Valaki tapasztalt már olyat hogy kékes-zöld szinű az alszesz ? , Cseresznyét főzöm már a negyedik üstel ,és még mindig kékes-zöld szinű ,az üst saválló,a párcsövet kimosva kiszáritva tettem el tavaly ?
Én a bolhapiacon vettem, 10 ezer ft-ért, ami nagyon jó vételnek bizonyult. Ugyan az a típus van nekem is, mint Hal65-nek, lejjebb az oldal alján a videó. De érdemes nézegetni a jófogás.hu oldalt, ott olyan 20-25 ezerért szoktak lenni. Amúgy, ha a bolhapiacon nem sikerült volna megcsípni ezt a remek példányt, akkor 22-ért vettem volna szomszéd megyéből a jófogás-ról egy hasonlót. Fontos, ha veszel, akkor ne csupán ágdaráló legyen, hanem komposzt aprító. Eltérő a kettő működése. Csakis olyan jó, ami komposztál is. Forgó tárcsa+kés van benne.
Nincs rossz íze de gyenge aromát tapasztaltam és más is mondta már ezt. Gondolom nem véletlen, hogy az egyszeri parasztok nemigen cefrézik, pedig van belőle mennyiség.Tény, hogy amatőr vagyok. Lehet, hogy egy profi kitud hozni többet belőlle.
Számomra teljesen egyértelmű: a törvényalkotó kivette a jövedéki ellenőrzés alól az otthonfőzőket. Ha nem csinálnak valami orbitális hülyeséget (árusítás, 100 L nagyobb üst, több száz lityi pálinka a kamrában, több m3 cefre) nem köthetnek bele.
Ha változik a szisztéma az legyen a törvényalkotó gondja.
Alaposan összedaráltad? Az almát én pépesre darálom -nem könnyű- és teszek bele pektin bontot. Pár nap múlva a 80%-a lé de mindig is sűrűbb lesz a többi gyümölcsnél. Ezért vigyázni kell, hogy ne égjen le. Alma fajtánként is változhat! Szerintem az alma pálinka íztelen szesz kihozatala kevés.
Ha túl nagyok a darabok, a pektinbontó nem szedi szét. Próbáld meg festékkeverővel jobban pépesíteni. Egyébként akármikor lehet hozzá tenni pektinbontót, rontani nem rontasz vele.
Legközelebb ha ilyen darabokra vágod akkor rakd 25 literes vödörbe és egy sima egyszerű festékkeverővel (ami ki van élezve) Jól dolgozd meg. Nálam ez bevált.
Szia! Nekem sem olyanok az almáim, mint a barack, mert a 9 napos barackom 95%-ban lévé változott szinte.
A kiforrt almáim nem ilyenek voltak, de hát az almában több a száraz anyag, sosem változik teljesen levessé. Ahogy haladtam lefelé az almás hordóban, olyan 50%-tól kezdődtek az igazán lében tocsogós részek. De alkohol kihozatalban egyforma volt az összes része. Én ágdaráló-komposztaprító géppel készítettem a cefrét. Körtém is sokkal levesebb volt az almánál, de közel sem annyira, mint a barack. Szilvám az nincs, arról nem tudok nyilatkozni.
Néhány éve szoktam kisebb menyiségű pálinkát készitení főleg szilvából, körtéből, szőlőből. Próbáltam már, almából, szederből, birsből. Pár literes menyiségekről van szó gyümölcsönként. Otthon főzőm a kis főzőmmel.
Idén sikerült szednem 20-25kg őszibarackot, kicsi sárga szemű fajta, gondolom ez lehet a vad. Azt olvastam a neten, hogy nehéz belőle jó pálinkát készíteni , mert elillan az aromája. Van esetleg tapasztalata vele valakinek? Pár napon belűl cefrézem.
A már félig kifort alma cefrébe lehet e még pektinbontót tenni , mivel a cefre állaga elmarad az előzőektől , darabosabb , lassabban forrik. A cefrerézés kezdésekor raktam bele élesztőt , pektinbontót (LEHET HOGY KEVESET ) nemakar úgy szétbomlani , mint a szilva , barack , sokkal darabosabb . Kérlek, ti hozzáértők, segitsetek tanácsaitokkal , mivel ez az , első almacefrém , és sok munkám van benne !!!!!!!!
Nem a vitával van a gond, hanem azzal, hogy felületesen értelmezik a törvényt. Minek is mélyedne a paragrafusokba... az nem érdekes. Ettől a ponttól kezdődik az hogy, "hát én tudom, mert a szomszéd Gyúrka apjának a barátja az hallotta, hogy a jegyző úr...." stb. stb. Vagy pl. nem veszi észre azt az egy kis koszorás mondatot, hogy a "-magánfőző berendezések kivételével-". Tehát a tiltás valamely formája igaz,nyelvészkedhetünk de egy a tény az idézett kivételével. Vagy az 50 liter! Meg azt már nehogy bemagyarázzam bárkinek is, hogy összeöntem a fél lite tisztaszesz, meg a fél liter vizet az nem egy liter lesz. Miért nem figyel, hogy az adómérték elszámolás alapja a hlf. (tisztaszesz 100 liter) És jönnek a teoriák, fogalomzavar, kitaláció, vagy a megálmodott kivánság. Miért nem lehet elfogadni tényeket, miért jön csipőböl hogy nem úgy van ám. Hát ez itt az irritáló az egészbe. Nyers a silusom, meg utána járok dolgoknak mielőtt kinyítanám a pofám, meg ha hülyeséget mondok tudok elnézést kérni.
Nem a vitával van itt a gond, hanem az önfejüséggel, makacssággal, a jólértesültség fitogtatásával, a sértődékenységgel.