Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Megcsináltam az évi karbantartást, aránylag tiszta volt a kazántest belül. Egy hosszú vékony piszkavassal kiszedegettem a ráégett szemcséket, némelyik eléggé makacs volt, de szépen mind lejött.
Biztos ami biztos elvittem a gk. kocsimosóba, ott átnyomattam magasnyomással, nagyon szép tiszta lett, mint újkorába.
Amit nem értek, hogy hogyan lehet benne ennyi alu/szil szemcse? A szifon is tele volt vele, meg a kazántest is.
Ariston Class Premium kombi kazán, pár hete gyakran bedobja az 5P1 hibakódot (Az első indítás nem sikerült) Egy-két ki-bekapcs után elindul, azután már megy rendesen, újra is gyújt, de ha lehűl, akkor megint vacakol.
Kivettem a lángérzékelőt, kis fehér oxid volt rajta, azt letakarítottam, megmogattanm, utána jó is volt egy darabig, de megint elkezdte - szóval nem lett jó a "javítás"
Sziasztok! Egy Ariston Egis 24 FF (2008-as modell) kombikazánról van szó, ami egy ideje standby üzemmódban egyszerűen kikapcsol, naponta többször. Standby-ban ugye világít a zöld led, pár óra múlva kimegyünk a konyhába, zöld led nem világít, és a kazánt újra be kell kapcsolni az on-off gombbal. Tegnap óta már hatodszorra kellett újrakapcsoljam. Amit eddig próbáltam: konnektor ellenőrízve, fali dugalj szétszedve, fázis és null érintkezői dörzspapírral lecsíszolva, visszaszerelve, elektronikus panel bemenetén a fázis és null dugaljának ellenőrzése.
Mi lehet az oka? A kapcsoló szerintem jó, egy nyomásra bekapcsol, másodikra ki. Akkor miért kapcsol ki folyton? Mit ellenőrizzek még, mielőtt szerelőt hívok? Ha kicserélném a mikrokapcsolókat tartalmazó panelt, helyrejönne?
Elko-kat lendületből kicserélném... filléres tétel. valószínűleg azzal tartja meg a memóriát. Van rajta kerámiakondi is, de azt nem szoktak ilyesmire használni.
Egy másik nagy csokor kazánnál meg téli üzemmódban is HMV gyártásra áll a váltószelep nyugalmi állapotban és csak a fűtési igény idejére vált át fűtésre. Természetesen HMV prioritással, ha mindkét igány egyszerre jelenik meg.
Nekem is turbós kazánom van már 26 éve , Thermona . Soha sem kapcsoltam le a kazánt ( kivéve , amikor cserélnem kellett a gyújtáselektronikát ) . Állandóan téli állásban van a kapcsoló ( fűtés - HMV ) . Ha a szobatermosztát nem kéri , akkor úgy sem indul el a kazán fűteni . Viszont meleg víz készítésekor legalább hallod , hogy a váltószelep vált-e a HMV készítésre , mert annak van prioritása . Az enyémnél így van .
sokszor csak akkor van melegvíz,ha a fűtés is be van kapcsolva.
Ez mit jelent, be se gyújt a kazán, ha megnyitja a csapot?
Ha begyújt, de a melegvíz hőmérséklete össze-vissza változik, az valószínű HMV NTC érzékelő, ha meg a melegvíz-készítés közben a radiátorok is melegszenek, a csapból meg csak langyos, ami folyik, az váltószelepbetét.
De egyébként lehet még 1-2 dolog, de azért egy szerelőnek illene rájönnie, nem olyan bonyolult készülékek ezek.
A 70 éves anyám egy dunaújvárosi 80m2 panelben lakik, jelenleg egy 26 éves Junkers turbókazán működik, anno át lett alakítva egyedi fűtésre.
Sajnos elkezdett sz@rakodni, sokszor csak akkor van melegvíz, ha a fűtés is be van kapcsolva. Aztán meg magától megjavul egy kis időre.
Már több szerelő is volt nála, hát egyik sem valami nagy tudor, mindenki mást mond hibának (Bosch oldaláról hívott szerelő, Pestről lehívott cég, stb.)
Szóval az lenne a kérdésem, hogy van-e esetleg olyan szaki valahol, aki érdemben foglalkozna vele.
Az a helyzet, hogy kb. 2-3 év múlva a lakás el lesz adva, szóval ha nem muszáj, nem cserélnénk kazánt.
Ha mégis szükség lenne cserére, akkor ár/érték arányban (tekintve a ránk eső 2-3 év használatot) melyik az a kazán, ami ilyen esetben javasolt?
Jó estét mindenkinek! villámcsapás ért bennünket és tönkre ment a kazánunk! Ez egy airfel digifel primax kombi kondenzációs kazán! A szivattyúja ment tönkre valakinek nincs elfekvőben egy ilyen típushoz való szivattyú vagy ha valaki tud abban segíteni hol lehet beszerezni? Előre is köszönöm!
A kazán a padlófűtés maximális hőleadásához képest túl nagy teljesítményű kazán. Ha ennyit tud leadni a padlófűtés lehetne még nagyobb teljesítményű csak "kapcsolgatna", teljesen feleslegesen.
Az egy másik kérdés, hogy ez a maximális leadható teljesítmény elegendő-e, ami a ház hőigényétől függ.
Tehát még az is elképzelhető, hogy nagyobb teljesítmény kellene a házhoz, de a padlófűtés csak max. 10 kW-ot tud leadni, kell valami kiegészítés hozzá.
Tehát a tervezés onnan kezdődik, mi a ház hőigénye, azt milyen hőleadó rendszer képes leadni, aztán lehet gondolkodni, ha tudjuk, mi a hőigény, milyen a fűtési rendszer, aztán választunk konkrét kazánt vagy egyebet.