Keresés

Részletes keresés

szocske_ Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3426

nem vagyok szakmabeli, de nekem azt mondták telepítéskor, hogy szerencsém, hogy már új a doboz, így azt nem kell cserélni. ebből kiindulva a régi fadobozt cserélni kellett volna :S

Előzmény: B.tibor1 (3425)
B.tibor1 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3425

Sziasztok !
Nem tudjátok véletlenül, hogy fa villanymérőóra láda esetén engedélyezik a hálózatra visszatápláló napelemes rendszert ?

naox Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3424

Túlegyszerűsítés. De jure már van, de facto pedig: perelj be egy kínai gyártót bitorlás miatt. HA nem vagy politikailag fontos játékos, akkor az eredmény borítékolható.

És a gyártók sem félnek a bitorlástól, a gyakorlatban max. minimális bírságot kockáztatnak.

De igazad van, már jópár éve létezik a szabadalmi jog kínában.

Előzmény: ShaReRe (3423)
ShaReRe Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3423

"pl. kínában sincs szabadalmi jog"

Ezt így, ex-catedra? :)

Előzmény: naox (3422)
naox Creative Commons License 2015.06.23 0 0 3422

szabadalmat azért nem lehet "elsüllyeszteni". Egyrészt ugye a tartalom nyilvános*, és sok országban, pl. kínában sincs szabadalmi jog, tehát simán tudod ott, az ottani piacra gyártani a terméket, ami aztán simán bejön a szabadalmi joggal védett országba is, ha máshogy nem, magánimporttal. Másrészt, létezik a "kényszerlicenc" intézménye: ha te valamit gyártanál, aminek a szabadalmára ráült valaki, akkor kérheted a bíróságtól, hogy a) kezdje el az illető záros határidővel forgalmazni a dolgot, b) kötelező jelleggel, a bíróság által megállapított áron adja el neked az ileltő a szabadalmat. (nyilván erre sose kerül sor, mert előbb megállapodtok peren kívül)

-----------

*A Tesla pl. ezért állt le a szabadalmazással: rájöttek, hogy nagyon látszik belőle, hogy van-e érdemi fejlesztés a cégnél, pláne annak a hiánya. Pl. látszik, hogy a kezdeteknél még próbálkoztak akksit fejleszteni (egy kétmódú akksiban gondolkodhattak), de úgy 3 éve teljesen leálltak vele. Így nehéz kifele innovációt prédikálni.

Előzmény: Peter atyuska (3420)
naox Creative Commons License 2015.06.23 0 0 3421

"Inkább 500-1000 óra"

OK, itt optimista voltam, és a mai, legdrágább labor-kompresszorokból indultam ki. Valóban 3000 óra az abszolút felső korlát.

Előzmény: Platon (3419)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.06.23 0 0 3420

És Van rengeteg olyan technológia és megoldás ami jobb mint a mostaniak és közel nulla a szennyezésük, de ezeket nem a politikusok tüntetik el hanem azok az emberek akik a meglévő technológiákban érdekeltek és tudják jól, hogy lenullázodnának a befektetéseik ha ezek kikerülnek a fejlesztő laborokból. Így szépen megveszik a szabadalmat és rá ülnek.

Előzmény: naox (3418)
Platon Creative Commons License 2015.06.23 0 0 3419

Inkább 500-1000 óra az.

Házi napelemes használatban jelenleg én ezt látom a legbiztatóbbnak, de ez se bizonyított még:

http://www.velkess.com/VelkessLDatasheet.pdf

Előzmény: naox (3418)
naox Creative Commons License 2015.06.23 0 0 3418

A probléma elsősorban nem az energiasűrűség (eleve fix rendszer esetén ez nem szokott limitálni), hanem két dolog:

a) szervízigény: a nagynyomású komprsszor/expander esetén max 2-3000 óránként nagyszervíz. A tömítések élettartama pedig erősen véges, és technológiailag aligha várható áttörés. Ez napelemes üzemben évi 1-2 nagyszervíz, aminek magas az "emberköltsége" (és az anyagköltsége is).

b) a nagynyomású tartály. a hazai szabályozás mellett max 5 éves élettartam, ha kis tartályokból álló "bündelt" használunk, akkor tíz, évenkénti felülvizsgálattal, amit még ha meg is lehet majd csinálni a helyszínen, nem lesz olcsó. A hatásfok szar, hisz a rsz. olyankor termel leginkább, amikor nem kell fűteni, csak melegvíz szükséges, ami eléggé kis tétel, és hőhasznosítás nélkül korántsem olyan szimpatikus a dolog.

És ki szeret egy bombán ücsörögni?

(Egy akksi nem tud felrobbanni, csak "leolvadni", azaz a tárolt energi jópár másodperc alatt szabadul fel. Egy tartálysérülés esetén a teljes energia pár tíz ms alatt csinál ronbbanáshullámot. Aki dolgozott nagy tételben 100+baros levegővel/gázzal, az tudja, hogy nem egy barátságos dologról van szó.)

--------

Amit igazából nem értek (és már a kukoricaszesz során sem értettem), az az, hogy vannak "kulcsrakész", használható technológiák az energia/üzemanyag termelésre, amik zöldek, fenntarthatóak, megvalósíthatóak, nem igényelnek jövőbeni áttörést, etc. Valahogy nem ezek terjednek el. Az állam direkt elbaszott technológiákat dotál. CSak arra tudok gondolni, hogy nekik nem céljuk a "status quo" megváltoztatása. Ők a saját érdekkörükbe tartozó szolgáltatót, és erőműveket akarnak, és ezt éppen a naplelemek "betonozzák be". Az 1-2 falut kiszlgáló lokális biomassza erőművek a rendszertől lényegében függetlenül is működhetnének. De az kinek lenne jó? (Az országnak és a környezetnek.)

Így most behüjítik a műszaki félművelteket, mindenki rendszert telepít, ami a támogatás megvonása után már sose térül meg. De éppen úgy, mint az E85 esetén mindenki megértette, hogy erre a zöld dologra csak rábaszni lehet, és széppen visszakullog a jól bevált Lenin Hőerőműhöz.

Előzmény: Platon (3412)
szocske_ Creative Commons License 2015.06.23 0 0 3417

lehetne a klímának H mérőhely, de a napelemes termelést szaldóba állítani nem lehet vele, így nekem nem éri meg: eladhatnám kb. 15 Ft-ért a nyári túltermelést, majd visszavenném 22 Ft-ért télen H tarifán? ettől jobb A-n hagyni és szaldóban elfűteni télen a nyári túltermelést.

ha esetleg pár év múlva a szaldós elszámolás megszűnne, akkor már lenne értelme, addig viszont nem.

Előzmény: Peter atyuska (3416)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.06.23 0 0 3416

Miért nem lehet H tarifás mérőhelyed? A képlet egyszerű van egy normál mérésed ami most kétirányú és lesz a klímának egy plusz mérés. A megtermelt napelemes áram ebben a megoldásban kimegy a hálózat felé, majd bemegy a kedvezőbb H tarifáson. Igaz nyáron normál tarifán számolnak ha ezt bele veszem a képletbe akkor már nem lesz kedvező a külön mért H tarifa, csak akkor ha fűtésre van használna inkább, de ez nálad a vegyes rendszer jobb használatával nem éri meg. Ha viszont a klíma helyett GEOS rendszer lenne hőcserélős akkor már megéri egy GEOS tarifa. De ott nincs más fűtési rendszer pluszban és más a kialakítása is alapból ahhoz meg napkollektor kiegészítés inkább. Szóval egy átgondolt és jó rendszered van :)

Előzmény: szocske_ (3413)
szocske_ Creative Commons License 2015.06.23 0 0 3415

még vmi: klímát és napelemet lehet venni LTP megtakarításból, míg számlát fizetni nem.

az LTP-vel az 1,6M beruházáshoz nekem csak bő 1M Ftot kell összespórolnom, így még jobb a megtérülés, igaz 4 évig előre pakolni kell a pénzt az LTP-be.

Előzmény: mmormota (3414)
mmormota Creative Commons License 2015.06.23 0 0 3414

Köszönöm, eddig nem ismertem körülbelül sem ezeket a számokat.

Előzmény: szocske_ (3413)
szocske_ Creative Commons License 2015.06.23 0 1 3413

Nálam árban, normál nappali tarifával -5Cfok körül azonos a klímás fűtés ára a gázzal.
H tarifa és jobb COP klímakészülék esetén ez lemenne vhová -10, -15 fok környékére.

H tarifám a napelem miatt nincs.

mivel a házamon elég gyér a szigetelés, komfortban 0 fok alatt már inkább a gázt használom.

A gázszámlám éves 200 ezer Ft volt, a villanyszámlám (klímás fűtés nélkül) 60 e Ft volt.

Tavasszal és ősszel klímával fűtve a gázszámla lemegy kb. 100-120ezerre, a villanyszámla cserében persze megemelkedik 100-120-re.

Tehát csak 1 db klímával spórolok minimum 60 ezer Ft-ot évente a fűtésszámlán.

Ha kedvező az időjárás, akkor többet, hiszen a klíma hatásfokát jelentősen befolyásolja kinti hőmérséklet, mint a gázkazánnak mindegy.

Ha nem lenne napelem, lenne H tarifa, így a megtakarítás is több lenne

Mivel nem H tarifát, hanem napelemet választottam (2,75kWp), ez a számítások szerint várhatóan nullázza a 120 ezres villanyszámlát.

Azaz a klíma+napelem beruházás eredményeképp a korábbi 200+60ezer éves számlákból csak éves 100-120 ezer gázszámla marad.

Egy ekkora méretű napelem és egy hasonló klíma együtt 1,6M Ft körüli beruházás, a megtakarítás éves 140-160 ezer Ft.

Még nincs elég tapasztalatom, a klímám januártól, a napelemek áprilistól vannak meg, ezért a számok egy része csak pesszimista becslés.

Ezt biztosan hozza a rendszer, de megeshet, hogy ettől jobb értékek jönnek majd ki, mivel a napelem termelése és a klíma hatásfoka az időjárástól függ...

A telekom gázpiacról kivonulásával nekem eleve 3%-kal nőne idéntől a gázszámlám (ennyi volt a kedvezmény a listaárból), így máris ennyivel több lesz a megtakarítás.

Ami még fontos: a gáz ára éves 1200m3 felett magasabb. A klímával én épp leviszem 1200 alá, így pont a "drágább" gázt spórolom meg.

Előzmény: mmormota (3411)
Platon Creative Commons License 2015.06.23 0 0 3412

50Wh/L körül járnak ha jól tudom, az kb. az Ólom akkumulátorok szintje.

Nem csodaszer, de látok benne fantáziát bizonyos alkalmazásokban. 

Előzmény: mmormota (3410)
mmormota Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3411

A legtöbb légkondicionáló képes fűtésre is, ha csak pár fokot kell emelni én is be szoktam kapcsolni, de úgy tudom igazán hidegben nem éri meg. Ez lényegesen jobb ilyen szempontból? 

Előzmény: dBase (3408)
mmormota Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3410

Autó meghajtásra régóta próbálkoznak sűrített levegővel, nem vált be. Háztartásban, kombinálva a használati meleg víz előállításával (összenyomásnál hő keletkezik ami elveszne) esetleg jó lehet a napelem napi ciklusának kisimítására. 

Előzmény: lszoke (3405)
Platon Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3409

Argh.....

Feladom. :)

Előzmény: Törölt nick (3404)
dBase Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3408

Érdemes megnézni és értelmezni a táblázatot:
http://www.hoszivattyu-hungary.hu/levegos-12-kw-os/

Krinyo Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3407

Ez egy 400 W-os panel, ami a 24 fokot tartja a szobában. Jó a hőszigetelés, de sajna sarkon van, két hideg fal, radiátor távol a kazántól, szóval sokat kell mennie. Simán megkajálja a 200 kWh-t havonta.

Előzmény: Törölt nick (3398)
XANTIi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3406

A kivárás még nem baj. Csak nem tétlenül várnak, hanem barkácsolnak egy jó kis ruszki atommáglya párost. Qva nagy pénzért. Egy beláthatatlan megtérüléssel.

Előzmény: Törölt nick (3402)
lszoke Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3405

Majd a kislány összerakja a levegős cuccát,ami "nagyon-nagyon olcsó", és eljön a Kánaán:

http://index.hu/tudomany/2015/06/22/suritett_levego_energia_tedxdanubia_danielle_fong/

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3404

...nézegesd a MAVIR forgalmi adatait (nyilvánosak).

Látni fogod, hogy mivel az import gyakran nagyon olcsó, mindössze 4-8 Ft/kWh!!! áron is elérhető és van bőven kínálat belőle.

Ezért bizony nem a 16-30 Ft/kWh áron termelő gázos és más cuccokat használják tartaléknak, hacsak lehet...

Előzmény: Platon (3403)
Platon Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3403

Az igazi nagy gyors tartalék most is az import!

Akkor nagy baj lenne ha úgy lenne. Az import nem  megbízható forrás.

Amúgy meg ENTSO-E előírás van a tartalékokra, szóval nem így van.

- CO2 és más trutyi kiváltásának jelenleg még felára van

Bizony csak amit te javasolsz az nem CO2 semleges, és tízszer annyiba kerül mint a az egyéb megoldások.

Előzmény: Törölt nick (3402)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3402

pláne az ESBWR igen gyorsan visszaterhelhető. De ettől még nem lesz alkalmas forgó tartaléknak.

Nem is kell annak lennie...

Bőven elég, ha a hosszabb idejű változásokat tudja követni.

Az igazi nagy gyors tartalék most is az import! >> azonnali.

Az erőművi  "forgó" tartalék sokkal kisebb, mint az importban lévő...

Az országon belüli és a nemzetközi összekapcsoltság éppen ezért jó dolog.

Statisztikai átlagban nem fog egyszerre MINDENHOL felhőssé válni az ég 1 perc alatt :-)

Az országban, EU-ban működő napelemek szépen kiegyenlítik egymást rövidtávon.

A hosszabb távra pedig már ott az erőművi tartalék....

Rendszerben kell gondolkodni és akkor más a kép!

-----

Már párszor leírtam:

- CO2 és más trutyi kiváltásának jelenleg még felára van

- ezt az árat vagy megfizetjük, vagy szívunk

- a nem túl távoli jövőben a felár eltűnik...

pl. a németek rengeteg felárat fizettek/fizetnek ki a technológia fejlesztésre.

Mi nem sokat, lesipuskásként kivárunk >> amíg lehet, ezért nincs komoly támogatás nálunk napelemere.

Megjegyzem helyesen járunk el...

Előzmény: Platon (3400)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3401

Én csak annyit tudok róla hogy működik :) amik fent vannak tetőn max 1 évesek és eddig nem volt hibára futó darab belőlük.

Előzmény: David jog (3399)
Platon Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3400

Szóval eljutottunk oda, hogy a napelem környezet szennyező de nem annyira mint egy gázos erőmű.

Remek.

Ami az atomerőművet illeti, a Paks II be szánt VVER de pláne az ESBWR igen gyorsan visszaterhelhető. De ettől még nem lesz alkalmas forgó tartaléknak. 

Nézd csak:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=135358266&t=9203870&openwith=1

A forgó tartaléknak 6 másodpercen belül kell belépnie. Nézd meg az ábrát. A napelem mellé, nem úszod meg, kell forgó gázos kapacitás. Úgyhogy számold be a CO2 kibocsájtást ÉS a gázos erőmű költségeit. 

Előzmény: Törölt nick (3388)
David jog Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3399

Sziasztok!
Amerisolarról mi véleményetek? Amerisolar napelemekről, elég sokan azt mondták, hogy nem tartják jónak. Esetleg valaki használ ilyen napelemeket?
Köszönöm

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3398

Egy gyerek szoba max 0,3-0,4 kW-t kíván nulla-mínusz fok körüli időben.

Napi 4-5 kWh körül >> ~200-250 Ft/nap ... nappali árammal.

Ha nem elég ennyi, akkor ott a hőszigetelés az ami nagyon gyenge.

Előzmény: Krinyo (3395)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.06.22 0 0 3397

A norvég panel a vezéreltről alkalmatlan használni, a vezérelt kimondottan hőtárolós kályháknál használható, meg olyan berendezéseknél akinél elégséges a napi 8 óra üzemelés ami több szakaszra van osztva pld mélyhűtőláda, bojler, puffer tartály kiegészítő fűtése.

Előzmény: kiggyo (3394)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!