A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Nem tudom, hogy egyáltalán lenne-e 240E, mivel nem sok megállót hagyna ki igazából, gyorsjárati jellege pont a fővárosi szakaszán volt, ami így jóval rövidebb lesz. A Villányi felé, ha az alapjárati 15 perces követés megmaradna, már az is hatalmas eredmény lenne, mert szerintem nem terveznek a Villányi felé semmit, "szokásosan szállj át"...
Valami rémlik, lehet abból merítettem a gondolatot én is. :) Tovább megyek, jó lenne a tervekbe beleszőni az 1-es (+19/49) leendő hosszabítását is, Gazdagrétre.
A 240E-vel kapcsolatban én arra gondoltam, hogy minden 2-3. mehetne a Moszkvára, vagy a 40E/188E, esetleg a BAH-hoz lehetne valamilyen végpontot tervezni (mert a Villányin igazándiból elég a villamos). A lényeg, hogy jó lenne, ha a 61-eshez maradna közvetlen kapcsolat.
Nem tudom mennyire lenne horribilis, de aluljáró helyett inkább az autópálya bevezetőt kéne megemelni és akkor lehetne alatta egy szintbeli kereszteződés a Sasadi-Budaörsin. Egy nagy körforgalmat el tudnék oda képzelni, hely is lenne hozzá, így a jövőben (autóval is) lehetne kerülő nélkül a Balatoni út/Őrmező-terminál felől a Sasadira, vagy Gazdagrét fele menni.
Ha már elmegy addig, akkor már menjen Újbuda-Központig. Ott is lesz metró, emellett fonódó villamosok meg 4-es. Az 53-as az egyetlen, amit nincs értelme Őrmezőről járatni, a többinél fennáll a veszélye annak, hogy nem megy tovább, pedig valami közlekedés kellene mindkét útvonalon, de a Villányin lévő megállóban is igen sokan szállnak le a budaörsi buszokról, így mint mondtam, azt is meghagynám, még ha nem is kétpercenként...
A 3-as számú pályamű egyik képén azt mutatja,hogy az 53-as a város felöl jön,és megy fel a sasadira.Ebből 2 verzió lehetséges:Elmegy megfordulni a garázs sarkához,vagy marad a másik végpontja az ujbuda center.Ez utóbbi tudom,hogy"érdekes",de nem olyan nagy hülyeség.
Igen, sejthető volt, hogy nem akarnák a 239-est a metró átadása után. Pedig nagyobb szükség lenne rá, mint a nagyon támogatott 7A-ra (7-es kellene sűrűbben és azt megtámogatni mással, de nem 7A-val). Újpalotára meg kénytelenek lesznek buszt vinni, s pont nem csak a Bartók Béla létezik - ahol tényleg párhuzamos a metróval - miután a gyorsjáratok megszűnnek...
Megnézem majd, sokszor hallotam már sokfélét. Az biztos, hogy ha lesz aluljáró, a Sasadi útra akkor se fog tudni a végállomásról menni, mert kijárata csak a Budaörsire és az autópályára lesz.
BKK írta egy FB kommentben, hogy a 239-est már nem kívánják fejleszteni a hátralévő időre. Sajna már nem tudom melyik bejegyzésben volt, így elég nehéz lenne visszakeresni.
Kövezetek meg,de mintha tegnap olvastam volna, miszerint ok hogy van ez a törvény a Volános dologról, de ha jól olvastam akkor :
Az illetékes önkormányzat, miniszter, megbízhatja a fővárosi üzemeltetőt is a Fővároson kívüli járatok üzemeltetésére is.
( vagy ez most nem így van? )
----------------------
Megbízhatja.
De.
Nem bízza meg.
A dolog onnan indul(t), hogy ha anno a fővárosi buszüzemeltetést az első közszolgáltatási szerződés megkötésekor a BKV versenytárgyaláson (tenderen) nyrte volna el, akkor főváros határán kívüli járatok üzemeltetésével is megbízhatja a miniszter.
De nem így volt.
A BKV kijelöléssel és nem tenderen nyerte el a munkát mint Belső Szolgáltató.
Mármint a főváros, saját, Belső Szolgáltatója.
Ez a színtiszta jog.
De !
A jogászok most abba akarnak belekötni, hogy persze, hogy kijelöléssel nyerte el a BKV a fővárosi buszüzemeltetést, hisz nem is volt más, nem is volt kivel versenyeznie.
Ezt vitatják a minisztériumi jogászok, mondván lehet, hogy nem volt esélyes jelentkező, de biztos lett volna jelentkező, még ha eleve esélytelen is, tehát meg kellett volna hirdetni anno a fővárosi autóbusz vonalainalak üzemeltetését, nyílt tenderen.
Azt egyik fél sem vitatja, hogy nem hirdették meg.
Így viszont tender nélküli (kijelöléses) belső szolgáltatónak minősül, vagy minősülhet a BKV autóbusz üzletága s mint ilyen elveszíti automatikus jogár a város határain kívüli buszüzemeltetésre.
Ez a jog így visszaszáll a miniszterre.
A miniszter meg saját hatáskörében (ehhez joga van) nem a BKV-t jelöli/jelölte ki további városhatáron kívüli üzemeltetésre hanem másik szolgáltatót.
De arról mindenki hallgat, hogy az eredeti (első) közszolgáltatási szerződés ( Főváros-BKV között) létrehozásakor ki volt az aki "elfelejtette".............elmulasztotta...........a nyilvános tendert lefuttatni amin valószínűleg (99%) amúgy is a BKV nyert volna.
A 239 Újpalotára miért lenne végképp kiszámíthatatlan? Amúgy sem alapjárat lenne jellegében, hanem zónázó, pont emiatt megosztaná az utasforgalmat, mert azok az utasok, akik célpontja nagyobb belvárosi csomópont, de olyan helyen lakik, ahol a gyorsjáratok nem állnak meg szívesebben várná meg, s nem foglalná a helyett a mindenhol megálló alapjáraton, s nem is lenne annyira túlzsúfolt - és pont emiatt kiszámíthatatlan - mint ma. Én a 239-est nem szűntetnlém meg, a 7A helyett sokkal jobb lenne, én csak a reális esélyeket írtam le, abban pedig megszűnik...
"Az 53-as hogyan? A Sasadi útra hogy kerülne rá, ha Őrmezőről indul?"
Még régebben láttam egy tervet az autópálya alatti 2 U formályú aluljárórol.De nem találom..és az aluljáró kijárata a sasadi úttól nyugatabbra lenne,csak arra nem emlékszem,mennyivel.Lehet,hogy körbemenne a hamzsabégi felé,mint már írták.
Nagyon jó ötlet a 239 megszüntetése, akik azzal járnak, köztük jómagam is, nem sokra mennek az M4-el... a 8-al meg átkavirnyászni a fél várost szintén nem az igazi, így sajnos sokaknak újra a 139 + 8/112 kombó marad.
Teljesen mindegy ki foga üzemeltetni a 40-eseket, meg a Tbálinti járatokat, a végállomásuk úgy is Őrmező lesz.
A logikus lépések: a 8-as lehozatala, ezzel nem jár rosszil végül is senki. 139-est én a mai formájában meghagynám, kicsit ritkábban. 239-est belehet áldozni, ha csak nem valami úton-módon kirakják Újpalotára, bár nem hiszem hogy beveztnék a 2 alapjáratos struktúrát Újpalotára, mert azzal végképp kiszámíthatatlan lenne a közlekedés. Szóval kuka. Vagy marad, de Őrmező-gazdagrét és szólókkal.
A 53-as a Nagyszőlősi miatt tényleg maradhatna változatlan, csak azt nem értem miért akarjátok a 150E-t meghagyni, mikor ott lesz a lakótelepről lényegében a metró Újbuda-központba meg be egyenesen, átszállásmentes kapcsolatot biztosítva a Belvárosba. 14-es család meg azért szépen kifogja venni a részét a megszűnő, ritkuló 7-es teljesítményből azon a pár megállón, így azokhoz sem kellene nyúlni.
Kövezetek meg,de mintha tegnap olvastam volna, miszerint ok hogy van ez a törvény a Volános dologról, de ha jól olvastam akkor :
Az illetékes önkormányzat, miniszter, megbízhatja a fővárosi üzemeltetőt is a Fővároson kívüli járatok üzemeltetésére is.
( vagy ez most nem így van? )
Mindezt csak azért ,mert valamiért nagyon akarják hogy a Volánbusz legyen itt sok helyen..... nem pesszimizmusból írtam csak informálódom, mielőtt valakiknek bökné a csőrét!
Az agglós vonalakért szvsz. meg fog kűzdeni a BKK/BKV páros, szóval még ne írjuk le a jövőjüket. Az viszont tény, hogy vissza lesznek vágva Őrmezőnél. Számomra az nagy kérdés, hogy a 139-es elég lesz e egyedül a Budaörsin, mivel most sokan elmennek a Villányiig 153/240E-vel és onnan 61-el mennek tovább, de úgy néz ki, ez a lehetőség a jövőben kiesik. Egyáltalán hol lesz átszállási lehetőség a 139-re? Kifele irányba megintcsak érdekes lesz a buszok útvonala, az autópálya kivezető miatt vagy a Hamzsabéginél fordulnának, vagy az Egér úton át mennének (vagy talán egy aluljáró elférne/épülne, mert azt nem látom terveken)? 239-es is megy a levesbe, ha minden igaz, így a Ferenciek-Astoria is plusz egy átszállás lesz (vagy kerülő, ha a 7E marad jelenlegi formájában).
...(valamelyik átkerül az Ajnásckő-Hamzsabégire)..., ezt még a 150-250-hez írtam, csak utána javítottam át 87-esekre, mert nagyobb a valószínűsége annak, hogy azok maradnak, azok pedig nem kerülnek át, mert ott mennek.
A 86-os nem fog tovább menni, mivel a tervekben a Batthyány térig visszavágás szerepel a fonódó villamosokkal kapcsolatosan... ettől függetlenül már 4 évvel ezelőtt se értettük, hogy a Függetlenségi Parknak hangzatos nevén kívül mi értelme, mint végpont. Haverokkal mindenki azonos állásponton volt, hogy Gazdargrétre fel kellett volna vinni a 153-as helyett, olcsóbb is lett volna és nem menne "üresen" a Kosztolányi és a Függ. Park között, miközben kell egy külön 153-as mellé!