A Wartburg görbíti a teret! :P Akkor szerinted mi magyarázza a sofőr fényárban úszkálását? Szerintem a Wartburgok produkáltak már több és nagyobb érzéki csalódásokat ennél. Tetőablakos lesz az. De ezt csak egy félig felülnézetes kép tudná cáfolni, vagy alátámasztani erről az autóról. :)
A fény beesési szögét figyelembe véve; hacsak nem baltával nyitották ki a Wartburg tetejét; a vezetőnek indokolatlanul rikítóbb a környezetéhez képest a látványa. Tehát; a tetőn fény kell, hogy megvilágítsa a boldog tulajdonost. :)
Hogy jöttem rá? Na; az egy viccesebb dolog. :) Már szinte mindent átnéztem oda-vissza; kicserélgettem mindent szinte; úszószintet állítgattam... Semmi, csak csinálja tovább. Aztán ma már eszembe ötlött a korábban felvetett kérdés, hogy rendesen funkcionál-e a tűszelepem... Kiszedtem; megnéztem és látom, hogy valami nagyon nem odaillő dolog van a bemeneti furatban. Kipiszkálom és nézem a formáját. Olyan volt, mint egy 1,5 mm-s fekete szaloncukor. Kiröhögtem saját magam, hogy mekkora ökör vagyok és tesztvezetés után megbizonyosodtam a hibaforrás helyes megállapításáról. :O)
Karburátor csere azért volt, mert nem akart rendesen gyorsulni. Gondolom, amikor kicseréltem az elmállott benzincsöveket is akkor szabadíthatta fel magát egy kis gumidarabka. Egy ék alakú kis gumidugó volt a hiba forrása. Mint egy gyufa fejének a fele se. Pont átengedte a benzint kis terhelés mellett, de nagy gázadásra már fojtott. De már ok minden! :)
A tűszelepben volt a bemeneti(menetes) oldalon egy részdugulás, ami teljes gázon a nagyobb nyomás miatt teljesen eldugította a furatot. Most már megy harmadikban a 110 is fulladás nélkül, vagyis csak eddig mertem neki nyomni... Korábban tartós 70-80-nál már fulladt. Szóval, happy end! Most már csak egy új kombinált műszer kell, mert az enyén Parlament; vagyis tönkre ment. :P :o)
Helló,légyszives segítsetek már.A hátsó ajtó belső kilincs szerkezetét hogyan birom kicserélni???Egy 1.3 kombiról van szó.A könyv letudja annyival hogy a bovdent kikötöm a két csavart kiveszem és hátrafelé kitolom.Na de az ablak üveg ott van.Legyetek már szivesek segíteni.Széthullot a szerkezet és a gyerek nem tud kiszálni :(
A börze az egész más. Bolhapiacon is lehet néha találni újszerű vagy új dolgokat töredék áron, de az nem azt jelenti hogy az csak annyit ér, inkább szerencsés véletlen, amire nem várhat az akinek rögtön kell a cucc :)
Hát nem akarlak elkeserítemo. de eléggé palira vettek, ha 13-at adtál érte. Én múltkor a lőrinci börzén 6500-ról alkudtam le 5000, zsírúj BVF karbit. Előtte 3000-ért vettem szintén vadiúj BVF-et.
A rudazati csuklók konstrukciója és elhelyezése miatt. Kormányváltórudazatot szerelsz : kezet kell mosni utána. Padlóváltórudazatot szerelsz : alá kell bújkálni a kocsinak, és csak annyira leszel tiszta rittyó, hogy utána a füldést petróleumban kezded, ultradermben folytatod ...
Ez egy zsír új porlasztó, 13 Mátyásban fáj és nem szeretném kicserélni! :D
AC-t tegnap vettem zsír újat, de még nem vettem rá magam a cserére. Holnap megyek egy másik kombi műszerért és akkor az AC-t is kicserélem. Aztán majd meglátom...
Akkor mást nem tudsz csinálni, minhogy szépen cserélgeted a részegységeket, elsőként az AC-pumpát. Ha megjavul, akkor a kicserélt kütyü a hibás. Második a porlasztó lesz. :-)
Megtörtént! Kérdőjeles a hasznossága... Ahoz képest, hogy valami kis ipari magyar szar; elég komplex. Nem tudom, hogy jó helyen sikerült-e megfúrni... :P
Mivel nem látok a motortérbe menet közben, így nem tudom biztosra. Szerintem a csatlakozási pontoknál eresztett a cső, mert a szűrő teteje volt egy kicsit benzines. Remélem én is, hogy megoldódik. Már a púpom tele van ezzel a fuldoklással! :(
Levettem a sapkát és úgy is fulladt teljes gázadásra... Viszont észre vettem, hogy a szűrőnél a nyélgázas tempónál biztosan elhugyozza magát a rendszer és most már azt is kivettem. Így még nem próbáltam, hogy befulladna-e. De már így is sokkal jobb a helyzet, mint volt. Remélhetőleg megoldódik a szűrő leszerelésével a probléma. Gondolom...
Egyszer nagyon gyorsan kellett reagálnom, mert pont ott eresztett a fehér Limómnál a benzin és akkor elég gyorsan megoldottam. :)
Sajnos a kis öreg, akié volt a kombim; egy ilyen utángányolt műanyag kisipari hulladék tanksapkát tett rá és azon szellőző nyílás nincs. Feltételezhetően feltörték neki, mert már a "lopás gátló" is bent van a betöltőnyílásban.
Semmi ilyen szándékom nincs az én kis Kombinátorommal! ;)
Azt az ürgét fogom megölni, aki mégegyszer azt méri mondani; minden előzetes háttértudás nélkül; hogy a Wartburg egy rajzszög egyszerű szerkezet! :)
Itt nem a Wartburg bonyolultságáról van szó. Minden autónál és motornál meg van ez oldva valahogy. Régii járgányoknál pici furattal a tanksapkán. Az újabbaknál egy szelepet vezérel az ECU és a szívócsőbe engedi a benzin elpárolgott gázait.
Simsonnál is ha eltömődik ez a szellőztető, akkor nem jut elég üzemanyag a porlasztóba.
Még a legmodernebb autók is szenvednek az ilyen problémától, ha jól zár a tanksapkájuk, de nem enged a rendszer be levegőt az elfogyasztott benzin helyére. Hiszen ilyenkor vákuum keletkezik a tankban, ami gátolja a benzint abban, hogy kijusson a tankból!
Próba erejéig azt is megcsinálhatod, hogy nem raksz tanksapkát a tanknyílásra. (persze ezt ne teli tankkal csináld!!!) Ha így jó lesz az autó, akkor a tanksapkád nem jó! Ha így sem jó, akkor más lesz a hiba.
Ott nehézkes a csere, meg a szennyezettség ellenőrzése is.
Csak annyit kell tenni, hogy ellenőrzöd a tanksapkán a szelelőnyílást, hogy ne legyen eltömve. Minden tanksapkán van ilyen kb. 1mm átmérőjű nyílás szerintem. De érzékeny tud lenni, én más forrásokból is hallottam erről, bár ez a probléma nálam még nem merült fel.
Mielőt betolod a kocsit a szakadékba, jelezd a fórumon terveidet, hátha valaki megvenné. :-)
Nekem is az AC-pumpa előtt van. Viszont ilyen esetben alacsony benzinszintnél és nagy melegben indítási nehézségek merülhetnek fel. Amennyire lehet, alulra kell szerelni.
A tanksapkád nincs eldugulva? A pici furat ami szellőztet. Meg én anno ugy is jártam egyszer,hogy az előre törő acélcső keresztmetszete le volt szűkülve. De akkor meg nem lenne mennyiség. Szerintem sapka. :-)
Ha még nem engedted le a benzintakot, akkor érdemes ezt megtenni. Persze, akkor célszerű, ha kevés benne a benzin. Ha másért nem, akkor azért, hogy kizárd ezt a hibalehetőséget is.
Tettem rá utólagos szűrőt az AC és a karburátor közé, hogy kiküszöböljem az újabb dugulás lehetőségét; de így is teljes keresztmetszetében folyik a benzin a gumicsőből. Szóval, nem tudom...
Zagy és víz nem tudom, hogy mennyi van benne. De egy párszor kiürült az a tank már... :P
Akkor okozott egy kis dugulást, de azóta egy másik karburátor van rajta. A fémcsövön ömlik a benzin, ha lehúzom a gumicsővet. Tehát; ott biztosan nincs dugulás!
Ha lehúzom az fém benzincsőről az AC gumi tápcsövét, akkor dől a fémcsőből a benzin. Ott biztos nincs dugulás! Ellenben ma szétszedtem az AC-t és szakadt volt a membrán... :/
Kicseréltem és lényegesen jobb a helyzet, de a probléma még mindig fent áll... Teljes gázontartást követően befullad.
A karbiról lehúzott tápcsőből teljes keresztmetszetében"dől a lé" alapjáraton? A tank környéke ellenőrzött és tiszta? Nem mondom, hogy ne vegyél tartalék szivattyút, de azt csere előtt mindenképp többször ellenőrizd , hogy tud e eleget szívni szerencsétlen...
Ez egy teljesen új karburátor, még nem volt autón. Szerintem OK a tűszelep. A csövek teljesen új benzincsövek. Ma lehet, hogy veszek egy új AC pumpát és akkor meglátom, hogy fent áll-e még a probléma.
Szerintem azért lehetnek köztes állapotok... Ha nem zár jól valamelyik szelep például. De az valószínű hogy a tank és az úszóház között van a probléma :) Tűszelep nyitott állapotban elég jól átenged? A csövek is jól átjárhatóak?
Mindenki, akinek ezt a lehetséges hibaforrást emlegettem azt mondta; vagy működik rendesen vagy sehogy. De akkor lehetséges, hogy nem 100%-s hatásfokon működik? Ha nagyobb a vákuum, akkor behányhat az AC hatásfoka?
Mi okozhatja a benzin úszóházból történő eltűnését? Elméletileg gyári szint fölé emeltem már az úszót, de nyélgázas tempónál befullad és csak szívatóval tud menni egy ideig; de aztán azzal is befullad... Bvf 40f karburátor; rudazatos gáz; "seggemkivanmárazegésszel" érzés; stb.
Mi lehet a gond?! Azon kívűl, hogy nem jövök rá és nem tudom megoldani...
Volt szerencsém olyan öreg szakikkal együtt dolgozni, akik még emlékeztek az Elektro-Barkasra. A savgőz valami elképesztő sebességgel rohasztotta szét a kasztnit. Az akkumulátorokat targoncával kellett cserélni, mert vagy 40 darab volt akkutelepként szerelve a B-oszlop mögött, a raktérben (persze ezzel a hasznos tér is csökkent, de ez a felére csökkent raksúly esetén már nem volt szempont), valamint a korabeli technika tényleg nem volt a mai szinten megbízhatóság szempontjából, ezért kísérletnek jó volt, de többre nem. Ja, és az akkumulátorokat a saját Járműtelepi akku gyártó üzemünk készítette a teszthez ...
Hoppá! Akkor hivatalosan 1981 Június 1-től volt a váltás a műanyag kilincsre, meg a többi dologra! Végre pontosan be lehet határolni :) Köszi a videót, tényleg jópofa, főleg, a lecsukódó csomagtér tető hangja ;)
Klubos autó volt (természetesen 1994-től), ha jól emlékszem, Dosticza Péternek hívták a gazdáját. Elő kéne túrnom a régi TWK-s fotóimat, hogy mi lett a 3 betű-3 számos rendszáma ...
Nagyon szépen köszönjük! :) :) A kiállítás abban a városban volt, ahol az autó "állomásozik", így nem volt nagy művészet kivinni a kiállításra. :) Egyébként igen, mindentől óvjuk, de ettől függetlenül azért óvatosan majd visszük ide-oda, hisz ez az autó azért készült, hogy örömöt okozzon nem csak nekünk, de annak is aki látja. :) Majd megbecsüljük, és csak akkor használjuk ha az időjárás is kegyes. Készül majd róla kis film is, ha minden jól megy.
"Hát de kérem, nem vak ez a ló, csak vakmerő" - gondolom ismered a viccet. :D Nem tudom mekkora akadályokba ütköznék, de a kommentedből arra következtetek, hogy igencsak nagyokba. Amúgy a Syrena R20 két fékkörös. Ettől még persze hitvány cucc, de nekem tetszik. :D
Olyan, mintha egy Trabant, egy Wartburg és egy Warszawa furcsa hármas románcából született volna. :D :D
Közel 3 év munkája után múlt szombaton bemutattuk a hajdúböszörményi veteránautó-kiállításon a piros autót, amivel még 2013-ban Lengyelországot jártam (talán még emlékeztek...). Talán meggondolatlanul vágtunk bele tesómmal együtt a felújításba, de ha már egyszer elkezdtük, becsülettel (és nem sietve) végignyomtuk lehetőségeink függvényében. Mondhatni teljesen megújult, bár vannak még apróbb részletek amiken javítani kell. De ezek többnyire már csak apróságok, és különben is egy igazi veterán sosincs készen. :D
Két fotó (egyik sem saját - olyat majd rakok fel később):
Nagyon nagy érdeklődés övezte, szó szerint százával érkeztek a dicséretek és az elismerő pillantások. "Pont olyan mintha most gurult volna le a szalagról", "Én ezt el sem hiszem.." stb. :) Persze az igazán hozzáértők, kedves barátaink, Tamás és Gergő látták azt, amit mások nem: apróbb-nagyobb könnyebben vagy nehezebben orvosolható hibák azért vannak, de ennyi munka után a lelkünknek már nagyon jól esett a tündöklő "új Wartburg" látványa. És a sok elismerés, valamint az, hogy a kocsi különdíjat is kapott a szakmai zsűritől. :) Büszke vagyok rá és boldog vagyok hogy ide is eljutottunk. 1 éven át szolgált minket mindenféle helyzetben és sose hagyott ott, majd 3 éven át tartott (és még tart) az újjászületése, megérdemelte. :)
A kocsi későbbi sorsa még eldől. (OT, vagy marad így - tesómmal még megvitatjuk, én nem vinném OT-re, ő szeretné. Attól tekintsünk el, hogy volt amikor az eladás is szóba került (felújítás közbeni mélypontok elérésekor), de a szívem mindig azt kiáltja, hogy "sohaaaaaaa" :D).
Szeretnénk megköszönni itt is a professzionális segítséget ami nélkül biztos hogy nem jutunk el ide és így: Gergő, Tamás, köszi szépen! :) :) (És folytatása következik...)
Kíváncsi lennék, ezt le lehetne-e papírozni itthon. Mert úgy látom, lengyel rendszáma van, szóval ott oké, de onnan behozva már lehet itthon nem engednék forgalomba. :( Mennyit töprengtem azon, hogy tudnék vegyeshasználatú Nysát behozni úgy, hogy valóban "használható" is legyen, de nem lett végül megoldása. Lehet egy ilyen utánfutó behozatala is megtörne a magyar bürokrácia zátonyán. Syrenát is szeretnék egyszer, de az lehet szintén bukó lenne (hacsak nem egyből OT-ra), hiszen talán nem is volt ilyen jármű nálunk forgalomban. Syrena R-20 pickup biztos nem.
Ha szemből nézve a gyújtásalapot eltekertem teljesen koppig balra az jár valami gonddal? Mert így most szépen jár az alapjárat; nem rángat alulról gyorsításnál és jobban reagál a gázadásra. Sajnos a nyélgázas fuldoklás nem szünt meg... Valami tömítetlenség lehet még mindig?
Visszatettem a megszakítóst és most már beindul, de még mindig csinálja a nyél gázon egy idő után befulladást. Mintha kifogyna a benzin a karbiból. Ha ráhúzom a szívatót, akkor magához tér egy időre; de aztán azzal is fulladni kezd... Mintha kiürülne az úszóház... Lehet, hogy az AC pumpa nem dolgozik 100%-s hatásfokkal?
Korábban említetted, hogy a jeladót nem tudod teljesen rátolni a kör alaplapra. Pedig annak egészen rajta kell lennie, különben nem kapcsolgatnak a hall jeladók.
Ha szemből nézed a motort, akkor a ventilátornak az óramutató járásával megegyező irányban kéne forognia. Ha jól értettem amit írtál, akkor neked is így van most.
Na; indító beszerelve és jól teker. Már csak az a kérdés, hogy jó irányba teker-e... Ha szemből nézem az autót, akkor az önindító az óra járásával ellentétesen teker és a motort az óra járásával megegyezően tekeri. Akkor ez most jó, vagy nem? Nem akar elindulni sem az elektromos gyújtással, sem a megszakítóssal!
Talán egy bronzkefe átrakásával megoldható (a kefetartón ki van alakítva a hely, legalábbis a Wartburg indítómotornál így van). Lehet, könnyen megúszható a dolog.
A kisalakú barna könyvben emlékeim szerint kb. 1978-ig benne van a változások története. Ennek vettem meg ebay-en egy újabb, (nekem sajna...) német nyelvű kiadását, amiben benne van vélhetően végig a változások története.
Értelemszerűen a kettőt összevetettem, és a hiányzó részt próbáltam pótolni magyarul. Ha jól tudsz németül, kimásolom 1978-tól a változások történetét az újabb könyvből, és javitgathatnád egy kis wartis közösségi munka fedőnév alatt. :-)
Erősen tört németség mellett anno fordítva. Most, hogy elolvastam németül az első könyvet - léghajók története - lehet újra át kéne nézni azt a fordítást hibagyomlálás céljából... :-)
A Trabi 601S-nek ugyanaz az önindítója, mint a Wartburgé? Leégett az indítómotorom és sehogy sem tudok hozzájutni Wartburg önindítóhoz! Megbeszéltem már egy sráccal, de még mindig nem adta fel futárral... :/
Nem nyert... :) Amúgy, ha úgy lenne helyem, ahogyan nincsen, egy gyártás végi szélesfutós-ötgangos 120-ast még simán bevállalnék. Csak ahogyan Csikós írta a legutóbbi Alfás cikkében: viszonylag gyorsan eljutnánk a válás kérdéséig... :)
2300 forint miatt ne várj egy hónapot sztem, mert addig bármi lehet. Ugyanez volt nekem is a pirossal, de miután lehúztak még a kb55 rugós átírási teher mellett további 2300-ra, egyből visszakerült. Megjegyzem: eddig azt tudtam, hogy a kötelező megkötésével, illetve adás-vételnél automatikusan visszakerül a forgalomba a jármű, az ideiglenes kivonás csak a fedezetlenségi díj kivédéséhez kell. De amilyen pitiáner szarrágó ingyenélő selejtes nímandok gyülekezete a magyar államigazgatás, ez sem így van: pluszban kérni kell az ideiglenes kivonás megszüntetését (kétezer-háromccáért) hiába, hogy névre írtad és kötöttél kötelezőt. Sőt, még úgy is, hogy levizsgáztattad. De olcsó kurvák ezek... költsék a gyerekük temetésére, akkor talán kihalnak egyszer.
Csak egy adalék: ezt a bizonyos jövő hónapban átírható autót is műszaki nélkül vette meg a jelenlegi tulajdonosa. Bevonták a zöld forgalmit, amin az eladó szerepelt, és az új gazda kapott egy "Hatósági bizonyítvány" - t, amin szerepel az autó összes adata, és a forgalmi adatainál annyi van, hogy "Bevonva". Szóval, így akár még működhet is...
Nincs köze... :) Igazából a jövő hónapban tudom csak névre íratni, akkor fog lejárni a 6 hónapos kivonása. Addig meg mit posztolgassak más autójáról fotókat? Majd ha hivatalosan, papíron is az enyém, akkor lesz egy rakás kép beillesztve, addig nem. Csak ennyi az oka a tartózkodásomnak.
Csak éppen arra jártam, ezeket inkább Billzzz oldalán nézegetném, vagy a Hogyan tovább? könyvben :) Nekem ami feltűnt (mint izzóbarát), hogy azt írja hogy '78-tól H4-es izzó volt, ami igazából kb. 83 lehetett, de Sihuhu gyűjteményében biztos benne van hogy mikor váltottak.
Megveszed, átíratod, és azzal a mozdulattal ki is vonatod ideiglenesen a forgalomból. Ez fél évre szól, hosszabbítható. 2x 2300 Ft. évente, de nincs biztosítás és nincs adó.
Mondjuk ez várható volt, ettől sokkal csúnyább Wareszok keltek el mostanában ilyen árkategóriában. De azért jó tudni, hogy nem törik össze. Gratulálok neked is, és az új tulajnak is.
Teljesen legálisan gondoltam, a nevemre kerüléssel és utána valahogy kivonással, mert csak be akarom rakni a nővérem udvarára és otthagyni, hogy papírozhassam a másikat és azt is vissza lehessen helyezni, egyszer. Másképp nem is tudnám, nem?
Nem gond dstr, "beleugathatsz", főleg, hogy úgy van, ahogy írod.
Köszi twk a műszaki infót, gyorsan le is mentem :D
Nagyon titokzatos vagy ezzel a projektautóval:-) Van hozzá köze a hét elején egy estére feltűnt hirdetésnek, amiben 2 autót hirdetett valaki 2 kilóért, valahol a Rákosokon? Akármi is az, sok szerencsét hozzá.
Értesítem a kedves márkatagokat,hogy a neptunblau waresz filmes törése elmarad. Új gazdára talált egy wartburg szerető fiatal srácnál. Szerelem volt első látásra,nemsokára könnyes szemmel együtt falják majd a kilómétereket.
""idejében be kell szereznem mindent, hogy egyszer feltámaszthassam (papíros alváz). Évek múlva állnék neki."
Ez rendben van, de akkor hogyan kerül le a nevemről a rendszám és a forgalmi? Mert ez lenne a lényeg. Ezért mondtam (írtam), hogy bontós árban, de csak adásvételivel."
Ne haragudj, hogy harmadikként beleugatok, de ha fel akarja támasztani a pirosat, akkor mindenképp szüksége van a papírokra, azt meg gondolom nem adod oda adásvételi nélkül. Számomra egyértelmű, hogy szerződéssel szeretné megvenni (még a papír nélküli pirosat is úgy vette meg tőlem, pedig én nem ragaszkodtam hozzá), és át is íratná. Az átíratáshoz nem kell műszaki vizsga, ráér évek múlva is a kasznicsere.
Igazából 10-es, 13-as, 17-es és 19-es (csillag-)villás kulcsokról beszélünk, mint szerszámkészlet. Hátul lekötöd az utolsó hangtompító dobot, kiszereled a pedállemezt (előtte leveszed a pedállapokat imbuszkulccsal), kiszereled a kézifékkart (a sasszegeket kiveszed a csapszegekből, és felfelé kiveszed az utastérbe a kart), körben kicsavargatod a 10 darab kasztni-alváz összekötő csavart (2-2 a küszöb elején-végén, kettő a hátsó ülés alatt, kettő a hátsó rugó mellett, kettő az első lengéscsillapító mellett), leszereled az első lökhárítót, leengeded a benzint-hűtővizet (én addig is csavarozgatok, ameddig a víz csurog, így gyorsabb), elektromos kábelek (generátor, akku kábelek, tolatólámpa, fékgomba, vízhőmérő, gyújtó trafók zöld kábelei), hűtőcsöveket lekötögeted a hengerfejről, váltó rudazat, gázbowden, kormány hardy tárcsa, és nagyjából ennyi. Meg 6 ember, aki segít emelni.
"idejében be kell szereznem mindent, hogy egyszer feltámaszthassam (papíros alváz). Évek múlva állnék neki."
Ez rendben van, de akkor hogyan kerül le a nevemről a rendszám és a forgalmi? Mert ez lenne a lényeg. Ezért mondtam (írtam), hogy bontós árban, de csak adásvételivel.
Nem cseréltem még. Nem értek hozzá, szerszámom lehet lenne is talán, de szakértelmem nem. A koncepció az, hogy egyre nehezebb a Wartburg vásárlás jó áron, idejében be kell szereznem mindent, hogy egyszer feltámaszthassam (papíros alváz). Évek múlva állnék neki.
Nem bántásból mondom, de félek tőle, hogy egy ilyen élére állított alváz azon a szent helyen fog derékig besüllyedni az anyaföldbe, magára rántva a kerítést, amihez 15 éve hozzádrótozták. Inkább add el valakinek, akinek most van rá energiája, neked meg ott a '76-os, ha épp kockawartburgot akarsz építeni. Aztán ha már minden készen van (ház, maradék hobbi- és járós autók, idegrendszer...) és hiányzik még egy autó ... á, ilyen úgysem lesz.
Szerintem azért nem kell kétségbe esni egy bódécserétől. Nem egy délelőttös mutatvány, de értelmes idő- és energiaráfordítással megoldható. A bowdenes gázpedál megy kábelköteg nem igazán lehet akadály, jelentéktelen apróságok. A kasznibakot nyilván át kell gondolni, de ha szétszereléskor kiszakad a helyéről, akkor azt a küszöböt ki kell foltozni vagy cserélni. Úgysem rakna fel az ember egy olyan bódét, ami épp szét akar rohadni. A szín meg aztán tényleg tökmindegy, némi adminisztrációval megoldható.
Annyira nem kell, mert mondom, helyhiány van, illetve lesz. Kalos megy, projekt-autó jön (még nem akarom taglalni a mibenlétét, csak akkor, ha tényleg itthon van, névre írva, addig babonából semmit se ... csak hárman tudják a részleteket, PiZo, WDénes és Bagor1, a többiek majd időben), a CB 400-nak is mennie kell, mert hiányzik a Kalos ára a tető költségvetéséből, szóval most még egy 353-as élesztés a legutolsó dolog, ami hiányzik az életemből.
... még valami: az autóm fehér, a drusza bácsi autója meg piros emlékeim szerint, bár ez még a legkevesebb: műszaki vizsgán átírják a színt az adatlapon, és a forgalmi cseréjekor már azt a színt írják bele az újba ...
Távol álljon tőlem, hogy megbántsalak, de cseréltél már Te karosszériát? Nem egyszerű történet ... Oké, hogy papíron csak tizen-egynéhány csavar, meg kézifékkar ki, meg hátsó dob leköt, és már emelkedik is, de azért még én is háromszor meggondolom, mire belefogok. Kérek még pár nap türelmet, addig eldöntöm, hogy hogyan tovább. Króm elejűhöz amúgy is kérdéses, hogy jó lenne -e? Milyen évjárat? 1979 utáni kerek kasztni-bakosnak kell lennie (az meg elég esélytelen, hogy a küszöbben a négyszögletes bakot kicseréld az újabbra, mert a kiszereléskor hozná magával a küszöb környékét), bowdenes gázpedállal, a kábelkötegnek meg beépített szabályzós generátorosnak. Bár, ha a töltésjelző kék kábelét megtoldod, hogy leérjen a generátorhoz, akkor a régebbi köteghez is lehet az újabb generátort szerelni ...
dstr topictárstól vettem egy alvázszám nélküli, papírok nélküli krómelejűt. Elsősorban alkatrésznek, de felmerült bennem, hogy fel kéne támasztani, csak nehéz papíros alvázat találni. Ugye a te autód papíros alváz, tulajdonképpen, ezért merült fel bennem, hogy megvenném. Végülis, ha te vennéd meg az enyémet vagy ha én a tiédet, mindenképpen egy autó lenne előbb-utóbb a kettőből! :D
A helyére érkező autó mozgatását sikerült baráti segítséggel megoldani de köszönet a felajánlásért. Addig úgyse jöhet haza, amíg építkezünk (augusztusban kell átvetetnünk a tetőteret az illetékesekkel), ezért sikerült fedett helyet is szerezni hozzá. A szétrohadt 353-asom sorsa meg még képlékeny ... szóval elég nehezen "engedem el a kezét". Felmerült bennem is az a megoldás, amit PMobil Jani javasolt, hogy élére állítva csak az alvázat és hajtásláncot dugjam el egy csendes sarokba, a bódét meg aprítsam fel. Ha 15 forint/kg, hát annyi, nem tudok vele mit kezdeni. Még alszom rá néhányat.
Van 2 zárt (koffer) ês 7 platós egy cimbimnél. Többülésesről nem tudok én se. Ö 180 ért vette egy szódás öregtől. Persze fel kell újitani őket de mind komplett.
Eladó Framo jelen pillanatban még aranyárban sincs Magyarországon :-( Amik voltak pár évvel ezelőtt, azok is platósak voltak kivétel nélkül. Zártat nagyon rég nem láttam (több üléses pedig nincs is szerintem Magyarországon). Németországban vannak eladó Framok, természetesen drágábbak mint a Transok.
Ilyen szépeket is? Amikről eddig én hallottam (egyik fórumtársunk is szerepelt), ott kb. menthetetlen állapotú Wartburgot, Kispolszkit törtek össze, ami csak külsőre nézett ki úgy-ahogy jól. Az azért más. (Persze azért olyan is akadt aki azt is sajnálta.)
A Trans-ot szerintem felejtsd el, pár éve elkezdődött egy ilyen Trans-hiszti, és azóta a roncsok is aranyárban vannak.
Hát ha tudnád hányat törnek össze egy év alatt. Sokkal régebieket is. Sajnos ez van én nem gyűjtő vagyok,persze én is jobban örűlnék ha valaki szeretné és vigyázna rá. Ha valaki esetleg cserélne egy trans változatot tartanék otthon.
Solct kolléga a Petrilla műhelyt említette Nyíregyházán. Nekem nincsenek túl jó tapasztalataim velük kapcsolatban :-( Legutóbb egy léghűtéses dízel hengerfej felújítása két nekifutással két hónap után sikerült. Hozzá kell tennem, hogy másodjára jó lett.
Na most akkor felfúratni, vagy kompletten felújíttatni kellene azt a blokkot? Olyan mestert, aki blokkot fúr és hónol jó minőségben, olyat tudok. De ő egy csavart nem húz vagy lazít meg.
Szegény... Bár az elölhűtősöket nem kedvelem annyira, szerintem ez nagy hiba volt amit csinált vele, mert eredeti állapotában sokkal szebben nézett ki. Még az a műanyag dísztárcsa is illett hozzá.
Tudja valaki amúgy, hogy hol érdemes motort felfúratni? Azaz hogy van-e olyan műhely, ahol valóban megbízhatóan és normálisan dolgoznak és erről van pozitív tapasztalat is? Több motorra is aktuális lesz lassan és most már semmiképp nem szeretném a véletlenre bízni, mert nagyon meguntam a szerencsétlenkedést hozzá nem értő szakikkal. Volt aki már telefonba is olyan hülyeséget mondott, hogy inkább megköszöntem a lehetőséget (elkezdte ecsetelni, hogy a lepörgéshang normális a Wartburgnál, hiszen a felső hajtókar tűgörgőinek jót tesz ha össze-vissza tudnak mozogni, úgy megy be az olaj....). Máshol meg szépen úgy rakták össze hogy kérés nélkül meghónolták még a tűrhető hangú motort (csak főtengelycsere volt a feladat) és erről persze utólag szóltak csak (tesóm autójának azóta is van egy kis lepörgéshangja). Nyilván én is hibás vagyok, de már kóklereket nem szeretnék gazdagítani. Elsősorban tapasztalatokra lennék kíváncsi. :) Köszi előre is!
Aha. Nekem is ajánlgatott már autót, de nem éltem a lehetőséggel. Személyesen ismerem, szoktam vele összefutni, de mivel rossz tapasztalatom nem volt, csak hallottam-ezt azt gondoltam csak úgy rosszat nem fogok írni róla (ezért is nem írtam nevet). Amúgy ebből a történetből szerintem nagy bukóval szállít ki. Szomorú történet. :(
A srácról: Pásztor János a neve, és nem egyesek szerint, hanem a rendőrség szerint is jelenleg is sok nyitott ügye van, mind 50e ft alatti üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt folyik ellene eljárás...
Ma tanúja voltam egy újabb Wartburg pusztulásának. kezdetben volt ő (2010-es kép): Aztán elkelt és megvette valaki, aki használta, majd az miután az első ívek megindultak, kijavította, szürke alapozóval megfestette és úgy meghirdette nem is olyan régen (kb fél éve). Egy debreceni gyerek vette meg, aki eléggé híres-hírhedt a FB-on, sokan kerülik (egyesek szerint kétes üzletei vannak). Én találkoztam vele többször, velem mindig normális volt (igaz nem is üzleteltem vele), de tény hogy gyorsan futnak a kezei közt az autók és sajnos ez is kiszaladt a kezéből hamar. Hátulhűtőssé faragta: (A sprayvel telibefújt motortér és felnik azért ütnek) Majd elkezdte árulni, előbb 100 ezer fölött, majd 80 környékén, végül 60 körül (mindez 1-2 hét leforgása alatt), ma pedig a bontóban találkoztam vele. Állítólag viszik tanyára járós autónak munkásbrigád számára. RIP szegény Wartburg. A gazdája gondolom beleunt. Kár érte.
Vagy elfelejtették levenni, vagy annyira vállalhatatlanul szar műszakilag, hogy még az aránylag jó kasztni meg a turistaság se elég vonzó. Pedig amikor kedden reggel beszéltem vele, addigra már vagy tízen jelentkeztek állítólag...
Mi a baja az autónak. Átveném ötvenér kölcsönadásival, vagy résszletre. De csak ha van rajta vonóhorog? Ötvenér indulok érte azonnal, de nagyon mesze van sajnos.
Érdekelne esetleg valakit 3 db (jobb első, bal és jobb hátsó) krómkilincses limo ajtó, 73-as Neptunblau (de már egyszer újrafestett) színben? A jobb első ajtó horpadt, gittelt, a sarka lyukas, a hátsó ajtók viszonylag tűrhetők. Nekem útban vannak, úgy hogy ha nincs rá érdeklődő jövő héten viszem a MÉH-be.
Mivel 15 Ft/kg a lemez ára, ezért ingyen elvihetők, csak gyere érte, max hozzál egy doboz citromos sört cserébe.
Igen kedvemre való Eh tourist parkolt ma a hősök terén. Azt sem merném biztonsággal állítani, hogy nem az általam 3 éve "ott hagyott" győri gép. Mert -azt hiszem- annak is volt A, Y és talán N karakter a rendszámában. Remélem, szép jövő áll előtte és a gazdája előtt!
Eladósorba került egykori apósom egykori Waresza. 1990-es, 1,3-as, kombi. Nem egy múzeumi darab, de nem is egy agyonhajszolt melósautó. Ami a fő előnye, hogy végig ismert az élete:
1990-2008: Apósom tulajdonában volt, és került bele összesen 28 ezer kilométer. Ekkor volt egy törése a bal elején, meg sok kis karcolás, horzsolás, ahogy nagypapás autóhoz illik. :-) Eleinte garázsban, majd fedett színben lakott.
2008-2016: A család egy idős barátja vette meg, de most lecserélné egy Suzukira. Itt már használták rendesen, kb. 150 ezer km van most benne. Egy sárvédő csere volt egy baleset miatt.
Vannak rajta már rozsdásodások, de a vizsgán most még átmenne így (május végén esedékes). Kuplungcsere most volt rajta. Árat még nem tudok, képek hamarosan lesznek, bár nem akarok hirdetési fórumot csinálni a topikból, mert én is utálom, ha más ilyenekkel tojja tele a "saját" topikjaimat. Mindenesetre a topikot olvasok, a címem a nickem mögé egy 2, aztán index pont hu.
Nálunk Gödön van egy ilyen lehetőség: B kategóriával vezethető zsírúj 3 személyes Iveco tréler 24 órára 24 ezer forint, plusz 150.000.- kaució. Én ezzel akartam felhozni a pirosat Kardosról, de aztán találtam Újpesten egy kölcsönzőt, ahol szombat du. 3-tól hétfő reggel nyolcig adtak egy kéttengelyes Anssens utánfutót 8.000.- plusz 40.000.- kaucióért.
Zoli, a szívem szakad meg ezért az autóért. A két kezem munkája, benne van másfél évem, és minimum két rendes Wartburg ára pénzben. De elkövettem azt a hibát, hogy napi használatba fogtam, valamint nem olyan anyagokkal és emberekkel intéztem a fényezést, mint kellett volna. Tehát rengeteget tanultam az esetből, csak kicsit sok pénzbe került. Még a hónap végéig eldöntöm, mi a sorsa, de még egyszer leírom: nem tudok 3 Wartburgot tárolni. Kettőt még eltűrnek, a három már sok. Az, hogy levágjam a bódét róla, mert az konkrétan menthetetlen, és elvigyem a MÉH-be, az alvázat meg motorral-váltóval együtt nekidöntsem a kerítésnek, az még egy egérút ennek az autónak, de egyelőre örülnék annak is, ha a '76-osomat el tudnám kezdeni. Ilyen kockalámpás-orrhűtős még azért akad, akár egy tisztességes fényezés árának a feléért is.
Nem. Már a helyére jövő projekt-autónak is hosszas levelezés után tudtam csak helyet szerezni egy 2/3-ig telt épületrészben, és csak augusztusig, aztán el kell hoznom onnan.
Ez is opció, de mint mentőöv szerepel csak a tervekben. A párom is kérdezte, hogy "most tényleg odaadnád 20 ezer forintért?". Ennyit apám kapott az ötgang-váltóval szerelt kocka Ladájáért, tehát nem táplálok olyan illúziókat, hogy 15-nél többet kapnék érte.
Ha működik a kocsi (van fék is), akkor háromezervalamennyi az útvonalengedély, emlékeim szerint 3 napig járkálhatsz vele. Nem kell műszaki, csak ne legyen életveszély. ;-)
Rendes vagy, de erre minimális esélyt látok. Hacsak nem olyan szar, hogy senkinek nem kell miután megnézte még olyan olcsón se, de ez elég valószínűtlen :D Ha írsz privát üzenetet, akkor megmutatom hogy melyik az ami aktuálisan izgatja a fantáziámat.
A zsiványságra ezeknek mindig van eszük! Ez szinte a vérükben van! Sajnos; engem is megszívatott egy... Bár; ez az én hibám is! Minek kellett nekem eladni?! :P :o)
Ezt abszolút megértem! Én is szerelmese vagyok a hátul hűtős kombiknak. Én annyival kiegészíteném, hogy szigorúan kormányváltós!!! Nekem a Wartburg egybeforrt a kormányváltóval. Anélkül el sem tudom képzelni, hogy kellene egy is. Hmmm... hmmm... hmmm... Most már ideje lesz rendbe szedni a '75-sömet. Illene.... :P :)
Érdeklődés ként írtam neki, majd elválik a válasza... Ha meglesz még, akkor lepasszoljam neked? Kellene? Nekem itt van a '75-s kombim is és arra is kell még költenem egy valag pénzt. Még egy pénztemetőbe nem fognék! Bár; az is igaz, hogy ennek nincsenek a vételáron túlmutató anyagi vonzatai... Csak amit ráköltenél!
Úgy néz ki, hogy ha valaki adna neki 50-et, akkor megvárná szívesen, azok alapján amit beszéltem vele. Csak én nem akartam neki ígérgetni, amíg nem láttam hogy mi a helyzet. De azóta talán már el is kelt.
Amúgy meg; nincs kizárva, hogy megpróbáltak ebből a korábbi húszból is "lecigánykodni". Amikor eladtam korábban a fehér limómat, 55 ezerről lenyonta először a kis cigánygyerek 50-re; majd még itt is lelejmolt belőle háromezret! Én meg 80 ezerért vettem vissza tőle, úgy emlékszem... Jól járt velem! A kis kancsó... :D
Adnék neki 50 ezret is, csak ne adja el! Ezzel jelentősen beljebb lennék a nagypapa emlékautó projekttel. De; ha Klementina1-nek jobban kellene, átengedném neki.
Nehéz döntés elé kerültem: meg kell válnom a DHY 985 rendszámú 1987-es 353-asomtól. Jön helyére másik jármű, és 3 Wartburgnak már nincs hely a kertben. Május végéig tudom tartogatni az autót, aztán könyörtelenül bontó a sorsa. Van rajta 4 db elfogadható állapotú téli gumi (a nyári kerekei nem eladók ... semmi pénzért ... ), hivatalosan vonóhorgos, elvileg kulcsra indulna, ha összeraknám a gyújtását, és kapna benzint. A bódéja halott, kell rá egy szekrény, meg két jobbos ajtó, a balosok még jók. Sárvédők minimális lakatosmunkával menthetőek. Azért teszem fel a fórumra, hogy később ne legyenek ilyen "jajj, pedig tudtam volna vele mit kezdeni!" hozzászólások. Két feltétel van: adásvételi, hogy lekerüljön a nevemről, és el kell vinni a kertből. Mindezért kérek egy bontós árat, hogy mégse ingyen adjam oda, tehát 15 ezer jó magyar forintért vihető. Nagyjából ez a 4 kerék ára, a többi hozzá az ajándék. Május végén elszállíttatom, tehát utána reklamációt nem fogadok el.
Igen, ilyet, de ennek már lőttek... :( Rendes csóka a tulaj, betartja a sorrendet hogy ki telefonált előbb, és már 3 valaki is rárepült. Az, hogy odamenjek nepperekkel hadakozni, meg nem az én stílusom.
Prága, 2016. május 2., hétfő (MTI) - Trabant Múzeum nyílt hétfőn Prágában abból az alkalomból, hogy a szocialista évtizedek egyik legnépszerűbb személygépkocsijának a gyártását 25 éve hagyták abba Németországban.
A prágai Trabant Múzeumot egy volt autószervizben alakították ki, és több tucatnyi Trabant látható benne, gyakorlatilag az összes modell megtalálható a kiállításon. Az egykori Kelet-Németországban, Zwickauban gyártott, kétütemű motorral felszerelt, műanyag karosszériájú személygépkocsik bemutatása az elődnek számító P70-es modellel kezdődik és az utolsóként gyártott T1,1-es Volkswagen-motoros modellel fejeződik be. Német kimutatások szerint a Trabantokból összesen 3 096 099 darab készült. A legismertebb 601-es modellből több mint 2,8 millió. A múzeum működtetői azonban nemcsak a gépkocsikra összpontosítottak, hanem bemutatják a "Trabihoz" fűződő korabeli kultúrát is, elsősorban az akkori használati tárgyakat a kempingfelszerelésektől a legkülönfélébb konzervekig, amelyeket a kirándulók vittek magukkal. A látogatók megismerkedhetnek az egykori Német Demokratikus Köztársaságban gyártott gyermekjátékokkal, elektronikával, kozmetikumokkal, élelmiszerekkel, szeszes italokkal és üdítőkkel. A múzeum falait több tucat korabeli plakát díszíti. A múzeumban bemutatják a Trabantok gyártásának módját is, ami technikai érdekességnek számít. A hozzáférhető dokumentumok szerint a Trabant elődjének számító AWZ P70-es modellt 1953-ban az akkori Karl-Marx-Stadban (ma Chemnitz) fejlesztették ki, a nulladik sorozat első ötven darabját 1957-ben gyártották le. A sorozatgyártás a következő évben indult be.
A hétvégén a könyvekben nem találtam rá karbantartási előírást, pl. időszakonkénti olajcsere, ellenőrzés, utántöltés, stb. - bár amilyen gyorsan mennek tönkre az utángyártott gumiharangok, talán erre nincs is szükség...
Megbontottam a kopott féltengelyeken a kardánok gumiharangjait. Az látszott, hogy régen volt bennük olaj, de hogy hová tünt az idővel az olaj belőlük, az jó kérdés, merthogy nincs a gumikon luk, ill. kivül rajtuk olajfolyás.
Amíg nem kél el a drágán beárazott kocsi, addig is áll a tőkéje a kocsiban, azaz nem forog, nem termel. A tőke forgási idejét ezért optimumra érdemes belőni. :-)
Akkor ott anatómiai hibája van a körhagyónak, ami emelgeti a megszakítók kalapácsát. A hall jeladó jelét a mágnes már nem tudja 2...3 mm-nél megszakítani.
Tudom, de miután kicsit meghajtottuk jellemzően kevesebbet füstölt és szemhunyással átment. Mérve szinte mind katasztrofális eredményt adott. Tényleg csak a leggázabb darabokat húztuk meg és küldtük el javításra. Ha kellett, akkor állítottunk gyújtást, légszűrőt is kicseréltük de ha ez sem segített akkor szakműhelyhez irányítottuk további hibaelhárításra. Rendszeres hiba volt a városi üzemben eltömődő kipufogórendszer. Kicsit ki lehetett kormolni- főleg nyáron- egy padlógázas hajtással, de néha ez sem segített.
Így van. Lassan érdemes lesz kiválasztani a 4T-nket is, mielőtt azok is irreálisan megdrágulnak. (Van valakinek esetleg 2 db ép C-oszlop szellőzőtakarója eladó? Limóra kellene.)
A "megmentés" egyébként is elég viszonylagos dolog... Valaki szerint a szomszéd kertje helyett a saját kertben rohasztás is megmentés, valaki szerint meg a szabad ég alatt tárolás minden egyébtől függetlenül is már "bűn".
Annyira bírom ezt a "megmentve" fordulatot mostanában a hirdetésekben. Ugyanolyan béna fordulat, mint pl. az "ikonikus". Lehetett volna helyette inkább: "első tulajtól megszerezve/elhozva tízezerért-kanna borért/behúzva". Ha megmentette, minek árulja? Honnan tudja, hogy fog vele bánni az, aki tőle megveszi "fix 100.000.-ért"?
Itt laksz valahol? Mert én itt sajnos nem találkozok velük. Nézd csak meg a hírdetéseket. Az utakon a sajátokon kívűl nem nagyon látok Wartburgot 1-2 2T pár 4T aztán semmi. A gyűjtőknél van pár darab, de aztán semmi.
Nem sajnálom én! De nekünk is jobb lenne, ha elérhetőbb áron jutnánk egy jobb állapotú Wartburghoz és a görénynek is több jönne, ha a többet kevesebbért elvet vallaná. Ez logika, ami nepperéknél nem divat(ezek szerint...). Gondolom, hogy visszahozta már valahogy az autó beszerzési árát. Vagy már akkor kihozta nullára, amikor beszámolta az általad is említett valamilyen műanyag autóba. Simán megcsinálják azt is.
Nekem azért nem menne a nepperkedés; mert bár jó a beszélőkém, de nem tudok és nem is akarok senkit átb@szni!
Ami meg azt illeti...! Engem még nem röhögött ki senki, amikor komolyan elküldöm a picsába. Ott is sértődés lenne. :o)
Tudtam, hogy nem kellett volna piszkálnom a gyújtást...!
Nem működik! És itt fogalmam sincs hol a hiba... Mindent úgy csináltam, ahogy írva volt. Annyi, hogy a műanyag gyűrű felhelyezése után nem 1-1,5 mm maradt a tengely és a perem között; hanem 2-3 mm. Tudom, az sok! De nem megy beljebb! Nem akartam erőltetni, hogy eltörjön.
Lebuktattunk három, visszatekert kilométerórás autót. Harc az autópiaci csalások ellen hangfelvételekkel és sok tanulsággal, autóvásárlók számára. Tovább »
Azért ne sajnáld őket, hogy jobban is mehetne a bolt.
Szerintem elég jól megy nekik így is, hogy ott aszalódik pár bentragadt autó. Már régen behozták az árát a többin...
Épp ma voltam autóműszer javító iparosnál, behoztak egy "szegmenshibás" műszeregységet valami modern műanyag autóból. Amikor a mester kipróbálta nem látott hibát, aztán kérdezte a neppertől, hogy itt mi a baj? Túl sok szegmens világít, legyen a 320 ezer kicsit kevesebb. Mégis mennyi? Kért a faszi egy felező díjcsomagot...
Egyébként meg mindenkinek ott a lehetőség, lehet nekiállni nepperkedni. Kell egy placc, pár fuvar murva meg vastag bőr. Szerintem jót röhögnének, ha felhívnád és elküldenéd a csába egy Wart miatt :)
Még egy utolsó meglátás és befejeztem ezt a nepperes témát. Annyira szar az üzlet-politikájuk! Nem keveset kellene irdatlanul sokért eladni, hanem sokat kellene megfizethető áron eladni. Jobban megérné a bolt! De, amíg 300-400%-s árréssel szeretne profitot realizálni; nincs min gondolkodni!
Azért vannak nepperek, akik fedett helyen tárolnak, és a kocsi kinézetre legfeljebb poros lesz, de ezzel együtt is a fékek beállnak, a vízpumpa tömszelencéi berohadnak, stb. Tehát romlik folyamatosan a kocsi állaga állás közben.
Hopp, ezt nem tudtam hogy ma sem mérik meg rendesen a kétüteműt. Köszi az infót. Még a 90-es években sok zöldkártyát csináltunk, akkor a zweitakt autókat optikai módszerrel vizsgáltuk be: ha mindent elhomályosított a füst, akkor nem kapta meg a kártyát...azonnal, hanem csapattunk vele egyet kettesben nyélgázon az első faluig (Pécs-Pellérd) meg vissza, és utána rendszerint jó lett :-). Volt kolléga meg csak ránézett mennyire füstöl, beleszagolt a kipöfögött fellegekbe és az alapján adta ki a papírt. Ritka volt hogy mért műszerrel, azt mondta hogy nincs kedve mindegyik kétütemű után szűrőt cserélni.
Én inkább azt a kecskeméti Wartburg tulajdonos autó kereskedőt kérdezném meg; mi a jó abban ha szétrohasztja a napon szabad ég alatt azt a szerencsétlen autót ahelyett, hogy belátná nem fog ennyiért elmenni és egy viszonylagos neki is kedvezőbb áron eladná inkább. Mert; ahogy InterHood is írta, már egyáltalán nem hitelesek azok a hat éves képek amiket feltettem a mai napig hirdetett autóról.
Mindegy! Egy nepper nem azt nézi, hogy mi lenne jobb az autó sorsa szempontjából. Csak a saját "éhességét" nézi!
Viszont; ha beszélhetnék ezzel a nepper úrral lehet, hogy nem jó hangulatban válnánk el... :P :)
2020 év végéig odaállhatsz nyugodtan vizsgához lógó bélrendszerű, 2T motorú autóval. Szénhidrogén-kibocsátás alól felmentést kapott eddig a dátumig, a CO-emissziót pedig 2T motornak azért illik teljesítenie. Ez utóbbi esetleg csak a karbi beállításán múlik. A modern, emissziót mérő műszerekkel meg sem mérik, nehogy a szonda "eltömődjön" tőle jó időre. :-) Arra szeretnék kilyukadni, hogy 2T esetében nem fognak mérni semmit vizsgán, legjobb tudomásom szerint.
Elvileg annyiban fontos, hogy ha vannak gyári értékek, akkor a károsanyag kibocsájtásnak azokon belül kellene lenni. Egy jól beállított, jó állapotú motornál ez nem lehet gond, lógó belű darabbal meg műszakira normális ember nem állít be.
Nem. Annyit tudjon a vizsgán, mint egy magyar rendszámos wartburg. 30 év felett még a mért szennyezőanyagkibocsátás sem fontos. Regadó-szempontból pedig jó a Wartburg, csak 58152 Ft. Eltörpül az FIVA és MMB minősítés közvetlen és járulékos költségei mellett.
Melyik csoportban? Link esetleg? Én meg vázat (szöcske vagy formula) keresek a 4 hengeres blokkomnak (anno krosszautóban volt). A gyári versenymotor 1130-as volt a korai verzióban, a későbbi 1150-es (ez utóbbi az ismertebb). Van olyan szériamotor, ami felfúrható 78-ra, hogy 1150-es legyen. AZ én motorjaim is ilyenek, széria blokk 78-as furattal, és még bőven van anyag a hengerfalakban.
A kategória miatt (1150-nél volt váltás) valami 79,11-es furatig lehetett fúrni, mivel ha afelett volt, akkor az már nem felelt meg a kategória szabályainak, tehát óvás esetén viszlát volt vele. Amúgy 1127 és 1133 köbcentis verziók is voltak. Lehet, hogy gyári, de nagyon meg kell nézni ki gyártotta a blokkot.
Ha úniós jármű, akkor sima vizsgával, 57000 Ft. regadó ellenében forgalomba helyezhető.
De a normál vizsgára is fel kell készíteni - min. 300 000 Ft. - és az egész forgalombahelyezési móka is üti a 150 000 Ft-ot (regadót beleértv). Szóval kb. 1 millióval kell számolni, hogy rendszám legyen rajta.
Azért mert nincs az embereknek pénze. A magyar papíros, ennél sokkal jobb, tökéletesen működőképes, külföldi műszaki vizsgát eladás után gond nélkül abszolváló kiskerekűmet 3,5 évig árultam.
Nem tudom mikori; de sejtésem szerint ezek akkpriak, amikor az autót felrakták... Azaz hat évesek!!!
Áll még egy tíz évet ott, azt' irány a bontó!
Akkora gyökerek ezek a kereskedők! Miért nem lehet engedni a huszonegyből? Ha nem megy el annyiért sem, akkor vigyék lejebb az árát. Így csak tönkre megy!
Ezt a kocsit láttam élőben is tavaly.. Hááát... A képek nem tudom mikoriak, de sajnos a valóság nem ilyen már.. Korrodált krómok, tiszta matt fényezés.. a szabad ég alatt áll, pusztul szegényke..
Egyszer felhívtam őket és benyögtek valami 750-780 ezres árat! Mégis mit várnak? A magyar életérzéstől ez nagyon távol áll... Szerintem! De a hat év bizonyítja is az állításom!
Nemtudom mennyire lenne ez megoldható, de zárt csoportnak kellene lennünk és csak hitelesített személyek regisztrálhatnának. Akkor talán kiküszöbölhetőek lennének ezek a problémák...
Van egy sejtésem hogy ki lehetett... Az a "baj", hogy ha valaki így megveszi azért hogy később drágábban eladja, akkor már csak amiatt is jó drága lesz, mert a szállítási költség, átírás stb. hozzáadódik, még ha nem is költ rá egy fillért se ezen kívül az illető. De abban biztos igazad van a képek alapján, hogy kétszer annyit is megér, szóval ha felrakja 300-ért úgy is el fog kelni, főleg ha műszakit is csináltat rá.
Az a szerencse, hogy nem elsősorban ilyen típusra vágytam, ezért nem sajnálom annyira.
Beszéltem én is a hölggyel reggel 8-kor, mondta,h valaki már reggel 6:30 (!!!!!) kor hívta és indult érte Hatvanból.. Elvitte az előbb, de még alkudott is..110e volt.
Hmmm... A Wartburgomat egy szép vasárnap délután tették fel, én meg épp akkor böngésztem a netet. Hétfő reggel 7-kor ott voltam érte, pedig ~300Km-re volt tőlem. Gyorsnak kell lenni, az egyszer biztos!
Köszönöm, Dávid, de úgy néz ki hogy a wartburgkereséshez nagyon korán kell kelni, mert már csak a hűlt helye van a hirdetésnek... Legalább a képek megmaradtak :) Nem értem amúgy hogy lehet valaki ilyen gyors. Tegnap este 11 körül lett felrakva, azt jelenti hogy kb. kora reggel indult és már el is vitte... Ez a tempó még akkor is figyelemre méltó lenne, ha egy Melkust hirdettek volna 130 ezerért :D
Egyébként publikus az e-mail címem, a nikknévre kattintva látható :)
Áhá...! Azt nem is néztem, hogy külföldi a drága. Na, mindegy... Akkor is megvenném. Mást nem, raknék alá egy magyar papíros alvázat. Ha találnék... :oP
Hmmm... Na ja...! Sajnos, nem tudom a privát elérhetőségét és csak így tudtam neki üzenni... :( Remélem, hogy tetszik neki és ő veszi meg(Ha tetszik neki!).
Ha csak ennyi fölös pénzed lenne (mármint a vételár, azaz 475 eFt), akkor azzal nem jutnál sokra. Az autó külföldi okmányokkal rendelkezik. Ahhoz, hogy a nevedre kerüljön magyar okmányokkal, előbb le kell vizsgáztatni. Ahhoz meg OT vizsga kell, ha jól gondolom. Ahhoz meg sok della kell. De lehet, hogy tévedek.
Szia! Azt tanultam itt a fórumtársaktól, ha valakinek célzottan jót akarsz, privát üzenetként értesítsd, mert a nepperek is itt portyáznak sumákban. A jó szándékot természetesen nem vonom kétségbe!!!!
Csak megakartam úszni a motorvezérlő vásárlást (100 a legolcsóbb), vagy túrok 4db egyforma robogó gyújtást és azt építem be. A rögzített helyzetű gyújtási pont sajnos csak egy ponton ad megfelelő előgyújtást, alatta és felette rontja a motorkarakterisztikát. Sajnos Szrnka Gyuri már nyugdíjba vonult, ő gyártott ilyen programozható előgyújtás vezérlőket. Vagy dobom a fenébe az eredeti kiépítésre hajazó gyújtást és felteszek rá vmi holtpontjeladósat aminél a vezérlő átírható, chipelhető. Lehet hogy ez utóbbi a legolcsóbb és legcélravezetőbb megoldás.
Nem változtat előgyújtást! Nincs is ilyen gyárilag, sem utángyártottban sem. Amúgy is a Wartburgnál inkább terhelésre kéne az előgyújtást változtatni, mint fordulatra. Vagy még inkább mind a kettőre. De csak fordulatszám alapján felesleges...
Fogyasztáscsökkenés a megnövelt gyújtásteljesítmény miatt van, az erősebb szikra jobb égést eredményez, plusz a gyújtás helyzete nem mászkál el mint a megszakítósnál. Előgyújtást is változtat avagy ugyanúgy fix helyzetű mint a megszakítós? Létezik ebből olyan ami az előgyújtást is állítja?
Köszi Feri! Ez eléggé jól hangzik! Lehet esetleg ennek kedvezőbb/hatásfok növelő eredménye a teljesítményre nézve, vagy marad minden a régiben csak megfelelőbben és hibamentesebben fog üzemelni a gyárinál?
Itt válaszolok, nbem árt ha mindenki tudja akinek ilyen van benn:
pár dologra kiemelten figyelni!!!
1. Ha az alaplap már benn van többé SOHA nem szebad alkalmazni a " járó motornál pipalevevős" ellenőrzési módszert, hogy melyik henger nem megy. (mert az egyből kinyírja.
2. gyújtótrafók változatlan a helyükön maradnak. Az elektronikához utólag felszerelt nagy méretű trafók is használhatók ( ezeknek jobb az üzembiztonságuk), de csak az egyébként megszakítóshoz is használatosak a megfelelők. Nagyáramú trafók alkalmazása TILOS! . 3. Megfelelő a trafó, ha a primer oldal ellenállása 3 ohm-nál nagyobb.(Az áramfelvétele 3-4 A-nál nem lehet több!) Ajánlatos a gyújtókábelek átvizsgálása is. A gyújtókábel akkor megfelelő, ha méréssel az ellenállása pipával együtt 5-10 kiloohm között van. Így biztosak lehetünk abban, hogy a kábel nem szakadt és az ellenállás sincs kiiktatva vagy áthidalva. A zavarszűrő-csillapító ellenállás hiánya minden elektronikus rendszerben, így a gyújtásban is zavarokat, esetleg meghibásodást okozhat. Ügyeljen, hogy a gyújtás álló motornál ne maradjon bekapcsolva, mert ez az elektronika és a gyújtótrafók túlmelegedését és esetleges meghibásodását okozhatja. Ajánlatos a töltést is leellenőrizni, a túltöltés (U > 14,5 V) mind az elektronikát, mind az akkumulátort károsíthatja . Ezek a kiemelten fontos dolgok amikre illik odafigyelni.
Kezelési:
A gyújtásalaplap magába foglalja a teljesítmény-végfokot, így nincs külön végfok-modul.
Beszerelés: A megszakítós alaplapot ki kell szerelni. Az elektronikus alaplapot úgy kell beszerelni, hogy a csatlakozó csonkok kifelé álljanak. Az előgyújtás állító hornyok és a pozicionáló horony egyértelműen meghatározzák az alaplap helyzetét. Csavarozza fel a kábelvégeket az M4-es orsókra A lejövő kábel mellett vezessen le 0,5-1,0 mm2 vezetéken gyújtásáramot (bármelyik trafó 15-ös pontjáról) az alaplap 6,3 mm-es csúszóérintkezőjére. A vezetéket szigetelőszalaggal vagy kötegelővel erősítse a kábelhez. A mellékelt műanyaggyűrűt tolja rá az excentrikus tengelyre úgy, hogy a hasíték kifelé nézzen. A hasítéknak a tengely szimmetriasíkjába a vastagabb oldalra kell esnie (lásd ábra). A gyűrű az excentrikus tengelyre nézve alakzáró, ezért másképpen nem is lehet rátolni. A gyűrűt addig nyomja, amíg a tengely és a gyűrű között kb.0,5-1 mm hézag marad. Ezután imbuszkulccsal szorítsa rá a gyűrűt a tengelyre. A csavart elég annyira meghúzni, hogy a gyűrű biztosan megszoruljon. (Mértéktelen túlhúzásnál a műanyag esetleg megrepedhet.) Az előgyújtást stroboszkóppal vagy próbalámpával lehet beállítani valamelyik hengerre,ami a gyárilag meg- adott (22 azaz 3,58 mm). Ettől egyéni megfontolás alapján természetesen el lehet térni. A másik kettő az alaplap pontos geometriája miatt ugyanannyira adódik, ezért ezeket külön-külön nem kell és nem is lehet állítani. Ha a motort kézzel forgatja át (próbalámpás beállítás) vegye figyelembe hogy az elektronika csak egy teljes körülfordulás után dolgozik. Mindig forgásirányba tekerje a motort, visszafelé sohasem, mert akkor hamis értékre állítja. A beállítás idejére csíptessen segédtestet (31s) egy darab vezetékkel az M3-as csavarcsonkra az autó bármely jól testelt fémrészéről. (A jeladóház tökéletesen megfelel). A beállítás után a vezeték eltávolítható, az elektronika a már meghúzott csavarokon keresztül kapja a testet. (Ha nem használ segédtestet, az előgyújtás változtatásánál előbb mindig kapcsolja le a gyújtást az elektronika megóvása érdekében!) Beállítás közben óvja az alaplapot a mechanikai sérüléstől. A véglegesen meghúzott csavarokra, csavaranyákra tegyen egy csepp festéket a későbbi meglazulás elkerülése érdekében. A jeladóházra a fedelet pontosan helyezze vissza, esetleg a pontosabb illesztéshez tömítőanyagot használjon (pl. Siloplast) ami megóvja az alaplapot a víztől és a szennyeződésektől. A gyújtótrafók változatlan a helyükön maradnak. Az elektronikához utólag felszerelt nagy méretű trafók is használhatók ( ezeknek jobb az üzembiztonságuk), de csak az egyébként megszakítóshoz is használatosak a megfelelők. Nagyáramú trafók alkalmazása tilos és az abból erdő meghibásodásra a garancia nem érvényesíthető. ) Mivel a nagyméretű trafók külsejéből nem következtethető a teljesítménye, ha ilyet használ, célszerű megvizsgálni. Megfelelő a trafó, ha a primer oldal ellenállása 3 ohm-nál nagyobb.(Az áramfelvétele 3-4 A-nál nem lehet több!) Ajánlatos a gyújtókábelek átvizsgálása is. A gyújtókábel akkor megfelelő, ha méréssel az ellenállása pipával együtt 5-10 kiloohm között van. Így biztosak lehetünk abban, hogy a kábel nem szakadt és az ellenállás sincs kiiktatva vagy áthidalva. A zavarszűrő-csillapító ellenállás hiánya minden elektronikus rendszerben, így a gyújtásban is zavarokat, esetleg meghibásodást okozhat. Ügyeljen, hogy a gyújtás álló motornál ne maradjon bekapcsolva, mert ez az elektronika és a gyújtótrafók túlmelegedését és esetleges meghibásodását okozhatja. Ajánlatos a töltést is leellenőrizni, a túltöltés (U > 14,5 V) mind az elektronikát, mind az akkumulátort károsíthatja.
Ennek prózai oka van: a bennfentesek/csókosok juttatták előbbre az autóikat, rendszeresen tejelve a vizsgabiztosoknak. Gondolom anno feltűnt hogy néhány "ügyfél" mondja meg mikor melyik autó jut be a vizsgasorra. Anno az enyém is így vizsgázott, kis jattért nem kellett sorba állni fél napot. :-)
Nekem a mozaik utca jut eszembe erről tíz évvel ezelőtről. Délelőtt 9-re mentem, hosszú sorok látványa fogadott, amik lassan haladtak. Hamar meglett az oka: vizsgáztatók mögöttem álló autókat vezényeltek előre vizsgázni. Erdménye, hogy du 5-kor vizsgázott le a kocsim... :-)
Legtöbben ezt használáják, teljesen jó. Minimum 5 esetleg 3,1 Kohm-os összellenállású nagyfesz kábel szükséges hozzá, különben kiégnek a teljesítményfokozatok, és akkor lehet forrasztani. :-) Egy hibája van, hogy hengerenként nem lehet előgyújtást beállítani - egy hengerre beállítod, a másik kettőre meg kiadódik valamilyen előgyújtás.
Akkor is csinálta, amikor a gyári beállításon volt 12,5-nél. Azért emeltem az úszószintet 11-re. Azt gondoltam, hogy túl gyorsan szívja a motor a benzint és szinte kiüríti az úszóházat, mert alacsony benne a benzinszint.
Akkor örülök, ha Feri hirdeti. Akkor bátran veszem! :)
A 11mm az 1,5mm-el kevesebb az ideálisnál, nem 0,3mm-el.
Erősebb, biztosabb gyútjással amúgy lehet, hogy megszűnik ez a hiba magától. Az erősebb gyújtás a szélsőséges helyzeteket jobban írja. Akár kicsit túl dús, akár kicsit túl szegény a keveréked ilyenkor.
Én úgy tudom - de nem szent írás- hogy 2009-ben kezdték el a digitális műszaki adatlapok létrehozását a számítógépes rendszerben, valamint a fotók készítését. Én nemrég vettem egy Bastei-t és sajnos csak az NKH-nál vizsgázhatott, mert még sosem digitalizálták az adatait... Ha egyszer van adatlap, utána nincs macerázás.
De adatlapot lehet szerezni NKH-s szemlével is, ahol az autó műszaki állapotát nem firtatják, és nem kap vizsgát, csak renszerbe helyezik. Ennek a szemlének más az ára, mint a teljes hatósági vizsgának, de nincs pontos infóm.
Vizsgáztatással kapcsolatos kérdésekre keresek választ: elvittem műszaki vizsgára egy autót múlt pénteken, ami 2009-ben vizsgázott utoljára és 2010-től ki van vonva ideiglenesen félévente hosszabbítva. A rendszer nem engedte fel a sorra, hanem jött egy üzenet, hogy ellenőrzik, benne van-e a rendszerben, vagy vmi. ilyesmi - nem voltam ott, a szerelő mesélte, aki elvitte. Azóta várunk kíváncsian a válaszra.
Volt már valakinek ilyenféle élménye? Mi lesz a dolog vége? NKH-vizsgahelyre kell vinni? Vagy csak a szokásos hivatali fasszopkodás, időhúzás, hogy el ne felejtsem, kinél van az erő?
Mi okozhat üzemanyag kifogyáshoz hasonlatos fulldoklást, amikor szinte padlózom az autót és ezt követően, fordulaton/sebességen tartva jön elő a gond pár pillanattal később? A gyári úszószint ugye 12,5 mm (+/- 3 mm) és én 11 mm-re állítottam, mert az alacsonyúszószintre gondoltam. Még talán a gyújtásra gondolok, mert fulladáskor jut üzemanyag a kipufogóba és füstöl is a fulldoklás pillanataiban... Egyszer megnéztem az alaplapot és a három kalapácsból az egyik nem gyári.
Ok, május elején szemcseszóratom és festem a blokkokat, utána viszem furatni plusz főtengelyt felújíttatni (ha addig el nem viszik a motorokat, mert akadt hirtelen több érdeklődő is). Azon vagyok hogy egy a meglévő anyagokkal álljon össze, a másikba új főtengely megy és német dugók.
Ez úton köszönöm a korábbi "Lengyel gyűrű"-s tapasztalatokat!
Ma jártam Mihályfiéknál. Ő valami magyar gyártmányt forgalmaz. Ezzel van valakinek tapasztalata? A pontos származását nem árulta el, de nála jó ideje csak ilyen van. Ha valaki tőle vett, akkor egyről beszélünk.
Tudom, mindenképpen szakműhelyben fog megtörténni, ha találok alkalmas donort. Amúgy 150-170€ a dugó darabja ami Wartburghoz való. Tényleg lassan megéri dugattyút gyártani...
Amúgy a kuplung Tiszaújvárosig bírta odafelé, aztán nem lehetett kiemelni. :-) Onnantól betol, én beugrok, guroló kocsiban válto kettesbe, ráindítózok, mitfahrer bepattan, megyünk tovább. Kénytelen voltam visszafelé venni pályamatricát, hogy ne kelljen ezt oly sűrűn ismételni Bp-ig... :-) Az akkor még létező Dózsa György úti Warti Szerviznél kötöttem ki a az út végén. Egy élmény volt...
150EUR/dugó már annyi, hogy én az egyik motorban a helyedben kipróbálnám. Persze, kérdés, mennyiért gyártatná le a Mihályfi-műhely a másik műhellyel neked. Mondjuk, a kokilla biztos megvan hozzá. :-)
Mihályfi műhelyben a főnök nem árulta el hogy kivel gyártatná le, deazt mondta hogy nem fog megragadni versenymotorban sem amit beletenne. Higgyek neki? Mondjuk van benne pár évtizedes tapasztalata. Vagy az egyik motoromba menjen az övé a másikba meg valami német.... dilemma. Apropó, vennék gyári főtengelyt 2 db-ot, újat!!!! Elfekvőben esetleg valakinek lenne?
Ez volt a lényege, hogy hazai dugót szabad vagy sem, van-e olyan aki itthon gyárt jó minőséget. Akkor marad a német, csak az nagyon fog fájni sajnos..... kb 150€ darabja. Még alternatívaként felmerült például Honda CR500 dugó, ez relativ olcsón elérhető jó minőségben, csak le kell munkáltatni 79-ről 78+ valamekkora méretre és az ablakot belemaratni. Persze feltétele hogy a csapszeg mérete stimmeljen és elég erős legyen a szerkezete (mondjuk az gyárilag 65 vagy 82 lovas, elvileg emiatt is masszív darabnak kell lennie). Háááát, akkor itthon nem nagyon túrok tovább :-(
Köszi a választ. Gyári a dugó? 78-as, és tuti nem az 1150 gyári darabja mert hiányoznak belőle a merevítések, bár lehet hogy ilyen is létezett belőle. Ezekkel a dugókkal jött be Magyarországra anno.
Ez lehet gyári dugó. Igaz van rajta némi korral járó patina. De akár még menthető. Tuning motorhoz csakis gyári vagy tuning dugó és 7-8 százados illesztéssel!
Itthon az utángyártottak még széria autóba sem nagyon ajánlhatóak, nemhogy tuningba... :(
Ha rezóval szeretnél teljesítményt kivenni a motorból, akkor átlagos hazai kisipari dugóval szerintem nem fogsz boldogulni. Valami spéci versenydugók valók hozzá, de meg nem tudnám mondani, hol lehetne ilyet beszerezni.
Növelt nyomatékú motoromba (hf-ből 3mm levéve) csak gyári alkatrészt tennék, még a lengyel gyűrűktől is ódzkodnék... senki sem tudja, határterhelésen - vagy azon túl esetedben - hogyan viselkednek a nem gyári alkatrészek.
Éppen az a probléma, nincs hová tölteni desztivizet, mert ez már un. gondozásmentes akku. :-) Ha lett volna hagyományos, inkább azt vettem volna akkortájt.
Multiméterrel fogok járni, és méregetem. :-)
Illetve, most lehetne kisérletezni az akkut regeneráló/töltő készülékkel, ha lenne nekem... venni csak akkor vennék, ha bizonyítana az ilyen kütyü.
A tuning már benne van, nekem a felújítás lenne a dolgom plusz ráépíteni a segédberendezéseket (szívó és kipuff rendszer stb). A tuning annyiban lesz módosítva hogy szeretnék membránt a karbik és a henger közé mert sok anyagot köp vissza magas fordulaton illetve a megszokott egy rezós kiépítés helyett 2 vagy 4 rezós rendszert tennék rá. Egy kipuffal is ment mint a barom, de a kétüteműhöz kell a hengerenkénti egy rezonátor. Köszi a tippet az illesztéshez, a kérdés csak annyi hogy bele merjek e rakni hazai dugót. Ami volt benne abban van embléma, de fene se tudja milyen gyártmány.
Úgy néz ki, az akksi lehet a ludas, hirtelen ötlettől vezérelve előkerestem a papírjait: 2011 márciusában vettem (és ki tudja, mennyit állt előtte...). Az bizony öt év - első gondozást nem igénylő akkum. Lehet, eddig bírta. Korábban azért a hagyományos akkuim elüzemeltek 6...7 évig is.
Fényképen csak láttátok, hogy mire "vetődtök", vgy nem? Ezzel együtt sajnálatos. Esetemben volt úgy, hogy a fénykép alapján a dolog kívánatos vot, és Fehérgyarmatig - a román határhoz közel - el is mentem érte vétel nagy esélyével. Aztán ott derült ki, hogy a fénykép jópár évvel korábban készült (!), és azóta eléggé lepusztulttá vált az izgalom tárgya. Elautóztam a semmiért vagy 500Km-t...
De bezzeg a másik címen milyen jól jártunk azokkal a gyári új púpos Warbi ajtókkal és sárvédőkkel! Kár, hogy nem volt kedvünk kiásni a többi alkatrészt is a földből. Mennyi kincs maradt ott! Szép kör volt, ritkán van alkalma az embernek egy napon kétszer is mellényúlni :-) Persze mindezt az ország túlfelében, épphogy-nem-földutakon keringve. Még jó, hogy Transit-kölcsönzés útba esett. Az lett volna a hab a tortán, ha amiatt is kocsizunk még egy százast a többi ötszáz mellé.
Tech : ezt a feliratot látom az egyik felnimbe ütve. A többiben nincs ilyen, illetve IFA van. Mindenesetre érdekes. A hátulhűtőn már megszokta a szem a burkus feliratot... :-)
Értem. Persze ha nagyon rozsdás minden, akkor nincs mit tenni. De a vakrozsdát (pláne, mivel a dugattyú aluminium ötvözet) el lehet kíméletesen távolítani. A lényeg a dugattyú felső része a gyűrűkél és fölötte.
Az ez alatti rész nem tömít. persze nem árt, ha ez is megfelelő méretű (motor zajosság).
A lényeg, hogy megérne szerintem egy alapos tisztítást az összes cucc és akkor kéne mérni rajtuk. Ha megvan a megfelelő illesztés, akkor össze lehet szerelni.
Kérdés milyen mocik lesznek ezek. Ha valami brutál tuning, akkor alaból lazább illesztés szokás alkalmazni 7-8 századost a gyári 6 százados helyett. Ha meg takarékos és csendes gép lesz, akkor 5 százados is lehetne, ha megoldható lenne a jelenlegi méretekkel.
Ez egy működő motor volt, ami csehektől érkezett be még a 90-es évek közepén. Versenyeztek vele 98-ig a párjával együtt, majd szétszedték de közbe jött az ötlet és már nem ezekkel építették fel a következő évi autót. Tehát így szétszedve ment a polcra (több mint 2 méter magasra és még darabokban is macera volt levenni, szerencse hogy nem egyben volt) és ott rohadt tavaly augusztusig. Oxid, rozsda stb. ha nekiállok csiszolgatni és hónoltatni, akkor megnő az illesztési hézag és kalimpálni fog a dugattyú a hengerben. Nem lenne jó ötlet. Szóval Berta és Pál kilőve. Nagy gépműhely (Szolnok talán?) illetve a szekszárdi dugattyúkészítő termékei milyen minőségűek?
Sajnos nehéz össze egyeztetni azt, hogy ki mikor tud menni is ki merről tud menni.
Eddigi években ez könnyen meg volt oldva. Foglaltak a klubtagoknak helyet. Illetve akkor is volt helykorlát. Időrendi sorrendben lehetett elfoglalni a helyeket. De akkor fent volt tartva egy sor a Wartburgoknak.
Igen drága a németeknél: 1 dugó 100Eur, de lehet, azóta még drágább, merthogy az árak lefelé biztos nem mennek ebben a szegmensben (hacsaknem talál valaki egy raktárat, ami gyári Warti dugókkal van tele...)
Vagy igen, vagy veszel egy hosszabb igen vastag réz testelő vezetéket autósboltban és összekötöd az akku negatívot a motorblokk egyik vaskos csavarjával. Ha ettől pöcc-röff lesz az autó, akkor ez volt a baja. Bár ugye lehet a pozitív szálon is hasonló hiba.
A késésbe két ok játszott közre: Klementínára vártunk vagy fél órát, illetve én meg rossz irányt vettem a Kamaraerdő felé. Onnan meg nem volt mód változtatni az útirányon, visszafordultunk.
A különböző gyártók és szervezetek semmitmondó rövidítései kínaiul hangzanak azok számára, akik nem járatosak a témában. Hogy a ködöt kicsit oszlassuk, bemutatunk egy remek eszközt arra, hogy a rövidítések mögé láthasson az is, aki nem tribológusnak született.
[...] Bővebben!Tovább »
A hajtóműre szerelt testkábelt nemrég abajgattam, lehet, ott van probléma. Akkor újra vehetm ki a négyszög szerelőnyílást a pedálsornál a hozzáféréshez - nem tartoziik a kedvenc szereléseim közé.
TWK004-et láttam amint jön a motorjával fel a PO-be, de én akkor húztam el. Intettem neki, mert ő is intett nekem.
Idén kicsit rosszabb volt a szervezés mint az eddigi években... :( Nem tudtak az autók egymás mellé parkolni. Régebben a Wartburgok egymás mellett, a Trabantok egymás mellett, stb. Most meg mindenki ahogy tudott.
A másik, hogy nem volt egyértelmű, hogy akkor reggel kell menni, vagy délután, vagy mikor. :(
Hát az érdekes, hogy az akku miért volt, csak 12,5 Volt. Jó esetben az 12,6-12,8V. Persze indítás alatt lehet alatta.
Nézd meg az akku és az indítómotor összes csatlakozóját. Akkor is szokott ilyen hibát csinálni, ha valahol az átmeneti ellenállása nagy. És amint sok áramot akar felvenni az indítómotor akkor az átmeneti ellenálláson baromi sok feszültség esik. Arról is megállapítható, hogy meleg ott. Nézd meg az akku sarujai nem oxidáltak, lazák e! Illetve ugyanez az indítómotornál. Illetve a motorblokk és az akku negatív közt megvan e minden átvezeték. Mert az indítómotor a negatívot onnan kapja. Ha nincs normális test a motoron/indítómotoron, akkor nem tudja felvenni a neki szükséges 150-250A indítóáramot!
Jó lenne, de attól még dugattyú kellene bele. 4db 3 gyűrűs, kokillába öntött dugó van hozzá, de retkes és oxidos a felülete mindnek, illetve karcos is kicsit. Ezzel nem raknám össze, max olyan helyre jó ahol furatják a blokkot 78 alá vmivel és ezeket a dugókat is megmunkálják szakszerűen (sajnos nem a gyári erősített kivitelű 1150-es dugattyúk, hanem vmi német gyártmány, de korrekt kivitelezésű és jó minőségű, főleg ha kibírta a trepnigázas futamokat anno). Szóval a kérdés annyi, hogy ki tud jó minőségű dugattyút gyártani? A Pál és Berta féléról több rosszat hallok mint jót. Végszükség esetén persze legyártatom külföldön, de horror áron mérik.
Jó hallani rólad. Lengyelországból wartburgos eséllyel térhet haza egy Syrena tulajdonosaként. :-) Premier Outlet-es találkozón személy szerint hiányoltam ezt a lengyel csodabogarat és az IFA F9-est is.
Pár általam érdekesnek talált kép (Igen, az első kép egy Barby-barkas :-) ):
Két hete már előfordult egyszer - éppen vittem volna a féltengelyes kocsit. Most is előjött: alacsony alapjárat miatt leállt a motor, amikor éppen hazafelé tartottam a P Outletből-ből, és parkírozóhelyet kerestem. Nem indult a motor, de a kocsi lendülete elég volt, hogy a másik utca elején pont felálljak vele a járdára. Bendix kattan, picit mintha nyomna főtengelyen, aztán elsötétül minden (álló motoron keresztül rövidre zár...). Ha nem idítózom, minden OK, van áram. Az akksi, mint a multkor, 12,5V alatt volt valamivel (12,43V). Aztóta rátöltöttem, és a 13V már bőven elég, hogy vidáman forgassa a motort. Szerintem az indítómotor vacakol. Esetleges vélemény?
12,5V lényegében az akksi 75%-os töltöttségi állapotának felel meg.
Igen, mert voltam olyan hülye hogy az volt bennem hogy vasárnap lesz a rendezvény, akkor kellett volna 11-kor elmennem. De így szombaton késve értem ki, lemaradva a találkozásról reggel 8-kor, viszont nem kellett sietnem. Én is sajnálom. Május 1 esetleg?
És számotokra ez? (egyébként vagy 1,5-2 órát akkor mindketten ott voltunk a találkozón egy időben, durva, hogy nem futottunk össze, de még egymás kocsiját sem láttuk, csak Klementina ezek szerint Zöldit!) Én egyébként úgy tudtam, hogy Klementinának valami programja van, ezért 11-kor lelép, így nem számítottam rá, hogy délre még kijön, ezért is léptem le dél körül. Kár hogy nem futottunk össze :(
jé, és tényleg, a nagysikerű békéscsabai út, a csupa őszinte emberrel. Elsőre fel sem tűnt a néni...aki mennyire bizonygatta, hogy tökgyári, sosem volt javítva, keveset futott, stb., aztán amikor feltűnt hogy a fél autó újra van fújva, és több a Km, akkor csak annyit mondott, hát pár hónapra a lányáéknál volt, ott nem tudja, mit csináltak vele. Ettől függetlenül nem rossz autó az.
Úgy tűnik, a lengyelek ebben a szegmensben sem hagyták ki a "4T Wartburg" jelenséget. Nehezen szakadnak el egy-egy jócskán elavult típustól. Ld. még 126 Bis és Elegant, FSO Roy és tsai.
De persze aranyos, sőt ez adja meg a báját az egésznek.
Segítségeteket kérem dugattyú ügyben! Mivel a blokk tizenévet állt, a hengerek fala rozsdás, furatnom kell. Milyen dugattyút ajánlotok, ami nem fog megragadni 100 méret után, főleg úgy hogy ez egy tuningolt motor (78as a furata). Volt aki a Bertára vagy a Pál félére esküdözött, de sokan szidják. Az tény hogy majd egyediben kell legyártatnom valakivel (és ha lehet akkor 2 gyűrűs kivitelben), de mindenképpen jó minőséget szeretnék (és ha lehet olcsóbban megúszni mint a német piacon fellelt 100-170€/db ár).
Volt egy rövid körtúránk és az egyik szakaszon őt állították a sor élére, mondván ő a leglassabb (én mindig hátul voltam, mint a legbüdösebb :o)) Nos, ezen a szakaszon száztízzel mentünk. Azt mondta, hogy volt még benne, de rászóltak. Klementina1 is tanúsíthatja.
Ja és aki kíváncsi, esetleg megtekintheti jó barátom, Kathi Balázs videóit (Keleti Blog), amiket a fehér autómról és a négyüteműről készített (sajna vannak benne kisebb hibák, de így is hiánypótló és szerintem igényes bemutatók):
Rég írtam már, talán van is aki nem is emlékszik rám. Tegnap Gábor (Klementina1) írt rám FB-on, hogy élek-e még (jól esett hogy még nem lettem teljesen elfeledve). Jogos kérdés is amúgy, hisz egy jó ideje csak "read onlyban" vagyok, és itt nem adtam hírt magamról. Egyedül barátaimmal, a Szepesi tesókkal tartom a kapcsolatot rendszeresen, meg Janival beszéltem - szintén a facebookon. Illetve Kukk Lacival futok össze nagy ritkán. Hát így visszaszorult a fórumos életem. :( De van sok más dolog, többek közt egy 3 műszakos IT-s állás, ami miatt nehezen veszem rá magam, hogy szabadidőmben is a gép elé üljek. Ha meg igen, inkább csak olvasok időnként, még ha nem is írok. Meg aztán a doktorim is sok időt vett el, ez szerencsére már megvan, így egy nyűggel kevesebb. :) Na akkor a témába vágóan: A Wartburgok még megvannak, méghozzá köszönik szépen, egész tűrhetően. Az én első autóm: 2010-es részleges felújítása óta keveset ment, de egyre jobban látszik rajta az idő. Az olyan részeken, ahol nem lett kasztnizva és festve jön ki a rozsda (mind a négy ajtó, a díszlécek alatt, hátfal, stb). Ezért lassan újra átfestést igényel, de még éveket kibír így. És továbbra is szép. Nekem legalábbis nagy örömet okoz ha időnként megyek vele 1-1 karikát, vagy kirándulunk vele egyet. Sajnos a munka ezt is egyre inkább háttérbe szorítja, így bizony a sok állás miatt megint lehet rajta karburátort takarítani. Nem baj, ezért hobbiautó. Pár nem olyan régi fotó:
Hobbiautó mellé szaladgálós autónak lett véve a piros Wartburg még 2012-ben. Emlékezhettek, hogy ezzel jártam be Lengyelországot 2013-ban. Aztán szépen gyorsan le is térdelt a motor 2013 őszén, és habár először csak kisebb kasztnizás és motorfelújítás volt tervbe véve, végül egyre jobban belecsúsztunk és nem volt megállás. Mivel akkor voltam én és tesóm is utoljára sok szabadidő birtokosa (lévén még egyetemisták), ezt nem is bántuk. Aztán 3 év után már volt, amikor igen. :D :D De azt hiszem ez a dolgok természete. Mindkettőnk dolgozik azóta, így az egyre kevesebb szabadidő miatt az autó még tavaly sem készült el. Már menetkész, megy is, és működik, de apróságok még hátravannak, illetve a műszaki. Ezt most nyárra tervezzük, aztán tesóm OT-re vinné. Én hagynám így. Még megbeszélést igényel. Tény, hogy szó szerint az utolsó csavart is felújítottuk rajta vagy újra cseréltük. Pár kép "emlékeztetőként", egy pedig még még tavalyról, azóta komplett csak az új kerekek nincsenek még rajta: Tesóm okker színű autója is megvan, jelenleg szabadonfutó problémája van, de hamarosan orvosolva lesz. Egyébként annak a motortere is az utolsó csavarig újjá lett építve (kivéve a váltó, hát miért is ne az adná meg magát?) :D Közben mivel ezek az autók oly nagy megbecsülésnek örvendenek, mindketten elértük a "motorizációs nyomor" szintjét, ugyanis hiába a 3 kocsi, ha télen, esőben, cuccolásra egyik sem használható. Így hát kellett egy 4. autó is, ami lehetőleg ne legyen "sajnálható". Mivel a kétütemű mindig is tetszett, én azt szerettem volna, de barátaink rábeszélése hatására és a józan ész (akkor még úgy tűnt hogy van :D ) parancsára négyüteműt vettünk. Megbántuk és nem bántuk meg. Igazából mivel nem szobrot akartunk, egy elég viseltes, de azért egyben lévőnek tűnő kocsit vettünk 100 rugó körüli áron. Nos, azóta egy rövid lista azokról a dolgokról, amiket cserélni kellett: gömbfejek, vezérműszíj, ékszíj, víz, olajak, szűrők, 4 gumi (ez eddig standard, no problem kategória), indexbúrák, hátsó búrák, fényszórók, önindító, generátor és fesszabályozó, AC pumpa, teljes kipufogórendszer, teljes fékfelújítás, műszerfal és beltér kisebb-nagyobb elemei (rádió is került bele), hengerfej-felújítás (csak a hidrotőkék csattognak, de nagyon). Kb. ennyi, de lehet kihagytam valamit. Szóval megint bebizonyosodott, hogy az olcsó autó valójában nem olcsó autó. Persze ez nem a 4T hibája, illetve így legalább nem egyszerre kellett sokat kiadni, hanem szép apránként lett egyre jobb az autó. De egy szép és jó autó biztos nem tört volna ennyi borsot az orrunk alá. :) VISZONT: Nagyon meg vagyunk vele elégedve. Kényelmes, gyors, keveset eszik (7 alatt van az átlag mióta mérjük) és a kétütemű belső méreteinek előnyei itt is megvannak. Szóval megszerettük. Lengyelországba is kivitt minket kétszer (vissza is hozott!). :) Pár fotó a tavalyi vásárlásról és utána a téli használatról, illetve decemberben és januárban a lengyelországi kiruccanásokról: Tél: Lengyelország, a barátaimnál (egy alkalommal 1000 km ment bele kb.):
Ja és még pár fotó, érdekességképpen: Továbbra is megmaradtam nem csak Wartburgosnak, de Nysa-kedvelőnek is. Azóta 1-2 vétel is kicsúszott már a kezeim közül. Talán jobba, ha nem sajnálom. De továbbra is tervben van egy ilyen autó. Csak idő kérdése. Jelenleg épp azon ügyködök, hogy ismét kijuthassak Lengyelországba kutatni és dolgozni. Ha összejön, szerintem a Nysát is meglépem. :) Bár a fene tudja, lehet örökké csak fellángolás marad. Marcin, a lengyel barátom ezzel a csodás Zukkal járja a világot (és fantasztikus barátaival akiket én is személyesen megismerhettem azóta). Most épp 3 hónapos dél-amerikai útjuk végére értek ezzel az autóval és jönnek haza. Megjárták Argentínát, Bolíviát, Brazíliát többek közt. Volt gondjuk is, de 15 000 km-en át ment a Zuk velük, rendíthetetlenül. Ez még egy érv, amiért felnézek a lengyel barátaimra és a lengyel autókra. :) Legutóbb ezzel a Zukkal "versenyeztünk" az autópályán. Mi megpakolva jöttünk, 110-el, a Zuk nem akart lemaradni (szerintem már Andoria dízelmotoros volt). :) 60 km-en keresztül előzgettünk, vicces volt és jó volt látni, hogy ott sokkal jobban megbecsülik ezeket a járműveket mint itt nálunk. És a négyütemű Wartburg is nagy érdekességnek számított. Sokan megnézték. Ott már alig van belőle, míg itt nálunk még az utcakép része. Hogy valami Wartburgos dolog is legyen zárásként, ez az egyetlen Wartburg amit legutóbb 4 nap alatt ott láttunk (Nysa városában áll): Bocsi ha túl sokat írtam, aki pedig idáig elolvasta, annak őszinte gratulációm. :) Próbálok majd innentől gyakrabban hírt adni magamról és hozzátenni a fórum életéhez.
Sajnos pont amikor odaértem akkor kezdtél el kimenni, de nem voltam elég közel ahhoz hogy odafussak... Francobeggar is hiányzott, pedig nagyon szép NSU is volt kint, ami ráadásul eladó, mint kiderült.
Fél 10 felé parkoltunk le a bejárattól a harmadik utca végén balra én meg Sihuhu, Klementina dél körül érkezett és szintén oda parkolt. Én se láttam a te autódat. Mikor voltál?
Egyébként már megérte kimenni, találkoztam az autóm második tulajával! Én a negyedik vagyok.
Ki kell csavarni a két bazi nagy csavart ami tartja az indítómotort. Ezek után az indítómotort a kocsi eleje felé és lefelé ki lehet húzni.
Ne felejtsük, hogy még a csavarok kicsvarása előtt az elektromos kábeleket is le kell szerelni. Legjobb akkusaru levétellel lezdeni, mert oda elég vaskos vezetékek mennek, tud szikrázni, aksit pukkantani.
De szóval tudja valaki hogy pontosan hogy kell kiszedni? Biztos az is segítség hogy "meg lehet csinálni", de ha esetleg az is megvan hogy melyik irányba az se lenne rossz.