Nem én kérdeztem, valaki más, de az ő képein határozott, fekete pöttyök voltak a vesszőn (igaz, azóta én is találtam hasonlót az egyiken de nem kérdeztem már rá én is csak azért, hogy ketten kérdezzék) ez még olyan elmosódott pacás. Az őszi lisztharmatos vesszőkre emlékeztet, nem lehet hogy az is valóban, ha már a fürtön is ott van?
Többen is azt írták, hogy az ilyen száraz melegben nincs gond a gombokkal, hát, a lisztharmatnak szerintem nem szólt erről senki. Találtam már bogyón én is idén pedig ritkán van.
Szőlőben peronoszpóra ellen a készítménnyel végzett kezeléseket, permetezési programba illesztve, a fertőzésveszélyes időszakban, előrejelzésre alapozottan megelőző jelleggel általában a hajtások 30-40 cmes állapotában szükséges megkezdeni és a fertőzési nyomástól függően 10-14 nap múlva célszerű megismételni.
Kétszer lehet használni egy évben.
A kezelés ideje (fenológiai állapot szerint): negyedik levél kiterülése (BBCH 14) – érés kezdete (BBCH 81)
Hatásmechanizmus: A réz több hatáshelyű, kontakt hatóanyag (FRAC kód: M1). A metalaxil RNS polimeráz gátló, felszívódó hatóanyag (FRAC kód: 4)
Elolvastam a másik topikban, kérdésedre érkezett válaszokat. Azokkal egyetértve annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy a kiforrásig nincs nagy jelentősége a hordó/acéltartály kérdésnek. Utána azonban el kell döntened, hogy a tartályban reduktív, vagy a hordóban oxidatív érlelést akarsz. Ez pedig a bor fajtájától, az elérni kívánt céltól függ lényegében.
Másik topicban már feltettem a kérdést, de ha OFF itt akkor légy szíves vegyétek figyelmen kívül.
Inox hordót szeretnék vásárolni, azt már eldöntöttem (szimpatikusabb a pumpás, mint a parafinolajjal zárt úszófedeles), hogy pumpás lesz.
Ebben az erjedést ugyanúgy kell kezelni vagyis ugyanúgy végre megy, mint a fahordóban? Eddig ugye az erjedés, ülepítés során a hordóra a dugó nem került teljes mértékben rá a gázok távozása miatt és az első fejtés során slaggal lett fejtve a bor majd ugyanabba a hordóba mosás után visszakerült és a hordót lezártam.
Ugyanez a menet itt is? Korábban fahordóban mindig megindult gond nélkül a zajos erjedés, ezt az ilyen jellegű hordó befolyásolja? Szükséges valamit változtatni? Esetleg minden Inox tartályhoz lehet venni kotyogót is vagy felesleges?
Köszönöm előre is a tanácsaitokat ha tudtok segíteni, mert ezzel a tartállyal sajnos még semmilyen tapasztalatom sincs ezidáig.
Van ugyanúgy Karate Zeon is, a Full az utángyártott verzió, de ugyanaz a hatóanyag, arra is vonatkozik, hogy egy évben csak 2X (az összes, ugyanilyen hatóanyagú szerrel egyetemben összesen 2X, azaz, ha 1X használtál Full-t, akkor már csak 1X használhatsz pl. Karate Zeont stb.)
Kissé off topik leszek. Nálunk talán 3 éve volt rengeteg, de rengeteg poloska, főleg a mályvacserjéken. Eleinte kézzel szedegettem őket a bokrokról. Aztán meguntam, mert mindig felszaporodtak, végül a Karate radikálisan levitte őket. Most Full 5 CS van helyette. Lehet utána is voltak poloskák, vagy lehet valami más körülmény is változott, de elképesztő volt az eredmény. Azóta nem volt poloska invázió nálam, hol a kései fagy, hol a nem tudom mi tett be nekik, nem kellett ismételnem. A szőlőm persze szokott kapni hol ezt, hol azt. Plusz terméshálót, már amennyire elég. A szőlőre vonatkozott a kérdés, de azért leírtam a tapasztalatom a bizonyára ínycsiklandozó mályvacserjével.
Poloska sokszor kel, annyiszor nem fogsz tudni mérgezni. Gyűjtögetni szoktam, pet palack teteje befordítva, mint egy tölcsér, aljában 3 cm víz, hurkapálcával beszéltem őket, legtöbbször maguktól beleugranak. Jól meg lehet ritkítani. (Kis dimenzióban persze)
lehet, de nem a helyszínen látva baromi nehéz bármi okosat is mondani.
A gazdaboltosodnak kellene tudnia, hogy mi hat a poloska ellen, viszont a legtöbb szer, ami hathat ellene, 1, max. 2 alkalommal használható évente, és itt ügyelned kell a hatóanyag-összetételre is, azaz a Full, a Karate Zeon, a Jager, a Kaiso, a Karis, a Korado, a Laidir, a Lamdex, a Nagomi, a Ninja Zeon, a wakizasi és a Hunter ugyanannak a szernek minösül.
A felső drótot már annyira elhagyta, hogy sok helyen visszahajlott és majdnem a földig leér. A tetejezés annyi, hogy lecsípem a vitorlát mert ha tovább nő akkor teljesen leborul a földre és törik a vessző.
Fejben már kész az oldalirányú szélesítés fent, ami majd többet tart és árnyékol is egy keveset, még az idén remélem lesz is valami belőle.
Több helyen is találkoztam azzal a javaslattal, hogy a visszacsípés elősegítheti a fürtök kötődését és megerősödését, tesztelgetem ilyen szempontból is. A legkésőbb virágzók amúgy jónak látszanak most, pedig máskor pont a vége szokott ramatyabb lenni. Vagy a visszacsípés, vagy a kicsit hűvösebb, de száraz idő jót tett nekik.
Nem, legalábbis nálam összeért a két sor hajtása, pedig nem függöny, hanem guyot van 2 m-es sortávval, a traktorral nem tudtam volna elmenni, meg ahol nem összeértek, hanem lekonyultak, a földig értek a hajtások, permetezésnél kitakarták volna a permetezendö felületet. Alaphelyzetben én is amellett vagyok, hogy húzzuk el a tetejezést, ameddig lehet, de most "oldalazást" kellett csinálnom, ami egy kb 70 %-os tetejezésnek felel meg. Ha nálad még nem kell tetejezni, akkor ott a müvelésben (túl kevés a tápanyag/víz az adott mennyiségü szölöhöz, esetleg tápanyagkonkurencia lépett fel), ill. a szölöd egészségi állapotában gondnak kell lennie.
Igen, a sorrend korrekt, talán annyi, hogy virágzás előtt elég volt most a Dithane is. Viszont nézve az időjárás előrejelzést, és a jó paraszti eszemet használva, a hosszú szárazság után előbb-utóbb megérkeznek a felhők. Több jóslat is azt mutatja, hogy hétvégétől megérkezik egy hosszabb, esősebb időszak. A szemek szépen nőnek ilyen időben, de még szerintem kell egy kör felszívódó permet.
Ahogy írtam, Quadrist kapott virágzás előtt (több más szerrel együtt) de nem vagyok biztos már abban sem, hogy érdemes volt bármivel is. Apám nem permetez semmivel, kb olyan az ő szőlője is, mint az enyém. Francnak erőlködök akkor.
Már azon is gondolkodtam, hogy kondíció, erőnlét nem okozhat hiányos fürtöket? Ha pl. tavaly többet hagytam rajta, mint ami a tőkének optimális lett volna akkor az nem köszönhet így vissza?
Persze a molyoktól eltekintve értendő.
Ahogy megfigyeltem, a fiatal tőkéken sokszor kialakul idő előtt egy-egy kisebb fürt, de ezeket simán elrúgja, elsorvasztja első évben még.
Pedig pont a quadris lett volna jó közvetlen virágzás körül, mert van bizonyos fokú botritisz elleni védöhatása, elötte ridomil gold mz, utána ridomil gold plus
Viszont most már hamarosan jön a fürtzáródás, azaz aki most a napokban permetez felszívódóval, már csak 1X fog tudni bármilyen felszívódót használni, fürtzáródás után ugyanis teljesen értelmetlen, mivel a bogyók gázcserenyílásai zárulnak, így akkor már a betegségek nem tudnak bejutni a bogyó belsejébe (itt nem a botritiszre gondoltam, az más tészta).
Ridomilt csak virágzás után fújnék. Quadrist meghagynám a végére a rövid évi miatt, és drága is. Addig kár ellőni. Teldort szintén drágállom még ilyenkor. A vége felé szerintem több hasznát lehetne venni.
Hát nem tudom. A szükséges szerek benne voltak, ahogy itt tanultam: Ridomil, Quadris, Thiovit, Polybór virágzás előtt + Teldor.
Permet fedéssel lehettek gondok, a védekezést is kell sűríteni.
Mostanra már jobban látszik a kialakult állapot, lesznek madárka fürtök is (ez más téma) és lesznek ezek a hézagosak. A többség szerencsére jónak mutatkozik.
Túl vagyok a fürtválogatáson, tetejezésen, ezeket a hézagos fürtöket kénytelen voltam megtartani de átnéztem, lepucoltam kézzel. Ugyanis, ahol az ilyen elhalt részek kialakultak, ott a pici bogyócskák (kisebb mint a gombostű feje) fekete szárral ott maradtak, ahogy már írtam. Azóta sem estek le, leginkább a moníliás múmiákra emlékeztetnek, csak feketék. Szóval már tavaly is megfigyeltem, idén is fogom figyelni, hogy ezek a múmiák valószínűleg tovább dolgoznak, visszapusztítják a környéken az egészséges bogyókonyányokat is, egészen a tengelyig. Ezért is gondolom, hogy gombás fertőzés okozza.
Ha így letisztítom (egy egészséges fürtöt elég csak megrázni és aminek le kell jönni az lejön - de ezek a fekete múmiák nem esnek le maguktól) akkor a fürt jobban megmarad. Ritkás lesz, de egészséges.
Befogom az atkaőlőt vetni miden permetezésnél . Az idén csúnyán elbánt a szölömel a tavaji ültetés most kezd hajtani mert ami volt hajtás leszáradt. Virágzás után ként es atkaölöt is használtam. Tavaj sajnos se kén se atkaölö nem volt használva egyszer se . Nagyon nagy árat fizetem a tudatlanságom véget. Köszönöm a segitségedet. Remélem jövöre szeben indul a tavasz és a szölöim is.