Teljesen egyetértek Veled. Több tényező is befolyásolja a teljesítmény növelést. A gáztól félni kell és nem megijedni. Sokat gondolkodtam, hogy távvezérléssel adjak-e tanácsot. Nagyon nem szeretnék rosszat senkinek sem. De feltételezem, hogy senki nem akar magának rosszat. Biztosan van a közelben szakember, aki minimálisra csökkenti a kockázatot.
Ha már találkoztunk, akkor fogadd elismerésemet és gratulációmat a rezes munkáiddal kapcsolatosan!
Szia Kolléga! De igen, erről van szó. Van thermoelemes változata is. Ha valamilyen okból kifolyólag elalszik a láng, a thermoelem leold és nincs gázömlés.
Gyomorszáj :D... háháhá... na igen. Egyébként minden főző ismerősöm, akinek említem ezt a gyűjtésemet, egytől egyig elítéli, és kioktat, hogy a pálinkának a gyomorban a helye :D. Igaz, nem vitás... de... iszok én eleget :D. Nameg jó úgy egyben látni, hogy kis Európánk szegleteiből mennyi szeszt sikerült már összeszedni. Általában házi dolgokról van szó... mind kötődnek helyekhez, emberekhez, élményekhez :).
Köszönöm, megnéztem a "parafa", "kalapos dugós" dolgokat, és sokmindent dobált fel a fórum, úgy tűnik előttem is érdeklődtek már ilyen témában. És ahogy elnézem tényleg a szintetikust javasolják általában. Hát... akkor lehet ezután arra állok át.
Ja, és mégvalami... 1-2 olyan szeszem van, ami le van persze zárva, de a dugó alja és a szesz közötti "légüres" részben az üveg falán apró cseppeket fedeztem fel, mintha párás lenne. Egyébként évek óta így van. Veszteség nem volt azoknál a palackoknál, még 1 mililiter sem. Ez a "párásodás" mitől lehet? Találkoztatok már ilyennel?
Köszi mégegyszer :)!
Meg pár kép a szeszekről :)... falon, lőszeresládában... itt-ott tárolgatok :).
Ha beirod a baloldali keresőbe hogy parafa, akkor kidobja neked az összes eddigi hozzászólást amiben szerepel ez a szó. Ámbár én is a természetes dologok oldalán állok, de sajnos úgy olvastam, hogy idővel megadja magát, kiszárad, mállik. Valszeg nem véletlen hogy a kereskedelmi főzdék is inkább szintetikus dugót használnak.
Mindössze arról szeretnék érdeklődni itt, hogy pálinka palackozásához milyen dugót ajánlotok? Próbálkoztam már több félével is, de sajnos az a tapasztalatom, hogy egyes fajtáknál (főleg a drágábbik - nem préselt parafánál) egy-két hónapon belül mennyiség veszteség fordul elő, úgy hogy méhviasszal zárom is ráadásul. Azt a mennyiséget a dugó veszi fel, vagy szép lassan párologtat? Állítva tárolom őket. Csak nem szeretném, hogy a szesztartalom elillanjon. Fiatal vagyok, de én már nemnagyon tervezem az általam lepalackolt italokat bontogatni... talán majd az utódaim :).
Ezen kívül még ott van a műanyag, amit manapság a bolti árusításnál is használnak, és általánosan elterjedt. Ezzel még nem próbálkoztam, mert ugyan biztos nem engedne, csak félek, hogy sok sok év állás alatt a pálinka nehogy megbontsa a műanyagot. Lehet hogy nem fordulna elő ilyen, de a természetesebb anyagokat jobban szeretem :).
Vagy mi lenne a tökéletes zárás?
Ha esetleg van valami tippetek a dugózással kapcsolatba, hogy mire kell odafigyelni, amit esetleg én nem tudok, akkor szívesen várom a tanácsot :).
Nekem teccik, főleg hogy fullvörösréz, valóban drága, de láttam már ennél pofátlanabb árat is. Duplikált az igazi, keverővel nincs tapasztalaom. A szokásos cefremennyiséghez igazítsd a vásárlást! Jobb egy kevésbé tetszetős, de mindent tudó készített / készítetett főző hozzád igadozó méretben (40 - 80 l) mint egy csili - vili , de kicsi.
Nem kell darálni, mert még nagyobb lesz a tömbösödés, nehezebben enged ki. Ha félbe vágva van elrakva szerintem egyenletesebben olvad. Előtte való nap kiveszed simán kienged másnapra még pincébe is. Vizet csak azt tedd hozzá amit amúgy is tennél, fölöslegesen ne! Figyelj arra is hogy már kellő hőmérsékletű legyen amikor beoltod a kegyszerekkel.
Ha van rávalód, vedd meg. A keverős bevált technológia, ezzel elkerülheted a leégést. Ha a tekergetést megunod, villanyra lehet kötni és igy megkiméled magad az álandó izommunkától. Vedd figyelembe, hogy fanyalgók, jólértesültek, a tutit megmondók mindig voltak, vannak és lesznek. Ebben az űgyben néked kell dönteni. Szerintem jó a konstrukció és ha valami gond van vele, van jótállás, de kisebb átalakításokkal javítani is lehet a minőségen. (majd a tapasztalatok után)