Köszönöm a válaszokat! Reménykedtem benne, hogy ezt a választ kapom. Van egy (saját állítása szerint) hozzáértő ismerősöm, aki kóstolta a pálinkám. Azt mondta, hogy tényleg nagyon jó, de ne tegyek bele élesztőt, mert ő élesztős utóízt érez benne.
Semmi baj nem lesz! Az élesztő gomák gyorsan szaporodnak, a zajos erjedéskor többszöröse van a cefrébe, mint a kezdeti löket. Legalább mindjárt beindul!:))))
Sziasztok! Ha túl sok élesztőt teszek a cefréhez, lehetséges hogy élesztő utóíze lesz a pálinkának? (30 liter őszibarack cefréhez tettem fél zacskó-10g- Unikén borélesztőt a 6-7 g helyett.)
Az élesztő! Az irányitott erjesztés semmihez nem hasonlítható minőségi változást okoz! A boromat reduktív módon erjesztem, és a tetején elszaporodott fajélesztőből marha egyszerűen oltogatom a cefréket, amik azonnal mozgásba indulnak. Amúgy meg napokig rohadnának míg elindulna valami kétes erdetű erjedés. 200 liter fügecefrénél járok... Ja és savazok mint állat, mert a füge 6-os pH-n majdnem semleges, így savassan jobb nekem is meg az élesztőknek is!
2003-ban, a bérfőzetéseim idején nagyon jó szilva került, megítélésem szerint nagyon jó is lett belőle a pálinka, ezért eltettem 2 üvegben a két fiamnak majd valamilyen alkalomra jó lesz, most már ugye 9 éves.
Tavaly vettema főzőmet, azóta főzök is, a nagy arányban itt is felszedett ismeretek birtokában.
A párlatok menyire jók, ezen lehet vitatkozni, én soha azelőtt életemben nem ittamolyan ízű pálinkákat, mint amilyeneket főzök, egy új világ nyílt meg előttem.
Az idén felbontottam kíváncsiságból a 2003-as szilvát, amit akkor különösen finomnak éreztem.
hááát...nem tudtam volna megmondani, hogy milyen, ha nem tudom, hogy szilva.... nyomába sem érhet a leghitványabnak sem azokból, amiket főzök.
Erős, de jellegtelen, ízetlen......
a különbség egy része pedig bizony a cefre erjesztésén múlik, hiszen 75%-ban az határozza meg, milyen lesz a pálinka.
Az élesztőzés leszólása súlyos ismerethiányra utal részedről, a kémiával senkisem foglalkozott a régiek közül, miért ne használjuk a tudományt, ha jobb lesz tőle valami?
A hétvégén Hajdúsági vendégeimnek csomagoltam egy kis kóstolót, hazaérve megkínálta a "nagytapasztalatú" apóst.egy fintor után közölte hogy nem mar íze illata jó de nem mar, na az ilyeneket már nem nevelik át a jó pálinkára.
...."nem is sejtettem hogy a pálinka egy egész más ital mint azt sokan gondolnák !"
Ez nagyon úgy van!!!
Közben változnak az ízlések is, de sajnos elég lassan. Ezért van az, hogy az én pálinkámra már két öreg szaki is mondta, hogy ez valamilyen eszenciával van csinálva, mert ilyen csövön ki nem folyhat.
Pedig csak úgynevezett egymenetesek.
A szennyeződéssel is igazad van, de azt bizony le nem mosod:-)))
Az unokámnak pedig minden gyümölcsöt megmosok. Nekem pedig kell az a kis méreg:-))))
Vannak dolgok amit figyelmen kívül hagysz -és ez talán azért van mert te sem a "csirkék" közé tartozol már!
Ma te sem szedhetsz olyan gyümölcsöt ami "tiszta " a te mosatlan permezetlen gyümölcsöd ha egy három éves gyermek megenné kómába kerülne -annyi szar van rajta > gondolj bele amikor te gyerek voltál hány mezőgazdasági repülő szórta a mérget ? hány repülőgép huzta a csíkot ennyi méreg az egész történelemben nem érte a szép földet mint ma !
Ezért is csúsztatás arra hivatkozni hogy "régen " !
A gombákról meg annyit > moshatod sikálhatod akkor is lesz spontán erjedés !
És itt az ami ért az élesztőt bele tesszük - mert a gyümölcsökön sok fajta gomba jelen lehet és akár "félre is viheti az erjedést " ha nem használ nem is árt azért azt sugallja hogy szart sem ér ? de mégis bele teszed !
Én sem a kétéves nyeretlenek közé tartozom már én se használtam régebben élesztőt azokat a pálinkákat is meg ittuk -de ma is emlékszem arra hogy mindig éreztem azt hogy na ezt "otthon főzték " - amíg az első ZD -n meg nem kóstoltam a nálam jobbat főzők pálinkáját nem is sejtettem hogy a pálinka egy egész más ital mint azt sokan gondolnák !
Azért azok a régi pálinkák nem mind volt sikertelenek. Zömében, azonban tényleg ihatatlan, büdös párlatok voltak.
Az élesztővel kapcsolatban. Én az idén használok először sütőélesztőt. Nem látok semmi különbséget az eddigi erjedés és a mostaniak között. De "ha nem használ nem is árt" alapon beteszem.
Itt egy dolgot meg kéne említeni. Az én gyümölcseim nem láttak permetszert, így a gombák, köztük az élesztőgombák is élnek és virulnak.
Soha nem mosom a gyümölcsöket, és feltételezem, hogy nem vagyok egyedül. Még azt sem, amit megeszek. (azt használd pálinkának, amit szívesen megennél):-))))) Így nem távolítom el az élesztő gombákat sem.
A permetezett gyümölcsnél el tudom képzelni, hogy a kóros gombák elpusztításával az élesztő gombák is károsulnak, ezért jó ha pótoljuk őket!!!!
A mosás azonban nem segít a permetező szerek eltávolításában sem, mert azok vagy felszívódnak, vagy úgy vannak megalkotva, hogy az eső le ne mossa őket.
No igen, régen még azt sem tudták (az olvtárs talán még most sem), hogy az élesztő egy élőlény, mégpedig gomba! Még szerencse, hogy az olvtárs nem hallott valszeg a savazásról (nehogy tőlem halljon róla először).
"Kis pontosítás: Szerintem az etil-acetát kialakulásához nem kell melegíteni a cefrét, ez az észterezési reakció simán lejátszódik szobahőmérsékleten."
No, apránként összeáll a kép nekem is, hadd foglaljam össze.
Az etil-acetát képződése egyensúlyi reakció, vagyis egy időben jelen vannak a kiindulási komponensek (etanol, ecetsav), és a termék (EtAc).
Amikor elkezdjük lepárolni az elegyet, az történik, hogy a legillékonyabb komponens (EtAc) elkezd fogyni a rendszerből. Az egyensúlyi reakció viszont arra törekszik, hogy az elfogyott terméket pótolja, amíg újra be nem áll az egyensúlyi koncentráció, de mi újra elvesszük onnan az EtAc-ot, és így tovább, amíg el nem fogy valamelyik kiindulási komponens. Az ecetsav normál körülmények között legfeljebb nyomokban lehet jelen, ezért nyilván ő fogy el először (ha nem, akkor az nagyon szar ügy :)), szóval ezért nem életszerű, hogy a párlatban ecetsav jelenjen meg.
Na, ennyi bölcsesség után megyek, és kitakarítom a kifőtt szilvacefrét az üstből (nem volt egy csepp EtAc szaga sem az elejének, ha hiszitek, ha nem ;))
Mostanában nincs időm fórumozni,de ahogy felnéztem azt hittem nem jól látok.
Döbbenet amiket írsz!PL: "Minden pálinka szerető, hozzá értő öreg ember azt monta, hogy NEM szabad élesztőt rakni a cefrébe,Minden pálinka szerető, hozzá értő öreg ember azt monta, hogy NEM szabad élesztőt rakni a cefrébe, "
Szerinted egy kereskedelmi főzde mennyit főzne egy évben,ha kivárná a cirka 6 hetet,mire kiforr a cuccos?Nemférnének egymástól a cefretárolók!!
Ha elolvastál volna legalább EGY szakirodalmat erről a szakmáról akkor nem írnál butaságokat.
Azt a pálinkát,amit emlegetsz,na azt szokták kerítésszaggatónak,meg gugolósnak hívni.Egyébként tényleg megerjed élesztő nélkül is,de azok az élesztők,annál az alkoholszázaléknál ahol a fajélesztők még vígan "erjesztenek",már rég kidöglenek.Ergo marad benne cukor,ergo kevesebb lesz a pálinkád.Azok az öregek azért mondták,mert nekik is olyanok mondták,akiknek fingjuk nem volt az erjedésről.Szerinted el tudták volna mondani azok az öregek,hogy pontosan mi és miért történik a "forráskor"?Dehogy tudták volna.Itták az utópárlatos,savanyú,52%-os lőréket.Úgy gondolom bármely jelenlegi fórumtárs pálinkája röhögve alázná azokat az élesztőmentes-rohadt gyümölcsből-hónapokig vashordókban tárolt "pálinkákat".
"szóba sem jöhetett az álltalatok preferált 10. napi kifőzés." Itt ezt preferálják? Én pont az ellenkezőjét vettem észre a mostani hozzászólásokban.
"Amikor már kifort rendesen le kell zárni a hordó tetejét légmentesen és hónapokig károsodás nélkül eláll!" szerintem meg akkor is le kell zárni légmentesen mikor erjed.
Amúgy az öregek szerinted hallottak elő és utóerjedésről?
Az az élesztős dolog meg úgy hülyeség, ahogy van. Az irányított erjesztésen van a hangsúly, amit ezzel tudsz elérni. De ha nem teszel bele, akkor is az élesztők indítják be a folyamatokat. Szóval az öregek vesztettek.
Azok a hozzáértő öregek a napilapokon kívül nem olvastak el semmit egész életükben.Iskolába sem jártak,ezért aztán ők csak öregek voltak,de hozzáértők nem.
Amikről itt olvashatsz,azokat a dolgokat egyetemen tanítják.A két világháború közt már jelent meg könyv ezekről a dolgokról,tehát nem most lettek kitalálva.
Mielőtt ostobaságokat írnál menj el könyvtárba és olvass!!!
Nálad és nálam sokkal okosabb emberek leírták,hogy mit kell csinálni.Tanulj tőlük!
Járni járok (elég gyakran), de nem a legjobb időpontban. Hétfőn megyek arra reggel 6 körül és valamikor majd éjszaka, vagy kedd délelött vissza. Sajnos eggyiksem ideális időpont egy látogatáshoz. :(
Előbb válaszoltam sogi01-nek, abban leírtam a főző jellemzőit. Második főzésnél jöhetne valamivel gyorsabban, mert ott nincs leégés veszély, de akkor nehezebb az elválasztás. És különben is "a pálinkafőzés nem a hamar emberek sportja!" :)
A Te főződ jóval szélesebb emlékeim szerint mint az enyém. Az enyém a hagyományos tejeskanna forma, mivel az is volt.:) Ráadásul vékony a páracsövem is, nem pörkölhetek alá, mert megemeli a kalapját a kanna, :( nem bir elég gőzt elengedni.