Keresés

Részletes keresés

szilvakukc Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75286

Há má hogyne! Ismerem is a történetet. Tancsi elmesélte:

 

"S szóla  Tancsi, ahogy ott lenn

Áldogált a fa alatt:

Ugorjatok, nem eszlek meg,

Hisz alig vagytok fél falat.

 

Ismeretlen kis almácskák,

Ha nylonomra potyogtok,

Ígérem, hogy még ma este,

Becefrézve rotyogtok.

 

-Mit képzelsz, Te tudatlan?

Az agyadban nincs rólunk adat?

Nem láttál még sosem almát?

Főleg ennyit, s ilyen vadat?-

 

-Lejövünk, és szétcincálunk,

Te tudatlan nyihannya,

Hogy elenyészel nyomtalanul,

Mint a viszhang Tihanyba!-

 

Így is történt, ráugráltak,

A védtelen skacmagra,

Csak hogy azt sem ejtették ám,

Se fejre, se kalapra.

 

Összefogta nylonjának,

Négy csücsökét, egyvégbe,

S egy mozdulattal a sok kis hülyét,

A hordóba tevé be.

 

Így történt, hogy vadalmáink,

Szelídülve hunyászkodtak,

S belőlük a fiú, s még páran,

Aljasul leittasodtak.":))))

 

Előzmény: templomhegyi (75285)
templomhegyi Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75285

Akkor az a megszeliditett vadalma lehet ,még nem hallottál róla :)))

Előzmény: szilvakukc (75283)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75284

Józsipapa, köszönöm a válaszod!

Előzmény: csalitos (75224)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75283

Kissé semleges??!! Akkor az nem vadalma. A vadalma, ahogy Baracilin is írja, fanyar mint az állat, a pálinkája is minden, csak nem semleges.

Előzmény: Tan-csi (75239)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75282

Ilyen a szénszűrő ez eggyáltalán jó???

 

Előzmény: sogi01 (75279)
jatti1 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75281

Egyszerre írhattunk! :) Már elgondolkodtam és levontam ugyan ezt a következtetést. A baj az, hogy mindannyian az ízes etil előállításáról beszélünk, de kevesen tudják, hogy a metil hogyan keletkezik nagy mennyiségben, és ezért félünk. Pedig lehet, hogy ha tudnánk az előállítását akkor azt is tudnánk, hogy mit kerüljünk nagy ívben! Azt megjegyeztem, hogy gyümölcspálinkában számottevő metil nem lehet, de azt nem tudom/tudtam, hogy a cukor hogyan befolyásolja.

jatti

Előzmény: vf1 (75276)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75280

Meg nekem is, mert én meg veletek vagyok.:DD

Előzmény: vf1 (75276)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75279

Azt tudom ... Valamilyen likőrnek esetleg ágyasnak még jó lenne . Kár lenne kiönteni,de ha más megoldás nincs?....

Előzmény: csiba00 (75277)
jatti1 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75278

Közben akaratom ellenére erre is válaszoltam! :) Amúgy mind a két válasz innen jött, és ahelyett, hogy gondolkodtam volna, mindjárt a billentyűhöz nyúltam. :(  Egyszerűbb mint gondolkodni! "Nem kell mindenhez érteni, csak meg kell találni azt az embert aki megoldja a problémát!"

jatti

Előzmény: csalitos (75272)
csiba00 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75277

Nem nagyon tudom, de azt azért tudd, hogy a szén nem válogat, kiszed mindent, nem csak a rossz ízt.

 

 

 

 

Előzmény: sogi01 (75274)
vf1 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75276

Snapszmesternek higyj, majd mindenkit Ő tanított ezen a fórumon!

 

 

 

Meg nekem (is), mert én linkelem be minden nap a fontos tudnivalókat.

Előzmény: jhjenő (75265)
jatti1 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75275

Közben én is megválaszoltam magamnak. :)

jatti

Előzmény: Törölt nick (75270)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75274

Sziasztok!

Van egy nagy problémám: még másfél hónapja főztem almát,amit sikerüllt leégetnem,mert nem figyeltem eléggé.. Finomítás után is éreztem,most másfél hónap elteltével is érzem.

Aktiv szénnel ki lehet szűrni? Ha igen,hogy? a szenet már megvettem.

Gasparius Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75273

Jó estét mindenkinek!

Most az örök problémával jövök elő, ami a közép és az utópárlat elválasztása.

Talán már ki lett tárgyalva a fórumon, de most arra lennék kíváncsi, hogy vajon azok, akik nem csak szagolják, hanem kóstolják is a párlatot, minek alapján végzik az elválasztást? Milyen a kóstolás folyamata, módja? Mivel közömbösítik a száj ízt, hozzák vissza az elfáradó ízérzéket?

Csak azért kérdem, mert bennem minden egyes alkalommal van bizonytalanság, nem találom a zsinórmértéket az ízlelésemben, meglehet, nincs is.

Most lettem kész némi körte finomításával és tökéletesen nem vagyok biztos abban,hoyg jó helyen választottam el.

Ugyanis beveszek a számba egy kortyot és teljesen más a helyzet, ha egyszerűen lenyelem, várom az utóhatást, mondok egy véleményt.

Más a helyzet viszont akkor, ha miután a számba került, megforgatom benne, eloszlatom fejrázással a nyelvem mindkét oldalára, na ekkor azonnal előjön a fazékíz, ami egyéb módon nem. Viszont ekkor egészen hamar.

Aztán lenyelem és kelemes gyümölcsös ízt érzek mégis.

Tehát a kérdésem, ki, milyen módon kóstol, megvárja-e valaki a durva főtt ízt, kinél hogyan működik az elválasztás?

Persze tudom ez a nehéz és ez a sava-borsa az egésznek, éppen azért forszírozom, már nem először.

Én 50%-nál kezdem a kóstolást, volt, hogy 40-nél, de az télleg utópárlatos lett.

A nyelv bizonyos részeken érzi a keserűt, savanyút, édeset, mindet máshol....

teljesen el kell-e oszlatni a szájban a párlatot, vagy nem?

A kóstolás egy idő után fárasztja az érzéket, meg aztán az alkoholbevitel is megteszi a hatását, volt, hogy 15-20 pohárig elmentem és még mindig nem voltam biztos benne, hogy el kel választanom.....nehéz....dehát ezért szép nem igaz?

 

 

csalitos Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75272

   Csodálkozom rajtad, hogy nem tudod eldönteni, hogy egy állitás igaz, vagy hamis.

   Emlékszel arra, hogy ez mikor volt?

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=104607567&t=9007484

 

   Ejnye-bejnye!

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: jatti1 (75271)
jatti1 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75271

Ez mindennel így van, ha több embert kérdezel. Mindenkinek meg van a tuti receptje, ami néha ellentmondásos. Az, hogy kinek mia jó pálinka az a saját ízlésétől függ. Bele kell vágnod és ha már föztél 1-2 adagot eldöntöd, hogy ízlet-e vagy sem. Ha ízlett akkor úgy csinálod tovább! Ha nem, akkor már konkrétan tudsz kérdezni, hogy mi nem volt jó, azon hogyan kell változtatni. Ha a reggelenként bellinkelt oldal alapján csinálod, nagy hibát nem követhetsz el! Nem biztos, hogy az első pálinkád jó lesz, de nem lesz nagyon hibás. 

Ezzel a metillel most engem is megkevertek, de inkább hiszek SM-nek, mert ha nem lenne igaza akkor nagyon sokan meghaltak volna Magyarországon is az "arany háromszögben" készült italoktól!

jatti

Előzmény: jhjenő (75265)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75270

Akkor a fél országnak már annyi lenne :)

Előzmény: jatti1 (75263)
Tan-csi Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75269

Azt bizony! De nem mindegy milyen színűt! :))

Előzmény: norris53 (75251)
Tan-csi Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75268

Jó, csak úgy tovább tart! :))

Előzmény: Cernunnos, (75249)
norris53 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75267

Ne kérj bocsánatot !!

 Minden ide tévedőt meg tréfál ez a társaság főleg ha ilyen félszeg a belépőd !

Ha pálinkát szeretnél főzni itt a helyed légy türelemmel és kérdezz mielőtt cselekszel -mert utólag is tudunk tanácsot adni de segíteni már nem mindíg :-))))

Előzmény: jhjenő (75265)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75266

Igen, valóban rengeteg galagonya van. 100 méteres erdősávon 5 bokrot is láttam... egytől egyig dugig..

De ha ennyire kényes bele se kezdek. :D

Előzmény: barkócza (75235)
jhjenő Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75265

Bocsi hogy nem tudom , de soha még nem főztem pélinkát úgy érzem hogy mindennek utána olvastam és itt a fórumon csak ösze zavarnak ,

godlock Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75264

Szia

Kezdésnek ez a megoldás lesz, legalább ezt a szezont bírja ki a masina, aztán korszerűsítve lesz. Nem szeretném, hogy a cefrém tönkre menjen. Természetesen minden biztonsági dolgot felteszek. Már csak a fenekelés van hátra, oldalán lesz egy cső nyomásmérő órával és egy lefújó szeleppel. Na de mekkora legyen a lefújó szelep?

Ilyen műszert tervezek beletenni.

 

Előzmény: deszegregator (75243)
jatti1 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75263

Na most össze lettem zavarva. :(  Biztos, hogy cukorcsfrétől hullanak?

jatti

Előzmény: csalitos (75260)
manta-z Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75262

Annyi metil volt abban a cuccban ami nem származhatott hibás cefrézésből. Ott valószínű valami denszeszes okosság történt.

Előzmény: csalitos (75260)
jatti1 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75261

Ezt kérdeztem én is! De SM már megválaszolta, hogy a cukorból lesz a legtisztább etil. Igaz azt is írta, hogy nem a legfinomabb, de itt a fórumon elfogydott a 3% napfény a jobb ízkihozatal miatt. Ha emlékeim nem csalnak, akkor ez egy vak teszt alapján lett meghatározva.

jatti

Előzmény: jhjenő (75257)
csalitos Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75260

   Az ám, hogy hullanak a csehek, mint ősszel a legyek. Meg már a szlovákok is. És mitől? A metiltől! Igy jár minden elveteműlt aki issza, meg aki szaporitja, ráadásul cukorral...

Előzmény: jatti1 (75256)
snapszmester Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75259

Ez nem méregkeverő topik hanem pálinkás.

Ha metilalkohol lenne bármiben nem ajánlanánk. A cukorból van a legtisztább etilalkohol.(nem a legjobb)

Előzmény: jhjenő (75257)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75258

Köszönöm válaszod!

 

Előzmény: Feriba51 (75242)
jhjenő Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75257

Akkor nem szabad bele cukrot tenni ?

 

Előzmény: jatti1 (75256)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!