A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Nekem megvan a szóbanforgó Adamo katalógus én ezt ajánlanám, a Leányfalusi katalógusokat is volt szerencsém átlapozni, nézegetni és mivel én is csak érméket gyűjtök az Adamo-t választottam mivel 2012-ig tartalmazza az érméket és úgy ahogy aktuális irányárakat tartalmaz, amik persze eltérhetnek...
Szakirodalom vásárlás előtt állok, ehhez kérnék segítséget. 1892-től napjainkig érdekelnek érmék általánosságban, de nem tudom eldönteni, hogy mi lenne számomra megfelelőbb: vásároljam meg az ígéretesnek tünő "ifj. Adamovszky István: Magyar Érmekatalógus 1848-2012"-t, avagy szerezzem be a "Leányfalusi Károly-Nagy Ádám" Korona-Pengő-Forint könyvhármasát? Papírpénzek jelenleg érdeklődési körömön kívül esnek. Minden véleményt nagyon köszönök előre is.
Itt egy meglepetés a tisztelt gyűjtőtársaknak a myCollection közösségi oldaltól. Új szolgáltatást indítottam, melynek célja az éremművészek szignóinak, mesterjegyeinek fényképes összegyűjtése. Gyakran előfordul, hogy egy-egy mesterjegy fejtörést okoz, ki is lehet a művész mögötte. Remélhetőleg sikerül egy fotografikus atlaszt összeállítani, amely a képeken kívül néhány alapadatot is tartalmaz. Ennek létrehozásában számítok azon tagtársakra, akik a tudás mellett képeket is tudnak készíteni.
A feltöltés nagyon egyszerű, mindössze három lépésből áll.
Első lépés a kép feltöltése, amin a szignó szerepel.
Ezután egy kijelölő téglalap segítségével meg kell jelölni a szignó pontos helyét.
Harmadik lépésként, be kell írni a művész nevét, és nemzetiségét. Opcionálisan születési és halálozási évét, Wikipédia oldalát és saját honlapját.
Ahhoz, hogy valaki fel tudjon vinni adatokat, egyszer regisztrálnia kell. Ezután már csak be kell jelentkezni és kezdődhet is a móka. Akinek van kapcsolata művészekkel, kérem, hogy szóljon neki, mert ez egyfajta reklámlehetőség is számunkra. Jó volna legalább a magyar művészek teljes listáját összeszedni. Ehhez kérem a segítségeket.
Szerintetek a pénzverő által árult 1946-os 5 forintos az utánveret vagy eredeti? UNC besorolású tehát ha eredeti akkor valószinüleg soha nem került ki forgalomba...
Lehetséges, hogy így volt, de én úgy gondolom, ha a nagy része leginkább ajándékozás útján talált gazdára, akkor azt a jó módban élők kapták és csak egy nagyon kevés kerülhetett forgalomba, mint az 1927-es 1000 Pengős.
De ha volt is az emberek birtokában 46-os 5 forintos, nyilvánvaló, hogy élelmiszerre cserélték, gyakorta előforduló nagycsaládosok 3-10 gyermeket nevelő szülők egész biztosan.
Sajnos már nagyszüleim nem élnek, akik mesélni tudnának..régen sokat meséltek, de pénzről soha, vagy emlékeim szerint nem.
Hát ez van.
Egy érdekes 1 forintos, avagy a sufni tunning szépségei. Szerintem csúnya.:)
Mindenkinek gyűjtésben gazdag Egészségeg 2017-et kívánok!
Ahogy a versből is kiderül, a vasból készült 20 filléresekre céloz, évszámtól függetlenül.
És hogy miért "hatos"? A konvenciós 6 krajcáros volt a "hatos", amivel később az osztrák értékű 10 krajcáros volt azonos értékű. A korona pénzrendszer bevezetésekor pedig ugyanez 20 fillért ért. Így maradt rajta a 20 filléresen a "hatos" elnevezés.
Az tudható, hogy József Attila az alábbi versében konkrétan melyik 20 filléresre gondolhatott? 1914,1916,1917,1918? Vagy csak úgy általában véve az értéktelen 20-asra?
E föld befogad, mint a persely. Mert nem kell (mily sajnálatos!) a háborúból visszamaradt húszfillléres, a vashatos.
A probléma, hogy a ráforrasztott karikával numizmatikailag teljesen lenullázták. Én sajnos érzékeny vagyok az ilyesmire, úgyhogy nekem ingyen sem kellene, de talán az ezüst értékkel még lehet számolni. Hasonló, érméből átalakított medálok előfordulnak a neten, érdemes lenne kicsit böngészni.
Hasonló. De ebben az esetben csak kb kétszeres értékkülönbségről volt szó, és nem nyolcszorosról, mint az Ön által felhozott példában. Ráadásul nemrég olvastam, hogy azokban a háború utáni években a mindennapi fogyasztási cikkek (étel, szappan, stb) ára elég borsos volt, sok mindenből sokszor hiány volt, és sokszor hatalmas (2-3 vagy többszörös) különbségek voltak a hatósági szabott és a feketepiaci árak között. Ilyen körülmények között pedig időnként biztosan fizettek vele. Ha például hatósági szabott áron jutott valaki húsáruhoz, és volt egy vastag ötöse, akkor tuti nem sajnálta rá, mert megérte, hisz a feketepiacon csak jóval drágábban jutott volna hozzá. (1947 januárjában 1 kg vöröshagyma ára például 1,5 vagy 5 forint között ingadozott. A zsír kg-ja pedig 6,5 és 20 forint között.) A valóságban a vastag ötös forgalma valahol az (alacsony darabszámú) forgalmi és az Ön által is említett emlékpénz kategória között helyezkedhetett el. Aztán ez pár év leforgása alatt valóban szépen teljesen áttolódott az emlékpénz kategóriába.
Ez kb ugyanolyan, mint az emlék érméink akármelyike. 1000 Forintos emlék érmével is lehet fizetni a boltban, csak nem érdemes ha 8000 Forint az értéke. Jogilag hivatalos fizetőeszköz.
És bár, ezeket egyáltalán nem használják forgalomban, ennek ellenére lehet találkozni karcos ütődött újlenyomatos darabokkal is, a "rossz" kezek által.
Elég ha érvényes fizetoeszkoz...amig elfogadjàk mint érvényes fizetoeszkozt addig forgalomban van még akkor is ha valojàban csak rendkivul kevés làthato belolle. Mikor néha egy gyerek megtalàlta az apja iroasztal fiokjàban azzal tudott venni magànak példàul édességet....
Jogilag, törvényileg, fizetőeszköz volt. 39802 darab közkézre került. (Ami persze csekély darabszám az ország lakosságához viszonyítva, így rögtön fölszipkázta azt.)
Aki hozzájutott (így vagy úgy) és tisztában volt a valós értékével vagy nem kényszerült rá, hogy valamiért sürgősen elköltse, megtartotta.
Az 1947-es kiadás forgalomba kerülése után ez pedig már szinte mindenki számára egyértelmű volt. Emiatt nem találni a hosszú forgalmi idő ellenére kopott darabokat. Viszont jelentős számban nem csak gyűjtőkhöz került, vagyis nem szakszerű körülmények között volt tárolva, vagy időnként fizettek is vele, ezt bizonyítják a gyengébb (karcoltabb) darabok.
De ettől az érme még forgalomban volt. Eleve az idézett szöveg sem említ semmi olyat, hogy: "nagy részét gyűjtők számára értékesítették" vagy ilyesmi. (gondolom nem véletlenül) Hanem azt írja, hogy forgalomba került x darab. Ajándékozás révén pedig gyűjtőhöz, és numizmatikai analfabétához egyaránt juthatott és jutott. Vagyis random kikerült a civilek kezébe az adott mennyiség. Ergo forgalomba került. Még ha nem is az általában megszokott normális módon és mennyiségben.
De nézz meg egy marék 1989-es 1 Forintost. Szinte mind jó állapotban van (max bemattult), annak ellenére, hogy alcsi. Pedig az is forgalomban volt, ráadásul 6 évig. Ennyi erővel 70 év múlva majd jön valaki, és azon kezd el vitatkozni, hogy nem is volt forgalomban, mert a brutális erőbehatásól sérülteteket nem számítva kopott szinte egy sincs közöttük....
"...Tervezte Iván István. A 2.930/1946. (VIII.22.) PM sz. rendelet alapján bocsátották ki. A forintvaluta stabilitásának biztosítására, a Pénzverde javaslatára abból a 36 tonnányi ezüstből kezdték verni 1946-ban, amit 1944 decemberében a nyilaskormány Németország területére hurcolt, de már 1946 májusában a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzverde megbízottai átvették az amerikai hadsereg illetékeseitől. Forgalomba csak 39.802 darab került, ezek is többnyire csak ajándékozás folytán, mert az ezüst világpiaci árának emelkedése miatt ezüsttartalma már a kibocsátás pillanatában a névértékének kétszeresét érte. Ezért helyette a vékonyabb változat került forgalomba, amiből 1946-os évszámmal még az év októberében elkészült néhány darab..."
[Forrás: Rádóczy Gyula - A legújabb kori magyar pénzek, Corvina Kiadó 1984.]
Forint Portál szerint az 1946-os 5 Forint egészen 1977-ig forgalomban volt.
Szerintem az lehetett, hogy az ezüst tartalma miatt inkább a legtöbben elrakták maguknak, mint az ezüst 200-ast is.
(mondjuk most gondolkodom, hogy azért 46-ban még igen nagy értéke volt egy 5 forintos érmének, az volt a legnagyobb értékjelzésű érme)
És találni olyan 46-os 5 Forintot, amelyen erősebb forgalmi kopások vannak, tehát ez is az bizonyítja, hogy lehetett forgalomban, bár kopás kialakulhatott rajta az évek során is, a "rossz" kezek miatt.
Igazából én is csak tippelgetni tudok, de érdekelne az igazság, ezért tőlem tapasztaltabb gyűjtők, akik biztosra tudják, azok írhatnának, hogy tanuljunk.
Amúgy a lakosság simán felszipkázta és elrakta a kiadott 40.000-darabos mennyiséget. 250 magyarra jutott nagyjából 1 darab, vagy annyi sem. Emiatt nem meglepő, hogyha sok öreg arról számolna be, mintha nem is lett volna forgalomban, vagy hogy Ő akkoriban nem is találkozott vele.
Én már láttam műanyag tokban pont ilyen módon megfoltosodott 5 forintos érméket. Ezért mondtam.
Az pedig, hogy kizárt lenne, hogy az adott érmék pár évig műanyag tokban voltak... megalapozatlan. Sem Ön, sem én nem tudom biztosan. Van aki pedig nem szaros vacakokként tekint rájuk. (Én például tizenévesen odavoltam tőle, hogy van egy igazi ezüstpénzünk, és bizony tokban tartottam.) És még mindig jóval nagyobb "kincs", mintha egy marék karcos alumínium Pengőt talált volna...
Ezek az érmék nem manyag tokban voltak tárolva, hanem egy ócska papírdobozba szórva hányódtak és oxidálódtak eldugva, némelyiket csúnya zöld oxidréteg borította, de a CIF csodákat művelt. :) Az érmék többsége amúgy nagyon szép állapotban van, könnyen lehet, hogy sosem voltak forgalomban, de ezt - hiányos numizmatikai ismerettel és tapasztalatok nélkül - nem merném 100%-ra kijelenteni.
Összesen 57 db van belőle, (melyből hármat megtartok majd a gyermekeim részére) de csak kb 8 darab kopott.
Nekem sok kulonbozo ezustpénzeim vannak (85-90% ezust tartalommal) de azok nem igy néznek ki...Aztàn persze nem tudni milyen kémiai anyagok voltak korulotte a levegoben hosszu éveken àt hogy ennyire oxidàlt lett....Lehet valoban csak az alacsony ezust tartalma miatt lett ilyen amennyiben 50% ezust van benne?
Kedves éremgyűjtők! Családi hagyatékban találtunk egy nagy marék 1947-es Kossuth 5 forintost. Ezek között néhány kopott is akad, melyek úgy néznek ki, mintha rézből lenne az érme, és csak egy réteg ezüst borította volna, ami idővel megkopott. Nem teljesen vörösrezet látok, de egyértelműen egy vöröses fém magja látszik előtűnni az érméknek. Én úgy tudtam eddig, hogy ezek 500/1000 ezüst tartalmú ötvözetből készültek. Rosszul tudtam? Esetleg ezek hamisak? Gondolkozom az eladásán, mert én magam nem vagyok gyűjtő, de senkit sem akarok becsapni. Köszönöm előre is!
A Huszár: Münzkatalog csak német nyelven jelent meg. Igaz, hogy régebbi kiadvány mind, de azért beszerezhetőek, csak kellő figyelemmel kell keresni vagy figyelni a neten.
Köszönöm a gyors választ, ahogy elnézem ezek nem új kiadványok, csak antikváriumokben lhetne őket beszerezni, pl a Huszár Lajos: Münzkatalog Ungarn von 1000 bis Heute ez nem jelent meg magyar nyelven csak németül? Találtam még valami katalógust: Beszeda Róbert - Pénzverés Erdélyben és Magyarországon 1661-1849 de sajna ez a könyv se kapható már...
1700-1800 évek Magyar érméiről milyen katalógus létezik? Az Adamo 1848-2012 katalógus az megvan, de hiányzik a kb 1600 évek 1848-ig, az Osztrák-Magyar monarhia periódusról létezik valamilyen katalógus akár angol nyelvű?
A szinezust pénz, ha ràteszel egy eros neodymium màgnest és hirtelen felràntod,kissé megmozdul az ezust pénz és kovetni akarja mert az ezust diamagnetikus tulajdonsàggal rendelkezik....
Az alábbi érméről szeretnék érdeklődni , hogy egyáltalán mi ez és ér e valamit. Szín ezüst (legalábbis a mágnes nem fogja) és méretre viszonylag nagynak mondható .
Sajnos nem vagyok járatos érme témában ezért segítséget szeretnék kérni.
Érdekelne, hogy a képen látható Ferencváros - Dr. Srpinger Ferenc emlékérme mennyit érhet?
Sajnos kutatás után sem találtam semmi használhatót csupán egy árverezőház weboldalán láttam egy idei aukciót ahol egy szintén ilyen érme volt felkínálva de azt hogy ténylegesen mennyiért kelt el már nem tudom megnézni.
Esetlegesen tudna valaki bármi használhatót mondani vagy hogy hova fordulhatnék?
Mivel úgy látom a képfeltöltés nem működik ezért feltöltöttem őket ide:
Meg tudná nekem nézni valaki, egy Adamovszky-féle határozóban, hogy az 1944 Vöröshadsereg 1 Pengős esetében pontosan mit is jelent pontosan a függőleges és a vízszintes alapnyomat? Hogy melyik-melyik, és melyik a ritkább?
A négyszögeket kell nézni vagy a három köröcskét?
Mert egyszerűen mindenki és minden más könyv elég össze vissza ebben a témában.
Elkészült egy kis játék érmekkel. Azoknak ajánlom, akik szeretnek játszani, fejleszteni a memóriájukat, és elmélyíteni ismereteiket az érmek világában. Nem kell hozzá regisztráció, csak ki kell próbálni. Itt: http://software.mrcollector.eu/community/memorygame.php#
Ezt az érmét az egyik kollegám találta a pincéjükben.Engem kérdezett, hogy mennyit érhet szerintem..Mivel annyi közöm sincs a numizmatikához mint lónak a hátúszáshoz, gondoltam megkérdezem itt a hozzáértőket.
Kösz szépen.Szerintem eredeti,mert egy ritka ,nem igazán ismert pénz lenyomata és ha nem nagyon ismerik,minek hamisítanák?A neten is alig találtam meg.Szerinted mennyit kérhetnék érte?
Valaki meg tudná mondani, hogy az 1888-as 1 Forintos/Guldenes bankjegynek milyen ritka verziói vannak? Előforduló hibák, stb? Nekem sajnos nincs meg hozzá a szakirodalmam (Adamovszki speciál, stb).
Vékony rézlapra vésett 1620-as aranypénz .Bohemia: Friedrich I.
"FRIDERICVS DG BOE - RE-X CO PA RH S RI P E. Friedrich Isten kegyelme által a cseh király, gróf nádor a Rajna, a Szent Római Birodalom választófejedelem"
Ha valaki tudja mi ez és mire használták,esetleg hogy érhet-e valamit,kérem írja meg.Talán valami korabeli hamisítási eszköz?
Mérete arányosan megfelelne az eredeti arany 10 dukátosnak.
Próbálok képeket felrakni a lemezről és az érméről is.Kösz a segítséget.
Valami múzeumi boltban árult emléktárgy lehet, szuvenírre vágyó turisták részére.
Az elő és a hátlap eredetileg semmiképp nem tartozhat össze. Az egyik oldalán Aragóniai Beatrix magyar királyné (Hunyadi Mátyás felesége), a másik oldalán Magyarország és Erdély egyesített címere, szívpajzsában a Bethlen család címerével. A nehezen olvasható köriratok is ugyanerre utalnak.
Így max egy ezrest, ha adnak érte, de inkább annyit se. Én így nem venném meg 500 ért se. Egyrészt: Koszosak, rozsdásak. Másrészt, sok a kopott-karcolt köztük. Harmadrészt a fotóidon csak pár érme látható.
Ahhoz, hogy pontosabbat tudjunk mondani fotózd le őket úgy, szépen, egymás mellé téve, hogy jól látszódjanak. Aztán fordítsd meg őket, és fotózd le a másik oldalukat is. Ki tudja, talán akad közte valami ritka évjárat is, ami ramatyul is sokat ér.
Annyira újkeletű az érdeklődésem a régi pénzek iránt, hogy még csak kezdőnek sem nevezném magam. A Mef régi magyar érmék sorozatának darabjait kezdtem el megvásárolgatni és ahogy nézegetem, forgatgatom az érméket olvasgatok róluk, a korszakról amikor forgalomba kerültek, az érdekességekről, stb.
Ami nagyon izgatja a fantáziámat, de valahogy nem találok ilyen jellegű információt az az, hogy egy-egy pénzérmének mennyi lehetett a korabeli értéke. Ez alatt azt értem, hogy ha valakinek volt a kezében egy Hunyadi Mátyás obolus, vagy egy Szent István féle Rancea Regis akkor azért mit tudott vásárolni. Egy tyúkot, egy lovat, egy kardot vagy egy páncélt?
Mennyit "keresett" az adott pénzérme korában egy kovács, egy kocsmáros, mennyi bevétele volt az adott pénzérmében kifejezve egy földesúrnak vagy egy királynak?
Sokszor olvasom, hogy egy-egy ezüstbánya bevétele ennyi meg ennyi volt. De nem tudom, hogy abban az adott korban az igazából mennyire volt sok? Mit lehetett "szerezni" belőle? 1000 lovagot? Egy várat? 10 ökröt? :)
Szóval nagyon megköszönném, ha ebben a témában tudnátok egy kis segítséget nyújtani, tanácsot adni, hogy hol találok ilyen jellegő információt?
Persze leginkább azoknak az érméknek a korabeli értéke érdekel amelyek már megvannak de általánosságban is nagyon kíváncsi vagyok.
Szio! Mennyit érhet egy 1974-es az 1976-os XXI. Montreáli olimpiai ezüst kiadás? 2 db ezüst 5$-os és 2 db 10$-os? Lezárt karcmentes, gyönyörű állapotban.
Fogós kérdés... azok a rozsdafoltok valóban aggasztóak.
Én beszereznék pár darabot ezeken felül és nekilátnék kísérletezni (elektrolízis, réztisztító folyadék, deszt vizes ill. oliva olajas áztatás és finom sörtéjű fogkefével való tisztítás, stb). Hátha...
Talán másodszorra sikerül találni valakit. Hozzáértők tanácsát szeretném kérni.Német 1948-2001 1 pfennigek és 1950-2001 2 pfennigek tisztítását hogyan csináljam károkozás nélkül.
(Rendelkezem néhány érmével, melyek között van verőtő kapcsolat. Jelenleg a megjegyzés rovatban jelzem ezt, így viszont nem tudok szűrni rá. Ez nyilván a gyűjtők túlnyomó többségét nem érinti, csupán az ötletelés végett jegyeztem meg.)
Esetleg ajánlanám a klónozást addig is. Felviszed az elsőt, és abból csinálod meg a következőt. Ez ugyan nem olyan gyors, de kevesebb lesz talán a másolásból fakadó hiba. (Amikor is elfelejti az ember átírni, amit át kéne) A klónozás pont azokat az adatokat fogja másolni, amit írtál.
Megnéztem, nem sokkal nagyobbak a képeim, szóval simán átméretezem és kész. :)
Azért is írtam, hátha látsz benne fantáziát. Én ezeket az adatokat írnám be első körben: név, változat, év től-ig, méret, súly, anyag, verde, esetleg kategória (bár ha jól sejtem ez komplikáltabb lehet mint a többi).
Mondjuk 100 tételt gyorsabban be lehet vinni így aztán tetszés szerint a szerkesztéssel alakítható/bővíthető az információ halmaz.
Ami a több érme adatainak egyszerre történő beállításának kérdését illeti, melyek lennének ezek? Gyűjtöm az ötleteket a fejlesztéshez, ezért egy lista ezekről jól jönne.
Sajnos nem lehet beállítani. Amikor a szöveget írtam, még a fejemben volt, hogy ezt állíthatóra kéne csinálni, de aztán csak kimaradt. Majd a 2.1-es verzióban benne lesz, de az nem lesz egyhamar. Szóval jelenleg marad a méret csökkentés. Igen sajnálom, de ez van.
Ma az új tízezres és a régi tízezres közötti különbségekről beszélgettünk a munkahelyen. Egyik kolléga azt mondta, hogy a legnagyobb különbség az aláírásokban van. Erre azt válaszoltam, hogy azelőtt is különböztek az aláírások még azonos bankjegyeken is attól függően, hogy épp ki volt a jegybank elnök és alelnökök. Na és ennek kapcsán felderengett bennem egy emlék, hogy mintha valamikor még Bajnai Gordon aláírása is szerepelt volna valamelyik papírpénzen. Pedig ő nem volt jegybankelnök, sem alelnök. Vagy de?
Valaki meg tudja erősíteni vagy cáfolni, hogy Bajnai aláírása szerepelt-e valamelyik bankjegyen?
Segítséget szeretnék kérni. Nagy felbontású képek csatolásánál kaptam ezt a hibaüzenetet és nem találom, hogy hol lehet az értéket beállítani.
Személy szerint eddig nem használtam katalogizáló programot, így viszonylag nagyobb mennyiségű adatot kellene bevinnem. Amennyiben megvalósítható én üdvözölnék egy olyan adatbeviteli módot amely egyszerre több érme (alap)adatainak megadását tenné lehetővé. (Táblázatos formában pl.) Ezután a tétel szerkesztésével tetszés szerint csatolható kép, stb.
Remélem még nem unjátok ezt a myCollection dolgot...
Elkészült egy importáló program, aminek segítségével az OpenNumismat-ból át lehet venni az adatokat. Akik tehát az OpenNumismatot használják, de szeretnék kipróbálni ezt is, azok most könnyen megtehetik. Az importálót a honlapról lehet letölteni, és futtatni az ott leírtaknak megfelelően. Kérem, ha valaki kipróbálta írjon egy mailt magánba.
A másik, hogy a 2.0 telepítőjébe egy hiba csúszott. Bár nem jelezte senki, hogy látta volna, azért javításra került. Akik újonnan telepítették a programot, azok több helyen, főleg az országok neveinél, kérdőjeleket láthattak az ékezetes betűk helyett. Most elkészült egy javított változat, ezért akinél a hiba jelentkezett, azok letölthetik az új telepítőt. Sajnos telepítés előtt le kell törölni az adatbázist is, hogy a hiba eltűnjön. Ez NEM érinti azokat akik csak frissítették a programot, ők nehogy letöröljék az adatbázist!
Ha valami nem világos, nyugodtan kérdezzetek, akár itt, akár a facebookon, akár emailben.
Regen sokszor jartam naluk, soha nem talalkoztam egynel tobb emberrel az uzletben. Most pedig azt olvasom, hogy az Allatkert es a 70 eves forint ermejuk is elfogyott, es a Szechenyi ermeert is sorok allnak. Valamilyen marketing kampnay all emogott, vagy csak egyszeruen a lakossag kedve megjott az ermek irant?
Azok akik a myCollection gyűjtemény kezelő programot használják talán örülni fognak, mert elkészült az új, 2.0-ás verzió. A felhasználók tapasztalatait felhasználva néhány hasznos funkcióval bővült a program. Mik ezek:
Exportálás Excel táblázatba, csv formátumban.
Új dátum mezők. Lehetőség a tól-ig határok megadására, ha tudjuk, hogy egy dátum nélküli régi pénzt mettől meddig vertek (pl, római denár).
Új dátum mezők. A papírpénz gyűjtők kedvéért, ezentúl pontos dátum is megadható a forgalom hozás és kivonás napjával.
Új mező: Állam. Olyan országoknak, államoknak, politikai területeknek a nevét lehet felvinni, amelyek ma már nem léteznek, vagy az országok listájában nem szerepelnek. Pl. Római birodalom, Erdély, stb.
Kategóriák, darabszámok, első katalógus adat, vétel és eladás dátumának megjelenítése a listákban.
Rendezés az új listaelemek szerint, pl. vétel dátuma.
Új szűrési lehetőségek: katalógusra, államra
Angol nyelven is elérhető.
De ami nekem a legjobban tetszik az egy online képszerkesztési felület, ami integrálva lett a programba. Ennek segítségével néhány kattintással az éremkép körbevágható, és elforgatható. Próbáljátok ki. A működése egyszerű, de a honlapon le is írtam, hogyan kell használni. Főleg azoknak ajánlom, akik nem gyakorlottak a képszerkesztő programok használatában, de mindenképpen leegyszerűsíti az ide-oda másolást.
Az újdonságok teljes listáját a honlapon megtaláljátok. A program továbbra is ingyenes. Ha hibát találtok írjatok. Ha tetszik program terjesszétek a hírét más numizmatikai fórumokon is. Ezt előre is köszönöm! Ötleteket továbbra is várok, egyszer talán azok is megvalósulnak.
Mért van a hamis bankjegyek közt felsorolva a Horváth Endre féle 10 és 100 pengős bankjegy? Hiszen a Pénzjegy nyomda készítette mint könyvi illusztrációt réznyomással ? Oda is van írva alá ,hogy réznyomású bankjegyek tervei. Ezek szerint létezik akkor nyomóklisé is hozzá ! Várom a hozzá értők válaszát . Frici.
Úgy tudom, vas érmék korrózió elleni védelmére szolgált. Ha jól sejtem egyfajta "barnításnak" felel meg, ami abból áll, hogy a felhevített vas tárgyat olajba mártva hűtik le.
Mikor a pengő korszak filléreit gyűjtöttem én igyekeztem beszerezni a sherardírozott és a sima lyukas 20 fillérest is pl. Úgy emlékszem nem volt különbség az árában.
Remélem tudtam segíteni. (Ha rosszul tudom majd valaki kijavít!) :D
Vétek kidobni bármilyen numizmatikai vagy numizmatikai jellegű anyagot, ha mégoly értéktelennek tűnik is. Amennyiben nincs rá szükségünk, oda lehet ajándékozni egy fiatal, lelkes kezdőnek, aki értékeli. Legvégső esetben pedig más funkciót adhatunk neki, például ha billeg az asztal vagy a szekrény... De kidobni semmiképp nem szabad.
Lehet, hogy ez valakinek kincs lett volna, főleg aki Orosz érméket gyűjt. Ha jól emlékszem olyan 500 Ft körül vettem. De ha kidobtad, akkor már édesmindegy:)
En mar reg csinaltam, de ugy remlik, hogy le kellett kaparni a feher részt, majd egy ideig forralni (talan fel oran at). En ezutan elektrolizist alkalmaztam es finom kefevel teljesen letisztitottam (mindenhol femesen csillogott), majd egy tartoba helyeztem a kesobbi fertozest megelozendo. Ennek mar tobb eve... meg is fogom nezni, hogy sikeres volt-e a művelet.
Nem vagyok vegyész, de úgy tudom, hogy a kristályszerkezete átalakul és nem visszafordítható. Ráadásul terjed is. Nem biztos, hogy a hideg miatt "kapták el". Lehet, hogy egy másik ónpénzről terjedt át. Bevallom és nagyon utálom az ónpénzeket és érmeket.
A folyamatot visszaforditani nem, de megallitani meg lehet! A megmaradt femes resz kristalyszerkezetét vissza kell alakitani, illetve a mar nem femes reszt maradektalanul el kell tavolitani, ha jol emlekszem.
Ez az ónpestis. Visszafordíthatatlan folyamat. És ahogy a neve is mutatja egyik érméről a másikra terjed. El kell a rosszakat különíteni sürgősen. Továbba sohasem szabad ezeket 13 fok alatt tartani, mert akkor is beindul a folyamat. :-(
11db van ami 1948-as. Valamikor félbe volt hajtva látszik rajta hogy régi. Szélei jók. Megoldható Pest de Szegedtől messze van jó lenne tudni egy megközelítő árat mert nekem az út 15 ezer ft.
Valaki el tudná nekem küldeni a Leányfalusi Károly-Nagy Ádám: A forint-fillér pénzrendszer Magyarország fém- és papírpénzei 1946-2006című könyvének értékhatározó táblázatát?
És esetleg még a Leányfalusi Károly-Nagy Ádám: A pengő-fillér pénzrendszer Magyarország fém- és papírpénzei 1926-1946című könyvének értékhatározó táblázatát is?
Vagy esetleg valaki tud letölthető pdf változatot?
Sok hamis terméket jelentettem már, soha nem történt semmi. Max. azt a szabvány választ kaptam, hogy a Vatera (meg a tulaja, az ilyen-olyan Kft) nem felelős a piactéren eladott cuccokért, csak és kizárólag az eladó.
Ezek nyilvánvaló hamisítványok voltak, tehát az 50ezer forintos cucc 3000-ért, hamis márkajelzéssel.
Megírták, hogy csak akkor foglalkoznak a hamisítvánnyal, ha az eredeti márkatulajdonos jelentkezik náluk a panasszal.
Azután meg is szűnt a hamis termékek jelenthetősége, hivatalosan azért, merthogy túl sok bejelentés érkezett, és nincs rá kapacitásuk.
Mágnes fogja, Súlya 17,5 gramm már kézbe véve is furcsán könnyű, átmérő 38mm, de ez a 2mm plusz szerintem látszik is ránézésre a peremnél, hogy furcsán sok a szabad hely. :D Erősen koptatott, hogy a szak avatatlanok könnyebben becumizzák:
Ez sajnos egy régi átverési mód, mint ahogy az is régóta közismert, hogy a Vatera tele van hamisítványokkal, és az is régről tudott, hogy a Vaterát ez nem érdekli.
A vatera felfogása szerint még a nyilvánvaló hamisítványoknál is a jogtulajdonosnak kellene jelentkeznie náluk: gondolom ebben az esetben Nagy Ferencnek, és Dinnyés Lajosnak (ők voltak Magyarország miniszterelnökei '47-ben) kellene kézenfogva bezarándokolni a vaterához.
Erre viszont kicsi az esély (mindketten meghaltak már), úgyhogy a Vatera Dante Internacionálé Káefté nem vállal felelősséget, csak a tárhelyet biztosítja, csak a markát tartja, nyolc napon belül, stb.
Szó volt arról is, hogy a hazai numizmatikai élet nagyjai (kereskedők) jeleznék a Vaterának az ilyen hamisítványokat, de aztán elhalt az ügy, gondolom mert ebben nincs geseft.
Úgyhogy passz, hamis, de marad.
Majdcsak megveszi egy kezdő gyűjtő, akinek így egy életre elmegy a kedve a numizmatikától.
Miért csinálják egyesek hogy - nyilvánvalóan hamisított - MINTA bankjegyeket adnak el a Vaterán meg egyéb helyeken? A hozzá nem értőket akarja átverni, vagy mi?
Nem lehet ezeket kiszűrni valahogy? Ez nem más mint közönséges csalás szerintem!
Fog egy régi használt bankjegyet és kilyuggatja? Atyaéég...
Egy tíz éves gyereknek, ha "izgága" kicsit - mint ahogy említetted is - nem könnyű felkelteni a figyelmét az érmék gyűjtésére akkor, ha ez az egész téma helyből messze áll tőle. Ehhez le kell ülni, ő meg inkább mozogna, szaladna, játszana, és talán a sport iránt mutatna nagyobb érdeklődést. Akkor abba az irányba érdemes teret engedni a számára.
Erőltetni nyilván nem szabad ezt a hobbit. Jómagam 14 évesen kezdtem bele a modern kori külföldi érméket gyűjteni. Azon kevesek közé tartoztam, tartozom a mai napig is, aki a közel-keleti nem latin betűs pénzek iránt érez vonzalmat. Akkor még nem volt lehetőség interneten utánanézni annak, hogy az egyes írásjelek mit is jelentenek. Ez tette még izgalmasabbá a feladatot...
En valami erdekesebbel probalkoznek. Pl.: Szent Istvan 5 pengő (látványos es gyönyörű, mégsem egy vagyon az ara...), vagy egy római ezust denar (nem baj ha gyakori), stb. Mindenképp latvanyos legyen es lehessen valami sztorit tálalni melle (szerintem).
"Ming" késpénz. Nevét az előlapon található karakterről kapta. Az időszámításunk előtti 4-3. században volt forgalomban az ókori Kínában. A leggyakoribb késpénz típus. Az alább látható darab a kialakítási miatt egy picit ritkábbnak számít.
Segítségre lenne szükségem a csatolt érmékkel kapcsolatban. Nem igazán "mertem" őket megtisztítani, őszintén szólva nem tudom ezzel ártanék-e, de esetleg így is látszik valami. Tudnátok adni valami tippet, hogy pontosan milyen érmék lehetnek ezek illetve hogyan tudom ezt kideríteni?
Külföldről, magánszemélytől vásárolt ókori erme eseteben hogyan lehet bizonyítani a behozatal idopontjat, ha 50 even belul kulfoldre szeretném vinni/kuldeni?
A myCollection program közösségi oldalán jelenleg a következő kategóriák tölthetők le:
Árpád-ház
Vegyes-ház
Korona
Pengő
Forint
Parthia
Római Császárság
Köszönet érte azoknak, akik nemcsak felvitték a kategóriákat, de megosztották másokkal is! Aki a fenti témában gyűjt, immár nem kell saját magának kitalálnia, hanem egyszerűen letöltheti azokat. Indulás innen, majd átlépés a közösségi oldalra:
Az 1930-as 5 Pengőből 3.650.000 darabot adtak ki, az 1939-esből 407.800-at.
Megerősítést szeretnék kérni.
Jól gondolom, hogy az 1930-as 5 Pengő a jóval több kiadott darabszám ellenére amiatt ritkább, és egyben drágább aUNC/UNC állapotban mint az 1939-es, mert még a háború előtt a 30-as évek elején forgalomba hozták, ezáltal jobban elhasználódott, úgymond még erős fizetőeszköz volt.
Az 1939-es pedig már a háború kitörésének derekán jelent meg, ezért nem tudott olyan mértékben elhasználódni, valamint ez időtájt már vészesen romlott az értéke is a háború beálltával, ezért is maradt meg belőle több aUNC/UNC darab, ezáltal az ára is kedvezőbb, mint a 30-as 5 Pengőnek?
a terepjárók hadrafoghatósága nem magyar találmány. békében nincs semmi dolga a honvédség mozgósító részlegének, ezért csinálnak ilyen pótcselekvéseket.
Ja és mondjuk egyszerű lenne 3 hónapra betenni a pénzt és kivenni új pénzbe. Egyetlen egy bank se garantálta hogy 3 hónap alatt ne mínuszt termeljen a pénz.
Hát az a gond ezzel hogy mindent zárolnak azonnal ha elrendelik a bankok zárolását. Széfeket is!
Hallottad a terepjárók hadrafoghatóságának összeírását kb egy hónapja???
Érvényes műszakival, sofőrrel, teletankkal jelentkeznie kell a tulajnak mert megbüntetik ha kísérleti riadót rendelnek el és nem hadra fogható a kocsi.
Köszönöm! El se hinnéd hány ember gondja ez. Mivel a m,ny, pénztárak lenyúlása és a sok banki szívatás után az emberek nem bíznak a bankokban (leginkább senkiben) mert jön egy új törvény és kopp. Tehát KÖSZI!!!
A hiányos papír pénzt postán is beváltják. Az érméket nem tudom. Tavaly a hologrammig szakadt eurómat pénzváltóban beváltották, miután a bank az MNB-ba írányított..:)
Teljesen járatlan vagyok a numizmatikában, így meglehetősen naiv kérdéssel jelentkezem. Találtam egy leírást, miszerint az 1760-as években egy magyarországi herceg Magyarországon 400 rént fizetett egyik alkalmazottjának. Gyanús volt, de csak annyit tudtam kideríteni, hogy ezt a RAJNAI DUKÁTOT már a 17. században sem használták.
1./ Jól gondolom? 2./ Ha pedig mégis használták, az vajon egyenértékű volt a körmöci forinttal (akkor még), avagy elértéktelenedett, avagy teljesen kivonták-e a forgalomból?
3./ És a RÉNT nevezhetjük-e aranyforintnak, illetve dukátnak?
4./ De ami a lényeg: használhatták-e, fizethettek-e vele 1760 körül Magyarországon? Előre is köszönöm, ha valaki válaszol, számomra nagyon fontos lenne e kérdéseket tisztázni. ( ha szakirodalomról kapok tippet, linket, az is jó lenne)
Szerintem nincs numizmatikai értéke olyan érmének amit most a kereskedők legyártattak, és 100-szoros áron árulnak, akármennyire is szeretnék az ellenkezőjét elhitetni, illetve licitálnak egymásra a vaterán "az árszint megőrzése miatt" (sicc).
Mivel semmi biztosíték nincs arra, hogy 10 év múlva valamelyik másik kereskedő nem gyártat le újabb X darabot.
(Vagy a pénzverő nem ébred fel, hogy hohó, van benne üzlet..)
Gondolom a Magyar Királyság érméinek szellemi tulajdonjogával nem a kereskedő Kft-k rendelkeznek.
Ha jol emlekszem az MNB veszi vissza (talan mas bankok is, ebben nem vagyok biztos). Bizonyos szintű sérülés után mar nem kapod vissza a teljes osszeget, hanem valamennyit levonnak. Legalabbis anno ez volt a tananyagban.
Nem sokat változik, egyébként sem két évre veszed, az idei két év múlva ugyanilyen öreg lesz. Féláron meg kell venni és egyes árakat összehasonlítani az ebay-jel. (És akkor nem meglepődni, hogy a Krause árakban van kb. 10-20% a kereskedők kedvéért, amit azok engedhetnek, ha akarnak.)
Az lenne a kérdésem, hogy a Krause standard coin katalógusok tartalma évente mennyit változnik? Találtam egy 2014 kiadású Standard World coin catalógust 1901-2000, ed 41, amit egy új katalógus kevesebb mint a feléért megvehetem, jó állapotú, ugyanúgy 60000 fotót tartalmaz mint a 2016-os, oldalszámra 1 oldallal van több a 2016.ban. Szóval mi a külömbség a 2014 és a 2016.os kiadás között? Gondolom az érmék árai olyan sokat nem változnak 2 év alatt, de a 1901-2000 katalógus minden évben megjelenik, de a 1801-1900 ból már csak pár évente van új kiadás. Ez miért van igy?
Tud valaki részleteket a képen látható próbaveret-replikákról (verés helye, ideje, példányszáma, egyéb info)? Az eredetieket 1958-ban verték kétszázvalahány példányban és ma igen sokat érnek.
És hogyan jutnak el ezek a hamis 5 pengősök a piacokra, pl Káptalantóti, Ecseri?
Tényleg érdekelne a mechanizmusa a dolognak, mert egyszerűen nem értem hogy hogyan éri meg legyártani, teríteni, aztán 800, 1000 ft-ért adni, mert ilyesmi árakon vettem/láttam.
Nagy veszteség nem ért egyáltalán, csak csupán valóban a kíváncsiság miatt kérdezem.
Ja, és hogyan csinálják hogy ilyen kopottas, meg koszoska, stb.?
mert azt azért simán elhiszem róluk hogy régiek, még ha hamisítványok is.
Ohh nem szeretnék én itt belemenni egofényesítésbe de ha a kettőt összehasonlítod akkor már is látszik. Sőt!!! Az elsőnek felrakott öntött és nem vert.
Tapasztalat rohadt nagy tapasztalat. Ez egy kopi. A pénzen nincs kopás csak az látszik ahogy lekopizták a kopást is. Egy kis kémiai vizsgálat mindjárt megmutatná hogy kamu.
Üdv mindenki! Hozzám került pár medálnak átalakított ezüst érme, amiktől megválnék. A 15 krajcárosok nincsenek leforrasztva, szabadon forognak a foglalatban. Akit érdekel, kérem jelezze!
Azok akik a myCollection gyűjtemény kezelő programot használják talán örülni fognak, mert elkészült az új, 1.4-es verzió. A felhasználók tapasztalatait felhasználva néhány hasznos funkcióval bővült a program. Mik ezek:
Talán a legfontosabb az érmék klónozása. Ha sok egyforma darabbal rendelkezünk, akkor egy új darab felvitelét megkönnyíthetjük azzal, hogy egy már meglévő érmünk adatait előre bemásoljuk az új érem adataihoz. A bemásolt adatokat azután szerkesztjük - átírjuk a megváltozott adatot, például az évszámot - és így mentjük el az új tételt. A művelethez válasszuk ki azt az érmét, amelynek tulajdonságai a legjobban hasonlítanak az újhoz, és kattintsunk az Elem klónozása menüpontra. A felugró ablakban javítsuk ki a módosítandó részleteket, adjuk hozzá az új érem képét. Fontos, hogy csak azok az adatok kerülnek másolásra, amik az első három fülön vannak. Tehát a csatolmányokat, extra képeket, árverési és személyes adatokat a klónozás nem másolja, azokat ez után is kézzel kell felvinni.
A másik fontos a katalógusok kezelése. Lehetőség van nem csak papír alapú, hanem webes katalógus használatára, amivel egy kattintással elérhetőek adatok. Egy gombnyomással elérhető a közösségi oldal, ahonnan a gyakran használt katalógusok adatai beemelhetők. (Nem a katalógus maga, csak az alap adatai, a jogtisztaságot szem előtt tartva.) Próbáljátok ki, mert az egyszerűbb, mint írásban elmagyarázni.
Vannak gyűjtőtársak, akik az érme képeket egymás mellé vágva tárolják. A megjelenítés annyival lett okosabb, hogy azokat most már méretarányosan jeleníti meg a tablóban. Szóval szebb lett meg jobb.
Az újdonságok teljes listáját a honlapon megtaláljátok. A program továbbra is ingyenes. Ha hibát találtok írjatok. Ha tetszik program terjesszétek a hírét más numizmatikai fórumokon is. Ötleteket továbbra is várok, egyszer talán azok is megvalósulnak.
Ezen én is mosolyogtam egy jót! Végül is ebből a szögből delfinszerű! :) Ha meg fordítunk rajta 45 fokot, akkor stilizált paci stilizált lovassal. Ami azért keltáéknál gyakrabban előforduló motívum! :)
Egy új rendezvényre szeretném felhívni a figyelmet. Old Motors Veteránvásár - Hungexpo. A rendezvény normál esetben veterán járművek és alkatrészeik vására, régiségpiac vonalon fut. Eddigi helyszíneinken (Szigetszentmiklós, Pestlőrinc) lassan 17 éve rendezünk ilyen típusú vásárokat. Az új helyszínünkön, a Hungexpón, lehetőségünk van a bővítésre és a modellező - makettezőkön kívül a numizmatikával foglalkozóknak is tudunk kultúrált körülményeket biztosítani egy különálló üveges pavilonban. A vásár időpontja 2016. június 11. reggel 5.00-15.00 óráig.
Továbi részletek: www.oldmotors.hu Érdeklődni a 061-425-0145-ös telefonszámon is lehet.
Az abc betuivel a verdeket kulonboztettek meg. Ha jol latom a tied E. A kulonbozo verdek adott evben altalaban kulonbozo mennyisegeket vertek. A tiedbol 1.070.000 db keszult. Az allapot jelentosen befolyásolja a darab erteket es a modern ermekre ha lehet ez meg inkabb igaz.
Szeretnék kérni egy kis segítséget az alábbi érméről. A keresőbe beírva az értéke 2 euro-tól 50 euro-ig terjed. Mennyit ér ez a német 50 pfennig 1927-es?
Ha jol sejtem a kerdesed arra iranyul, hogy mit lehet venni ma az árából. Haaat... 2 doboz cigarettat sem. Legalabbis az elso 2 erme eseteben! A 3.-rol mindent meg fogsz tudni, ha beirod a keresőbe a feliratat.
Visszaterve, az első kettőre: 4. szazadi római érmék es szerintem az eszmei értékük nagyobb, mint a piaci.
Bi-metál BU 100 forintost ha kapszulában tartok, az megvédi a korróziótól?
Forgalmi sorból bontottam meg, és raktam át kapszulába, de mintha nagyon halványan már látnék a felületén ilyen halvány barna foltot, de még nem feltűnő, csak félek, hogy idővel esetleg jobban kijön.
Nem tudom, de nekem mégis jobban tetszenek,mint a búzakalász, a békegalamb, az üllőn ülő munkás. Talán az egyetlen kivétel az Erzsébet-híd. Abban persze egyetértek, hogy a háború előttiekkel nem versenyezhetnek a maiak... Mondjuk egy Madonnás 2 pengős... Hajaj!
Velemenyem szerint (esztetikai szempontbol) a magyarorszagi penzveres mélypontjat a szocmodern ermek jelentik., azota egy leheletnyit talan javult a helyzet.
Ennek ellenere korabban gyujtottem a forint rendszer ermeit is, melyek ma is megvannak.
Került hozzám pár régi pénzérme és papírpénz egyaránt, de a neten nem nagyon tudok kiigazodni, hogy megtudjam mennyi is lehet ennek a mai valós értéke.
Tudna ajánlani valaki valamilyen oldalt ami nagyjából a valós értékét mutatja ezeknek vagy tudna valaki itt segíteni?
Régen nem vateráztam már, viszont a közelmúltban átestem egy kisebb-nagyobb gyűjteményátalakításon. Ennek következtében most 200-nál is több tételem van fent 1 Ft-ról, miniálár nélkül. Köztük igen jó darabok. Ha megengeditek kicsit megreklámoznám:
Köszönöm szépen a tippet. Valószínűleg a hétvégén kiugrok hozzájuk a fényképezőgépemmel és próbálok valami normálisabb képeket lőni.
A mostaniak eléggé használhatatlanok, kevés van rajta, sötét van etc...
Esetleg a római pénzről lehet valamit tudni kép alapján? Valódi-e, esetleg arany... érdekes mivel valaki régen gombbá alakíttatta, így az értéke is csökkent (gondolom)
Sziasztok. Erről az érméről tudtok valamit? (Gondolom nem PV-s, aperemét nem láttam de szerintem nem is Szabó Géza féle szegedi) Köszönettel: Pelso 111111
En ermetarto keretben (a kereteket pedig albumban), illetve talcan tartom az ermeimet. (A bankjegyeket nem gyujtom.)
Szamomra fontos a bovithetoseg. Esetemben a keret elonye, hogy az erme adatait ra lehet irni, es valamennyire vedi is. A tálca "profibb" megjelenést biztosit es szerintem esztetikusabb is, de csupan az egyik oldal lathato, siman ki lehet boritani, tovabba a talcak tobbsegere nagyjabol azonos ermek helyezhetők (pl. azonos címlet - különböző évjárat).
Szinte minden tarolasi formanal van elony es hatrany is.
Üdv, tudnátok ajánlani Magyar koronázási zsetonokhoz és Körmöcbányai medálokhoz katalógust PDF vagy ha volna akkor akár nyomtatott formában is. Köszönöm
Vaterán szereztem egy próbanyomatot. Specimen bankjegy. Szeretnék róla bővebb információt, de a google, csak ebay és Vatera oldalakat ad ki. Van valakinek ötlete, hogy merre keressek?
Aki dobozban egymásra hányja a pénzeket az ne nagyon csodálkozzon. Ha van csak egyen is egy kis rézpenész már annyi is. Dobd meg egy kis finom vasreszelékkel még, és szépen patinásodni fog.
Sziasztok! Lomtalanítás közben előkerült egy nagy tömeg, régebbi évjáratú új tajvani dollár (TWD), melyből szívesen vinnék haza/küldenék postán is az érdeklődőknek. Az alábbi bankjegyek közül már egyik sincs forgalomban, ám a 10 dollárost leszámítva mindegyik nagyon jó, aUNC körüli tartásfokkal bír, illetve az 50 centes bankjegyek a TWD 1949-es bevezetésének egyik első szériájából valóak (1949. június 15. után készültek). Szeretném megérdeklődni, hogy otthon mennyire lehet igénye a gyűjtőknek ilyesmire? Tajvani aukciós oldalakon 50-200 TWD-ért (425-1700 HUF) szokták kínálni darabját, kíváncsi vagyok, hogy otthon mennyit érhetnek, ha érnek egyáltalán valamit.
Átolvasva a listát nem lehetnek valami értékes darabok sajnos, de a pontos megállapításhoz tudnunk kellene a pénzek tartásfokát, avagy hogyan tartod őket.
Nem szabad a papír pénzeket hajtogatni, gyűrni, mert rontasz a tartásfokán, érdemes berakóba rakni őket, , az érméket pedig kapszulában, az védi a karcolásoktól, meg a levegő által okozott oxidációtól.
Akkor még az is lehet, hogy nem lett rendesen lemosva a tisztító folyadék, és annak a maradéka okozta a reakciót. Vagy a környékbeli autók kipufogója. Valahonnan csak jön az a kén :-)
Milyen a fűtés a szobában? Mert ha például szén, akkor abban mindig van egy kis kén is. És a kén-dioxid szépen patinásítja az ezüstöt. Gondolom a felül fekvő rész lett barna, alul meg amennyire be tudott hatolni az érme alá. Védekezni úgy lehet, hogy például kapszulában tárolod.
Azt csak azért tettem föl a vateráról, mert a miénk nincs most kéznél, s nincs fotóm se a ferencjóskás oldaláról. Nekünk ebben a díszes kivitelben van meg, nem a kitűzhető kis háromszöggel... Az is érdekelne, h. mi a neve ennek a formának. Sehol nem látok ilyet a Google-képeken...
A Vaterást 20 ezerért tették föl, de a miénk nem eladó!!!
No a történet a következő. Van jó pár gyökér detektoros, aki azt a hitet vallja, hogy hulljon a férgese. Fogja az ezüstgyanús érméket és bele b@ssz@ rozsdamaróba. Igen ám, de azt nem kalkulálja be a barma. hogy sok ezüstöt erősen ötvöztek. És himlőhelyes lesz az érme még ha ezüst is.
Nagyapám Monarchiabeli kitüntetését kiegészítem az 5 koronás érme képével, fölirata 1909. Ő 1910-13 között kapta lövészetért, még a tényleges szolgálat alatt.
Szeretném megkérdezni: -Milyen érdemérem ez, és hogy nevezik ezt a fajta megjelenítési módot.
A család történetében szeretném megfelelő módon szerepeltetni.
Körülbelül másfél éve tisztítottam meg egy 1947-es 5 forintos ezüst érmét, szép, tiszta, csillogó fénye lett.
Ez idő alatt most ránéztem, és a fej oldalon szinte a teljes érmének olyan rozsda színe lett, másik oldalán inkább csak szélen a köriratnál jelentkezett.
Az érmét csak simán a többi régi pénzemmel tároltam egy dobozban a szobában.
A szobában hagytam a szabad levegőn, vagy mi miatt kezdhette meg, és hogyan lehetne védekezni ez ellen?
Nagyapám Monarchiabeli kitüntetése, lövészetért kapta. 1910- és 13 között kaphatta, még a tényleges szolgálat alatt. Szeretném tudni, mi ez pontosabban, és hogy nevezik ezt a fajta megjelenítési módot. A család történetében szeretném megfelelő módon szerepeltetni.
Sziasztok, amatőr érmegyűjtő vagyok, ma akadt a kezembe egy verdehibás 50 Ft-os. Ezekben nincs nagy tapasztalatom, azt gondolom hogy meglehetősen ritka, a piaci értékére lennék kíváncsi. A 2 forintos érme mintája van rányomva a 2015-ös 50 Ft-osra.
Köszi szépen ezt a két hozzászólást, véleményt polturás témában, kb ilyesmikre kíváncsi egy hozzám hasonló kezdő/kérdező/gyűjtögető emberke. :-)
Ami az utánzást, hamisítgatást illeti, nekem tavaly annyira megtetszett egy X polturás másolat hogy megvettem, ha jól emlékszem 2-3000 közt volt az ára, ha ilyet ennyiért megéri csinálni, akkor tényleg nem nagy ügy lehet egy ellenjegy készítése amellyel ennek a sokszorosát lehet keresni ezek szerint.
Az ezüst Kennedy-féldolláros a legértékesebb, a napi ezüstár szerint 5,23 euró az értéke, ha 1964-es; 2,14 euró, ha 1965-1970 közötti (nem látszik az évszám).
A többi érme elég hétköznapi darab, orientációnak megadom az általam használt elméleti csereértéküket /ennyiért valószínűleg nem lehetne eladni/:
Egy kis segítséget szeretnék kérni, a képen látható "érme" beazonisításával kapcsolatosan. Én sajna teljesen tudatlan és járatlan vagyok e téren! Igazából azt sem tudom igazi e vagy egy totál vacak bóvli! A segítségeteket előre is köszönöm!
Ez egy fantáziaveret, a 60-70-es években árulták utcai árusok turistáknak fasiszta szuvenírként. A Krause Unusual World Coin Catalog szerint anyaga 500-as finomságú ezüst, 585 ezrelékes arannyal bevonva, súlya 30 g. Vert darabszámról nincs információ.
Nekem ez volt mindig is a bajom az ellenjegyekkel, hogy egy adott ermet egy ilyen sz@ros elenjegy akar 5 szoros ertekre emel.
tovabbmegyek, beszelhetnenk 1-2 ellenjegyes X polturasokrol is, MM NB CM verdejeggyel, ott ugye a piaci ar kulonbseg borzalom. Direkt nem irtam erteket, mert nekem biztos nem erne meg annyival tobbet....
mibol all egy ellenjegy beutoszerszam elkeszitese, es aztan hamisítani vele?
azt nem mondom, hogy egyszeru, de boritekolhato a csalassal megszerezheto "nyereseg"..
Ott kezdenem, hogy az ellenjegyes polturakat nem szeretem, par darabom volt csak talan 5.
nekem igy elsore nem tunik rossznak, az alap korrozio jelen van az ellenjegyben is, maga a darab sem tunik patinazottnak. Az ellenjegy reszletesen ki van dolgozva.
arat nem mondok, mert az szubjektív :))
illetve nem is figyeltem mostanaban milyen aron mentek az ellenjegyes XXasok...
egy jo ismerosomet is megkerdeztem, ha valaszol megirom mit mondott.
Azért van kevés hibátlan, mert sokáig, 13 évig volt forgalomban, de ellentétben a kortársaival (10, 50 és 100 pengő) nem kerültek újabb ívek nyomásra a hiperinfláció kezdetén, ezért szinte csak használtak maradtak meg. Elég ritka az UNC példány.
Lenne még sok kérdésem persze, csak így nem látom értelmét, hogy választ nem igazán kapok, pedig a 20 pengővel kapcsolatban is biztosan van, aki tudja az igazságot, nem hiszem, hogy bonyolult dolgot kérdeztem.
Eleve még élhetnek idősebb emberek, akik fizettek ilyen pénzekkel.
Azert is mert az aEg-EF tartas igen tag, foleg ha a szubjektiv faktort is belerakjuk :)))
30-50 ezer igy kep nelkul.
Sima X polturasok, tehat VJN eseteben rengeteg veroto valtozat letezik, de a minoseget emelnem ki inkabb ami az arat dontoen meghatarozza. Illetve kicsit konkretabban kene leirnod (vagy kepet berakni) melyik X polturasrol is van szó?