No úgy fest, ma reggel is tanultam valamit! :) Mondjuk ami utána jött az is elég tömény (77 v/v), de érezhető volt benne a gyümölcs, míg ebben leginkább a ragasztó. Igazság szerint kicsit ráfeszültem az előpárlat elvétel dologra, lehet ezért vagyok/voltam olyan kritikus.
"Az ötpoharas módszer szerint elválasztottam 5-ször fél dl. párlatot. Ismét éreztem a technokol szagot, olyannyira hogy végül az 5 pohár közül egyet sem öntöttem hozzá a pálinkához."
És az 5 poharat higítottad kb. kétszeresére, hogy a tömény alkohol szag ne tévesszen meg????
A pálinka recept itt van a 74981 hsz.-ban, a pálinkafőző készítésére külön fórumot nyitottunk, egy kicsit nézzél föl a fejlécben és kattints oda (pálinkafőző készítése otthon). Egyébként ha nem láttál még pálinkafőzőt, egy áruházban megnézheted, a többi szakismeretet pedig a fejlécben ajánlott helyről (..erre az oldalra) lassanként beszerezheted. Ne hidd hogy egy tíz perces recept olvasással mindennek a birtokába kerülhetsz, te sem tudnád a szakmádat egy receptben leírni...
Prophet09
A technokol szag miatt ne aggódj, jól csináltál mindent, valószínűleg ez az a mennyiség ami magától elszáll a pálinkáról mire kihígítod, palackozod. Ennyi küönbség van a csersznye és a szilva között... A cseresznyére inkább a spiritusz szag jellemző, de elszáll az is.
A cefre erjedése néha (főleg télen) mozgatásra újra indul, de nálad nem ez történhetett, mert akkor szétviszi a hordót. Inkább a CO2 elnyelési jelenség volt az: a felmelegített cere kevesebb CO2-t tud oldott állapotban tartani és kiszabadul a folyadékból. Ezt lehet látni az üstben is amikor a cefrét kezdjük melegíteni.
Azt hiszem, hogy a fazékíz a ludas. Feleslegesen problémázok.
A furcsa azért volt, mert nincs rosz szaga. / Vagy igen gyakorlatlan vagyok./ Elbolondítják az embert mindenféle rémségekkel.
Nagyon gyakorlatias voltál. Még egyszer köszönöm.
Igyekeztem mindent a kiskáté szerint csinálni. Az első főzésem sárgabarack volt. Vagy 60 l cefréből. Csak alszesz. A közepéből 1 üveget megkóstoltattam a haverokkal. HIhihi. Nagyon ízlett nekik, Pedig nem is pálinka.
Most már csak 20 l-es vödrökben van őszibarack, szilva. Viszont érdekesség, hogy nagyon különböző állagú. A szilva normális, csak a héj miatt vörös. / 2 vödör. / Az őszibarack okozta a meglepetést. Nem figyeltem a fajtákat, hanem ahogy hullott szedtem a vödörbe. / 5 vödör. / Van ami leveses, van ami lé nélküli. Már vizet is öntöttem hozzá, de meg se látszik. Egynek a teteje mindíg sötétbarnára szineződik. Még erjednek.
Rosz szagot nem érzek. Naponta 2.szer nyomkodom a bundát. Fedő van rajtuk.
Tegnap előtt sikeresen lefőztem a második pálinkámat. Az alapanyag kb. 35 kg aprószemű szilva volt (sajnos a fajtáját nem ismerem). Ebből magozás és fúrószáras pépesítés után kaptam kb. 45 liter cefrét. Került bele 4 dkg. budafoki élesztő, Endozym Cultivar (elvileg aromakiemelő) pekintbontó, illetve később 1.5 kg napfény. Leraktam a pincébe ahol a hőmérő vállmagasságban 22 fokot mutatott. Már az első 24 óra után hallhatóan forrásnak indult a cefre. Minden nap ment a gyufapróba és a bunda lenyomkodása. A 2. nap vége felé egy kis vászon lepedőbe tettem 3 marék magot és beleengedtem a cefrébe. A 6. nap este a gyufát egészen a cefre tetejéig tudtam engedni ezért azt hittem elkészült. Ekkor légmentesen lezártam a hordó tetejét mert csak a 9. napon szándékoztam főzni. Reménykedtem benne, hogy a "késői" főzés savazás nélkül nem lesz probléma. No, bezsuppoltam a hordót a kocsiba és lezötykölődtünk telekre. Közben meleg volt, a cefrét a csomitartóban sütötte a nap. Másnap csavarom le a tetjét, és egy nagy szisszenés, illetve az ismerős széndioxid szag fogadott. A gyufa már a hordó tetején kialudt illetve láthatóan és hallhatóan újra forrásba kezdett a szilva. Találkozott más is ilyen jelenséggel? Én azt hittem hogy a gyufapróba csalhatatlan. (még a bunda süllyedése vagy nem süllyedése ellenére is) Úgy döntöttem, kap mégy egy éjszakát, majd másnap nekiálltam a főzésnek.
Itt is meglepetés fogadott mert sikerült megtapasztalni a csalhatatlan technokol szagot. Az előző cseresznyénél nem talákoztam vele, sem az alszesznél, sem a második főzésnél. Mindenestere a végeredmény kb. 14 liter alszesz lett. Ez beköltözött a hűtőbe. Másnap ami kiült az alszesz tetejére azt igyekeztünk leszedni. Az egyik üvegbe egy kis zöld réz is került, amit teljesen kivettünk belőle. Utána a hétvégére szintén hűtőbe került a cucc, mert nem volt időm a főzésre, csak 4 nap mulva. Én is találkoztam a sokat tárgyalt rétegződéssel amiről mellékelek egy képet:
A második főzés előtt megnéztem az alszesz alkoholfokát ami 20 V/V körüli volt így nem kellett higítanom. Nagyon szépen cérnavékonyan indult és végig úgy is főztem. Az ötpoharas módszer szerint elválasztottam 5-ször fél dl. párlatot. Ismét éreztem a technokol szagot, olyannyira hogy végül az 5 pohár közül egyet sem öntöttem hozzá a pálinkához. Ahogy korábban írtam az első cseresznyénél ez elmaradt, ezért talán itt sem voltam elég bátor többet elvenni, mindenesetre ahogy átváltottam középpárlatra kb 2 perc mulva már csak a finom szilva illatot éreztem. 4 dl-ként gyűjtöttem a pálinkát aminek az alkoholfoka a következő képpen alakult: 1-77; 2-76; 3-75; 4-72; 5-70; 6-66; 7-61; 8-56; 9-48. Az utolsó eresztésnél már elkedtem érezni a fazékízt, de talán Feribá írta hogy kell bele egy kis büdös is, ezért megfogadtam a tanácsát. :) Ezután átálltam az utopárlatra, aminek az első 4 dl-e 37 fokos volt. Innentől többet nem mértem.
A végeredmény 3.9 liter 66 V/V-os finom szilva illatú tökéletesen átlátszó pálinka. Igazság szerint büszke vagyok magamra, mert az előzővel ellentétben ez nagyon tudatosan, a fórum tanácsainak megfogadásával készült. :)
Ami kérdés még felmerült bennem az az, hogy vajon a technokol szag eredhet-e onnan, hogy ezúttal használtam pektinbontót?
Újonc pálinkafőzőként átérzem a bizonytalanságodat, és próbálok támpontokat adni, mint civilben vegyész.
Ecetsav: ecet szagú
Vajsav: kb. áporodott gumicsizma/tornacipő szagú
Észter (jelen esetben leginkább etilacetát): technokol szagú
Az utolsó kizárható, mert a lepárlás legelején jön, akár cefrét főzöl, akár alszeszt finomítasz.
Arra gondolok, hogy a főzés vége felé, az alkoholtartalom csökkenésével párhuzamosan megjelenik az előpárlatban az a bizonyos sokat emlegetett, jellegzetes, savanykás "fazékíz" ill. -szag, lehet, hogy azt érzed.
Ecetes cefrével (hálistennek) nem találkoztam, de úgy gondolom, hogy az ecetsav hamarabb is átmegy a vízgőzzel, azt nem csak a végén éreznéd.
A vajsav, ecetsav egyébként romlott cefrére (levegő jelenlétében való erjedésre) utal, de ha többet mondanál a cefréd előéletéről, hogy mennyi ideig állt, miben tartottad, sűrűn nyitogattad-e, stb, akkor könnyebb lenne behatárolni a problémát, ill. azt, hogy van-e egyáltalán probléma.
Nem értelek. Te most hülyéskedsz velünk? A mai nap 19:53:39-kor ideírtad a kérdésed. Írogattál, meg elolvastad a belinkelt oldal tartalmát is. És ott nincs leírva a tudnivaló? Na jó. Igy nagyon komolytalan az egész dolog.
Kupeci! Tudom, régen kérdeztem és válaszoltál, de azért leírom, hogy mégis igazad volt az opálosodás ügyében. Tényleg olaj lehetett, mert hígítás után 1/2 nap a mélyhűtöben, majd 3 vattakorongon való áteresztés után csodálatosan tiszta lett. Azért érthetetlen számomra, mert első főzéskor leszedtemm annyi olajat amennyit csak tudtam, ahogy szoktam is az utóbbi években. Régen nem volt olaj leválasztóm, de akkor se volt opálosodás. Ráadásul ez már finomításkor se volt tisztán átlátszó, a hígítás pedig nem befolyásolta az opálosodást.
Mégegyszer köszönöm a segítséget!
Még egy kérdés! Az 1 liter/óra folyást 25 literes szimplafalú fazékszerű főzőnél nagyon kevésnek tartod?