Ebbol is latszik, hogy a rendszer alapjaban veve szar. Persze lehet a konyveloket is szidni, rengetegszer hallani, hogy a konyvelo ezt vagy azt csinalta es az alkalmazott vagy a vallalkozas szivta meg akar plusz befizetessel, akar buntetessel. Vagy sok esetben a tulfizetest csak a kovetkezo ev tavaszan kapta vissza.
Megint csak 1-2 masik orszag gyakorlataval tudok peldalozni. Az adojovairas osszege pl. Irorszagban targyevre jar. Tokmindegy mennyit dolgozol. Ha decemberben kezdtel dolgozni, akkor akkor. Persze ertelemszeruen visszajaro penzt csak a befizetett adobol kapsz.
Ha normalisan mukodik a rendszer, pl. ugy, hogy a konyvelo es az adohivatal kozott a bevallas elektronikusan mukodik, de az adatok nem csak egy iranyban aramlanak, akkor a hiba konnyen elojon. Illetve ugy ahogy szinten 1-2 orszagban be tudsz jelentkezni, latod a folyoszamlad allasat onlajn es azt is, hogy fizet-e utanad a munkaadod kozterhet. stb. stb. De itt egyelore minden bonyolult, emellet meg magasak is az elvonasok.
Tulajdonképpen nem büntetést fizetsz most, hanem vissza olyan pénzt, amit jogosulatlanul megkaptál. Igen, kellemetlen - velem is történt ilyen, ráadásul ott tényleg a könyvelő volt a béna (nem tudta, mi is van az ekhoval, hiába szóltam, hogy talán nem úgy) -, utáltam is a helyzetet, de ha úgy vesszük, csak egy nem kért kölcsönt fizettem vissza, kamat nélkül.
nah szóval tavaly augusztusban kezdtem el dolgozni. ez ido elott iskolába jártam. állami nappali. tehát ez az elso munkahelyem.
ugye járt a tavalyi évre kb 30 ezer forint adójóváirás de nekem mivel csak 5 honapot dolgoztam( aug, sept ok nov dec) ezért nekem
ennek a 30nak kb a fele jár.
De megkaptam adojováírásként az egész kb 30 összeget
a maradék 7 honapot kb 19 nekem kell utolag befizetni...csekken
sajnos nem emléxek h én ilyenrol nyilatkoztam e vmit is.. ezért merült fel bennem a kérdés h én hibáztam v a bérszámfejto de ugy látszik mind1 a léyneg h fizessek...
Egy kicsit pontosítsd légyszíves, mert így első hallásra nekem például elég zavaros. :)
A bérszámfejtőn nem kérheted számon, mert az egy dolog, hogy esetleg rosszul számfejtette és túlvont adókat, de év végén neked be kellett adnod egy adóbevallást, ahol mindent helyre kellett tenned.
Nos, azt vondd felelősségre, aki ezt az adóbevallást csinálta, hogy ha nem jó. De ha ott derült ki, év közben valamit nem fizettél meg és azt pótolnod kell, akkor pont ő sem hibás, hiszen helyretette a dolgokat.
A levonások esetében az is lehet, hogy jól járt el a bérszámfejtő, ugyanis egyes elemekről neked kell nyilatkoznod, hogy igénybe veszed vagy sem, és meglehet, rosszul nyilatkoztál.
adójóváírás
Aj kaptam egy levelet az apeh-tól hogy menjek be hozzájuk. bementem. tavaly 5 honapot dolgoztam foállásba (elotte suli volt) kitalálták hogy a tavalyi 39ezer forintyni adójováirás nem jár nekem hanem csak a fele az 5 honapra..
ez télleg igyvan? msot kb be kell fizetnem 20 ezret. ezt honnan kellett volna tudnom? bérszámfejtomön számon kérhetem h mégis mi a faszt csinált? ha már nem vette figyelembe h pályakezdoként jöttem? mi lesz a köv 20% helyettt majd 22%-ot vonnak le tolem???
Köszi mindenkinek a válaszokat, és próbálok egy hsz-ben válaszolni.
Egy ismerősöm mondta régen, hogy "Vigyázz mit kívánsz magadnak, mert teljesül!" :-) Hülyeségnek tűnik, de van benne igazság. Évek óta kis és közepes, magyar tulajdonú, számtech cégekkel álltam kapcsolatban, nagyon jó viszony alakult ki velük. Igazából nem gondolkoztam hogy miért, de mostanra asszem rájöttem, hogy belüről mindig arra vágytam hogy ilyenem legyen nekem is.
És aztán az élet úgy hozta hogy most alakult egy végre életképesnek tűnő ajánlat, ahol ker.ig-ként fogok dolgozni egy ilyen cégnél, tulajdonosi opcióval, de alkalmazotti munkaszerződésem és fizetésem is lesz. A cég ügyvezetője nagyon nyitott, abszolút bevon a helyzetbe, tiszta lapokkal játszunk, remélhetőleg ez egy hosszú távú, jó együttműködés záloga is lesz.
Hát röviden ennyi, hivatalosan okt.1, de már ma mennék, valszeg nem is várunk jövő hét csütörtökig, hanem hétfőtől belecsapok a lecsóba. Addig is naponta 3szor beszélünk a cégtulajjal, csillog a szem vagy mi :-)
Egyreszt gratulalok, masreszt en sem hittem volna, hogy ilyen hatterrel ne lehetne munkat talalni. Kb hasonlo parameterekkel en munka mellett folyamatosan maszkaltam interjukra, nagyon nagyon keves kivetellel mindenhol konkret ajanlatot kaptam amit aztan elutasitottam. Mostanaban nem neztem a piacot, eleg butan mutatna az oneletrajzban, hogy 8 honapja valtottam es mar megint interjura maszkalok.
"De abban talán megegyezhetünk, hogy a mai magyar - (és főleg a magyar!) - munkaerőpiac nem éppen a korrektségről szól!!!!"
ebben abszolút egyetértünk, nagyon sok köcsög inkorrekt faszkalap van mérlegelési/döntési poziban... engem is a próbaidő utolsó napján vágtak ki az előző munkahelyemről szval tudom miről van szó...
na Csudi pont ebből a mezőnyből lóg ki de durván, ezért bátorkodtam belekötni a postba mert az ő válaszára adott reakciónak volt enyhén furcsa :)
Olvastam a hozzászólásait és becsülöm benne, hogy itt a portálon próbál segíteni az embereknek. De hát tudod: "A kivétel erősíti a szabályt!; Kinek nem inge..."; stb
De abban talán megegyezhetünk, hogy a mai magyar - (és főleg a magyar!) - munkaerőpiac nem éppen a korrektségről szól!!!! És ha ezt nekem nem is hiszed el, olvasd végig a hozzászólásokat!!!!
Hú, ez arra emlékeztet engem, amikor egy jónevű cégnél a vezetőváltás után hirtelen felindulásból úgy döntöttem, hogy itt és most felállok, mert ilyen tapasztalattal és tudással és blabla két héten belül másik helyen leszek, elvégre kapkodni kell utánam. No, akkor voltam egy évig munkanélkül, és akkor tanultam meg, hogy nem elég LENNI, nem elég JÓNAK LENNI, el is kell adni ezt.
Most néztem, már nincs benn az adatbázisban. 15-én jelentkeztem rá.
Gondolom, ha eddig nem reagáltak, akkor most már nem is fognak.
Valami rémlett, hogy az egyik portál úgy működik, hogy a hirdetést ingyen van, de nem tesznek bele elérhetőséget, és ha valaki jelentkezik rá, az csak a rendszeren keresztül történhet, és a hirdetőnek a jelentkezések után kell fizetnie.
De lehet, hogy valamit összekevertem. :)
Próbáltam guglival utánuk keresni a hirdetésben megjelent kulcsszavak közül többel, de nem találtam semmi hasonlót. Pedig az ilyen hirdetéseket több portálon is fel szokták adni egyszerre.
Na mindegy. Pár napja beadtam egy másikra, ott megtaláltam a forrást. Ma már kaptam is tőlük egy hírlevelet, de választ a jelentkezésre még nem. :-) szóval csak bekerültem az adatbázisukba.
"És végül mindenkit arra biztatok hogy építse a kis netwörkjét, barátkozzon, tartsa karban a hálóját, mert úgy tűnik hogy jelenleg csak ez a járható út."
Maximalisan egyetertek. En kulfoldon vagyok, itt talan meg nagyobb a jelentosege a jo kapcsolatoknak. Ennek ellenere, kb. 2ho "on"-sag utan en is "off" lettem kozben, szinte 0 kapcsolattal. Megfelelo kapcsolattal max. 1 honapig tartott volna...
"...két nyelvvizsgával, diplomával, sokéves munkatapasztalattal, nagyon jónevű előző multis cég névvel kapkodni fognak értem. Hát nem így történt sajnos."
Ezen oszinten szolvan nem tudom mit csodalkozol... Latszik hogy reg jartal az allaspiacon a szopo oldalon...:-) (Megj.: "két nyelvvizsga + diploma" gyak. 0 erteku manapsag, "sokéves munkatapasztalat" meg attol fugg..)
"A sok "humánus" seggfej néhány szóból akar jelemtérképet felállítani... Általában alacsonyabban kvalifikáltak mint az akit felvesznek (vagy nem) és ők mondják meg az embernek a tutit!!!!"
nohát
ha Panerai legutóbbi "7mp" hozzászólására írod ezt válaszul, akkor csak remélni tudom hogy nem Csudira vonatkoztatod amit írtál (hiszen az ő postjára íródott válasz volt ha jól emléxem), mert ha mégis akkor baromira mellétenyereltél :)
Osztom a véleményedet!!! Én kimondom azt, amire Te szerintem csak gondoltál: A sok "humánus" seggfej néhány szóból akar jelemtérképet felállítani... Általában alacsonyabban kvalifikáltak mint az akit felvesznek (vagy nem) és ők mondják meg az embernek a tutit!!!! A főiskolán "nagyon keményen hajtanak" hajnali 10-kor kezdenek, és azt tanulják hogyan kell valakit lapátra tenni.... ... persze mindezt "humánusan"! Szóval megvan a véleményem róluk! Én személy szerint pályakezdő vagyok és volt szerencsém most már jópárukkal találkozni. Elkeserítő....
Azért egy dolgot nem értek!? Hogy van az, hogy egy idő után minden ilyen Humán Menedzser és cégvezető sikeresen elfelejtezik arról, hogy valamikor, valahol ŐŐ is elkezdte valahogy???? És elfelejtik azt is, hogy valaki nekik is megadta a lehetőséget, hogy azzá válhassanak amik most éppen????? Szóval hogy is van ez? Vagy ez csak a szokásos magyar mentalitás: Felfelé nyal, lefelé rúg effektus...
Hosszú read only jelenlét után ontopic bejelenteni valóm van: OFF lettem :-)
Jópár hónapig keresgettem, rengeteg lehetőséget néztem, 100+ cv-t küldtem, jópár interjún is voltam, és most kaptam meg a választ hogy okt.1-től elkeltem a "húspiacon".
A tapasztalatok tanulságosak: én azt gondoltam hogy két nyelvvizsgával, diplomával, sokéves munkatapasztalattal, nagyon jónevű előző multis cég névvel kapkodni fognak értem. Hát nem így történt sajnos.
Mikor korábban azt olvastam hogy nem lehet elhelyezkedni utcáról, csak ajánlással, akkor nem hittem el. Gondoltam elküldöm a tutti cv-t és lecsapnak rám.
Ez baromira nem így van, az elküldött önéletrajzok jelentős részére semmi válasz, vagy max. köszönjük nem nyert üzenet jött.
Hogy sikerült akkor? Nagyon érdekes volt, mert egyszercsak teljesen véletlenül csörgött a telefonom, és egy nagyon régi, kedves ismerősöm hívott fel, aki egy it cég vezérigazgatója. Teljesen spontán érdeklődött mi van velem, és mikor mondtam hogy parlagon vagyok, akkor megígérte hogy segít. Ha nem is az ő cégüknél, de körbenéz a piacon. Aztán pár nap múlva csörgött megint a telefon, és egy másik régi ismerősöm hívott fel, akivel jópár éve munkakapcsolatban voltunk és megkérdezte hogy van e kedvem dolgozni náluk. Elmentem hozzájuk, beszélgettem és utána abba maradtunk hogy várunk, mert folyamatban volt egy nagy multis pozi nekem, amire a nyakamat tettem volna hogy összejön. De az élet nem így hozta. Ezután újból megkeresetem, elmondtam őszintén mit történt (az első beszélgetésnél is jeleztem hogy folyamatban van) és utána egymás tenyerében csaptunk.
Hát így történt, remélem legalább annyi időt le tudok itt húzni mint az előző helyemen (5 év). :-)
Ezúton szeretném így nyilvánosan is megköszönni Csudinak a rengeteg segítséget, támoagatást, tanácsot, nem ismerek még olyan korrekt embert aki ennyit tett volna értem!
És végül mindenkit arra biztatok hogy építse a kis netwörkjét, barátkozzon, tartsa karban a hálóját, mert úgy tűnik hogy jelenleg csak ez a járható út.
"Egyébként, hogy ellenpéldát is mondjak. 13-n érkeztem meg x országba. Múlt hét kedden már elintéztem az itteni adószámot, szerdán nyakamba vettem a környék munkaközvetítőit, csütörtök délelőtt már hívtak, hogy menjek regisztrálni, majd egy 150 kérdéses nyelvi teszt, plusz kulturális teszt után délután 4-kor már megvolt az első interjúm."
Hat nem tudom melyik orszag ez, de kb. 2-3 evvel ezelott kb. ugyanez volt a helyzet Irorszagban. Akkor amikor csak az eletrajzomat frissitettem vhol, a kovetkezo 1-2 napban mar minimum tiz hivast kaptam es valogatni lehetett a lehetosegett kozott. Volt olyan, hogy ket heten belul 5 interjubol 3 ajanlatot kaptam.
De most szarabb a helyzet. Irorszagban mar ca. 15% a munkanelkuliseg, Angliaban is azoknal akikkel szakmaban beszelgettem, jellemzoen bevezettek a 4 napos munkahetet, csokkentettek a fizeteseket, van ahol 50%-al, az egyik cimboramekat egyelore elkuldtek ket honap fizetes nelkuli szabadsagra. A hetvegen Goteborgban voltam a 10 eves egyetemi evfolyamtalalkozomon, hat ott sem tul fenyes a munkaeropiac. 10% koruli munkanelkuliseg, stb. Az egyik litvan evfolyamtarsameknal 25%-os bercsokkentes volt.
Az allashirlevelek is megcsappantak, vagy ha nehany helyrol napi rendszeresseggel is jonnek, akkor a korabbi 20-30-as lista, alig nehany sorosra csokkent. Ahol megjelenik a fizetes, lathatoan a szamok is vissza estek. 2-3 eve meg evi 35-40 000 font alatti allasokat meg sem neztem, pedig akkor meg 400 forintnal volt a font, most meg szinte alig van 30k feletti pozicio. Sot mar jonnek a 17-22000-res mernoki poziciok, ami ket eve meg egy mezei recepcios szint volt.
Na ezzel nem pesszimista akartam lenni, csak a mostani tapasztalataimat akartam osszefoglalni. Na de lesz ez majd jobb is.
pedig....ne felejtsd el h csudi főleg technikai, mernöki pozikra keres, ott nincs bullshit, himihami, tények vannak: értesz-e az adott (szak)területhez vagy sem. Ennyi. Ez pedig abból kiderül, hogy látom-e a kulcsszavaka, poziciokat, cégeket, rész vagy más kapcsolódó területeket a cv-ben. Ha igen pipa, ha nem tsokolom.
Másrészt ehhez érteni kell az adott szakmához/területhez, legalább informális szinten. Frissen kikerült angoltanáris diplomával rendelkező bölcsész persze, hogy balfasz és nem képes éretelmezni egy szakmai terület cv-jét, más kérdés, hogy egy Csudi szintű profi aki ezzel kel, fekszik X éve meg igenis képes másodpercek alatt végigscannelni egy ember cv-jét. Sőt, még én is képes vagyok erre pedig csak egy évet "személyzeti tanácsadtam", ettől függetlenül, ha szakmámbel cv-jét olvasom, egyből kiderülnek a tények.
szóval nem általánosságot kell érteni/értelmezni, egy tojéshéj fenkünk nem 7 ms, egy profinak meg annyi.
A profession.hu-n a hirdetes megjeleneseert kell fizetni, utana a portalnak nincs koze ahhoz, hogy mi tortenik az illeto CV-jevel. (Illetve csak technikailag tovabbitas kovetkezik.) Nekik az az erdekuk, hogy minel tobb CV legyen, mert akkor hivatkozhatnak az ugyfelnel, hogy lam, itt erdemes hirdetni, innen sok CV-t kapsz.
Ha nem valaszolnak, az nem a profession.hu hibaja, hanem a hirdetoe. A fejvadaszok altalaban logostul hirdetnek, tehat tudod, hogy a site-rol hova ment a CV-d. A direkt cegek nem feltetlenul fedik fel kiletuket, dehat ez mindig is igy volt, ez fuggetlen a profession.hu-tol. (Ok termeszetesen tudjak, hiszen szamlaznak nekik.)
Kuldd el nekem a hirdetest, hatha beremlik valami.
Pedig mi is ugyanilyen szoveget irunk, ha valaki nem felel meg, es pont akkor kuldi, mikor leulok feldolgozni (vagy a kollega). En speciell tapintatbol szoktam varni egy fel napot. De hidd el, 7 mp boven eleg egy CV elolvasasahoz, es annak megallapitasahoz, hogy kellesz-e.
Az ellenkezojere is van pelda, a legutobbi designeri hirdetesunkre irgalmatlanul sokan jelentkeztek. Az elso beerkezteto levelet rogton megkaptak, vagy max 48 oran belul (ez nalunk nevre szol, es nem automata), de utana egy tok hosszu processz jon. Van, hogy megcsinalunk egyben mittomen 50 adagot, igy koze esik olyan, aki tobb napja kuldte el, es olyan is, aki az iment.
Öööö, kapcsolatok, vagymi. Most épp visszamegyek a tavaly őszi helyemre, csak belső projektekre, ők kerestek meg. Sőt, amóta keresek, ők is folyamatosan figyelték, mikor tűnik fel olyan meló, ami nekem bejöhet.
Nekem sincs jó véleményem erről a portálról. Az ott megjelent és megpályázott pozíciókról még egyetlen egy visszajelzést sem kaptam. Nekem megvan erről a sajátos véleményem amit már többször kifejtettem itt, mely szerint mivel hirdetni muszáj a pozíciót - persze a kiválasztott már rég megvan - visszajelezni már nem. Az egész álláskeresés, hirdetés, kiválasztás körüli törvényi fejetlenség, szabályozatlanság semmiben sem különbözik mint bármi más kicsiny hazánkban, ezért meglepődni az ilyesmin ugyan!
Élő példa a következő válasz (mert néha válaszolnak is). Ezt ma kaptam pl.
"Tájékoztatjuk, hogy az ......... pozícióra számos kitűnő jelentkezési anyagot kaptunk, melyek közül igazán nehéz volt a legjobbakat kiválasztani.
Sajnos pályázati anyaga alapján a kiválasztási folyamat következő fordulójába nem jutott tovább
Amennyiben végzettségének és tapasztalatának megfelelő pozíció nyílik, felkeressük Önt! "
Na most a dolog azért érdekes, mert az anyagomat pénteken küldtem el. Ma pedig milyen nap is van?
A baj csak az, hogy aki írja ezeket a sablon szövegeket nem figyel sem a dátumra sem a tartalomra, ergo ilyenkor inkább ne is írna semmit, mert csak felidegesíti az embert az arcába kapott hazugság.
Egyébként, hogy ellenpéldát is mondjak. 13-n érkeztem meg x országba. Múlt hét kedden már elintéztem az itteni adószámot, szerdán nyakamba vettem a környék munkaközvetítőit, csütörtök délelőtt már hívtak, hogy menjek regisztrálni, majd egy 150 kérdéses nyelvi teszt, plusz kulturális teszt után délután 4-kor már megvolt az első interjúm. Sajnos ahogy előre éreztem "túl jó voltam" ere a pozícióra, és nem sikerült meggyőznöm az itteni HR-t eléggé, hogy miért is kell nekem ez a munka (a dolgozni akarok az sajna nem elég). Pénteken hívtak is, hogy izé meg hozé, de sorry de majd kitalálunk valamit. Tegnap délelőtt telefon csörög, küldjem el a CV-t erre a címre, majd ezt követően pár órával később telefon csörög, rövid beszélgetés után szerda du. 4 óra időpont az interjúra. Voala! 9 napja vagyok itt és már több interjún voltam mint otthon januártól összesen.
Erre mondom, hogy akinek kell a munkaerő az nem tököl, hanem dönt! Amíg otthon megy a szarakodás, hogy melyik csókos hová, addig nem lesz változás. Talán ezen is el kellene gondolkodni néha amikor felteszik a kérdést a nagyokosok, hogy miért van ekkora kaki.
Azt áruld el, hogy csinálod? Én még csak nem is láttam olyan hirdetést, amire beadhattam volna a jelentkezésemet, te meg már el is helyezkedtél azóta?
Na jó, kettőt találtam, mindkettő tökéletesen passzolt volna nekem, de egyik sem vette a fáradságot eddig, hogy visszaszóljon.
nektek mi a tapasztalatotok a profession.hu hirdetéseivel? Nem írja a céget, nem lehet közvetlen kapcsolatot felvenni velük (máshol nem is találtam meg a hirdetést, de lehet, kiadom itt valakinek a feladatot :) ), csak egy client cím van megadva. Elküldtem rá, jött az automatikus válasz, hogy továbbítva, oszt azóta semmi. Lehet, hogy a hirdető meg sem kapja, mert esetleg fizetnie kell utána? Nem tudom, hogy megy ez hirdetői oldalról.
"Ha netán ismersz valakit, aki gazdasági végzettséggel rendelkezik, angol nyelvből felsőfokú végzettsége van, és érdekelné teljesen kötetlenül végezhető fordítói munka a fenti témában, kérlek, köss vele össze."
hat teljes ertetlenseggel allok egy ilyen cikk elott. Hogy lehet, hogy egy csoportrol unblock altalanosito, negativ velemeny jelenik meg. Ilyet nem szabad irni, nem PC. :)
Mondjuk innen már hiányzik a gyakornok megjegyzés, és az egész hirdetés egy kicsit másként hat, már nem annyira érdekes. Habár az "öltöztetjük" kitétel elég vonzó. :))))))) Hát ha még etetnének is...!
Hogy miért nem kerestem utána? Ez egy jó kérdés, el is gondolkoztam rajta. Ezek szerint lehet, hogy annyira nem is érdekelt a dolog, hogy vegyem a fáradságot. :-) Mondhatni lanyha érdeklődés volt csupán részemről. :)
Mire megtutod a tutit (azaz beszéltél velük, voltál interjún), és elmondod nekünk, ha valaki akkor adja be a jelentkezését, már nem sok esélye van veled szemben, ha fel akartak venni. Ha meg nem akartak, akkor úgyis mindegy, legfeljebb adtál másnak is esélyt.
Én beadom, aztán majd meglátjuk:) A feltételeknek megfelelek. Amúgy szinte tuti, hogy már most van 150-200 CV a hirdető emailfiókjában. Akármi is ez, lesz miből válogatni és lesz akárki elvállalja, akármilyen szopóág
könnyen lehet h igazad van mert nagyon határozatlan, hogy mi a feladat, nincs megadva milyen végzettség stb.
viszont egyáltalán nem ismeretlen ez a 3+ év gyakorlattal gyakornokot akarnak - én ezt úgy dekódolom, hogy nem fizetik a próbaidőt, utána meg nem foglalkoztatnak majd.
már 2-3 éve is belefutottam hasonlóba, emlékszem, a tulaj személyesen magyarázta el, hogy nem akar kockáztatni, annyiszor becsapták őt szegényt a munkavállalók...
sőt, az utolsó munkahelyemen főleg a videósokat 80%ban így foglalkoztatták, 2-3 havonta lecserélődtek a szerkesztők és más háttérfigurák teljesen
Szerintetek ez mi? Egész szimpatikus lenne, ha nem találtam volna benne ilyet, hogy 3-5 éves vezetői tapasztalattal gyakornokot keresnek. A gyakornok az én ismereteim szerint az a kezdő dolgozó, aki még nem tud semmit, ezért körbeküldik a gyárban különböző helyekre, hogy tanulja ki, ismerje meg.
Akinek már 3-5 éves vezetői tapasztalata és rendszer szervezésben több éves rutinja van, miért menne gyakornoknak?
Az is fura, hogy egy ilyen cég nem ad meg semmi infót magáról. És a bérgigéynről szóló rész... hmm...
Lehet, hogy túl paranoiás vagyok, de megfordult a fejemben, hogy valami MLM beszervezősdiről van szó.
Nem tudom mennyire releváns kérdés, de vajon több esélye van egy pályázónak annál a fejvadász cégnél, akinél már egyszer sikerrel kiközvetítették és meg is maradt abban az állásban legalább egy évig?
Nem tudom mennyire releváns kérdés, de vajon több esélye van egy pályázónak annál a fejvadász cégnél, akinél már egyszer sikerrel kiközvetítették és meg is maradt abban az állásban legalább egy évig?
Másrészről pedig szerintem az üzletkötők az arrogánsak, és csúsztatnak. De a szerződésben foglaltakat eddig megtartották. Az, hogy valaki nem olvassa el alaposan a szerződést, az ő problémája. Az üzletkötő azt mondja, amit hallani szeretnél.
De azzal egyetértek, hogy drága. :)
Viszont nekem pont ők kellettek (mármint nem konkrétan ez az iskola, hanem egy olyan módszer, ahol ennyire orális-orientált a tanítás :) ). Tudom, nehéz elképzelni, hogy valakinek ne legyen sokcsatornás tévéje, ne folyjon mindenhonnan angol duma, hírek, dalok, ne találkozzon olyan emberekkel, akik angolul beszélnek, de van ilyen. :)
Jaj, ezt csak most látom, elkerülte a figyelmemet, de csatlakoznék. Bandikaa, bármit, de 2f-et neeeee....
Akkor indult a suli, mikor én középiskolába jártam, valami hihetetlen egy társaság volt már akkor is. Arrogáns, kurva drága, cserébe semmit nem adtak. Hála istennek anyáméknak nem volt rá pénzük. Akinek volt, azok csúnyán megszívták, természetesen egy informatikust sem képeztek a társaságból.
bandikaa, ha még nem jelentkeztél, talán érdemes beleolvasnod ebbe a topikba, meg mintha lett volna egy blog is a témában, ahol az infós részről is írtak sokat, gugli biztosan megmondja, hol találod.
vsz meg fogom próbálni, főleg ha az egyiket meg tudom szponzoráltatni a munkaügyi kp-tal egy kérdés van, h mi történik ha nem vagyok legalább 4 hónapig munkanélküli, mert akkor úgy nyelvbe nem érdemes kezdeni
Nekem nem jött be a két nyelv egyszerre tanulása. Gimiben tanultam angolt és németet egyszerre és valamennyire összekevertem őket (pedig angolt már előtte is tanultam, de németből kezdő voltam), és a mai napig is kismértékben összekeverem őket: néha mondom a mondatom elejét németül, és angolul jut eszembe a második fele.
Úgyhogy nekem azt hiszem inkább az jönne be, hogy dupla olyan intenzíven foglalkozzak de csak egy nyelvvel, így fele annyi hónapot/évet; és utána jönne csak a másik nyelv.
Amit én csináltam, bár lehet, hogy ez neked később lesz aktuális csak, hogy minden lehetséges csatornán csorgatom magamba a nyelvet. Olyan nyelvű TV-csatornát fogyasztok, olyan nyelven olvasok, írok (chatelek) az interneten - ami csak belefér. Könyv, újság is mehet, ha hozzájutsz, és neked az jön be. A lényeg, hogy ne kényszer legyen a nyelvvel való foglalkozás, hanem duplán hasznos: olyat olvass/halgass/írj/beszélj, ami tényleg érdekes vagy kell, így ugyanazzal az időbefektetéssel két legyet ütsz egy csapásra, és ami mégfontosabb, folyamatosan motiváltan tart, érdekel, kedved van hozzá.
Hát ha elbírod a két nyelvet együtt, akkor ez egy nagyon hasznos időszak lesz. Szerintem ott egye meg a fene a kimeszelést, ha van lehetőséged, tanulj.
még azon gondolkodom, hogy elbírom-e a délelőttönként az angol 5x5-öt, délután meg esetleg kezdő német 5x5-öt, esetleg egy 3x2es olasz frissítőt,vagy jobb egyszerűen csak az angolra koncentrálni, és mellette csak pihenni, meg a hanyagolt iratrendezős-kimeszelős-befőttelrakós házimunkát kiélvezni
én most egy 5x5-re neveztem be, nyilván ki fogok nyiffanni. igazából 5x2-5x3 lenne sztem az optimális koncentrálóképesség szpjából, de ilyen vagy nincs, vagy aránytalanul drága
állásinterjú? tesztek, szituációs gyakorlat esetleg tartatnak egy próbaórát? ma már sok általános iskolába is próbaórával vesznek fel tanárt, ahogy hallom ismerősöktől, pedig az közvetlenül nem is térül meg/ill fordítva
persze, ha rossz lesz a tanár, biztos átkérem magam egy másik csoportba
Részemről nem... Én (nagyon) anno a Rigó utcába jártam, nagyon szerettem, heti 3x volt (,de majdnem mindig csak kettőre mentem el), két tanárnővel, akik közül az egyik a nyelvtanra, a másik meg a beszédre helyezte a hangsúlyt. Mondjuk azt sosem felejtem el, mikor az egyikük belénkverte, hogy nem make, hanem take a picture, a másik meg mindenkinél bejelölte hibának a dolgozatban.:-)
szerintem ez inkább tanárfüggő, mint nyelviskolafüggő. Én elégedett voltam a Katedrával mindig, ha másnak rossz tapasztalata van, valszeg nem megfelelő tanárt fogott ki. Ilyenkor szerintem szólni kellett volna, hogy másik csoportba akar kerülni.
Én is mindig azt hallom a Katedra-ról, hogy jó, ehhez képest nekem sem jött be. Szakadt tanterem, és elég hamar rá lehetett jönni, hogy a 'tanárnő' mondjuk egy órával járhat előttünk, többször egyértelműen hibán kaptuk mi, a kezdők. És a tanítási módszer olyan volt, hogy semmit (most mondatokra, nyelvtani szerkezetekre, ilyesmikre gondolok) nem magyaráztak meg, hogy miért van úgy, csak be kellett volna magolni, és kész. Na ez nekem így nem megy, még a vége előtt abba is hagytam az odajárást.
Jelenleg éppen ott tanulok. Nehezen vágtam bele, mert elég drága és mivel nemt tudtam milyen, ezért sajnáltam úgy kiadni rá a pénzt, hogy nem visszakozhatok, ha mégsem jönne be.
Alapfokon nem tudom milyen, mert azt máshol tanultam, a hagyományos nyelvtan módszerrel. De mivel éppen a szóbeli rész ment nagyon nehezen, olyan helyet kerestem, ahol arra fektetik a hangsúlyt.
A 3. szint végén vagyok (4. után jön elvileg a középfok). Azt tudom, hogy nekem sokat használt. Az első napokon még szinte meg sem tudtam szólalni (a szokásos agyblokk), mára viszonylag könnyedén megy. A csoportban különböző helyeken szedték össze az alaptudást. Van, aki 2F-nél kezdte, ő szerintem mostanra eléggé nehezen veszi az akadályokat. Nincs tisztában a nyelvtani összefüggésekkel.
Ugyanakkor azért annyi beszéd nincs, hogy csak ennyiből gördülékenyen tudjon valaki dumálni. Ehhez kell plusz. Van akinek angol nyelvű környezet, például munkahely vagy rokon. Vagy sok angol tévé nézése / hallgatása.
A tanárunk nagyon kedves. Az órák 2x45 perc egyben (tehát a két óra nem 2x60, de ez általában máshol is így van). Viszont az előirányzotton (36x2 óra) felül vannak pótórák. Mi ezt teljesen ki fogjuk használni. És egy garancia is, hogy ha elég sok órán ott vagy (nem emlékszem a százalékra) és mégsem tudsz levizsgázni (a tanfolyam végén szervezett belső vizsgán), akkor az egész tanfolyamot ingyen megismételheted.
Nekem szimpatikus, hogy egészen kis csoportok vannak, max 6 fő. A mi csoportunk 5-el indult, mára hárman maradtunk, így szinte folyamatosan beszél mindenki.
A tanár csak angolul beszél (ezen a szinten). Tud magyarul is, de óra közben nem szólal meg úgy. :) A tankönyv is csak angol, viszont úgy magyaráz el új szavakat, hogy angolul körülírja. Ezt a technikát követi az óra is. Megtanít kikerülni a kommunikációs akadályt, ha nem jut eszedbe valami.
Szóval jó.
Viszont drága. Legalábbis nekem az. :) A következőre csak akkor megyek, ha sikerül egy céget befűznöm, hogy fizesse.
De ha alapfokról akarsz indulni, akkor az én magánvéleményem az, hogy ne itt kezdd. A Katedra állítólag jó, próbáltam, de nekem nem jött be. Viszont az Euró félintenzív elég jó volt. Nem hagy elpuhulni, lelassulni. Keményen végigvisz az alap nyelvtanon. Nagy csoport, ezért nem nagyon jut idő egy embernek beszédre, de olvastok, írtok, HF van, ahol gyakorolhatsz. Alapnak jó.
Nem lehet, hogy eppen kivar a ceg nehany honapot es nem akar a dolgozokbol, vagy bizonyos dolgozoktol megszabadulni? Hagyjak, hogy csak ucsurogjel a padon?
Én dolgoztam náluk telefonosként (ne üssetek, szar volt a helyzet, valami kellett, mondjuk, két hónap alatt ÖSSZESEN keresten 26 000 magyar forintot, szóval ... na mind1), és a lényeg, hogy a képzés minőségéhez képest bazi drága, és sehol nem nézik semmibe az ott szerzett "diplomát".
De, ha van felesleges több százezred, és időd is rá, akkor nosza... :)
Mások is mondták: ha üresjárat van, az ajándék idő, használd fel értelmesen! Ha úgyse törődnek a munkahelyeden azzal, mit csinálsz, ahogy mondod, akkor akár tanulhatsz is, rajzolhatsz is, kitalálhatod, mi akarsz lenni x év múlva és megtervezheted, hogy jutsz el oda, aztán megteheted az első lépéseket a megvalósításra. Én speciel üresjáratokban szénné tanulom az agyam (aztán lepődök meg, amikor több éve a területen dolgozó munkatársaknak én mondok újat - oké, persze nem érthet mindenki mindenhez), sőt, esténként otthon is 3-4 óra önképzéssel megy el (nincs családom, így sajnos könnyen megtehetem).
Rajzolásban is adott esetben kinőheted magad, ott van pl. a napirajz.hu (vigyázat, a felszínen vulgáris - de néha jól rátalál élethelyzetekre), amit a reklámsszakmába beleőrülés ellen kezdett el a készítője ilyen tárgyalás alatti "hűdeunomazegészetrajzolnomkellmertmegőrülök" tevékenységként (nem teljesen idegen a tiedtől), aztán egyszer feltette valami ismerőse valamelyik rajzot, és annyi visszajelzést kapott, hogy a srácnak kedve támadt tovább rajzolni, és a mai napig is rajzol, amikor ideje engedi, azóta már egy <50 fős kis olasz településen él (ház körül 360 fokban hegyes/völgyes/erdős panoráma, és minden irányból jó levegő), egy kézi bicikligyártó mesternél dolgozik évek óta tanoncként (a biciklizés az egyik szerelme), nagyokat túrázik az asszonnyal meg lassan majd a gyerekkel is a hihetetlen olasz környékbeli tájakon, közben rajzol, néha kiadja könyvben és hazajön dedikálni, és úgy általában boldogan él amíg meg nem hal.
Megtalálnak? Ugyan kik? Mindez ott zajlik mindenki szeme előtt, és magasról sz...k rá, tökmindegy. Ha kirúgnának, legalább rá lennék kényszerítve, hogy csináljak valamit, bármit. Egyébként ez nem panaszkodás, nem akarom sajnáltatni magam, és tudom, hogy sokan cserélnének és épp ezért nem is "ugrálok" nagyon, megpróbálom valahogy kibekkelni. Mert ez nem tarthat örökké ebben egészen biztos vagyok, ez annyira abszurd "élethelyzet", hogy valami történni fog hamarosan, ez meggyőződésem. Vagy velem vagy magával az egész hellyel passz, de valami csak lesz. A nincs munkánál persze hogy jobb, de a nincs munkától nem igazán félek, valami sz..r bármikor akad ha gáz van, van annyi kapcsolatrendszerem.
Sportolni kéne ja, de lusta is vagyok, amúgy most hobbiként a rajzolás van, néhány hete kezdtem el, hazajövök lemegy az esti program, aztán leülök rajzolni valami zene halkan a háttérben, és van, hogy észre sem veszem és már éjfél van. Teljesen leköt, kikapcsol. Nem tudom lehetne-e ezzel kezdeni valamit, talán már késő. Mások azt mondják, hogy jó, no persze olyanok akik nem értenek hozzá, szerintem meg nem annyira jó, de mondjuk én sem értek hozzá:) De igazából nem is nagyon érdekel az eredmény milyensége, magát a tevékenységet, a technikát, a folyamatot szeretem, igazából szinte egésznap csinálnám egyfolytában. Így meg max. az éjszakából tudok csípni egy kis időt, de ház ez van.
amúgy nem félsz, hogy itt most leírtad így és akkor megtalálnak? úgy értem, a nincs munkánál csak jobb még ez is
én most cégen belül váltás alatt állok, a régi helyemen viszont már csak support vagyok, de mivel az újon még nem lehetek teljes időben emiatt, nekem is van elég sok üresjáratom egyébként
félreértettél, nekem ez a válasz tényleg tetszik! Sztem ezt olyan ember írhatta, akit már párszor utasítottak el, és tudja, milyen érzés az, hiába van felkészülve az állásra...
Hát, szerintem meg használd ki az időt pihenésre! Néha nekem is van ilyen munka nélküli időszakom, csak azért még pénzt sem kapok. Na persze, nem is szoktam panaszkodni. :P :)
Hű, ez elég lélekromboló. SZVSZ használd ki az időt tanulásra, akkor is olvasol, csak van vmi haszna. Az is rohadt fárasztó, ha az ember egész nap nem csinál semmit :) Én 1-2 hónapig bírom az ilyet.
Hát ja. Úgy kb. fél-1 órával később érek be, a hivatalos munkakezdéshez képest, mert k..ra nincs kedvem felkelni és bejönni (legalább kialszom magam). Aztán kényelmes reggeli, majd egy kávé lent a cigizőkkel. Nem cigizek (csak nagynéha), de ahányszor megy valaki le napközben cigizni, mindig megyek én is, addig se kelljen itt ülni, legalább dumálunk, "mozgunk". Úgy 10 óránál járunk, ebédig már eltellik valahogy az idő, netezéssel, olvasgatással, rádióhallgatással, szomszédolással. Ebéd délben, úgy egy óra mindennel együtt, kijárunk különböző helyekre, aztán visszafele sétánál még fagyi, süti, kávé ilyesmi. Délután, netezés orrvérzésig, közbe rádió, néha rajzolgatok (papíron), de az mégiscsak feltűnő meg túlzás már csak módjával. Van, hogy 2-3 óra körül kimegyek egy könnyvel a közeli parkba és olvasok egy kicsit egy padon vagy csak úgy bambulok ki a fejemből. Aztán fél 5 ig már eltellik valahogy az idő, lejárások a cigizőkkel, aztán húzás haza. Nem tom meddig bírom...
Most az egyik legutóbbi jelentkezésemkor, szerintem nálam is ez volt az egyik fő érv. Mármint nem mondták meg konkrétan, de gondolom, mert volt valami célozgatás, hogy itt erre a pozícióra van egy maximum sáv, meg ilyesmi. Ráadásul nemrég összefutottam egy ismerősömmel, és kiderült, hogy őt vették föl arra az állásra. Amiket mesélt róla, hogy milyen, végül is nem bánom nagyon, hogy nem jött össze.
Amúgy ezt volt az, amiről annak idején írtam is, hogy a mostani pénznél valszeg kevesebb, de talán szakmailag érdekesebb lehetett volna.
Viszont gondolom nem kell ecsetelnem - és te is érted ezt a szitut - de vannak bizonyos helyzetek amikor az ember nem tehet mást. Szerencsére megvan az a jó képességem, hogy viszonylag gyorsan el tudom helyezni magam egy közegben és ha azt érzem, hogy valami nem koser akkor az tutira úgy is van. Hoztam már az életemben elég sokszor rossz döntést amit utólag kielemezve mindig arra fejtettem vissza, hogy azt a bizonyos első lépést nem lett volna szabad megtennem. Tudod az a megérzés amit még azelőtt érzel mielőtt bármi történne veled (fizikailag).
Viszont azt is tudom, hogy a szükség nagy úr és néha be kell nyelni a békát. Szerencsére én akkor nem voltam abban a helyzetben, hogy minden mindegy bármi áron.
Az egésznek nem is ez a lényege, hanem az, hogy az ember mennyire ki van szolgáltatva az élet minden területén és csak saját magán múlik, hogy ezt hogyan kezeli.
én lehet hogy visszakérdeztem volna, hogy miért, neki milyen van, és beszélgettünk volna autókról... asszem ebből is láccik mennyivel gőgösebb vagyok mint te
Nekem volt olyan, hogy a HR-es már az első interjún azt mondta, hogy szerinte nekem ebben nem lesz kihívás. Én csak vonogattam a vállam, mindegy volt csak legyen valami lóvé. Fölvettek, de amúgy teljesen igaza volt, meg sejtettem én is valahol, de ház ez van.
Nézd, semmi bajom azzal ha normális hangnemben kérdez valamit. Ezzel a kérdéssel sem lett volna bajom, ha nem ebben a formában teszi fel és nem vág hozzá pofákat. Látszott rajta, hogy "na ezzel szíven szúrom ha törik ha szakad", én meg nem vettem fel a kesztyűt és nem álltam le vele jópofizni. Ő azt hiszi nyert (bár lehet, hogy nem erre a reakcióra számított), szerintem meg csak simán pofátlan volt. Azért kíváncsi lennék, hogy a többiek megkérdezték-e tőle, hogy ez most mire volt jó? Bár gondolom fel sem fogták, hogy mi történt.
bármikor előfordulhat, hogy nálad fiatalabbak interjúztatnak esetleg utasítanak, bár ha allergiás vagy erre akkor lehet hogy jobb ha már az elején felállsz
pár éve én is belefutottam olyasmiba, hogy az interjúztató meg akart arról győzni, hogy ez nekem unalmas állás lenne... ilyenkor szerintem célszerű inkább higgadtan elmagyarázni, hogy az ő dolga inkább az, hogy a cége szempontjából ítélje meg a helyzetet, és ne helyetted akarjon dönteni
ez egyébként szerintem egy kedves rutinválasz, én az ilyet végig se olvasom:) ne húzd fel magad rajta, csak egy - sajna negatív - visszajelzés. ezért jobb,ha csak akkor jeleznek vissza ha kapás van:)
Szerintem nem kellett volna felkapnod a vizet. Nagyon sok munkakörben az ügyfelek ennél szemetebb dolgokat is a fejedhez vágnak, mégis jól kell tudni kezelni.
Lehet, hogy a hölgy csak meg akarta törni a merev hangulatot, vagy komolyan érdekelte a válasz, vagy csak arra volt kiváncsi, hogyan reagálsz hasonló helyzetben.
Vezető hazai cég x pozícióra keres kollégát. Nosza rajta ugorjunk neki. Anyag elküld, válasz megérkezik, plusz telefonos megerősítés, hogy ekkor és ekkor interjú. Ok.
Időpont előtt megérkezem, parkolóba beállok, még van időm "rendbe szedni magam".
Kocsi lezár, indulok az épületbe.
A bejárat mellett egy 'csapat' dohányos, fújják mint a gyárkémény. Bent bejelentkezem, leülök várok.
Csapat be. Ok.
Időpontra ajtó nyílik kijön az egyik "csapattag" és behív.
Bent az interjúztatók félkörben (az összes dohányos).
Kölcsönös bemutatkozás, majd a középen ülő kb. 22-23 éves csajszi bekérdez:
"akinek ilyen szép autója van az miért akar nálunk dolgozni???"
ma sem tudom hogyan de egy pillanat alatt ott volt a válaszom:
"azért, hogy ki tudjam fizetni a 200e forintos lízingemet!"
Majd elnézést kértem, felálltam és kijöttem.
Két nap múlva egy sablonszöveg, hogy sajnáljuk blablabla.....
Kedden voltam állásinterjún. 10 percig tartott. Nem kérdeztek semmit, csak ők beszéltek. Mielőtt kitessékeltek volna, még annyit sikerült megkérdeznem, hogy mikor lehet kezdeni. Azt mondták, akár holnap. Van még két másik pályázó, és két napon belül értesíteni fognak a válaszról.
Nem kellett két napot várnom. Tegnap már meg is jött a válasz... köszönjük nem.
Ilyet én is kaptam (ok a tiéd szebben van megfogalmazva).
Nekem ez jött:
"Tisztelt ....!
Köszönjük hozzánk eljuttatott önéletrajzát a cégünk által meghirdetett pozícióra.
Pályázatát részletesen megvizsgáltuk, de a kiválasztás kritériumai alapján nem Önre esett a választásunk.
Tájékoztatjuk, hogy hozzánk eljuttatott személyes adatait és pályázati anyagát 5 hónap után megsemmisítjük és adatbázisainkból töröljük.
A ...... ezen adatokat 5 hónap után semmilyen célból nem használja fel.
Szakmai jövőjéhez a továbbiakban is sok sikert kívánunk.
Szívélyes üdvözlettel:"
Ami érdekes a fentiekben, hogy ez a válaszlevél a pályázati anyagom elküldését követő második !! órában már a postaládámban landolt, plusz ez egy bruttó 900.000-s állás volt.
Talán nem véletlen a gyors elutasítás! Az ilyen állások előre le vannak zsírozva, de mivel muszáj meghirdetni hát megteszik. Mivel azt már a kutya sem ellenőrzi, hogy 1, ki jelentkezett, 2, melyik jelentkező miért lett elutasítva, így semmi akadálya, hogy ezt az állást ismét egyy "Közeli hozzátartozó" kapja.
Szegény húgom teljesen ki volt akadva, hogy de "hát hogy meg miért", mondom még pár év és megedződsz és elmúlik a naivitásod a dolgok igazi menetét illetően:-))
Én az ilyeneknél mindig arra gondolok, hogy ez egy konkrét emberre van kiírva, de mivel köteleő pályáztatni, valamit közzétesznek, aztán úgysem fele majd meg rá senki, csak az az egy mebör aki már eleve ki van nézve.
Amúgy, nemrég megkaptam életem legszebb elutasító levelét :)
"Tisztelt Pályázó!
Cégünk által meghirdetett állásra beküldött pályázatát köszönettel megkaptuk.
Pályázatát kiértékeltük, amelynek folyamán kiderült, hogy pályázatának egyes pontjai nincsenek összhangban elképzeléseinkkel. Ennek alapján jelentkezését erre az állásra elfogadni nem tudjuk. Ez a döntés természetesen nincs összefüggésben az Ön emberi vagy szakmai értékeivel. Bízunk benne, hogy meg fogja találni az egyéni adottságainak és elképzeléseinek legjobban megfelelő munkalehetőséget.
Önéletrajzát megőrízzük és ha végzettségének megfelelő álláslehetőséget tudunk ajánlani, meg fogjuk keresni.
ezt én is észrevettem mostanában. szerkesztőt keresnek webprogramozói kiadványszerkesztői online marketinges és irodavezetői ismeretekkel, fordítói szintű francia és angol nyelvtudással....
de nincs mit tenni, a cégek 1 emberrel akarják helyettesíteni meglévő 2-3 alkalmazottjukat, úgyhogy tanulni kell, amit lehet
Igen nincs ezzel semmi gond, az ilyen típusú munkák, feladatok, pont ezt igénylik, lényegében a jobb és a bal agyfélteke együttes, egyenlő arányú használatát, csak erre viszonylag kevesebb része képes az embereknek. De ugyanakkor feljleszthető mindkettő, nem eleve adottság szerintem. Van akinek a bal domináns inkább (precizitás, logikus, egymásra épülő, folyamtokban gondolkodás) van akinek a jobb (érzelmek, kreativitás, nagy összefüggések, harmónia, empátia stb.) A fejlettebb társadalmakban az utóbbi évtizedekben az egész szocializációs folyamat, iskolarendszer, meg a munkahelyek és a feladatok döntő többsége az előbbit "díjazta", igényelte, ismerte el (információs társadalom, programozás, mérnöki munkák, jog, pénzügyek, adminisztráció, adatokkal való mókolás stb). Az ezekben volt jó, az nagyot kaszált. Persze aki a másikban volt jó (művészek, mindeféle "kreatívok" a legszélesebb értelemben véve) azok is kaszálhattak, csak egy sokkal kisebb tortából, és sokkal kevesebben. De az szerintem egy megfigyelhető folyamat, hogy egyre inkább igény lesz olyan emberekre is ahol hanem egyszerre, egyenrangúan működik a két dolog és ezáltal alkalmasak az ilyen jellegű összetett feladatokra.
Amúgy én még mindig on, bár innen is eltűntem, alig ülök a gép előtt. :) Amin le vagyok döbbenve, az a mostani hirdetések speciálissága. Egyre másra az az érzésem, hogy a cégek egy-egy elvesztett szaki helyére akarnak pontosan ugyanolyan tapasztalattal rendelkező utódot találni, ami ugye szinte lehetetlen... A legutóbbi példa az, hogy rendszerszervező banki követeléskezelési és behajtási tapasztalattal. :) Szerintetek hány ilyen van az országban, a merőpiacon szabadon meg pláne...?
Amúgy érdemes rákérdezni egy pozira, amivel kapcsolatban két hónapja voltam interjún, és azóta újra meghirdették? Köszönnyüknem volt akkor a válasz, valódi indok nélkül.
Szerintem egyáltalán nem lehetetlen egyszerre precíz munkavégzés és kreativitás, illetve az önállóság és készség a csapatban való részvételre.
Megítélésem szerint rám például mind a négy tulajdonság jellemző. Sőt, mondok még egy párosítást, ami jellemző rám: részletekre való figyelés és a nagy egész átlátása (például összefüggéseiben).
Kapásból, szerintem ilyen ember nincs, ez egy szerencsétlen halmaz-válogatás trendi hívószavakból.
Nem vagyok pszichológus, de butaságnak tartom egyidejűen pl. a:
precíz munkavégzés - kreativitás
önállóság - Készség csapatmunkában történő részvételre
elvárások használatát.
Ezenkívül redundáns a határozottság (ha már jó szervező, akkor nyilván), valamint a "terepismeret" pl. értelmetlen anélkül, hogy az álláshirdetésben szerepelne, mi a terep. Én pl. nagyon jól tájékozódom erdőben...:)
Az egész lista szvsz túl hosszú.
Ez pedig független attól, hogy egyébként adott esetben milyen tök jó dologra keres embert.
Nos, igen, szerintem is a jobline-os hirdetesben tenyleg jobban leirhattak volna, hogy mi ez, foleg azert, mert uj a dolog. Ha sok ilyen lenne, akkor nem kellene hogy ugy mondjam az uzleti kornyezetet bemutatni.
En is gondolkodtam azon, hogy bejelentkezem, de csak kivancsisagbol. Masodallasban esetleg tudnam csinalni, mert erdekel, hogy mi lesz ennek a kifutasa.
De tudod mit, jelentkezz, aztan szamolj be itt! :) Nekem azert van melom.
Nos nem. Az a pasi, aki a lentiek miatt mozdul, megerdemel egy Kelemen Annat, hehehehehe! Jo szorakozast vele. Olvasnivalot vigyen, mert szellemi tapot nem biztos, hogy kap, höhöhö.
Igen, most megneztem a hirdetest is, ezek szerint ez ugyanaz.
"
Felsőfokú végzettség;
Megbízhatóság, precíz munkavégzés;
Önállóság, kreativitás;
Kiváló terepismeret;
Analitikus problémamegoldó képesség;
Jó kommunikációs készség;
Jó problémamegoldó és szervező képesség;
Együttműködési készség;
Egyszerre hivatalnok és társadalomtudós;
Határozottság;
Kitartás;
Folyamatos rendelkezésre állás;
Készség a tanulásra;
Asszertivitás;
Készség csapatmunkában történő részvételre;
B típusú jogosítvány;
Excel, Word, Internet felhasználói szintű kezelése."
Ebbol mi az, ami megoldhatatlan feladat?
Kekkel jeloltem, ami "kemenyebb" kitetel, vagy masoktol (pl. csaladtol) fugg.
A tobbi szemelyisegkerdes. Ha magadra ismersz, miert is ne jelentkeznel? A fenti tulajdonsagokkal nagyon sokan rendelkeznek. Foleg, ha olyasmit csinalnak, ami tetszik is nekik.
Óriásplakát is van. Lesz majd ebből is akkora bukta, mint az Il Ferro-ból. Onnan lehet tudni, hogy van egy lúzer ismerősünk, ő mindig bukta előtt nem sokkal ajánlja az ilyesmit. Az Il Ferrora is kiszámolta, hogy lesz tőlük ingyenautója :))
Én ma azon döbbentem meg, hogy a Sláger Rádióban egy ismert színész hangján reklámozzák, hogy "Gazdagodjon meg költekezéséből!" azaz a Sciennet-et. Most - a színész szemszögéből nézve - tényleg van az a pénz, amiért korpás az ember haja, vagy - a Sciennet szemszögéből nézve - ez tényleg biznisz, mert jut rádióreklámra is, vagy esetleg a Sláger marketingese is tag. :)
Éppen ezért mondom, hogy nevezzük a "nevén" a dolgokat. Nem kell itt a hangzatos erőltetett mellébeszélés. Ha reménygazda a neve akkor legyen az, nekem nem ezzel van a bajom. Sokkal inkább a tálalással, hogy valaki megint úgy gondolja, hogy feltalálta a spanyol viaszt, mert "összevont" két dolgot (pszichológus+hitelügyintéző).
Gratula.
Mint a "Barátom" aki megkeresett a hétvégén, hogy van egy szuper üzleti ajánlata és engem is szivesen látna a csapatban.
Tényleg elég béna megoldás, hogy a jobline-on, egy az egyben csak be van másolva ugyanaz szöveg ami Itt van Önmagában ha csak ezt láttam volna én is csak lépnék tovább, hogy megint valami Provident jellegű beszervezős szar. De átnéztem az egész weboldalat és így hogy pontosabban tudom miről van szó, azért egész más a dolog. Óvatosan mondom, de még lehet, hogy érdekel is. A helyzetem teljesen "reménytelen", voltam már hivatalnok is "társadalomtudós" végzettségem van, amúgy meg nem értek semmihez, viszont szeretnék valami olyat csinálni aminek tényleg van valami értelme, eredménye, a felsorolt elvárások nagyjából rendben vannak, szóval ki tudja. Legfeljebb ha nem az egyik oldalon, akkor én leszek az egyik ügyfél::)
Tudod olyan ez mint a társkeresés. Feladsz egy hirdetést és várod a jelentkezőket.
Pl.
Életkor: 29 Haj: hosszú szőke Magasság:170 cm Súly: 50 kg Mellbőség: 92 cm Derékbőség: 60 cm Csípőbőség: 87 cm Csillagjegye: Bak
Amit szeret: Szeretek kockáztatni, úgy gondolom anélkül nincs siker. Imádom a pszichológiát, rengeteget olvastam ebben a témakörben!
Amit nem szeret: A nyomulós, ostoba férfiakat. Az erőszakot és azt, ha valaki rám akarja erőszakolni az akaratát.
Mindig bejön: A mozzarella és a száraz pezsgő. Egy romantikus este valahol a kedvesemmel.
Személyisége: Nyitott, kicsit pörgős egyéniség vagyok. Szerintem nem vagyok zűrös eset, de erről talán a közvetlen környezetem hitelesebben tudna nyilatkozni!
Sport: Az életem része az aktív sportolás. Úgy gondolom egy mai igényes nőnek kötelessége odafigyelnie a testére is. Az egészséges ételek meg a krémek nem elegendőek, mozgás nélkül nem ér semmit.
Ugye milyen szép és hangzatos??? Nyakam rá, hogy tódulnak rá a férfi jelentkezők és a kedves feladó nem győz válogatni közülük....
Nos, Csudi, a hirdetésből egyáltalán nem jön le, hogy egyfajta bangladeshi bankos életvezetési tanácsadó-hitelügyintéző állásról (szakmáról) van szó. Első blikkre egy idióta nevű ámde kilométerhosszú elvárt tulajdonságlistával rendelkező állásnak tűnt. Csoda, hogy mindenki kiröhögi? Tessék rendesen beleírni, hogy ez új szakma, egy új típusú banknál és azt is, hogy milyen ügyfélkörre lehet számítani, aztán írni, hogy "legyen egyszerre hivatalnok és társadalomtudós" és már lehet is várni a jelentkezők garmadáját.
Nos, ez az a bank, ami a tavaly nobeldijas bangladeshi "remenytelenek" bankjanak mintajara szervezodott, igaz attol nemileg fuggetlenul, mert mar korabban is eszukbe jutott. Felcsuti Peter, a bankarszovetseg elnoke, egyutt nehany mas bankarral, es az allammal alapitottak, alapvetoen bankarok sajat penzebol, azoknak a hitelezesere, akik kiszorulnak a bankrendszerbol es akiket megtalalnak az uzsorasok 1500%-os kamattal. Pont azert, mert mar tobbeknek feltunt, hogy az uzsorasok rendszere azert letezik, mert nincs helyette mas, ami jobb.
Errol beszeltunk a topicban.
Ugytunik remenygazdanak neveztek el azt az UJ szakmat (aminek tehat eddig nem volt neve), aki nem egyszeruen hitelugyintezo, hanem egyfajta eletvezetesi tanacsado, es minden olyasmi, amit Bandi-t leirt, olyanoknak, akik ki akarnak maszni a godorbol.
Errol mar volt itt szo a topicban, es en orommel latom, hogy tenyleg ez elindult.
Persze szokas szerint lehet karalni, negativkodni, mindent lehuzni, szarkasztikusnak, cinikusnak, es feltekenynek lenni, es mindenben csak a rosszat latni...
Miért akar öreges környezetben dolgozni? Amúgy szerintem az állami vállalatok ilyenek. Bár felvenni oda is inkább fiatalabbakat vesznek fel, csak még sok a régi "szaki" is.
Paneraijal értek egyet. Amelyik állásnak ilyen elszabott, idióta neve van, az kerülendő. Pláne a 17 elvárt tulajdonsággal megspékelve, amiből csak az egyik a folyamatos rendelkezésre állás. No meg "egyszerre hivatalnok és társadalomtudós". Csak a tollseprű hiányzik a fenekéből... :)
És azért válaszoltam, mert olyan jó szívem van, és olyan hülye vagyok, hogy próbálok minél több emberen segíteni, legszívesebben megváltanám az egész világot. Csak arra nem jöttem még rá, hogy kell ezt hatékonyan csinálni, vagyis úgy, hogy minél több embert elérjek vele, és közben még maradjon saját életem is.
Elolvastad, hogy mit csinál a reménygazda?
Közösséget, munkacsoportot szervez és működtet, motiválja az embereket, segít feloldani a konfliktusokat, együttműködést, csapatmunkát tanít, üzleti, vállalkozói ismereteket ad át, mentorálja a résztvevőket, stb. már-már inkább szociális munkás, mint pénzügyi.
Én nem tudom, milyen egy sima hitelügyintéző, de én azt hittem nem ilyen. Szerinted?
Nem a definícióra voltam kíváncsi, hanem arra, hogy mi a bánatos faszért kell elnevezni egy sima hitelügyintézőt "reménygazdának". Kb. mint a takarítónő vs. higéniai menedzser.
Arra voltam kíváncsi, hogy kinek jut eszébe az, hogy meglévő szakmáknak kitalál hangzatos néha értelmezhetetlen neveket (mintha ettől változna valami)
Arra voltam kíváncsi, hogy ezek az emberek vajon mennyi hasznot hoznak az országnak.
Valamint arra lennék kíváncsi, hogy ha ilyen megerőltetőnek vélted a válaszadást miért tetted egyáltalán?
az a helyzet hogy egy napja kezdtem a felmondási időmet, először ismeretség meg hajlam alapján szeretnék próbálkozni durva nyelvtanulási-frissítési projekt mellett
egyébként rengeteg vita van mostanában az ingyenes tartalmakról, sokkal összetettebben megmagyarázzák hogy miért és mennyire nem jött be ez a csak a hirdető fizet - modell, mint amennyire én átlátom
Úgy látszik, nem tartották el se a hirdetők, se a vevők. A női magazinokat elég biztosan eltartja mind a két oldal, bár nincs közvetlen tapasztalatom... de megfelelő mértékben specializáltak, és ahogy átlapozok néha 1-1-et, alig van igazi cikk bennük, minden oldalukat ügyfél is, olvasó is megfizeti
az hogy az online nyúlik-e ki vagy az offline ha mindkettő van (és nem egy origo-index látogatottságú oldalról beszélek), az azért függ a lap terjesztésétől, a hirdetők preferenciájától a tulajdonosi kör milyenségétől, életkorától kapcsolataitól...
pl sok hirdető, ha csak egyikért akar fizetni, az offline-t választja, ugye neki is van saját weblapja, sok esetben eleve is ráadásnak kapja az online-t ingyen, szal ha úgy szocializálódik, hogy azért nem fizet, akkor kevésbé érdekli a nézettség, így a szerkesztőség azon kezdi a spórolást, attól meg csökken a nézettség, stb...
Hm, doglodnek az ujsagok, az fix, de pont nem az online valtozatokra tippeltem, bar ez csaloka, mert az en vilagomban mas a helyzet, mint ott, ahol nem neteznek naponta. Mindenesetre megszunt pl. a Cinema magazin is, meghozza ertesites nelkul varatlanul, ebben mint lelkes olvaso es gyujto voltam erdekelt, es az ujsagarusok sem tudtak semmit nyilatkozni. Azota vettem konkurrens termeket, de nem jo. Most mi lesz a rajongokkal? Mert ez olyan magazin volt, aminek rajongotabora volt, nem olvasotabora... A noi magazinokat viszont maglyara kuldenem mindet, es a fennmarado reklambudzseket ertelmes kiadvanyok fenntartasara koltenem... najo, almodik a nyomor.
Most vegeztem ujabb 20 designer elbiralasaval. Es meg 23 van az ujak kozott. Ebbol a 20-bol 1-re mondtam, hogy OK, es 3-ra, hogy talan. Volt egy durva felulloves. Valszeg, majd inkabb felhivom, hogy mi a baj. (Muvesz ur, kiallitasokkal, allati referenciakkal stb stb.) Lehet, hogy csak eltevesztette az ajtot, vagy nem is o jelentkezett, hanem kedves ismerosei elkuldtek a CV-jet. Volt mar ilyen.
A csont palyakezdoket tenyleg nagyon sajnalom. Megis azt hiszem a design az a mufaj, amit megbizas nelkul is lehet muvelni, hogy legyen az embernek mit felmutatnia. Tenyleg csak ez alapjan biralunk elsokorben, legalabb ennyinek lennie kell. Mai kedvencem a Kepzőművészeti Egytetem volt, es szinten ugyanezen CV-ben szinte egy szo sem volt jol leirva. Elkepeszto.
nekiálltunk melózgatni, bár továbbra is doksibasztatás van hogy egyáltalán legyen bármi fogalmunk a dolgokról...
voltunk szekuritis hölgynél, aki jól elmagyarázta hogy classified meg restricted és hasonló feliratú papírokat nem hagyunk az asztalunkon ha elmegyünk onnan hanem bezárjuk a mellettünk levő fiókos szekrénybe, továbbá nem forwardolunk ilyen atacsmenttel vagy tartalommal rendelkező íméleket, továbbá nem visszük ki a épületből laptopon/pendrájvon, csak titkosított fájlrendszeren... mindezt bő fél órán keresztül magyarázta... két mondat után megállapítottam hogy még nálam is szarabbul beszél ángolul, elég álmosító volt fél órán keresztül hallgatni ahogyan vontatottan és "ümmm"-özve beszélni próbál a nagy büdős semmiről... no mék vissza melózni mielőtt hazazavarnak :)
Mi lassan elkészülünk a két alkalmazással, ilyen projektvezetéstől mentsen meg a jóisten mindenkit, de a cucc sok-sok hiszti hatására mégiscsak eladható lesz. Nekem is itt a játékbolt-feeling, már alig várom, hogy útrakeljek a két szépséggel a 'piacra' :)
Sok sikert a jovodhoz :) Az elozo helyemen a tulora ismert fogalom volt, de minden allami unnep elott kor e-mail jott, amiben felhivtak a figyelmet, hogy a munkaszuneti napokon a ceghez a bejutast a biztonsagi orsegnek meg kell akadalyoznia es senki nem johet be, leszamitva az ugyeletest, tessek pihenni.
jelentem kinn vagyok, Kölnben szálltunk le (a kutya se kérdezett igazolvánnyal kapcsolatos dolgokról) és még vonatoztunk kicsit a cégig. még a net-csiholásnál tartunk meg ezzel párhuzamosan jópár alap-dolgot-doksit átvettünk a projekttel kapcsolatban. a konkrét feladatokról nem szivesen tolnék infót itt mert eléggé restricted a hozzáférés bizonyos okokból (internetről leválasztott hálózaton megy a fejlesztés, holnap meglátogatjuk a szekuritis hölgyet aki majd külön napirendi pontként megokosít bennünket e téren is), de lényeg hogy a téma szempontjából úgy érzem magamat mint amikor egy óvodás beszabadul egy kurvanagy játékboltba :) kollégával magyarul társalgunk, de mindenki mással angolul (már azokkal akik tudnak :D) ja és nincs túlóra, este 6kor bezárják a céget :)
Azon tul is nehany orszagba, pl. Egyesult Kiralysag, Irorszag. De pl azon ket orszag kozott a fenykepes buszberlet is jo lehet.
Ami ezt a hataros dolgot illeti, Venezuelaban hosszasan nezegette, lapozgatta a madar az utlevelet, majd csillogo szemmel felkialtott. 'Madagaszkar'. Hogy milyen diszlexiaval lehetett a Magyar (Koztarsasag) -(o)t igy olvasni, nem tudom.
De nalunk is vannak furcsasagok, a bankok penzvaltok egy jelentos resze nem valtja be a skot fontot, bedig 1:1 az angollal es unios penz.
Hivatalos uton tobbszor jart mar az allamokban. Azt a bizonyos ujjlenyomatos mondast csak a maganutjaira ertette. Hivatalos utakon nem szorakoznak ujjlenyomatokkal a repteren.
Amugy igen, erdekes, hogy lassan a kornyezo orszagok kitiltjak a teruletukrol. De erre talan nem itt kellene kiterni, noha maga a folyamat ketsegtelenul emlitesre melto.
Ecuadorban pedig feloraig bizonygattuk, hogy letezik olyan orszag, hogy Hungría, es hogy Europaban van. Egy A5-os kockas papiron voltak ceruzaval felsorolva az orszagok, es nem voltunk rajta :) (Viszont levetettuk Csehszlovakiat.)
Solyom: ha jol emlekszem, ot mar Romania is egyszer nemszivesen latottnak nyilvanitotta... Hm, legkozelebb hol fog probalkozni? Az USA-ba sem mehet, mert azt nyilatkozta olyan orszagba nem megy, ahova kell az ujjlenyomata, szoval, azt meg maga valasztotta. (Egyebkent e tekintetben egyetertek vele, es en sem megyek az USA-ba onkentes alapon, de en nem vagyok elnok, szoval a vilag tuleli, ha en tobbet nem megyek oda.:))
Felhívás!Sürgősen keresnek új embereket! Budapesti emberek figyelmében ajánlom alkalmankénti csoportos beszélgetés,kérdőív kitöltésre keresnek embereket...vásárlási utalványért cserében,illetve csomagért abannabell@gmail.com címen [...]
Ugyanilyen hir jelent meg arrol, hogy minden erintett allam megkapta az osszes forgalomban levo azonosito okmany (pl. a regi kemenyfedeles szemelyi is ide tartozik) osszes ismerteto jegyet, ellenorzo pontjat es ugy alatalaban full doksit arrol, hogy melyiket hogyan lehet ellenorizni es miket kell figyelni rajta.
En nem tudom tovabbra sem elhinni, hogyha amugy minden rendben van, akkor barkinek is ketsege merulne fel a regi iratok ellenorzesekor, plane ha ott van mellette mondjuk egy jogsi, nehany bankkartya es hasonlok.
Csak kell egy hivatalos ok is, ha rossz arca van valakinek (pl. Csudi a rendor es feher ferfit igazoltat :) hogy miert lehessen kib.szni vele. Ugyanakkor ha erre nincs kulonosebb ok, akkor nem is csinalnak semmit.
Az utazáshoz az új típusú, kártya formájú személyi igazolvány vagy útlevél használata javasolt, mert ezen okmányokkal kapcsolatban nem merülhet fel értelmezési, azonosítási vagy okmánybiztonsági aggály.
Az új osztály elsődleges feladata, hogy a schengeni belső határ térségében melységi ellenőrzéseket hajtson végre. Ezt természetesen nemcsak a határ közelében, hanem a kapitányság teljes illetékességi területén végezzük. Folyamatosan tartunk különféle akciókat az utak mentén, autópálya-pihenőkben, parkolókban, szálláshelyeken és ellenőrizzük a környék szórakozóhelyeit.
Ha mar az elegans atugralasnal tartunk, az elso mondatomban van a lenyeg. Ausztriaba menet (hacsak nem repulovel mesz) nincs is hatar illetve okmany-ellenorzes. Repulonel sem a hatar miatt van, hanem a repules sajat szabalyai miatt.
Nincs honnan hazakuldjon. Megallit Salzburgban a rendor es onnan hazakuld, vagy mi? Amugy gyorshatjas utani igazoltatasnal (puha szemelyivel) sem tortent semmi, 50 helyett ~70, szoltak, hogy menjek lassabban es joejt kivantak.
Ha valakivel szorakozik a hatosag, akkor valoszinu valami mas is van ott a hatterben. Nyilvan egy okos, mindentudo tenyerbemaszo embertol elkerik a tartalekizzot is.
El tudom kepzelni, hogy egy masik orszagban egy rossz minosegu, gyurott, kopott vagy egyszeruen amortizalodott szemelyivel nem foglalkoznak, mert nem ismerik annyira, hogy ilyen allapotaban is az eredetiseget meg tudjak allapitani. A magyarok ilyenen nem akadnak fenn, mert jobban ismerik.
Marokkoban a magyar utlevelet is forgattak, mintha terrorista lennek, negy ember kellett az eredetiseg megallapitasahoz. Csak ott mondjuk nem szol be az ember a rendornek, mert keresztullovi a tested, az osztrakok meg mondjuk csak hazakuldenek.
van hatar. vagy szerinted is hozzank csatoltak europat? :-)
> Hol kuldene haza?
ahol epp ellenoriz (ugye annyira nem vagy hulye, h azt gondolod nincs mar idegenrendeszetunk schengen ota). peldaul a hatartol 20 kilometerre egy kozuti ellenorzesnel. keress ra. megtortent
Mintha en is ugyanezt mondtam volna: minek nevjegy, felesleges. Erre jott mas, hogy de igenis ki kell tunni, mert ha e nelkul vesznek fel akkor a legnagyobb luzer vagyok. Kb ennyi volt a lenyeg.
Najo, csak vicceltem! Es tenyleg szivbol gratulalok, majd ird meg, hogy hova mesz, mit csinalsz majd stb. Es akkor vegre vegre vegre megtanulsz rendesen angolul is. (Vagy nemetul :P)
Ezek nem allaskozvetitok, hanem munkaerokolcsonzok! Es nem ok a ludasok, hanem azok a bazi nagy cegek, akik oket hasznaljak pont azert, hogy meg lehessen uszni a jarulekokat.
Ó, gratulálok! Szerintem repülőnél kell az útlevél, Schengen Union belül kártyás személyi is elég. Viszont ha minden kötél szakad, Németország bármely része max másfél nap vezetés, és akkor személyi sem kell :) (Hamburgnál messzebb nem nagyon mehetsz, az meg megvan ennyin belül. Éljen soká a német autosztráda és a sebességkorlátlanság! Imádom. Ki nem hagynám. A luzerek mennek Németországba repülővel, hehehe....)
Akkor valszeg azért ragadt meg így bennem. Mindegy betettem a hivatalos álláspontot is, csak adam.k elegánsan túllépett rajta, hogy ne zavarják meg holmi tények, ha belém akar kötni :)) Viccesek a régi formátumú személyik. Az enyém már kicsit rongyoska, elvégre 14 évesen adták, de a Parlamentbe még bemehettem vele. Egy butikos viszont a kártyás vásárlásnál akadékoskodott :), és hát nem vágnék neki az EU-nak vele, de még érvényes az útlevelem.
Bandinak igaza van. Elobb a parod ertsen egyaltalan vmihez, utana nezelodjon a piacon, a megfelelo helyen.. Amiket leirtal, azt 100-bol 110 ember meg tudja csinalni tokeletesen, ott nem erdemes keresgelni..
Ahhoz már hozzászoktunk a párommal, hogy az ilyen-olyan állásközvetítő cégek (Pro Humán, AT-Net, Manpower)
Hadd lovagoljak még egy kicsit a szavakon:
A Manpower munkaerőt kölcsönöz - folyamatosan rajta keresztül dolgozol, és ezért ő a munkavállalótól folyamatosan fizetséget kap.
Az állásközvetítő cég ehelyett összehozza a munkavállalót a lehetséges munkaadókkal, egyszeri (a munkaadótól kapott) sikerdíj fejében - innentől kezdve a munkavállaló és a munkaadó közvetlenül egymással kerülnek kapcsolatba (általában munkaszerződést kötnek), a közvetítő kilép a kapcsolatból, a továbbiakban nem jelent költséget egyik félnek sem.
Nekem erről az jut először eszembe - és ez nem pont arra válasz, amit panaszolsz -, hogy lőjetek és másszatok magasabbra.
Nézzetek körül az álláspiacon, felfelé (is) nézve, hogy minek van keletje, és utána fektessetek bele képzésbe. (Persze ha nem éppen kenyérre kell most az állás.) Nekem van ismerősöm, aki szakácsból képezte át magát számítógépes rendszerüzemeltetővé 5-6 éve, egy egyszerű OKJ-s tanfolyammal. Nem nagyon jósoltam nagy jövőt neki, de szerencsére tévedtem, azóta is abban dolgozik, most nemrég beszéltem vele, és bár most éppen szívesen váltana állást, maradna a területen. Három gyerekkel és feleséggel nem mondta, hogy megbánta; sőt, még vett most egy kis motort is. Szóval szerintem nem döntött rosszul, előrébb jutott vele.
Apropó, nem tud valaki egy normális, megbízható céget a páromnak ahol lenne helye? Asszisztencia, ügyfélszolgálat, szervezés, szállítás, bármi ilyesmi érdekli.
Ahhoz már hozzászoktunk a párommal, hogy az ilyen-olyan állásközvetítő cégek (Pro Humán, AT-Net, Manpower) nem túl sokat fizetnek a robotjaiknak, de most egy ismerősöm volt a HumánRentnél, és mondták, hogy a nettója kb. 80-85 lenne, a bejelentett bruttója meg 71.500.......még atrra a nyamvadt kis fizetésre sem jelentik be teljesen.......kabaré.......
Olyan jófej vagyok, imádom magam ilyenkor :) Hogyaszongya:
A) Beutazási feltételek Németországba magyar állampolgárok számára:
A beutazáshoz érvényes magyar személyigazolvány (mind a négy típusú), vagy érvényes magyar útlevél szükséges. Ajánlott, hogy az utazási okmány a beutazás, illetve a tervezett kiutazás időpontjától számítva még legalább 3 hónapig érvényes legyen.
Nem. Olyanokkal volt egy felvételi körben, ahol kb. hasonló kvalitású emberek voltak, mégis őt választották. Egy jó cégnél az utolsó körben már csak nüanszok döntenek, és csúcsszakemberekből válogatnak.
Mindenki olyan helyen dolgozik, aki dolgozik, ahova rajta kivul csak rosszabbak felveteliztek. Kiveve az allamigazgatas, ott azok dolgoznak akiknek mar valakijuk dolgozik ott.
Ahol mar a jelentkezok kozott sem tudok kitunni a szakmai multammal, oda nem is baj, ha nem vesznek fel - ott valogatni tudnak es nyilvan talalnak jobbat. Ha csak luzerek vannak, akkor nevjegy nelkul is ki fogok tunni.
Épp cipőt vásárolok egy pláza egyik kis butikjában, két idős hölgy az eladó. Elegánsak, fecsegnek, kedvesek, igazi békebeli eladók.
Bejön egy harmadik, hasonló stílusú hölgy, hogy nem keresnek-e véletlenül hétvégi vagy délutános kisegítőt, mert ilyen állást keres. A két hölgy összemosolyog, hát ők is ilyen kisegítők, de két butikkal arrébb próbálkozzon, már hetek óta keresnek eladót. Remélem sikeres volt.
Annyira jó látni, hogy végre nem szégyenként élik meg az emberek a munkakeresést, és még segítséget is kapnak.
Hallottam olyan tanacsot, hogy interjura csinalhatsz olyan nevjegykartyat, amin ott van 1-2 mondatban a szakmai tapasztalat lenyege. De soha nem probaltam, hogy ettol jobban megragad az ember, vagy nem.
Max annyi, hogyha a kedves ceges interjuztato elott nev es kontakt adatok nelkul szerepel az eletrajzod - tobbszor lattam ilyet - akkor az illeto hozza tudja tuzni es nem kell kormolni. Bar ebben az is segit, ha viszel magaddal eletrajztot, amin rajta van.
OFF A bankos temahoz. Amikor megerkeztek az sms-ek, akkor hivtam fel oket, es toroltek a tranzakciokat. 2000 korul az egykori Postabanknal is volt 1x, hogy kb. 600 e-rel tobb volt az egyenlegem, amikor a jelenleg is hatalmon levo politikusok egy reszebol szervezett bunszovetkezet vmi furcsa tranzakciokhoz hasznalta az ugyfelek szamlajat. Erdekes modon amikor kerdeztem az egyik ugyintezot, nem volt meglepve, csak annyit mondot, elofordul.
Ott van az elerhetosege az oneletrajzban. Minek adna nevjegyet az elerhetosegekert? A jelenlegi munkahelye (meg a korabbiak) is ott vannak benne, mitol meglepo, ha egy aktualis ceges nevjegyet ad?
En mondjuk azert nem szoktam, mert a nevjegyen a ceges telefonszamaim vannak, munkahelykeresest meg a privat szamomrol intezek.
Hát nem t'om, nekem az olyan visszás lenne, de végülis te vagy a szakmabeli.
Az én privát névjegyem nagyon egyszerű: IRL név, privát telefonszám, privát e-mail cím és kész. Ha adnak névjegyet az interjúztatók, és úgy érzem, hogy jól jön ki, én ebből adok.
Szerintem akar adhat a jelenlegitol is, semmi jelentosege. A lenyeg, hogy el lehessen erni az illetot. Elvaraskent semmikeppen nem jelentkezik, hiszen pont az a lenyeg, hogy aki a fejvadasszal szemben ul, az vagy nem dolgozik eppen, vagy igen, de mar nem sokaig :P
ez a srác 30 éves és a hideglelősségig művész, bassza meg, de utálok vele dolgozni... vmit pöntyörgött arról is h hozzávetőleges a speckó de nem figyeltem pontosan h mit mond
igazán nem bántam volna ha elmegy hozzátok, éjjeleket képes benn dolgozni-aludni-dolgozni a közös irodánkban mert 2 hétig nem csinál semmit csak szocializál és be kell hoznia:)
Huh, vegre egy jo... Na, szerintem o a befuto, kiveve, ha nagyon rossz arc. Na meglatjuk. Akit erdekel atkuldok egy flash munkajat, hogy kideruljon en mit ertek minimum alatt.
Nem is kell, hogy egy art direktor jelentkezzen. A hirdetes stimmel, es nem neki szol.
Olyan kell, aki mar csinalt ezt-azt, es szivesen megmutatna magat, de legyen designer, azaz legjobb, ha ez a vegzettsege, de ha nem, akkor is legyen muvesz. Tehat nem a photoshop menuinek ismeretere van szukseg, hanem egy kreativ, magas esztetikai szinvonalon dolgozo illetore.
Tanacsadas: manapsag a nagyon fiatalok sokkal jobban tudjak, hogy mi a meno pl. design-ban, es hat az Y generacio fenyevekkel elorebb tart minden nettel kapcsolatos dologban, es gyorsabban jut infohoz. Ettol fuggetlenul semmilyen idosebb designer nincs kizarva, de ez nem egy direktori pozi.
Fizu: szerintem rendben van. Es ha en mondom, elhiheted.:)
bevallom megmutattam a hirdetéseteket az art direktorunknak, és azt mondta, h soha nem jelentkezne rá mert abból h kezdőt akartok tapasztalattal meg tanácsot is kell adni azt a következtetést vonja le hogy a ócccsóóccsó embert akartok
Jogos a kerdes. :) Masfel eve az egyiknel az ertekpapirszamlam egyenlege 6(!) nullaval tobbet mutatot. En hulye, meg felhivtam a bankot. Azt mondtak, csak egy jo ugyved kerdese lett volna. Pedig el is adtam probakeppen az egyik papirbol es tenyleg 10 milliardot irtak jova, minusz 2 milliard kamatado. Utana meg majdnem nyolcmilliardot engedett is elutalni. :)
Kicsit ontopic leszek. A heten megjelent a hirdetesunk a profession.hu-n, es elegge elarasztottak minket a jelentkezok. Webdesigner-i hirdetesrol volt szo.
Szomoruan konstatalom, hogy elkepeszto tudatlansag jellemzi a nagy tobbseget. Roviden osszefoglalom a jelensegeket.
1. Designer-i pozicioba illik szepen megformatalt CV-vel jelentkezni, sot. Design CV-vel kellene jelentkezni, de ha nincs design CV, akkor legalabb olyannal, amire jo ranezni, nem lognak le sorok, nem kezdodnek osszevissza, nem harom fele fonttal irodnak stb. (Amelyik ilyen volt, azt elutasitottam nagyon hirtelen, egy dizajner ne legyen igenytelen ami a kulalakot illeti. Akkor is, ha portfolojaban akadtak ertekelheto darabok.)
2. A hirdetesben szerepelt, hogy referenciat kerunk. A beerkezett 23 palyazatbol 15-ben nincs referencia. Ilyenkor ket eset van. Vagy elutasitom automatikusan, mert a maradekban mar van olyan, aki valoszinuleg jo lesz, vagy veszem a faradsagot es irok egy plusz levelet, hogy koszi a jelentkezest, de nem kuldtel portfoliot/referenciakat.
3. A fotok kozott megint nagyon sok az elmosodott, messzirol keszult, benne a fel szoba, gitarozas kozben (najo, ez nalam OK:)), elbodult tekintetu (!) - vagy ez a mega muveszlelek biztosan. Foto alapjan mi nem itelunk, de mas igen. Ne kuldjetek gitarozosat es kesz. Viszont az igenyesseg itt is bejon, hamar egyszer designrol van szo. Tehat a bodult tekintetu muvesz foto a designos CV-n az ok, az odavetett, morzsas ize, az nem OK. Ha nem volt magarol rendes fotoja, akkor miert nem rakott ra valami photoshop effektet, amivel kiemelne.
4. BTW, nem kertunk fotot.
5. Kerek-perec oda volt irva, hogy kell Flash. Ha nincs Flash tapasztalat, el kell, hogy utasitsam, akkor is, ha elfelejtette.
6. Ha nincs "a fizetesi igeny megjelolesevel" kitetel a hirdetesben, akkor nem kell megjelolni a fizetesi igenyt. Persze nem banom, hogy ott van, de legtobbszor nagyon melle lonek az emberek, es elaruljak tajekozatlansagukat. (Ertsd, kevesebbet kernek a kelletenel.)
7. Legrosszabbak a nem mukodo referenciaoldalak, ezek kozul most feltoltom a csucsot, mindenki okulasara. Ez az oldal egyebkent mukodik, csak teljesen ures, vagy en nem ertekelem elegge a minimalista designt. (Termeszetesen kitoroltem a reklamokat es a nevet.)
"Tehetek en arrol, hogy ezen a teruleten ekkora a diszkriminacio? Vagy azt is ki lehet kovetkeztetni, hogy a faszik meg benabbak, es azert hullottak ki. :) " - igen, de csak a feherek benak :)))) A neger faszik kivalo ugyintezok illetve szamlatomb-kitoltok.
"Erre ok 60 nappal kesobb elutasitottak a szamlanyitasi kerelmet" - nem ertem, hogy ez miert izgat fel teged, hiszen az 5. nap utan max, kellett volna jo nagy ivben masik bankot keresni. En nem varnek ennyit egy bankra. Van eleg, nehogy mar.
"A forumon levo csajszik 100%-a ki tud tolteni egy szamlatombot."
Valoszinu. Ezt kulonben szamitogepen kellett megtenni. A forumon levo holgyek interneteznek is, de valoszinu tucatjaval talalkozol olyanokkal az utcan, akik nem. Bar eppen 15 eves foiskolai evfolyamtalalkozot szervezek, es vannak olyan evfolyamtarsaim, akiknek nincs email cimuk, csak pl. a feleseguknek, vagy a gyerekuknek. (Vagy azt nem akarjak megadni). Ezek felsofoku vegzettseggel rendelkeznek, es a harmincas evek kozepet eppen csak elhagytak.
"De most juszt sem kezdek el olyasmibe melyen belemenni, hogy ha az adminisztratorok nem 0,2, hanem 50% lenne ferfi, akkor nem jonne elo a nok hulyek resz szerintem, mivel akkor nagyobb aranyban talalkoznal hulye ferfi ugyintezokkel."
Tehetek en arrol, hogy ezen a teruleten ekkora a diszkriminacio? Vagy azt is ki lehet kovetkeztetni, hogy a faszik meg benabbak, es azert hullottak ki. :)
Na de, hogy jo hirrol is szamoljak be, 4 honap utan ugy nez ki sikerul megnyitnom egy bankszamlat mo-i banknal. Csak a f.szomert kellet ezert a PSZAF-nek panaszt irni, mert kb. 20 telefon utan az ugyfelszolgalattol mindig lepattantam, illetve nehanyszor visszahivott egy egy 'vezeto', de ugyanazt mantra volt. Off, Roviden: a banknal, illetve kb. 3-4 nevvel/tulajdonossal korabban, a jogelodnel, volt regebben szamlam, akkor a szemelyimmel nyitottam. Majd nem kellet, megszuntettem. Most megint kellene, de a jogositvanyomat adtam meg. Erre a bank kert egy un. adatmodosito nyomtatvanyt, amit arra hivatkozva, hogy uj ugyfel vagyok, nem toltottem ki. Erre ok 60 nappal kesobb elutasitottak a szamlanyitasi kerelmet. Szerintem ez az IT rendszeruk fejetlensegerol is arulkodik, hogy egy ilyen mindennapos dolgot, szemelyi vs. jogositvany, nem tudnak lekezelni. Illetve ebbol is latszik, hogy ok is faszan osszekotik az adatokat a rendszerukben.
A forumon levo csajszik 100%-a ki tud tolteni egy szamlatombot.
De most juszt sem kezdek el olyasmibe melyen belemenni, hogy ha az adminisztratorok nem 0,2, hanem 50% lenne ferfi, akkor nem jonne elo a nok hulyek resz szerintem, mivel akkor nagyobb aranyban talalkoznal hulye ferfi ugyintezokkel.
""A HR-esek" tehetnek, ugy egeszben, az osszes???? "
Ja erre elfelejtettem reagalni. Termeszetesen csak azok, akik ezeket a parasztokat felveszik. De mivel eleg nagy szamban talalkozok ezekkel, ebbol arra kovetkeztetek, hogy eleg nagyszamu huje HR-es van a vilagon. De tudod, akinek, nem inge, ne vegye magara.
"A fo gond az, hogy bar az APEH szedi be a jarulekot es a bevallasokat, az OEP egy ettol fuggetlen szervezet, es a ketto kozott, hm, mondjuk azt, hogy komoly kommunikacios problemak vannak, ugy ertve, hogy mintha az OEP nem fogadna be a maga teljessegeben az APEH adatbazisabol jovo adatokat."
Mar egymasba tagozodtak, nem? Legalabbis az OEP-es intezmenyen mar APEH-ot lattam kiirva. Na ezert volt nagy atcseszes, hogy adatvedelmi okok miatt, kellett adoazonosito, taj szam, szemelyi szam. Mar a 90 evek kozepen levo szamitogeppekkel sem okozott barmilyen adatot osszekapcsolni, szuletesi datum, anyja neve, nev alapjan. De hat ez akkor is vkinek a biznisze volt.
"hanem a donteshozok ebben biztos vagyok." Hat mar varom, hogy ezek a regi rendszerbol itt maradt butordarabok huzzanak mar el. De most mar rezeg a lec es lopnak ezerrel.
"- bakker mar, errol miert "A HR-esek" tehetnek, ugy egeszben, az osszes???? Honnan veszed, hogy ezek mogott a dontesek mogott akar egyszer is a HR van?"
Miert, nem ok vegzik az eloszurest? Az ilyen funkcionalis analfabetaknak ki kellene esniuk mar az elejen, nem? Haromszor kerult be a cim a megrendelesbe, ebbol az egyik a szamlazasi. A masik ketto, ugyanaz. A cimem, es a telepites cime. Hogy a tokbe tudta ez a hulye igy osszekeverni? A szamlazasi/levelezesi cimnek a szuleim cimet szoktam megadni, mert ok fel tudjak bontani ezeket a leveleket, ha kulfoldon vagyok.
Egyebkent onnan veszem, hogy HR-esek, hogy ezek mind nagy cegek, es eleg sok lehutot tartanak el a HR osztalyok, es gyanitom minden egyes delikvensnek a felveteli eljaraskor 1x-2x at kellett menni ezen a szuron.
Bar annal a kedves penztaros neninel, akinek cirka fel oraig tartott (ez nem vicc es nem tulzas!), mig egy afas szamlat valahogy ossze tudott hozni. Az biztos, hogy 20 eve mar o adja a jegyet, rutinos ebben, de ez megint egy nagyobb szervezetnel volt, es gyanitom a HR-esek feladata a tovabbkepzesek szervezese is.
Persze az is lehet, hogy valoban nincs HR a dologban, hanem valaki eppen benne tartja idonkent a f..at. :) Es itt most a himsoviniszta resz kovetkezik, mert az ilyen tapasztalataim kb. 98%-ban a noi alkalmazottakkal, ugyintezokkel van.
Az OPE rendszere egy nagy rakás. Egy évek óta ugyanannál a cégnél dolgozó ember beteg lett, beadta a TAJ kártyáját és a rendszer kidobta, hogy nem érvényes. Persze szegény egyből ment a főnökhöz, hogy ne izéljen már, nincs bejelentve? de persze be volt jelentve, mindent rendesen fizettek utána, minden bevallást rendesen megküldtek.
Bemegy a könyvelő a TB-hez, hogy ez van, de ha már itt van, akkor szeretné leegyeztetni az összes alkalmazottat.
- Volt olyan ember, aki be volt jelentve, fizettek uitána, de nem volt a rendszerben.
- Volt olyan ember, aki nem volt bejelentve a rendszer szerint, de ki volt jelentve.
- Volt olyan ember, aki sosem dolgozott a cégnél, de szerintük be volt (és van) jelentve...
Na ezen mar en is kiakadtam, de itt nem a ceg a ludas, mert ez a szabaly es kesz. Es a cegnek legalabb annyira nyug ez, mint Bandikaanak, de ezt mar elmondtam telefonon is. Engem is meg uldoznek evekkel ezelotti tappenz kifizetesekkel, mondjam mar meg, hogy mittomen 2006 oktobereben mennyi volt a jovedelme az X alkalmazottnak, mikor megfazott. Hat cseszd meg, nekem is felmegy az agyvizem, hogy miert is nem tudjak ezt maguktol. (Ja, es irjam ala meg 8 peldanyban.)
A fo gond az, hogy bar az APEH szedi be a jarulekot es a bevallasokat, az OEP egy ettol fuggetlen szervezet, es a ketto kozott, hm, mondjuk azt, hogy komoly kommunikacios problemak vannak, ugy ertve, hogy mintha az OEP nem fogadna be a maga teljessegeben az APEH adatbazisabol jovo adatokat. Kevesbe finoman, az OEP informatikaja a jelek szerint egy rakas szar, viszont errol nem az IT-sok tehetnek, hanem a donteshozok ebben biztos vagyok.
"...de eloszor faszan a szamlazasi cimre adtak ki a szerelonek a munkalapot, most meg azert nem tudnak haladni, meg se informaciot adni, mert vmi rendszerkarbantartas van. Azt hittem eddig, hogy normalisabb helyeken ezt az ITsok jellemzoen az ejszakai orakra idozitik, de ugy tunik itt is biztos 'minosegi csereket' hajtottak vegre..." - bakker mar, errol miert "A HR-esek" tehetnek, ugy egeszben, az osszes???? Honnan veszed, hogy ezek mogott a dontesek mogott akar egyszer is a HR van?
Ami a kivalasztast illet, soha nem a HR hozza meg a vegso dontest. Csak tanacsot adnak, megszerveznek. Nem ok dontenek. Ezt jegyezzetek mar meg.
"Táppénzalapul az előző évi jövedelem szolgál. Itt is az OEP vizsgálja, hogy vajon van-e a biztosítottnak - az irányadó időszakon belül - a jogosultságot megelőző naptári évben 180 naptári napi jövedelme."
Mi a tokot kell ezen vizsgalni? A nyilvantartasukban - elvileg - minden ott van. Egy szamot leellenorizni masodpercek kerdese.
Egyebkent meg minek kellenek az elozo munkaltatotol a papirok? Az Apehnal is -elvileg - ott van minden lenyeges szam. Nem eleg egy APEH igazolas? Ez ingyen kikerheto.
Nagyon tul van ebben az orszagban bonyolitva minden.
Mostanaban beallok a HR-eseket szidok taboraba. Na nem azert amit 'ellenem kovetnek el', hanem, mert lepten, nyomon, bankoknal, biztositoknal, szolgaltatoknal funkcionalis analfabetakba botlik az ember. Vagy szar penzert, csak ilyeneket kapnak? Nincs penz oktatasra sem? Mar az tunik fel, ha egy sima ugyintezes gordulekenyen megy. Meg csak a honap kozepe van, de mar tobb ilyen sztorim is van ebbol a honapbol. A honap sztorija ugy tunik a buzirozsaszinu lesz, egy sima, mezei kabelTV bekotes kapcsan. Ugyan evek ota szerencsere nincs ezzel kapcsolatom, de most azon a teruleten meg kb. egy evig monopolhelyzetben lesz. Nem akarom szetoffolni a topikot, de eloszor faszan a szamlazasi cimre adtak ki a szerelonek a munkalapot, most meg azert nem tudnak haladni, meg se informaciot adni, mert vmi rendszerkarbantartas van. Azt hittem eddig, hogy normalisabb helyeken ezt az ITsok jellemzoen az ejszakai orakra idozitik, de ugy tunik itt is biztos 'minosegi csereket' hajtottak vegre, vagy pedig egy takarekossagi okok miatt nem fizetnek ejszakai potlekot.
2008.12.23án 17 órakor kikerült (a kötelező helyekre !) 12.30i jelentkezési határidővel az állás hirdetés. Alig lógott ki a lóláb. Persze állami szektor...
Nem szeretném, hogy összeomoljon egy világ benned, de legtöbbször a jelölt van meg előbb és később lesz státusz+hidetés (amire persze jó sok ember becsábul) és Gizikét sem kell szidni a HR-től mert ezt nem kötik az ő orrára.
Csak az őket megelőzőről. Illetve a belépésed idején érvényes adóévről. Régebbiek semmiképpen. Pontosabban:
Táppénzalapul az előző évi jövedelem szolgál. Itt is az OEP vizsgálja, hogy vajon van-e a biztosítottnak - az irányadó időszakon belül - a jogosultságot megelőző naptári évben 180 naptári napi jövedelme. Ha igen, akkor a táppénz alapja a jogosultságot megelőző naptári évben elért, a 3 százalékos egészségbiztosítási járulék alapját jelentő jövedelmének naptári napi átlaga lesz.
Help, a (p.) táppénz megállapításához a könyvelőnek tényleg kellhet az összes korábbi munkahelyemről a jövedelemigazolás? Vagy a volt mhelyem valami disznóságra készül? Szerintem semmi közük ahhoz, hogy máshol mennyit kerestem...
"maskulonben nem valasztottam volna egy feher ferfit eletem parjanak, ha gyulolnem A feher ferfiakat. "
Hat minden rasszistanak akadnak cigany, az antiszemitanak zsido baratai. :) Ugyhogy szerintem a f.ffi gyulolet es egy ilyen ferjnek, nem zarja ki egymast. Szerintem. :)
BM... en nem mondtam ilyet. semmit nem mondtam gmk-kal kapcsolatban!!!! Ez Bandikaa hsz-e volt.
De most mar tudom miert gondoljatok, hogy az enyem. Mert Bandikaa azt irta, hogy "Csudi kedveert" - nos, az nem a gmk-kra vonatkozik, hanem arra, hogy egyszer azt javasoltam neki, egy maganbeszelgetesben, hogy alaposan jarjon utana a dolgoknak. Ezert irta hat, hogy a kedvemert utanajart.
Bandikaa, ezutan azt is javaslom, hogy fogalmazz egyertelmuen, foleg, ha masokra utalsz, mert latod, igy is felreertheto...
"Csudi eleg egyertelmuen nyilvanitotta ki itt a topikban az eloiteleteit (gyuloletet) a feher ferfiakkal szemben, lasd #46031 " - olvasd mar el rendesen, hogy mivel kapcsolatban irtam ezt, milyen korulmenyek kozott, es mire reagalva. ha te ebbol azt veszed ki, hogy en gyulolom a feher ferfiakat, akkor nagyon sajnallak. nyilvan skizo vagyok, es ket eletem van, a ketto kozott meg nincs atjaras, hiszen maskulonben nem valasztottam volna egy feher ferfit eletem parjanak, ha gyulolnem A feher ferfiakat.
Keresni akkor szoktak kifejezetten a HR-esek, a fejvadaszok vagy az ugyvezetok, amikor hiany van munkaerobol. Ez fuggetlen esemeny attol, hogy milyen egy adott munkaero egyeni hozzaallasa.
Az, hogy a legoptimalisabb az, ha a munkavallalo celjai egybeesnek a ceg celjaival, az termeszetesen igaz, EZERT keresik a megfelelo munkavallalot a cegek.
"az alkalmas vallalok valogatnak" - ja, igen, amikor eppen van mibol valogatni.
"Fizetest barhol lehet kapni, de hidd el, a ceg jar jobban, ha a dolgozoi tenyleg, igazabol, teljes lendulettel akarjak tolni a kozos szekeret. Es nem csak bejarni, 8 orat ott lenni majd felvenni a fizetest. Az arra alkalmasak pedig megvalogatjak, hogy kinek a szekeret akarjak tolni. " - ez igaz, de hogy kovetkezik ebbol az, hogy kocsog a HR? Illetve, nem csak az alkalmasak valogatnak, hanem az alkalmatlanok is - a te definicioiddal elve. Mas kerdes, hogy mindenki hozhat rossz dontest, meg egy "alkalmas" munkavallalo is.
Szerintem pedig a kocsog HR egyletnek ideje lenne rajonni, hogy mar reg nem ok keresnek, hanem az alkalmas vallalok valogatnak. Nem a ceg tesz nekem szivesseget. Fizetest barhol lehet kapni, de hidd el, a ceg jar jobban, ha a dolgozoi tenyleg, igazabol, teljes lendulettel akarjak tolni a kozos szekeret. Es nem csak bejarni, 8 orat ott lenni majd felvenni a fizetest. Az arra alkalmasak pedig megvalogatjak, hogy kinek a szekeret akarjak tolni.
Azert nem mindegy, hogy milyen termeket, szolgaltatast kell eladni es azt milyen hitelesseggel tudja az illeto eladni, vagy mennyire hisz ebben, illetve milyen igeny van arra, vagy a termek(csoport) mar bizonyitott.
Gondolom azert ennek is vannak kategoriai, a kesekkel, tavcsovekkel hazaloktol a premium, luxusdolgokig.
Nem erre utaltam. Amit leirsz, az szimpla eloitelet, csodalkozom, hogy ezt pont Csudi mondja. :) Ez olyan kijelentes, mint hogy a vallalkozasok adocsalok. Csudinak meg vallalkozasa van. :) Vagy teljesen az az analogia, hogy azert nem veszik fel, mert c. tipusu allampolgar. Lasd pl. a http://vastagbor.blog.hu/2009/08/07/nyako_csenyeten elemzo indexes videot, amiben az egyik azon panaszkodik mert nem vettek fel a Boshba. Nyolc altalanossal, bakker ...
Visszakanyarodva:
"Kb úgy, hogy alapból kellett hozzá néhány szép hosszú nyelv, amelyekkel a megfelelő seggeket nyalták. "
Ez a politikai vonalon karriert befutottaknal kellett.
"A gyár gépeit használták munkaidőn túl, természetesen a gmk időben 100%os kihasználtsággal, a karbantartásokat és javításokat rendes munkaidőben végezték."
Milyen gyar gepeit? Nem csak a 'gyarral' lehetett gmk-zni.
"Emellett a magas hozamú megrendeléseket nyúlták le nyalással, a többieknek meg a rendes munkaidőben maradt a szarlapátolás."
Ez lehet, hogy igy volt, nem tudom, de minden valoszinuseggel olcsobban, hiszen mar verseny volt. Bar ok elsosorban lakossagi melokat csinaltak, ahhoz pedig jellemzoen
"Összességében mocskos módszerekkel és seggnyalással alaposan megkárosították a nemgéemkázókat, ami erősen analóg a mai színlelt szerződésekkel és hasonlókkal, nem?"
Pontosan milyen analogia van a szinlelt szerzodes es ekozott? A szinlelt szerzodesek, ha jol tudom az adoelkerulest eredmenyezik, ami ugye az egyik fo liberalis elv, miszerint az allampolgar jobban fel tudja hasznalni a penzet, mint az allam. :)
"Tényleg úgy gondolod, hogy ezt a hozzáállást kellett volna ellesni?"
Nem Bandika, nem ezt a hozzaallast kell ellesni, hanem azt, hogy merjen probalkozni az ember, merjen belevagni, merjen vallalkozni. Hasonlo analogiara utaltam. Kifogast, alkifogast konnyu mindig keresni.
Egyebkent ugy masfel honapja voltam egy hasonlo profilu cegnel, aki hasonloan idnult. Itt is mindenki fullra be van jelentve, a vezetoknek fullra bejelentve is tudtak adni hetjegyu fizetest, most 2009-ben. De volt nalam megfelelobb, sajnos.
Én megvetni semmiképpen nem akarnám, csak nem értem. Ha van elég esze egyetemhez, akkor miért csinálja ezt? Tudom, pénzért. Az is igaz, hogy Michelle Wild se ment messzire a 150-es IQ-jával, úgyhogy még a magas IQ, jó képességek sem garancia a normális életre. Sőt, az viszi félre leginkább.
Nem, még mindig nem vágom. Viszont (részben Csudi kedvéért) utánakérdeztem, hogy is működött a géemká a gyakorlatban.
Kb úgy, hogy alapból kellett hozzá néhány szép hosszú nyelv, amelyekkel a megfelelő seggeket nyalták. A gyár gépeit használták munkaidőn túl, természetesen a gmk időben 100%os kihasználtsággal, a karbantartásokat és javításokat rendes munkaidőben végezték. Emellett a magas hozamú megrendeléseket nyúlták le nyalással, a többieknek meg a rendes munkaidőben maradt a szarlapátolás. Aztán a végén természetesen a gmkzók voltak azok, akik nekiálltak "kiszervezni" azaz szanaszéjjel lopni a gyárakat.
Összességében mocskos módszerekkel és seggnyalással alaposan megkárosították a nemgéemkázókat, ami erősen analóg a mai színlelt szerződésekkel és hasonlókkal, nem?
Tényleg úgy gondolod, hogy ezt a hozzáállást kellett volna ellesni?
most volt egy érdekes tapasztalatom. ismert nagy cég, kommunikációs frászkarikának jelentkezem, előre mondják, h 4 fordulós az interjú, 1. megírása után meg kiderült hogy van aki már a finisben - a 4. ford.nál.- szentségelek magamban, mert rohadtul későn értek el lévén nyaraltam, de aztán elkezdtem számolni, és az jött ki, hogy nem léptethették fordulóról fordulóra együtt az embereket, tehát az első ford. után nem a legjobbak mentek tovább, hanem nemtomkik. lehet ez? értelmes üzletstratégia ez? vaccsak nekem mint bőcsészmérnöknek tűnik ez fölös pazérlásnak?
hm, ez olyan bájos mondat: "Aztan koppannak amikor a vegen tulajdonkeppen a jelolt kozli, hogy a ceg nem uti meg a minimum szintet ahova hajlando lenne elmenni dolgozni"
Arcod szep, kerek? Jo, mer' nehogy megnyuljon egyszer... :)))
Nem tudom, nekem alapból ellentmondás valaki olyat irigyelni, akinek a munkáját nem akarnám csinálni. Most minden egyébtől eltekintve, ennek a csajnak viszont csípem az őszinteségét.
Felreertettel.. Ezek itt alap elvarasok.. Csak hat sok a jelenetkezo igy is, es szamitanak az emberi tenyezok is, a nacio, stb.. Nem konnyu, de -mint mondtam- nem a mindennapi kenyerert kuzdok..
Nem hiszem, hogy ezen mulik, de passat. Az olyan emberek, akiket Te irsz, azok itthon sem talalnak munkat, mert tulkepzettek es nagyon kevesen tudjak megfizetni oket. Ha nem ket, hanem harom nyelvet vagnek es pengebb lennek szakmailag is, akkor valoszinu atereznem a problemad. Igy csak siman jobb vagyok mint a plebs es igy valogathatok.
Csak belegondoltam, hogy az óradíját mérnökzsenik nem kapják meg, milyen felháborító! Vagy nem? Akarná a fene utána csinálni, de irigye biztos van rengeted :)))
Durva példa lesz (előrebocsátom, nem megbántani akarnék bárkit is), de néha meg kéne néznil, mit irigylünk. A sales szakmáról tudjuk milyen, lehet is vele sokat keresni, ha vki akar. Sokan lenézik ÉS irigylik, de egy napig sem tudnák csinálni. Kérdés, ezt a nőszemélyt irigyli-e valaki? (vagy a nyolcvanezres óradíját):
hogy talan nem kellene azoknak az embereknek a javaslatait elutasitani, akiknek fut a szeker, azzal, hogy onnan konnyu ugatni.
Pedig ez a tipikus, én is megkaptam számtalanszor a közalkalmazott kollégáktól, hogy "de könnyű neked vállalkozónak", csak amikor kiderült, hogy nekem a szabadságom alatt is be van kapcsolva a telefonom, meg hogy néhanapján este 9-re érek haza a munkából, akkor egyből nem volt annyira kívánatos a vállalkozói lét. :-)
Latom meg mindig nem erted, mire utaltam. Na mindegy.
Egyebkent arrol beszeltunk mar, hogy ma Mo-n minimalberre barki bejelentheti magat, ha van vallalkozasa, sot siman lehet Szlovakiaban vagy Cipruson cege.
A kulsosegek meg megint csalokat, mint ahogy volt mar itt is szo. Az egyik riportban mutattak olyan 'lakashitelkarosultakat', akik gyonyoru helyen, szep hazban, szep belsovel rendelkezo epuletben laktak, de megrogytak. Oszinten szolva az egvilagon semmi empatiat nem ereztem felejuk.
Lattam mar 'Akcios Hummert' is, aminek gondolom a tulajdonosa mar nem birta a torlesztojet fizetni.
A masik meg a 'mindenki'. Persze, mindenki nem mehet Budapestre/kulfoldre dolgozni, nem vegezket mindenki Muszaki/Kozgazdasagi/Orvosi stb. egyetemet. De azt hiszem nem is akar.
Sajnalom, hogy ennyire szuklatokoruen latod azt, hogy valaki hasznalta a szaktudasat, elt egy lehetoseggel, amit akkor a rendszer nyujtott, es itt most nem a fiktiv, meg a minimalberes dologra gondolok, mert akkor nem is volt ilyen.
"ha körülnéz az ember akkor azt látja, hogy a színlelt szerződéssel és hasonló mókákkal élőknek megy jobban."
Az offban elvitatkozhatunk errol a dologrol, de ahogy igy nemzetkozi kitekintesben latom, hogy itt mennyire hagynak elni es mashol mennyire hagynak elni, elegge beszukulnek a lehetosek itthon. Sajnos ebben a pillanatban a tuleleshez szukseg lehet 'adooptimalizalashoz' es ahogy elnezem a jelenleg az orszag vezetoit es nekik az multbeli tevekenyseguket, az adocsalasban ma Magyarorszagon semmifele erkolcsi gatat nem latok.
Ha neked van erkolcsi korlatod, ott a valasztasi lehetoseged. Merlegelheted az elonyoket, hatranyokat. Ugy ahogy amikor ketto, vagy tobb munkaajanlat kozul valasztol. Vagy az elet mas teruleten dontes hozol.
Azért ezzel az ellesni hogyan csinálja hozzállással igazság szerint nehéz egyetértenem. Hogy miért? Egyszerű: mert ma (és szerintem annak idején a gmk kb ugyanez a kategória volt) ha körülnéz az ember akkor azt látja, hogy a színlelt szerződéssel és hasonló mókákkal élőknek megy jobban. Akkor lesse el mindenki ezt a hozzáállást? Mintha pont ez lenne az, ami miatt ott tartunk, ahol!
Szerintem - vagy legalábbis számomra - most két dologról beszéltek. Raczkevi arról, hogy állítólag hogy irigylik a sales-eseket (bár szerintem nem egyedül vagyok úgy vele, hogy fizethetnének, amennyit csak akarnak, akkor sem akarnám csinálni), Te meg a tipikus magyar seggünkön-csücsülünk-de-irigyeljük-(lecsalózzuk-)azt-aki-nem mentalitásról...
"akár telefonon megcsinálni-csak irígykedni tudnak a céges autóra,telefonra meg az esetleges magas jutalékra,pedíg nem tudják m i meló,szájtépés és seggnyalás van mögötte,ráadásul az ő fizetését a "kurva üzletkötő naplopó" termeli ki jórészt."
Errol az irigysegrol mar ket evtizede, kamaszkent is az jutott eszembe, mikor pl. vki szidta az egyik szomszedomat, akinek GMK-ja volt, es akkor is megengedhette, hogy nyugatra menjenek nyaralni, hogy nem irigykedni kell, hanem azt ellesni, hogy hogyan csinalja.
De reszben ezt mar anno BZoltan is pedzegette, hogy talan nem kellene azoknak az embereknek a javaslatait elutasitani, akiknek fut a szeker, azzal, hogy onnan konnyu ugatni.
Nemtom, reg voltam otthon, hogy meg tudjam itelni a helyzetet, de irasod alapjan jocskan csokkent a szinvonal, ahelyett hogy nott volna. Hogy "tud targyalni az ugyfellel" feature-nek szamitson, hat az enyhen szolva is tulzas. Errefele effele dolgok az abszolut alapok, minthogy az is hogy legalabb 3 nyelven perfekt legyen az illeto ill. meg 1-2 nyelvet legalabb megertes szintjen "uraljon". E mellett nyilvan legyen top a szakmajaban. En ilyen kvalitasrol beszeltem, es meg igy is roppant nehez melohoz jutni. (A szocialis halo viszont igencsak feszes, uhogy ehen semmikepp nem hal az ember.) Persze tudnom kene, hogy te milyen berszintekrol+kocsirol hadovalsz, lehet en pl. annyiert ki se nezek az ablakon, de a forditottja is meglehet...
Nemtom, reg voltam otthon, hogy meg tudjam itelni a helyzetet, de irasod alapjan jocskan csokkent a szinvonal, ahelyett hogy nott volna. Hogy "tud targyalni az ugyfellel" feature-nek szamitson, hat az enyhen szolva is tulzas. Errefele effele dolgok az abszolut alapok, minthogy az is hogy legalabb 3 nyelven perfekt legyen az illeto ill. meg 1-2 nyelvet legalabb megertes szintjen "uraljon". E mellett nyilvan legyen top a szakmajaban. En ilyen kvalitasrol beszeltem, es meg igy is roppant nehez melohoz jutni. (A szocialis halo viszont igencsak feszes, uhogy ehen semmikepp nem hal az ember.) Persze tudnom kene, hogy te milyen berszintekrol+kocsirol hadovalsz, lehet en pl. annyiert ki se nezek az ablakon, de a forditottja is meglehet...
Az ilyen sales-eseket én sem szeretem,de én más körökben mást látok.
Opel Astrákat és Corsákat,olcsó öltönyös a belüket kidolgozó területi képviselőket.
100 képviselőből 1 olyan van,amiről te írsz,szvsz-én a csóróbbak közt mozgok és mozogtam eddíg.
Akik nem nézik le az irodai dolgozókat,hiszen tudják elemi érdekük ha segítség kell azt megkapják és ne csak olyan gyorsan ahogyan KELL hanem ha lehet azért mert kedveli őt a számlázás vagy az ügyfélszoli és megérti hogy közös a cél,ha a nyelv más is amit beszélnek sokszor..
Jelenleg egy informatikai kft-nél weboldal-reklámokat értékesítek,előtte 10 évig logisztika,előtte 2 év biztosításban voltam,6 év vendéglátásban-mindenhol csak annyit kaptak a képviselők amennyit kellet kapni a jó teljesítményükért-sem drága autót,sem annyi pénzt hogy az általad leírt külsőségeket meg tudják fizetni.
Igenis a stresszt sokszor egy külső szemlélő kolléga szemével nagyképűségnek tűnő viselkedéssel leplezik,ez csak álca nem egy esetben.
Sokszor a munkájához is elvárt megjelenéséért irígy pillantások generálják benne a másik fél számára visszatetsző viselkedését >)
Sajnos az a véleményem (én elfogult vagyok)több "jó fej"van a sales-esek közt,több vonalas,kicsinyes,sz@rrágó,irígy,stb más osztályokon-de minden ízlés kérdése ;o)
Természetes ha egy sok üzletkötőnek kockafejűnek tűnő pénzügyes nehezen ért meg egy laza üzletkötőt,akinek ugyanúgy nem a legerősebb oldala az adminisztráció ahogy a pénzügyesnek a lazaság-de ez így jó,nagy baj lenne fordított esetben,szvsz.
Nem kell szeretni egymást ha mást totál a másik,de meg kell érteni és segíteni ha másért nem közös érdekből és alapvető kollegalitásból,udvariasságból.
A lényeg az volt, hogy abban a nem idézőjeles félmondatban is úgy írtál, mintha a salesek körül forogna a világ - és adott esetben ez az egyoldalúság a vérlázító.
És amíg én a saját munkahelyemen azt tapasztalom, hogy a magyar saleses állandóan menedzsercicaként (öltönynadrág, cipő, felhajtott ujjú ing, nyakkendő, megfelelően drága és divatos szemüveg és karóra, fennhordott orr) illegeti magát a folyosón (1-2 havonta van személyes találkozója kliensekkel), 9-re jár és 5-kor lelép a munkából az Audijával vagy a BMW-jével (többieknek suzukik meg nissanok meg hasonlók sorakoznak, már akinek van egyátalán kocsija), de tudod mit, mindezt félretéve még bosszantóbb: a pólósokat (szoftverfejlesző cég, itt pólósok végzik a termelés és a management 95%-át, és ők túlóráznak és hétvégéznek nem a sales úr, amikor a tisztelt sales úr által elkövetett baklövéseket kell bepótolják/tűzoltsák) lenézi és nekik nem köszön, és emailjeiben is parancsol és utasít, és nem együttműködik - addig hadd úúútáljam én is az ilyen saleseket, jó? És hadd legyek rájuk irigy, hogy kevesebb munkával lényegesen többet keresnek, jó?
Érdekes módon az amerikai saleseinkkel valahogy ezek fel sem merülnek. Ők tudnak kommunikálni, együttműködni, nem "májerkednek", és ennek megfelelően jól is végzik a munkájukat - milyen meglepő, őket szeretjük és megbecsüljük és nem irigyeljük tőlük, amijük van. Hmm...
Úgyhogy nem a sales-nemsales a kérdés, hanem a hozzáállás, és a munka becsülete. Mindkét(!) oldalról.
Jó,jó ne butázz-tudod hogy nem provokálni vagy beszólni akarok,akartam,csak értsük már meg egymást ugy am block ;o)
Ahogy meg kellene országosan és akkor nem egymás vérét szívnák az emberek,de legfőképpen nem hagynák hogy mások ezt kihasználva tönkretegyenek itt mindenkit..
Személy szerint az zavart,amikor csak a helyszínen derült ki hogy nem egyedül velem lesz az interjú,hanem csoportosan,4 turnusban 20-20 emberrel,ráadásul olyan személyes kérdéseket tettek fel hogy felálltam és eljöttem.
Megalázó volt.
Van ahol végíg kecsegtető a találkozásig,ahol ugyancsak 25 emberrel együtt kiderül hogy üdülőjog-ami nem érdekel
(Ahogy jó vezetőnek is,esztergályosnak,asszisztensnek,pénzügyesnek,stb)
Sajnálatos hogy a mi hazánkban az irígység olyan széles és színes skálájával lehet találkozni,ha feleanyyi összetartás és más pozitív dolog lenne a magyarban nem tennének minket olyan könnyen tönkre-mi sem tennénk magunkat,egymást olyan könnyen tönkre...
Önéletrajzát a cvonline.hu oldalon találtuk, mint aktív álláskereső. - nem is aktív a cévém.
Cégünk a vagyonkezelés területén működik több piacvezető termékkel és jelenleg értékesítő pozícióba keresünk munkatársakat.
Amit kínálunk: -kimagasló bérezés -gyors előrelépési lehetőség -exkluzív belvárosi iroda -stabil német-svájci háttér -folyamatos képzés -fiatalos, lendületes csapat Mecsoda ellenállhatatlan ajánlat. Az exkluzív belvárosi irodától már jött a hűha-élmény.
A kiválasztási folyamat első lépéseként az alábbi kérdésekre várjuk válaszát. A kérdésekre nincsen helyes vagy rossz válasz, egyszerűen az Ön személyiségére vagyunk kíváncsiak. Persze, az úgy megy, hogy dobtok egy emilt, én meg beavatlak benneteket a lelkivilágomba.
Amennyiben aktuális még az álláskeresés és szeretne egy privát vagyonkezelő értékesítői csapatában kimagasló bérezésért dolgozni, úgy kérem válaszoljon az alábbi kérdésekre és a karrier@swissfinance.hu email címre szíveskedjék azt számunkra visszaküldeni nevével és telefonszámával augusztus 14-ig. Ha nálad van a CV-m, akkor tudod a számom, nevem, baromka.
Személyes adatait bizalmasan kezeljük és harmadik fél számára nem adjuk tovább. Rendes tőletek, de ha lehet inkább mégse adnék több személyest egy cv-nél. Azt viszont terjesszétek bátran, hülyék.
Üdvözlettel, SwissFinance Kft.
1, Jelenlegi foglalkozása (pályakezdők jelentkezését is várjuk)? Most akkor nálad a cv-m, vagy sem? 2, Három elérendő célja az életben? Közöd? 3, Miért jelentkezik a céghez?Miért, jelentkezem? 4, Röviden ismertesse, hogy miért kellene Önt választanunk értékesítési csapatunkba?Mert meg tudnám tanítani, hogy ne spammelj, ne égesd le magad vele 5, Ismertesse eddig elért kimagasló eredményeit az életben, akár a sport vagy zene területén!ötös tesiórán, énekórán. Na, mekkora májer vagyok, jó leszek salesnek? 6, Hogyan kezeli a vereséget? Mit tenne ha nem találna ügyfeleket, ha nem kötne üzletet?lótnék-futnék, úgy tennék, mintha dolgoznék, és felvenném a fizetésem. 7, Mit csinálna ha kapna 100 millió Ft-ot?Adjátok ide, majd csak kitalálok valamit. 8, Szeretne milliomos lenni? Miért igen, miért nem?? Mert jó. 9, Mit tenne, amit most nem tehet? Ha tudnám, ki küldte ezt a levelet, felhívnám, és elküldeném a picsába.
En sajat magamon tapasztaltam. Sok interjun voltam, ketto az amin nem hivtak be illetve nem kellettem, 10+ pedig ahol a vegen en mondtam nemet - ott is ahol inkabb senior mernok pozicioba vettek volna fel (amihez meg fiatal vagyok) de en mindenkepp ceges autot akartam, az a ceg policy miatt pedig csak senior mernoknek adhato. De ugy voltak vele, hogy ha ezen mulik, hogy odamegyek-e dolgozni akkor felvesznek seniornak, kocsistul, nagyobb fizetesestul. Abban egyet tudok erteni, hogy nagyon sok ember van, aki IT-snek gondolja magat, valami miatt, es oket a cegek valoban nem keresik. Akinek azonban van rendes gyakorlata, mellette valami plusz feature (mondjuk tud targyalni az ugyfellel, vagy barmi) azt nagyon de nagyon de nagyon keresik. Sem a kollegaim sem en nem hiszem, hogy ne valogathatnank barmikor az allasok kozott, a problema inkabb az, hogy lof@sz cegek megjatszak az agyukat, hogy kegyet gyakorolnak egy IT-s felvetelekor. Aztan koppannak amikor a vegen tulajdonkeppen a jelolt kozli, hogy a ceg nem uti meg a minimum szintet ahova hajlando lenne elmenni dolgozni. Ezek amugy tobbnyire szemleletbeli dolgok amiken en peldaul nem hiszem, hogy valtoztatni lehetne. Meg nem is kerem oket ra, ha a ceguk eddig kivaloan mukodott ebben a stilusban akkor nyilvan remek dolog igy csinalni, csak en ebbol nem kerek.
Ne irigyeld te se az ő munkájukat, le se becsüld. Ez együtt kerek.
Én spec soha nem küldök el hideghívót, de őszinte is vagyok, hogy ne fussa szegény a köreit. Remélem ezzel is segítek nekik, mégiscsak kollégák, mégha távolról is :))
Az irigység engem sosem zavar. (Woody Allen csodálatos mondása: Megtisztel az irigysége, de nem tudom viszonozni :)) És igen, nyomulni kell, jobban, mint valaha. Ez a nyomás sokakat tönkretesz, sokakat feldob.
Igen,ott ültök intézitek a fontosabbnál fontosabb dolgaitokat-a raktárkészletet vagy mást a cégeteknek(vagy magát a céget illetve a szolgáltatást,stb)eladják a sales-esek.
Természetesen lehet ezt jól is csinálni,de majd őrült lennék leírni azt amiért sokan sokat kifizetnek mit hogyan kell JÓL csinálni az üzletkötésben :o)
Egyetértek azzal,hogy mindenkinek meg kell érteni a másikat,nem szabad(na)anyázni a másikra,sem irígykedni,de eddígi tapasztalataim szerint az irígykedés nem a sales-esektől ered,általában rájuk irígykedik a rengeteg nagyon fontos munkát végző kolléga,aki nem zaklatja szegény polgártársainkat,hanem nagy fáradsággal könyvel(arról amit az üzletkötő elad)vagy gyárt (hogy legyen mit eladni a sales-nek)vagy igazgat(ja a sales-eseket is pl),de kérdem én:
Egy olyan világban,ahol a kereskedelem mozgat mindent,miért nem támogatják sok helyen az üzletkötőt?
Miért irígykednek rá?
Arról nem az üzletkötő tehet hogy egy olyan világban élünk ahol ő van a frontvonalban,ha nem lenne nem működne a cégük,a cégetek..
Ja amikor infarktust kap 40 évesen azt nem irígylik..
Pedig biztos is, hogy mindenki úgy vágyik rá, hogy ugyan hadd hidegtelefonáljon, erőszakoskodjon, seggnyaljon már egy kicsit, csak szegény bénák képtelenek rá.:-)
Imádom, hogy itt ülünk, csörgő telefonok mellett hatmillió intéznivalónk lenne, és naponta x hidegtelefonáló itt erőszakoskodik, hogy de adjuk az ügyvezetőt, mert a banki szolgáltatás / irodaszer / szódavíz / mittomén... Van, aki "tudta az ügyvezető mobilját, de elhagyta", más "csak neki mondhatom el személyesen"-el jön, gondolom, ezeket taníthatják... számomra hányinger az egész. Nem értem, ha a kéretlen mail tilos, ez miért engedélyezett, miért kell nekünk munkaidőben ezekkel időt fecsérelnünk meg hadakoznunk?
Most nézem, milyen jó kis balhé van a pacateszt publikálásából. Érdekes, hogy klinikai módszer, de állásinterjún már találkoztam vele (pszichiáter csinálta, fel is vettek, dolgoztam is ott szép éveket, de akkor is...)
Na igen,ráadásul sokan a cégeknék akik nem sales-es területen dolgoznak -ráadásul képtelenek lennének egy cold callt akár személyesen akár telefonon megcsinálni-csak irígykedni tudnak a céges autóra,telefonra meg az esetleges magas jutalékra,pedíg nem tudják m i meló,szájtépés és seggnyalás van mögötte,ráadásul az ő fizetését a "kurva üzletkötő naplopó" termeli ki jórészt.
Én 15 éve vagyok sales-es,és többször is megbescsültek,de az utóbbi munkahelyemen a nem sales-es kollégák kutyába sem vesznek,ez nem jó így...
Ez szep es jo, csakhogy 1 projekten kivul 0 gyakorlati tapit irtal sajnos. Remeljuk tobb van, merthogy en is sok mindennel "kepben vagyok", megis a munkaadok a honapokra, evekre kivancsiak. Amiket leirtal, az egy talpraesettebb vegzos muegyetemista puttonyaban benne van es szivesen vallal 400k alatt is melot a tapasztalat es az ehen nem halas erdekeben... En egy ny-europai orszagban vagyok szinten allaskereso es annak ellenere, hogy csak IT-val foglalkoztam az elmult 3,5-4 evben, megis roppant nehez melohoz jutni. Bele se merek gondolni, milyen lehet otthon... Dehat sok sikert persze!
Abszolút igazad van, én is láttam már olyan céget, amikor a szó szerint lekurváztak a szakterületem miatt, ill. mindennapos duma volt a 'saleses, a kurvaaanyját', meg hasonlók. A cég majdnem beledöglött a végére, majd lett egy új vezetője, egy vérbeli saleses. Meg is mentette a céget, azóta szépen ível felfelé a pályájuk.
Valójában nagyon kevés munkahelyen becsülik meg a sales-eseket,szvsz ennek is köszönhető a munkavállalók viszonya,hozzáállása...
Csodaembereket várnak a munkaadók fillérekért-és még komolyan is gondolják.
Ráadásul aki jó kereskedői vénával megáldott,jó sales-es az nagyon nehetzen viseli el ha palira akarják venni-márpedíg a lehúzás a munkaadók részéről is erősen működik..
Egyfelől valóban nagyon kevés sales van, aki nem szélhámos. De ez általában szokott látszani a CV-ből is: 2-3 hónapos munkahelyek, lyukak stb. A másik, a szakmaiság hiánya, és itt most a termékhez való viszonyra gondolok, nemcsak a salesre. Ha értem, tudom, és el is fogadom a termék szellemiségét, akkor jó lesz. Ha nem hiszek benne, az életben sem adok el egy darabot se.
Én decemberben futok neki a CISA-nak, van egy kis tanulócsoport, Skype-ni fogunk sokat meg ilyenek, akár csatlakozhatsz is :))
Talán úgy hogy sosem voltam igazi "köcsög" sales. Csudi kollégája úgy jellemezett hogy szerinte nem vagyok "szélhámos" sales. Azaz én mindig mikor megkérdezték hogy mi a szakmám azt mondtam hogy informatikus vagyok. Igazából a pénz miatt nyomultam elsősorban, és az it salesben az jó volt. Ettől függetlenül mindig is inkább a szakmai része érdekelt, persze az értékesítésben is voltak sikerélmények.
De hogy a konkrét kérdésedre válaszoljak: mindenképpen akartam váltani, és képeztem magam. ITIL nagyon érdekelt, megtanultam, MCP vizsgáim vannak, lesz belőlem MCSE is. Hálózati cuccoknál sem esek kétségbe, CCNA tréningen túlvagyok (bár vizsgám nincs egyelőre). MS teljes sw portfólió licenszeléssel, termékekkel képben vagyok, értek a kliens, és srv hardverekhez is, security a szivem csücske, MissParkert nyaggattam is hogy tudok e menni még CISA-ra :-)
Backup rendszereket is fontosnak tartom, SAN/NAS storage-okkal megbírkozom, magyarország legnagyobb ilyen konszolidációs projectjében vettem részt stb.
Nem fényezem magam tovább, nyílván van még egy csomó dolog az it-ban amihez nem értekm de képes vagyok és akarok is tanulni. Teljesen kész ember soha nincs, ezt mindig fejleszteni kell, ettől szép szakma. Remélem akad valamilyen lehetőség ahol tudok bizonyitani...
De figy zoli2k3, megis hogy gondoltad, hogy tobbeves "kocsog" sales-es mult utan csak ugy attersz az IT-ba, raadasul pont most...?!? Most meg az IT-soknak is vajmi keves eselyuk van, akik most veszitik el allasukat...
Csudi Kedves! Küldtem neked emilt az it pozikkal kapcsolatban, lszi nézd meg. Europass formátum, teljesen updateltem, piacképes az áru, jól eladható portéka vagyok :-)
Annál is inkább mert rájöttem hogy mit akarok, amit korábban is írtam hogy vissza a klasszikus ájtiba. Most már csak az kéne hogy ne bruttó 400k-ról beszélgessünk :-)
Ezt nem gondolom, de az ilyen mondatok mindig árulkodó jelek. Mostanában már egyre inkább az van, hogy én kérdezek egy állásinterjún, és pont ilyen kérdésekre megyek rá. Pl. a van-e kérdése c. kérdésre mindig megkérem őket, hogy meséljenek a vállalati kultúráról, jelentési kötelezettségekről, vállalati folyamatokról. Itt jönnek ki "szép" gondolatok. És itt sem a mondanivaló a legfontosabb, hanem, hogy hogyan mondja.
Szeretnek egy kisse ontopic lenni, mert most keresek 2 rendszergazdat, 2 rendszermernokot, 2 IT vezetot, meg tovabbra is egy rahedli programozot, plusz meg egy webdesignert is, csak, hogy valami biztatot is irjak mara. Erdeklodeseket az email cimemre varok.
Nem akarlak megbántani Csudi, de a "beo" dumától rosszul vagyok. Jó persze benne van az is, hogy a 130 kilós gusztustalan ex főnökasszonyom kedvenc szövege volt, és neki "köszönhetően" tartok most ott ahol, de ettől függetlenül is nagyon gázosnak, lenézőnek tartom ezt a megnevezést. Kvázi mint beosztott=csicska vagy valalami hasonló alacsony rendü állatfaj...
jo, hat Amerikaban barmiert lehet perelni, ezert nem is beszelgetnek mar egymassal az emberek. En legalabbis barmit kerdeztem, a valasz az volt, hogy "I donnnoow ma'am...I call the manager."
Egy nagyon közeli ismerősöm nemrég elvesztette az állását (felszámolás). A hölgy számviteli vezető volt. 53 éves, nyelvtudása nincs. Most állást keres, a szakmában otthon van, egy magyar kis-közép vállalat teljes körű könyvelési feladatait szerintem el tudná látni szerintem nélkül. Dehát nem nagyon jeleztek neki vissza eddig.
Alapvetően a profession.hu-n próbálkozik. Szóval a kérdésem, tudtok-e ajánlani más álláshirdetési siteot vagy újságot, ahol érdemes lehet ilyen adottságokkal próbálkozni, illetve a ti tapasztalataitok alapján mi lehet az a bérigény meg pozíció amit meg lehet célozni... Tartok tőle h ezekkel a paraméterekkel bárminek örülni kell a mai gazd. helyzetben...
A projektkövetést azért kérdeztem, mert attól függ, hogy ki mivel foglalkozik, mást és mást jelent náluk a projekt, illetve annak követése.
Van akinél az ügyfélkezelés és projektkezelés azt jelenti, hogy feljegyzi, mikor kit hívott fel, kinek milyen témában írt levelet, ajánlat adás, megrendelés készítés (esetleg mindkét oldal, azaz beszerzési és eladási), és ennek a számlázási és pénzügyi folyományai.
Másoknak a projekt egy munkafolyamat, tervezési és egyéb szakaszokkal, időzítésekkel, tervezett munkafolyamatokkal és ezeknek időtervét, illetve az egyes szakaszok állapotát szeretné nyomonkövetni. Esetleg a pénzügyi vonzatával együtt. De itt a lényeg inkább az ütemezés és a csapatmunka összehangolás.
Megint mások a projektkövetésen azt értik, hogy egy rendszer üzembehelyezése utáni problémák és javítások állapotainak naplózását úgy, hogy az ügyfél például egy webes felületen bejelenti a hibát, egy másikhoz ez elmegy, az kiosztja egy harmadiknak, arról visszaigazolást kap, és mindezt látja az ügyfél is. De csak a rá vonatkozó részt.
Megjegyzem, csak az első típusúra tudok olyan számlázó-könyvelő programot, amiben a CMR rész tudja ezt kezelni. De ez kijön kb 150-200e Ft-ból + ÁFA, ahhoz nem kellene pályázat. :) (doboz program)
A másik két típushoz is láttam már működő rendszereket, de azok egyedi fejlesztések voltak.
1. Mi olyanok vagyunk itt, mint egy nagy család. - Ja, te vagy a zsarnok apa, na húzás innen 2. Nálunk a tulaj is itt húzza az igát, napi szinten dolgozik - Menekülj, ez mindenbe bele fog ugatni, ha ért hozzá, ha nem. 3. Családos ember vagyok, és nagyon családbarát a munkahely - Tűnés, ki leszek nézve a gyerektelenségem miatt. 4. Mi itt mind tapasztalt szakemberek vagyunk, naagy figyelmet fordítunk a képzésre... - te jó ég, ezek könyvből tanultak úszni is, nulla gyakorlatiasság, fussunk, amíg nem késő
Megpróbálom röviden. Összetett, rugalmas, paraméterezhető. A könyvelés lehet közepes, mert kreatív vagyok:-))) Több projekt fut egyszerre van amelyik folyamatos, a költségvetési részének folyamatos nyomon követése fontos lenne.
Kis rendszer vagy nagy kell? Azaz mindenből egy kicsi, vagy nagyon összetett, teljesen rugalmas, agyonparaméterezhető?
A projektnyomkövetés kilóg a sorból (az is kérdés, hogy mit értesz alatta). Egy rendszerben (kis-közepes) vagy erős a könyvelés és gyenge a projektkezelés, vagy fordítva.
...esetleg Emyl kollegat kerd fel, hogy irjon nektek egyet...:))) Amig allast keres, ugyis raer, es ha jol emlekszem, kepes ilyeneket elkovetni. Legfeljebb ez is egy temp melo lesz neki. Mondd el neki mi kell, o megmondja, hogy mennyi ido, mennyiert, te megpalyazod a penzt, meg is nyered es mindenki jol jar.
"Minden szentnek maga fele hajlik...? :) " - nem, en nem vagyok HR-es. Egy kis pocstelen fejvadasz vagyok. De altalaban ki szoktam allni ertuk itt, mert itt nagyjabol senki nem kepviseli a masik oldalt. (Ami azert baj, mert keves a megosztott info az allaskeresok szamara a masik oldal gondolkodasarol.)
"Ha felveszneki valakit a javaslatara, de alkalmatlan, akkor nem lesz kovetkezmenye" - de, bizonyos helyeken lesz, bar eleg keves helyen, viszont ezt elmondhatjuk szinte minden donteshozorol. Az is igaz, viszont, hogy nem tudok olyan cegrol, ahol a HR-es onalloan hozna dontest egy felvetelrol. Az esetek tulnyomo tobbsegeben beleszolasi illetve veto joga van.
"Meselj az erzeseidrol. Milyen fenykepkeret lennel szivesen? Ha bomba lehetnel, hol robbannal?" - ez nagyon gaz, de valamiert az az erzesem, hogy ezt nem tobbezer HR-es tette fel neked, hanem egy bizonyos.
...Az ilyeneket rendszerint elkuldom a francba. - Ezt viszont jol teszed, es egyetertek. Azzal a kitetellel, hogy "az ilyeneket" kuldd el a francba. De nem az osszes HR-est.
"Beszelgessunk a cegrol. Miert lesz nekem jo itt? Gyozz meg, hogy en itt akarok dolgozni! Haaat izeee... szovaaaaal... az ugy vaaan.... akarom mondani ... nagyon jo a legkor!"
... meg van sportolasi lehetoseg, es megosztott uszodaberlet...
Hat igen, ez biztosan lazba hoz. Ez mar lehet, hogy jobb.
... a karacsonyi ceges partin korlatlan az italfogyasztas... (meg akarod nezni, a mult evi parti kepeit, ahogy a controllerrel ... tancolok?) :)
Szükségünk lenne egy olyan komplett ügyviteli rendszerre ami az ügyfélnyilvántartástól, a projektek nyomon követésén át a könyvelésig mindent komplex módon kezel. Pályázni szeretnénk a rendszer kialakítására, illetve teljes körű alkalmazására, de non profit szervezetnek még nem találtam ilyen jellegű kiírást.
Ha valaki tud egy nyomvonalat ajánlani megköszönnöm.
Csudinak köszönhetően dolgozom és nagyon jól érzem magam a bőrömben:-)))) Már megköszöntem segítségét, de szeretném, ha ti is tudnátok róla, mert megérdemli:-))
Elköveted azt a hibát, hogy azt hiszed, mindenki úgy csinálja, ahogy te :) Kevesen kísérik el a jelöltet az ügyfelükhöz interjúra, konkrétan eddig csak nálad láttam ilyet pl.
Pontos százalékos statisztikám nincs természetesen, hiszen a cégek nem szokták bevallani, ha félreválasztanak. A tendenciát látom igazán rossznak: mindenféle hókuszpókuszt bevetnek, miközben egyszerű a képlet: emberismeret kell. Hogy ez megérzés vagy tanult képesség, kb. tökmindegy. Kicsit, mint az én szakmámban: lehet ezernyi marketingtevékenység, meg hírlevél, ha a sales és az ügyfél közt nincs meg az emberi összhang, abból ritkán lesz hosszútávú biznisz. Ha pedig nincs meg az összhang, arról sem biztos, hogy bármelyik fél alkalmatlanságát kell levonnunk következtetésképp. Ugyanez a 'nempasszolás' előfordulhat interjúztató (figyeled, nem HR-t mondok! :))) és jelölt között is. Csak kíváncsiság: Te dobtál-e már azért embert, mert személy szerint neked nem jött be, de egyébként szakmailag oké volt? Vagy kapott azért esélyt, hátha az ügyfélnek bejön?
Minden szentnek maga fele hajlik...? :) Szerintem pedig ezek bullshit emberek es semmi szukseg rajuk. A fejvadasz az egy dolog, o osszehozza a deal-t. Neki van hozzaadott erteke. De a HR-esnek van? Nem, nincs neki. Felelossegre vonjak, ha hibazik? Nem, nem vonjak. Ha felveszneki valakit a javaslatara, de alkalmatlan, akkor nem lesz kovetkezmenye. Ha valaki nem kerul felvetelre, pedig alkalmas lenne az meg ki se derul. Ez nem szakma, ez koklerkedes. Egeszen konkretan a csalannak mas f.szaval valo vereserol beszelunk.
Akarunk arrol beszelni, hogyan interjuztat a hr-es? Meselj az erzeseidrol. Milyen fenykepkeret lennel szivesen? Ha bomba lehetnel, hol robbannal? A hr-esek eves talalkozojan, ott robbannek szivesen. Volt, amikor ezeket a bargyu es kreten kerdeseket megvalaszoltam, akkor attertem a valos temara: beszelgessunk az allasrol. Hat arrol o nem tud semmit. Rendben, ertem en, nem kell Neked baratom mindenhez erteni. Beszelgessunk a cegrol. Miert lesz nekem jo itt? Gyozz meg, hogy en itt akarok dolgozni! Haaat izeee... szovaaaaal... az ugy vaaan.... akarom mondani ... nagyon jo a legkor! Hat b+ konkretabban nem tudnal mondani a sajat cegedrol? Egyetlen onallo gondolatod sincs a sajat helyedrol? Mindenki ilyen mint te, vagy vannak ertelmes emberek is? Aztan persze sertodes ezerrel.
En kikerem magamnak, hogy most mar evtizede kepzem magam, gyakorlok, fejlodok, tanulok, hogy a maximumot nyujtsam, full felkeszulve elmegyek interjuzni (ami mondjuk szamomra jatek, mert ugysem akarok oda menni dolgozni) es egy kis tanulatlan pocs all velem szemben, akinek meg kell kerdeznie, hogy mi a kedvenc viragom, meg hogy ha allat lennek akkor mi lennek. De egy onallo gondolata nincs, a temahoz segghulye, fogalma sincs mire felveteliztet meg ugy altalaban is nem torodik semmivel.
"HR: igen, igazad van, összemossuk, de az interjúztatónak nincs külön neve szakmailag, tehát nem tudunk mit tenni. " - na ez azert igy durva, es ezt nyilvan te is erzed. Ez olyan mintha azt mondanank, hogy a sales-es ilyen es kesz pont, es a bolti elado ugyanaz, mint amit te csinalsz, ez van, nincs mit tenni.
Egyreszt: van olyan HR-es, aki soha nem interjuztat. Mert mondjuk masra specializalodott. Masreszt: van neve, nevezd interjuztatonak, es akkor bele lehet venni mindenkit, aki ezt csinalja. Egyebkent ha attekintem az ugyfelinterjuinkat, meg mindig a HR-esek kerdeznek sokkal jobban, mint a szakmai vezetok, vagy talan nem veletlenul. Ahol meg nincs HR-es, ott jobb, ha mi is ott vagyunk, frankon. Tisztelet a kivetelnek, de az tenyleg eleg keves.
"És nem is jönnek az eredmények: profinak mondott AC-n, grafo-pszicho teszten kiválasztott ember sem válik be, máskor pedig egy ismerős telefonhívásával évekig tartó jó munkahelyre lehet szert tenni. "
Pontos szazalekos statisztikad van? Mert ha nincs, akkor ez igy ures locsi. Mindenre lehet peldat mondani, illetve ellenpeldat.
Úgy fest, mintha ebben a szakmában (a kiválasztásra, toborzásra értem) kicsit több lenne a kókler százalékos arányban, mint más szakmákban. Vagy sokkal több. Általában azt látom, hogy rossz irányba 'fejlődik' a terület: az agyszkenneren pl. már komolyan kiakadtam.
És nem is jönnek az eredmények: profinak mondott AC-n, grafo-pszicho teszten kiválasztott ember sem válik be, máskor pedig egy ismerős telefonhívásával évekig tartó jó munkahelyre lehet szert tenni.
HR: igen, igazad van, összemossuk, de az interjúztatónak nincs külön neve szakmailag, tehát nem tudunk mit tenni.
"A tűzesetes kérdést még gázabbul elemzi... Ha ezt tényleg így értékelik a HR-ek, akkor lassan átállok azok táborába, akik szerint az egész egy humbug. "
Csak a humbug emberek mereszelnek ilyet kerdezni, illetve azok, akiknek megvan a pszichologiai vegzettseguk. (Ezutobbiak tudnak csak a kedvenc butorbol helyes kovetkezteteseket levonni, meghozza ugy, hogy ez csak kiegesziti a tobbi kerdesre adott valaszbol, illetve a jelolt komplett viselkedesbol leszurodo infokat. Egyebkent koran sem ilyen szimpla a dolog, hogy a kutya huseges stb.)
Mindez nem jelenti azt, hogy az egesz HR es minden HR-es humbug lenne. Viszont nyilvan ebben a szakmaban is vannak koklerek, mint minden szakmaban.
Ezen kivul szeretnem felhivni a figyelmet arra, hogy mar megint HR-nek hivjatok a kivalasztas/interjuztatas reszt, ami pedig egy kicsi toredeke a HR szakmanak.
Ez megint csak azt jelzi, hogy a HR egy nagy felfújt lufi. Én ezt konkrétan akkor tudtam meg, amikor a pécsi FEEFI személyügyi szervező szakára járó ismerősöm egy nap 6 tárgyból levizsgázott.
Nem azért, de tőlem már tíz évvel ezelőtt is megkérdezték, milyen növény vagy állat, sőt bútor lennék. A kulcs nem is a válaszban van, hanem az indoklásban, ez oké. De hogy lehet ilyet leírni, hogy:
A kutya például hűséges (jelezheti a jelölt lojalitását), a macska szeszélyes, a saját feje után megy (arra utalhat, hogy a jelentkező szeret önállóan dönteni és nem csapatjátékos), míg a delfin okos, találékony, fantáziadús...
Az én olvasatomban pedig a kutya egy szolga, a macska egy egyéniség. A kutya hűséges az emberhez, a macska a helyhez. Akkor melyik a lojálisabb? Vááá.
A tűzesetes kérdést még gázabbul elemzi... Ha ezt tényleg így értékelik a HR-ek, akkor lassan átállok azok táborába, akik szerint az egész egy humbug.
Mt. 81. § (1) A munkaszerződésben, a munkaviszony létesítésekor próbaidő is kiköthető.
Ugye nem munkaviszony létesítéséről van szó, hanem munkaszerződés módosításáról.
A módosításról meg ilyenek vannak:
82. § (1) A munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződést csak közös megegyezéssel módosíthatja. . . (3) A munkaszerződés módosítására a megkötésre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.
A 'megfelelően alkalmazni' lehet a kulcs. SZVSZ ebbe akár beleférhet a próbaidő is, de az 81§ után meg inkább nem. Viszont mivel csak közös megegyezéssel lehet módosítani, és te nem akarsz próbaidőt, másban kell megegyeznetek közösen :))
Hölgyek, Urak, egy kérdésem lenne, és ez már kicsit munkajog. Talán nem is kicsit.
Adott X munkáltató, Y munkakör, határozatlan idejű szerződés szinte napra pontosan három éve. X munkáltató Y munkakör helyett Z dolgozónak felajánl egy T munkakört, jobb feltételekkel.
Határozatlan szerződés után, alatt, mellett, szabhat-e meg próbaidőt? És ha nem, akkor melyik jogszabály határoz erről? :D
Nyilvan tobbet keres, mondjuk duplajat-triplajat, mint en de nekem nem menne ez a digo benyalos stilus.
Már csak az a kérdés, mi a nagyobb kurvaság: sok pénzért alkalmazkodni, és jól érezni magad vagy kevésért, és közben sirdogálni, hogy 'köcsög salesesek'.
A külföldi kiadók (akár közvetlenül, akár ügnöksgükön keresztül) olyan kiadónak adják el a jogot, amelyek garantálni tudnak egy számukra is kedvező példányszámot.
A kiadás jog ára ugyanis egy jogdíj-előleg (1500 eurótól fölfelé), majd a minden eladott pldszám ára utáni royalty (7-12%).
Egy könyv sikere, eladási mutatói nem attól fügenek, hogy milyen a könyv, hanem a marketingjétől és hogy a könyvesboltokban épp az áll-e hegyekben a bejáratnál.
Még profánabbul: az megy, amit a könyvkereskedő-maffia főnökei el akarnak adni.
Nyilván a saját kiadásukat leginkább, ld. Alexandra=Pécsi Direkt, amelynek még számos kiadó van a (rész)tulajdonában.
Ezek a kocsog sales-esek mindig ilyenek :) az egyik a cegnel zsir uj bmw-kkel maszkal, quadok vannak mogotte utanfuton meg hasonlok. de legalabb hozza a bizniszt. Nyilvan tobbet keres, mondjuk duplajat-triplajat, mint en de nekem nem menne ez a digo benyalos stilus. En utalom az embereket es tok gaznak tartom, hogy odamegyek es penzt kerek toluk.
ebay, A havi 400k. bruttó max. ötlet szintjén fordult meg a fejemben, annyiért nem szeretnék dolgozni. Jelenleg egyébként elég erős szegmens váltáson vagyok rajta, szeretnék a saleses csencselős témából kiszállni, és visszamenni az ájtiba, de a megszokott életszínvonalból sem akarok visszavenni.
Nem egy egyszerű képlet, dolgozok az ügyön, a végeredményről beszámolok, nem akarok előre elkiabálni már semmit...
Meguntam, hogy idestova 27 éve tanulok angolul és igazából még soha, semmire nem kellett használnom érdemben. Már úgy értem, hogy persze vettem hasznát sokat, rengeteg mindent elolvastam, információt szereztem, bizononyos helyzetekben jól jött, de úgy lényegében nemigen volt rá szükségem élesben, pl. a munkahelyeken, max egy-két levél olykor vagy ilyesmi, de minimális szinten. Azt nem mondom, hogy tényleg jól tudok, de ahhoz a szinthez képest ammenyire viszont valóban tudok, szinte alig használom ki. Lehet, hogy nem épp a fordítás lesz az, ami bejön, de most már nagyon úgy érzem, hogy kezdenem kell ezzel is valamit, ha már ennyi idő és energia belement.
Te nem vmi nagy saleses emberke voltal turbo jo kapcsolatokkal es havi tobb misis fizuval? Mi tortent veled, hogy igy alaadtad, hogy mar 400k-s fizuk utan is megfordul a fejed?
lakos: jól csinálod! Nekem is lett egy olyan hely, ahol alig van munka, csak ész nélkül kell küldenem e-maileket és közben tök egyedül vagyok. Ezért álltam rá én is a fordításra.
pygmea: Küldjél infót a volt cégedről. Bármi fordításnak örülnék, mert szeretem csinálni és ha még pénzt is keresek vele, az már szuper. Az egyik soproni könyvkiadó válaszolt a megkeresésemre, nekik is 1 Ft-ot ígértem, gondolván más egy könyv és más egy műszaki leírás (terjedelemre). Ősszel terveznek dolgokat, majd akkor újra rákérdezek.
Nem vonva kétségbe, hogy az adott könyv siker lehet itt, azt mindenképp figyelembe kell venned, hogy az egyes országok nagyon különbözően reagálnak egyes témákra. Pont ezt szívtuk az eddigi két kiadós helyemen: egyik helyen nem értette a német vezetőség, hogy nálunk miért nem megy, ami náluk siker, miért nem hozzuk ugyanazokat a mutatókat, a másik helyen pedig hiába próbáltak pl. Spanyolországban sikertémának számító könyvek jogát eladni, mi tudtuk, itt még nem divatos az a dolog, nem fogják keresni. A másik: az is nagyon számít egy ilyen összehasonlításnál, hogy abban a másik országban a könyv általában mennyire megfizethető. Lehet, hogy ott megvenném, míg itt csak kikölcsönzöm. Sokszor én sem értettem, miért nem megy egy tuti és aktuális téma. De nem ment. Érdemes akár terjesztőket kérdeni, hogy szerintük belevágj-e.
Igen, nekem is vannak ismerőseim, akik hasonlóan adtak ki, meg fordítottak könyvet, alapvetően lelkesedésből. Nemrég olvastam egy amerikai oldalon, hogy ma már a (papíros) könyv kiadása önmagában lényegében egyfajta hobbi, a befektetett energiát, pénzt és a visszajövő hasznot tekintve.
Én most egy csomó mindenbe belekezdtem, a múltkor nyavajogtam itt, hogy van ugyan egy állásom és havi fixem, de nem kell csinálnom egésznap semmit, úgyhogy most vállaltam mindenféle kisebb munkákat, amihez elég a gép meg net (meg a józan ész), kimentem az ebay-re a gyűjteményemmel, újra kezdtem a vaterán is meg más helyeken (tavaly ősz óta ledöglött az egész, mindegy most hátha beesik valami), olvasok rengeteget, innen jött a fordítás ötlete is, meg próbálok mindeféle ötleteket gyűjteni (ami nálunk még nincs vagy nagyon gyerekcipőben van és időben be lehetne még szálni), hátha egyszer beugrik valami, hogy na ez az, innetől ezt gőzerővel.
Nem jelent még meg magyarul. Az amerikai kiadó honlapján megtaláltam a magyar irodalmi ügynökséget aki itt képviseli őket, gondolom velük kell felvenni a kapcsolatot első körben, nem? Illetve van egy nagyobb kiadó, amelyiknek szerintem beillene a profiljába, esetleg őket is érdemes lenne megkeresni. De ismerek kis kiadókat is (mármint személyesen) De abszolút az elején vagyok és semmilyen különösebb tapasztalatom nincs ezügyben, csak egy hirtelen ötlet volt, amiből mostanában van kb. naponta 10:)
Milyen érdekes, újként nem is gondoltam, hogy ennyire elindítok egy beszélgetést a fordításról. Ennek örülök. Én szakszövegeket fordítok 7 éve németül (több kevesebb kihagyással). 5 évig voltam egy osztrák ügyvezető mellett és mindent kellett neki fordítanom gáziparból, gépiparból meg ami egy cégnél előfordul. Valóban műszaki leírások, jegyzőkönyvek, szerződések, ezek mennek. És én ott "magamba szívtam" a szakmai szavakat, tudom hogy néz ki egy tolózár, hogyan működik stb. nő létemre. A fordítóirodás helyzet úgy van, ahogy írjátok. Elküldtem több mint 100-nak, ebből egy próbafordítás volt, az is megkritizálta. Pedig 3-4 éve még volt fordítóiroda is, aki kért tőlem fordítást. Én inkább úgy érzem, egy alkalomra kérnek egy fordítást, ha van nekik, aztán elfelejtenek és jöhet az újabb. És nem nézem le a szakfordítókat, de pont a saját bőrömön érzem, hogy lehet, hogy valakinek van ilyen posztgraduálisa több 100 ezerért, de nem érti maga sem, mit fordít. És mégis elvárják ezt a papírt. Én meg fordítom őket,gyakorlatom van és nem kellek. És én nem fordítóprogrammal dolgozom, hanem a fejemmel + szakszótárral. Ilyen keveset fizetnek egy könyvfordításért? 40 fillér? Hihetetlen, nem gondoltam.
Nagyjából így van, viszont az nem teljesen igaz, hogy angol, angol, angol. A "kisnyelveket" is rendesen keresik, egyrészt a kiadók, másrészt azok a fordítóirodák és cégek, akik nem csak könyveket, hanem egyéb szakszövegeket (szerződések, műszaki leírások) fordítanak. Olyannyira keresettek, hogy két-háromszorosát lehet karakterenként keresni, mint némettel és angollal. És egy lengyel, cseh, sőt, spanyol esetében már ezt sem nézik, van-e szakirányú végzettsége.
Egyes kiadók - ilyennél voltam egy évig - annyira spórolnak, hogy egy próbaordítás után kiadják bárkinek, aki az utcáról beesett, küzdjön a szerkesztő (ennyiben legalább igényes volt a régi helyem - nem általános a mai könyvkiadásban). Nyelvi lektorra már rég nincs pénz, a szakmai lektor nem hogy a helyesírást, de sokszor a szakmai hibákat sem javítja, magyarításra (szabványok, mértékegységek...) meg csak némelyik vehető rá.
Szóban biztos nagyon jók magyarul. Köztudomású, hogy ma már alig tud valaki helyesen fogalmazni (hát hogy a fenébe, a többség olvasni se tud, nem érti a szöveget), a fordítók csak részei ennek az igen nagy halmaznak. Az idegennyelv-tudásukért fizetik őket, magyarul meg tudjon a lektor... Sok fordító csak ráereszti a szövegre a fordítóprogramot, aztán kicsit összerázza, és annyi. A lektor meg csikorgassa a fogait. A műfordítás-kategória persze más. De a lektűr pl. nem "mű".
Most megleptél. Többdiplomás, szakképzett fordítók maguktól nem tudnak se magyarul, se helyesen írni? Úgy értem, ha mondjuk rohamtempóban kellene németből fordítanom, és némileg magyartalan mondatokat írnék, akkor sem felejteném el a helyesírást?!.... És egyébként halomra jelentetnek meg önmagukban, vagy csak logikailag teljesen értelmetlen mondatokat is.
Meg amúgyis, ha a fordító nem ismeri a nyelv finomságait, azokat, amiket nem lehet tükörfordítani, mert akkor mást / semmit nem jelentenek, a szerkesztő mégúgy sem fogja.:-( És akkor még az egyszerű műveletlenségből adódó hibákat nem is említettem.:-(
</off> Na ne bosszantsatok már, akkor ki magyarítja ezt a sok szarul fordított, helyesírási hibákkal, tárgyi tévedéssel teli könyvet, ami mostanság megjelenik? A középfokúról kivágnák a legtöbbet!
Hát igen, amióta a nyomdászat szakmából üzletté alacsonyodott... (tisztelet a szerencsére még ma is meglevő üdítő kivételeknek) ... költünk arra, ami hivalkodik s ami mérhető (drágább, termelékenyebb, nagyobb felbontású nyomdagép, élénkebb színű festékek, kívánatosabb papírok és kikészítés, nagyobb, színesebb, több fotó) - míg az érdemi, tartalmi munka becsülete elég csehül áll. Mert kik e könyveket csak gyártják, de nem olvassák, nem élik... nem érthetik át, hol is az igazi érték. </off>
<off> Ha megszerzed a jogot, utána kiadót alapítasz, szerintem simán kiadhatod magadnak. '95 körül egy néhányfős Bt. ahol dolgoztam egy könyv kedvéért különösebb gond nélkül kiadóvá tudott válni. Csak mérd fel a piacot, és ossz-szorozz, hogy tudd hogyan terjeszteni - mi itt fékeződtünk le, 30%-ot kért volna a terjesztői hálózat, így veszteségessé vált volna az egész. Szakemberek lelkesedéséből ment a könyv meg a kiadás, ezért erre a tényezőre egyszerűen addig nem is gondoltak. (Szerencsére kispéldányszámú szakkönyv volt, ezért a szakmai csatornákon előbb-utóbb mainstream reklám és terjesztés nélkül is elkelt - de nem is adtak ki több könyvet.) </off>
Az nem a fordító munkája, amit látsz. A legtöbb fordító nyersfordít csak, a szerkesztő (lektor) az, aki magyarossá teszi utána a mondatokat, és a korrektorral még egyszer-kétszer kijavítják a helyesírást. Ahol ez nem jó, ott sajnálták a pénzt szerkesztőre. Nagyon kevés fordító tud szépen fogalmazni.
Na ne bosszantsatok már, akkor ki magyarítja ezt a sok szarul fordított, helyesírási hibákkal, tárgyi tévedéssel teli könyvet, ami mostanság megjelenik? A középfokúról kivágnák a legtöbbet!
Ez nem úgy működik, hogy te majd válogatsz, mit szeretnél fordítani, hanem hogy küldesz egy csomó fordítóirodának meg kiadónak cv-t, felsorolva a végzettségedet (idegennyelvi diploma, felsőfokú nyelvvizsga, szakfordítói posztgraduális), a referenciáidat, és talán lesz közülük, amelyik valamikor majd megkeres egy konkrét fordítási ajánlattal. Fordítóirodáknak konkrétan csak másoddiplomás szakfordító végzettségű ember kell (de nekik sincs munka, csak a leginkább bejáratottak számára). És hát angol, angol, angol.
Semennyi, mert a kiadónak, mielőtt pénzt invesztál bele (lefordíttatja), előbb meg kell vásárolnia a kiadási jogát. Egyáltalán honnan tudod, h. már nem jelent-e meg mondjuk egy kis kiadónál? Tudod, hogy hol kell ennek utánanézni?
Hogyha én passzióból, mert mondjuk sok időm van, lefordítok egy könyvet, annak utána mennyi lehet az esélye, hogy megjelenik esetleg nyomtatásban? Usa-ban kiadott könyv ott elég sikeres és már vagy 20 nyelven megjelent azóta.
Nem irigyellek. A fordítóirodáknak több ezer számlaképes szakfordító van az adatbázisukban, a könyvkiadás meg leült a válság miatt. Ne számíts sok jóra fordítás-ügyben.
Ezt már inkább az offtopikban tárgyaljuk meg, de nekem ebben az a furcsa, hogy ha bajban jó a panel, akkor miért vállaltátok túl magatokat a családi ház építésével? Úgy egyáltalán, az összes hitelestől ezt kérdezném, szóval ne vedd bántásnak.... (Offtopik itt: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9189880)
Sziasztok! Én se kesergek a válság miatt. Ugyan két éve fizetünk egy szocpollal megépített családi ház után hitelt, és emelik rendesen a részleteket, de ha úgy van, vegyék el, ha tudják és majd bemegyünk egy lakótelepi lakásba. És akkor mi van, nem esik le a karikagyűrű az ujjunkról. És megpróbálok több lábon élni, úgy gondolkodni. Most éppen a német fordítás terén nyitottam. Ahhoz értek, a régi melóhelyemen sokat csináltam és számlát is tudok adni róla. Én azt mondom, legyen nyitott mindenki olyan dologra, ami úgy tűnik, neki tetsző munka, még ha az csak pár órás meló is. Sajnos 2 gyerek után nem vett vissza a régi melóhelyem, sőt tulképzettnek kiáltottak ki egy most letett főiskolai tanulmány miatt, de hát ez van. Azóta hol dolgoztam, hol m.nélküli voltam, de örökké kerestem valamit. Még kérdőívkitöltést is vállaltam.
Most én sem értelek. Kicsit én is olyan helyzetben vagyok, mint zoli2k3, nem igazán érint a válság. De ennek az úgymond 'nyugalomnak' ára van. Hitelem nincs, rezsim minimális, ráadásul a válság elején jól megijedtem, meglendítettem kicsit a szekeret, erre most beesett annyi meló, hogy csak kapkodom a fejem, de még kaptam egy-két púpot is a nyakamba, 'nesze-sánta' alapon. Meg le is kéne vizsgázni decemberben, úgyhogy könyvekkel mászkálok folyamatosan.
Komolyan nem értem, hogy ezek után még hogy van képed ilyen stílusban panaszkodni. Dehát különbözőek vagyunk.
Mindenkinek mást jelent a nyomor. Én szeretnék egy napot, amikor reggel fél hétkor még nem a gép előtt ülök és este tízkor már nem, de ez egyelőre nem jön össze, hétvégén sem. Nyaralni még egy hosszú hétvégére sem tudunk, mert a férjem szakmájának szezonális felfutása most van, az enyém ősszel kezdődik (akkor fogok megőrülni).
Nem ertem mitol vagy ilyen keseru. Vannak egy paran (pl. en is) akik lesz.rjak a valsagot. Nincs csaladom, nincs hitelem, dolgozom, kapok zset, felreteszek minden honapban (ki tudja mire kell az kesobb). Mit erdekel engem, hogy kozben osszeomlik a gazdasag? Nem marol holnapra elek, melohelyvaltasnal is inkabb valogatok, nem kenyerre kell a penz.
Bar igaz, egy dologban erintett: erre az evre nagyon keves utazast terveztunk kulfoldre, de miutan lementek az arak es gyakorlatilag hozzank vagdossak a repulojegyeket, igy hosszu hetvegezni nem sokkal megyunk kevesebbszer, mint tavaly. Amikor keltettek a panikot, akkor jol toroltuk a terveinket, hogy takarekoskodunk mert jon a koplalas. Aztan nem, ugyhogy ovatosan, de elkezdtunk utazgatni (hosszuhetvegezni) kulfoldre megint. Konkretan 6x + ket het nyaralas amit eddig terveztunk, tavaly 12x voltunk, plusz a ket het nyaralas. Pedig iden kocsit is kellett vegyek, mert a munkahely valtas miatt kiesett a seggem alol a ceges kocsi. usaba azert nem megyek, pedig nagyon szeretnek, de inkabb addig teszek felre amig van mibol. Aztan ha epp melo nelkul lennek es a cegem se nagyon menne hat akkor lehet banatomban en is meglatogatnam a vegasi kaszinokat, hatha bejon.
Persze lehet mindez konnyelmuen hangzik, de pokoli nagy arat fizettem a mostani fiskalis szabadsagomert az elmult tizenket evben. Es fizetek most is, mert amig mas a sajat lakasanak reszleteit fizeti, addig mi az alberletet. Mondjuk igy kulfoldre is konnyebb pattanni, ha ugy alakul.
Szoval szerintem 1:1 mert van aki a tulajdonaert szenvedett meg es egy kevesbe bolcs hitel vagy egyeb adossag vallalasaval az anyagi stabilitasat rendesen hazavagta, mas viszont mas dolgokat tartott fontosnak es azokert kuzdott. Ezen mas emberek eltero eletszemlelete es eltero problemahalmaza tunhet bagatellnek es felsobbsegesnek, de hidd el: az en problemaim szamomra ugyanolyan fontosak, mint a Te problemaid szamodra.
"Hát, tudlak sajnálni, hogy munkanélküliként "csak" arra van pénzed, hogy az USA-ba utazz, míg más 8-10 vagy mégtöbb órát végigdolgozva egy vacak állásban örül, ha el tudja tartani a családját. Komolyan nem értem, hogy ezek után még hogy van képed ilyen stílusban panaszkodni. Dehát különbözőek vagyunk."
Ezt valszeg az offtopikba valo, de honnan tudod, hogy zoli2k3 miota gyujtott erre az utra? Lehet, hogy addig amig dolgozott, nem volt eleg szabadsaga, vagy inkabb tolta a szekeret, hogy felkeszuljon egy olyan allapotra, amikor munkanelkuli lesz. Most tobb ideje van erre es pont a valsag miatt estek az arak a turizmusban, lehet, hogy 2x annyi idot tud kint tartozkodni a keretbol, es a melo, meg a fonok lebaszasa miatt se kell stresszelni. Az usat nem neztem, de jo nehany hely van ami tenyleg felaron jon ki. A szallodak is agyonra vannak akciozva.
Zoli2k3 ha jol tudom meg nem is kozszferaban dolgozott, ahol az adofizetok penzet kapta.
Sajnos valoban sokan vannak olyanok akik egyik naprol a masikra elnek, csusznak lefele, vagy pont az elmult nehany ev gazdasagi analfabetizmusanak a szerencsetlen aldozatai.
Nezd, lehet, hogy nehany dologban vissza lehet fogni, de azt hiszem ebben a topikban nehanyszor volt mar szo a beralkurol, a fizetesek beloveserol stb. Az, hogy mas keveset keres, az nem jelenti azt, hogy neked is keveset kell. Most szar a helyzet, sok szakmaban, ahol a munkavallalo valogathatott, most megfordult az irany. Abba kell bizni, hogy jon egy fellendules, illetve ha mar ilyet atelt az ember, akkor legkozelebb igyekezzen jobban felkeszulni.
"A cégek szerintem most nagyon rámennek az életbenmaradásra."
Ehhehhehehehe :))))) A kicsik igen. Rengeteg nagy cég azonban magától megy, és ott is ez van. Mit érnek el ezzel? Lesz egy csomó elégedetlen rosszul fizetett emberük, aki az első magasabb ajánlatnál kereket old. Meg fogja még ez bosszulni magát hosszútávon. Ma is néztem hirdetéseket, valahoval pl. hozammaximáló menedzsert kerestek...:))
Ismerem a másik oldalt, és a saját cégembe én is olcsón akarok, szuper embert. De amikor magamat akarom eladni, akkor a saját érdekemet kell érvényesíteni.
A másik részében is igazad van, hogy nagyon sok ember él rosszul, hidd el én is voltam padlón, meg még lehetek is, de igyekszem tenni ez ellen. Őszintén szólva nekem eddig elég sokszor szerencsém volt, sokmindenben és bízom benne hogy ez a jövőben is így lesz.
Annak egyébként hogy viszonylag jól érzem magam, elég nagy árat fizettem. Konkrétan nem lett testvére a gyerekemnek, és nem vettem új lakást, nincs hiteltartozásom. Ezért nem vagyok ideális munkaerő, nincs a fejem felett Damoklész kardja, hogy fizetni kell a jelzálog törlesztést, mert különben viszik a lakást és ezért bármilyen szart lenyomnak a torkomon egy munkahelyen.
Valszeg ezért is ilyen nagy a pofám, de ez mindenkinek a saját döntése, sajnálom ha valakit ez zavar.
miért akarsz te minden hónapban költözni? vagy esetleg kommjútingra tinkeltél?
A cégek szerintem most nagyon rámentek a szarrágásra, és baromira élvezik ezt a válság dolgot, mert az a fixa ideájuk hogy most a szuperemberek is elmennek dolgozni gombokért...
A cégek szerintem most nagyon rámennek az életbenmaradásra. Dehát továbbra is kereslet-kínálati piac van: ha nem adnak eleget, ne menj dolgozni. Egyszerű ez, mint a faék. Izmozás helyett értelme esetleg annak lehetne szerintem, ha kipróbálnád a túloldalt. Talán attól rájönnél végre, hogy a két oldal nem ellenfél, hanem üzletfél.
Hát, tudlak sajnálni, hogy munkanélküliként "csak" arra van pénzed, hogy az USA-ba utazz, míg más 8-10 vagy mégtöbb órát végigdolgozva egy vacak állásban örül, ha el tudja tartani a családját. Komolyan nem értem, hogy ezek után még hogy van képed ilyen stílusban panaszkodni. Dehát különbözőek vagyunk.
A cégek szerintem most nagyon rámentek a szarrágásra, és baromira élvezik ezt a válság dolgot, mert az a fixa ideájuk hogy most a szuperemberek is elmennek dolgozni gombokért...
Az én konkrét példámnál amúgy a gáz az volt, hogy bruttó 400ezerért vidékre kellett volna járnom, vagy költözni. Na most a nettó 200 fele kb. simán el is ment volna a relocation-re, 100 ezer forintért meg nem érdemes felkelni, annyit bármin meg lehet keresni simán :-)
Az önéletrajz küldés meg nem működik, mikor korábban írták emberek nem akartam elhinni, de most már én is látom, tökmind1 mit írsz bele, le sem szarják. Legközelebb poénból kipróbálom hogy beírom a hobbynak rúdtáncolás nigtclubban, előző munkahelynek meg államtitkárt, kíváncsi vagyok mi lesz a reakció. Jelige:ha mind1 akkor mind1 :-)))
A jó hír viszont az hogy megkaptam az ESTA-t, le van foglalva a repülőjegyem, és ha addig nem jelentkeznek Izraeli barátaim hogy induljak a tréningre, akkor elmegyek a nagyvizen túlra, ha már munkanélküli vagyok legalább érezzem jól magam :-)))
Az, ha valaki hülye, egy félórás szituáció alatt kiderül, ezért nem szükséges egész napos műsort rendezni
No igen, talán ez az egyik legbosszantóbb benne, hogy egy egész napot el kell vele tölteni.
- amikor elmeséltem, hogy milyen vezetőknek írok riportokat, azt nagyképűségnek tartották
Ehhez AC sem kell, én elmondtam egy interjún, hogy sokéve mindig a cégtulajok közelében dolgozom, erre ugyanezt mondták. Hiába érveltem azzal, hogy hívja fel nyugodtan bármelyiküket (még meg is beszéltem velük, hogy ha referencia kell megadhatom-e az elérhetőségüket, volt aki csak e-mailt engedett), ez bizony nagyképűség...
Azt hiszem, emlitettem már korábban: - eddig háromszor vettem részt AC-n, és ebből mindháromnak állás lett az eredménye. - másfelől, voltam rengeteg állásinterjun ugyanebben az időszakban, és sajnos normál interjuk során sohasem nekem ajánlották fel az állást
Ugy tűnik, van olyan személy, akinek szüksége van az AC-re :) A cégek, ahol megfordultam, legalábbis az első 2 benne van a világ Top10-ben, a mostani a 3-ik, ahol most vagyok, egy nagyságrenddel kisebb ugyan, de legalább egy hatalmas hegyekkel és tavakkal teli kis országban lehetek
Egyébként szerintem a bokszmeccs hasonlat sem feltétlenül igaz: én nem harcoltam a többiekkel sohasem. Ha van is az emberben ilyen, 1-2 ora után elmúlik...
Ja, utolsó mondatodhoz: lehet, hogy kijátszható (ezt nem vitatom), de tény, hogy én hagyományos interjun nem adom el elég jól magamat... mondjuk a tanulság ebből, fejlődnöm kell ezen a téren :)
Ez a kisebbik rossz. A nagyobbik az, ha bemondod az igényt, a fejvadász leinterjúztat, minden rendbenlévőnek tűnik, ott is tisztázzátok az összeget. Erre összehoz a leendő munkáltatóddal, és ott van nagy pofáraesés mindkét részről. Amikor visszahívod a fejvadászlibust ez meg mi volt, azt mondja, reménykedett, hogy valamelyik fél majd meggyőzi a másikat. De b+...
""8 éves Suzuki Swifttel nem lehet üzleti tárgyalásra menni" - jaj mar, ez sznobizmus maximusz. Dehogynem lehet. Sot, bringaval is. A lenyeg nem ez, hanem, hogy ki szall ki a Suzibol, es hogyan adja elo magat. Es foleg mit tesz, es milyen szinvonalon, es milyen egyeniseg van mogotte. Hidd el, vannak emberek, akik egyszeruen megengedhetik maguknak, hogy 1) ne nezzenek ki jol 2) ne vegyenek fel jo ruhakat 3) akarmilyen haverokkal vegyek korbe magukat."
Nem lehet. Kipróbáltuk. Akikről Te írsz, az 100.000-ből 1 ember.
Saját példa: jó nevű távközlési cég, senior piackutató pozíció. Jelentkezés, fejvadász, telefon:
- És mennyi lenne a bérigénye? - X-től Y - A helyzet az, hogy max bruttó 400, viszont cafeteria, blabla... - Nagyon kedvesnek tetszik lenni, de mindkettőnk idejének megkímélése érdekében szerintem nem érdemes interjút szervezni.
Sajnos egyébként a szarért-hugyért dolgoztatást mindaddig meg lehet csinálni, amíg pl. a profession.hu úgy néz ki, mint ahogy mostanában...(használható állás 0).
Az AC-nek az a lényege, hogy az azzal foglalkozóknak legyen munkájuk, illetve a HR nevű áltudományt újabb fejzetekkel lehessen bővíteni. Több nem. Az, ha valaki hülye, egy félórás szituáció alatt kiderül, ezért nem szükséges egész napos műsort rendezni.
Én anno például jelentkeztem egy igen neves céghez, ahol hasonló AC-t tartottak, mint amiről Te most írsz. A következőkbe kötöttek bele:
- amikor elmeséltem, hogy milyen vezetőknek írok riportokat, azt nagyképűségnek tartották - amikor egy feladatban a kompromisszumot kerestem, felrótták, hogy nem tudom képviselni az érdekeimet - amikor egy másik feladatban az érdekeimet képviseltem, felrótták, hogy nem vagyok kompromisszumkész.
Ennek ellenére felajánlották az állást, kb. az 5. körben. Nekem viszont már nem volt kedvem az egészhez, és - 90%-ban az AC-n tapasztaltak örömére - nemet mondtam. Fenének sem volt kedve olyan céghez menni dolgozni, ahova marslakót kerestek.
----
Évekkel később találkoztam egy volt évfolyamtársammal, aki mint kiderült pontosan ott dolgozott, ahova kerültem volna. Elmeséltem neki, erre ezt mondta:
"Jól tetted, az az egész igazgatóság egy bolondokháza. Kéthavonta cserélődnek az emberek".
----
Az AC egyébként megfelelő értelmi szint felett lazán kijátszható.
Az AC utan mar csak a masik fel erdekei miatt tartom fontosnak, hogy megtartsuk a standard probaidot. Hatna meggondolja magat, talal jobbat, vagy ki tudja mi jon kozbe. En nem feltetlenul ragaszkodnek hozza (bar az eredmeny is hozza fog jarulni, amit meg ugye nem ismerek), es ha o sem, akar el is lehet ettol tekinteni. (De hat ki az a hulye, aki munkavallalokent ebbe belemegy :) Ok nem tesztelnek minket, mi van, ha az elso nap kiderul, az egesz ceg pszichopata :D )
Valo igaz, frissek meg a CV-k...csak sajnos nem veletlenul valasztottam azt a par embert, aki vegul meghallgatasra kerult. Megforditva a dolgot, nem veletlenul esett ki az, aki kiesett az elso korokben. Szoval ujra keresni kellene. Biztosan nem valasztanek a "futottak meg" kategoriabol.
Raadasul a franc se akar a probaido alatt elkezdeni ujra keresgelni, es ujra heteket tolteni azzal, hogy megfelelo embert talaljon.
De ha ennyire biztos vagy az AC eredményes kiválasztási mutatóiban, minek próbaidő? Ha meg nem, minek AC? Egyébként másik ember találása ilyenkor a legegyszerűbb: még frissek a CV-id.
Jo, hat azert csak nem titkarnot valasztanak ki AC-vel :)
A mi esetunkben ezt (csunya szoval elve) megkoveteli a meghirdetett pozicio. Nem szeretnem, ha elesben derulne ki, hogy az uj ember nagyon nem kepes alkalmazkodni nem vart helyzetekhez (amik nap mint nap elofordulnak), vagy sunyit, esetleg annyira konfliktuskerulo, hogy mindenkinek tobb munkaja lesz, ha az o eltoketlenkedett helyzeteit is folyamatosan orvosolni kell. (sajnos volt mar ilyenre pelda, ezt akarjuk elkerulni)
Raadasul a franc se akar a probaido alatt elkezdeni ujra keresgelni, es ujra heteket tolteni azzal, hogy megfelelo embert talaljon.
Hát nem tudom, nekem továbbra is gusztustalannak tűnik a módszer. Kb. mintha boxmeccsen döntenéd el, hogy ki a jobb titkárnő. Mert ezeknek az AC-knek köze sincs az élethelyzetekhez. Pl. napi munka során ritkán küzdök állásért. Akkor a napi munkámmal foglalkozom. Ritkán versenyzek másokkal.
Azonfelül mire való a próbaidő, ha nem arra, hogy éles környezetben teszteld az embert?
Sziasztok! Jo regen nem jartam erre, bar olvasgatlak Benneteket neha.
Az elozo mhelyemen bevett szokas volt, hogy AC-vel valasztottak ki a jelentkezok kozul a "legmegfelelobbet". Abban az idoben inkabb erdekesnek talaltam, mint hasznosnak, de most ugy alakult az eletem, hogy nekem is erre a tesztre esett a valasztasom (munkatarsat keresek , a harmadik kor jo esellyel AC lesz). Latni akarom, milyenek az eselyes jeletkezok stresszhelyzetben, hogyan kezelik a konfliktusokat (plane a hatodik oraban, mikor mar a tokuk televan- elesben is lesz ilyen, majd' minden nap), milyen eszkozoket vetnek be versenyhelyzetben, elsirjak-e magukat vagy mernek segitseget kerni, esetleg lapitanak ha gaz van, stb...csak most hogy a "masik oldalrol" van szerencsem (?) szemlelni a dolgot, plane donteni, latom, milyen fontos ez.
Kozel ket honapja erkeznek be a palyazatok, hat...nem foglalkoznek mindig ezzel. Nem mondhatnam, hogy sok jelentkezo akadt (70-80 kozott), ebbol ugy hat volt, akit be is hivtam, tovabbi negy jott szakmai interjura, es talan, ha ketto megy majd AC-ra (osszeeresztve mas osztalyra jelentkezokkel, akikkel amugy is soros munkakapcsolata lesz).
Elkeserito, hogy juniusban allamvizsgazott (!) kollega jeloltek mennyire halvanyan muzsikaltak a szakmai teszten, sokuk mar az elso feladatnal (egyszeru fogalom meghatarozas) elvereztek, allitolagos kivalo szakmai nyelvtudassal borzaszto forditasi eredmenyeket produkaltak (szotarral!), es akkor meg nem is beszeltem azokrol, akiket nem hivtunk be. Minden oneletrajzot es motivacios levelet becsuletesen vegigneztem, es jo sokat ragodtam. A legtobb elso ranezesre kukaba kerulo a vastag betuvel szedett, elengedhetetlenul szukseges vegzettseg ellenere homlokegyenest massal rendelkezett, volt aki teljesen mas nyelvet beszelt, mint ami az egyertelmu elvaras volt, es volt par iszonyatos baki is, aminek mar onmagaban erdemes lenne kulon topicot inditani. A tegnapi nap nyertesenek pl. mindene megvolt, nyelvtudas, vegzettseg, tapasztalat, szimpatikusnak is tunt (ugyan sokszor kihangsulyozta, hogy o nagyon preciz es magas elvarasai vannak onmagaval szemben), egeszen addig, amig a motivacios levelet el nem olvastam, ugyanis a befejezes, alairas alatt kezdodott egy MASIK motivacios level, amit egy teljesen mas cegnek irt, mas poziciora :)) (meg szerencse, h preciz..)
Szoval nem konnyu.
Az AC lenyege nem az, hogy kiboritsuk a versenyzoket, hanem az, hogy -ismerve a munka soran elofordulo leggyakoribb stresszhelyzeteket- megnezzuk, hogyan oldanak meg ezeket. En pl. nem egy szuperembert keresek, aki minden helyzetben siman feltalalja magat es kotelidegzete van (bar jo lenne), hanem megnezem, ki-milyen, es elgondolkozok azon, hogy melyikkel fogok tudni en, a kollegaim, a tarsosztalyok, stb. legjobban egyuttelni. Lehet, hogy nem lesz tokeletes, de nem is arra torekszunk (tovabba senki nem az).