Én nem szoktam, az EP-ből szerintem kevés használható lenne, értékesebb 75-80%-os tisztítószerként. Az UP mennyiségben is több, tehát lehet belőle még értékes mennyiséget is kiválaszani.
Műanyag és műanyag köztis nagy különbség van ( mint a pálinkák között is).
Ha már műanyagban akarunk tárolni pálinkát akkor lehetőleg PET flakonba tegyük.
Átmeneti tárolásra elfogadható a műanyag PE polietilén, vagy PP polipropilén kanna/hordó , de mindenféleképp mielőtt beletesszük a pálinkát szagoljunk bele még az újba is. Ha rossz a szaga akkor ne erőltessük. Műanyag feldolgozás során ha regranulátumot raknak az alapanyaghoz vagy túlhevítik az anyagot az extrúderben akkor hőbomlás miatt büdös szénhidrogének szabadulnak fel amik idővel kioldódhatnak.
Én üvegben tárolom a pálinkát, bár az üvegfül törés miatt már 4 liter törkőt mostunk fel a spejzből:(((
Most vettem 5600 Ft ért 20 literes saválló edényt ( kornéliusz ) bor és cola tárolásra használják eredetileg.
A gyenge cefre, a katlan (szoknya) hiánya mellé még azt is hozzá kell adni a dologhoz, hogy a söröshordó alján van egy elég széles zárt perem. Na ez nem engedi a forró gázok szabad folyását a hordó oldala felé és fokozza a pontszerű túlmelegedést. Ezért a leégés.
Azt hiszem neked egy valamilyen duplafalú lesz a jó megoldás.
Ütés ellen védeni kell az üveget, kosárral kipárnázva. Nekem műanyag edényben is vannak üvegballonok, ha elrepedne..... Nem szabad/ kell mozgatni az üveget, lehet belőle slaggal csapolni...Persze még így is elszállhat.
- A napfény a műanyagot szétkapja idővel, a műanyag hordókat is attól kell védeni főleg.
- letisztáztam az EU párlatot, jó sok elejét és végét kell kiönteni. Kaptam egy felejthető vegyest,
ágyasnak jó volt.
- kb 50 liternyi kiforrt vegyes cefréhez hozzáöntöttem vagy 20 liter EU párlatot, kifőztem 2 nap múlva, tűrhető vegyest kaptam.
Előpárlatot 0,5% után gyűjtöm az utópárlattal egyben PET flakonban, fajtánként. Mielőtt beleöntöm a cefrébe vagy üstbe megszagolom és aminek nem tetszik az illata kuka.
Én is kaptam nemrégiben műanyagban 10 + évig tárolt páleszt, ízre semmi "gyanús" nem volt benne. A pálinka megérdemli az üveget, üvegballonok hektoszámra fexenek olyanok padlásán akik bagóért odaadják...Így szermányoltam már annyit, hogy már nekem is áll néhány üresen a padláson :D
Mi 0,9-1-el számolunk, a csonthéjasoknál a mag sem jelentős veszteség, ellentételezi a levesedés, lazulás.
Főleg a nagyobb (50l) üvegballonok veszélyesek, én már rottyantottam el borral mozgatás közben ill. ismerős érkezett a pincébe kellemes málna illatra, amikor "magától" elrepedt. Soha többé a közelébe se ment üvegnek csak 10 literes méretig.
A műanyagok számomra is kezelhetőbbek, élelmiszer ipari minőségűek s így esélye sincs még a legtöményebb pálinkának sem.
A napfényre ügyelni kell, mert az ávizeknél mutattak ki beoldódást ha napon volt tárolva huzamosabb ideig.
Odateszem főni, elengedem az elejét amíg ragasztószagú, aztán az UP - nál egy árnyalattal megengedőbb módon, de ott is a nehéz részeknél leváltok...illetve elzárom a gázt mert azt már nincs minek főzni. Amolyan békebeli ízeket idéző vegykó sikeredett tavaly, igaz még ez sem lett olyan büdös, és csípős mint az igazi kerítésszaggatók-... Az utópárlatos jelleget szerintem nem tudod megúszni, az úgy nagyjából végig jön az akció közben. Nem tudom pontosan, de harmadát, negyedét tudom kimenteni az árúnak, ezt is 25 fokra szoktam higitani főzés elején...
Nekem is szénacélból van a főzőm külső palástja, ha gondod van rá az is kitart időtlen időkig. Ha most készítenék főzőt, és nem lenne kedvem túl sokat költeni külső palástra azt csinálnám, hogy hegeszte(t)nék egy saválló karimát a söröshordóra savállóból, majd szintén peremezve elkészíteném a szénacél külső palástot. A kettőt csavarkötéssel, tömítve csatlakoztatnám egymáshoz. Azért készíteném így , mert ha 27 év múlva elrohad a szénacél nem kell a hóbelevackot szétvagdalni, hanem ledobnám a szénacél köpenyt, és már csavaroznám is rá a másikat... Az se hátrány ha bele akarsz nézni néha a hőközlő térbe, mégis hogy megy ott a buli, ott is előny egy oldható kötés. Nemigen költenék most sem saválló külső palástra , persze az az igazi, mert örök mint a nyomorúság. (A savállót védőgázassal kell meghegeszte(t)eni, hozzáértő személlyel, csak úgy ellenállni a korróziónak.)
Totál egyetértek snapszmesterrel! A legtöbb pet palack is alkalmas pálinka alszesz tárolásra, ezek leggyakrabban csak az erős lugoknak nem állnak ellen! A műanyag balonok többsége, meg mindennek ellenáll, én még nem ittam műanyag ízű pálinkát, pedig múltkor egy 10 éves bérfőzetett szilvát kóstoltam legalább 10 éves ballonból. Amúgy meg a nitrohigító az egyik legdurvább oldószer ami szintén olyan anyagú műanyagban van mint a ballonok többsége, szóval az alkohol ehhez képest piskóta!
Na megvolt a próba főzés, sajnos nem sok sikerrel :( mivel leéget a cefre. Arról nem is beszélve a cefrének se volt semmi alkohol foka, az alszesz is 16% volt :(. Most a héten megveszem a dupla faluhoz a dolgokat és összehegesztem. Szerintetek elég oda sima vas lemez vagy inkább rozsdamentes legyen az is?
Viszont egy érdekes jelenséggel is találkoztam a főzés során, ilyennel találkozott már vki?
Reggel gyorsan össze eszkábáltam egy szűrőt ami végül is jol müködöt :D.