Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
Szerintem is jók az eredmények, bárcsak ennyi hibám lenne. Televagyok -mínuszokkal,-plusszokkal. Most meg az orromból jelentkezik a "vérzésnek" vélt jelenség, lehet holnap csak egy szurit adok be magamnak.
A Gamma GT(GGT) is nagyon jó, szerintem, te nem iszol szeszt. Gyógyszert se nagyon szedsz, mert a májad nagyon rendben van.A 27-es GGT alacsony ahhoz képest, amit mondtál, hogy iszol.Én nem egy embernek láttam a vérképét, aki ivott, és 400-500, sőt egyiknek 1200 volt a GGT-je, pedig egy nagyon művelt ember volt, vállalatigazgató.
Nagyon jó ez a vérkép! Az eozinofil nem tudom mit jelent, de a többi érték nagyon a helyén van. Még gyulladás sincs a szervezetedben, nekem mindig írja a fehérvérsejtet, állítólag a COPD miatt.
Édesanyám soha nem ivott, sohasem dohányzott, egész életében 52 kg volt, nagyon sokat mozgott, mert alapjában véve állandóan tevékenykedett. Életében nem volt beteg, még megfázva sem láttam. A körzeti orvos se ismerte, mert nem volt szüksége rá. 1987 szeptemberében elkezdett fájni az epéje körül és a gerince. Október elején meg ultrahangozták, egy gyerekfej nagyságú daganatot vettek ki belőle, amire azt mondták, hogy áttét, nincs mit tenni.Én sajnos elhittem, nem is kerestem más orvost,így azt sem tudom milyen rákja volt.A műtét után teli lett sok pici, apró daganattal és vízzel a hasa. Decemberre meg is halt, két és fél hónap alatt. Mai napig nem tudom feldolgozni! Zsanika merre vagy, hogy van édesanyád?
Fölteszem legutóbbi vérlabor leletem, "több szem, többet lát" miatt, ár úgy gondolom rendben vagyok. A koleszterin nem izgat, az eozinofil magas most, bár nem vettem észre, hogy bármire is allergiás lennék.
Ez az egész a minimális formális logika szerint értelmezhetetlen...
( Csak a szokásos: Csecsemők, 18 éven aluliak, élsportolók + a lakosság jó része, aki nem iszik, nem dohányzik, nincs elhízva és mégis rákos lesz? + aki iszik, dohányzik, kövér és mégse rákos és nem is lesz?! ) Akkor hogy van ez?
Köszi, tudtam, de ki mennyiségben, pát hektó nem okz bajt. :-))))))) Komolyra, úgy tudom a Noah, Otellót Zalában itták rengetegen, mert azt a klímát a fajta szőlő nagyon kedveli, igénytelen. Ennek az a baja, hogy erjesztve, nem etil, hanem metil a többsége, az pedig tényleg töményben butaság inni. Az is igaz, hogy az Otellót telepíteni ültetvényként nem szabad, de 10 %-ban termeszthető borfestőként. Direkt termő, ellenálló és borát is szeretem. Én az Izabellát utálom, bornak, gyümölcsnek egyaránt.
Amikor nekem is bepattant a rák, rengeteget olvastam. Nagy százalékban kiderült, a rákhalálozás nagyban közrejátszik az elégtelen táplálkozás. Gondold el, én mindig nagyon kedveltem a az ízeket. na, ennek vége, egyáltalán nem érzek ízt. Ha nem ennék tudatosan, lehet sokkal rosszabb állapotban lennék, mert semmi sem esik jól, nincs olyan, hogy fonom, szedek repetát, mert ízlik.
Minden eszek, sőt odafigyelve tervezem a kajám, vitaminok, elemek, sók minden, a tesznek szükséges. Nem sajnálom az időt terítésre, mindig kívánatosan tálalok. Ha a szemnek tetszik, orrnak kellemes, az íz sem lehet rossz, akkor is, ha nem érzem. Havonta csináltatok vérlabort (rutinnak nevezik), értékelem. A legutóbbi, egy hetes tulajdonképen tökéletes.
Tehát, a rákos "gyógyításnak" szerintem legfontosabb része a táplálkozás minősége, nagyon fontosnak tartom, hogy erről is beszéljünk.
Azt olvasom, hogy a magas ferritin oka lehet gyulladás, daganatos betegség, vagy túlzott szervezeti vasfelhalmozás. Kemóval kapcsolatban nem említenek érték változást. A Binocrit meg a csontvelőre hat, elősegíti a vörös vértest ( hemoglobin ) termelődést, nem hiszem, hogy köze lenne a ferritinhez....azért az orvosod kérdezd meg, biztos neki is feltűnt ez a magas színt.
Ez a mai nefrológiai labor összesítőm / 12.-hó-12./ van itt egy érték: a Ferritin 759.2 ug/l ---/ 20-250/. akárhogy is nézem ez 3x-a megen- gedettnek. Ennyire elvitte volna a kemo. Nem-e ettől hízott a májam tele van vassal én meg 1000-rel nyomatom a vas féléket tartalmazó ételeket. Talán nem kötődik meg? Ha binokritot akarnak netán adni nem borul még jobban ez a vér-vas egyensúly? A legközelebbi labor dec.-27. nem tudom meg a részeredményt meg kell várnom a jan.4.-i labort, ha jó kapom az 5.-kemót.
Én kicsit átalakítottam, nem cseppeget, hanem 3 cl "felesként" tolom be. Lehet nem ér semmit, de jobb, mint a kapható kommersz 37°-os "szeszes-ital"-nak nevezett, apácafing. Patikai alkohol (96 °) 600,-Ft/dl, ha a doki felírja. Én inkább erjesztek, főzök, (Viki 50 l/év megengedte) 52°-ra engedem le. Rumhoz 60 °-ra. Törkölyből derítem aktív szénnel, kiszedi a nemkívánatos illóolajat, majd arával ízesítem. A tiszta gyümi marad eredeti ízűnek.
Mindenképp kérdezd meg a dokidat, hogy biztosan a méret a helyes és az interpretáció rossz-e. Isten ments, hogy idegesítselek, de én pl nem a lelet értelmezését kérném, hanem a felvétel újraleletezését.
A "négy szem elv" egy borzasztó káros dolog, ha nem jól alkalmazzák. Az első ellenőrzés lazább, "mert ami felett elsiklom, úgyis megfogja a következő", a második meg még lazább, "mert az első úgyis alaposan átnézte". Nem állítom, hogy itt is erről van szó, de az összes szakirodalom és egy saját magam által végzett tanulmány is azt mutatja, hogy míg az egyszemes ellenőrzés közel 100%-ban kiszűr mindent, a kétlépcsős ellenőrzés hatékonysága lényegesen rosszabb, 90% körüli.
Tapasztaltam, hogy nagyon sok téves adat, információ került be az én dokumentációmba is. Ezek között van elírás, de a téves leletezés sem ritka. A CT-leleteimen pl. állandóan az szerepel, hogy a kulcscsont feletti áttétes nyirokcsomók miatt kaptam a kemót és a sugarat. Nem tartom kizártnak, hogy a radiológus ezt olvasva csak a kulcscsontom környékére koncentrál. Ha minden érintett régió szerepelne, akkor talán jobban körülnéznének a mediasztinumban, a hónaljamban, na + a nyakam felsőbb részén is. A főonkológusom rendszerint csak a véleményt olvassa el a CT-leleten, azt is csak azért, hogy ráírhassa az ambuláns lapra. A CT-felvételeket állítólag legalább két radiológus is megnézi, mielőtt kiadják a leletet. Attól tartok, hogy a második nézegetés csak formális.
A bakikat nem menti a leterheltség, életek múlhatnak rajta.
Számadatok alapján nekem csökkenésnek tűnik.Ám aki véleményez ilyen bakit nem követhet el.Hiszen minden ellenőrzés egy lelki izgalom.Nem mindegy hogy a laikus beteg javulást vagy rosszabbodást olvas a leletén.Bár írtam már hogy az első agyi leletemet név azonos másik beteggel cserélték össze.Még jó hogy az a lelet nem mutatott áttétet mert lehet hogy az alapján műtöttek volna.Szóval én csak reagáltam arra hogy mekkora káosz uralkodik egy egy MR-CT vizsgálatnál.Utóbbi MR vizsgálatom este 9kor történt és még vagy tizen vártak kint a váróban.Sok a beteg gépek megállás nélkűl dolgoznak személyzet leterhelt.Becsúszhatnak hibák.Pénteken viszem mindkét leletemet a dokimnak és pontos elemzést kérek tőle.Már ha lesz ideje rá.Ugy látszik mindenki időhiányban szenved.Amúgy jómagam csökkenésnek vettem és elírásnak.No de amíg az előző leletemet meg nem néztem zabszem effektusom volt.
Én úgy tanultam a kertészeti szakközépben, hogy csak színezésre lehet használni minimális mennyiségben. Telepítése is be van tiltva már nagyon régóta. Pontosan nem tudom, hogy milyen betegséget okoz. Vakságot vagy agykárosodást nem tudom pontosan.
2. Ha nincs, akkor a mobiloddal lefényképezed és átküldöd a számítógépre.
A gépen a programok között Kellékek menüpontban van a Paint program, amivel ki tudod törölni a személyes adatokat, Photoshoppal egy kicsit egyszerűbb, de a fényképezés vagy szkennelés előtt ki is lehet takarni ezeket az adatokat.
A műtét után félévente, majd öt év után évente volt CT-kontroll. A 10. évit elnézték. Már akkor volt két 13,5 mm-es nyirokcsomó bennem. Nem mindig a protokoll szerint leleteznek. A mellkasnál nem minden esetben néznek körül a hónaljban és a kulcscsontok körül. Időnként nem árt a másodleletezés.
Én tegnap kb. fél 12-re értem oda. Akkor több mint harmincan voltunk a váróban. Nekem csak a CD-t kellett kiírni, az kb. 20 perc alatt elkészült.
Az kétségtelen, hogy nagyon le vannak terhelve a radiológusok, DE - már bocsánat - ez nem lehet mentség a felvételek elnézésére, ugyanis egy-egy ilyen tévedésbe akár bele is lehet halni.
A leletezés viszonylag gyors. A múlt héten szerdán voltam CT-n. A lelet már pénteken elkészült. Szeptemberben a CT másnapján mentem kezelésre és a lelet már bent volt a gépben. Persze, lehet, hogy még nem validálták.
Némi készpénzért találsz radiológust. Nekem egyszer 16 és félezer forintért leleteztek volna.
Szeptemberi agyi MR 36x28x32 mm es képletet irt le.
Decemberi agyi MR 21x28x25 mm es képletet írt le.
Vélemény.2016 09.28-i MR vizsgálattal összehasonlítva az elváltozás nagysága növekedett több mint 20% al
Na szóval én a mm- ek embere vagyok azokkal számoltam dolgoztam életem folyamán.Most itt állok értetlenül hogy mitől nagyobb a mostani eredményem a szeptemberitől?
Nincs időm utánakeresni az Otellónak, mert főznöm kell, a fiamékhoz is várom a villanyszerelőt, és fűtenem is kell náluk, átrohangálni fát rakni a vegyeskazánba, mert elromlott a gázkazánuk. (méregdrága volt, kondenzációs és 6 éves, most kuka). Szerintem az Otello veszélyes bornak, de lehet, hogy már nem?
Azt hiszem, nálad egyszerű a ct-k összehasonlítása, mert ha jól emlékszem az utolsó ct nem mutatott semmit, tehát elméletileg nem volna szabad változásnak lennie! ( rosszul emlékszem? )
Japipapi bocs, de a Vendéglátó szakközépben még azt tanultuk, hogy az Otello borból nem szabad bort készíteni, mert megtámadja az agysejtektől kezdve a fontosabb szerveket. Nézz utána, hogy változott-e, mert ez azelőtt tiltott volt, mint a kacsatojás forgalomba hozatala.
Ez a radiológus téma azért is fontos, mert nem kapok semmilyen kezelést (aminek azért kicsit örülök), annak ellenére, hogy az onkoteam előírta.Így csak a CT és a labor a mérvadó.
Nagyon alaposan leírtak mindent neked Teerted. Én tegnap 1 órára mentem oda. A CT-n tiszta őrület volt. Legalább 50 ember volt a váróban, az asszisztens kérte, hogy hagyjuk nyitva az ajtót, mert nincs levegő. Amikor odaértem a sorszám alapján a 35. lettem volna, már el is döntöttem, hogy este 8-ig megint itt leszek. Egy óra múlva jött egy asszisztens, és közölte, hogy akinek a nevét felolvassa jöjjön hozzá, és átviszi egy másik épületbe. Így fél négy után behívtak a CT előterébe. Ott már öten ültek a karukban a fecskendővel. Tovább itatták, aki már megitta a másfél literét. Hálistennek nekem még maradt, mert féltem, hogy nem tudok a WC-re jutni. Itt bent még egy jó félórát üldögéltem a fecskendővel a karomban. Láttam, hogy milyen borzasztó feszített munka folyik a radiológián, hát le a kalappal előttük. Nem is tudom, hogy lehet ezt idegekkel bírni. Úgy rohangáltak a CT és MR közt, mint a mérgezett egerek.Az egyik nő rosszul lett az MR-en, közbe a kórházból is toltak be egy beteget. Nagyon sajnáltam ezeket a radiológusokat, nem tudom mennyit keresnek, de ez a munka emberfeletti! Nem is csodálom, hogy előfordulhat hiba, vagy nem olyan részletes, mert ebbe bele lehet bolondulni hosszabb távon. Engem kb. 3 percig vizsgáltak, a többiek, akik a CT előterében vártak, mondták is, hogy ez gyors volt. Kétszer áttoltak a gépen oda-vissza, meg se állt a gép. Gondolom egymásra teszik a két fotót, ami 2 hónapja készült, és ami új, azt leírják? Kérdeztem, hogy 1 hét múlva, mikor az onkológushoz kell jönnöm, kiírják-e lemezre, ha viszem? Azt mondták, hogy igen, ha kész lesz addig. Ha nem, akkor minek megyek az orvoshoz, 20.ára kaptam tőle időpontot? Ez a lemez ötlet tőled származik Teerted, most már a 4. lemez lesz az idén, ezután kéne majd keresnem egy radiológust, nem azért mert nem bíznék az ottani radiológusokban, hanem, mert látom, hogy milyen túlterhelésnek vannak kitéve, nem lenne csoda, ha valamit nem vennének észre. Valami olyan radiológust keresek, aki nyugodt körülmények között tudja végig nézni.
Tudom-tudom. Emlékszem én is. De akkor miért nem követelsz ki olyan beutalót, amin rajta van, hogy melyik értékkel kell összehasonlítani? Gondolom, úgy lenne értelme, ha az utolsó kemo (nem utolsó ciklus) előtti állapothoz hasonlítanák a leleteket, hogy lássák, hatásos-e még...
A döntögetés kevés. Az új, helyettesítő dokinéninek említettem ezt a fajta összehasonlítást, de nem igazán foglalkozott vele. Jövő héten kedden majd konkrétan rákérdezek.
Az egyik "házi radiológusunk" (bocsi, nem jut eszembe a neved) elég érthetően leírta, hogyan kell protokoll szerint elvégezni az összehasonlítást. Sőt, azt is említette, hogy az összehasonlítás mikéntjét a beutaló orvosnak kell(ene) megadni. :(
Én nem bánom, ha néha másról is szó van, mint a rákról. Személy szerint táplálkozási tanácsokat is kapok így. Értékelem a hozzászólásodat, Én is tudnék mindig panaszkodni, mert a férjem egy nehéz természetű ember, de nagyon jó azt olvasni (kikapcsol legalább is engem), hogy mit adjak a rákkal küzdő betegnek enni amiben ilyen-olyan vitamin van és nem tabletta vagy kapszula. Mivel mi fél éve küzdünk még "csak".
Ismét nem tudtam aludni. Elkészült a házi "sárkányfüvem", méz+citromlé+zúzott foghagyma, a másik: méz+zúzott foghagyma+házi pálinka (52°), van fehér borban áztatott foghagyma (8 éves), és dög óta iszogatom: otellóborban (házi, egy hétig törkölyön érlelt) áztatott zúzott foghagyma, 2 éves. Sajnos csak kísérletre csináltam, nem gondoltam kelhet. :-( Nem tartom csodának, de gondolom, nem árt. Nagyapám egy életen át cukrot soha, de mézet sokat evett, szalonnához mindig foghagymát evett. 100 évet élt, soha nem volt beteg, az öregség vitte el.
Mariskanéni(mi van Veled?) által javasolt galajteát is iszogatom, mint ha rövidebb a fulladozás.
Igen, de úgy értelmezem. hogy a mostani vélemény a szept. 6-i lelethez képes nincs érdemi változás, az pedig mindenképpen jó, hogy nincs növekedés szerinte. Az gondolom kicsit megnyugodhatsz.
Azért vagyok egy kissé pesszimista, mert amikor két éven keresztül szedtem a Tarcevát, akkor is azt írogatták a két havonta végzet CT-vizsgálatok leleteiben, hogy nincs érdemi változás ... a két hónappal korábbi állapothoz képest. A kezdeti, tehát a 2014. januári állapothoz képest viszont szinte az összes áttétes nyirokcsomó több mint kétszeresére növekedett. Akkor került sor a terápiaváltásra, amikor a nyálmirigy alatti nyirokcsomó olyan nagy lett, hogy már szemmel is látható volt, jóllehet azon a helyen a terápia kezdetekor a PET-CT egyáltalán nem mutatott semmilyen nyirokcsomót. :(
Csütörtökön megyek a fülsebészhez kontrollra. Majd megmutatom neki a polipomat.
Ui.: Kezdem qrvára utálni a tenger gyümölcseit. :)
"Gyakorlatilag sehol nem ír a testben kóros nyirokcsomót, ami marha jó, nem??"
Ez valóban marha jó, de van egy kis szépséghibája.
Az idén márciusban indították az immunterápiát. Egy hónappal korábban az alábbi képen látható CT-leletet kaptam. Akkor tele voltam kórosan megnagyobbodott nyirokcsomókkal. A szövettani áttétet mutatott. A bal oldalon, fent a nyakamon a nyálmirigy alatt kezdődtek, a kulcscsont felett és alatt folytatódtak és a hónaljamban végződtek. A terápia hatására ezek mérete már májusban jelentősen lecsökkent. Szeptemberben arról írtak, hogy nincs érdemi változás. Tényleg marha jó lenne, ha eltűntek volna az áttétes nyirokcsomók, azonban ebben nem nagyon tudok hinni, hiszen a véleményben is azt írják, hogy a státusz nem változott. A leletben nem részletezik, hogy most éppen mekkora a bal parotis régiójában lévő góc, amely 2 cm-es volt. Az tény, hogy most egyetlen nyirokcsomó sem tapintható.
Egy nyirokcsomót állítólag akkor neveznek kórosnak, ha a (rövidebb) átmérője eléri a 10 mm-t. 2012-ben a kemó után egyetlen kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó sem maradt bennem. A legnagyobb is csak kb. 9 mm-es volt. Viszont a 4-5 mm átmérőjű áttétes nyirokcsomó sem jó. 2013 végére meg is nőttek rendesen. Akkor kezdték a célzott kezelést a Tarcevával.
Az viszont kétségtelenül jó, hogy a tüdőben nem találtak újat. Lehet, hogy a Jézuskától majd kérek egy tisztességes leletezést. :)
Nekem már megvan a "karácsonyi ajándékom". Mehetek 22.-én csontizotópra. Történt,: hogy otthon ténykedtünk egyszer csak cseng a telefon és a másik oldalon az onkó. dr. A lényeg, hogy nézegette a ct. leletemet és nem hagyta békén az a sclerozis.......-dolog és kért egy időpontot a biztonság kedvéért. Csak lestem ki a fejemből, azért vannak rendes orvosok is azt meg kell hagyni le a kalappal előttük. De sajnos ellenkező példa is van rá, tudom, hogy sovány vigasz. Nem azon járt az esze, hogy "eszem-iszom-dinom-dánom"-jönnek az ünnepek, hanem a pácienseket rendezte még, mielőtt "csökkent" üzemben menne az osztály. Még egyszer nagyon rendes volt a dr. kívánom nektek is sok ilyen rendes dr.-al találkozzatok.
Azt pontosan nem tudom, hogy Egerszergi doktor mikor dolgozott a Korányiban, de az biztos, hogy dolgozott ott is. Amikor elegem volt az Uzsokiból, elmentem egy konzultációra Fenyvesic kórtárs főorvosához, dr. Ostoros Gyulához, akkor ő maga említette, hogy egy időben Egerszegi is ott dolgozott. A konzultáció eredménye is ezt igazolta. Erről korábban már írtam.
Én úgy tudtam, hogy a Budai MÁV kórházból (Budakeszi úton) egyenesen az Uzsokiba ment, a kollégája, Kass dr. ment a Korányiba, aki most már a videós tüdőműtéteket csinálja.
Moldvai Zsófiára nem emlékszem. Amikor a kemót és a sugarat kaptam, akkor Egerszegi volt a tüdőbelosztály vezető főorvosa. Ha jól tudom, akkor előtte volt a Korányiban. Ő valóban jó orvos, de a beosztottak nem feltétlenül az teszik, amit mond, időnként elkóborolnak. 2013 végén a PET-CT progressziót mutatott. Az onko-team hörgőtükrözésre küldött. Ennek negatív lett az eredménye, amit éppen Egerszegi mondott el nekem telefonon. Ezt követően egy újabb onko-teamnek kellett volna javaslatot tenni a kezelésre, de nem volt onko-team, legalábbis nekem senki sem szólt és a számítógépben sincs nyoma. Ekkor hagytam ott ezt a társaságot.
Nagyon szépen javul a vérképed Bercike! Ünnepek alatt egy kis testes Bikavér, és a hemoglobinod olyan lesz, mint új korában! Csak minőségi vörös bort igyál! Keveset, de jót!
A Vörösvári úton voltál? Azért kérdezem csak, mert múltkor mondtad, hogy a Margitba jársz.Én ugyanigy jártam velük az urológián 3 hete. Időpontra lehet csak menni, vagy várni kell, hogy hátha van szabad hely. Mikor bejutottam, azt mondja a doki, miért nem a háziorvoshoz mentem.
Nagyon nem szeretnék már tovább hízni. A mozgásban is zavar, Lehajoltam a konyhaszekrény alsó szekrényének alsó polcát kitörölni, azt hittem, ki se tudok jönni a szekrényből, borzasztó. A másik baj, hogy én azelőtt a Dagályra jártam rendszeresen úszni, most azt is bezárták. Helyette kijelőlték Zuglóban a Pascált, de közben szétrobbantották a Róbert Károly krt-at, szinte lehetetlen közlekedni. A barátnőm lakik Zuglóban, a Bosnyáknál, hát alig tudtam hazajönni tőle. Múltkor mondtad, hogy az Uzsokiba is jársz. A volt MÁV kórházas tüdőgyógyászom oda ment dolgozni, miután bezárták a Budai MÁV kórházat. Egerszegi Sándor és Moldvai Zsófia volt, Az Egerszegi dr. tündéri volt, ő végig asszisztálta az összes betegségemet 8 év alatt, Hol a belgyógyászatra vitt le a kollégájához, hol az ideggondozóba, mert rossz gyógyszert adtak, és ő vitt fel a Svastics dr. mellkassebészhez a mellműtétemnél. Nagyon jó volt, hogy egy épületben volt minden, így Ő kísérgetett engem és bíztatott, hogy ebből is felálltam ugye, aztán a másikon is túljutottam. Aztán sajnos elment, mert már tudta, hogy bezárják a kórházat, de még átadott a kolléganőjének, Moldvai Zsófiának, aki szintén nagyon aranyos volt.Ott van még az Uzsokiban?
" Aspírin Prosect" - anó mikor elkapott az infarktus, "ki józanodás" után én azt hiszem ha jól irom le Aszpirin protect 100 -asat szedtem. mig nem egy dokinő elküldött vér agregácios vizsgálatra, ott derült ki, hogy szedhetem,de bármikor megismétlődhet 1 újjab infarktus. Ekkor álitottak át plavixra,-majd utána trombexre. Itt az volt a lényeg ne tapadjanak össze a vérlemezkék ne alakitsanak "trombust."
Én ma megjártam a fül orr gége szakrendeléssel. Az onkológusom küldött el, nézzék már meg mitől vérzik az orrom. 10 órára értem oda, 16-an voltak előttem. Reggeltől estig ugyan az az egy orvos rendel, ezért 1/2 2-kor elment ebédelni. 3 óra volt hogy visszajött, addigra ismét tele volt a rendelő. Nem bírtam tovább, megkérdeztem az asszisztenstől hányan vannak még előttem. Nagyon mérges lett, azt mondta ne zaklassam őt , és rám csukta az ajtót. Hazajöttem.
"kilökheti az agyra," Na, az meg jó szar buli, volt szerencsém bekapni. A kisagy vacak erében ledekkolt egy rög, stroke. Jól haza vágott. Ma is kapkodom a vérhígítót, most a sláger Aspírin Prosect.
Jó helyen tippelsz! A szív pitvar fribliáció végett szurkálom magam fraxiparonnal, na alakuljon ki vérrög, mert ha bennmarad a szívben azt kilökheti az agyra, vagy a tüdőre. Ha vége lesz a kemóknak vissza állítanak majd a warfarin véralvadásgátló tablettára.
Nem kaptam semmi szurit ami a labor cuccokat befolyásolta volna, a nivesztin, ill. a fraxiparon kivételével/2 szuri/nap/ ezeket mind magam adom be. A nivesztint a kemó utáni 2.-naptól 10- napig oltom. A frxiparon meg attol függ, hogy vérzek, hol abba hagyom pár napra, hol meg egyeket szurkálok, hol meg mint a mai naptól reg.-ill.-este1-1-szuri. Mindig szól a doki, hogy-hogyan oltsam magam a laborok fügvényében. Megemlitettem a dokinak a ferlecitet, azt mondta, várjunk még vele vannak már jobb készítmények is a ferlecitnél. A kemó utáni hetekben ennyire tudtam korrigálni magam. Zabálok minden olyan gyümit ami a sötétpirostól a fekete színnel bezárólag van. A marhahúst is gyűröm, főzelékféléket/brokkolit, mángold, zöldbab stb/.
Ma akartam bemenni az OOI-be a CT-eredményért, de nagyon elhúzódott a fülcsipkézés, ezért csak holnap délelőtt 11 óra körül megyek. Délután pedig viszem a leletet a tüdőgondozós dokinénimnek megmutatni.
3/4 10-re mentem és 1/4 4-ig "benntartottak", mert volt némi csúszás. :)
Viszont volt egy nagyon + tapasztalatom. A sebész behívott a vizsgálóba (az unokám is velem jött), ahol megint megnézte a fülemet, majd minden külön kérés nélkül, magától adott részletes tájékoztatást arról, hogy miért kell műteni, milyen szövődmények várhatók, mire számíthatnék, ha nem műt meg, stb. Amikor a végén megkérdezte, hogy van-e kérdésem, gyakorlatilag már semmit sem tudtam kérdezni, mert az összes, előre összegyűjtött kérdésemre megkaptam a választ. :))))
Időnként ráfér az emberre egy ilyen orvos is. Mellesleg jó humora is volt, műtét közben jól eltársalogtunk. A műtősszemélyzet is emberként kezelt, pedig piszokul le voltak terhelve.
A szövettan eredménye valszeg a két ünnep között lesz meg.
Úgy látom Berci HBG-je a 3 mérésben növekedést mutat, szerintem a trend jó. Ha az ünnepek során jó sok hús eszik jobban feltudná tornászni egy kicsit, bár valóban a 13,5 körüli érték kívánatosabb. Gondolom gyógyszerei, a szívre jelentősen befolyásolhatják a labort a szív irányába, talán azért is engedték a kenót. Lesik is rendesen a vasat.
HGB-103 gondolom ez a hemoglobin PLT-101 na ez minuszba van de megadható ezt mondta a dr. Lehet rosszul fejeztem ki magam,: úgy álnak le, hogy járóbeteg ellátás lessz 20.-ill. 27.-én, valahol ők is emberek jár nekik is az ünnepekből valami, - azért ügyeleti szinten lesznek biztos.
Ami a kemo hatását illeti, az nagyon jó - regresszió a gócok számában, nagyságában csökkentek a nyirokcsomók is, viszont a labor elég gázos. Nem tudom 10 alatti hemoglobinnal hogy kaptál volna kemót??
Akkor biztosan így van. Amikor kaptam a sugár richtig beszarta gép félidőben, így kimaradt egy egész hét. Az onkológus dokinéni eléggé bajnak érezte, mert a folyamatot nem célszerű megszakítani, kivéve ha a szervezet rosszul reagál. Én persze örültem, hogy kicsit ki tudom kúrálni az égéseket. Töménytelen habot, krémet, Aloa Vera levelet használtam el, de megérte.
Akkor vasárnap este kaptam telefont, hogy reggel jelentkezzek sugárra. Végül is a hat hét, hét hétre tolódott a sugárkezelés.
Dehogy untatsz. Egymástól kapunk erőt, minden eset más, de mindenből lehet tanulni, filózni. Én is elszoktam emailozni eredményeim, hidd el kapok vissza jó tanácsot, meg aztán nekem is jólesik, ha foglalkoznak az én nyavalyámmal. Szóval, nyugodtan közreadhatod, ha úgy érzed.
Kemóval nincs semmilyen tapasztalatom, csak a sugárral.
Azért egyszerűen nem értem, hogyan lehet leállni az egészség ügyben. Nekem ez embertelen. Úgy gondolom a kemó "lórúgás" , talán úgy érzem ez egy olyan impulzus, amely a dögnek létét ellehetetlenítik, kezdetben bukdácsol, majd az új löketre döglik. Ha kimarad egy löket, nincs pusztulás sem. Persze ez csak okoskodás, nem tudom élettanilag mit, mennyire számít az idő, gyakoriság stb.
Lehet viszont Neked így jó, mert az ép sejtek, szervek kicsit magukra térhetnek, nagyobb erővel tudnak így védekezni, támadni a betolakodó ellen. Fene tudja, azért kérjük az dokik segítségét.
Most akkor készülhetsz karácsonyra, halászlére, bejglire, na egy kis borocska sem árt. :-)))
Ha igaz onkológiailag "lezártam" ma az évet. Az történt, hogy a labor eredmények alapján megkaphattam volna az 5.-kemót, ma voltam bent az onkó.-osztályon, a doki rá dumált, ha úgy érzem nincsenek problémák, szíve szerint áttenné 2017.01.04-re a kemót, amit elő is jegyzett. Gyakorlatilag meg az van ha nincs, vagy keveseb a probléma akit lehet áttesznek jövőre, mert e hó 16.-án "le" áll az osztály és kemó terápia szünetel, persze aki problémás megoldják. Ha sikerül be szkenelem a mai zárót és a 3-hét labor részeredményeket, de nem szeretnélek "untatni" benneteket "nyögedelmemmel".
Optacid az a gyógyszer, amit mondtam, hogy sav beállító. Ha sok savad van leviszi, ha kevés csinál. Mint írtam, nekem refluxom van, savhiánnyal. Ez abban nyilvánul meg, ha többet eszem, vagy pl. iszom, mint most a CT-re, nem kihányom, hanem egyszerűen lehajolok, és kijön belőlem, minden öklendezés nélkül. Ha a levest megeszem, 1 óra múlva eszem a második fogást, mert visszafolyik. Ha savcsökkentőt vennék be, mint azelőtt sajnos elkezelve adtak, felpuffadok, iszonyatos gyomor és hasgörcsöt kapok. Szerintem Te ne vegyél be semmit, ha kiváncsi vagy a savadra, ezt az optacid megmutatja. Már nem emlékszem, hogy mondta nekem az a 80 éves doktornő, hogy ha ezt megiszod és savanyú, akkor nincs savad, ha édesnek érzed, akkor sok a savad, de lehet, hogy fordítva, a patikus elmondja.Ha nincs savad, többet ártasz a savcsökkentővel, a barátnőm keze nagyon csúnya lett a savcsökkentőtől, a bőrgyógyászok mindenféle drága kenőccsel kezelték, mire eljutott ehhez a doktornőhöz.Pár tabletta Optacid teljesen helyrehozta, előtte savcsökkentőt szedett, mert égett a gyomra.Mindenki viszolygott már tőle, féltek, hogy fertőző a keze, 1 hét alatt rendbejött.Szerintem neked az utólagos idegességtől, félelemtől . és kis bűntudattól vannak ezek a rosszulléteid, de a keringésre is rossz sajnos a cigi, ezt úgy mondom, hogy mindig is nagyon szerettem cigizni és hát hiányzik........, az étel sem olyan jóízű, mint régen.
Persze, akkor volt láthatatlan kék villogó. :-) (bemutatásra látható volt, a posztos szalutált és elnézést kért, hogy megállított.) :-)
Egyébként, soha nem reggeliztem, de kávé volt, majd estére a kávét már literszámba lehetett mérni. Viszont, csak keserűn, legfeljebb egy -egy konyak kísérő az illendőség kedvéért, meg hát volt repi.
Ritkán ebédeltem, viszont a vacsorám mindig degesz volt. ma sem tudom, hogy mi az hogy telítettség gyomorilag. Viszont üres hassal képtelen voltam elaludni. Viszont volt nem egyszer, hogy rántott húst álmodtam, hát kivettem egy darabot a fagyiból, kisütöttem, megettem és utána jót aludtam.:-)
Mindig azt mondtam: én nem éhes vagyok, hanem a pofám kívánja az ízt! Na, most jó pofára estem e döggel. :-( Most sem vagyok éhes, csak tudatosan eszek.
De, az a kelkáposztát pörive elképzelem, nyálzok is rá!
KÖBUKI! Kapcsford! Nyitom az ablakom, küld fénypostán! :-)
Mindig olyankor keltem, hogy erre a szertartásra legyen idő a melóba indulás előtt. Meg általában kocsival jártam melóba, ha csúsztam, nem 90-el mentem, hanem 150-el! :))
Nem iszom éhgyomorra kávét soha...fiatalabb koromban igen.
Refluxom nincs hálisten, nem jön visszafelé semmi, csak az a teltség érzés van. Ma például, amikor megláttam, hogy a nejem mekkora adag kelkáposzta főzeléket szedett, azt gondoltam, hogy képtelenség, hogy ezt meg bírom enni, ráadásul egy csomó hús volt benne - aztán előbb végeztem vele, mint a nejem....
Egyre inkább azt gondolom, hogy a belsőm " átszabása " a bűnös, a belek ki és visszapakolása nem múlt el nyomtalanul.
Ha sok lenne a savam, azt érezném, nem? Marna, meg talán ingerelne az éhségre, de semmi ilyesmi nincs.
A CT előtt be kell nyomot egy csomó löttyöt? Látod, mindenben lehet jót találni. Az én rákom fotózásakor csak egy szurit kapok aztán agyő. Nem kell innom, szerencsére, mert az ivással én is hadilábon álok. Meg kell innom naponta min. 3 lityi vizet. Hát, marha nehezen megy. Inkább iszom a tejet, (házi) és vesemosó (3%) sört. Az legalább táplál és dolgozik. :-)
Na, most jön a "kákán a csomó": "Több, mint 50 éve kezdem úgy a napot, hogy kiülök a kávéval és rágyújtok....................." . Mikor dolgoztál? Vagy vártad a szolgálati kocsit közben? :-)))))
Gyomorsav tultenges, reflux, az csinal ilyet. Szedjel egy kis savcsokkentot, orvos tudtaval persze de akkor se igyal kavet ehgyomorra es cigarettat. Az ember szervezete valtozik mindig, neked most valtozott...
Próbálj ne figyelni rá. Meg fog állni a hízás, persze, ha 180 cm körüli magas vagy, nem számít, attól biztosan szeretnek szeretteid. Szerintem, szarni rá, jobb, ha hízol, mint fogynál. Nekem is dohányzás alatt a versenysúlyom 72-74 kg volt, 183 cm magasságomra. Aztán eldobtam a cigit egy pillanat alatt és lassan rárakódott +30 kg. Csak ruhatáram bánja, különben mást nem okozott.
Azt mondtam, 180 cm magas körüli férfi, ha nem éri el a mázsát, akkor az csak karácsonyfa dísz! :-)))
Édesanyám mondta mindig a cingár fószerokra, hogy "egyszálbélű", hálni jár a lélek. Van benne valami.
Persze. Nem kertelt, egyénenként változó. Van, akinek hamar, van akinek jóval később másnak soha nem tér vissza az ízérzet. Várom a változást, de fel vagyok készülve a változatlanságra is. Ettől még élhetek minőségi életet. Legalább nem lesz soha rossz kaja, ha küllemre elfogadható. :-)))))
Mert okosabb a szervezeted, mint Te, már ne is haragudj szemtelenkedésem miatt. Igaz, nem ez árt, hanem amit eddig elszívtál. Most tudnád abba hagyni.
Emlékszem, marha nehezen tudtam rászokni a cigire. Öklendeztem, okádtam, hányinger volt ha megláttam, de szívtan én marha. Sikerült 33 évik szívni, a végén már napi 60 szál Szimfónia. Abba hagytam már több mint 20 éve. Most már, ha csókolózok a partnerem nem nyalogat hamutartót! :-))))))
A kávéba tegyél egy kis valamit, pici tejet, tejszínt, akár valamilyen aromát, kakaót. Valószínű a sav okos valamilyen hatást.
Nem csodálom. A mai kommersz virslik egy kalap szart se ér. Tele van műanyaggal. Én sem tudom megenni, bármilyen márka, vagy drága kategória. Csak egy példa: képtelen vagyok meginni a dobozos tejet, a 3,8-as sem. A tartósítót észreveszi a berendezésem, görcsöl, felfúj, indul a "szapora". Van a piacon egy ismerős, tejet, tejterméket árul, attól semmi bajom, már előtte benyomok 1.5 l-t. Mondja is nevetve, "téged nem vennélek fel fejőlánynak, mert meginnád a hasznot"
Az átkosban szerettem a főtt császárt. Ma ehetetlennek tartom, csak só és víz az egész, fölfújt szar. Nem is beszélve a régi fradikolbász! Kicsit rágós, kicsit mócsingos volt, de húsból volt, nem szója, adalék, műfüst. Szerintem ezek nem embernek való eledel.
Ma, csináltam újházi tyúkhúslevest, zöldbabgulyást csirkéből (japán tyúk), és tökfőzeléket. Reggelire kocsonyát ettem, bár fogalmam sincs milyen az íze, de szerencsére csak kicsit volt keserű, pedig nagyon tartottam tőle. Körömből és fejből készült, a zsíros rész nagyon keserű volt, ette a macskám. :-) A lét jól "lezsíroztam", szerencsére. Áztatott száraz kenyérrel megeszik a tyúkok, semmi sem megy kárba, sőt hasznosul, tyúknak. :-))))
De, úgy látom,-szerencsére- hsz.-idből kiolvasva, nincs semmiféle megállapított rosszindulatú daganatod. A tök főzeléket édes-savanyán készíted? Édestől undorodsz? Abból vettük észre édesapám hasnyálmirigy gyulladását. Azután egyre inkább nem akart enni, fetrengett sokszor a fájdalomtól. De 97 évig húzta, végül is ne abbahalt bele.
Van kér idősebb cimborám, nekik is hasnyálmirigy gyulladás, ráadásul egyiknek vastagbél gond, legatyásodtak, de ma már mindkettő virul, ahogyan virulni tud egy 73-76 éves ember.
Te 49 éves vagy szerintem lazán meggyógyulhatsz, mersze ki kellene deríteni a bajt.
Láttad, nekem pofázmányom a gatya, fogak, szövetek, mirigyek, idegek kidobva, 60 adag sugár, persze hogy nincs íz érzet.
Tudod, túlléptem, már olyan vagyok, mint egy kutya, szimattal élvezem a kaját, mert ízt nem érzek. A kutya sem ízt érez! :-)))) aztán milyen jól éldegél! :-))))))))
Kiröhögöm a világot, akkor is én fogok győzni! Te is akard, menni fog. Nem nagy kunszt élni, a lényeg, hogy ne haljunk meg! :-)))))))
Fel a fejjel, azt edd amit tudsz, persze vitaminok legyenek a kajában. A többi megy magától.
Holnap mész az OOI-be Teerted? Én is a CT-re 13.20-ra Be vagyok sózva kicsit, egyrészt a sok folyadékivástól, másrészt az eredménytől. A cigiről való leszokás miatt már majdnem 8 kg-ot híztam, pedig már semmi szénhidrátot nem merek megenni. A kutyával és az unokákkal is inkább gyorsabban sétálok, meg röplabdázunk, de így is hízok, remélem nem a hasamban nő valami. Nagyon rossz, egész életemben 60 kg körül voltam.
Több, mint 50 éve kezdem úgy a napot, hogy kiülök a kávéval és rágyújtok - hatalmas élvezet! Most meg fogom a bögrét, rágyújtok, szívok kettőt és elnyomom a cigit!! A kávéba belekóstolok, aztán indulok be a házba és a kávét kiöntöm a fűbe! Hogy mi a túró ez???
A dokidat kérdezted erről? Mit mondott, visszajöhet még az ízérzés vagy a sugarazás végleg hazavágta? Gondolom, ha regenerálódnak az ízlelőbimbók, azt egy éven belül megteszik, nem?
elhiszem hogy rosz lehet fog és normális izlelés nélkül táplálkozni.de ez idövel valamenest fog változni biztosan.az ember nagyon sok mindenhez tud alkalmazkodni.elég csak anyukámat emlitenem.neki is egyik naprol a másikra kelet a nulár megtanulnia ujra eni gyomor nélkül.sokszor már rákelet szolni hogy ne egyen anyit :)
vanak érdekes dolgok valoban.anyukám még mütétje elöt szerete a virslit csak ugy natur kivet egyet a hütöböl és megete.mütét után viszont képtelen volt megeni szinte undorodot töle
Köszönöm biztatást. Reménykedek. Sajnos vannak olyan ételek, alapanyagok, melyek rettenetesen keserű ízt érzek. Ilyenek a v.hagyma- tök mindegy milyen az állaga, cukor, setés hús, főképpen az zsíros (pedig nagyon szeretem/ném), fűszerpaprika, vagy erős paprika szárítva-őrölve, só, röhej a krumpli sóval főzve, anélkül elfogadható, bár ízét nem érzem, stb.
Ami eredetileg keserű, röhögve eszem, nem érzem, hogy keserű, pl.: kávé, máj, kelkáposzta
Kitűnő a cékla, fejes káposzta, zeller, sárgarépa, gyökér, karfiol, spenót, karalábé, uborka, szóval zöldségek és bármilyen gyümölcs, - szerencsére szeretem, ajánlják is mint vitaminforrás.
Húsokból bármilyen szárnyas. Pulykát nem szerettem, de meg kellett szoktatni magam a változatos étrend miatt.
Nagyon hiányzik a szalonna, sült zsír, sült oldalas, pacal, halászlé, kocsonya, alföldi paprikás és minden ami paprika és hagyma nem lehet elkészíteni. :-(
És a másik fő gond a foghiány. Elég fura rántott húst darálva enni! :-)))))) de, csinálom.
Idövel biztos fog javulni az evés.anyukám mütét után egy ével már szinte mindent evet és rendes adagokat.aki nem tudta hogy nincs gyomra észre sem vet semit rajta.mutét után elvileg kerülnie kelet volna a zsiros füszeres nehéz ételeket.enek elenére álandoan szalonát töpörtyüt kovászosuborkát körömpörköltet evet :) imádot eni
Na, ne! Arra arra gondolsz, lesz is! Ez valami negatív önszuggeszció! Én mindig arra gondolok, hogy őseim mind magas életkor értek meg, én sem akarok lemaradni. Nem szeretném a statisztikát rontani, így legalább el kell érnem a 90 évet. Pozitív önszuggeszció. Édesanyám, és édesapám életkorának számtani átlaga. Egy doki szerint ez valószínűsíthető. Így állok hozzá, temetem én a rákom! :-)))))
Azért ezt az étvágytalanságot nem számítottam bele...Arra nem is gondoltam, hogy rettegni fogok, ha jön a kajálás! Kísértetiesen emlékeztet arra, amikor apámnál kezdődött a gyomorrák...Viszont mivel nálam ez a helyzet a műtét után jött elő, gondoltam, hogy nincs köze daganathoz. Bár az ember, ha rákos, tuti hipochonder lesz.
Persze hogy kimászol! Én a műtét óta (április) muszájból eszek, és úgy tűnik állandósul, nem jönnek vissza az ízek. Lehet, csak türelmetlen vagyok. Mostanában előfordul sűrűn, hogy nem eszek csak este, sajnos ha valami leköt, eszembe sem jut az ivás, evés, pedig ez nagy hiba. Rendszert kell bevinni az életembe, mint "végrehajtani" időben. Mikor világosodik, öltözök melósba és megyek etetni, stb,. ami kell az állatoknál. Aztán el megy az idő, mert mindig valami akad "fontosabb", mint az evés. Valóban fogytam néhány kilót ez miatt. Ráfigyelek ezután pótolom, muszájból. :-(
És, hogy kaja: összegyűjtöttem a vért, akarok csinálni véres hurkát. Biztosan nem fogom érezni az ízt, de fogom érezni a majoránnás illatot, a látvány pedig besegít. Májast is csinálok, csirke májból, csirkehúsból. Nem tudom hogy sikerül. Sajnos a disznót egyszerűen nem tudom megenni, roppant keserű! Ez olyan lehet, mint halászlé lófejből! :-) gyeda is ismeri a receptet! :-)))))))) Ugye gyeda !
Ha már kaja...Azt hiszem, nagyon lassan helyreáll a rend a gyomromban, vagy az emésztésemben...pl. ma már nem azért reggeliztem, meg ebédeltem, mert 7, ill. 13 óra volt.
Szóval lehet nincs akkora gond, mint amit vizionáltam és kimászok ebből is!
( csak egy kicsit sokáig, több, mint egy hónapig tartott, hogy muszájból ettem - de ettem, hogy ne fogyjak le nagyon. ) Remélem, nem kiabálom el! :))
:-))))))) Nem pézsmapocok! Népiesen néma kacsa, olyan büdös, mint a magyar kacsa. Édesapám mindig azt mondta: "büdös kacsacsont". Van kis igazság, de minden állatnak, sőt embernek is van egy jellegzetes szaga. A kacsa pedig roppant koszos állat, csak úgy, mint a disznó. Éppen e miatt vigyázni kell a kacsatojás evésnél, könnyet bepattan a szalmonella. Én naponta gyűjtöm be, azonnal fertőtlenítem,dátumozom, hűtöm és így is maximum 7 napig használom fel. Ah felett főzöm, visszaetetem fehérjeként. Frissen mindenre jó.
Biztosan jól döntöttel. Ma már én is tavasszal viszonylag könnyedén. Nem így 1984-ben, a stroke-nél. Javasolták, hogy az Amerikai úton megműtenek, a kisagy tájékán van egy szűk erősen tekervényes ér, ott volt a rög, elzáródás. Nem fogadtam el, lesz ami lesz alapon. Egyszerűen féltem. (épen akkor ott halt meg Ferencsik) Fiatal volta. Gondoltam, ha Ferencsiknek nem sikerül egy agyműtét, akkor egy kis porszemnek mi az esélye? És, ha a műtét sikerül, de valami maradandó akármit okozhatnak véletlenül? Esetleg hülyébb leszek, vagy netán lebénítanak? Akkor még ugye nem volt google, az tudtam az emberi szervezetről, ami az általánosban tanultam, érdekelt az elektronika és a közgazdaságtan, az eü. távol állt.
Nehezen talpra álltam, de viszonylag ép maradtam, kivéve, most a dög.
Szívből kívánom, legyen sikeres a műtéted. Majd mindenképpen kérem a beszámolót! :-)))))))
Ma megműtöttem 2 db szárnyas, egy pézsma gácsér, az megy a sózóba, majd két nap múlva füstre. A másik egy fájós lábú tyúkanyó. Belőle újházi tyúkleves lesz. Még nincsenek felbontva, egy kicsit verem a klaviatúrát pihenésképpen. Különben is kacsát jobb bontani hidegen.
Ne haragudj, gépem szarozik, nagyon lelassult, ki kellene takarítani, de nincs hangulatom, látom itt vagy már 7 éve, de akkor sem tudok semmit rólad. Érintett vagy valami módod? Mert kicsit vissza néztem, rólad nem látok semmit, csak valóban, jó szót. Ha érintett vagy, érdekelne, hogy sikerült eddig ........ .
Dettó, bár az egy képalkotónál (UH) nem találtak daganatra utaló elváltozást, én is attól tartok, hogy előbb-utóbb megjelenik az áttétel. Annak idején javasolták, hogy kikapják a teljes csontot, nagyobb ez esély túlélésre. Ezt mondta a doki szó szerint. Darabolt a nyelvem tájékán is, ki is jelentette, hogy nagyobb darabot dob ki, mert akkor biztosabb az egészséges szél. Nekem sem volt mindegy, hogy beszédhibám lesz, pofám kicsit torzabb, nem érzek, de lehet, tovább élhetek. Azonnal döntöttem. 68 év után már nem a külsőségek számítanak, aki elfogadott egészségesen, elfogad másképpen, de élve. Hivatalosan évtizedek óta egyedül élek, de ne vagyok magányos. Műtét után kutakodtam a statisztikákban, nem túl jó a kép, de arra gondoltam, megpróbálok mindent megtenni, talán a statisztikában lehetek kisebbség. Eddig engem igazol döntésem. :-)
Vigyázz magadra, a józan döntés szerintem előrevisz.
hivatalosan nem volt áttét. az idegsebészek nem hivatalosan ugyan azt mondták, h. bár a szövettan nem talált benne kóros elváltozást, szakirodalmi ritkaság lenne, ha ez tényleg ciszta volna.
Édesanyámnak a teljes gyomrát eltávolitoták gyomorrák miat.mütét után 1ével már szinte ugynugy birt eni mint mütét elöt.vékonybélt varták a nyelöcsöhöz
Szóval a műtét neve Nissen fundoplikáció, laparoszkóposan (nagyon kicsi vágáson át bevezetnek egy kamerát, a hasüreget telepumpálják szén-dioxiddal, így csinálnak helyet a nagy lakásátrendezéshez, ezután további kicsi vágásokon keresztül bevezetik a műszereket) végzik, nagyon ritkán kell nagy vágással csinálni. A lényege, hogy a gyomor felső részét áttekerik a nyelőcső körül és kapcsokkal rögzítik, mint egy mandzsettát, így pótolják a gyomorszáj meggyengült funkcióját.
A hosszútávú következmények, amiket tudnod kell ahhoz, hogy felelősen dönts a műtétről:
- valamivel kisebb lesz a gyomrod befogadóképessége, mert egy részét felhasználják mandzsettának
- nem vagy csak nehezen fogsz tudni böfögni és hányni, mert minél inkább tele van a gyomrod (akár levegővel, akár étellel), annál inkább ráfeszül a mandzsetta a nyelőcsövedre és összezárja azt. Ez a mindennapokban ahhoz vezet, hogy le kell mondanod a szénsavas üdítőkről illetve evés után elég komoly mellkasi és vállfájdalmaid lehetnek, ha túl sokat eszel (az, hogy mi a túl sok, csak utólag derül ki, amikor már fáj)
- előfordulhat, hogy a műtét hatástalan
- előfordulhat, hogy a mandzsetta kilazul, ezt onnan veszed észre pl, hogy újra tudsz büfizni
- lehet az is, hogy olyan rosszul viseled az új életmódot, hogy te akarod visszafordíttatni a beavatkozást. Tudd, hogy ez minden további nélkül lehetséges
A rövidtávú (kb 6 hónap) következmények, amikkel átmenetileg számolnod kell, ha rászántad magad a műtétre:
- a puha ételeket (pl tészta, nokedli, kenyér, hús, rizs, banán) csak nagyon-nagyon alapos rágás után nyeld le, mert ezek nagyon könnyen elakadnak a műtét miatt megduzzadt új gyomorszájban és borzasztó fájdalmas öklendezésrohamhoz vezethetnek. Leves, híg pépes kaják, és - furán hangzik, de - kemény, ropogós cuccok, pl pirítós, keksz. Ez nálam kb 2 hónapig tartott a műtét után. Ezalatt rengeteg pástétomot gyártottam, pl sonkakrém, lazackrém, tojáskrém, stb, és ezeket ettem pirítóssal.
- fogyni fogsz. hogy mennyit, az változó, én a testsúlyom 15%-át ledobtam és egy évbe telt visszaszednem. Eléggé zokogtam az első két hónap után és akkor nagyon bántam, hogy vállalkoztam a műtétre
- sokkal kisebb mennyiségeket fogsz tudni egyszerre megenni, és ez végleges is lehet
Közvetlen a műtét után
- rohadtul fog fájni a gyomrod és mellkasod, mert belül nagyon átrendeznek
- 5 kicsi vágás lesz a hasadon
- oxigéncső lesz az orrodban, egy gyomorszonda is ki fog lógni az orrodból, eleinte ezen kapod a kaját. Ez zavaró, de túl lehet élni. Nekem nagyon irritálta a torkomat, amit eleve megpiszkáltak az intubáláskor, ezért eléggé fájt a fülem
- lehet, hogy hólyagkatétered is lesz, ez kórházfüggő
- kb a harmadik napon kezdhetsz el inni, utána enni, és 4-6 nappal a műtét után mehetsz haza, ha minden rendben (eszel-iszol, le tudod nyelni a fájdalomcsillapítót, nincs lázad)
Hirtelen ennyi, más most nem jut eszembe. Ja, rengeteget cseszegettek, hogy egyek, mert nagy baj lesz (eleve nagyon vékony vagyok), ez persze tök jól esett, mert az ember nyilván azért nem eszik, mert egyik napról a másikra elhatározza, hogy anorexiás lesz. Volt, aki a falatelakadásos dolgok miatt azt találta ki magának, hogy bulímiás lettem, ez volt a legjobb.
agyi áttét, kiújult ott, ahol az előző volt - amiről hivatalosan nem mondták ki, hogy áttét, mert a szövettan nem talált benne rákos sejtet. de tekintve, h. ez ugyanott van, aligha lehet más. a méretét nem tudom. az mr okt. 30-ai, akkor (rá két hétre) azt mondták, lehet vele várni két hónapot, megnézni, merre változik, de azonnal ki is lehetne venni. a neuroonkoteam úgy döntött ki kell venni. ekkor kaptam most csütörtökre időpontot (kb. 40 nap az mr-hez képest). ezt először áttették péntekre. aztán szerdára. emiatt csúszik a negyedik kemó is. majdcsak kiveszik most már.
annyiban azért szerencsés vagyok, hogy sikerült egyáltalán ezt az októberi mr-t megkapni, mert a tüdős kezelőorvosnak október közepén január 24-ét adták, azzal, h. annál hamarabb neki nem tudnak időpontot adni... elmentem az idegsebészhez, hogy kezelésváltás miatt kéne mr, és az ő keretükre megkaptam. szóval három hónappal előbb derült ki.
Japipapi nem mindegy, hogy milyen onkológus orvossal találkozik a rákbeteg. Én, mint leírtam 10 évvel ezelőtt átmentem már egy mellrákon. Ott az egyik orvos lemondott rólam, a másik le akarta venni a mellemet. A harmadik orvosnál kötöttem ki, aki a mellrák típusból ítélve eldöntötte, semmi különös, ki kell kapni azt a 2 cm-es darabot a nyirokmirigyekkel, sugár, hormon gyógyszer, mert hormonális eredetű mellrák volt. A többit majd meglátjuk. Áttét a CT szerint nem volt, így kontrollok voltak (csontcit, CT, UH,labor, mammo). Februárban lesz 11 éve.
Visszautalnék korábbi hsz. (54172), nézetünk szerint most az a helyzet, hogy össze kellene hozni az onkológust a sebésszel. Végülis ilyen szakmákból áll az onkoteam, a bajban több szem többet lát, és több az okosság.
Etike te rettenetes dolgokon mentél keresztül! Én júniusban kerültem ide, akkor már mindenki a részvét és együttérzéséről írt neked. Akkor gondolkodtam el, hogy nem mindenkinek jó feltétlenül a műtét. Akit meséltem, az egyik ismerősöm 25-30 év körül volt, mikor megállapították a szájrákot nála. Két pici gyereke volt akkor, 3 és 5 évesek. Mindannyian ledöbbentünk. Ő kijelentette, hogy nem hajlandó a műtétre. Fogait mind kidobálták, de az állkapcsot és a nyelvét is ki akarták venni. Azt mondta, él, ameddig él, de erre a műtétre nem vállalkozik. Sugarazták nagyon sokáig, utána kiégették lézerrel, ha kezdett jönni a szürkeség, ahogy ő mondta. Most már 63 éves, igaz, hogy még időnként kell lézerezni, de felnevelte a gyerekeit, jól van, sőt most már egyre ritkábban kell égetnie.Hasonlóképp járt a másik ismerősünk, akinek az édesanyjának a nyelvét akarták kivenni. A mama erőteljesen szembeszállt még a gyerekeivel is, nem volt hajlandó a műtétre. Ő is sugarat kapott. 84 éves korában halt meg, de nem a rákban. A harmadik eset tavalyelőtt, a barátnőm férje. Gégerákot állapítottak meg nála, ki akarták venni a gégéjét, de akkor nem tudott volna beszélni, amibe nem egyezett bele. Az egyik onkológián megpróbálták leszedni a hangszálról. Másnap a műtét után befulladt, gégemetszést csináltak, majd azonnali sugár és kemót. Reggel sugár, délután kemó. Elmondása szerint észre se vette a kezeléseket, dolgozott mellette, egyfolytában beszélt. A nyakánál nem varrták vissza majd egy évig, de miután minden eltűnt, visszavarrták. Idén már külföldre is elmentek, egyfolytában dolgozik a kezelések alatt és most is. Szegény fiadat nagyon meggyötörték, és ezzel téged is. Adjon Isten erőt nektek, hogy fel tudjátok ezt dolgozni, minden együttérzésem a családé. A másik meglepetésem a temetőben ért. Édesanyám sírja mellett egy 95 éves néni volt eltemetve. A 76 éves lányával többször beszélgettünk, hogy megcsináljuk a két sír közti utat. Tavasszal megyek ki a temetőbe, látom új sír, teli koszorúkkal. Nemsokára megjött a 76 éves nő lánya sírva. Az unoka halt meg 24 évesen, elvégezte az orvostudományi egyetemet, ledoktorizált és rákban meghalt. Egy évvel ezelőtt még a nagymama mondta, hogy ő akar majd a dupla sírba édesanyja mellé kerülni.
Az ilyet lelkileg nagyon nehéz elviselni, velem kétszer is előfordult. Az első az érsebészeten volt, én már ki volna írva, amikor időjárás változás tört rá a városra, és csak csődültek be a szívbetegek, azokkal megtelt minden. Tudomásul lehetett venni a tényeket, semmi más nem volt.
Nagyon rendesek vo.ltak az ápolók, az orvosok. Többen akkor kerültek közel hozzám, jókat beszélgettünk, erőt adott. A mobilt meg kikapcsoltam, akivel akartam beszélni, azt én hívtam fel.
A második már a Korányiban volt, dec. 1. napján feküdtem be rövid műtét utánni otthonlét után kemora. Reggel taxival mentünk, már akkor jeges eső esett, orkánszerű szél stb. A szokásos vérvétel stb. után két ágyas elkülönítőbe helyeztek el, a szobatérs is tűdős, csontáttéttel, nagyon rossz passzban, kint dühöng a szél, a fák ágain vastag jégcsapok, ágak törnek stb.
Dél körül kiderül, hogy a vihar kidöntött pár elektromos oszlopot, nem biztonságos az áram ellátás. Nem sokkal később jön az orvos, hogy kénytelenek elhalasztani a kemót. Elmondja, hogy a Budakeszi út járhatatlan, a buszközlekedés is leállt, a beteglátogatóknak az ebédlőt tudják tartózkodási helynek felajánlani. Mindenki abban bízik, hogy a helyzet csak javulhat. Nem javult. Feleségem este lement a faluba, és Budaörs felé
hazament busszal. Sokan ott aludtak a székeken, világítás is alig volt. Egész éjjel és másnap is tartott ez az állapot, ezt látva a saját helyzetemen rágódás is feledésbe merült. Végül csak harmadik napon kezdett helyreállni az élet, lett biztonságos áramellátás, és megkaptam a kemót, ami aztán éjszakába nyúlóan folyt le. Így három nap helyett egy hetet voltam a kórházban.
Átérzem nehéz helyzetedet, de segíteni e helyzetben senki nem tud, gondolataidat azonban optimista írányba tereld, ha nehéz is. Ebben segíthet orvosod, ápolód, néha szobatárs.
Én a Korányiban az első éjszakát a szoba társsal beszélgettem át, ő feküdt, én meg álltam az ablakban, és mondtam a tör- ténteket, néha pedig beszélgettünk az ókori filozófusokról stb.
Sziasztok! Megvolt a konzultáció. az orvosom azt javasolta, hogy a nyelőcsövet nem műtenék meg, hanem a gyomorszájamat, hogy a sav ne mardossa tovább a nyelőcsövem. Szerinte a folyamat így megállítható. 3 havonta gyomortukrözés szövettan. Ha esetleg változás lesz, rosszabbodik akor kiszedni. A myelőcső műtét nagyon kockázatos beavatkozás, ha nel muszálj nem tenné ennek ki a szervezetem. Apuval voltam, ő nem gyugodt ezugyben, szerinte jockázatos bent hagyni. Januárban leszálló műtét.
Azt hiszem talán én vagyok itt legrégebben. Tegnap este olvastam a topicot és semmit se értettem. Jó nekem nem is kell értenem, de akkor is, mi van/volt itt???
tavaly novemberben, az immunterápia előtt mintát kellett venni, a doki azt mondta, kicsippent egy kicsit arról a területről.
ilyen "csippentés" már volt előtte tavasszal, helyi érzéstelenítéssel, a fiam azt mondta, ő most inkább altatásban kéri.
azt tudni kell, hogy a 2 műtét után már csak a nyelve kb 1/3-a volt meg.
és ez a doki mit csinált? a meglévőnek kb felét lenyisszantotta mintavétel céljából.
hát bakker, már az 1/3 miatt is totál kész volt a fiam, de a nyár folyamán (kemo után) megtanult vele enni (nem szépen, mindig elbújva, de legalább evett).
aztán, amikor meglátta az ún. "csippentés" eredményét, hogy már alig maradt valami a nyelvéből... hát basszus, totál kiakadt (akkor még teli voltunk reménnyel, hogy meggyógyul és szüksége lesz a nyelvére... beszédhez, evéshez, stb)
ráadásul másnap azt mondta a doki, vegye ki magának a tampont, és ezzel el voltunk intézve
na ez a seb, ami akkor maradt, sose gyógyult be, először sárgás, zöldes, majd szürkés lett, elkezdődött a nekrózis, ami aztán terjedt mindenhova :(
azóta se értem, hogy vette a bátorságot, hogy akkora darabot csak úgy lenyisszantott. igen, nyilván teli volt daganatos részekkel, de akkor is.. úgy, ahogy, de működött.
" A dysplasia olyan szövettani elváltozás vagy jelenség, amely már bizonyos átalakulást jelent a daganat irányában...."
Emlékszem Monyo szövettanára, melyben arról volt szó, hogy a daganatos sejtek, nemcsak a felhám, illetve az irha réteget érintették, hanem már a nyelőcső izom, illetve még azon túl a zsírréteget is, igy utat nyitva ahhoz, hogy infiltrálja a környező szöveteket.
Szóval ha azt tanácsolják a ct után, hogy műteni kellene, arra gondolj, hogy időben vagy és a folyamatot meg kell állítani!
Na, akkor nyomtam Neked én is. Fel tudom magam túrázni én is, ha igaztalanságot érzek. Akkor nem érdekel kor, nem, arrogánsan, akár vulgárisan, már akarattal sértek. Itt még nem fordult elő, bár volt kísérlet, de időben visszafogtam magam, inkább napokig nem nézek a fórumba. Másik nevemnél (japipapa, bemutatkozásomban le is írtam) a modi pár napra ki is tiltott, most már megnyugodva, helyesen. Az a nevem nem használom, de nincs mód összevonni a hsz.eket.
Valamikor régen a vitát a krimóban másképpen oldottuk fel :-). Ne voltam agresszív soha, de nem tűrtem el a szemétkedést. Általában mi mindig öltönyben jártam, a kocsmai csávók sokszor félre értettek, beszóltak, hisz a "táskás ficsúr" lehet célpont. Hát, fájdalmasan rájöttek, nem így van. :-))))
Eti drága, természetesen nálam is felfogathatatlan fiad története. Hiába írom, hogy megértelek, azért tudom nem azt érzek amit Te. Megmagyarázhatatlan, kegyetlen, ha egy szülő temet. Az is igaz szerintem, egyszerűen nem lehet ép ésszel felfogni. Mindig ott a de, hogy miért nem nagyobb gondossággal, szakmai tudással, emberibb hozzá állással tevékenykedett az éppen soros doki. Nem védem Őket minden áron, de nekünk, minket meggyógyítani dokik nem tudnak, nem az Ő mulasztásuk, remélve hiszem, jól gondolom, az általánosságban segítenek. Mint ahogy mi is másképpen érzünk, másképpen érzik a doki. Mi, sajnos be kell érteni Fiadot is-, munkadarab vagyunk, Ő lát egy beteg területet, agya nem lelki dolgokra teker. Szerintem, nem is tűnik fel nekik, hogy mást érzünk. Amikor kontrollra megyek, már eleve öklendezek, mert tudom, kíméletlenül turkál a pofámba, úgy érzem bedugja a lapockát a vastagbelemig. Hiába mondom, hogy most már biztosan le fogom hányni, készüljön. Ő csak mosolyog és turkál, mint egy vájár. Nem érzek semmilyen finomságot, óvatosságot, pedig biztosan nem mazochista, Ő annyit tud.
Nem tudod hogyan beszélt, nekem egyértelműen kimondta a lehetséges megváltozhatatlant, kertelés nélkül. Ezért én hálás vagyok, tudom, hogy mit, csak azt nem, hogy meddig. Felkészültem.
Ennek ellenére küzdők, úgy tűnik látszik az alagút fénye.
Úgy érzem, Te egy igazi érző anya vagy, nem ezt érdemelted. Engem gyerekeim teljesen elhagytak 7 éve, azt sem tudják mi van velem, de legalább tudom élnek, kívánom Nekik a jobb életet. Nekem ez a rettenetes terhem.
Tegnap este óta gondolkozom azon, hogy mik történnek itt és ebben mennyi az én felelősségem, de nem jutottam semmire, így nem tudok írni semmit....
Mindenkinek van egy stílusa, mindenkinek van egy ingerküszöbe és mindenkinek ( vagy hozzátartozójának ) van egy betegsége. Ezt a három dolgot kellene összehozni, hogy mindenkinek jó legyen és ez úgy néz ki, nem nagyon megy.
Igen, egy klikkre emlékszem, amikor klikkszerűen összefogtunk a sárkányfüvesek ellen, másra nem! Akkor valóban klikkesedtünk...ha valakinek van magyarázata, szívesen veszem!
Hú, drukkolok nagyon a megbeszéléshez, jelentkezz légyszi, hogy mi volt! Én vágáspárti vagyok; ami nem odavaló, vegyék ki minél gyorsabban. Nálam működik, de tudom, hogy ettől még nem ez a tuti megoldás.
Sziasztok! A legutobb amikor itt jártam a szövettrnomat vártam, ami megérkezett. Találtak egy pici kiemelkedést a nyelőcső alsó szakaszán, ami már nem tartalmazza a nyelőcső sejtjeöt, hanem elindult egy dysplásiás folyamat. Az onkológus sokat morfondírozott rajta, hogy kivegye vagy ne, inkább úgy döntött, hogy három havonta megnézi, és ha változik kiveszi. A sebész akihez járok ő megműtené, elküldött ct-re, ma megyek Megvitatni az eredményért. Mindentől függetlenül, szerrncsésnek érzem magam, mert bárhogy is alakul, olyan korán felfedezték, hogy ennek rossz vége nem lehet. :)
Nekem már mínuszban van a toleranciaküszöböm. Ezt azt jelenti, hogy szinte keresem, mikor, kibe köthetek bele, kivéve természetesen a sorstársakat. Ezért amikor éppen lent vagyok, akkor csak olvasok. A kívülállók jobban járnak, ha elkerülnek. Ez fokozottan érvényes a sárkányfű-árusokra.
Egy jó barátunkat másfél hónap alatt vitt el a szájrák. Egy pici aftával kezdődött júliusban és augusztus végén eltemettük. Semmit sem lehetett tenni, pedig mindent megpróbáltak. Ez nem az orvosokon múlik, hanem az adott rák természetén.
én is (fiam is) mindig az orvosokra hallgattunk, de mire mentünk vele :(
egy dokira haragszom nagyon és nem azért, mert rajta múlt volna a továbbélés, inkább azért, mert miatta lelkileg annyira összetört a fiam (nem értem azóta sem, miért tette azt, amit tett)
hát, hogy doki nélkül meddig élhet egy rákos? ez szerintem esete válogatja, de el tudom pl. képzelni, ha a dokik hozzányúlnak, valahogy, valamiért felgyorsulnak az események ("megsértődnek" a ráksejtek :-))
az, hogy egy ilyen-olyan kezeléssel átlagban, statisztikailag 3,4 hónappal (csak példa) továbbél valaki... hát köszi, lóf...sz
én azt szerettem volna, ha a fiam nem hal bele a kezdeti 1,5 cm-s nyelv-daganatba, hanem meggyógyul és éli életét (nem 24 évesen, hanem 80+ évesen hal meg), szerettem volna, ha gyerekei születnek (nekem unokák), na nem ragozom :(
más:
még mindig nem értem, miért bántjuk egymást itt a fórumon
ha valaki olyat ír, ami nektek nem tetszik, gondoljatok arra, hogy nagyon biztos, hogy neki sem könnyű ...
nem könnyű itt sem az érintetteknek, sem a hozzátartozóknak (én pl. majd belepusztultam, hogy sehogy sem tudok olyat tenni, amitől a fiam életben marad)
Köszönöm, segítséged tényleg nagyon értékelem. Tökéletesen igazad van, engem nagyon nem zavar, de itt néha a felindultságra még tesz rá egy lapátra. Azért próbáltam reagálni, hogy ne idegeskedjen senki.
Ildikó, itt sem vagyunk egyformák. Én is elvonulok, ha rossz passzba vagyok. Kapunk segítséget egymástól bőven segítséget. Én is kaptam, de gondolom optimizmusommal valamiképpen adtam is valamit. Én hallgattam eddig minden orvosra, még élek, szerintem miattuk. A felületes tudás okozója szerintem a "doki utálati kultusz". Ildikó, gondolj bele, meddig élhet egy rákos, ha nem találkozik orvossal? Lehet borítékolni.
Értem, hogy mit mondasz, de nem értek egyet Veled. Itt mindannyian rákosok vagyunk, mindannyian egy cipőben járunk, ki rövidebb, ki hosszabb ideje küzd a döggel. Hogy kinek mennyi, hol az inger küszöbe itt teljesen releváns. Hidd el, nekem is vannak nagyon rossz napjaim, nekem is jelentkezik a félelem, szorongás, a "nem megértés", de akkor ott a tolerancia, nem írok, nem olvasok,- valahogy lenyugszok, de semmiképpen nem vádaskodok betegtársam felé!
Majd, ha nekem esetleg nem felel meg a kialakult stílus, békében eltávozok, nem oktrojálok másnak viselkedést.
A belépés, törlés mindenki szíve joga, önkéntes. Én így értékelem a tetteket. Halálközel vagyunk és nem az oviba.
Bocsi de ez csak nálad van,hogy elvonulok, mert nem vagy rászorulva segítség nyújtásra, Sokan, akik benne vagyunk, tanácsot kérünk egymástól, mind kezelési témában ( molekuláris diagnosztika, azon átesettek tapasztalatai), műtéti problémák, orvosok ajánlása stb. Ne mondd, hogy ezt az orvos is elmondja, mert én nagyon sok orvossal találkoztam már, akikre ha hallgattam volna, már rég a túlvilágon lennék. Ebben nagyon sokat segített, hogy mindig jól körüljárom a témát, mind gyógyszerszedésről, műtétről, orvosválasztásról stb. Itt is megköszönöm azoknak, akik bíztattak a műtétről, orvosról, műtét utáni székrekedés megoldásokról. (Marybell, Eszter50, Teerted,Fenyvesic, stb).Nagyon hiányzik Zsani, mert jó volt hallani édesanyja javulását, talán úgy, mint a Harcosok klubjában, egymást erősítve!
Amikor nehezebb időszakon megyek át, mindig elvonulok, mert nekem úgy könnyebb. Amikor jobb, visszajövök. nem számolom, hogy hányan érdeklődtek anyukám után, amíg távol voltam és nem vonok le következtetéseket, mert pontosan tudom, hogy ide az ember nem jókedvében ír és mindenki saját magával van elfoglalva. Hogy is kérhetném számon rákos betegeken vagy hozzátartozóikon, hogy nem gondoltak rám? Hiszen minimum ugyanazon mennek keresztül, amin én vagy az anyukám.
Pontosan tudom, hogy ki mínuszol, egy jó ideje észrevettem, hogy a bögyében vagyunk az illetőnek, így figyeltem, hogy rájöjjek, kinek a másodnickje. Nem értem, mire jó, de ennél többet is elviseltem már, ezzel is megbirkózom.
"Na most tényleg komolyan írok, nem hülyéskedek...írnak ide páran ( egyre kevesebben )..."
Azért ezen el lehetne gondolkodni egy pillanatra, hogy miért van így.
Nem olvastam a fórumot egy ideje, úgyhogy a sok recept és öltözködési tanács között nem nagyon tudom visszafejteni, mi történt, de akármi is volt, szerintem soha nem lenne szabad elfelejteni, hogy ide többnyire olyan emberek írnak, akik vagy érintettként vagy családtagként igen nehéz élethelyzetben vannak. Tehát valószínűleg frusztráltak, alacsonyabb az ingerküszöbük vagy éppen rossz passzban vannak, esetleg rossz híreket kaptak, bármi, ami miatt kevésbé tudnak toleránsak lenni, talán félreértenek és magukra vesznek dolgokat, ám ez nem menti a többiek felelősségét, hogy ezt észben kellene tartani.
Azért az nem lehet véletlen, hogy pár héten belül 3 ember is törölte magát. Akár jogosan, akár hirtelen felindulásból, teljesen mindegy. Mindhárman nagyon-nagyon nehéz hónapokat-napokat élnek át és mindhármójuknak biztatásra, együttérzésre, támaszra, segítségre lett volna szükségük, amire eredetileg ez a topic szánva lett. És ők úgy érezték, hogy ezt nem kapták meg.
Hát ezen kéne gondolkodni, hogy vajon miért érezték így, és nem magunkat mosdatni meg gúnyolódni. Még akkor se, ha MI úgy érezzük, hogy az illetőnek nem volt igaza és feleslegesen törölte magát.
Hát, csak ennyit gondoltam megosztani a kedves topiclakókkal.
Nem kell válaszolni, nem kell magyarázkodni. Elég, ha mindenki kicsit magába száll és megpróbálja beleélni magát a MÁSIK helyzetébe (is).
Igazad van, de látom azonnal kaptál negatívot! Hogy miért fel nem fogom. Most hallom mostanában sokaknak nem megy a szövegértés. Itt is ilyesmi lehet. :-) Na, most én is fogok kapni ismét -1 :-)))) Legyen boldog. Belefér. :-)))
Egyetértünk...Itt gyakorlatilag mindenki aggódik a társakért, de hát ha nem kérdezzük meg naponta, hogy van valaki, ez akkor is így van. Biztos írna, ha tudna, vagy akarna...
Én sem értem, ezen agyalok amióta olvastam, mi történt... G40 az egyik legjobbfej és vitán felül a legtájékozottabb a csapatból. Aggódom érte, alig várom, hogy jelentkezzen, erre megint a dráma, mert... nem is értem, miért. Mert nem úgy aggódtunk, ahogy az megfelelőnek találtatik? Vagy mert senki nem törte fel az orvosi adatbázist, hogy g40-ről információt szerezzen? És mindez megspékelve a másodnickes topiktárs sorozatmínuszolásával... :-(
G40, ne haragudj senkire, amikor ezt olvasod, szerintem senki nem akarta miattad szétzülleszteni a topikot!
Na most tényleg komolyan írok, nem hülyéskedek...írnak ide páran ( egyre kevesebben ), de most az legyen a divat, hogy mindenki aki bejelentkezik, végig kérdezi az összes nicket, hogy hogy van?? Ok. vannak súlyos ügyek, amire rá szoktunk kérdezni, de bárki, aki úgy gondolja, hogy van közlendője, fogja magát és ír! Esetleg, ha nem tud, egy ismerőse megírja, hogy mi van...Na, de azon berágni és lelépni, hogy az éppen jelen lévők nem érdeklődnek valaki felől, hát nagyon komolytalan - szerintem.
Na, ismét egy sértődés. DE, hogy miért vádaskodsz, nem igazán értem. g40 csinálja dolgát, tehet nem tud ide írni, más pedig nem ad ad hírt róla. Ha géphez kerül fog reagálni. Mást mit tehetünk szerinted?
Hidd el, ha kötözködni akarnék, simán találnék belekötni valót (nyelvtannáci vagyok). Azért kérdezek vissza gyakran, mert adnak a véleményedre és ezért fontos, gogy amit írsz, az megalapozott legyen. Semmi bajom veled, egy értelmes ember vagy, kedvellek :-)
Van egy apró gond: nem szeretem a cékla ízét, egyszerűen nem tudom sem megenni, sem meginni. Lehet, hogy gyerekkoromban ezzel kergettek az asztal körül. Májat szoktam enni. Most a sör mellé vettem egy üveg vörösbort is. :)
Ma, töltött paprika volt az eledelem. A hús kakasból készült. Ebédhez főztem bár szem krumplit, só nélkül hasábban. Így is keserű volt, vacsorára kihagyom. Anélkül nem keserű. A krumpli marhára keserű. Kénytelen leszek a pacalt üresen enni, bár félek kicsit, a hagyma, paprika keserít, de nagyon kívánom.
Na, itt vannak az ízlések és pofonok esetei. Nekem egyik sem párkáp, marad tisztességes neve a dinsztelt káposzta, fehér és lila káposztával 3:1 arányban. Kacsával, libával vagy ahhoz, édeskés, savanyás köret illik -nálam. Száraz bor semmiképpen, hisz karamelizált cukorral, zsírral v. olajjal (eredete tök mindegy) dinsztelve, köményesen, borsosan, fog-, és vörös hagymásan (erősebb hagyma íz, mint a lila). A dinsztelésnél el kell párolognia a víznek, szükségtelen borral feláztatni. Ez nálam (máshol se) legyen tocsogós, vizes cucc. Szaftos legyen. Minőségi édes borral elképzelhető, bár nem szoktam. Oldalashoz, disznótoroshoz nekem a sült-savanyított káposzta illik, hasáb burgonyával és közben kortyolgatni a egy kis Villányit. :-) Jó étvágyat. :-)))))
Teljesen nyilvánvaló, hogy itt, ha szájfenékrák, vagy bármilyen más rák szóba kerül párhuzamosan a pajzsmirigy problémával, akkor nem pajzsmirigy megnagyobbodásra gondol senki...szóval, nyugodj meg! :))
Nekem is van pajzsmirigy jobb lebeny nagyobbodás, de soha nem gondoltam rá párhuzamosan, hogy köze lehet a tüdő adenocarcinomához...
Igen, láttam. De fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a káposztának egyetlen elkészítési módját vagyok hajlandó párkápnak nevezni, méghozzá a kacsazsíron lilaagymával lassan dinsztelt és szárazborban lassan párolt LILAkáposztát :-))
Miben? Olyan dolgot cáfolt, amit sem Attila, sem én nem állítottunk :-) Amit leírt, az korrekt, tehát igaza van, ez tény, épp csak senki nem állította az ellenkezőjét ;-)
Jó, persze, de attól nem logikus az evolúciós magyarázat. (nem is lehet az) A majmok is közösségben élnek, mégis hosszabb a karjuk, mint nekünk. Sőt, ők náluk kurkászás közösségi elem, de annak ellenére megvakarhatják saját maguk is hátuk közepét. Darwin is hiába küszködött az evolúciós folyamattal, csak rövid ideig élt magyarázata. :-) Nekünk marad az ajtófélfa, vagy törölköző, netán az asszony segítsége. (persze a szappan sem rossz. :-)))) )
Szóval hiba van az emberi fejlődésben! :-))))) (és akkor még mi vagyunk a fejlődés csúcsa! :-)))) )
A két évvel ezelőtti kemo nagyon megviselte a csontvelőm, így a természetes úton való vaspótlás és vörös vértest termelés nálam akadozhat. ( Nem orvos mondta, de nekem ez logikus! )
Arra meg, hogy miért nem ér el a kezünk a hátunk közepéig, az evolúció a magyarázat! :))
Mivel az ember társas lény és közösségben tengeti az életét, bármelyik társát megkérheti, hogy vakarja meg a háta közepét! :)))
Én sem vagyok alkoholista, de absztinens sem. Jó, de ha tejberizst megszórod kakaóval, akkor meg van a vas, nem kell bogyót enned. A rendszeres és változatos étrend kiváltja a nagy dózisú bogyókat. Úgy gondolom a nagy dózis, bármi is az, kivált valamilyen hibát, pl terheli a májat, vesét stb. Talán úgy vagyunk tervezve, hogy mindenből kicsit de rendszeresen kell biztosítani.
Édesanyám valamikor nem tudta megenni a tojást, mert "beindult" az epéje. Egy öreg dogi akkor azt mondta, minimum 3 tojást kell megenni ahhoz, hogy az egész emésztőszervek jó tudjanak funkcionálni. Igaza volt, megszűnt az "epe baja".
És egy off:
Miért olyan rövid a kezünk, hogy nem tudjuk elérni hátunk közepét? Mosni, vakarni segédeszköz kell! :-)))))))
Persze, Te érzed, tényleg a lényeg, hogy naponta picit mindig többet.
Én is, mivel nem érzem az ízeket, tudatosan kajálok, figyelem a szükséges cuccokat. A labor elég jól igazol. Szinte hibátlan a legutóbbi leletem, pusztán a Koleszterinem van határon túl, 5,50 mmol/L, de ez nem érdekel, évek óta ez a szintem. Jobban izgat az Eozinofil, 0,76 Giga/L-re nőtt, az előző értékem viszont 0,40 Giga/L volt egy hónapja. Érdekes, műtét után is magas volt, 0,58 Giga/L és a műtét előtt közvetlenül tök normális, 0,29 Giga/L. Ez a cucc az allergiában játszik, a nyálkahártyában van jelen többségében. Na már most, nekem elég szarul dolgozik a nyálkahártyám, jól megkínozta a sugár is. Montanában sokkal tartósan szárazabb a szám -alvás közben. Igaz nem csoda, nyitott szájjal alszok újabban, mert a "valami" a torkomban lezárja a levegőzést, szárad a pofám. Az a "valami" a sűrű ragadós nyál, Valahogy meg kellene tanulni, hogy alvás közben is nyeljek! :-)
Ha szárasságra ébredek, benyalok egy kanál mézet, mehet a szunya tovább. :-) De, mire rájöttem halálfélelmem volt, hogy megfulladok egyszer csak. Doki csak azt mondta, hogy vizet igyak. Szart se ért.
Volt egy viszonylag tartós viszketésem, kisebb nagyobb piros akármik. Arcszesszel locsoltam, akkor szűnt. Habba hagytam a rendszeres kalcium bevitelt, és megszűnt a viszketés, nincs semmi pirosság. Talán túlzásba vittem a kalciumot. Most már csak tejjel viszem be, lehet elég.
10-12 kg nyers cékla ára. Abból jó pár lityit ki lehet facsarni. Érdemes almával keverni és kis mézzel simítani. Magát a céklalevet nem szeretem natúrban, föld íznek érzem. Két éve főztem cékla pálinkát, nem ízlett, az is föld ízű. Egyik ismerősömnek nagyon bejött, -Ő egy kicsit sznob-, ami kurrens jó, -szerinte.
Tekintettel arra, hogy a műtét előtt 200 lépést se tudtam megtenni, meg kellett állnom pihenni, így ez a mai 400 lépés pont a duplája annak, amit évek óta egyfolytában meg tudtam tenni!!
Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az érszűkület, ami gátolt a járásban, a hasi aorta szűkületnek volt köszönhető és lehet, hogy a lábaim jobb állapotban vannak. Nyilván rossz értékeket mértek a lábaimon, ha a hasamból nem jutott a lábaimba elég vér...de ez majd kiderül, ha hosszabban sétálok. Azért nem akarok fél órákat járni, mert a rengést járás közben azért még érzem a hasamban egy kicsit.
Igen, nálad ugrott be a "parkapp". :-) Szeretem sült savanyú káposztával is. (bár, mióta bejött a dög, disznóhúst nehezem eszem, nagyon keserűnek érzem, gyedatapasztalata is ez)
Nem erőlteted magad meg e hatalmas sétával? :-)))))) 500 lépés cca. 350 m, férfi lépésre számolva. Szerintem jóval többet kellene sétálnod. Csodaszép napsütés volt, van, jól öltözz fel és lassan sétálj egy legalább 1/2 órát, akár meg meg állva. (amikor rágyújtasz!:-))) ) Jobban fogod kívánni a kaját is, bár úgy tudom, nem vagy nagyevő amúgy sem. Olvasom a ilyen-olyan kapszulákat, nem vagyonbarátja, jobb a természetes. Pl. tolom a foghagymát rendesen, de mivel rágni nem tudok, kaparom, kávés kanállal bedobok egy párral, a víz leviszi. Láttam a patikában van foghagyma kapszula is, na meg a cékla cucc is. Hát nem egyszerűbb a foghagymás sült hús cékla salátával ecetesen tormásan, köményesen? Vagy spenót jó foghagymásan, kevés borssal, tükörtojással meg van a folsav is! Hogy még több legyen, "rendelj" töpörtyűs pogácsát, abban van élesztő is, adja a folsavat. :-) De, ha szereted a resztelt májat, abban még több van, ráöntesz egy pofa vörösbort, meg van a flavin is. :-))))
Miközben vonszolgattam a zsákokat, -volt amelyik 58 kg volt-, szinte láttam Rád gondolva, Te "könnyedén" cipeled a kosár fát, az gondolom nem lehet több 10 kg -nál. :-)
Nem tudom, hogy kisebb a vágás, hisz a nyakamon jókora vágás és benn a számban is végig vágták, persze az nem látszik. A doki úgy mesélte a műtételt, hogy a kívül-belüli metszés miatt az egész terület átjárható volt, ha benyúlt a számba, a nyaki metszésnél tátható volt a keze. :-) Ma már szinte nem látszik a metszés, a bőr ráncba vágtak. Lassan növekedik a pofaszőröm, szakállal lesz valamilyen emberformám. Egyenlőre az államnál, mint két tojás látszik a megmaradt mirigyek.
Csak megírom, hogy a hasam döbbenetes gyorsasággal javul. Elkezdtem sétálni, tegnap 300, ma 400 lépést mentem egyfolytában és minden nap rá akarok tenni még százat....
Úgy néz ki, ez a cékla kivonat, vas, folsav kapszula beválik, már nem reszketek 2perc kint lét után, tehát valamit javult a vérszegénységem - remélem.
Még az étvágyamon kellene javítani, mert eszem ugyan, de nem valami vidáman...talán a séta segít ebben is!
( Még abban reménykedek, hogy a tüdőm nyugiban van, ugyanis nem érzek semmit. Amikor pl. nagy volt a góc elől a szegycsont mellett a jobb oldalon, éreztem némi nyomást a mellhártyámon, de most semmi. )
Érdekes, hogy neked kiterjedtebb volt, mégis kevesebb vágással megúsztad, mint anyukám. Neki az arcán is vágtak, abban az árokban, ami az orrcimpától megy a száj sarka felé. Így alig látszik neki. De a nyakából egy borzalmasan nagy darab hianyzik, a nyirokcsomók kiirtása nyomán.
Érdekes, hogy anyukámnak a szájfenékrákkal egyidőben lett gondja a pajzsmirigyével is. Mivel azt hitték, hogy áttét, azt is kikapták. Szerencsére teljesen jóindulatú valami volt.
Dettó, Rákoskeresztúron, de én nem fáztam. Egész nap fenyvesic járt az agyamban.
Szerdán -ahogy már írtam-, hoztak 2 q takarmányt, -5 zsák- becipeltem.
Csütörtökön fülest kaptam, van olcsó búza és kukorica ocsú, hát elmentem, vettem 4 q-t, -10 zsák-, két kanyarban behoztam, marhára elfáradtam, rohadtul fájt a nemlétező állcsontom. Ráment a napom, nem is jutottam konyhába.
Drágám, aki nem feleség, de nekem Ő sokkal több, sütött csodálatos, szaftos oldalast, talán már tudom enni. Nagyon kívántam,de nem jött be. Hiába tuszkoltam a sok céklát, a zsíros disznó oldalas rettenetesen keserű! Öblögettem vesemosó (3 %-os) sörrel, képtele voltam megenni. Mérgemben banánt ettem sörrel. A legjobb a propolisz (házi unikumban) eset jól. Most pedig már nem tudok szunyálni, megyek főzni. :-))))
Fogorvosi rutin. Mozgott egyik fogam. Tovább mozgattam, feszegettem, kiszedtem magam. Pálesszel borogattam, öblögettem, ecsetelgettem patikai cuccal, de a seb nem akart gyógyulni. Kénytelen voltam orvoshoz fordulni. Neki gyanús volt az ínyem, vérzékeny, fehér gócok. Beutalt a SOTE Szájsebészetre. Ott azonnal átkísért doki a traumatológiai dokihoz és innentől már egyenes az üt. Szövetminta vétel kedden, aznap azonnal CT, csütörtökön konzílium, onkoteam, vasárnap felvettek a klinikára majd hétfőn 6 órás műtét. Kidobáltak az összes fogam, rengeteg szövetet, daganatos mirigyet, nyelvfenékből, nyelemből egy picit és jobb oldali teljes állcsontot. Metszés kívül, belül
Mindenhol csövek, patakzó nyál tömeg. 3 napos fotó. Következő hétfőn elbocsájtás, 3 múlva sugárterápia 6 héten át, naponta. (hétvégén nem) Kezdetben havi, majd ma már kéthavi kontroll, egy alkalommal UH kontroll. Úgy tűnik, rákos daganat burjánzás megállt. 20-án ismét kontroll.
Ez a cikk, szinkronban a hivatalos statisztikával azt a szomorú valóságot tükrözi, mely szerint Magyarországon kevesebb a daganatos betegek esélye a gyógyulásra. Úgy emlékszem, hogy Európában az utolsó előtti helyen vagyunk. Ebbe a képbe bőven belefér a te véleményed. Sajnálom, hogy ilyen nehéz utat jártatok be. Megható az az ember feletti küzdelem, amellyel Édesanyádat segíted. Remélem, hogy sokat erősödött, nagyon szeretnék hallani róla. Ha lehet, vigyázz Magadra és ha lehet, gyere vissza. Sokunknak hiányzol.
g40-nek nagyon szorítok, hogy sikeresen kikapjanak minden nem odavaló dolgot a fejéből. Várjuk hogy minél gyorsabban jelentkezz! Japipapi, mégis hozzád lenne egy kérdézem. Hogyan vették nálad észre a szájüregi rákot? Nekem a pajzsmirigyemet fogják januárban kikapni, bár nem nagyon szeretném, így is le vagyok lassulva. Hétfőn jelenésem van egy gégésznél, mivel az orvosom szerint a pajzsmirigyem sugározhat az állkapocs felé is, vagy fordítva? Nem tudom, mit akarnak még kitalálni.
tegnap voltam agyi MR vizsgálaton.Vesefunkcióra való tekintettel nem kaptam kontraszt anyagt.Fene sem érti.egyik helyen simán beadják a másik helyen meg nem.
karbamid 8,32
kreatinin 176
becsült GFR 33
Ezen értékek szinte állandóak.Többi értékem normális.Amikor kapom az infúziót hol hidratálással hol anélkül kapom.attól függ melyik orvosnál kötök ki amikor az én orvosom nem tartózkodik itthon.
Hol lehet az MR felvételekről némi ismeretet beszerezni?Mit jelentenek a fehér és mit a fekete részek.Nézegetem a felvételeket de a franc sem érti mit kell nézni:)
Detto. Röntgenért, vérképért nem is megyek a házidokinál messzebb. Mindenestül itt is kb 500-ba kerül, így mondjuk ezerszer meggondolom, hogy mennyire vagyok rosszul... :-/
Mióta a házidokim kijelentette, hogy nekem még csak asszisztálni sem tud, legfeljebb mindent felír, amit a rákos dokik javasolnak, be sem megyek hozzá. A nővér mindent felír, leszurkolom az 500 Ft-ot, leveszi vérem és 2 nap múlva megyek a leletért, így nincs többórás sorbaállás.
Ha javasolhatnám, ne eszegess semmiféle műanyag vitamint!
Reggeli, -a feles után-, tolj be fél lityi kakaót a szalonnás rántotta után, ebédre rendelj egy jó kis körömpörköltet velővel, mellé céklasalátát. Küldj utána egy pofa sört. Vacsorára valami kímélőt, mondjuk valami felvágottat, akár paprikás-fokhagymás tokaszalonnát hajába-sült krumplit lila hagymával, a lötyi lehet boros tea, lehetőleg kevés teával több vörös borral. Ettől szaporodik a véred, nem fogsz fázni és acélosodsz! :-))))) Ebben benne van az aszkorbinsav. :-)
Sajnos, nem csak az alkoholtól nő meg az ember mája. Nekem a Tarceva tett be, de annyira, hogy már olyan erősen nyomta a májtokot, hogy elég tisztességesen kezdett fájni. A háziorvos vízhajtót adott rá. Aztán valaki itt említette a máriatövist. A Legalon nagyon rövid idő alatt helyrepofozta a májamat.
Nincs ötletem, de nem is kell, hogy legyen, azt hiszem. Majd az orvos megmondja. Annyit elmondok, hogy próbáltam olvasgatni a mellékvese rák tüneteit, de nem nagyon olvastam hányásról...szóval, lehet mástól lett.
Pénteken majd el tudom olvasni a papírokat, mert akkor engedik haza. Akkor majd tudok beszélni a dr.-nővel is. Remélem valami kiderül. Eddig naponta 2x kapott injekciót. Nem közlékeny túlságosan a dokinő sajnos.
Dehogy rémítem, pont ezért is írtam, amit írtam: "Gondolom, hbercy találkozik majd az onkológusával a lelet kapcsán, aki megmondja, hogy kell-e aggódni és ha igen, elküldi csontscintigráfiára, ami alapján ki lehet zárni egy csomó mindent."
Én angolul guglizok és jó kis nemzetközi tanulmányokat találok. Azok nem írják le expliciten, hogy igen, meg azt sem, hogy nem, csak annyit, hogy a csontáttét az elsődleges kizárandó ilyen esetben. De ismétlem, mivel nem értek hozzá, nem írok saját véleményt :-)
Nekem a csontizotóp jelzett fokozott dúsulást, ami után a célzott röntgenvizsgálat állapította meg ezt a szklerotikus izét. Ettől megnyugodott mindenki.
Lehet, hogy a leletező dr. kicsit jobban átnézte a cd-filmet és derültek ki turpisságok a múltról, de ráfogom az egyéb diagnózist az idősödő kor tüneteire-). Egyenlőre elvagyok a bajságok halmazataival megpróbálok "együtt élni" velük jobb híján.
Az én ct leletemben meg van egy olyan, hogy a gerincem alsó szakasza " degenerált " Na erre nem kérdeztem rá, mert marhaság. Nincs gondom a gerincemmel, feltehetően meszes és kopott...leszarom.
Közbe kutakodtam az elmúlt dokumentumok között: 2015.05.11-én volt egy Áttekintő csontszcintigráfiás vizsgálatom/ koponya,-mellkas,- teljes gerinc,-medence/. Az utolsó mondat: Egyébb területeken a radióaktivitás eloszlása egyenletes, pathológiás többletakkumuláció nem észlelhető.
Az elő "vonal"-kemó úgy az 5.-6.-nál igencsak hánytam én is úgy rendesen. Mikor nyomták belém a kemót mindíg kaptam hányás csillapítót. Cerucal 10mg-os gyószert szedek, regel és este 12órás átfedéssel, azt mondták: mindig, meg kell előzni a hányást ez kisebb-nagyobb sikerel sikerült is. Ahogy távolodtam a kemó napjától úgy lassan csökkentek a hányások, hányingerek.
Drukkolni fogok a CT. leletedhez, hogy jóóóó legyen!!!! Hát a szeszröl,: nem iszom szeszes italokat,-kávét,.nem is cigizek 20-on pár éve leszoktam. Lehet, hogy elhíztam egy kicsi, sőt biztos, gondoltam itt az irigységre, nem-e attól hizott meg a májam, de nem érzem magam irigynek./bár ezt mindig a második személy dönti el-))/. Lehet, hogy túl sokat foglalkozom magammal pl.: ahogy vetkőzöm végig nézek magamon/ nem nagy elégedettséggel/, kiszúrom hogy néz már megint ki a bokám, hol kilátszik a bokacsont hol meg alig-alig. Itt gondolok egy kis vizenyősségre, de pár nap alatt vissza húzódik. Lehet bekavar a szív is a máj is, az egy vese is, na meg ne már lemaradjon a tüdő is.
Nem tudom...azonnal kiszúrtam a leletben ezt a novum csont dolgot és kezdtem keresgélni! Pl volt egy orvosnak feltett kérdés, hogy " Ugye nem rák az, ami hberci leletén is szerepel? "
Az orvos válasza az volt, hogy nem, hanem kopásnak köszönhető megkeményedett góc a csontban!
Azon kívül még két esettanulmányban szerepelt a kifejezés, de egyiknél se értékelték daganatos tünetnek! Te mit találtál? Ne rémítsük már halálra Bercit!!
Ilyenek az emberek. Borzasztó negatívak, semmi sem jó. Nem értem, mivel függhet ez össze, azt már sikerült kitapasztalnom, hogy nem pénzkérdés. Esetleg történelmi, kulturális oka lehet. És ez, ellentétben a rákkal, fertőző. Orvosi váróba Magyarországon csak fülhallgatóval, újságba temetkezve szabad belépni :-))
A google nem ért veled egyet, én meg szerencsére egyáltalán nem értek a témához, így nem találgatok :-)) Gondolom, hbercy találkozik majd az onkológusával a lelet kapcsán, aki megmondja, hogy kell-e aggódni és ha igen, elküldi csontscintigráfiára, ami alapján ki lehet zárni egy csomó mindent.
Ha rám céloztál, akkor talált. Mentségemre legyen mondva, hogy szombat este be kellett vinni a férjemet a sürgősségire Ajkára, mert reggel és este hányt. Éjfélkor értem haza. Közben a kocsink is rosszalkodik, ereszt az adagolója )így járok vele). :( Vasárnap reggel mentem a férjemért a sürgősségire, mire kiértünk Ajkáról ismételten hányt. Vissza kellett fordulnom és elvinni Fgyepüre, mert nagyon fájt még mindig a mellkasa légvételkor. Most adagolót keresek a kocsihoz, mert a mienket nem javítják, de az autó meg kell napi szinten. Tegnap a laptopjával kínlódtam, mire mindent feltelepítettem rá, és beüzemeltem. Pénteken mennem kell Győrbe az "unokáért" (készen kapott). Közbe úgy néz ki, hogy a férjem is hazajöhet, és a jövő héten kezdjük a sugarat. A héten még nem is igen voltam gépnél, mert rengeteg az elintéznivalóm.
Vannak érdekes dolgok, amelyek talán nem is annyira érdekesek, mint inkább meglepőek. Hajnali 1/4 kilencre bementem az OOI-be kezelésre, ami vérvétellel kezdődött. A vérvétel után sorbaültem az onkológusnál. Nagyon lassan haladt a sor. A lassú haladás oka az volt, hogy egy új, állandó helyettese lett az onkológusunknak. Eddig a távolléte alatt egy másik osztályra kellett átmenni, mert az ottani orvosok helyettesítették. Mostantól helyben helyettesíti egy másik onkológus. Ez az onkológus mindenkit megvizsgált, kikérdezett és válaszolt a kérdésekre. Ez bizony időt vett igénybe. Ami érdekes volt, az a betegek nagy részének a türelmetlensége és a régi személyzet értetlensége volt. Számomra ez felfoghatatlan. Végre van egy orvos, aki veszi arra a fáradtságot, hogy szóba áll a betegekkel, és ennek a betegek nagy része nem örül, hanem háborog.
A jó hír, hogy a fülemnek nem lehet semmi köze a kezeléshez. A fáradékonyságom miatt két hét múlva nem csak vérképet néznek, hanem a pajzsmirigyemet is megnézik, külön kérés nélkül.
Na most megyek aludni, mert holnap reggel hétkor CT, tetőtől ágyékig. :)
Ja, nem a figyelmeztetésre gondoltam, hanem úgy emlékeztem, hogy nem volt a zárón, hogy kaptál. De visszaolvastam és látom, hogy rajta van, csak a mennyiség nincs. Nem szokták 100%-ra visszapótolni, szóval valszeg még rendesen vérszegény vagy.
Egyáltalán nem combosodik, hanem méretében mindegyik csökkent...Nem tudom mit lépnek, de elképzelhető, hogy /célzott/ gyógyszeres kezelést kapsz szoros ellenőrzés mellett és ha nem jön be, csak akkor valamilyen kemot...gondolom én.
A csontokban nóvumként leírt sclerotikus gócok NEM áttétek, nehogy megijedj! Valszeg kopásos keményebb gócok, de nem áttét. ( azért nézz utána, vagy esetleg itt írhatna valaki, aki tisztában van a sclerotikus góc valódi jelentésével!
Hogy én mit kinlódok a szkeneléssel az nem igaz, remélem el lehet olvasni a mai napi CT eredmények. Az onkó. dr.-al megbeszélve az onkó.-tim elé vitte hogy hogyan tovább. Laikusként nem valami rózsás a helyzetem. Cimbora lejjebb irtad, hogy ha meg kell ismételni a kemót nemigen ismétlik meg a rezisztencia végett, nálam ugyanugy megismételték, olyan jelszó alapján: nyertünk egy évet megismételjük kemót, lehet, hogy kevés volt, vagy a dög combosodik.?
Rajta van a zárón, hogy a nagy vérveszteség miatt kaptam vért, friss és fagyasztott plazmát.
Meg van 2-3 bekezdés a záró végén, hogy transzfúzió után mire kell figyelni és mikor kell az orvost értesíteni, de semmi olyasmi nem történt, ami fel van sorolva.
Kérdem újra, biztos vagy benne, hogy kaptál vért? Ha kaptál és nincs a zárón feltüntetve, az eléggé irtózatos nagy mulasztás lenne, mert ez nagyon fontos info a továbbiakra nézve. Miért nem mész le a házidokihoz és kérsz egy beutalót teljes vérképre?
Valami nagyon nem stimmelhetett nekik, mert hogy a kreatinin egyik napról a másikra 40-el emelkedjen az eléggé elképesztő! Szinte lehetetlen szerintem.
Ilyet, hogy a jó hozott leletet megismétlik azonnal, még nem is hallottam.
Nekem is pár éve a háziorvostól kell vinnem a labort, amióta a Sz. Imrében területen kívülinek nyilvánítottak. Egy ideje a hozott leletben magas a CA 15-3, ilyenkor 30 nap múlva (akkor már a kórház) újra méri ezt az egy értéket. Azzal magyarázzák a 30 napos várakozást, hogy TB előírás. És érdekes módon, náluk már jó a tumormarker. Vagy laboronként máshogyan mérik, vagy időről-időre megemelkedik, majd 30 napon belül vissza. Ez néhány hétig a szokásosnál is nagyobb frászban tart, gondoltam már rá, hogy a kórházival egy időben megméretem újra a ho-nál is, de ez már biztos a hipochondria jele nálam - vagy nem?
Érdekes...Amikor annak idején Mária doktornőnek bediktáltam egy maszek eü intézményben levett vér eredményeit, semmit se kételkedett, azonnal berendelt a kórházba befekvésre...szóval továbbra se értem!
Nem bizony. Csak akkor miért a háziorvoshoz küldenek vissza, ha az ott mért labor eredmények mégse számítanak? Fogalmam sincs mit fog mondani a háziorvosok...
Szerintetek, hogy lehet az, hogy az sztk laborban 130 a vese funkció. Másnap boldogan visszaügetünk az onkológushoz és mit ad isten, ott már megint 170. ????????????
Cékla, sárgarépa, alma turmixolva vagy centrizve, felhigítva ugyanannyi vizzel, plusz citromlé és méz mindennap főleg délelőtt iszogatva. Nagyon jó az emésztésre a vashiányra, és erősen roborál.
Szóval ennem kell, illetve többet kell ennem, mert ahogy elnézem, a műtét óta fogytam rendesen. ( Nem is mérem meg magam...)
Most reggelire ettem 2 tojásból hagymás rántottát, lement simán, csak teát kellett iszogatnom hozzá, hogy jobban csússzon.
Erősödnöm kell, de mozgás és meló nélkül nehéz! Nagyon várom már, hogy félelem nélkül csinálhassak valamit....
Most úgy gondoltam, hogy csinálok egy vastabletta + C vitamin kúrát, mert érzem a vérszegénységet - pl. jobban fázom, mint az normális lenne és ez egyértelműen vérszegénység.
( Vagy az is lehet, hogy egy fázós ember vérét kaptam a műtét közben? :)) )
Akkor szinte egyről beszélünk, csak másképpen nevezzük. Valóban ez a praktikusabb, és nem kell többet mosogatni. Nekem tejföl itt nem, de sok (csokros) zeller levél és némi petrezselyem levél fokhagyma. A + fűszer kevés őrölt bors és köménymag. Isteni.
Egyébként az éjjel elkészült. :-)
A holnapi menüt még nem tudom, de biztos lesz valamilyen kukoricalisztes valami, eszembe jutott, megvalósítom, hisz hosszú az écccccccaka! -majd :-)
A héten még libát is kell vágnom, mert jövőhéten a szomszédom fűstől, hát bekéredzkedtem, kell majd a cucc a sólethoz!
Rengeteg munkám van, szinte nics időm foglalkozni dögömmel, :-))))) így talán bánatában belepusztul.
hát nálam a zöldbabpörkölt pont úgy kezdődik, mint a pörkölt, rendesen, hússal, aztán a megfőtt zöldbabot belekeverem, mehet bele tejföl és kenyérrel esszük :)
Nem ismerem. Főztem már sokféle pörköltet, tojás-, zöldborsó-, mindenféle zöldből, sőt szójából is. Ilyen alapon a paprikás krumpli is pörkölt, krumplipörkölt. :-))))))) Nokedli pörkölt, de az igazi nálam a natúr csirkepörivel! :-)
Szóval nálam a pörkölt az hús, az, és nem csak annak látszik. :-)))))
Kedves Eti, a zöldbabgulyást pont úgy kell elkészíteni, mint a szárazbab gulyást. Elkészíted a pörit és megfőzöd a zöldbabot, is sok zeller levéllel, petrezselyemmel, kevés hagymaágyon, kevés vízzel, rántás nélkül, majd ha mindkettő kész, összeforralod és tányérozod. Lehet tejfölözni. Én inkább anélkül, de erősen. Gyors kaja.
Ma is dilis napom volt. Tyúkokkal keltem, töltésre raktam az aksit, kitakarítottam az autót, mert még korábban telefont kaptam, viszik műszakira. (két napja lejárt!)
Rohanás ATM kp-ért. Azután izgalom, simán átmegy, vagy érvágás. 16:30 -kor meg van a szülés, kapott a kicsike 2 éven én meg 40 rugóval beljebb vagyok. Huhh. Sok volt mára.
Inkább paprikát őröltem volna! :-)))))))))))) -kedves fenyvesic kőtársam :-))))))
Percek után holnap lesz, takarmányt rendelek. Du. sorbaállás a leletéért, szerdán be kell cipelnem a takarmányt, 160 kg, -4 zsák-! Edzés képpen hozok 6 zsák tűzifát a 3. szomszédból, majd legurítom első alkalommal a tapétát.
Picit szunyálok és amikor felébreszt a fulladás nekiállok főzni. Zöldbabgulyás lesz, a hús, kakas.
Most iszok ill. gargarizálok egy kis saját "unikumból" propolisszal gyengítve, mert azt tapasztaltam, pár órán át nem lesz fulladás.
Sokkal több a munkám, mint amikor nem volt dög. (vagy a kevesebb vmló is sokkal több? :-)))))), hétszentség!)
:(( Ez nagyon szomorú. nálunk felállítottak egy egész info-sorrendet, ez keresi azt, az amazt, a beteggel csak 1 valaki kommunikál, nehogy megzavarják. Én nem tudom, hogy van, ha vki beteg, de tényleg, 1 perc nem a világ...Nem tudnak/tudunk ehhez viszonyulni :((
igen, hallgass a szívedre. ha beszélni szeretnél vele, próbáld elérni. ha nem akar találkozni, úgyis megmondja, jelzi. ha nem akarja, nem veszi fel a telefont (azért többször kell, különböző időpontokban keresni, mert a kórházban azért nem a maga ura az ember fia és lánya), nem válaszol az emailre. azt, hogy mit szeretne, mi esik jól neki, legfeljebb ő tudja megmondani.
engem agyműtét után egy héttel hazaküldtek - előtte megkérdeztem a dokit, hogy mi a sztenderd, és azt mondta, egy hét.
Én azt mondom, keresd, amíg lehet! Ha nem akar látni, majd ő elhárítja a találkozást! De rosszul értelmezett tapintattal is lehet mély fájdalmat okozni, ahogyan itt az előttem szólók is jelezték.
Hányás...lehet, hogy még a műtét, vagy a kórház utóhatása volt, de megkönnyebbültem tőle, ma egész jól ettem. Gyógyszer mellékhatás nem lehet, már a most szedett gyógyszereimé, mivel évek óta szedem őket és nincs új...szóval nem tudom. Ha ismét jelentkezik, többet fogok tudni. Mivel jórészt epe volt, gondolom a feszültségtől lehet, mert bár nem vagyok ideges természet, de a szervezet valahogy védekezik a műtéti sokk, meg a transzfúzió, meg a hasonlóak ellen. Na és az étvágytalanság, meg ez a kóbor hányinger hetek óta volt...
is-is, figyelnem kell magam, rá megyek, hogy ha lahet ne legyen kemény a széklet, minél több dolgot szeretnék kizárni. A Fraxiparin leálitva a nivesztin/10db./ elfogyott, így csak a szív gyógyszerek maradtak. Úgy vagyok "belőve"- 3-nap kemó, 3-hét szünet - laborokkal. Eddig még mindig "összejött" az elfogatható laboreredmények a következő kemóra.
köszönöm a választ! Ez nagyon rossz, az én családom is ezt követi, hogy "inkább ne zavarja senki", de egy telefon csak 1 perc, vagy úgysem veszik fel, ha rosszkor...Mailt meg bármikor el lehet olvasni. Rengeteg félelem van ilyenkor a környezetben, de tényleg túl kellene ezeken lépni...
A hányés után jobban lettél egy kicsit? Ha igen, akkor gyomorból ered ( lehet ideg, most jön ki a feszültség, lehet sav, stb). Ha viszont a hányás nem könnyített rajtad, lehet a szív, ill.a keringés. Én, amikor a szívemmel voltam rosszul (gyerekkoromban diftériám volt, és a lélegeztetőgép hosszú használata a szívemben csinált valami elváltozást, az EKG mutatta sokáig) akkor éreztem gyakran hányingert, rosszullétet, Hálistennek, már 20-25 éve nem érzem. A cigi ilyenkor azért rossz, mert a keringést lassítja. Sajnos azelőtt volt olyan is, ha nagyon kifáradtam, hogy hányinger, gyomorfájás, és utána el is ájultam.Tudsz aludni éjszaka? Ha nem, akkor az ideg, de ne izgulj, majd elmúlik. Ha a savlekötőre nem múlik, ne szedd tovább, mert az emésztéseddel lesz baj. Idős embereknek gyakran nincs savuk, nekem sincs, pedig refluxom van. Ilyenkor többször keveset kell enni, este pedig lefekvés előtt 4-5 órával lehetőleg semmit. Majd gondolkodom, mi volt az a gyógyszer, amit arra adtak, hogy megállapítsák, hogy sok-e a savam. Recept nélkül adják, és arra emlékszem, hogy ha beteszem a pohárba, és megiszom: ha édes, akkor sok a savam, ha savanykás, akkor kevés a savam, de lehet, hogy fordítva, már nem emlékszem, de úgy tudom le van írva a papírjában. Majd gondolkodom a nevén, most sietek a partra a kutyával, mert nemsokára besötétedik.
Én csak azt tudom neked mondani, amit a férjemnél tapasztalok. Volt akiknek nagyon örült, hogy meglátogatták, volt akikkel nem akar találkozni személyesen. Nagyon fáj neki és szerintem sietteti a betegségét, hogy vannak olyan családtagok, barátok akiket szeretett és akik még egy emailre sem méltatják.
Úgy néz ki, hogy ami a vérel kapcsolatos, az egy "kicsit" elszállt. Az onkó. dr.-al idáig megbeszélve abba kelett hagyni a Fraxiparint egy darabig. A többi megbeszélés holnap lessz a "melkas,-has,-alhas" CT után.
Ha keserű, akkor epe lehet + sav, ahogy írtad. Az az egyik megoldás, hogy ne vedd be a gyógyszereidet éhgyomorra. Hacsak nem úgy kell:) Ha ez nem segít pár napon belül, akkor mindenféleképpen doki kell, mert a beszedett gyógyszereid mellékhatása is lehet, tehát lehet, azokon kell változtatni. Esetleg kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét........vagyis olvasd el a mellékhatásokat. :)))) Én is ezzel küzdök most, de hányás nélkül, nekem az esomeprazol segít, de csak elnyomja a tüneteket.
Köszönöm mindkettőtöknek. Családtagról van szó, de nekem nem ezért fontos, hanem mert Ő fontos. A többiek nyomják azt, h "most magukban akarnak lenni"....De ez meg olyan, hogy mikor jól volt, kellett, most meg kerülik...
Ismerős elég tág fogalom.Ha nagyon távoli és nem volt kapcsolat talán értenélek.Ha baráti kör vagy családhoz tartozó akkor szégyen ez a hozzáállás.Annál is inkább mert az ilyen betegeknek lelki támaszra van szükségük."Még az ellenségük látogatásának is tudnak örülni"Amúgy mindenki saját lelkiismeretével számol majd el.Ma az agydaganatok operációja után hamar kikerülnek a betegek az intenzívről.Közel sem biztos hogy rosszul van.A számára előírt kezelés meg standard eljárásnak felel meg.Menj és látogasd meg én erre bátorítalak.
Sziasztok megint! Szeretnék ismét kérdezni Tőletek. Az ismerősömnek múlt héten kiműtötték az agydaganatot, most 3-6 hét kemó és sugárkezelés következik. Jól gondolom, hogy utána totál szarul lesz? Egyébként a családom meg "remekül" áll a dologhoz, nem keresik, és engem is erre bátorítanak, meg h látogatás semmiképp...Lent vagyok..... :(
Nem csodálom, amikor baj volt a gyomrommal a cigi nekem sem ment. (Harminc éve szívtam el az utolsót) Lehet egyszerűen csak sok lett a savad, az is jó amit Lora irt, én ha nagy a grimbusz ott bent acido-gittet rágok el. Az éhomri gyógyszerfogyasztás megszüntetése csodát tehet és a rendszeres reggelizés.
Egyél többször, de keveset. Kerüld a puffasztó, savat csináló ételeket. Kicsit hanyagold a kávét, főleg éhgyomorra. Ha nem feltétlenül muszáj üres gyomorral ne végy be gyógyszert. Ha továbbra is fennállnak a tünetek vagy fokozódik a hányinger menj vissza a dokihoz aki műtött.
Amióta kijöttem a kórházból, lassan egy hónapja - nem volt valami nagy étvágyam. Tényleg csak kötelességből ettem és az utóbbi egy hétben végig enyhe hányingerem volt. A hányinger leginkább akkor jelentkezett, amikor megláttam a kaját, vagy kávét ittam.
Tegnap este aztán elegem lett ebből és szépen kihánytam, ami nyomta a gyomron. Hát kihánytam vagy másfél decinyi állati savanyú, de inkább borzasztóan keserű folyadékot, kaját semmit. Most azon agyalok, mi lehetett ez: sav + epe, valszeg, de nem tudom, hogy gyűlt össze?? Gondolom, hogy betett az emésztésemnek a műtét, a belek pakolgatása, meg az, hogy a kórházban egy hétig egy falatot se ettem...
Ha volna valakinek ötlete, mivel előzhetném meg, hogy ez újra előforduljon, megköszönném!!
Más...a sebem teljesen begyógyult, kezd újra kocka hasam lenni, a köldököm visszavándorolt a helyére, szóval ilyen szempontból minden ok. ( Egyre többet gondolok a Mária doktornővel történő majdani találkozóra...)
Ha a HGB elindul lefelé, az húzza a többit is magával. Ez nem azt jelenti, hogy ennyi értéked nincs rendben, egymástól függetlenül, hanem azt, hogy a szervezeted egy rendszer, ahol minden mindennel összefügg. Nálad a vvt is alacsony, valszeg a kemótól, és ahogy csökkent, húzta magával a többit is. Ha folyamatos, lassú vérvesztéstől (pl a vastagbeledből vérzel) lennél vérszegény, a vas indulna el elsőnek, viszi a hgb-t, a htc-ot, és csak azután indul el lefelé a vvt, hogy minden más a padlón van.
Igen, a júliusi és a szeptemberi biopszia után november elején újra felvágták. Minden szövettan negatív, de folyamatosan találnak új gyanús cuccokat. Ez a legutóbbi szinte biztos volt, hogy rosszindulatú lesz, végül nem találtak rossz sejteket a szövettanon. Ezzel együtt nem akkora poén kéthavonta felvágni az ember száját... :-/
A hemoglobinod kicsit alacsony 111, oda kell majd figyelned, mert ez lehet vérzés, ha még tovább csökken, ezt említsd majd meg az orvosnak. A többi értékeidhez nem értek. Az RBC is alacsony, de az nem tudom mit jelent.
RBC - 3.28 -/4.1-6/ HGB -111 -/129-170/ HTC - 0.321- /0.39-0.54/ PCT - 0.17% MCV-97.9 - /86-100/ MCHC - 346 - /315-375/ PLT -165 - /150-400/ RDWC - 19% RDWSD - 70.6 - /37-54/ PLCR - 26.6% Ezek a részeredmények 11.-hó 21.- én voltak. Ez útán volt meg a kemó. A legfriseb laboreredményeket telefon utján érdeklődve amit hallok alapján tudom meg. Igazábol holnap fogok elmenni onkó.-laborra, egybekötöm a nefrologiai laborral és kedden a CT, ha meglessz a CT eredmény, konzultálás az onkó. dr.-al a hogyantovábbiakról. Egyébként nekem is volt egy olyan sansz,: de ez nem most volt,:megszé- dültem, úgy rendesen ahogy elő van irva és hánytam is. Irány adr.- azis megszeppent én arra gondoltam, hogy nem-e kapott egy lapáttal az agy - CT mindjárt, kiderült minden negatív. A labor véreredmények vitték el az értékeket.
Nekem anno 2 év alatt fogyott el a vérem, tényleg borzasztó érzés, bár nekem a szervezetem kompenzálta egy ideig a vérveszteséget. Azért a 60-as hemoglobin és 21-es hematokrit így sem volt vicces érzés... :-)
A vérképed, hemoglobin milyen? Mióta van ez a vérzés? A barátnőm férjénél fokozatosan "fogyott el a vére" lassan két hónap alatt. Először kapott vért, de miután megint "fogyott a vére", így mondták neki az orvosok, elkezdték keresni, de annyira pici hajszálér repedése volt, hogy csak a kapszula tabletta mutatta ki. Ő nem látott a WC-n semmit. A belső vérzésre viszont vigyázni kell. Már írtam, hogy nekem volt, balesetből eredő,és csak 6 óra múlva éreztem, hogy gyengülök, szédülök. Mire telefonálni akartam, a kagyló kiesett a kezemből, a 12 éves fiam hívta a mentőket, akik először azt hitték szórakozik, mert zaklatottan beszélt, de azért hálistennek kijöttek. Mire a kórházba értem, már csak időnként voltam észnél, 4 napig élet-halál közt lebegtem.Vérzésem viszont a bélnél nem volt, mert a lépem repedt el. A folyamatos vérzés viszont rettenetes gyengeséggel jár, a barátnőm férje is azt mondta.
2001-ben volt szívkoszorú műtétem 3-as érműtét. Teltek az évek, 2014-okt.-óta "szívpitvar fribliáció fluter"- kb. ez a diagnózis alapján irták ki a Warfarint 8-8-8-miliket szedtem míg nem jött a mellhártyával a probléma, itt is valami kissejtes akármit állapítottak meg. Ezzel birkózok kisebb nagyobb eséllyel. A szível kapcsolatba kardió vizsgálatnál derült ki a turpisság. A kemó végett lettem átálítva Fraxira. Ha jól irom le a trombocita értéke 140-400-ig van, a legutobbi kemonál 165- egységnél simán megadták a kemót, de volt olyan érték ami 100-volt tehát jól a megengedett határ alatt, és meg volt a kemó igaz az érték 37-egység volt, na innen tornásztam fel magam a megfelelő tartományba. Elöször a "lötyikékre" gondoltam, hogy bekevarnak, de nem kihagytam pár napot és valá megjelent a vér. A kemó után mikor hazajövök nálam a széklet olyan mint a nyul,-özike bogyó, olyan mintha 8-10-12-es csapágygolyókat produkálnák. De ezt simán zokszó nélkül megoldom, csak úgy menekül a barna maci a bocsaival együtt kifelé a barlangbul.
A kamerás kapszuláról én azt hallottam, hogy leginkább csak a vékonybél kehéit mutatja ki megbízhatóan, mert mire a vastagbélbe ér, elkezd lemerülni. Bercínél viszont a friss vér miatt nem valószínű, hogy a vékonybelében lenne a baj.
Szia, nincs ebben semmi gyanús. Nálad valószínűleg nem a teljes vastagbelet nézték, ami logikus, ha friss volt a vér (lásd Fenyvesic írását). Ezenkívül vannak emberek, akiket könnyebb és vannak, akiket nehezebb tükrözni. Nekem még nem volt 40 percnél rövidebb vastagbéltükrözésem, mert nagyon spasztikusak a beleim; annyira, hogy altatásban is alig sikerült végigmenni a vastagbelemen. Ennek ellenére semmi bajt nem találtak, pedig akkor rendszeresen kétkeresztes székletvér-tesztet produkáltam.
Köszönöm, jól :-) A csontomat csak olyan 2 napig éreztem a csavartalanítás után, a vágás még fáj. Idén még keménytalpú túracipőben kell tolnom, januártól hordhatok normális cipőket, így az új munkahelyen már emberi formát ölthetek :-))
Berci próbálj meg kibrusztolni egy kamerás kapszulát. A barátnőm férje kapott, miután vastagbéltükrözésnél nem találtak semmit, de a vérképe nagyon rossz volt. Meg is találták a hajszálér repedést. Nagyon sokba kerül, ezért csak különös esetekben engedélyezik, ha már volt vastagbél tükrözés ( egyébként azt altatásban is végzik). Miért kell szedned vérhígítót?
Köszönöm a kedves szavakat. Megmondom őszintén, hogy magyar kórházban nekem még igazán komoly problémám csak egyszer volt, ettől eltekintve mindig kicsikartam azt a mennyiségű infot, ami a döntéshez vagy a nyugodt alváshoz szükséges volt. Volt, hogy ehhez az kellett, hogy telefirkáljam a műtéti beleegyezőt kiegészítésekkel, de mindig megkaptam az információt, ami nekem járt. Az az egy alkalom csúnya volt, de mindent megtettek, hogy gyorsan orvosolják, ami végül sikerült is és semmi visszavonhatatlan nem történt.
Itt kint már nem ennyire egyszerű a helyzet; az alap biztosításhoz nem jár orvosválasztás, ez okozta pl az egész lábujj-problémát. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy akkora lett a baj, hogy az már felkeltette a magasabb pozíciójú orvosok figyelmét, így idén az egyetemi kórházban már rendes törődést kaptam. Igaz, ehhez az kellett, hogy februárban leordítsam a háziorvosom fejét, hogy márpedig ha engem visszaküld abba a bizonyos kórházba, akkor őt sem fogom kihagyni a panaszomból, így végül felküldött Zürichbe.
Az orvosok többsége vitás esetben fegyverként használja, hogy külföldi vagy és arra hivatkoznak, hogy biztos nem értetted meg rendesen, amit mondtak. Ezzel nálam nem sokra mentek, mert pár mondatváltásból kiderült, hogy nem ez a helyzet. Ehhez jön, hogy csak a legszükségesebb dolgokat írják le, és ha le is írtak valamit, utána nyugodt lélekkel hívnak fel, hogy ja, mégse úgy csináld, meggondoltuk magunkat. Így nem marad az embernek más választása, mint mindennek nagyon utánaolvasni, hogy konkrét kérdéseket szegezhessen az orvosnak. Ráadásul rám a szakmám miatt is ragadnak olyan infok, amiket máskülönben soha eszembe sem jutott volna felkutatni :-))
Nem vagyok nagy szakértő, de még az a vasak Aspirin protect is okoz vérzést és gondolom a te gyógyszered erősebb! Simán elrepedhet ér az erőlködéstől...Minden esetre, ha friss piros a vér, akkor nem valószínű, hogy gyomor, sőt ha vastagbélből jönne, az is emésztene a véren és nem piros lenne,hanem sötétebb.
Reménykedj, hogy vagy a vastagbél végbél felőli végében, vagy a végbélben simán csak elpattan egy ér.
Kérdésem van hozzátok: Nálam most megy a "duli-fuli", éspediglen:kel tudni, hogy a szív végett lettem beálítva Warfarin véralvadás gátlóra. Aztán jött a kemó és az onkó dr. átállított valószínűleg a labor eredmények miatt a Fraxiparinra/1-es, valószinű 10mml, ha jól irom le-108kg. vagyok és ezért kell az 1-es, úgy tudom tskg.-ra megy aszuri/. 1-kérdés: okozhat-e vérzést, úgy "rendesen" látszatra. Ahogy fújom az orrom onnan várom a vérzés előjeleit, de nem igy van hanem a széklet körül jelentkezik de ott rendesen. Jojózik a szemem mikor vissza nézek, mi a bánat van mögöttem.Voltam gyomor ill. vastagbél tükrözésen nem talált semmit a dr. A vastagbéltükrözés,szerintem: trükközés volt. Kifejtem bővebben: a váróterembe kiszúrtam egy bácsikát, meg egy nénikét a beszélgetés- ek alapján, hogy ők is oda várnak. A lényeg, a bácsika 37 percet volt benn, úgy hogy bement, vizsgálat, kijött. A nénike ugyan ez csak 25 perc. Mentem be, vizsgálat, kijöttem 16 perc. Itt érzem mintha fakanalat nyomtak volna le a torkomon. Vizsgálat alatt elég fájdalmas volt, már úgy voltam vele lecsúszok az asztalról, mire a nővérke: prosztata nagyobbodásnál fájdalmasabb, de kérdem: ennyire. Na de ki bírtam. Az a gyanús az egészbe, hogy bementem, vetkőzés, asztal elfoglalás, vizsgálat, én ficánkoltam, a nővér a hasamat gyűrögette a dr. meg úgy rendesen tolta a műszert, vizsgálat vége dokumentáció a látottakról, felöltöztem mindez a "móka" 16 perc alatt. Ha a dr. nem talált semmit akkor mi a bánattól vérzek, egy kicsit idegesít. A Frxiparinból reggel ill. este 1-1 szurit adok magamnak és most járt le 10db-os Nivesztim szuri is. Lehet bekavarnak a szurik nem tudom,de elolvastam a melléktájékoztatót is. Kedden megyek melkas, has, medence CT-re az nap még felmegyek az onkóra megbeszélni a leletet és annak fügvénye lessz kell-e az 5.-6.- kemó. Az piszkál, hogy ha be is megyek az osztályra mig a kemó tart, az ember ilyen-olyan betegtársakkal találkozik ez még haggyán de a hátsóm mért vérzik, nem-e hanyagul lett a vastagbéltükrözés. Megakarom beszélni az onkó. Dr-al ezt is, és ha kell egy másik vizsgálat, akkor nem ehez a dr,-hoz mennék ha lehet.
Szóval nálam az a helyzet, hogy a kontrasztos ct semmi más olyan problémát nem talált, ami műtéti, vagy egyéb beavatkozást igényelne, kivéve a hasi aorta aneurysmát, amit ugye kikaptak....Ezért gondolom, hogy a 15. napos kontroll után - ami jó volt, mondta Szeberin, hogy 2 hónap múlva még megnéz. Szerintem ezzel vége lesz ennek a dolognak....( Már most vége van, mert minden reggel, ébredés után érzem, hogy jobb!! )
Most már évek óta, amikor az első bagó elszívása közben átgondoltam a dolgaim, két dolog járt a fejemben : tüdőrák és aorta repedés!
Nagyon jó érzés, hogy csak egy maradt és nem kell azon filóznom, hogy vajon hol fog elrepedni az aortám, a lakásban, az utcán, vagy a kertben és lesz e valaki a közelemben, akitől el tudok búcsúzni? Nagyon szar gondolatok voltak ezek, de kijelenthetem, hogy félelem nélküliek! A négy év alatt úgy elszállt belőlem a félelem, mint a szél és eljutottam oda, hogy már a saját sorsom csak annyiban érdekel, amennyiben az a hozzátartozóim érinti....
Most pedig be fogok gyújtani a cserépkályhába és hozok majd be fát - annyit, amit kényelmesen elbírok és jókat fokok mosolyogni azon, hogy én megmondtam, hogy a műtét után 1 hónappal tüzelni fogok!
Csak a hó ne essen, mert túl nagy a hólapát és a hóhányás menne ugyan, de nem szívesen nyírnám ki magam! De a hó is jöhet 2 hét múlva, mert én vagyok az erősebb, az tuti! :))
Szép jó napot mindenkinek. Itt Bpten szép fényes reggelre, felhőmentes égre ébredtünk, kicsit hűvös van ugyan, de jókedvre derítő.
Nem kell félni a kontrolltól, nekem az a tapasztalatom, hogy ha belekezdtek valamibe, akkor azt szeretik befejezni, így nem lehet megúszni egy kontrollal, ebben a korban már vannak lerakódások, szűkületek stb. amit ők láttak, és amit jó még addig megoldani, amíg grimbusz nélkül lehet.
Arra már nem emlékszem, hogy hogyan is kerültem a érsebé- szetre, de akkoriban az érfestés a fő diagnosztikai eszköz. Egy napos befekvéssel csinálták, a csípőcsont magasságában ha- toltak be a katéterrel, és kontraszt anyag adása mellett folya-
matosan röntgeneznek, e filmről készül a lelet.
Akkoriban is a Határ utcában volt a "cardiovasculáris labor", oda levittek, megcsinálta két fiatal orvos, aztán kitoltak, majd végülis egy idősebb orvoshoz betoltak, ott volt a két fiatal is, hármasban valamit beszéltek, majd az idős lediktálta a leletet a képernyő alapján. Aztán megkérdezte, hogy meg akarom e műtetni magam ?
Mint utólag megtudtam, ő volt Hüttl prof.
A félárnyékos szobában fekve elég bizony- talan benyomást kelthettem, válaszom alapján még annyit diktált a leletre, ha jól emlékszem, hogy keressem fel a műtét ügyében Entz prof.-ot.
Nos, én így kerültem a prof.-hoz, és egy nagyon komoly, de nagyon kedves embert ismertem meg a személyében. Ezek után, ha kontrollra mentem, akkor mindig megnyitotta az érfestéses felvételt, és bele- bele nézett, és úgy kérdezett, majd vizsgált meg fizikálisan is. Hogy őszinte is legyek, köntörfalazás nélkül mondta, amit látott - előre - és nekem gyakorlatilag nem volt más lehetőségem, mint elfogadni az orvosi javaslatot. Így került sor a következő két műtétre is.
Nekem sem volt konfliktusom az osztályon, az első bennfekvés arra is jó, hogy az ember megtanulja a "házszabályt" a második alkalommal a nővérek, mint ismerőst üdvözöltek, a harmadik után már törzsgárda tag voltam.
Ugyanígy ismertem meg a többi orvosokat is.
Szóval, azt hiszem, nem szabad ilyen elzárkozó nyilatkozatot tenni, annál is inkább, mivel ez útjában áll az igazi orvos - be- teg kapcsolatnak, amelynek hamarosan a szimpátia/empátia az egyik leglényegesebb eleme.
Az orvost, mint embert megismerni munkája kapcsán, amikor munkája tárgya az én testem / bőröm alatti valóságom, megfi-
gyeléseink pontosságán múlik, és nem szavakon.
Persze, sokszor adódik, hogy kérdeznünk is kell. Igy mesélte el nekem a prof, hogy ő radiológus, sebész érsebész, hogy a magyar mellett angol/német, és azt hiszem, francia nyelven beszél, ír, olvas, hogy neki is három gyermeke van, hogy ő, mint igazgató helyettes és prof. asszisztál a legtöbbet, hiszen az ő dolga szakorvos jelöltek felkészítése, így a legtöbbször nem ő műt, hanem ő csak asszisztál, felügyeli a kezdő orvost,
mindezt azért, hogy felkészítse az önálló munkavégzésre.
Amikor az ember ilyen ismeretekre tesz szert, nyilván másként tekint az orvosra is.
És ténylegesen a Mária doktornő féle profil és a Szebeni Zoltán féle profil nem helyettesíti, nem pótolja, de nem is zárja ki egymást.
igen, azt jelenti a folyékony biopszia. egy fiola vért vesznek hozzá. az ooi-ben is csinálnak, teerted legalábbis itt azt írta, meg az oncompassnál is, ők nem magyar laborral dolgoznak. a szegedi patológia is vállalta, de nem jutottak semmire.
a vizsgálat során a vérben kerengő tumordns-töredékeket keresik (circulating tumor dna). fals pozitívat értelemszerűen nem tud adni, de fals negatívat igen - ha jól emlékszem a szakirodalomra, kb. 20-30%-ot mondanak erre. meg akkor is negatív, ha a szedett célzott gyógyszer jól hat, és fogja a mutációt. tehát a gyógyszer hatásának ellenőrzésére, ill. az esetleges rezisztencia okának meghatározására használják. azért van értelme, mert egy csomó helyről nem lehet szövemintát venni, ill. ha lehet is, a tumorok sokfélesége miatt az sem teljesen megbízható.
a sikeresség kérdése nehéz. a szegedi vizsgálat során nem sikerült megcsinálni valami miatt a tesztet az én mintámmal - hogy miért, azt nekem nem mondták meg. azt értem eredményes alatt, ha sikerül megcsinálni a tesztet, és azt mondom sikeresnek, ha olyan mutációt igazol, amelyet a daganattal összefüggésben lehet értelmezni. ezek nagyobb részére van gyógyszer (mármint olyan mutációkra, amelyeket egfr-gyógyszer szedése után figyeltek meg).
a korábbiakra elég hosszú időt kellett várni, az egyikre másfél hónapot, a másikra négy hetet - ez utóbbit előre megmondták, hogy ennyi lesz. amikor Bécsben rákérdeztem, azt mondták kb. másfél hét múlva már valószínűleg tudnak valamit mondani. de ők máshogy csinálják, mint a többi labor.
nyilván, ha még szedhetném a tavaly decemberben indított gyógyszert, az talán megnyugtatóbb volna. de a hétköznapokban szükséges dolgokat ugyanúgy megcsinálom, dolgozok stb. még híztam is néhány kilót az elmúlt két hónapban. de ami a lényeges: azokkal vagyok, akiket szeretek, akik szeretnek. hálás vagyok ezért.
Én Zsanit is hiányolom. Ilyen jólelkű kislánnyal, aki ennyi mindent megtesz az édesanyjáért a pici gyerekei mellett, rohan ide, rohan oda orvosért, internetet bújja az édesanyja gyógyulásáért, én még ritkán láttam.Én mondjuk szeretem a hurrá optimizmust, és nagyon szeretném, ha mindenki meggyógyulna. Zsanika, ha nem akarsz ide írni, írjál anyukádról nekem: moro.ildiko@freemail.hu
Lesz egy kontrollom febr. közepén és elfelejtem az érsebészetet, az tuti! Ezentúl Mária doktornőé leszek, csak erőt gyűjtök, kb. 1 hónapot, aztán meglátjuk. :))
Ja! Nem oktattam ki egy orvost se, kizárólag egy nővérrel volt némi vitám, de a másik két szobatársnak is, szóval meghúztam magam. :))
Írtam már, hogy a betegutak sokszor összeérnek. 2008-2010 között talán 3 alkalommal feküdtem ót, és tapasztaltam, hogy sok a visszatérő beteg. De nem azért, mert nem tudják meggyógyítani - nem tudják ugyan - hanem mert újabb és újabb problémái lesznek megoldandók. Erre jók a kontrollok.
A Korányiban viszont megelőztél, én 2014.- ben kerültem oda, és járok kontrollokra.
Ezzel szemben nyilván van (volt,- lesz) olyan betegtárs / hozzá-tartozó aki nem ilyen, sőt, úgy gondolja, hogy elengedheti ma- gát, túlzásokba eshet. Másik topictárs majdnem ugyanezt teszi, csak cinikus beszólásokkal tupirozza is.
Erre megint semmi szükség nem volt. Miért kellenek az ilyen megnyilvánulások?
Ez a topic nem az illedelmes, jól nevelt betegek és hozzátar- tozók topicja. A Te hozzászólásaid nagyon mértéktartóak, szak- szerűek, a mi véleményünk szerint Te ezekben az egészségügyi témákban kellően felkészült és precíz is vagy.
Ezzel szemben nyilván van (volt,- lesz) olyan betegtárs / hozzá-tartozó aki nem ilyen, sőt, úgy gondolja, hogy elengedheti ma- gát, túlzásokba eshet. Másik topictárs majdnem ugyanezt teszi, csak cinikus beszólásokkal tupirozza is.
A lényeg az, hogy a utóbbiak viszont amint leírták, quasi ki is engedték a feszültséget (fájdalmat, megalázás érzését stb.)
a topic hangneme pedig hamarosan visszaáll.
Ehhez van szükség a Te felkészült írásaidra, Syssi igazán megragadóan leírt tapasztalatára, (55483 alatti hozzászólását most utólag elolvasva, a szöveges környezetekben értelmezve)
kimondjuk/leírjuk: bátor kiállására.
Japipapinak van abban igaza véleményünk szerint, hogy ennek a kiscsoportnak az a célja, hogy mint közösség próbáljuk levezetni a bennünk feltóduló feszültséget, megosztani gond- jainkat, meg nem értett félelmeinket, megismerni egymás problémáit/ tapasztalatait ezzel a betegség csoporttal össze- függő minden lényeges vagy lényegesnek vélt kérdésével kap- csolatban.
Van, aki betegként is érti, hogy mi miért és hogyan van, van, aki nem érti, és utólag az orvost hibáztatja, hogy nem kapott megfelelő felvilágosítást.
Ezzel kapcsolatban pedig megint ellentmondásos a helyzet. Egy onkológus olyan mélységben nem is köteles ismertetni a beteggel a vele majdan történteteket, mint amilyen részletes- séggel egyes esetekben az az interneten olvasható. De utólag - azt sem tudjuk sem igazolni, sem cáfolni,hogy a tájékoztatást
stb. megkaptuk vagy sem. Tény, hogy sokszor automatikusan aláíratják a beteggel, sokszor nem is az orvos, hanem az aszisztens. De van, amikor az ilyen kitanításra nem is tartunk igényt. Más kérdés a tájékoztatás terjedelme, hiszen a beteg aktuális állapota az első kérdés, másrészt társbetegségei, előző betegségei, befejezett vagy félbemaradt gyógykezelései stb.
Igy aztán, ha valaki a kitanításra hivatkozik, mi is csak vakarjuk a fejünket, mert azért egy egy orvosi beavatkozás között nyílna arra is lehetőség, ha az ismertetés elmaradt, a beteg vagy hozzátartozó informálódjon más módon, pl. az internetről vagy más (pl. a társbetegséget kezelő) orvostól.
Vagy/ végső soron kérjen ismertetést ezen a fórumon a már tapasztalt sortársaktól.
Ugyanez a helyzet az orvosokról szállingozó információk kap- csán. Mi is többségében a nehéz helyzetben is nagyon kemé- nyen küzdő és a beteget támogató orvosokról tudunk beszámolni, de tény, hogy ritkán találkoztunk ennek nem meg felelő hozzállásuval is, de ritkábban. Ugyanez a helyzet a "pénzéhséggel" (paraszolvencia) is.
Zsani nem miattad törölte magát, hanem miattam. Meg is kaptam, hogy én üldöztem el, meg azt is, hogy külföldön élek, mit tudhatom én. Ne vedd magadra! Nagyon sajnálom anyukádat és kitartást kívánok!
Én maradok addig, amíg anyukám egyszer legalább 2 évig egyfolytában tünetmentes nem lesz. Ez a jelek szerint nem mostanában fog bekövetkezni, úgyhogy megpróbálok addigis minél kevesebbet írni ;-)
Kedves Syssy! Fogadd őszinte részvétem édesanyám miatt.
Az a gyanúm hogy rám gondoltál, mert én valóban írtam olyat, hogy már megint sikerült valakit elüldözni. Nem rád gondoltam, és nagyon sajnálom, hogy a szívedre vetted. Kérlek ne haragudj, ha oktalanul is megbántottalak. Örülök a jelenlétednek és tudom min kész keresztül.
Örülök hogy jelentkeztel, annak amit írtál már nem annyira. Mit jelent ez a folyékony biopszia? Vérből vett rákszűrést is csinálnak már? Hol van ilyen?
Nem baj syssy, hisz ahogy ismerem magam, úgy is "válaszolnék". :-)))))
Mindenek előtt tényleg örülök, hogy itt vagy! Néha, általában mindenkinek bepattan egy-egy szó, ami nem éppen a legmegfelelőbb, abból kerekedik ki a vita. Akkor már a jó-szándék is mérgez indukál, marka nehéz vissza mászni normálisba. Ezt volt pl. a "elüldöztem valakit" is. Én átléptem, más belekapaszkodott. Azért szoktam sokszor leírni, hogy "bocs" meg hasonlókat, ha elszúrtam, nem szándékos, rosszul fogalmaztam esetleg.
Lényeg a lényeg, a csoportnak marha nagy ereje lehet, szerintem tud gyógyítani, vagy kicsit kábítani, de mindenképpen együtt vagyunk, egy cél, egy ellenség, a DÖG! Más semmi sem számít!
Most olvastam a Házi Patika-ban. hogy kegyetlen napok jönnek az ízületeseknek. Hát vigyázzunk, ez tényleg komoly, mert ha fáj valami, ingerültebbek vagyunk, van aki a kákán is csomót keres, van aki az igazat is tagadja, máskor kenyérre kenhető a csávót vagy csávónét. :-)))))
Sajnos én a kötözködök körébe tartozok, én is könnyen sértek, ha valami külön bajom van. :-)))
Ilyenkor szokta mondani környezetem: "jóóóóóól van, nyugodj meg, egész nap hülye vagy" . Egy pillanatra felkapom a vizet, azután felfogom és jókat röhögünk! :-))))) Hát ilyesmi egy öreg csont. :-))))
sziasztok, én is eltűntem egy ideje, emailt is kaptam, hogy keresett itt Attila - nagyon figyelmes, jólesett. kicsit sűrű ez az időszak, meg nemigen tudok mindenhez hozzászólni, de két-három naponta azért benézek. és hát magamról körülbelül most tudok konkrétumokat írni.
velem az van, hogy a célzott gyógyszerről leszedtek október elején, mert a ct növekedést mutatott. de ezt talán megírtam. három kör kemó már lement. közben több próbálkozásom volt, hogy kiderüljön, mi a rezisztencia oka: a helyi patológia által végzett liquid biopszia értelmezhetetlen volt - tehát nem tudták megvizsgálni. aztán én befizettem egy bronchoszkópiás mintavételre és egy liquid biopsziára is. ezek már eredményesek lettek, de nem lettem - és az orvosok sem - okosabb(ak) tőle, tehát nem sikerült meghatározni a rezisztencia okát pedig minden lehetséges mutációt néztek. azért volna érdekes az ok kiderítése - milyen úgy mutáció lépett fel -, mert nagy részükre van célzott terápiás gyógyszer. az orvosomat is zavarja a helyzet, és sikerült találnia egy bécsi orvost, aki liquid biopsziában utazik, de más módszert használ, pontosabb, mint az eddigiek. tegnap voltam ott, kedvesek voltak, levették a mintát, remélem, sikeres lesz.
menet közben kiderült, hogy az agyi áttétem, amit eddig hivatalosan nem is annak minősítettek, kiújult. bár az idegsebész már tavasszal is azt mondta, hogy bár a szövettan nem mutatott ki rákos sejtet, azért őszerintük az az volt. a jövő héten befekszem és kiveszik. mondjuk harcolni kellett, hogy egyáltalán meglegyen az mr, mert a kezelőorvosom (tüdős) amikor októberben időpontot kért, akkor hivatalosan januárra adtak neki - szabadkozott és bocsánatot kért, de azt mondta, neki egyszerűen nem adnak krábbra - ezt mondjuk kurvára nem értem, hogy lehetséges, hiszen azért nem az utcáról esek be, szóval orvosilag indokolt. de szerencsére az idegsebész (és az asszisztense) rendes volt, amikor elmondtam, miért kéne (kezelésváltás), akkor az idegsebészek saját keretük terhére kértek egy vizsgálatot, egy héten belül meg is csinálták, és így legalább időben meglátták.
egyébként élem az életem, visszatértem a munkás hétköznapokba a kezelések között. csinálom, amit elsős gyerekek apjaként kell, próbálok segíteni nekik az iskolába beletanulni, új játékokat (ki)találni, felnőni. csinálom, amit egyetemi oktatóként kell, oktatok, művelem a tudományt. a kollégák országszerte iszonyú kedvesek, nagyon megható gesztusaik vannak.
napi bölcsesség, sztoikusan értelmezve, Berzsenyitől:
Minden órádnak leszakaszd virágát, A jövendőnek sivatag homályit Bízd az Istenség vezető kezére, S élj az idővel!
Általában mindig normális menetben folyik a csevej. Aztán jön egy pont, amikor valakinek nem tetszik a másik véleménye, és nem elég, hogy ezt szóvá is teszi, de sajnos nem mindig a megfelelő stílusban. És ami még rosszabb, ilyenkor bekapcsolódnak olyanok is, akik egyébként legtöbbször meg sem szólalnak, most viszont helyeselnek, sőt még két lapáttal rá is tesznek. Ez így volt fenyvesicnél is, nálam is és még volt pár emberke. Nem kellene pl. ilyet állítani, hogy elüldöztem valakit, nem üldöztem el senkit, elmondtam az ÉN tapasztalatomat.
Nem a más véleménnyel van a baj, tök unalmas lenne, ha mindig mindent egyformán látnánk. Azt is megértem, ha valakinek már csak egy csepp kell, hogy robbanjon. De azt ne másokon vezesse le. Olyan normális a topik heteken, hónapokon keresztül, aztán jön valami, valaki, aki ezt elrontja. Nem kellene.
Bocsánat, mielőtt ebből is baj lenne, ez nem neked szól, hanem általánosságban:))))) csak a te gombodat nyomtam meg:)
Na, végre, hogy itt vagy syssy! Magam részemről, ha e csörte volt az ára, hogy visszajöttél, megérte! Bár, állítom senkit szerintem nem lett megsértve. legfeljebb ütköztek a vélemények. És? Jobb az egyenes beszéd, mint a hímezés, hámozás. Sajna, most lindas1 sértődött meg, oktalanul. Kicsit szerencsétlenül használta a eléggé pejoratív szót, nem kimászni próbált, hanem belesüllyedt. Hülye fejemmel én sem vettem észre, mert nem a betegségünkről szól, hanem valami elvont feltételezés.
Tényleg, mikor teszünk jót? Ha minden hsz.-re mindenki reagál, vagy csak néhányan, (azok megkapják a "központ" jelzőt, persze keményen negatív hangzással), vagy senki sem semmire sem reagál, akkor jön a klikk, mert ugye a kérdésre esetleg nincs válasz.
úgy gondolom, itt valahol mindannyian sérültek vagyunk, közvetlenül érintett, vagy szerettei féltése alapján, -de mindannyian fel vagyunk túrázva, az elefántól tudunk bolhát csinálni, vagy fordítva. Valaki akkor is találva érzi magát. (persze, csak ő érzi úgy, más nem akarja megbántani)
Nehezen tűrjük bajunkat, és mindenki másképpen dolgozza fel, itt is.
Mindenkinek itt van helye, (persze a sárkányfüvesek kíméljenek) gyertek vissza, az esetleges véleménykülönbségek természetes, és kulturáltan vitázhatunk szerintem.
Fene tudja meddig húzzuk, hát előre, ne hátra!
Senkit nem akartam szándékkal megbántani, ha netán volt ilyen, minimum bocsánatot kérek.
Magam részemről e téma kapcsán lehetőleg nem fogok hozzá szólni.
Syssy, én nagyon örülök neked és még jobban örülök annak, ha pozitív híreket olvasok férjeddel kapcsolatban!! Remélem, Lindas is meggondolja magát és visszajön!
Én feltettem egy kérdést, hogy hová tűntek az emberek, erre kaptam egy választ, hogy hát a klikkesedés miatt.
Ha ráhagyom, akkor egyetértek ezzel, de mivel kíváncsi voltam, mit ért ezalatt, rákérdeztem. Aztán, hogy mások mit szóltak hozzá, az nem az én asztalom....
Most akkor értsek egyet a te " jajistenemmel " -eddel is? Ok. Tudod mit ? Egyetértek. Nem kérdezem meg, mire mondtad.
ezt a menetet ott kellett volna abbahagyni, amikor lindas szabadkozott, hogy nem támadni akart. De nem, még és még, minősítgetve... lindast, aki nemrég temette el a férjét, egyévi pokoljárás után, amiből az utolsó hónapokban a pokol legmélyebb bugyraiban ápolta a haldoklót
Az van, ami a te esetedben is volt. Amiért te is eltüntél talán több, mint két hétre, mert téged is olyasmiért támadtak, ami egyáltalán nem volt indokolt. És amiért mostanában én sem írtam, sőt ritkán is olvastalak titeket. Egy-egy hozzászólás olyan indokolatlan kirohanást idéz elő némelyekben, amit nem szívesen visel el mindenki. Az én 55483-as hozzászólásommal most is azt állítom, senkit nem bántottam meg, csak a véleményemet írtam meg egy általánosításról. De már máskor is észrevettem, hogy sokaknak nem tetszik, ha nagyon pozitív dolgokat írok férjemmel kapcsolatban. Én ezt is megértem, hiszen irritáló lehet, ha neki sikerül, másnak pedig nem annyira. De ez nem érdemelne bántást. Máskor talán el is felejteném ezeket, de tegnap temettem el édesanyámat, ezért mostanában nem voltam éppen jó tűrőképességű. Csak ilyenkor én nem másokat bántok, hanem inkább hallgatok. És most jöhet az újabb kirohanás emiatt:)
Delphmar77, gyeda, köszönöm, hogy kerestetek, tényleg nagyon jól esett. Leszek, de csak néha, és inkább olvasó, mint hozzászóló.
Nem is értem, mit akarsz ezzel mondani. Igaz, nem mindig és nem minden hozzászólásra érkezik válasz. Vannak emberek akik ha megjelennek valahol rögtön a társaság középpontjává válnak. És vannak olyanok, akik bár jelen vannak, mégis szinte észrevétlenek. Itt sincs másképp. Ez nem jelenti azt hogy ne lenne helyük a társaságban.
Én kifejezetten szeretem hogy itt gondolkodó emberek vannak, érdeklődnek egymás gondja/baja iránt, és kerülik a hurráoptimizmust.
Kedves Lindas! maradj itt! emlékszem egy s másra, és értem, mire utaltál. Sokakat láttam így elhallgatni és eltűnni. Sokakban rekedt benne a szó, a panasz. Hidd el, van itt egy csendes többség is, sokan olvasnak téged is itt aggódó, megértő szeretettel, még ha nem szólalnak is meg. Te magad pedig legutóbb sokat segítettél itt egy vívódónak a saját példáddal.
Csak egy lehetséges magyarázat volt arra a kérdésre hova tunnek el innen sokan. Nem akartam megtorpedózni a társaságot, miért is tenném? Így ismeretlenul is hálás vagyok a fórumnak, a legrosszabb idokben sok erot, a legnagyobb tanácstalanságban sok megoldást találtam itt.
Mindenkinek jobbulást, sikeres harcot és derus napokat kivánok.
Kedves lindas1 , megkerestem neveid. Találtam 5 db hasonlót, 2 db-ot egyértelműen be tudtam azonosítani, összesen 49 db hsz.ed van. lindas alatt is vagy 34 db hsz, de mind idei. Átolvastam, de nem találtam semmi olyat, mely alapján mellőzve lehettél volna. Szóval most már végképp nem értem a "vádat". :-(
Persze lehet, az "elveszett" nick neved teljesen más hangzású lehet, talán tavaly vagy 2 éve, nem találhatok mást.
Kedves lindas1, lehet, bár eléggé maga a szó, itt eléggé negatív értelmű. Sokszor volt példa, hogy itt valamelyik társunk keresett, kérte, hogy jelentkezzek. Magam is megtettem másnak nem egyszer, és mások is hasonlóan írnak aggódó kutatást. Azt, hogy esetenként éppen egy kortársunkkal többet foglalkozunk, lásd Monyó, de legutóbb fenyvesicről akartunk friss híreket, keressük Sisit és sorolhatnám. Ez klikkeskedés? Sokan utáljuk a sárkányfüveseket, hangot is adunk többen, ez szintén klikk? Ha, igen büszkén vállalom klikkes vagyok én is.
Én azt hiszem rossz szót találtál, szerintem itt nincs klikk, nincs frakció, pusztán többségünk azonos alapnyavalyával küzdünk, valahogy segítjük egymást, megélt tanáccsal, sokszor kegyetlen humorral, ötlettel fene tudja hirtelen még mivel. Én már pl. kaptam Mariskanénitől önzetlenül "pemetefüvet", postán, saját költségén,a szállítást sem engedte kifizetni! Gondolom, ez sem klikkes dolog.
Új nickneved alatt is olvassuk hsz.-ed, sokan reagáltak is. Előző neved nem ismerem, lehet találkoztam veled, már feltűnt volna, én nem rég tag vagyok, ugye idén jött a dög nekem.
Szóval, nem értem mi ez a felvetés, szerintem, nem nem talált, süllyed a torpedód. :-))))))))))
Ezt a klikkesedést akkor se nagyon értem...Ha valaki benne van egy klikkben az általában azt jelenti, hogy a klikkben lévőkkel érzi jól magát, velük beszélget és mindenki máson átnéz, aki nem klikkbéli...Nem veszem magamra, ne is haragudj.
Jó volna, ha megírnád az eredeti nicked, mert most már kíváncsi vagyok, hogy mennyit beszéltünk annak idején, mit és mi válthatta ki benned ezt az...hogy is mondjam - ellenérzést?
Nem értsetek félre, nem támadásként írtam. Engem pl nem érrdekel a mellozés, ha írni akarok egész jól eltársalgok magamban is:) Ha meg éppen olyanom van, hogy nem esik jól akkor hetekre elhallgatok és csak olvaslak benneteket mert érdekel hogy kivel mi torténik. Magamban orulok ha valakinek javul az állapota, elszomorít ha újabb harcot kell vívnotok és nagyon megszenvedem, ha valakit elveszítunk.
Én is csatlakozok az előbbi két "klikkes" (de tudom, hogy inkább rákos) sorstársamhoz. Végképp nem tudok általában hozzászólni olyan betegség témához, amit nem éltem át, hát mit okoskodjak, hülyén, inkább néha hülyéskedek okosan (talán). Azon kívül ilyen rákkal egyedül vagyok, de azért szoktam tapasztalataimat közreadni, segítő támogatásokat azért -megköszönve- kapok, mást nem tehetek.
Na, meg aztán azon kérdésekre egyáltalán nem szoktam reagálni, ami teljesen személyes, hogy pl. melyik célszerű jobb, vagy bal kézzel fogni az ásványvizes palackot, hogy le tudjam tekerni, vagy a 4. személynek mi lenne a jobb a 3. személy magatartását illetően. Ugye nem kívánnád? Bocs a blőd példák miatt. :-)
Csatlakozom az előttem íróhoz. Én sem a hozzászóló személyétől teszem függővé, hogy válaszolok-e egy hsz-re. Ha az adott témához nem tudok érdemben hozzászólni, akkor inkább hallgatok.
Fenyvesic kórtárssal ellentétben, én szeretem a sárkányfüvesek hozzászólásait, ugyanis csak azokon keresztül ismerhetem meg az éppen árult sz@art, na + a sárkányfüves jellemét, vagy inkább jellemtelenségét. Az óvatlanabbja pedig olyan adatokat szolgáltat, amelyek alapján rájuk lehet küldeni a hatóságokat. :)
Lehet, hogy igazad van, bár nem tudom. Önvizsgálatot fogok tartani...
Igen, sok olyan hozzászólás van, amihez nem tudok hozzászólni, mert vagy abszolút ismeretlen a terület, vagy nincs mit hozzáfűzni...Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a hozzászólást író személye érdektelen a számomra, vagy a téma nem érdekel. Szóval nem tudom.
( Meg aztán van egy elég kellemetlen stílusom, bizonyos esetekben ez felül kerekedik, ahelyett, hogy inkább hallgatnék...nem vagyunk egyformák! Ettől függetlenül még szerethetném, hogy mindenki írjon nyugodtan - kivéve a sárkányfüvesek. )
Azért ti itt eléggé klikkesedtetek és ezt a falat elég nehéz átlépni vagy legalábbis figyelmen kívul hagyni. Ha a kis csapatotokon kivul valaki nem konkrét kérdést ír itt le akkor a hozzászólásai általában senkit nem érdekelnek így aztán egy ido után a magamfajták inkább csak olvasgatnak.
Tegnap nem mentem el a leletér, végül is ráér. Olyan rettenetes szél volt. hogy szinte ki sem mozdultam a lakásból. Gyorsan etettem és uzsgyi vissza. Még a redőnyt is leengedtem, hogy ne lássam az "üvöltő szelet" (nem E. Bronte-től! :-) )
Mióta strokés voltam, nem bírom a szelet. Egyszer kipróbáltam a vitorlázást, mint utas, de soha többé nem megyek ki a nyílt vízre amikor szél van. A szél szinte lötyögteti az agyam, eszeveszettül fáj, sőt a szemem is folyamatosan folyik, becsipásodik. Fene tudja okát, lehet valami hülye pchiés hiba lehet.
Ma kicsit jobb, gyönyörű napfény van, megyek beindítani egy kicsit a lácost, persze a villanyost, mert a benzinessel még nem bírok.
Látod fenyvesickórkolléga, jöhetnél behordani a ledarabolt fát, az Neked nagyon fekszik! :-))))))))
(kivételesen még meg is engedném, hogy portámon dohányozzál. Hidd el, ez különös kegy, mert nálam, az 1200 m2-en tiltott! :-))))))) Sőt meg is kínálnálak, van valamilyen rettenetes márka, ha jól emlékszem, FŐNIX szivarka. :-))))
Szerinte lassan stabilizálódik, sokat igyak. El is hiszem, mert időnként egészen jó vagyok, el is felejtem a fulladást. Máskor pedig a lökött nikkel bolha pattanok ki az dikóról, keresem a levegőt!
Még a kórházban a műtét után rengeteg nyálam termelődött és idegek hiánya miatt nem is éreztem, hogy ömlik kifelé a pofámból! Az őrzőben volt leszívás, utána, semmi. Úgy néztem ki mint a Dán-dog, amelyiknek folyvást csorog a nyála.
Most már a túlságosan bő termelés megszűnt, nappal nem is folyik kifelé, inkább gyűlik a torkomban éjszaka. Sűrű, mint a Technokol ragasztó! Érdeke, most is fekve pötyögök, mégsem érzem hogy gyűlik a cucc. Ha elalszom rövid idő múlva ébreszt a légszomj, szájkiszáradás. Nincs orvosi megoldás.
Bocs, távol volt szándékozni megbántani sőt! Roppant igazságtalanságot művelt az élet. Első írásod nagyon bennem maradt. Magam sem tudom megérteni bár kénytelen vagyunk elfogadni.
Amikor katona voltam, kiképzésen, 1966. telén, hírt kaptam, elhunyt gyerekkori barátom leukémia miatt. Tőlem két évvel fiatalabb volt. Nagyon megrázott, addig még soha nem volt közvetlen rokonom, ismerősöm, barátom aki elhunyt volna, Ő volt az életem első halottja! Nagyon emberséges volt a parancsnokom. Egy hétig felmentett mindenfajta munkából, persze önkéntesként tehettem. Hát, nem nagyon vettem igénybe az engedélyt, súroltam én is. Képzeld el, ennek is lett haszna. Soha többet nem kellett szabadidőmben takarítani stb. mert látták nem vagyok sumák, nem is piszkáltak.
Öcsi arca ma is él és ma sem értem meg, hogy miért kellett meghalnia értelmetlenül egy 17 éves fiúnak?! :-(((((((
Mit mond az orvos a sok nyálra? Ezek szerint a nyálmirigyeid azért meg vannak.Ez emésztés szempontjából nagyon jó. A propolisz kitűnő! Hasonló képpen gyűlik a nyálad, mint amikor fogorvos dolgozik a szánkban, és még leszívót is szoktak betenni?
Tudod, Ő is emberből van, van ott bőven feladat. Az osztályvezetés, betegellátás, oktatás, saját és mások képzése, stb. Ha jó a memóriája, vagy extra eset, talán emlékszik, bár kétlem. Engem Barabás doki műtött és kezel ma is, még nélküli doki, de látom töménytelen betege van; remélem hamarosan elfelejt, bár azt mondta, minimum 5 évig rendszeresen ellenőriz. Hogy aztán mit fog jelenteni a "rendszeresen" , ki tudja. Először havi volt, most már kéthavi a kontroll, elképzelem, áttér a negyedévesre majd egyre ritkábban, -persze, ha nem lesz panaszom, vagy ............, de nem festem az ördögöt a falra. :-)
a fiam is kicsit ilyen volt, mint te, utálta a gyógyszereket, pirulákat, ezzel kapcsolatban ugyanaz volt a véleménye, mint neked
több hónap fájdalom után vette be az első fájdalomcsillákat... aztán picit rászokott, de egyszer csak úgy döntött, nem kell, és akkor leszokott, elég durva megvonási tünetei voltak a contramal miatt (idén februárban itt írtam is róla szerintem)
ezt írod: "pedig hát, ha nem mi, majd az utódjaink befejezik, talán még jobban. :-) "
az ilyesmitől duplán szomorú vagyok, hát milyen dolog már az, hogy az "utód" hal meg előbb?
Iszom, azt a 3%-os vackot, mert sörnek nem nevezném. Nálam azért vigyáznom kell a szesszel, mert hiába "antibakteriális" fertőtlenít, ha szárítja nyálkahártyám. Ott azért jó sok cuccot kidobáltak a műtét során. Ez miatt van az is, hogy vízszintesen fulladozok a sűrű nyáltól, már utálok aludni. Csak most a propolisz kicsit helyre fogja hozni, igaz az is szeszes, de "öblítem" egy kanál mézzel. Eddig úgy tűnik, eredményes. :-)
Tudod Ildikó, -már írtam-, egyszemű vagyok, az is eléggé gatya. Hiába már jobbak CT gépek, attól még nagyon közel van a kuksim a szeleteléskor. Nem szeretnék semmilyen hályogot szerezni.
Reménykeltő a 30 év, talán nem jelenik ismét, talán valóban az védhetőbb. De, mi van az áttétekről?
Inkább ez izgat, ezért nem veszem félvállra nyavalyám, pedig, ha ismernél? Nálam trehányabb beteget még nem látott eddig az egészségügy. A strokét is gyógyszerek nélkül jöttem helyre viszonylag. A kezelőorvosom becsületesen írogatta a pirulákat, én nevét megtanultam, de ki sem váltottam a receptet.
Azt volt a nézetem, hogy, ha egy szervezet nem képes regenerálódni, -még fiatalon,- akkor nem érdemli meg az életet. Gyógyszerekkel élni minek? Hisz a gyógyszer lehet egy valaminek segít, de ugyanakkor máshol mást károsít, csinál egy permanens folyamatot, amiből nem lehet kiszállni.
Az öregség jele pedig szerintem az is, hogy gyogyókkal próbáljuk visszafordítani az öregedést, kapaszkodunk a "szalmaszálba", hazudva, -"még sok befejezetlenen dolgunk van a Földön", pedig hát, ha nem mi, majd az utódjaink befejezik, talán még jobban. :-)
Ja, a Mária u-i III. emelet... mi oda mentünk mindig kontrollra a III. emeletre, mert Németh doktor ott fogadta a pácienseket hajnali negyed8-kor (ott a "sarokszobában", a nővér pult mellett), a többi emeleten én nem is nagyon jártam (kivéve a fszt-i betegfelvételt, na)
Hát, kíváncsi lennék, emlékszik-e még bárki a fiamra, gondolom, nem :( tavaly augusztusban jártunk ott utoljára
Japipapi a gyenge sörivással ne állj le, nekem a kórházban az urológus, amikor vesekövem volt 2 éve, azt mondta, hogy igyak sört mindennap, az kihajtja a kisebb köveket, homokot. Csak nem igazán szeretem a sört, télen meg pláne.
Eti kedves, én egyik "cicológusnak" (kigúnyolva) sem hiszek. Nagyon utálom ezeket a lélekturkálókat. Nálam ezek jogász kategória. Akiket nem vettek fel sehová, azok mentek jogra. Itt még az etikát is félredobják, pénz reményében.
Megvallom, én is szedem, talán már mondhatom, eszem a C vitamint, még gyerekoromban rászoktam. Annak idején az a pici citromsárga pirulát nassoltam, szerettem az édes mázt, majd a ménkű savanya ízt! Azután első feleségem gyógyszerész volt, hozta a kiszerelt aszkorbinsavat, teába, limonádéként, kicsit ginnel megbolondítva.
Most, a dög megjelenése óta lenyelek napi 1000 mg-t. Tudom, a vesémnek többet kell dolgoznia, de mivel leálltam a sörivással, nincs nagyobb igénybevétele, sőt.
Azután mellrákos ismerősöm hasonlóképpen szedte, szedi a vitaminokat, -nem sárkányfüveket, hanem patikai vitaminokat-, plusz friss gyümölcsleveket-, műtétek után, kemo után, több, mint 2 éve tünet mentes.
Nos, ez bogyós terápia viszonylag megfizethető, egyébként se írtak fel semmiféle gyógyszeres terápiát, hát ennyit megteszek.
20-án megyek ismét a Máriába, kontrollra, ha netán felküldenek a III.-ra, üzeneted nem felejtettem el!
Japipapi én a laborlelettel jártam így. A kórházba behoztak egy idős nénit, mellettem fektették be. Vért vettek reggel mindenkitől, és 1 óra múlva rohantak hozzám, hogy azonnal vért kell kapnom, mert a hemoglobinom a 14 valamilyen érték helyett, 85 volt, azaz a halálomon vagyok. Én éppen az udvaron dohányoztam. Mondom az orvosnak, lehúzva a szemhéjamat, hogy akkor fehérnek kéne lenni a szemfehérjémnek, nem rózsaszinnek, ezt az állatorvostól tudom. A doki azt mondta, hogy ez nem vicc, meg kell rendelnie a vért, mert holnaptól 3 napos ünnep lesz. Na erre mondtam, hogy szó se lehet róla, mert egyszer már a nagyfokú belsővérzés, baleset miatt akartak adni vért, és majdnem belehaltam, úgy állították le. Behívatta a fiamat telefonon is, akit megkértem, hogy hozza be az akkori kórházi zárót. Egy jó ideig vitatkoztak, majd ragaszkodtam hozzá, hogy ismételjék meg a vérvizsgálatot. Délután 4 órára megjött az eredmény, 13.6 hemoglobinnel. A fiamék lemondták az utazásukat, a mellettem fekvő néni reggelre meghalt.
Én se örülök a sűrű CT-nek, mert azt már régebben is mondták az orvosok, hogy veszélyes, bár múltkor a itt író Plexus azt mondta, hogy már nem annyira, állítólag jobbak a gépek. Mindenesetre jobb lenne, ha UH, vagy MR-rel vizsgálható lenne, de sajnos nem. Milyen lett a vérképed, gondolom már megkaptad? Nekem most teljes vér és vizeletvizsgálatot kértek, tumormarkerekkel. Ebből most a vizelet érdekel a legjobban, mert még időnként csíp a vizeletem. Kő, vagy baktérium, vagy valami más? Tudod ilyenkor mindig motoszkál az agyamban. Az unokatastvérem volt tüdőrákos. Megműtötték, majd kemót kapott és leállt a veséje, belehalt. Most hogy a ráktól, vagy a kemótól állt le a veséje kérdés. A második kemónál 1 nap alatt kész volt, nem tudták visszahozni, pedig a SemmelWeissen kezelték. Persze ez már több, mint 10 éve.Te azért nyugodj meg, mint írtam van egy ismerősünk, akit már 30 éve kezelnek szájrákkal, és nagyon sikeresen. Ha megjelenik az elváltozás a nyálkahártyáján, egyből lézerezik, de már egyre ritkábban.
Nem pártolok én sem semmiféle boszorkányságokat, de azért ott meg van a "de" is! Meg a "lehetséges" is, nem mondják kategorikusan az "ellene" vagy "mellette" zöngét. Ami nem árt, lehet valamikor használ. Ésszel minden meg lehet próbálni, - ha már úgy sincs más megoldás, akkor talán. Nincs mit veszteni.
Én a tüdő röntgennel nem vagyok jóban. Jó pár éve, unszolásra elmentem szűretni. Nemsokára kaptam értesítést, -azonnal jelentkezzek. Hát, a zabszem nem fért be! Találtak valami jókora foltot meg kell ismételni. Megtették. Kiderült semmi sem látható!
Visszaemlékezve, mondom a dokinéninek, "nem akarok senkit megbántani, de annak idején, aki előttem volt a gépben, hát igen csak tüdőbetegnek, gyomorbetegnek, de legalább is nagyon rossz állapotú egyénnek láttam, nem lehetséges esetleg a személycsere?" "az nem létezik! -felcsattant- de intézkedek, " -mondta a doki.
Ismét pár nap, telefon,,,, nos, a doki néni. elnézést kért, igazam volt, elcserélték a doksit! Az ominózus úrnak kiterjedt tüdőbetegsége volt!
A vitaminjaiból és az idióta ketogén diétájából. Egész közelről ismertem egy lányt, aki agydaganat műtét után évekig a Szendi-féle ketogén diétát folytatta, mert ez a diéta megöli a daganatos sejteket. Amikor kiderült, hogy nem így van és kiújult a daganata, kapott kemót és sugarat, de sajnos a dög győzött. Elég mélyen érintett a dolog, mert ő egy nagyon értelmes és materialista lány volt, és egy kislány maradt félárván a betegsége miatt.
Igazad van, de mint laikus, ha látható a trend, érdemes kaparászni valahol, mert gondolom biztos valami nincs rendbe. A labort megtehetem havi rendszerességgel, párszár HUN-al. Meg van a műtét előtti és utáni, majd további havi eredmény. Érdekes, nekem ez a trend, megnyugtat, de ébren tartja figyelmem a dögre. CT-t nem csináltathatok havonta OP-n, sőt szemem miatt nekem kicsit veszélyes.
Bárcsak így lenne! Azért bennem van a félsz, hogy a dokim szembeszállt az onkoteammel. Ami eddig úgy megnyugtatott, a kedvessége, a váróban a betegei hozzászólásai, sőt az egyik azt mondta, hogy az édesapja is jó onkológus.
Na igen, a Korányiban is volt róla szó....Mivel a szervezet nem tartja vissza a felesleget, kiüríti, de hát ez a vesén keresztül meg, + meló a vesének és kőképződés veszélye, teljesen feleslegesen.
Megszólaltatták Szendi Gábort is, aki azt mondta, hogyha egyeseknek hat, akkor használni kell, mert nincs mellékhatása. Óvatosan megjegyezném, hogy én az 1000 mg-ost szedem, vagy mokkáskanál ascorbinsavat, de időnként muszáj szünetet tartanom, mikor a derekam elkezd fájni, mert vesekövet okoz, voltam már ezzel kórházban. A kis feketebors méretű kő nagyon megszenvedtetett, zúzatták, hashajtatták, mire nagy nehezen kijött a hólyagból, mert ott akadt el.Azt mondták a kórházban, vigyázzak az ascorbinsavra.
Röviden annyit mondtak, hogy folynak a kísérletek az állatokon, mert laboratóriumi csövekben(?), sikerrel alkalmazták egyes esetekben. Nem tudják, hogy miért hat egyes állatoknál és miért nem hat másikon, lehet, hogy majd később megértik a miérteket.
Láttátok a TV-ben, ez a fórum volt a képernyőn, Lindas hozzászólását nagyították ki, hogy van, aki 660000 Ft-ot költött rá eredménytelenül, Közvetlenül Marybell valamilyen bejegyzése volt látható, de nem olvasható. Aki nem látta, visszanézheti majd a TV2.hu/Tények. Érdekes itt azt mutatták, Telekes prof, hogy egyeseknél hat a C vitamin. Nem tudom, hogy hol dolgozik, de onkológus.
Neked Japipapi annyival könnyebb a kontrollálás, hogy látható. Nekem muszáj képalkotóval ellenőrizni, mert a tüdőbe nem látnak, legutóbb, és remélem most is, még a röntgen se mutatott semmit.
Én csak az unokatestvéremről beszéltem, mivel volt aki helytelenítette, hogy nem látogattam meg...ő, amikor megtudtam, hogy beteg, már gyakorlatilag haldoklott.
Párom az utolsó 20 órában nem volt magánál. Reggel bementem hozzá, megbeszéltük, hogy a gyerekek majd délután jönnek. Egész délelőtt ott ültem mellette. A szomszéd ágyon az a szerencsétlen, akinek végig kellett asszisztálnia párom haldoklását, rádiót hallgatott - mi mást tehetett volna? - egyszer csak felhangzott valami blues, párom kedvenc zenei műfaja, én pedig könyörögtem neki, hogy ha mennie kell, akkor most menjen el, a blues alatt, ne várja meg a gyerekeket, ne kelljen végignézniük az apjuk meghalását. Nem ment el. Megvárta a gyerekeit.