Keresgéltem a cirok után én is. A zöldszár silózására emlékszem, majd a papgáj- zebrapinty- zöldike magelésége jutott eszembe. ....Nézegettem az elődeink receptjeit, a kölest használták, de cirokról nem találtam említést ételek készítésénél. -A kinai-indiai konyhában használják, az amerikaiak is . Lisztje alap lehet a kenyér-tésztafélék-sütemények-kenyerek készítésénél. A cukorfélességeknél a zöld szárból készített cirokmelasz érdekes lehet. - Mindenestere a g l u t e n m e n t e s lisztje sok embernek megkönnyíti az életét.
Tényleg ugyanaz a szöveg. Normál vöröshagymából két nagy tányér leves mindenesetre még tolerálható. Hacsak nincs valami rendkívüli ellenállóképességem :-)
Ugyanazt írja Allium cepára és A. sativumra is. Ez valami szabvány szöveg lehet olyan növényekre, melyek emberre vagy állatra mérgezők lehetnek. És pl. macskának tényleg nem tesz jót a hagyma.
Régebben én is olvasgattam róla, de azzal nem találkoztam, hogy van mérgező komponense. Tulajdonképpen egyik Allium fajnál sem, tudtommal a vadon termőket is meg lehet enni (legföljebb azért nem, mert van köztük védett is). Mindenesetre egy-két gerezd elfogyasztása eddig még nem okozott semmilyen problémát. Ételbe nem szoktam tenni, nyersen eszem.
Angolul találtam róla néhány érdekességet. Az egyik, hogy mind a kétféle illó anyagot tartalmazza, a vöröshagymáét is, meg a fokhagymáét is. Ez tulajdonképpen igazoja azt, ahogyan én használom: olyan ételekbe, amelyekbe mindkettőt szoktam tenni. De a fokhagymáéból kevesebb van benne.
A másik, hogy van benne valami mérgező komponens is. Sok mindentől függ a hatása, a növény érettségétől, attól, hogy melyik részét ette a fogyasztó, meg az ember életkorától is. Nagyon nem óvtak tőle, de valószínűleg nem jó ötlet tisztán belőle jóllakni.
A ciroklisztet ismerem, egyre elterjedtebb alapanyag a konyhában. Magas beltartalmi értéke van. A gabonacirok elnevezés nekem azt sugallja, hogy talán emberi fogyasztásra alkalmas. Sajnos fotót se találok az elnevezés kapcsán. Viszont cirok sok féle van. A liszt amit árulnak teljese kiőrlésű, lehet hogy őrlés előtt nem vetik alá kezeléseknek. Viszont a fajtájáról nincs információ.
A cirok mint növény nagyon tetszik. Lehet hogy rendelek magját. A másik háznál régen vetettem seprű cirkot. Magját a tyúkok ették meg. Talán a cinkék is örülnének neki.
De aki tudja, kérem írja meg hogy a táblázatban szereplő 5 féle gabonacirkot emberi fogyasztása ajánlják-e.
A cirok nálunk inkább takarmánynövény, külön étkezési fajtáról nem tudok. De meg is lehet enni, ebből a szempontból csak az a lényeges, hogy ne olyan silócirok legyen, amely nem is hoz magot. Ha már gabonaciroknak nevezik, valószínűleg szemes. Még az megfontolandó, hogy kíván-e speciális előkészítést emberi fogyasztás előtt. A köles esetében van ilyen emlékem. Csak amit árulnak, az már hántolt. A cirokról ilyen jellegű információt nem találtam.
Mindenki mindent késöbb szokott mint én és szépen terem neki; én viszont tavaly is szekérderéknyi értlen paprikát-paradicsomot szedtem le október végén, nov. elején az ásás elött. A paradicsomok szépen beértek, karácsonyig ette édesanyám, de az értlen paprikával nem lehet sokat kezdeni.
Én még nem rendeltem, de úgy tudom, hogy csak az indulásnál lehet tájékozódni. Érdemes azonnal szelektálni, mert ahogy hallom-olvasom hamar elfogy az érdekesebbje. Lehet, hogy aki már rendelt, konkrétabban ismeri.