-Próbáld az egész szemeket kihalászni belőle, és egy 10-15l-es vödörben szétturmixolni, ha 100-200kg-ot turmixolsz, mindig marad egész, az nem erjed ki csak hetek múlva.
-kemény szilvát máskor ne cefrézz, nincs benne aroma, se cukor.
-ha már benne van a cukor nem baj, kicsit lecsökken a pálinkád íze, mert a cukorból íztelen tisztaszesz lesz.
-Nehogy nyitott kádban erjeszd, szerezz tiszta hordókat, fedéllel
-Ha már felaprítottál minden szemet lekvárszerűre, tegyél bele 1 kocka budafoki élesztőt 1l vízben eliszapolva
-Ha már erjed a cefre ne jusson eszedbe, fúrószárral szétcsapatni semmit benne, kézzel nyomkodd le a bundát naponta egyszer kétszer.
-Mostantól ne hallgass azokra, akik a hülye tanácsokat adták, kattints itt feljebb "...ERRE AZ OLDALRA", onnan vedd a tanácsokat.
Nagyon nem rontottad el, csak dupla mennyiségű cukrot tettél bele mint a max. megszokott. Mehet bele az élesztő, talán pektinbontó is, ha van. Ha nincs az sem baj. Szépen ki fog forrni, de számits rá, hogy jóval hosszabb ideig fog forrni.
Azért mert egy gyümölcsöt nem érzel édesnek nem jelenti azt, hogy nincs benne cukor. Gondolj bele, hány olyan alma van, ami kb az ember seggét is összehúzza, mikor beleharap :)
Én azt mondom, hogy cukor nélékül van csak jó pálinka! Mármint hozzáadott cukor nélkül. Ami nekünk kell, az a gyümölcsben mind benne van.
Hát barátom nagyon az elején jársz még ennek a szakmának !!
a cukos sok ! víz nem kell bele - a cefrében semmi sem rohad - erjed de az teljesem más ha rohad az már pálinka nem lesz ! Az érett szilva bőséges levet ereszt -alvass vissza vagy kérdezz mielőtt cselekszel -ne úgy mint most -utólag !!
Hogy biztos légy a dolgodba. Találsz a háztartásban vékony fóliát. (lakásfestésnél használatos vékony takarófólia) Vágsz a hordó átmárőjénél egy kicsit nagyobb darabot, réteríted a cefre tetejére, felviszed a hordó oldalára is. Finoman kisimogatod alóla a levegőt, lezárod és passz.
Norris belinkelte, hogy a törkölycefrét hogyan kezeld. Tudnod kell, hogy azon kívül mi is az a törkölycefre. Ha csak a szőlőt zúzod, kocsányt kiszeded és úgy kezeled, mint bármelyik gyümölcscefrét. Ez adja a legtöbb párlatot.
Akkor gyorsan tedd a 120 literesbe és tedd bele az élesztőt !!
Ha bővebben is szeretnéd tudni az okát ? > mért is ne akkor azért mert reggelre egy jó része a "földön" végezné mert ki fut > nem lesz ecetes mert nagy a hordó pl magasabb lesz benne a CO2 réteg nehezebben fér hozzá az oxigén > ha a zajos erjedésnek vége akár vissza is teheted s le is zárhatod vagy hagyd benne és ha kész főzd le mielőbb !
Tisztelt Fórumtársak . A segitségeteket szeretném ismét kérni a következő dologban. Ma cefréztem almát, de az 50 l es balonom pont tele lett vele. Üres hordóm csak 120 l es van , ha abba teszem nem okoz e gondot , nemfog e ecetesedni, vagy más nemvárt problémát okozni , mivel csak félig van ???. A válaszotok, segitségetek, sürgős lenne , mert már benne van a pektinbontó , és tenném bele az élesztőt , a sikeres erjedés miatt.
Köszönöm a válaszokat! Reménykedtem benne, hogy ezt a választ kapom. Van egy (saját állítása szerint) hozzáértő ismerősöm, aki kóstolta a pálinkám. Azt mondta, hogy tényleg nagyon jó, de ne tegyek bele élesztőt, mert ő élesztős utóízt érez benne.
Semmi baj nem lesz! Az élesztő gomák gyorsan szaporodnak, a zajos erjedéskor többszöröse van a cefrébe, mint a kezdeti löket. Legalább mindjárt beindul!:))))
Sziasztok! Ha túl sok élesztőt teszek a cefréhez, lehetséges hogy élesztő utóíze lesz a pálinkának? (30 liter őszibarack cefréhez tettem fél zacskó-10g- Unikén borélesztőt a 6-7 g helyett.)
Az élesztő! Az irányitott erjesztés semmihez nem hasonlítható minőségi változást okoz! A boromat reduktív módon erjesztem, és a tetején elszaporodott fajélesztőből marha egyszerűen oltogatom a cefréket, amik azonnal mozgásba indulnak. Amúgy meg napokig „rohadnának” míg elindulna valami kétes erdetű erjedés. 200 liter fügecefrénél járok... Ja és savazok mint állat, mert a füge 6-os pH-n majdnem semleges, így savassan jobb nekem is meg az élesztőknek is!