Keresés

Részletes keresés

VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2011.04.05 0 0 10503

http://www.relikte.com/nds_nlp/index.htm

meg annyi, a fuves repteren valo landolashoz kell a megerositett futomu a rep.gepeknek-+sokszor adtak vedohalot a hajtomu ele, ami a z idegen targyak ellen ved, faagak, kovek, kisebb alllatok ellen ved--nem mindeggyikkel lehetseges, u.az, hogy a rep.gep anyahajon torteno leszallashoz is kell a spec. futomu es a horog, ami a majomkotelet elkapja majd befekez...

Oroszok sokszor fektettek le femlapokat a tabori reptereken, tobb foto----Vandor Karoly Legiero Tarsberletben c.konyveben

 

 

http://de.wikipedia.org/wiki/Flughafen_Gütersloh

itt brit Harrierek voltak, ok is konnyen ki tudtak telepulni tabori repterre, fuggolegesen fel is szalltak, miutan 20 m gurultak elore femlapon-a  fokerekei a torzs alatt vannak, a segedkerekek a szarny alatt, hasonloan a vitrorlazogephez, aztan fellszaltak a furol

VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2011.04.05 0 0 10502

itt mar 10 rezkabel sincs meg, meg a fold alol is kihuzhattak--volt sajat HAP es radios fedezek,szetverve,meg sajat vizellatas itt ezen aHDM repteren---

hasonlo lehet a sagvari is, amely a taszarnak volt a HD reptere, google koordinatat este beszurom---

erdekeseg, itt nemetben a HDM repter fogalmat a az autopalya repterben lattak kiteljesedni mivel a II v.haboru vegen, mikor a szovetsegesek mar mindent megsemmisitettek, es jott a csodafegyver, a ME 262

http://www.geschichtsspuren.de/artikel/41-luftwaffe-luftfahrt/113-autobahn-notlandeplaetze-nlp.html

, aminek kellett a beton a felszlaashoz, akkor azokat mindenfele szetszortak az orszagban, egyesevel, kettesevel, utmenti erdokben alltak, bealcazva, es onnan is indultak radios parancsra

ma ez megmaradt, azzal a kulonseggel, hogy komplett repteret , u.a kiszolgalo+fenytechnikaval,+mobil toronnyal tudnak 1 nap alatt felepiteni, miutan kiszedik az autopalya elvalaszto femkorlatokat,

itt>

http://de.wikipedia.org/wiki/Autobahn-Behelfsflugplatz

ezek ma is megvannak, vmikor lehet oket pihenokent hasznalni, vmikor komplett le vannak zarva az allohelyek, es csak specialis, nehez transzportok allhatnak meg rajta, napkozben, este indulnak tovabb,amikor gyerul a forgalom

 

Előzmény: Cika01 (10488)
monfondir Creative Commons License 2011.04.05 0 0 10501

Szia Kamerad! :)

A D századra a laktanya parancsnok, mindig vonultatott kezelőket :). Szóval akkor a ti Kasztátok ment le oda? Végül is azt hiszem Kaszta nem volt mindenhol... Nálunk P-18, PRV-16, SZT, P-15 volt lent a határnál + mobil HÁP. Érdekes, az őrséget pl a tűzér (mifelénk A/1-nek hívták) laktanya biztosította (egy kollégám ott volt üteg kidolgozó majd onnan kerültek őrséget adni).

 

Előzmény: sandinista (10499)
Cika01 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 10500

Én is elég régóta pályáztam rá, múlt héten is megpróbáltuk, csak esett az eső, most meg eltévedtünk a GPS-el szép hosszú gyalogtúra lett, de megérte. A google-n csak a hangárt lehet látni attól DNY-ra látszott valami de csak egy mély gödör volt nem tudom mi lehetett, de elég komoly kábelek mennek oda (fényképen). A bunker (HÁP?) északra van a mellette lévő betonplatz látszik a műholdon. A hangár használatban van oda nem jutottunk be.

Előzmény: AmbulanceZoli (10491)
sandinista Creative Commons License 2011.04.04 0 0 10499

Bajára vezényleték át tőlünk a Kaszta-2-t kezlőállománnyal együtt.

Mi a tervtáblásokat csak rajzolónak hívtuk, a konyhás meg egyszerűen "kiseg"-es volt.

(A "nyolcas műszerre" is rendesen vezényeltünk a főkezelőt meg a kezelőt. Nyolcas műszer=disznóól)

Előzmény: monfondir (10498)
monfondir Creative Commons License 2011.04.04 0 0 10498

Szóval Baja! A googlin elég jól egybe van még nem úgy mint a miénk (54/9). A koncin rajta voltatok nálunk, érdekes, de Medina meg nem... Ha kicsit gondolkodom még a kódneve is beugrik talán. Nálatok mi volt a kitelepülő cucc  háború alatt? Hír helye ahogy nézem elég sok formájú volt. Jután is kint volt külön pl (romjai még meg vannak) de ilyet láttam Bocskán is fent a hegyen. Kiskörösről nincs infód esetleg (tudom máshoz tartozott de talán tudod). Érdekelne Baja a technika szemszőgéből. Ha jól sejtem majdnem egyidőben voltunk bent. Csellós nálunk sima "konyhás / konyhamalac" kifejezéssel ment mivel ez külön vezénylés volt ezért nemis írtam ide csak azokat akik a műszerkertbe voltak vezényelve. HÁP-ra külön hozták ki a kaját délben + este.

Előzmény: rellé (10493)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.04.04 0 0 10497

A II. Vh-s angol filmekben lehet látni a légvédelem vezetési termeit, ahol különféle csajok egy hatalmas térképasztalon tologattak különféle táblákat.

Na ez a "tervtábla" annak felel meg, kevés kis különbséggel.

Körülmények: A tervtábla egy meglehetősen nagy üvegfal (inkább plexi), amire fel van rajzolva a felhasználó hactevékenységi területének vázlatos térképe. Annyira vázlatos, hogy csak az országhatár, jelentősebb vizek, jelentősebb települések és az együttműködő alakulatok vannak rajta. Na meg az úgynevezett légvédelmi fokháló, ami egy speciális derékszögű síkkoordináta rendszer, amit a VSZ légvédelme használt. (Van a Légvédelmi... topic, ott valamikor alaposan ki lett vesézve.)

A tervtábla az élein fénycsövekkel meg van világítva, ezáltal a rajta lévő állandó, illetve ideiglenes jelölések jól láthatók. Természetesen a tervtábla háta mögötti terület el van sötétítve, hogy a tervtábla előtt ülő felhasználó ne a hátteret, és ne a rajzolót lássa.

Felhasználás: Csak hagyományos vezetés esetén van értelme, mert a különféle automatikus vezetési rendszerek teljesen feleslegessé teszik.

Képzeld el, hogy egy rádiólokátor alegységnél (elég sok ilyen működött az országban) működik néhány lokátor. Abban ül a kezelő az indikátor előtt, és egy mikrofonba diktálja, amit az indikátoron lát. természetesen nem azt mondja, hogy "nicsak, ott egy repülő", hanem számsorokat diktál, amik tartalmazzák a céltárgy helyzetét, jellegét, magasságát, egyebeket. Ezeket az adatokat az alegység vezetési pontján felrajzolták egy tervtáblára. Az összes lokátorét, ami az adott helyen működik.

A tervtábla másik oldalán ülnek néhányan, többek között egy diktor, aki az elöljáró harcálláspontjára diktálja mindazt, amit maga előtt lát. Az elöljáró harcállásponton egy másik tervtáblára felrajzolják az összes alárendelt által feldiktált adatot, és az összesített dolgokat az ottani diktor tovább diktálja egy magasabb szintű vezetési pontra. És így tovább.

A légvédelem magasabb szintű vezetési pontján (hadtestparancsnokság volt Veszprémben) felrajzolják a tervtáblára (az már jó nagy, és fél Európa rajta van) a teljes Magyarország feletti légteret, és úgy adják át az alárendelt (repülő, légvédelmi rakéta) ezredeknek, hogy egy füst alatt meg is határozzák, hogy melyik céllal megyik egység foglalkozik. A légvédelmi rakéta ezred a saját felelős szektorába bekerült célokat tovább bontja és tovább adja a légvédelmi rakéta osztályoknak, ahol ugyancsak ott a tervtábla, de már olyan ember ül előtte, aki adott esetben arról is tud dönteni, hogy hogyan, mivel, mikor, stb. lövi le.

Maga az egész folyamat eléggé hosszadalmas. az első felderítés és a végfelhasználónál megjelenés között 20 perc is eltelhetett, ezért kizárólag a tervtáblát nem lehetett tűz vezetésére felhasználni, általában a végfelhasználónak is volt saját lokátora, ami természetesen folyamatos felderítést végzett, amivel össze lehetett hasonlítani a tervtáblán megjelenő adatokat.

Jó bonyolul, mi?

Előzmény: horex (10495)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.04.04 0 0 10496

Vagy nem találtak ide.

Előzmény: horex (10494)
horex Creative Commons License 2011.04.04 0 0 10495

De kinek irták azokat a koordinátákat?

 

Ez megfelelt a korábbi háborús filmeken látott, asztalon maketteket tologatóknak?

by horex

Előzmény: VoltKatona(Lee) (10485)
horex Creative Commons License 2011.04.04 0 0 10494

Ugy látszik az a korosztály nem netezik, vagy..:(

 

by horex

Előzmény: Volt tüzér (10481)
rellé Creative Commons License 2011.04.03 0 0 10493

Nálunk MH 54/14 RT nél ,a hír szakasz ki volt telepítve külön bázisra-fedezékben,a műszerkertől. Délszláv háború  elején kitelepültek Madarasra. Ez csak rövid ideig állt fent. Visszavezényelték a századot, innentől együtt voltunk,a kapus szolgálatot is mi adtuk,a vizuális  egy tbk-val a HÁP tetején nézelődött/alacsonyan szálló célok jelentése céljából-de valójában az előljárók jelentése a HÁP felé/.A csellós meg konyhai kisegítőt jelentett a szakács mellett.

Előzmény: monfondir (10490)
504LACI Creative Commons License 2011.04.03 0 0 10492

Jó a kérdés. De a választ sajnos nem tudom. Mi Meteor kiképzésen voltunk, ami egy másfél méter (vagy három?) fesztávú deltaszárnyú modellrepülő. Ezt követték a légvédelmisek, ez volt a mozgó célpont. De az elkövetés eszközére nem emlékszem.

Előzmény: gauls (10470)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2011.04.03 0 0 10491

Kenyeri Reptér ügyben megelőztél! :-) Vártam a jóidőt.....gyerek az oviban.....asszony dolgozik...Zoli meg indult volna Kenyeri....dehát lemaradtam! :-) Köszi a képeket....jók lettek!!

Előzmény: Cika01 (10488)
monfondir Creative Commons License 2011.04.03 0 0 10490

Jogos! A telefonközpont kezelőket kihagytam (2fő) mert az is a HÁP-bunkerben volt. A többi híradós a laktanyában volt (aho a rellé bunker is). Nálunk a laktanya és a műszerkert külön volt emiatt a kapusszolgálat a laktanyára korlátozódott, a műszerkert kapusai az un. al-őrszoba hatásköre volt (az őrkatonáktól). GK szintén a laktanya területén volt. Csellos az mi? A vízulális megfigyelők ha jól rémlik HKSZ alatt a HÁP bunker tetején lévő bunkerbe költöztek (sugárfigyelő)... Amikor a háború alatt műszerek egy része kiment a határszélre ez persze más lett hiszen kvázi két HÁP ment.

Előzmény: rellé (10489)
rellé Creative Commons License 2011.04.02 0 0 10489

+Távirász a HÁP-on,kint még csellos/általában vizuális vitte/és a kapusok+gk.

Előzmény: monfondir (10487)
Cika01 Creative Commons License 2011.04.02 0 0 10488
monfondir Creative Commons License 2011.04.02 0 0 10487

Egy HÁP vezénylés nálunk így nézett ki: 1 soráll.váltás pk, 4-6 tervtáblakezelő (ebből egy fotós ha első fok volt), 2-3 diktor, 1 agregátos (aki tervtáblás is volt), 2 VP vagy később Polje kezelő.  Ehhez jöttek a lokátorok állománya darabonként 3-4 kezelő + 1 aggregátoros (P-37, P-18, P-15+AMU, PRV-16/17) + a "vizuális" figyelő 2 fő. Rádiós/Relés csapat külön volt bent a laktanyában a reléfedezékben, 2 fő.Az őrség külön csapat/vezénylés volt.

Előzmény: Volt tüzér (10486)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.04.01 0 0 10486

Na ezt az elnevezést nem hallottam még sosem (pedig előfordultam néhány helyen, ahol tervtáblát vezettek). Viszont azt, hogy tervtábla-kezelő, azt már többször és több helyen.

Előzmény: VoltKatona(Lee) (10485)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2011.04.01 0 0 10485

tukorirok, igy hivjak oket, hivtak oket,, jobbrol balra forditva rtak a betuket, igy lhetett csak a tuloldalrol elolvasni-voltak Taszaron is, ott is volt vadasziranyito pont, es voltak legvedelmi HAP-okon, pl, Lillafured Szikla, minden olyan helyen, ahol Rt szazadoktol futott be jel, amit ki kellett ertekelni----

az amcsik is rajottek kesobb, arra, hogy a Mig-ek, VSZ gepek pontos koordinacioja, celazonositasa nagyban fugg a foldi lokatoroktol, mivel gyenge fedelzeti radarjuk vol, nagyban fuggtek a foldi vadasziranyitoktol, ezert Obol haboruban, -is-eloszor a lokatorokat, vezetesi pontokat tamdtak elso lepcsoben, igy tudtak azt, hogy a gepek, nem fognak, igy felszallni sem

Előzmény: Volt tüzér (10481)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2011.04.01 0 0 10484

egyebekent nem olyan nagy, teruletileg, en is  a hirado bazisra tippelek-bar a foldhanyasok bennt megmutatjak egyertelmuen--a tabi bazis alarendeltje, a kaposszekcsoi volt, ott voltak az inditojarmuvek, a raketak meg Tabon, a fejek meg Totvazsonyban...

Előzmény: monfondir (10482)
monfondir Creative Commons License 2011.04.01 0 0 10483

Hát kicsit később voltam a taszári zászlóaljnál, de ilyesmit (is) csináltam. Taszár szerintem nem igen változott abban az időintervallumban, és a legtöbb RT százada is megvolt addigra. új HÁP tudtommal csak Egerágon lett kialalkítva ebben az időszakban.

Előzmény: horex (10478)
monfondir Creative Commons License 2011.04.01 0 0 10482

Hpasp mintha az t írta volna, hogy KRUG bázis volt...

Előzmény: charlie21 (10477)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.03.31 0 0 10481

Itt mindenféle öreg van, talán épp taszári is. Amiről beszélsz, az a tervtábla. Arra írtak fordítva. A légvédelemnél mindenütt használták.

Előzmény: horex (10478)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.03.31 0 0 10480

Ez inkább valami híradó bázis lehetett. Az Rt. nemcsak földhányást csinált, hanem a lokátorainak szeretett dombot csinálni.

Előzmény: charlie21 (10477)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.03.31 0 0 10479

Azért, mert akik az említett településeken laknak, azoknak nagyrészt van hol laknia. Akinek nincs, pláne idegen helyről meg nem költözik oda, mert utána mit csináljon a rengeteg szabadidejével? Mert munka nem nagyon van. Arról nem is beszélve, hogy azok a lakások a kivonulás óta ltelt 30 év alatt annyira lepusztultak, hogy új lakást alighanem olcsóbban lehetne összehozni, mint azokat felújítani.

Előzmény: VoltKatona(Lee) (10475)
horex Creative Commons License 2011.03.31 0 0 10478

Üdv

Lehet hogy off, taszári öregeket nem találtam a neten

Úgy látom pár öreg katona is megfordul itt

 

Szolgált-e valaki Taszáron 63-65 körül, olyan egységnél akik forditott irással jegyezték egy üveglapra a rep.gépek koordinátáit?

Jobban nem tudom körülirni mert nem értek hozzá

 

Egy régi jó munkatársam szolgált ott, Isten nyugosztalja, örülne ma a netes korszakban

 

by horex

charlie21 Creative Commons License 2011.03.31 0 0 10477

Pedig az egy RT. A műszer kocsikat is földhányással védték.

Előzmény: VoltKatona(Lee) (10476)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2011.03.31 0 0 10476

egzszer votam bennt, ne a fornenttin keresztul menjetek, mert nem engednek tovabb, hanem az erdo felol, eszakrol van egy ut ami odavisz.

Egyebkent en TAS-nak hiszem, sok foldhanyas van ott, meg valszeg a kozepen egy HAP

Előzmény: charlie21 (10343)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2011.03.31 0 0 10475

az meg meg mindig nem fer a fejembe, miert nem lehet legalabb a lakoepuelteket-ott Kiskunlachazan, Tabon, Kunmadarason megmenteni-atalkitani belulrol, es legalabb csaladoknak atadni, mint szocialis lakast, sok fiatal csaladnak, ez lenne az eletkezdesre lehetosege-

Előzmény: Csabi67 (10453)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2011.03.31 0 0 10474

ott lennek en is szivesen, oly regen meg akarom nezni a muzeumot is,gondolom a volt harcallaspont van a fold alatt, vagy van meg ott mas is?

En ovohelyre tippelek...

Előzmény: Volt tüzér (10321)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!