Nem végeztem piackutatást . Azt akkor tettem volna ha legalább 10 ha - t ültettem volna . Előbb legyen mit eladni . Amikor látom mi várható felkeresek pár zöldségboltot . És azt sem néztem meg , hogy miért számolták fel a nógrádi ültetvényeket . De szivesen meghallgatok bármit ez ügyben ha tudtok segiteni . Köszönöm :)
Nem nagy terület de kezdetnek megteszi . Ha sikerül eladni vagy lenne rá nagyobb igény akkor jó volna bőviteni . Az auchanban ha jól emlékszem 4600 ft most kilója . A spanyol málnának .
Azért jó lenne 100 - 200 kg már igy első évben is főleg a polkánál . Természetesen teszek majd képeket fel ide . Köszönöm a drukkolást :) .
Első évben ugye nem a termés hozás, hanem az erős tősarj fejlesztés a lényeg. Jól tetted hogy csak 1-2 szemet hagytál. Meglehet, némelyik tő így is ad kóstolót, nálam is előfordult. De jobb ha ebbe kevés energiát ad.
Drukkolok hogy eredményes legyen ez a szép ültetvény. Mutasd meg később is!
Szerencsére sikerült elültetni a málnát 2 hete és a polkának egy része elkezdett hajtani is . De már látszik a fertődi zamatoson is . A polkát visszametszettem 1 - 2 szemre . A fertődit kb 15 cm re hagytam . Remélem jól csináltam . 250 tőnél fúrtam lukat gödörfúróval . A többinél egyfejes ekével szántottam árkot . A fúrt lukakba is és az árokba is tettünk érett sertés és baromfi trágyát plussz még megszórtuk granulált marha trágyával is . A trágyákra szórtunk egy kis földet , hogy ne érintkezzen közvetlenül a gyökér vele . Ezután minden tövet beiszapoltunk . Ennyit tudtunk tenni a jó indulásért . Remélem meghálálja majd . Még csepegtető rendszer kiépitésén gondolkodom de lehet első évbe még marad a sima locsolás. ez a fertődi zamatos ez a polka
Kell azért ásó is hozzá, kell lazítgatni, hogy föl lehessen húzni. Pepecselős meló, de szedtem már föl eredményesen őscsalánost, igaz, ott nem kellett más növényre vigyázni. Sokkal könnyebb, mint a taracktól megszabadulni.
Hm... Hát én még pár évtizedig nem tervezem áttelepíteni a málnást... Ott van, ahová elfér, szereti a talajt, és ahol kordában tudom tartani. Több megfelelő hely nincs a kertben.
Amellett hogy nálam nem gyomnövény kategóriában szerepel, tökéletesen megértem a problémádat.
Amíg el nem jön a málnás áttelepítése ami ugye legalább 6-7 évente javasolt, próbáld meg a Nóra ajánlásával gyéríteni a csalánt. Kesztyűvel nagy százalékban ki tudod szedni.
Az egyik legfontosabb gyom a kertben, egyrészt a csalánlé készítéséhez, másrészt megmutatja, hol gazdag tápanyagban (főleg N-ben) a talaj... Nekem elküldheted... ;)
Kérlekne fájjon a szíved érte hisz az csak egy gyomnövény , sajnos nsgyon szereti a málnát. E!szívja előle a vízet mindent. Talajtakaráson mindenen áttör. . Én amúgy azóta útálom amióta gyere!koromban párszor elfenekeltek vele.
Azért van egy határ... Egy körtefa alatt én is tartok valamennyit, az bőven elég levesbe, ha megkívánjuk, de a málna között NAGYON rossz helyen van. Egy nagyobb kertben egyszerűen nem jut az ember hozzá, hogy mindent időben megcsináljon, bármilyen elszántan el is határozza, időnkét óhatatlanul meg fog nőni az a csalán, és tüskés növény közül csalánt szedegetni nem ésszerű.
Valószínűleg egy menetben nem fog kijönni, néhány tő málna áldozatul fog esni. Nekem a komlóval volt hasonló küzdelmem, pár évig eltartott, de tavaly végre sikerrel jártam. Azóta árgus szemmel figyelem, és ha valahol a málna közelében meglátok egy komlóhajtást, rögtön ásom is kifele, nehogy újra megtelepedjen.
Úgy tapasztaltam, hogy a mélyen bent maradt gyökérdarabból nem nő vissza. Az új hajtások vízszintesen kúsznak a talaj közelében. A hajtáscsúcstól indulva figyelmesen kell felhúzni a növekedés irányát követve, hogy a kiindulási pontig elérve lehetőleg ne szakadjon el, vagy ha igen, lásd, hogy hol folytatódik. Ha így szépen felgöngyölíted és az öreg töveket amennyire tudod, kiásod, meg lehet szabadulni tőle. Málna között mondjuk nehezebb a málna megsértése nélkül, de biztos, hogy vissza lehet szorítani. Szóval nem bőszen, gyorsan tépkedni, és ilyenkor szabad nem kapálni, összevagdosva a kúszó hajtásokat, hanem vastag kesztyűben, ásóval felszerelve figyelmesen kell dolgozni.
Tavaly egyéb elfoglaltságok miatt nem volt időm a málnásban sokat tevékenykedni. Szépen megnőtt a csalán közte olyannyira hogy némely szára olyan vastag lett akár a málnának.
Kitakarítottam metszőollóval levagdostam ,sajnos a gyökerét nem tudom kiszedni egy méterre is elnőtt a föld alatt be a málna gyökerei közé. Gondolom most a magja is belehullott idén mégtöbb lesz.
A mulcsozáz a csalánnak nem ér semmit szépen kinő közte. Marad a kapa s a tépdelés ahol lehet.
Vegyszert még nem próbáltam.
Tudom nehéz kiirtani, legalább megfékezni szeretném . Adjatok tippeket hogyan csináljam ?
"Szia, fajta szinte mindegy, cukrot nem használunk, kell a cefrét savazni(ph beállítás) kell bele pektinbontó enzim, fajélesztő és élesztő tápanyag, kotyogó a hordóra hogy ne kapjon oxigént a cefre erjedéskor, valamint hűvös 17-20 fokos hőmérsékletű helység ahol kierjed, amikor kierjedt( egy v két hét) azonnal ki kell főzni, nem szabad tárolni mert tönkre megy és nem lesz jó a pálinka, 100 liter cefre kb3-4 liter pálinkát ad"