Egyébként pont ezen okból kifolyólag (nekem nem biznisz, hogy félévente 7000-ért cserélek izzót) váltottam múlt héten vissza normál izzóra a xenont. 2 napot mentem vele, és nagyon utáltam, hogy nem látok semmit. Aztán a harmadik nap, amikor az aznapi hatszázadik kilométernél és a kilencedik autóban töltött óránál hipp-hopp előttem termett egy derékszögű kanyar, amit az ég adta egy világon semmi nem jelzett előre, és én kattogó ABS-szel csúsztam át a szemközti sávba, ahol is sikerült annyira lelassítani, hogy még épp sikerült bevenni a kanyart a szántóföld előtt, akkor úgy döntöttem, hogy biznisz-nembiznisz, újra xenon lesz... És tegnap újra xenon van, és újra látok!
Basszus, nem tiltani, hanem támogatni kéne a xenon beszerelést!!! Nagyságrendekkel biztonságosabb!!!
Jól gondolod :) Pont AZÉRT keresek lámpát, mert az enyém is fültörött. Xenon lámpa van benne, és fél évente kiég (valszeg a remegés miatt) - és itt cáfolnám azokat a híreket, miszerint a xenon nem érzékeny a remegésre... :(
Kinek van eladó 3L első lámpája? Kéne jobb oldali, de ha van mellé egy bal is, akkor annak is kiváncsi lennék az árára... (persze az állapot megjelölésével)
A passat nálam hasonlót produkált,amikor az önindító tengelyének perselye,ami a motor öntvényben van kikopott.Ötven forintos alkatrész,aminek a cseréje sem vészes,csak utánna dörzsárral fel kell szabályozni az új perselyt,plussz egy kis kenés.Sajna én sem ondoltam rá előtte,így az öndindítót is károsította.
Nekem első hallásra annak tűnik, hogy az önindítódban nem megy vissza a bendix. Ez vagy önindítójavítással, vagy önindítócserével orvosolható. De nyugalom, egy használt önindító is "csak" 20e körüli összegbe fáj :)
A Lupo 1.4 TDI-m indítása után, ahogy visszaengedem a kulcsot, egy érdekes magas,kereplő, berregő zajt hallok, amit nem tudok mire vélni. Ez normális indításkor? Vagy valami hiba okozhatja? Ha igen, mi? Itt egy kis videó is a jelenségről: http://www.youtube.com/watch?v=7a-65c6Bcw4 Hidegindításkor mindig jelentkezik, meleg motornál előfordul, hogy nem.
Én Pesten a Bárdi autóban (ahol több ezer féle axiálcsukló van) voltam, és vásároltam axiálcsuklót. Kétszer. Mindkétszer rosszat hozott ki a számítógép. Nekem az jött be, hogy BKV-vel odamentem, fizikailag odavittem az axiálcsuklót, hogy pontosan ugyanilyet tessék keresni nekem. Most már nem emlékszem, de asszem az Audi A2-é lett jó, de alapvetően az összes akkori kisméretű skoda-vw-audi-seat között érdemes keresni, apró különbségek vannak csak... Csak cikkszám alapján, odapróbálás nélkül szerintem ne vedd meg...
Tudna nekem vki segiteni abban, hogy melyik masik Luponak az axial csukloja jo a 3L-re? Mert sajnos itt Skociaban nincs 3L-es es igy kellene valahogy kisakkoznom. Valaszokat elore. Is koszi!
Viszont az ember nem mindig racionális okok alapján dönt még nagyobb összegű beruházás esetén sem, sőt. Nekem volt az említett S betűs márkából egy ritka darab, full-full extrás és 4wd, a "tél2" nevű 500db-os szériából egy. 2001 és 2005 között volt a tulajdonomban, de valahogy sohasem nőtt hozzám. Az csak vas volt, bár kétségtelenül megbízható és olcsó fenntartású. De a családban csak úgy hívtuk, hogy a S, nem becéztük.
Három hete vettem a most általam használt A2 1,2 TDI-t (ugye 3L motor/váltó/és futómű-fék részben). Rettenetesen drága. A szervíz/alkatrész horrror és van nyűg vele bőven. Nem lehet csak úgy vezetni, azt meg kell tanulni, hozzá kell szokni. Viszont nagyon szerethető. Nekem 3 gyermekem van, rögtön elnevezték kisdisznónak - a formája és a hidegen hallható motorhangja miatt.
Szóval a S nem szerelem, hanem gazdasági megfontolás. A 3L neve ellenére sem racionális döntés, de szerelem. És ennek megfelelően drága is, mint ahogy az egy szerelemtől elvárható.
Légtömegmérőre lenne szükségem Lupohoz , tud valaki segIteni, hogy hol és mennyiért jutok hozzá. Üzletben elég húzós árat mondtak. Donihoz hol tudok bejelentkezni váltóállitásra? Köszönöm
Nekem is jó sokáig teker. Talán nem 30 másodpercig, de több, mint 10 másodpercig. Szerintem addig ne foglalkozz vele, amíg abbahagyja emberi időn belül... A mi van a nyomástartó gömbben (nyilván nyomás :)) és hogy működik c. kérdés engem is érdekel, aki tudja, ne tartsa magában!
Nekem még hála a jó égnek nem volt ilyen. Jól gondolom, hogy ez azt jelenti, hogy gurulsz a dugóban, visszavált az automata, és leáll az autó? Ekkor te kiszállsz, és hidegindítóval beindítod, majd a következő visszaváltásnál megint leáll az autó?
Szerintem emögött két probléma állhat: visszaváltás előtt túlságosan leengedi a fordulatszámot, és lefullad a motor, és a másik az izzítógyertyáid gyengesége, nem indul újra... De nem vagyok autószerelő, nem értek hozzá.
Reggelente - ilyen zimankós hidegben - azt tapasztalom, hogy vagy 30 másodperc kell ahhoz, hogy az ajtó kinyitása után a kis szervó szivattyú leálljon. Mi lehet az oka? Olaj van benne, G004 persze. Lehet, hogy a nyomástartó gömb a rossz? Hogyan lehet észrevenni, ha az szorul cserére? És egyáltalán, mi van annak a kis gömbnek a belsejében? (Tulajdonképen hogyan is működik?) A válaszokat előre is köszönöm!
Vasárnap óta olyat csinál a Lupo hogy HIDEGEN mikor vált vissza leáll a motor és csak hidegindítóval indul el ha bemelegedett akkor már simán indul.Szerdán viszem Donihoz megnézetni!Már közel van a váltóbeállítás is!
VOlt már valamelyikőtőknek ilyen probléma?
Nem nagyon akarom így használni a kocsit addig!!Meg most tovább melegítem reggelhátha így jó lesz!!!
Beszéltem a piroska tulajával, valószínűleg buktam az autót, nem lesz meg már januárban. Megtennél nekem annyit, hogy szólsz, ha lesz olyan Lupo eladó, aminek tisztában vagy a szervíztörténetével illetve amit Te ajánlanál eladásra? Nagyon hálás lennék érte!
A mai reggeli zimankóban két problémám is adódott:
- 109-es relé csak percek után gondolta úgy, hogy beindítaná az autót... ki kéne már cserélnem, lassan egy éve megvettem az új relét... mennyire szopás kicserélni?
- a fontosabb: az izzítógyertya visszajelző villog. Előszöris úgy villog, hogy egy-egy pillanatra bekapcsol (kattan), aztán vissza, utána meg úgy, hogy amikor már a motor beindult, akkor villog másodpercenként. Kb. 10 másodpercig. A motor kb. 4-5 fordulat után simán beröffent, nem volt para.
Az jó kis autó. A váltója meghibásodott, márkaszervizben szinte mindent kicseréltek rajta vadi újra, de nem sikerült talpraállítaniuk, így hozzám került. Azóta hozzánk jár, minden apró hibát megjavíttat a gazdi, tehát gondos gazda...és jó fej is:) Ajánlom az autót.
Januárban szeretnék 1.4-es Polo-t Lupo 3L-re cserélni. Donit kérdezém leginkább, hogy mi a véleménye a No-ból behozott 3L-ekről?! Láttam a használtauto.hu-n egy 2002-es évjáratú pirosat, igazából azzal szemezgetek, bár nem tudom meg lesz -e még addigra. Az elvileg Nálad volt szervízelve..., ergó nem lehet baja. Eközött a 2 megoldás között vacilálok, bár a piros a nyerő eddig (feltéve, ha nem adják el előlem). Előre is köszi a segítséget!
Tud valaki infót azzal kapcsolatban, hogy a műszerfalban mennyire nehéz/körülményes izzót cserélni? Nekem az átlagfogyasztásmérő/óra résznél van kiégve, ezt szeretném cserélni. Továbbá azt meg tudja valaki mondani, hogy a relék számozásáról fellelhető-e valamiféle lista?
Olvasom a fórumot. Voltam a Doninál, beállították a váltóm. Ezen apropóból szeretnélek Titeket megkérdezni, ki hogyan és mikor milyen módon használja a váltót. Engem zavar fékezéskor a szögletes visszaváltogatás, valahogy furcsa még. Ha üresbe teszem és úgy gurulok a lámpához? És ha gurulás közben vált zöldre a lámpa? A napi rutin szintű utam kb 60km, ennek az eleje kanyargós hegyi szakasz - ezt csak kézi váltós módon tudom normálisan levezetni, mert három méterenként fel-le vált. Utána autópálya - ez sima ECO. Majd araszolás-csoszogás a belváros felé - sebesség-üres állás váltogatása. Ha valakinek van infója arról, hogyan is kéne szakszerűen használni a váltót, légyszi írjátok meg.
Ha tényleg gyári akkor menny be márka szervizbe és elmondják ingyen ,hogy hogy kell szerviz állásba rakni azt nem kér addig mig vissza nem helyezed élesbe!
Úr isten!
Koszi azért ;)
Én A g3 tdi vel futarkodok és 1 év alatt 100 ezret költöttem rá "csak" (kuplung,Fek generál,olaj csere) mingent magam csinálok meg rajta !
Akkor vagy 1,4tdi vagy Smart lesz ;)
Szeretnem meg kerdezni, hogy szerintetek a G002-es hidraulika olaj jo a hidraulika tartalyba?
Tudom, hogy G004-es kellene, de a G002-est tudnek szerezni hozza.
Koszi!
Egyetértek az előttem szólóval, mint Lupo 3L tulajdonos. Gázolaj olcsó bele, a szervize drága. Ha pontos számokra vagy kiváncsi, nekem 13.5 Ft/km a gázolaj, és 10 Ft/km a szerviz. 62.000 km után.
Más: a 3-3.5 literes fogyasztást városban (és a jól értettem, városban futárkodsz) felejtsd el. 4.5-5 literrel számolj.
"ahogy a gázpedált nyomom vagy éppen elengedem finoman, azon a ponton ahol el kezd fogni a kuplung (ez nyilván ECO esetében van így) hallok valami érdekes hangot talán finom morajlásnak ....Ezt tapasztaltam nem ECO-ban is ott is azon a ponton ahon sem a motorfék és a hajtás közötti holtponton"
Ha erre tudna válaszolni valaki, akkor ez engem is nagyon érdekelne. Megvásárlás óta (4.5 év) hallom ezt a hangot és még senki nem tudta megfejteni.
Voltam már Doninál egy generálon + váltóbeállítás stb, és akkor elvileg nem is volt vele semmi gond, csak azért kérdeztem, hogy tudjak róla időben, ha valami szokatlant tapasztalok.
Egyébként a 7775 hozzászólásod inspirálta, hogy feltegyem a kérdést, konkrétan ez a része:
- ez az érzés egyáltalán nincs 2-ből 3-ba, 3-ból 4-be, és 4-ből 5-be váltásokkor, csak 1-ből 2-be, és fékezés esetén visszaváltáskor (2-ből 1-be)
- hideg autónál kevésbé jelentkezik, nyáron erősebben jelentkezett
Mivel én is azt tapasztalom, hogy hideg állapotában szépen vált, viszont melegen már előfordul rántás csak 1-2 között, néha 2-3 között de ott kisebbet, visszaváltásnál melegen furcsa hangot hallok ahogy vált visszafelé, mielőtt egyel lejjebb váltana kb 1-2-3s-ig "prüntyögő" hangot hallok (nem tudom jobb szóval jellemezni :) ). Illetve azt tapasztalom, hogy amennyiben jó minőségü úton haladok közel egyenletes sebességgel akkor ahogy a gázpedált nyomom vagy éppen elengedem finoman, azon a ponton ahol el kezd fogni a kuplung (ez nyilván ECO esetében van így) hallok valami érdekes hangot talán finom morajlásnak tudom jellemezni, ami minimális mértékben a pedálon is érződik. Abban az esetben amikor már rendesen nyomom a gázt azonnal megszűnik ez a hang. Ezt tapasztaltam nem ECO-ban is ott is azon a ponton ahon sem a motorfék és a hajtás közötti holtponton. Kaptam tanácsot hogy a csapágyhibát 3.-ban motorféknél lehet hallani, de én nem hallok semmi különös hangot motorféknél.
1. a fordulatszámmérő karikájának szélén vannak fekete kis pöttyök. Na ezek közül az 5 óránál és a 7 óránál található pötty nyomógombként funkcionál (pl. tollal meg tudod nyomni). Értelemszerűen az órát és a percet állítják.
2. jó kérdés... Hála a jó égnek én 60e km óta nem találkoztam váltó és/vagy kuplung-gonddal, ezért nem tudok válaszolni rá, de biztos vannak előjelei. Szerintem a legjobbat azzal teszed, ha begurulsz Donihoz, és átnézeted vele, hogy mi a helyzet. Megy vele egy kört, és megmondja, hogy éppen akkor szorul-e bármi cserére/szervizre. Ezen kívül ne felejtsd el, hogy 30e km-enként váltóbeállítást kel rajta végezni.
1. (az egyszerűbb) a műszerfalon lévő órát, hogy lehet átállítani egy órával visszább?
2. Mik a jelei annak, ha a váltó és/vagy kuplung megérett a szervízre? Gondolok itt arra, hogy van-e előjele, hogy a kuplung szerkezetet, tárcsát, munkahengert stb hamarosan cserélni kell? Szeretném ha karban lenne rendesn tartva, és szeretnék időben tudni arról, ha szervízre szorul.
Sajnos összetört a 3L-s lupom eleje, és nagyon drágák az elemek. Rá tudom-e építeni egy benzines lupo elejét erre? Miben különbözik a kettő? Tud nekem valaki segíteni ebben? Előre is köszi.
2.: az oldalán van egy kis kémlelőnyílás, ha hátulról megvilágítod, akkor a kémlelőnyíláson látsz egy vízszintes vonalat. De figyelj oda, mert ha kinyitod a vezető oldali ajtót, hogy kinyisd a motorháztetőt, akkor már elindul a kis szivattyú és változik az olajszint. Tehát nyisd ki az anyós oldali ajtót, és onnan nyisd fel a motorháztetőt, és lehetőleg jó sok állásidő után csekkold a folyadékszintet.
3.: Doni, www.vwservice.hu, Gubacsi út 6
4.: passz
5.: ha jól tudom úgy, hogy a lekapcsolt gyújtás mellett megnyomod a km-nullázó gombot, nyomva tartod pár másodpercig, közben ráadod a gyújtást, vársz jópár másodpercet, és csak utána engeded el a km-nullázó gombot. Ha nullázta a kilométert, akkor nem lett jó :)
Még új vagyok a topikon. Pár napja sikerült beszereznem egy Audi A2 1,2 TDI-t. Ha jól gondolom, ebben ugyan az a motor és váltó van, mint a Lupo 3L-ben. Azóta sokat olvastam a fórumot, de pár - számomra fontos - műszaki kérdés már felmerült bennem. Ezekben kérném segítségeteket.
1, Indulás előtt az ajtó kinyitásakor bekapcsola kis hidraulika motor. Mi az az optimális időtartam, ameddig normáliskörülmények között működnie szabad ilyenkor ? Mi az, amimár kórosan soknak, hibára utalónak számít ?
2, A központi hidraulika tartályba meddig lehet (kell) utántölteni a g004 olajat (négyszögletes tartályba optimális olajszintje) ? 3, A váltót ki, hol és mennyiért állítja be, programozza fel (Dél Buda-Csepel környéke?) 4, Az alu lengőkarba gömbfej csere megoldható-e (hallott már valaki hasonlóról) - avagy teljes alsó lengőkar csere az egyetlen megoldás ? 5, Ha én cserélem le a motorolajat, a szerviz visszaszámlálás nullázását hogyan kell megoldani (Műszerfal visszajelzi: még 1000km a szervizig) ?
Fogalmam nincs, hogy mitől, de most érezhetően jobb. Jóval kevésbé rángat, és jóval kevésbé kellemetlen. El nem tudom képzelni, hogy mi okozta a változást...
Két dologra tudok gondolni:
- a nedves időjárás (?)
- téligumi-csere után hogy kipróbáljam, hogy jól lett-e feltéve a kerék, nyomtam egy vészfékezést kb. 30-ról és ABS-kattogásig fékeztem.
Ez utóbbit szerintem kipróbálhatnád, ártani elvileg nem árt, és ha ez volt az, ami nekem használt, akkor már megérte :)
Kb. pont ugyanígy viselkedik az én paripám is, úgyhogy ha valaki tudja a pontos okát, az engem is érdekelne.
1-esből 2-esbe váltásnál végiggondolja az élet értelmét, aztán kicsit megugrik és megy rendesen, 2-esből 1-esbe váltásnál pedig nagyon rámotorfékez, majd az utolsó pillanatban, amikor dugóban araszolásnál az előttem lévő kocsi fara mögött vagyok kb. fél méterrel, akkor hirtelen elveszi a motorféket, úgyhogy hirtelen rá kell taposni a fékre, ha nem akarok belecsúszni az előttem állóba.
Lupo 3L-hez keresek felnit. Kepzeljetek, nem gyartjak... 14 colos, 4x100x57-est ami a gyari lenne egyszeruen nem tud szerezni egy gumis se akivel beszeltem.
Ajanlottak meg hogy vegyek 13 colost, es a gyari 155/65/R14 -es gumi helyett hasznaljak 155/70/R13-ast. Ezzel 4.5 mm-el ugyan kisebb lenne az atmero, igy alacsonyabb a hasmagassag, de az nem sok.
Azert en megis jobban orulnek gyari meretu kerekeknek...
Arra gyanakszom, hogy a kuplungmunkahengerem lassan csereérett. A következő tüneteket tapasztalom:
- amikor dugóban araszolok, kb. 1500-as fordulaton megyek 1-esben, és a gázról leveszem a lábam, akkor bólint egyet az autó (olyan érzés, mintha valami nagyobb súly a motorban előrelendülne, azaz picit előrebólint az autó). 1-2 másodperccel később, amikor a fordulatszám még 1500 körül van, és amikor megnyomom a gázt, akkor az autó újra ránt egyet (mintha az előbbi súly most hátramozdulna, azaz az autó egy picit felágaskodik, ).
- van az a gázpedálállás, ahol egy millimétert lenyomva és egy millimétert felengedve többször elő tudom idézni ezt az érzést (kb. olyan, mint amikor a kézi váltós autóval a lefulladás előtti pillanatokban jellemző rángatást csinálja, de annyira nem durva)
- arra gondolok, hogy a kuplungot ebben a gázpedálállásban ráengedi, majd szétkapcsolja, majd ráengedi, szétkapcsolja, és ez ránt mindig egyet, ettől van a bólintás és a rántás.
- amikor a féket nyomom, és az automata magától váltogat vissza, akkor is ezt csinálja
- amikor kb. 30 km/h-ról egy erősebb fékkel lassulok, és megállok, akkor az utolsó pillanatban, amikor már szinte áll az autó, akkor még mintha csúszna valami egy pár cm-t. (a féktárcsát megnézve ilyenkor az látszik, hogy a fékpofa nyoma kb. 2 cm-rel az aktuális helye előtt már kirajzolódik) Arra gondolok, hogy a fékezés közbeni kikényszerített visszaváltások során van egy rövid időszak, amikor kettőből egy pillanatra kikuplungol, majd egybe vált az autó, és szerintem az lehet, hogy ilyenkor engedi rá elég vadul a kuplungtárcsát, és ezért van a rántás
- ez az érzés egyáltalán nincs 2-ből 3-ba, 3-ból 4-be, és 4-ből 5-be váltásokkor, csak 1-ből 2-be, és fékezés esetén visszaváltáskor (2-ből 1-be)
- hideg autónál kevésbé jelentkezik, nyáron erősebben jelentkezett
Kinek ismerős a fenti jelenség? Jól gondolom, hogy kuplung munkahenger elhasználódás okoz ilyet? Biztosan több, mint 70e km óta nem volt cserélve a kuplung munakhenger, és elvileg kb. 70e km-rel ezelőtt volt cserélve a kuplungszerkezet, tárcsa, kinyomócsapágy, váltóolaj.
Ha igen, meddig lehet még feszíteni a húrt? Mi látja kárát, ha most még egy picit halogatom a munkahenger-cserét?
Sajnos ezekben a napokban (is) kb. napi 10 órát dolgozom észak-pesten, irodában, ezért a dél-pesten található egyik kormányműveshez sem tudom eldobni, hogy megnézzék. De erre írtam annó, hogy 20e-ért odaadom, és garanciát vállalok arra, hogy ha a kormányműves nem tudja felújítani, akkor visszavásárlom ugyanennyiért. Ha adsz egy számot, rádcsörgök, és ha gondolod megadom a két, általam ismert kormányműves elérhetőségét is.