vizet forraltak és a gőzök járták át

 a fölé lógatott növényeket (vagy beleszórták)...nagyon óvatos, lassú tüzeléssel azért a cefrét is

le lehet benne leégés nélkül főzni, de a legbiztosabb a duplafal...

Előzmény: pasig (75939)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75940

...tényleg "fullos" ez a mentődoboz, de Snapszival szólva lehet, hogy nem igazán jól fog működni...

...az utolsó rekesznek is ereszd le a kifolyócsövet az aljára, mert ez a fránya kozmaolaj, nem úgy

"műkszik", mint a rendes olaj...az elv jó egy szennyvíz derítő aknának, de az alszesz nem egészen olyan, mert ha felülről csorog bele, egy része visszaoldódhat az olajnak...a másik, hogy talán jobb, ha egy kicsit mélyebb  a doboz...

Előzmény: Szkajvolker Lajos (75874)
pasig Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75939

Sziasztok!

Egy kérdés:Ilyen főzőkkel lehet egyáltalán pálinkát főzni, vagy csak inkább dísz?Tutira leég benne a cefre?

vf1 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75938

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Előzmény: vf1 (72602)
vf1 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75937

Hekkeld, én fűrészeltem.

Előzmény: vasbicikli (75933)
Ladybee Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75936

Én annakidején egy vascsővel kitágítottam a garatot, nem az alma miatt, hanem, hogy a kukoricaszárat ne egyenként kelljen a gépbe nyomni. Így a gyomokat is könnyebben benyomom, az alma is magától bepottyan.

Előzmény: vasbicikli (75933)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75935

A gyümölcsben a keményítő cukorrá alakul az utóérés során.

Előzmény: vasbicikli (75933)
franyo01 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75934

Szia!

Ha beleönti a 4kg-ot utólag mikor már lezajlott az erjedés, akkor mi történik? Én is pont így vagyok, hogy kb 10 kg körtém lesz még, de az erjedés már lassan befejeződik. Tudom össze kell gyűjteni, le is lehet fagyasztani, és egybe elkezdeni a cefrézést külön, majd utánna ösze lehet önteni, és egybe kifőzni. Csak érdekel, ha beleburítom a gyümölcsöt a már kész cefrébe, akkor az elerjed még?

Előzmény: barkócza (75892)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75933

Téli körte cefrézésével kapcsolatban szeretnék érdeklődni a pálinkatudós uraktól.

Jelen állapotában olyan kemény a körtém, hogy a föld behorpad alatta, amikor leesik a fáról, de 1 hónap múlva (remélem) szép sárga, szaftos lesz.

Na és itt jön a kérdés: utóérés közben képződik-e cukor a körtében, vagy most is ugyanannyi van benne, csak azért nem érdemes ilyen állapotban nekiesni, mert nagyon munkás.

(aromák nyilván képződnek benne, ha a nyers állapotban való ízlelésből indulok ki, szóval mindenképp megvárom, hogy beérjen, csak kíváncsi vagyok).

 

Egy kicsit a körtéhez kapcsolódik a másik kérdésem is.

Aki komposztaprítóval darál, az át szokta alakítani a garatot? Az enyémen kb 3x15 cm az etető nyílás, ami nem igazán kompatibilis a körték többségével, szóval vagy előaprítok (amihez nincs sok kedvem, mert ha már gépesítek...), vagy meghekkelem a gépet.

deszegregator Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75932

Igen, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ritkán van dolgom öregebb cefrékkel, azoknál problémásabb a kozmaolaj...45 - 50 közé azt is opálmentesen kihígitottam. Nem öntögetek semmit, ha végeztem a főzéssel akkor szedem le a kozmaolajat szalvét

ával...Annyit módosítottam a natúr módszerhez képest, hogy egy  tölcsérbe csorog az anyag, ami csőben folytatódik , és mindig a vödör alján áramlik fel a cuccos, nem kavarodik a folyadék felszín. Ez nélkülözhető, amúgy is jó volt, de azért ennyire meg kell adni a módját! A lényeg, hogy főzés végén ott úszkál a kitáblásodott kozmaolaj.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (75910)
köműves Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75931

Ez tök szép így leírva!Én többször próbáltam soha nem jött össze!Akinek van több cefréje és kedve próbálja már ki mer vannak kétségeim!

Előzmény: csalitos (75924)
jagi26 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75930

sajnos ioncserélőm nincs. lehűtöttem átszűrtem vattán 3x. de gondolom az nem segít az ecetesedésen. remélem azért az idő segít neki. ilyen ecetes cucc után mivel tudom kitiszítani a spirált és a csövet, hogy ne oldjon ki belőle a pálinka több rezet?

Előzmény: deszegregator (75896)
jagi26 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75929

Persze, kétszer főztem, és az alszeszből nem szoktam elvenni semmit, esetleg ha nagyon rezes(kékes zöldes-eddig egyszer volt rá példa-) akkor azt öntöm ki. különben semmit nem öntök ki belőle.

Előzmény: sogi01 (75890)
csalitos Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75928

   Az elv jó. Kivitelezés egy kissé... khmm. Jóval (2x- 2,5x) mélyebb legyen.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (75893)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75927

Majd most kiderül, mag nélkül főzettem, nekem így mag nélkül ez lesz az első..

 

Előzmény: Piszra (75830)
juhaszp20 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75926

A családot összeszedve (6fő) hétvégén szüreteltük a galagonyát. 6óra alatt sikerült 22 kg szár és levélmentes termést összehozni. Rengeteg vizet felvesz, így lett 60 l cefrém belőle.

Előzmény: pálinkás-doszi (75921)
norris53 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75925

Teljesen egyet értek veled > tavaj decemberben is tele volt még a galagonya bokor nagy része de kicsi volt a kihozatal idén szeptember végére le hullott a lombja na ennél tovább nem érdemes rajt hagyni !

A gyalog bodza nálunk mostanra érett igazán jó jó van pár aszott szem is de atöbbsége tökéletes ! Ma szedtem :-)

Előzmény: Baracilin (75916)
csalitos Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75924

   Ime! Már 1940 óta ismerik a cukrokból kierjeszthető alkohol mennyiségét.

 

               Erjedés, erjesztô szervezetek, erjesztô enzimek, erjedési iparok

                                                 dr. Vásony Lajos

(A kémia és vívmányai, II. rész, Kir. Magy. Természettudományi Társulat, Budapest, 1940.)



100 g szôlôcukorból                     elméletileg   61.20 cm3,      gyakorlatilag     56-58 cm3
100 g nád- vagy malátacukorból            "        64.33 cm3,               "             59-61 cm3
100 g keményítôbôl                              "        67.90 cm3,               "             60-66 cm3
alkohol nyerhető.

    És így gyakorlatilag megvan az 1 liter 50 %-os párlat.

Előzmény: köműves (75870)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75923

Ha van fagyasztó kapacitásod, akkor áthidalható a probléma.

Előzmény: pálinkás-doszi (75921)
szentöltvíz Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75922

Szia barkócza !!

 

A szotyósításról érdeklődnék, tegnap szedtem vackort amit kiválogatva,kitisztítva mandarinos ládákba raktam továbbérésre. A kérdés jó ez így hogy ládában érlelem, és a napra tegyem vagy árnyékba, vagy hogy érleljem?A birs is kezd potyogni ennek az utóérlelését hogy csináljam ?

 

Üdvözlégy !!

Előzmény: barkócza (75886)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75921

Na, jó pár oldal vissza olvasás és nyomonkövetés után infórmálódtam! :D

A környéken jópár bokor van. Körülbelül 20 kilót tudnék össze szedni első látásra... De kitudja még hol bukkanok galagonyára.

Csak egy gond van, a főzés... Még nincs terveb se saját főző, így ilyen kis tételt sehol se főznek ki. Rádaásul ismerős sincs a környéken aki háztájékon kis üstel főzöcskézne... 

Pedig az alapanyag megvan, de sajnos így nem állok neki.

Üdv.

Előzmény: barkócza (75918)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!