Az az örg főző, a kanalas kóstolásával szerintem csak a szeszfokot kóstolta!
Pálinkakóstolásra is igaz, amit nagy kóstolómesterünk, Kazal Lacibácsi, adott elő egyik kabaréjelenetében, sajnos szó szerint nem tudom idézni, de alaposan megrágta és körbeküldte
Piszra-nak, meg mindenkinek, aki saválló-és nem rozsdamentes, mint sokan használják ezt a megnevezést- akar venni: vigyetek magatokkal egy erős mágnest, de megteszi egy szekrényajtó mágnes zárja is.
Ha a mágnes "fogja" a lemezt, az nem saválló, nem jó főzőnek.
Ha nem fogja, jó, de vigyázat: az alumíniumot se fogja, az se jó.
Minden részvétem a Tiéd! Azért nagy marhaság volt hosszú időre otthagyni a főzőt! Vízzel elolthattad volna, nem olaj égett, az alkohol elegyedik a vízzel.
Közeledni látok egy valamikor itt a fórumon felbukkant önmegvalósító jóslatot: ha felrobban egy-két magánfőző, vagy felgyújtja a házát visszavonják a házifőzési lehetőséget!
Kedves Főzőtársaim: elsősorban saját és családotok érdekében gondosan szíveskedjetek eljárni, a pálinkafőzés igenis veszélyes üzem.
Jól szellőző helyiségben dolgozzatok, tűzoltásra is alkalmas eszköz legyen készenlétben, akár néhány vödör víz is megteszi.
Az már régen rossz(konstrukciós hiba), ha olyan mennyiségű alkoholgőz szabadul ki, ami belobbanhat, akkor miből lesz a pálesz?
Ez komoly hűtőméretezési hiányosság.
Persze az emberi tényező képes mindenre, ld. pl. a legutóbbi metilalkohol ügyet.
Tehát állandó felügyelet, hűtővíz hőfokának ellenőrzése a hűtő legmelegebb pontján, akkor nem lehet baj!
Bocs, hogy belekotyogok megint, de volna egy-két megjegyzésem:
- Egy ilyen készülékkel az 5 liter cefre 1-2 óra alatt le kéne menjen. Természetesen fokozottabb tüzeléssel
- Ha továbbra is a régi módszerrel főzöl (úgy tudom , hogy a cefrénél is veszel el rézelejét, 3-5 óra az alszesz csorgása), akkor ne engedd bele az utópárlatot és szerintem egy főzés után is iható, finom egymenetes pálinkád lesz.
- Olyan biztonságos pálinka főző nincs, amit ott lehet hagyni esetleg több órára. Jó lenne odafigyelni!
tavaly nekem is egy 10L főzőm volt ott igen gyakran kellett a vizet cserélni, ezért csináltam.
az idén már 50L sörös hordóm van 200L hűtővel. itt se lesz szükség viy cserére.
Talán érdemes egy kicsit értelmezni a határértékeket. Tehát az alsó robbanási határérték etanolnál 3,3 tf%, a felső pedig 19% . Ez alatt, illetve felett nem lehet begyújtani a gőz -levegő keveréket.( érdekesség képpen, ugyanez benzinnél : 1,4-7,6 Tf%) Tehát az etilalkohol gőz VESZÉLYESEBB mint a benzingőz!!!!
Nagyobb hordóban gondolkodnék a helyedben.
Én átfolyós üveghűtővel hűtök, 75 Cfokos páratér hőmérsékletnél indul a keringetőszivattyú, és 10-15 másodperc után kialakul a rendszerben egy hűtővíz nyomás, amit mérek(3szoros biztonsággal). Ha az bármi miatt megszűnik leáll a rendszer.
Háát végülis jó ötlet az is, ha jóltudom létezik egész vékony szilikongumi, mag ha átfurkálom a fedőt és a sisakot, közé tudom csavarozni, nem is kell ragasztani, jó ötlet, köszi :)
tehát miután jött a gőz kifelé, szép lassan terjedt a levegőben, amíg el nem érte a gázlángot, akkor volt egy lobbanás, majd a tűz a páracsőre koncentrálódott, meg az alatta lévő rézelejére...
Ha távolabb van a nyílt láng, nagyobb durranás van.....
Képes-e a viszonylag rövid páracső végén hűtés nélkül kitóduló gőz belobbantani a közvetlenül a cső végéig érő szintű párlatot?
Ne feledjük,hogy a rézeleje elvételére szolgáló edény volt a cső végénél, nem az epruvetta, és ez volt már tele a nem odafigyelés miat, a benne lévő párlat így kb 80-85%-os lehetett..
(A hűtőben az előző napi víz még egy darabig hűtötte a csövet, amíg meg nem telt a műanyagpohár (2,5 dl), aztán már jöhetett a gőz, ahogy a csövön kifért...)
Ha ez nem lehetséges, akkor elképzelhető, hogy a kifújt gőz - még ha messzebb van is - a gázégőtől kapott szikrát, hiszen mástól nem kaphatott..
Ha mégsem és a gőz képes így gyakorlatilag öngyuladást okozni, akkor eléggé veszélyes a dolog.
Köszi az érdeklődést, úgy gondolom, foglalkozni kel a dologgal, met tragédia lesz avége, pesrze tudom, nem szabad lazulni és otthagyni tartósan a főzőt....
Az biztos, hogy nem a gőz gyújtotta be a poharadat, hanem a gázégő!!!! Ugyanis az etanolgőz-levegő
elegynek széles s robbanási határértéke (3.3-19 tf.%). Pláne "örülhetsz", hogy közel volt a gyújtóforrás
és nem képzódött nagyobb mennyiségű robbanó elegy, mert röpülhetett volna a garázs is amikor pl.felkapcsolod a villanyt.... Nagyon örülök, hogy nem lett nagyobb bajod, meg a környezetednek se.
Ilyen nincs. A vörösboros hordó az vörösbörös is marad. Egyetlen hatásos módszer, hogy nem használod pálinka érlelésre, vagy elfogadod, hogy piros pálinkát iszol.
Felkaptam a fejem, mert engem is érinthetne a probléma. 35 literes az üstöm, 20 literes hűtővel, szintén igényli az állandó keringetést. Arra gondoltam, hogy átalakítás helyett, mi lenne ha csak az edényt amiben felfogod a párlatot lejjebb tennéd? Mire a párlatból felszálló alkohol a kifolyó cső magasságába jut addigra bőven kihigulna a levegőben. A gőz meg felfelé száll. Mondjuk logikusan gondolkodva, nem hiszem hogy a forró gőz okozta a problémát, hiszen az üst tetejére pöttyintett párlat sem gyullad meg magától. Nekem eddig mindíg gyufa kellett hozzá.
Ott a gőz lobbant be először és aztán a folyadék. A gőz pedig azért, mert szikrát kapott valahonnan. Messzire elfújt, akár a fűtő eszközig, vagy valahova.... és belobbant.
Egyetértek az előttem szólókkal, célzókkal.
Jó nedűt!!!!
Pálinkafőzőt nem hagyunk ott csak rövid időre (pisilni, kutyának enni adni...)