Keresés

Részletes keresés

barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 208

Ehhez még azt szeretném hozzáfűzni, hogy a Balkán délkeleti részéről lassan észak felé vándorló románok őseit éppen a besenyők és kunok szervezték kisebb nagyobb kenézségekbe, és azokat a területeket amelyekből aztán később kialakult a havasalföldi és moldvai román (vlach) fejedelemség a 14 szd.-ig Kunországnak hívták. Tehát a románok vezetői (kenézei) Besenyő és kun származású törzsfők voltak...

 

Előzmény: barka (204)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 207

"OK drága. Ezek mind "szláv" szavak."

 

Igen, ezek mind "szláv" szavak, azért is van ott a szmájli... :)

 

"De probáld egy ijen tökfejnek is mint én megmagyarázni, hogy miért kell szláv szanakkal és szláv betükkel bizonyitani a "romai" eredetet ? (100évvel ezelött a moldaviak szláv betükkel irtak)"

 

A románok "római" eredete természetesen a képzelgések világába tartozik.

Minden normális ember, aki valamelyest jártas a történelemben, tudja, hogy a dákóromán elmélet úgy hülyeség, ahogy van. Eddig ezt az elméletet semmivel sem tudták bizonyítani, azt viszont nem lehet megtiltani nekik, ha ők ebben hisznek. Ez az ő agybajuk... :)

 

Előzmény: manaszu (198)
rece fice Creative Commons License 2009.02.20 0 0 206
Előzmény: barka (202)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 205

"ÉN magam nacionalistának tartom szeretem a népem."

 

Most már csak az a kérdés, hogy milyen?

Persze, ahogy a hsz-eidet olvassa az ember, ahogy agyba-főbe véded itt a románokat és soviniszta politikájukat, nem nehéz kitalálni. Persze lehetsz tudathasadásos is, vagy egyszerűen nem tudod, hogy mit írsz. Több lehetőség azt hiszem nincs...

 

"ÉN mint Magyar nem szeretem , ha megalázzák a nemzeti büszkeségem ha semmibe veszik nyelvem , történelmem, őseim."

 

Pedig a románok éppen ezt csinálják. Hogy, hogy ezt nem veszed észre.

Semmibe veszik a nyelved, a történelmed, lebozgoroznak, stb...

 

Amúgy tényleg lehet valami tudatzavarod. 

Míg egyik percben a sovén román politikát véded, a másikban kijelented, hogy magyar vagy. Akárhogy nézem, a kettőt nem lehet összeegyeztetni...

 

Előzmény: tol (187)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 204

"Hunyadi János is havasalfőldről származik becsületes román nemes volt az akkor 95% magyar MAgyarországon."

 

Ismét csak a pontosság kedvéért: Hunyadi nem román nemes volt, hanem kun kenézi családból származott. Apját még Vajk-nak hívták. A mi első keresztény királyunknak I. Szent Istvánnak is Vajk volt a neve a megkeresztelkedés előtt.

A Vajk név úgy a "pogány" magyaroknál, mind a besenyőknél és kunoknál meglehetős gyakori név volt. Hát nem érdekes?... :))

 

Előzmény: tol (195)
manaszu Creative Commons License 2009.02.20 0 0 203

 "A románság befogadta a csángókat szeretettel és románnak tartja őket, tőbségük szintén románnak tartja magát.
Ők othon vannak Moldvában Magyarországon lecigányoznák le le románoznák őket, romániában elfogadják őket Románnak és nem kőzősiti őket ki senki. Romániába tiszta magyar felmenőkkel lehetsz jó román és nem kőzösit ki senki nem néznek hazaárulónak hanem elfogadnak
"

Ez szóról szóra mind igaz. Gyönyörüen irtad le.

Amint Te is irod, Romániában is meg külföldön is (Te magyarországot nevezted meg)
a csángókat pont ojan cigánynak tartják mint akármejik cigányt.  Gondolj csak a "szegény" Ceusescura akit a legjobb, legnagyobb, legvitízebb románnak tartottak és csak halála után teregették ki azokat a papirokat amiböl kiderült, hogy csoré cigány család sarja vot. Ma már nem kérdés, hogy valah, moldován vagy cigány (rumi) származásu  valaki ma öket mind romának nevezik. Az egyesült Valahia és Moldavia pasalikumok helyet létre jött új pasalikumnak a török szultán adta RUMINIA nevet és esze ágában  se volt Romára gondolni.  Máskülönben minden nyugati nyelven ma is Ruminianak vagy Rumänianak hivják, de sehol nem közelitenek vele Romához.  Mostmá jó lenne ha Te is  gondolkozná eg kicit.

Előzmény: tol (155)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 202

"SZAVATLUP forog a sirjában . SZegénytől elfoglalták az országot a betolakodó Magyarok és nem átalanak ki volt itt előbbet játszani."

 

Gondolom ezt a sok zöldséget amit itt előadtál, szintén a román történelemórákon mesélték el neked, ezért már nem is lepődöm meg. Ennyire vagy képes... :))

 

"A magyarok ázsiából jőttek és 100 % nem őshonosak e tájon..."

 

Nem mintha ez fontos lenne, de szintén tévedés.

Viszont ez a téveszmés kijelentésed fényesen igazolja azt, amiért ezt a topikot nyitottam. Nevezetesen, a román politika soviniszta, idegengyűlölő jellegét. "Ázsiai magyarok...", "Vissza Ázsiába..." és a hasonló jellegű jelmondatok, a román sovinizmus alapvető repertoárjába tartoznak.

 

Visszatérve a kijelentésedre: a magyarok - bármennyire is hihetetlen ez számodra - tényleg keletről jöttek, de nem Ázsiából (nem mintha ez bűn lenne, csak a pontosság kedvéért) és előbb itt voltak a Kárpátmedencében, sőt Moldvában és a Havasalföldön is, mint a románok ősei. Sőt a besenyők és a kunok is előbb voltak ezeken a vidékeken, mint a románok ősei. Tehát, ha a sorrendiséget nézzük, akkor a románok igencsak lemaradnak az őshonosságban. Hát fájdalom, de nem tudok jobb hírekkel szolgálni... :))

 

"A lényeg az hogy jelenleg havas alföldön nincsenek MAgyar közöségek, ott jelenleg ROmánok élnek, mint ahogy erdélyben is él 10 miliü román a millü magyar mellet és ez a lényeg nem amult."

 

Havasalföldön ma már természetesen nincsenek magyarok és csak a pontosság kedvéért megint, Erdélyben sem él 10 millió román és nem is fog. Különösen ha figyelembe vesszük azt, hogy Románi lakossága csökken...


"Kolozsvár 90% -ban magyar volt 90 éve MA a Magyarság20 % alatt van..."

 

Igen ez így volt, de sajnos ez is csak a soviniszta román politika erőszakosságát bizonyítja (betelepítések, magyar iskolák elvétele, stb, stb) 

 

"AZ számit ami van nem az ami volt."

 

Éppen ezért tiltakozunk a román sovinizmus ellen, mert ez még mindig létezik és a magyarság megsemmisítésére tör...

 

"A Magyarság fogy ez tény folyamatosan teret veszit, egyre kisseb és kissebb nemzett lesz"

 

Szeretnéd ugye?

Azért az ilyen kijelentéseid után, eléggé komoly kétségek merülnek föl bennem a magyarságod iránt. Szerintem te csak tudsz valamennyire magyarul, de már teljesen románul gondolkodsz és érzel. Nyugodtan valld be magadnak, hidd el, neked már nem fog fájni... :))

 

Előzmény: tol (173)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 201

"Itt néhány hozászólás bizonyitja a magyar sovinizmus létezését és gyarmatósiTó tőrekvéseit."

 

Na lökjed, mi bizonyítja a magyar "sovinizmus" és "gyarmatosító" törekvéseinek a létezését? Kíváncsian várom a választ...

 

Közben azt is írd le, ha már mi ennyire "soviniszták" vagyunk, hogy a román állam mit tett eddig, pl. milyen intézkedéseket hozott az uralma alá került magyarság megmaradása  ( pl. nyelv, kultúra, oktatás, stb.) érdekében?...

 

"Más népek létezésének tőrténelmének lebecsülése..."

 

És ezt éppen te mondod, aki érzékelhetően román történelmen nevelkedtél fel?

Miket tanítottak neked pl. Erdélyről, vagy akár Moldváról vagy a Havasalföldről?

Tanultál legalább valamit az Erdélyi Fejedelemségről? Vagy ez mind ősi román föld volt "nagy" román fejedelmekkel és királyokkal?

Ne haragudj, de egyszerűen nevetséges vagy ezekkel a vagdalkozásaiddal... :))

 

Előzmény: tol (177)
korieander Creative Commons License 2009.02.20 0 0 200
kezdesz 1 kicsit túlpörögni...senki nem mondta h a havasalföldiek mind magyarok voltak...
De azt azért ne próbáld tagadni h a Dolj megyei "Farcas" község alapítói magyarok voltak

http://en.wikipedia.org/wiki/F%C4%83rca%C5%9F

vagy a Dolj megyei Talpas is gyanúsan hangzik a magyar fülnek

http://en.wikipedia.org/wiki/T%C4%83lpa%C5%9F

esetleg az olt megyei Farcasele

http://en.wikipedia.org/wiki/F%C4%83rca%C5%9Fele

nem értem mi ebben a dráma
Előzmény: tol (195)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 199

"VOLT gyerekkoromban egy tőrténelemkőnyvem Benedek Elek irta , a honfoglalástól A kiegyezésig foglalkozott magyarország tőrténelmével.
vOLT egy tolnai világtőrténelem ami az amerikai polgárháborúval , francia ? forradalommal, horea féle erdélyi lázadással foglakozott."

Ehhez képest elég sokat felejtettél, de gondolom a Horea-féle jobbágylázadást a "gonosz" és "elnyomó" magyarok ellen még mindig kívülről fújod... :))

 

"A csángokról is olvastam és ők nem egyszerre telepedtek át hanem tőbb hullámban."

 

Ezt nem is állítottam.

Csupán kissé felvilágosítottalak, hogy a csángók őseit még az Árpádházi-királyaink telepítették oda, ahol most is élnek. Tehát a csángók ott őslakosok, mert már akkor ott voltak, amikor még Románi vágyálom szinten sem merült fel az ős "dákórománokban"... :)

 

"Nézd tőbb barátom dolgozott élt Magyarországon és megkapták a büdős olájt néhány kedves magyar rendőrtől más goromba kifejezés mellet, sőt még a pénzüket is ellopták a kedves magyar rendörök."

 

Ennek most mi köze megint a vitánkhoz?!

Én a magas román polittikáról beszélek tudod, ahol képzett emberek mérgezik a fejeket sovinizmussal, idegengyűlölettel...

Ne azokból az ostoba és elhülyített magyarokból indulj ki, akiket a Kádár-rendszer oktatáspolitikája teljesen elbutított. Ez sajnos tény, tisztában vagyunk vele, szégyelljük is magunkat miattuk, de nem tehetünk róla, hogy ők ilyenek lettek. Ennek az oktatáspolitikának a tehetetlenségi nyomatéka még egy darabig sajnos mérgezni fogja a közéletet, de reméljük, hogy később csak helyre billennek a dolgok.

 

"egy román nem tenne ilyet sem a moldovaival sem a szerbiaival, nem nézné állatnak."

 

Csak az erdélyi magyarokat bozgorozzák ugye?... :(

 

Előzmény: tol (194)
manaszu Creative Commons License 2009.02.20 0 0 198
OK drága. Ezek mind "szláv" szavak. De probáld egy ijen tökfejnek is mint én megmagyarázni, hogy miért kell szláv szanakkal és szláv betükkel bizonyitani a "romai" eredetet ? (100évvel ezelött a moldaviak szláv betükkel irtak)
Előzmény: barka (196)
manaszu Creative Commons License 2009.02.20 0 0 197
"Ha a román és a cigány ugyanaz, akkor hogyan értelmezheto Basescu "Milyen eroszakos volt ez a büdös cigány" dumája?"
Drágám én ezt már egyszer megmagyaráztam. Léci nézzd meg a ProTV-n a "REGINA"c. cigány szappanoperát amit cigányok játszanak cigányokról. Hoollivood elbujhat mellete. A világ legjobb szappanoperája, ott halgasd meg, hogy egyik cigány, hogy cigányozza le a másikat. Te is magadrol vagy a tieidröl azt mondhatsz amit akarsz, de tE nem mondhatod egy cigánynak,  hogy cigány. Tecci érteni?
Előzmény: Etheow (153)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 196

"Az erdélyi földrajzi nevek többsége is szláv eredetű."

 

Ja, hát télleg... :))

 

Küküllő, Nyikó, Nyárád, Szamos, Maros, Temes, Túr, Körösök, Hargita, Radnai-,  Kelemen-, Gyergyói-, Görgényi-, Csíki-, Fogarasi-havasok, Borgói hegység, stb. mind csupa-csupa szláv eredetű földrajzi név... :)))

     

Előzmény: Törölt nick (169)
tol Creative Commons License 2009.02.20 0 0 195
hogy A havasalfőldi VAJda vazallusa volt a Magyar királynak az rendben van de a nem azt jelenti hogy a havasalfőldiek magyarok voltak.
Hunyadi János is havasalfőldről származik becsületes román nemes volt az akkor 95% magyar MAgyarországon.
Előzmény: korieander (190)
tol Creative Commons License 2009.02.20 0 0 194
VOLT gyerekkoromban egy tőrténelemkőnyvem Benedek Elek irta , a honfoglalástól A kiegyezésig foglalkozott magyarország tőrténelmével.
vOLT egy tolnai világtőrténelem ami az amerikai polgárháborúval , francia ? forradalommal, horea féle erdélyi lázadással foglakozott.
A csángokról is olvastam és ők nem egyszerre telepedtek át hanem tőbb hullámban.
Nézd tőbb barátom dolgozott élt Magyarországon és megkapták a büdős olájt néhány kedves magyar rendőrtől más goromba kifejezés mellet, sőt még a pénzüket is ellopták a kedves magyar rendörök.
volt egy barátom aki 9 év és magyar állampolgárság után jött haza végleg azért mert ott nagyon elfogadták a szerencsétlen még románul se tud joformán de valahogy nem birta már hogy románozzák.
egy román nem tenne ilyet sem a moldovaival sem a szerbiaival, nem nézné állatnak.
Előzmény: barka (188)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 193

"A csángók nagyobrészt a székelyfőldről menekültek oda tatá török német..."

 

Az Árpádházi királyok által kialakított csángó területekre természetesen a későbbi időkben is volt kivándorlás, csak nem a török és tatár elől. A középkori Magyar Királyságnak ezt a keleti irányban előretolt védállásit éppen a mongol invázió gyengítette meg, és attól kezdve már nem volt képes betölteni határvédő szerepét.

 

Persze elhiszem én neked, hogy a román történetírás ilyenekről nem tud... :))

 

 

Előzmény: tol (159)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 192

"Ja anagy Magyar birodalom."

 

Te vitatod a középkori Magyar Királyság létezését?

Bakker, ne légy már ennyire gyagyi, mégha román történelmen nevelkedtél is... :))

Nézzél már meg legalább egy történelmi atlaszt, hátha megvilágosodsz. Persze ne románt, és ne is magyart, mert még azt hiszed csalunk. Jó lesz egy német is, vagy egy francia, olasz, stb... :))

 

Előzmény: tol (163)
rece fice Creative Commons License 2009.02.20 0 0 191
Előzmény: Törölt nick (170)
korieander Creative Commons License 2009.02.20 0 0 190
nézd...a tények azok tények, mégha neked ez nem tetszik....

"Lajk (Vlaicu), Isten és Magyarország királyának a kegyelméből havasalföldi vajda és szörényi bán, továbbá Fogaras hercege összes híveihez, polgáraihoz, népéhez, jobbágyaihoz.....blablablablabla....
Adatott Argyesben, Szent Katalin szűz és vértanú ünnepén 1369"
Előzmény: tol (177)
tol Creative Commons License 2009.02.20 0 0 189
Nem a forradalom előtt már nem voltak magyarkőzépiskolák, és a kúltura is csak megtürt kategoria volt.
Románia sokat fejlődőt gazdaságilag politikailag és remélem hogy az atonomia is megvalósul valamilyen formában .
De adolgok nem egyik napról a másikra változnak meg mint ahogy magyarországon sem az Unios tagságtól.
Előzmény: Etheow (185)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 188

"Nem erőszakolta rájuk senki csupán olyanok voltak a körülmények a románság befogadta a csángókat szeretettel Moldvában és románnak tartja őket, tőbségük szintén románnak tartja magát tény az hogy 5000-en vallótták magukat Magyarnak."

 

Te valószínűleg román történelmet tanulhattál, mert különben az ember aligha lenne képes ennyi baromságot összehordani. Na mindegy, ez a te bajod és én nem tudok rajtad segíteni. De azért egy kis felvilágosító munka talán neked sem árt a sok román történelemhamisítás és hazudozás után, ami a csángókat illeti...

 

A csángók őseit még az Árpád-házi királyok telepítették a Kárpátokon túlra, hogy védjék az ojtozi, gyimesi, tölgyesi és borgói szorosokat egy esetleges keleti támadástól. Ezek a területek a középkori Magyar Királyság befolyási (hűbéres) övezetei voltak és Románia akkor még a legmerészebb román vágyálmokban sem létezett. A középkorban mai moldvai és havasalföldi területeken besenyő és kun törzsek éltek és ezeket a területeket a 13.szd-ig még Kunországnak hívták.

 

Tehát a csángók abszolút őslakosok ezen a vidéken, akiknek a településterületeit a jóval későbbi román hatalom bekebelezte és azonnal megkezdte szisztematikus elrománosításukat, miután megtiltotta nekik az anyanyelven történő misézést (a csángók tudvalevőleg hívő katolikusok és nem ortodox románok) és az anyanyelven történő iskolai oktatást. Ez a román magatartásforma sajnos nem újkeletű a történelemben, hiszen már a 15szd-ból ismerünk olyan híradásokat, amelyek arról számolnak be, ha valamelyik akkori moldvai vagy havasalföldi bojár, ha időszakosan is, de uralma alá tudta hajtani a csángókat, azonnal erőszakos térítésekbe kezdett közöttük. Tehát a csángók egy része nem azért románosodott el, mert annyira román akart lenni, hanem azért, mert sajnos legkorábban a 15.szd-tól szinte állandó jelleggel ki voltak téve a román hatalom idegengyűlölő, beolvasztó politikájának...

   

"Ők othon vannak Moldvában..."

 

Na látod, ebben igazad van...

 

"Romániába tiszta magyar felmenőkkel lehetsz jó román és nem kőzösit ki senki nem néznek hazaárulónak hanem elfogadnak."

 

Képzeld el, Magyarországon is lehetsz tiszta román felmenőkkel jó magyar, sőt bármilyen felmenőkkel is. Nekem pl. német felmenőim is vannak, sőt lehet, hogy még román is akad köztük, és nem közösít ki senki. Na, ehhez mit szólsz?... :)


 

Előzmény: tol (155)
tol Creative Commons License 2009.02.20 0 0 187
ÉN magam nacionalistának tartom szeretem a népem.
nagyon tetszett amit leirtál valóban az nem érdem ha magyarok vagyunk vagy brittek és nem kell senkit azért lenézni mert mondjuk orosz.
A büszkeség egy egésséges érzés , a nemzeti büszkeség.
ÉN mint Magyar nem szeretem , ha megalázzák a nemzeti büszkeségem ha semmibe veszik nyelvem , történelmem, őseim.
Úgyanakor én sem alázok meg másokat vallásuk , vagy nemzetiségük miatt.
A politika szereti manipulalni az embereket , ellenséget keress akire ráfoghatja minden rosszért ő a hibás a cigány a magyar , a román, A szlovák.
Erre azért lassan már kevéssé vevők az emberek, de a zavazatokért sokmindent megtesz egy politikus.
Előzmény: alias78 (184)
adrienne ruhája Creative Commons License 2009.02.20 0 0 186
jól mondod:-)))
Előzmény: alias78 (184)
Etheow Creative Commons License 2009.02.20 0 0 185
"a romániai magyarságnak satója , iskolái? szinházai vannak , annyanyelven"

Ezek mintha meglettek volna a forradalom előtt is. A probléma épp azzal van, hogy immár a 21. században járunk és Románia EU tag, magasabb normáknak kellene érvényesülniük (vesd össze pl. az EU-n belül létező autonómiákat Székelyföld helyzetével).

"sőt Solyom László , vagy orbán Viktor tőbszőr ellátogat mint magánember erdélybe"

Ettől kéne elájulni? Hogy az egyik EU ország polgárai ellátogatnak egy másikba?
Előzmény: tol (183)
alias78 Creative Commons License 2009.02.20 0 0 184
"Itt néhány hozászólás bizonyitja a magyar sovinizmus létezését "

Tudja a fene, szerintem nincs olyan nép amelyikben ne volna sovinizmus. Vagy mondjunk inkább nacionalizmust. Még a legnyomorultabb, éhező afrikai törzs is büszke a származására. Fura büszkeség ez, hiszen az értelmes ember arra lehetne büszke, amit ő maga tett vagy alkotott. Ezzel szemben senki sem a saját érdemei miatt születik magyarnak, románnak vagy britnek. És mégis létezik. Mindenütt.
A baj ezzel csak az, hogy a mindenkori politikai vezetés ezzel tökéletesen tisztában van, és mindig rondán kihasználja. Semmivel sem sem lehet jobban összeugrasztani az embereket, mintha a nemzeti érzelmeiket piszkálják fel.
Előzmény: tol (177)
tol Creative Commons License 2009.02.20 0 0 183
A Román kormány nem fojtat soviniszta politikát úgyanis az RMDSz benne volt a kormányba 4 évig? azelőtt pedig ő támogatta 4 éven keresztül a parlametből a ROMÁN kormányt .
A magyarság rengetg dolgot elért a forradalom óta Romániában kőszönhetően a román politikusok jóindulatának is .
mindenesetre a sovinizmust nehezen lehetne rájuk bizonyitani.
Lehet most máskép lesz de a romániai magyarságnak satója , iskolái? szinházai vannak , annyanyelven,sőt Solyom László , vagy orbán Viktor tőbszőr ellátogat mint magánember erdélybe .
soha még nem volt ilyen jó a magyar Román VIsszony,
basescu egy bunkó hülyeségeket beszél, nem is gondolja át mit mond.
Előzmény: Etheow (181)
alias78 Creative Commons License 2009.02.20 0 0 182
Így igaz. A román nyelvben sok a szláv eredetű szó!
Előzmény: Törölt nick (175)
Etheow Creative Commons License 2009.02.20 0 0 181
"Itt néhány hozászólás bizonyitja a magyar sovinizmus létezését"

Igen, "itt" néhány hozzászólás, "ott" meg a mindenkori kormányzati politika (bizonyítja a román sovinizmus létezését). Érzed a különbséget?
Előzmény: tol (177)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.20 0 0 180

"Itt néhány hozászólás bizonyitja a magyar sovinizmus létezését és gyarmatósiTó tőrekvéseit."

 

De még nincsenek kormányon. De szerintem nem is fognak. A magyar társadalom a legnagyobb sajnálatukra nem vevő erre.


Előzmény: tol (177)
barka Creative Commons License 2009.02.20 0 0 179

"...a cigányt törökül rumi-nak hivják..."

 

Ne beszélj hülyeségeket. A cigány törökül çingene...

 

Előzmény: manaszu (147)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!