Valahol volt olcsóbb amikor kerestem, csak ott hőmérő nem volt, így nem onnét rendeltem. Analóg hőmérőhöz vettem füstgáz mérésre. Aztán lassan reagált meg csalt is, szóval levágtam - a lyuk már megvolt a füstcsövön - és megy úgy bele a hőmérő :D
Utána pár nappal mentem a helyi szerelvényboltba, olcsóbban meg is kaptam volna a hüvelyt is meg a hőmérőt is...
Analóg hőmérőt kitől lenne érdemes venni ? Két kisebb tartályba kellene 5 db. Merülőhüvellyel 150mm-est 2000Ft-ért találtam az ANNO-ban. Esetleg flexibilis-feltekert értékelőset nem tud valaki olcsóbban?
Heló emberek. Egy 1500-2000 liter körüli sima fűtési puffert építenénk a rendszerbe. A kérdésem az, hogy melyiket és kitől vegyem. Minden javaslatot előre is köszönök.
Ezek túl sok átalakítást igényelnek sajnos. Az jutott a fejembe mivan akkor ha a rugóst kidobom és a kazán kilépő csonkra teszek egy nyelvest? Akkor gondolom a víz menne a pufferbe de vissza nem, a puffer szabadon tágulhatna meg szívhatna a tágulásiból. A kazán szintén szabadon tágulhatna és a felgyűlt levegő is talán kinyitná és felmenne a tágulásiba, amikor a kazán hűl és vizet benn a tágulásiból ezt a vtc-n keresztül tenné mert az 65fok alatt kinyitja a kis kört aminek az átkötő ága ügye a nyelves szelep után van kötve de még a tágulási elé. Ez így jó lehet?
"eredetileg nem volt az előremenőben semmilyen visszacsapó és a visszatérőben sem a kazánvédő így simán visszagravitált"
Egy SS vallatótiszt kéne , hogy kiszedjen belőled minden adatot, amire szükség van a kérdés megválaszolásához !
Meg, hogy melyik okot, mi, milyen bekötés okozta !!
Amúgy arra ne gondoltál még, hogy megcsinálod a szakszeres bekötés szerint,
- az esbe-szivattyú elkerülőben lengőnyelvessel,
- az előremenőbe az esbe "leágazás" ÉS a puffer felső csonk KÖZÉ még egy lengőnyelvessel...
Vagy még lehet, hogy a puffer legtetejét kösd össze a tágulásival, persze a cső emelkedjen a tágulási felé....és akkor tud a rendszer tágulni/"szűkülni" és a puffer tetejéből is eltávozhat esetleg a levegő...Ha akar/tud.
eredetileg nem volt az előremenőben semmilyen visszacsapó és a visszatérőben sem a kazánvédő így simán visszagravitált meg kátrányosodott ekkor belekerült a vtc szelep a szivattyú elé és a visszacsapó a kazán kilépő csonkra. De ekkor meg a parázsról melegedő kazán miután a füsthőmérséklet lekapcsolta a szivattyút, mire elérte a 95 fokot ahol a második termosztát kapcsol levegőbubikat termelt amik a visszacsapó miatt nem jutottak fel a kiegyenlítőbe csak mikor a szivattyú átlökte őket a vizzel eggyütt de akkor meg már eszük ágában sem volt a kiegyenlítő felé menni hanem a pufferba kötöttek ki, erre gondoltam én hogy ha a pufira teszem a visszacsapót akkor ez a levegő szabadon felmászik a kiegyenlítőbe ahogy keletkezik s a szivattyú a vizet benyomja a pufiba levegő nélkül. De azután Felmerült bennem a kérdés, hogy ezzel elzártam a puffert a tágulásitól. Mi lenne a jó? Dobjam ki a rugóst és majd a vtc megfogja a gravit a visszatérőben? De az csak akkor zár ha 65 alá esik a hőmérséklet és addig szépen elgravitál egy csomó drága meleget. Milyen szelepet és hova tegyek, hogy a kiegyenlítő mindennel kapcsolatban legyen és ne gravitáljon a kazán-puffer kör?
Így igaz. Kifelejtettem a válaszból, nincs kerülőág se nyelves a kazánköri szivattyú mellet. A kazánkör úgy néz ki hogy: Kazán előremenő 28-s rézcső kazán fölött T idommal belekötve a kiegyenlítő és a puffernél a cső végén visszacsapó ami csak bele engedi a puffer be a vizet a visszatérő pedig ugyanolyan cső a kazán mellett a szivattyú előtte pedig egy vtc kazánvédő szelep, a visszacsapó a visszagravitálást hivatott megakadályozni a pufferből a kazánba a tűz kialvása után. A félelmem, hogy így a pufferbe nem tud belemenni víz a kiegyenlítőből ha esetleg szüksége lenne rá.
Arra gondolok hogy ugye a visszacsapó zárva van a szivattyú indul ekkor a levegő felfelé kiszalad a szabad nyíláson a kiegyenlítő felé majd a légmentes víz kinyitja a rugót és megy a tartályba.
A légtelenítés: A puffer tetején 2db csonk van, az egyikben a légtelenítő egyedül a másikban pedig a szivattyú szívócsonk.
Az esbe vtc mikor lehűl a kazán és a visszatérő 65 fok alá akkor teljesen lezár és a visszatérő ág a kazánon keresztül sem tud a kiegyenlítőből a pufferbe vizet adni.
Szia. A visszacsapót azért tettem át ide, hogy a kazán kilépő után a kiegyenlítőbe fel tudjon menni a levegő mikor a szivattyú indul és a pufferbe csak a víz jusson. A gondom az hogy mikor leáll minden és a puffer hűl hogyan jut vízhez a kiegyenlítő tartályból? A víznyomás be tudja nyitni a rugós visszacsapót ha 7m hosszú csövön 2m szintkülönbséggel nyomja a víz gravitációsan a 100literes kiegyenlítőből? A baj az hogy eredetileg nen volt visszacsapó de akkor meg folyamatosan keringett gravitációsan a pufferből vissza a kazánba. A légtelenítés a tartályon úgy működik hogy van a szivattyú szivócsonkjától kb 10cm-re egy fél colos csonk és abban van a légtelenítő.
Ismét akadt egy kérdésem. A kazán és puffer körben van rugós visszacsapó az előremenő ágban a puffer belépési csonkján. A kiegyenlítő tartály ugyanebben az ágban van a kazán és a visszacsapó között. A visszatérőben esbe vtc511 keverőszelep. A rendszer nyitott és nincs szintkülönbség a kazán, puffer között. Ez jó így? A puffer tud a kiegyenlítőből vizet venni? Mert visszanyomni biztos nem tud a zárt visszacsapó és esbe miatt. Eddig a kazán kilépő csonkján volt a visszacsapó de akkor a tűz kialvás után parázsról melegedtt a víz 95re ameddig a vésztermosztát nem indította de a keletkező kis levegőbuborékok csilingelve száguldtak végig az előremenőn miután kapcsolt a szivattyú. Azért raktam át a pufferhez hogy a kazánból a levegő szabadon Menjen a kiegyenlítő tartyályba. Ezen kívűl a puffernél a falon vannak fixen a csövek és a tartály csonkjai 3/4" flexi csővel vannak rákötve a csövekre. Ez megfelelő? A lakásköri szivattyú is a falon van a tartály fölött és a tetején lévő csonkból szív szintén 3/4 flexin ese vta 312 keverőszelepen és minimális halk csilingelés halható belőle. Ez még mindig levegő lehet vagy kevés neki a flexi cső? A kazánkörbe elég ez a méret? A kazán egy 8kw-s tűztér a puffer pedig 700literes. Ez végül több kérdés lett de ezek mind nem hagynak nyugodni. 😃