Keresés

Részletes keresés

Cross80 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75106

szüretelő kádban van de fóliával levan kötve!az nem jó?És nyomkodjam le a bundát vagy kavargassam jól át?

 

Előzmény: Miklós1 (75104)
Cross80 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75105

és ez még fog levet engedni?

mert szerintem 150kg szilvából és 15liter vízből ha max 100-110liter cefre lett

 nem kevés az?

Előzmény: csalitos (75103)
Miklós1 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75104

-Próbáld az egész szemeket kihalászni belőle, és egy 10-15l-es vödörben szétturmixolni, ha 100-200kg-ot turmixolsz, mindig marad egész, az nem erjed ki csak hetek múlva.

-kemény szilvát máskor ne cefrézz, nincs benne aroma, se cukor.

-ha már benne van a cukor nem baj, kicsit lecsökken a pálinkád íze, mert a cukorból íztelen tisztaszesz lesz.

-Nehogy nyitott kádban erjeszd, szerezz tiszta hordókat, fedéllel

-Ha már felaprítottál minden szemet lekvárszerűre, tegyél bele 1 kocka budafoki élesztőt 1l vízben eliszapolva

-Ha már erjed a cefre ne jusson eszedbe, fúrószárral szétcsapatni semmit benne, kézzel nyomkodd le a bundát naponta egyszer kétszer.

-Mostantól ne hallgass azokra, akik a hülye tanácsokat adták, kattints itt feljebb "...ERRE AZ OLDALRA", onnan vedd a tanácsokat.

Előzmény: Cross80 (75095)
csalitos Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75103

   Nagyon nem rontottad el, csak dupla mennyiségű cukrot tettél bele mint a max. megszokott. Mehet bele az élesztő, talán pektinbontó is, ha van. Ha nincs az sem baj. Szépen ki fog forrni, de számits rá, hogy jóval hosszabb ideig fog forrni.

 

Előzmény: Cross80 (75099)
Cross80 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75102

és most mit csináljak?

 

Előzmény: csiba00 (75101)
csiba00 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75101

Azért mert egy gyümölcsöt nem érzel édesnek nem jelenti azt, hogy nincs benne cukor. Gondolj bele, hány olyan alma van, ami kb az ember seggét is összehúzza, mikor beleharap :)

Én azt mondom, hogy cukor nélékül van csak jó pálinka! Mármint hozzáadott cukor nélkül. Ami nekünk kell, az a gyümölcsben mind benne van.

 

 

 

 

 

Előzmény: Cross80 (75099)
Cross80 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75100

Így igaz nagyon az elején! Még sosem csináltam pálinkát de lehet nem is fogok! :(

Elrontottam nagyon valamit?Szilvát nem tudtam nagyon szétszedni még géppel sem mert nagyon kemény volt!

Előzmény: norris53 (75096)
Cross80 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75099

Én kolbász tudok csinálni meg hurkát!:))))

Cefrét még életemben nem csináltam! :(

Csak volt 150kg magvaváló szilva!

Azt mondták ha a cukorszirupot csinálnék 7kg cukorhoz 15liter vizet akkor jobban fog forrni!És cukor nélkül nincs jó pálinka!?

 

 

Nem volt édes a szilva!

Előzmény: csiba00 (75097)
Cross80 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75098

Másik kérdésem! vettem egy 50literes rozsdamentes söröshordót!

Pálinkafőzőt szeretnék belőle csináltatni!Ki tudna nekem segíteni?

Mit kellene venni hozzá?Vagy esetleg aki meg is tudná csinálni?

Azt mondták 2db rézbogrács és rézcső kellene még!

VÁROM VÁLASZOTOKAT!kÖSZÖNÖM!

 

csiba00 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75097

most némi iróniával azt mondanám neked, hogy töltsed fel a hordót normálisan cukros vízzel, ártani már ezek után nem fog.



de minek kellett bele az a cukor????


normális eljárásnak én az alábbit tartom: gyümölcsöt aprítod, a hordót 70-80%-ig megtöltöd. pH-t állítasz ha kell, élesztővel beoltod és had szóljon.


vizet meg max a főzéskor teszel hozzá, ha félsz attól, hogy le fog égni. ha meg duplafalú az üstöd, akkor ezzel sincs probléma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Cross80 (75095)
norris53 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75096

Hát barátom nagyon az elején jársz még ennek a szakmának !!

a cukos sok ! víz nem kell bele - a cefrében semmi sem rohad - erjed de az teljesem más ha rohad az már pálinka nem lesz ! Az érett szilva bőséges levet ereszt -alvass vissza vagy kérdezz mielőtt cselekszel -ne úgy mint most -utólag !!

 

Előzmény: Cross80 (75095)
Cross80 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75095

Sziasztok!

 

Lenne egy kérdésem!

150kg szilvát szétverettem egy fúrógéppel egy keverőszár félével!

És beleöntöttem egy 200literes szüretelő kádba

15liter vizet felforraltam és 7kg cukrot tettem bele!Mikor kézmeleg volt a cefréhez öntöttem!

De nagyon kevésnek tűnik a cefre!

negyedig van a kád! magvaváló volt a cefre és sok volt benne a kemény még a puháknak  is alig volt leve!

Most mit tegyek ezek után?

Sokan azt mondták az egészben maradt szilvák úgy is szétrohadnak és kb egy hét után újra géppel veressem szét a szilvákat benne!

Tanácsa valakinek lenne???Azt mondták nekem tegyek hozzá vizet valaki azt mondta minek tettem simán bele a cukor és kész!

Melyik a helyes eljárás???

norris53 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75094

ok -elnézem neked :-)

SŐT -meg sem sértődök -na jó egy kicsit úgyhogy valami iható pálikával talán ki is lehet engesztelni :-)))))))))))))

Előzmény: csalitos (75092)
albinolynx88 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75093

Helló!

 

 

Csatlakoznék hozzátok, mint kezdő.

Egy főzőn túl vagyok már, működik. Most szeretném finomítani, igazán jó szerelést összehozni.

 

A bibliából kigyűjtöttem néhány dolgot, amire kérdezni szeretnék.

 

Van egy táblázat, ahol az alapanyagokat taglalják. Ez alapján azt hozták ki, hogy:

vörösréz: üst, sisak

rozsdamentes: páracső, hűtő

 

Sima, egyfalú üstöt tervezek, szitafenékkel.

Anyaghasználat jó lenne így? 

 

Örülnék a rozsdamentesnek, ha lehetne abból a hűtő, mert nem kígyósat tervezek használni, hanem tányérosat.

AWI hegesztéssel szépen össze tudnám hozni ezt a hűtőt. Az üstnél pedig ami szükséges, azt forrasztani.

Az előző szerkezet rozsdamentesből készült, nem volt forrasztás. Forrasztani milyen forraszanyaggal szabad?

 

Sisak formája mennyire lényeges?

Hengerítő gépem van, két kúpból gondoltam összehozni a formát.

 

 

Elsőre ennyi, köszönöm!

csalitos Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75092

   Elnézést Norris, rosszúl címeztem. Veres550123-nak szólt.

Előzmény: csalitos (75091)
csalitos Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75091

   Hogy biztos légy a dolgodba. Találsz a háztartásban vékony fóliát. (lakásfestésnél használatos vékony takarófólia) Vágsz a hordó átmárőjénél egy kicsit nagyobb darabot, réteríted a cefre tetejére, felviszed a hordó oldalára is. Finoman kisimogatod alóla a levegőt, lezárod és passz.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: norris53 (75085)
csalitos Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75090

Hello Bugsyy

   Norris belinkelte, hogy a törkölycefrét hogyan kezeld. Tudnod kell, hogy azon kívül mi is az a törkölycefre. Ha csak a szőlőt zúzod, kocsányt kiszeded és úgy kezeled, mint bármelyik gyümölcscefrét. Ez adja a legtöbb párlatot.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=121266617&t=9007484

 

  Minden jót.

   Józsipapa

 

 

Előzmény: Bugsyy (75087)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75089

"...meggyőzni a világot, hogy a pálinka iható!" - mintha valahol olvastam volna :)

Előzmény: norris53 (75073)
norris53 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75088
Előzmény: Bugsyy (75087)
Bugsyy Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75087

Üdv,

 

Most készítek először törköly cefrét. :)

Kérdéseim a következő lennének:

1. Kell hozzá pektinbontó, vagy élesztő?

2. Ugyanúgy forr, mint a többi cefre?

3. Mennyi idő múlva főzhető, ha ma indítottam?

4. Mennyi cukor kell egy 120-as hordóba?

 

Köszönöm a válaszokat előre is! :)

veres550123 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75086

Köszönöm segitségeteket , már indulok is és átrakom, mégegyszer köszönet.

norris53 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75085

Nos ha gyors válasz kell :-)

Akkor gyorsan tedd a 120 literesbe és tedd bele az élesztőt !!

Ha bővebben is szeretnéd tudni az okát ? > mért is ne akkor azért mert reggelre egy jó része a "földön" végezné mert ki fut > nem lesz ecetes mert nagy a hordó pl magasabb lesz benne a CO2 réteg nehezebben fér hozzá az oxigén > ha a zajos erjedésnek vége akár vissza is teheted s le is zárhatod vagy hagyd benne és ha kész főzd le mielőbb !

Előzmény: veres550123 (75083)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75084
Teljesen jó! A balonból úgy is kifut, a hordóban meg marad legalább bőven CO2, ami mevédi a cefrédet!
Előzmény: veres550123 (75083)
veres550123 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75083

Pálinkás szépnapot mindenkinek .

Tisztelt Fórumtársak . A segitségeteket szeretném ismét kérni a következő dologban. Ma cefréztem almát, de az 50 l es balonom pont tele lett vele. Üres hordóm csak 120 l es van , ha abba teszem nem okoz e gondot , nemfog e ecetesedni, vagy más nemvárt problémát okozni , mivel csak félig van ???. A válaszotok, segitségetek, sürgős lenne , mert már benne van a pektinbontó , és tenném bele az élesztőt , a sikeres erjedés miatt.

 

Aválaszokat előre is köszönöm .

jagi26 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75082

Köszönöm a válaszokat! Reménykedtem benne, hogy ezt a választ kapom. Van egy (saját állítása szerint) hozzáértő ismerősöm, aki kóstolta a pálinkám. Azt mondta, hogy tényleg nagyon jó, de ne tegyek bele élesztőt, mert ő élesztős utóízt érez benne.

De most már megnyugodtam! :)

Még 1x köszönöm a válaszokat! :)

bujukcekmece Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75081
Semmi baj nem lesz! Az élesztő gomák gyorsan szaporodnak, a zajos erjedéskor többszöröse van a cefrébe, mint a kezdeti löket. Legalább mindjárt beindul!:))))
Előzmény: jagi26 (75079)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75080

Ugyanmár! Élesztő ízűt én még életemben nem ittam. Semmi baja nem lesz.

Előzmény: jagi26 (75079)
jagi26 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75079

Sziasztok! Ha túl sok élesztőt teszek a cefréhez, lehetséges hogy élesztő utóíze lesz a pálinkának? (30 liter őszibarack cefréhez tettem fél zacskó-10g- Unikén borélesztőt a 6-7 g helyett.)

 

Üdv.: Jagi

bujukcekmece Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75078
Az élesztő! Az irányitott erjesztés semmihez nem hasonlítható minőségi változást okoz! A boromat reduktív módon erjesztem, és a tetején elszaporodott fajélesztőből marha egyszerűen oltogatom a cefréket, amik azonnal mozgásba indulnak. Amúgy meg napokig „rohadnának” míg elindulna valami kétes erdetű erjedés. 200 liter fügecefrénél járok... Ja és savazok mint állat, mert a füge 6-os pH-n majdnem semleges, így savassan jobb nekem is meg az élesztőknek is!
hal65 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 75077

Ezt vedd dícséretnek!

Előzmény: szentöltvíz (75075)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!