Sőt, miután szereztél egy ekkora gumit, a legegyszerűbben úgy lehetne leszorítani, hogy az üst két füle alá betolsz egy zártszelvényt melynek a közepét kifúrod, hegesztesz rá egy anyát és egy menetes szár végére t alakban szintén hegesztesz egy darab vasat ami a tekerő lesz, a menetes szár aljára meg egy nagyobb alátet ami a tál tetejének feszülve szorul le.
Hát szerintem a gumi összeégne, nem tartana semmit. A tetőnek kb. 1 cm-es pereme van, ha szorosan rányomom az üstre illeszkedik. De ugye nem tömít. Csiriz nagyon jól tömít, de elcsúnyítja, mert nem lehet levakarni, illetve nagyon macerás. Az agyaggal úgy szoktam, hogy mikor vége a főzésnek, leveszem a páracsövet és 1-2 liter vizet öntök át a hűtőből a fedélre. Várok fél percet, és a fogantyújánál fogva simán lejön, de még az agyag is, könnyen elmosom. A burítás két emberes, de ha nincs senki éppen, akkor kimerem belőle a talicskába.A föld örül neki, végülis csak a cukrot- alkoholt veszem ki belőle, az összes tápanyag benne marad. Jobban tetszik a kukta-söröshordó, mert annak csak egy kattintás a fedele.:-) Bár lehet, hogy ha valami leégne benne kicsit, akkor viszont macerásabb kisúrolni, mint az üstömet, ezt nem tudom.
Egyszerű, az biztos. Kivéve a tetőt, az a lelke. Egy rézművessel készíttettem még tizenévesen. Kb. Második éve használom intenzíven. Cak az agyagozás,,,azt nem szeretem benne. Meg lehetne egy picit nagyobb is...:-) De végülis együtt lehet vele élni.
Ez egy hat literes kukta, van nagyobb is. Na azt nem tudom, hogy az ürtartalommal csak a magasság változik e vagy az átmérő is, de szerintem csak magasabb, mert a tetőt akkor csak egy méretben kell gyártani.
A duplafalúsítás ötletet köszönöm, átgondolom. És ha 2/3-áig csinálom, akkor teljesen fel lehet önteni olajjal és egy csővel tágulási teret hagyva nyitottan lehet hagyni? A keverőt már megterveztem, de mivel a közepén nem tudod bedugni, ferdén fog menni és keverni. Úgy is jó?
Szerintem a duplikálást csináld meg az üst 2/3-áig,ha csak az alján lesz olaj nagyon sokáig kell fűteni,még egy keverő sem ártana mert akkor még gyorsabb a felfűtés, egyébként nagyon jó ötlet ez a kuktás megoldás, lehet hogy lemásolom. Létezik ez nagyobb átmérővel is?Még egy dolog ha megcsinálod kiöntősre, nem kell még egy ember az ürítéshez.
Holnapra a szivárgó műanyag hordót lecseréli egy vízszerelő egy jó állapotú 200 literes üzemanyagos vas hordóra. Az a tervem, hogy teszek bele trisót, és az passziválja a rozsdát, így nem fog kilyukadni évek alatt sem a fém hordó, A hűtő spirált meg tisztán tartja a vízkőtől. (a képeken még új volt, jelenleg fekete színű a spirál). Agyaggal tömítem, ez az egyetlen hibája, ami nem tetszik benne. Ma kipróbáltam csirizzel, igaz megfog minden szivárgást, de szinte lemoshatatlan. Érdekes volt, amikor főzés vége felé 80 fokot mutatott a réz fedőn a mérő, olyan volt, mintha verne a szíve, lélegezne, fel-le mozgott főzés közben a tető 1-2 mm-t, de a csiriz tartotta rugalmasan, nem engedte el a gőzt. Viszont lemosni nem nagyon lehet. Szóval maradok az agyagnál, bár nem szeretem, de az legalább egyből lejön vízzel.
Nem tudom merre laksz, én a XI. ker.-ben vettem ilyet a páracső és a hőmérő is ilyenbe csatlakozik. A keresőben rá tudsz keresni 'saválló fitting' néven.
Én nem fogok leeresztő csapot tenni. Még meleg állapotban a negyven liter moslékot egyedül vittem és borítottam ki a nagyját, ami bennemaradt már könnyen meg lehet emelni. A trafóolajjal is csak három-négy kilóval lesz nehezebb. De majd ketten a párommal, vagy fiammal kiborítjuk.
A katlan egy kicsit viharvert de úgy is minden évben át kell tapasztani. Eddig sár és "fáradt" cefre vagy moslék keverékkel tapasztottam, de idén a masszívabb tehéntrágya plusz sár keverékkel dolgozom :)
Az én főzőm egy hagyományos tapasztott katlanba épített bár nem réz hanem saválló. és nem mutat ilyen jól. Tegnap meszeltem ki a "főzdét" holnap kezdem az idei szilvát főzni.
Ha a hordó .. bocsánat .. üst oldalába szeretnéd leeresztőnek, arra jó. Egy saválló A4-es, vagy A2-es rozsdamentes karmantyút hegesztess rá, és abba mehet ez. Ott úgyis csak a moslék jön ki, na meg az up.
Nagyon jó, hogy megcsináltad! Talán pontosításnak annyi, hogy "folyadék (cefre) térfogat % 20oC-ra vonatkoztatva", és a "kondenzátum térfogat % 20oC-ra vonatkoztatva%". Kicsit bonyolultnak hangzik, de egyébként félrevezető lehet.
Egyszer lehet mégkérlek, hogy kalapálj nekem egy hagymakupolás rézsisakot.
Az eqruvettáidat mivel szoktad kipolírozni és utána kezelni, hogy ne hagyjon nyomot a kéz?
Nem tudom látszik e a képen én tettem alulra egy kis csapot is, így könnyen le tudom engedni az elejét. Pont másfél deci az űrtartalma. Nagyon praktikus dolog az egész szerkentyű, ajánlom akinek még nincs.
Neked is köszi mester. :) Ez semmi, én a te munkáidat csodálom. Mondjuk az eqruvettámra én is büszke vagyok, egész jól sikerült. Még átcsiszolom egy kicsit.
Köszönöm szépen! A hegesztést a haverom csinálta, minden egyebet saját magam fabrikáltam.
Tiszta gyárinak hat ezzel a kukta sisakkal. :-) A duplafalúsítást csak az alsó szoknya befoltozásával fogom megoldani, oldalt nem lesz.
A páracső jelen helyzetben 20 fok és másfél méter hosszú. 28-as, 22-es, egy tíz centis darab 18-as és a hűtőben 15-ös csövekből. (Véleményeteket várom ezzel kapcsolatban - is)
A F/C konvertálás még hagyján, de be is kell pötyögni :)
Viszont annyiból jobb a Snapszmester oldalán is látható Sólyom-féle táblázatnál, hogy a cefrére jellemző, alacsony alkoholkoncentráció-tartományban kicsit sűrűbbek az adatpontok.
Barkócza (vagy bárki más), meg tudnád mondani, hogy hol található az a forráspont vs. folyadék/gőz alkohol v/v % táblázat, ahonnan ezeket az adatokat vetted?
Szia, nagyon jó lett a szilva, köszönet érte! Nem, még nem vagyok itthon, majd, remélem, körbekóstoljuk, a szőlővel meg a barackkal együtt. Meg egy pici friss barkócával.
Én egyszer főztem, savat, napfényt nem tettem hozzá, a kihozatal 4,6dl 40%-os 12 kg gyümölcsből. Kiváncsiságból megnéztem a keresővel, ez mind benne volt a kidobott találatokban... :)
Én is mostanában készültem vásárolni, láttam is jót, de végül mégis az építés mellett döntöttem... Söröshordót már beszereztem,
(20 literes - öt ezerért), az alja be lesz fenekelve, aztán valamivelmajd fel lesz töltve.
A sisak egy vörösréz edény lesz. 4 literes új rézbográcsot lehet kapni bruttó 10 ezerért, de én háromért vettem használtat.
A többi meg még beszerzés alatt áll, lepárlónak jó volna rozsdamentes csövet hajtani, vagy az olaszsped oldalán láttam ilyen üveg lepárlót, még azon is gondolkozom. Persze, lehet hogy a végén réz marad...
Nekem nincs keverőm, de ha ilyen gondod van, akkor azt két függőleges vezetőcső megoldja. A sisakot fel-le engedi mozogni, de elfordulni nem tud. Ráadásul ezzel biztosíthatod, hog mindig ugyan oda kerül a tömítés is, nem tudod máskép feltenni
Köszi a felvilágosítást!A legbiztosabb a próbálgatás lesz.Mindenesetre a kétharmadot betartom!Aztán az is lehet vf1 -nek lesz igaza,és megy a levesbe az egész hóbelebanc.
De mint tudjuk, a keszeg ér be elsőnek,a remény hal meg....
Elég olcsó , ha valamilyen építős boltban ajtó- ablak szigetelésére alkalmas öntapadós szilikongumi csíkot veszel.
Létezik "E" , "P", és "D" profil . Az E profilt próbálnám a helyedben, spirálba ragasztva a peremen. (ma a 2. részét is lecefréztem a megbarnultaknak, nagyon biztató az anyag, mégeszer kösz... )
Galagonyával kapcsolatban kérek tanácsokat. Hogy kell cefrézni, mi a kihozatala, milyen a végeredmény? Több mázsát találtam, már potyog, úgyhogy sietnem kell. Várom a hozzáértők tanácsát
én csak azért csináltam meg így mert nem akartam a cefréket, hogy tönkre menjenek. idáig a garázsba főztem palackal de egy kicsit sokba kerül, így majd átállok fatüzelésre kint az udvaron. de én is megcsinálom a leeresztőt.
majdnem 1 tábla kellett hozzá...66cm a belső átmérő...eredetileg fél cm vastag tömítést akartam de az drágább lett volna mint a főzőteteje ami nem kevésrézből van...(most 1mm az tömítésvastagság asszem.)
viszont van anyagom bőven, ha beválik a ragasztó akkor kedvemre vastagíthatok :)
Van ebben mindenféle! Nagyapám elég random módon ültette a szőlőt, és sajnos már nem volt alkalmam megbeszélni vele melyik milyen. :( A "must" nagyon finom édes volt, hegyaljáról származó menyasszonyom szerint olyan mintha nem is szőlő lenne. :)
Festékkeverővel zúztam össze, ami kocsányt kiszedtem az az, ami felakadt a szárra, mondjuk adtam neki a sebességet, nem voltam kíméletes. Mintha azt olvastam volna, hogy a kocsány törkölyös ízt ad neki. Lehetséges ez? Mindenestre ha azt mondjátok, hogy mint pl. a cserkónál nem jó azzal főzni, akkor átszűröm!
A szomszéd engem is megajándékozott egy 5 literes feladattal. Tavaly leégették bérben a cserkóját. Még nem jutottam hozzá, csak nézegettem, szagolgattam. Ezek szerint esélytelen.
Arra gondoltam, hogy szenezem, hátha sikerülen vmi natur szeszt csinálni s akkor megágyazhat neki.
Jólét!!
Adott egy kicsit leégetett körte efre ami le lett finomítva és elöször szinte nem de azóta egyre jobban ahogy érik érezhetö a "petka" szag.Lehet vele valamit kezdeni hogy simább legyen?Esetleg ha beleönteném egy fajazonos cefrébe és újra fözném?Próbálgattam a fözöm lehetöségeit es talán nagy volt a fütés...
Én is gumipókkal (2 db-bal) rögzitem a kanna tetejét. Volt, hogy annyira felhabzott a cefre, hogy eldugult a hűtő. Csak annyi történt, hogy megemelkedett a tető és elment a nyomás (meg persze egy csomó illatanyag, ami figyelmeztetett a problémára).
Ha az enyémen ilyen "vastagon" folyna a nedü, akkor az üst már rég a "kalapját" emelgetné. :) Mint említettem kicsi a kimenő nyílás. De remélem a következő évadra elkészül a másik. Meg is kérdezném, hogy befenekelt söröshordónál használ-e valaki fáradt olajat, vagy másoknak mi a véleménye a fáradtolajról mint hőközlőről?
Egy gázüzemű kazánnak - is - kell friss levegőt biztosítani, elvégle égés megy benne végbe.
Ha meg valami olyan keletkezne a cefrében erjedés alatt, az simán eltűnik a friss levegőben. De ez csak azért feltételes, mert semmi ilyentől nem kell tartani.
Itt egy gond van, ahogy előttem is írták, hogy ezt írod: "de irtó büdös, erjedt szaga van". Ott valami nagyon nincs rendben a minőséggel.
Ha csak a gázokkal kapcsolatos az aggdalmad, nincs mitől félni. Sem a must, sem a pálinka cefre,
nem termel olyan mértékű, - menyiségű gázt ( a mustgáz és a cefre gázai, nem éghetőek ) amely bármi féle egészség károsodást okozhatna, ha csak nem kerül közvetlenül test közelbe vele. Pincében, több 100 liter esetleg 1000 literekről beszélek.
Ha esetleg volna oly valaki, aki a szomszédja tevékenységét a közöttük fennálló, mondjuk úgy a nem teljesen jó viszony miatt meg szeretné csákjázni, az természetesen más dolog, ha az "illat" anyagok bárkit zavarnának, megint más.
Ja az ötlet onnét jött, hogy láttam egy főzőt amibe egy szivattyú volt beépítve és főzés közben alulról elszívta, felülről meg becsorgatta az üstbe a cefrét. Biztos van a dologban valami...
Jelenleg én keverem egy kiszuperált húsdaráló hajtókarjával...
Két- három percenként egy fordulattal . Hát igazából így lenne jó kavarni, egy két percenként egy két intenzív forgatással hogy löttyenjen csapódjon a cefre. Lehet hogy ez csak valami mánia nálam de nekem ez fontos. Nem csak a leégés megakadályozása miatt hanem hogy jól átfogassa meglötyögtesse.
Jó leves kimagozott szilvacefrét egy ideig nem is kavartam ugyanebben a főzőben és nem is ragadt le egy négyzetmilimétersem. Sokkal inkább kijönnek az aromák /szerintem.
Valami ki-be kapcsoló kéne ami egy /intenzív / fordulat után vár húsz harminc másodpercet utána megint egy fordulat.Biztos meg lehet oldani de nekem semmi ötletem.
Egy hirtelen gondolattól vezérelve becefréztem a kertben termett pár kilónyi szőlőmet (fogalmam sincs milyen fajta), viszont az összes kocsányt nem szedtem ki belőle, csak kb a felét. A kérdésem az lenne hogy szűrjem-e át a cefrét a kocsány kiválogatása miatt, vagy mehet így az üstbe? (sajnos a kereső a "szőlő" szóra kiakad, a "kocsány"-ra meg szinte csak a bodzát dobja fel)
Hát igen. Az én cefrémnek olyan finom illata volt még két és félhetes korában is, hogy a haverom azt mondta legszívesebben belekanalazna. :) Életem első cefréje .. volt.
Az egyetlen probléma, ami felmerül, hogy büdös a cefre. Jól kezelt cefre nem büdös, úgyhogy ott baj van a cefrével. Tűzvédelmi szempontból mindenesetre nem veszélyes.
Folytatva az alábbit, további kérdésem is felmerült:
Tehát volt 10 liter 25 fokosra higított szilva alszeszem, melyet a lent írtak szerint főztem (90-ről indult , majd 75-70-nél csorgott a legtöbb, aztán viszonylag gyorsan csökkenni kezdett, 50 fokig engedtem csorogni, ahol meg is állt, a hőmérő a sisakban ekkor 97 fokot mutatott. Az ezt követő utópárlat már fazékszagú is volt) és lett belőle felhigítva 5 liter 48 fokos pálinka.
Kedves Hozzáértők! Az otthoni pálinkafőzés biztonságáról szeretnék valamit megtudni.
Mennyire veszélyes családiház kazánházában tartani a cefrét, ahol gázüzemeltetésű kazán működik, ami az egész házat fűti? Milyen gázok szabadulnak fel a cefre "érésekor", terjednek -e ezek a ház többi részébe is pl a felette lévő lakótérbe? A főző is ebben a térben van, kb 50 literes acél. Biztonsággal üzemeltethető-e a gázkészüléktől kb 5 méterre. Nem vagyok pálinkaföző, csak ezt láttam, és ezt én mind laikus nagyon veszélyesenek tartom. Egyébként a cefre lezárt 200 literes hordókban van , de irtó büdös, erjedt szaga van. meglehetős aggodalommal tölt el lakóházban ilyennek az üzemeltetése. Aki ért hozzá, legyenszíves válaszoljon. Tudom, hogy 50 literig legálisan lehet otthon pálinkát főzni, de ez inkább adózási szempontból közelíti meg a kérdést, engem a biztonság érdekel. ( nem a pálinkáé. hanem a házban élőké.)
Véleményem szerint az emelkedés csökkenése a kiválasztás növeléséhez vezet. Ezért szoktam ajánlani a max 15 fokos emelkedést.
Ezt azzal magyarázom, hogy egy meredek páracsőbe a kicsapódott flegma gyorsan visszaszalad az üstbe, míg egy kis emelkedésű csőben a flegma csak csurdogál (pláne ha kis akadályokat helyezel az útjába) visszafele lassan. Ez idő alatt a cseppek fel tudnak melegedni az állandó forró páráktól és kiszabadul belőlük az alkohol. Így jön létre a rektifikáció is egy egyszerű páracsőben. (Néhány csepnyi "minitócsák" keletkeznek, amiket egy rézspirállal, huzalból elő is idézhetünk.)
Na, de ezzel ne foglalkozz egyelőre, majd, ha belemélyedsz a problémákba.
Ez a kuktás megoldás szerintem egyszerű és viszonylag olcsó (5700-ért vettem, a hordót meg tízért) Rajtahagytam a biztonsági szelepet, plusz fúrtam rá két lyukat, az egyiket a páracsőnek a másikban meg a hőmérő van.
Egyetlen baja, hogy nem rézből van. Majd egyszer talán fejlesztek a projekten. :) Egyenlőre jó lesz. A lehető legmagasabb oldalfal részt hagytam a kuktából.
Ma estig dolgozom, szerintem csak holnap tudok képeket feltenni.
Én nem változtatnék semmit. Ha nagyon akarsz barkácsolni, akkor két métert levághatsz a spirálból, de nem muszáj.
A deflegmációt csökkentheted, ha száraz ronggyal betekersz egy szakaszt a páracsőből. Ha pedig növelni akarod, akkor egy vizes csipkés szélű, matyóhímzéses, pamut szalaggal (hogy nézzen is ki valahogy:-))))) ) tekered be. Így eljuthatsz az egymenetes főzésig is.
Igen. Jól ráéreztél. Kicsit talán túl óvatosan is tüzeltem alatta, mert az előző cefre adagot odakapattam rendesen. Alig tudtam kitakarítani az üstöt. Tudom hogy az alszesz alatt bátrabban lehetett volna tüzelni, de így jött össze. Akkor szerinted ne változtassak a csövön? Arra gondoltam, hogy túl nagy a deflegmáció és túl sok visszacsorog.
Még csak most hangolok... (a Ti segítségetekkel). :)
...."viszont kicsit illat- és aromaszegénynek találom."
A közölt adatok szerint, szerintem, nagyon jó a kiválasztásod. Feltételezem azt is, hogy nagyon óvatosan tüzeltél.
Egy kicsit bátrabban kéne tüzelni, gyorsabban "lezavarni" és akkor nem lesz annyira "tiszta" az alkohol. Ez egy hangszer, amin meg kell tanulni játszani. Minden itt előforduló készülék egyedi és sajátos "kottát" igényel.
Méregetni nem szoktam de kb. 8-10 szem aszalt gyümölcsöt szoktam beletenni(szilva-barack-füge) 1 literhez, az szerintem pont reális. Jól megszívja magát pálinkával az aszalt gyümölcs, és feldagad szépen, majd így adja ki a zamatát és ízesíti a pálinkát. Ha elfogyott a pálinka természetesen meg lehet enni a gyümölcsöt is, de csak mértékkel :)))) Na meg ha kicsit zavaros lett a gyümölcs rostjaitól, le is lehet szűrni, de én nem szoktam.
És ezzel egy korábbi hozzászólásom végén feltett kérdésre is nagyjából összeáll a válasz.
Az elhalt élesztők miatti kénhidrogén-képződés nyilván a túltárolt cefréknél merülhet fel. A vizes könyv (157-162 old.) szerint egyébként ezek az anaerob bacik pH 7-8 körül érzik jól magukat, itt jön be a savanyítás jelentősége.
CT körtés esete pedig a gyümölcs fehérjebomlásából eredő kénhidrogénre, vagyis az erjedés beindulása előtt rossz irányba induló folyamatokra szolgálhat példával.
Nemrég úgy döntöttem elsajátítom a házi pálinkafőzés alapvető fortélyait. Miután megépítettem saját lepárlómat, rátaláltam erre az oldalra, ahol ha nem is mind a hetevenötezer, de rengeteg hozzászólást elolvastam. Nagyon sok hasznos információt hasznosítottam. Ezúton köszönöm mindenkinek, hogy tudását, tapasztalatát közkinccsé tette.
A főzőm egy ötven literes saválló söröshordóból készült, melynek most tervezem a duplafalúsítását.
A hordó tetejére vágtam egy húsz centi átmérőjű nyílást, ahová egy levágott aljú, hat literes, enyhén domború tetejű saválló kukta lett hegesztve. A páracső 28-as rézcsővel kezdődik, ami húsz centi függőleges szakasszal lép ki, majd két negyvenöt fokos ívvel kanyarodik el, onnan kb 25 fokban emelkedik, és folytatódik a 28-as cső 110 centi hosszan, ahol leszűkül 22-re és halad tovább 40 centi hosszan, ott egy 22-es negyvenötös ívvel és egy könyökkel kanyarodik lefelé, húsz centi után leszűkül 18-ra, majd a hűtőbe ér ahol csatlakozik 5 méter 15-ös spirálba, ami hét menet (ezt ma már kicsit sokallom). A hűtő egy 60 literes műanyaghordó. Teszek fel majd képet a cuccról.
Úgy gondolom ennek elméletileg jónak kéne lennie, de véleményeket és javaslatokat várok a páracső átalakításráa, ugyanis a kukta tetejében és a páracső legmagasabb pontján mért hőmérséklet között húsz fok különbség van, a hűtővíz pedig soha nem melegszik negyven fok fölé.
Két napja csorgott le szilva. Nincs semmi mellékíze, viszont kicsit illat- és aromaszegénynek találom. Semi kellemetlen szagú előpárlat nem jött, egyből finom illatú és nagyon erős 90 fokkal kezdődött, amit 50 fokig engedtem, majd felhigítottam 48-ra.
Egytértek mind a forrással, mind a szellőztetés hatásával. Az elején, amikor a robbanásszerű szaporodás van, jót tesz a keverés (szellőzés), később pedig már nem okoz gondot a szag.
A záptojás/kénhidrogén témához szeretnék egy párhuzamot fűzni.
A kénhidrogén nyilván az elhalt élesztősejtek, vagy a gyümölcs fehérjéinek bomlásából származik.
Anaerob körülmények között szennyvizekben és természetes vizek üledékében is szokott kénhidrogén képződni, ami ott sem kívánatos, mert a vízi élőlényekre erősen toxikus, ill. a szennyvízkezelő rendszerekben korrozív hatású.
A vizeknél ugye egyszerű megoldás a levegőztetés, a cefrénél már kényesebb kérdés, hogy meddig és mennyire szabad levegőzteni.
Először is kikérem magamnak biciGlit! Tessék rendesen K val írni!
;)
A gumipók elég stabilan tart, persze a perem kialakításán, illeszkedésén is múlik a dolog.
Nem kell semmi szelep. A vízzár ugye eleve biztonsági szelepként is működik, de normál tömítéssel sincs rá szükség. A gumipók ellenében viszonylag kis túlnyomás is megemelné annyira a fedőt, hogy kifújna mellette a gőz (sőt még szájjal belefújva is simán megemeli, gondolj bele, egy 1000 cm2 es fedőn 0,05 bar túlnyomás már 50 kg-nak megfelelő emelőerőt fejt ki, gumipól legyen a talpán, ami megtartja).
Sztem 2/3-ig töltve nem lesz gond, aztán úgyis kitapasztalod, hogy meddig töltheted.
Ha már a kérdéseknél tartunk felmerült bennem korábban, hogy az elég rosszul kinéző bérmagozott baracknak mi lett a folytatása.
Találkoztam vele a badacsonyi főzdében, már színtelen folyadék formájában. Nem kóstoltam sofőrségem átkaként, de állítólag remek és sok pálinka lett belőle. Csak úgy, mint a rúút kicskacsából...
Ne haragudj, nem volt szándékos! A technikai részleteket nem néz(t)em át tüzetesen s így átsiklottam a kérdéseiden.
A killer hatást már előttem említette 1-2x egy kedves hozzászóló, fel is kapták rá a fejüket néhányan, viccet sejve mögötte.
Én a túlsúlyban lévő élesztők robbanásszerű szaporodása és ezáltal a "fertőző" ágensek visszaszorítása, elpusztítása és felhasználása -mint tápanyag- kapcsán gondoltam itt rá. Azonban mivel a borélesztők jelentős része bír ezzel a tulajdonsággal (s én azt használok), itt ez is benne van a folyamatban.
Egyébként a killer hatást főleg a S. cervisiae törzsben vizsgálták, de egyéb fajélesztőkben és természetes körülmények között is megtalálható fenotipusos tulajdonság.
Lényege, hogy megjelenik egy különböző hatásmechanizmusú toxin, amely a rezisztens fajokat megkímélve, minden más v. azonos nemzetségbe tartozó élesztőt (szuper killer esetén baktériumot, penészt, stb.) elpusztít. Célzott starter kittekkel kísérleteznek - GMO-sokkal is- a bor-, sör- és sütőiparban. Párban alkalmazva a killer és a "munkát végző " rezisztens élesztőket olyan kombinációt hoznak létre, ami megfelelő mennyiségben, stabilan biztosítja a kívánatos anyagcsere melléktermékeket, még változó összetételű alapanyag mellett is.
A záptojás szag kérdésében lehet, hogy igazad van, nem tudom.
Erről szintén volt szó korábban is s nem olvastam rá megfelelő megyarázatot. Szakkönyvek a túlzott mennyiségű élesztőhöz kötik ennek a szagnak a megjelenését. A körte esetében Lallyzime SC-t használtam s ez elég magas dózissal van előírva.
A körte állagából adódóan manuálisan, keverőlapáttal nem tudtam megfelelően eldolgozni a 400 l-es tartályban a cefrét az élesztővel és második napra megjelent ez a szag. A cefre felső rétegében az elégtelen keverés miatt azt gondolom jelentős mértékben feldúsult az egyébként is aránytalanul sok élesztő. Ekkor beszereztem egy megfelelő méretű habarcskeverőt és sikerült eloszlatni a T.társaságot. Ezzel oxigént is vittem be, ami a keverésből adódó "átoltással" jó futósra edzette a körtét. A szag eltűnt.
Na elindult a műhelybe a szamovár..A keverőre a konstrukció a Vasbicigli képén látható módszer lesz.Azonban nem hagy nyugodni az üst magassága.Kb duplája az átmérőnek,plussz a kupola.Így olyan 30l névleges plussz 8l kupola.Attól félek,hogy nagyon habzani fog a cefre főzéskor a nem ideális üstforma miatt.Mármint h a keverés nem biztos hogy elegendő lesz az egyenletes fűtéshez.(lehet csak para,és a gyakorlat mást mutat majd)A kupola zárása a vízzel felengedett peremes lesz. kérdésem is lenne itt.:
Nem lesz e kicsi a 8l bogrács(kb.:20cm mély)kupolának,illetve a 30l névl.be mehet-e 20l (ill,2/3rész)cefre.
A másik kérdés:A kupola keveréskor nem mozdul el?Elég a gumipók?
A felhabzásból eredhet robbanás,amitől félek,ez ellen elég védekezés a kupola nem fix rögzítése,vagy szelep beépítését javasoljátok?
Én elsősorban törköly pálinkából szoktam "ágyas" pálinkát készíteni. Azért nem mézesnek hívom, mert nem szeretem ha túlzottan mézes, azaz nagyon édes.
1L pálinkához kb 5-6 teáskanálnyi mézet szoktam tenni, és hozzá aszalt gyümölcsöket amit bármelyik élelmiszer boltban kapsz. kb fél zacsival szoktam beletenni. 3-4 hétig naponta 1x megforgatod, és utánna egész kellemes ízeket fedezhetsz fel.
Készítettem már citromos pálinkát is, abba aszalt gyümölcs helyett 2 egész citromot felszeleteltem, belegyömöszöltem az üvegbe, majd abba is kevés mézet rektam és szintén 3-4 hétig hagyni érlelni. ;) Ajánlom még a diópálinkát az is finom bár én még nem készítettem, de ahhoz május-június körül kell a diót leszedni zölden.
A 76226 és a 75715 hsz.ban már kérdeztem tőled ugyanazt, de nem vetted észre: Mi az a killer hatás? Jól értem, záptojás szagot mulasztottál el oxigénbevitellel? Ennek mi a magyarázata?
Bizonytalanságban voltam eddig, hogy szeretem-e azt a poloska szagú nedűt, de ma este fixáltam, hogy igen.
Kb. 130 liter adott 4,2 hlf pálinkát, úgyhogy a kihozatalra sem volt panaszom. Elvitték a bércefre részét is, kíváncsi leszek ott milyen eredmény, íz kerül elő.
A jövő héten meg lesz az alma cefrézés is, már ott pihen a hűtőházban. Nincs benne starking, amit kicsit sajnálok, mert a tavalyi remek lett, de talán ezek a zalai sárga és kásás fajták is kezelhetők lesznek.
Aztán a rettegett birs jön, bár kicsit koppantam, mert siófokon elfagyott, így a beszerzése egyenlőre bizonytalan. De lesz helyette meggy, ha minden kötél szakad.
Nem azért lenne az alványon, hogy érjen a pálinka! Pontosabban a garázsban lenne az állványzat. És ha télen kiröffenünk egy főzőcskére, akkor onnan szépen lehet válogatni...
De ha valóban nem ennyire biztos akkor a dugós üvegeknek lesz egy dőlt tartó és meg is van oldva a dolog..
Légy szíves, ne izgasd fel a Tisztelt Házifőző Társaságot ilyen talicskás áfonya fotókkal! De akkor se, ha nem áfonya, hanem kökény! Hajlandók vagyunk elállni kártérítési követeléseinktől, amennyiben megosztod velük a hatékony begyűjtési módszeredet!!
Szilikon gumit szilikongumival hogy lehet összegyógyítani? Lassan szétszakad a tömítésem és cselekednem kellene anyag lenne csak nem tudom mivel "heggesszem" össze hogy jó legyen. Csinált valaki ilyet?
Van több is, meg vagyon jegyezve, persze kérdés, jó páleszt ad-e? Ma pl. egy vadrózsást láttam, valami csodálatos, tegnap meg cseresznye méretű, és jó ízű, majdnem édes kökényest, meg szuper bodzásokat, szóval, valami fajtagyűjtemény létrehozását tényleg komolyan gondolom. Csak, kérdés, egy 60-asnak szabad-e még ilyenen agyalogni??
Dehogynem írták a Hozzáértők! Olvassá mán vissza vazze! De, ha akarod, összegzem az eddigieket: CSAK ÉTOLAJAT NE, MERT AZ MEGKOCSONYÁSODIK, AzTÁN B@SZHATOD!
Ha van lehetőséged pálmaolajra, ne legyél rest, melegítsd fel, öntsd bele! Ha ne szimpatikus, szóljál nekem, elviszek néhány száz litert, még fizetned sem kell érte.
Senki nem írja az étolajat... Ezek szerint az nem jó? Még a pálma olajon (fritőzolajon) gondolkodom, de azzal az a probléma hogy alapból szilárd halmazállapotú(macerás a köpeny feltöltése, fel kell melegíteni a "zsírt").
Ne törődj vele, mit mond az Öreg! Nekem a szomszédom 20évig főzdés volt a múltban, kiröhög az újabb módiért! Akkor is be fogom Neki bizonyítani, hogy Én jobban szeretem azt amit Én főztem!!
...ez neked tapasztalatod, vagy csak a véleményed??...mert nagyot tévedsz...mondom miért...
...hoztak javításra duplafalú üstöt, olajosat...nem jól sikerült a hegesztés és egy idő után elkezdte
ereszteni az olajat...de ebből semmit nem vettek észre, csak azt, hogy kicsit olaj szag van...
...végül már alig tudtak melegíteni, mert szinte az összes olaj kifolyt és persze rögtön meggyulladva (az a kicsi mennyiség) elégett a gázzal együtt, amit a szagon kívül semmi sem jelzett...ott alul, ahol úgyis a tűz ég, csak akkor lenne gond, ha egyszerre olyan nagy luk keletkezne, hogy az összes olaj kifolyna...de kölönben is, nem nagyon szokott lukas lenni...
...a petróleum lámpa is egy "Molotov" koktél volt, hiszen tűz égett a gyúlékony anyagon...
...de amíg nem törték el, semmi baj nem volt...
...hidd el, nincs baj az olajjal, még ha lukas akkor se...
Pálinka nem bor! mindegy, hogy fekszik, vagy áll, nem ez a lényeg! dugó ne legyen porózus, lehet csavaros, vagy akármilyen is, az a lényeg, hogy az érlelést a palackozás előtt kell megoldani.
...az a rajz, ha elfogadod egy kis módosítással egész jó lehet...ne menj felfelé semmit, csak indulj
meg 2db 28-as könyökkel, meg avval a 70-centis darabbal (ha már megvan), szépen felfelé, úgy
20-25%-os emelkedéssel a hűtő felé...a cső végére egy 28-22-es szűkítőt teszel és a 2m 15-ös csövet elcseréled 1m 22-esre és 50cm 18-asra...az 1m-es darabbal folytatod a 28-ast, majd 2db 22-es KB-s könyökkel lefordulsz a hűtő felé függőlegesen és az 50-centi 18-ast beleforrasztod a könyökbe, egy 22-18-as szűkítővel...ha ezzel megvagy, már csak a 15-ös hűtőspirálod, hordóból
kiálló végére kell egy kis "tölcsért", vagyis egy 18-15-ös BB szűkítőt forrasztanod, amibe majd a
kész páracsöved 18-as végét belecsusszantod a főzés előtt...ennyi és jó fog működni...
A boros üvegekben lévő dugó sokkal szorosabban (és hosszabban) zár, mert ugye dugózó "géppel" van belepréselve, de a csavaros és a kupakos (pláne az újból felhasznált) dugóktól én tartanék, hogy ereszteni fog. A parafa dugós boroknál fontos a fekve tárolás, de a pálinkánál??? Hmmm...
Már mér' lyukadna ki? Csak egyszer kell jól megcsinálni, és kipróbálni, aztán örök élet plusz két nap. (Nem korrodál, nem fagy meg, és még csak nyomástartónak sem kell lennie.)
Itt többen használunk (különböző megfontolásokból) olajat hőközlőnek, már évek óta, gond nélkül (hőközlő-, trafó-, pálma-, vagy akár motorolajat).
A mai nap során már félig meddig elkészült az üveg tartó állványzatom... (csiszolás, festés, lakkozás van hátra). Kérdésem lenne. Az állványon fektetve lennének az üvegek vízszintes helyzetben. Van csavaros és parafa dugós(többször használható, fekete "kalapos" dugó) változat is az üvegek között. A parafa dugót kikezdi a pálinka? Jól zár az ilyesmi?
Hőközlőnek nem javasolok semmilyen éghető folyadékot, ugyanis ha véletlenül kilukad a köpeny, akor aztán lehet hívni a tűzoltókat. Én vizet használok, a víztér zárt, kb 1/3-áig van töltve vízzel és van egy 2 bár-os lefuvószelep.(Még soha nem fújt le)
Na szépek vagytok :-) Az öregeket basztatjátok ? Hát akkor most mit csináljak maholnap 60 leszek és még savazok is :-)Nem életkor függő a jelenség hanem ... hajlandó e arra az illető, hogy ha jobbat lát hall érez ne csak kételkedjen hanem sajátmaga is kipróbálja !
Legnagyobb eredményeim a témában, hogy apósom 1-2 éve nem tesz a cefrébe cukrot és idén felhívott cefrézéskor, mert kérdése volt. Talán élesztőt is haznált
Vkörténél jól beválik a szár-próba, ha különösebb erőlködés nélkül kijön a szára. Ekkor még éppen sárga, semmiképp sem szotyós. Olyan, ahogy szívesen megennéd...
Szerintem ennek nem sok értelme van, hogy a páracsövet már az elején leszűkíted 28-ról 15-re. Akkor majdnem ugyan az, mintha az egész 15-ös lenne. Szűkíteni a páracső lefele, a hűtő felé menő szakaszon optimálisabb. Inkább szerezz a 70 cm-es darabhoz még egy keveset!
Hát igen... kinek hogy... nekem sincs ellenemre a gyengébb minőség, csak rendesen legyen lepárolva.
Itthon még manapság sem foglalkozunk a darálással (negyedébe vágjuk az almát, körtét), de a barackot, szilvát keverőszárral pépesítem, már a hordóban. Nameg a magozás... Idén veszett jó baracktermés lett, a fa kb 40 éves, aprószemű, mézédes parasztbarackot terem, permetet életében nem látott. A szilvával is szerencsénk volt, az is permetmentes, sok sok kilométerrre a legközelebbi főúttól, erdőszélen szinte vadon terem bokrokon, félfákon. Mindössze annyi velük a gond, hogy eléggé kiszámíthatatlan. Utóljára 3 éve volt ilyen jó a szilve, de lehet régebben. Tavaly semmi, 2010-ben meg a sok eső miatt féléretten rárohadt.
Ja, magozás... szóvel ezek kisszeműek, és nekem minimum 300 liternyi anyagot össze kell gyújtenem, hogy az 500-as üstbe rendesen lehessen főzni. Mire azt a mennyiséget kimagozom letelik az életem. Úgy szoktam, hogy beleszedem a hordóba, és mikor 3/4-ig van nekiugrok a keverőszárral, felöntöm vízzel, meg egy kevés cukorral, és a forrás után, mikor képződik a bunda a tetején - miel azt úgyis megszoktam kavargatni 1-2 naponta, akkor hónaljig be a hordóba, és marokkal szedem ki az apró magokat, mivel azok lesüllyednek. 3-4-5 maréknyi szokott benne maradni, de arról meg leöntjük a lét a főzés előtt. Szóval mag egyáltalán nem kerül az üstbe, és viszonylag kevés az a mennyiség, ami benne marad főzésig.
Töltök pár fotót az idei alapanyagról :).
Egyik kollégámnak mutattam a telefonomban ezt a képet... 'aszongya mi ez ÁFONYA?? Ja mondom az.. ráadásul a törpök szedték Aprajafalva mellett a gátnál :D...
Én Apcon lakom. Hatvantól Északra, a 21-es úttól nem messze. Itt helyben van a főzde. Abban a házban csinálják az anyagot már kb az 1800-as évek eleje óta, de valószínűleg korábban is :D. Fél úton van a templom és folyó között. 500 literes az üst, és egész korrekt párlatok szoktak kiszivárogni onnan.
Csak úgy minden él nélkül > ma reggelre vastag bundát nevelt a tegnap cefrézett galagonya , lenyomkodva látható a CO2 intenzív távozása !
Ha másnál nem így van akkor valamit nem jól csinált :-)
Válasz > valakinek ? A galagonya pálinka nem csak különleges de valóban ízletes pálinka ! ( a természetben ahány bokor annyi fajta -magról kel és mind egy egy keresztezés áldozata mert idegen beporzást szenved ezért a sárgától a mély bordóig változik - íz és cukortartalom szintén -érés idő azért nem ennyire szét húzott ) Ha normális az időjárás akkor e szedési idő az első fagyok után optimális -extrém eset az idei mert sok helyen már nincs levele !
Igazából mondhatni úgy van kb 70 cm 28-as csövem, és 5m-15-ös csövem, ebből 3 métert tekertem le a hűtőnek, és a maradék 2 méterrel akarom összekötni a fedőt és a hűtőt, valamint a 28 as csövet gondoltam a fedőből kifelé, de akkor átvariálom úgy hogy a 28-as csővel indulok már a hűtő felé, és nem felfelé. felfelé kb 15cm-t megyek a 28-assal, majd leszűkítem 15-re ami megy majd a hűtőhöz. Ez a módosított tervem jelenleg, ám elfogadom a segítőkész válaszokat, tanácsokat, és egyben köszönöm is előre ;) :)
Valóban így van! Az éretlen birs jellegtelen, egy barátom télig érleli, mire becefrézi. Az almám nekem is a pincében pihen. Az utóérlelés fontos és szükséges, de annak ideje gyümölcsfüggő. Ez a betonkörte, 1-2 naposan brutális illatokkal rendelkezik, a kocsiban utaztatva olyan érzés, mintha elposszant volna egy üveg körtepálinka a csomagtartóban:). A tüskekörte 1-2 naposan jellegtelen, szagtalan. Szotyósítás során felelszabadulnak az ízek illatok. Az ominózus betonkörte, nem szottyad, illatot veszít, ize kevésbé körtéssé válik, bár édesebbnek tűnik.
Igen, attól függ, hogy milyen %-ra gondolsz. Ott a pára tömegszázaléka szerepel, én meg a lecsapott pára térfogatszázalékát írtam. Azaz, hogy az adott pára milyen töménységű pálinkának felel meg. Csak elfelejtettem odaírni. :)
Ez velem is így van! Az öregek megköveznek a módszereimért... ez alatt értem: pektin, élesztő, aprítás... és sorolhatnám. Teljesen egyetértek a leírtakkal. Sajnos az öregek maradnak a régi "bevált" módszereknél.
Én is sajnos csak bérfőzni tudom. De a főzdébe állandóan mondják, hogy ilyen meg olyan cefréket hoznak... Tényleg amit talál az udvarban. Fa ágastul benne a cseresznye... Mire odaviszik már elecetesedett az egész.
De igazából a bántásaikat meg se hallom.. :D, elöttem csak a cél lebeg: a finom szesz. Ők meg ígyák a jó kis kaparós löttyüket.. :D
Tegnap szedtem legalább 100 kg nagyrészt szottyos vadkörtét, ledaráltam áttörtem festékkeverővel kapott pektinbontót, élesztőtés 3% napfényt. Nagyon száraznak találom,tehetek bele vizet?
Általad készített cefrét,és az Ő elméletük szerint készített cefrét főzz (főzess) le egyazon gyümiből,várj min. 3 hónapot,és kóstoltass NÉMÁN,majd fedd föl a titkot!!!
Ezt a répadarálót motorizáltam, egy 60 W-os (!!!) villany motor hajtja, robikapa hajtómű a lehajtása, zsír működik de teherrel nem bír azért elindulni! Érdemes megoldani , számtalan variáció létezhet az áttétel megoldására.
Rendesen fáj, ha egy nem kellően utóérlelt birset kénytelen vagyok becefrézni , hogy megmentsem a további rohadástól, kimentve az ép részeket! Egy utóérlelt birs illatban , zamatban felér egy félvödörnyi kényszer feldolgozott szarral. A vilmosnál szintén nem tudom alátámasztani a tézisedet, én sem várom meg hogy szottyós legyen, de illatos, zömében sárga , tehát semmiképpen nem azonnali feldolgozás. Mellesleg utóérlelni szokás a profiktól a sufnituningosokig mindenkinél. A többi körténél nincs sok tapasztalatom, tehát miért ne hinném el az állításodat , ráadásul a körtefélék hazájában élsz!
Ügyes! Ráadásul egy igazán elérhető projekt, hiszen fűnyírója szinte mindenkinek van! Ha ez valóban jól működik komoly dícséretet érdemlő. A nagyobb arányú, tölcsérszerű, folyamatos adagolás nem oldható meg? Megöli ha sok kerül bele? Persze a garat kiképzésen múlik, hiszen meg lehet oldani, hogy felenként, negyedenként papázza az almafélét, és a garatkiképzés lehetővé tegyen egy megfelelő adagolást....E tekintetben n incs tapasztalatod?
Ahogy korábbi hsz-eimből kiderül egyenlőre csak bérfőzetem a cefréimet (remélem nem sokáig lesz így).
De mióta cefréimet az itt tanultak alapján próbálom készíteni hihetetlen "családi viták" vannak. Persze nem komoly, de ami észosztást kapok az családtól:
- "Minek mosod meg???? Legyen egy kis föld íze is!!" (komoly)
- "Miért válogatod? Kiforja majd az!!"
- " Miért aprítod össze? Majd szétrohad! "
-" Mit raksz bele? (élesztő, pektinbontó) Minek az, így is elég adlékanyagot eszünk!!"
- "Ne zárd le had szellőzön "
- " Miért főzeted olyan hamar???(2 hét) Had érjenek össze az ízek!"(szerintük 2 év)
- A végeredmény kóstolásánál: " Hány fokos??? Én: 47! Válasz: " 50 alatt semmit nem ér,meg érzem rajta az adalékot, élesztőt!"
Mondjátok meg! Imádom a családomat,de pálinkában nem fogunk egyet érteni! Ez biztos. Próbáltam elmagyarázni a cefrézés fontosságát (amit itt tanultam és nekem bevált,mert hiába bérfőzetek, mióta az itt szerzett tapasztalatok alapján cefrézek szerintem érzékelhető a javulás a pálinkáimban) Szegény Nagyapámtól (Isten nyugosztalja) nagyon sok bölcs dolgot tanultam az élettel és a munkával kapcsolatban,de a pálinkafőzést nem Tőle fogom tanulni.
Röviden:
Ezen hsz-em lényege, hogy (szinte) lehetetlen meggyőzni az embereket ezzel kapcsolatban! Továbbá nem sztárolom a saját cefréimet,mert még van hova fejlődnöm,de igyekszem.............
Pozitívum: Én is a savanyú, disznóvágásos "pályinkán" nőttem fel, de mégis van esély a változásra.............................
Elnézést a helyesírási hibákért, de így szombat este (finom pálinkákat kóstolva) nincs kedvem visszaolvasni. ...:-D
A bornál ezt dekantálásnak hívják.A régebbi boroknál szokták,egy speckó üveg van hozzá,ami egy elcseszett vázához hasonlít.Levegőztetik,oxidálják a bort.
Sziasztok! Korábban írtam, hogy duplafalúsítom az üstöt. Hőközlőnek jó az étolaj? (talán az a legolcsóbb). Milyen gyakran kell cserélni? Kell a köpenyre valamilyen szelep? (gondolom kell, mivel mikor mosom el az üstöt, a hirtelen hűtéstől vákum keletkekzik és összehúzza a köpenyt. Rosszül gondolom?)
Elnézést a kérdezősködésért, de ha egyszer időt és pénzt áldozok bele, akkor legyen jó...
Finom ez a galagonya pálinka? Folyton arról beszéltek, kiváncsi lettem!:) Van galagonya felénk bőven, sose gondoltam volna rá, hogy pálinkát csináljak belőle. Kezdek elbizonytalanodni!:) Tényleg finom vagy csak kuriozum?
15kg gyalog bodza >és15kg galagonya (mag nélkül) cukor nélkül cefrézve ! A technikai feltételek adottak a kifőzéséhez is !(15kg galagonya =50 l cefre )
Nekünk is 50 literes olajos duplafalú üstünk van, hígítani nem szoktuk, de a főzés végére eléggé besűrüsödik. A cefrét pektinbontóval kezeljük eléggé homogén.
Nyugodtan főzheted víz nélkül, de hígíthatsz is rajta, úgy 1/3-al.
Nekem is van 10 liter selyemalma egy demizsonban, igaz nálunk 18 éves koromban jutott eszébe az apámnak, hogy rakjon el a lagzira :). Végül is... már az is 12 éves :D... de asszem arra lakodalomra lehet még várni :).
Nekem is ez a véleményem. Ami ízlik az az etalon. Ez így van. Hangulatfüggő is lehet. Megmondom őszintén nekem a... (nem tudom itt lehet e márkákat írogatni, meg neveket, persze nem reklám célból, de ahogy elnézem nemnagyon :D..) az alsópolcos 1700 Ft-os aszútörköly jobban ízlik, mint a felsőpolcos 5000 Ft+ -os felfelé enyhén szélesedő üvegben kapható bodza :). Bár bodzából is ittam már olyat, ami levett a lábamról. Ráadásul házit, amit virágzatból főztek!
Én a Mátra alján lakom egy faluban, és nálunk mindig az volt a jó pálinka, ami azért iható volt, és jól be lehetett tőle rúgni. Talán a mai fiatalabb negyvenes, harmicas korosztály az akiknek már számít a prémium minőség is. Az öregek nemnagyon foglalkoztak erre ezzel. 1-2 kivételtől eltekintve. Nekünk is voltak olyan cefréink... mindentbele, egész nyáron, ősszel főzés. De tényleg, ahogy a kabaréban van... amit össze lehetett gereblyézni az udvaron az bene volt a hordóban :D. NAMEG... ha sok pálinkát akart valaki, akkor televágták cukorral, ha kevesebbet (ezt CSAK azért, mert nem volt elég pénze főzetni, vagy már közelített a limithez, és nem volt másnevére íratni) cukker nélkül, vagy kevéssel. Nekem idén sikerült először elérnem azt, hogy a 250 liter sárgabarack cefréhez összesen 4.5 kiló cukrot adjunk... ha apámon múlt volna, 10 kiló alatt nem áll meg :D. És igaz, h csak 24 liter szesz lett, de valami csodás. Sajnos sokat kellett várni, nem tudtunk időben főzetni, mert újították az üstöt, meg az egész berendezést. A szilva még mindig áll, de az meg azért, mert csak az októberi fizetésből tudjuk finanszírozni... ennyi. Az olyan 350 liter, 6-7 kiló cukorral.
De annó nagyapámék a törkölyt úgy csinálták, hogy szüretkor a kisotúlt törkölyt nagy cementkádakba rakták, tettek hozá cukrot is, letapasztották sárral, raktak rá egy vastag gumifedőt, hogy ne ázzon, azt csucsu. Február/márciusban bontották ki, azán úgy tolták a főzdébe, ott felöntötték vízzel, aztán alágyújtottak :).
Nekem már nyíladozik a szemem pár éve a cefrékkel, meg pálinkákkal kapcsolatban, és én is attól fogva szerettem meg a pálinkát, mióta megkóstoltam az első prémium minőségűt. Mondjuk én is jobban szeretem a házit, a bérfőzöttet, mint a boltit. Nekem azok gyengék :).. de komolyan. Meg az itthonit tudom, hogy miből készült, még ha minden vacak van benne akkor is :).
A nép szokás szerint ha születik egy gyerek akkor szoktak elrani az eskövöre 10-20litert.
Arra gondoltam talán a molekulák egyeletesebben eloszlank hosszú idő alatt, így egységesebb benyomást tesz az érlelt pálesz, nem tudom csak ötlet!:) Szellőztetés az oxigén miatt kell azt hiszem.
Köszi Cernunnos! Reméljük a legjobbakat :). Hogy mi történik a páleszben az évek alatt? Mi az érés? Fogalmam sincs. Talán simulnak egymáshoz a molekulák... változnak a kötések? Passz. Nekem is az volt a legöregebb. Meg tavaly voltam a Felvidéken egy motoros buliban, és egyik ismerős hölgyemény nagyfaterja pont azelőtt nemrég hunyt el, aztán ők megtalálták az öreg rejtegetett piáit a pincében. Hát hozott belőle. A cimke alapján legalább 20-25 éves volt az ital (régi "Fütyülős" üvegben volt), sima csavaros kupakkal lezárva. Ízre szilva. De még milyen finom! Egy élmény volt belőle inni. Hát ezért is éri meg rakosgatni néha. Aznap este szóba került az öreg párszor, meg hogy milyen jót tett velünk. Egyébként ott is volt vagy 20 liternyi szesz :).
Egyébként hallottam már olyanról is, hogy szellőztetik a pálinkát.. állítólag attól is símul és finomodik.
Az almacefre főzésével kapcsolatban lenne pár kérdésem, illetve tanácsotokra , segitségetekre , lenne szükségem . Kérdésem, milyen sürü lehet a cefre, amit berakok az üstbe ?, mert jelenleg, kb tejföl sürüségű. Az üstöm 50 l es, olajos duplafalú. Mivel ez életem első almacefre főzése , igy nincs tapasztalatom , vele kapcsolatban . Nemtudom , hogy mennyire kell hignak lenni , a cefrének , nemtudom mennyire habzik ?. Akinek már van tapasztalata, kérem segitsen , hogy sikerüljön, elfogadható párlatot produkálnom.
A dugulásra jobb mert az üstben mér és a dugulás fölötte keletkezik, általában a kilépő csőben. A reakciója itt gyors. A fűtéskiesésre igazad van mert én is párlatot mérem a hűtő után.
Nekem a két legfontosabb a cefre és a párlat mérése. Persze a digitális rendszerrel, grafikonnal. :-)
Egy elektromos fűnyíró alját lezártam egy sík lappal. Ez lehet fémlemez vagy fa rajztábla. Ennek távolsága a forgó késtől kb. 4mm. Ebbe a lemezbe készítettem 100mm átmérőjű lyukat gyümölcs bemenetnek. Merőlegesen a lyukra rögzítettem 20cm hosszú PVC lefolyó csődarabot-adagoló nyílásnak. A fűnyíró fűkidobó nyílásával lefelé rá van téve munka közben agy műanyag ládára-ebbe gyűlik a leveses apríték.
/A fűnyíró alját ki kell takarítani a fűnyírás maradékától- tiszta legyen./ Hogy még véletlenül sem lehessen kézzel az adagoló csőbe nyúlni, egy 45 fokos könyökkel meg van hosszabbítva.
Amilyen gyorsan tudom beledobálni a gyümölcsöt, olyan gyorsan nyeli és 1mm vastag szeletekre vágva gyüjti a ládába.
A fűnyíró továbbra is használható fűnyíróként, ha leveszem a csavar rögzítésű záró lemezt. Én egy kiöregedett fűnyírót használok erre.
Mióta megvan az ötlet és az átalakítás azóta a szomszédaim sem hajlandók a korábbi öreg kézihajtású répaszeletelőmet használni alma aprításra. Ha valakit érdekel azt eladom.
Madárberkenyepálinkás betonkörtecefrézős jó napot minden fórumtársnak!
Az idén bekeményítettem! A betonkörte, (amit hívhatnánk sziklakörtének is, de a beton már úgy hozzám szokott) ismét ki akart fogni rajtam, s míg nabiti barátom a pálinkákat kóstolgatta Pórszombaton, addig én keményen küzdöttem a legkeményebb körte ellenféllel csütörtök nappal, míg az Artúr gyártotta a Savignon Blanc törköly alszeszt szorgalmassan!
(Az következő fotók nyomokban reklámot tartalmazhatnak!)
A név kötelez! A fent látható szikla hasonló keménységű az alatta található körtékhez!
Az ősi répavágó kész a küzdelemre! Addig én bedobtam pár felest, hogy ne emlékezzek milyen rohadt nehéz volt tekerni!
Cafatokban a betonkörte!!! Győzelem!!!!!!
Íme a gyilkos fogsor!
Mindent összevetve 80 kg betonkörtét végeztem ki! Megmértem a szottyadt (de valójában ugyanúgy k..va kemény) körte, valamint a zöld, de brutális körte illatú, valamint a sárgászöld két-három napos körte brix-ét. Az eredmény meglepő volt! A zöld ugyebár nagyon fanyar, de 20-as brixxel rendelkezett. A sárgászöld, már nem annyira fanyar, de szintén 20-as a brix-e. A barnára szottyósosdott is 20-as, ez már kicsit sem fanyar, de nem is körtés ízű. Szóval ismét meggyőztem magam, hogy ahogy leesik a fáról, zölden, vagy sárgászölden cefrézhető, mert az utóérlelés nem használ a körtezamatoknak és illatoknak! Ez a vilmosra is jellemző, sárgászölden a legjobb, érettem, már elvesznek az aromák, míg a tüskést szottyósítani kell, mert csak így válik körtéssé!
..valamint lesz 1,5m 15 ös cső a hűtő és az üst között,"
Na ez lehetne vastagabb is. Inkább ne legyen olyan magas (70 cm) az a függőleges rész (Azt éred el vele, hogy magasra kell tenned a hűtőt), hanem csak 15-20 cm és tovább folytatódjon ferdén felfele (max 15 fok) a 28 rézcső. Lehetne az egész páracső ilyen átmérő és a lekanyarodás előtt lehet átváltani 15-re.
A hűtőtartályba kell majd cserélni a vizet, de ez nem hátrány.
60L-es üsthöz elég a 3m-es rézspirál hűtésnek? Jelenleg 3 méter 15-ös rézcső van letekerve spirálba, 3 "karika" jött ki, de filóztam rajta, hogy beletoldok még 2 métert. 60-70L-es a hűtőtartály is, amibe megy majd a spirál, valamint lesz 1,5m 15 ös cső a hűtő és az üst között, valamint az üst kupolájából jön majd ki 70cm 28-ar rézcső.
Abban teljesen igazad van, hogy a felfűtést és a szeszfokot csak a cefre hőmérsékletének a megmérésével látjuk. A leégésre és a fűtéskiesésre viszot szerintem a cefrehőmérséklet lassan reagál, mert a cefre jó sokáig tartja a hőmérsékletét. Viszont a fűtéskiesés hatására azonnal abbamarad a párolgás, és ez azonnali hőmérsékletesést okoz a páracső alján. Azaz ez a hőmérséklet a fűtéskimaradásra gyorsabban reagál. Dugulásra úgyszintén.
A cefre hőmérséklete a főzés során 5%-os cefrét feltételezve 95,5oC-tól 100oC-ig megy. Ugyanez a tartomány a páracső tetején bővebb, kb. 91oC-100oC-ig terjedően - egy kicsit jobban széthúzódik ez a hőmérséklet tartomány, talán jobban is követhető.
Én hőmérsékletet a páracső alján és tetején mérek, a cefrében valójában csak azért nem, mert ahhoz kéne még egy tömített átvezetés (ha nem is tömszelence), és még nem csináltam meg.
Nos kedves ifjú kolléga Az "etalont " pálinkában -ha nem lennék szerény (Az otthonfőzők társasága néha tart egy un. ZD találkozót ) ott esetleg megtalálható :-)
...nagyon szép, régi játékszer, annak idején ez nem is volt olcsó, inkább csak az úri gyerekenek
lehetett ilyen...
...ez egyébként egy állókazános, egyhengeres, egyszeres működésű, ún. oszcillált vezérlésű gőzgépmodell, aminek a tetején, ha jól látom még egy kis gőzsíp is van, amit egy kis csappal lehetett megszólaltatni...spiritus kockával, vagy égővel lehetett begyújtani és felforralni a kis kazánban lévő, 1-2-deciliter vizet, amivel elég sokáig forgott a kis masina...
...a gőzkorszak hajnalán, az ébredező kisiparban használták a modell, fával fűtött eredetijét, különféle kis gépek hajtására...
Szerintem egyelőre nem fogja megoldani a piac, és ezt sokan tudhatták előre. Kicsit naív lett volna a dolgot jóhiszemmel a piacra bízni egy olyan országban, ami még nem nőtt ki a szocialista szeszipar és a kontárul erjesztett cefre világából. Eleve nem kellett volna minden minimálpálinkán megengedni a pálinka nevet, hanem az eredetvédettek mintájára szigorítani. Nem lett volna abból világvége, ha a gyengébbeknek szilvapálinka helyett „csak” szilvapárlat a neve... meg mondjuk meg lehetett volna tiltani, hogy egy gyümölcs neve az ital megnevezése nélkül szerepeljen a címkén, és akkor nem lenne olyan „Barack”, aminek csak a hátára írják oda, hogy szeszes ital.
A hibás házipálinka kiölhetetlen szeretetéről is biztos tudtak, nem ártott volna szabályozni nagyjából, hogy milyen otthonfőzött dzsuvákat lehet felszolgálni (1-2 határértékkel nyilván ki lehetne szűrni a „háziasan” elrontott tételeket.) Meg nem ártana az itallapokra se ránézni úgy törvényileg, mert mindenféle nempálinkát kínálgatnak „pálinka” kategóriában. Ez így tényleg igen nehéz helyzetbe hozza a pálinkát.
Ha tart addig a legális otthonfőzés, akkor szerintem ez tudja majd lassanként megoldani a helyzetet. Nyilván kiábrándító, hogy sokan még mindig az ecetes pálinkára büszkék, de a fiatalabbak közt egyre kevesebben díjazzák az ihatatlan szeszeket, még akkor is, ha ez a mennyiség (olcsóság) rovására megy (végre egy jó oldala annak, hogy finnyásak:) Meghát az idősebb is gyakran hajlik a jó pálinkára, ha megmutatják neki, hogy létezk olyan. Egy ismerősöm nemrég csinálta az első (szilva-) cefréjét kb. 45 évesen, és nem is nagyon olvasott utána (talán csak annyit tudott, hogy nem kell megcukrozni és hamar ki kell főzetni). Nem akartam elhinni, hogy a sajátja, szinte semmi hibája nem volt. És sikere volt vele, pedig a környékén a savanyú a „szabvány”:)
Teljesen egyet értek, de ezért nem érdemes írni:-)))
Inkább azt szeretném leírni, hogy érdemes egy újabb tesztet is megcsinálni. Ez hosszan tart, de sokat mond.
Egy fél pohár pálinkát leteszek a konyhába olyan helyen, hogy ne zavarjon senkit. Több napon ott tartom, de minden nap megszagolom egyszer-kétszer. Minden nap más más az illat, jóformán az összetevők jönnek elő. Nagyon sokat mond. A 4-5 napon meg is lehet inni, ami maradt. Ha jó a pálinka kissé kesernyés, de még mindig illatos vegyület lesz belőle.
Saját tapasztalatom szerint, a mostani próbákat nem is lehet összehasonlítani a régi "ottfelejtett" löttyökkel.
Arra azonban nagyon kíváncsi lennék, hogy ha van valakinek "hígításra opálosodó" pálinkája, hogyan viselkedik e teszt során????? Tehát a második, harmadik napon már elég sok alkohol elpárolog belőle és akkor beopálosodik????? Vagy talán még se?????
Pontatlanul írtam. Tehát ha mondjuk 5%-os a cefre, akkor kb. 95,5oC-on forr, és 43%-os alkoholtartalmú a gőze. Ezt a gőzt hűtjük a páracsőben, mondjuk, annyira, hogy 65%-os a páracső tetején a kilépő gőz. A 65%-os gőz 91oC os forráspont mellett a 11%-os folyadékkal tart egyensúlyt, azaz a gőz a páracső felső végén elvben 91oC-os (valójában kicsit melegebb), a páracső legtetején 11%-os flegma (valójában kicsitt dúsabb) válik ki, és indul meg vissza az üstbe. Vagyis 4-4,5oC lehet a páracsövön a hőmérséklet esése.
Ez nem igaz, a páracső alja és teteje közt több fok is lehet a hőmérsékletesés. Minél nagyobb ez a hőmérsékletkülönbség, annál jobb az elválasztás. Gondold meg, forralsz egy 5%-os cefrét, ennek a forráspontja kb. 95oC. A páracső tetjén kijön az 50%-os alkohol, aminek a forráspontja kb. 89oC, azaz a páracső két vége közt akár 6oC differencia is lehet! (Valójában ennél mindig kevesebb.) A deflegmáció arról szól, hogy folyamatosan hűtjük a párát. A probléma csak az lehet, hogy nagyon nehéz egy gőzfázisú anyag hőmérsékletét pontosan mérni. Így egyetlen hőmérőn a hőmérséklet változása fontos információ, de két hőmérő hőmérsékletének az összehasonlítása félrevezető lehet.
Mottó: A hőmérő nem a mérni kívánt anyag hőmérsékletét mutatja, hanem a sajátját. Arról, hogy fölvegye a hőmérő a körülötte lévő anyag hőmérsékletét, mindig nekünk kell valahogy gondoskodnunk.
A cefre hőmérsékletének méréséből azt tudhatjuk meg, hogy mennyi a cefre alkoholtartalma. (Milyen hőmérsékleten kezd el forrni.)
A páracső alján lévő hőmérő arra jó, hogy tudjuk, mikor kezd el a cefre forrni. Ameddig nem forr, a páracső sem melegszik. Erre egy riasztást érdemes tenni. Ha meg főzés közben csökken a hőmérséklet, az problémát jelez, gázégő elaludt, nagyon leégett a cefre, eldugult a páracső, stb. Az ilyenek is megérnek egy riasztást.
A páracső fölső végén mért hőmérséklet elég jól korrelál a kifolyó anyag alkoholtartalmával - szerintem is ez a legfontosabb mérési pont.
A sisakban lévő gőztér hőmérsékletét nem tartom nagyon informatívnak.
Ha csak egy hőmérőt teszünk be, akkor azt célszerű a páracső legmagasabb pontjára tenni, mert az itt mért hőmérséklet jellemzi az adott pillanatban kifolyó párlatot.
Ahogy látom a különféle főzőket, legtöbben a cefre feletti gőzteret mérik. Egy sima, nem túl hosszú páracső esetén egyébként közel azonos a hőmérséklet mindkét helyen, de Pistorius, vagy ilyen-olyan tirnyek-tornyok esetén már lesz némi különbség.
Ha több ponton van hőmérő, több az információ is, de ez már inkább a műszaki/tudományos ambíciók terepe. Láttam itt már négy hőmérős rendszert is.
Én meg olyat láttam, hogy "Vaszilij szeszes ital", és hogy ez ráadásul "természetes aromát is tartalmaz". Nocsak, Vaszilijjel ágyazták a krumpliszeszt?
Több helyen is van lehetőségem pálinkát kóstolni. Még jót szerintem nem kóstoltam.
Könyvekben írják, hogy ha a csuklóra dörzsöl az ember 1-1 cseppett, akkor a gyümölcsre jellegzetes illatot kell érezni. Eddig még ilyennel én nem találkoztam. Volt viszont opálos színű, pici "olajfolt" úszott az üvegben (gondolom kozmaolaj) és hiába 47 fokosra volt beállítva kapart, szorította a nyelőcsövem, illetve olyan is volt amitől ahogy leért elkezdett csikarni a hasam.
A kérdésem az volna, hogy mit lehetne etalonnak tekinteni, amire tényleg azt lehet mondani, hogy finom, igazi jó pálinka?
Olyanra gondolok, ami boltban megvásárolható - hogy legyen viszonyítási alapom végre.
Ittam falusi vendéglőben otthonfőzött pálinkát. A tulaj büszkesége. Nagyon rossz volt, már a cefre is. Külföldi vendégei is vannak. Ök nem lesznek hívei a pálinkának.
Valami kellene, de nagyon nehéz. Mondják a piac megoldja, de addigra rá megy a pálinka.
30 éve főzi, már nem emlegetem hogy én is majdnem. Főzne 1 éve de jót.
Még soha nem ittam ilyen régi pálinkát! Az enyémből tervezgettem, hogy rakok félre, hogy érlelődjőn. Nálam pár literekről van szó gyömülcsönként az meg mindig elfogy következő szezonra!:) Tavaly sok körte volt-ez 4.5l-er páleszt jelent!:D Egy 7.5decis üvegbe raktam el bellőle, karácsonykor tervezem kinyitni. Kíváncsi vagyok a különbségre, bárcsak 1év érlelődés!:D Akkár az idei körtémmel is összehasonlithatom majd. Várható mennyiség 1.5-2liter.:)
Sokszor gondolkodtam már rajta, hogy mi lehet ez az érlelődés? Mi történik ilyenkor a pálinkába? Miért jobb az öregebb?
Az igazság az, hogy ha Isten is úgy akarja, és egyszer megvénülök, akkor a még élő haverokkal elszopogatjuk őket. De, ha nem úgy lesz, és az utódaim tivornyáznak belőle, akkor is boldog leszek :D :D.
A legidősebb darab egyébként egy 30 éves törköly. Tavaly hivatalos voltam egyik kolléganőm esküvőjére, és az ő nagyapja, mikor a kislyány megszületett elpakolt az azévi törkölyből 10 litert egy üvegdemizsonba - simán parafával zárta, meg viaszolta. Egész nagy vidéki lagzi volt, és a 10 liter szeszt majdnem mind sikerült szétönteni. Az ízét nem tudom mihez hasonltni... sima egyszerű törköly pálinka adottságai ott vannak benne, összetéveszthetetlenül, viszont az állaga, meg, ahogy csúszott a torkomon... minden túlzás nélkül mondhatom, nagyon egyedi volt.. csodálatos, nem ittam még olyat.
Szerencsére kaptam belőle fél litert, amit hazaérvén egyből palackoztam, meg raktam a többi közé :D :D... ha megérik a 30 éves házassági évfordulójukat, talán visszaadom :).
Sajnos iszonyat helyszűkében vagyok... a főzőből a páracsövet úgy szeretném kivezetni hogy gyakorlatilag egy 360 fokos törés legyen benne... a lényeg az, hogy a főzőből elindul jobbra utána 360 fokkal balra és ott jön a hűtés... így a páracsövem elég hosszú lesz /170 cm / elméletileg szerintem ugyanmindegy törik vagy nem törik de mielőtt elvágom a csövet azért megkérdezném mi a véleményetek?
Csak a gyümölcs párlatra lehet ráírni, hogy pálinka, a többi csak ... ízű szeszesital.
Ha boltba vesszel pálinkát mindig alapossan nézd meg, mert sokszor trükős. Ha nincs rajta, hogy pálinka akkot nem az! Valamelyiknél szép dizájnos üvegre rávan írva nagy betűkkel, hogy SZILVA, aztán hátul a kis betűs résznél van a lényeg. Pl. "összetevök: szilva pálinka2%......"
Milyen 37,5% alatti illetve mézes italon láttad a „pálinka” megnevezést? Én szoktam nézegetni a polcokat, de ilyet még nem láttam. (Az ágyas más, az hivatalosan is pálinka.)
A pálinkatörvény szerintem is kitérhetett volna még 1-2 dologra, de a zsűrizés nem lenne jó ötlet, ilyen a leghíresebb italfajtáknál sem létezik. Olyan törvényt nem lehet hozni, hogy „ha nem elég finom, akkor nem pálinka”, kivéve, hogy az alapanyag ízének ott kell lennie. Az előállítás mikéntjét meg az összetevők (pl. illóanyagok) mennyiségét lehet részletesen megkövetelni, és ezzel lehet a gyenge termékeket gazdaságtalanná tenni (pl. az helyi eredetvédettségű pálinkáknál vannak ilyenek). De még ez sem működik, ha a vásárló minden szarért hajlandó sokezret kifizetni, és szerintem most még itt tartunk.
Meg aztán sok gyenge cefrét úgy főznek meg egymenetesben, hogy az eredmény könnyen iható legyen, ami az íz-aroma rovására megy, de cserébe eltűnnek a hibák is. Ez jellemzően nem hasonlít az otthonfőzöttre, meg jónak sem jó, de attól még pálinka (persze elhiszem én, hogy szoktak csalni is, dehát azt sem lehet akárhogy). Ellentétben a kétdekással, ami nem szilvából van, hanem cukorrépamelaszból:)
Ha 8 menetes hűtőd volt akkor abból kijön még egy hűtő. 3 menet is elég ami 3m rézcsövet jelent. Acélcsőből inkább 4-5 m ad ugyanakkora hűtést. Nem jó ha fölöslegesen csurdogál még a szesz a rézhűtőben ha már úgyis lehűlt. Tehát vágd el 3 menetnél és ha nem hűtene rendesen akkor még ott van az 5 menetes darab az biztos elég.
A fűtésed olyan legyen, hogy az üstöd minden 10l-jére 1kW essen tehát nálad 9,5kW-os gáz égőfej vagy villanyrezsó kell, akár teli az üstöd, akár nem.. A fatüzelésnek nem tudom a kW megfelelőjét. A felfűtési idő 1óra és 1,5 óra között normális, a lepárlás 2,5 óra és 4óra között. A tisztázásnál az üst telítettségétől függ, teli üst 4-5 óra.
Akármilyen kevés alszeszt is elkezdhetsz finomítani csak a fűtést kell finoman használni az elején a z előpárlat elválasztás sikere miatt, épp csak csöpögjön. Finomítsd külön a 12 liter szilvát.
spermadon
Az ecet semlegesítésére borászati meszet használnak, nézd meg a borászati boltok kínálatát, ott kell lennie. Az adagolás a csomagoláson. Ha neked is erjedés közben ecetesedik (nekem már volt ilyen), akkor legközelebb hipózd ki a vödröt, hordót amivel az édes cefre érintkezik.
CefreTársaság
A 75715 hsz.-ban kérdeztem tőled, de nem vetted észre: Mi az a killer hatás? Jól értem, záptojás szagot mulasztottál el oxigénbevitellel? Ennek mi a magyarázata?
Még csak nem is a 30 fokos, tisztaszesszel pancsolt álpálinkákról van szó (ezekre természetesen nincs is ráírva, hogy pálinka). Legtöbbször az igazi pálinkák is kínosan rosszak, ha 4000 Ft/0,5 l alatt vásárolsz, de ennél drágábban is könnyen érhetnek kellemetlen meglepetések...
Köszönöm a válaszokat! Megnéztem a hűtőspirált , víz beleengedés után, ha belefujtam még maradt benne folyadék.Tehát ez magyarázza az egyenletlen kifolyást!A hétvégén átalakítom, kiveszek vagy 3 menetet és így megnyujtva a meneteket ,már biztosítani tudom a teljes lejtést!A válaszokból itélve a nem elég intenzív fűtés miatt húzódott el a főzési időm?A 2,5 méteres páracső mennyire ideállis, nem túl hosszú?Még egy kérdésem lenne , egy ekkora üstben 95 liter, mi az a minimum alszesz amit ki lehet finomítani?Jelenleg van ez a 12 liter szilva és régebről 25 liter vegyes.Külön is ki tudom finomítani, vagy érdemesebb összeönteni és egyben finomítani?
...igazságod vagyon!!...igaz nem nagyon szoktam nézegetni a pálinkás polcokat, de a múlkor a
CBA-ban feltűnt a "fütyülős család" általam nem ismert két tagja több ezerért...ezek már csak 30%-osak, mézes, ágyas meg egyebek...ilyenkor felsejlenek az emlékek az ukrán burgonyaszesz
vagonokról, ahol a célállomás a Zwack-művek volt...ahogy mondod, még a tőzsgyökeres honpolgár is mellé tud nyúlni, ha nem elég tájékozott...
Az alkotásodat egyszerüsitsed le és azonnal rájössz, hogy így soha. Gondolkodjál már te is egy kicsikét. Ne úgy tegyél, hogy bevágsz ide egy rajzot bízva, hogy majd a nagy közönség megoldja. Jobbat mondok! Csinájd meg, próbáld ki. A puding próbája, hogy megeszik, nem?
Khhmm.... Hogy ez ilyen formában működjön, ahhoz a fizika törvényeit, főleg a közlekedőedényekről szóló részt, teljes egészében át kéne írni és új törvényeket kéne bevezetni.
Az üvegműves ismerősőmmel beszéltem és kérdeztem, mi lenne, ha az egészet egy külső köpennyel vennénk körül, amibe az előzőekben emlegetett jeget tennénk, valamint a befolyó résznél egy szivacs illetve textil betét gátolná az örvénylést, az elkeveredést!
Szia Pálinkás-doszi! Nos, nem olyan nagy gyűjtemény, de nekem már kincs :). Jóformán csak pálinkák mindenhonnét, ahol jártam (tiszta, hordóban érlelt, mézes, fűszeres, paprikás is), megy van chippuro (végülis az is pálinka), egy fél liter Henessy, meg diólikőr... meg egy üveg valami erdélyi áfonyás kutyulék :). Így tárolgatom :).
Egyébként nagyon komoly ez a fórum! Még nem találkoztam vele. Sok érdekességet lehet itt olvasni, ... bár, én nem hiszem, hogy valaha is főzni fogok. Még nem is hallottam olyanról, hogy pektinbontó, stb... eddig azt hittem az a gyümölcsben van. Itt nálunk a faluban van egy főzde, már az üknagyapám is oda hordta az anyagot :). A sárgabarack épp a hét elején jött le. 50.5-re engedték... hát... a tíz újjamat megnyaltam utána, még a friss szesz után is. Egyszerűen kááábító hatású, már az illata is :D! Megyek töltök is egy kortyot, megindult a nyálam :D...
Ez a medvehagyma téma engem is érdekelne. Talán a Brill pálinkásoknál lenne érdemes kérdezősködni, ők eléggé toppon vannak a zöldségpárlatok terén. A zeller és a répapárlatukat már kóstoltam, a répa nekem nem jött be, viszont a zeller annál inkább. Ha sikerül valami bővebbet megtudni a cefrézésről, lehozatalról stb. akkor ne felejtsd el a topikban is megosztani.
Nekem volt szerencsém kóstolni az általad említett agárdi otelló szőlő pálinkát, ezen kívűl kóstoltam még etesi otelló szőlőt is (ez ráadásul valamilyen díjat is nyert ha jól emlékszem). Bennem nem hagyott mély nyomokat egyik sem. Sem illatban, sem pedig ízben nem jöttek át a gyümölcsre jellemző jellegzetes ízek és illatok, ellentétben például néhány jófajta irsai olivér pálinkával, amelyeknél jóval erőteljesebben érezhetők a gyümölcs egyedi aromái. Ennek ellenére szerintem ha teheted próbáld ki, ízlések és pofonok...
Nem téveszted össze valamivel azt a bizonyos ecetillatot? Az ecetnek átható szúrós szaga van. Ha azt mondod, hogy illat, akkor nem lehet ecet. A jellegzetes savanykás illat viszont érezhető az almánál. Először alkoholnak kell lennie az ecet majd aztán jön. Ha nem cefréztél rothadt gyümölcsöt, akkor nincs semmi gond.
Visszaolvasgattam a fórumban és áshol is. De nem találtam egyértelmű utalást miszerint
Egy szerintem elég jó almacefrém volna de a bubdája amit úgy naponta lenyomogatok mindíg ecet illatú. Így meg belekeverem az ecetet. Ami az olvasmányaim alapján a főzés során reakcióba lép az alkohollal. Mit lehet csinálni? hogyan lehet az ecetet semlegesíteni.. Én így elsőre a szódabikarbónára gondoltam.
Ez azért nem a grappát minősíti, hanem azt mutatja, hogy minden nemzeti italból főznek szemetet a világon. A pálinkáról mit gondolnál, ha külföldiként találomra levennél egyet a polcról? Merthát én annak idején első 2-3 próbálkozásra sz*rt vettem, pedig nem is a legolcsóbbak voltak.
...egy kis "adalék" a Grappához, amire az olaszok olyan büszkék...a hónap első hetét, az olasz
tengerparton töltöttük a legújabb feleségemmel...már itthon elterveztük, hogy mivel közel van
Velence (115-km), beiktatunk egy városnézést és gondolázást...a gondola elmaradt (a 120-eurós ára miatt) és visszafelé bementünk egy COOP-árúházba...itt vettünk egy üveg Grappát, mert a hazai állomány erősen fogyott...
...gyerekek!!!...ha még ittatok sz@rt!!!...2010. decemberében az első főzésem az újrakezdésem óta, (fórumos cefrézéssel) olasz csemegeszőlőből készült párlat volt...itt a régiek közül ittak belőle...toronymagasan jobb volt, mint az olasz "eredeti"...a víz kivert tőle...
Ha mondanak olyat, hogy körtegrappa, akkor az olyan, mint nálunk a „gabonapálinka” :) A grappa szigorúan törköly. Egész szőlőből sem lehet cefrézni (akár bogyózott, akár nem), mert az már gyümölcspárlat.
...ne kötekedjél má Te maci...jó, tudom, hogy a végén nincsen i-betű, de ez már magyarítva vagyon...jómagam is többször hallottam, komoly, tanult emberektől imígyen...
...de ezt már a Wiki is tudja, mert ha így írod be, Bodeni-tó akkor is ezt adja ki...
Írta nemrég valaki (csak lusta vagyok 1-2 hetet visszatekerni), hogy az alszesz elejét nagyon kellemes aromájúnak találta, és félretett belőle egy adagot, de később a kész pálinkával összekóstolva csalódás érte.
Én is hasonlóképpen jártam a szilvámmal. 62 alk.fokkal indult az alszesz, csuda illatokat és aromákat éreztem rajta, szép tiszta is volt, úgyhogy eltettem belőle egy kis üveggel. Azóta megvolt a finomítás, meg eltelt 2 hét, kezdenek beállni az ízek.
És ugyanaz a sztori, mint a kollégánál: az első menetben fogott nedű fasorban sincs a finomításon átesett testvéréhez képest.
Én azzal magyarázom, hogy a kerek ízhez kell a lepárlás teljes spektruma, azzal a kis utópárlatos/lekváros beütéssel együtt, ami ugye az alszesz elejében nincs benne. Úgyhogy legyen az bármilyen csábosan aromás, mégis "lyukas" lesz az összhatás, legközelebb ellenállok a kísértésnek, ezt meg beleteszem az ágyasba.
Nézd, a pálinka lényege, hogy átkerüljenek a cefréből a gyümölcsaromák. Szóval, igen labruscaízű szőlőből labruscaízű pálinka lesz, van, aki szereti, van, aki nem. Én Izabellából csináltam annak idején, igaz, törkölyt, nem szőlőpálinkát.
(A grappa a törkölypálinkát jelenti elsősorban, nem a szőlőpálinkát. Bár úgy emlékszem, hogy az olaszok a gyümülcspárlatot is grappának hívták - körte grappa, barack grappa.)
Köszönöm szépen a válaszokat! Nagyon sokat segítettetek! Tudom, hogy a főzés nem az idegbetegek sportja, már csak onnan is, hogy ebben a főzőben minimum lángon szalmával az alján 5 óráig tart 35 liter cefre kifőzése... :( remélem a duplafal kicsit meggyorsítja a folyamatot, mivel az olaj által nagyobb felületen melegszik az üst.
Szerintetek elég, ha valahol középtájon egy karmantyút hegesztetek a köpenybe és ott lesz a hőmérő, vagy mindenképp alul legyen? Azon is gondolkozom, hogy lehet hogy csak a sisakba teszek (mivel a tanultak alapján nem ég le a cefre).
Bármekkora a főző készüléked térfogata ha tele van cefrével >2-3 óra alatt akkor is le kel folyni az alszesznek -ez érvényes a 10 és a 100 literesre is ! Ha nem így van akkor a fűtés teljesítménye nincs összhangban a főző méretével !!!!
a lüktető hörgő köpködő folyás az nagyon is arra utal hogy a hűtőbe van egy visszalejtő szakasz -bőven elég ha ez csak egy fél menet a 8 méter nem indokolja ezt ugyan mert a 200 literes hordó elég nagy átmérőjű így optimális esetben kb -7 menettel aljától a tetejéig széthúzva elég a lejtés ! én 50 literes főzőhöz 30literes edényt használok hűtőnek 6 méter 16 os csővel és a lejtés végig meg van !
...keresd elő és megbütyköljük, jobb lesz, mint újkorában...
...Németországban még mindíg nagy divatja van a gőzgépmodellezésnek (kerti vasút), nálunk
főleg az élethű kis modell-gőzhajó az utóbbi 10-évben kezd egyre népszerűbb lenni...
...a Bodeni tavon már több, mint 20-éve "Kékszalag" versenyt rendeznek az élethű gőzbárkák között, ahová több országból Angliából, Amerikából is visznek gyönyörűen elkészített hajókat és azokban, korhű öltözékben, fával fűtve a kazánokat, vágnak neki a távnak...igazi kuriózum..
Olyan apámnak is volt, én is játszottam vele, talán még megvan. Valami kis hibája annak is van, de nem emlékszem, mi. Nagyapám lakatos volt (szegény biztos forog a sírjában, amikor barkácsolok), nyilván onnan volt apám zsengekori műszaki érdeklődése.
...gyerekkorom óta érdekel a gőzgép-modellezés...több mint 20-évvel ezelőtt csináltam egy ma is működő, egyszerű gépet konzervdoboz kazánnal, amit egyszerű lágyforrasztással raktam össze...
...kis borszesz (denszesz) égőt csináltam hozzá és amíg víz van benne a forrasztás meg sem lágyul...hoztak hozzám javításra háború előtti 1930-as Merklin gőgép-modellt, ami szintén lágyforrasztással készült, a forrasztásnak semmi baja nem volt...
..."Ha nem teszek hőmérőt az olajba, honnan fogom tudni, hogy mikortól nem szabad tovább melegíteni az olajat? Ahogy tudom az olajos főzőkben is le tud égni a cefre. Vagy ezt is ki kell tapasztalni?"...
...tudni fogod, vagyis az olajod fogja tudni, hogy nem "szabad tovább melegedni", mert ez fizika...
...a palást túlodalán lévő "hidegebb" cefre biztosítja Neked, hogy ne legyen túl magas a hőfok...
...forráspont+15-20°C hőlépcső...én az első főzőmbe (lakótelepi 20-as) alulra beépítettem egy kisméretű modell hőmérőt, de csak 120-125°Cig ment fel a felfűtéskor...amikor közeledett a csurgás, akkor akkor úgyis vissza kell venni, mert a cefrét sem "ezerrel" fűtjük, akkor beállt max
110-115°C-ra a főzés ideje alatt...
...azt, hogy az olajosban is le tud égni honnét vetted???...akárki mondta ne higgy neki...
...eper főzésnél vettem azt észre, hogy összeállt néha egy tömbbe az üstfal mentén, de nem égett le...ezért gondolom, hogy igazuk lehet azoknak, akik a duplafal mellett keverőt is csinálnak...
...legalább is a "nagyoknál" mindenhol van az új üstökben amiben cefrét főznek és külön van a finomító üst, mert abban nincs...
...pisilős Józsi bácsi szerint (Jozef Pischl), akkor jó egy főző alatt a fűtés, ha a begyújtástól 1-óra
múlva csöpög...ezt persze csak duplafalúval (vagy keverőssel) lehet, mert igen jól kell alatta tüzelni...szerintem is az üstödhöz kicsi a fűtés...a hűtőspirált meg nyugodtan felezd meg, mert
akkora hordóban (de átfolyósban is) a 18-as csőből bőven elég 4- méter...
...ja és így a menetek lejtése is biztosan jó lesz, mert lehet, hogy most nem a legjobb...
...jó égővel a 80-liter cefrét is gond nélkül le lehet főzni 3-3,5-óra alatt, a finomítás plusz 1-óra...
A hörgő hang nálam akkor jelentkezik, amikor nagyon megy a fűtés, ekkor kicsit visszaveszem. De nekem zárt rendszerű duplafalúm van, abban víz van nem olaj, nekem eddig nem égett le soha.
A hűtőd oldala meleg volt?
A 60l cefréből nem rosz az alszesz mennyisége, igaz én 8 fokig leengedem.
A cefre max 100 fokra tud felmelegedni az üstben, ez elviszi a hőt az olajfürdőből.
Kb ugyanaz az eset, mint amikor krumplit sütsz.
Az ottfelejtett olaj is csak akkor tud kigyulladni a tűzhelyen, ha még nincs benne "sütnivaló", vagy már elpárolgott belőle az összes víz. Amíg sül a krumpli (van víz a rendszerben), addig a víz párolgása behatárolja az elérhető max. hőmérsékletet.
Bár nincs tapasztalatom ilyen nagy készülékkel, de indokolatlanul hosszúnak tartom a 8 métert, sztem a fele is elég lenne. Akkor jobban szét lehetne húzni a meneteket, megnőne a lejtés és megszűnne a lüktető kifolyás.
A hosszú hűtő nem tolhatja ki a lepárlás idejét, ott inkább az alulméretezett fűtéssel lehet gond.
Szia! Köszönöm a választ! Ha nem teszek hőmérőt az olajba, honnan fogom tudni, hogy mikortól nem szabad tovább melegíteni az olajat? Ahogy tudom az olajos főzőkben is le tud égni a cefre. Vagy ezt is ki kell tapasztalni?
a. Lebontod a páracsövet a hűtőről, felülről belefújsz, és figyeled, hogy jön-e ki folyadék a hűtő alsó végén. Ha igen, akkor máris megvan a megfejtés: nem jó irányba lejtő szakasz(ok) van(nak) a hűtőcsőben, ahol pang a lefolyó párlat.
b. Lehet, hogy az utolsó használat óta már kifolyt/kiszáradt a hűtő, és az előző módszer nem ad egyértelmű választ. Ebben az esetben beöntesz a hűtő felső végén kb. annyi vizet, amilyen részletekben az előpárlatot szeded. Alulra is teszel egy akkora poharat, és megnézed, hogy maradéktalanul kifolyik-e, amit beöntöttél. Ha már leállt a kifolyás, és ismét belefújsz fent a csőbe, nem folyhat ki érdemi mennyiségű víz odalent. Ha mégis, akkor lásd az a. pontot.
Megtörtént az első főzésem!Egy-két kérdés felmerült bennem!Először is, sokan mondják, hogy 2-3 óra alatt lefőzik az alszeszt, nekem ez 10 órába tellett!Igaz elég nagy az üstem, de ez akkor is óriási különbség, biztos valamit nem csinálok jól!Akkor leírnám a főző paramétareit, hátha ott van a kutya elásva:)!95 literes üst, dupla falú, nyitott, pálmaolajjal fetöltve.A páracső 28 mm-es ,2,5 méter hosszú, 15 fokban emelkedik, a visszatörés és a hűtőviz között leszűkítve 18 mm-re!A hűtőspirál egy 200 literes hordóban helyezkedik el,18mm-es, 8 méter hosszú, 8 enyhén lejtő menettel!Arra gondoltam, a hosszú és sok menet miatt ilyen hosszú a lepárlás!??Maga a főzés 60 liter szilva cefréből történt, a felfűtési idő 3,5 óra volt, kicsit alultervezett a gázégőm, de ami ennél is rosszabb, 6 óra alatt jött le 12 liter alszesz, még jött volna, de már meguntam, meg amúgy is közel 10 fokos volt már csak!!Amit furcsáltam, nem szépen folyt, hanem úgy lüktetve tette a dolgát, folyt, kicsit megállt, megint folyt és igy tovább!Ez gondolom nem természetes!Odahajoltam a kifolyóhoz, amikor "kicsit megállt",enyhe hörgő gőz hangot hallottam, mintha visszaszívott volna, és ezt is lüktetve tette!!Ez ugyan miért lehet??Ha bárki tud segíteni, hogy mit csinálok rosszul, vagy min kéne változtatnom, szívesen fogadadom az építő ötleteket, előre is köszönöm!!!
Köszönöm mindhármótoknak az észrevételeket! Az üst méretét tekintve gondolkodtam a dolgon és arra jutottam, hogy valószínűleg elég lesz az 50 literes is. Az éves cefrézendő gyümölcsmennyiséget tekintve alma, körte, birs, szilva és néhány vadon termő bogyósból (berkenye, bodza, borzag) lenne nagyobb mennyiség, ezekből összejönne 150-200 liter körül is. Viszont ezeken kívül szeretnék próbálkozni szinte mindennel amiből pálinka vagy párlat készíthető, de a többi alapanyagból már jó ha összejön a 40-80 liter cefrének való mennyiség. Ha belekalkulálom, hogy pl.160 liter cefrét egy 50 literes üstben kifőzhetek négyszerre, mondjuk 2-3 nap alatt akkor az nem is olyan rossz kapacitás. Ha pedig az alszesz finomítását nézem akkor akár még 5 felöntésből lejött alszeszt is le tudok finomítani egyszerre. 100 literes főzőben, 80 liter cefre alszeszének finomításánál pedig alig lenne valami az üst alján. Az 50 literes főző mellett szól még az is, hogy 60 literes hordóim vannak, tehát a 40 liter cefre mennyiségre rá lehetne állni, mind a főző mind pedig a hordók szempontjából. Javasoltátok, hogy a 100 literes főző moslékleeresztős vagy billenős legyen. 50 literesnél is ajánlott valamelyik a kettő közül, vagy ennél a méretnél már elegendő az üst két oldalára fület tenni?
Nekem keverős főzőm van, ablaktörlő motor hajtja, 6 voltról megy (eredetileg 12 voltos lenne, de úgy túl gyors volt). A tengely 8-as, a vezető cső belső átmérője 10 mm. A lapát menettel (+ kontraanya) csatlakozik a tengelyhez, hogy bontható legyen. A képekhez képest annyi fejlesztést tettem még rajta, hogy a kisebb ellenállás érdekében keskenyebbre vettem a keverő lapátot, és a vezető cső felső végére tettem egy 8,5 mm furatú textilbakelit perselyt, hogy ne nyikorogjon fém a fémen. Szerintem szimmeringre sincs szükség, ha a keverőszár vezető csöve a főzés folyamán mindvégig beér a cefre szintje alá.
A motort igazából semmi sem tartja, csak ül a tengely végén, és van egy ütköző a sisakon, hogy ne a motor forogjon körbe-körbe, hanem a lapát.
Finomításkor kiveszem a keverőt, és bedugom a csövet.
Nézd meg hori64 gépét is, hátha abból is kapsz ihletet, én sok mindent merítettem belőle.
Sziasztok! A hetekben duplafalúsítani szeretném a pálinkafőzőt az itt látottakból/tanultakból. 50 literes sörös hordóra egy +3centi széles köpenyt szeretnék tenni. A hőközlő olaj lenne, de nem tudom milyen olaj lenne az ideális. Olvastam mindenfélét, de sajnos megakadtam. Milyen olaj lenne ideális? Étolaj vagy motorolaj jó lenne?(viszonylag kis összegből szeretném megoldani hőközlést.)Továbbá a mesteremberekhez intéznék egy kérdést. Az olajhoz a hőmérőt hova kell tenni? Láttam képet, amin egyből az üst alján volt a mérő, egy csövön. A csövet tele kell tölteni olajjal? Nem tér el nagyon a cső tetejében levő olaj hőfoka az üst alján levő meleg olajétól? Kell az olajhoz valamilyen súlyszelep, vagy elég ha csak 70-80%-ig töltöm olajjal? Hány fokig kell melegíteni az olajat, ahhoz hogy a cefre gyorsan felmelegedjen, de biztos ne égjen le?
Remélem minden kérdésem érthetően megfogalmaztam.
( Előre is bocsánat azért, ha olyan kérdést tettem fel, amit már megválaszoltatok, de sajnos nem nagyon értek a szisztematikus kereséshez a fórumon... :( )
Képzeljétek, ma a fürdőben odakeveredtem egy társasághoz, mert pálinkafőzésről beszétek. Ilyen vén, vagy vénebb fazonok voltak mint én, mint kiderült már évtizedek óta főznek, ahogy a beszélgetésből idővel kiderült.
Szóba került, mit főztem utoljára, mondom, tegnapra összejött egy adag EUp.
Basszus, nem tudták mi az!!!!!!!
Levezettük mi az előpárlat a közép és utópárlat, az utóbbira azt mondta az egyik, hogy akkor kevés pálinkája lesz. No, a poharas kóstolgatásra sikerült rávennünk.
A szamovár saválló lemezből van kb 1 mm falvastagsággal ,és a magasítást is ebből tervezném.Valóban a réz sisak lenne a legjobb ezt aláírom.!Az enyém azonban inox kisbogrács lenne.22 es csőre gondoltam kb 2m hosszra és szintén 22es spirálra .kb 50 l es hordóba.Az elv tehát működőképes!Köszi
Óh, készítsd el, sok ördöngős masinát láttam már itt, szamovárból készült főzőt nem! Nagyon zsíír! A magas keskeny főző garantálja a leégést, a fazékszerű főző a jó...Éppen ezért találj ki keverőt vagy duplikálást, a keverőnél a szimeringezés egyszerüen megoldható, de inkább a keverős kollégák monják el... A vízszigetelés talán a legjobb megoldás, elég lehet a sisak súlya.
Én kb. 7000.-Ft.-ért vettem az égésbiztosítóval rendelkező változatot. Földgázhoz fölfúrtam 3-as fúróval a fúvókát és a csapot is. Azóta vígan működik.
Jogos, az általános vélekedés szerint legjobb megoldás a duplikálás...Nem véletlen, hogy nincs profi főző csak keverős megoldású manapság. A legtutibb a duplikált + keverő lehet, homogén cefre felfűtés, sűrűbb anyagoknál is.
Szerintem fagyasztás előtt mindenképp "szőrtelenítsd"! Majd félbe-negyedbe vágva, a rothadni kezdő részeket kivágva fagyaszthatod. Ha eljön az idő, csak felengeded, pépesíted, stb.
Véleményekre lennén kíváncsi.Szamovárból szeretnék főzőt készíteni.Az alapötlet a következő:Jelenleg 15 l-17l es a szamovár.
kb .30cm átmérő és 30 cm magasság.Megszeretném magasítani kb még 30 cm el.Így befogadhat kb 30 l cefrét.Teljes térfogat kb 40l+kupola)A tetejére a kupola inox kisbogrács kerülne.Amiben bizonytalan vagyok az a leégés(nem csak a saját leégésemre gondolok.:) )Nem todom a viszonylag kis átmérő a magassághoz képest godot okoz e?.Esetleg valahogy keverőt kellene beépíteni?Milyen anyag lenne jó?Szimeringgel vagy milyen megoldásal kivitelezhető?A kupola szigetelését meglehet úgy oldani,hogy peremet készítek,vízzel feltöltöm és a bográcsot ráhelyezem?Ilyenkor is le kell "csavarozni"vagy elegendő a sokat látott gumipók.Vagy csak a bogrács súlya?A páracső és a hűtőspirál méretezésekor mik a követendők?
Teljesen egyetértek Veled. Több tényező is befolyásolja a teljesítmény növelést. A gáztól félni kell és nem megijedni. Sokat gondolkodtam, hogy távvezérléssel adjak-e tanácsot. Nagyon nem szeretnék rosszat senkinek sem. De feltételezem, hogy senki nem akar magának rosszat. Biztosan van a közelben szakember, aki minimálisra csökkenti a kockázatot.
Ha már találkoztunk, akkor fogadd elismerésemet és gratulációmat a rezes munkáiddal kapcsolatosan!
Szia Kolléga! De igen, erről van szó. Van thermoelemes változata is. Ha valamilyen okból kifolyólag elalszik a láng, a thermoelem leold és nincs gázömlés.
Gyomorszáj :D... háháhá... na igen. Egyébként minden főző ismerősöm, akinek említem ezt a gyűjtésemet, egytől egyig elítéli, és kioktat, hogy a pálinkának a gyomorban a helye :D. Igaz, nem vitás... de... iszok én eleget :D. Nameg jó úgy egyben látni, hogy kis Európánk szegleteiből mennyi szeszt sikerült már összeszedni. Általában házi dolgokról van szó... mind kötődnek helyekhez, emberekhez, élményekhez :).
Köszönöm, megnéztem a "parafa", "kalapos dugós" dolgokat, és sokmindent dobált fel a fórum, úgy tűnik előttem is érdeklődtek már ilyen témában. És ahogy elnézem tényleg a szintetikust javasolják általában. Hát... akkor lehet ezután arra állok át.
Ja, és mégvalami... 1-2 olyan szeszem van, ami le van persze zárva, de a dugó alja és a szesz közötti "légüres" részben az üveg falán apró cseppeket fedeztem fel, mintha párás lenne. Egyébként évek óta így van. Veszteség nem volt azoknál a palackoknál, még 1 mililiter sem. Ez a "párásodás" mitől lehet? Találkoztatok már ilyennel?
Köszi mégegyszer :)!
Meg pár kép a szeszekről :)... falon, lőszeresládában... itt-ott tárolgatok :).
Ha beirod a baloldali keresőbe hogy parafa, akkor kidobja neked az összes eddigi hozzászólást amiben szerepel ez a szó. Ámbár én is a természetes dologok oldalán állok, de sajnos úgy olvastam, hogy idővel megadja magát, kiszárad, mállik. Valszeg nem véletlen hogy a kereskedelmi főzdék is inkább szintetikus dugót használnak.
Mindössze arról szeretnék érdeklődni itt, hogy pálinka palackozásához milyen dugót ajánlotok? Próbálkoztam már több félével is, de sajnos az a tapasztalatom, hogy egyes fajtáknál (főleg a drágábbik - nem préselt parafánál) egy-két hónapon belül mennyiség veszteség fordul elő, úgy hogy méhviasszal zárom is ráadásul. Azt a mennyiséget a dugó veszi fel, vagy szép lassan párologtat? Állítva tárolom őket. Csak nem szeretném, hogy a szesztartalom elillanjon. Fiatal vagyok, de én már nemnagyon tervezem az általam lepalackolt italokat bontogatni... talán majd az utódaim :).
Ezen kívül még ott van a műanyag, amit manapság a bolti árusításnál is használnak, és általánosan elterjedt. Ezzel még nem próbálkoztam, mert ugyan biztos nem engedne, csak félek, hogy sok sok év állás alatt a pálinka nehogy megbontsa a műanyagot. Lehet hogy nem fordulna elő ilyen, de a természetesebb anyagokat jobban szeretem :).
Vagy mi lenne a tökéletes zárás?
Ha esetleg van valami tippetek a dugózással kapcsolatba, hogy mire kell odafigyelni, amit esetleg én nem tudok, akkor szívesen várom a tanácsot :).
Nekem teccik, főleg hogy fullvörösréz, valóban drága, de láttam már ennél pofátlanabb árat is. Duplikált az igazi, keverővel nincs tapasztalaom. A szokásos cefremennyiséghez igazítsd a vásárlást! Jobb egy kevésbé tetszetős, de mindent tudó készített / készítetett főző hozzád igadozó méretben (40 - 80 l) mint egy csili - vili , de kicsi.
Nem kell darálni, mert még nagyobb lesz a tömbösödés, nehezebben enged ki. Ha félbe vágva van elrakva szerintem egyenletesebben olvad. Előtte való nap kiveszed simán kienged másnapra még pincébe is. Vizet csak azt tedd hozzá amit amúgy is tennél, fölöslegesen ne! Figyelj arra is hogy már kellő hőmérsékletű legyen amikor beoltod a kegyszerekkel.
Ha van rávalód, vedd meg. A keverős bevált technológia, ezzel elkerülheted a leégést. Ha a tekergetést megunod, villanyra lehet kötni és igy megkiméled magad az álandó izommunkától. Vedd figyelembe, hogy fanyalgók, jólértesültek, a tutit megmondók mindig voltak, vannak és lesznek. Ebben az űgyben néked kell dönteni. Szerintem jó a konstrukció és ha valami gond van vele, van jótállás, de kisebb átalakításokkal javítani is lehet a minőségen. (majd a tapasztalatok után)
Teljesen új vagyok a fórumon, illetve ez csak hozzászólás szempontból igaz, mert végig olvastam az egészet. Idén főztem először kölcsön főzővel páleszt, lett 6 l szerintem nagyon finom szilvám. Az itt olvasottak alapján ügyeskedtem A kedvem annyira megjött, hogy azt hiszem beruházok egy főzőre.
Én annak idején megpróbáltam a spontán erjesztést, de négy nap után elvesztettem a türelmemet, és adtam hozzá borélesztőt, attól szépen beindult. Mindenesetre, amíg nem indul be, addig is kevergesd, nehogy a cefre tetejém megtelepedjen valami nem kívánatos biológia. Jó sűrű, úgyhogy az erjedés beindulásakor jól lárhatóan föl fog fúvódni a cefre.
Birset szeretnék cefrézni, de úgy néz ki, fagyasztanom kell.
Azoktól kérek tanácsot, akik már csináltak ilyet, mire kel figyelni?
1. Előkészítés után nagy darabokban elég berakni a frigóba, úgyis kiengedés után megpuhol és egyszerűbb lesz a pépesítés?
2. Vagy jobb szétdarálni fagyasztás előtt?
3. Gondolom, hogy csak teljes kiengedés után kell beletenni a pektinbontót, esetleg cukrot igaz?
4. Mivel llehet meggyorsítani a kiengedést anélkül, hogy a cefrézésre ne legyen rossz hatással? (gondolok itt arra, hogy mi van, ha meleg vízzel öntöm fel?)
Néhány adat tegnapról, elkészült a bércefreként nálunk lévő muskotály szőlő pálinka (borköly). Megmérték vele a "környék" egyik legújabb főzdéjét Badacsonyörsön. 300 l Müller aromat főző. Kihozatal 7 hlf/100 l cefre, íze remek, fűszeres bár nem a klasszikus muskotály íz.
Itt azonban elbizonytalanodtam, mert a múlt héten a málnánál lettek kétségeim, mind pálinka, mind lekvár fronton, hogy nem azt az ízt, illatot - különösen!- kaptam, amit mondjuk a szintetikus aromával belém neveltek (szörp, joghurt, stb.).
Ezen felül elkészült a bodza is, még nem találkoztunk, de akkor kiderül, hogy fogom-e szeretni. Ma elmegy a maradéka is házifőzésre, lesz összehasonlítási alap.
Főzde új, korrekt felszerelés, csillog villog. Ára 1000 Ft/l 50% pálinka. Kisebb mennyiségeknél 12,5 eFt az üstdíj.
..."gyárilag" ezek az 5,5kw-osak 1,4mm-es fúvókával kaphatók...én elkezdtem tizedenként
felfúrni és 1,7mm-nél még a normál 30mbar-os nyomáscsökkentővel is nagyon szépen égett...
...a piacon többféle szabályozható nyomáscsökkentőt is lehet kapni, ezek közül van amelyik
6-fokozatban 2,5bar-ig szabályoz...nagyobb teljesítményekhez ez a megfelelő, itt 1-2tizeddel nagyobbra is lehet venni a fúvóka méretét, de ezt már óvatosan, mert a gáz is nagyon fogy...
...a kettő között van egy olcsóbb török szabályzó, amin nincs adat, de olyan 1-1,5bar között
szabályozhat...én most ilyet használok az oxigénes aparáthoz, egész jó, csak nem mindíg lehet kapni...
Igen, szerintem is olyan 60-70 körül lenne az ideális. Sokszor nekem is túl nagy a 90liter, (pedig, ha időm engedné, lenne mit főzni...), de a hordóim is 60, és 120literesek, és persze nincsenek full tele. Így aztán sokszor van "félmenet".
Fejben szépen összeraktad a dolgokat, nagyjából nekem is ez (lenne) az ideálom, kivéve a 100 literes űrtartalmat, az túl nagy, olyanoknak való akiknek stabilan sok cefréjük van. Nos nálam csak szilvából van sok, ha olyan év van, azzal elbírok a 45 - össel is, olyan 60 - 70 - essel kiegyeznék. Ha nincs sok cefréd sokszor lógni fog a gatya, nem jó ám egy ilyen szörnyű masinában 20 - 40 litereket főzni. Ha ilyen űrméretű főzőt akarsz feltétlenül kell a moslékleeresztő, különben trógerolhatsz a moslékkal, kiborítani meg nem bírod, még egy billenő szerkezettel is elég necces megoldás.
Egy kis összefoglaló az érdekességekről, hátha másnak is az.
A fekete szeder pálinkám (napfényes) egyelőre nem túl jellegzetes, remélem alakul még az íze. A nyáron készült cseresznye és málna jó lett, de mindkettő még érik.
A körte- alma amióta darálót használok, sokkal nagyobb hozamú, alma illat jól érződik, az íz még fejlődik.
A bodza, gyalogbodza többséggel jó illatú, de még nem kóstoltam.
Ma utánanéztem, mi is az a galagonya, lehet ezzel egyedül vagyok, de soha senkivel nem beszéltem még galagonyáról. Látván a képeket, gyanítom, hogy egyes helyeken pirosló bokrok (fák) galagonyával lehetnek tele, de járműről nem tudtam megállapítani. Nem csipkebogyó, az láttam, mert kisebb. Csinálok a hétvégén próbaszüretet, de lehet idegbaj egyedül mennyiséget szedni.
Remélem a keverő viszi, mert ágaprítóm nincs. Olvastam sok víz kell hozzá, már a bodzánál is csodálkoztam ezen, de hát puding próbája az evés.
Príma vadszilvát szedegetek mostanában, édes-savanyú, karakteres, sokat igérő.
A kökények is szépek, de az még ráér, a csipkebogyók viszont elég kicsik mifelénk.
A fuvókát felfúrod amennyire csak lehet. Kb. úgy 1,5 mm-re. Én dörzsáraztam, de nem mértem a furatot. A nyomásszabályozót meg 50 mbar-ost vagy az Olasz66-nál kapható 60 mbar-ost alkalmazod. Én földgázzal üzemeltetem. A levegővel nem sok gondod lesz, mert ahogy a maszklemez a légrésen van, azt nem kell bántani. A réss az égő oldalán teljes keresztmetszetben legyen nyított, de ha nagyobb lángleszakadás van, akkor egy kicsit fordítasz rajta. A szelepje szabályozható, így ha kisebb teljesítményt akarsz, akkor fojtasz rajta, nem lesz visszaégés sem. Szabályozása szinte a 0-tól 10-13 kW-ig folyamatosan szabályozható.
Üdvözöllek Kolléga! Ha nem veszed tolakodásnak, akkor segítek a kérdésedre válaszolva. Ez egy Thermoteka ÖV 25-ös kazán égője. 3 égőcsövet tartalmaz, de ezen egy db. van. Teljesítménye égőcsövenként és fúvókától függően 8-12 kWh. C-4600-as mágnes szeleppel vezérelt, gyújtóégős, égésbiztosítós. Még kiegészíthető Piezzó gyújtóval. Ez a vezérlés csak sima ki-be kapcsolást tesz lehetővé. Vezérlése lehet termosztát és presszosztát. De szerintem nem érdemes túlbonyolítani. Páleszfőzéshez a legjobb egy öntöttvas körégő, amely feltuningolva tud 10-13 kW-ot. Az Olasz66-nál beszerezhető. Honlapja a Fórumon megtalálható.
A gázégő egy 25 Kw-os kazánból van, a három égőből csak a középső üzemel ez kb 8 Kw ezen van a bimetál, a másik kettőből ki van szedve a fúvóka és le van vakolva .
Egy jó ideje már olvasgatom a topikot, sokat tanultam az általatok megosztott tapasztalatokból, tanácsokból, beleértve az otthoni pálinkafőző készítést, a helyes cefrézést és a nedű lepárlását egyaránt. Ezért hálás köszönet mindenkinek aki megosztotta tudását, tapasztalatit.
Már jó ideje tervezem egy saját főző beszerzését/elkészítését és az otthoni pálinkafőzést, de tudatlanul, innen-onnan hallott és sokszor hibás információk alapján nem akartam nekifogni. Mostanra viszont nagyjából letisztult a kép.
100 literes főzőt szeretnék, az üst duplafalú réz vagy saválló lenne, ezen még vacilálok, de inkább a réz felé hajlok. Sisaknak nagyobb méretű, 25-30 liter körüli tornyos réz sisakot képzeltem el (olyan sisakot aminek a tornyos részébe aromakosár is befér), fölötte pisztóriusz tányérral és szintén réz páracsővel, saválló hűtővel (a felfelé emelkedő, réz páracsőhöz csatlakozó függőleges szakasz és a hűtő már saválló lenne). Az üstbe keverőt is szeretnék, nyilván a leégéssel már a duplafalúban sem lenne gondom, de 100 literes üstméretnél már fontosnak tartom a cefre egyenletes melegedése és a pára felszabadulása szempontjából. Biztonság kedvéért a hőmérőkön kívül nyomásmérő és biztonsági szelep is kerülne rá.
A topikból többek között Rézműves munkái nagyon tetszenek, valami azokhoz hasonlót el tudnák képzelni magamnak is. Ezúton érdeklődnék, hogy Rézműves mester vállalnád e a dolgot, tudnál e segíteni a főző elkészítésében? Kereshetlek e, ezzel kapcsolatban emailben vagy telefonon?
A saját főző az idei gyümölcsszezon végéig valószínűleg már nem lesz kész, viszont van a környékünkön néhány svéd berkenye fa. kb. 80 liter cefrének valót össze tudnék szedni, illetve birsalmám is lenne ugyanennyi. Amíg a főzés nem megoldott addig nem kezdek neki sem a gyűjtésnek, sem a cefrézésnek. A környékbeli főzdékben az egy felöntés minimuma 300-400 liter, ezért ez a verzió kilőve. Tudtok esetleg Salgótarján környékén vagy maximum 50-60 km-es körzetében olyan főzdét ahol ekkora mennyiséget is kifőznek. Esetleg nem lakik a környéken egy otthoni főzővel rendelkező topiktárs aki tudna segíteni a főzésben? Még akár Budapest és szűkebb környéke is szóba jöhet. Egy ismerősnek van egy régi üzemi konyhás alumínium üstből átalakított főzője, de azt inkább kihagynám ……
Úgy sejtem a válasz a melegfronttal, a melegebb időjárással , és ezáltal a melegebb cefrével lesz kapcsolatban, ami kevesebb széndioxidot tud megkötni ezért pezseg újra. Egy héttel ezelőtt még (már) elég hűvös volt, most meg újra nyári meleg. Persze ez csak akkor igaz, ha a cefréd nem állandó hőmérsékleten tartod, hanem ott ahol a külső hőmérséklet hatással lehet rá. Nekem is volt szerencsém hasonló jelenséggel találkozni, és azt mondták hogy ez az oka. :)
Urak, ismét egy kérdésem lenne :) : 130 l almacefrém kiforrt, árnyékban, lezárva, ahogy kell. Újraindult, ismét gázt ereszt, fortyog. Ez mitől van? Mit kell tennem? Köszönöm előre is a válaszokat! :)
Az élesztőt is vízzel oldod fel de ne önts rá vizet külön >holnap megy a pektinbontó azt is kevés vízzel fogod hozzáadni a napfényt is meleg langyos vízben oldod -na ez a mennyiségű víz épp elég a kezdeti "szárazság le küzdéséhez aztán majd ereszt levet még ! :-)
akkor ez megint benéztem. Az újab kérdés, brutál száraz lett a darálás után a birs, önthetek rá pár liter vízet? Most daráltam, az élesztőt meg tudom oldani, de a cukkerk, pektinbontót csak holnap, az még jó?
Hááát... én azt el sem tudom képzelni.... mert ahogy kinézel.... :-)) De vedd figyelembe, hogy ez az Úr 1940-ben volt Dr. Az elhülyülés az csak később kezdődött. Akkor akármilyen Dr. nem lehetett hülye, csak a nagyon hülye lehetett Dr. .....Vagy, .... hogy is volt??? No, mindegy! Én bízok a régi bölcselők tudásában.
Annyiért, amennyiért írod, valóban csak max 10 literes lehet, de ha ilyen kicsit veszel 40-ért, meg fogod bánni, hogy nem vettél min.30 literest, ami lehet, hogy belekerül 3x ennyibe, de hosszú távon megtérül.
Gondoldel, hogy a 100 liter cefrédet egy 10 literesbe 12-szer kéne feltenni....... és ezután jönne még a finomítás, amit szintén kb 3-szorra tudnál lejátszani benne.
Van 100L gondosan készített, magozott cefrém. Nem társulnék senkivel, viszont ennyit nem is főznek ki nekem. Tudtok ajánlani valami egyszerű kis házi pálinka főzőt, amit meg szabad venni és otthon magamnak apránként kifőzögetni vele? A V.terán már van 25-30e Ft között magyar gyártmány, vagy van komplex kínai gyártmány 30-40e Ft között. Ebben a max 40e Ft-os kategóriában van 6-10L körüli ajánlott termék, ami javasolnátok nekem? Köszi előre is a segítséget!