Ha van lehetőséged próbáld ki! Az, hogy ki milyet csinált az egy dolog! A haverom főzött kajsziból, jellegtelen lett...., akkor az már nem is alkalmas?:) Ennyit erről. A metiltől ne tarts, duma, mese, nagyon túlzó. A borban is van, és ott nem választod ki az elején a nagyját, mint a pálinkánál. Én Delavári szőlőpálinkát csináltam tavaly, jellegzetes labruskás, kellemes, nosztalgikus illatokat, ízeket varázsol a pohárba. Próbáld ki, használj pektinbintót, hűtve erjesztsed, hidegtűrő élesztővel!
Minél több a kör egy bizonyos hossz mellett, annál nagyobb a cső belső ellenálása ami fékezi az áramlást.Kovetkezés képpen annál nehezebben jut át a benne utazó anyag.
Othello-ból akarok szőlőpálinkát csinálni, mi a véleményetek, érdemes, milyen lesz belőle? Magas metilalkohol tartalmától félek és a zamatára is kíváncsi lennék.
Néha-néha én is használok étolajat, (1-2 e.kanállal) de szerencsére nem leégés ellen, hanem az áthabzás megakadályozására. Még sohasem vettem észre, hogy ízben, vagy illatban átjött volna, vagy valami gondot okozott volna a párlatban.
Remélem hogy kellemes zamata és illata lesz az almának. Ha ez mind bekövetkezik akkor szépen üvegbe palackozom és úgy fogyasztom! :D Köszönöm a segítséget.
Egy másik kérdésem lenne hűtővel kapcsolatban. Nem üsthez kellene a hűtő, hanem egy illóolaj lepárlóhoz. A dolog még prototípus de lényegében illóolajat nyerünk ki hasonló módszerrel mintha cefrét párolnánk.
Na elég a beszédből a kérdés. A hűtőspirálnál melyik a hatékonyabb? Ha kis kört ír le a cső sokszor, vagy ha nagy köröket párszor? Fontos alapja lenne a dolognak hogy hirtelen kellene cseppfolyóssá válnia az illóolaj gőznek. Víz keringetés lesz. A hűtőspirál kb 15 cm magas lenne. Csak kérdésem hogy sok kis kör a hatékonyabb vagy a kevés nagy kör?
Olvastam régi hsz-ben a cefre főzés előtti étolajas "kezeléséről", hogy ne égjen le. Nekem van egy kis borom, melyet a saválló tartály aljáról gyűjtöttem és a tartály technológiája miatt tartalmaz egy kis élelmiszeripari paraffinolajat. Ha ezt így kifőzöm, ez az olaj sem okoz kárt a párlatban? (Elég macerás lenne külön választani, de ha muszály...)
Szia Hatóság. Ugyan a kérdésedre már többen is válaszoltak, én ezzel a két képpel csak azt szeretném megmutatni, hogy lehet a kávéfilteren történő szűrést meggyorsítani. Szóval, ha a szűrőpapírt nem közvetlenül a tölcsérbe tesszük, henem ezekbe a szintén szűrőkbe, akkor szinte megháromszorozódik a szűrési sebesség. A papír ugyanis nem tapad a tölcsérhez, szabadabb rajta a folyadék átáramlása. Üdv. W8.
Józsipapa! Látom, résen vagy! Nincs semmi harag, csak nem tudtam megnyugodni, legalább egy rejtett válasz erejéig. Mondta is a feleségem, hagyjam a csudába az egészet. Tudod, egy életen át ehhez hasonlókat számolgattam, több, mint húsz évig tanítgattam is. A szmájlikkal meg hadilábon állok. Nagyon üdv. W8.
"Na, látom jó tanuló voltál az oskolában. Tudod, "vak tyúk is talál szemet" :-)), ráhibáztál. A két sürűség közötti külombség 8,1 %. Mivel a térfogatváltozás és a súly közöt egyenes arányoság áll fenn, igy a térfogat is 8,1 %-ot válozik. 10 l-ről 10,81 l-re 100 Co hőmérséklet növekedésnél.
Minden jót.
Józsipapa"
Ui: Nem értem mi ez a sértődött hangnem. Tetszel látni azt a kis mosolygós szmájlit? Ésrevetted, hogy a te számitásodra javítottam a kapásból bemondott hülyeségemet. Ezek szerint a kis fejecskédet kellett volna megtapicskolnom?
Több területen is szakembernek látszol. A pálinkafőzés területére szoritkozó hozzászólásaidat mindig figyelemmel olvasom, egy-kétszer nekem is adtál jó tanácsot. Köszönet érte.
Én csak az élet egy kis szeletén gondolom magam annak (szakembernek), a közeli napokban mégis azt kaptam itt, hogy "vaktyúk is talál szemet". Üdv. W8.
Nincs (egy főzőnyi adagokat cefréztem, 1-2 hetes fordulókkal), de majd almából vagy körtéből lehet hogy lesz akkora tétel, ami objektív összehasonlításra ad módot. Addig meg marad a szubjektív ;)
Szeretnék társulni Gyálon vagy környékén 50 liter körte cefre és kb.30 liter magvalt szilva cefre főzéséhez. Ennyit a főzők nem vállalnak de sajnálnám kidobni ilyen gyümölcs-szegény évben. Eszközöm nincs, igaz nem is értek hozzá, ezért kérek segítséget hátha valaki társulna. A cefre még nem forrt ki, de jó uton jár:-)
Elnézést, hogy lábbal tiprom a rezes szakmát :) , de a teljes felület kihasználása érdekében nem akartam kerekre nyírni, csak laposra kalapáltam és ütöttem rá egy lyukat. Kísérletnek megteszi, aztán ha véglegesíteni akarom, majd kerítek egy beleillő kerek darabot.
Egyébként valószínűleg a deflegmációnak se tesz rosszat ez a betét, de ez csak sejtés, nem vettem fel szeszfok/térfogat görbét.
Akkor a maradékot lefőzöm, aztán az alszeszt szellőztetem 2 napig és csak utána párlom le még egyszer. Az üstöm az saváló és duplafalú, amiben tisztázok az szimpla, mindkettőre ua. az a réz sisak megy rá.
...itt-ott még a bérfőzdékkel is komoly bajok vannak...kedves ismerősöm "lepett" meg (sikerült)
egy kis szabolcsi jonathán-pálesszel...emlékeimben rögtön előjőttek a majd 30-évvel ezelőtti almafőzéseim, még az íze is felsejlett, de nagy csalódás lett a vége, mert iszonyú utópárlatos volt...szerintem sok rohadt is volt már benne, úgyhogy az "élmény" elmaradt...
...a "műhelyszag" jobban tetszik......kicsit magasnak tűnik, de a belső üst inkább
"négyzetes"...átmérő 33-cm, magasság 35-cm...de úgy is csak 28-30-ra töltjük max...