Megdöntöttem a fogyasztási rekordomat. :)) 780 km-en 70,7 km/h átlagsebesség mellett 5,38 l lett a tényleges fogyasztás. Az út kb. 2/3-án működött a légkondi.
A totalcaron olvasható a 2008-as ADAC meghibásodási statisztika. Tavaly 27, az idén már 32 autó szerepelt a Modus kategóriájából. Tavaly 5. lett, az idén már csak 21. a Modus (most ami hátul van a listában, az a jobb). A Clio maradt a 11. helyen. Van több modell, amit csak 3 éve gyártanak. Ezek könnyedén megelőzik azokat, amelyeket régebb óta forgalmaznak.
A Modusnál 3 fő hibát emelnek ki: akkumulátor, fényszóró és elektromos ablakemelő.
Messzemenő következtetéseket nem kell levonni a statisztikából, de érdekességnek jó.
Rég írtam már, de gondoltam a mai eseményt meg kell osztanom veletek. Piros lámpa, persze nekem a megszűnő sáv jutott... Aztán egy Focus meg a mögötte lévő Astra csikorgó kerekekkel rajtol sárgánál. Mivel nekem is be kellett sorolnom, így a padlógáz mellett döntöttem. Klímával, + egy kis hátránnyal is sikerült még a Focus elé kényelmesen besorolnom, pedig látszott rajta az erőlködés... Valószínűleg csak 1.6-os volt, de akkoris az enyém csak 1149 köbcenti:)
Szerintem pár éves távlatban az autóárak le fognak morzsolódni, de mivel ezt a bérek csökkentésével érik el, nem lesz benne sok köszönet, mivel a vásárlóerőhöz képest nem lesznek olcsóbbak. (A nyersanyag árak már csökkennek, a Dunaferr pl. nekiállt elbocsátani.).
A másik, hogy ritkulni fognak a modellváltások, frissítések (ez is a költségek csökkentése matt). Arra számítok, a mostani 1-2 éves kocsik jó darabig korszerűek és versenyképesek maradnak.
A negyedéves adatok szerint Mo- on a Honda minimális csökkenéssel zárt, a Renault 12% -os növekedéssel! (A piac 30 % felett csökkent, élen a Skoda, Suzuki.
Nekem mióta nyári gumival közlekedem, 0,1-0,2 literrel csökkent a fogyasztásom. A legutolsó 5,43 volt, az előtte levő kettő 5,50 (71-72 km/h-s átlagsebességgel).
Ma autópályán mentem megállás nélkül több mint 160 km-t 100-110-es tempóval és 5,6-on áll az átalgfogyi, ami a gyakorlatban kb. 5,45 lehet.
A Scenic azért ilyen olcsó, mert kifutó modell, mindjárt itt az új. Az új Megane-ból kiindulva, azt tuti nem fogják kedvezménnyel sem 4 milla alatt adni. Nagyon felmentek az autóárak.
800 km felett mentünk a Modussal, felénél többet városon kívül. Szerinte 6.9 a fogyasztás, szerintem 6.8. Egyenletes 90-nél valóban 5.5 körül mocorog. Midenki szereti, sikerült valóban az igényeinknek megfelelő kocsit választani, a kedvezménnyel csökkentett ára még nem is volt horribilis, most már én sem merném megvenni.
Feltűnő, hogy a legolcsóbb Scenic szinte egy árban van (hitel esetén: 2.840.000 és 2.990.000).
"Parasol! Nagyon nem érdemes GrandModust így venni! Az új Megane 4 m alatt kapható!"
Ezt kezdem én is egyre inkább belátni. Az igényeim felszereltség terén azonban nagyok, és a Megane Dynamique 1.6 metálfénnyel akcióval is legalább 4,2 milla, nem is beszélve a drágább fenntartási költségekről és fogyasztásról. Szóval most elkezdtem gondolkodni a Clión vagy Clio GT-n, hamarosan jön a frissített verzió. Kíváncsi vagyok az árakra és felszereltségekre. Én nagyon Renault párti vagyok, de ha a Cliót is így félreárazza az RH, akkor marad a Honda Jazz.
Ahogy a márciusi szervizelésnél az értékesítő említette, április 1-től tényleg módosultak a Grand Modus árak és felszereltségek. Dynamique helyett Cinetic a csúcs, ehhez sincs függönylégzsák és színrefújt kilincs és díszléc sem, csak ha fizetsz, ja és már nincs beige belső sem. Alapból van benne viszont digitális klíma, alufelni és világításautomatika (Mo-on tök felesleges), esőérzékelő, és kapható az 1.2-es szívómotorral is. Tempomat nincs benne és nem is kapható. A TCE, ESP-s metálfényes Grand Modus Cinetic így kereken 4 millió Ft, kedvezmény nincs, csak hitel esetén. Ha a Renault így folytatja, akkor Honda Jazzt fogok venni legközelebb :(
Ma nekem is felkerültek a nyári gumik. Két szezon alatt 33.600 km-t futottak a Michelin Alpin A2 téli gumijaim és 7,5 mm a profilmélységük, ja és 5,52 volt a fogyasztásom, mert ma tankoltam is.
Klímát kifertotlenítettem,nagyon egyszeru a kesztyutartoban levo kis hutocsovon,lenyomod a csovet amig engedi,majd nyomod neki a habot míg nem jon fel a kis csovon!Mostmár hegyilevego árad a szelozobol!:-))))))))))))
A pollenfilter felol nem használt semmit a hab,no de innen..!:-))))
Már a nyári konnyufémeket feldobtam,sokkal csinibb a verda mint a fekete télikkel!
A 100-as tempónál nagyon jól fogyaszt az autó, 130-nál viszont már 4.250 a fordulatszám. A gördülési zaj szerintem gumifüggő. Én a szélzajt tartom kissé többnek a kelleténél, de a rádió úgyis elnyomja :)
A jéghegykék szín gyönyörű, én is olyat akarok. A Clio és a Scenic is szép ebben a színben, de szerintem a Modusnak áll a legjobban.
Fontos, hogy az autó az anyósnak is tetszik. Ha van jogosítványa, ne engedd vezetni, mert még jobban beleszeret és nem akarja visszaadni :))
Kipróbáltam a kocsit országúton is. Nagyon nem húzattam (bejáratós lévén), kb. 3000-es fordulatnál 90-95 km/h a sebessége ötösben. Ez családdal jó is lesz. Gördülési zaj több, szélzaj kevesebb a vártnál. A jéghegykéket már én sem találom gáznak, anyósom mondta, az erkélyről mindig megnézi a kocsit lefekvés előtt. Ez megnyugtat, több okból is.
Ma 15:15 körül láttam az M7-en a 30-as km körül a Balaton felé haladni egy jéghegykék Grand Modust. Mi Bp felé mentünk, így nem láttam a rendszámot, és azt sem, hogy milyen felszereltségű volt. Nem Te voltál? Múltkor írtad, hogy időnként előfordulsz a fővárosban.
Sztem kb annyi a lényeg, hogy megfelelő magasságban legyen és ne legyen tőle túl távol a fejed (nagyon hátradöntött háttámlánál pl). Aztán van olyan fejtámla, mint pl Laguna, hogy az első részét lehet előre felé hajlítani. Arra kell figyelni, hogy az előre legyen mindig kicsit hajlítva, az is lassítja a fejet, míg a hátsó stabil részhez ér. Kb olyan mint egy fejtetőn lévő U. Ha az U szárai alapból össze vannak nyomva, nem ér semmit.
"Az ostorcsapás elleni fejtámla magassága és dőlésszöge állítható." Akkor a dőlésszögre is kell figyelni, ahol lehet állítani.
Egyébként szerencsés kisebb baleset volt! Pont Volvo volt! Mint a töréstesztben! Amúgy az álló jármű veszi, nyeli el az energia nagyobb részét, jóhogy az tört jobban.
Gyermekem most fejezi be az általános iskolát és azon gondolkodtunk, hogy nem középiskolába iratjuk, hanem egyből a színművészetire:))))) csak az a kár, hogy legjobban a mártír szerep fekszik neki:)))))
Kétszer két sávos út, mi a külsőben halladtunk, a lámpa még zöld volt, de a kereszteződés túlfelére már nem fértem volna be, ezért megálltam, de a mögöttem lévő emberke elbambulhatott és a Modusba állt meg. Az a nevetséges az egészben, hogy a Modus lőkhárítója eltört, viszont a a Volvo elején semmi nem látszik:(((
A megfelelően beállított fejtámla fontosságát eddig is tudtam, sajnos a Pandával már megtapasztaltam a fontosságot egyszer, a Pandába be is volt állítva rendesen, de a Modusba a hülye pöcök miatt a vezető oldalit nem sikerült pontosan beállítani. De még így is jó volt, bár szerintem a gyermek feje azért fáj, mert ö ahogy hátracsapodott a feje oda verte be. ( bár azt hozzáteszem, hogy a lányom kamaszodik és mostanság suli undora is van, szóval a Gobbi Hildát meghazutoló alakításai azért ennek is köszönhetőek ).
A vezető oldali fejtámlát mindenképpen felvetetem mert, onnan hiányzik az állításhoz szükséges pöcök. ( elrepült a balesetben ).De egyébként sem a fejtámlák sem az ővfeszítők nem szorulnak cserére.
A fejtámlákat is nézesd meg. Tudom nem volt nagy csatt, de ezek ha jól tudom egyszer használatos fejtámlák. Gondolom már te is tudod milyen fontos a jól beállított fejtámla. A tiéd jól volt beállítva, ha ilyen szerencsésen túl vagy rajta.
a lánykámmal mentünk, komolyabb bajunk nem lett, nekem már csak tegnap fájt a fejem, gyermekem még ma is otthon pihent, valószínű, hogy ö kisebb agyrázkódást szenvedett. Hát az öröm az ürömben, hogy a lufik nem nyíltak, így azt nem kell csináltatni.
Én is örülök, hogy szerencsésen megúsztuk, a javítattást meg majd megoldjuk. Tegnap beszéltem a Renault Békésivel ( kiváncsi voltam :))))) ahol azt mondták, hogy lehet, hogy nem csak a lökhárító sérült, hanem a hátfal is - remélem jól mondom az alkatrész nevét - akkor nem 100 ezer, hanem 300 körül lesz a javítás vége. Még jó, hogy nem nekem kell fizetni :)))