Ezt a túrát sajnos nem ismerem, a környéken már voltam, tényleg szép. Sajnos inkább Budapest környéki túrákon voltam eddig, de mostmár szemezgetünk egy-két távolabb levővel is. Kár, hogy ez a túra is elmarad, elmentem volna szívesen.
A reményt még nem adtam fel, hogy a Tátralátót megrendezik, remélem csak a könyvből maradt ki.
Elnézést fiúk-lányok a szellős hozzászólásokért, de az elmúlt héten Prága és Krakkó utcáit koptattam, némi Cseh óriáshegységi és Magas-tátrai túrákkal fűszerezve. Higgyétek el, ez sem rossz (csak arról nem itt kell beszélgetni).
Szóval elolvastam ezt a szösszenetet, megnéztem, hogy kiről van szó, aki 12× képes volt végig menni, és rájöttem, hogy nem ismerem.
Én nem vagyok annyi, csak 4×-es, és nem is fogok elmenni 12×. Soha. Ha szeretitek a 100-as túrás kihívásokat, akkor ajánlom a Rozsnyó és Kassa közötti 100 km (mért adatok szerint 90-92 km) és 2900 m (mért adatok szerint 3300 m) leküzdését, Rozsnyói 100-as vagy Rudohorská 100-vká néven.
Vagy ha ahhoz kell csatlakozni, hogy ki-mit-hányszor, akkor említenék néhány túrát:
- Cserehát 105
- Petrik 115
- Mecsek 90
Esetleg még a Mátra 115, ahol sajnos csak 1× vettem részt.
Menő-manó!
Szombaton mikor érkezzünk Sátoraljaújhelyre, 17.57 v. 20.21!(2-kor v. 4.kor kell indulnod, Vgy-n nincs csatlakozás) Én a későbbit javaslom, mert a másikon nagy a nyomulás, ezt az Öreg Bencéről tudhatod. Szállás 600-ért van, de 100 Ft.-ért lehet "bivakolni" is. Szerintem bivakoljunk (sátor talán nem is kell) a szállásról úgysem hallottam túl sok jót. A jövő hétre kb. meg van oldva a közlekedés.
Figyelem!
Nem hiszem, hogy sokatokat érintene, de a Zsuzsi 25 a szombati munkanap miatt vasárnap lesz, ma beszéltem a rendezővel. Én a Zemplén 50-nel dupláztam volna meg, de ez most nem jött össze.
A turbolya kb. 1 méter magas, virágzata fehér, ernyős. Kicsit hasonlít az ánizsra, még az illata is. Nitrogénben gazdag talajt kedveli (akárcsak a csalán), május környékén virágzik, ezért nem láthattad, éppígy csalánt se sokat láthattunk (szerencsére). Bizony a Rózsa Sándor barlang csak akkora amekkorának láttad. A cseppkőképződménye is csak cseppkőfolyás. Kissé látványosabb a Sárkány-barlang farkasfogas cseppkődrapériája, látványosságban azonban meg sem közelíti pl. a budai cseppkőbarlangok cseppköveit. Ez inkább egyfajta érdekesség.
Szolgálati közölmény!
Felkerült egy jó nagy adag teljesítménytúra a naptárba, nevezetesen a
Szellemes lélek nappali tájékozódási teljesítménytúrától a BEAC Maxiig.
Ha valakinek lenne egy kis szabadideje, és összehasonlítaná a túranaptárral, a szokásos köszönetre számíthat. :) Nagy része az esti órákban készült, úgyhogy lehet benne hiba.
"Bányahegyre egy szusszal mentem fel, ennek következtében a pontnál leültem pár percre. A ponttól lefelé menet gyönyörű héricseket láttam, idén először."
Sajnos az en lemaradas50 beszamolom is hiaba varat magara, ugyanis egyeb husveti csaladi program miatt sehogy se tudtam elmenni, nem ertem volna idoben haza. /Tavaly jobb volt az idozites mert ugyanilyenkor a PVV tura volt autos hazarepitessel :)/
Helyette bringaztam egyet. Bar ezzel nem mondok meg tul sokat, de eletem leghosszabb bringas turajat tettem meg reszben terepen /ennek nyomai lathatoak is rajtam tobb helyen is:))/ Hetfon viszont teljesseggel alkalmatlan utcai cipoben kirandultunk a cuha patak volgyeben.(8 km mentunk csak de azt eros telj.turatempoban kulonben elment volna a bzmot, es varhattunk volna orakat a kovetkezore) El is gondolkoztam azon mennyire sok mulik a helyes felszerelesen, es mennyivel nagyobb teljesitmeny azoke akik nem megfelelo cipoben tudnak gyorsan sokat menni.
Szoval a lenyeg amit akarok irni en is gratulalok a gyorsaknak, a lassuaknak a hosszu tavuaknak es a rovidebbeknek is es mindenkinek aki ezt a szep tavaszi unnepet tobbe vagy kevesbe a termeszetben toltotte el:)
Bénó, én meg a Szén-patak 35-öt nem találom, pedig annál szebb tájakon vezetö útvonalú túrával (Szén-patak völgye, Galyatetö, Mátraszentimre) eleddig nemigen találkoztam. :(
Sajnos, még az utolsó (10-es) kategóriába se férek bele:o)
Megpróbáltam képbe kerülni (szép a mai termés), ennek alapján én is csatlakozok Tibet-hez.
De hogy a hozzám hasonló, többszörösen nem ttúrázók (see below: G50 és recenziói:o)) is örülhessenek, kívánok mindenkinek túrákban gazdag, szép tavaszt.
A Mátra csodálatos, rengeteg apró kis madár teszi-veszi magát és már ott is dagadnak a rügyek.
Azért a hét végén már ott leszek az Alföldön, meglátogatom a kvte és csapata rendezte túrát. Ha minden igaz, május 2.-án KÁLI 30. Addig csak AK.
TT helyett három csodás napot töltöttem a barátaimmal a Zemplénben (KékTúra és 700m feletti csúcsok hódítása). Leírás majd a KékTúrázókban lesz, jelenleg ott is csak párszavas.
Gratulálok minden 100-as, 75-ös, 50-es, 25-ös, 20-as 10-es teljesítőnek :-)))
Tibet
jó, hogy szólsz. sajnos a rendezőnek nem jutott eszébe!
tudtommal azért nincs a naptárban, mert akkor még úgy volt, hogy idén nem kerül megrendezésre.
most úgy tűnik, tényleg lesz.
mindenesetre a honlap a frissebb, tehát úgy tűnik, megrendezik. majd írok nekik...
Tudom, hogy augusztus még messze van, de kerestem a túrák között kiírva a Tátralátó túrát, és sajnos nem találtam rá. Eszembe jutott a honlapjuk, ott pedig látom, hogy kiírták augusztus 10-re. Most akkor mi az igazság? Lesz túra, csak kimaradt a kiírásból vagy idén elmarad?
Előzetes telefonos egyezetés alapján 2 tál gulyáslevessel melegítettem be a túrára. A rajtnál találkoztam Jávor Zolival ill. Herczegfalvi Zoliékkal, akik sajnos már abbahagyták a túrát. Egy különleges, a szokásostól eltérő időpontban rajtoltam: 0:00-kor. A várost elhagyva a Nagy-Remete-dűlőn közeledtemre egy sündisznó gömbölyödött össze. A jól ismert úton értem a Bolnokai-erdőbe, majd a hosszú völgyön végigsétálva értem a Nagytarcsai műúthoz. Az ep-t elhagyva néhány eltévedt túrázót igazítottam el, majd Pécelre érve Rolandék bélyegezték itineremet. Ezután következett a túra legszemetesebb szakasza, majd Rákoscsaba ep-től már hamar (5:47-kor) beértem a célba. Pécelig egyedül, onnan egy 100-as résztvevő társáságában túráztam. Hangulatos hajnali túra volt.
A Nyugatiból az 5:25-ös vonattal érkeztünk Albertirsára (B. Vali, N. Tamás és ?.(szemüveges) Tibor. Sikeres nevezés után még a rajtban találkoztunk Nagy Lajossal és klasszikus csapatával. A szervezők az itiner mellé egy kicsinyített (kb. 1:32000-es) FF katonai térképmásolatot is adtak, így a tájékozódás nem okozott gondot. A tájékozódás szempontjából még kijelenthetem, hogy ez volt az eddigi legjobban szalagozott + táblázott teljesítménytúrám. A rendezők e téren néhol már túlzásba is estek: egymással párhuzamos utakat, valamint a kispistázási lehetőségek jelentős részét is kiszalagozták.
Az 1. ep-t elhagyva a tájházhoz értünk, ahol -bár nem volt ellenőrzőpont -, teával, üdítővel és pattogatott kukoricával, valamint a tájházban idegenvezetéssel vártak minket. Egy halastavat érintve hagytuk el a települést, majd a 4-es főutat kissé mogorva polgárőrök irányításával kereszteztük. Itt játszódott le az alábbi szituáció:
Nincs közeledő kocsi a közelben, Nagy Lajos (NL) készül átkelni az úttesten.
PŐ(polgárőr): Állj! (kezét feltartja és Lajost megállítja)
NL(kissé meglepődve): Miért álljunk meg???
PŐ: MERT AZT MONDTAM!!!
NL: Hát ez elég meggyőző...
(Közben odaért a legközelebbi kocsi kb. 1 km távolságból. Utána engedélyt adott az átkelésre, ekkor azonban kissé futnunk kellett, mert a következő kocsi már elég közel járt...)
Alapvetően füves, szép utakon, egy újabb horgásztó érintésével értünk Pilis község szélére, egy lovasparkhoz, ahol a 2. ep-n üdítővel kínáltak. Már indultunk volna tovább, amikor szóltak, hogy várjunk egy kicsit, mert mindjárt hozzák kocsival az ördögfánkot. Érdemes volt, mivel a szolgáltatások tárháza rövidesen kolbászos szendvicsekkel + a fent nevezett, friss, tájjellegű sütemények korlátlan mennyiségével bővült. Ezenkívűl szemtanúi lehettünk egy kanca és egy csődör között lejátszódó szexuális jelenetnek.
A falut elhagyva a vidék legmagasabb pontja felé vettük az irányt, ahol a geodéziai toronyba (3. ep.) a rendezők által biztosított alumínium-létrákon lehetett felmászni.
A továbbiakban dimbes-dombos vidéken haladtunk egy pincesor érintésével a Hosszú-völgy felé (előtte B. Valiék egy előre el nem tervezett kitérővel felkeresték a "Szopókás" névvel illetett területet.
Két falu, Káva és Pánd érintésével kanyarodtunk vissza Albertirsa felé. Ezen a szakaszon valahogy kevesebb volt az ep-k száma, és a szolgáltatások is. Hosszú szakasz után, a gyönyörű Hársas-völgyben jutottunk legközelebb vízhez. A völgy végében egy újabb ep-n a rendezők paprikáskrumlival kínáltak. Itt jobbra fordultunk a Szentmártoni műúton és kb. 5 km-nyi aszfalttaposással értünk a gyógyfürdőhöz. Itt először egy 10 km-es távról szóló oklevélre írták rá a nevemet, de hamarosan korrigálták a tévedést. Zsíroskenyér és üdítő, valamint a langyos, kb. 32 fokos vízzel töltött szabadtéri medence biztosította a felfrissülést. A végén pedig a rendezők kocsival elvittek a 2 km-re lévő vasútállomásra.
Összességében nagyon jól éreztem magam, és nem bántam meg, hogy ezt a túrát válaszottam.