Keresés

Részletes keresés

Tan-csi Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75172

Én nem szoktam, az EP-ből szerintem kevés használható lenne, értékesebb 75-80%-os tisztítószerként. Az UP mennyiségben is több, tehát lehet belőle még értékes mennyiséget is kiválaszani.

Előzmény: sogi01 (75168)
firekiller Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75171

Irsaiból kölnit:))))

vegyesből falusit:)))

Előzmény: CefreTársaság (75165)
firekiller Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75170

 

Műanyag és műanyag köztis nagy különbség van ( mint a pálinkák között is).

Ha már műanyagban akarunk tárolni pálinkát akkor lehetőleg PET flakonba tegyük.

Átmeneti tárolásra elfogadható a műanyag PE polietilén, vagy PP polipropilén kanna/hordó , de mindenféleképp mielőtt beletesszük a pálinkát szagoljunk bele még az újba is. Ha rossz a szaga akkor ne erőltessük. Műanyag feldolgozás során ha regranulátumot raknak az alapanyaghoz vagy túlhevítik az anyagot az extrúderben akkor hőbomlás miatt büdös szénhidrogének  szabadulnak fel amik idővel kioldódhatnak.

Én üvegben tárolom a pálinkát, bár az üvegfül törés miatt már 4 liter törkőt mostunk fel a spejzből:(((

Most vettem 5600 Ft ért 20 literes saválló edényt ( kornéliusz ) bor és cola tárolásra használják eredetileg.

 

 

Előzmény: bujukcekmece (75148)
hevezoli64 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75169

Én 15 fokosra hígítom, s 20 % középpárlatot választok le, kb. dupla előpárlattal kezdve (4%).

De folyamatosan árgus "orral" figyelem, kóstolom!

Házi keserűhöz ("unicum szerű") tökéletes.

Üdv.

Előzmény: sogi01 (75151)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75168

Köszi a Te válaszod is!

Egyszóval nem kellet  volna öszzeönteni az EP -ot az UP -tal???

Előzmény: Tan-csi (75166)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75167

Szia Fire!

Második megoldáson gondolkodtam énis:)

Hogy cefréhez kéne önteni ... kellet a megerősítés.

Előzmény: firekiller (75159)
Tan-csi Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75166

Előpárlat külön, oldószer, sütő, hűtő, stb. takarítás, utópárlat gyűjteni, év végén kifőzni vegyesnek.

Előzmény: sogi01 (75151)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75165

A lepoticából kértek női parfümöt :)

Előzmény: firekiller (75162)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75164

Hiba volt persze a mozgatás tele, de megkértek, hogy vigyük odébb műanyag kosarasan. Nem sikerült egyszerre letenni mindkét oldalt...

 

CT

Előzmény: deszegregator (75160)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75163

Köszönöm válaszod!

Egyszerre 18 litert teszek fel eböl mennyit vennyit vegyek el az elején?

 

Előzmény: deszegregator (75155)
firekiller Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75162

Bőrön át szívod fel;))))))))))

Előzmény: Törölt nick (75152)
Feriba51 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75161

A gyenge cefre, a katlan (szoknya) hiánya mellé még azt is hozzá kell adni a dologhoz, hogy a söröshordó alján van egy elég széles zárt perem. Na ez nem engedi a forró gázok szabad folyását a hordó oldala felé és fokozza a pontszerű túlmelegedést. Ezért a leégés.

Azt hiszem neked egy valamilyen duplafalú lesz a jó megoldás.

Jó nedűt!

Előzmény: godlock (75145)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75160

Ütés ellen védeni kell az üveget, kosárral kipárnázva. Nekem műanyag edényben is vannak üvegballonok, ha elrepedne..... Nem szabad/ kell mozgatni az üveget, lehet belőle slaggal csapolni...Persze még így is elszállhat.

- A napfény a műanyagot szétkapja idővel, a műanyag hordókat is attól kell védeni főleg.

Előzmény: CefreTársaság (75156)
firekiller Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75159

Szia Sogi!

2 módszert próbáltam ki:

-  letisztáztam az EU párlatot, jó sok elejét és végét kell kiönteni. Kaptam egy felejthető vegyest, 

   ágyasnak jó volt.

- kb 50 liternyi kiforrt vegyes cefréhez hozzáöntöttem vagy 20 liter EU párlatot, kifőztem 2 nap múlva, tűrhető vegyest kaptam.

Előpárlatot 0,5% után gyűjtöm az utópárlattal egyben PET flakonban, fajtánként. Mielőtt beleöntöm a cefrébe vagy üstbe megszagolom és aminek nem tetszik az illata kuka.

 

Előzmény: sogi01 (75151)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75158

Én is kaptam nemrégiben műanyagban 10 + évig tárolt páleszt, ízre semmi "gyanús" nem volt benne. A pálinka megérdemli az üveget, üvegballonok hektoszámra fexenek olyanok padlásán akik bagóért odaadják...Így szermányoltam már annyit, hogy már nekem is áll néhány üresen a padláson :D

Előzmény: bujukcekmece (75148)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75157

Jóeste ! Itt az én kis imamalmom...forgatom is rendesen ))) Egy adag már bement a kuktába,most csepeg...piaci vegyes,őszi túlsúllyal !

CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75156

Mi 0,9-1-el számolunk, a csonthéjasoknál a mag sem jelentős veszteség, ellentételezi a levesedés, lazulás.

 

Főleg a nagyobb (50l) üvegballonok veszélyesek, én már rottyantottam el borral mozgatás közben ill. ismerős érkezett a pincébe kellemes málna illatra, amikor "magától" elrepedt. Soha többé a közelébe se ment üvegnek csak 10 literes méretig.

A műanyagok számomra is kezelhetőbbek, élelmiszer ipari minőségűek s így esélye sincs még a legtöményebb pálinkának sem.

 

A napfényre ügyelni kell, mert az ávizeknél mutattak ki beoldódást ha napon volt tárolva huzamosabb ideig. 

 

 

CT

Előzmény: snapszmester (75144)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75155

Odateszem főni, elengedem az elejét amíg ragasztószagú, aztán az UP - nál egy árnyalattal megengedőbb módon, de ott is a nehéz részeknél leváltok...illetve elzárom a gázt mert azt már nincs minek főzni. Amolyan békebeli ízeket idéző vegykó sikeredett tavaly, igaz még ez sem lett olyan büdös, és csípős mint az igazi kerítésszaggatók-... Az utópárlatos jelleget szerintem nem tudod megúszni, az úgy nagyjából végig jön az akció közben. Nem tudom pontosan, de harmadát, negyedét tudom kimenteni az árúnak, ezt is 25 fokra szoktam higitani főzés elején...

Előzmény: sogi01 (75151)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75154

Nekem is szénacélból  van a főzőm külső palástja, ha gondod van rá az is kitart időtlen időkig. Ha most készítenék főzőt, és nem lenne kedvem túl sokat költeni külső palástra azt csinálnám, hogy hegeszte(t)nék egy saválló karimát a söröshordóra savállóból, majd szintén peremezve elkészíteném a szénacél külső palástot. A kettőt csavarkötéssel, tömítve csatlakoztatnám egymáshoz. Azért készíteném így , mert ha 27 év múlva elrohad a szénacél nem kell a hóbelevackot szétvagdalni, hanem ledobnám a szénacél köpenyt, és már csavaroznám is rá a másikat... Az se hátrány ha bele akarsz nézni néha a hőközlő térbe, mégis hogy megy ott a buli, ott is előny egy oldható kötés. Nemigen költenék most sem saválló külső palástra , persze az az igazi, mert örök mint a nyomorúság. (A savállót védőgázassal kell meghegeszte(t)eni, hozzáértő személlyel, csak úgy ellenállni a korróziónak.)

Előzmény: godlock (75145)
Baracilin Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75153

Milyen cefre volt az?

Én most főztem a vadalmát...az alszesz fokát nem tudtam mérni olyan kevés volt...

Előzmény: godlock (75145)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75152

Én arcszesznek használom.

Előzmény: sogi01 (75151)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75151

Uraim!

Lenne egy nagy kérdésem. Van 18 liter elő-utó párlatom . Elvileg ezt még lehet finomítani.

Ti ,hogy csináljátok?

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75150

Ezt a megoldást választottam végül.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (75147)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75149

Lehet nagyon tüzeltél alatta.Nekem is szimpla saválló üstöm van. Az elején én is leégettem,de mostmár tudom mennyire tüzeljek.

 

Előzmény: godlock (75145)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75148
Totál egyetértek snapszmesterrel! A legtöbb pet palack is alkalmas pálinka alszesz tárolásra, ezek leggyakrabban csak az erős lugoknak nem állnak ellen! A műanyag balonok többsége, meg mindennek ellenáll, én még nem ittam műanyag ízű pálinkát, pedig múltkor egy 10 éves bérfőzetett szilvát kóstoltam legalább 10 éves ballonból. Amúgy meg a nitrohigító az egyik legdurvább oldószer ami szintén olyan anyagú műanyagban van mint a ballonok többsége, szóval az alkohol ehhez képest piskóta!
Előzmény: snapszmester (75144)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75147

Lassan...

 

Ferenc50 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75146

Üdvözöllek!

A jelenség a "füstölgés" annak a jele, hogy leégett!

Előzmény: godlock (75145)
godlock Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75145

Na megvolt a próba főzés, sajnos nem sok sikerrel :( mivel leéget a cefre. Arról nem is beszélve a cefrének se volt semmi alkohol foka, az alszesz is 16% volt :(. Most a héten megveszem a dupla faluhoz a dolgokat és összehegesztem. Szerintetek elég oda sima vas lemez vagy inkább rozsdamentes legyen az is? 

 

Viszont egy érdekes jelenséggel is találkoztam a főzés során, ilyennel találkozott már vki?

 

   

 

Reggel  gyorsan össze eszkábáltam egy szűrőt ami végül is jol müködöt :D.

 

 

Folytatás hamarosan :D, nem fogom fel adni.

snapszmester Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75144

Mennyi is lehet a gyümölcs fajsúlya? 1-1,2

Nem hiszem hogy súly-liter közt sok lenne a különbség. Inkább 150 L egész szilvából nem lesz 150 L cefre.

 

Éljünk veszélyesen. Készülnek műanyag edények bor szállítására, tárolására. Ezekben valós veszély nélkül tárolható az alszesz.

Megjegyzem a pálinka is.

Tudom idegenkedtek a műanyagtól, én is, de állítom hogy még senki nem fitymálta le a pálinkámat mert ebben tartottam.

Nincs mindenkinek pénze üvegre, savállóra.

Előzmény: csiba00 (75135)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 75143

Aki készített már kevésbé érett almából pálinkát, adna nekem tanácsot, hány % napfényt érdemes bele tenni??

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!