Stapika jófele tapogatózik. Ott valami nem stimmel, az égés három feltétele közül, az egyik nincs meg: A gyulladási hőmérséklet. Annak valahonnan lángot kellett kapni. Ha megkérdezed Fire-t, biztos azt mondja, elektromos zárlat okozta a tüzet. Mindig ez a hivatalos verzió.:))
A főző 30 literes, a hűtőjekb 10, folyamatosan kell nyomatnom a hideg vizet a jó hűtésért.
Ez a főzőm:
Közben járt agyam ezerrel és rájöttem egyfajta megoldásra.
A páracsövet meghosszabbítom kb 15 centivel, kissé nagyobb átmérőjű rézcsővel.
A toldás felső részére, a végétől 10 centire eg ovális nyílást készítek, ez semmit nem befolyásol,. a párlat elfolyik a nyílás alatt a cső alján, de a nyílás elegendő ahhoz, hogy ha nyomás képződik a páracsőben az elégtelen hűtés miatt, a gőz ezen fog eltávozni, nem a páracső végén a már lecsöpögött párlat fölé.és így elkerülhető a belobbanás...
nem tudom érthető voltam-e, mit szóltok?
Most már félek, mert előttem van mindig az égő lábszáram....
5 liter cefre? 5,5 óra? Hát Te sem sz@rral gurigázol! Az kb. 1/2 cent percenként! Hogy tudsz ott bármit elvenni, hacsak nem az üstöt az asszonytól, mikor már nem használja rézmozsárnak? Vagy csak átversz minket ezzel a Táltossal mi? A neved valójában Babszem Jankó.:)))
Nekem a 20 literes fözőhőz 50 literes hűtő volt. Egy főzet után cserélni kellet a vizet.Meguntam...szereztem egy 200literes hordót levágtam a tetejét igy lett 150 literes.
Szia, én is kint szoktam a garázsba főzni a páleszt. Tavaly kint ültem és figyeltem a főzőt. Az idén egy kicsit változtattam a hűtőn, tettem bele egy digitális hőfokmérőt ami ha eléri a beállitot értéket akkor egy relét bekapcsol. Erre rákötöttem egy piezo hangjelzőt amit még a kert végében is hallani meg a lakásban. Persze azért igy is rá kell néha néznem.
Gasparius! hálisten nem lett nagyobb baj! nálam is mindíg akkor van gond ha éppen nem nézek oda. Bár nálam ilyen komoly még nem volt inkább csak bosszantó apróságok.
Más
Tanácsot kérnék.
Szereztem egy vörösboros hordót, nagyon finom bor illattal, nagyon kiáztattam vízzel napokon át. teljesen tiszta víz jött ki belőle. Tavalyi páleszt töltöttem bele érlelési célzattal de csak vagy három napja. Gondoltam mintát veszek belőle nehogy valami kellemetlen íz vagy illat legyen benne.
Piros lett bakker de nagyon piros! mint egy jó vörösbor! :) ízre illatra király! Vagyis változatlan.
Újrapároláson kívül mit tudtok javasolni a színsemlegesítésre? :)
Figyelemfelhívásként írom a következőket, mert egy órával ezelőtt majdnem felgyújtottam a házat. Nálam a főző a garázsban van elhelyezve, gáztűzhelyről működik, most éppen főzök. Finomításnál feltettem az alszeszt, ki-kinéztem rá, hogy hol jár. 60 fokos volt a sisak, amikor utoljára voltam kint, aztán valamiért megfeledkeztem róla és mire újra kimentem, azt láttam, hogy a páracső alá helyezett műanyag edényem, ami a rézelejének volt odakészítve, tele van és lángol az egész. Már az asztal lszéle is elkezdett égni. tudtam, hogy ha vizet locsolokk rá, többet ártok, ronggyal sem jó ha betakarom, mert az is lángra kap, kifolyxik a szesz és ég minden.
Van poroltóm, de attól féltem, hogy ha használom, mindent szétfújok vele. dob felszerelés van mellette, féltem, hogy tönkremegy. Ugyanakkkor tudtam azt is, hogy sokáig nem gondolkodhatok, mert ha szétfolyik a műanyag pohár akkor már késő mindenre.
Egy nagy üres fazékba sikerült egy fakanállal belöknöm az égő poharat, közben a kezem megégett, a lötty egy része ráfolyt a lábszáramra, amin a szőr elkezdett égni. Nem tudtam eloltani, csak üggyel bajjal. Csak a szőr égett le róla, most csak két ujjamat kezelgetem, eléggé fáj, de ahhoz képest, milyen nagy baj történhetett volna, nincs nagy gond.
A fontos, hogy hogy történhetett ez. Nem írtam le, hogy a hűtővizet csak akkor kezdem el keringetni a hűtőben, amikor megindul a párlat. Mivel elfeledkeztem az egészről, ez elmaradt, tele lett a pohár, a páracső fújta kifelé a 100 fok körüli párát és - gondolom - ettől lobbant be az alkohol.
Nem tudom, járt-e már valaki így, de akinél kicsi a hűtő és folyamatos vízcsere szükséges, annál ez sajnos reális veszély akkor, ha valamiért a vízellátás elakad. Eddig órákra otthagytam, volt, hogy el is mentem otthonról, most meg majd 5 percenként járkálhatok, vagy odaülök mellé.
Nem tudom, van-e valakinek ötlete arra, hogy hogyan lehetne ezt megelzni, megoldás-e a páracső meghosszabbítása miután kijön a hűtőből??
A történet röviden enyi, perceken, esetleg másodperceken múlt, hogy nem égett le a garázsés ezzel az egész ház.
MOst ijedtség van és gondolkodás, és egy szőrtelen bal lábszáram. Na és persze rohangálás, mert bennem van, hogy nem várt dolgok történhetnek.
Volt egy ismerősöm, aki saját bevallása szerint minden reggel főzött egy kis vodkát (alszeszt) Ő azt vallotta, hogy míg az asszony reggel kávét főz, ő addig pálinkát. :-)))))
Tehát ő még kisebb mennyiségekkel dolgozott, mint Te:-))))
Azonban ezek a párlási idők túl hosszúnak tűnnek nekem. Nem lehetne egy kicsit jobban alágyújtani???? Az bizonyos, hogy a henger által nagyobb felületen hűl a párlat, több visszacsurog és ezért megnő a párlási idő.
Nem rég egy barátomnál indítottunk be egy üstöt. Ő egy elég makacs ember (önfejübb, mint én:-)))) és tüzel kegyetlenül. Nála 40 liter cefre, 12 mm hűtőcsővön, 5-7 liter alszeszt eredményez 3 óra alatt. Ebben benne van a felfűtési idő is.
Mondhatom, hogy valósággal nyomás alatt dolgozik és még is nagyon finom az eredmény.
Igaz ő is panaszkodott, hogy túl illatos és szeszízű a pálinkája.
Jólét!
Az lenne a kérdésemfelétek hogy meddig érdemes engedni a középpàrlatot?Gondolok itt íz ill. gazdaságosság alatt.Alkoholfok alapján kérdezném kb. mennyi az az érték?Tudom mehet bele egy kicsit a büdös is....Én kb 30 fokig engedtem eddig,ja és nem foglalkoztam tovább az up-al.Jó ez így?