Még csak nem is a 30 fokos, tisztaszesszel pancsolt álpálinkákról van szó (ezekre természetesen nincs is ráírva, hogy pálinka). Legtöbbször az igazi pálinkák is kínosan rosszak, ha 4000 Ft/0,5 l alatt vásárolsz, de ennél drágábban is könnyen érhetnek kellemetlen meglepetések...
Köszönöm a válaszokat! Megnéztem a hűtőspirált , víz beleengedés után, ha belefujtam még maradt benne folyadék.Tehát ez magyarázza az egyenletlen kifolyást!A hétvégén átalakítom, kiveszek vagy 3 menetet és így megnyujtva a meneteket ,már biztosítani tudom a teljes lejtést!A válaszokból itélve a nem elég intenzív fűtés miatt húzódott el a főzési időm?A 2,5 méteres páracső mennyire ideállis, nem túl hosszú?Még egy kérdésem lenne , egy ekkora üstben 95 liter, mi az a minimum alszesz amit ki lehet finomítani?Jelenleg van ez a 12 liter szilva és régebről 25 liter vegyes.Külön is ki tudom finomítani, vagy érdemesebb összeönteni és egyben finomítani?
...igazságod vagyon!!...igaz nem nagyon szoktam nézegetni a pálinkás polcokat, de a múlkor a
CBA-ban feltűnt a "fütyülős család" általam nem ismert két tagja több ezerért...ezek már csak 30%-osak, mézes, ágyas meg egyebek...ilyenkor felsejlenek az emlékek az ukrán burgonyaszesz
vagonokról, ahol a célállomás a Zwack-művek volt...ahogy mondod, még a tőzsgyökeres honpolgár is mellé tud nyúlni, ha nem elég tájékozott...
Az alkotásodat egyszerüsitsed le és azonnal rájössz, hogy így soha. Gondolkodjál már te is egy kicsikét. Ne úgy tegyél, hogy bevágsz ide egy rajzot bízva, hogy majd a nagy közönség megoldja. Jobbat mondok! Csinájd meg, próbáld ki. A puding próbája, hogy megeszik, nem?
Khhmm.... Hogy ez ilyen formában működjön, ahhoz a fizika törvényeit, főleg a közlekedőedényekről szóló részt, teljes egészében át kéne írni és új törvényeket kéne bevezetni.
Az üvegműves ismerősőmmel beszéltem és kérdeztem, mi lenne, ha az egészet egy külső köpennyel vennénk körül, amibe az előzőekben emlegetett jeget tennénk, valamint a befolyó résznél egy szivacs illetve textil betét gátolná az örvénylést, az elkeveredést!
Szia Pálinkás-doszi! Nos, nem olyan nagy gyűjtemény, de nekem már kincs :). Jóformán csak pálinkák mindenhonnét, ahol jártam (tiszta, hordóban érlelt, mézes, fűszeres, paprikás is), megy van chippuro (végülis az is pálinka), egy fél liter Henessy, meg diólikőr... meg egy üveg valami erdélyi áfonyás kutyulék :). Így tárolgatom :).
Egyébként nagyon komoly ez a fórum! Még nem találkoztam vele. Sok érdekességet lehet itt olvasni, ... bár, én nem hiszem, hogy valaha is főzni fogok. Még nem is hallottam olyanról, hogy pektinbontó, stb... eddig azt hittem az a gyümölcsben van. Itt nálunk a faluban van egy főzde, már az üknagyapám is oda hordta az anyagot :). A sárgabarack épp a hét elején jött le. 50.5-re engedték... hát... a tíz újjamat megnyaltam utána, még a friss szesz után is. Egyszerűen kááábító hatású, már az illata is :D! Megyek töltök is egy kortyot, megindult a nyálam :D...
Ez a medvehagyma téma engem is érdekelne. Talán a Brill pálinkásoknál lenne érdemes kérdezősködni, ők eléggé toppon vannak a zöldségpárlatok terén. A zeller és a répapárlatukat már kóstoltam, a répa nekem nem jött be, viszont a zeller annál inkább. Ha sikerül valami bővebbet megtudni a cefrézésről, lehozatalról stb. akkor ne felejtsd el a topikban is megosztani.
Nekem volt szerencsém kóstolni az általad említett agárdi otelló szőlő pálinkát, ezen kívűl kóstoltam még etesi otelló szőlőt is (ez ráadásul valamilyen díjat is nyert ha jól emlékszem). Bennem nem hagyott mély nyomokat egyik sem. Sem illatban, sem pedig ízben nem jöttek át a gyümölcsre jellemző jellegzetes ízek és illatok, ellentétben például néhány jófajta irsai olivér pálinkával, amelyeknél jóval erőteljesebben érezhetők a gyümölcs egyedi aromái. Ennek ellenére szerintem ha teheted próbáld ki, ízlések és pofonok...