Keresés

Részletes keresés

Alpári Gnác Creative Commons License 2023.10.12 -3 1 32914

Jaja, érdemes volt kiszekírozni Hepcit, nincs is azóta cúúúna beszéd, én például egy vödör lófaszért se beszélnék olyan nagyon randán! Illetve...

Meg beszéd úgy általában sincs, hát így jártunk...

 

Persze akik egy csillagos étteremben nem tudnának mit enni, mert ezt se cárátááám, meg asse sáárátááám, azok nem ennyire érzékenyek, ez ilyen, de legalább azt se kell naponta olvasni.

 

Nekem közben megvolt ismét a Rumour és a Stand is, meg is írom majd őket, de csak a napló kedvéért, mert amúgy minek.

Előzmény: Kóstoll-óó (32913)
Kóstoll-óó Creative Commons License 2023.10.12 -1 0 32913

Hepcikém... teljesen leült a fórum nélküled! Akik kifogásolták az "ízes" (be! sicc!)- szólásaidat lám lám nem is járnak étterembe... vagy csak annyira magukban tartják. A magamfajta olvasónak kimondottan hiányz(c-)ik az itteni megnyilvánulásod, vagy más nem is eszel?

Előzmény: Hepci (32853)
Alpári Gnác Creative Commons License 2023.09.27 -1 5 32910

Na, ez se tegnap volt, de ha már megírtam, beteszem...

Meg aztán jövő héten megyünk a Standba is.

 

Essencia

 

Általában úgy szokott lenni, hogy szeptember-október táján szoktunk olyan éttermekbe menni, amiről beszámolót érdemes írni, elvégre nem vagyunk mi egy Vajda Pierre:)

 

Most viszont egy sajnálatos baleset miatt  (leesvén egy létráról szó szerint szilánkokra tört a jobb könyököm, kibírtam röhögés nélkül, viszont fogytam vagy 10 kilót, volt is miből...) mindez áttevődött a késő-télre, úgyhogy most sikerült megejteni az Essencia-t.

 

Jókora étterem ez, meg sem tudom számolni, hány asztal van és ennek megfelelően péntek este ide vagy oda, nincs is tele. Ez nem baj, csak megjegyeztem. A belső pedig egyfajta ódon indusztriál, vagyis boltíves beltér csupaszra pucolt téglákkal és mindezek fölött a szintén csupasz szellőző csövek, nem kellemetlen, talán érdekesnek nevezném, vagy ki tudja…

 

3-féle menü kapható, az Itthon, az Otthon és a Május 17.

 

Itt ugyebár egy magyar-portugál vegyes házasságról van szó, így az egyik (Itthon) a magyar, a másik (Otthon) a portugál menü, május 17-én pedig a lányuk született, mint megtudjuk a kedves felszolgáló lánykától és az a menü nagyjából az előző kettőből van összeválogatva. De amúgy az itthon/otthonban is van 1-1 választási lehetőség, meg lehet kérni itt-ott kaviárt, szarvasgombát, felárért.

 

Mi adunk egyet az ultizóknak, egyet a betlizőknek, május 35-ét pedig meghagyjuk Erich Kastnernek.

 

Üdvözlő falatok jönnek, egy tőkehal-rudacska, egy „bundás kenyér” tejföllel a tetején és egy cékla zselébe mártott (nagyjából nyers) libamáj bonbon, a fehér izé mellette „libazsír-hó”, impozáns, csak evőeszköz híján nem tudom külön megkóstolni és rájönni, mi az és hogyan csinálták. Szóval a kis kosárkával együtt kell ezt bekapni, aztán örülni. A halacska és a máj kiváló, a kenyér amolyan egynek elmegy.

 

 

Itthon érlelt magyar marhatatár tormával az első fogás, ami remek, csak a mellé adott vaj ad okot némi fejtörésre. Nem az íze, vagy az állaga miatt, hanem hogy mit csináljunk vele? Merthogy a tatár rajta van a kenyéren, közé már nem kenhetjük, de aztán valahogy ráügyeskedjük a falatra.

No és erről sajnos nincs fotó.

 

Otthon mindjárt választhatunk makréla és polip között, a polip nyert, szép az állaga, nekem az íze egy kicsit furcsa, de állítólag ennek ilyennek kell lennie. Mindenesetre karakteres, nem vízízű, ez tény.

Jár mellé sütőtök püré, karalábé hártyavékonyra szeletelve, savanyítva és zöldfűszer veluté.

Itthon most választhatnánk tojáslevest, de akkor már nyilván inkább a dödölle jöjjön, jön is és ilyet bizony nem főznek Zegen. Jó bőven mérik hozzá a kaviárt és egy a képen látható vagány zöld mártás van alatta, nem érheti kifogás.

 

 

Otthon pedig egy zúzás ravioli következik, ami nem rossz, de végső soron az, aminek kinéz: paradicsomos ravioli.

 

 

Most meglepetésként kapunk egy pirított kovászos kenyeret és mellé valami különleges olíva olajat, ami valóban finom, érdekes átvezetés, de nem kellemetlen.

 

Mindig más felszolgáló hozza a kaját, az éppen aktuális pedig nem más, mint a szomszédom.

Ő nem ismer meg, de én igen és ez meg is éri, mert a találkozás örömére hoz nekünk 2 pohár bort grátisz, ami mivel itt 3.500.- Ft körül van egy pohár bor, igen gáláns dolog tőle!

 

Az Itthonban most az jön hogy fürj, lilakáposzta, cvekedli.

A fürj egy mellet jelent és egy szétszedett, majd a csonton újra összerakott combot, finom kis darab mindkettő. A lilakáposzta egy püré, a cvekedli meg megint csak az, aminek kinéz, jó kis jus jár még hozzá.

 

 

Az Otthonban viszont tőkehal, vizitorma, kaviár. Hát a tőkehal kétségkívül megint csak tökéletesen van elkészítve, de túl nagy meglepetést ne várjunk tőle, a vizitorma szintén veluté formájában jelenik meg és van még egy kis savanyított vadbrokkoli-szerűség is, biztos mondták, pontosan mi ez, de elfelejtettem és sajnos nem vagyok egy kimondott botanikus.

 

 

 

Itt hümmögök kicsit, mert némileg bátor az ízesítés, hogy ezzel az enyhe eufemizmussal írjam le azt, hogy kicsit sós, amire a kaviár is rátesz és bár így sem rossz, de főleg a hal elbírna több savat, szóval abból a savanyú és zöld ágacskából elférne több is.

 

Az Itthon főétele szarvas „vadas módra”, bármit is jelentsen az idézőjel. Vagyis hogy azt jelenti, hogy egy mustármagos jus van a hús alatt, a vadas püré formában van jelen, kérhető még rá szarvasgomba 2.000 forintért, de őszintén szólva sokat nem ad hozzá az amúgy teljesen kompakt kis fogáshoz. És megkönnyebbülve konstatálom, hogy itt is tudnak úgy húst sütni, ahogy a Szél Tamásék.

 

 

Az Otthoné pedig mangalica, koriander, kagyló. Igazi surf and turf, vénuszkagyló van a hús mellé és szintén vékonyra szeletelt karfiol, egy zöldségpogácsa, meg jus természetesen, a koriander szerencsére megfelelően visszafogott adagolásban.  Kipattogtatott hajdina adja a roppanós elemet.

 

 

Mindkét főétel kimondottan szép munka.

 

Most pedig kapunk egy frissítő-átvezető izékét, sabalion valami piros gyümölccsel, ami nyilván a képen is látszik, többet viszont én sem tudok róla, de amúgy a funkcióját maximálisan betölti.

 

 

És már a desszertnél tartunk, ami Itthon mézes krémes, homoktövis névre hallgat. És tényleg az, rusztikus törökméz darabokkal és én mindig azt mantrázom, hogy csoki-csoki-csokival, úgyhogy van itt is csoki, az a gömböcske olyan, mint az orosz túrórudi, ami leírva furán néz ki, de tényleg nagyon finom.

 

 

Otthon pedig a desszert „bolo de bolacha”, ami ahogy utána néztem egyfajta kávés torta, ami nyilván azért van idézőjelben, mert ez is szét van szedve. Ez is remek.

 

 

És már csak az utódesszert van hátra, mint a hobbitoknál a második reggeli, ami egy kocka zserbó és egy kicsi tarte.

 

 

Összességében ez a konyha kétségkívül bőven megüti az egy csillagos szintet, igazi hibát nem is tudtam felfedezni (még szerencse:)

 

Érdekes módon a magyar vonal a séf portugálsága ellenére erősebb szerintem, de persze a másik is megfelel a kényes ízlésemnek.

Mindez a nívós szórakozás egy üveg plusz két pohár borral, két üveg vízzel és a 15% szerviz díjjal mintegy 125 ezer forintos tétel (volt majd egy éve, ma már biztos több...), még jó, hogy lehet kapni:)

 

Remélem, átmennek a fotók is és nem hiába küzdöttem vagy egy órát...

Alpári Gnác Creative Commons License 2023.09.27 0 0 32909

Én Chrome-ot egyszer tettem a gépemre, amikor megjelent és lelkendezett a világsajtó, hogy mekkora jóság már.

Egy vödör fos volt, cserébe ráment egy fél napom, mire leirtottam, mert minden registrybe masszívan beette magát.

 

Nem vagyok informatikus, bár nyilván értek hozzá valamilyen (nem túl magas) szinten.

 

De nehogy már ezzel kelljen foglalkoznom.

 

A Mozilla eddig megfelelő volt, de az Edge is visszadobja a bűvszakit, nyilván az ESET miatt.

A továbbiak nem az én kompetenciám.

 

Volt hasonló esetem nekem is, saját szerverem van, saját mail szerverrel és egyszer csak elkezdtek visszajönni a leveleim, mert valaki az én IP-tartományomban spam-elt és a Microsoft kitiltotta az egész miskulanciát.

Kellett nekik levelet írnom és akkor visszatettek a látható világba.

Beszarás...

Előzmény: Popenka (32905)
Boarhunter Creative Commons License 2023.09.27 0 0 32908

Egy rakás dolog nem működik sem az indexen  sem az index fórumon, se a blogokon firefoxban.

Állandóan kidobál és a mentett jelszóval se tudok visszalépni.

Egy rakás szar.

Az opera ezerszer jobb, megbízhatóbb.

Előzmény: Popenka (32907)
Popenka Creative Commons License 2023.09.27 -1 0 32907

"Azon kivul egy csomo szemet fel sem jon..."

 

Firefox-szal alapból nem jön a mocsok és a szemét.

 

Most, hogy mondod: betöltöttem az index fórumot a soha nem használt Microsoft Edge= Chrome = Opera szirszarral, hát, meglepődtem, mennyi reklámot és hülyeséget kaptam rögtön a pofámba, hogy eldobtam félelmemben az egeret. :)

 

A Firefox tisztább-szárazabb érzés. (jaj, ez is egy reklám szöveg volt valamikor :))) )

Előzmény: seci (32906)
seci Creative Commons License 2023.09.27 0 0 32906

Ugy mindenkinek, erdemes megnezni:

 

"Adblock plus" installalva?

"uBlock origin"?

 

Egy jo adblocker csodakra képes! Azon kivul egy csomo szemet fel sem jon, pl a jobboldalon nekem semmi sincs a "Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!" oszlopban...

 

-seci

 

Előzmény: Popenka (32905)
Popenka Creative Commons License 2023.09.27 -1 0 32905

Így van. Utána olvastam. Tényleg van ott valami kód, és igencsak terjedni látszik a világon.

 

Az én konfigurációm és beállításaim fokozzák a felhasználói élményt.

Azaz: nagypapi linkje a Bűvös szakácsra mutat és nem jelez hibát, bejön a kért tartalom.

Közben, ha ránézek a víruskergetőm naplójára: minden esetben, minden kattintásra, blokkol egy kimenő kapcsolatot, valami adathalász/marketing hely felé. Teszi a dolgát, és nem akadályoz feleslegesen.

Firefox+WithSecure

 

Bugos mindkettő, állítólag ugye... ;) Dehogyis.

Előzmény: Boarhunter (32904)
Boarhunter Creative Commons License 2023.09.27 0 0 32904

Js/Agent.RAW

Előzmény: Popenka (32903)
Popenka Creative Commons License 2023.09.27 -1 0 32903

kifli, Alpár Gnác

 

Tényleg fogott is valamit a víruskergető, vagy csak a veszélyre figyelmeztet? (és utóbbi miatt nem lép tovább a böngésző)

 

Helyben tárolt tartalmak törlése segíthet, ha mégsem fogott semmit és csak figyelmeztetés.

Előzmény: kifli (32901)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.09.27 0 0 32902

Próbáljatok meg egyenesben belépni a Bűvös szakácsra, és ott rákeresni a "Tatár vagy tartár"-ra!

Előzmény: kifli (32901)
kifli Creative Commons License 2023.09.27 0 0 32901

valami kártevőt jelzett nálam a chrome (+eset) is

Előzmény: nagypapi51 (32900)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.09.27 0 0 32900

Nálam Firefox+Avast Prémium, nem nyekergett, hogy gond lenne a linkkel.

Előzmény: Alpári Gnác (32899)
Alpári Gnác Creative Commons License 2023.09.26 0 0 32899

Mozilla/ESET

 

Amúgy nem csak ezt a linket nem nyitja meg, az egész bűvszaki bannolva van nála.

Nyilván nem én fogom megoldani a problémát.

Előzmény: Popenka (32897)
H_G Creative Commons License 2023.09.26 0 0 32898

Vaklármára tippelnék.

 

Előzmény: Alpári Gnác (32896)
Popenka Creative Commons License 2023.09.26 0 0 32897

"a vírusirtóm szerint nyomokban trójait tartalmaz"

 

mivel nézed, melik böngészővel és melyik víruskövető jelez?

Előzmény: Alpári Gnác (32896)
Alpári Gnác Creative Commons License 2023.09.26 0 0 32896

Remek, a bűvösszakács a vírusirtóm szerint nyomokban trójait tartalmaz...

Előzmény: nagypapi51 (32895)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.09.26 0 0 32895

Fordítva viszont igaz, a tatárt hívják tartarnak is

Előzmény: Mazsola0070 (32894)
Mazsola0070 Creative Commons License 2023.09.25 0 1 32894

Vajda Péter legújabb szösszenete a Menzáról, az Index címlapján (illetve a cikk főcímében) a következő rejtélyes címmel: "Tatárból a mártás is lehet harcos, a magyar kicsit édeskés." (sic.)

 

https://index.hu/kultur/degusztator/2023/09/25/menza-budapest-etterem-gasztronomia-pierre-kritika-fokhagyma-langos/

 

Már azt hittem, hogy a Menzán a tatárból harcos mártást csináltak, de nem, Péterünk a tartárról, illetve a tartármártásról értekezik, csak a cikk címének megalkotásakor némileg figyelmetlen volt (pedig neki kell tudni a legjobban, hogy a tatár és a tartár az két külön étel).   

 

 

 

 

 

homerx Creative Commons License 2023.09.14 0 0 32890

masik forumon mar neztem a listat. ezek kozul egyedul a macokban voltam.

Előzmény: Fleur de sel (32889)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.09.14 0 0 32889
seci Creative Commons License 2023.09.05 0 0 32888

de csak ha a futár hozza!

-seci

Előzmény: Boarhunter (32887)
Boarhunter Creative Commons License 2023.09.04 0 0 32887

Ha szabadontartott, eredetvédett mangalica szalonnával készül akkor pierrenek simán belefér...

 

Előzmény: Macroglossa (32886)
Macroglossa Creative Commons License 2023.09.04 0 0 32886

a füstölt szalonnás halászlé nem zavarta ennyire :)

Előzmény: Mazsola0070 (32881)
Popenka Creative Commons License 2023.09.04 0 0 32885

"Itt ugyanis be kell főzniük magukat a versenyzőknek a műsorba, nem eleve celebekkel megy."

 

Bár az utóbbi évadokban kilógott a lóláb, előre megvolt néhány műsorba jutónak a bónusza, ez látszott.

Előzmény: Popenka (32884)
Popenka Creative Commons License 2023.09.04 0 0 32884

Ma este indul a Séfek séfe új évada. TV2.

Ez is "megcsinált" műsor, de az évadok elejét a hülyék miatt szoktam nézni.

Itt ugyanis be kell főzniük magukat a versenyzőknek a műsorba, nem eleve celebekkel megy.

Mondjuk az első  évad még nem is volt olyan szörnyű. Volt benne 2-3 tehetséges gyerek.

A többi évad már felejthető, csak a hülyeség miatt jó, ha nincs más...

A séf séfek pedig nem nagyképűek, hanem ők is kvázi versenyeznek.

Előzmény: nagypapi51 (32883)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.09.04 -1 0 32883

Konyhai, meg egyéb celeb vetélkedők kívül esnek az érdeklődési körömön.

Amíg volt, néztem a Virtuózokat, a szereplők szimpatikusak voltak, a zsűri nem mindig :)

Előzmény: Mazsola0070 (32882)
Mazsola0070 Creative Commons License 2023.09.04 -2 1 32882

Vajda az első három évadban (2014-2015-ben) volt zsűritag, biztos egy régi évadot ismételnek.

 

A friss évadokban a Fördős-Sárközi-Rácz hármas kirobbanthatatlan a zsűriből. 

Előzmény: nagypapi51 (32878)
Mazsola0070 Creative Commons License 2023.09.04 0 1 32881

A Zöld Kapu Vendéglő ételei (különösen a bablevese, de úgy általában minden) annyira megviselték Vajda Pétert, hogy még káromkodásra is ragadtatta magát...:)

 

https://index.hu/kultur/degusztator/2023/09/04/zold-kapu-etterem-bableves-gasztronomia-csulok-pierre-kritika-panel/

nagypapi51 Creative Commons License 2023.08.30 -1 0 32880

Ennyire vagyok naprakész, nem nézem. :)

Előzmény: homerx (32879)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!