Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84867

Céklás-kecskesajtos saláta cirokkásával:

https://e-przepisykulinarne.pl/2021/03/salatka-z-kasza-sorgo-burakiem-i-kozim-serem-pyszna-i-zdrowa/

Majd ha megszerzitek a cirokmagot, és terem sok cirok, keresgélek tovább!

Előzmény: 55judit (84866)
55judit Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84866

Szuper! Én még receptet nem kerestem, de jó hogy van.

Előzmény: CBNora (84863)
55judit Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84865

A cirkot sokoldalúan használják fel és fogyasztják, biztos elterjedtebb lesz nálunk is. 

Minden esetre kérni fogok vetőmagot, a kerítés mellett végig jó lesz. A másik háznál homokos talaj volt, seprű cirkot vetettem elég sokat, öntözve sosem volt. Igénytelenebb a kukoricánál, a víz igénye is kevesebb, a tápanyagösszetétele pedig kedvezőbb. Kipróbáljuk.

Előzmény: Verakavics (84864)
Verakavics Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84864

Én most indiairecepteket néztem, itt is használják egész szemes állapotban is, indiai kölesnek is nevezik. Rengeteg zöldséggel, fűszerekkel egészítik ki. /Jowar dosa recipe, jowar upma recipe/ -köles, rizs, hajdina megoldásokhoz tudnám hasonlítani. Receptleírásban megjegyzik, hogy az éjszaki áztatás után a főzése inkább lassú legyen. A szemek rágósan darabosak, nem pépesek. - Ki lehet próbálni, meg lehet ismerkedni vele. ---Más a kínaiak cirokpárlatot pálinkát is készítenek belőle. Végül kiderül, hogy egy sokarcú növény.

Előzmény: CBNora (84863)
CBNora Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84863

Lengyel recepteket találtam, ott általában azt írják, hogy éjszakára áztassuk be.

Például itt leírják a főzés fortélyait:

https://www.dorotakaminska.pl/jak-ugotowac-sorgo/

1. 1 csésze cirokra önt 3 csésze vizet, 8-12 órán keresztül rajta hagyja.

2. Az áztató vízhez ad 1/2 kiskanál sót, 2 kanál olíva olajat és fölforralja.

3. 30 percig kis lángon főizi. Ne bugyogjon a víz.

4. Leveszi a tűzről, lefedve még 10 percig állni hagyja.

5. Forrón és hidegen is tálalható.

CBNora Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84862

Puffasztott cirok van. Mennyei csemege lehet, Éden néven lehet kapni.

https://www.dietas-termekek-webshop.hu/eden_premium_puffasztott_cirok_natur_80g

Mondjuk nem olcsó.

Előzmény: 55judit (84861)
55judit Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84861

A kendermagnak is hasonlóan kemény a maghéja, de már jó  ideje hántoltan is kapható. Talán a cirokliszt után megjelenik majd a hántolt cirok is. 😀

Előzmény: öreg_néne_b (84860)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84860

Valószínű, hogy ellenálló maghéja miatt nem készítenek belőle egész szemes ételt. Nekünk nincs zúzánk, mint a madaraknak.

Előzmény: 55judit (84857)
Verakavics Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84859

A "Fekete Borostyán" szirup,melasz készitéséhez, - a "Tarahumara" magja pattogtatásra alkalmas.

Verakavics Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84858

Keresgéltem a cirok után én is. A zöldszár silózására emlékszem, majd a papgáj- zebrapinty- zöldike magelésége jutott eszembe. ....Nézegettem az elődeink receptjeit, a kölest használták, de cirokról nem találtam említést ételek készítésénél. -A kinai-indiai konyhában használják, az amerikaiak is . Lisztje alap lehet a kenyér-tésztafélék-sütemények-kenyerek készítésénél. A cukorfélességeknél a zöld szárból készített cirokmelasz érdekes lehet. - Mindenestere a  g l u t e n m e n t e s lisztje sok embernek megkönnyíti az életét. 

55judit Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84857

Liszt formájában elterjedtebb a cirok használata, de lehet pelyhesíteni és pattogatni is mint a kukoricát.

Előzmény: öreg_néne_b (84847)
Belohin Creative Commons License 2022.02.05 0 0 84856

Tényleg ugyanaz a szöveg. Normál vöröshagymából két nagy tányér leves mindenesetre még tolerálható. Hacsak nincs valami rendkívüli ellenállóképességem :-)

Előzmény: CBNora (84853)
TINTUS Creative Commons License 2022.02.04 0 3 84855

Először legyen meg a metszés mert mi értelme permetezni aztán meg levagdosni az ágakat?!

Előzmény: taormina001 (84826)
DPT Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84854

Tintus, ma nekem is megjöttek a magok!

Köszönöm!

Előzmény: TINTUS (84704)
CBNora Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84853

Ugyanazt írja Allium cepára és A. sativumra is. Ez valami szabvány szöveg lehet olyan növényekre, melyek emberre vagy állatra mérgezők lehetnek. És pl. macskának tényleg nem tesz jót a hagyma.

Előzmény: Belohin (84852)
Belohin Creative Commons License 2022.02.04 0 1 84852

Itt található, ha érdekel.

Előzmény: CBNora (84851)
CBNora Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84851

Ez érdekes.

Régebben én is olvasgattam róla, de azzal nem találkoztam, hogy van mérgező komponense. Tulajdonképpen egyik Allium fajnál sem, tudtommal a vadon termőket is meg lehet enni (legföljebb azért nem, mert van köztük védett is). Mindenesetre egy-két gerezd elfogyasztása eddig még nem okozott semmilyen problémát. Ételbe nem szoktam tenni, nyersen eszem.

Előzmény: Belohin (84850)
Belohin Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84850

Angolul találtam róla néhány érdekességet. Az egyik, hogy mind a kétféle illó anyagot tartalmazza, a vöröshagymáét is, meg a fokhagymáét is. Ez tulajdonképpen igazoja azt, ahogyan én használom: olyan ételekbe, amelyekbe mindkettőt szoktam tenni. De a fokhagymáéból kevesebb van benne.

A másik, hogy van benne valami mérgező komponens is. Sok mindentől függ a hatása, a növény érettségétől, attól, hogy melyik részét ette a fogyasztó, meg az ember életkorától is. Nagyon nem óvtak tőle, de valószínűleg nem jó ötlet tisztán belőle jóllakni.

Előzmény: CBNora (84846)
55judit Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84849

Azt írják, a szemes cirok emberi és állati felhasználásra is alkalmas.  😀

Előzmény: 55judit (84848)
55judit Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84848

A ciroklisztet ismerem,  egyre elterjedtebb alapanyag a konyhában. Magas beltartalmi értéke van. A gabonacirok elnevezés nekem azt sugallja, hogy talán emberi fogyasztásra alkalmas. Sajnos fotót se találok az elnevezés kapcsán. Viszont cirok sok féle van. A liszt amit árulnak teljese kiőrlésű, lehet hogy őrlés előtt nem vetik alá kezeléseknek. Viszont a fajtájáról nincs információ.

 

A cirok mint növény nagyon tetszik. Lehet hogy rendelek magját. A másik háznál régen vetettem seprű cirkot. Magját a tyúkok ették meg. Talán a cinkék is örülnének neki.

 

De aki tudja, kérem írja meg hogy a táblázatban szereplő 5 féle gabonacirkot emberi fogyasztása ajánlják-e.

Előzmény: Belohin (84844)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84847

Csak a cirokliszt felhasználásáról találtam recepteket, úgy tűnik, szemes állapotban nem használják étkezésre.

Előzmény: 55judit (84843)
CBNora Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84846

Mindegy is, hogy hibrid vagy sem, úgyis csak hagymáról lehet szaporítani, magot nem hoz.

Előzmény: Belohin (84841)
CBNora Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84845

Az éretlen paprikát is meg lehet enni.

Előzmény: taormina001 (84842)
Belohin Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84844

A cirok nálunk inkább takarmánynövény, külön étkezési fajtáról nem tudok. De meg is lehet enni, ebből a szempontból csak az a lényeges, hogy ne olyan silócirok legyen, amely nem is hoz magot. Ha már gabonaciroknak nevezik, valószínűleg szemes. Még az megfontolandó, hogy kíván-e speciális előkészítést emberi fogyasztás előtt. A köles esetében van ilyen emlékem. Csak amit árulnak, az már hántolt. A cirokról ilyen jellegű információt nem találtam.

Előzmény: 55judit (84843)
55judit Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84843

A táblázatban láttam olyat, hogy gabonacirok. Ezen a néven nem találtam sehol információt róla.

Szerintetek ez étkezési célra való cirok, vagy takarmányozási?

Előzmény: CBNora (84839)
taormina001 Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84842

Mindenki mindent késöbb szokott mint én és szépen terem neki; én viszont tavaly is szekérderéknyi értlen paprikát-paradicsomot szedtem le október végén, nov. elején az ásás elött. A paradicsomok szépen beértek, karácsonyig ette édesanyám, de az értlen paprikával nem lehet sokat kezdeni.

Előzmény: CBNora (84827)
Belohin Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84841

Látom, ők Allium ampeloprasum-ként adják az elefánthagymát. Akkor valószínűleg mégsem hibrid, mint ahogy egyes helyeken állították.

Előzmény: CBNora (84839)
55judit Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84840

Köszi.

Előzmény: CBNora (84839)
CBNora Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84839

https://www.mintakeres.hu/letoltes/

Most néztem a tavalyit.

Én azt hiszem, ezt kihagyom. Van elég magom.

Előzmény: 55judit (84838)
55judit Creative Commons License 2022.02.04 0 0 84838

Hol láthatom az előző évi kínálatot? Adnál linket?

Előzmény: k.ipse (84837)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!