Keresés

Részletes keresés

Cinc vitéz Creative Commons License 2011.05.28 0 0 22769

Szia!

Köszi a részletes leírást, bár nagyjából tisztában voltam vele. De azért örülök, jó, hogy írtok olyan tapasztalatokat, amiket sehol máshol nem írnak le.

Mai fejlemények: Mézikem mily meglepő, tovább fogyott. Kb 10 grammokat fogy naponta. Most viszont reggelre rakott egy nagyobb kupac kakit (mármint ahhoz képest nagy, hogy kevesebbet eszik mint eddig), ami már majdnem teljesen normális volt. Kamillateát csak egyszer adtam, azóta csak vizet kap, na meg a vitamint. Délelőtt nekiálltunk új dokit felkutatni, és találtunk is egyet akinek többek között a tengerimalac a szakterülete. El is vittük, megvizsgálta, és mint kiderült, mégis a fogával volt a gond. Nem kopott megfelelően, hiába ette a magkeveréket és a szénát. Nem értem, a másik doki ezt hogy találta rendben, de hát ezért is kerestünk új dokit. Kicsit lecsípett az alsó metszőfogából, bár ebből nem kellett sokat, kedden pedig a hátsókat veszi kezelésbe. Addig adni kell tovább a szénát, magkeveréket, rostban gazdag zöldséget-gyümölcsöt, de csak kis mennyiségben, meg ugye a búzakorpás pépet a bio-lapissal.

De ez a fecskendős módszer hát nem egyszerű. A folyadékot még be is tudom neki adni, de bármilyen pépesre keverem is a búzakorpát egyszerűen nem jövök rá, mások hogy tudják normálisan kipréselni a fecskendőből (kanálról ugye nem eszi). Oda teszem a szájába szélre, a foga mögé a fecskendő végét, el is kezdi nyalogatni, csakhogy több potyog le közben, mint amennyit sikerül lenyelnie. Remélem annyit azért sikerült beadni, amennyit egyszerre szükséges volt. Utánna megint jött a pihi a mellksomon. Elterült, kinyójtóztatta magát, és hagyta a simit. Egész sokáig kint volt, máskor nem bírja eddig.

Jó hétvégét, majd írok, hogy mi a fejlemény.

Előzmény: gitta1972 (22764)
dohonyiz Creative Commons License 2011.05.28 0 0 22768

Szia!

Sztem a fa jobb, természetes anyagból készül, így ha nekiáll rágcsálni, akkor sincs gond.

Nekünk a 2 malackának 2 ilyen van:

http://www.petnet.hu/trixie/natural_living_hanna_fahaz_m/termek/6372/

Egyedül azzal van gond vele, hogy az egyik malacka bent szokott pisilni a házában, így a ház alja kicsit nedved, és mindig rendesen le kell fertőtleníteni, törölni, de szeretik nagyon.

Előzmény: Daniiel90 (22767)
Daniiel90 Creative Commons License 2011.05.28 0 0 22767

Sziasztok!

Van két lány tengerimalacom és szeretnék vásárolni nekik egy kis házikót a ketrecükbe.

Fa vagy műanyagból készült tengerimalac házikót érdemes-e venni?

Üdv. Dani

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.28 0 0 22766

Szia:)

...nagyon köszönöm, sok okos van benne - pedig azt hittem minden tudok mar:)

Üdv Rose

Előzmény: gitta1972 (22765)
gitta1972 Creative Commons License 2011.05.28 0 0 22765

Szia !

Küldtem az e-mailt.

Üdv. Gitta

Előzmény: Törölt nick (22739)
gitta1972 Creative Commons License 2011.05.28 0 0 22764

Szia !

Nem tudom hol laksz, de próbálj meg még ma beszerezni bélflóra helyreállítót, állatorvos is ad belőle. A Laktifermes állítás baromság.

A nyulak bélflórája nagyon hasonlít a tengerimalacéhoz - bár tényleg nem teljesen ugyan, de majdnem ! - és a "nagyon erős" és "belepusztulhat" kifejezés is ostobaság.

Pont az a baktérium van benne, ami a bélflórát képezi, továbbá egy halom B-vitamin, ami szintén az egészséges emésztés alapját képezi náluk. A Bio-lapis porban kevesebb B-vitamin van, de a célnak valóban tökéletesen megfelel és nyulaknak is szokták ezt javasolni.

Nem tudom tisztában vagy-e vele, ezért leírom. A tengerimalacok cökotróf állatok, mint pld. a nyúl is. Ez azt jelenti, hogy van egy elsődleges vakbélürülékük - cőkum -, amit visszavesznek, megeszik, ez van tele mindenféle B-vitaminnal. Enélkül nem teljes a  tápanyag emésztésük. Ezek a bogyók kisebbek, gömbölyűbbek és puhábbak, ritkán lehet észrevenni, mikor behajol a fenekéhez és eszik, akkor vette ki a cőkumot. Ebben nem is lehet megakadályozni. Az emésztés második folyamatában távozik a konkrét végtermék, ami hosszabb, keményebb és fekete.

Nem tudom milyen szenet adsz neki és a Rodi az mi, még nem hallottam róla ?

Mi a hasmenés megállítására valami nagyon rózsaszín masszát kaptunk, ez is tökéletesen fog, megköti a mérgeket, mivel a gyulladt bélnyálkahártyát bevonja, ezzel nyugtatja. Az adagolásnál kell nagyon figyelni, mert szorulást okozhat, ami szintén nem éppen jó, illetve a bevitt tápanyagok felszívódását is gátolja, de pontos adagolással nagyon jó a hatása.

A kamillát felejts el, igaz a bélnyálkahártyát talán megnyugtatja, de  puffaszt és hajt, maradj a tiszta víznél !

Hidd el nem akarok rosszat. Nálunk kétszer borult fel ugyanígy a nőstényünk emésztése, és hónapokig adtuk a Laktit, és él a nőstényünk immáron 10. éve, ha a novembert megéri 11 éves lesz. Nekünk vele kapcsolatban már minden nap ajándék.

A tengerimalac zsákmányállat, ezért a gazdi bizonytalanabb fogásánál rögtön ellenkezik és ficánkol. Határozottan kell megfogni, akkor szinte rögtön feladja és mindent eltűr. A beteg állatnál még attól sem kell félni, hogy odakap az éles metszőfogaival és megharap.

Nem a zöldség megvonásától fogy, mert eredetileg nem esznek zöldséget és abban nincs sok kalória, hanem a nem megfelelő emésztés miatt !!!

Hidd el, azok akik  hozzászólnak a hasmenéses témához, azért teszik, mert volt már benne részük. Nálunk kétszer volt nagy gond, hasonló a tiédhez, de kisebb kaksi lazulások esetén is rögtön adjuk a Laktit, meg esetenként egy-egy alkalommal a rózsaszín masszát, mert mindig van itthon. Az állatorvosok kevés kivétellel nem gyakorlottak tengerimalac kezelésben, mi viszont megtaláltuk a megfelelőket. Remélem G-G is benéz a topikra, mert ő is kínlódott a malackája emésztésével, klassz dolgokat tud írni.

A postás miatt ne mérgelődj, elsődleges most a Bio-Lapis, ami már van, a magok - kalória - és a széna - rost, fogkoptatás -. Ahogy kezd helyreállni a bélflóra, jobb lesz az emésztése, így jobban hasznosul a bevitt kaja is.

Kitartó vagy és a maliknak ez kell, a gazdi határozott etetése még a nem kis ellenkezés árán is, és szerető gondoskodása.

Üdv. Gitta

Előzmény: Cinc vitéz (22757)
baksuss Creative Commons License 2011.05.28 0 0 22763

sziasztok.

keresek Csongrád megyében, vagy környékén tengerimalacot, a leghétköznapibb simaszörűt. az ok, végre meg sikerült vennem a nyulaimat, és melléjük szeretném. gyerek koromban, mikor Apámmal nyulászkodtunk, mindég voltak a nyulak közt tengerimalacok, és olyan jól érezték magukat, a nyulak és a tengerimalacok, hogy a környéket mi láttuk el ilyen jószággal, annyi született. a ketrecek közt szabadon közlekedtek, mi is babusgattuk , igy szerintem jól érezték magukat. a nyulak is jobban voltak, nálunk nem betegedtek le, mint a környéken.

ezért szeretném most, a régi emlékek miatt is, betenni a nyuszik mellé őket. a hirdetéseket néztem, ami jó lenne, az messze van, ami meg elérhető távon van, azt több ezer ft-ért adják. nekem nem hoszúszőrű meg csupasz fajta kell, hanem a sima " mezei" tengerimalac.

üdv.

gitta1972 Creative Commons License 2011.05.28 0 0 22762

Szia !

Örülök, hogy látlak és Szotyi egészségének is. Mi félévente megturbózzuk a 10 éves nőstényt egy adag Vetrivel, mivel nem beteg elég neki 3 hónapig az adagolás miatt. Szerintünk a jó genetika mellett ennek köszönhetjük, hogy még él. Azt már korábban is írtam, hogy a bélflórája miatt már tavaly nyár óta minden nyers kaját beszünettünk, igaz már lágyabb a kaksija, de télen csináltattunk egy labort mintából és teljesen normális a bélflórája. Nagyon puffad, ami a kitágult belei miatt van, ezen már nem tudunk segíteni.

Üdv. Gitta

Előzmény: főzőkanál (22756)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.27 0 0 22761

Ö nem saajt malacka, de nagyon simizni valo:-)

Előzmény: Törölt nick (22760)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.27 0 0 22760

Nalunk tavaly volt elsö kad-csap - pancsolas. Nem volt felhötlen lelkesedes:)..

..de nagy meleg volt, igy kiprobaltuk, langyos viz, nem tul sok eppen csak pocijukig ert a viz

es egyenkent - tappancsonkent engedtem bele a vizbe öket, nezelödtek kicsit- szimat:) kicsi

tapicska, aztan vissza a kezemhez amit a vizben tartottam, biztonsag esetere...

Törölközö csavartam öket,  kicsit megszaritgattam a szörüket, feletem nehogy megfazzanak -

ami lükeseg mert  42 fok volt kint a lakasban 25, de en egy eleg izgulos  malac mama vagyok:).

Latahatoan felelenkültek a fürdes utan,....de azt hiszem maradunk virag spriccelösnel:).

Tavaly a mosdoban:)

Előzmény: dohonyiz (22758)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.27 0 0 22759

Kedves Fözökanal:-)

Örülök, hogy ujra irtal es Szotyikad meggyogyult, es meg uj kis csaladtagotok is lett.:).

Remelem sok örömötök van bennük, föleg mikor popkornoznak es  körbe-körbe vonatoznak:)

Ha idöd engedi irjal meg,:) hogy szoktak össze es hogy alakul a kis eletük...

Üdv Rose

Előzmény: főzőkanál (22756)
dohonyiz Creative Commons License 2011.05.27 0 0 22758

Sztem simán, az egyiik enyém (Boci) napok óta napközben az itató csöve alatt fekszik, időnként felugrik, meglökdösi az itatót, és visszafekszik alá.......ilyenkor tiszta vizes a feje teteje és a nyaka :-)))

a másik malackánk Pipi, Ő nem használja ezt, Ő annyit fekszik napközben amennyit csak lehet, csak ha nagyon muszáj, akkor kel fel :-))))

Előzmény: vaesz (22753)
Cinc vitéz Creative Commons License 2011.05.27 0 0 22757

Sziasztok!

AgathaChristie: sajnos a postás kicseszett velem, korán jött, nem értem még haza addira. Át sem vehetem a küldeményt, nem adják ki. Hétfőn kihozzák újra, csak pont olyan időpontot adott meg, amikor nem leszek itthon. (ugyanis babát várok, és a kontrollt nem hagyhatom ki) , de remélem hétfőn már kiadják nekem majd a postán a csomagot.

Főzőkanál: köszi a biztatást!

A fejlemények... Mézikém sajnos ismét fogyott 10 grammot tegnap óta. A kakija viszont már egész jól alakul, bár még nem olyan, mint kellene, de majdnem. Étvágya továbbra is van, de nem tudom eldönteni, hogy a baja miatt fogy tovább, vagy mert nem kapja az eddig megszokott zöldség adagot. Mikortól kaphat újra zöldséget?

Tegnap egyébként adtam neki egy kis kamillateát, neki is esett,a minek örültem, hogy így legalább nem szárad ki. Ma pedig elmentünk a patikába is, ahol összefutottunk egy állatorovossal is. Ő is ugyanezeket javasolta, csak épp a lentebb említett szereket (Laktiferm, probiotikum...) kimondottan ellenezte. A Bio-lapis volt az, amire azt mondta, hogy próbáljuk ki, a többi viszont elég erős szer és akár el is pusztulhat tőlük, mert nem kimondottan tengerimalacok részére van. Hazajöttünk, és némi ellenkezés után sikerült szép lassan beadogatni neki fecskendővel a bio-lapist. Persze nem az egész tasakkal, az sok lenne neki. Utánna láthatóan jobb kedve lett (persze lehet, hogy nem ettől), mert miközben a mellkasomon kucorodott és simogattam, teljesen kiterült, egyre jobban kinyújtózkodott és még picit berregett is. Egész sokáig feküdt így. Aztán visszatettem a helyére, és nem sokkal később csak úgy visongott kajáért. De nem adtam neki zöldséget, csak szénát és magkeveréket.

Várom még a Rodit, remélem az segít rajta. De vajon mikortól várható, hogy elkezd hízni?

főzőkanál Creative Commons License 2011.05.27 0 0 22756

Sziasztok!

Régen írtam már ide, de minden nap elolvaslak benneteket. Talán emlékeztek ránk, akkor még egy malackám volt csak Szotyi névre hallgat és karácsony táján nagyon beteg volt, már mindenki feladta a reményt, még az orvos is, de meggyógyult. Majd 2 hetes fecskendőből etetés, itatás, infúzió, gyógyszerek után jött rendbe, és a Gittától kapott Vetritől, amit nem győzök megköszönni neki. Azóta ven egy kistestvére a Szotyinak, ő Mézi, 3 hónapos kislány szintén, ő várólistás volt a rágcsamentőknél, úgy fogadtuk örökbe kb. 1 hónapja.

Cinc vitéz

Ne adjátok fel, a fecsis etetést nekünk sem viselte jól, de erőltettem, mert nem volt más választás. Szerintem itt sokan emlékeznek, hogy milyen rosszul volt a Szotyi, sokan szorítottak neki, és végül sikerült. Pedig nagyon rossz állapotból jött vissza.

Úgyhogy mindenkinek azt mondom, akinek beteg a malija, hogy ne adja fel, erőltesse a fecskendővel való táplálást, itatást, mert életet menthet.

Előzmény: Cinc vitéz (22751)
vaesz Creative Commons License 2011.05.27 0 0 22755

Amikor a kádba beraktuk tapicskolni (fórumon olvastuk, hogy ezt szeretik) azt annyira nem díjazták, bár lehet, hogy azért mert annyira új volt nekik. Minden áron ki akartak jönni a vízből.

Így is folyton takarítok utánuk, mert mindig kiszórják a forgácsot:) de nem tudok haragudni! 

Ti két cocának mit ajánlotok inkább? Egy két személyes házikót vagy két egyszemélyeset? És az étkezést hogy javasoljátok? Mert erről is sokat hallok, van aki azt mondja, hogy állandóan bent van előtte a száraz táp, az a jó, van aki meg azt, hogy reggel-este fél órát bent van neki az edény, és mellette ott van folyamatosan a széna (ez egyértelmű, hogy ott van előttük)

Előzmény: AgathaChristie (22754)
AgathaChristie Creative Commons License 2011.05.27 0 0 22754

Ha beraksz egy nagy lapos tányér vizet neki, akkor megtudod! :D

Vannak pancsolós malacok! :D

Persze, utána takaríthasz... :D

Előzmény: vaesz (22753)
vaesz Creative Commons License 2011.05.27 0 0 22753

Szerintetek lehet annyira okos a malacom, hogy azért pocsolja az önitatóból a vizet, mert melege van?

AgathaChristie Creative Commons License 2011.05.27 0 0 22752

Sajnos amíg nincs ott a Rodi, addig kell a széntabletta is, mert a hasmenés az a pociban felszaporodó "gonosz bigyók" jele. (Nem vagyok állatorvos, és nincs bennem kávé...) Szóval a mérgeket meg kell kötni, és pár órával később-vagy előbb, hogy a gyógyszereket, ne kösse le, adni a Biolapist, vagy a Laktifermet, ami helyre állítja a bélflórát.

A Rodiban rengeteg növényi rost van, az pótolja a szenet. Van benne probiotikum is, de mivel nem friss, abból adjál hozzá. Túladagolni nem fogod, mert a hasmenés miatt, úgyis nehezen marad benne.

Remélem gyorsan megszereti a pipettát! És sokáig fog szimulálni, hogy kapjon a finomságból! :D

Előzmény: gitta1972 (22748)
Cinc vitéz Creative Commons License 2011.05.27 0 0 22751

Szia Gitta!

Azt hittem írtam a hasmenést... mindegy. Étvágya továbbra is van. Valamennyire javult a kedve és eszegeti is a szénát, magokat, de a fecskendős etetést nem viseli jól. Tegnapelőtt egész jól bírta, tegnap viszont alig tudtuk megtartani, nagyon nyűgös volt. Az ürüléke már javulgat, de a fogyás nem állt meg. Tegnap ismét fogyott 10 grammot. De jön a hétvége, így egész nap tudunk vele foglalkozni. Remélem sikerül valamelyik "gyógyszer" segítségével eredményt elérni.

Holnap majd írok, hogy mire jutottunk. Köszi addig is mindenkinek!

Előzmény: gitta1972 (22748)
gitta1972 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 22750

Szia !

Ha ma emberi időben hazaérek, küldöm az anyagot :-)

Üdv. Gitta

Előzmény: Törölt nick (22739)
gitta1972 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 22749

Szia !

Nagyon sajnálom a malackád, de ami történt, megtörtént, emiatt ne emészd magad. Azt viszont javaslom, hogy jobban nézz utána a tartásukkal kapcsolatban és ez az eset ne vegye el a kedved, hogy beszerezz a szomorú malackád mellé egy társat.

Nyáron még árnyékos helyen is kánikula van a szabadban, ilyenkor inkább vidd át a ketrecet garázsba, amennyiben családi házban laksz.

Ha tömblakásban, akkor sötétítsd el azt a szobát, amiben a ketrec van, és nálunk nagyon bevált az a hűtés, hogy vízzel megtöltött műanyag palackot fagyasztunk, és a törölközővel letakart ketrec tetejére tesszük. Jó sok van lefagyasztva ilyenkor és ahogy felenged már cseréljük is.

Fel a fejjel !

Üdv. Gitta

Előzmény: dia213 (22738)
gitta1972 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 22748

Szia !

Ha korábban írod, hogy megy a hasa, nem csak a Vetrit javaslom. Bélflóra helyreállító az elsődleges !

Nem tudom kaptál-e a dokitól, ha nem, akkor az orvos egy kókler. A malac a hasmenésbe belepusztulhat, ha nem állítod le időben. Már gyakorlatilag biztos vagyok benne, hogy valami vegyianyag volt a nyersen, amit adtál neki.

Amíg megy a hasa és nem áll helyre a bélflóra és az étványa, minden nyers TILOS !!!

Bio-lapis, vagy nyulaknak való bélflóra helyreállító port, azt hiszem Laktiferm a neve, minden állatorvosnál és patikában szintén lehet kapni vény nélkül. A Laktiból késhegynyi kell, arra rácseppented a Vetrit. Gyorsan feloldódik és már mehet is a fecskendővel.

A széntabletta megfogja a hasmenést, de a bélflóra rendetlen marad. Felejtsd el a szenet, nem oldja meg a problémát, csak a tünetet.

Ha nincs porod, szerezd be gyorsan, mert a mali nem fog helyrejönni nélküle.

Üdv. Gitta

Előzmény: Cinc vitéz (22734)
vaesz Creative Commons License 2011.05.26 0 0 22747

Írni kell nekik egy levelet/vagy fel is lehet őket hívni/, hogy szeretnél örökbe fogadni. Visszaírnak, és sok-sok adatot kérnek: mennyi rágcsálód volt, milyenek, hogyan eteted őket, milyen márkájú ételeket veszel neki, le kell írni, hogy mekkora helyen tartod a malackát, és fényképet kell készíteni róla. Én eddig a fázisig tudom, ma fogom a válaszlevelet küldeni nekik.

Előzmény: dia213 (22746)
dia213 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 22746

Vaesz!

Nagyon jó tippet adtál. Azt tudod már, hogy hogy zajlik az örökbefogadás?

Előzmény: vaesz (22745)
vaesz Creative Commons License 2011.05.26 0 0 22745

Dia!

Én a Noé állatotthonból, a rágcsamentőktől. Nagyon komolyan veszik, hogy kinek adják az állatkákat. És nagyon sok örökbefogadásra váró állatka van, ezért gondoltam, hogy onnan szeretnék. Nekem 3 éves a malackám, és azt javasolták, hogy próbálkozzak fiatallal, mert az előhozza az anyai ösztöneit, majd tanítgatja. Én csak attól félek, nehogy bántsa. Egyébként a rágcsamentőknél találsz kicsit is, nagyot is.

Előzmény: dia213 (22744)
dia213 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 22744

Kedves Vaesz!

Köszönöm szépen, hogy írtál. Nagyon sajnálom a te malackádat is. Én is szeretnék majd venni a másik mellé egy párt, csak nem tudom, hogy hol kezdjem, mert az állatkereskedésben pár hetesek-hónaposak vannak  az én malackám pedig már 2 éves és nehezen alkalmazkodik.  Viszont az nagyon vígasztal, hogy legalább az egyik malacom megmaradt. Te honnan fogadsz örökbe?

Előzmény: vaesz (22742)
Cinc vitéz Creative Commons License 2011.05.26 0 0 22743

Valami nem stimmel az e-mail címmel. A rendszer kiírja, hogy érvénytelen, nem küldi el a levelet.

itt az enyém:  bluefish@freemail.hu

Előzmény: AgathaChristie (22737)
vaesz Creative Commons License 2011.05.26 0 0 22742

Kedves dia!

Megértelek, hogy nagyon szenvedsz. Én hétfőn veszítettem el a drágámat, reggelre kihűlve találtam. Nem tudom, hogy mi okozta a halálát, de folyton magamat ostorozom, hogy mi van, ha miattam halt meg, mert valamit nem jól csináltam, vagy nem vettem észre. Mivel a tesója így nagyon egyedül van, elindítottam az örökbefogadást, nem miattunk, hanem Cartmen miatt, hogy ne maradjon egyedül...

dia213 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 22741

Nagyon köszönöm, hogy írtál, annyira jólesett. 10 perc alatt ott voltam vele az állatorvosnál, és mégsem tudták megmenteni. Nektek szerencsétek volt.

Nem direkt volt, de ez engem nem ment fel. Végtelenül szeretem az állataimat, de ezt már nem tudom visszacsinálni. :-(((

Előzmény: Törölt nick (22740)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.26 0 0 22740

Nagyon jasnalom ami törtent, biztos vagyok benne, hogy veletlenül törtent ami törtent..

Par evvel ezelött, a fiam felejtette kint a kertben, a kifutoban a malacokat - delutan mindig oda sütött a nap, tudta, hogy olyankor be kell hozni öket a teraszra, az arnyekba.

- (amiota ez törten atköltöztettük mindig arnyekosba ketrecüket) .

Az nap csak Ö volt a hazban, de megfeledkezett a malacokrol -  vartak a baratai...

Mikor haza jöttök  kesö delutan - nem irom le azt a panikot es bögest amit csinaltam,

mikor megtalaltuk Öket, Rozika - ö okos volt, asott egy melyebb lyukat abban feküdt,

de Pimikem...elterülve, kis szaja nyitva feküdt es meg sem mozdult - azt hittem mar nem is el...:((((

azonnal lagyos vizes törölközöbe tettük öket es megittatuk mind ket kis allatot.

Csak feküdtek, mi meg remenykedtünk...aztan jött a doki, kaptak szurit - es orankent

kellet megitatni mind ket malackat, napokba telt mig ujra jol lettek...

- a fiam közel allt a megnyuvasztashoz...mikor haza jött ejjel.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!