Keresés

Részletes keresés

Verakavics Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84859

A "Fekete Borostyán" szirup,melasz készitéséhez, - a "Tarahumara" magja pattogtatásra alkalmas.

Verakavics Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84858

Keresgéltem a cirok után én is. A zöldszár silózására emlékszem, majd a papgáj- zebrapinty- zöldike magelésége jutott eszembe. ....Nézegettem az elődeink receptjeit, a kölest használták, de cirokról nem találtam említést ételek készítésénél. -A kinai-indiai konyhában használják, az amerikaiak is . Lisztje alap lehet a kenyér-tésztafélék-sütemények-kenyerek készítésénél. A cukorfélességeknél a zöld szárból készített cirokmelasz érdekes lehet. - Mindenestere a  g l u t e n m e n t e s lisztje sok embernek megkönnyíti az életét. 

55judit Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84857

Liszt formájában elterjedtebb a cirok használata, de lehet pelyhesíteni és pattogatni is mint a kukoricát.

Előzmény: öreg_néne_b (84847)
Belohin Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84856

Tényleg ugyanaz a szöveg. Normál vöröshagymából két nagy tányér leves mindenesetre még tolerálható. Hacsak nincs valami rendkívüli ellenállóképességem :-)

Előzmény: CBNora (84853)
TINTUS Creative Commons License 2022.02.04 0 3 84855

Először legyen meg a metszés mert mi értelme permetezni aztán meg levagdosni az ágakat?!

Előzmény: taormina001 (84826)
DPT Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84854

Tintus, ma nekem is megjöttek a magok!

Köszönöm!

Előzmény: TINTUS (84704)
CBNora Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84853

Ugyanazt írja Allium cepára és A. sativumra is. Ez valami szabvány szöveg lehet olyan növényekre, melyek emberre vagy állatra mérgezők lehetnek. És pl. macskának tényleg nem tesz jót a hagyma.

Előzmény: Belohin (84852)
Belohin Creative Commons License 2022.02.04 0 1 84852

Itt található, ha érdekel.

Előzmény: CBNora (84851)
CBNora Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84851

Ez érdekes.

Régebben én is olvasgattam róla, de azzal nem találkoztam, hogy van mérgező komponense. Tulajdonképpen egyik Allium fajnál sem, tudtommal a vadon termőket is meg lehet enni (legföljebb azért nem, mert van köztük védett is). Mindenesetre egy-két gerezd elfogyasztása eddig még nem okozott semmilyen problémát. Ételbe nem szoktam tenni, nyersen eszem.

Előzmény: Belohin (84850)
Belohin Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84850

Angolul találtam róla néhány érdekességet. Az egyik, hogy mind a kétféle illó anyagot tartalmazza, a vöröshagymáét is, meg a fokhagymáét is. Ez tulajdonképpen igazoja azt, ahogyan én használom: olyan ételekbe, amelyekbe mindkettőt szoktam tenni. De a fokhagymáéból kevesebb van benne.

A másik, hogy van benne valami mérgező komponens is. Sok mindentől függ a hatása, a növény érettségétől, attól, hogy melyik részét ette a fogyasztó, meg az ember életkorától is. Nagyon nem óvtak tőle, de valószínűleg nem jó ötlet tisztán belőle jóllakni.

Előzmény: CBNora (84846)
55judit Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84849

Azt írják, a szemes cirok emberi és állati felhasználásra is alkalmas.  😀

Előzmény: 55judit (84848)
55judit Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84848

A ciroklisztet ismerem,  egyre elterjedtebb alapanyag a konyhában. Magas beltartalmi értéke van. A gabonacirok elnevezés nekem azt sugallja, hogy talán emberi fogyasztásra alkalmas. Sajnos fotót se találok az elnevezés kapcsán. Viszont cirok sok féle van. A liszt amit árulnak teljese kiőrlésű, lehet hogy őrlés előtt nem vetik alá kezeléseknek. Viszont a fajtájáról nincs információ.

 

A cirok mint növény nagyon tetszik. Lehet hogy rendelek magját. A másik háznál régen vetettem seprű cirkot. Magját a tyúkok ették meg. Talán a cinkék is örülnének neki.

 

De aki tudja, kérem írja meg hogy a táblázatban szereplő 5 féle gabonacirkot emberi fogyasztása ajánlják-e.

Előzmény: Belohin (84844)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84847

Csak a cirokliszt felhasználásáról találtam recepteket, úgy tűnik, szemes állapotban nem használják étkezésre.

Előzmény: 55judit (84843)
CBNora Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84846

Mindegy is, hogy hibrid vagy sem, úgyis csak hagymáról lehet szaporítani, magot nem hoz.

Előzmény: Belohin (84841)
CBNora Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84845

Az éretlen paprikát is meg lehet enni.

Előzmény: taormina001 (84842)
Belohin Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84844

A cirok nálunk inkább takarmánynövény, külön étkezési fajtáról nem tudok. De meg is lehet enni, ebből a szempontból csak az a lényeges, hogy ne olyan silócirok legyen, amely nem is hoz magot. Ha már gabonaciroknak nevezik, valószínűleg szemes. Még az megfontolandó, hogy kíván-e speciális előkészítést emberi fogyasztás előtt. A köles esetében van ilyen emlékem. Csak amit árulnak, az már hántolt. A cirokról ilyen jellegű információt nem találtam.

Előzmény: 55judit (84843)
55judit Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84843

A táblázatban láttam olyat, hogy gabonacirok. Ezen a néven nem találtam sehol információt róla.

Szerintetek ez étkezési célra való cirok, vagy takarmányozási?

Előzmény: CBNora (84839)
taormina001 Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84842

Mindenki mindent késöbb szokott mint én és szépen terem neki; én viszont tavaly is szekérderéknyi értlen paprikát-paradicsomot szedtem le október végén, nov. elején az ásás elött. A paradicsomok szépen beértek, karácsonyig ette édesanyám, de az értlen paprikával nem lehet sokat kezdeni.

Előzmény: CBNora (84827)
Belohin Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84841

Látom, ők Allium ampeloprasum-ként adják az elefánthagymát. Akkor valószínűleg mégsem hibrid, mint ahogy egyes helyeken állították.

Előzmény: CBNora (84839)
55judit Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84840

Köszi.

Előzmény: CBNora (84839)
CBNora Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84839

https://www.mintakeres.hu/letoltes/

Most néztem a tavalyit.

Én azt hiszem, ezt kihagyom. Van elég magom.

Előzmény: 55judit (84838)
55judit Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84838

Hol láthatom az előző évi kínálatot? Adnál linket?

Előzmény: k.ipse (84837)
k.ipse Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84837

Megnéztem az előző évek kínálatát. Onnan tudnék választani.

Megtetszett pl. 

amerikai földimogyoró, elefánt fokhagyma, kerti mák.

Mákot régen a nagymamám mindig vetett, szépen virágoztak a lilás fehér virágai. Ez már szinte teljesen kiveszett a kiskertekből.

Néztem az olajtököt is. De ilyet lehet a boltban kapni, nem tudom, hogy milyen előnyökkel járna, ha a nödik-től van a mag.

Pláne, hogy a tökök össze tudnak porozni, ha jól tudom. Ez magfogás szempontjából eléggé problémás.

Pedig a hagyományos magyar sütik mák, meg dió nélkül szinte elképzelhetetlen.

Most meg már alig van a kertekben, boltban meg eléggé drágán.

 

Előzmény: CBNora (84836)
CBNora Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84836

Tavaly mire sikerült végignéznem a kínálatot, már el is fogyott, amit kiszemeltem. Igaz, pár órát késtem.

Előzmény: Verakavics (84835)
Verakavics Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84835

Én még nem rendeltem, de úgy tudom, hogy csak az indulásnál lehet tájékozódni. Érdemes azonnal szelektálni, mert ahogy hallom-olvasom hamar elfogy az érdekesebbje. Lehet, hogy aki már rendelt, konkrétabban ismeri. 

Előzmény: k.ipse (84833)
Verakavics Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84834

Megint pontosítok, kiegészítem a félinformációmat: indulásnak  déli 12 órát ír a honlapján. Nekem először ezt nem mondta az illető. 

k.ipse Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84833

Köszi!

Azt látni valahol, hogy milyen magokat hirdetnek meg?

 

Előzmény: Verakavics (84832)
Verakavics Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84832

     Info: Most kaptam: a NÖDIK vasárnap, február 6-án tartja a magkérés napját. Érdemes kora reggel  megnézni, mert hamar kifogynak.

Verakavics Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84831

Köszönöm. Jó, akkor megy 1-1 szem 1-1 pohár palántaföldbe, fóliával behúzva. 

Előzmény: CBNora (84830)
CBNora Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84830

Nem áztattam, csak belocsoltam és lefedtem a dobozt.

Nem szoktam áztatni a magokat vetés előtt. Van, amit papírban előcsíráztatok, de azt se áztatom előtte.

Előzmény: Verakavics (84828)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!