Kupeci! Tudom, régen kérdeztem és válaszoltál, de azért leírom, hogy mégis igazad volt az opálosodás ügyében. Tényleg olaj lehetett, mert hígítás után 1/2 nap a mélyhűtöben, majd 3 vattakorongon való áteresztés után csodálatosan tiszta lett. Azért érthetetlen számomra, mert első főzéskor leszedtemm annyi olajat amennyit csak tudtam, ahogy szoktam is az utóbbi években. Régen nem volt olaj leválasztóm, de akkor se volt opálosodás. Ráadásul ez már finomításkor se volt tisztán átlátszó, a hígítás pedig nem befolyásolta az opálosodást.
Mégegyszer köszönöm a segítséget!
Még egy kérdés! Az 1 liter/óra folyást 25 literes szimplafalú fazékszerű főzőnél nagyon kevésnek tartod?
Ez az amiért próbállak átterelni arra az oldalra, amit belinkeltem, hogy ne keljen mégegyszer beírogatni. Értsed már meg, hogy ott minden le van írva, és ha elolvastad tudsz is kérdezni. Érted? OLVASD MÁR EL!
igen láttam már csak azt kérdezném hogy miböl rakjam össze a kukta nem soká meglesz /réz vagy höállo gumi csöböl? mert azt halotam a rézcsöböl rézgálic jön ki!? mekkora legyen a hütöm? meg egy pálinka recept kéne hogy pl 100liter cefréhez menyi borélesztö cukor és vizz kell?
Tároltam már állítva is és fektetve is pálinkát ragasztott parafa dugóval.
A fektetettnél pár év múlva elkezdtek kis parafadarabkák megjelenni a pálinkába, a pálesz meg dugóízű lett. Az állítottnál meg összeszáradt a dugó ( kb 10 év alatt) úgy hogy lötyögött az üveg nyakában és az alkohol fele is kipárolgott.
Ezeket ragasztott parafa dugó produkálta, nem tudom az egy anyagból lévő , hogy viselkedik.
Tudom, meg még kettő topikban. És lehetetlent kérsz. Láttál már működő pálinkafőzőt? A linket amit beírtam elolvastad? Nem? Akkor mit segitsünk még? Bátran kérdezz!
sziasztok tudnátok adni egy pálinka receptet? még kezdö vagyok jövö honapban akarom öszerakni a pálinka fözömet kuktábol tudnátok adni pár jo tanácsot? elöre is köszönöm
A neten utánaolvastam egy kicsit, és bornál azt tanácsolják, hogy fektetve tároljuk, ha hosszabb időről van szó, mert kiszáradhat a dugó. A pálinka miben más? Vagy miben különbözik más ital palackozott, parafadugós tárolása, mint a boré?
"Az ember iskolába jár (kényszerítik), hogy tanuljon. Tunul, hogy sokat tudjon. Minnél többet tud, annál okosabb. De közben felejt is. És ha már sokat tud, a sokból sokat felejt. Minél nagyobb a tudás annál több a felejtés. Minél több a felejtés annál hülyébb lesz az ember. Rövidre zárva a gondolatmenetet, minnél többet tanul az ember, annál hülyébb lesz."
Szóval, az opálosodás csak esztétikai hiba, ha nem zavar, hagyd úgy.
Egyébként tedd mélyhűtőbe, majd valamin (kávéfilteren, vattakorongon, ha van rá lehetőség, borászati lapszűrőn) szűrd le, esetleg többször megismételve.
A másik megoldásként a sovány tejes derítést+szűrést szokták javasolni, keress vissza.