"Az ember iskolába jár (kényszerítik), hogy tanuljon. Tunul, hogy sokat tudjon. Minnél többet tud, annál okosabb. De közben felejt is. És ha már sokat tud, a sokból sokat felejt. Minél nagyobb a tudás annál több a felejtés. Minél több a felejtés annál hülyébb lesz az ember. Rövidre zárva a gondolatmenetet, minnél többet tanul az ember, annál hülyébb lesz."
Szóval, az opálosodás csak esztétikai hiba, ha nem zavar, hagyd úgy.
Egyébként tedd mélyhűtőbe, majd valamin (kávéfilteren, vattakorongon, ha van rá lehetőség, borászati lapszűrőn) szűrd le, esetleg többször megismételve.
A másik megoldásként a sovány tejes derítést+szűrést szokták javasolni, keress vissza.
Igen. Ez a törköly klaszikus kezelése. A szőlő zúzása és sajtolása után a további eljárás határozza meg, hogy milyen törkölyöd lesz. Kezdjük mindjárt a fehé bor törkölyével.
A fehér bor készítésének eljárása:
A feldolgozás a szőlő összezúzásával kezdődik. Ujabban elterjedt a szőlő bogyózása, régebbi eljárás szerint a kocsányt benthagyták, mert megkönyitette a törköly préselését, viszont a zöld íz a csersav, almasav, klorofoll a bort kesernyésé, fanyarrá tette. A törkölytől a mustot azonnal elválasztlák és a törkölyt kétszer-háromszor kisajtolják. Ez az a törköly amit ki kell erjeszteni. Majdan a kierjesztett törkölyt az emlitett módon kezelni. Ennél az eljárásnál számithatunk 15-20 % törkölyre. A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége kézi sajtolás után, ha a must
12-16 cukorfokos 5-7 liter
18-22 cukorfokos 8-10 liter
24-28 cukorfokos 11-13 liter 50 %-os pálinka/ 100 kg. Hidraulikus sajtoláskor kevesebb, kb. ennek az 50-60 %-a
Mi a helyzet a kékszőlő törkölyével?
Igazi vörösbort csak úgy lehet készíteni ha a bort törkölyön erjesztik ki. Követelmény a szőlő bogyózása. Kierjedés után a törkölykalap az erjesztőhorda aljára száll, ekkor a bor hordóba fejthető a törköly kipréselhető. Itt az a kérdés, hogy a törkölyt mi módon sajtolják. A puskapor szárazra sajtolt vörösbor törkölyből aligha nyersz ki jelentős mennyiségű párlatot. Viszont az igen lazán, jó levesesre sajtoltal érdemes foglalkozni. Ez azonnal főzhető, mert már kierjedt. Vörös törkölyt mindezért nemigen főzögetik.
Máshogy csinálják a fehér és a vörösbort. A fehérbornál erjesztés előtt préselnek, ilyenkor édes a törköly, ezt kell betaposni-bedöngölni-kierjeszteni. A vörösbort héjon erjesztik, erjedés után préselnek, ez a törköly azonnal főzhető. Ha valamiért nem tudják azonnal főzni, akkor ugyanúgy betapossák-bedöngölik valahová, mint a fehérbor törkölyét, azért, hogy a főzésig ne romoljon meg - ez viszont már nem erjed tovább. Ritkán fehérbort is készítenek héjon erjesztéssel, de nem jellemző.
Eddig én azt hittem, hogy a már kierjedt és kipréselt törkölyt kell egy edénybe rakni egy réteg törköly egy réteg cukor ezt, jól betaposni legmentesen lezárni és az majd ott újra jól kierjed.
Ezek szerint én ezt nagyon rosszul tudtam. Elnézést a tudatlanságomért.
Köszönöm a választ, de most aztán végkép nem értem, hogy mi is van a törköllyel pontosan.
Előre is elnézést az értetlenkedésemért, de most akkor legalább tiszata lesz a törkölykérdés.
Amit én kaptam jó leves törkölyt azon a bor már leforrt, arról leengedték a levet és ami visszamaradt a kádba azt nem préselték ki. Na én ezt főztem ki. Eddig egyszer. Ez kb 100 liter cefréből amit higítottam egy kis vizzel 18 l alazesz jött le.
Jól értem azt, hogy a szüretkor a kádról azonnal leszedett édes törkölyt lehet csak erjeszteni?
Ami a borral együtt már egyszer kierjedt azt akkor ezek szerint az általád írt módszerrel már még egyszer nem lehet erjezsteni.
Itt olvastam korabban, hogy a törkölyhöz max 3 % cukorszirupot lehet tenni és úgy erjeszteni az általad leírtak szerint. Gondolom ez is az édestörkölyre vonatkozik.
Amit a hét végén kapni fogok szintén a boron már kierjedt és kipréselt törkölyt avval ezek szerint már nem tudok kezdeni semmit sem, vagy legalább is nem érdemes.
Javítsatok ki légyszíves ha nagy baromságot írtam, de most már nagyon szeretnék tisztában lenni evvel a törköllyel, hogy érdemes-e egyáltalán foglálkozni vele.
Leszeded a pimpót a cere tetejéről, majd egy vékony tiszta fóliával letakarod úgy hogy a fóliát rásímítod a cefrére és a hordó belső falára is. A hodó falát belölről érdemes savas vízzel( 1 dl víz+2 cent akkumulátorsav) lemosni a trutyitól.
1 hordó szilvacefrémnek a tetején nagyon vékony hártyaréteg jelent meg, pedig le volt zárva forrás után végig..
Különösebb büdös, ecetes szaga nincsen, ez lehetséges, hogy penész? Ha csak kb 1 hónap múlva tudom lefőzetni, jó eljárás az, hogy leszedem róla a penészt, és kénezem, vagy az ilyenkor már nem jó?
Kaptál 1 mázsa törkölyt. Olyat ami fris vagy olyat ami már kierjedt. Mert ha friss akkor minek főzted ki , ha meg kierjedt , akkor nem értem a kérdést a másik 2 mázsával kapcsolatban. Mi az hogy erjesszem ki újból.
Mert ha valami kierjedt már , akkor abból mit akarsz még kierjeszteni ?
Keveréssel még nem próbálkoztunk, hiszen a gyalogbodza íze nyomába sem jöhet a nemesnek, de ahogy írod a helyzetet, valszeg én is összekevertem volna. Nem kell magoznod, nem kell félned, a méreg elbomlik, az a piszpipucid, vagy mifene szintén, az olaj nem jön át, csak simán pálinka lesz. Higítani annyira higítsd, ahogy érzed.