Még egy személlyel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Anna Ferentsik (LDV3-7BC) Paulus Pakan felesége volt, 1811.02.24-én házasodtak össze Felső-Stubnyán. Paulus Pakan a házasság idején 23, Anna 17 éves volt. Paulus ténylegesen 1786-ban született, és 50 évesen 1836-ban halt meg, felesége akkor még élt. Anna születési és halálozási ideje ismetetlen. 1794-ben nem született ilyen nevű gyerek, 1792-93-ban viszont nem is egy, de nem tudtam eldönteni, melyik az igazi. Találtam egy ilyen nevű özvegyet, aki 1841. dec. 29-én halt meg, de 67 éves volt, túl öreg....
Meg egy személlyel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Anna Ferentsik (LDV3-7BC) Paulus Pakan felesége volt, 1811.02.24-én házasodtak össze Felső-Stubnyá. Paulus Pakan à házasság ifején 23, Anna 17 éves volt. Paulus ténylegesen 1786-ban született, és 50 évesen 1836-ban halt meg, felesége akkor még élt. Anna születési és halálozási ideje ismetetlen. 1794-ben nem született ilyen nevű gyerek, 1792-94-ban viszont nem is egy. Találtam egy ilyen nevű özvegyet, aki 1841. dec. 29-én halt meg, de 67 éves volt, tûl öreg....
Felhozom a legutóbbi kérdésemet, nehogy elmerüljön a süllyesztőben :)
És lenne meg egy kérdésem. Hromoda János (LCGV-RSD), Antalicz Ágnes férje, Tápiósülyben eltek. A házasságijukat nem találom, mert azok az évek hiányoznak, pedig a váci püspöki levéltárban is kerestem online. A halottiját viszont megtaláltam, 1911.02.04-én halt meg Tápiósülyben, ott azt írják, 69 évesen, es hogy Cegléden született, ezek szerint 1842 körül. Vegigneztem à ceglédi katolikus anyakönyvben, es miután ott nem találtam, a tápiósülyiben is, 2-3 evvel előtte es utana is, de nem találtam. Merre keressem szerintetek ?
És vajon a korábbiakban lehetett ez egy család? Például lehetnek unokatestvérek vagy másodunokatestvérek? A család másik ágán, a Reucsánnál ugyanezen gondolkoztam, ott is volt egy ugyanilyen nevű másik család a városban, de mekkora a valószínűsége, hogy pont ezzel a vezetéknévvel kizárólag névrokonok legyenek? Azért ez nem Kovács vagy Nagy.
Mondjuk újság esetében ez valszeg a hatot jelenti...
Ja, és érdekesség:
Ha valaki azt szeretné, hogy a családjában elhunyt gyászjelentését is megőrizzék, simán csak küldje be a "köteles példányt".
A legutóbbi raktárbejáráskor került szóba, hogy akár még éttermek étlapjára is rá lehet fogni a kötelespéldány szisztémáját, ha azt is valami nyomdában készítették, és nem Béla bácsi rótta fel egy papírlapra.
Azt mesélték, kapnak bizony étlapokat is megőrzésre, persze ebben az esetben könnyű kibújni a kötelezettség alól, és leginkább azok küldenek be étlapot, akik konkrétan akarják, hogy ott is meg legyen őrizve belőle.
rferi: Az AdatbázisokOnline Oszmán összeírások gyűjteménye nem igazán segít a családfakutatóknak, majd ha az adózók névsora is belekerül, akkor már inkább. Jelenlegi formájában a Kora újkorral foglalkozó történészek, esetleg a helytörténészek segítségére lehet. A leírás alapján egyszer akár az adózók is felkerülhetnek: https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/adatbazis/oszman/informacio És még ha az adózók neveit ismerjük is, az alábbi vita alapján, akkor sem könnyű értelmezni vándorlások, költözések stb. miatt: https://www.youtube.com/watch?v=Oy4l3sYdD6U
freyya: Régen, 2009/10-ben, amikor én jártam az OSzK-ba újságokat nézegetni, a régieket mikrofilmeken nézhettem meg, és azok oldalairól készíthettem másolatot CD-re. Ha még van rá lehetőség, válaszd inkább azt, sokkal gyorsabban át tudod így lapozni az újságokat, mintha kézben fogva, vigyázva nézegetnéd. Bár a felvételek minősége távol van a tökéletestől és az akkori mikrofilmolvasók az én szemeimnek nem tettek jót. Ezeket a mikrofilmeket digitalizálják, de, hogy a digitalizált másolatok használhatóak-e már, nem tudom: https://www.youtube.com/watch?v=ZbL9CQ-ofIw&t=1290s Ahogy rferi is mondta, nagyon sok újság nincsen fenn az Arcanumon, ez például csak az 1910-es évek újságainak listája: http://mek.niif.hu/11700/11792/pdf/11792_2.pdf
Ebből a hatból egyet-vagy kettőt letárolnak úgy, hogy senkinek sem adják ki, még kutatóknak sem. Azok tulajdonképpen a "nemzeti mentés". Tavaly adták át nekik végre az új raktárat, amit kifejezetten erre építettek, mindenféle profi klímával, meg védelemmel.
Ami marad, azokat is tulajdonképpen olyan kevesen lapozgatják, hogy simán kiadható ottolvasásra, nem fog hetek alatt tönkremenni tőle. Mekkora esélye van annak, hogy pl az 1901-es kunszentmártoni lapot kérjük ki hatan, egymás után egy hét minden napján? Vagy bármi egyebet így?
Azt tudom, hogy ottolvasós, egyáltalán nem adnak kölcsön. Csak abban nem voltam biztos, hogy ilyen régi dolgokat is bárki kezébe odaadnak, nem kell hozzá minimum valamelyik egyetem kutatójának lenni.
Kölcsönzés az OSZK-ban nincs, de az olvasóterembe a beiratkozott tagok kikérhetik a folyóiratokat, igen.
Sőt, ha kifizetjük, akkor szkennelés vagy egyéb másolat is kérhető róla.
Végül is ezért tartjuk azt a könyvtárat, nem?
Én az idén voltam a raktárában, egy raktártúrára sikerült beszaszerolnom magamat.
Elmondhatom, retttttttttenetsok folyóiratuk van, és mivel a könyvtár több, mint száz évvel öregebb Trianonnál, ezért a nagy Magyarországról is van bőven.
Nagyon szépen köszönöm!!! Arra esetleg van valami ötleted, merre lehetne továbbmenni, hogy a szügyi kocsis Hiba János hol és mikor születhetett? Hogy házassági bejegyzést nem találok, az még oké, de elég hihetetlen abban a korban, hogy egy férfinek egy élet alatt egy szem gyereket sikerült csak összehozni. Így viszont nem találok semmit, ahol bármilyen utalás lenne arra, hogy hol és mikor született.
Egyébként hogy tudsz ennyi információt ilyen gyorsan összeszedni? A nagy része nekem is megvan, de én ezeket több hét alatt mentegettem le a familysearchről.
Bőven létezik! Hihetetlen sok újság létezett a Monarchia alatt is már. Rengeteg helyi kis lap volt, esetleg csak pár oldalas megjelenésekkel, amiket még nem volt lehetősége digitalizálni az Arcanumos csapatnak.
Beszélgettem erről a vezető-tulajdonossal. Sokszor előfordult olyan is, amikor az anyag már le volt digitalizálva, és a tulajdonos könyvtár visszavonta a megállapodást, és nem engedte ki a netre az anyagot - valószínűleg valamilyen jogi okok miatt. Nagyon vegyesen állnak hozzá a publikáláshoz az egyes tulajdonosok. Hogy mást ne mondjak, a Rádiótechnika folyóirat sincsen fenn. Valszeg a szerkesztőség ragaszkodik a saját közlési jogához, de ők meg nem közlik a régi számokat. Pedig egy fillér hasznuk nincs már a régi számokból. Én nem is értem ezt a gondolkodást.
Én is ácsingózom a Kunszentmártoni Híradó századeleji lapjaiért, de kénytelen leszek bemenni az OSZK-ba, ha olvasni akarom majd, mert az Arcanumon nincs fenn.
Ebben az időszakban két Hiba János élt, az egyik felesége Suska Veronika, a másiké Klement Veronika.
A Suska Veronika és Hiba János házassága:
Balassagyarmat,1875.05.09.
Gyermekei:
Mária 1873.04.12. Balassagyarmat. 1.férje Hlaszni Ferenc (Bp,1898.07.08., a házasság felbomlott 1903.06.02.) 2. férje Dömötör Imre
(Bp,1905.04.24.) Házassággal elismerve a bejegyzés szerint, mivel házasságon kivül született.
Borbála 1887.01.11.-1962.11.09. Balassagyarmat, 1. férje Csehő Imre (Bgy, 1893.09.03., ő elhunyt 1926.06.27.) 2. férje Nagy Jenő (Bgy, 1928., pontos dátum nincs, mivel nincs az FS-en anyakönyv)
János 1879.06.08.-1880.11.06. Balassagyarmat
József István 1885.03.15.-1920.07.13., 1. felesége Krizák Katalin (Bp,1908.02.23., 1910.07.07. felbomlott) 2. felesége Reucsan Erzsébet
(Bgy, 1910.08.04.)
Hiba János szülei Hiba János és Ivanics Anna, ő született 1851.01.28. Balassagyarmat (szerintem ő halt meg 1901.11.07-én, mivel a bejelentő Csehő Imre)
A Klement Veronika és Hiba János házasság:
Mohora, 1873.01.15.
Gyermekei:
István 1874.02.19. Mohora, elhunyt 1954.03.17. Szügy (Alsópetény ak.). Felesége Gonda Rozália (Szügy 1898.10.29.)
Mária 1879.06.16. Mohora, elhunyt 1911.10.01. Csesztve (Alsópetényi ak.). Férje Kis (Bali) Vince (Szügy 1904.10.18.)
Ennek a Hiba Jánosnak a szülei Hiba András és Dinka Veronika, ő született 1849.12.09. Balassagyarmat, és ő halt meg 1923.04.20-án Csesztvén.
Nem tudom hogy írtak e ilyenről egy korabeli újságban, de persze érdemes rákeresni hátha írtak valamit az ősödről, szerintem levéltári kutatásra lesz szükség, de írhatsz a levéltárnak megkérdezni hogy van e náluk e ilyen témájú anyag.
Az egyébként létezik, hogy egy újság egyáltalán ne legyen feltéve az Arcanumba? A 19-20. század fordulóján évtizedekig tutira volt egy Nógrádi Hírlap c. újság, az Arcanumon viszont a megyében csak a 2. világháború után megjelent lapok vannak fent. Vajon ez átmeneti, és idővel felteszik?
Igen, olyat az én felmenőimnél is láttam már, amikor az apa utólagos bejegyzésben lett odaírva, mert a házasság későbbi, mint a gyerek születése. Arra mondjuk nem tér sajnos ott sem ki, hogy ezzel együtt a biológiai apáról van szó, vagy csak a férj a nevére vette a nő korábbi, az esküvő idején már pár éves törvénytelen gyerekét.
A környékbeli és helyi anyakönyveket már egyszer átfésültem egyedülálló anyától született János nevű gyereket keresve az adott időszakban, és nem találtam senkit, de megpróbálom még egyszer.
Amit írsz a megyei levéltárról, azt csak helyben tudom megnézni, vagy esetleg az Arcanumon fent vannak? Ráadásul ez az ükapám vármegyei hajdú volt, szóval valamiféle hivatalos irata csak létezett. Reménykedem.
Amennyiben nincs Balassagyarmaton ebben az időszakban olyan házaspár ahol Hiba János a férj, ez a legvalószínűbb lehetőség, két különböző nőtől született fia egy évben és mindkettő János lett, akkor a 1851-es törvénytelen gyerekeket kellene megnézni ahol János a fiú neve és összevetni a keresztszülők nevét a házassági tanúkkal. Még eszembe jutott hogy a megyei levéltárban lehet olyan anyag ahol törvénytelen gyerekek kérik hogy felvehessék az apjuk nevét, én már láttam születésnél ilyen utóbejegyzést anyakönyvben, ahol beírták az apa nevét.
24 éves a házassági bejegyzés szerint. Tehát ahhoz is stimmel az 1851-es születés. Még arra is gondoltam, hogy esetleg leányanya gyerekeként született, aztán esetleg ugyanaz a Hiba vette a nevére, aki annak az Ivanics Annának is csinált Szügyben gyereket (az sem házasság, Ivanics Anna halálozási bejegyzésénél ott van, hogy ágyasa volt). Létezik, hogy valahonnan idejött egy idősebb Hiba János, aki nem házasodott, csak a környezetében sorban felcsinálta a nőket?
Amúgy most olvasok éppen egy könyvet amit egy helyi pasi írt az 50-es években a saját családja történetéről. Az ő dédapja például Kassán született, elárvult, és 13 évesen egészen Balassagyarmatig jött egyedül, itt telepedett le. Persze neki könnyű, mert megmaradt a történet a családi legendáriumban. De ha az én ősöm is valahol totál máshol született (már az idősebb Hiba Jánosra gondolok, akiről viszont sehol nincs se születési, se házassági), csak idejött, azt honnan tudhatom meg?
A halotti anyakönyvét kellene megtalálni. Az biztotos hogy 1904-ben még élt, bejelentő volt Kovács Anna halálánál, valószinű, hogy a férje testvére volt.
Elég bonyolult eset, nekem ez alapján az jön le hogy téves a 1944-es bejegyzés, összekeverték a másik Hiba Jánossal és az ükapád keresztelése kimaradt az anyakönyvből, szóval ő nem Hiba-Ivanics házaspár fia, hanem élt akkor egy másik Hiba János is Balassagyarmaton, azt kellene megtalálnod akinek nem Ivanics a felesége. A házasságnál milyen életkor szerepelt ?
Ti annyi rejtélyt megoldotok itt, hátha nekem is tudtok segíteni.
Dédapám szülei Hiba János és Suska Verona. 1875 május 9-én házasodtak Balassagyarmaton. A bejegyzés jobb szélén, a megjegyzés mezőben van egy 1944-es hatósági bejegyzés, miszerint a vőlegény szülei Hiba János és Ivanics Anna. Találtam is egy balassagyarmati bejegyzést, miszerint 1851 január 28-án született Hiba János és Ivanics Anna fiaként, az apát mint szügyi kocsist említik.
Megtaláltam Hiba János halotti feljegyzését is 1901 november 7-én öngyilkos lett, a feljegyzés szerint 50 évesen (tehát a kor stimmel). születési helye Szügy, a feleség stimmel, Suska Verona, a szülők viszont néhai Hiba János balassagyarmati napszámos, és anyja ismeretlen.
Nemrég találtam még egy halottit, ahol szintén Hiba János a halott neve, 1923 április 20-án történt a haláleset Csesztvén, 72 éves a halott, a szülők néhai Hiba János, és néhai Ivanics Anna, házastárs néhai ismeretlen.
Az is megfordult a fejemben, hogy esetleg az 1901-es bejelentés után kiderült, hogy sikertelen volt az öngyilkosság, és mégis élt 1923-ig, ennek viszont ellentmond, hogy dédapám 1910-es házasságánál már mint néhai Hiba János szerepel.
1. Lehetséges az, hogy házassági bejegyzésben téves az utólagos beírás a szülőkről, összekeverték a másik Hiba Jánossal? A születési évük elvileg ugyanaz.
Kerestem mindenhol, de nem találok másik Hiba János születést 1951-ből. Próbálkoztam már másféle helyesírással (Hyba, Chiba, Chyba stb. is).
A fentiek alapján nagyon úgy tűnik, hogy akinek a keresztelési bejegyzését megtaláltam, az pont nem az ükapám, hanem a másik. Nézegettem az összes anyakönyvet a környéken, de sehol nem találok még egy Hiba János keresztelést 1951 körül.
Köszönöm szépen az összes információt! Látszik sajnos, hogy minél előbbre tartok, annál több pontatlan név, elírás adódik.
Ezen a Pázmán (Pazman) Anna vonalon szeretnék továbbhaladni; de sajnos a házassági dokumentumban 1873-ban nem írták még be a szülők nevét...Pedig minden létező kombinációt kipróbáltam már itt a Fs oldalon. Esetleg tudnál még valamilyen iránymutatást adni?
Az 1890-es házaspárnak két gyermeke született, Anna 1891-ben (felső-stubnyai és szklenói anyakönyvbe is bejegyezték), és János 1894-ben. A család mindkétszer a Kolba majorban lakott. Az ő apjuk halt meg 1895-ben. Az 1900-as Sztraka-Daubner esküvőn a menyasszony a Kolba majorban élt. A férje címe a halotti anyakönyvben Felső-Stubnya 153., de szerintem biztos, hogy Sztraka az 1890-ben házasodó Daubnerrel esküdött meg. A másik család lakhelye többnyire Felső-Stubnya 119. alatt volt.
És menne meg egy kerdésem. Hromoda János (LCGV-RSD), Antalicz Ágnes férje, Tápiósülyben eltek. A házasságijukat nem találom, mert azok az évek hiányoznak, pedig a váci püspöki levéltárban is kerestem online. A halottiját viszont megtaláltam, 1911.02.04-én halt meg Tápiósülyben, ott azt írják, 69 évesen, es hogy Cegléden született, ezek szerint 1842 körül. Vegigneztem à ceglédi katolikus anyakönyvben, es miután ott nem találtam, a tápiósülyiben is, 2-3 evvel előtte es utana is, de nem találtam. Merre keressem szerintetek ?
A felsőstubnyai (Turócz vármegye, ma Horná stubna) Joannes Sztraka (LZTK-DK3) második feleségével nem boldogulok. Joannes Sztraka első felesége Anna Lettrich (LDVT-6K3) volt, aki 1900.07.16-án meghalt. A férje ugyanaz év 11.25-én újranősült, és elvette Joannes Feriencsik özvegyét, Anna Daubnert, aki akkor 28 éves volt, tehát 1872 körül születhetett. Van egy Joannes Feriencsik (GPSN-TZK), aki 1898. január 2-án halt meg, akinek feleségét Anna Daubnernek hívták. Van egy esküvő is ezekkel a nevekkel 1895.06. 03-án. Aszerint Anna Daubner 1875-ben született. A probléma ott van, hogy 1898 után is vannak ilyen házaspártól született gyerekek, tehát lehet, hogy 2 embert összemosok. Ráadásul nemcsak Felső-Stubnya, hanem a szomszédos Szklenó is szerepel mint helyszín...
Köszönöm, hogy válaszoltál ! Igen, az atyási születés nem biztos. Azért nehéz ezt az ágat kutatni, mert tényleg többször költözhettek, a román ortodox anyakönyvezés meg nem volt mindenhol elérhető. Ezért anyakönyvezték a halálozást Zsákán, noha a nagybajomi Móricz pusztán laktak.
Azonfelül à román anyakönyvek a 860-as évekig cirill betűket használtak.
Sokat haladtam előre a Familysearch oldal segítségével, de most megakadtam. Pazman Anna ük-ük mamámról szerettem volna adatokat, de már sehogy sem találok. Annyit tudok, hogy Horváth József volt a férje és a lányuk (üknagymamám) Horváth Rozália (1876-1945 ) Nagyatádon hunyt el. Valószínűleg a szülei is nagyatádiak, vagy környékiek lehettek. Van esetleg valakinek ötlete?
Amikor elkezdtem az anyakönyvi kutatást, volt egy rés a levéltárban őrzött egyházi anyakönyvek, amik 1895-el végződtek és a nagyszüleim születése közt, a polgármesteri hivatalban az anyakönyvi résznél megnézték a nagyszüleim születését és onnan tudtam meg hogy mikor születtek a dédszüleim, felajánlották hogy adnak anyakönyvi kivonatot a nagyszüleim születéséről.
Az anyakönyvi hivatalokban állítanak ki anyakönyvi kivonatokat elhunyt nagyszülőkről ? A szülők már nem élnek, igy egyenesági leszármazottnak számítok. A területileg illetékes hivatalban kell kérni? ( a születésit ott, ahol születtek, a halottit, ahol meghaltak ?
benedekel89: Ferenczy 1916. nov. 3. Dunaszentgyörgy, Hajdú 1935. ápr. 8., Dunaszentgyörgy. Az egyik családfa szabadon elérhető.
Borzasztoni: Szerintem három Alb Jánost vontál össze. 1, 1910-es születésű Ottlakán Mária férje, az ősöd. 2, Az 1913. február 2-án Gyula-Eperjes pusztán született, ő esett hadifogságba. A. Péter (az első vh. idején az albán hadszíntéren eltűnt) és Purzsa Mária fia. Születése: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GGBZ-94PG?i=8&cat=1005735
3, 1913. dec. 27-én született Gyulán a házassági anyakönyv szerint. Alb György és Körösladány Perszida fia volt és a szülővárosában lakott. A Katonahőseink adatbázisban van róla adat, 1944. május elsején elesett. https://iivh-katonahoseink.militaria.hu/kereses/lista
Igen, az Alb-Ottlakán házaspárt keresem. Valószínűleg a kiindulópontom volt rossz és az 1913-ban született Alb János a 'másik' és ő tényleg haza tudott jutni a hadifogságból, míg az 1910-ben született Alb János meghalt 1945-ben. Köszönöm a segítséget!
Felesége Ottlakán Mária (1909?) volt és két gyermekük született, Alb Mária (szül. 1932?) és Alb János (ifj, szül. 1938.07.17, Újpest)
Bár a fentiek alapján úgy tűnik visszahozták Debrecenbe, azonban sosem tért haza. Nagyon keveset tudtak meg róla a gyerekei (nem is nagyon kédezősködtek, illetve az anyjuk nem volt hajlandó beszélni róla, gyorsan férjhez ment újra), de elvileg szökni próbált a fogságból pár társával együtt és lelőtték őket. Hogy ez mikor és hol történt, nem tudjuk. Ami plusz adalék, hogy egy gyulai emlékműre felkerült a neve, mint hősi halott, szóval valami hivatalos feljegyzés valahol van erről, gondolom nem bemondásra vésték fel a nevét, illetve a gyermekei kaptak hadigondozotti ellátást is az 1994-es tv. alapján.
Viszont Alb Jánosról ezen kívül semmit sem találok, legalábbis arról arról akinek az apja Alb Péter, az anyja pedig Purzsa Mária.
Halál okának az van megadva, hogy "halottá nyilvánítattott", ami feltételezem, eltűnt katona esetében helytálló, illetve dátumnak 1945 július 27-e, éjjel 1 van megadva (eléggé specifikus). De lehet/valószínűleg (?), ez csak tök véletlen és tévút. Ráadásul az általam keresett Alb János 1947-ben még élt elvileg.
Van valami ötletetek, hogyan lehetne továbblépni? (Bocsánat a hosszú meséért, köszi annak, aki végigolvassa :))
Barátom családjával ugyanez történt - Kőműves-Kőmíves.
Mindenkit átneveztek kussban.
A gyerekek - a barátom és tesói - még el tudták intézni, hogy visszaadják nekik a születési nevüket, de az apjukat már a visszaváltoztatott névvel kellett eltemetniük.
És az egész ott kezdődött, amikor a II.vh után egy komcsi "felemelt" káder - aki írni-olvasni is alig tudott talán - szó szerint leordította az apjukat, amikor személyit igényelt, mondván miféle főúri csökevény az nála, hogy KőmÍvesnek hívatja magát!
A csatolt képen szereplő alábbi személyek pontos halálozási dátumát (hónap, nap) és a helyét szeretném, ha valaki felolvasná, amit az előfizetés hiányában takarnak!
Azért mondom, mert ezért a 2 adatért nem szeretnék évi 113 Eurót leakasztani a számlámról. Sőt egyszer már előfizettem olyan módszerrel, hogy a 14 nap ingyenes próbahasználat után visszakértem az árát e-mailben, és visszautalták nekem, korrektül jártak el ezzel kapcsolatban. Ezalatt sok adatot kigyűjtöttem, amelyeket nem találtam meg a FamilySearch-en, de 2 személy adatára szükségem lenne még, és én már nem szeretnék trükközni az előfizetéssel mégegyszer, hátha nem kapom vissza mégegyszer a levont összeget, mert szerintem ellenőrzik.
Hogyan tudnám megtalálni a dunaszentgyörgyi civil halálozási anyakönyvet 1907-1963-as időszakról, mert a Familysearch-en nem tudom megtekinteni, helyette azt írja, hogy: ez a tétel elérhető a FamilySearch központban, de mégsem tudom megtekinteni?
Segítséget szeretnék kérni a mellékelt képen az aláhúzott hely kiolvasásában. Nekem beletörött a bicskám. Talán valamilyen ....Keszi. Remélem valakinek ismerős lesz.
kardio1: Én akkor láttam, olyat, hogy az első házastársat írták be a halottiba, ha a másodiktól elvált. Persze nem biztos, hogy a Fülöp-Lupsán házaspárral is ez történt, mert a házasságkötés évét is eltévesztették (1904). A zsákai görög keleti anyakönyvből az 1893-95 közötti rész hiányzik, lehet, hogy akkor halt meg Lupsán Pál. A családfád szerint Lupsánék Mária lánya Zsákán hunyt el, de én úgy értelmezem (románul nem tudok), hogy a Biharnagybajomhoz tartozó Móric puszta volt a halál helye. Miből feltételezed, hogy Pál születési helye Atyás volt? János fia házassági bejegyzésénél a néhai apa lakhelyeként hivatkoztak a falura, és olyan sokat költözgetett a család, hogy nem zárnám ki azt sem, ott hunyt el és az volt az utolsó lakhelye. Czeglédinél arra gondoltam, hogy esetleg I. vh-s hősi halott volt, de nem találtam nyomát ennek.
Péter555555: A Vitézek albumában is benne van Cserkesz, már halottként, fényképe nincsen benne a könyvben. Az Adatbázisok Online első világháborús kitüntetési adatbázisában is benne van Cserkesz. A magyarorszag.hu szerint Kovács Rozália nem 1993-ban, hanem 1992. október 22-én hunyt el. A pécsi temető adatbázisa (Szolár Istvánné néven) ugyanekkora teszi a temetés napját.
Ha nem tudod a pontos dátumot megadhatsz tágabb időszakot.
A Cserkesz-Kovács házaspár gyerekeit nem fogod tudni megtalálni, mivel 1923 után születtek, így nem kutathatók az adatok. Meg ha kutathatóak, akkor sem biztos, hogy az FS-en megtalálható.
A házassági anyakönyvben megvannak a szülők nevei, pl. Cserkesz György apja János, az anyja Kocsis Katalin. A gyerekeik pedig:
Visszafelé az időben könnyebb keresni. Ha megvan a szülőpár, akkor a gyerekeit lekérdezed, és a legelső gyerek születése körül kell keresni a házasságot. Nem mindig házasodtak 9 vagy több hónappal előbb, van amikor "korábban" érkezett a gyerek.
Náluk az első gyerek Róza 1898 január 28-án született Nagyatádon, tehát 1897-ben, vagy előbb házasodhattak össze, valószinűleg Nagyatádon.
(Erre a keresésre nem adott találatot, tehát még nincs indexelve, ezt csak a képnézegetéssel tudod megkeresni.) Róza születésénél sok adat van megadva, hol születtek a szülők és hány évesek, könnyebb dolgod van.
Azt elárulod, hogy pontosan hogyan jutottál el ezekhez a dokumentumokhoz? Azért, hogy esetleg tovább tudjak haladni; különösen a Cserkesz-Kovács felmenők érdekelnének. Innentől már nehezebb lesz majd?
A segítségeteket szeretném kérni. Lupsán Ágnes (születési keresztneve Andronica volt) (a FS-on GJ11-66M) halálozási idejét keresem. 1879. november 22-én született Vekerden, román ortodox keresztelése volt. Az első férje Czeglédi János volt (házasság: 1907.november 20., Komádi). A férje 1926 előtt meghalt, de a halotti akvi bejegyzését nem találtam. Második házassága Szeghalmon volt 1930. január 11-én Fülöp Lajossal, aki 1956.július 23-án halt meg Vésztőn. Abban az akvi bejegyzésben szerepel az UB 5/1937 kifejezés, gondoltam, akkor halt meg Lupsán Ágnes, de se Vésztőn, se Szeghalmon, Gyulán, Komádiban, se Geszten nem halt meg 1937-ben ilyen nevű személy. Ráadásul Fülöp Lajos halottijában feleségként Lupsán Juliánna szerepel, Ágnes húga, aki Fülöp Lajos első felesége volt es még 1918-ban meghalt.
Egyébként a Lupsán lányok szüleiről is hiányosak az ismereteim. Magyar Anna halottija van csak meg, Lupsán Pálról meg semmi közvetlen. Van valami ötletetek, hogy merre induljak ?
A legjobban ők érdekelnek: Cserkesz György (?-?) és Kovács Rozália. (- 1993??) (Nem tudom, hogy pontosan mikor születtek és hunytak el. Kovács Rozália újra férjhez ment, talán egy Szollár nevű emberhez.).
Póhl István (1906-1987) és Fülöp Erzsébet (1911-1981) Ők mind Somogy megyeiek voltak, de nagyrészt Pécsen hunytak el (kiv. talán Cserkesz György).
Balázs János (1902-1981) és Váczi Katalin (1908-1937)
Schober József (1899?-1964?) és Póth Katalin (?1899-1980?) Ők nagyrészt Baranya megyeiek voltak, de innen legfeljebb a Balázs- Váczi dédszülőpár érdekel.
Na de az létezik, hogy két ember csak egy 1928-as halottin szerepeljen szülőként, egyetlen olyan keresztelési anyakönyv ne legyen indexálva, ahol szülőként szerepelnek? A születésiek már mind megvannak, nem?
Régebben töltöttem le, akkor még nem volt indexálva. Az meg sem fordult a fejemben, hogy az a csík fölötte a t áthúzása akar lenni. De legalább kiderült, miért nem találtam. Ezer köszönet a segítségért!!!
Nagy tudományosság nincs benne, de tettem egy próbát.
Feltételeztem, hogy a Schober Józsefnek lehettek testvérei, akik meghaltak, mert azok még bekerülhettek a nyilvános adatokba (a születésre több védett idő van meghatározva, mint a halálozásra).
Ez egyáltalán nem biztos, sőt, de Abaligeten van, ami Baranya megye, és esetleg a Schober József szüleit mutatja (. Ezeket a neveket kellene a nagyszülőnek megemlíteni, hátha beugranak neki.
Ugyanezt megcsinálhatjuk a többi névvel is, de csodát ne várjunk a Balázs névvel például...
A másik ötletem, hogy csináltasd meg a DNS tesztet, hátha kidob közeli rokont, otthonról csinálható, de drága, és persze nincs garancia, hogy lesz közeli rokon. Mo-n nem tudom melyik megy, nekem a 23andme volt, de pl a myheritage-nek is van, de még van egy-két, ami nyújt ilyen szolgáltatást.
Egyébként minden emléket gyűjts be, pl temetkezési helyek, adatok, emlékfoszlányok foglalkozásról, vagy keresztnévről, vallás esetleg, vagy helyek az országban...
sajna a törvény miatt ezt a szakadékot át kell ugrani.
Amit tényleg még lehet csinálni, hogy ha tudod a vallást, akkor esetleg megpróbálható néhány online is elérhető egyházi anyakönyv, de itt már nagyobbak lesznek a hiányok (vallástól függ, megyétől függ).
A Magyar Családfakutatók Egyesületéről (MACSE) tud valaki valami? Esetleg kapcsolatban van-e velük? Bármilyen véleményt, tapasztalatot, észrevételt szívesen veszek.
Köszönöm a választ, kissé túlzottan optimista voltam atekintetben, hogy megúszhatom a fizikai utánajárkálást. A gond az, hogy a még élők (nagymamám) se tudnak sokat.. Egyetlen születési anyakönyvi kivonatom van csak (egyik nagypapáé).
Köszönöm... akkor még jó, hogy nem fizettem nekik, nagy volt a kísértés, de éreztem valahogy az átverést és azt, hogy nem lennék vele előrébb, mint az Fs-sel.
Tulajdonképpen nincs lehetőség az FS-en "szerep" szerinti keresésre, de igazán nincs rá szükség: ha Balla Apollóniát keresek Suska Péter házastárssal, és az első tíz (vagy száz) találat mind Balla Apollónia keresztelés, házastárs nélkül, akkor ez azt jelenti, hogy nincs olyan találat, ahol Balla Apollónia házastársa Suska Péter. Ha volna, akkor azt sorolná először.
A MyHeritage-en nulla a magyar vonatkozású forrás. Ami van, az nagy csalás: pénzért felajánlják a FamilySearch-ről átmásolt adatokat. Ja, és egyformán "történelmi adat"-ként jelölik az anyakönyvet és a felhasználói kitalálmányt.
Ha ötvenes évekbeli házasság a legkorábbi adat, akkor még tárgytalan interneten keresni, mert abból még semmi sem nyílvános. Anyakönyvi hivatalban kell érdeklődni, mint egyenesági leszármazott.
Sziasztok! A familysearch-ön van arra valami módszer, hogy valakire csak adott minőségben keressek rá? Tehát pl. Balla Apolónia csak mint anya jelenjen meg? Vagy ha hozzáadok házastársat is, akkor csak azokat a találatokat dobja fel, amiben az házastársként szerepel a feljegyzésen? Suska Veronika ükanyám halottijában feketén-fehéren ott van, hogy a szülei neve Balla Apolónia és Suska Péter, de bármelyikre rákeresek, hiába írok be bármiféle szűkítőt, több 10 ezer találatot ad ki.
az a baj, hogy Mo-n van a kutathatóságnak egy határa, amit a familysearch is nagyjából betart, illetve vannak persze hiányzó adatok.
Ha ezt nem tudjuk megugrani, akkor más módon kell adatokhoz jutni. Közvetlen leszármazott adatait kikérheted az anyakönyvi hivatalból (kezd a szülők anyakönyvi kivonatával, abból megtudod a nagyszülők születési adatait, majd megtalálva a házasságikat, abból megtudod, a nagyszülők adatait, majd azokat megkeresed a házasságikat, meg a születeéseket, abból megtudod a dédszülők adatait, és így tovább...
A dédszülőknek legfeljebb a nevét és a születési évét tudom; fogalmam sincs, hogy hol és mikor házasodtak.
Nagyszülők esetén is hiányosak az adataim. Az egyik nagyszülőpár esetében 1954-ben házasodtak, viszont a pontos helyet már nem tudom: Schober József (1928-2021) és Balázs Ilona (1932-) Valahol Baranya megyében, mert nagymamám kishajmási volt.
A másik nagyszülőpár esetében jó eséllyel 1952-ben volt a házasság és Somogy megyében (Nagyatád környékén lehetett). Cserkesz Ferenc (1927-?2009?) és Pohl Erzsébet (1935-2003).
a dédszülőket, ha ismered, akkor kellene az ő adataik, név, születési hely, idő, mikor házasodtak és hol.
Ha ez nincs meg, akkor legyenek a nagyszülők.
amikor ez megvan, akkor meg kell keresni ezeket az anyakönyveket a familysearchen, nem csak a keresővel, hanem az adott település anyakönyveinek a "lapozgatásával", ugyanis nem minden adat van textben fent (kereshetően), hanem néha csak kép fájlban van, tehát ezeket másképp kell megkeresni...
Vannak polgári anyakönyvek is fent, ott lehet nézni a 1895 és 1920 közti születéseket, a házasságokat 1950-ig és halálozást is 1980-ig, Pest megye kivételével