Mert ránézésre túl meleg lehetett az olaj. Lehet hogy nem 160 fok volt és eleve rossz a termosztátja, vagy a skálázása..
és egyébként is elég rosszul sikerült koncepció ez a 0,5-1 literes fritőz.
Ott aztán lehet nagyon mellélőni a termosztát, fűtőteljesítmény, űrméret hármasságban.
Ha túl sok dolgot teszel bele, akkor nagyon visszahűti a kis mennyiségű olajat, amit ha nagy teljesítményű a fűtőszál, akkor nagyon túlfűtve akar majd kiegyenlíteni. Szinte biztosan túlcsúszik...
Eleve a bő zsiradékban sütés azt feltételezi, hogy van egy olyan mennyiségű megfelelő hőfokú anyag, ami nem nagyon hűl vissza a szobahőmérsékletű, esetleg hűtős sütnivalótól annyira, hogy az inkább párolódjon, mint süljön.
Elromlott a régi olajsütőnk, vettünk egy újat. Felavattuk rántott csirkehússal. 0,5-1 liter olajat ajánlott a kézikönyv, tettünk bele 1 litert. És 160 fokra állítottuk (ez is ajánlás volt). A filézett csirkecombot akkor tettük bele, amikor "sercent" az olajban a beledobott morzsa.
Kérdés (csak a kedvesem meg ne tudja, hogy én kis kukta itt kontárkodok:-)):
Mitől van az, hogy körben már szinte égni kezdett a hús, közepén meg olyan sületlen fehér? Felfordítva is ez történt.
Az már csak hab a tortán, hogy a "felénk" eső szélén előbb kezdett pirulni a hús, ezért függőleges tengely körül elfordítottam 180 fokkal (na jó, ez nem a matek érettségi:-)))
A végeredmény az lett, hogy a hús körbeszéléhez be kellett tenni az új protkót, a közepe meg mintha kissé nyers maradt volna:-((.
Azt vettem észre hogy a legtobb esetben mégis a kisebb elektromos sutok 1000-1500 wattosak 20-30 literre és a 2000 vagy tobb wattosak àltalàban a 30-100 literesek. Ennek csak lehet valami oka. Az a baj, hogy most màr a kisebb méretuekben csak egyes (dràga) professionàlis sutokben van 3-4000 watt amihez hasonlot régebben konnyen lehetett talàlni elérheto àron az egyszeru fogyasztok szàmàra is ...En azelott ilyent hasznàltam de ez a 2200 wattos nemcsak lassabban sut, nemcsak elomelegitést igényel, de még az ize se olyan a megsutott husoknak mint a régi sutommel...Persze a régi sutomnek aktiv forro levego funkcioja is volt kulon futéssel a 3900 watt mellett...Ilyent màr nem talàlok.
Kulonbozo husokat ...szeretem ha kivul tényleg nagyon megvannak sulve de nem szàradnak ki a hosszu sutés folyamàn. Altalàban 175 fokon szoktam csinàlni de a vége felé 10-15 percre magasabb 220 230 fokos homérsékletet teszek ezért.
Igen...én is azt hiszem a sutohoméro a ontosabb.A probléma hogy ugy tunik ha beteszek egy darab hideg hust a homérséklet leesik, és a suto nem képes a levegot vissza melegiteni a beàllitott az elomelegités soràn elért homérsélkletre....peut étre 55 liter az tul kevés 2200 wattos sutonak. Régen egy 3900 wattost hasznàltam ami csak 26 literes volt...sajnos tonkrement 10 év utàn és màr nem is làtni hasonlo fogyasztàsu asztali sutoket.
Mikor elomelegitem 25 percig az asztali electromos sutomet 240 fokra, a kozép magassàgba tett tepsiben a fém suto homéro csak 230 fokot mutat...ràadàsul mikor az elomelegités utàn beteszem a hideg sutnivalot, a homérséklet elég gyorsan leesik 210 fokra és màr a sutés folyamàn nem is megy feljebb csak egész kicsit....(55 liter 2200 watt) Jo... tudom... ha nem tettem volna be egy homérot akkor nem is tudnàm....
Ha megnézed, nekem a gondom nem a filézéssel volt, hanem a halhús állagával, mert amiatt nem tudtam normálisan kifilézni, ahhoz kértem/kaptam, (még egyszer köszönöm) tippeket.
Én is egy Dick csontozókésbe vagyok szerelmes több, mint húsz éve. Nem mondanám, hogy nem értek a késhasználathoz 100 < négylábú, sk. leszúrása, nyúzása, bontása után, az is ritka, ha egy hétvégén nem vágok tollas jószágot, persze egy igazi hentes mellett elbújhatok. Van filéző, szúró, szeletelő késem..., de fenti kést használom leginkább (a filézéshez is). :)
"A Főmenüben nevetséges, ahogy két felnőtt férfi gügyög. Vajacska, halacska, késecske, deszkácska..."
Én azon szórakozom, ha már ott van egy színész (aki nyilván járt beszédórára), megtaníthatná rendesen beszélni Széll Tamást is (ha már ilyen jellegű nyilvános szerepléseket vállal), mert a séf úr az "az" szó helyes használatával kapcsolatban erős kihívásokkal küzd...:)
Tamás ugyanis nem "az olajba" teszi az ételt sülni, hanem "a zolajba", nem "az epret" kéri, hanem "a zepret", na meg nem "az Angert" szólítja, hanem "a Zangert", stb., stb.....:)
A halfilézőkéseket sokszor fantázia szülte dizájnnal készítik a jobb eladhatóság miatt. Az ipari henteskések letisztult formáit a tapasztalat alkotta olyanra amilyen. A markolatuk anyaga, formája is tökéletes. Nem szépek, nem lehet villogni velük és nem is az örökkévalóságnak készültek de olcsók, könnyen pótolhatók és nagyon jó velük dolgozni. Amekkora halakat mi filézünk, a 15cm-es pengehossz bőven elég.
Egyébként az alapkérdésre visszatérve én a hekktörzset is filézem időnként ha a gyermekeim épp úgy kívánják. Grillezni is jobban szeretem filében mert hamar megvan a parázshoz közeli rácson és egyenletesen átsül. Télen, amikor nem visz rá a lélek a kinti sütögetésre, a filéket elfelezem, olivaolajban elkeverek ipari mennyiségű zúzott fokhagymát, összedolgozom a haldarabokkal aztán bőrén megsütöm a teflonserpenyőben.
Venni hekket a halboltban szoktam, a halker-es verziót, ezek elég nagy törzsek viszont nincsenek lepikkelyezve, erre figyelni kell.
Amúgy meg a ponty eléggé össze van kaszabolva, látszanak rajta a felesleges vágások.
Bontásnál van, aki hátulról kezdi mint Tamás, én elölről, fej felől szoktam felvágni. Viszont soha nem merőlegesen tartott késsel hanem a hasfallal párhuzamosan vezetve a pengét. Így van a legtöbb esélye, hogy nem sérted fel a beleket.
A megmosott megszárított héjas krumplikat egyenletes kiskockára vágom, összekeverem egy ek olajjal, sóval, sütőpapírral bélelt tepsiben 20 perc alatt ropogósra sütöm.
Lidl főzősuliban Széll T. halazik. Szakácsok barmolásaitól mentes, egész tűrhető videók.
A filézőkés lényege a vékony, rugalmas penge, a csontozókés nem jó, a merev szakácskés pláne alkalmatlan. De az irdaláshoz már tilos filézőkést használni, oda a szakácskés való, különben a vékony pengét azonnal széttompítja a vastagabb szálka. A történet nem csak ennyi, létezik törpeharcsa, keszeg, süllő, csuka, sneci, balin, szürke harcsa is, mind mind a maga módjával megpucolva és elkészítve. Gyakorlás gyakorlás gyakorlás. Közös, hogy a mocsáríz a pikkelyében-bőrében van, ettől vagy nyúzással, vagy forrázással-sózással-súrolássa vagy a bemutatott pontykabátozással lehet megszabadulni.
Az egyik -30 fokos hűtés után van vízbe mártva és az így ráfagyott vízzel "jégszigetelve" majd ömlesztve-zacskózva (ilyet vehettél). Ezeket kibontás után egy rácsra kell tenni, (megemelni, papír nem elég) és úgy a hűtőbe, hogy a leolvadó víz lefolyhasson róla. De itt találsz még okosságokat. https://myfish.hu/fozoiskola/hal-a-melyhutoben A sósvizes kiolvasztás már más módi és sokkal jobb egyébként, de ne azzal kezd.
A gyárilag panírozottat , (iglukapitány bigyói) ne olvaszd ki, hanem olvasd el a zacskóján mit ír és úgy csináld. :)
A drágábbak külön vákuumzacskózva vannak, ezeket viszont kibontás nélkül kell sima hidegvizs tálba tenni és úgy kiengedni, mintha szuvidálnád, csak itt nem meleg vízben van. (ebben belül nincs plusz víztartalom)
Rendes nyers halat kb. így kelle megsütni, ahogy Szári Zs. mutatja.
Ezt nem teljesen értem: "hogy száraz maradt?" Tálban a zacskójában olvadt ki.
Nem is igazi filét szerettem volna, inkább gerincmentén ketté vágni, hogy kiadósabb legyen, de meghallgatom a jótanácsokat, (a másik topic-ból is, köszi mindenkinek) ezentúl csakis egyben és csakis paprikás lisztben. :)
szerintem ilyen nem letezik. lattal mar valahol etlapon hekk filet? en nem. ettol meg lehet, de max az argentin viziparaszt(vo. halasz) csinal ilyet. ezt is csak félfagyasztottan, panirozva szabad sutni, mert szetesik az elkeszites kozben. baratkozz meg vele.
Az iránt érdeklődnék, hogy hol lehet normális (ami olyan/hasonlít, mint a "balatoni") hekktörzset venni. Az is jó lenne, ha a márkáját/gyártóját meg tudnátok mondani. Ti. vettem a spar-ban hekktörzset, classic felirat volt a csomagolás tetején. Kiolvadás után egyszerűen nem lehetett filézni, szétmállott a halhús, borzasztó volt, ezért, ha valaki tudna javasolni egy jobbat, nagyon örülnék.
Felemasan, megirtam amasikban, most egy hetig van mit ennem.
Majdnem szetcsaptam kozottuk, amikor a palacsintara kozoltek, hogy nem is tudtak, hogy francia vagyok, mert tej nelkul sajnos olyan volt, mint a crepe, a turos valtozatot felreloktek, hogy ok turot nem esznek, stb.
A nokedlibol alig par kanallal tudtak enni, maris elteltek tole, mondtam nekik, hogy kepzeljek el, milyen lenne tojasos valtozattal.;)
Annyibol jo volt, hogy italokkal jottek, de jo bor az nem nagyon van itt, pechemre sor helyett csak ipa-t hoztak, ami szerintem a legrosszabb valtozat, az ale-t meg megkostoltam volna, igy csak masnap dobhattam ki a sor ures uveget meg sorosdobozt.
Miért kellene a nokedlit vagy más tésztát tojás nélkül készíteni? Szerencsére nincs háboru, nem kell spórolni a tojással. Gyerekkori emlék, hogy a tojás mindig hiánycikk volt. Ezért ha ma meglátok egy sütemény receptet, amihez mondjuk 6 vagy több tojás kellene, már el se olvasom, annyira bennem maradt a tojás spórolás.:-(
A durum lisztből tojás nélküli tészta készül. Biztos más tésztaféléhez is jó, pl. nokedli. A tojást szokták helyettesíteni lenmagliszttel. Még nem csináltam, de mondják. A palacsintatésztába turmixoljál banánt, jó fogója lesz, bármilyen meglepő. Egy próbasütés azért jó lenne előtte.
...A két kedves és logikus válaszoló nem tudja, hogy mindkét pékségben számtalan tejféleség van?...
Ahogy a nattudasu meltatlankodo sincs tisztaban azzal, hogy a tejtermeles es a sajtkeszites az ket kulon terulet.
Amugy erdekes, most, hogy belegondoltam, jo nehany benzinkuton lattam kertben hasznalhato dolgokat arusitani, de valahogy senkit se hallottam meltatlankodni, hogy miert nem arusitanak kerti traktorokat is, ingyen tele tank benzinnel.
Mindkettőt szeretjük, salátának, angolos köretnek - ha éppen lehet választani . persze a zöld 'ceruzababot', levesnek-főzeléknek a sárgát, de tkp. mindegy.
Közben még eszembe jutott a Blondy sárga húsú paprika, sajátos termesztési technológiája volt, telenyomva műtrágyával, szerencsére eltűnt a piacról - én legalább is nem látom.
Rengeteg éve nem voltam a Lipótiban, mert piszokul leromlott a minősége, legalább is ott, ahol én megfordultam. Mikor kezdtek egy-két üzlet volt, remek kenyeret árultak, de ez már nagyon régen volt.
A másikról még csak nem is hallottam, szánom bánom bűnömet.
Kis pótlás, mert anélkül biztos (ismét) nem érthető: "tele vannak mindenféle tejekkel, joghurtokkal és vajakkal". - Ezt látva nyilván, ha egy vásárló sajtot keres náluk, olyan, mintha rozsdás légkalapácsot keresne, vagy toronyórát lánccal. Elképesztő kérdés: méghogy náluk sajtot?.... - micsoda emberek vannak...
Újoncként üdv. Egyelőre alacsonyan repülök, és esetemnek való topikot nem találva ide írok.
1) "Lipóti pékség" - az ország talán legnagyobb kenyér-tej stb üzletlánca. Nincs topikja de sehol nem is emlegetik. Furcsa.
2) "László pékség". Igényes kisbolt-hálózat. Szintén nincs topikja, és sehol nem is emlegetik. Furcsa-
----
Az esetem: egyikben, sem a "nagyon nagyban", sem a "kis igényesben" nem kapható semmiféle sajt.
Szóvátettem, és mivel lohikátlannak, indokolhatatlannak látom a hiányát, emelt hangon bőgtem.
" Nagyon furcsát kértem? Biciklikereket kértem? Lópatkót kértem"? - így bömboltem, idegroham határán. A formában helytelenül jártam el, tartalomban jogosnak érzem.
--- Finom sajttal jutalmaznám azt, aki logikus magyarázattal vigasztal. Köszönöm.
Lehet okoskodni, hogy kinek mit jelent a Ghee, de ha egyszer ott van szepen leirva mind egy angol-magyar szotarban, mind a wiki cikkeben, hogy micsoda, akkor nincs sok ertelme verni az oklot, hogy "de hat az en fejemben ez van".
Az meg kulonosen erdekes, hogy mindenaron azon az egyetlen, lenyegteleg szo a fontos egy alvitaban, amikor a termek teljes megnevezese ez:
A bivalykodás a szokásos vevővakítási rész, árfelhajtó marketingszöveg.
A ghee nem vaj. Az nem "A" főzővaj, ez a tejnek tisztán a mindentől mentes zsírtartalma (ha jól tudom). A vajból van továbbdolgozva, kivonva, tehát már emiatt sem szabad vajnak hívni semmilyen formulában, mert megtévesztésre, klasszik félrevezetésre alkalmas. (lásd frissföl, főzőtejszín és hasonlók)