Keresés

Részletes keresés

Arni87 Creative Commons License 2020.01.17 0 0 93553

Egyéb:

Több helyről összeszedett infók alapján a fő szerkezeti elemeket mindenképpen számlával kellene igazolni a lakhatási engedély megszerzéséhez.

Pl: 

- alapozás , itt elvileg a vasszerelés, döngölés, feltöltés házilag is elvégezhető

- könnyűszerkezetes ház fal szerkezete

- födém

- tetőszerkezet, itt a héjalást már elvileg meg lehet csinálni házilag (bár én ezért biztosan fizetnék, mert fel nem megyek oda az biztos)

- villanyszerelés, itt is lehet egyszerűsíteni, ha a villanyszerelő helyett behúzzuk a falba a gégecsöveket a kábelekkel, esetleg a dobozokat is beszereljük, a szaki pedig összeköt mindent. Persze ha így vállalja

- gépészet, itt is hasonlóna mint a villanynál lehet besagíteni a munkfolyamatokba esetleg a csövezésben. Viszont ha a falikorongoat is mi rakjuk fel és,ha 0,5 cm-el elmérjük a fűtés szerelő biztos kitér a hitéből mikor nem tudja például felrakni a radiátorokat.

Minden egyéb munkafolyamat elvileg nem okozhat problámát házilag.

- külső osb lapokkal a burkolás

- belül gipszkartonozás

- falszerkezet szigetelése

- festés, glettelés, 

- burkolás

Amireől még nem találtam érdemi infót :

- nyílászáró beépítés

- homlokzati szigetelés (függőleges felületre ezt kifejezetten egyszerű felrakni)

Előzmény: Arni87 (93550)
szotyika77 Creative Commons License 2020.01.17 0 0 93552

Nincs, egyáltalán nincs meg ez a mennyiségű légcsere. 

Előzmény: Beer Monster (93547)
szotyika77 Creative Commons License 2020.01.17 0 0 93551

+ Draganovic

Nem gondoltam, hogy úgy nyomom a PURhabot mind bolond gyerek, inkább többször keveset, mint egyszerre kinyomjam egy lyukba az egész tubust :D 

A holnapi napon felszedik a gyapotot a padlásról, mert a vizes gyapot nem szárad kifele, esélye sincs most, és ha kiszáradt fent a padláson a fólia, utána fogjuk majd az újat visszateríteni. Ezzel a gyapottal meg azt csinál a kőműves amit akar, vizesen nekem nemkell, látszik, hogy a kőzetgyapot is csurom vizes, semmi tartása sincsen. Szóval holnap felszedik a gyapotot, és a utána kinyomom purhabbal a hézagokat, mert találtam még tegnap bőven. 

Előzmény: kneissl (93544)
Arni87 Creative Commons License 2020.01.17 0 0 93550

Itt egy cikk az egyzsrüsítésről:

https://www.epitemahazam.hu/e-naplo-nelkul-es-kalakaban-is-epithetjuk-a-sajat-hazunk/

Kimásoltam a lényeget:

E-napló nélkül

2019. október 24-én hatályba lépett, a Magyar Közlöny 2019. évi 171. számában (letöltés) megjelent a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása, mely szerint  ennek 4. § (3) bekezdése a következőre módosul:

„(3) Ha az egyszerű bejelentés a saját lakhatás biztosítása céljából valósul meg, akkor az építési tevékenység
a) építési napló vezetése és az egyszerű bejelentési dokumentációtól való eltérés bejelentése,
b) tervezői művezetés, valamint
c) tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás
nélkül végezhető.

Ez azt jelenti, hogy ha saját magamnak építem a házam, akkor nem kötelező e-napló-t vezetnem, nem kötelező a tervezői művezetés és semmilyen felelősségbiztosítás sem, és még a tervtől való eltérés is megengedett (néhány kikötéssel).
Nem kötelező, azonban ha végig gondoljuk, saját érdekünket szolgálhatja az e-napló. Kifejezetten akkor érdemes utóbbi mellett dönteni, ha nincs kapacitásunk az építkezésünk munkafolyamatait kontrollálni, és egy vagy több kivitelezőt alkalmazunk. 

Ezzel a könnyítéssel azok járnak jól, akik saját részre, saját maguk szeretnék építeni a házukat. Mindezzel jelentős összegeket takaríthatnak meg, de egyben vállalniuk is kell a felelősséget a saját munkájuk gyümölcséért. Ezért érdemes nagyon felkészülni, ebben Az építő közösség mindenkinek segíteni tud!

Újra kalákában

Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet, 2019. október 24-étől hatályos szabályai a kalákamunkára vonatkozóan a következők:

12. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(6) Az építőipari kivitelezési tevékenység építési szakmunkáit vagy annak egyes munkafázisait saját részre vagy
a Ptk. szerinti hozzátartozó részére a vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy is végezheti
a) szakirányú szakképesítés nélkül,
aa) ha az építőipari kivitelezési tevékenység végzéséhez nem kell kivitelezési dokumentáció, vagy
ab) kivitelezési dokumentációhoz kötött építőipari kivitelezési tevékenység esetében a vállalkozó kivitelező
jóváhagyásával, felügyeletével,
b) szakirányú szakképesítéssel azt a szakmunkát vagy munkafázist, amelyre a szakképesítése kiterjed,
a szakmai szabályok betartása mellett.”

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § alapján
„(1) E törvény alkalmazásában
2. hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;”.

Nézzük meg milyen esetek fordulhatnak elő, ha én vagyok az építtető:

1. Én és a hozzátartozóim is építhetjük a saját vagy hozzátartozó házát szakirányú szakképesítés nélkül, ha a kivitelezési tevékenység NEM kivitelezési dokumentációhoz (nem azonos az egyszerű bejelentéssel!) kötött;
  2. Ha a kivitelezési tevékenység kivitelezési dokumentációhoz kötött, akkor is dolgozhatunk szakirányú szakképesítés nélkül saját vagy hozzátartozó részére, de csak a vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével;
  3. Ha szakirányú szakképesítéssel rendelkezem (én és a hozzátartozók) akkor azt a szakmunkát, amire a szakképesítésünk vonatkozik, saját felelősségre végezhetjük a saját vagy hozzátartozónk számára épülő házon, de a szakmai szabályokat ekkor is be kell tartani.
Előzmény: Arni87 (93549)
Arni87 Creative Commons License 2020.01.17 0 0 93549

Amiket olvastam, ott annyi volt a lényeg, hogy a váz szerkezet megépítése számít szakmunkának, az osb táblák felcsavarozása meg a szigetelés berakása már elvileg nem. Úgy sejtem a gipszkarton táblák felcsavarozása is ide tartozna, mert annak a váza is kész van. villanyszerelést és gépészetet pedig nem lehet házilag kivitelezni.

Egy mobilház szerkezeti eleme max 12x4 méteres lehet, a magassága nincs megszabva, így 2,8 m is lehet akár. 300 m2-ig lehet sorolni őket.  

Mobilházra kulcsarkészen 160000 Ft /m2-re kaptam árajánlatot elektromos fűtőfilmes fűtéssel. Míg könnyűszerkezetes fa házra pedig 280000 Ft/m2 szintén elektromos fűtőfilmes fűtéssel. + alapozás, ami mindkét esetben lehet talaj csavar vagy sávalap. A lemez alapről nem találtam érdemi infőt, de állítólag a passzív házakat ilyenre építik, mert ezt könnyebb hőhídmentessé tenni. Viszont nem olcsóbb a sáv alapnál.

Indkét esetben az árnyékolás mentes fűtőfilmet használják... na az viszont nem kéne. Mindkét szerkezet 5x15 cm fenyőből készül 15 cm kőzetgyapottal.

Nálunka faluban a HÉSZ nem engedélyezi a mobilház telepítését, meg a lapos tetőt sem. Min 25°-os tető dőlésszög a tetőterület 65%-ban.

Előzmény: Cs_ (93541)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.01.17 0 0 93548

Ha akarnak bele lehet kötni. Az épület alapterülete megnő. Mondjuk 4*10*0,1m=4m2. Beépítési százalék megváltozik. Innentől a hatóságon múlik, hogy csinál-e belőle ügyet.

Előzmény: Beer Monster (93545)
Beer Monster Creative Commons License 2020.01.17 0 0 93547

Naponta akkor 1000-1500 m3 friss levegőre van szükségetek. Becslésed szerint megvan ez a légcsere amúgy?

Előzmény: szotyika77 (93540)
Beer Monster Creative Commons License 2020.01.17 0 0 93546

Én úgy tudom, kétféle bolti purhab van, amelyik dagad, és amelyik kurvára dagad.

Talán kétkomponensűből esetleg létezik olyan, ami nem nagyon dagad ?

Előzmény: Draganovic (93542)
Beer Monster Creative Commons License 2020.01.17 0 0 93545

Most mondjátok már meg, mi történik, ha valaki megcsinál egy ilyen banális dolgot, mint a külső szigetelés? Ha elrontja, magának rontja el.

De mi lesz, ha megcsinálja, és nincs róla papír? Egyszerűen csak ott van, készen.

- leszedetik és újra rakatják papírral?

- építéshatósági bírság?

- nem kap használatba vételit?

Előzmény: Cs_ (93541)
kneissl Creative Commons License 2020.01.17 0 0 93544

Azért óvatosan a PUR habbal, mert NEM CSAK arra dagad amerre van helye, hanem könnyedén összenyomja gyapotot is.

Inkább többször keveset.

(Ajtó tok beépítésnél rendszeresen elcseszik a kezdők azzal, hogy a purhab benyomja a tokot, és nem lehet becsukni az ajtót emiatt.)

Draganovic Creative Commons License 2020.01.17 0 0 93543

Elsődlegesen azért fújtam ki hogy ne legyen hőhíd meg hogy ne mennyen be bogár mert vannak olyan fajok ami ha befészkeli magát megőrülsz .

Draganovic Creative Commons License 2020.01.17 0 0 93542

Nyomjad ,amúgy ki is kell ,én is kinyomtam purral mindent amit találtam ha már megkötött a szigetelés nem tudja lenyomni mert a pur arra dagad amerre van helye ,esetedben felfele,de ha para van létezik olyan"purhab" ami direkt erre van a réseket töltik vele az nem dagad!

Előzmény: szotyika77 (93536)
Cs_ Creative Commons License 2020.01.17 0 0 93541

"Ha jól szedtem össze az infókat akkor elvileg én a vázszerkezet burkolását megcsinálhatom a kívűl-bellül szigeteléssel együtt, csak egy felelős műszaki vezető kell hozzá."

A franc se tudja, hogy most hogy vannak a szabályok, de fél éve még úgy volt, hogy csak akkor csinálhatsz meg bármit magadnak, ha van szakirányú végzettséged. S ebben az esetben kell FMV és szakmai felügyelet még pluszba.

"Egyéb kérdés mi a különbség a fa szerkezetű mobilház és a fa szerkezetű ház között"

A kérdésben benne van a válasz. Mobilház, az mobilis, arrébb lehet rakni, s jellemzően nem a helyszínen készül. Ennek megfelelően a méretei akkorák, hogy ráférjenek egy kamionra. Emiatt alacsony belmagasságúak, szűkek, vékony falakkal rendelkeznek, stb.  

Előzmény: Arni87 (93539)
szotyika77 Creative Commons License 2020.01.17 0 0 93540

A rések a szigetelés és a fal között találhatóak, és felülnézetből fotóztam. És jelenleg csak ketten élünk a házban, reményeink szerint ez majd bővülni fog :D 

Előzmény: Beer Monster (93538)
Arni87 Creative Commons License 2020.01.16 0 0 93539

Sziasztok!

Találkozott már itt valaki az alábbi romániai cég munkáival?

https://www.xvip.ro/index.php/hazszerkezet.html

http://www.hazgyarto.hu/szerkezetkesz

Arra gondoltam, hogy szerkezetkészre csináltatnám meg velük a házat a tető héjalásával együtt, viszont a lehet akkor bramac cserppel. Ha nem vállalják a felrakást akkor persze másik cég végzi  héjalást. 

Ha jól szedtem össze az infókat akkor elvileg én a vázszerkezet burkolását megcsinálhatom a kívűl-bellül szigeteléssel együtt, csak egy felelős műszaki vezető kell hozzá.

Egyéb kérdés mi a különbség a fa szerkezetű mobilház és a fa szerkezetű ház között. Ha eltekintünk az alaptól akkor ahogy a képeket nézegettem ugyan az a váz szerkezet, árban meg van kb 1.5-2x-es szorzó.

Beer Monster Creative Commons License 2020.01.16 0 0 93538

Nem nagyon derül ki, hogy pontosan milyen részletet ábrázolnak a képek. Ha a szigetelés mögé fújsz pur-habot, lenyomhatja a szigetelést.

Hányan éltek a lakásban?

Tharkus Creative Commons License 2020.01.16 -3 0 93537

én kinyomnám (ki is nyomtam minden ilyen rést)

szotyika77 Creative Commons License 2020.01.16 0 0 93536

Az legyen a legkisebb baj hogy pörög a villanyóra, csak száradjunk kifele és ne legyen komplikáció a házzal. 

viszont feljöttem most a padlásra, hogy megnézzem mennyire van kicsapódva a pára fent és egy kicsit felhajtottam a födémen lévő kőzet+ üveggyapot szigetelést, és meglepő dolgot találtam. Az északi falunkat 16cm-es vakolható rockwoollal szigetelték, és fentről ez a látvány fogadott. Ezeket a réseket jó lenne purhabbal kinyomni nem? Kb 2cm-esek a hézagok. 

Előzmény: Tharkus (93535)
Tharkus Creative Commons License 2020.01.16 -3 0 93535

pörgetni fogja a villanyórát a párátlanító rendesen, ennek ellenére nyomasd tavaszig...

Előzmény: szotyika77 (93528)
melfoy Creative Commons License 2020.01.16 0 0 93534

A képet nézve szerintem két szarufa közé került a feljáró,már ha a csatornatartókat nézzük,ha jól tudom azok végeire szokták fogatni őket.A vápalemez nem egy nagy beruházás..Én a házamat úgy vettem hogy néhány évvel azelőtt került rá új tető,faanyag-cserép..nem mértem még meg a szarufák távolságát,de szerintem tuti van 70cm ami nekem bőven elég lenne ha közé kerülne a feljáró,így szerintem a szarufa kiváltás nem lenne szükséges.

Előzmény: Töck Jenő (93516)
szotyika77 Creative Commons License 2020.01.16 0 0 93533

Most lesz akcióban az Aldiban vasárnaptól, elmegyek és veszek egyet, és mehet éjjel-nappal nyugodtan. 

Előzmény: kneissl (93532)
kneissl Creative Commons License 2020.01.16 0 0 93532

Akkor az még nagyon nedves.

Aldi vagy Lidll pont most árul páramentesítő készüléket - az nyárig mehet, onnan meg ablaknyitás.

( A gépet meg használtan el tudod adni, de ha a lakásban teregettek télen, akkor nem hülyeség megtartani.)

Ha melegebbet csinálsz, azzal semmit nem érsz, ha nem szellőztetsz ki. Szerintem azért csinálni meleget, hogy utána kiengedd a meleg/párás levegőt nem gazdaságos megoldás.

Gyakorlatilag tök friss az épület, természetes, hogy ontja magából a vizet. 

Előzmény: szotyika77 (93521)
Beer Monster Creative Commons License 2020.01.16 0 0 93531

Hát ezért furcsa egy erdőnyi cső :)

Ha arányos lenne a területtel, nem kérdeném.

Előzmény: sylvanus67 (93530)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.01.16 0 0 93530

ja, ezzel kellett volna kezdeni:(

Előzmény: Beer Monster (93529)
Beer Monster Creative Commons License 2020.01.16 0 0 93529

Hozzá tartozik, hogy a ház kb ötven négyzetméter.

Előzmény: JAMIE222 (93527)
szotyika77 Creative Commons License 2020.01.16 0 0 93528

Akkor megprobálkozok a hőfok növelésével, csak nem szeretjük a nagy meleget, de akkor elviseljük :D 

Plusz lehet veszek egy páraösszeszedő gépet is, és az mehet éjjel-nappal. ;) 

Előzmény: Tharkus (93526)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.01.16 0 0 93527

Talan panzio lesz. Vagy valamelyik NER-tars vadaszhaza:))

Előzmény: Beer Monster (93525)
Tharkus Creative Commons License 2020.01.16 -3 0 93526

ilyenkor 40% nem kevés, és én legalábbis azt tapasztaltam, hogy ha leállítom a párátlanítót, hamar visszakúszik a pára a levegőbe.

a lakásban csinálhatsz 23-24 fokot is akár, a melegebb levegő több párát vesz fel.

Előzmény: szotyika77 (93521)
Beer Monster Creative Commons License 2020.01.16 0 0 93525

Akkor minden szobában lesz 3 mosdó és 2 WC :))

Előzmény: sylvanus67 (93523)
Draganovic Creative Commons License 2020.01.16 0 0 93524

Az is probléma hogy légköbméterben változik az ingatlan így bejelentő e napló, biztos gerendát is kell vágni. 

Előzmény: melfoy (93514)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!