Nem igazán, már nagyon ritkán járok erre, most éppen pótolom a lemaradást. Köszönöm, hogy jelezted, jegyeztem.:-) Én meg közben már tobzódok a kedvezményekben, 65 éven felüli, 1. osztályú nyugdíjas arcképes, már csak egy maléves szabadjegyet kéne szereznem valahogy.:-D
"Engem nem a MÁV-START személyszállítási üzletszabályzata érdekel, hanem az a jogszabály ami előírja, hogy kiknek kell ingyen utazást biztosítani, és az, ami előírja hogy azt minden EU-s állampolgár számára kell biztosítani."
Ha érdekel, akkor miért nem olvasod el, ha már egyszer betettem a linkjét?
amennyire én tudom, az EU nem azt írja elő, h 65 fölött ingyenes, hanem azt, h nem lehet különbséget tenni EUn belüli állampolgárok között (nem csak vasúti jegyben, semmi másban sem).
Tehát, ha egy magyar rendelet vagy a MÁV.st. azt mondja, h "65 fölötti magyar állampolgárnak ingyenes", az azonos azzal, h "65 fölötti minden EU állampolgárnak ingyenes".
Egy EU-s rendelet, vagy egy magyar kormányrendelet, illetve törvény magasabb rendű jogszabály, mint a MÁV-START személyszállítási üzletszabályzata.
Engem nem a MÁV-START személyszállítási üzletszabályzata érdekel, hanem az a jogszabály ami előírja, hogy kiknek kell ingyen utazást biztosítani, és az, ami előírja hogy azt minden EU-s állampolgár számára kell biztosítani.
No meg ahol ezek a Gigantok próbáltak ETCS-ben menni, ott a pályaoldali kiépítés is a szar es a hulladék között volt félúton. Még bőven megvoltal a győri stokkozós gyorsvonatok Sopron, Szombathely felé, ETCS-s Giganttal cibált színes halbik, na ezek a vonatok voltak azok, amik ETCS-ben kózlekedve rendre szétverték az 1-es menetrendjét.Teljesen menetrendszerű volt, hogy egy Tatabánya-Kelenföld távon volt 4-5 vészfék, mert csak.
Volt 10 darab 160-as gép. Amiknek az áttétele még mindig az. És a Cd is 22 240-es gépre tesz L2 fedélzeti berendezést, mert felfogták, hogy a Ten-t korridorokról le kell szerelni a nemzeti vonatbefolyásolókat…
Tudomásom szerint a szlovák vasutaktól kell kérni egy igazolványt, ehhez egy személyire vagy útlevélre és fényképre van szükség. Célszerű olyan pénztárban igényelni, ahol beszélnek magyarul, pl. Párkány, Komárom, és felvilágosítást tudnak adni, mik az igénybevétel feltételei. Helyben lakó szlovákiai magyar is segíthet.
Sajnos, nem tudok bővebbet, én leginkább autóval járok a szomszédba, de azt hiszem az fb "Közlekedés" c. oldalának adminja, akié egyúttal a közlekedés.org oldal is, rendelkezik információval a szlovák kedvezményekről (legalább is olvastam tőle már erről).
Gyakorlatilag egy teszt verzió volt a Gigantokon, nem az illesztés volt rossz, hanem a fedélzeti berendezés volt használhatatlan. Új fedélzeti berendezést kaptak volna.
Mondjuk érdekes, hogy a cseheknek a 240-es sorozatra meg megéri feleakni…
Belföldi forgalomban díjfizetés nélkül utazhat a 65. életéve betöltése napjától a) a magyar állampolgár, b) az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség tagállamának állampolgára, c) a nemzetközi szerződés rendelkezése esetén a szerződés hatálya alá tartozó külföldi állampolgár, d) a nyugdíjfolyósító szerv által a magyar jogszabályok alapján megállapított nyugellátásban részesülő külföldi állampolgár, e) a menekült. 2.5.2 Igényjogosultság igazolása A kedvezményre való jogosultságot a) a magyar állampolgár a személyazonosításra alkalmas igazolványa, b) az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség tagállamának állampolgára személyi azonosításra alkalmas okmánya, c) a nemzetközi szerződés hatálya alá tartozó külföldi állampolgár – a Magyarországon tartósan letelepedett cseh, lengyel, román, szlovák és a szovjet jogutód államok állampolgárai – a személyazonosításra alkalmas igazolványa és tartózkodási engedélye, d) a Magyarországon magyar nyugellátásban részesülő külföldi állampolgár a nyugdíjfolyósító szerv igazolása és a személyi azonosításra alkalmas okmánya, e) a menekült a tartózkodási engedély illetve a kiállított igazolás és a külföldiek számára rendszeresített személyazonosságot igazoló okirat együttes felmutatásával igazolja.
A jogszabályt nem tudom idecitálni, de valóban ingyenes az EU tagállamból (+Norvégia és Svájc) érkező 65 éven felüliek utazása. Hasonló módon Szlovákiában a 62 éven felüli EU-s polgárok a vasúton utazhatnak ingyen.