Keresés

Részletes keresés

nyikj Creative Commons License 2012.10.08 0 0 76964

Igaz azt mondtuk "héjában van a vitamin"-bár ez sem biztos! De a pálinka a cukorból lesz nem vitaminból, és az vajon van e a héjában?

Tanulmányozzuk az almát, hogy ezt a komoly problémát megoldjuk.

 

 

Előzmény: Amateur-no1. (76910)
Feriba51 Creative Commons License 2012.10.08 0 0 76963

Szia Kupeci!

 

Megpróbálok segíteni rajtad, igaz már késő, mert nem tudtál aludni a probléma miatt:-)))

A székely, amikor először meglátta a sündisznót, hosszan elgondolkozott és azt mondta:

- Ez vagy valami, vagy megy valahová.

 

Jó nedűt!!!!

Előzmény: kupeci (76943)
TINTUS Creative Commons License 2012.10.08 0 0 76962

Körte eredmény:

Alapanyag (fele-fele arányban)  alexander és konferansz 86 kiló (nem volt megszottyosodva) 87 liter cefre (2 kg. cukker) szokásos adalékok, 1 hét alatt kiforrt. 23-24 liter 22 fokos alszesz. A végeredmény 9 liter 47 fokos párlat. eldobott rézeleje 0,8 dl, utánna 5x0,8 dl előpárlatnál csak az1 és 2 pohárral ment a karbantartó üvegbe, .A tisztázás 25 fokig lett engedve.

TINTUS Creative Commons License 2012.10.08 0 0 76961

Tanulmányozd a www.snapszmester.hu oldalt.

Nem büdös. A jelzett  17 literes nem duplafalú, sűrű anyagot ne tegyél bele mert leég-tehát a kifortt cefrét higítsd vizzel. A két lépcső lényege:  Az első  az alszesz kifőzése, itt arra törekszünk, hogy maximálisan kinyerjük az alkoholt-persze kozmaolajszűrő feltétlen itt szükséges _keress rá és megérted minek kell.

 

Az alszeszt visszatesszük és másodszor is lepároljuk -itt már az említett szűrő nem kell viszont a párlatrészeket szét kell választani.

 Hajrá

Előzmény: lesliegold (76923)
Gasparius Creative Commons License 2012.10.08 0 0 76960

Birs párolásához kérek segítséget.

 

Rákerestem a hozzászólások közt, de nem találtam az első 1-2 oldalon....

 

Szóval holnap szeretném becefrézni a birset, előtte párolni szeretném. (plusz még van 10 kiló, ami a fagyasztóban van, mindjárt kiveszem)

 

Kérdéseim a következők:

- Forró vízbe kell belerakni a birsdarabokat?

- Kb hány fokosnak kell lennie a víznek, amikor belekerül?

- Egészben érdemes, vagy ajánlatos előtte a többrészre vágása?

- Írja valaki, hogy addig kell benne lennie, amíg az evővilla bele nem szúrható, másik azt, hogy amíg az újjainkkal szét nem tudjuk nyomni.... tehát mennyire kell puhulnia?

 

(gondolom, a főzésidő szempontjából előnyös, ha hasonló nagyságúak a darabok, ez amellett szól, hogy darabolni, csutkátlanítani kell előtte, nameg az is, hogy jellemző a birsre, hogy belül romlott rész van, amit kívül nem is látunk)

 

- Hány fokig kell visszahűteni a pépet, amikor már belemehet a pektinbontó?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

Amateur-no1. Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76959

Alszunk, de holnap visszatérhetünk a törkő kérdésemre?

 

Amateur-no1. Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76958

Törköly ügybe,- aszongyák, hogy le kell folytani keményen és jövő év elején elővéve foglalkozni a dologgal, addíg had érjen.

Erről, mi a véredényetek?

vf1 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76957

Részemről alvás, mindjárt jó reggelt!

Előzmény: vasbicikli (76956)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76956

Csak provokáltam ;)

Van törköly is (sőt a környezetem szerint eddig az a legjobb).

Előzmény: vf1 (76954)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76955

Frászkarika Béres cucc, az új szylva, az pengusz lett!

Előzmény: vasbicikli (76953)
vf1 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76954

Az mire jó?

Törkő nincs?

Előzmény: vasbicikli (76953)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76953

Na, mindenki kidőlt, csak én szedek Béres-cseppet? ;)

Előzmény: vasbicikli (76952)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76952

"A keverőnek nem kell állandóan dolgozni.Két percig dolgozik,8-at fordul percenként,utána 3 percet pihen."

 

Miért? Motorkímélet?

Nade ha bírja, akkor miért ne mehetne folyamatosan?

Előzmény: stapika (76892)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76951

Kupeci, nálad milyen a keverőlapát? Fenékig ér?

Előzmény: kupeci (76881)
Ízvarázs Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76950

Sajna tegnap így jártam , szerencsére csak kicsit :-(

Előzmény: stapika (76947)
stapika Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76949

Há.:-))

Előzmény: kupeci (76943)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76948

"...érdekes"

Rézműves, köszönöm, nagyon tapintatosan fogalmaztál (a csúnya nőkre szokták mondani jobb társaságban, hogy érdekes arca van :)).

Úgy látom, nem úszom meg magyarázkodás nélkül, hogy miért púppal lefelé van.

Elsősorban azért, mert minél keskenyebb rést akartam hagyni a fedő meg a réztányér széle között. Ha púppal felfelé lenne, akkor a keverő cső merevítő pálcáitól nem tudnám elég közel tenni.

És hogy miért akartam keskeny rést. Úgy voltam vele, hogy ha már tányér, akkor hátha javít valamit az elválasztáson. Ugye a soktányéros rektifikáló tornyoknál minden tányér egy-egy különálló desztilláló egységnek felel meg, ahol az alsó tányér gőze a felső folyadékfázisa lesz, és így tovább. Namost erre az én homorú tányéromra visszacsorgó flegma dúsabb alkoholban, mint a cefre. A tányérban összegyűlő "tócsát" alulról fűti a cefre gőze, szóval a tányér feletti térben valamivel dúsabb gőz lesz, mint a cefre felett. Lehet, hogy ez csak üres okoskodás, mert még így a keskenyebb réssel is túl nagy keveredés lesz a gőztérben, és  valójában nem lesz dúsulás  (horinál volt még ott egy acél dörzsi is), de ez a cél lebegett előttem, amikor peremmel felfelé raktam be a tányért.

Mindenesetre ártani biztosan nem árt így se, és ha olyan napom lesz, akkor beteszem fordítva, egy próbát megér :)

Előzmény: rézműves1 (76895)
stapika Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76947

És mi van ha elfelejted bekapcsolni?A forralás,súrolás?:-))

Előzmény: Ízvarázs (76946)
Ízvarázs Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76946

Én a szakaszos forgatást távirányítós konektorral oldottam meg !

Ha úgygondolom bekapcsolom , fel sem kell állnom !

Piszok menő :-)

Előzmény: kupeci (76929)
Ízvarázs Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76945

Legközelebb csak mosd el a  leégett edényt és mosogatószeres vízzel forrald , legalább egy órán keresztül !

Teljesen felázik , felpuhul ! Utána könnyen tisztárasúrolható !

Előzmény: sogi01 (76936)
firekiller Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76944

Van egy olyan verzió is a székel&zsiráfra, hogy szép szép , de otthonra nem kéne:))

Kész a cserszegi törkőm, 66 fokos lett, kis pihentetés után 50 körülire állítom bé.

Előzmény: stapika (76941)
kupeci Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76943

A székely?

Előzmény: stapika (76941)
sogi01 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76942

Lehet már vágom a zsiráf témát!

 

Nyuszika- Te zsiráf :miért olyan hosszu a nyakad?

Zsiráf: hogy jobban érezzem az ízeket ...

nyúl:  te zsiráf hánytál már???

Előzmény: kupeci (76939)
stapika Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76941

Mikor meglátta a zsiráfot,így szólt:Ilyen állat pedig nincs.

Előzmény: kupeci (76939)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76940

Jó estét mindenkinek!

Gasboth kolléga, köszönöm a dícséretet és az észrevételt.

Van oka, hogy felfelé görbül, de nincs kedvem annyit kopácsolni, jobb lenne pár kupica között megbeszélni :)

Nézetem szerint a Pistorius-tányérnál az alsó lemez nem tesz egyebet, mint hogy a korong külső átmérőjére vezeti a gőzt, hogy az minél hosszabb utat tegyen meg a hűtött felület mentén a páracsőig. Ebben a tekintetben mindegy, hogy az alsó lemez domború vagy homorú, a deflegmáció a felső, hűtött felületen megy végbe (nálam ez a hűtött felület a sisak lenne, ha vizes ronggyal borogatnám, mint Feri bá).

Előzmény: gasboth (76880)
kupeci Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76939

Zsiráf... előbb utóbb úgy is kiderül hogy fonalat veszítettem...segíthetsz!:)

Előzmény: stapika (76937)
kupeci Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76938

Hiszek ugyan a csodákban de nem vágyom rájuk:)

Előzmény: sogi01 (76936)
stapika Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76937

De attól még van zsiráf.:-))

Előzmény: kupeci (76935)
sogi01 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76936

Nekem sajna már sikerült almánál:(

Fúrógépbe befogott drótkorong csodákra képes:)

Remélem többször nem kll használnom...

Előzmény: kupeci (76934)
kupeci Creative Commons License 2012.10.07 0 0 76935

Ja és még valami. Ha a cefre elég sűrű,elég szegénykémnek egyszer újraindítani, nem hogy 2percenként!:)

Előzmény: stapika (76933)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!