Keresés

Részletes keresés

szilvakukc Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75446

Stapika jófele tapogatózik. Ott valami nem stimmel, az égés három feltétele közül, az egyik nincs meg: A gyulladási hőmérséklet. Annak valahonnan lángot kellett kapni. Ha megkérdezed Fire-t, biztos azt mondja, elektromos zárlat okozta a tüzet. Mindig ez a hivatalos verzió.:))

Előzmény: Gasparius (75440)
Gasparius Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75445

A főző 30 literes, a hűtőjekb 10, folyamatosan kell nyomatnom a hideg vizet a jó hűtésért.

Ez a főzőm:

 

 

Közben járt agyam ezerrel és rájöttem egyfajta megoldásra.

 

A páracsövet meghosszabbítom kb 15 centivel, kissé nagyobb átmérőjű rézcsővel.

A toldás felső részére, a végétől 10 centire eg ovális  nyílást készítek, ez semmit nem befolyásol,. a párlat elfolyik a nyílás alatt a cső alján, de a nyílás elegendő ahhoz, hogy ha nyomás képződik a páracsőben az elégtelen hűtés miatt, a gőz ezen fog eltávozni, nem a páracső végén a már lecsöpögött párlat fölé.és így elkerülhető a belobbanás...

nem tudom érthető voltam-e, mit szóltok?

Most már félek, mert előttem van mindig az égő lábszáram....

Előzmény: sogi01 (75443)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75444

5 liter cefre? 5,5 óra? Hát Te sem sz@rral gurigázol! Az kb. 1/2 cent percenként! Hogy tudsz ott bármit elvenni, hacsak nem az üstöt az asszonytól, mikor már nem használja rézmozsárnak? Vagy csak átversz minket ezzel a Táltossal mi? A neved valójában Babszem Jankó.:)))

Előzmény: vinik táltos (75409)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75443

Mekkora a főződ? Mekkora a hűtőd?

Ezt jó lenne tudni a válasz adás miatt.

Előzmény: Gasparius (75440)
stapika Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75442

Tipp.

A hűtő kifolyó csöve,a főződ irányába mutat?

Előzmény: Gasparius (75431)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75441

Nekem a 20 literes fözőhőz 50 literes hűtő volt. Egy főzet után cserélni kellet a vizet.Meguntam...szereztem egy 200literes hordót levágtam a tetejét igy lett 150 literes.

Már nem aggódom ,hogy felforr a hűtővizem.

Előzmény: godlock (75438)
Gasparius Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75440

igen, tavaly én is többször voltam kint, csak elkényelmesedtem, hát most a leckét megkaptam rendesen....

Meg sem fordult a fejemben, hogy a páracsőből hűtés nélkül kifújt pára belobbanthatja az alkoholt!!

Úgy gondoltam, hogy ha szar a hűtés, kifüstöl a levegőbe és kész..

Hát nagyon nem így van....

Használna a páracső hosszabbítása vagy görbítése?

Használ ez ellen bármi?

Előzmény: godlock (75438)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75439

Csak csodálkoztam a kihozatalon...jóval többnek kéne lennie.

De ha nagyon olcsó volt, és a pálinkálya zamatos akkor egészségére.

Előzmény: CefreTársaság (75432)
godlock Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75438
Szia, én is kint szoktam a garázsba főzni a páleszt. Tavaly kint ültem és figyeltem a főzőt. Az idén egy kicsit változtattam a hűtőn, tettem bele egy digitális hőfokmérőt ami ha eléri a beállitot értéket akkor egy relét bekapcsol. Erre rákötöttem egy piezo hangjelzőt amit még a kert végében is hallani meg a lakásban. Persze azért igy is rá kell néha néznem.

üdv. Miki
Előzmény: Gasparius (75431)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75437

Aktív szén. De az illat egy része is oda!

 

CT

Előzmény: spermadon (75436)
spermadon Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75436

Gasparius! hálisten nem lett nagyobb baj! nálam is mindíg akkor van gond ha éppen nem nézek oda. Bár nálam ilyen komoly még nem volt inkább csak bosszantó apróságok.

 

Más

 

Tanácsot kérnék.

 

Szereztem egy vörösboros hordót, nagyon finom bor illattal, nagyon kiáztattam vízzel napokon át. teljesen tiszta víz jött ki belőle. Tavalyi páleszt töltöttem bele érlelési célzattal de csak vagy három napja. Gondoltam mintát veszek belőle nehogy valami kellemetlen íz vagy illat legyen benne.

Piros lett bakker de nagyon piros! mint egy jó vörösbor! :) ízre illatra király! Vagyis változatlan.

Újrapároláson kívül mit tudtok javasolni a színsemlegesítésre? :)

sogi01 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75435

Hali!

Páracső: főző -hűtő kőzti rész (ami nincs vizben)

Hőtőt cseréld nagyobbra szerintem. (bár nem tudom mekkora a mostani)

Előzmény: Gasparius (75431)
vinik táltos Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75434

Szia!

Szóval a legutóbbi főzésnél nagytakarítást végeztem.

A rezsóról, amiről évek óta azt hittem, hogy 1 kW-os, kiderült, hogy csak 600 W-os.

Nem reklám, de 40 évvel ezelőtt gyártották Szarvason.

Van még egy 3 kW-os lehetőségem, lehet, hogy kipróbálom.

A kuktám sem mai gyerek, inox, és még West Germany van az alján.

12 literes, de mindíg csak 5 lityi cefrét öntök bele.

Ezért lassú a főzés.

Előzmény: Feriba51 (75424)
comad2 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75433
Előzmény: Gasparius (75431)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75432

Bizony, alig bírta elhozni. Már induláskor 7-8 volt a brix, viszont olcsó volt a szilva.

 

CT

Előzmény: sogi01 (75430)
Gasparius Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75431

Figyelemfelhívásként írom a következőket, mert egy órával ezelőtt majdnem felgyújtottam a házat. Nálam a főző a garázsban van elhelyezve, gáztűzhelyről működik, most éppen főzök. Finomításnál feltettem az alszeszt, ki-kinéztem rá, hogy hol jár. 60 fokos volt a sisak, amikor utoljára voltam kint, aztán valamiért megfeledkeztem róla és mire újra kimentem, azt láttam, hogy a páracső alá helyezett műanyag edényem, ami a rézelejének volt odakészítve, tele van és lángol az egész. Már az asztal lszéle is elkezdett égni. tudtam, hogy ha vizet locsolokk rá, többet ártok, ronggyal sem jó ha betakarom, mert az is lángra kap, kifolyxik a szesz és ég minden.

Van poroltóm, de attól féltem, hogy ha használom, mindent szétfújok vele. dob felszerelés van mellette, féltem, hogy tönkremegy. Ugyanakkkor tudtam azt is, hogy sokáig nem gondolkodhatok, mert ha szétfolyik a műanyag pohár akkor már késő mindenre.

Egy nagy üres fazékba sikerült egy fakanállal belöknöm az égő poharat, közben a kezem megégett, a lötty egy része ráfolyt a lábszáramra, amin a szőr elkezdett égni. Nem tudtam eloltani, csak üggyel bajjal. Csak a szőr égett le róla, most csak két ujjamat kezelgetem, eléggé fáj, de ahhoz képest, milyen nagy baj történhetett volna, nincs nagy gond.

A fontos, hogy hogy történhetett ez. Nem írtam le, hogy a hűtővizet csak akkor kezdem el keringetni a hűtőben, amikor megindul a párlat. Mivel elfeledkeztem az egészről, ez elmaradt, tele lett a pohár, a páracső fújta kifelé a 100 fok körüli párát és - gondolom - ettől lobbant be az alkohol.

Nem tudom, járt-e már valaki így, de akinél kicsi a hűtő és folyamatos vízcsere szükséges, annál ez sajnos reális veszély akkor, ha valamiért a vízellátás elakad. Eddig órákra otthagytam, volt, hogy el is mentem otthonról, most meg majd 5 percenként járkálhatok, vagy odaülök mellé.

Nem tudom, van-e valakinek ötlete arra, hogy hogyan lehetne ezt megelzni, megoldás-e a páracső meghosszabbítása miután kijön a hűtőből??

A történet röviden enyi, perceken, esetleg másodperceken múlt, hogy nem égett le a garázsés ezzel az egész ház.

MOst ijedtség van és gondolkodás, és egy szőrtelen bal lábszáram. Na és persze rohangálás, mert  bennem van, hogy nem várt dolgok történhetnek.

Mindaannyiunk okulására ötleteket várok.

sogi01 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75430

400 liter cefréböl 8 lier????? Nem semmi...

Előzmény: CefreTársaság (75426)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75429

Piszra, nekem is pont ilyen fazékból készült a főzőm.

Semmi rosszat nem tudok mondani róla (bár nincs különösebb összehasonlítási alapom).

A páracsövem 22 mm vastag, 60 cm hosszú, a hűtő 12-es réz, 2,6 m hosszú, sztem összhangban van az üsttel.

 

Előzmény: Piszra (75402)
olvas0 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75428

vagy csak szimplán vótak alkeszok régen is.... ;)))

Előzmény: Amateur-no1. (75419)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75426

Simán lehet, én meggyet akarok nem soká. Arra ügyelj, hogy megérje foglalkozni vele, ha zöld csak a bosszúság lesz nem pálinka.

Ma főzetett az egyik bércefrézőnk szilvát, 400 l cefréből 8 l 43% pálinkája lett.

 

No ez a méreg nem a metil!

 

CT

Előzmény: Cross80 (75425)
Cross80 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75425

Sziasztok!

 

Lehet még csinálni szilvából cefrét?

Megint kapnék kb 200kg!

Csak lehet az is kemény nem érett:(

Feriba51 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75424

Üdv Vinik táltos!

 

Volt egy ismerősöm, aki saját bevallása szerint minden reggel főzött egy kis vodkát (alszeszt) Ő azt vallotta, hogy míg az asszony reggel kávét főz, ő addig pálinkát. :-)))))

Tehát ő még kisebb mennyiségekkel dolgozott, mint Te:-))))

Azonban ezek a párlási idők túl hosszúnak tűnnek nekem. Nem lehetne egy kicsit jobban alágyújtani???? Az bizonyos, hogy a henger által nagyobb felületen hűl a párlat, több visszacsurog és  ezért megnő a párlási idő.

Nem rég egy barátomnál indítottunk be egy üstöt. Ő egy elég makacs ember (önfejübb, mint én:-)))) és tüzel kegyetlenül. Nála 40 liter cefre, 12 mm hűtőcsővön, 5-7 liter alszeszt eredményez 3 óra alatt. Ebben benne van a felfűtési idő is.

Mondhatom, hogy valósággal nyomás alatt dolgozik és még is nagyon finom az eredmény.

Igaz ő is panaszkodott, hogy túl illatos és szeszízű a pálinkája.

Tehát ízlések és pofonok kérdése az egész.

Jó nedűt!!!!!!

Előzmény: vinik táltos (75409)
Piszra Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75423

OF!

Kedves Tudorka!

 

Ebbe beleszaladtam. Tényleg nem ez volt a célom. Kértem a Modikat a hsz./vagy a link törlésére.

Ha törlik a nickem akkor ez rövid pályafutás lesz .-D

De újra jelentkezni fogok, más néven és óvatosabb leszek az ilyen oldalakra történő linkelgetéssel.

Mégegyszer sorry.

 

Üdv.:

Piszra

 

ON!

Előzmény: Tudorka-7 (75406)
faesztergályos Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75422

Sziasztok!

 

Zalaegerszegtől 15 Km-re,Pókaszepetken a Zalagrár KFT-nél Bosc Cobak(Alexander) és Conferense körte 110 Ft/Kg áron eladó.Szedési érettségű,tehát otthon még utóérlelni kell.

Én már vettem,teljesen hibátlan gyümölcs.Ha valakit érdekel cselekedjen,mert véges a dolog.

 

Szép estét

jancsusz Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75421
Jólét!
Az lenne a kérdésemfelétek hogy meddig érdemes engedni a középpàrlatot?Gondolok itt íz ill. gazdaságosság alatt.Alkoholfok alapján kérdezném kb. mennyi az az érték?Tudom mehet bele egy kicsit a büdös is....Én kb 30 fokig engedtem eddig,ja és nem foglalkoztam tovább az up-al.Jó ez így?
vf1 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75420

Ph mérőt már 3500-ért vehetsz az ebay-on.

Előzmény: Amateur-no1. (75418)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75419

Talán az bíztat, hogy a békeidőkben is készült pálinka, ugyan nem kóstoltuk, de tradíció lett, tehát, nem lehetett túl rossz.

Nem volt műszer, de volt kitartás és szeretet a "szakma" iránt!  :D

Előzmény: Amateur-no1. (75418)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75418

Azt gondolom, minden segítőnek válaszolnék, lassan fejlődik a proyect nálam, néha nem telik erre, meg arra,

(eszközbeszerzés) de elmúlik majd.


Optimális esetben,- átmenetileg,-  azért talán meglehetek nélkülük ?

(Persze beszerzem.)

snapszmester Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75417

Nem jól látod.

Te azt keresed mi bennünk az ellentét, én az azonosságot.

Nem vagyok vegyszerbarát. Az élesztő, pektinbontó nem vegyszer.

Te azért veszel el kétszer hogy megszabadulj a metiltől. Most írod hogy az én módszerem szerint főze nincs is benne.

A régi aromákat keresed és egyre jobb pálinkákat főzől. Nem vagy itt hiába.

Előzmény: vinik táltos (75407)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75416

Szia!

 

pH-->  nekem ez a tipus van, tökéletesen működik - 1x ugyan megbolondult, d emegjavult a szervizben- vízálló, kézre álló.

 

Brix-->  hőmérséklet kompenzált változat, óvatosabban kezelendő (ütődés, nem vízálló), a cukorfogyás nyomonkövetésére nekem bevált.

 

Üdv,

 

CT

Előzmény: Amateur-no1. (75413)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!