Keresés

Részletes keresés

mezga geza Creative Commons License 2002.05.17 0 0 1724
Mar mint mit hasznalsz figurakhoz? Vallejot? Van megis par darabod?
Előzmény: Törölt nick (1723)
mezga geza Creative Commons License 2002.05.16 0 0 1722
Kudela László,
Jo lenne mi? Nekem is kellene de nem lehet kapni magyarorszagon sajna. Meg online boltot sem talaltam ahol lehetne kapni. Az Andrea colors is hasonloan jo csak kevesebb szin van belole. Nekem nagyon bejott. Ha kell online bolt cim ahonnan rendeltem irj.
Előzmény: Törölt nick (1721)
the soprano Creative Commons License 2002.05.15 0 0 1719
Sziasztok!
Mivel lehetne havat imitálni egy diorámán?
hirzel Creative Commons License 2002.05.14 0 0 1718
Hi nagyparna!
Menj el egy "normális" makettboltba, kérj egy humbrol katalógust, abban van használható (?) átváltótábla; lapozz vissza a topicban, van egy link (tán egy hónapja sincs) átváltótáblázatra - nincs inden színnek megfelelője és a megfelelőnek írt színek sem mindíg egyeznek - ez egy ilyen lutri; később jönnek a színek összehasonlítgatásai, x db k@ki festés és bosszankodás után kevergetés, újabb színek keresése, esküdözés különböző festékfajtákra, stb... Láttam már olyan makettet, amin nem voltak autentikusak a színek (tuti nem!), ellenben a makett jól nézett ki, sőt élethűnek lehetett mondani.
A festék típusa alapvetőan függ attól, h mire és mivel, milyen technikával használod (felület/alapozás, ecset/pisztoly). Szerintem a kezdeti időkben, amíg gyakorlatot nem szerzel, az olcsóbb makettekhez prímán megfelel az olcsóbb festék (pl. Humbrol), ha azt megtanultad megfelelően kezelni (hígítás, felhordás, keverés), jöhet a többi...
Nálunk sokféle festék kapható, csak nem mindíg, néha soha! (hülyén hangzik, mi?)... volt olyan festék, amire vártam majd egy évet... aztán kiderült, h mégsem jó arra, amit akartam :-( rendes makettboltban nagyobb választékot lelhetsz (nem reklám: a Megában van Tamiya meg Testors, a Sasban van Gunze, stb...)
Ajánlom még az alábbi címet:
http://www.fabulis.hu/f_forumok_template.php
ahol még többet megtudhatsz és nálam sokkal okosabbaktól kérdezhetsz.
Lee
Előzmény: nagyparna (1717)
nagyparna Creative Commons License 2002.05.14 0 0 1717
Koszi az eddigi tippeket, mar a masodik makettem is kesz lesz lassan.
De egyre jobban belekeverede a szinekbe. Vettem egy ujabb darabot es a szinek ModelMaster kod alapjan vannak megadva. Nezegettem egy ket tablazatot, de nem mindegyinek a megfelelojet talaltam meg. Hogy lehet kideriteni, hogy pontosan milyen szinu mondjuk Revell festek felel meg annak amit ott megadtak. Egyaltalan milyen tipusu festekeket lehet nalunk kapni? En eddig Hubrol-t meg Revell-t lattam a legtobb helyen.
read_me Creative Commons License 2002.05.13 0 0 1716
Sziasztok!

Valaki esetleg tudja, hogy az egyszerű (gagyi) pisztolynak a kb 5mm-es csavarmenet adatai (amire a levegőcsövet kell rácsavarozni) miképpen néznek ki (pontos átmérő, menetemelkedés stb)? Ennél már csak az lenne jobb, ha valaki azt írná, hogy standard komresszorkimenethez van ilyen adapter.

r_m

mezga geza Creative Commons License 2002.05.13 0 0 1715
Popeye
Azok tenyleg olcsok es kafak.

Talalos kerdes: makett vagy igazi a kepen lathato F-15-os?
Megfejtes: makett

Előzmény: Popeye (1713)
larini Creative Commons License 2002.05.13 0 0 1714
Sziasztok!
Nem tudja véletlenül valaki, hogy van-e az AMT-nek honlapja valahol?
Popeye Creative Commons License 2002.05.12 0 0 1713
Vannak az Academynek a második vh-s 1/72-es gépei, olyan 1000 körüli áron, azok nagyon megfelelnek erre a célra szerintem.
Előzmény: mezga geza (1712)
mezga geza Creative Commons License 2002.05.11 0 0 1712
Popeye,
Igen az academy nagyon kiraly csak az uj kitjei mar nem olyan olcsoak. Nemreg vettem meg az uj 1/72-es F-86F Sabre-t es 3200Ft volt. Igaz minden igenyt kielegit.
Előzmény: Popeye (1711)
Popeye Creative Commons License 2002.05.11 0 0 1711
Az alapozásnak elsősorban a festékszórásnál van jelentősége, illetve ecsettel festésnél csak egy-két színnél, mivel ilyenkor már nagyon vastag lenne a festékréteg és nem sok marad a panelvonalakból (pl. fehért ha ecsettel festesz, akkor szürkével érdemes lealapozni előtte).
Az alapozás sokkal jobb fedést és kötést ad az utána felkerülő színeknek.
Csiszolás: Érdemes beszabadulni egy barkácsboltba és venni egy finom reszelőkészletet és pár különböző csiszolópapírt. Egy tipp: én a legfinomabb csiszolás után papírzsebkendővel átcsiszolom az adott felületet, tökéletesen visszaadja a műanyag eredeti simaságát, és meglátszik, ha valahol belekarmolt az anyagba a reszelő vagy a csiszolópapír.
Előzmény: nagyparna (1709)
Popeye Creative Commons License 2002.05.11 0 0 1710
Én az Academyt ajánlanám még, mert az ő makettjeik viszonylag olcsók a minőséghez képest, jól illeszkednek a részek, csak hogy ne feledkezzünk el a sikerélményről sem, ami az elején szerintem fontos. És mi nagyobb sikerélmény egy szép makettnél?:)
A Rewell is jónak mondható ilyen szempontból, de nekik sok régi kitjük is van, amik nem feltétlenül kezdőknek valók.
Előzmény: nagyparna (1705)
nagyparna Creative Commons License 2002.05.08 0 0 1709
Hi,

Koszi az eddigi tanacsokat es tippeket. Osszeraktam az elso makettet. Egy kicsike repulot,meg ki is festettem. Azt hiszem tenyleg a gyakorlat teszi a mestert :)
Nos kozben elojott meg egy ket dolog.
Alapozas. Egy par helyen olvastam,hogy eremes egy alapszinnel lekenni, mielott a tenyleges szint ravinnenk. Ennek tenyleg akkora jelentosege van, vagy csak altalanos jotanacs, amit az fogad meg aki akar. Pontosan mi haszna van az alapozasnak?
Csiszolas. Pontosan milyen eszkozoket erdemes hasznalni? Mi az a vizes csiszolas, meg valami 2000-es csiszolopapir? Hol lehet ezeket beszerezni?

Koszi

hirzel Creative Commons License 2002.05.07 0 0 1708
Hi nagyparna!
Kezdő makettezőnek - elsősorban több olcsó, de nem rossz minőségű makettet kell összeraknia, hogy minél nagyoobb tapasztalatra, gyakorlatra tegyen szert. Ebből az következik, h ki-ki a maga pénzárcájához, lehetőségeihez igazodjék. Mivel eg ygyártó nem csak a legújabb, de régebbi fejlesztésű makettjeit forgalmazza és nem csak a régebbi, de az újabb makettek is lehetnek teljesen eltérő színvonalúak. Nem lehet megmondani, h a Revell jó-e mert van saját és mástól átvett készlete (az Iteleritől átvettet drágábban, a Dragontól átvettet olcsóbban adják!). Érdemes makettboltban vásárolni és ott kérdezni, nem játékboltban. Tény, h manapság egy profi makett nem jön ki 10e alatt (ha más nem, a kiegészítők miatt), de neked nem érdemes még annyit költened rá...
Festékek: témakör (rep.gép/helikopter/tank/autó/ motor/stb..) és idő (1.vh/2. vh/modern/stb...) szerint rengeteg eltérő festékárnyalatra lehet szükséged, márka szerint pedig esetleg arra, nmivel festesz (eleinte ecsettel), nekem van Testors, Humbrol, Revell, Gunze, Tamiya festékem egyaránt. A beszerezhetőség/színválaszték/ár/stb... tényező szintén szerepet játszik.
Bocs, ha sok volt és ha nem segített: Lee
Előzmény: nagyparna (1705)
part Creative Commons License 2002.05.07 0 0 1707
legjobb makettgyártó..?
kétlem hogy létezne ilyen, azt meg hogy kinek melyik tetszik mindenki maga döntse el.
vannak elismertebben repülőkre szakosodott cégek, vannak hajókra specializáltak, meg vannak figurás gyártók.
nekem nincsenekmegkötéseim, megnézem a makettet meg az alkatrészeit és ha tetszik jöhet is.
persze az ár is nagyon fontos szerepet játszik ebben, pl.: 10000 pénzt nem adnék egy tigris tankért az biztos.
nézőpont kérdése az egész.
énn figurákat csinálok mostnaában főleg és egyre inkább szempont, hogy ne kelljen sokat csiszolgatni, tömítgetni a munkadarabot, úgy érzem eleget kapirgáltam már az elmúlt 12 évben.
festékek:
mindenkinél szép lassan összegyűlik egy színskála amiből aztán mindent meg lehet festeni.
azonnal nem érdemes készletezni sokat, inkább lépésről lépésre kell összeszedni a kívánt színeket.
a számozás minden gyártónál egyedi, inkább ezeknek egymás közti átváltása az izgalmas kérdés.
nem mindenki szereti revellt, ezért inkább tamiyával vagy gunzéval akar festeni. ehhez kell egy átváltó táblázat és már megy is a dolog.
pár oldallal visszább valaki betett egy linket egy ilyen táblázathoz.
keverés: ha csak kicsit kell belőle csinálni, akkor orvosi fecskendőben kell, ott felrázni és kis tégyelybe kinyomni, majd rögtön elhasználni.
csak gyakran használatos kevert színekből szabad nagyobb mennyiséget tartósan bekeverni.
Előzmény: nagyparna (1705)
larini Creative Commons License 2002.05.07 0 0 1706
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni! Meg tudná valaki mondani, hogy melyik gyártó készített Star Trek ill. Alien maketteket, és hogy lehet-e itthon valahol ilyeneket kapni? Nagyon fontos lenne tudnom!! Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!
nagyparna Creative Commons License 2002.05.06 0 0 1705
Hi,

Kezdo makettezo lennek. Legalabbis szeretnek lenni, ezert bocs a lama kerdesekert.
Kerdeseim pedig:
Melyik a legjobb makettgyarto? En eddig a Revell-tol vettem harom (2 repulo,1 helikopter) makettet, ezek tetszenek, de nem igazan tudom melyik gyarto milyen helyen all minoseg tekinteteben?
Festekek! Hol van a legjobb valasztek festekekobol, erdemes-e rogton mindenbol a megfelo szint venni, vagy erdemes inkabb valami alapkeszletet osszeallitani szinekbol? A szamozas milyen rendszer alapjan tortenik?
Ha egy maketthez nem egy hanem ket szin van megadva (mondjuk 45% piros+55%kek) azt hogyan tudom a legjobban kikeverni, tekintettel az aranyokra?

Koszi a segitseget!

mezga geza Creative Commons License 2002.05.02 0 0 1704
read_me,

Le kell zsirtalanitani a makettet, majd le kell alapozni mondjuk szurkevel es csak utana fujd ra a metalizert. Utana polirozas majd ra a sajat lakkja. Amig nem szaradt meg a lakja kezzel ne tapizd ossze mert meg fog latszodni rajta.

Előzmény: read_me (1703)
read_me Creative Commons License 2002.05.02 0 0 1703
Üdv!

Komolyabb segítségre van szükségem a korábban már említett Testors féle felpolírozható festék haszálatával kapcsolatban, mivel első próbálkozásaim eredménye a siralmasabbnál is siralmasabb kategóriába került. Történt ugyanis, hogy a festés elsőre szépnek látszódott, néhány apró zsírszínű folttal, meg néhágy nagyobb festékpöttyköpettel megspékelve. Gondoltam ez még belefér, úgyis jön a polírozás az majd ad neki...
Hát adott is... Újabb, eddig nem látott fénylő zsírpöttyök jelentek meg, plusz a felület fénye is foltokban jött össze...Ja és ha tovább políroztam, újra megismerkedtem a múínyag eredeti szinével...
Ha valakinek vaolt már valami kedvező tapasztalata a festékkel, vagy rávilágít bénaságom okára, az ne kíméljen, írjon!

Előre is köszi

r_m

mezga geza Creative Commons License 2002.05.02 0 0 1702
Mekett_Elek,
En nem tudom mit. Felhomajositanal?
Előzmény: Mekett_Elek (1700)
patrona Creative Commons License 2002.05.01 0 0 1701
Petíció a MATÁV ellen!!!

Te aláírtad már???

http://MATAVsux.warez.hu

Mekett_Elek Creative Commons License 2002.04.30 0 0 1700
Aki Magyarországon makettezik, az tudja, hogy mit lát itt:
http://www.tar.hu/mekett/index.html

Patrona keze munkáját dícséri... :)))

part Creative Commons License 2002.04.23 0 0 1699
tényleg jó a link és a képek is királyak!
a figurák közül a haverom mayás diorámáját is láthatjátok ugyanitt.
tetszik hogy a kismillió figura közül ezt is felrakták a netre, talán annyira mégsem sikerülhetett rosszul.
mégis mondták a cimbinek, hogy a saját szintjéhez képest nem rossz, amit csinált...
:)))
kíváncsi vagyok ki tudott volna egy komplett maya áldozati oltárt meg egy kukoricaisten bálványt ilyen színvonalon megalkotni közülük?
már megint kesergek, pedig örülni kellene..
Előzmény: hirzel (1697)
mezga geza Creative Commons License 2002.04.22 0 0 1698
hirzel,
Kiraly a link, en meg nem ismertem.
Előzmény: hirzel (1697)
hirzel Creative Commons License 2002.04.22 0 0 1697
Hi!
Találtam egy oldalt, hátha valaki nem ismeri:
http://www.armorama.com/
ahol említik a mosonmagyaróvári versenyt, az osztráko pedig az alábbi linken mutatnak be egy csomó képet (2 oldal!):
http://www.rlm.at/start_e.htm?galerie/993/gal993_e.htm&1
Lee
Előzmény: Mekett_Elek (1695)
part Creative Commons License 2002.04.22 0 0 1696
ehhh, thx..:)
tudomásom szerint voltak ott sokkal jobb cuccok, mint az én szegényes holmijaim.
kíváncsi lennék a verseny nemzetközi visszhangjára is, mit mondanak a külföldi makettezőtársak nekik mennyire tetszett.
Előzmény: Mekett_Elek (1695)
Mekett_Elek Creative Commons License 2002.04.21 0 0 1695
Kicsit nemdizájnolt, meg kicsit prózai, de a móvári verseny eredményei itt vannak:
http://makettinfo.nikhok.hu/makett/versenynaptar/mosonmagyarovar_2002_eredmeny.html

Ja, és gratula Partnak! :)

Üdv, Mekett

mezga geza Creative Commons License 2002.04.20 0 0 1694
Popeye
Tnx!
Előzmény: Popeye (1690)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.20 0 0 1693
Biztos, hogy a Revell érdekel? :-o
Ugyanis azt szinte bárhol, ahol makettet árulnak...
Talán a Sas-ban nem, de azok úgy láttam, zárni készülnek, mert hónapok óta nincs friss árujuk :-(((

Pár hete pl. a Duna Plaza emeletén láttam.

Előzmény: Ren (1692)
Ren Creative Commons License 2002.04.20 0 0 1692
Tudja valaki, hogy Bp-en hol lehet Revell festeket kapni? (Ugy ertem, hogy ahol _biztos_ lehet, mert boltokat en is ismerek, csak most nincs kedvem mindegyiket vegigjarni :) )

Elore is koszi

emnav Creative Commons License 2002.04.20 0 0 1691
Tiszteletem Mindenkinek!

Csak érdeklődnék, hogy milyen árban vannak kompresszorok, és merre lehet őket kapni. A megfizethető kategória érdekelne. :) A segítséget előre is THX.

Popeye Creative Commons License 2002.04.19 0 0 1690
Gyönyörűek a makettek és a képek!
Előzmény: mezga geza (1686)
part Creative Commons License 2002.04.18 0 0 1689
jól látod a lényeget, matt akrillakkot javaslok végleges megoldásnak.
de a taperolást nem tolerálja egyik lakkréteg sem, előbb-utóbb kifényesedik a makett az összefogdosott helyeken.
Előzmény: Nagyis (1688)
Nagyis Creative Commons License 2002.04.18 0 0 1688
Sziasztok!

Most eppen embereket festegetek,es egy
olyan kerdesem lenne,hogy letezik e valami amivel az elkeszult modelt le lehetne fujni,hogy ne ragadjon a festek,illetve ne jojjon le?
Szoval valami matt lakszeru dolog.

Koszi
Nagyi

read_me Creative Commons License 2002.04.18 0 0 1687
Üdv!

Na ezzel kapcsolatban nekem is lenne egy kérdésem.
Én PB gázos palackról hajtom meg a pisztoly, de a gáz is lehül, mivel kitágul (ezért lesz gáz), és az előmelegített festékemet is szépen visszahűti. Lehet ez ellen védekezni, vagy marad a hideg gáz?

Előzmény: Mekett_Elek (1684)
mezga geza Creative Commons License 2002.04.18 0 0 1686
Ide feltettem 1-2 kepet amit csinaltam, sajna a verseny elotti napon elfelejtettem feltolteni a gep akujat igy az elso 20 kep utan lemerult. Tok ideg voltam mert a microdrive-re kb 1000db is rafert volna es igencsak lett volna meg mit fotozni.

Mosonmagyarovar

Koltai Péter Creative Commons License 2002.04.18 0 0 1685
Köszi a tanácsokat, kompresszorról fog menni...
Előzmény: Mekett_Elek (1684)
Mekett_Elek Creative Commons License 2002.04.17 0 0 1684
Persze, természetesen.
Csak van pár előnye, ha PB-vel töltik meg a palackot. Pl, amiért hajtógáznak is azt használják.

A (légköri) levegővel csak az a baj, ha nagy nyomással akarod használni (pl palackból kinyomva, nem kompresszorból), hogy lehűl és a benne található nedvesség kicsapódik rendesen. Meg hasonlók.

Mekett

Előzmény: Koltai Péter (1683)
Koltai Péter Creative Commons License 2002.04.17 0 0 1683
Köszi a választ...

"Tudomásom szerint azokban a palackokban PB-gáz van"
De gondolom a nagy pisztolyokhoz hasonlóan megy sima levegővel is...

Előzmény: Mekett_Elek (1682)
Mekett_Elek Creative Commons License 2002.04.17 0 0 1682
Üdv Péter!

Tudomásom szerint azokban a palackokban PB-gáz van, tehát nem csoda, ha tűzveszélyes (javítsatok, ki, ha tévednék).
És a pisztolyoknak általában 2 atmsozférától felfele kell nyomás.
Azoknak a Revelleknek szerintem kb 2,5-3,5 atm kellhet, de majd kitapasztalod úgyis.

Üdv
Mekett

Előzmény: Koltai Péter (1673)
Mekett_Elek Creative Commons License 2002.04.17 0 0 1681
Hi Patrona!

Tudtommal az a sor golyó a kumulatív lövedékek ellen van. És állítólag nagyon bevált.
Mekett

Előzmény: patrona (1678)
szappanmaradek Creative Commons License 2002.04.17 0 0 1680
Szappanmaradék !
pr Creative Commons License 2002.04.17 0 0 1679
Kedves zölDee!

Néhány évvel ezelőtt a Latruni haditechnikai múzeum makettezőjével volt szerencsém találkozni (nem fölvágás csak ez történt) és Ő azt mondta, hogy az izraeli járművek színéhez legközelebb a Humbrol 72 áll, legalábbis Ő ezt használja. Az tény, hogy valóban látni elég sok zöldes árnyalatot is azóta...(meg másmilyet is!)

Üdv: RRobi

Előzmény: zölDee (1665)
patrona Creative Commons License 2002.04.15 0 0 1678
Már rég meg akartam tudni, -és úgyérzem itt az alkalom- hogy mi halál az a sor láncos golyó a torony hátulján?????
mezga geza Creative Commons License 2002.04.15 0 0 1676
Jaj nem html csak htm

Na +1x

mezga geza Creative Commons License 2002.04.15 0 0 1675
Itt van 1-2 kep a libanoni kivonulasrol bar mostanaban a forditotja az aktualis...clik a kepre
Előzmény: zölDee (1665)
mezga geza Creative Commons License 2002.04.15 0 0 1674
Koltai Péter Creative Commons License 2002.04.15 0 0 1673
Sziasztok!

Lenne pár kérdésem ezekkel a kicsi festékszóró pisztolyokkal kapcsolatban:

1. Sima levegővel mennek? (Tescoba (tudom, a legjobb helyen... :))) ) nézegettem a Revell palackját, és rá volt írva, hogy tűzveszélyes. Ez csak a hajtógázra vonatkozik?
2. Mekkora nyomás kell neki?
3. Mennyi levegőt fogyaszt percenként?

Nem modellezésre kellene, tehát merek reménykedni abban, hogy számomra megfelelő a 3500 forintos Revell pisztoly. Inkább kisebb tárgyak festésére...

Köszönöm...

hirzel Creative Commons License 2002.04.15 0 0 1672
Hi patrona!
Ez egy olyan kérdés, amire alapvetően nem lehet egyértelmű választ adni. Vannak bizonyos szabvány szerinti színek meg vannak kopások, koszok, fakulások és ezernyi más dolog, ami befolyásolhatja a színeket. Fejből nem tudok számokat, korábbi MMM-ben meg Pm-ben is vannak erre vonatkozó cikkek, érdemes utána nézni, ha nem feledem, holnapra nézek egy-két festék kódot.
Lee
ui.: sárga - más sárga volt afrikában, mint európában, a barna árnyalata meg állítólag szintén változott, eleinte barnás, később vörösebb, rozsdás színűre.
Előzmény: patrona (1670)
hirzel Creative Commons License 2002.04.15 0 0 1671
Hi zölDee!

(mit jelent a nick?)
Ajánlom a következő címet:
http://idfmodelling.free.fr/article01.html
de az egész oldal:
http://idfmodelling.free.fr
abszolut használható mind makettek, mind referencia anyag tekintetében.
Merem még ajánlani a következőt:
http://idf-sp.tripod.com/frameset.htm
Sok sikert a festéshez!
Lee

Előzmény: zölDee (1669)
patrona Creative Commons License 2002.04.14 0 0 1670
Most viszont én kérnék egy kis segítséget.

2. VHs Német harckocsik festésére mik a legjobb szinárnyalatok? Főlg a sárga, és a barna érdekelne. Nézegettem több helyen, de elég ellentmondásosak a források...

zölDee Creative Commons License 2002.04.14 0 0 1669
DQ, patrona

Köszönöm a segítséget

Előzmény: DQ (1667)
zölDee Creative Commons License 2002.04.14 0 0 1668
DQ, patrona

Köszönöm a segítséget.

Előzmény: DQ (1667)
DQ Creative Commons License 2002.04.13 0 0 1667
Kedves zölDee

Ez nem egyszerű kérdés...
Az izr. katonaságban a tankok festése függ a szolgálati helyüktől. Pl. északon az általad említett sötét (kicsit olive) zöldet alkalmazzák, viszont a déli parancsnokságon a sivatagi környezethez alkalmazkodnak.
Én nem láttam még "kifejezetten" barnás árnyalatú izraeli tankot, pedig jó vagyok a témában... :)
A net-en láttam egy két kész merkava makettet amik eléggé el voltak színezve...
Az északi színezésre jó példát találsz a köv címen : http://www.volny.cz/merkava/img/merkava3t.jpg
Remélem segítettem

Bye

Előzmény: zölDee (1665)
patrona Creative Commons License 2002.04.13 0 0 1666
Én úgy tudom, hogy a festékgyártók már kínálnak külön izraeli cuccokra festéket. Tény, hogy fura színük van, de nem hinném, hogy zöld, inkább olyan szürkésbarna, vagy ilyesmi.
Előzmény: zölDee (1665)
zölDee Creative Commons License 2002.04.12 0 0 1665
Halihó

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Esténként egy kupac festékes üveggel a kezemben ülök a TV előtt és lesem a Közel-Kelet eseményeit. Próbálok rájönni, hogy az izraeli gépeken, Merkava, Zelda, stb milyen színű a festés.

Valamikor az Olive drab, máskor a RAF dark green üveg a nyerő. De van olyan kép, ahol szinte sötét barna szín jön át.

Mi az igazság? Milyen színt használnak most az izraeli harcjárműveken? Tudtok segíteni? Esetleg link valami aktuális képre?

Köszi

read_me Creative Commons License 2002.04.12 0 0 1664
Hello!

Volt egy régi Revell palackom, és ezt töltöm újra piacon kaphato 250ml-es pb palackról. 2 ilyen újratöltés és máris műxik a dolog. Az is igaz, hogy amit az utántöltőpalackoz adnak töltőfejet, szarra sem jó, mert műanyag és nem tömít, ehelyett kell szerezni egy gumi töltő fejet, az már jó!

r_m

Előzmény: crash__override (1656)
Ren Creative Commons License 2002.04.11 0 0 1663
Part: bocsi, csak most olvastam a hozzaszolasod :(
Reszemrol egyebkent irc-en vagy valami hasonlon is folytathatjuk :) A teuton leirast meg mindenkepp kene folytatni :)))
Előzmény: part (1662)
part Creative Commons License 2002.04.11 0 0 1662
ez a bravenet nem egy nagy csobbanás...:)
leszakadtam és se-ki, se-be.
próbálkozok, de ha nem megy akkor ennyi volt mára.

Ren: teuton leírást folytajuk ok?

part Creative Commons License 2002.04.11 0 0 1661
én benn vagyok, hahó!
gyertek hamar!
Előzmény: Ren (1660)
Ren Creative Commons License 2002.04.11 0 0 1660
Johetnetek chat-elni a makettfun.ini.hu-ra, nem vagyunk valami sokan :(
part Creative Commons License 2002.04.10 0 0 1659
http://www.tar.hu/frameset.phtml?path=/makettfun/

lépj be ide és keresd a szekciókban a figurás részt, ott van néhány hasznos tipp..:)
előtte menj a letöltés rovathoz és kattints a part figurái 2. képre.
az lesz az amit keresel szerintem.
ez a fickó a teuton lovagrend tagja volt, a szarvas sisak egyértelműen jelzi ezt.
amúgy meg utánanéztem a neten is..:)
nagyon királyul lehet festeni a köpenyt is meg a sisakot is.
ha van valami kérdésed evvel kapcsolatban bátran írj, szívesen elmondom a tapasztalataimat.

Előzmény: Ren (1658)
Ren Creative Commons License 2002.04.10 0 0 1658
Hello!

Van egy 120mm-es figuram es ennek a festesehez kernek tanacsokat. Eloszor is a figura egy lovagot abrazol, lancruha van rajta, azon kopeny meg fazeksisak szarvakkal! Valoszinuleg egy nemet lovagrand beli lovagnak fogom megcsinalni, de ez meg nem biztos. Ha valakinek esetleg lenne egy hasonlo figurarol barmilyen kepe, az ne kimeljen :)) (Foleg a sisak, ill. a kopeny festese miatt)
Masodszor nehany festesi tanacsot kernek:

En ugy gondoltam, hogy feherre alapozom (foleg a kopeny miatt, mert az feher lesz, legalabbis a dolgok jelenlegi allasa szerint), de a feketenek is lenne ertelme, pl akkor a lancinget egyszerubb lenne festeni utana.

Hogyan lehet ilyen kifenyesedett, hasznalt es koszos femfelulet hatasat elerni? A sisakon szeretnem ezt elerni.

Elore is kosz a segitseget.

part Creative Commons License 2002.04.10 0 0 1657
nagyon szívesen, igazán nincs mit.
a néha köpködésről meg talán annyit, hogy mivel ezek a pisztolyok a szórófej végén kiáramló levegő segítségével hoznak létre vákuumot és ez emeli ki az alsótartályból a festéket.
ebből fakadóan előfordulhat, hogy nem egyenletesen húz a luft és ekkor köpködhet.
van egy egyszerűbb magyarázat is:
túl sok megszáradt festék rakódott a szórófejre és környékére,és emiatt nem tud rendesen porlasztani a szerkezet..:))
Előzmény: read_me (1655)
crash__override Creative Commons License 2002.04.10 0 0 1656
Udv!

Milyen palackot hasznalsz? Es hogy toltod ujra?

Crash_

Előzmény: read_me (1655)
read_me Creative Commons License 2002.04.10 0 0 1655
Üdv part!

Köszi a jó tanácsokat, remélem így már könnyebben boldogulok. Valóban palackról megy a lég, de utántöltögetem így nem csökken a nyomás. Csak összefüggő terület festésére használom a pisztolyt, nem szükséges a vékony vonalméret, bár néha elég körülményes volt beállítani, hogy ne pöttyözzön (lehet, hogy a rossz higítástól volt?)
Mindenesetre kiváncsi leszek erre a felpolírozható festékre, úgy tudom, hogy azt még higítani sem kell...

r_m

Előzmény: part (1653)
part Creative Commons License 2002.04.09 0 0 1653
szerintem több rétegben kellene fújnod, különben megfolyhat és azt nem egyszerű javítani.
a hígításról meg általánosságban elmondható, hogy az orvosi fecskendőbe felszívott festék meg hígító
összerázása után a leeső csepp könnyen hullik és nem nyúlva zuhan le, tehát eléggé híg anyagról beszélünk.
saját tapasztalatom szerint ezt ki lehet vetíteni a többi fajta festékre is nyugodtan.
bár itt segítségül hívnám azokat a makettes kollégákat, akik rendszeresebben használnak festékszórót nálam.
azt a fajta szórót meg minél hamarabb cseréld le valami komolyabb szerkentyűre.
ez jó lesz kb. arra hogy bevakolj vele egy nagyobb felületet, de terepszín festésére már nem a legalkalmasabb.
nemtom, hogy miről kapja a luftot de ha tartályról, akkor készülj fel rá, hogy kb. fele kiürülésnél már köpködni fog a pisztoly.
ez meg marha csúnya munkát tud tenni a készülő remekműben...
Előzmény: read_me (1652)
read_me Creative Commons License 2002.04.08 0 0 1652
Üdv Mindenkinek!

Elég kezdő vagyok, és egy elég kezdő dologban szeretném a segítségeteket kérni. Nemrég vettem egy Testors felpolírozható festéket, de a szinén és az árán kívül többet nem tudok róla. Pl.: milyen vastagon kell fújni, hogy a polirozás közben le ne kopjon, mikor, mivel kell polírozni, kell-e lakkozni, ha igen mivel stb...? Sima festék ügyben is érdekelne a véleményetek, hogy (gagyi, óccsó revell) pisztollyal milyen higítással lehet szép ( narancsmentes, de fedő)felületet elérni. Tudom, hogy a higitás ahány ház annyi..., de azért csak van valami alapja ennek is.
Előre is köszi

r_m

patrona Creative Commons License 2002.04.03 0 0 1651
Flakpanzer IV "Ostwind" 1:35

SdKfz 263ról senki?

Előzmény: mezga geza (1645)
Mekett_Elek Creative Commons License 2002.04.03 0 0 1650
Ja, mégvalami Nagyis!

http://makettinfo.nikhok.hu/makett/makettabc/festekszoro/festekszoro.html
reélem, segít :)
Üdv
Mekett

Előzmény: Nagyis (1647)
Mekett_Elek Creative Commons License 2002.04.03 0 0 1649
Üdv NagyIS!

Mákod van, mert tavaly óta benn vannak az országban a Käger-utód pisztolyok (kétfunciósak és felsőtartályosak többnyire), áruk 14-17 között mozog, amennyire látom.
A Replicán és a Megában biztos vannak, de szerintem a Sason és sok más helyen is.

Soxerencsét hozzájuk
Mekett

Előzmény: Nagyis (1647)
part Creative Commons License 2002.04.03 0 0 1648
török harcos lándzsával 54mm
asszír király 120mm
rákóczi szerűség 54mm

ez az tj. tényleg húzós, de az ára is..:)

Előzmény: mezga geza (1645)
Nagyis Creative Commons License 2002.04.03 0 0 1647
Sziasztok!

Hobbi szinten epitgetek tank es repcsimaketteket.
Mostanaban ugy dontottem hogy beruhaznek egy festekszorora,es ebben kernek egy pici segitseget.
Mit kell tudni a festekszorokkal kapcsolatban?Mennyibe kerulnek?Hol lehet kapni?van valami olyan amire oda kell figyelni?stb..

Koszi
Nagyi

mezga geza Creative Commons License 2002.04.03 0 0 1646
mezga geza Creative Commons License 2002.04.03 0 0 1645
Tenyleg min ugykodtok most?
mezga geza Creative Commons License 2002.04.03 0 0 1644
patrona Creative Commons License 2002.04.03 0 0 1643
patrona Creative Commons License 2002.04.03 0 0 1642
Hali!

De nagy itt a punnyadás!:-))

Lehet kapni a piacon Sdkfz 263 makettet? Annyira megtetszett!

Friki Creative Commons License 2002.03.27 0 0 1640
OK, köszi a bíztatást. :-) Gáz, hogy 5 perc időm sincs semmire, nem hogy a modellekre... Na mindegy. Neked is minden yót, MézgaKomám! Most arabul fogok elbúcsúzni: Allahdagasszanagyraafarkad
Előzmény: mezga geza (1639)
mezga geza Creative Commons License 2002.03.27 0 0 1639
Friki,
Varunk vissza minnel hamarabb es addig is rakjal ossze jo sok mindent, azt linkeld ide majd a kepeket :-)
Csa'
Előzmény: Friki (1638)
Friki Creative Commons License 2002.03.27 0 0 1638
Cimbik,

sajnálattal tudatom Mindenkivel, hogy egy időre eltűnök a Netesek világából. A cégünk költözése miatt egy darabig nem lehetek Köztetek. Bocsesz. Na sziasztok!

macislum Creative Commons License 2002.03.26 0 0 1637
Miért nem csinálod meg saját magad?
A példánál maradva: veszel egy Revell 767-300 –ast, a törzsből eltávolítasz 21.3 mm-t a szárny előtti részről és 23.3 mm-t a szárny mögül. Majd eltávolítod a farokcsúszót (vagy a fene tudja hogyan mondják magyarul a „tail skid”-et) és kész a kovertálás 200-asra.
Megveszed hozzá a Liveries Unlimited matricáját és van egy MALÉV-os repülőd.
Előzmény: Callisto22 (1627)
reddevil Creative Commons License 2002.03.26 0 0 1636
Sziasztok!
Egyébként a Shermant is és a Tigrist is Miguel Jiménez építette. A missing-lynx tele van vele. Benne van Jorge López M930 Big Foot-ja is, ami a mostani Promodell-ben szerepel.

Nem tudja valaki véletlenül, hogy a Fabulis szállítási ideje kb mennyi? Köszi.

mezga geza Creative Commons License 2002.03.26 0 0 1635
part,
A kepen jobb egergomb click, tulajdonsagok, es ott latszodik, hogy hol talalta :-)
Előzmény: part (1634)
part Creative Commons License 2002.03.26 0 0 1634
hát ez súlyos..!
hol találtad?
Előzmény: patrona (1632)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.26 0 0 1633
Ez tetszik! :-)
Előzmény: patrona (1632)
patrona Creative Commons License 2002.03.26 0 0 1632
Ehhheheehhehehe


Azért ez nem eccerű...:-)))

part Creative Commons License 2002.03.25 0 0 1631
hali!
nézd meg ezeket a linkeket, szerintem hasznosak
lehetnek.
http://www.tar.hu/frameset.phtml?path=/makettfun/
http://makettinfo.nikhok.hu/makett/index.html
Előzmény: ToMy_ (1630)
ToMy_ Creative Commons License 2002.03.25 0 0 1630
Sziasztok!

Nem tud valaki olyan magyar oldalrol a neten, ahol a makettezes alapjaival foglalkoznak? Ertem ezalatt, hogy pl. mi az a szarazecseteles, mi az a pasztellezes, hogy lehet eletszerubbe tenni a makettet, stb...

T.

mezga geza Creative Commons License 2002.03.25 0 0 1629
patrona Creative Commons License 2002.03.22 0 0 1628
Na, ez remek.
Nem is tudtam, hogy az academy gyárt ilyesmit. Kicsit le vagyok maradva, kb 3 évig nem maketteztem, nem követtem az újdonágokat:-)))
Már csak abban kell reménykednem, hogy kapni is lehet valhol...
Callisto22 Creative Commons License 2002.03.22 0 0 1627
Aki tudja a választ, kérem irja meg az emil cimemre. Melyik makettkészitő cégnél lehet egyedi makettet rendelni? Pl.: Malév 767-200er-t ??? vagy mást. Ehyáltalán van ilyen???
reddevil Creative Commons License 2002.03.22 0 0 1626
Sziasztok!

Igen, valóban lehet már 1500 Ft körül is venni szemenkénti lánctalpat, ilyen pl. az Academynek egy pár készlete, de ez csak egy-két tankhoz gyárt (Pz. IV, Tiger I), és a minősége sem olyan jó. A Dragon úgy tudom 3500 körül van, de az is csak Sherman-hez és Königtigerhez gyárt. Én az 5000 Ft-ot a Modelkastenre és a Friumodellismora értettem, ezek viszont szinte minden típushoz gyártanak lánctalpat.

hirzel Creative Commons License 2002.03.22 0 0 1625
Hi!
Szemenkénti lánctalpat nem csak ilyen iszonyat drágán lehet szerzni, pl:
Academy műanyag: Pz IV, Tigris, M2/M3 Bradley
Dragon: M4 Sherman Rubber Chevron/Brittish Steel Chevron és minden tank készlethez is szemenkéntit ad (a féllánctalpasokhoz műkődőt!)
Kelet-Európai gyártók többsége változó minőségű de fröccsöntött műa. szemenkénti lánctalpai, pl 2 hónapja vettem a Replicában T-26-hoz valót 1450 pénzért, stb...
A Fruil tuti szép, de ha egy tank kit pl 2500-be kerül, mért adjak ki 2x annyit a lánctalpra? Persze van, aki számára a tuti makett összköltsége min. 15-20e pénz!
Lee
patrona Creative Commons License 2002.03.21 0 0 1624
Hmm, ez most meglep, hogy a fröccsöntött olyan árú, mint a fém. Ez esetben term. a fémet választanám.
Bár már arra is gondoltam, hogy az olyan lánctalpakat, mint a Pz IV, amit nagyon sok tipuson alkalmaztak érdemes lenne megvenni, és elkészíteni egy szilikongumit, amiben mondjuk egyszerre 10et ki tudok önteni műgyantából.
Ez szerintetek járható út lenne? Lánctalpat még nem öntöttem, de gondolom, hogy nem megoldhatatlan.

Mekett_Elek Creative Commons License 2002.03.21 0 0 1623
Szia!

Gunze festékeket a Sasban lehet kapni legjobb tudomásom szerint. Talán még a Replicában és a Fabulisban esélyes.

Soxerencsét
Mekett

Előzmény: reddevil (1622)
reddevil Creative Commons License 2002.03.21 0 0 1622
Sziasztok!

Nem tudjátok véletlenül, hogy melyik bpi boltban lehet kapni Gunze festéket?
Ugye ennek a gyártónak a mattja is félfényes, így fújáskor nem lesz "szőrös"?
Előre is köszi!

A lánctalpakhoz csak annyit, hogy a Modelkasten is a Friumodellismo körül van, így szerintem jobban megéri az utóbbit venni!

part Creative Commons License 2002.03.21 0 0 1621
nem igaz, én mindegyiket megnézem.
ha itt nem is, de az innen továbbmutató oldalakon biztosan találok valami hasznosat..:)
Előzmény: mezga geza (1620)
mezga geza Creative Commons License 2002.03.21 0 0 1620
part,
Csak semmi hasznat nem veszitek egyiknek sem :-|
Előzmény: part (1619)
part Creative Commons License 2002.03.21 0 0 1619
mezga kartárs nagyon jól el van látva linkekkel..:)
köszönet érte.
Előzmény: mezga geza (1618)
mezga geza Creative Commons License 2002.03.21 0 0 1618
mezga geza Creative Commons License 2002.03.21 0 0 1617
patrona,
A modelkasten gyart aszem mugyantabol de nem igazan olcsobb mint a FruiM bar lehet, hogy mashol van olcsobbert.
Szemenkenti lanctalpak
Előzmény: patrona (1616)
patrona Creative Commons License 2002.03.20 0 0 1616
Na, ez a lánctalp történet engem is nagyon érdekel(pillanatnyilag jobban, mit a figurák :-))) )
Amíg amcsi tankokat csináltam nem volt gond, azoknak olyan primitív a lánctalpa, hogy gumiból is elég élethűen meg lehet csinálni. Ráadásul ott az AFV Klub szemenkénti fröcsöntött cucca M113-hoz, és M48/M60/M88 tipusokhoz. Elfogadható áron(kb fele egy fém készletnek), remek minőségben, és még mozgott is, meg nem lett tőle 20 kiló a makett, mint a fémtől.
Esetleg van olyan cég, aki gyárt fröccsöntött szemenkénti lánctalpat német tankokhoz? Vagy valami hazai cég olcsón műgyantából?

Ujságokról annyit, hogy nekem(nekünk) itt a net, felesleges azért egy újságot venni 8 kilóért, hogy lássak benne pl. 2tankot, 1 figurát, 3 repülőt, 1 autót(utóbbi kettő meg nem is érdekel)
Ha kell valami háttéranyag, vagy csak maketteket akarok nézegetni, ott a Google képkeresője. Ez rákeres a képek nevére az általam megadott kulcsszó alapján, és mellesleg megnyitja a weblapot is, amin szerepel. Ezáltal olyan helyeket is lehet találni, amit amúgy nehéz, mert pl orosz nyelvű a honlap, stb.
Pár link, a kedvenceim közül: (hozzájárulok a leközléshez:-)))) )

http://www.twenot.nl/index.html
http://panzertracts1.tripod.com/pubs.htm
http://www.hasegawa-model.co.jp/NARITA2/Aberdeen.html
http://www.missing-lynx.com
http://armor.kiev.ua/Tanks/WWII/index.html
http://www.atthefront.com
http://home.t-online.de/home/frank.koehler/tiger.htm

Friki Creative Commons License 2002.03.20 0 0 1614
Cimbik,

megjegyzem, nem kenyerem a fikázás, és én sem szeretem, ha más fikázza pl. az én munkáimat. Sokkal inkább vagyok híve az építő kritikáknak, hisze azokból tanul az ember, és gondolom, noncs ez másképp az újságszerkesztéssel kapcsolatban sem. De azért egyvalamit le kell szögezni: az újság az elsősorban üzlet, és minden más csak azután jön. Ez már önmagában hordozza azt, hogy nem lehet mindenki kedvére tenni. Na persze ez egy nonprofit vállalkozás (?) esetében sem volna másképp, de ki akarna olyasmibe pénzt invesztálni, ami csak viszi a pénzt. Valahol a kettő közt van a helyes út: a profitorientációból vissza kell kicsit venni, az olvasóknak meg kicsit megértőbbnek kellene lenni. Hozzáteszem, egy újság önmagában az én igényeimet sem elégíti ki, na de hát azért van a Net, meg a Fórum, no meg a levelezőtársak, makkettes pajtik.

part Creative Commons License 2002.03.20 0 0 1613
természetesen leközölhetitek, ezek nem az én weboldalaim, hanem mindenkié.
nem hinném, hogy tőlem kellene engedélyt kérni a leközlésükre.
amúgy ez meg egy országos fórum, ide mindenki bedobhatja, ha lát egy klassz oldalt, hogy mások is informálódhassanak belőle.
itt külön köszönet mindenkinek, aki eddig si megdobott pár jó linkkel...:)
az újság szerkesztéséhez pedig sok sikert kívánok, és nem fogok senkit sem zaklatni többet efféle kirohanásokkal..
maradok tisztelettel..

Előzmény: pr (1612)
pr Creative Commons License 2002.03.20 0 0 1612
Ja, és köszönjük a figurás címeket, ha megengeded fel is használjuk majd őket a közeljövőben.

Üdvözlettel: RRobi

Előzmény: part (1605)
pr Creative Commons License 2002.03.20 0 0 1611
Kedves part kolléga (remélem írhatom így!?)!

Az a helyzet, hogy -én személy szerint- nagyon boldog vagyok, ha valaki elmondja a véleményét! (Én sem tudom sok esetben befogni a számat, pedig néha jobb lenne...) Ezt az utolsó mondatot kérlek ne értsd félre, mert az újságkészítők valóban csak az olvasók visszajelzéseiből tudják levonni a konzekvenciákat! Az, hogy hangot adsz a véleményednek nagyon jó dolog, mert ténylegesen lehet ez alapján formálni -valamilyen szinten- az újság(ok) tartalmi részét! Csak sajnos magyar viszonylatban (bocs az általánosításért!) nem túlságosan jellemző, hogy az "átlagemberek" (értsd. olvasók, a hobbi kedvelői, stb. /MINDEN BÁNTÁS NÉLKÜL!!!/) kultúráltan kifejtenék a véleményüket egy adott dologról! Előbb írják le valamiről, hogy sz@r, minthogy megpróbálnák végiggondolni, hogy mitől az! Vagy elmondani, hogy hogyan lehetne -szerinte- jobbá tenni! (Ami még közel sem biztos, hogy attól lesz jó(bb)!!!) Mindenki kedvére pedig úgy sem lehet tenni, bármennyire is szeretnénk!!! Az meg végképp nem segít, hogy valaki azt írja, hogy legyen mondjuk több figura! Legyen! De kifizetne érte az olvasó akár plusz több száz forintot??? Kötve hiszem! Én mindig azt mondom csináljunk 64-68 oldalas újságot vagy még bővebbet! De ha a mostanit sem veszed meg vagy nem mondod el a véleményed, hogy Neked mik lennének az ígényeid, mi nem minden esetben tudjuk azt kitalálni. Elég sokan fáradoznak azon, hogy az újságot(okat) jobbá tegyék, de foglalkozásuk alapján ők nem JÓSOK! Van egy irányvonal amit meghatároznak -persze nem biztos, hogy az a jó!-, de ha esetleg segítenétek és elmondanátok/megírnátok véleményeteket, biztos sokat vinne előre a dolgon!!!
A külföldi munkákrók (figura) annyit, hogy dolgozunk rajta, csak ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnhet! Hajót is szeretnénk, és megígérhetem, hogy nemsokára az is lesz. Addig is a türelmeteket és építő(!) jellegű kritikáitokat várjuk szeretettel a már említett címeken.

Üdvözlettel: Rácz Róbert

Előzmény: part (1606)
mezga geza Creative Commons License 2002.03.20 0 0 1610
Friki,

Hat sajna nincs ottletem. A fem lanctalpak tenyleg nagyon kiralyak talan erdemes lenne egyszer kiprobalnod, de tenyleg huzos az ara sajna :-(

Előzmény: Friki (1609)
Friki Creative Commons License 2002.03.20 0 0 1609
Cimbik!

Igaz, kissé elkalandoztunk az újságok témájába, de a kérdésem/kérésem még mindig áll:

Gondolkodtam otthon a most készülő Panzer 38t makettem lánctalpán. Tudjátok, amolyan ósdi Italeri nejlon egybelánctalp. Na mondom, ez tök gáz lesz, belógást ezzel ugyan nem produkálok, hát gondoltam, beleinvesztálok egy szemenkénti lánctalpba. Utánakérdezek a Sasban, erre mondják, hogy 5000 zseton! Hát levert a víz, és nem kicsit. Tényleg ilyen árban lehet kapni szemenkénti lánctalpszettet? Nincs valakinek ötlete, hol lehet olcsóbban ilyesmit beszerezni? Nagyon kéne. Vagy tippeket is elfogadok arra nézvést, hogy hogyan csináljak nejlon egybelánctalppal belógást. Előre is köszi.

Vadász István 2 Creative Commons License 2002.03.20 0 0 1608
Part!

A figurás oldalakat te is elküldheted az internettes rovatvezetőnek.

A Kit cimű német újság különválasztotta a témákat, de lehet, hogy bele is bukik ( pedig a németek nagyon sokan vannak).

Szerintem a figurás rovat akkor fejleszthető, ha megfelelő számú és (nemzetközi)szintű figurás lessz. Jelenleg kb 3-4 esetleg 5-6 ilyen embert ismerek, ez oszlik meg a két lap között.
Azt, hogy egy lapszámban, egy embernek több makettje is megjelenjen nem tartom jó ötletnek.

Én is jó ötletnek tartanám a külfőldi figurás szerzők közreműkődését, de tudtommal még nem jelentkezett senki. A másik, hogy a külfőldi szerzők sulyát nagyon gondosan kell mérlegelni, helyet kell hagyni a saját szerzőinknek.

A rendelést szerintem nem úszod meg, senki sem fogja a kisujjából kitalálni, hogy létezel.

Vadász

Előzmény: part (1602)
Mekett_Elek Creative Commons License 2002.03.20 0 0 1607
Üdv mindenkinek!

Csak olvasgattam az utóbbi levélváltást és felötlött bennem pár gondolat...
Nem rejtem véka alá, az a gondom, hogy már régóta, többen is mondják, hogy nem találják meg, ami érdekli őket, vagy drága, vagy mittomén, mi a gondjuk a makettező lapokkal.
Annakidején nagyrészt ezért csináltuk a weben a Makettinfót (akármilyen sz*r, nem kerül senkinek semmibe)...
Aki írt már oda (vagy akár máshova) valamit, az tényleg alkothat negatív véleményt egyes médiumokról.
Én nem akarok bántani senkit, mert valakinek tényleg az újságokra van szüksége és megtalálja bennük a számítását, de vannak, akik nem :(

Azok forduljanak bizalommal hozzánk:
http://makettinfo.nikhok.hu/
makettinfo@freemail.hu

Kösz, ha eddig elolvastad
Mekett

part Creative Commons License 2002.03.19 0 0 1606
köszönöm a tippeket nagyon informatív volt, mostmár sokkal világosabban látom a dolgokat.
talán az is egy lehetőség volna, hogy egy-két külföldi figuraépítő munkájából is szemezgethetnének az olvasók akárcsak képek alapján is, nem?
az újság szerkesztése tényleg nem egyszerű dolog,
és nem is tartozik rám a tartalom formálása..
csupán hangot adtam a véleményemnek, ami szerintem nemcsak az enyém.
a hangnemet pedig pontosan direkt ilyenre vettem, ugyanis a reakcióból ami érkezik rá le lehet mérni
hogy volt-e, lesz-e foganatja.
kiderül egy-két hónapon belül azt hiszem.
mindenesetre köszönöm a gyors választ, örülök neki, hogy nem a levegőbe panaszkodtam..:)
viszont ha az ember újságot szerkeszt, készít, akkor az egy kicsit olyan mintha közszereplést vállalna.
kritikák érhetik igen könnyen, amiket fel kell dolgozni és kideríteni, hogy mi is áll mögötte.
egyértelműbben: az előző hozzászólásom nem támadás volt és nem is csesztetés, hanem olyan javaslat amit nem nekem kellett volna igazából megtennem és nem is az olvasóknak.
ennek ellenére nagyon színvonalasnak tartom az újságot és biztosan furcsának tűnik, de visszamenőleg is elolvastam néhány számot a bennük lévő hasznos tippek miatt, sőt meg is vettem egyet-kettőt.
de továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy túl sok a HK meg a repcsi.
tényleg lehetne egy kicsivel több figura vagy akár hajódioráma is..!
maradok tisztelettel, köszönöm a figyelmet.
Előzmény: pr (1604)
part Creative Commons License 2002.03.19 0 0 1605
köszi az elismerést, vannak ott sokkal jobbak is.:)
íme egy két link figura tárgykörben, talán belefér valahol, valamelyik újságban apróbetűvel a lap alján..
remélem mindenki hasznát veszi:

http://users.stargate.net/~ftduq/instruction.html
http://www.its-alive-miniature-masterpieces.com/
http://www.lilliputmodel.com/index_ing.htm
http://www.modelfigure.com/
http://www.militarymodelling.com/pages/index.cgi
http://www.gremlins.com/index.html
http://www.sentinelminiatures.com/
http://www.pegasomodels.com/

hirtelen ennyit tudtam közreadni, jó böngészést!

Előzmény: reddevil (1603)
pr Creative Commons License 2002.03.19 0 0 1604
Tisztelt part!

Szeretnék veled ismét megosztani egy-két "műhelytitkot", ha megengeded.
Bizonyára észrevetted -bár ha nem lapozgatod a Pro Modellt nem biztos-, hogy minden témakörnek van egy ún. rovatvezetője.
Nos, a figura szekcióval valóban sokáig csehül álltunk, egészen addig, amíg meg nem találtuk ennek a témakörnek is a "szószólóját". (Ha netán megvennéd?elolvasnád majd a következő számot, majd meglátod!) Ezért eddig a kollektíva határozott (az összes rovatvezető) egy adott lapszámban szerepeltetett figura mennyiségéről, milyenségéről, stb. a rendelkezésre álló makettek alapján. Ha jól számoltam az elmúlt fél év valamennyi számában legalább 2db. -azaz kettő(!) darab-, különböző témakörbe tartozó figura szerepelt a lap hasábjain. Ez alól csak a 2002/1-es lap jelent kivételt, ahol valóban egy figura "árválkodott"! (Ennek oka az állandó helyhiány...) /Ezt is lehet nem szeretni, de sajnos így van!/ Azzal pedig sajnos nem lehet vitatkozni, hogy kis hazánkban még mindig a repülős, harcjárműves témakört kedvelők vannak a legtöbben, így kénytelenek voltunk a tartalom meghatározásánál a mérleg nyelvét feléjük billenteni. Remélem a figurákat kedvelők tábora a közeljövőben növekedni fog (az autósokkal egyetemben!) és az Ő javukra is tudjuk majd az újságot bővíteni. Ahhoz pedig, hogy ez az ország nemhogy egy, de két makettező újságot tartson el, az olvasóknak is egy kis türelemre lesz szüksége a helyes irányú fejlesztés érdekében. Nos, ehhez lenne nekünk szükségünk az építő jellegű kritikákra (amely lehet akár negatív is!), a megfelelő hangnemben és nem első sorban tálalásban!
Az észrevételeket ezúton is köszönöm!

Üdvözlettel: Rácz Róbert (rrobbie@uze.net)

Ui.: A következő lapszámban -ígérem- már az újdonságok között is fogsz figurákat találni! (...és ha a rovatvezető az internetes szerkesztő figyelmét felhívja egy-két jobb weboldalra, azokat is biztos megosztjuk a "hallgatósággal"!)

Előzmény: part (1602)
reddevil Creative Commons License 2002.03.19 0 0 1603
szia PartAli!
(remélem, érted)

legelőször is annyit, hogy jók a figuráid az újságban!
Másodszor: az igaz, hogy manapság egyre többen kezdenek figurázni, de azért még mindig a repülők+ a harckocsik vannak túlsúlyban. Nyugaton ezt a késhegyes dolgot úgy oldják meg, hogy alapból ugyanaz a kiadó 3 makettesújságot ad ki különböző témában: repülő, harcijármű, figura
Csakhogy Magyarországon ez nem jönne be,azt már szerintem nem kell ecsetelnem, miért. Szerintem akkor rendeld meg a Figurines-t, abban van elég figura... Az már más kérdés, hogy 2000 ft.

ui: megdobhatnál egy pár jó figurás oldallal!
Köszi

Előzmény: part (1602)
part Creative Commons License 2002.03.19 0 0 1602
arra azért kíváncsi volnék, hogy a figurás részek melyik oldalán hullottak le ennek a bizonyos késnek, amin az élén táncolnak a szerkesztők.
hiszen olyan jelentéktelen a figura termés a nagyvilágban.
ezekkel a nyamvadt tankokkal meg repcsikkel már
dunát, tiszát, bodrogot lehet rekeszteni.
figurás cikk meg jó ha számonként egy(1) akad ezekben a makettes újságokban.
éppen néztem a legújabb promodellt..
az újdonságok rovatban egyszer sem esik szó figurákról..!
nemcsak tankokból meg repülőkből áll a makettezés.
ja, elfelejtettem a kamionokat meg az autókat, bocs..!
figurák..? kit érdekel!
itt van a helyette a legújabb,PZ4,5,6,9,stb..übermegapanzerkampfwagen, meg a
f1-6,7,8/j/k/l/stb repcsi.
többek között ez az oka, hogy nem veszem egyik makettes újságot sem, ugyanis már herótom van ettől a begyöpösödött harckocsi meg repcsi imádattól.
ezek remek témák de már nagyon unalmasak.
ha más érdekel, lehet előfizetni a külföldi makettező magazinokra.
a másik meg mintha az interneten is csak repülős honlapok léteznének, legalábbis a pronodell szerint.
nekem meg tele van a linktáram jobbnál-jobb figurás oldalak linkjeivel.
érdekes..
ezt nem rossz szándékból írom, hanem építő jellegű kritikaként.
lehet vele egyetérteni, szidni, stb..
na ennyi..
part Creative Commons License 2002.03.19 0 0 1601
az volna a lényeg, hogy ne kelljen rendelni..:)
Előzmény: Vadász István 2 (1600)
Vadász István 2 Creative Commons License 2002.03.19 0 0 1600
Part, Friki!

A régebbi számokat szerintem jutányos áron meglehet rendelni.
érdeklődjetek a szerkesztőségben vagy a megadott emilen.
Vadász

Előzmény: part (1599)
part Creative Commons License 2002.03.19 0 0 1599
frikinek tök igaza van.
nekem is kellenek régebbi számok..:)
szerintem nem rossz újság kár, hogy kicsit kevés benne a horgászásról szóló írás.
vagy a halászat? midig összekeverem a kettőt.

-:)))))
de most komolyan:
a promodell régebbi számai egy részének átadásával mecénázhatná a sanyarúbb sorsú makettezőket (leginkább partot).
szerintem ez remek ötlet és egyre jobban tetszik,
főleg az utolsó kitétel..:)

Előzmény: Friki (1598)
Friki Creative Commons License 2002.03.19 0 0 1598
Üdv, Mr. ProModell!

Én igazából nem tudok véleményt alkotni a lapotokról, mert bár ezzel talán nagy elmaradottságomról teszek tanúbizonyságot, mégis bevallom, nem lapoztam bele egyetlen ProModellbe sem. Igaz, én nem is fikáztam sosem az újságot. :-) Na de ami késik, nem múlik, egyszer csak eljut hozzám egy példány. (Esetleg ha küldenél nekem egy-egy korábbi számot, csak úgy, hogy belekukkantsak, Nektek meg felfogahtó volna reklámfogásképpen.)

Na de amit mondani akarok: szerintem semmiből sem lehet visszafejlődni, még az ember saját szintjénél rosszabb cikkekből is lehet tanulságokat levonni, pl. hogy mit hogyan nem akarunk csinálni, meg ilyenek. És ne mondja senki, hogy van olyan profi, hogy már nem tudnak újat mutatni. Jó pap holtáig tanul. Mellesleg nem csak profi makettesek léteznek, hanem vannak ám szép lassan fejlődő kezdők, vagy kevésbé profik. [ Friki itt magára gondol. :-) ]

Kinek mi a véleménye?

Előzmény: pr (1597)
pr Creative Commons License 2002.03.19 0 0 1597
Tisztelt egybegyűltek!

Először is elnézést kérnék azoktól a nyertesektől, akik még nem kapták meg a Pro Modell 2002-es első számát, de a szerkesztőség átköltözése miatt az adminisztració egy kicsit lelassult. A jövőben ezt megpróbáljuk mihamarabb pótolni! Engedjétek meg, hogy néhány észrevételt tegyek az elhangzottakkal kapcsolatban:
- az, hogy az újság két hetet csúszik- véleményem szerint- egy kicsit erős. Ha jól megfigyelitek az impresszum alatt mindig az szerepel, hogy: megjelenik xy hónap végén. Ami ugye azt jelenti, hogy 26-28-adika körül, mint ahogy ezt a gyakorlat is mutatja. A mostani csúszásnak (ami 7 nap volt) az az oka, amit bizonyára sokan (?) észrevettek, hogy immár 52 oldalon jelenik meg és ez a tervezésben jelentett eg kis többletmunkát. Ez a késedelem prózai oka!
- Hogy "repülős" lenne az újság? Nem gondolom, mert ha valaki veszi a fáradtságot, hogy megszámolja hány ilyen vagy olyan téma van benne, kb. azonos számértéket fog kapni. (Persze ettől lehet eltérés, de mi szinte patikamérlegen egyensúlyozva próbáljuk a harcjárműves, repülős, stb. rovat kedvelőit kielégíteni!)
- Inkább visszafejlődni lehet belőle? Hát ezekkel a kritikákkal vajmi keveset lehet kezdeni!!! Jól esne egyszer (valamennyi újságkészítő nevében!), ha végre valaki konkrét észrevételeket közölne és ezt nem nyílvános fórumokon belekiabálná az éterbe, hanem venné a fáradtságot és a promodell@freemail.hu címen tenné meg. Biztos "méltóztatnánk rá válaszolni" !!!
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

Tisztelettel: Rácz Róbert, a Pro Modell magazin egyik munkatársa

Ui: Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett.
Kérdéseiteket szertettel várjuk a fent említett címen.

Előzmény: reddevil (1593)
Friki Creative Commons License 2002.03.19 0 0 1596
Srácok!

Gondolkodtam otthon a mostkészülő Panzer 38t lánctalpán. Tudjátok, amolyan ósdi Italeri nejlon egybelánctalp. Na mondom, ez tök gáz lesz, belógást ezzel ugyan nem produkálok, hát gondoltam, beleinvesztálok egy szemenkénti lánctalpba. Utánakérdezek a Sasban, erre mondják, hogy 5000 zseton! Hát levert a víz, és nem kicsit. Tényleg ilyen árban lehet kapni szemenkénti lánctalpszettet? Nincs valakinek ötlete, hol lehet olcsóbban ilyesmit beszerezni? Nagyon kéne. Vagy tippeket is elfogadok arra nézvést, hogy hogyan csináljak nejlon egybelánctalppal belógást. Előre is köszi.

gyuribá Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1595
***
A szokásos 100-1200 -as vizes előcsiszolás
~1 perc
***

Természetesen 1000-1200 akart lenni :)

Előzmény: gyuribá (1594)
gyuribá Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1594
Polír ügyben nekem a legjobban ez vált be:

A szokásos 100-1200 -as vizes előcsiszolás
~1 perc

1500-as vizes utáncsiszolás
~1 perc

Krómtisztító nedves vattával (itt már áttetsző lesz a felület)
~1-2 perc

Száraz vatta vagy pzs, vagy WC-papír.
~3-5 perc

Kis felületen a leggyorsabb, de nemrég egy Porsche GT1 1/24 szélvédőben "gyárilag" levő elég durva karcnyomot is sikerült szépen eldolgozni.

Egyre nagyobb felületet jó megdolgozni a sérülés körül, hogy az "akció" szélén keletkező körkörös nyomok ne maradjanak meg a végén.

Gy

reddevil Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1593
Kudela László!

Szerintem ha azt mondták, hogy 1 éves, akkor biztos az. Még én sem kaptam meg a mostani számot, pedig már tudtommal megjelent! Ma is azt hittem, hogy az van a postaládában, de miután kivettem, rájöttem, hogy az a Modell és Makett volt!

Előzmény: Törölt nick (1591)
reddevil Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1592
Vadász István!

A válaszod jogos, én is tudok tanulni a cikkekből, de nem mindegyikből!
Én elsősorban harcijárműveket csinálok, így inkább azokra értettem (nézd meg a PM 2000/2 számában a 25. oldalt), de azt is mondtam, hogy azért vannak benne tök jó dolgok pl. ugyanebben a számban a Famo.
Egyébként azt is hozzá kell tennem, hogy szerintem ebben az újságban a repülőkre nagyobb hangsúlyt fordítanak (kép, szöveg). Mondjuk az AN-2 cikkből lehet mit tanulni. 3 számon keresztül boncolgatták. Ilyen minőségben kellene tesztelni a harckocsikat is!
A felinduláshoz annak is köze volt, hogy tényleg nem szoktam időben megkapni az újságot!

Előzmény: Vadász István 2 (1587)
Maz Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1590
Nitró, durvábbaknak kromafág.
Előzmény: part (1589)
part Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1589
tisztelt egybegyűltek!
makettező olajfestéket szerintetek mivel lehet tutkóra kimosni egy festékszóróból..?
meg ecsetből is..
jelige: "minden megoldás érdekel"
part Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1588
hihi..:)
ez jó volt, de igaz..:)
Előzmény: Vadász István 2 (1587)
Vadász István 2 Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1587
Red devil

Nagyon örülök, hogy olyan magas szinten műveled a hobbit, hogy a PM-ből már nem tudsz tanulni. Figyelmedbe ajánlanám a 2000/5-ös szám MiG-3 összeépitését a kabintető polirozásának telsajátitásának céljából.

Vadász

Előzmény: reddevil (1576)
Vadász István 2 Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1586
ManDark

Vizes polirpapir 1000-es utánna 1200-as utánna 2000-es majd Tamiya vagy Gunze polirpaszta. Az idegbogyeszt elfelejtheted, kb 10 perc az egész.

Vadász

Előzmény: Brutalis Harmonia (1577)
Friki Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1585
MÉZGAKomám,

passzolom, hogy aktuális-e még a Wittman. Rákérdeztem pedig én is, de ugyanannyi választ kaptam én is, mint Te. :-)

Előzmény: mezga geza (1584)
mezga geza Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1584
Szerintem meg jo otlet, hogy Friki kollega ide nyomta a kepeket, legalabb nem olyan szaraz igy a topic :-)

Friki,
A cimbidnek mar nem aktualis a vitman? Nem irt...

mezga geza Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1583
Friki,
Nekem negyon tetszenek, a lovakkal kapcsolatban meg osztom a tobbiek velemenyet. A kamo tenyleg nagyon ott van a szeren. Nekem is valami ilyesmit kene csinalnom 120mm-ben :-)
Előzmény: Friki (1568)
mezga geza Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1582
reddevil,
Koszi az eszreveteleket.
Igen a foto foleg kihangsujozza a festek szemcsezettseget ami akril tamiya x-11 volt. Jobb valasztas lett volna valamelyik testors polirozhato fem vagy a tamiya ts-29. Na majd legkozelebb.

A lovag cimere andrea dry transfer matrica amit szinten elrontottam mert nem 'olvasztottam be' rendesen a kornyezetebe. Mentsegemre szolgaljon ez volt az elso 54mm figuram es elso dry transferes proba is.

Előzmény: reddevil (1567)
Friki Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1581
Hali, CIMBIK!

Szóval a két lovasomról a véleményeitek nagyjából tükrözik is a valóságot. A lovak tényleg nem a legjobbak, az arcokon is van mit javítani. Igazából a kamuflázsra koncentráltam, az érdekelt igazán, ez meg is látszik a maketten. A próbababás ill. sterilségre utaló megjegyzéseket viszont nem tekintem 100%-osnak. Ugyanis a szerszámok mindegyike meg van csinálva a legapróbb csattig, a csízmák koszolva vannak, ha ezt is jól megnézi a néző. Na persze azért köszi az építő kritikákat, minden tanácsot hasznosítani fogok.

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1580
Lehet, hogyott maradnak, de -elvileg- a lakk betölti őket, így a fénytörésük azonos lesz a környező műanyagéval... Legalábbis ezért átlátszó a cuccos, amikor vizes. A fogkrémet viszont kipróbálom.
Kösz,
MD
Előzmény: reddevil (1578)
patrona Creative Commons License 2002.03.17 0 0 1579
Mandark: El lehet, de előte vegyél be egy levél gyugtatót!:-)))
Szóval ha nagyon mélyek a karcok, először vizes 1000-es 1200-as papírral csiszold ki őket, ügyelve, hogy ne csak ott csiszolj, ahol a karc van, hanem néha térj át az érintetlen felületekre, nehogy a vége az legyen, hogy van egy gödör a kabintetőn.
Utána egy vattapamacsra nyomj egy kevés fogkrémet(nekem az Amway vált be legjobban), nedvesítsd meg, és kezd el polírozni a felületet. 1-2 óra múlva jó is lesz. Soxor ellenőrizd, hogy jó e már, ne dolgozz feleslegesen.
Sok sikert!.-))
Előzmény: Brutalis Harmonia (1577)
reddevil Creative Commons License 2002.03.17 0 0 1578
ManDark,
Elvileg fel lehetne újra polírozni, de ez eddig nekem nem sikerült. A fényes lakk meg szerintem nem ér semmit. :-( Attól a karcolásnyomok ugyanúgy ott maradnak.
Előzmény: Brutalis Harmonia (1577)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.03.17 0 0 1577
Egy kabintető becsiszolásánál sajnos a nem kívánt helyre is elért a csiszolópapír, így kissé ködös lett. El lehet valahogy tüntetni a csiszolásnyomokat? (Benedvesítve ugyebár újra átlátszó lesz -működne ez mondjuk fényes lakkal is?)
reddevil Creative Commons License 2002.03.16 0 0 1576
Írtam a Promodellnek egy ímélt, kiváncsi vagyok, hogy egyáltalán méltóztatnak-e visszaírni.
Egyébként sokból kimaradtam, mik vannak benne? Habár már nem is tudom, minek rendelem, ebből max. visszafejlődni lehet, legalábbis ami a cikkeket illeti. Néha azért van benne egy-egy jó dolog.
Bocs azoktól, akiket megbántottam ezzel!
Előzmény: Törölt nick (1575)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.16 0 0 1575
Én kb. két-három hete vettem meg.
Előzmény: reddevil (1574)
reddevil Creative Commons License 2002.03.16 0 0 1574
Nem tudom, nektek jár-e a Promodell, de nekem még mindig nem jött meg!Az ujságárusoknál mikortól kapható? Már kezdem unni, hogy amióta megjelent ez az újság, mindig késik min. 2 hete. A mostani számnak is február végére volt kiírva a megjelenés dátuma.

Vagy az előfizetők le vannak szarva?

part Creative Commons License 2002.03.16 0 0 1573
aki széplovat akar látni ( csinálni ) vegye meg a pro modell legújabb számát.
nem szoktam mások munkáit futtatni nagyon, de ez eléggé pofás.
mondjuk a készlet is meglehetősen jól faragott, de ezt meg is kell tudni csinálni.
ez jó kiindulási alapot teremthet a későbbi munkákhoz.
macislum Creative Commons License 2002.03.16 0 0 1572
Teljes mértékben egyetértek patrona-val (szuper, nagyon jó, de "döglött", stb.)
Annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy nekem legelőször az tűnt fel, hogy olyan az egész összeállítás, mint ha felöltöztetett kirakati bábuk ülnénk a lovakon.
Ez szándékosan így készült?
(Remélem nem Te vagy a top flight főszerkesztője)
Előzmény: Friki (1568)
patrona Creative Commons License 2002.03.16 0 0 1571
Friki: Nagyon jó!
Külön gratula a camouflage-hoz. Én 120mm-ben festettem ilyet, és így mis majd kifolyt a szemem, mire megcsináltam. Nagyon jól sikerült!
Viszont ha egy kis kritikát megengedsz: A lovak, meg a felszerelési tárgyak kicsit "döglött" színűek. Tehát csak egy árnyalatot használtál rajtuk(bár lehet, hogy ez csak a fotó miatt lácik így) A világosabb szineket sötéttel, a sötéteket világosalérdemes lenne szárazecsetelni, még így utólag is talán.
De mégeccer gratula!
Előzmény: Friki (1568)
forwhom Creative Commons License 2002.03.15 0 0 1570
forwhom Creative Commons License 2002.03.15 0 0 1569
Ha jól látom, mindenki elkezdte a lapját mutogatni:) Miért nem külditek be a

MakettFun

-nak a fotókat? Végülis Ti tudjátok! De ha még esetleg valaki nem tudna erről a lapról, akkor kukkantson be!

Friki Creative Commons License 2002.03.14 0 0 1568
Hali, Cimbik!

Erről kinek mi a véleménye? Én csináltam! Mondjuk a fotókat nem, ezért maguk a fotók nem olyan yók. Na de ami rajtuk van! Az már más tészta. :-) Mélben várom az építő kritikákat!

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]


[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]


[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]


[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]


[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]


[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]


[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]


reddevil Creative Commons License 2002.03.14 0 0 1567
mezga geza!
Az oldalad megnéztem, tetszik a fotók minősége, felbontása,a makettekhez lenne egy-két kérdésem.
Mondjuk a verdákhoz nem értek,de a merci szerintem nem direkt szemcsés... mivel fújtad? A másik kérdés az, hogy lovagon a cíemer milyen módszerrel van felfestve, ha egyáltalán festetted?

Azért még tetszik az egész! :-)

reddevil Creative Commons License 2002.03.14 0 0 1566
cOSTIV!
Megnéztem még1szer, most már tényleg király!
Megérte az az egy éjszaka!
mezga geza Creative Commons License 2002.03.14 0 0 1565
En sem vakuval csinaltam, hzanem lampaval de a fenyes kocsikon zavaroan tukrozodik.
FUJI Finepix 6900Z rulez!
Azert te is dobj ide egy linket ha lesznek uj kepeid az F1-eseidrol tobbek kozott az ominozus f1-2000 -rol :-)
Előzmény: Mini-F1 (1564)
Mini-F1 Creative Commons License 2002.03.14 0 0 1564
Pont azért irtam, mert tudtam, hogy G2-d van! :)
Figyelek itt is, ott is...
Én is gyakran úgy csináltam a fényképeket, hogy nem a fényképezőgép vakuját, hanem egy nagy fényerejű külső lámpát használtam és fehér környezetbe állítottam a makettet. Így elég jó minőségű macro felvételeket is lehet csinálni, amin tényleg látszik minden hiba és minden bravúros ecsetvonás is.

FUJI Finepix 6900Z is rulez! (nekem ez van) ;)

Előzmény: mezga geza (1563)
mezga geza Creative Commons License 2002.03.14 0 0 1563
Mini-F1,
Koszi a biztato szavakat!
Verdak is lesznek meg csak nem tudtam idaig meg normalisan lefenykepezni oket. En is G2-essel csinaltam a kepeket es ugye arra nem tudtam rarakni polar szurot, hogy ne csillogjanak annyira. Mindegy marad majd a photoshop.
Ok lesznek macro kepek is majd :-)
Előzmény: Mini-F1 (1562)
Mini-F1 Creative Commons License 2002.03.14 0 0 1562
Nagyon tetszenek a makettjeid, bár a figurákhoz nem értek, de jól néznek ki, még több autós képet viszont szívesen nézegetnék!

Amiatt ne aggódj, hogy csak képek vannak, így garantáltan nem tereli el semmi a figyelmet a lényegről. A dizájnolást, meg html-buherálást hagyd meg azoknak akik ahhoz értenek, ők biztos nemtudnának ilyen szépen festeni.. :)

Csinálhatnál több MACRO felvételt is.

G2 RULEZ

Előzmény: mezga geza (1558)
mezga geza Creative Commons License 2002.03.14 0 0 1561
Előzmény: mezga geza (1558)
mezga geza Creative Commons License 2002.03.14 0 0 1560
Jaj de bena vagyok, azert is berakom jol...
Előzmény: mezga geza (1558)
mezga geza Creative Commons License 2002.03.14 0 0 1559
Bocs a linket elb@sztam az elobb :-O
Helyesen:
Előzmény: mezga geza (1558)
mezga geza Creative Commons License 2002.03.14 0 0 1558
cOSTIV kollegan felbuzdulva en is szeretnem ha megneznetek a most alakulo homepage-m, igaz majdnem csak kepek vannak de azert orommel varom az epito jellegu kritikat mind a maketteimel mind a site-al kapcsolatban.
ltom74.fw.hu
Előzmény: cOSTIV (1556)
mezga geza Creative Commons License 2002.03.14 0 0 1557
cOSTIV,
Igy mar kiraly.
Sztajlsiit rulez!
Előzmény: cOSTIV (1556)
cOSTIV Creative Commons License 2002.03.14 0 0 1556
Hi!

És már el is készült az új oldal. Remélem most már nem lehet benne kifogásolhatót találni (linkek színe a szöveggben esetleg), legfeljeb a tartalmat de az már a legkevesebb. Nézzétek meg ujra. plz!

Gracias!

cOSTIV Creative Commons License 2002.03.13 0 0 1555
Kösz az építő ötleteket!
Előzmény: reddevil (1554)
reddevil Creative Commons License 2002.03.13 0 0 1554
cOSTIV!
Én is egyetértek mezga gezaval, de szerintem az a kék háttér a hasonló színű címmel nem igazán nyerő. Jobb lenne vmi világosabb, egyszerűbb háttér, és a cím tűnjön ki. A menüpontok is jobban néznének ki, ha egyszínűek lennének.

Nem akartam lefikázni, csak hát a hibákat hamarabb lehet észrevenni!
Egyébként nem a külcsín, hanem a tartalom a lényeg.
Sok sikert a további finomításokhoz!

Előzmény: mezga geza (1553)
mezga geza Creative Commons License 2002.03.13 0 0 1553
cOSTIV,
Nem rossz, de nekem az egyszerubb dizajnok jobban bejonnek. Jobban szeretem az egyszinu hatteret es a kevesbe harsany fontokat. De amugy a menuk meg minden klassz.

Ja es tobb es nagyobb kepet :-)

Előzmény: cOSTIV (1552)
cOSTIV Creative Commons License 2002.03.13 0 0 1552
Hi!

Lenne egy kérésem bár nem pont ide tartozik! Csinálok egy weblapot, címe : MaszaTomy. A lap témája főképp a készülő hajómról a Le Soleil Royal-ról fog szólni! Nézzétek már meg ha lennétek olyan szivesek és mondjátok meg milyen : sz.r-e vagy sem! Persze még nincs kész!

Gracias!

reddevil Creative Commons License 2002.03.12 0 0 1551
Part!
Ha berakod a képeket a fórumba, akkor jó, de ha nem, akkor ha tudod, küldd már el nekem arra a emilcímre,amit megadtam.
köszi
Előzmény: part (1548)
forwhom Creative Commons License 2002.03.12 0 0 1550
nagy jó part!!!!!
mezga geza Creative Commons License 2002.03.12 0 0 1549
Mar nagyon varjuk :-)
Előzmény: part (1548)
part Creative Commons License 2002.03.12 0 0 1548
hurrá, sikerült beszkennelnem a makettes fényképeim nagyobb részét..!
tisztelt címzettek és másolatok!
nemsokára élvezhetik a műsort..!
mezga geza Creative Commons License 2002.03.12 0 0 1547
Friki,
Meg mindig nem jelentkezett a cimbid...lehet, hogy mar nem aktualis?
Előzmény: Friki (1542)
part Creative Commons License 2002.03.09 0 0 1545
veszel egy romos hűtőszekrényt és arról
leszede(te)d..:)
vagy használtpiacon vagy bizikben szétnézel...
Előzmény: Törölt nick (1544)
reddevil Creative Commons License 2002.03.07 0 0 1543
CCS!

Már én is kipróbáltam autókompresszorral, de az igazat megvallva nem ér semmit. Nagy nyomást bír, viszont kevés mennyiségő levegőt fúj. Kb. 5 perc alatt felfújod az autógumit, utána max 1 percig tudsz festeni. (Ecsettel tovább! :-)) Szerintem felejtsd el a minikompresszort, vagy normálisat vegyél (25000-ből nem jössz ki!) vagy alakíts át egy hűtőgépkomresszort. Nekem is az utóbbi van, Egy pár ezer forint ráfordításával szupi lesz!
Sok sikert!

Friki Creative Commons License 2002.03.07 0 0 1542
Igen, néha szokása napokkal később válaszolni egy mélre.
Előzmény: mezga geza (1541)
mezga geza Creative Commons License 2002.03.07 0 0 1541
Friki,
Szerintem igen de az utolso levelemre nem valaszolt a cimbid.
Előzmény: Friki (1540)
Friki Creative Commons License 2002.03.07 0 0 1540
MÉZGA!

Összejött a Wittmannos üzlet?

reddevil Creative Commons License 2002.03.06 0 0 1539
Sziasztok!
Mikor szoktatok chatelni? Milyen időpontokban?
forwhom Creative Commons License 2002.03.06 0 0 1538
Sajna igen...

Ne aggodj lesz ez máshogy is:)

mezga geza Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1536
Kudela László
En tervezem, de mint csak szemlelodo.
Valaki nevez valamit?
Előzmény: Törölt nick (1535)
CCS Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1534
Helló Mindenki !

Keresek megvételre Revell 1 funkciós szórópisztolyhoz kompresszort. A szóba jöhető darabok : hűtőgépkompresszor, mini kerékfújó kompresszor (220 V-osra átalakítva), eredeti gyári "makett" kompresszor.
Ajánlatokat magánban várok. A helyszínre utazok érte.
Köszönettel:
CCS

mezga geza Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1533
Friki,
Engem erdekel a dolog. Havert megdobom 1 maillal.
Előzmény: Friki (1532)
Friki Creative Commons License 2002.03.04 0 0 1532
Halisztok, Cimbik!

Figyi, egy cimborámnak van egy 120 mm-es Michael Wittman Figurája, kifestetlenül, összerakatlanul. Érdekel valakit? A haver nem egy nyerészkedő típus, szóval szerintem baráti áron megszámolná bárkinek a cuccost. Válaszokat az alábbi mélcímre várja:

panzergrenadier@mail.datanet.hu


Szasztok!

forwhom Creative Commons License 2002.03.03 0 0 1531
csá!

jaja a MakettFun chatje kissé besz*rt, de a treforton nem látok ebben az időben senkit. csak mot értem volna rá, mivel utaztam.

Hali!

part Creative Commons License 2002.03.03 0 0 1530
gyertek a trefortra, itt vagyunk páran..
part Creative Commons License 2002.03.03 0 0 1529
hát nem tudom, hogy én vagyok-e elátkozva de nem tudom megnyitni ezt a chatablakot a makettfunon..
tegnap ellenőriztem az üzemképességet és mindent rendben találtam.
most meg semmi..:(
el vagyok keseredve nagyon..!
part Creative Commons License 2002.03.01 0 0 1528
ha pillanatragasztót használsz csakis loctite minőséget szabad választani, ugyanis a többi hitványabb ragasztó az egy idő után elporlik..
röhejes, de ez van..
amit ferrobandival ragasztottam az szétesett hamar, amit loctite-al az meg nem.
ilyen egyszerű lett számomra a képlet...:)
ja, és felváltva használom a zselés változatát meg a folyékonyat.
a zselés az nagyon király, legszívesebben mindenhová azut nyomatnám, de sajnos ehhez kissé drága..!
a többiből meg szerintem nagyon cool a revell tubusos meg tűs ragasztója, mert nagyon pofásan lehet őket sorjázni a teljes száradás után.:)
Előzmény: patrona (1523)
CCS Creative Commons License 2002.03.01 0 0 1527
Köszönet mindenkinek, aki eddíg segített és a kérdéseimre "részben" választ adott.
CCS
patrona Creative Commons License 2002.02.28 0 0 1526
Ehehe
Azt nem tettem hozzá, hogy csak azért nem, mert nem lenne hova tenni, meg qrva sok pénzembe kerülne. Amúgy szivesen építenék diorámákat(pár kissebbet már csináltam így is), a leomlott házak meg különösen érdekelnek a kihívás miatt. De majd ha egy rózsadombi viláába költözöm, megvalósítom álmaim:-))))
Előzmény: part (1525)
part Creative Commons License 2002.02.28 0 0 1525
de kishitű lettél..:)
Előzmény: patrona (1524)
patrona Creative Commons License 2002.02.28 0 0 1524
Tényleg jó ez a kép.
romos épületből elég nagy a választék, biztos lehet találni hasonlókat. De én semmi pénzért nem kezdenék bele egy ilyenbe:-)))))
Előzmény: CCS (1517)
patrona Creative Commons License 2002.02.28 0 0 1523
CCS: Tapasztalataim szerint ha oldószeres ragasztót használok akkor tök mindegy, hogy lekaparom e, úgyis feloldja a festéket is, és egybeolvaszt mindent a műanyaggal(persze csak ha olajos festékkel kentem) Viszont ha pillanatragasztóval ragaztok festett alkatrészt, az könnyebben leesik, mivel a festék leválik a felületről. Akkor érdemes kaparni.

A kompresszorról fogalmam sincs, én a hűtőgépesre esküszöm:-)) Bár már kezdem unni, hogy 10 perc után pizzát lehetne rajta sütni:-))))

CCS Creative Commons License 2002.02.28 0 0 1522
Bocs, elfelejtettem: Olajjal festek, ha ez számít valamit is.

CCS

Előzmény: CCS (1519)
mezga geza Creative Commons License 2002.02.28 0 0 1521
Ez a kaparos dologot szerintem csak muanyagragasztonal es az epoxy ragasztoknal kell csinalni, a pillanatragasztoknal tok mindegy, hogy festve volt vagy sem. De az utobbinal erdemes fujogatni, hogy ne marja meg a goze vagy gozmentes CA-t kell hasznalni :-)
Előzmény: CCS (1519)
CCS Creative Commons License 2002.02.28 0 0 1520
A MOHAA képet én nem akarom megcsinálni diorámának,nem is tudnám. Csak azt akartam sugallni, milyen szép lenne egy ilyen dioráma.

CCS

Előzmény: part (1518)
CCS Creative Commons License 2002.02.28 0 0 1519
Még mindíg ÉN !

A Csináld Magad : Makettépítés könyvben
azt írják, hogy festett alkatrészeket NE ragasszunk össze, hanem előtte karajuk le a festéket ott, ahol ragyasztani szeretnénk.
IGAZ EZ, vagy HAMIS ???
Most kezdtem életem első makettjét (Saab Viggen sk37). A pilóta üléseket, és minden hozzátartozó kütyüt lefestettem, majd beragasztottam (a festéket ragasztóztam) őket a megfelelő helyre.
De jó ez így, vagy egy idő után szétesik. Nem akarok próbatörést csinálni ! Nem merem ezzel a módszerrel tovább folytatni, míg egy szakember közületek nem válaszol. Nektek valahogy jobban hiszek, mint a fent nevezett könyvnek.
Egyébként ha már itt tartunk, lakkozott alkatrészeket lehet összeragasztani ? vagy a pilóta ülést nem kell lakkozni. Mert ugye a helyére rakva, már kicsit macerás a lakkozás.
Köszönettel:
CCS

part Creative Commons License 2002.02.28 0 0 1518
hát ha ezt akarod megcsinálni, akkor sok sikert hozzá..! :))
ez eléggé komoly kihívás bárkinek azt hiszem..
a figurák még hagyján, de a sok romos épület..az igen!
én speciel csak azért nem reagáltam a kompresszoros kérdésre, mert fogalmam sincsen hogy kell ilyesmiket barkácsolni..:)
Előzmény: CCS (1517)
CCS Creative Commons License 2002.02.28 0 0 1517
Hi !

Az 1514-es hozzákérdezésre eddíg nem sokan
jelentkeztetek. ?!

Ezt a képet kellene egy diorámának megcsinálni.
www.robix.hu/800_frenchvillage.jpg

Üdv:
CCS

pr Creative Commons License 2002.02.27 0 0 1515
Sziasztok!
Az a pletyka terjed, hogy állítólag a Milába jött Humbrol festék. Szóval- ha minden igaz- megint lehet majd végre maketezni.
A hír nem megerősített, még...
Üdv: Robi
Előzmény: cOSTIV (1514)
cOSTIV Creative Commons License 2002.02.27 0 0 1514
Hali!

Nekem is van egy ilyen kompresszorom, igaz javítás céljából de ugy emléxem ,hogy kb 12 amper az áramfelvétele ! Trafó helyett szerintem célszerűbb egy kocsiból kiselejtezett aksit használni!

NA CSÁ!

Amugy én egy Soilel Royalt építek éppen (1/100-as) és igencsak lassan haladok mert SEHOL nem tudok venni (Eger) Middle Wodd és Dark Wood színű festéket és ez borzalmas, hümmm, hümmm! Nem tud valaki egy online boltot ahol tudnék rendelni Rewell vagy Humbrol festéket persze kishazánkon belül!!

Előzmény: CCS (1513)
CCS Creative Commons License 2002.02.27 0 0 1513
Kedves Makettezők !

Segítség !!!!
Tegnap láttam a TESCO-ban minikompresszort 2600-5000 HUF-ig. DE EZEK MIND 12 Voltosak, szivargyújtóról működők.
A kérdés : hogyan lehet egy ilyet átalakítani, hogy egy Revell egyfunkciós szórópisztolyt használni tudjak vele. Kezdve ugye az átalakítást ott, hogy milyen 220/12 V-os trafó kell, hány amper-os ???
Kell-e még közbeiktatni valamilyen levegőszűrőt a
pisztoly és a kompri közé ???
Hogyan lehet megoldani a tömlőcsatlakozást a pisztolyhoz.
Bocs ha hosszú lettem. Aki készített/készíttetett
már ilyet kérem segítsen.
Köszönettel:
CCS
Egy érdekes linket találtam, lehet rajta csemegézni: www.origoplaza.hu/makettpiac

forwhom Creative Commons License 2002.02.26 0 0 1512
Cso Laci!

Nemreg vettem egy konyvet, a cime: 12 nap majusban. Repulos tortenetek vannak benne, es repuloszazadok.

Jo kis konyv.

Mekett_Elek Creative Commons License 2002.02.26 0 0 1511
Laci: Az attól függ, hogy miről akarsz írni.
Ha általában a háborúról, akkor egy rakat könyvre lesz szükséged.
légiháborúról: Griehl: a légi háborúk története
ezt tom ajánlani.

Mekett

Előzmény: Törölt nick (1510)
patrona Creative Commons License 2002.02.25 0 0 1509
Friki: Igeeen, az volt. Még van is belőle egy kevés:-)))
A lánctalpszínen nem veszünk össze. valahol neked is igazad van, mert valószínűleg a tavaszi időszakban a sűrű essőzések miatt sokkal rozsásabb volt a lánctalp. Aztán nyáron, a poros út lekoptatta:-))
Amúgy a háború vége felé is voltak kézzel festett járgányok. Főleg Jagdtieger, és Königstieger, amiket még akkor gyártottak. További érdekességük, hogy a gyárban nem festették le őket, hanem csak a korrózióvédő festést kapta meg, és így lettek kiszállítva a csapatokhoz. Aztán ott tábori körülmények között foltozták be őket, de egyből az alapszínre(vöröses, cink alapú festék) foltoztak sárgával, és zöldel.

Én is most festem a német tankom(Elefant) A kerek pöttyöket papírsablonnal festem, mert a pisztolyom már szar, és nem fúj szépen. Kb 5X5 Cm-es papírdarabok közepére egy-egy külömböző átmérőjű lukat vágtam, és ezt a sablont kb 3 centire a felülettől tartva fújtam meg a foltokat. Nagyon szép lett, szinte túl szép, mert hihetetlen vékony ltt az átfedés.

HERCEG Creative Commons License 2002.02.25 0 0 1508
ren, egy csomó 5let van szóró vételre, csak olvass néhány oldalt vissza...
Ren Creative Commons License 2002.02.25 0 0 1507
Koszi a tippeket :) Ugy latom, hogy nem uszom meg egy jobb festekszoro beszerzeset... Ezt terveztem is csak hat ugye nem eppen olcso :)

Akkor fel is teszem a kovetkezo kerdest: milyet erdemes venni? (esetleg hol?)

Elore is koszi a valaszokat

Előzmény: Friki (1506)
Friki Creative Commons License 2002.02.25 0 0 1506
Hali, REN!

Figyi, a Patrona által említett Humbrol lánctalpszínt már nem gyártják (egyébként 173-as volt a száma ha jól tévedek), de amúgy valóban amolyan rozsdaféle színe volt. Én mindenképp rozsdaszínt javaslok lánctalpra, lehet a natúr vörösrozsdát is megjeleníteni lánctalpon is, de kellenek fémesen csillogó fényes részek is a lánctalpra, ahol a láncszemek súrlódnak, vagy kerekekkel érintkeznek, meg egyéb ilyen helyekre.

II. vh.-s német sárga alapú harckocsikra csak festéktüsszentővel nyomass zöld meg barna foltokat. Nem volt a színeknek éles kontúrjuk, és ennek reprodukálására csak a szórókütyü alkalmas, abból is olyan kéne, amivel lehet egész apró pöttyöket fújni (már ha rám hallgatsz). Nekem sajna nincs festéktüsszentőm, nem is festek 1943 utáni német harckocsikat, mert ecsettel semmiképp se lehetne őket valósághűre csinálni.

Előzmény: Ren (1500)
patrona Creative Commons License 2002.02.24 0 0 1505
Azért egy poros lánctalp is elég látványos. Nem feltétlenűl kell összedzsuvázni, főleg, ha méregdrága szemenkénti fém cuccról van szó.
A szar gumit jobb eltakarni kosszal:-))))))
Előzmény: Popeye (1504)
Popeye Creative Commons License 2002.02.24 0 0 1504
na igen:)
én a második lánctalpamat már italeri metallizer steal blueval lefújtam, aztán a sártól és a hótól ugyse látszik már belőle semmi:) Az elsőnél még szenvedtem a rozsdával és a finomságokkal:)
Előzmény: patrona (1503)
patrona Creative Commons License 2002.02.24 0 0 1503
Hó előállításáról van egy jó cikk a Pro Modellerben, Tigris koktél címmel. Egy jégbe szakadt Tigrist ábrázoló dioráma.
Ha jól emléxem, a srác(valami spanyol virtóz) először finom homokot ragastott a felületre, majd azt bekente ragaszóval, és jött rá egy réteg szódabikarbóna. Bár szerintem az is jó megoldás, ha ecsettel fefesjtjük a homokréteget, és a még meg nem száradt festékbe szórjuk a szódabikarbónát.
A Tamiya hó spray nekem új, erről még sose hllottam, biztos nagyon frankó.

Lánctalpfestéshez a Humbrol gyárt egy festéket Track color névvel. Ez gyakorlaital gozsdaszínű, ami nem túl valószínű, mivel a lánctalp egész felülete folyamatos dörzsölésnek/kopásnak van kitéve.
Én valamilyen sötét színnel(pl antracit, vagy nagyon sötét szürke) utána a földel érintkező felületet, valamint belül, a futógörkők által koptatott részeket egy puha grafitceruzával bedörzsölöm. Ezáltal kifényesedik, de nem lesz olyan valószínútlen ezüst színe, mintha fémfestékkel csinálnám.
De tulajdonképp tök fölöslegesen strapálom magam, mert a végén úgyís annyira összesaazom agyaggal, hogy alig látszik a lánctalp, nemhogy a színe:-)))

part Creative Commons License 2002.02.23 0 0 1502
tamiya hóspray..nagyon király eszköz havat csinálni..!
vagy szódabikarbóna, porcukor meg só keveréke..
ezt csak hallottam, nemtom hogyan kell összeállítani őket, hogy ott is maradjanak..:)
Előzmény: Ren (1500)
Ren Creative Commons License 2002.02.22 0 0 1500
Hello!

Bocsi a lama kerdesekert, de eleg kezdo vagyok
Harom kerdesem lenne:

1. 2. VH-s nemet harckocsi mintazatat szeretnem festeni (homokszin szeru alapon zold es barna foltok), de nincs rendes festekszorom, csak olyan amivel nagyobb feluleteket lehet festeni. Raadasul a foltoknak elvileg nem is eles a konturja...

2. Lanctalp festese?

3. Ho utanzasa jarmuvon (tehat csak nehany kisebb csomo/folt)

Elore is koszi

CCS Creative Commons License 2002.02.22 0 0 1499
1500 !!! bi-bi-bii
CCS Creative Commons License 2002.02.22 0 0 1498
1499 !!
CCS Creative Commons License 2002.02.22 0 0 1497
1498 !

A METRO-ban egy 36 cm hosszú helikopáter állítólag
1500 HUF

CCS

CCS Creative Commons License 2002.02.22 0 0 1496
Tisztelt Nagyérdemű !

Elolvastam az összes topicot.
Sokat tanultam belőlük.
Két kérdésem lenne.

1 .Érdemes-e a METRO-ban makettet venni ???
(jóval olcsóbb mint bárhol)
2. A TESCO-ban láttam egyfunkciós szórópisztolyt.
3500 HUF. Érdemes megvenni ???

Üdv:
CCS

Mekett_Elek Creative Commons License 2002.02.21 0 0 1495
Üdv!
Modellezésben a Mega Modellen kívül még jó a Deák Modell Sport, és van a Budafoki úton egy
Az alábbi címen megtalálod a pontos adatokat:
http://www.nik.hu/makettinfo/makett/boltok.html

Még jópár bolt van a listában. ami modellezéssel is foglalkozik.

Sok szerencsét
Mekett Elek

HERCEG Creative Commons License 2002.02.21 0 0 1494
Tevepajti, tuti meg fogod találni az arany jános metróállomásnál lévő boltot (bajcsin van...), mer ha feljössz a metrótól, akkor csinálsz egy ilyen cseles 360-fokos forgást, és tuti be fog villanni egyszercsak a nagy kirakat és a piros kék logo... A bolt egyébként az állomással szembeni oldalon van... A keleti MM viszont már nem ilyen 1x-ű mekközelíteni, de rc modell ügyben a bajcsin lévő üzletük a nyerő (persze érdemes a másikat is megnézni), mer van egy ilyen ex-versenyző srác és valszeg készségesen segíteni fog mindenben.
Friki Creative Commons License 2002.02.21 0 0 1493
TevePajti, itt vannak a Tamiya két pesti boltjának a telefonszámai, ezzel az infóval talán jobban boldogulsz: (06-1)332-55-67 (Bajcsi Zs. út), és (06-1)351-78-96 (Thököly út)
Előzmény: Teve55 (1491)
patrona Creative Commons License 2002.02.21 0 0 1492
Huhh, most így fejből nem tudom a pontos címet.
Egy van a 3as metró Arany jános utcai megállójától nem messze, meg egy másik, a Keletihz közel. De majd holnap megkeresem a nejlonszatyrot, amin rajtavan:-))))
Előzmény: Teve55 (1491)
Teve55 Creative Commons License 2002.02.21 0 0 1491
Kosz a valaszt. Mar csak azt kerdeznem, hol van Mega Modell bolt? A telefonkonyvben 1et talaltam, az szegedi, hogyha tudnal irni budapestit, az jo lenne.
Előzmény: patrona (1490)
patrona Creative Commons License 2002.02.20 0 0 1490
Teve55: A Mega Modell boltokban elég sok RC cucc van, éremes ott érdeklődni, értenek is hozzá.
De ne számíts valami egyszerű, és olcsó dologra:-)) De talán a repülő nem olyan vészes, de egy helikopter az már egy kisebb vagyon.
Teve55 Creative Commons License 2002.02.20 0 0 1489
Sziasztok. Teljesen lamer vagyok mindenfele modell temaban. (Pubertas koromban raktam ossze nehany cseszlovak modellt, aztan osszemazoltam temperaval :). Most lattam videon taviranyitott repuloket es nagyon megtetszett. Kicsit utananeztem a neten es mindenhol azt irtak, hogy profi segitseg nelkul lehetetlen elkezdeni. Csak amerikai oldalakat talaltam, magyart egyet sem. Tudnatok irni vmit a temarol, hogyan lehet elkezdeni, hol van (ha van) klub, letezik-e helikopter, ilyesmik. Elore is kosz.
Karika1177 Creative Commons License 2002.02.20 0 0 1488
ez nem gyenge
Előzmény: patrona (1487)
patrona Creative Commons License 2002.02.19 0 0 1487
Na, az ígért Paris Gun képek:
Diorama by Lewis Pruneau, Foto by Francois Verlinden
The verlinden way Volume VI
(új ablakba nyílnak, ha minden igaz)
01
02
03
04
patrona Creative Commons License 2002.02.17 0 0 1486
Nem, én ezt jobban meg tudnám csinálni:-))))
Amúgy van egy ilyenem, de az az M 110, rövidebb csővel.
A dioráma alap meg a Verlindentől kapható, de ez a szerencsétlen elég sivárra készítette el. Sehol egy ember, vagy bármi.
Előzmény: part (1485)
part Creative Commons License 2002.02.17 0 0 1485
ezt te csináltad..?
Előzmény: patrona (1484)
patrona Creative Commons License 2002.02.17 0 0 1484
Ha nem is Párizs ágyú, de ez sem kicsi:-))))
Mekett_Elek Creative Commons License 2002.02.17 0 0 1483
A Trefin (irc.trefort.net) is most csináltunk egy makettező csetet (#makett), ahová mindenkit szeretettel várunk

Mekett

patrona Creative Commons License 2002.02.17 0 0 1482
Part: OK, megpróbálom bescannelni, bár kicsit macerás, mert a kép három oldalnyi szélességű(olyan, mint a Playboyban a középső poszter:-)) )
Amúgy van egy másik Párizs ágyús dioráma, ahol a pályaudvar épülete van megépítve az ágyú köré. Olyan, mint nálunk a Nyugati PU. Na attól majdnem lehidaltam, de sajnos az a magazin nincs meg.
Éljenek a megalomán makettezők!:-))
Előzmény: part (1480)
part Creative Commons License 2002.02.17 0 0 1480
http://dizzy.library.arizona.edu/images/USS_Arizona/links.shtml
köszi, nekem is megvannak a képek , de a másik amit említettél az nincsen.
tehát nem vagyok ellene a szkennelésüknek..:)
Előzmény: patrona (1479)
patrona Creative Commons License 2002.02.17 0 0 1479
Part: Az a Perarl Harbouros kép, ami azon a honlaopn van, egy sorozat része. Nekem megvan a többi is egy Verlinden kiadványban. Háááát, elég húzós!
Ha kell, bescannelem neked a többit is.

Amúgy ezekben a Verlindenkönyvekben vannak egyébnyalánkságok is. Pl mond az valakinek valamit, haogy Párizs ágyú? Ennek a makettje 1:35ben, páályaudvarral együtt, és hasonlók.
Viszont Verlinden papa diorámái elég gagyik ezkehez képet. Látszik rajtuk, hogy csak azért készültek, hogy a termékeket reklámozza vele.

Előzmény: part (1457)
patrona Creative Commons License 2002.02.15 0 0 1478
Miért jó nekik, hogy ide-oda költözgetnek??? Ezt sose fogom megérteni. Na mindegy, lényeg, hogy megmarad.

HERCEG Creative Commons License 2002.02.15 0 0 1477
Amen...

Egyébként nemvágom. Shaky étterem hol van pontosan?

mezga geza Creative Commons License 2002.02.15 0 0 1476
sas-al kapcsolatban rrobie mestert idezem:
"Aggodalomra nincs ok, a bolt nem szűnik meg, csak (már megint) átköltözik a másik oldalra, a Shakespeare étterem mellé, szembe a Galériával. Így minden közelebb lesz 10-20 méterrel! :)))))))))))))))))))))))))))))"
Előzmény: HERCEG (1473)
mezga geza Creative Commons License 2002.02.15 0 0 1475
Nem tudjatok hol lehetne beszerezni 1/15 vagy 1/16 -os meretaranyu panzerfausthoz matricakat?
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.14 0 0 1474
Van rá egy tizesem ;-)
:-(
Előzmény: HERCEG (1473)
HERCEG Creative Commons License 2002.02.14 0 0 1473
Neeeeemmmmlehet igaz!!!
Srácok milenne, ha összedobnánk a Zs-t rá? ;))
Mnemomic Creative Commons License 2002.02.14 0 0 1472
köszi a segítséget mindkettőtöktől!
Előzmény: patrona (1466)
Friki Creative Commons License 2002.02.14 0 0 1471
Na neeee... Mindjárt hasba harapom magam... Ez rossz hír.
Előzmény: Törölt nick (1470)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.14 0 0 1470
:-(
A Sas Military egyik ablakán a köv. feliratot láttam ma:
"Az üzlet bérleti joga átadó"
:-(
patrona Creative Commons License 2002.02.13 0 0 1469
Annyit tudok, hogy a Pecsa(Petőfi Csarnok) szabadtéri bolhapiacán(szombat-vasárnap) sok helyen lehet kapni. Abban már nem vagyok biztos, hogy cserélni is hajlandók e.
Előzmény: Kipper (1467)
part Creative Commons License 2002.02.13 0 0 1468
passz..
nekem van még néhány medzsóm, de semmi pénzért nem válnék meg tölük...:)
Előzmény: Kipper (1467)
Kipper Creative Commons License 2002.02.13 0 0 1467
Sziasztok,

Látom, hogy Ti itt ennél jóval profibbak vagytok, de hol lehet (83 előtti) Matchbox autókat csereberélni?

Előre is köszi.

patrona Creative Commons License 2002.02.13 0 0 1466
Mnemomic: Önts egy vékony gipszlapot, aztán tekerj össze egy jó durva csiszolópapírt(mondjuk 60ast), és ezt görgesd végig a felületen. Qrva jól fog kinézni!
part Creative Commons License 2002.02.12 0 0 1465
át kell guberálni a sóderrakást, vagy öntsél gipszet, abból meg lehetne csinálni frankón!
vagy sztirollapot finoman fölérdesíteni csiszpapírral és az lenne a flaszter.
Előzmény: Mnemomic (1463)
Mini-F1 Creative Commons License 2002.02.12 0 0 1464
MezgaGeza:
Az MP4/13-at élvezet volt megcsinálni, műszakilag szerintem nagyon ott van a szeren, nem véletlenül lett világbajnok.
Nagyon megköszönném neked, ha szólnál, ha látsz egy Lotus 99T-t, mert ez jelenleg a legnagyobb vágyam. (Egy fekete JPS Lotus-t akarok belőle faragni, a matrica-készltem már megvan hozzá)
Persze mindenkitől szivesen veszem a tippeket, hogy hol látott ilyen sárga csodát!

HERCEG:
a Mini-F1 weboldal frissítése egy jó ideje szünetel már, mert az autók összerakására sincs nagyon időm, nemhogy az oldal aktualizálására. Pedig még manapság is nagyon sokan látogatják, végülis az összegyűlt kép és hír anyag soha sem évül el, minden F-1 makett építőnek segítségére lehet később is. Ezen okból felajánlottam a MakettFun szerkesztőinek is, mikor indultak, hogy lehetne ez a Forma-1 szekció, de azt a választ kaptam, hogy irjam át oda a cikkeket, meg ilyesmi. Erre viszont nincs energiám, meg őszintén az design nem volt méltó a Mini-F1 hírnevéhez. Bocs ha OFF volt az utolsó néhány mondat!

Előzmény: mezga geza (1450)
Mnemomic Creative Commons License 2002.02.12 0 0 1463
Hi!

Vettem egy 1968-as Lotust 1:18-ast. Sajnos tartó nincs hozzá így majd apám csinál neki egyett. Úgy szeretném megcsinálni hogy a tartó aljára-kis vitrinféle lenne fakerettel körbe üveggel és majd a fakereten lesz egy réztábla felirattal-szeretnéke olyasmi kavicsot rakni mintha baetonon menne. Ilyet hol szerezhetek?-jó kis lapos aprók kellenének.

Fűvet is rakok bele az nem gond mivel a villanyvasútomhoz az van :)

Olyan megoldás is érdekelne hogy hogyan lehet megcsináni ezt a dolgott másképpen mintha betonon menne.

part Creative Commons License 2002.02.12 0 0 1462
tényleg klassz ez a link..:)
Előzmény: Friki (1459)
HERCEG Creative Commons License 2002.02.12 0 0 1461
Patrona hozzám is elküldhetnéd!
Thx
Kisbuta Creative Commons License 2002.02.12 0 0 1460
Köszönöm, megkaptam.
Előzmény: Kisbuta (1458)
Friki Creative Commons License 2002.02.12 0 0 1459
FORWHOM! (És mindenki, akit érdekelnek a II. vh.-s német kézifegyverek...)

Ezt az oldalt nézd meg német csúzlik témájában! Fotók, technikai adatok.

http://www.military-collections.com/weapons.html

Kisbuta Creative Commons License 2002.02.12 0 0 1458
El tudod nekem küldeni, ha mondok egy e-mail címet? nem azt, ami az adatoknál szerepel...
Előzmény: part (1456)
part Creative Commons License 2002.02.12 0 0 1457
na ettől majdnem beszartam:
http://www.customdio.com/minfamy.htm
van egy ugyanilyen fényképem pearl harborról, az alapján csinálta a csávó..
háát, ez tökéletes..!
part Creative Commons License 2002.02.12 0 0 1456
hehe..!
nekem műkszik..!
Előzmény: Kisbuta (1455)
Kisbuta Creative Commons License 2002.02.12 0 0 1455
Közben megnéztem, hibás a zip....
Előzmény: patrona (1453)
Kisbuta Creative Commons License 2002.02.12 0 0 1454
Szia!

Letöltöttem, hirtelen nem sikerült kinyitnom, de otthon még megkűzdöm vele.

Köszi...!

Előzmény: patrona (1453)
patrona Creative Commons License 2002.02.11 0 0 1453
Helló!

Nos itt az ígért cuccos. Házi fotómaratás, és műgyantaöntés. Jó szórakozást!:-)))

HERCEG Creative Commons License 2002.02.11 0 0 1452
Hi serácok, trefin van egy jó kis makettes szoba #makett (hihetetlen de így van:), nemrég indult gyertek ha van kedvetek
mezga geza Creative Commons License 2002.02.11 0 0 1450
Mini-F1,
Ha kesz lesz, lesz rola kep. Canon G2 rulez ;-)
Most az MP4/13-at csinalom.
Nem emlekszem, hogy lattam volna lotust de majd megnezem ha arrafele jarok.

Előzmény: Mini-F1 (1434)
Kisbuta Creative Commons License 2002.02.11 0 0 1449
gondolatolvasó :-)))
Előzmény: patrona (1448)
patrona Creative Commons License 2002.02.11 0 0 1448
OK, de ne számíts egy túl egyszerű technológiára.

Amúgy milyen makettet akarsz csinálni? Valami különlegességet, kiszériás sokszorosítással, a' la Botond Modells?

Kisbuta Creative Commons License 2002.02.10 0 0 1447
arra is lehetne egy szavazatom? Modellt illetve makettet szeretnék csinálni, csak még a technológiát kell kiválasztani...
Előzmény: patrona (1446)
patrona Creative Commons License 2002.02.10 0 0 1446
OK, holnap megcsinálom.

Amúgy van cikk házi fotómaratásról is, azt is szívesen megcsinálom, ha kell valakinek.

Kisbuta Creative Commons License 2002.02.10 0 0 1445
Utóbbira. Igencsak érdekelne.

Előre is köszönöm

Előzmény: patrona (1443)
part Creative Commons License 2002.02.10 0 0 1444
persze hogy érdekel minket a cikk!
feltélenül szkenneld be!
ha mást nem is, engem biztosan érdekel a dolog..!
Előzmény: patrona (1443)
patrona Creative Commons License 2002.02.10 0 0 1443
Fröccsöntésre, vagy műgyantaöntésre gondolsz?
Mert ez utóbbiról volt egy illusztrált cikk a Modell és Makettben. Ha gondolod bescannelem neked.
Előzmény: Kisbuta (1441)
Kisbuta Creative Commons License 2002.02.10 0 0 1441
Sziasztok!

Esetleg valakinek nincs tapasztalata vagy használható irodalma makett illetve modellöntéssel kapcsolatban?

Minden segítséget megköszönnék,

Kisbuta

part Creative Commons License 2002.02.10 0 0 1440
- mi volt hisosima neve az atombombázás előtt..?
- hirodimbdomb
:))
Előzmény: Törölt nick (1437)
patrona Creative Commons License 2002.02.10 0 0 1439
Én úgy tudom, hogy a Neoflex a karosszérialakatosoknak lett kitalálva. Legalábbis ők használják a legtöbbet. Mellesleg lehet vele bármit tömíteni. Próbáltam már pár kimondottan makettekhez gyártott pasztát, de messze ez a legjobb.
HERCEG Creative Commons License 2002.02.09 0 0 1438
Sziasztok!

Nemkell fikázni a tudatlanságom miatt, de a neoflex az kifejezetten makettezésre kitalált anyag? Egyáltalán mire való?

Minif1: a neveddel fémjelzett site-od el van ásva, vagy csak egy nagy fejlesztés előtti csend uralkodott el felette? ;)

Kudilaci: mikor lesz lekközelebb makettfun irc? Szeretnék majd veled egy-két szót váltani makettfun ügyben... Esetleg icq?

patrona Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1436
Mini F1: Én láttam egyet. Itt figyel az egérpadomon:-))))

Újból nekiveselkedtem a neoflexes zimmeritnek, most egész jól sikerült. Nem hígítottam fel, így sokkal jobban szuperált, bár az egyenletes réteg kialakítása még így sem egyszerű, főleg a széleknél.

Előzmény: Mini-F1 (1435)
Mini-F1 Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1435
Ja, és mégegy kér(d)és Géza!

Ha abban az üzletben volt Ferrari F-1, akkor jól feltételezem, hogy az átlagnál komolyabban foglalkoznak F-1-es kocsikkal? Én egy Lotus 99T-t hajtok, de sajnos már nem gyártják :( Nem emlékszel véletlenül, hogy láttál volna a polcokon egyet...biztos jól körülnéztél. Én magam is megtenném de vidéki lakos lévén erre sajnos nincs lehetőségem.
A többiekhez is szól, hogy ha valaki, valahol netalántán látna egy ilyen szép sárga (Camel) Lotus versenyautót, legyenszíves szóljon nekem! Előre is nagyon köszi, örök hála minden makettező pajtásnak!

Mini-F1 Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1434
Gratulálok Géza!
(Azt nem mondom hogy maga tiszta gyagya, hisz az a Kriszta, de már sejtem, miért Mézga)
Bocs, mindenkitől ezért a kis eszetlen kihágásért, de nem hagyhattam ki, hiszen tényleg nemrég vettem meg az az F-1 2000-est, ami Japánból került Mézga kartárs-hoz és most megint vett egyet. Kíváncsi vagyok azt végre összerakja-e és ha igen akkor szeretném látni is! (Casio Digicam rulez!)
Előzmény: mezga geza (1405)
patrona Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1433
Vadasz Istvan: A Neoflexet már próbáltam, de nagyon híg, és ragad a kézhez. Ha hagyom száradni, akkor előbb a külseje szikkad meg, de a belseje puha marad.
Kenni se nagyon lehet egyenletesen, és itt a lényeg a minnél vékonyabb réteg. Az eredeti is max 1 centi vastag volt, ami 35re lekicsinyítve elég kevés.

Mezga Geza: Kipróbálom azt is, csak adja az ég, hogy legyen nekik. Qrvásul ki van fosztva az az üzlet:-((((

Előzmény: Vadász István 2 (1432)
Vadász István 2 Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1432
patrona!
Az anyag amit keresel (tetszik vagy sem ) a Neoflex
Vadász
Előzmény: patrona (1429)
mezga geza Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1431
Vagy lehet keszen is kapni zimmeritet a kulombozo tipusokhoz csak az a baj, hogy majdnem annyiba kerul mint a makedt. De ha van ra keret ez a leggyorsabb megoldas.
Előzmény: patrona (1429)
mezga geza Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1430
patrona,
Akkor a MILIPUTTY a te 'embered'. A sasban lehet(et) kapni.

Olyan mint a gyurma es beton kemenyre szarad. Nagyon jo en ezt hasznalom majdnem mindenhova.

Előzmény: patrona (1429)
patrona Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1429
Mezga Geza: Azt már megtaláltam, de az ott leírtak nekem nem túl szimpatikusak. A felhigított neoflex ecsettel felhordva elég gázosul hangzik, nem vállalnám be, mert egy kissebb idegösszeroppanás lenne a vége:-)))

hamba: Na ez az, hogy melyik tömítőpaszta olyan sűrű, mint egy gyurma. Mert elolvastam egy csomó külföldi fórumot, és ott is erről gagyognak, hogy sűrű anyaggal kell dolgozni. Nekem van két komponensű Tamiya Epoxy Puttym, de az meg túl kemény, és írtó rideg, és törékeny, mikor megszárad.
Tehát igazából már csak az anyagot kellene megtalálni, a technológiával tisztában vagyok.

MentalKiller Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1428
Sziasztok!

Kerdesem az volna, hogy vegignezegetve a topicot szinte "csak" makettezok hozzaszolasai olvashatoak. En autos modellezo vagyok, es azon belul is az 1/5 ös kategoriaban, vagyis jo nagy modellel nyomom. Ha valakinek mond ez valamit reaglajon, hogy olvassa, hatha tudunk beszelgetni errol a modelltipusrol is.

Koszi es udv mindenkinek,
MentalKiller

Friki Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1427
Hopp, elb*sztam. Na majd talán most:

http://tnt.eqnet.hu/~fabulistrade/public_html/magazin/magazin.php


Szóval itt, és azon belül a tartalomjegyzék.
Friki Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1426
Hoppá, Srácok, láttátok, a MakettFun-ról ír a Fabulis Makett Magazin! Há nem semmi... Nem gondoltam volna... :-) Tök sirály! KudiLaci, Forwhom, ménem mondtátok ezt eddig?

href="http://tnt.eqnet.hu/~fabulistrade/public_html/magazin/magazin.php">http://tnt.eqnet.hu/~fabulistrade/public_html/magazin/magazin.php


és ott a tartalomjegyzékben meglelhető a cikk a MakettFun-ról, aki még nem látta volna.
Friki Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1425
Oké, így már tudom, mi az a cimerit, csak névről nem tudtam, mi lehet. Egyébként tényleg kerámiából volt, ma is főképp kerámiához hasonló anyagokból készítik, de ezek nyilván amolyan ipari szintetikus kerámiák, nagy szilárdsággal, és egyéb jó tulajdonságokkal.
Előzmény: hamba (1424)
hamba Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1424
szia patrona,

őrült nagy szerencséd van, mert bár ezer éve abbahagytam már a makettezést, most valamiért mégis erre tévedtem, úgyhogy talán tudok neked segíteni :-)
Szóval a lényeg: nem emlékszem már a nevére, volt valamilyen tubusos pasztám, a lényeg, hoyg valami olyan anyagot használj, amivel olyasmi, mint a gyurma, és utána megköt (bocs, de tényleg régen volt...)
na ebből az anyagból csinálsz a felületeknek megfelelő kis pacnikat, és szépen felragasztod. majd fogsz egy csavarhúzót, aminek széles a feje, és szépen benyomkodod :-)) aprólékos szar munka, de királyul néz ki utána :-))
remélem sikerült érthetően elmagyarázni, ha nem, szólj.
a zimmerit egyébként azt a célt szolgálta, hogy a mágneses aknák ne tapadjanak rá a tankra, mert ez eredetileg valamilyen kerámia volt, vagy mi a túró.
üdv,
Hamba

Előzmény: patrona (1421)
mezga geza Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1423
Itt egy masik forum, a fabulisos, itt mintha lett volna valamelyik topicban szo a zimmerit kesziteserol

De ha itt nincs akkor a miszinglinksz-en vagy a hiperszkejlen az ariklek kozott biztos van

Előzmény: patrona (1421)
Friki Creative Commons License 2002.02.08 0 0 1422
Lerántom a leplet műveletlenségemről, nem érdekel, ki mit szól: én azt se tudom, mi az a cimerit. :-)

FORWHOM: Oké, akkor első lépésként beszkennelek Neked egy képet, amelyen szinte minden német csúzli rajta van, de főképp a legismertebbek. Majd jó nagy felbontással csinálom, hogy ki tudj majd nagyítani egyet-egyet, amelyik érdekel, de készülj fel, nem lesz kis méretű a jpg... Jövő héten várhatod is!

patrona Creative Commons License 2002.02.07 0 0 1421
Tényleg senki nem csinált még zimmeritet?:-((((((

forwhom Creative Commons License 2002.02.07 0 0 1420
Friki jöhet minden ami van!
Friki Creative Commons License 2002.02.07 0 0 1419
Friki Creative Commons License 2002.02.07 0 0 1418
ForwhomPajti,

mikről kellenének képek? Nekem elég sok anyagom van német kézicsúzlikról, mert engem is érdekel a téme, nem is kicsit. Szívesen szkennelek Neked alkalomadtán. Szóval mi kéne pontosan?

Előzmény: forwhom (1417)
forwhom Creative Commons License 2002.02.07 0 0 1417
patrona a Google-t szoktam használni, a yahoo-t meg megnézem...
patrona Creative Commons License 2002.02.07 0 0 1416
Ha egyenruhákat, és felszerelési tárgyakat keresnél, akkor tudnék egy bvszott jót, de külön kézifegyverest nem ismerek.
Próbált a google, és a yahoo keresőit, azok a legjobbak.
Előzmény: forwhom (1415)
forwhom Creative Commons License 2002.02.07 0 0 1415
patrona köszi, ismerem... Azon kívül kellene.
patrona Creative Commons License 2002.02.06 0 0 1414
Mezga geza: Húúúúúú, ezt nekem modemmel leszedegetni egy hét legalább. Fennmarad még egy darabig?

forwhorm: http://vilaghaboru.lap.hu
Itt biztos találsz olyan oldalt, én is itt szoktam nézelődni, ha valami kell.

forwhom Creative Commons License 2002.02.06 0 0 1413
Hali!

Nem tud valaki olyan oldalt, ahol II. világháborús német kézifegyverekről vannak képek?

Köszi!

mezga geza Creative Commons License 2002.02.06 0 0 1412
Előzmény: patrona (1410)
patrona Creative Commons License 2002.02.05 0 0 1411
Nincs valakinek egy bevált módszere Zimmerit imitálására német tankon?
patrona Creative Commons License 2002.02.05 0 0 1410
Geza: Köszi a linket, én még nem láttam.
A scannelést meg előre is köszi, hálám sírig üldözni fog:-)))
mezga geza Creative Commons License 2002.02.05 0 0 1409
De eltalaltad. Szidom is a sok katyut :-)
Előzmény: Friki (1408)
Friki Creative Commons License 2002.02.05 0 0 1408
Ja, kérem, akinek kocsija van... Csak nem egy F1-2000-est hajtasz? Hasba is harapnám magam... :-)
mezga geza Creative Commons License 2002.02.05 0 0 1407
Vegul is a Grand Hoteles utmutatasod alapjan talaltam meg. Mar epp indultam vissza kocsival amikor lattam az epitkezest.
Előzmény: Friki (1406)
Friki Creative Commons License 2002.02.05 0 0 1406
Bocs, MézgaKomám, nem dirrekt volt, nem emlékeztem pontosan a megállóra, de azt tudtam, hogy az épülő Grand Hotel mellett van, erre egész pontosan emlékeztem. Azért is írtam le ezt is. Lényeg, hogy megtaláltad. :-)
Előzmény: mezga geza (1405)
mezga geza Creative Commons License 2002.02.05 0 0 1405
Friki,
Ebedidoben kiszaladtam megnezni, a wesselenyi utnal nezelodtem vagy 20 percet de sehol sem talaltam de vissza fele veletlen meglattam 1 megaloval arrabb a kiraly u-nal :-)

Egesz jo kis bolt, megvettem +1x a tamiya 1/20-as Ferrari F1-2000 -et amit kb 1 honapja adtam el Mini-F1 tasztaltarsnak. Tiszta hulye vagyok...Rajottem megis kell.

Előzmény: Friki (1404)
Friki Creative Commons License 2002.02.05 0 0 1404
Nincs mit, Cimbi, a reklámköltségeket a boltnak fogom felszámolni.
Előzmény: mezga geza (1403)
mezga geza Creative Commons License 2002.02.05 0 0 1403
Friki,
Tanx!
Előzmény: Friki (1402)
Friki Creative Commons License 2002.02.05 0 0 1402
Szóval a 6-os villamos Wesselényi u.-i megállójában kell leszállni. Ha ez ember a Blaha felől megy, a menetirány szerinti jobb oldalon van a bolt, a villamosmegálló járdaszigetével szemben, az éppen épülő Grand Hotel mellett.
Előzmény: mezga geza (1400)
mezga geza Creative Commons License 2002.02.05 0 0 1401
patrona,
Akkor holnap behozom azt szkenelgetek.

Addig is kitartas es itt egy jo link tank festes ugyben. Igaz egyszer mar belinkeltem de lehet, hogy meg nem lattatok.

Előzmény: patrona (1397)
mezga geza Creative Commons License 2002.02.05 0 0 1400
Friki,
Hol van ez az uzlet pontosan mester?
Előzmény: Friki (1399)
Friki Creative Commons License 2002.02.05 0 0 1399
Nem, nem, PatronaPajtás! :-) A Körúton. Ez a bolt régen az Oktogonnál volt, nemrég átköltöztek a Wesselényi u.-hoz. Tele vannak makettes cuccokkal, mint pl. műfű, tengeri moszatból készült műfa, útszalagok, műkövek, ilyenek. Ja és persze makettek is. :-)
Előzmény: patrona (1397)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.04 0 0 1398
Hajós utca? ;-)
Bár nem emlékszem, hogy ilyesmit láttam volna náluk.
Viszont valami halványan dereng, hogy a néhai Úttörő Áruházban van egy bolt, ami ilyesmikkel is foglalkozik.
Előzmény: Friki (1394)
patrona Creative Commons License 2002.02.04 0 0 1397
Futserg_o AdVyx Jr. : Én azt se tudom, hogy ezt a pasztellkrétát eszik e, vagy isszák. Csak makettújságokban olvastam róla, de el se tudom képzelni, hogy mit tud, amit egy makettfesték nem.
1:72es repcsit is ugyanúgy, mint egy tankot. Rápöttyentek a megfelelő helyekre gunze rozsdát, aztán alkoholos ecsettel visszamosom, elmaszatolom. Persze ehhez kell egy kis fantázia, hogy hol rozsdádodhat egy repülő. bár itt lentebb az egyik kolléga azt írta, hogy a repülők nem rozsdásodnak, mivel aluminiumnól vannak. Lehet, én nem értek enyire a dologhoz:-))) De mindenesetre nézz szét a neten, hátha találsz eről a témáról valami cikket, vagy képet az általad megépitett repcsiről.

Popeye: tudsz mást, aki profin meg tud csinálni egy kompresszort, meg megtuningolni az Aerograph pisztolyt? Mert akkor szólj nekem is, mert szügségem lenne egy ilyen emberre:-)))

Mandark: Én már nagyon rég találkoztam vele(szerencsére). Ügyeskezű a faszi, csak van egy stílusa, amit nehéz tolerálni:-))))

Friki: Hadd tippeljek, hol vetted. Szerintem a Deák Modellben a Kálvária téren. talált?

Mezga Geza: OK, úgy is jó. A lényeg, hogy nem spanyolul van:-)))

Friki Creative Commons License 2002.02.04 0 0 1396
Nem baj, MÉZGA, azt még talán értjük.
Előzmény: mezga geza (1395)
mezga geza Creative Commons License 2002.02.04 0 0 1395
patrona,
Angolul van.
Előzmény: patrona (1385)
Friki Creative Commons License 2002.02.04 0 0 1394
Hali, Srácok!

Emlékeztek, múlt héten kerestem 1/35-ös náci kézifegyvereket. Jelentem, találtam. Mégpedig Tamiya által gyártottat, és mindenféle csúzli van benne: Erma, MG35-ös, Luger, Walter, Mauser, Schmeisser, Spandau, szóval sirály! De nem mondom meg, hol vettem. :-) Alig jár oda valaki, teljesen el van dugva a hely, ezért minden ritkaság megvan Nekik. Na jó, ha valaki kérdezi, akkor majd elmondom. (Megszólalt a lelkiismeretem, a dög.)

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.02.03 0 0 1393
Frey úrral kapcsolatbban tudnom kellene valamiről?
Előzmény: Popeye (1392)
Popeye Creative Commons License 2002.02.03 0 0 1392
Ezt a nevet ki ne ejtsétek többet előttem plz...
Akkora egy tapló köcsögöt...
Előzmény: gyuribá (1389)
Futserg_o AdVyx Jr. Creative Commons License 2002.02.03 0 0 1391
Én sem próbáltam még, azért kérdezem!
Te mivel rozsdáznál egy 1/72-es repcsit?
Előzmény: patrona (1390)
patrona Creative Commons License 2002.02.03 0 0 1390
Futserg_o AdVyx Jr.: Ezt a pasztellkrétás történetet meég nem próbáltam. Milyen? Amúgy miért ne lehetne repülőkre is alkalmazni? Csak óvatosabban, mint egy tankon, mert nem szabad elfelejteni, hogy egy gombostűfejnyi rozsdafolt a valóságban 72X akkora lenne.

gyuribá: Naigen, biztos nem olcsó a pali most se, a rábeszélőkészsége meg valószínüleg még mindíg a régi, de tudomásom szerint ő az egyetlen, aki ilyesmivel foglalkozik. Viszont a vízhűtés(a leszigetelt kompresszor egy vödör vízbe állítása) elég rosz ötlet, mivel az enyém kb 1 év után szétrohadt:-))))))

gyuribá Creative Commons License 2002.02.03 0 0 1389
Frey Viktorral óvatosan, pénz tekintetében.

Szakértelme amúgy lenne...

Futserg_o AdVyx Jr. Creative Commons License 2002.02.02 0 0 1388
Hi!
A pasztellkrétás-rozsdásítást érdemes 1/72-es modellnél is alkalmazni? Tudtok jobbat?
patrona Creative Commons License 2002.02.02 0 0 1387
Köszi, de már megoldotam a Testors hivatalos honlapján. Ott minden festékhez van színminta is. tisztában vagyok vele, hogy amit a képernyőn látok nem pont ugyanaz, mint ami az üvegben van, de legalább arra jó, hogy nagyjából beazonosítsam az árnyalatot, utána úgyis kevergetni fogom a színeket.
Előzmény: LeNoir (1386)
LeNoir Creative Commons License 2002.02.02 0 0 1386
Hali

Lehet, hogy nem nagy segítség, de hátha vki nem ismeri még teljesen:

Humbrol lista

Testors lista

Tamiya lista

Ugyanott van néhány színminta is, de ugyebár ahány monitor, annyi szín...

Üdv
LeN

Előzmény: patrona (1384)
patrona Creative Commons License 2002.02.01 0 0 1385
Mezga Geza: Magyarul van meg az a cíikk? Mert akor persze, hogy érdekel!

ManDark: Akkor azt tudom javasolni, hogy a Sasban érdeklőd egy bizonyos Frey Viktor után, hátha él még:-)))) Az én első kompresszorom ő csinálta meg, Aerograph tuningal együtt. Mivel munkahelye valószínű azóta sincs, biztos szívesen elválallja:-))))

patrona Creative Commons License 2002.02.01 0 0 1384
A Humbrollnak van valami weblapja, ahol a teljesz színskála megtalálható, színmintákkal együtt? Vagy valami más festékgyártó is jó lenne, a lényeg, hogy valamilyen közelítőleges színminta is szerepeljen a számok mellett.

Köszi

mezga geza Creative Commons License 2002.02.01 0 0 1383
Tamiya 1/20. Nagyon allat!!! Ezt meg kell majd vennem.




Ez sem rossz...

mezga geza Creative Commons License 2002.02.01 0 0 1382
Errol van meg a cikk epites kozbeni fenykepekkel megspekelve

Ha nem erdekel most szolj mert akkor nem strapalom magam :-)))

mezga geza Creative Commons License 2002.02.01 0 0 1381
patrona,
Ha el nem felejtem akkor hetfon majd szkenelgetek. Persze, hogy le vannak ejtve a spanyolok, de azert ok a legjobbak a vilagon a temakorben ;-)
Előzmény: patrona (1375)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.02.01 0 0 1380
Kösz; megnéztem, és reménytelen. A legbonyolultabb amit eddig csináltam a villanykapcsoló cseréje volt, úgyhogy erre nem vagyok képes. Nincs valakinek egy használt, eladó kompresszora?
Előzmény: patrona (1378)
Friki Creative Commons License 2002.02.01 0 0 1379
Köszi, PATRONA, MegaModelléknél nincs sajna, csak a szövetséges szettről tundak. Az idei Dragon vagy Tamiya katalógusba kellene belenéznem...
patrona Creative Commons License 2002.01.31 0 0 1378
Látom megint a kompresszor a téma. A megoldás benne van az egyik Makettstúdió füzetben(assem a Mig-21esben) A füzetek online változata itt található:
http://www.tar.hu/frameset.phtml?path=/makettstudio/1/emil.htm
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.31 0 0 1377
Aki ért hozzá, csináljon kompresszort: http://www.clubhyper.com/reference/compressorgi_1.htm
És csinálja meg nekem is.
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.31 0 0 1376
Aki ért hozzá, csináljon kompresszort: http://www.clubhyper.com/reference/compressorgi_1.htm
És csinálja meg nekem is.
patrona Creative Commons License 2002.01.31 0 0 1375
Mezga Geaza: Hát én már csak ilyen maradi vagyok, aki szárazecsetel. A spanyol hivatásos makettezők meg le vannak ejtve:-))) De milyen az a világos fekete?:-)))
A cikk mindenképp érdekelne, megköszönném, ha bescanneled.

Friki: A Tamiya tutira gyárt ilyet, csakhát a minősége nem biztos, hogy a legtutibb, mivel elég régi készlet. Van az Italerinek is hasonló, de az olyan mindent egybe típusú, tehát szövetséges, és német cuccok vegyesen. Szerintem ez se lehet túl nagy szám, már ami a kidolgozást illeti. De szerintem a Dragonnak is van ilyen, nézz bele a katalógusukba valamelyik boltban. Hogy hol lehet kapni? Elvileg a Megamodellben kell lennie, nagyon sok cuccuk van mindhárom gyártótól.

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.31 0 0 1374
Szerinted a hűtőgpes, ha odamegyek, és azt mondom, alakítson át nekem egy kompresszort fújáshoz, tudni fogja, mit kell tennie?
Előzmény: Maz (1373)
Maz Creative Commons License 2002.01.31 0 0 1373
Kell hozzá 12 V egyenáram, a végforgattyúról le szokott járódni a hajtórúd. Valószínűleg túl kevés levegőt nyom, a nyomás megfelelő lenne. Kétségeim vannak az iránt is, hogy a folyamatos esetleg több órás járatást bírná-e. Igaz annak idején én is gondolkoztam rajta. Ráadásul még zajos is. Hidd el, a legjobb, legjobban bevált a hűtőgépkompresszor. Lomtalanításnál, vagy olyan boltnál, ahol beszámítják a régit ingyen lehet szerezni. A többi már egyéni elgondolás dolga. Hallottam már olyat is, hogy visszaváltható üdítősüveget húztak a kimenőcsőre. 16 bar nyomást bír ki. A hűtőgépkompresszorok általában max. 10bart tudnak nyomni. A makettboltokban kapható sűrítettlevegős palackok 20 bart bírnak ki. Nekem egy ilyen van ráragasztva, így a csatlakozás is egyből megvan. Ja és van rajta nyomásmérő is.
Előzmény: mpeter2 (1366)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.31 0 0 1372
Ez a dolog engem is érdekelne, de nem vagyok egy műszaki ember (nem kívánok korán elhúnyni áramütés következtében, csak mert nekem kompresszor kell...)
Szólj légyszíves, ha van valami konkrétum.
Előzmény: mpeter2 (1366)
Friki Creative Commons License 2002.01.31 0 0 1371
Köszi, srácok, asszem maradok a Tamiya akrillakk-spray-nél. Állítólag jövő héten kapnak MegaModellék, telefonon mondták.

De volna itt még valami: nem tudja valaki, hogy lehet-e kapni 1/35-ös II. vh.-s német fegyverszettet? A Dragon kiadott egy szövetséges fegyverszettet, tele amcsi, angol, meg orosz kézifegyverekkel. Na most ugyanilyen kellene nekem, csak németben. Szerintetek van ilyesmi? Ha van, akkor milyen gyártótól, és hol lehet beszerezni?

part Creative Commons License 2002.01.31 0 0 1370
legegyszerűbb, ha csinálsz tamiyából matt lakkot, mattító segítségével.
ez egy takonyszerű anyag és akrilfestékekhez keverve kiválóan kimattítja őket.
én is így csinálom a kül. fajta lakkokat.
( félfényes, matt, kicsit mat, stb..)
ráadásul ugyanabban az üvegben, mert csak lakkot vagy mattítót keverek bele tetszés szerint.
és ezt kiválóan lehet ecsetelni, ráadásul a mattító miatt baromi gyorsan ( 5-6 perc alatt )
megszárad.
ergo, nem kell 5-6 órát várni az olajfesték tutkó megszáradásáig.
Előzmény: Friki (1367)
mezga geza Creative Commons License 2002.01.31 0 0 1369
patrona,

Ha megvan asszem a legujabb pro model abban MIG mester csinalt egy Tigrist, igaz teli a festese de ha jol emlekszem a meno mano spanyol arcok mar nem is nagyon szarazecsetelnek hanem szurkevel vagy filagos feketevel emelik ki az eleket kopasokat stb. Ha bovebben erdekel a dolog a Military Modelingben volt 1-2 jo cikk a temakorben es beszkennelem ha kell.

Előzmény: patrona (1365)
mezga geza Creative Commons License 2002.01.31 0 0 1368
Friki,

Vegyel Gunzet, nagyon jo ha fujod.

Előzmény: Friki (1367)
Friki Creative Commons License 2002.01.31 0 0 1367
SRÁCOK,

nem tudtok valami tuti helyet, ahol matt akril-lakkot kapok? Mert se a Tamiya saját boltjaiban egyáltalán nincs. Márpedig az arcok befolyatásához nagyon kellene a stuff, mert a híg festék simán oldja az alapszínt. HELP!

mpeter2 Creative Commons License 2002.01.30 0 0 1366
Hali!

Elment a kedvem az egesz rendelgetestol :(
Belattam, hogy csak a sokak altal mar megirt hazi barkacs modszer maradt vagy a baromidraga bolti. Sajnos a magam karan tanultam ( de ilyen vagyok), mert az utobbi szoba sem johet.

De ehhez is segedelmeteket szeretnem kerni.
Arra gondoltam, hogy nem szeretnem hutobol megcsinalni, hanem egyszerubben egy egyszeru kereskfujo komresszorbol kivitelezem (2.100-tol 5.000 forcsiig lehet kapni). Akit erdekel a dolog, a jelenlegi nyomozasaim alapjan az OBI-ban a legolcsobb.

Arra gondoltam, hogy ez a kompresszor nyomja nekem a levegot valami tartalyba a masik oldalon pedig egy olaj csapda utan csatlakoztatom a pisztolyt. Termeszetesen nyomaskapcsolo is lesz rajta.

Lehet valami buktatoja, amiert esetleg nem olyan jo modszer, mint a hutogepes?
Nem tudom, hogy mekkora nyomast erdemes termelni?
Ugy altalaban mi a meglatasotok a dologrol?

Udv.:
Mogyi

patrona Creative Commons License 2002.01.30 0 0 1365
Hi!

Van valakinek ötlete arra, hogy milyen színnel érdemes szárazecsetelni egy sárgára fújt tankot? Gondoltam már világosszürkére, esetleg homokszínre, de mivel most csinálok ilyet először(eddig csak zölddekkel dolgoztam), gondoltam megkérdezem, mielőt belevágnék.

A másik, hogy hogy tudnék a lehető leg egyszerűbben, pontos, koncentrikuspöttyöket festeni? Egy rövidrevágott szőrű ecset jó erre?

Mezga geza: Későn szóltál(illetve én olvastam későn), mert már megjártam a bevásárló kőrutat. Na majd legközelebb. azért köszi!

Maz Creative Commons License 2002.01.30 0 0 1363
217-es és 231-es hozzászólásban írtam le az én hűtőgépkompresszoromat. Remélem segít.
Előzmény: Brutalis Harmonia (1351)
Zolkoe Creative Commons License 2002.01.30 0 0 1362
Kösz a segítséget, srácok!
mezga geza Creative Commons License 2002.01.30 0 0 1361
A HLJ-tol en mar rendeltem tobszor is es soha nem vamoltak es afa-ak meg. Azt kell kerni, hogy irjak ra, hogy GIFT vagy a szamlat a csomagba bele rakjak es ne ra. A HLJ keres nelkul bele rakja es igy nem vamoljak.

Nekem mar sokszor volt afferom a vaomosokkal, hogy mikor vamolnak valamit es mikor nem.

Ha akarmit veszel rendelsz az vam+afa koteles, az ajandek $100-ig vammentes. Vam 8%, afa 25%.

Ha nem kuldik vele a szamlat vagy a csomagban akkor nem vamoljak meg ;-)

Előzmény: mpeter2 (1359)
part Creative Commons License 2002.01.30 0 0 1360
vigyázz, ha külföldről hozatod megvámolják meg tesznek rá áfát is!!
vám: 35%, áfa: 25%
ennek nézz utána előtte!
Előzmény: mpeter2 (1359)
mpeter2 Creative Commons License 2002.01.30 0 0 1359
Hali!

Nagyon akarok szervalni egy kompresszort, de magyarorszagon nem birtam talalni "elfogadhato" aron (max. 30 ezer), visszont kulfodi makettos lapon igen. Raadasul egy combo szet cc. 25 000 forcsiert.
http://www.hlj.com/images/tam/tam74520box.gif

Teljes leiras itt:
http://www.tamiya.com/english/products/74520basic_comp/basic_comp.htm

Szerintetek, hol erdemes utanakerdezni, hogy esetleg rendelesre tudnak-e szerezni?

part Creative Commons License 2002.01.30 0 0 1358
IDE IS SZÓLOK!!!
MINDENKI FOKOZOTTAN ÜGYELJEN A VÍRUSOKRA!!!
FÉRGEK VANNAK AKCIÓBAN, FIGYELEM!!
EMILEKET ELLENŐRIZNI MINDEGY KITŐL JÖNNEK!
NEKEM TELJES REINSTALLT KELLETT VÉGREHAJTANOM MIATTUK A MINAP...:((
SZÓVAL VIGYÁZAT!!!
part Creative Commons License 2002.01.30 0 0 1357
akkor használd tovább nyugodtan, ha beválik..! :)
Előzmény: patrona (1355)
mezga geza Creative Commons License 2002.01.30 0 0 1356
patrona,

Szerintem ha mar ugyis a mega modell fele jarsz akkor kb 3 sarokkal arrebb van a Nagymezo u. es ott van 2 muvesz ellato is ott annyi ecset meg minden van, hogy kette all a fuled :-)

1 sarokkal elobb a Hajos utcaban meg ott a Proxton ahol polir papir van 100-2500 -ik minden fele kb 80ft db-ja.

Előzmény: patrona (1355)
patrona Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1355
Égszínkék Mosogatórongy: Sokmindent akarok még venn, úgyhogy mindenképp megyek. Majd legfeljebb átnézek a Mega Modellbe is, ottvan nem messze.

Part: Amúgy tök jól néz ki, ha ezzel festek egy kipuffogódobot. Mint az igazi!

part Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1354
hát igen..gonzalesék tudnak kissé figurákat festeni...:)
Előzmény: mezga geza (1340)
part Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1353
szerintem bedöglött..
mondtam, hogy a gunze nem egy nagy szám..:)
Előzmény: patrona (1348)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1352
Inkább hívd fel őket, ha sokat kell utazgatnod!
Múlt héten csütörtökön vagy pénteken jártam náluk és ha jól láttam egyetlen 3/0-s volt a teljes ecsetválasztékuk :-(
Előzmény: patrona (1350)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1351
Most biztos mindenki nagyon dühös lesz rám, de most nincs időm átnézni a topicot. Szóval: adva van egy hűtőgép-szerelő, akitől szeretnék kompresszort rendelni fújás céljára. Milyen követelményeknek kell megfelelnie? Mit szereljen rá, hogy nézzen ki, kb mennyi a reális ára HUFban és euróban, szóval tudni szeretnék mindent. Ha van egy honlap, a "hogyan készítsünk kompresszort?" címmel, küldjetek el oda (de máshova ne).

Előre is kösz,
DA

patrona Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1350
Fiki: Én holnap megyek a Sasba 5/0ás ecsetért, remélem kapok is:-))) Én eddig csak ott láttam ilyeneket, és amiket eddig vettem nagyon jó minőségűek, csak kicsit gyorsan kopnak.
Friki Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1349
Srácok,

Ti hol veszitek a tűecsetet? Én már kettőt vettem, az egyik kihullott, a másik vége töredezik (biztos olyan nyúl szőréből csinálták, amelyik nem használt Loréalt-t...), most meg sehol se kapok olyat, amilyen ideális volna. Van valami tippetek?

patrona Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1348
Használt már valaki Gunze rozsdaszínt? Én most próbálom, de hiába keverem fel, mindíg nagyon darabos lesz. Ez valamilyen szmpontból jó is(pl kipuffogódob, ami érdes a rozsdától), de pl fújni nem biztos, hogy lehet. Szóval ez direk ilyen, vagy bedöglött?
mezga geza Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1347
Friki,

Hat igen, Steve Zaloga ott van a szeren...

Előzmény: Friki (1346)
Friki Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1346
Friki Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1345
Friki kipróbálta a Burnt Siennát... Ez lehetne akár egy testápolóreklám, de nem az. :-) Szóval kipróbáltam, és nagyon sirályak lettek a fickóim tőle. Látszanak az arcvonások, az ujjak elválnak egymástól a kezeiken... Egyszerűen le vagyok nyűgözve. Köszi PART a tippet! Legközelebb is Rád fogok hallgatni. :-)
hirzel Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1344
Hi!
1. mi a kívülről látható különbség az M1A1 éa az M1A1(HA) típusok között? Én csak a torony tetején a lerobbanó lőszertartó-fedeleken lévő 3-3 korong alakú valamit véltem felfedezni, van-e még más is?
2. mi a különbség az US Army és az US Marine által rendszeresített M1A1-ek között a ködgránát vetőkön kívül?
Lee
patrona Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1343
Ezek nem hagyományos értelemben vett figurák, amik full műgyantából/fémből készültek. Csak a testük műanyag, de a ruhájuk szövet, és a felszerelési tárgyaik is olyan anyagból vannak, mint az igazi. És persze nem 1:35ös, vagy 1:15ös kicsinyítésűek, hanem valamivel nagyobbak(talán 1:8, 1:6)
De tényleg nagyon jól néznek ki.
Előzmény: forwhom (1342)
forwhom Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1342
Hali!

Keresgettem, és találtam egy jó kis figurás képeket tartalmazó oldalt. Valami versenyre készültek, de nagyon el lettek találva! Nézzétek meg!

itt

patrona Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1341
Csak nekem nem jön le egyetlen kép sem?
Előzmény: mezga geza (1339)
mezga geza Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1340
Előzmény: Zolkoe (1331)
mezga geza Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1339
patrona,

Itt a Dragon

Előzmény: patrona (1337)
Friki Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1338
Pajti, a

http://makettfun.ini.hu/


oldalon találsz fickók festéséről sok érdekes dolgot Part kolléga tollából. Keresd az említett oldalon a Szekciók közt, azon belül is a Figurák rovatban az írásokat figurák festéséről!

Előzmény: Zolkoe (1331)
patrona Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1337
Nem tudja valaki a Dragon cég hivatalos honlapjának címét? A www.italeri.it ről van egy link, de ott csak a legújabb makettek szerepelnek.

Futserg_o AdVyx Jr.
1 & 2: Arányt nem lehet megadni, egyszerűen amikor már úgy érzed, hogy elég híg, de nem fog megfolyni a felületen. Kis gyakorlat kell hozzá, de bele lehet jönni. Ha nagyon kevés higítót adsz bele, akkor nem porlaszható szépen a festék, ha túl sokat, akkor nem takar, és megfolyik. Próbálgass.

3: Igen, az, bár én nem így csinálom. Egy vastag noteszlapra kiveszek egy keveset a leüllepedett festékmasszából, abba mártom a nagy laps ecsetem végét, épp csak, hogy egy kis festéket felszívjon, és annak a nagyrészét is kidörzsölöm belőle a lap maradék részén. Utána áthúzgálom a makett felületén. ez kiemeli az éleket, sarkokat, de a sík részekre nem tapad festék, de pont ez a cél.

4. Létezik olyan festék, amit olaj alapú higítóval kell higítani(pl terpenol), ezek az olajbázisú festéket, és vannak olyanok, amiket alkohollal, vagy desztilláltvízzel, Ezek az un. akrilfestékek. Az előnyük, hogy nem oldják egymást, tehát egy olajos festésű makettet akár ecsettel is be lehet lakkozni, ha acril lakkot használsz. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a lakk feloldja a festékréteget.(de persze inkább senki ne lakkozzon ecsettel...:-))) )

5: Ha jól megnézed, az ablakon kell lenni pár bordának. Kiemelkedő, besüllyesztett, tökmindegy, csak két árhuzamos csík. Ezek határolják az ablaküvegeket, tehát ezek között kell megfesteni a vékony keretet, ugyanazzal a színnel, mint a körülöttelévő részek.

Vadász István 2 Creative Commons License 2002.01.27 0 0 1336
Futserg!
A repgépek álltalában nem rozsdásodnak, mwert alu ötvözetekből készülnek ( esetleg részegységek igen). Ami a Catalinán van az alga olaj stb szennyeződés!

Olvasgasd a hazai makettező folyóiratokat.

Vadász

Előzmény: Futserg_o AdVyx Jr. (1335)
Futserg_o AdVyx Jr. Creative Commons License 2002.01.27 0 0 1335
Skacok köszi a segítséget, de ezek bizti, hogy rozsdásodtak?

Mivel rég modelleztem ím' pár kérdés:
1. a Humbrolt kb milyen arányban kell hígítani, hogy szóróképes állapotba kerüljön?
2. a lakkot milyen arányban - I I -
3. a szárazecsetelés ugye az, mikor felveszek adott mennyiségű festéket az ecsettel, majd azt ronygyba nyomkodom
4. mit jelent az, hogy eltérő bázisú festék?
5. az ablakot hogy fessem meg, mert a gyártó az egyész kabintetőt átlászóként adta, holott a keret "vasból volt"

Válaszokat előre is thanx

patrona Creative Commons License 2002.01.27 0 0 1334
Megnézegettem erre a makettpályázatra érkezett műveket, és kicsit elszomorodtam.
A nagy többsége ecsettel festett(és azt is elég bénán), ami fújva van, azon meg a matrica van kiopálosodva. A színek általában teljesen tévesek, a koszolások(ha vannak) ügyetlenek. A 12ből 2 darab, ami értékelhető minőség, a Jagdtiger, és a Tiger I/E 1:25ös, bár ezen meg a lánctalp van elrontva(egy szemmel több van benne a kelleténél, és ettől nagyon sután lóg, a meghajtókerék alatt).
Én nem akarom magam fényezni, de életem első tankja 1000szer jobban sikerült, mint ezek. Igaz volt már akkor egy kis repülős múltam. Kár, hogy nem tudok normális fotókat készíteni a makettjeimről, egyből beneveznék.
patrona Creative Commons License 2002.01.27 0 0 1333
Zolkoe: egész pontosan mire vagy kiváncsi a festéssel kapcsolatban?
Bár az angol katonák felszerelsét nem nagyon ismerem, de szerintem azok a hátizsákok valóban olyan kicsik lehettek. Az elcsúszott pántokat meg le kell vágni, és makettboltban kapható olomfóliából újat kell rá készíteni. A patentok helyét egy tűvel be lehe nyomni a puha fémbe, a csattokat meg vékony rézdrótból el lehet készíteni.

Futserg_o AdVyx Jr.: Mivel ezek a gépek tengeren szolgáltak, a leg látványosabb koszolás az, ha a szárnyak, és a törzs felső felét kicsit fakóbbra, mattabbra fested, mint a többi részét. az állandó napsütés, és a heves essőzések erősen kikezdik a festéket. Rozsdázni a panelvonalak mentén, halvány foltokban érdemes, főleg az orrész környékén, ahol a vizet hasította. A kormozás a kipuffogóknál alap, esetleg ha megtalálod az olajhűtőt, ott olajos folyásokat is lehet imitálni.
De mielőtt hozzáfogsz, szerintem nézz körül a neten, biztos talász képeket, leírásokat a gépről, vagy akár kész makettet is, amiről le lehet koppintani pár ötletet.

Popeye Creative Commons License 2002.01.26 0 0 1332
Ezek a repcsik kétéltűek voltak, vízre is le lehetett velük szállni... Mivel ez a változat elsősorban úgy tűnik reptérről üzemelt, viszont biztos hogy leszállt vízre is párszor igen finom rozsdafoltokat tennék rá itt-ott.
Koptatásokat oda érdemes főként tenni (azt is csak finoman) ahol a hajózók ki-be szálltak és ahol a műszakiak mászkáltak sokszor.
Előzmény: Futserg_o AdVyx Jr. (1330)
Zolkoe Creative Commons License 2002.01.26 0 0 1331
Sziasztok!

Tudna nekem valaki segíteni 1/35-ös figurák festésével kapcsolatban? Én ugyanis abszolút kezdő vagyok, végigolvastam a topicot, de nem igazán találtam ilyen témájú hozzászólást. Van egy konkrét gondom is: a Dragon British Commonwealth Troops-át akarom megcsinálni, de a katonák hátizsákjai aránytalanul kicsik. A szíjak csatlakozási pontjai is jóval el vannak csúszva. Mit lehet ilyenkor tenni?

Köszi,
Z

Futserg_o AdVyx Jr. Creative Commons License 2002.01.26 0 0 1330
Köszi, de azek rozsdásodtak???!!!
A koptatásokat hova?
Előzmény: Popeye (1329)
Popeye Creative Commons License 2002.01.26 0 0 1329
A szárny felső felén vannak a kipufogó nyílásai...
érdemes a vízvonal mentén egy kevés rozsdát felvinni, és amúgy a szokásos koptatásokat.
Előzmény: Futserg_o AdVyx Jr. (1326)
RedRiot Creative Commons License 2002.01.26 0 0 1328
Üdv minden makettezőnek. Találtam egy érdekes makett-pályázatot:

http://www.battlefront.com/Model_Contest/Model_contest.html

A lényeg: van egy készülőben lévő 3D stratégiai játék, a Combat Mission 2. A játék a keleti front 1941-45 közötti csatáit dolgozza fel. A készítők rengeteg harcjárművet akarnak felvonultatni a játékban, sokhoz nincsenek megfelelő fotóik. Ezért indították ezt a pályázatot:

Ha van a témának megfelelő maketted (szárazföldi jármű), akkor fényképezd le a megfelelő szögekből, legalább 800*600-ban, és emailezd el a címükre. A legjobb makettek szerepelni fognak a játékban és vannak egyéb nyeremények is.
Magyar típusokról szinte semmi képet nem találtak a készítők, úgyhogy ha vkinek otthon Turán, Zrínyi, Csaba, Toldi, Nimród makettek figyelnek a polcon, akkor itt az alkalom, hogy a világ elé tárja őket!

egy fanatikus Combat Mission játékos

forwhom Creative Commons License 2002.01.26 0 0 1327
Friki

Akkor ok majd levélben megdumáljuk a dolgot. Lesz hely ahova feltedd!!!

Cső!

Futserg_o AdVyx Jr. Creative Commons License 2002.01.26 0 0 1326
Sziasztok!
A helyzet az, hogy van egy Consolidated PBY-5A Catalinám 1:72-es méretben az Academytől, amit a nyáron össze szeretnék rakni. Csakhogy én az "ütött-kopott-kormos" modelleket, (azaz melyeken látszik, hogy használták) preferálom a csillogó-villogó "mostjöttkiagyárból"-okkal szemben. Szerintetek milyen kopásokat, kormozódásokat rakjak a Cat-re? A M&M füstnyomokat említett a kipufogóhoz. Igen ám, de hol a kipufogó, mert én aztán nem nagyon értek ezekhez.
Segítésgül egy kép:
Popeye Creative Commons License 2002.01.25 0 0 1325
Most jut eszembe, szóba került itt a festékszóró.
Van itt nekem egy elfekvő Revell külső keverésű festékszóróm, akit érdekel dobjon mailt.
crash__override Creative Commons License 2002.01.25 0 0 1324
Ez a fu un. statikus mufu. A faller, noch biztosan gyart ilyet. Vasutmodell temaju boltban nezz utanna...
Előzmény: mezga geza (1321)
Friki Creative Commons License 2002.01.25 0 0 1323
PART,

tök sirály a cikked a MakettFun-on. Főleg az arc kifestéséről szóló részek tetszenek.

FORWHOM,

ász lett a MakettFun új dizájnja! Bizti másoknak is tetszeni fog. Amúgy szivesen segitek a képek lekicsinyitésében, csak kéne tárhely a taron, vagy valahol. Na ezt még letárgyaljuk.

patrona Creative Commons License 2002.01.24 0 0 1322
Hmmm, érdekes. Miből lehet?

Amúgy sikerült megoldanom a füvesítést. Egyszerűen a mohát ragasztottam fel elsőnek egyben, és a maradék részt töltöttem fel a tapétaragasztós homokkal. Nyomkodtam bele apró kavicsokat is, nagyon frankó lett:-))))

Előzmény: mezga geza (1321)
mezga geza Creative Commons License 2002.01.24 0 0 1321
Előzmény: patrona (1320)
patrona Creative Commons License 2002.01.24 0 0 1320
Part: Te hogy szoktál füvet csinálni a figurák talapzatára?
Én összemorzsolt mohát ragasztok a már megszilárdult homok-tapétaragasztó alapra, de ez valahogy nem az igazi 1:16ban.
A Verlinden műfüve milyen? Próbálta már valaki?
patrona Creative Commons License 2002.01.23 0 0 1319
Hát szerintem azért annyira nem nagy durránás ez a makett. Főleg, hogy ez már alapól nagyon jó minőségű, szinte csak össze kell rakni, és csak a festéssel kell sokat babrálni, hogy tényleg jó legyen az összkép.
Amitől az én állam esett le, az Pro Modeller 2001/6os számában lévő három SdKfz 234. Főleg a légvdelmi ágyús változat koszolása teccik, bár itt már felfedezhető az a törekvés, hogy inkább jól nézzen ki, az élethűség rovására. Mindenesetre ezzel SZVSZ 3x annyi meló volt, mint az SdKfz 250el.

Flaggon: -Kicsit keress vissza, valahol belinkeltem egy táblázatot, amiben ott a megoldás a festékkódok átváltására.
-A katapultüllés tudtommal antracit színű. Más szín nem is nagyon van rajta. Szerintem nézz körül a neten, biztos találsz képet valahol egy kiszerelt példányról.
-Lakkozni ecsettel elég rizikós. Ha ugyanolyan bázisú lakkot használsz, mint amivel festettél, előfordulhat, hogy lemosod a festéket a lakkal, ha ellenkező bázisút, akkor az a veszély fenyeget, hogy egyenetlen lesz a lakkréteg, és ahol vastagabb, ot akár ki is fehéredhet, vagy fényesre szárad(nekem már volt ilyen, pedig pisztollyal fújtam) Szóval lakkozáshoz mindenképp pisztolyt érdemes használni, szerintem még egy olcsó Revell is megteszi, sűrítettlevegős flakonnal. De ha jól tudom lehet kapni spray formátumban is lakkokat, persze azok nem olcsók.

part Creative Commons License 2002.01.23 0 0 1318
mondtam, hogy zsír a cucc..:)
kiállt belőlem az unalom rögtön ahogy megláttam..!
Előzmény: Friki (1316)
Friki Creative Commons License 2002.01.23 0 0 1317
Ja, és ezt az oldalt minden military-makettesnek melegen ajánlom, főleg a II. vh.-soknak:

http://www.missing-lynx.com/

Friki Creative Commons License 2002.01.23 0 0 1316
PARTkomám,

ez a cikk és a benne leírt makett nem semmi... Hol vagyok én ettől... Egyszerűen áll az agyam, és nem bírja felfogni, miképp lehetséges, hogy ilyen makettek meg képesek építődni, és hogy ilyen profizmussal rendelkező makettesek létezhetnek... Most megyek, és megkeresem az állam, mert valahol itt a környéken esett le... :-)

flaggon Creative Commons License 2002.01.23 0 0 1315
Üdvözlet Mindenkinek !

Három (számomra) fontos kérdésem lenne:

-Model Master 1706,1701, HUMBROL vagy Revell megfelelője,
-orosz K-36 katapultülés szinei,
-lehet-e matt lakott ecsettel felvinni, ha igen,hogyan ?

patrona Creative Commons License 2002.01.22 0 0 1314
Hopp, a kettes valahogy kimaradt

2

Előzmény: patrona (1313)
patrona Creative Commons License 2002.01.22 0 0 1313
Hi!

Nos, itt a sokat emlegetett cikk a német pácélosok festéséről/koszolásáról. Érdekes olvasmány.

1 2
3
4

Vigyázat, nagyok!

Vadász István 2 Creative Commons License 2002.01.22 0 0 1312
gyuribá!

Az emlitett Pro Modell megkapható a Sas-ban és a Makett Galériában

Vadász

Előzmény: gyuribá (1305)
Friki Creative Commons License 2002.01.22 0 0 1311
PART,

jöhet az uccsó részlet! Ugye összesen négy van?

Friki Creative Commons License 2002.01.22 0 0 1310
Srácok, tudna nekem valaki egy színes képet az MP41-es (II. vh.-s német) géppisztolyról? Ugyan az, mint az MP40-es, csak faberakásos, meg fatusos.
Friki Creative Commons License 2002.01.22 0 0 1309
PART,

okker, bocsi, akkor várom a kövit.

Előzmény: part (1308)
part Creative Commons License 2002.01.22 0 0 1308
elment a köv. darab..
egyesével küldöm, mert többet nem bírt fogadni a
postafiókod.
Előzmény: Friki (1307)
Friki Creative Commons License 2002.01.22 0 0 1307
PART,

köszi, megkaptam az első oldalt. Ha a maradék három is egyenként ekkora, akkor jöhet egybe az egész, elfér. Thx.

patrona Creative Commons License 2002.01.22 0 0 1306
gyuribá Creative Commons License 2002.01.22 0 0 1305

Volt régebben egy cikk autófestésről a ProModell-ben, de azt a számot már nem láttam sehol.

Ha valakinek megvan, be tudná szkennelni?
Ha esetleg a szken probléma, meg tudom oldani, és tovább küldeni ha vkit érdekel.

G

patrona Creative Commons License 2002.01.21 0 0 1304
Mail ment.

Ma nincs game?

Előzmény: part (1303)
part Creative Commons License 2002.01.21 0 0 1303
küldd..cute ftp-m van...
Előzmény: patrona (1302)
patrona Creative Commons License 2002.01.21 0 0 1302
Part: Ha mailben elküldöm az Extrás tárhelyem kódját, feldobhatnád oda, és betehetnénk az URLt a topicba, hátha érdekel még valakit. FTP cliented van?
Friki Creative Commons License 2002.01.21 0 0 1301
PARTcimbi,

nyugodtan küldheted mélben, elfér (asszem). De ha nem, akkor küldd több részletben, aztán ha megtelt a ládám, leszedem holnap, és jöhet a többi. Még egyszer köszi (előre is)!

Előzmény: part (1300)
part Creative Commons License 2002.01.21 0 0 1300
Friki!
kész van a szkennelés, hová küldjem a képeket.?
vigyázat, 1mb körül vannak és négy van belőlük!
Előzmény: Friki (1176)
patrona Creative Commons License 2002.01.21 0 0 1299
OK, majd kiöntöm a Szent családot:-))))
De szerintem kőkereszt lesz a vége, kis, kocka alakú talapzattal. Olyan tuti volt egy kolostor környékén.
A téglák sem lennének rosszak, de mivel ez egy XII. századi kolostor, nem hinném, hogy ott olyan sok tégla épület lett volna.
Előzmény: part (1298)
part Creative Commons License 2002.01.21 0 0 1298
játékboltokban lehet kapni gumi öntőformát mindenféle alakzathoz..nekem is van egy sárgatállal kicsike téglám gipszből..
esetleg össze lehetne rakni belőlük valami sarokféleséget.
Előzmény: patrona (1297)
patrona Creative Commons License 2002.01.20 0 0 1297
Part: Ez tök jó ötlet! Mármint a buborékos történet(persze ahhoz, hogy a buborékok afelszínfe kerüljenek kicsit le kell csiszolni a külső rétegből). A gond csak az, hogy az az oszlop nem hengeres, hanem négyzet keresztmetszetű. Most mondhatnád, hgy nagy ügy, csak az a gáz, hogy ez egy konkrét helyszín(Monte Cassino kolostora), ahol sajna csak szögletes oszlopok voltak. Esetleg megpróbálom kövenként kiönteni, aztán összerakni. De már gondoltam arra is, hogy egy útszéli kőkeresztet csinálok.
Valamit mindenképp muszály, mivel a figura épp harci pozícióban van(Korai Dragon 120mm-es), és nem valószínű, hogy a nyílt terepen hősködik. Valami fedezék kell neki.
Na, majd alszom rá egyet:-))

part Creative Commons License 2002.01.20 0 0 1296
na itt van a tippem..:
én egy kiürült pezsgőtablettás bigyóra gondoltam, amit tetszés szerint megrövidítve használhatsz fel.
hosszában felvágod, hogy két fél darabból álljon, ezeket a gipszöntés előtt ragasztószalaggal összefogod, hogy újra oszlopformájuk legyen.
az egyik végét lezárod úgy hogy ne folyhasson ki belőle a motyesz.
kiolajozod, vagy szilikonzsírral kikened.
emiatt könnyebben ki fog jönni száradás után.
veszel modellgipszet és hígra csinálod.
azért hígra, mert akkor sok lesz benne a levegőbuborék és száradás után lukacsos lesz a felülete, amit kicsi tuningolással fokozva már el is érted a kívánt kopott-öreges hatást.
kicsit még karcolhatod-repesztheted itt-ott, még jobban fog kinézni.
festés:
german grey az alap, vagy valami hasonló
dark greyyel szárazecseteled az egészet.
palaszínnel is sz.ecsetelni utána
light sea geryyel megint az egészet szárzecsetelni.
végül egy világosabb csont vagy bézsszínnel megadod neki a végleges kőszínt.
burnt siennával meg hígított matt feketével időnként érdemes befolyatni az éleket meg a mélyedéseket.
a szárazecsetelős rétegek között érdemes matt akrillakkal átfesteni, ekkor nem oldják meg egymást olyan könnyen a kül. rétegek.
sok sikert!
Előzmény: part (1291)
part Creative Commons License 2002.01.20 0 0 1295
bárhol is mondták, teljesen idióták voltak..
száradás után tökmindegy, hogy mire mit festesz, pompásan megtapadnak egymáson a különböző festékek.
nyugodtan pingálhatsz akrilra olajat és ez fordítva is igaz..:)
én már évek óta így használom a festékeimet, nem a levegőbe beszélek.
Előzmény: Törölt nick (1294)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.20 0 0 1294
Tamiyáról jutott eszembe:
Valamelyik boltban azt mondták, hogy nem probléma, ha egy maketten egyszerre használom az akrill és az olajos alapú festékeket, csak a sorrendre kell vigyázni, mert az akrill festéken nem marad meg az olajos.
Ez ugye csak "sajtóhiba" volt és fordítva igaz, tehát az akrillt kell előre, mert olajos felületen nem tapad meg?
Előzmény: gyuribá (1293)
gyuribá Creative Commons License 2002.01.20 0 0 1293
Korábban szó volt arról, hogy a Tamiya spray elég körülményesen oldható le.

Csak próbaképpen egy vattacsomóra tettem egy keveset a szilikonos cipőápoló spray-emből, hogy megnézzem, alkalmazható-e "fényezésre".

Nos, úgy leszedte a pár napos festéket, hogy öröm volt nézni... Mintha vízfesték lett volna.
Innentől ezt használom.

mezga geza Creative Commons License 2002.01.20 0 0 1292
Makettgaleria

part, csak nehogy elrontsd a gyomrod. Mar 4 oraja eszel :-)

part Creative Commons License 2002.01.20 0 0 1291
itt vagyok..:)
kaja után leírom hogyan képzelem az oszlopot.
Előzmény: patrona (1289)
patrona Creative Commons License 2002.01.20 0 0 1290
Wowwww, idén karácsonyra építek egy ilyet!:-))))
patrona Creative Commons License 2002.01.20 0 0 1289
Popeye: Ezt a csillogós történetet nem olvastam, hanem mikor még anno makettklubba jártam, ott mondta az egyik arc.
Festék ügyben érdeklődött már valaki a Kálvária téri Deák Modell Sport nevű boltban? Ott tén régeben nagyon sok Modell Master festéket láttam.

Part: Hova lettél??? -már kész a figura de még mindíg itt állok oszlop nélkül:-)))

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.19 0 0 1288
Nekem sikerült! :-P
Igaz, még nem az egész gépet, csak a vízszintes vezérsíkot, de csak egészen közelről látszik rajta az ecset nyoma :-)
Ha meg elrontom a gépet, most még az sem baj, mert ezt direkt kísérleti darabnak szánom. Lehet, hogy az egyik fele ezüst lesz, a másik meg olive drab :-)
Előzmény: HERCEG (1287)
HERCEG Creative Commons License 2002.01.19 0 0 1287
Rongy, ha tényleg fémszínüre akarod festeni a gépedet, vegyél (akár egy 3000 ft-os revellt) egy festékszórót, mert ecsettel ekkora felületre lehetetlen csíkmentesen festeni, főleg metálszíneket...
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.19 0 0 1286
Ugye nekik van boltujuk a Lurdy Házban? Mert azt a boltot felhívtam tegnap. :-)
A Bécsi útit nem, mert ők erősen kiesnek az utamból. Hétfőn teszek velük is egy kísérletet.
Előzmény: Popeye (1285)
Popeye Creative Commons License 2002.01.19 0 0 1285
Dehogynem, az Euro centerben a Bécsi úton szerintem van. Legalábbis én 3 félét vettem ott 3 hete.

Szerintem ha nem fújod érdemes alapozni, mert nagyon hígak.

Előzmény: Törölt nick (1284)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.19 0 0 1284
De ha nem lehet sehol kapni... :-)))))))))
Erről jut eszembe: az ilyen jellegű festékek alá is kell alapozás?
Előzmény: Popeye (1283)
Popeye Creative Commons License 2002.01.19 0 0 1283
Mondom én a helyetekben Testors polírozható alumíniummal probálkoznék. A sima alumínium túl pigmentes sajnos.

Ezt a polírozós dolgot én sajna nem olvastam, majd utánanézek.
Én ezt a dolgot mindössze úgy ismerem, hogy elkezdték levakarni a festéket az amcsi gépekről, hiszen tény hogy pár száz kiló festéktől szabadultak így meg...

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.19 0 0 1282
A kérdés részemről is áll. Különös tekintettel arra a tényre, hogy tegnap körbetelefonáltam az összes általam ismert és interneten megtalált budapesti makett boltot, de sehol sem tudtak megfelelőt ajánlani. A válaszok többsége az volt, hogy elvileg tudnának adni hasonlót, gyakorlatilag viszont nem, mert kifogytak az ilyen jellegű festékekből.
Én meg itt állok két fémfestésű Mustanggal, meg egy kis üveg Chrome Silver festékkel. Utóbbiról kiderült, hogy csak kis felületen szép :-(
Ha nagy, sima felületet festek vele (ecsettel egyelőre) akkor erősen foltos/csíkos/stb. lesz :-(
Előzmény: Brutalis Harmonia (1280)
Vadász István 2 Creative Commons License 2002.01.19 0 0 1281
Urak!
Gondolkozzatok, hány kiló festék kellett egy B-17 -s lefestéséhez. Ezt váltsd át bombára vagy üzemanyagra. A fényes felületü gépek ténylegesen gyorasabbak. Mert mitől matt a felület? A fényesség a felhordott festék felületének simaságától függ. Az érdes felület nagyobb surlódást eredményez a levegővel szemben.
Figyeljétek meg milyen gépeket festettek fényesre vagy hagytak fémszinüen (egyébként a Mustángok töbsége aluminium festékkel volt lefestve), a válasz az lessz, hogy az egyéni vagy kiskötelékes légiharcra használt egységeknél és légierőknél mindig festették a gépeket hiszen itt az álcázásnak nagy szerepe volt. A nagy kötelékeknél elterjedtebb volt a fémszin.
Az oroszokról viszont annyit, hogy a Normandia Nyemen ezredhez új műszaki tiszt érkezett 1944 -ben. Aki kötelezővé tette a gépek polirozását. A franciák legnagyobb megrökönyödésére a Jakkok 30-40 Km-rel gyorsultak.
Vadász
Előzmény: Törölt nick (1279)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.19 0 0 1280
Akkor visszatérve az eredeti témához: ti mivel festenétek fémszínű repülőt?
(A Humbrol polírozhatóját nem szeretem, mert ecsettel nem ad egyenletes színt; szóval vmi mást szeretnék kipróbálni.)
Vagy egy teljesen más megközelítésből álljak neki fóliázgatni?

MD

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.19 0 0 1279
Nem tudom, hol olvashatta, de egyszer nagyon régen én is olvastam valami ilyesmit. Hogy konkrétan gyorsabb repülésről, kisebb fogyasztásról, vagy miről volt szó a cikkben, azt már meg nem mondom. Azt meg végképp nem tudom eldöntetni, hogy kacsa volt, valaki nem értett ahhoz amit írt, mégis megjelenhetett, vagy tényleg van valami valóságalapja a dolognak.
Előzmény: patrona (1277)
Popeye Creative Commons License 2002.01.19 0 0 1278
ezt a tükörfényes=gyorsabban repül dologot hol olvastad?
Előzmény: patrona (1277)
patrona Creative Commons License 2002.01.19 0 0 1277
Csilog/nem csillog témához: Az amcsik a B-17esek kiséretére küldött Mustangokat minden bevetés előtt tükörfényesre políroztak(persze ha volt rá idő), mivel így a gépek valamivel gyorsabban repültek, és ez légiharcban kicsivel nagyobb esélyt biztosított a Messerek ellen.
Mondjuk ugyanezt a ruszkikról nem tudom feltételezni. Akik még arra sem képesek, hogy a kifutópályát valamelyest tisztán tartsák, nem fognak a gépeik csillogásával törődni. Az a Mig, amiről a képet betettem sem néz ki túl fényesnek, pedig az Magyar... A ruszkik irtó trehányak. Pl olyan esetet is olvastam, hogy az újonan leszállított gépek(asszem pont Mig 29) különböző alkatrészeiről még az ideiglenesen krétával felírt számozást sem törölték le a gyárban.
Popeye Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1276
Esetleg érdemes lenne a testors polírozható alumíniummal festeni, és azt szépen csillogóra lehet polírozni...
Előzmény: Brutalis Harmonia (1275)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1275
Én sem balhézni akarok, de a restaurált szó jelentése: olyanná teszik, amilyen volt. Az összes fémszínű B-17, B-29 csillog. A P-51 detto; ezeket láttam fotón és repülőmúzeumban. A MiG-15-ben tényleg nem vagyok biztos, de az amerikai kortársai tükörfényesek voltak.
(Kis adalék: vmelyik ősi Top Gunban olvastam egy VH-s pilóta visszaeméllkezéseit, és abban is írta, hogy órákig kellett fényesíteni a gépek felületét, addig, amíg tükörfényesen nem csillogott.

A cikkekhez mit szóltál? Az összes külföldi weboldalon nagy teret szentelnek a natúr fémfestésnek.
Szerinted a fémszínű gépek milyenek voltak valójában, és milyenre kellene festeni őket?

MD
(Majd megveszem az IL-2-t és akkor majd jól megadhatod nekem (c;

Popeye Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1274
Ja a B-17-eshez meg annyit, hogy ez egy restaurált B-17-es. De olyanra fested természetesen amilyenre akarod...
Előzmény: Brutalis Harmonia (1271)
Popeye Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1273
Te mikor láttál MiG-15-öst tükörfényesen csillogni?
Ne érts félre, nem akarok kötekedni, de Szolnokon és Kecskeméten én nap mint nap látom ezeket a gépeket...
Előzmény: Brutalis Harmonia (1271)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1272
Bocs, a B-29 helyett rossz linket tettem be; az "igazi" ugyanazon az oldalon van (Hyperscale).
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1271
Annak idején azért nem szerették a fémszínű gépeket a karbantartók, mert órákig kellett a felületével sz*rakodni, hogy szépen csillogjon és ne rozsdásodjon szét. Egy korrodált felszínű gépnek ráadásul nagyobb a légellenállása, és a rozsda tönkre is teszi. Max magyar repülőmúzeumokban láthatsz rozdás felületet.
Másrészt -ez a praktikus megközelítés- tükörfényes gépek építéséhez árusítanak aluminium-fóliát, abból a célból, hogy a makett felületén hasra essen még a napsugár is...

Pár link:
egy csillogó B-17; ennél még borotválkozni is lehetne.

Egy nagyon jó cikk a fémfestésről.

A B-29 összeállítása.

És nézzetek meg egy 'igazi' B-29-et, MiG-15-öst, stb; mindegyik tükörfényesen csillog.

Előzmény: Popeye (1269)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1270
Az V. (VI.?) ker. Hajós utcában van egy kis makett bolt. Nem tudjátok véletlenül a tel.számukat?
Nem kapok sehol MM1401-es festéket, ami emberi nevén Aluminium Pale akar lenni. Enélkül meg nem tudom elkezdeni a Mustangomat...
:-(
Popeye Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1269
Isten őrizz, alumínium, acél és hasonló színekkel kell lefesteni. Tudod mikor voltak ezek gépek polírozva? Megmondom én: soha. A fémnek meg van egy olyan csúnya tulajdonsága, hogy korrodál.
Előzmény: Brutalis Harmonia (1268)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1268
Tnyleg tükörszerűen kell csillognia egy frissen polírozott gépnek; már láttam...
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1267
Popeye: A tiszta fémszínű B-17 -et mivel festenéd, ha nem krómmal? (És a MiG-15 -öt, mert van már egy ilyen is ;-)
Csillogjon, mint tükör!
Előzmény: Popeye (1257)
Friki Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1266
Köszi, Part, király vagy. Meg az a bizonyos Isten is király, aki szkenneli a cuccost. :-)

A Testors metalizer-jei valóban a legsirályabbak. Amíg nem használtam őket, nem értettem, mit zabálnak rajtuk annyira, de be kellett látnom, hogy mennyire igazuk volt másoknak. Azért azt hozzá kell tennem, hogy a Humbrol alumíniumja se rossz, de azt csak totál fényes felületekre ajánlom, mert ha elég jól rakja fel az ember, szó szerint tükröz tőle a felület! Komoly! Gáz voszont, hogy mint tudjuk, a Humbrol beszerezhetetlen.

Előzmény: part (1262)
Jack Ryan Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1265
Ejnye, a másik topikban alázod a Gripent, itt meg kiderül, hogy Gripent akarsz építeni ? :)
Előzmény: Ramius (1251)
patrona Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1264
Nem értem. Pedig tuti jól írtam a HTML kódot. Megpróbálom mégeccer:

Előzmény: patrona (1263)
patrona Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1263
Part: Értem, tehát egy nagyon híg sötét festékkel több réteget viszek fel, amíg jó nem lesz.
Amikor a 200mm-es Verlinden figurát csináltam, én egy egyenesre levágott szőrű ecset végét szürke festékbe mártottam, és azzal ütögettem végig az arcot, de ez egy 120mm es fejen nem működik, túl kicsi hozzá, ráadásul nem is lesz túl szép.
Az oszlopot már eleve érdestre/lukacsosra szeretném, de persze festéssel is akarom fokozi a hatást.

Aki fémszínű gépet akar készíteni annak íme egy tanulságos kép, hogy mennyire nem egyszínű ezüst egy ilyen gépmadár...

part Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1262
friki!
odaadtam az újságot szkennelni, innentől isten kezében vagyunk..:)
a modelmaster króm tényleg messze a legjobb a piacon..
part Creative Commons License 2002.01.17 0 0 1261
borosta: kész van az arcfestés, lelakkozod matt
akrilakkal. ez megszárad ( 10 perc kb. )
én revell matt9-et használok erre a célra olyan mint az antracid.
egy tamiyás akrilkupakban szoktam hígítgatni a befolyatós festékeimet, ebbe cseppentesz egy kicsit.
orvosi fecskendőből engedsz rá annyit, hogy nagyon vékony legyen.
vékony ecsettel, több rétegben ( egész sok ) kialakítod a kívánt borosta hatást.
két három rétegenként célszerű lelakkozni, mert megoldhatják egymást.
művészfestékkel is nagyon szépet lehet csinálni, de olyat én még nem csináltam és nem is tudok róla mit mondani.
az enyém szerintem jó módszer, mert profin lehet szabályozni a borostásságot a rétegek vastagításával.

az oszlopot festéssel akarod öregíteni..?
ha igen tudok egy jó receptet..
ha meg eleve érdes felületet akarsz, akkor arra is van tippem, de ez máris hosszú lett..:)

Előzmény: patrona (1258)
Popeye Creative Commons License 2002.01.17 0 0 1260
Ez így van, csak aztán nehogy hozzányúlj mert csúnya lesz:)
Előzmény: gyuribá (1259)
gyuribá Creative Commons License 2002.01.17 0 0 1259
Man Dark,

A ModelMaster króm a messze legjobb, kipróbáltam majdnem mindent.
Már vagy kb. 8 éve vehettem, és még mindig frankó (már nem is emléxem mikor...).

patrona Creative Commons License 2002.01.17 0 0 1258
Part: Mondanál egy jó tippet borosta festésére egy 120 mm-es fejre?
A másik, hogy szeretnék egy kis diorámát berendezni a figura mellé. Egy leomlott oszlopra gondoltam, már meg is van a fénykép, ami alapján megcsinálom, de szerinted hogy tudnám azt elérni, hogy a gipszet úgy öregítsem, mintha évszázados kopott/lukacsos málló mészkő lenne?
Popeye Creative Commons License 2002.01.17 0 0 1257
Mandark remélem a két kérdés nincs összefüggésben egymással:)
Tehát nem króm színűre akarod festeni a B-17est:)
Előzmény: Brutalis Harmonia (1255)
Popeye Creative Commons License 2002.01.17 0 0 1256
Azt tudom, hogy volt nekik, de direkt megnéztem a Revell honlapján és ott nem volt a listában. Lehet hogy már nem gyártják, nagykertől kéne megkérdezni.
Előzmény: patrona (1254)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.17 0 0 1255
Hello
A Model Master krómja mennyire jó? Ajánlanátok 1:48 B-17re ecsettel? (600 Ft-val nem kísérletezem :-)
patrona Creative Commons License 2002.01.17 0 0 1254
A Revell gyárt 1:32es Grippent, ha jól tudom.
Én eddig csak Mig-29et csináltam 1:32ben, meg egy AH1 G-t, mindkettőt a Revelltől. A Mig nagyon jó minőségű volt, dobozból megépítve is jól néz ki. A helikopter viszont valami tragédia, azt teljesen át kellett építeni, de aztán nagyon frankó darab lett belőle.

Szerintem a kollégának nem arra kell ez a temérdek makett, hogy légicsatát rendezzen be a szobája plafonjám, hanem valami protokolláris ajándékba lesz a cucc. Azok meg annyira nincsenek kidolgozva, legalább is belülről. Sőt, amit én láttam ilyet, az behúzott futókkal volt ábrázolva(egy íves álvány tartotta a hajtóműkiomlőjénél) és még a kabintető is be volt fújva egy áttetsző szürkés rétegel.

Előzmény: Popeye (1253)
Popeye Creative Commons License 2002.01.17 0 0 1253
Én csak 1:72-ben tudok Gripent, vegyél F-16-ost, abból van választék, és most megteheted, hogy azt veszel:)

Igényes megépítése egy 1:32-es makettnek kb. 4-5 nap szerintem, ha intenzíven foglalkozik vele az ember.

Előzmény: Ramius (1251)
patrona Creative Commons License 2002.01.17 0 0 1252
A 2. kérdésre a válasz: Hívd fel a makettgyártó cég hazai forgalmazóját.
Előzmény: Ramius (1251)
Ramius Creative Commons License 2002.01.17 0 0 1251
Sziasztok Modellezők!

A segítségeteket szeretném kérni, 3 kérdésben is!!
1.: Saab JAS 39 Gripen 1:32-t épített-e már valaki?

2.: Hol lehetne nagy tételben (30-40 darab) a legjobb áron beszerezni?? (Kb. mennyiért?)

3.: A szinvonalas megépítéséhez mennyi időre van szükség (kb.)??

Válaszok jöhetnek magánba is!!

Előre is köszi a segítséget!

patrona Creative Commons License 2002.01.17 0 0 1250
Az utolsó előtti mondatban, érzem helyett érzed. Csak a félreértések elkerülése végett:-)))
Előzmény: patrona (1249)
patrona Creative Commons License 2002.01.17 0 0 1249
Én már használtam Tamiya sprayt, igaz nem fémszínűt. Tényleg jó, csak csöppet drága, és nem mindíg van belőle választék.
ha fémfesték, akkor nálam a Modell Master polírozhatók a csúcs. Nem rosz a Humbroll se, de azt nagyon higítani kell, és csak a sajátjával szabad. A Modell Master alapból olyan, mint a víz:-))
Amúgy nem érzem úgy, hogy fikáztam volna a Tamiya sprayt. Miért gondolod?
Előzmény: part (1248)
part Creative Commons License 2002.01.17 0 0 1248
használtatok már tamiya spray-ket..?
mielőtt lefikázzátok ki kéne próbálni esetleg,nem?
könnyen adódhatnak olyan színvonalbeli különbségek, mint az italeri meg a tamiya között..
nekem vannak ilyen flakonjaim és hát mit mondjak..
a jót könnyű megszokni..!:)
bármilyen ezüst megteszi..?
ezt megnézem...:)
némely gyártónál akkora pigmentekből állnak az ezüstszínek, mint egy szem tarhonya..:)
ki lehet próbálni mennyire homogén felületeket hoznak létre ezek a cuccok..!
aztán lehet szidni mindenkit..!
a tamiya nem véletlenül írta ki ezt a festéket spray változatban, gondolhatjátok..
és ráadásul nem is lehet olyan könnyen lefogdosni a felületről, és még gyorsan is szárad.
a többit lehet helyettesíteni mással, de ezt alaposan fontoljátok meg..
Előzmény: patrona (1244)
patrona Creative Commons License 2002.01.16 0 0 1247
OK, ez végülis jó taktika. Érdemes begyakorolni a fogásokat. Ha esetleg a Tamiyát komolyabban fel akarod boncolni, itt egy jó oldal, ahol remek képeket találsz, nem csak a Mustangról, hanem sok egyéb gépről.
Amúgy szerintem olive drabban sokkal jobban néz ki a Mustang:-)))
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.16 0 0 1246
Köszi :-)
Ennyire még nem vagyok igényes ;-)
Mellesleg, a meglévő Chrome silver alá úgy vettem észre, nem kell alapozás, mert mindent eltakar. De mint az azt hiszem látható, nem vagyok igazán profi, úgyhogy ha hülyeséget írok, csak szóljatok rám!

Direkt azért vettem meg ugyanezt Italeriben, hogy legyen min kisérletezni, ne a Tamiyát szúrjam el. Megjegyzem, óriási a különbség a két csomag között. Ezt nem is hittem volna, ha nem látom.

Előzmény: patrona (1244)
patrona Creative Commons License 2002.01.16 0 0 1245
HERCEG: Nekem van egy orvosi szikenyelem, cserélhető pengékkel. Az egyik ilyen törött penge sarkával szoktam karcolni. De ez egy nagyon fapados módszer, vannak erre jobb szerszámok is. A Maketstúdió első füzetében volt erről szó. Megtalálod itt.
patrona Creative Commons License 2002.01.16 0 0 1244
Égszínkék Mosogatórongy : Ez az ezüst az egész gép felületére kell, igaz? Namost a Tamiya úgy látta jónak, ha ezt a színt az ő méregdrága flakonos(spray) festékével fested fel. Amúgy bármilyen ezüst, vagy aluminium árnyalat megteszi. Csak arra vigyázz, hogy több rétegben alapozz alá valamilyen fényes festékkel(mondjuk fehérrel), ami az esetleges karcokat eltűnteti a felületről(két réteg között érdemes vizes 1200as papírral, majd fogkrémmel, és vattapamaccsal polírozni). Sajnos az ezüst szín minden hajszálnyi karcot, felületi hibát előhoz. Igazi kemény feladat egy ilyen gép elkészításe, szóval ha nem akarod kitépni a hajad szálanként, menj el egy makettboltba, és vegyél emgy Mustang matricakészletet, ami egy olive drabb színű géphez való...
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.16 0 0 1243
Egy Mustang F51D-hez.
Közben megoldottam a dolgot. Mivel a Tamiya egy szép, de drága darab, ezért biztos-ami-biztos megvettem ugyanezt Italeriben, hogy azon kipróbáljam az összes festési módszereket és abban ott a megfelelő szín: Aluminium Plate = M.M.1401 :-)
Ami nekem lenne hozzá, az egy Chrome Silver, de azt hiszem, túlságosan fényes, csillogó ehhez.
Előzmény: part (1241)
part Creative Commons License 2002.01.16 0 0 1242
jó, erősen hígítsd meg a lakkot és valahol próbáld ki a végső felhasználás előtt.
Előzmény: Friki (1240)
part Creative Commons License 2002.01.16 0 0 1241
mihez kell ez a szín..?
az AS-12..
Előzmény: Törölt nick (1238)
Friki Creative Commons License 2002.01.16 0 0 1240
Engem meg az érdekel, hogy hogyan kell úgy lakkozni, hogy ne látszódjon meg a lakkréteg, tehát ne legyen egy ilyen vastag, átlátszó, de látható réteg. Mit tegyek, hogy ne látszódjon? Higítsam a lakkot? De mennyire?
HERCEG Creative Commons License 2002.01.16 0 0 1239
sracok, Ti mivel karcoljátok be/újra a panelvonalakat?
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.16 0 0 1238
Igaz... Épp csak az AS-12 hiányzik belőle :-)))))))
Előzmény: part (1237)
part Creative Commons License 2002.01.16 0 0 1237
nagyon cool mind a kettő tábla..! :)
Előzmény: patrona (1236)
patrona Creative Commons License 2002.01.16 0 0 1236
Égszínkék Mosogatórongy : Íme két tálblázat, ami talán segít. A forrás a Légierő a konyhaasztalon című könyv, őket tessék szídni, ha esetleg nem lenne teljesen helyes.

Modell Master - Humbrol
Tamiya - Humbrol

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.15 0 0 1235
Jó. Pl. white=?
Bright White, Insignia White, stb... ;-)
Azt hittem, hogy a kódok hordoznak valami plusz információt is.
Ez azért lett gyanús, mert ugye pl. szürkéből sem egy fajta létezik, meg sárgából, pirosból, zöldből és ezüstből sem ;-))
Megjegyzem, az eladó srác a Bajcsyn elég bizonytalannak tűnt, mikor a kezébe adtam a listámat :-)
Előzmény: part (1234)
part Creative Commons License 2002.01.15 0 0 1234
ezeket a színeket ugyanezen a néven megtalálod
a makettesboltok polcain más gyártóktól könnyedén.
csak mondod a csókának, hogy ezt kérem, meg azt kérem..:)
az AS meg tamiya akrilspray..ez hová kell hátha van valami jó ötletünk,, hogy mivel lehetne kiváltani..!
Előzmény: Törölt nick (1231)
part Creative Commons License 2002.01.15 0 0 1233
háromféle színt használok főleg árnyékolásra:
matt fekete ( egyértelmű )
revell matt 9 ( antracid )humbrol 85 asszem
burnt sienna ( nem találtam humbrolban )
ezeket hígítom és így használom befolyatásra.
az antracid akkor jó, ha nem akarsz nagyon mély árnyékot létrehozni, pl rézfelületen..
a burnt siennából meg nagyon sokat és sokféleképpen ki lehet hozni,én figurákhoz csinálok belőle alapszínt meg tónust főleg.
de jó még vékonyan kövezetek befolyatásához is.

Előzmény: Friki (1232)
Friki Creative Commons License 2002.01.15 0 0 1232
Figyi, PartCimbi, melyik festéket is javasoltad árnyékolásra, kiemelkedések tövének, vagy mélyedéseknek a sötétitésére? Valami szienna? Nem tudod véletlenül a számát, mármint Humbrolban?
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.15 0 0 1231
Tudna valaki segíteni Tamiya->Testors (esetleg Revell) átváltásban?
Mondjuk egy részét sejtem, de hátha rosszul ;-)
Ilyen kódok vannak felsorolva a Mustangom mellett:
AS-12 Bare-Metal Silver
X-1 Black
X-2 White
X-4 Blue
X-5 Green
X-7 Red
X-8 Lemon yellow
X-10 Gun metal
X-11 Chrome silver
X-18 Semi gloss black
XF-1 Flat black
XF-3 Flat yellow
XF-5 Flat green
XF-10 Flat brown
XF-16 Flat aluminium
XF-62 Olive drab

A Gun metal azt hiszem egyértelmű, talán még az Olive drab is.
A többi számomra nem teljesen.
Sajnos használható táblázatot nem sikerült találnom :-(

patrona Creative Commons License 2002.01.15 0 0 1230
Ha a festéssel van gondod, akkor szerintem a ponyva részét fesd olive drabbra, a "csöveket" pedig fém, vagy világosabb zöldre. Szerintem senki nem tudja, milyen az eredeti:-)))
Előzmény: IDKFA (1229)
IDKFA Creative Commons License 2002.01.14 0 0 1229
patrona

Biztos egyre gondolunk, mert a sátor már nekem is szerepelt a gondolataimban.

Most építettem egy Merkava I-est, (Tamiya) és szerettem volna tudni, hogy mi az a bizonyos dolog.

A neten végignéztem egy halom képet, leírást, de nem tudtam rájönni, hogy az a cucc micsoda.

Tanxxx

Előzmény: patrona (1227)
patrona Creative Commons License 2002.01.14 0 0 1228
Elb@sztam...

www.voodoo.cz

Előzmény: patrona (1227)
patrona Creative Commons License 2002.01.14 0 0 1227
Sserintem valami sátor lehet, esetleg ágy. Persz eakár hordágy is. Izraeli tankokon soxor látni ilyet(persze ha te is arra gondolsz, amire én) Amúgy miért kérded?

Ja, és itt ey nagyon jó kis makettes honlap, eredeti képekkel, meg minden.
www.woodoo.cz

Előzmény: IDKFA (1226)
IDKFA Creative Commons License 2002.01.12 0 0 1226
Hali

Tudna nekem segíteni valaki, hogy a Merkava-k hátuljára felerősített, fém csövekből
és valamilyen anyagból összerakott dolog micsoda? Esetleg hordágy?

Thanxx

Popeye Creative Commons License 2002.01.12 0 0 1225
Szerintem szürkével alapozva jobban fed a humbrol. A Testors szerintem felejthető így is úgy is.
Előzmény: Törölt nick (1224)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.12 0 0 1224
Thx :-)
Öt perce én is rájöttem, teljesen véletlenül: van pár alkatrész, amiket nem kellett felhasználnom, ezek egyikét világos szürkére festettem egyszer. Most ezen próbáltam ki a fehéret. "Árnyalatnyival" jobb lett, mintha közvetlenül a műanyagra festettem volna :-)
Előzmény: Popeye (1223)
Popeye Creative Commons License 2002.01.12 0 0 1223
Matt fehér előtt mindig alapozni kell világosszürkével. A revell matt fehére a legjobb, amivel eddig találkoztam. Fed rendesen.
Előzmény: Törölt nick (1219)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.12 0 0 1222
Pénteken jártam a Mammutban! :-)
Most nem volt sok időm körülnézni, mert kaptam egy kellemetlen hívást a boltba lépésem percében, de most is az egyik srác azonnal odajött, hogy segíthet-e, ahogy elnéztem a karácsony sem ártott meg különösebben a makett választéknak, szóval azt hiszem, ha van időd, érdemes felkeresni őket.
Előzmény: HERCEG (1220)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.12 0 0 1221
Köszi. Közben rájöttem, hogy hülye vagyok egy picit.
Flat white-ra emlékeztem, valójában Insigna White. :-)
Előzmény: HERCEG (1220)
HERCEG Creative Commons License 2002.01.12 0 0 1220
rongy: tamya kis tégelyes asszem valahogy 350, nagytégelyes valahogy 500 magasságában. Igen vizzel is higítható, de ami a legfontosabb, nincs büdös szaga!!! a fehér festékekkel mindíg gáz van, úgyhogy vagy festékszóróval próbáld kb 3 rétegben, vagy ecsettel, de nem elárasztani vele a részeket. Én is totál ideg voltam amikor először festettem a tamiya akrilfehérjével, sőt az még talán roszabb mint a mm.

part, csak hogy penyázzak egy kicsit, nekem is van két tamiya enamelem(fényes citromsárga, matt ezüst), úgyhogy lehet licitálni rá! ;D

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.12 0 0 1219
Nekem a Model Master Flat White-tal van hasonló tapasztalatom :-)
Bár az is fura, hogy miért lesz fényes, amit ezzel festek le.

Erről jut eszembe: szükségem lenne némi szaktanácsra!
Ha ezzel a fehérrel festek le valamit, akkor erősen átüt rajta még a világosszürke műanyag is. Pl. legutóbb egy F16-ost sikerült eléggé elrontani vele, mert a rakéták szárnyai közti részben összegyűlt egy nagyobb csepp, ami száradás után elég rondán mutat (mintha egy kupac hó gyűlt volna össze rajta ;-) ), máshol meg szinte meg sem fogja a felületet a festék. Ugyanezt más MM festékkel még nem tapasztaltam. És hát az is elég fura, hogy a flat white csillog...

Előzmény: Popeye (1218)
Popeye Creative Commons License 2002.01.12 0 0 1218
Hát én a tamiyát még csak ecsettel próbáltam, de valami rettenetes (olive drab), nem ajánlom senkinek:)
Mire lett kompresszorom, addigra meg kidobtam. Még egy olajos csillogó feketém van itt az ősidőkből, majd talán azt kipróbálom milyen fújni.
Előzmény: Törölt nick (1217)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.12 0 0 1217
Köszi. Majd megírom :-)
Tamiyából valójában pont az akril érdekelne, mert az számomra újdonság. Különösen azok után, hogy olvastam: vízzel is hígitható. Azt hiszem, olcsóbb megoldás, mint a gyári hígitók :-)
A MM krómot meg használtam már, de csak pici felületekre.
Hát akkor folyt.köv. pár héten belül :-)
Előzmény: part (1216)
part Creative Commons License 2002.01.12 0 0 1216
én írtam ,hogy nem lehet kapni..
ahonnan az információt kaptam az tamiya importőr volt, onnan egyszercsak eltűntek az olajak.
kérdem, miért..?
válasz: tamiya nem csinál többet ilyeneket..
mert..?
mert nincsen rá akkora igény, hogy érdemes lenne vele szüttyögni.
de nekem kell a tamiya olaj..!!!
sajnáljuk.., van helyette tamiya akril meg model master..
és a humbrol..?
azért meg menj másik üzletbe..:)
ez a helyzet.., ennek már 2.5 éve.
asszem a tamiya olyan 450 pénz körül van..
a tamiya akril eléggé kóser, de nagyon gyorsan megszárad..
ez jó is meg rossz is egyszerre:
jó, mert nem kell órákat várni a száradással.
rossz, mert könnyen csíkos lehet, amit ecsettel festesz..
próbáld ki a model master krómszínű festékét..
öregem, az olyan mintha folyékony fém lenne...!
szinte nincs is pigmentje, és ecsettel is kiválóan teríthető..!
ha meg találsz valahol tamiya olajat, tárazz belőle nyugodtan!
időnként fel kell keverni a nem használt színeket
és akkor évekig elvannak a beszáradás veszélye nélkül.
de majd írd meg, hogy honnan vetted, mert nekem is kéne belőle..:)
Előzmény: Törölt nick (1215)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.12 0 0 1215
Köszi. Egyébként ezüstre szeretném.
Viszont csak ecsettel dolgozgatok, így azt hiszem (jól hiszem?) a porlaszthatóságnak egyelőre nincs jelentősége.

Mellesleg, ha egyszer mégis kipróbálom a Tamiya festékeit, kb. milyen árakra lehet számítani?
Este keresgéltem, de nem találtam árjegyzékben sehol.
És még mindig Tamiya festék: volt egy kis vitám az eladóval, ahol a makettet vettem. Szerinte a Tamiya még ma is gyárt olajos festéket. Itt a topicban valaki azt írta korábban, hogy nem lehet kapni. Hol az igazság? Vagy mindkettő igaz, csak itthon nem lehet kapni?

Előzmény: patrona (1214)
patrona Creative Commons License 2002.01.12 0 0 1214
Part: Akkor gyorsan el kell használnom a Gunze lakkomat:-)))Sajnos csak az volt az üzletben, szóval nem volt sok választásom...
Mi a külömbség a művészfesték, és a makettfesték között?

Égszínkék Mosogatórongy: Hát attól függ. Ha a Mustángot ezüstszínre akarod, akkor csak a Model Master polírozható festékeit használd. Ha más színűre(asszem voltak full zöld mustangok is) akkor mindenképp a Tamiyát. Sokkal finomabbak a pingmentjei, jobban porlasztható mint a másik kettő, amit említettél(SZVSZ a Humbrol a legdurvább szemcséjű makettfesték). Ráadásul a minősége is csúcs. Nem túrósodik be 3 hónap után, mint a Modell Master...(bár ebből a fajtából a fényes nem hajlamos túrósodni)

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.11 0 0 1213
Meggondolatlan lépésre szántam el ma magam: vettem egy Tamiya gyártmányú F-51D Mustangot. Természetesen a színek Tamiya kódokkal vannak megadva és ez beindította a fantáziámat: érdemes a Testors helyett esetleg kipróbálni a Tamiya festékeit?
Még nem használtam ilyen festéket. Miben különbözik egy Humbroltól, vagy egy Modell Mastertől?
part Creative Commons License 2002.01.11 0 0 1212
két előnye is van ennek a technikának:
1. símán bírja a befolyatást híg olajjal
2. nem kell kivárni a 6 óra száradási időt
ha megfelelő mennyiségben van benne mattító, akkor pokoli gyorsan megszárad az akrillakk.
szerintem a gunze mattlakkja nem jó erre a célra, hamar beleszárad az üvegbe...
inkább tamiya fényes lakkhoz kell mattítót adni és ezt felhasználni.
a művészfestékeknél nemtom mi helyzet, mert még sosem használtam olyat, de nagyon kíváncsi vagyok rájuk..:)
Előzmény: patrona (1211)
patrona Creative Commons License 2002.01.11 0 0 1211
OK, hiszek neked, csak zárjuk le ezt a hülyeséget.
Ez az akryl lakkos ötlet nagyon jó, eddig valahogy nem jutott eszembe. A lakk nálam eddig csak a legeslegvégső rétegben jött szóba(szakmai beidegződés), nem szoktam rá festeni semmit.
És így lemosni is könnyebb, ha esetleg elrontanám.
Előzmény: part (1210)
part Creative Commons License 2002.01.11 0 0 1210
kedves patrona.:)
a tamiya nem gyártott túl sokféle festéket..:)
1. olaj ( 2-3 éve magszűnt )
2. akril (kisebb lett az üvege )
3. polikarbonát

amit te fogsz a kezedben az olajbázisú festék.
efelől légy egészen nyugodt, de ha nem hiszel nekem, akkor nyugodtan szimatoltasd meg a budalakk
szakemberével aki biztosan sok nagyon sok ilyen makettező festéket látott már..:)
nekem speciel háromféle van ezekből a kis szögletes üvegekben lévő színes festékből.
1.X-24 clear yellow
2.X-26 clear orange
3.X-27 clear red
ezek olajfestékek és én modelmaster olajhígítóval
oldom őket már évek óta..
egyéni döntés, hogy ezt elhiszed vagy sem, nekem mindegy gondolhatod...:)
azt meg, hogy a hígított tónus megoldja az alapszínt rém egyszerűen elkerülheted.
ellenkező bázisú mattlakkal ráfestesz és már el is választottad őket egymástól.
én olajjal festek és akrillal lakkozok, nekem bejön ez a taktika..:)

Előzmény: patrona (1193)
patrona Creative Commons License 2002.01.10 0 0 1209
Eddig ahány repülőmakettel dolgoztam, mindegyiken fogathatőra tudtam beépíteni. Kivéve amikor az egész csillagmotort egy Verlinden műgyanta alkatrészre cseréltem:-)) De kis munkával az is megoldható.
Amúgy szerintem nem is azért forgatható a gégcsavr, hogy azzal szórakozz a hosszú téli etéken, hanem mert így kevesebb az esély, hogy megsérül. Pl beragasztod fixen, aztán tisztogatás közben letörik az egyik tolla, vagy ilyemi.
Előzmény: Törölt nick (1208)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 1208
A forgó légcsavarról csak annyit: ez a Tu20 volt az utolsó olyan a kezemben, amelyben gyárilag biztosítva volt a lehetőség, hogy úgy forgatható maradjon összeszerelés után, de ne potyogjon ki, ha kézbeveszem a gépet. Persze az is igaz, hogy nem sok makett volt azóta a kezemben.
Még akkoriban volt egy régi hidroplánom, amibe már csak fixen tudtam beragasztani a légcsavart meg mostanában egy elrontott Mustang...
Előzmény: patrona (1207)
patrona Creative Commons License 2002.01.10 0 0 1207
Én egy angol bombázó makettjén láttam ilyet(nemtudom a típusát, a B-17 angol párja, amivel éjszaka szórták a németeket) Az a tipikus agyonszegecselt bibircsókos szörnyeteg volt. Ja, és a bombatér ajtajait is ki lehetett nyitni, hogy azon át megszemléljük a benn tátongó ürességet:-)))
A forgó légcsavar az alap. Minden makett így készül, ezzel semmi baj nincs. De amikor már motor van benne...:-)))
Előzmény: Törölt nick (1206)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 1206
Mozgatható kormányfelületet utoljára egy azt hiszem NDK gyártmányú Tu20-as maketten láttam. Így visszaemlékezve förtelmesen ronda egy darab volt :-)
Viszont pl. a kerekeit úgy fel lehetett rakni, hogy forogtak. Meg a légcsavarok is pörögtek, ha rájuk fújt az ember :-)
Előzmény: patrona (1205)
patrona Creative Commons License 2002.01.10 0 0 1205
Hát még mindíg csak ámuok ezen a Zérón!
Ha jól tudom, akkor a 80as(vagy 70es) évek Matchbox makettjein voltak ilyen mozgathatóra beépíthető kormányfelületek. Tiszta retro feeling:-))) A világító helyzetfényeket meg a Revell már vagy 6 éve ellőtte. Nekik volt egy egész sorozatuk ilyen makettekből. Repülők, és autók. Még motorhang is volt, ha jól emléxem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!