Ne má Gyula, hogy Te sem érted a rovásírást? Egyébként 3 napja mutattak egy fiatal iszlám papot, aki előadást tartott a föld laposságáról, korong alakú. Akkor döbbentem le, aikor hozzátették, hogy az amerikaiak közel 20 százaléka szintén kétségbe vonja a föld kerekségét és szerintük is egyik oldalon felkel, aztán a másikon lemegy és a korong alá eltűnik a nap. Ehhez képest a rovás nem is akkora gond.
A nyelv, mint minden más is, fejlődik. A tudomány, a technika, a technológia és sok más fejlődésével új kifejezések születnek, régiek kapnak új értelmet, népek veszik át egymás szavait. Ez egy teljesen normális, átlagos ember számára is érthető folyamat. Az angolok sem Shakespeare stílusában beszélnek, mint ahogy a németek sem az egykor volt őseik nyelvét használják, hanem az évszázadok alatt kialakult mai modern nyelvét. Ha valaki az archaikus nyelvekkel kíván foglalkozni kutatás céljából, ám tegye. Azt elvárni, hogy a ma embere évszázadokkal ezelőtti írásmódot tanuljon, mert különben "idegenszívű", ez olyan bűdületes baromság, amire egy fillért sem áldoznék az adóforintjaimból! Ha valaki a tihanyi alapítólevél szavaival próbálna kommunikálni, több szempontból is bajban lenne. Egyrészt nyerítve kiröhögnék, másrészt a ma használt fogalmakra nem is találna akkori szavakat. Egyébként felmerül a kérdés, miért pont ezt a rovás dolgot favorizálja néhány kedves polgárunk (még jobban megosztva a népet!!!!), miért nem a fáról frissen lejött eleink egyszótagos nyelvezetét, lehet jobban illene hozzájuk?
A magyar érti??? A 9.5 millióból hányan értik szerinted. Tényleg érdekelne. A plakátok esetében meg pont nem érdekel, hogy ki tette ki, ez köztisztasági és nem politikai ügy. A 100 éves falán lévő óriás Tesco plakátot is a szél lebegteti. Nem köthető párthoz. Néha a benzinkút előtti plakát is szakadozott. Nem kell mindent politikai síkra terelni. A választásnak vége, a város nem kért, sőt nagyon nem kért a többi jelöltből, nyugodj bele. Ha várost érintő dolgokról megy a diskurzus ne hozd ide mindig a politikádat. De az tényleg érdekelne, hogy hányan értik a magyarok közül a rovást.
Nem kerestem semilyen táblát külföldön, pusztán leszögeztem, hogy a helyi hivatalos és a helyi nemzetiség nyelvén kívül más hivalkodást nem láttam. ez a jelek szerint magyar specialitás.
Persze,hogy nem láttál más országokban ahol nem laknak Magyarok rovás táblát,mert azt csak a Magyar érti. De jelenleg idegen megszállás alatt lévő Magyar települések is raktak ki rovás helységnév táblát,tehát más országban is láthatsz ilyen táblákat.
Van olyan párt amelyik élen járt a plakátok leszedésében.Ha valamelyik párt nem szedte le a meghatározott időre a plakátjait,azt akkor az önkormányzat megbüntethetné.Amúgy pont a narancspárt plakátjai vannak kinn még mindig több helyen.Saját magukat csak nem büntetik meg.Bár amilyen belharc van kialakulóban náluk a maradék konc miatt ,még az is előfordul,hogy saját magukat jelentik fel....
Miért nem beszélünk irunk latinul? Az is magyar ösnyelv, volt idö mikor hivatalos iratok csak latinul irodtak. Ezt legalább a plébános, az orvos és a patikus értené. Ezt a rovàst meg senki szerintem.Gyerekeinknek meg mást kellene tanulni. Mégpedig más népek, nemzetiségek elfogadását, europai kulturát. Azt sem ártana megtanulnI, hogy népünk bajait a népünknek köszönhetjük, mert elhitte mindig ez a nép, hogy a magyar különleges nép. Nem az, pont annyit érünk mint más, sem nyelvünk, sem eredetünk nem titokzatosan különleges. Ha ezt tudják és képesek a közérdekben gondolkodni, ténykedni, akkor elörébb jutunk.
Nos, nem dobbant meg hevesebben a szívem! És nem dőlök a kardomba ezért. Halvány szelletésem sincs, hogy mi ez? De, ha engem kérdezne valaki, tucatszám tudnám sorolni a pénzbe sem kerülő dolgokat, amelyeket inkább látnék a gyerekek ismeretanyagában, a szemetelés elítélésétől, a kulturáltabb beszédstílusig, a normális étkezési szokásoktól, a tudatmódosító szerek negálásáig, ...
Történelmünk során sok-sok, mára elfeledett momentum akad, nem értem miért pont a rovásírás teszett meg a divatdiktátorok valamelyikének?
Pedig nagyon egyszerű, egyrészt nagy tévedés az ingyen eltávolítás, hiszen arra is embert kell fogadni, eszközzel, anyaggal, másrészt a kiragasztók -magánszemélyek és pártok- ugyanazok az emberek akik eldobják a taknyos zsepit, akik az erdőszélre borítják a szemetet, akik ellopják a kiültetett virágot, tönkre teszik a buszmegállót, díszvilágítást, parkokat, stb. meddig soroljam... civilizálatlan, koszos csürhe... Ilyenkor szoktak háborogni a szemellenzősök, akik nyilván nem látják a felsoroltakat és ezért nem értik a kirohanásaimat, de az is lehet, csak becsukják a szemüket, hiszen "amit nem lát a szem, nem fáj a szívnek" mondja a dakota mondás, vagy kínai, vagy mittom...
Itt az ideje megtanulni. A történelmünk része nekünk Magyaroknak. Természetesen egy idegenszívűt hidegen fog hagyni a rovás,csak úgy ,mint egy Rákóczi-emléknap. Egyébként a mostani történelmi tankönyvek már foglalkoznak a rovással. Az,hogy a komcsi-rendszer próbálta kitörölni ,nem jelenti azt,hogy nem lehet feléleszteni ezt az igazi magyar írásmódot.
Ma a Spar elötti trafo mellett parkoltam. Az egész tele van ragasztgatva lejárt érvényü plakátokkal. Nem értem, hogy akkor amikor a pártok kövér összegeket költenek a kihelyezésükre, miért nincs eszközük a leszedésre, az ingyen van.
(Bár zárójelben, még mindig azt gondolom, hogy jól kellett volna megépíteni, azután nem szétvágni hol ezért, hol azért, de ha már mégis, akkor tisztességesen helyreállítani, stb.)
Ennél fontosabb dolog az, hogy egyre nagyobb a kerülgetni valo táblaerdö a Sánc elött. Ma hajnalban két kamion majdnem egymásra talált miatta, már láttam magam elött a csattanást. Az nem megoldás, hogy táblaerdöt telepitenek. Egy sáv kiesik, kanyar is van, tehát fényjelzés kellene.
Képzeld el, hogy az egyiptomi települések hieroglifákkal lennének kitáblázva. Engem nem zavar egy helyi rovástábla, bár nevetséges, hiszen az államalapitás egyben Europához valo csatlakozásunkat is jelentette. Vagy elsö Szent Királyunkat is megtagadják. Azért érdekelne, hogy hányan értik e letünt irást a városban.
Volt alkalmam utazgatni, kerékpározni több országban is és sehol nem láttam mást, mint az adott ország hivatalos nyelvén nevezve a települést, illetve néhol az ott nagy létszámú nemzetiség nyelvén kiírva a település nevét. Olyat, hogy rég letűnt, nem használt, igazán nem is ismert nyelven, vagy írásmóddal jeleznének, nos ezt csak itthon láttam elvétve. Biztos bennem van a hiba, de ez a rovásírásos dolog engem teljesen hidegen hagy, én egy fillért sem áldoznék rá. Akit érdekel a rovásírás, meg az a kor, tanulmányozza kedvére, lelje örömét benne, de engem hagyjon békén és ne akarja rám erőltetni a mániáját.
Tegye fel a kezét aki tud olvasni irni ezen a rovás modon és városunkban él. Ha ez 10 embernél kevesebb, akkor akár kinaiul is lehetne táblánk. Te tudsz?
Az iszlám államot nem azért hozták létre,mint amit sugallni akarnak velük. A moszad,meg a cia van a dolog mögött. Csak úgy,mint az ukrán konfliktus mögött.
Nekem még volt lehetőségem a szociban a Hittler autópályának hívott NDK pályán utazni. Sokkal jobb minőségű volt a diletációk hangjától eltekintve, mint a mai magyar aszfaltutaknak. Pedig volt néhány évtizednyi technológiai hátrányuk.
Engem ez azért dühít, mert a szar munkához ugyanannyi idő, anyag és minden egyébb kell, mint a jó munkához. Egyébként meg mindent pénzhiányra fognak ebben az országban. Hát szerintem több pénzbe vannak a szar minőségű utak itthon, mint a biliárdasztal minőségűek külföldön.
Nem kell egyetértenünk, hiszen téveszmék és téveszmék között óriási különbség is lehet. Nem akarok sarkosan fogalmazni, de hiába hullnának fejek akárhol is... (Egy bolondok házában hiába cseréled le a személyzetet, ápoltjaik ugyanolyan "hülyék" maradnak). Ilyenkor lehetne verni a mellüket (szívlapáttal!) a honfitársainkat oly nagyra tartóknak, hogy íme ilyen cart tudtok csinálni... erre vagytok olyan büszkék.