Keresés

Részletes keresés

Vax Creative Commons License 2015.08.25 0 0 27647

Százas nagyságrendű oszlopszám? Kezelhetetlen. Hogy lehet nyomtatni? Hogy lehet lekérdezni? Hogy lehet elemezni?
Rengeteg nehézség, amik nyilvánvalóvá teszik, hogy nem jó a terv.
Abból indul ki, hogy az adatok beírását és megtekintését ugyanabban a táblában akarja megoldani, így egyesítve mindkét feladat nehézségeit.
Adatbáziskezelő jobb lenne? Az Excellel elég jól lehet emulálni.
Csinálnék egy néhány oszlopos listát, és az adatokat egy másik táblában (egy pivot táblában) könnyedén vizsgálnám. A pivot tábla egy nagyon jól idomítható  eszköz. Az adatbeírás egyszerűsítésére pedig rengeteg segédlet létezik.
Így első becslésre egy negyedórás munka, és olyan lehetőségeket nyitna meg, amik ebben a jelenlegi táblázatban elképzelhetetlenek.
Szerintem.

Előzmény: earthy (27630)
earthy Creative Commons License 2015.08.25 0 0 27646

Sziasztok! Párhuzamos fórumon topiktárstól kapott függvény átdolgozásával megoldódott a probléma.

=HAHIBA(INDIREKT(CÍM(SOR(J2);HOL.VAN("";J2:JA2;-1)+9));"üres")

A függvény az I oszlopba beilleszti a J oszloptól IZ oszlopig tartó tartományban elhelyezett utolsó cellaértéket. Alapesetben a csak számadatot tartalmazó cellát nem észleli, ezen segített a cella szöveges formátumra beállítása.

Nektek is köszönöm a segítséget, ez volt a legjobb megoldás a keresett feladatra! Köszönettel: M. Csaba :)

pimre Creative Commons License 2015.08.25 0 0 27645

Ha már makró, akkor az utolsó oszlop (a közte lévő hézagoktól függetlenül: 

utoszlop=Cells(1, Columns.Count).End(xlToLeft).Column

Ezzel már nem lesz gond a sor utolsó oszlopa adatának kiolvasásával.

Mellesleg az utolsó kitöltött sor esetére ugyanez: 

utsor= Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27644)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.25 0 0 27644

Nem, ez csak folyamatosan kitöltött cellák esetén ad helyes eredményt, bár arra az esetre szép, de a példában hézagosan vannak.

Én viszont írtam egy makrót az este, ami először lefutott, aztán olyan elképesztő mértékben lefagyasztotta az Excelt és a VB-szerkesztőt is (lehet, hogy véletlen egybeesés folytán történt pont akkor), hogy most a szentháromsággombhoz kellett nyúlnom, mert reggelre sem tért magához (mielőtt kimásolhattam volna a kódot).

A makró alapja, hogy szükségünk van egy folyamatosan kitöltött oszlopra, ahol meg lehet számolni a sorokat, ahol dolgozni kell (pl. egy x az A oszlopban minden sorba, aztán elrejtés), vagy egy határolójelre, pl. az A200-ba, hogy efelett van a színpad.

Előzmény: Delila10 (27641)
Delila10 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 27643

$ jelek nélkül

=KÖZÉP(CÍM(SOR();DARAB2(B1:DD1)+1);2;SZÖVEG.TALÁL("$";CÍM(SOR();DARAB2(B1:DD1)+1);2)-2)

Előzmény: Delila10 (27642)
Delila10 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 27642

Ha nagyon zavarna a sorszám megjelenítése, a

=BAL(CÍM(SOR();DARAB2(B2:DD2)+1);SZÖVEG.TALÁL("$";CÍM(SOR();DARAB2(B2:DD2)+1);2)-1)

képlet kiküszöböli.

Előzmény: Delila10 (27641)
Delila10 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 27641

A =CÍM(SOR();DARAB2(B2:DZ2)+1) képlet megadja az utolsó kitöltött cella címét, 130 oszlopig. Az oszlop betűjele után a sorszámot is hozzá írja (pl. $DC$2), de gondolom, ez nem túl nagy baj.

Előzmény: earthy (27631)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.24 0 0 27640

Érdekes dolog, bár nem sorban, hanem oszlopban keresi az utolsót, de ha jól értem, csak rendezett halmazra működik.

Előzmény: pimre (27639)
pimre Creative Commons License 2015.08.24 0 0 27639

Most nincs időm belemélyedni, de itt foglalkoztak ezzel a lehetőséggel: link

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27638)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.24 0 0 27638

Az mindegy, csak nem ismerek olyan függvényt, ami az utolsó oszlopot megtalálja.

Az eredeti ábrának megfelelő adathalmazra simán ráeresztettem volna egy összefűz() függvényt 8-10 paraméterrel, és vettem volna az utolsó karakterét.

Előzmény: earthy (27637)
earthy Creative Commons License 2015.08.24 0 0 27637

Persze hogy az lenne a legjobb, de sajnos access-ben sem vagyok jobb, másrészt alap felhasználóknak készül a tábla. Egységek napi nyomon követésére készül úgy, hogy az előző oszlopa az előző feladatát tartalmazza, de egyben kell látni, hogy ki hol jár. A szabad, feltételes, foglalt stb. státuszok egyéb adatok már megoldva grafikusan feltételes formázással... Az index, fkeres stb... függvényekkel próbálkoztam netes infók alapján, de nem tudtam ebbe életet lehelni. Az excelnek egyébként nem lenne mindegy, hogy a sorban az utolsó nem üres cellának milyen formátumú tartalmát másolja át? 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27636)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.24 0 0 27636

Egyébként ilyenkor jön a kedvenc vesszőparipám, hogy ezt bizony adatbázisba tenném. Százas nagyságrendű oszlopszámmal minden táblázat kezelhetetlenné válik.

Előzmény: earthy (27634)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.24 0 0 27635

Így nem nagyon tudok egyszerű függvényes megoldást elképzelni. De lehet, hogy más igen...

Előzmény: earthy (27634)
earthy Creative Commons License 2015.08.24 0 0 27634

Szia. Százas nagyságrendben. Szöveges tartalmú lenne, egy időpont, egy helyszínt, egy feladat, és a lezárásnál egy eredmény rövid leírása. Nagyságrendileg két rövid mondat lenne.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27632)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.24 0 0 27633

Csak a helyettese, de szívesen.

(Azt hiszem, most először írtam itt makrót másnak, eddig csak képleteket.)

Előzmény: weine (27629)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.24 0 0 27632

Mennyi az oszlopok maximális száma, van korlát?

Az adatok a képen láthatónak megfelelően egykarakteresek, vagy konstans hosszúak?

Előzmény: earthy (27631)
earthy Creative Commons License 2015.08.24 0 0 27631

Itt a kép is. Bocsi.

earthy Creative Commons License 2015.08.24 0 0 27630

Sziasztok! Új vagyok itt köztetek, mégis engedelmetekkel segítségért fordulnék hozzátok!

Egy jókora excel táblázatban fogok dolgozni, amely vízszintesen változó számú adatot fog tartalmazni. Pillanatok alatt át kell látnom, hogy az adott sorban az utolsó adatot tartalmazó cellába mit írtam. (szöveges)

Ezért kellene azt megoldanom, hogy a mellékelt kép szerint pl. az első oszlopban képlettel folyamatosan jelenítse meg, hogy az adott sor utolsó adatot tartalmazó cellájában mi szerepel.

Makróval megoldottam úgy, hogy a lépéseket végrehajtva letároltam, mármint egy cella jobbra, ugrás a sor végére, másol, vissza, beilleszt... - ezzel az a gondom, hogy minden sorra egyesével ki kell adni, másrészt manuális futtatást igényel. Ezért gondolkodtam az FKeres és hasonló függvényekben, azonban tapasztalat hiányában nem tudtam úgy megalkotni, hogy működjön. Feltöltöttem egy egyszerűsített példa táblát, ez lenne a cél.

Kérlek segítsetek ha tudtok ebben. Köszönettel: Csaba 

weine Creative Commons License 2015.08.24 0 0 27629

Isten vagy !! :)

Köszönöm szépen :) :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27628)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.23 0 0 27628

Másik munkafüzetbe most nem tudom, de ugyanannak a munkafüzetnek a Veve lapjára ez átmásolgatja:

Sub másol()
  Dim lap As Worksheet
  i = 1
  For Each lap In ActiveWorkbook.Worksheets
    If Left(lap.Name, 3) = "Ve " Then
        Worksheets("Veve").Cells(i, 1).Value = lap.Name
        For j = 1 To 13
            Worksheets("Veve").Cells(i, j + 1).Value = lap.Cells(15, j)
        Next j
        i = i + 1
    End If
  Next lap
End Sub

Előzmény: weine (27627)
weine Creative Commons License 2015.08.23 0 0 27627

Sziasztok.

Én egy sheetekkel alaposan megrakott excel fileból szeretnék adatokat kigyűjteni.

A sheeteknek saját neve van (Ve 1-től Ve 25-ig), mindegyikben ugyanazon táblázat van és ezeknek a sheeteknek a 15. sorát szeretném (A15-től M15 celláig) egymás alá gyűjteni egy másik fileba.

A sheetek nem egymás után következnek a sorban, van köztük más elnevezésű munkalap is.

Tudnátok ebben segíteni?

(Gondolom makróval lenne érdemes...)

Köszi előre is a segítséget !

pimre Creative Commons License 2015.08.23 0 0 27626

Szerintem diagramot szeretnél készíteni. Ajánlok egy használhatónak látszó leírást: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0038_informatika_AlkIsm/ar01s12.html.

Ha nem jó, vagy más excel verziót használsz, akkor a google segítségével keress másikat, az excel verziód számának megadásával. Megjegyzem, a Microsoftnak vannak saját leírásai, de ezeket nekem még nem sikerült értelmeznem:-)

Azért előrebocsátom, hogy nem lesz vele könnyű dolgod. Kell egy kis idő, míg kiigazodsz a diagram megszerkesztésén, a különböző feliratok kezelésén, a tengelyek beállításain stb. De megéri.

Előzmény: beno9014 (27625)
beno9014 Creative Commons License 2015.08.23 0 0 27625

Sziasztok, lenne egy pár kédséem, ha valamelyikőtök tud segíteni hálás lennék.

Excelben most relatíve sok adatról kell kimutatásokat készítenem. Valahogy így képzeljétek el:
Fel van sorolva több száz személy, neveik egy oszlopban.
Egy másik oszlopban a nemzeti hovatartozásuk,
egy harmadik oszlopban hogy vásároltak-e már itt valaha (igen/nem)
Egy negyedik oszlopban a családi állapotuk (kb 4 változó)
Még két oszlop amiben kb ugyanennyi változó van (egyenként)
Egy oszlop ami a legkedveltebb termék , itt relatíve sok lehetőség van, és van akinél több tétel.

A következő grafikus kimutatásokat kell csinálnom:

A százalékos arányokról hogy hány százalék jár itt először / nem először.
%os felbontás az országokról ahonnan érkeznek
%os felbontás a csládi állapotokról
%os felbontás a legkedveltebb termékekről
%os felbontás a maradék két oszlopban lévő elemek gyakoriságáról, ugyanígy.

Ha jól gondolom el ehhez egy vagy maximum két fogást elég lenne ismernem, de valahogy nem jön össze, igazából nem ismerem az Excelt.
Örülnék ha segítenétek, köszönöm szépen.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.23 0 0 27624

Persze ez akkor fog egyszerűen működni, ha van egy olyan oszlopod is, ahol az összes kivehető (azaz a dolgozónak életkora alapján járó) szabadság áll.

Előzmény: Nevij (27622)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.23 0 0 27623

DARAB2 a te barátod, ha bármilyen szöveg lehet benne.

DARABTELI, ha egy konkrét karakter jelzi a kivett napot, pl. "x". Persze figyelni kell a kis-nagybetűre, valaki úgyis elrontja.

Előzmény: Nevij (27622)
Nevij Creative Commons License 2015.08.23 0 0 27622

Sziasztok!

Az alábbi problémában szeretnék segítséget kérni.  Adott két cella melyekből az egyik a kivehető szabadság napok számát tartalmazza, a másik pedig a kivett napok számát. A sor többi része pedig az aktuális év napjai. Olyan függvényt keresnék mellyel meg lehet azt oldani, hogy ha a naptári napok cellákba karakter kerül akkor az a kivehető napok számát csökkentse, a kivett napok számát pedig növelje a kitöltött cellák számának megfelelően. (2007-es excelt használok).

Előre is köszönöm a segítséget. 

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.22 0 0 27621

Voltaképpen az a munkám, hogy ésszerűsítsek munkafolyamatokat, és ezen a ponton már nem találom ésszerűnek az exceles megoldást. Sose volt igazán az, csak nem volt meg a lehetőség másra, de most már tartunk ott, hogy megvan.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27620)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.22 0 0 27620

Kösz a tippet, nem teljesen látom át ugyan, de már nem is akarom. Itt azért nem heti pár sornyi adatról van szó, és az egész rendszer a heti elszámoláson alapul. Nem teljesen egyformák a táblázatok, ahogy az idő előrehalad, változnak benne a tételek, és egyébként a dolgozóknak sorokat kell beszúrniuk meg törölniük és bizonyos fokig önállóan karbantartaniuk.

Én ebbe a táblázatba több munkát már nem vagyok hajlandó tenni, ennél többet nem ér meg, elérte az életciklusának a végét. Amikor a céghez jöttem három éve, még minden dolgozónak minden héten új külön munkafüzete volt elég kevés rendező elvvel, amiket aztán valaki hetente egynapos munkával összesített, másvalaki meg nem tudom mennyi munkával bogarászott ki belőle egy másik összesítést... azóta sikerült összevonni, egységesíteni, telerakni makrókkal (a topic segítségével, emiatt kérdezgettem itt a legtöbbet), de most slussz, leveszem a kezem róla. A következő generációs megoldás már adatbázist fog használni, sokkal egyszerűbb és hatékonyabb és védhetőbb lesz. Gyakorlatilag ez az egyetlen dolog, amiért VBA programozással kell foglalkoznom, és az a része sem éri meg az időt, hogy folyton beleássam magam, és újra belerázódjak, mi mit csinál itt, hiszen egyetlen évi párszor elővett feladatért nem éri meg karbantartott tudással rendelkezni egy nyelvből. Ez a magasabb szintje a "mi mennyit ér meg"-nek. Plusz állandóan a megosztott munkafüzetek korlátaiba ütközöm programozás közben. Sokkal rugalmasabb funkcionalitást képzelek el, mint amit érdemes Excelben bütykölgetni. Összességében tényleg sok munkát tettem már bele, de ideje elengedni.

Előzmény: Fferi50 (27619)
Fferi50 Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27619

Szia!

Tudom, rengeteget dolgoztál rajta, hogy működjön. Mégis engedj meg egy kis "belekotyogást". Ha mindenki minden héten ugyanolyan formátumú táblázatokat használ és "csak" az egyéni adatok különböznek, én biztosan nem hoznék létre minden hétre külön munkafüzetet. A "minta" munkafüzetbe tennék egy munkalapot, ahová mindenkinek felírnám az adott heti adatait egy-egy sorba. Amikor belép, megnézném, hogy van-e már adata arra a hétre - ha igen, visszatölteném az "adatlapra", ha nincs, akkor üres előkészített munkalapot kapna. Ezt a munkalapot lehet menteni - az adattároló lapra -, nyomtatni, módosítani stb. Kilépéskor pedig lehet üríteni.

Ez működik közös használattal is.

Előnye a megoldásnak, hogy a korábbi adatok bármikor megnézhetőek - szükség és engedély esetén akár módosíthatóak is, anélkül, hogy több munkafüzettel kellene bajlódni. Továbbá statisztikák, grafikonok is egyszerű módon készíthetőek belőle.

(Nekem van egy ilyen működő munkafüzetem hasonló feladatokra - pl. jelenléti ív, munkaórák eltöltése stb.).

Üdv.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27618)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27618

De, a védelem működik, ahogy írtad is, csak a ki-be kapcsolás nem! Nagyon sok munka volt, rengeteg tesztelés, folyton újabb és újabb hibák és buktatók jöttek elő, de azt hiszem, most már tényleg jó.

A feladat egy olyan táblázat, aminek van néhány közös használatú munkalapja, valamint dolgozónként egy (4-5-6) személyes munkalapja, aminek egyformának kellene lennie. És ebből hetente kell egy. Eddig az előző hetit másolgatták és nullázták az adatait.

Ezek a személyes munkalapok egyre kaotikusabbak és egyformátlanabbak lettek az idők folyamán, ami már az összesítést végző makrót is meglékelte. Új utat kerestem, és a megoldás ilyen lett:

Van egy mintamunkafüzet, aminek egyetlenegy ilyen személyes munkalapja van minta néven, és a kezdő munkalapra felírva a dolgozók neve. Ez nincs megosztva, de le van védve a userinterface-es módszerrel. A kezdőlapon van egy gomb, ami nem működik az eredeti munkafüzetben (név alapján), csak a másolatban, de ott is csak egyszer. A más néven lemásolt munkafüzetben a nevek listája alapján létrehozza a megfelelő számú és nevű másolatot a munkalapból, levédi őket (mert a másolás a védelmet nem másolja), majd megosztja a munkafüzetet. Így a mintamunkalap és a másolatok is folyamatosan védettek.

Ha kézzel le kell venni a védelmet karbantartás miatt, akkor azt az eredetin fogom megtenni, ami nincs megosztva. Utána be kell zárni és újra megnyitni, ekkor a makró (amelyik érzékeli, hogy nem megosztott munkafüzetben índították el a megnyitáskor) ismét levédi userinterface-esre a lapot.

Elég bonyolult, és többször bejöttek újabb és újabb hibák a tesztelés során, de most már megy.

Előzmény: Fferi50 (27613)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27617

Mondom, ez meg van oldva, csak az érdekelt, hogy van-e egysoros megoldása, és ezek szerint nincs. Érdemben javítani nem lehet rajta azzal, hogy a ciklust ide-oda pakolgatjuk.

Előzmény: Fferi50 (27614)
Bögrésleves Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27616

Szia! 

Köszi a segítséget, de sajna ez nem segített nekem :(. 3 darab fájl érintett a dologban, amik valószínűleg meg voltak nyitva a frissítés idejében, a többi fájlt az excel hibátlanul megnyitja.

Előzmény: pimre (27603)
topi mackó Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27615

Kedves pimre!

Bocs a szakszerűtlen kifejezésekért, de ennek ellenére sikerült a problémát megoldani.

Adott egy word-os körlevél+egy excel adatforrás és a dolog gördül.

Köszönet egy a kollegám exceles segitségének a feladat megoldódott.

MáZLis topi mackó

Előzmény: pimre (27595)
Fferi50 Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27614

Szia!

Tapasztalatom szerint néha megéri egy "munka" munkalap vagy segédoszlop használata a problémák megoldásához, mert ott működnek az excel beépített függvényei.

Ha nem írja be sehova a számot, amit megtalált, akkor nem lehet csak ciklussal megcsinálni szerintem - az első számot tárolod egy változóban, majd minden egyes számolásnál megnézed, hogy a kapott érték kisebb-e mint a változó értéke. Ha globális változót használsz, akkor ezt a vizsgálatot beépítheted magába a myfunc függvénybe is szerintem.

Üdv.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27612)
Fferi50 Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27613

Szia!

Megosztott munkafüzetben nem lehet a lapvédelmet sem bekapcsolni, sem kikapcsolni. Megőrzi azt az állapotot, amelyben megosztottad.

A Userinterfaceonly kapcsoló viszont csak a munkafüzet nyitvatartása alatt működik  - ahogyan írtad is -, mivel pedig megosztott munkafüzetben nem műxik a védelem, ezért nem is használható. Más trükköket kell - sajnos - a zárolásra használni.

Üdv.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27609)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27612

Nem írja be a B oszlopba, mert a táblázat úgy jó, ahogy van, fölösleges mellékszámításokkal összeszemetelni.

Előzmény: Anne Duffield (27610)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27611

Ezzel sikeresen visszavezettük a feladatot egy pontosan ugyanolyan bonyolultságúra. :-) Hiszen mint mondtam, ciklussal már megoldottam, így csak áthelyeződik a ciklus egy másik függvénybe.

A myfunc egy index-hol.van kombináció, tehát tisztán beépített függvényt használ.

Előzmény: Anne Duffield (27610)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27610

Sőt, ha az a myfunc függvény beírja B oszlopba a megfelelő dátumokat, akkor elég a MIN(B:B).

Vagy az a myfunc függvény eleve a mindátumot adja vissza...

function myfunc

dim mindatum as date

mindatum = Date + 1000000 ' valami jó nagy érték

for ...

if most előszedett dátum < mindatum then

mindatum = most előszedett dátum

end if

next...

myfunc = mindatum

end function

Előzmény: Anne Duffield (27607)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27609

Egy kicsit revideálnom kell ezt a dolgot, mert csak leírtam, amit olvastam.

A gyakorlatban azt látom, hogy megosztott munkafüzetben ugyanúgy hibát okoz a lapvédelem bekapcsolása a megnyitáskor, mint máskor, de nincs is szükség rá; a forrás állításával ellentétben megőrzi a védett tulajdonságát a lap bezárás-megnyitás után. De lehet, hogy ezt a megosztás teszi, és anélkül tényleg így volna.

Azt hiszem, nagyot fejlődött az elmúlt két szabadnapomon a táblázat is meg én is. :-)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27604)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27608

Nincs egymás mellett.

Előzmény: Anne Duffield (27607)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27607

Adatbázis függvény? AB.MIN?

(Ahhoz a két értéknek egymás mellett kell lennie...)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27605)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27606

Hú, mennyi gépelési hiba! :-(

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27605)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27605

A következőt nem tudtam ikísérletezni:

Az A oszlopban vannak számok. Van egy myfunc nevű felhasználói függvény, ami egy számhoz egy dátumot rendel egy másik munkalapról.

Hogy lehet makróval egy lépésben meghatározni ennek a minimumát? Tehát olyasmire gondolok, mint MIN(myfunc(A:A)). Az excel kijavította dupla szárójelre, de így se működik.

Ciklussal már megoldottam, tehát csak ennél tömörebb és elegánsabb megoldás érdekel, amúgy működik.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.21 0 0 27604

Már majdnem segítséget kértem ehhez a makróhoz, mert át kellett írni úgy, hogy azokat a sorokat ne próbálja elrejteni, amik zárolt cellával kezdődnek (a lapvédelem miatt).

De sikerült önállóan megoldanom. :-)

Közben egyébként találtam egy nagyon érdekes dolgot, hátha valakinek még szintén új:

A ThisWorkbookban lehet egy ilyent csinálni:

Private Sub Workbook_Open()

Benne egy ilyen sorral (a lap most valamilyen kiválasztott lapot jelent):

lap.Protect Password:="titok", UserInterfaceOnly:=True

Ez olyan védelmet ad a munkalapnak, ami csak a felhasználói beavatkozások ellen jó, de a makrók szabadon dolgozhatnak. Pl. az általam definiált gombot lehet nyomkodni, az működik így is. Ezt a védelmet nem lehet interaktívan beállítani, csak makróból, és nem őrződik meg, ha bezárjuk, ezért minden megnyitáskor automatikusan lefuttatjuk.

Előzmény: Retro Image (20427)
pimre Creative Commons License 2015.08.20 0 0 27603

Ezt a hibaüzenetet minden xlsx kiterjesztésű fájl esetén megkapod, vagy csak egyetlen fájl esetén? Ha csak egy konkrét esetben jelentkezik az üzenet, akkor lehet, hogy erről van szó: https://support.office.com/hu-hu/article/Egy-f%C3%A1jl-form%C3%A1tuma-m%C3%A1s-mint-amit-a-kiterjeszt%C3%A9se-jel%C3%B6l-d8cda77a-3936-4a10-adb7-7f0033985cb0?ui=hu-HU&rs=hu-HU&ad=HU

Előzmény: Bögrésleves (27601)
Delila10 Creative Commons License 2015.08.19 0 0 27602

Kicsit túlbonyolítottad.

Sub mm()
     Dim cell As Range

Range("A7") = ""
     For Each cell In Range("C1:C2000")
          If cell = "x" Then
               Range("A7") = Range("A7") & cell.Offset(, 1)
          Else
               Range("A8") = cell.Offset(, 1)
          End If
     Next
     MsgBox "Kész", vbInformation
End Sub

Az az A7 cellában fűzi össze a D oszlop azon celláinak az értékét, ahol a sor C-jében x-et talál.

Közben az A8-ban pörög a többi D cella értéke.

Jó pongyola megfogalmazás, de sebaj.

Előzmény: ypolito (27600)
Bögrésleves Creative Commons License 2015.08.19 0 0 27601

Sziasztok!

Olyan problémában kérném valakinek a segítségét, hogy az .xlsx kiterjesztésű fájl megnyitásakor ...érvénytelen a fájl kiterjesztése vagy formátuma... hibaüzenetet kapom. A probléma gyökere valószínűleg a windows frissítésének idejére vezethető vissza, lehet, hogy nyitva volt akkor a fájl. A word meg tudja nyitni de azzal sokra nem megyek mivel semmitmondó karakter sorozat van benne. Előre is köszönöm szépen a segítséget. :)

ypolito Creative Commons License 2015.08.19 0 0 27600

Ha megnézed a táblát amit linkeltem, és lefuttatod benne a kódot úgy, hogy lásd közben a táblát, akkor láthatod hogy hogyan "futnak" vagy "pörögnek" a karakterek. :)

Előzmény: Anne Duffield (27599)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.19 0 0 27599

"és amíg nem találja, futtassa az előtte lévő karaktereket..."

Mit jelent nálad az, hogy futtassa a karaktereket?

Előzmény: ypolito (27598)
ypolito Creative Commons License 2015.08.19 0 0 27598

A pörgetésen azt értem, hogy futtassa végig a karaktereket a cellában addig amíg meg nem találja az első x-et. Aztán keresse tovább a másodikat, és amíg nem találja, futtassa az előtte lévő karaktereket...

Tudom, máshogy is meg lehet oldani hogy oda kerüljön az érték, de ezt most így álmodtam meg. :) Nincs semmi gyakorlati haszna, nem kell semmilyen projekthez, csak unalmamban gondolkodtam rajta.

félig meddig sikerült: https://www.dropbox.com/s/45gynydupc9daut/Munkaf%C3%BCzet1.xlsm?dl=0

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27596)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.19 0 0 27597

Excel 2010

Próbálgatom a debuggert, hozzáadtam 8-10 változóhoz a watchot egyenként. De hogy lehet egyben eltüntetni az összeset?

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.19 0 0 27596

Mit értesz pörgetésen? Mit kéne csinálnia, amit most nem csinál?

Kipróbáltam, nekem valamiért csak a második x-től kezdi belerakni, de nincs időm debuggolgatni. Elég nyakatekert program. Mi értelme magában a célcellában előállítani az értéket és változtatgatni? Csak lassít. Miért nem teszed egy változóba, aminek a végeredményét a cellába írod? Ha nem subként, hanem functionként írod meg, akkor bármelyik cellába teheted, nem kell bedrótozni a célt.

Előzmény: ypolito (27594)
pimre Creative Commons License 2015.08.19 0 0 27595

"Az elképzelésünk az, hogy egy word-os körlevélszerűségbe beszúrunk két excel cellát, ahol az egyikbe a numerikus érték kerül, ez alapján a másik cellába a szöveges megfelelő menne."

Megmagyaráznád, hogy ez mit jelent? Ugyanis körlevél készítésnél nem a körlevélbe "szúrunk be Excel cellákat", hanem adatmezőket hozunk létre az alábbiak szerint (Nem könnyű, oda kell figyelni, de a végeredmény nagyon kényelmes használatot tesz lehetővé):

A Te feladatodnál célszerű, ha csak a levél alapszövege készül Word-ben, az adatok az Excel munkafüzetben maradnak (hivatalos nevén adatforrás). És a munkafüzet megfelelő oszlopainak nevét kell beírnod a Word körlevélbe adatmezőként (Pontosabban nem beírni kell, hanem a levélnek az adatforrással történt összekapcsolása után kiválogatni listából). A körlevél tartalmát és formázási beállításait az egyetlen példányban elkészített Word dokumentum határozza meg, az egyes példányainak számát és az adatmezők tartalmát az Excel táblázat.

Te is így tervezed?

Mert ebben az esetben _nyuszi megoldása tökéletes. Ahogy látom, ő csak egyetlen cellára vonatkozóan írta meg, de nem okoz gondot egy ciklusban végigszaladni a makróval az Excel táblázat valamennyi során, kitöltve egy segédoszlopot a számok szöveges formájával.

Ezután az így kapott Excel táblázat lesz a körlevélnél az "Adatforrás", és annyi leveled lesz, ahány sora van a táblázatnak. A körlevél Word alapdokumentumában pedig megadod a címzett mezőt, és az egyéb adatmezőket, valamint az Excel táblázat számait tartalmazó oszlopot, illetve a számok szöveges változatát tartalmazó oszlopot adatmezőkként. 

Sikerült érthetően fogalmaznom?

Előzmény: topi mackó (27590)
ypolito Creative Commons License 2015.08.19 0 0 27594

Jó reggelt!

Este nem tudtam aludni és azon gondolkodtam, hogy adott oszlopban lévő adatokat hogyan tudnék összefűzni egy cellába. Magában ez még menne, olyan megoldást szeretnék ami feltétel alapján fűz.

Vagyis: "D" oszlopban pl ASCII karakterek, és ebből csak azokat fűzze össze mondjuk "A7"-be, amit a "C" oszlopban x-el jelöltem. Ez valahogy így néz ki:

Sub ss()
Dim cell As Range

Range("A7") = ""
For Each cell In Range("C2:C400")
    If cell.Value = "x" Then
        Range("A7").Value = Range("A7").Value & cell.End(xlDown).Offset(0, 1).Value
    End If
Next
End Sub

Viszont amit nem tudtam megoldani, hogy addig amíg nem talál "x"-et, pörgesse az ASCII karaktereket "A7"-ben. Ha talál egy "x"-et akkor rakja be a jelölt karaktert, és amíg nem talál másikat, pörgesse tovább az ASCII-t.

Van erre valakinek valami ötlet?

Nem sos, tényleg csak unalmamban nézegettem. :)

köszi & üdv.:

P.

topi mackó Creative Commons License 2015.08.18 0 0 27593

Igen ez az elképzelés.

A b terv jónak tűnik, de biztos ami biztos, ki akarjuk irni betűvel is.

köszönjük

MáZLis topi mackó

Előzmény: _Nyuszi (27592)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.08.18 0 0 27592

Ha jól emlékszem, a Word körlevél egy Excel-táblázatból szedi az adatokat (legalábbis nálam mindig így volt, bár kb. 5-ször, ha kellett ilyet csinálnom).

A már megosztott függvénnyel vegyél fel még egy oszlopot, és azt, mint mezőváltozót (vagy mi a rettenetet) illeszd be a Wordbe (ahogy minden mást is).

Nem tudom, mennyire vagytok kész a Word doksival, de ez lesz a legegyszerűbb és legjobban járható út, akármennyire is pöpec már a formázás.

Word doksiba táblázatot (pláne olyat, amiben képlet van) ne tegyél bele, ha nem muszáj, mert nehéz szépre formázni, meg egyébként is: hogy néz má' ki? :D

(Nálam a b) verzió egyébként az szokott lenni, hogy végiggondolom, hogy biztosan kell-e nekem betűvel is kiírni... :) )

Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.17 0 0 27591

Wordben nincsenek makrók?

Nem ott kéne megoldani?

Valahonnan veszi a számadatot a körlevél, ott kéne mellétenni a szám szöveges megfelelőjét is!

Oda kéne beilleszteni javasolt függvényt!

topi mackó Creative Commons License 2015.08.17 0 0 27590

Köszönöm, de egyelőre nem vagyok kint a vizből.

Az elképzelésünk az, hogy egy word-os körlevélszerűségbe beszúrunk két excel cellát, ahol az egyikbe a numerikus érték kerül, ez alapján a másik cellába a szöveges megfelelő menne.

Miután 100-as nagyságrendű a körlevél, úgy gondoljuk érdemes némi energiát feccölni bele.

Mindenesetre köszönettel elmentjük a küldött rutint.

MáZLis topi mackó

Előzmény: Delila10 (27589)
Delila10 Creative Commons License 2015.08.17 0 0 27589

Ajánlok helyette egy felhasználói függvényt, amit nem én írtam.

Function Szam_kiiras(szam As Long) As String
Dim j1, j10, j10a, j100
j1 = Array("", "egy", "kettő", "három", "négy", "öt", "hat", "hét", "nyolc", "kilenc")
j10 = Array("", "tíz", "húsz", "harminc", "negyven", "ötven", "hatvan", "hetven", "nyolcvan", "kilencven")
j10a = Array("", "tizen", "huszon", "harminc", "negyven", "ötven", "hatvan", "hetven", "nyolcvan", "kilencven")
j100 = Array("száz", "", "ezer", "millió", "milliárd")
betu = ""
If szam = 0 Then
Szam_kiiras = "Nulla"
Exit Function
End If
s = Format(szam, "0")
j = 1
While s <> ""
i = Len(s) - 2
If i < 1 Then i = 1
s2 = Mid(s, i, 3)
s = Left(s, i - 1)
s3 = ""
If Len(s2) = 3 Then
s3 = s3 + j1(Asc(Mid(s2, 1, 1)) - 48)
If Mid(s2, 1, 1) <> "0" Then s3 = s3 + j100(0)
s2 = Right(s2, Len(s2) - 1)
End If
If Len(s2) = 2 Then
If Mid(s2, 2, 1) = "0" Then
s3 = s3 + j10(Asc(Mid(s2, 1, 1)) - 48)
Else
s3 = s3 + j10a(Asc(Mid(s2, 1, 1)) - 48)
End If
s2 = Right(s2, Len(s2) - 1)
End If
s3 = s3 + j1(Asc(Mid(s2, 1, 1)) - 48)
If s3 <> "" Then s3 = s3 + j100(j)
If (betu <> "") And (szam > 2000) And (s3 <> "") Then kot = "-" Else kot = ""
betu = s3 + kot + betu
j = j + 1
Wend
betu = UCase(Left(betu, 1)) & Right(betu, Len(betu) - 1)
Szam_kiiras = betu
End Function

Előzmény: topi mackó (27588)
topi mackó Creative Commons License 2015.08.17 0 0 27588

Üdvözlet mindenkinek!

Ezen a fórumon ez az első hsz-em, köszöntök mindenkit.

Nem vagyok profi excel programozó, és most is egy barátom tett fel egy kérdést amire én nem tudom a választ.

Feladat: van egy függvény az Office 2003-ban, neve BAHTSZÖVEG (szám). A megadott számot szövegként irja ki. A probláma gondolom ismert, THAI nyelven. Kérdezzük, hogyan lehet megmagyaritani a szöveget??

köszönettel előre is

MáZLis topi mackó

Eredő Vektor Creative Commons License 2015.08.17 0 0 27587

allitsd at az elso kepletet tartalmazo cella formatumat altalanosra, majd F2 majd enter a cellan. Ezt huzd le.

Előzmény: hokuszpokusz99 (27586)
hokuszpokusz99 Creative Commons License 2015.08.17 0 0 27586

Sziasztok!

Az ures cellakat kijelolom, majd a felette levo kitoltott cella erteket szeretnem a cellaba iratni, viszont csak a cella "szamat" masolja le es nem az erteket.

Probaltam a cellat fomazni, de semmi nem segitett, raadasul egy fura kijeloles van, amit nem tudok eltuntetni.

Bocsi a szakszerutlen leirasert, hatha valaki a kep alapjan tudja, hogy mi lehet a gond.

Koszi szepen

gab_oca Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27585

Köszi szépen ez úgy néz ki működni fog, bár még görcsölök rajta egy kicsit :) 

Előzmény: Vax (27579)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27584

Válaszoltam is.

Előzmény: Delila10 (27583)
Delila10 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27583

Elment.

Előzmény: Törölt nick (27582)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27582

OFF

Kaptam levelet mástól, szóval elvileg működik. Próbáld már ki lsz.

ON

Előzmény: Delila10 (27581)
Delila10 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27581

Pardon! Kimaradt, hogy Anne Duffield ötlete alapján.

Előzmény: Delila10 (27580)
Delila10 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27580

Szintén printeres próba nélkül

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
     Dim x As Integer
     If Target.Address = "$J$1" Then
          For x = 1 To Target
               ActiveSheet.PageSetup.RightHeader = x & ". példány"
               ActiveWindow.SelectedSheets.PrintOut Copies:=1
          Next
     End If
End Sub

Előzmény: Anne Duffield (27571)
Vax Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27579

Elnézést, a backslash-t lenyelte, pedig az előnézetben még láttam.

Megpróbálom mégegyszer.

=SZUM(HA(B1:B100="x";'D:\Dokumentumok\[Súlyozásos_Tábla.xls]Munka1'!$A$1:$A$100;))

Előzmény: Vax (27578)
Vax Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27578

Egy megoldás tömbképlettel:

Van egy oszlop, ahol értéke van a kérdéseknek, vagyis, hogy adott sorban mennyit érjen az x. Legyen ez
mondjuk az A oszlop. B oszlopba kerülnek az x-ek. Abba a cellába pedig, ahol az eredményt akarod látni, beírod a következő képletet:
=SZUM(HA(B1:B100="x";A1:A100;))
Ami fontos, hogy tömbképletként kell bevinni, vagyis Shift+Ctrl+Enter
egyidejű lenyomásával. Így azokat az értékeket összegzi az A oszlopban, amelyeket B-ben x-el megjelölsz.

Az "A oszlop" lehet akár másik munkafüzetben is, sőt, azt a munkafüzetet meg se kell nyitnod, ha a képletben pontosan hivatkozol rá.
Valahogy így fog kinézni:
=SZUM(HA(B1:B100="x";'D:Dokumentumok[Súlyozásos_Tábla.xls]Munka1'!$A$1:$A$100;))

A képletet bemásolod a jegyzettömbbe. Előveszel egy kitöltött kérdőívet, ráállsz a cellára, ahová az eredményt kéred, a szerkesztőlécen beilleszted a képletet, és az említett módon beviszed.
Azután esetleg kicseréled a képletet az értékére.

Előzmény: gab_oca (27569)
methos80 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27577

Hálás köszönet kipróbálom.

Előzmény: Anne Duffield (27570)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27576

"külön hozzá a súlyozásos táblát."

A gondolatolvasó EXCEL-t még nem találták ki, és a gondolatolvasó programozót sem szülték még meg!

Így a te feladatod, hogy a külön táblázat alapján valahova rögzítsd a pontszámot és utána add össze!

Előzmény: gab_oca (27574)
gab_oca Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27575

tudom, fura a logika itt a cégnél, nekem is az :) 

Előzmény: gab_oca (27574)
gab_oca Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27574

Mert ez egy kérdőív, az alanyok csak megjelölték a rájuk vonatkozó cellát én pedig megkaptam külön hozzá a súlyozásos táblát. 

Előzmény: Anne Duffield (27573)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27573

Mi van pontosan pontosan a mezőkben?

A1 tartalma: "X = 1"? (2,3)

Miért nem két különböző mezőben tárolod? A1 = "X", B1 = 1 stb?

Ha A1-ben csak "X" van, akkor honnan tudod, hogy az az "X" mennyit "ér?

Előzmény: gab_oca (27572)
gab_oca Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27572

Köszi, nagyjából igen, de az x-ek súlyozva vannak 

PL: 

A1-ben x=1

A2-ben x=3

A3-ban X= 2

Tehát a képletnek kezelni kéne, hogy melyik x mennyit ér és a végén összesíteni 

Előzmény: Anne Duffield (27571)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27571

Össze akarod azokat a pontokat, ahol valamelyik mezőben "X" van?

Szumha függvény.

Előzmény: gab_oca (27569)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27570

Próbáld kombinálni  delila10 (27564)-beli ötletét azzal, hogy a makró módosítja az élőfejet is:

For p = 1 to maxpéldányszám

Application.PrintCommunication = False
    With ActiveSheet.PageSetup
        .PrintTitleRows = ""
        .PrintTitleColumns = ""
    End With
    Application.PrintCommunication = True
    ActiveSheet.PageSetup.PrintArea = ""
    Application.PrintCommunication = False
    With ActiveSheet.PageSetup
        .LeftHeader = "valami bal oldalon"
        .CenterHeader = "középen"
        .RightHeader = str(p) & ". példány"
        .LeftFooter = ""
        .CenterFooter = ""
        .RightFooter = ""
        .LeftMargin = Application.InchesToPoints(0.708661417322835)
        .RightMargin = Application.InchesToPoints(0.708661417322835)
        .TopMargin = Application.InchesToPoints(0.748031496062992)
        .BottomMargin = Application.InchesToPoints(0.748031496062992)
        .HeaderMargin = Application.InchesToPoints(0.31496062992126)
        .FooterMargin = Application.InchesToPoints(0.31496062992126)
        .PrintHeadings = False
        .PrintGridlines = False
        .PrintComments = xlPrintNoComments
        .PrintQuality = 600
        .CenterHorizontally = False
        .CenterVertically = False
        .Orientation = xlPortrait
        .Draft = False
        .PaperSize = xlPaperA4
        .FirstPageNumber = xlAutomatic
        .Order = xlDownThenOver
        .BlackAndWhite = False
        .Zoom = 100
        .PrintErrors = xlPrintErrorsDisplayed
        .OddAndEvenPagesHeaderFooter = False
        .DifferentFirstPageHeaderFooter = False
        .ScaleWithDocHeaderFooter = True
        .AlignMarginsHeaderFooter = True
        .EvenPage.LeftHeader.Text = ""
        .EvenPage.CenterHeader.Text = ""
        .EvenPage.RightHeader.Text = ""
        .EvenPage.LeftFooter.Text = ""
        .EvenPage.CenterFooter.Text = ""
        .EvenPage.RightFooter.Text = ""
        .FirstPage.LeftHeader.Text = ""
        .FirstPage.CenterHeader.Text = ""
        .FirstPage.RightHeader.Text = ""
        .FirstPage.LeftFooter.Text = ""
        .FirstPage.CenterFooter.Text = ""
        .FirstPage.RightFooter.Text = ""
    End With
    Application.PrintCommunication = True
     ActiveWindow.SelectedSheets.PrintOut Copies:=1
next p

Így 3-szor indítod el a nyomtatást, mindegyiken a saját példányazonosítójával.

Lassú lesz, de megcsinálja, amit kérsz.

Tesztelve nincs (nekem még csak nyomtatóm sincs) és a mórickában található

Application.PrintCommunication = True /False szerepével sem vagyok tisztában. :-(

Előzmény: methos80 (27566)
gab_oca Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27569

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, nem vagyok nagy exceles és küzdök már egy ideje. 

Van egy kérdőív, melyben "X"-el jelölik ha valami igaz rájuk, ez eddig ok, DARABTELI-vel össze tudom számolni. A gondom az, hogy van olyan kérdés ami 4 pontot ér, tehát nekem úgy kéne összeszámolnom az X-eket, hogy valahol 1, valahol meg 4-pontnak számít. 

Biztos van erre valami tök egyszerű megoldás, de nem jövök rá. 

Előre is nagyon köszi!

ypolito Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27568

Igen, közben javítottam.

Köszi!

Előzmény: Anne Duffield (27550)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.14 0 0 27567

Szerintem erre nincs megoldás.

Ez egyéni élőfej, élőláb paraméterezésénél nincs ilyen opció, és amikor a nyomtatást indítod, akkor már se a lapok tartalma nem változhat, se makró nem fut..

Előzmény: methos80 (27566)
methos80 Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27566

Igen köszönöm, nem szeretném állandóan szerkesztgetni a fejlécet. Van ere valami  megoldás?De amit írtál is remekül fogom tudni használni, ezzel is időt spórolva :) Uh. köszönöm

Előzmény: Anne Duffield (27565)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.13 0 1 27565

Én úgy értelmeztem, hogy egyszer akarja kiadni az utasítást, hogy nyomtasson 3 példányban, és ennek ellenére valahol (fejlécben?) legyen feltüntetve (automatikusan), hogy 1. vagy 2. vagy 3. példány.

Mert lusta háromszor elindítani a nyomtatást és közben módosítani a fejlécet...

Előzmény: Delila10 (27564)
Delila10 Creative Commons License 2015.08.13 0 1 27564

Ezt a kérdést már többször feltetted. Kicsit nehezen érthető a megfogalmazás miatt. Most megpróbálom értelmezni. Valószínűleg azt szeretnéd, ha egy cellába beírsz 1 és 3 közötti számot, ennek megfelelő példányban nyomtassa ki a lapod tartalmát.

A cella, amiben az értéket megadod, nálam a J1. A makrót a lapodhoz kell rendelned: lapfülön jobb klikk, Kód megjelenítése. Beléptél a makró szerkesztőbe, ahol jobb oldalon kapsz egy nagy üres területet, oda kell másolnod.

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
     If Target.Address = "$J$1" Then _
          ActiveWindow.SelectedSheets.PrintOut Copies:=Target
End Sub

Mikor megváltoztatod a J1 cella értékét, indul a nyomtatás.

Előzmény: methos80 (27563)
methos80 Creative Commons License 2015.08.13 -1 0 27563

Sziasztok!

Van egy 1 oldalas exel munkafüzet amit 3 példányban akarok nyomtatni, és példányszámozni szeretném. Tehát az 1 nyomtatás 1 pld 2.nyomtatás 2pld stb.. Office 2007-ben dolgozom.

Válaszotokat előre is köszönöm!

Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27562

Makróból akarsz bizonyos celláknak egyedi függvényformulát definiálni?

Konkatenáld össze a kívánt stringet és

ActiveCell.FormulaR1C1 = összerakott string ' és ebben a fix 3 helyett akármi lehet.

Előzmény: roley (27560)
roley Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27561

Köszi a segítséget így tökéletes

Előzmény: Anne Duffield (27559)
roley Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27560

Bos, ez a példa alapján nem világos számomra, hogy milyen átalakítást kell tenni, az én példámat át tudnád alakítani megfelelőre?

Előzmény: Anne Duffield (27558)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27559

vagy:

ActiveCell.FormulaR1C1 = "=IFERROR(RC[-1]/(MAX(R3C" & paraméter & ":R[-1]C[-1]))-1,0)"

Előzmény: roley (27557)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27558

Makroban használd a Range függvényt!

Stringbe összekonkatenálod a kívánt tartományt és Range(stringváltozó)...

egy sokadik helyről:

fdb = Application.WorksheetFunction.CountIf(Range("BL!F" & Trim(Str(mi)) & ":F" & Trim(Str(mentsor))), Worksheets("BL").Cells(mi, 6).Value)

Előzmény: roley (27557)
roley Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27557

Ezzel az a gondom, h nem a makro szintaktikájában teszi ezt nekem

ActiveCell.FormulaR1C1 = "=IFERROR(RC[-1]/(MAX(INDIRECT(R2C[-1]):R[-1]C[-1]))-1,0)"

ha itt használom az indirekt képletet, akkor nem a makron belül cseréli le a számokat, hanem keresni fog a munkalapon egy cellát, aminek az értékét bemásolja

Nekem csak annyi kell, hogy a makron belül a 3-as érték paraméterezhető legyen.

ActiveCell.FormulaR1C1 = "=IFERROR(RC[-1]/(MAX(R3C3:R[-1]C[-1]))-1,0)"

Előzmény: Anne Duffield (27556)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27556

Indirekt függvény:

Egy stringbe összekonkatenálod a kívánt intervallumo(ka)t és ezeket a stringeket használod az indirekt függvény paramétereként

Egy máshonnan vett példa:

=KEREKÍTÉS(D11*(1-INDIREKT( "ONYFPARAM!E" & SOR() )   );0)

A piros kiadja a szükséges mezőhivatkozást, ahonnan a paramétert elő kell venni

Előzmény: roley (27554)
hokuszpokusz99 Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27555

Sziasztok!

Datum formazassal kapcsolatban kernek segitseget, hogy megtalaljam az elterest.

Adott 2 oszlop 2013-2014 kozotti ertekekkel (honap-ev).

A: idoszak regi, a cella erteke ‭Jan-13‬ (a szeresztolecen is ezt latom: ‭Jan-13‬)

B: idoszak uj, a cella erteke ‭Jan-13‬ (a szeresztolecen ezt latom:2013-01-01‬)

Olvastam a neten, hogy valaki azt javasolja, hogy masoljam at az ertekeket egy notepadra a B oszopbol, majd masolas es beillesztes.

Beillesztettem, tovabbra is ezt latom, Jan-13, viszont a szeresztolecen ezt latom: 2015-01-13.

Hogyan tudnam kompatibilisse tenni a 2 oszlop formatumat, hogy meg tudjam nezni, hogy melyik sorban tortent valtozas? Az if fuggvenyt hasznalnam. Vagy van jobb modszer?

Nagyon koszonom!!

roley Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27554

Sziasztok!

Azt hogyan lehet megoldani, hogy az alábbi képletben az R3C3 tag dinamikusan változzon, azaz a 3 értéke pl egy változó értékétől függjön?

Az a gondom, hogyha ezt a képletet más cellába illesztem be, akkor mindig a 3. sor 3. oszlohoz fog tartozni a képlet, mígy nekem csak az lenne a célom, hogy mindig más cellába rögzítőjön.

ActiveCell.FormulaR1C1 = "=IFERROR(RC[-1]/(MAX(R3C3:R[-1]C[-1]))-1,0)"

methos80 Creative Commons License 2015.08.13 -1 0 27553

Sziasztok!

Van egy 1 oldalas exel munkafüzet amit 3 példányban akarok nyomtatni, és példányszámozni szeretném. Tehát az 1 nyomtatás 1 pld 2.nyomtatás 2pld stb.. Office 2007-ben dolgozom.

Előzmény: methos80 (27552)
methos80 Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27552

? :)

Előzmény: methos80 (27545)
ypolito Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27551

Sejtettem hogy valami ilyesmi, és ott csúsztam el, hogy vesszőt írtam pont helyett, így hibára dobta idézőjel nélkül a számot.

Hálás köszönet!!

Előzmény: Anne Duffield (27549)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27550

és még egy:

Mi legyen a pont = 5%-kal?

Azt mintha nem színeznéd!

Előzmény: ypolito (27548)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27549

If cell.Value < "-0,05" Then

Miért is az idézőjel? Az string!!!

Simán

If cell.Value < -0.05 Then  ' ez szám

kellene

Előzmény: ypolito (27548)
ypolito Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27548

For Each cell In crange
If cell.Value < "-0,05" Then
    cell.Interior.Color = vbRed
    ElseIf cell.Value < 0 And cell.Value > "-0,05" Then
    cell.Interior.Color = vbYellow
    ElseIf cell.Value >= 0 Then
    cell.Interior.Color = vbGreen
End If
Next

Előzmény: Anne Duffield (27547)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27547

Biztos, hogy a formázási feltételeknél különbséget tettél 5 és 5% (=0,05) között?

Előzmény: ypolito (27546)
ypolito Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27546

Jó reggelt!

Van egy egyszerű cella színező kód, ami valamiért nem úgy működik ahogy én szeretném.

Munka1-ben van a kód, működési elve pedig a következő:

- ha cella érték nagyobb mint 0 akkor a cella zöld

- ha cella érték 0 és -5% között van akkor a cella sárga

- ha cella érték kisebb mint -5% akkor a cella piros

Na ehhez képest ez most úgy működik, hogy a -13,95%-ot bevágja sárgára.

Lehet hogy nem látom már a fától az erdőt, de jó pár órát elszenvedtem vele, és nem látom a megoldást.

Lennek kedves valaki ránézni?

https://www.dropbox.com/s/y90tc9jzdk0eqlz/Munkaf%C3%BCzet2.xlsm?dl=0

köszi

P.

methos80 Creative Commons License 2015.08.13 0 0 27545

Sziasztok!

ypolito Creative Commons License 2015.08.12 0 0 27544

Hello!

Köszi! Ilyet még nem csináltam (most sem ez lesz a megoldás), de mindenesetre megjegyzem, mint opció.

üdv

P.

Előzmény: Eredő Vektor (27536)
ypolito Creative Commons License 2015.08.12 0 0 27543

Szia!

Köszönöm, este még én is rájöttem miután megnéztem a HTML kódot. :) (nem is értem miért nem ezzel kezdtem)

üdv

P.

Előzmény: Anne Duffield (27535)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.12 0 0 27542

mail ment...

Előzmény: djmorphy (27541)
djmorphy Creative Commons License 2015.08.12 0 0 27541

Korai volt az Öröm. Valamiért #Érték!-et dob. Fel tudnád tölteni az excelt? Köszönöm

Előzmény: djmorphy (27540)
djmorphy Creative Commons License 2015.08.12 0 0 27540

Köszi!

Akkor jó irányba indultam el csak belekavarodtam kicsit.

Előzmény: Anne Duffield (27539)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.12 0 0 27539

Ebből

szeretnél ilyet?

B oszlop képlete:

=DÁTUM(BAL(A4;4);FKERES(KÖZÉP(A4;7;SZÖVEG.KERES(" ";A4;7)-7);$K$3:$L$14;2;);KÖZÉP(A4;HOSSZ(A4)-2;2))

$k$3:$l$14 -ben a hónapok vannak felsorolva a sorszámukkal.

Előzmény: djmorphy (27538)
djmorphy Creative Commons License 2015.08.12 0 0 27538

Sziasztok!

Nekem is az MNB árfolyamokkal van bajom. URL alapján szépen szedegeti le. A bajom az hogy eddig eddig úgy szedte le, hogy 2015.08.11. Most pedig úgy tölti le, hogy  2015. augusztus 11.
További függvényeket arra alapoztam hogy számmal írja. Hogyan tudnám átkonvertálni? Az ötletem az hogy ahogy eddig is beírom hogy 2015.08.11 az E1 oszlopba és az F1 oszlopban pedig átkonvertálom 2015. augusztus 11. 

Sajnos a cellaformázás sehogy sem akar összejönni.

Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.11 0 0 27537

Kicsit teszteltem az EXCEL Visual Basic sebességet:

C++ -om még nincs, de FreePascal -m már igen.

Mindkét rendszerben megírtam ugyanazt az algoritmust: (csak a szintaktika tért el)

Keresse meg 1 000 000-ig a prímszámokat

Excel VB: 3 másodperc

FreePascal: 0,2 másodperc

Érdekesség: A freepascal ban eredetileg egy egyesével léptetett forciklus ment 3-tól 1000000-ig,

aztán lecseréltem egy while ciklusra, hogy kettesével tudjam léptetni (csak a páratlan számokat nézze), de ettől csak 2 század másodpercet javult.

Basicben eredetileg is kettesével léptettem (így volt 3 másodperc), amikor visszabutítottam (kiszedtem a step 2-t), akkor keményen felment 6 másodpercre a futásidő...

Előzmény: Törölt nick (27477)
Eredő Vektor Creative Commons License 2015.08.11 0 0 27536

2007-es excelben: Adatok - Külsőa adatok átvétele csoportban "Weblapról":

példa link:

http://www.mnb.hu/arfolyam-tablazat?deviza=rbCurrencySelect&devizaSelected=EUR&datefrom=2015.01.01.&datetill=2015.12.31.&order=1

a fenti (példa) linket excelben weblekérdezéssel le lehet kérdezni közvetlenül excelbe.

Excelbe fogod megkapni a listát és onnan is kell frissíteni. (jobb gomb frissítés)

Előzmény: ypolito (27534)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.11 0 0 27535

Maga az URL, ami letölti az EXCEL-t mindössze: http://www.mnb.hu/arfolyam-letoltes?year=2014,

persze a megfelelő évszámmal.

Miután letöltötted az xls-t, nevezd át!

Előzmény: ypolito (27534)
ypolito Creative Commons License 2015.08.11 0 0 27534

Sziasztok!

Van egy táblám, amiben rendszeresen frissítem az MNB árfolyamokat. A 2015-ös árfolyamok megnyitásához eddig elég volt ennyi:

Workbooks.Open Filename:="http://www.mnb.hu/Root/ExchangeRate/arfolyam2015.xls"

Az árfolyamok le voltak tárolva évenként külön filebanm működött szépen.

Az MNB a napokban eléggé átszabta a weboldalát. Most úgy működik az árfolyam lekérés, hogy legördülőből kiválasztod az adott évet, nyomsz egy letöltést és jön a file. Igen ám, csak teljesen mindegy milyen évet kérek le, a file neve mindig ugyanaz: arfolyam-letoltes.xls

Na ezt kellene valahogy megoldani oly módon, hogy a VBA kiválassza 2015-öt a legördülőből és után szépen nyissa is meg.

Árfolyamos oldal itt: http://www.mnb.hu/arfolyam-lekerdezes

Van erre valakinek valami ötlete?

Köszi & üdv

P.

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.10 0 0 27533

=IDŐÉRTÉK("0:05:15")+IDŐÉRTÉK("0:04:20")

Aztán a cellát idő formátumra kell állítani.

Előzmény: NeomatiK (27527)
NeomatiK Creative Commons License 2015.08.10 0 0 27532

Igen, úgy össze is van adva a megfelelő helyeken. Viszont van pár cella, ahol nem akarok már külön cellákat az összeadandó adatoknak. Emiatt kellene ott a cellában az = jel után beírva.

Ha csoportbafoglalással csinálnám és külön cellába raknám, akkor sajnos a lapon lévő felette lévő sorokat ehhez kéne igazítani, ami meg már elcsúfítja az egészet.

Előzmény: _Nyuszi (27529)
NeomatiK Creative Commons License 2015.08.10 0 0 27531

Szia!

Köszi. Sajnos ez így nem igazán tetszetős "ránézésileg".

Előzmény: Fferi50 (27528)
Ezoverzum Creative Commons License 2015.08.09 0 0 27530

Hali Mindenkinek

Elsőként köszönöm a hozzászólásokat és főként a megoldásokat, jelenleg Feriével bővítettem és remekül működik.

pimre javaslatát is lementettem és majd a későbbiekben tesztelgetem.

A külön mappákra pedig azért van szükség mert előfordulhat, hogy két fájlnak is ugyanaz a neve és olyankor a felhasználónak kellene módosítania a nevet és szabadon eldönteni hová menti, de ő nem tudja hogy melyik gépen milyen folyamat fut és miért (csak ha elmagyaráznám mikor mit hova, de az is mindig más és más), így nincs fennakadás és nap végén az elkészült fájlokat már én tudom szintén makróval vizsgálni mi velük a további teendő.

Valószínű nem lesz ez végleges de most gyorsban ez nekem jó lesz.

Még egyszer köszönöm

Üdv

X

Előzmény: Fferi50 (27525)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.08.09 0 0 27529

Ha nem akarsz a szerkesztőlécen képletet írogatni, és inkább beírnád két cellába a két időt, akkor már össze fogod tudni adni őket, ha megfelelően vannak formázva (azaz pl. időnek formázod a cellákat, vagy hagyod általánoson).

Például az A1 értéke: 0:05:15, a B1 értéke pedig: 0:04:20, akkor az A2-be írt =A1+B1 helyes eredményt fog neked adni.

Teljesen mindegy, hogy melyik verziót használod, ízlés kérdése csak.

Fferi50 Creative Commons License 2015.08.09 0 0 27528

Szia!

=IDŐ(0;5;15)+IDŐ(0;4;20)

Üdv.

NeomatiK Creative Commons License 2015.08.09 0 0 27527

Igen :)

Köszönöm.

Hmmm, hogy lehet, hogy ez a képlet így működik? :)

A másik hasonló kérdésem, hogyan lehet egy cellában összeadni időeredményt? Kézzel írnám be (tehát nem cellahivatkozással) pl:

=0:05:15+0:04:20

de így nem fogadja el. Se SZUM függvénnyel, se zárójelekkel kombinálva.

Előzmény: Törölt nick (27509)
pimre Creative Commons License 2015.08.09 0 0 27526

"Azért később majd azt is meg kellene csinálnom, hogy a mappákat ne én készítsem el manuálisan hanem a makró magától ismerje fel hol tart a mappa számozás és készítsen egy következő sorszámú mappát."

Ha ezt úgy értetted, hogy nem szeretnéd az utolsó elkészült mappa sorszámát egy külön fájlban őrizgetni, akkor itt egy megoldás erre. Nem a legelegánsabb végigmenni a lehetséges számokon ellenőrizve, hogy az már fel lett-e használva, de jobbat nem tudok. Végülis elég ggyors így is. A két konstansnak (evszam és ezossz) találomra adtam értéket, ezeket majd aktualizálnod kell. A fájl létrehozása után az elkészült fájl aktív marad. Utána beírtam egy sort, ami lezárja. Ha persze rögön használni is szeretné a programot, akkor ez törlendő. 

Option Explicit

Sub creadir()

Const evszam As Long = 2015, ezossz As Long = 1

Dim rns As Long, ExcelWorkbook As Excel.Workbook

For rns = 0 To 99

If Dir("D:DokumentumokDNS" & rns, vbDirectory) = "" Then Exit For  ' Amíg megtalálja, addig ven ilyen könyvtár

Next

If rns < 100 Then

mkdir "D:DokumentumokDNS" & rns & ""

Set ExcelWorkbook = Workbooks.Add

ExcelWorkbook.SaveAs "D:DokumentumokDNS" & rns & "" & Format(evszam) & Format(ezossz) & ".xlsx"

ActiveWorkbook.Close ' Ha rögtön dolgozni akarsz vele, akkor ez a sor elhagyható

Else

MsgBox "Elkészült a 100 könyvtár. Új nem hozható létre!"

End If

End Sub

Off: Azért megjegyzem, hogy a magam részéről igyekszem elkerülni az ilyen könyvtárhasználatot. Szerintem nehézkesebbé teheti az áttekintést, és a mentést. Általában megpróbálok egy könyvtáron belül maradva csak a fájlneveket módosítani. Sőt, kihasználva azt, hogy egyetlen Excel fájlon belül rengeteg munkalap nyitható, még azt is meg szoktam fontolni, hogy esetleg egyetlen fájlban dolgozom, és csak a munkalapok nevébe kerülnek a különböző sorszámok.

Persze Te ismered a feladatot, de azért egy átgondolást megérhet, hogy valóban a jelenlegi megoldást használod-e.

Előzmény: Ezoverzum (27524)
Fferi50 Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27525

Szia!

Szerintem próbáld a következőt:

RNS = Workbooks("SzamlaTlan.XLSM").Sheets("Sheet3").Cells(33, "O").value ' itt van az utolsónak mentett mappa sorszáma, legelőször 0 legyen az értéke
Workbooks("SzamlaTlan.XLSM").Sheets("Sheet3").Cells(33, "O").value = RNS + 1

Workbooks("SzamlaTlan.XLSM").Save

Mkdir "D:DokumentumokDNS" & RNS 'itt jön létre a mappa

TlanFile = "D:DokumentumokDNS" & RNS & "" & Format(evszam) + Format(ezoszsz) + ".xlsx"

Üdv.

Előzmény: Ezoverzum (27524)
Ezoverzum Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27524

Meg vagyok mentve

Köszi szépen

Azért később majd azt is meg kellene csinálnom, hogy a mappákat ne én készítsem el manuálisan hanem a makró magától ismerje fel hol tart a mappa számozás és készítsen egy következő sorszámú mappát.

ha van rá ötleted örömmel veszem

De most rohanok és újra köszi

Üdv X

Előzmény: Fferi50 (27523)
Fferi50 Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27523

Szia!

Mivel az RNS változó, ezért így kell összefűzni:

TlanFile = "D:\Dokumentumok\DNS\" & RNS & "\" & Format(evszam) + Format(ezoszsz) + ".xlsx"

(Ha megduplázod a backslash-t, akkor egy megmarad belőle.)

Üdv.

Előzmény: Ezoverzum (27522)
Ezoverzum Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27522

Hali

Nos valami nem kerek a dologban, így kigondoltam valami egyszerűbbet. Megcsináltam előre a mappákat 1-100 ig és egy excelből olvassa ki az aktuális mappa sorszámát. De ez sem megy tökéletesen (hiányos ismereteim végett)

RNS = Workbooks("SzamlaTlan.XLSM").Sheets("Sheet3").Cells(33, "O")
Workbooks("SzamlaTlan.XLSM").Sheets("Sheet3").Cells(33, "O") = RNS + 1
Workbooks("SzamlaTlan.XLSM").Save

TlanFile = "D:/Dokumentumok/DNS/RNS/" & Format(evszam) + Format(ezoszsz) + ".xlsx"

ActiveWorkbook.SaveAs Filename:=TlanFile, FileFormat:= _
        xlOpenXMLWorkbook, CreateBackup:=False

Pirossal kiemeltem a hibás részt, hogyan kellene beírni, hogy a változó mappa nevét találja meg????

Előre is köszi

Ja és a per jeleket direkt fordítottam meg, hogy ne vesszenek el.

Üdv X

Előzmény: Fferi50 (27521)
Fferi50 Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27521

Szia!

Nézd meg az MKDIR utasítást légy szíves.  (Mkdir "Uj mappa"  vagy Mkdir "utvonalmappanév")

Üdv.

Előzmény: Ezoverzum (27519)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27520

Köszönöm neked is!

:)

Előzmény: Fferi50 (27518)
Ezoverzum Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27519

Sziasztok

Kell egy kis segítség.

Hogyan kell mappát létrehozni makróval?

Sub FileKezeles()
Dim fso as Scripting.FileSystemObject
Set fso = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
fso.CreateFolder "c:Documents and SettingsÚj könytár"
End Sub

Ezzel próbálkoztam de ez nem jó.

Vagy ha van egyszerűbb az is érdekel

Előre is köszi

X

Fferi50 Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27518

Szia!

Nem tudom, neked milyen beállításaid vannak. Nálam magyar beállítással (tizedesvessző) múködik az alábbi kód:

(Jimmy kódja módosítva)

Dim Arr

Do Until EOF(2)
    Line Input #2, olv 'Egy sort beolvasunk
    arr = Split(olv, ";")
    Sheets(i).range(Cells(sorszam,1),cells(sorszam, ubound(arr,1))).Value =arr  'a cellák értéke a tömbből jön
    sorszam = sorszam + 1 'végigértünk a soron, lépünk a következőre
Loop

A sorszámot, illetve a kezdő oszlopszámot természetesen a neked szükséges értékre állítsd be.

Nálam a számok így szöveges formátumban maradtak.

Üdv.

Előzmény: _Nyuszi (27517)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27517

Igen, most pont az "'" & ötlettel próbálkozok. :)

A Split() ötletet köszönöm, megfogadom! Bevallom, sose hallottam róla.

Deklaráció: Option Explicittel indul, és kerülöm a Variant típust. :)

Előzmény: Törölt nick (27515)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27516

Arra gondoltam, hogy ha kézzel végigcsinálod az importálást (nem simán megnyitva a csv-t, ahogy az újabb Excelek erre képesek), akkor van egy olyan lpés, ahol az oszlopok típusát egyenként beállíthatod, és ezt lehetne lelopni a rögzítővel.

Előzmény: _Nyuszi (27513)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27515

Nos azt nem tudom, miért csinálja, gondolom ezúttal is a remekül (MS-hez méltóan) megoldott automatikus konverzió áll a háttérben, megspékelve a nyelvi beállítások megjósolhatatlan kezelésével. Az eredeti kódod szerintem működne így (a változást kiemeltem pirossal):

Open CurrentPath & DataPath & tomb_NameOf(i, 2) For Input As #2 'Olvasásra nyissuk meg a megfelelő fájlt
    sorszam = 0 'a sor számát 0-ra állítjuk
Do Until EOF(2)
    elozojel = 0 'a tagoló helyszámát 0-ra állítjuk
    k = 0 'az oszlopszámot 0-ra állítjuk
    For l = 1 To Len(olv) 'végigjárunk egy sort
        If Mid(olv, l, 1) = ";" Then 'kimegyünk, ha a karakter egy határolójel
            k = k + 1 'az oszlopszámot léptetjük eggyel,
            'majd kiírjuk az i. munkalapra a tartalmat:
            Sheets(i).Cells(tomb_HeaderCol(i, 2) + sorszam, k).Value = "'" & Mid(olv, elozojel + 1, l - elozojel - 1)      'a cellák értéke innen jön
            elozojel = l 'eltároljuk a határoló értékét
        End If
    Next l
    sorszam = sorszam + 1 'végigértünk a soron, lépünk a következőre.
Loop
        olv = "" 'új sor kezdetekor nullázuk a sorértéket.
Close 2 'Lezárjuk az olvasásra nyitott fájlt.

Muszáj megjegyeznem viszont, hogy a szövegsor felszabdalását nagyon komplikált módon végzed.

Ismerkedj meg a Split() függvénnyel. A fenti kód ciklusa így nézne ki Split használatával:

Dim Arr

Do Until EOF(2)
    arr = Split(olv, ";")
    For k = LBound(arr) To UBound(arr)
        Sheets(i).Cells(tomb_HeaderCol(i, 2) + sorszam, k + 1).Value = "'" & arr(k)  'a cellák értéke innen jön
    Next
    sorszam = sorszam + 1 'végigértünk a soron, lépünk a következőre
Loop

Jut még eszembe, hogy nem látom a változók deklarációját a kód tetején. Attól még lehet, de ha nincs, ha nem használsz ilyesmit, akkor ajánlanám rászokni.

Előzmény: _Nyuszi (27514)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27514

A fájl egy sora:

210;;;035119;Budapest XVIII. Kerületi Bókay Árpád Általános Iskola;Bókay Árpád Általános Iskola;;;;15799658-2-41;1181;393;Wlassics Gyula;61;69.;;;;;;47,4386556;19,1810361;;;www.bokay.hu;1;2914836;0;;;;;bokay@bokay.hu;Vörösné Éles Csilla;9;;;;;;0;;;;;0;oktatas.hu;1;1;2;0;0;0;-1;-1;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;0;-1;0;Klebelsberg Intézményfenntartó Központ;1051 Budapest V. kerület, Nádor utca 32.;állami intézményfenntartó központi hivatal;Hanesz József;megbízott elnök;elnok@klik.gov.hu;KLIK Budapesti XVIII. Tankerülete;1181 Budapest XVIII., Üllői út 453. I. em.;;

A kódrészlet:

Open CurrentPath & DataPath & tomb_NameOf(i, 2) For Input As #2 'Olvasásra nyissuk meg a megfelelő fájlt
    sorszam = 0 'a sor számát 0-ra állítjuk
Do Until EOF(2)
    elozojel = 0 'a tagoló helyszámát 0-ra állítjuk
    k = 0 'az oszlopszámot 0-ra állítjuk
    For l = 1 To Len(olv) 'végigjárunk egy sort
        If Mid(olv, l, 1) = ";" Then 'kimegyünk, ha a karakter egy határolójel
            k = k + 1 'az oszlopszámot léptetjük eggyel,
            'majd kiírjuk az i. munkalapra a tartalmat:
            Sheets(i).Cells(tomb_HeaderCol(i, 2) + sorszam, k).Value = Mid(olv, elozojel + 1, l - elozojel - 1)      'a cellák értéke innen jön
            elozojel = l 'eltároljuk a határoló értékét
        End If
    Next l
    sorszam = sorszam + 1 'végigértünk a soron, lépünk a következőre.
Loop
        olv = "" 'új sor kezdetekor nullázuk a sorértéket.
Close 2 'Lezárjuk az olvasásra nyitott fájlt.

Az egész körül van még egy ciklus, ami a fájlszámot lépteti, ez az i változó értékét adja.

(Más észrevétel is jöhet, ha láttok a kódban, nem csak a kérdésemhez illő. :) )

Előzmény: Törölt nick (27511)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27513

Az aposztróf felmerült, de a kézi exceles szerkesztéskor óhatatlanul is elvész. :(

A makrórögzítőt szoktam használni, de éppen az lenne a lényeg, minden szöveg legyen. Pont úgy, mint volt. :)

(Persze ettől még megnézhetem, hogy hogyan tudom kikényszeríteni a szövegformátumot...)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27512)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27512

Próbáltál már aposztrófot írni a szövegként beolvasandó értékek elé?

Vagy makrórögzítő használatával kézzel importálni a csv-t, és közben beállítani a megfelelő oszlopok formátumát, és kilesni a kódot?

Előzmény: _Nyuszi (27510)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.08 0 0 27511

Ha jól értem:

ExcelProgram1 kimenti az adatokat csv-be,

Egy másik program csinál valamit a csv-vel,

ExcelProgram2 beolvassa a módosított csv-t, de elbénázza a beolvasást bizonyos adatok esetében.

Ha így van, akkor kellene a módosított csv egy sora, meg ExcelProgram2 ide vonatkozó kódrészlete.

Előzmény: _Nyuszi (27510)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.08.07 0 0 27510

Sziasztok!

Van egy Excel makróm, ami a munkafüzet mind a 32 munkalapját kimenti egy-egy pontosvesszővel tagolt szövegfájlba, hogy egy másik, off program be tudja olvasni.

Utána az Excel egy másik makrója vissza tudja olvasni, _nyulván pontosvesszőtől pontosvesszőig terjed egy-egy cella tartalma.

A gondom az az, hogy tárolok benne WGS84 koordinátákat (pl. 47,534433), amit nagyon szépen kiment, de visszaolvasáskor eltűnik belőle a vessző. A Format( sem segít rajta, jelenleg leosztom egy akkora tízhatvánnyal, hogy jó legyen (ezt szeretném rövid úton elfelejteni, nem szeretnék oszloponként eltérően formázni csak amiatt, mert az Excel okosabb, mint én :) ). Miért nem stringnek kezeli a stringet? (Telefonszámmal ugyanez: körzetszámot és kapcsolási számot külön cellában tárolom, visszaolvasásnál (fájl -> Excel irány) ezresekre csoportosítja. Ha a cellát előtte szövegnek formázom, akkor is.

Kértek hozzá kódot vagy annyira frappáns a dolog, hogy nem kell?

Köszönöm előre is! :)

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.05 0 0 27509

Attól függ, hogy a 27505-re vagy a 27506-ra válaszolsz.

:P

Előzmény: Anne Duffield (27508)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.08.04 0 0 27508

Fjordítva:

=B1/(A1*24) km/óra

:-)

Előzmény: Törölt nick (27507)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.04 0 0 27507

=A1/(B1*24)

Előzmény: NeomatiK (27506)
NeomatiK Creative Commons License 2015.08.04 0 0 27506

Na megoldottam. De nem tudom, hogy ez a legegyszerűbb módja...

A1=10

B1=5:45

C1=A1/((PERC(B1))/60+(MPERC(B1))/3600

Igazából valami formátum megoldásra gondoltam, hátha van olyan, ami felismeri, és nem kell ilyen bontásokat csinálni.

Előzmény: NeomatiK (27505)
NeomatiK Creative Commons License 2015.08.04 0 0 27505

Helló!

Van az A1 cellában egy p:mm (perc: másodperc másodperc) formátumban idő megadva.

B1 cellában pedig távolság km-ben. Hogy lehet ebből sebességet számolni km/h-ban kapva az eredményt?

A =B1/(A1/60) nem ad jó eredményt. Gondolom át kéne számolni p:mm-ről tizedes percekre. Ezt hogy lehet a legegyszerűbben megcsinálni?

Takeoff. Creative Commons License 2015.08.03 0 0 27504

Köszönöm.

Előzmény: Fferi50 (27503)
Fferi50 Creative Commons License 2015.08.03 0 0 27503

Szia!

Ebben az esetben a szöveg.keres függvényt kell alkalmaznod:=HA(HIBÁS(SZÖVEG.KERES("##";A1));0;"nem ##")

Üdv.

Előzmény: Takeoff. (27502)
Takeoff. Creative Commons License 2015.08.03 0 0 27502

És úgy is tud működni, hogy a szövegben bárhol legyen a ## ?

Előzmény: Anne Duffield (27499)
Takeoff. Creative Commons License 2015.07.31 0 0 27501

Köszönöm. 

Előzmény: Anne Duffield (27499)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.07.31 0 0 27500

A22, A28, A48 cella képlete:

=a2

Előzmény: zsoliro1 (27498)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.07.31 0 0 27499

=Ha(bal(A1;2)="##";0;"nem ##")

Előzmény: Takeoff. (27497)
zsoliro1 Creative Commons License 2015.07.31 0 0 27498

Sziasztok!

Szeretném kérni a segítségetek.

Azt szeretném elérni, hogy az excel munkalapon Ha az A2-es cella tartalmát változtatom, akkor változzon az A22, az A28, az A48 stb. is az A2-es cella tartalmára.

Köszi elôre is.

Takeoff. Creative Commons License 2015.07.31 0 0 27497

Sziasztok!

Azt szeretném elérni, hogyha egy szöveges cella tartalma ##-al kezdődik (vagy bármilyen más karakterrel, szóval) akkor egy adott cella értéke legyen nulla.

Tudtok segíteni?

Előre is köszönöm. 

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.31 0 0 27496

Az nem baj, ha megcélozzák az analfabétákat, sőt, támogatom.

Az a baj, ha az írni-olvasni tudókat is lekényszerítik analfabéta szintre.

Egyébként pontosan ez a bajom ezzel a smart-őrülettel is. Okos telefon, okos tévé, okos ez, okos az, okos amaz, minden okos már körülöttünk, az embernek meg fölösleges megtanulnia, hiszen a gépek tudják. Így az ember buta marad. Mintha csak tényleg ez lenne a cél.

Előzmény: rokkantagy (27489)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.31 0 0 27495

Eszem ágában sem volt segíteni >:->

De ha már így esett... :-)

Előzmény: Vax (27494)
Vax Creative Commons License 2015.07.30 0 0 27494

Köszönöm! Tudom, régi a bejegyzés, de nekem most segített. :)

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (23854)
Delila10 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 27493

Nincs mit, szívesen. :)

Előzmény: roley (27492)
roley Creative Commons License 2015.07.30 0 0 27492

Köszönöm a segítséget, pont erre gondoltam!

Előzmény: Delila10 (27491)
Delila10 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 27491

A szerkesztőlécen látod az F3 cella képletét.

Előzmény: roley (27490)
roley Creative Commons License 2015.07.30 0 0 27490

Szia!

Próbálkoztam azzal, de nem jutottam sikerre. Lehet rosszul tettem fel a kérdést. Az lenne a célom, hogy a szum() függvény argumentumát ne a függvényben adjam meg közvetlenül, hanem az két cellára hivatkozzon.

Így oda pl be tudnám írni hogy a2 és b5 és utána ezt a tartományt adná össze a képlet, és nem kellene külön a függvényt átírni.

Előzmény: Fferi50 (27487)
rokkantagy Creative Commons License 2015.07.30 0 0 27489

Amikor már semmi értelmes nem jut eszükbe,

Dehogynem.

Marketingesek.

USA, EU, fejlett világ már az övék.

Most az analfabétákat célozzák meg, hogy legyen új customer.

Nem lepödnék meg, ha pár év múlva közölnék, hogy kilobbizták, hogy felmondják az orosz-amerikai egyezményt a Hold túlsó oldalának kutatásának tiltásáról, es cserébe kötelezik a holdlakókat a ms win29 használatára.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27410)
rokkantagy Creative Commons License 2015.07.30 0 0 27488

Nekem kertes házat, legyen hely medencének is, hogy meghivjalak titeket egy éves bulira. ;)

Előzmény: Delila10 (27413)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 27487

Szia!

Nézd meg lsz az indirekt függvényt.

Üdv.

Előzmény: roley (27486)
roley Creative Commons License 2015.07.29 0 0 27486

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy valahogy meglehet-e oldani makro nélkül, hogy egy adott függvény tartományhivatkozása dinamikusan változzon, azaz pl más cellákra hivatkozzon, Pl =szum(A1:B8) esetén az A1 és a B8 cellákat én "kivülről" adhassam meg, ne kelljen minden cellában átini a függvényt, hanem a a függvény csak egy helyre hivatkozna, ahol azt megtudnám változtatni.

Vajk Creative Commons License 2015.07.29 0 0 27485

Köszi a segítséget!

Én egy teljesen új fileba írtam bele a makrót, amit küldtél, lehetezért nem működött.

Este kipróbálom úgy, ahogy a belinkelt képen küldted.

Köszi még egyszer :)

Előzmény: Delila10 (27451)
Petiatis01 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 27484

Nagyon köszönöm most már értem. Nagy segítség volt köszi

Előzmény: Anne Duffield (27483)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.07.29 0 1 27483

A második sorban kelljen színezned a megfelelő számú oszlopot, és legyen a1-ben, hogy hány oszlopot kell színezned.

Ekkor a 2. sor minden elemére (ésszerű határig) kiadod a feltételes formázást:

=OSZLOP()<= $A$1

Előzmény: Attila Pettendi (27482)
Attila Pettendi Creative Commons License 2015.07.29 0 0 27482

Előszőr is nagyon köszönöm a segítséget. Másodszor előre elnézést az értetlenkedésemért.

Sajnos nem jól írtam le a problémát.

Feltételes formázással én csak az adott cella vonatkozóan tudtam formázni többre nem.

Megpróbálom konkrétabban leírni:

Szóval tegyük fel van két munkám

1 festés

2 burkolás

A festés 38 napig tart a burkolás 52 napig. Azt szeretném, hogy a festés esetében ami 38 nap magától 38 db cellát színezzen be egy sorban. Viszont ha megváltozik a festés időtartama mondjuk 28 -ra akkor frissítsen és csak 28 cellát színezzen egy sorban. Ezt én sajnos hiányos tudásom miatt feltételes formázással nem tudom elképzelni. De ha részletesebben leírnád mire gondoltál azt megköszönném.

Előzmény: Anne Duffield (27481)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.07.29 0 1 27481

Feltételes formázás:

Ha az oszlopok különbsége <= a megadott szám, akkor formázzon

Előzmény: Attila Pettendi (27480)
Attila Pettendi Creative Commons License 2015.07.29 0 0 27480

Sziasztok!

A kérdésem az lenne hogyan tudok olyat csinálni, hogy pl. adott egy érték legyen 5, és ez alapján pontosan 5 db cellát színezzen be egy sorban, és dinamikusan változzon, tehát ha az 5 7-re változik akkor 7 db cellát színezzen egy sorban. Régebben volt és találtam egy videót erről de már nem találom.

Sávos ütemterv készítéséhez kellene.

Segítségeteket előre is nagyon köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.29 0 0 27479

Javaslom akkor a Visual Studio Express letöltését a Microsoft-tól. Ingyenes és van belőle többféle kiadás: 2005, 2008, 2010, 2013, 2015, esetleg közte is valami. Valószínűleg a honlapon (https://www.visualstudio.com/en-us/products/visual-studio-express-vs.aspx) már csak a legújabb verzió van fent (az sem sokáig, ahogy hallom), de szerintem torrent oldalakon még elérhető mindegyik. Van benne Visual Basic és Visual C# fejlesztői környezet, és elég sok mindent tartalmaz. Én a C#-t nem ismerem, de gondolom, az elég gyors, mint a C nyelvek általában. A Basic nem gyors, de nagyon kényelmes és nagyon sok internetes "irodalom" van hozzá.

Vagy nézzél szét itt:

http://cplus.about.com/od/glossary/a/compilers.htm

Előzmény: Anne Duffield (27478)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.07.29 0 0 27478

Kösz!

Valamikor ~25 éve még írtam pár programot 16 bites Assembly-ben (MASM), azóta viszont nagyot változott a világ és nincs eszközöm sem.

Pont ilyen eszköz keresek itthoni használatra:

-- az eredmény legyen gyors

-- hozzon létre exe file-t

-- legyen hozzá freeeware fejlesztő környezet

-- Windows környezte alatt működjön

-- képes legyek megtanulni :-) (Tanfolyamra még áldoznék is valamennyit!)

Előzmény: Törölt nick (27477)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.28 0 0 27477

Nem vagyok annyira bennfentes, mint mondjuk egy Micro$oft fejlesztő, de legjobb tudásom szerint a VBA fordító kettős működésű. Futtatás előtt csinál egy előfordítást, aztán futás közben sorról sorra újra értelmezi a kódot, csak már más szinten.

Ha a hatékonyság alatt végrehajtási sebességet értesz, akkor nagyon nem hatékony, mondhatni tetű lassú. Assemblyhez képest amúgy minden lassú, de ha az assemblyt ismered, akkor bizonyára tisztában vagy azzal is, hogy ő a leggyorsabb.

Állítólag vannak programok, amelyek képesek az Excel makrót exe programmá konvertálni, de én még ilyet nem láttam, és amúgy a hírek szerint elég bugos a konverzió. Az biztos, hogy az ilyesmi nem natív tulajdonsága az Excel-nek.

-

Előzmény: Anne Duffield (27471)
freyya Creative Commons License 2015.07.28 0 0 27476

Köszönöm!!! Így már megtaláltam. :)

Előzmény: Fferi50 (27475)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 27475

Ez a kép!

Előzmény: Fferi50 (27474)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 27474

Ez a kép!

Előzmény: Fferi50 (27473)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 27473

Szia!

A fájl - nyomtatás oldalon beállítható a nyomtatandó oldal(ak) száma. Nem szabad kijelölnöd külön az adott oldalt, hanem az egész táblának kell nyomtatás alatt lennie - de ha azt mondod a beállításban, hogy 5. oldal, akkor csak azt fogja kinyomatni és a megfelelő oldalszámmal.

Üdv.

Előzmény: freyya (27472)
freyya Creative Commons License 2015.07.28 0 0 27472

A nyomtatási kép ott van (2010-es verzió), de akkor sincs olyan, hogy aktuális nézet/oldal nyomtatása. 

Előzmény: Fferi50 (27470)
Anne Duffield Creative Commons License 2015.07.28 0 0 27471

Egy "általános" keresztkérdés a bennfentesekhez:

Az EXCEL-ban használatos Visual Basic futtatáskor régi interpreterként fut (azaz végrehajtáskor értelmezi az utasítást és hajtja végre), vagy indításkor "lefordul" és mint egy EXE program hajtódik végre?

Mennyire hatékony ez a kód (például C-vel vagy Assemblerrel hasonlítva)?

Ez utóbbi esetben ezt az EXE programot ki lehet-e nyerni? (Ha úgy írom meg, ne használjon táblázathoz kapcsolódó utasításokat)

Fferi50 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 27470

Szia!

Milyen excel verziód van?  2010-ben fájl - nyomtatás és ott látod a nyomtatási képet pl.  Nem a nézetet kell átállítani nyomtatási nézetre.

Ha korábbi verziód van, akkor pedig nyomtatási kép a menüből (Print preview angolul).

Üdv.

Előzmény: freyya (27469)
freyya Creative Commons License 2015.07.28 0 0 27469

Próbáltam, hogy nyomtatási nézet van megnyitva, de ahogy rákattintok a nyomtatásra, visszaugrik magától eredeti nézetbe. 

Előzmény: Fferi50 (27468)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 27468

Szia!

Szerintem állj rá az adott oldalára a táblázatnak a nyomtatás nézetben és úgy nyomtasd ki az aktív lapot.

Üdv.

Előzmény: freyya (27467)
freyya Creative Commons License 2015.07.28 0 0 27467

Hogyan lehet egy több oldal hosszú táblázat egyes oldalait újranyomtatni úgy, hogy ne kezdje elölről az oldalszámozást? Jelenleg ha pl. a 7. oldalon változtatnom kell valamit, és újranyomtatom, nem 7. oldalt ír rá, hanem 1. oldalt. 

Delila10 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 27466

Eszembe juthatott volna...

Előzmény: Fferi50 (27465)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 27465

Szia!

Okosabb nem vagyok nálad... de az alábbi makró szerintem jó lehet:

Sub szamos(ByRef rng As Range)
Dim cl As Range, vl As Double
For Each cl In rng.Cells
    vl = Val(cl.Value)
    cl.NumberFormat = "General"
    cl.Value = vl
Next
End Sub

A meghívásnál meg kell adni a tartományt.  Természetesen lehet úgy is, hogy a makrón belül adod meg a tartományt (de Te ezt nyilván kapcsiból megoldod).

A tizedespont helyettesítése a tizedesvesszővel azért nem szerencsés, mert a számformátumok nem a cella szöveges tartalmát látják.

Üdv.

Előzmény: Delila10 (27464)
Delila10 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 27464

Kipróbáltam. Rögzítettem egy makrót, ami minden cellában elvégezte a cserét, hibátlanul.

Ezt a makrót lefuttattam az újra amerikai formára átírt adatokon. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy ahol 2-nél több volt a tizedesek száma, ott valóban csak elhagyta a pontot, nem cserélte.

Átírtam a makrót, hogy egyenként végezze el a cserét a kijelölt tartomány celláin egy ciklusban, ez sem használt.

Valaki nálam okosabb megmondja, miért.

Addig javaslom a 

=HELYETTE(A2;".";",")*1

képlet alkalmazását.

Előzmény: roley (27463)
roley Creative Commons License 2015.07.24 0 0 27463

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni az ügyben, hogy miként tudok makroval lecserélni egy amerikai formátumú számot (310.156) pontos vesszős verzióra (310,156)

Az alábbi makro rosszul fut le

ahelyett, hogy 310.156-ból 310,156 os verziót készítene a végeredmény ez lesz 310156

Selection.Replace What:=".", Replacement:=",", LookAt:=xlPart, _
 SearchOrder:=xlByRows, MatchCase:=False

üdv,

roley

Fferi50 Creative Commons License 2015.07.23 0 0 27462

Szia!

A 27456 nem neked szólt (bocsi), így a választ nem vettem figyelembe.

Üdv és jó munkát!

Előzmény: Berlinetta (27460)
Berlinetta Creative Commons License 2015.07.23 0 0 27461

Nagyon köszi a részletes választ! Nem semmi meló lehetett azért ezt így összerakni... :-/
Élnék is a segítségeddel, de nekem e hét végéig le kell adnom az anyagot készen... :'-( :'-( Valószínűleg marad az a verzió egyelőre, hogy a maradék adatokat kézzel végigellenőrzöm, más megoldást hirtelen nem látok. Már sikerült 1000 sort legyűrnöm... már csak 4x ennyi van hátra :-O :-O :-O

Még 1x köszönöm mindenkinek!

Előzmény: pimre (27458)
Berlinetta Creative Commons License 2015.07.23 0 0 27460

Ne haragudj, nem bizalmatlanság, de céges adatbázisról van szó, és valószínűleg nem lennének felhőtlenül boldogok, ha elküldeném :) :) :) De azért köszi!

Előzmény: Fferi50 (27456)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.07.23 0 0 27459

Én is valami ilyenben gondolkoztam, de ha egyszeri a feladat, sztem egyszerűbb nekiülni és végigkapálni az egészet. Most 2200 adattal csináltam ezt, ami szintén sok, bár persze közel sem 5000.

Közter. jellegek nekem valami NAV-os nyilvános forrásból vannak, budapesti utcanévjegyzék pedig kódorog a neten. Nem azt mondom, hogy a legfrissebb, de egyszerűbb azt a párat feloldani, amit nem talált meg, mint az összeset (aztán hogy a Kossuth., a Kossuth L. és a Kossuth Lajos stimmelni fog-e (Október 23-ról nem is beszélve) az külön kérdés. :) ).

A posta.hu oldalon is van fent talán irányítószámokhoz rendelt utcalista.

Hja, szép meló ez. :)

Előzmény: pimre (27458)
pimre Creative Commons License 2015.07.23 0 0 27458

Szia, én dolgoztam már ilyen jellegű adatokkal. Van is egy-két makróm, ami sok dolgot megold ezek közül. Látom, az irányítószámot megoldottad. Ez könnyű. A településnév utáni vessző is sokat segít. Az én eddigi megoldásaim lényege a közterület nevének és jellegének szétválasztása. Erre is vannak algoritmusaim. A lényege az, hogy letöltöttem valamikor az Internetről az összes lehetséges közterület jelleget. Először ezeket kerestetem ki a programmal (mégpedig hosszúság szerint rendezve, hogy a körút megtalálása után az út már ne kerüljön a listába), meg persze az utca, az u. és az u (pont nélkül, de előtte-utána szóközzel) egyaránt az utcát jelentse , így sikerült a közterület jellegeket a szóközöktől függetlenül kikeresni. És ha megvolt a közterület jellege, akkor már adott volt, hogy a település és a közterület jellege közti szövegrész a közterület neve. A házszám és a többiek már nem igazán algoritmizálhatók (legalábbis nekem ez nem igazán sikerült), de ez kézzel is kisebb munka, mint a közterületek egyenkénti áttekintése.  Persze még így is sok az elütésekből adódó hibalehetőség. Ezt nehéz kivédeni, de ha tudjuk, hogy ha pl. Budapestről van szó, és a kerületi önkormányzattól vannak kész utcalisták, az sokat segíthet, bár attól tartok, hogy nálad ilyen nem áll rendelkezésre. Ez még a házszámok megtalálásában is segíthet.

A lényeg, hogy tudnék segíteni egy olyan makróval, ami az első 4 adatot (Település; Közterület; Közterület jellege), meg esetleg a házszámot némi bizonytalansággal szétszedi. Egy apró gond van. Kell hozzá pár nap (1-2 hét) munka, én pedig hétfőn elutazom Balatonra 2 hétre, és ott nem szívesen foglalkoznék vele. Ha utána is jó még, akkor kérlek küldj egy emailt a címemre, és augusztus közepén megbeszéljük. Szívesen segítek.

Előzmény: Berlinetta (27452)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 27457

Szia!

Ha nincs semmilyen rendszer az adatokban, akkor sajnos sok munkába fog kerülni rendbeszedni az adatokat. Itt még a makró sem nagyon tud segíteni, hiszen nincs egyértelmű támpont a szétválasztáshoz.

Szerintem a szétválasztás után az utolsó oszloptól indulva az adott oszlopban levő nem üres cellák sorait megnézve talán nem lesz olyan nagy a munka.

Üdv.

Előzmény: Berlinetta (27454)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 27456

Szia!

Küld priviben, vagy tedd fel valamelyik letölthető oldalra.

Üdv.

Előzmény: JButton (27455)
JButton Creative Commons License 2015.07.22 0 0 27455

Szia!

elküldhetek Neked a fájlt, hogy lásd hogy dolgozik és mellé küldök egy mintát amilyennek kéne lennie?

Előzmény: Fferi50 (27439)
Berlinetta Creative Commons License 2015.07.22 0 0 27454

Jogos... :-( Elnézést! 2010-ről van szó, és köszi a tippet!

Próbáltam én is ezzel a megoldással, de a több tagú utcaneveket (néha akár 3 is pl. Dr. miatt) így szétkapja, és akkor mindenképpen soronként kell végigböngészni :-/

Előzmény: Fferi50 (27453)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 27453

Szia!

Nem írtad az excel verziót. 2007-től van az adatok menücsoportban szövegből oszlopok. Itt megadhatod, milyen határolójel van az egyes adatok között. A példád alapján én a szóközt gondolom jó határolójelnek.

Ezután a szóvégi vesszőket keres-cserél funkcióval el tudod tüntetni. Az viszont gond lehet, hogy a Kossuth Lajos utca két oszlop helyett 3 oszlopba fog kerülni.

Üdv.

Előzmény: Berlinetta (27452)
Berlinetta Creative Commons License 2015.07.22 0 0 27452

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni!

Van egy kb. 5100 soros, lakcímeket tartalmazó táblázatom. Pillanatnyilag úgy szerepelnek benne az adatok, hogy egyetlen cellában van a teljes cím. Pl. 2999 Tötömkefalva, Kukucs u. 1/B. Egy migráció miatt úgy kellene megbontanom az adatokat (mind külön cellában), hogy: Irányítószám; Település; Közterület; Közterület jellege; Házszám; Épület; Lépcsőház; Emelet; Ajtó.... Nyilván a címek, illetve az azokban található adatok mind különböznek.

A kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen módszer arra, hogy ezeket sok-sok órányi csinovnyik munka nélkül szét lehet-e szedni a fentiek szerint? Annyit meg tudtam tenni, hogy az irányítószám utáni fix szóköz, és a településnév utáni fix vessző miatt ezeket szépen ki tudtam emelni, de a többivel nem boldogulok.

Előre is köszönöm a tippeket & szép napot!

Delila10 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 27451

Nézd meg, hogy a gyűjtő füzet A oszlopában úgy szerepelnek-e a dátumok, mint a sok füzet A2 cellájában.

Lehet, hogy egy új, üres füzetet neveztél ki gyűjtőnek? A dátumokat és a termékek nevét tartalmaznia kell a gyűjtőnek a makró indítása előtt.

Előzmény: Vajk (27448)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 27450

Szia!

Így már értem. Ezek szerint sikerült megoldani.

Üdv.

Előzmény: bl_lama (27449)
bl_lama Creative Commons License 2015.07.22 0 0 27449

Szia!

Azért kell az üres értéket kizárni, mert a két üres gól mezőt döntetlennek vette és és adott rá pontot, holott még nem volt mérkőzés.

Valószínű nem írtam le mindent, amit meg akartam valósítani csak azt a részét, amit nem tudtam megoldani.

Nagyon sokat segítettél a megoldásoddal.

Üdv.

Előzmény: Fferi50 (27434)
Vajk Creative Commons License 2015.07.22 0 0 27448

Köszi, beírtam. Ki is írja, hogy kész, de az eredményt (az összegyűjtött adatokat ) nem látom így sem: üres maradt a munkafüzet,mintha most nyitottam volna meg.

Előzmény: Delila10 (27447)
Delila10 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 27447

Sok fájlról van szó, ezért a makró futásának az idejére letiltottam a képernyő frissítését, mert az lassítja a futást. A tálca frissítését nem tudom letiltani, azért villog. Minden füzet ikonja megjelenik rajta, mikor megnyílik. 

A makró alsó sora (End Sub) fölé írd be: Msgbox "Kész" – akkor megjelenik az üzenet, hogy végzett.

A gyűjtő füzetben azért, hogy a folyamat nem látszott, megjelentek az adatok.

Előzmény: Vajk (27435)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27446

Szia!

A fájlt makóbarátként mentsd légy szíves!

Üdv.

Előzmény: freyya (27445)
freyya Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27445

Köszönöm! :)

Előzmény: Fferi50 (27444)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27444

Szia!

Ha sok cella van, akkor egy saját függvény használ csak:

Function BetuSzamolo(ByRef hol As Range, ByVal mit As String) As Integer
Dim sor As Range, szoveg As String
If hol.Columns.Count > 1 Then
   For Each sor In hol.Rows
       szoveg = szoveg & Join(Application.Transpose(Application.Transpose(sor.Value)), ";")
   Next
Else
   For Each sor In hol.Cells
       szoveg = szoveg & sor.Value
   Next
End If
BetuSzamolo = Len(szoveg) - Len(Replace(szoveg, mit, ""))
End Function

Ezt beírhatod a munkalap kódlapjára: lapfül - jobb egérgomb - kód megjelenítése - bemásolás.

A cellában a képlet = betuszamoló(tartomány, betű idézőjelben)

A második hozzászólásodban az ÉRTÉK hiba szerintem csak elírás miatt lehet.

Üdv.

Előzmény: freyya (27442)
freyya Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27443

Kipróbáltam, nem működik a képlet. Azt írja, hogy ÉRTÉK. 

Előzmény: Fferi50 (27440)
freyya Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27442

Köszi szépen! És ha sok-sok celláról van szó, akkor valahogy lehet tartományt írni, vagy egyenként kell az & jellel mindegyiket kiírni? 

Előzmény: Fferi50 (27440)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27441

Szia!

Ha lehet, ne képet tegyél fel, hanem egy rövid mintafájlt (légből kapott adatokkal :))

Üdv.

Előzmény: JButton (27436)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27440

Szia!

Ha csak egy celláról van szó akkor egy másik cellában a képlet: =hossz(A2)-hossz(helyette(A2;"R";""))

Ez megmondja,hogy hány R betű van a cellában.

Ha több celláról kellene eldönteni, akkor a cellák szövegét összefűzve kell számolni: =hossz(A2 & B2 & C2)-helyette(A2 & B2 & C2;"R";""))

Üdv.

Előzmény: freyya (27438)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27439

Szia!

Gondolom a D:import a valóságban így néz ki D:\import.  A backslasht "megeszi" a blogmotor, ezért duplázva kell beírni.

Ezen kívül a csv formátumban csak az aktív munkalapot tudja menteni, de sajnos a számformátummal - tizedespont vs vessző - probléma lehet (a területi beállítás ellenére), át kell állítani a gépet programból, hogy jó legyen kiírva a csv-be.

Application.DecimalSeparator = ","  átállítod a tizedesvesszőt

Application.UseSystemSeparators = False  ezzel kikapcsolod a rendszer beállításokat.
lemented a fájlt

Application.UseSystemSeparators = True  visszakapcsolod a rendszer beállításokat.

(Ezek egyébként a 2010-es excelben a speciális beállításoknál találhatóak  mint a rendszerbeállítások szerint jelölőnégyzet és alatta a tizedesjel és ezreselválasztó kockája).

A másik lehetőség, makróból kiírni direktben a fájlba. Ha az előző mesterkedés nem sikerül, akkor írd meg és segítek benne.

Üdv.

Előzmény: JButton (27436)
freyya Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27438

Sziasztok! Hogyan tudom összeszámolni, hogy egy adott betű hányszor szerepel egy táblázatban? Van egy táblázatom a reggeli/ebéd/vacsora rendelésekről, ami úgy néz ki, hogy egy embernek mindig egy cellában van a rendelése. Tehát vagy R,E,V vagy E,V vagy pl. R, V stb. van egy cellában. Na most ebből nekem össze kellene adnom, hogy akkor itt összesen melyik étkezésből hány van. Milyen képlet kell ehhez?

JButton Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27437

képeket rakok fel, de csak reggel mert nincs nálam az a gép :(

JButton Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27436

Sziasztok,

van nekem egy táblázatom ami igazából szabászlistát gyűjt össze, hossz, szélesség, darab, anyag, és éltulajdonságok. Nekem ezt a listát le kell mentenem pontosvesszővel tagolt csv-be, mert ezt olvassa a táblafelosztó program.

manuálisan csináltam eddig; kijelölöm az másolandókat, másolok, új munkafüzet megnyit, értékkel beilleszt, mentés másként, csv, biztos benne? aha, kész. És amikor a csv-t megnyitom tök jó minden érték a megfelelő cellában van, a tizedes értékek vesszővel tagoltak(cellán belül). A szabászprogram fogadja is.

Elég sokat gyártok egy nap és gondoltam ezt a műveletsort automatizálom egy makróval.

Össze is lapátoltam egy makrót ami jó is, mert szépen lefut meg külön extrázik is mert megrendelésszámot kell, hogy fájlnévként mentsen meg egyéb finomságok.

viszont amikor ez a szerencsétlen makró lefut elmenti az adott számmal, és megszületik a csv, és én azt megnyitom, akkor már sorokban elhelyezkedő értékeket; hossz, szél darab, mennyiség, anyag és éltulajdonságokat amiknek külön cellákban kéne lenniök, soron belül egy cellába teszi és pontosvesszővel választja el. A program amibe illeszteném nem értelmezi és csak pislog velem együtt hogy mi ez.

egy érdekesség amit észrevettem amikor szűkítem a makróparancsokat; ha elkészíttetem a fájlt a makróval, és az meg is jelenik az adott helyen,de nem menti el és nem zárja be, ám én még rámentek manuálisan és ; biztos menti? aha! akkor jó. De a cél az, ne kattintgassak annyit ha ezt helyettem egy makró megcsinálja, mert naggyon sokat haladnék egy nap.

segítene valaki?

valahol a piros szedetnél lehet a hiba( én jelöltem meg.) 

Ez a makróparancsom:

Sub Osszerak()
'
' Osszerak Makró
'
Sheets("mr.lap 1.").Select
Range("BS1").Select
ActiveCell.FormulaR1C1 = "=R[4]C[-48]"
Range("BS1").Select
Selection.Copy
Sheets("Gyűjtő").Select
Range("A1").Select
Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks _
:=False, Transpose:=False
ActiveSheet.Range("$A$1:$O$937").AutoFilter Field:=5, Criteria1:=">0", _
Operator:=xlAnd
Columns("A:I").Select
Application.CutCopyMode = False
Selection.Copy
Workbooks.Add
Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks _
:=False, Transpose:=False
Range("A1").Select
Selection.Cut
Sheets.Add After:=ActiveSheet
ActiveSheet.Paste
Sheets("Munka1").Select
ActiveCell.FormulaR1C1 = "megnevezés"
Range("A2").Select
Sheets("Munka2").Select
Selection.Copy
Sheets("Munka1").Select
ChDir "D:import"
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:="D:import" & Sheets("Munka2").Range("A1").Value & ".csv", FileFormat:=xlCSV, _
CreateBackup:=False

Application.DisplayAlerts = True
ActiveWindow.Close
Application.DisplayAlerts = False

Range("K6").Select
End Sub

Vajk Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27435

Húú, nagyon köszönöm a segítségedet!

Valamit biztosan elronthattam, mert amikor elindítom a makrot, akkor a tálcán lévő excel ikon elkezd vibrálni, (tehát megnyitogatja a fileokat), de nem jelenik meg semmilyen tartalom.

Mit ronthattam el?

Az útvonalat beírtam ahogy mondtad, egy könyvtárban vannak a forrás fileok....

Előzmény: Delila10 (27430)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27434

Szia!

Bocs, a B elrejtését nem vettem észre.:)

Miért kellene üreset vizsgálni döntetlennél? Nem az a feltétel, hogy egyezik a kapott-rúgott gólok száma - amire a képlet 1 "pontot" ad?

Üdv.

Előzmény: bl_lama (27433)
bl_lama Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27433

Köszi Fferi50!!!

Egy kiegészítés, hogy a a 2. vizsgálandó azonosító a C oszlopban van (a B-te elrejtettem), ezt átírtam a képletben.

Még a döntetlennél az üres értéket kell lekezelni, de ezt már meg kell tudjam csinálni én is.

Nagyon köszi még egyszer!

Előzmény: Fferi50 (27432)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27432

Szia!

A G oszlopot felhasználod segédoszlopnak (vagy máshol veszel fel egy segédoszlopot a tábla mögött).

G2 cella képlete: =HA(E2>F2;2;HA(E2=F2;1;0)) ezt végighúzod a G oszlopon

K2 cella képlete: =DARABHATÖBB($A$2:$A$22;$I2;$G$2:$G$22;2)+DARABHATÖBB($B$2:$B$22;$I2;$G$2:$G$22;0)

L2 cella képlete: =DARABHATÖBB($A$2:$A$22;$I2;$G$2:$G$22;1)+DARABHATÖBB($B$2:$B$22;$I2;$G$2:$G$22;1)

M2 cella képlete: =DARABHATÖBB($A$2:$A$22;$I2;$G$2:$G$22;0)+DARABHATÖBB($B$2:$B$22;$I2;$G$2:$G$22;2)

J2 cella képlete:=DARABTELI($A$2:$A$22;$I2)+DARABTELI($B$2:$B$22;I2)

N2 cella képlete: =SZUMHA($A$2:$A$22;$I2;$E$2:$E$22)+SZUMHA($B$2:$B$22;$I2;$F$2:$F$22)

O2 cella képlete:=SZUMHA($A$2:$A$22;$I2;$F$2:$F$22)+SZUMHA($B$2:$B$22;$I2;$E$2:$E$22)

Üdv.

Előzmény: bl_lama (27431)
bl_lama Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27431

Sziasztok!

Keresnék egy olyan excel függvényt (vagy függvényeket), amikkel a következő problémát tudnám megoldani.

Egy táblázatban szerepelnek egy torna mérkőzései, szeretném meghatározni, hogy az egyes csapatoknak hány győzelme veresége ill. döntetlenje van. A csapat előfordulhat hazai és vendég oldalon is.

De a lényeg, hogy két feltételt kell kielégíteni. A csapat neve szerepel a hazai oldalon (A2:A22) és a hazai gól cella értéke > vendég gól cella értéke (E2>F2, ...E3>F3...), ha ez igaz, akkor 1 győzelem.

A DARABHATÖBB fv-t gondoltam jónak, de a F2:F22 tartomány soronkénti elemzését nem tudom megcsinálni. Mit kellene  és hogyan használnom?

Kösz

Delila10 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27430

A makrót a gyűjtő füzetbe kell bemásolnod. Füzeben Alt+F11-re megnyílik a VB szerkesztő. Bal oldalon kiválasztod a füzetedet, Insert menü, Module. Jobb oldalon kapsz egy nagy fehér területet, oda másold be a makrót. A füzetet makróbarátként kell elmentened. NE abba a könyvtárba tedd, ahol a 150 másik fájl van!

Írd át az útvonalat arra, ahol a sok füzeted van. Ügyelj rá, hogy az útvonal végén is legyen \.

Sub Osszegzes()
Dim WSIde As Worksheet, utvonal As String, FN As String, ide As Integer

Application.ScreenUpdating = False

Set WSIde = ActiveWorkbook.Sheets(1)
utvonal = "C:\Temp\" 'EZT ÍRD ÁT A SAJÁT ÚTVONALADRA!

FN = Dir(utvonal & "*.xlsx")

Do While FN <> ""
Workbooks.Open utvonal & FN
On Error Resume Next
ide = Application.Match(Sheets(1).Range("A2"), WSIde.Columns(1), 0)
If IsError(ide) Then
On Error GoTo 0
GoTo Tovabb
End If

Range("C30:AA30").Copy
WSIde.Range("C" & ide).PasteSpecial xlPasteValues

Tovabb:
ActiveWindow.Close False
FN = Dir()
Loop

Application.ScreenUpdating = True
End Sub

Előzmény: Vajk (27429)
Vajk Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27429

Igen, azok az egységárak, azokkal semmi teendő nincs.

Más feladat nincs, a havi fogyást szeretném termékenként az előbb beszúrt kép szerint összegyűjteni a fielokból.

Előzmény: pimre (27427)
Vajk Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27428

Szia, Köszi a választ !

Az AB2 valóban egy darab cella, de ez az AB2 cellát kellene a többi excel fileből összeszedni, ezért írtam többes számban.

A fileok egy könyvtárban vannak.

A file egy napi forgalom összesítő file, ahol az 5.sorban lévő oszlopok tartalmazzák a termékek neveit.

Ezek napi fogyása van a B30 as sorban lévő cellákban összesítve.A példában a "mini" nevű termékből fogyott 1 db,. "normal"-ból 8, a "super"-ből ismét 1 darab.

Az AB2 egyesített cella a napi dátumot mutatja.

A baj, hogy ezeket naponta küldik, mindig egy fileban, ezért van már kb 120-140 file

Ezekből a naponta küldött fileokból szeretném a napi dátum szerinti fogyást termékenként kigyűjteni valahogy így:

Előzmény: Delila10 (27422)
pimre Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27427

Ugyanakkor a B4, C4 és D4 cellákban egységárakat látok, amelyek a B30, C30 és D30 cellákban lévő darabszámokkal összeszorozva megtalálhatók a B31, C31 és D31 cellákban.  Ezekkel semmi teendő nincs, csak a B30-as cellával?

Inkább pontosítani kellene cellánként megadva, hogy mit kell összegezni (nem összeszedni, ez a fogalom enyhén pontatlan az Excelben), és az összegek hova kerüljenek az összesítő táblázatban. És esetleg van-e más feladat is?

Előzmény: Vajk (27421)
Hoter Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27426

Teljes elérési útvonal van megadva (\hely...) de ha már szerkeszteni akarom, akkor ..-el kezdődik, ha kiteszem pl. egy külső meghajtóra, akkor meg a meghajtó betűjelével helyettesíti be, ha fölé állok, és megnézem.

Előzmény: Fferi50 (27425)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27425

Szia!

Bocsi, mit jelent az hogy UNC path? Ha a fájlnak teljes elérési útvonalát megadod a hivatkozásban, elvileg működnie kellene.

Üdv.

Előzmény: Hoter (27423)
Hoter Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27424

Kiegészítés: Excel 2007 ill. 2013

Hoter Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27423

Tömegesen dolgozok Excelben olyan rekordokkal, amelyek egy-egy mezője hivatkozásokat tartalmaz adott helyen lévő fájlokra.

Ezeket UNC-pathként adom meg, ennek ellenére, ha az adott Excel fájl helyét (nem a hivatkozott fájlét) megváltoztatom, nem működik a hivatkozás, amit nem értek, hogy miért. Ebben kérnék segítséget.

Delila10 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 27422

Kavarod a fogalmakat. Az AB2 1 db cella, az AB oszlop második sorában. Az összevonás az A2:B2 cellában van. A B30 szintén 1 db cella, nem 1 sor.

Amit gondolok: van a gyűjtő fájlod, ahol összevontad az A2:B2 cellákat. Van a 150 db egylapos fájlod. Fontos, hogy ez utóbbiak azonos mappában vannak-e.

A gyűjtő füzetben be akarod írni a C2 cellába a másik 150 fájl B30 cellájában szereplő adatot.

Kérdés: nyissa meg az elsőt a 150 közül, írja be az értéket a gyűjtő C2-be, zárja az elsőt, majd nyissa a következőt, adja hozzá a gyűjtő C2-hez a második füzet B30 értékét, vagy írja a gyűjtő füzet következő, D2 cellájába?

Előzmény: Vajk (27421)
Vajk Creative Commons License 2015.07.20 0 0 27421

Az ábra lemaradt

Előzmény: Vajk (27420)
Vajk Creative Commons License 2015.07.20 0 0 27420

Köszi a választ!

A kigyűjtendő fileok egy sheetből állnak.

A "gyűjteni" alatt azt értem, hogy a meglévő fileok(nem változnak bennük az adatok) adott celláiban szereplő adatokat szedje össze egy másik fileba.

A konkrét igény:

Az AB2 egyesített cellák (Fecha=dátum felirat) mellé gyűjtse össze az ugyanabban a fileban a  B30 as sorban lévő értékeket minden megadott, egy sheettel rendelkező excel fileból egy másik különálló fileba.

Ezzel egy sorban lesznek az adott dátumhoz tartozó eladások ( amiket majd összesíteni lehet oszloponként.)

Remélem érthető voltam:)

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.20 0 0 27419

Makróval meg lehet csinálni, de ennyi input nem elég hozzá. Kellene a táblázat felépítésével kapcsolatban minden releváns adat, mint pl.:

- egy munkalaposak-e a táblázatok, vagy több

- ha több munkalapos, akkor mindegyik kell-e

- ha nem kell mindegyik, akkor mi alapján határozható meg, hogy melyik kell és melyik nem

- az egyes munkalapokon konkrétan hol van a fejléc

Az is érdekes infó, hogy mit értesz pontosan a "gyűjteni" szó alatt. Mert ez lehet összesítés, lehet másolás, lehet hivatkozás, ami frissül, ha az eredeti fájlt frissítik.

Szóval gondold át algoritmus szemmel, aztán adj valami pontosabb képet. Esetleg mintafájl feltöltés is szóba jöhet, lást topik fejléc. Aztán majd valaki biztos tud ilyen makrót írni.

Előzmény: Vajk (27418)
Vajk Creative Commons License 2015.07.20 0 0 27418

Természetesen valamilyen "automatizmusra" gondoltam, nem arra, hogy egyenként hivatkozom az adott cellákra:)

Előzmény: Vajk (27417)
Vajk Creative Commons License 2015.07.20 0 0 27417

Sziasztok,

Segítségre lenne szükségem a következő probléma megoldásában:

Adott egy rakat excel file (kb 120) amiben egy egységes formulában vannak feltüntetve a mozgások. A keret, a táblázat fejléce és a képletek is állandóak(ugyanazt az alap filet használják) csak a havi mozgások váltózóak, ezeket töltik ki az adminisztrátorok, tehát a 120 filenak az A1-es cellájába mindig ugyanaz van, pl az adott termék napi fogyása

Hogy lehet ezeket az adott dátumhoz tartozó fogyásokat egy külön file-ba gyűjteni a 120 különálló excel fileból?

Köszi előre is a segítséget!

sadfsdhfg Creative Commons License 2015.07.17 0 0 27416

Köszönöm mindenkinek aki segíteni próbált! A MS-nak nem annyira. :)

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.07.17 0 0 27415

Viszont mindenki kénytelen lesz használni, aki nem akar Linuxra váltani.

Előzmény: rokkantagy (27414)
rokkantagy Creative Commons License 2015.07.17 0 0 27414

Egy marketinges szerint a win 10 analfabétáknak készül.

Ne feledd: "Murphy optimista volt."

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27410)
Delila10 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 27413

Meg egy újabb szobát, vagy irodát.  :)

Előzmény: Törölt nick (27412)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.17 0 0 27412

Szerintem vegyél még két monitort :)

Előzmény: sadfsdhfg (27398)
Delila10 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 27411

Nincs 2013-as verzióm. Az előzőekben a Ctrl+F1 váltott a szalagmenü láthatósága, és elrejtése között. Talán ez segít.

Előzmény: sadfsdhfg (27408)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.07.17 0 0 27410

Ezt hívják a Microsoftnál fejlődésnek. Amikor már semmi értelmes nem jut eszükbe, mert mindent tud a program, és két élet se elég megtanulni a használatát, akkor elkezdik lebontani a meglévő funkciókat, hogy legyen valami mozgás a piac törvényei szerint. :-)

Előzmény: E.Istvan (27409)
E.Istvan Creative Commons License 2015.07.17 0 0 27409
Előzmény: sadfsdhfg (27408)
sadfsdhfg Creative Commons License 2015.07.16 0 0 27408

Előzmény: sadfsdhfg (27407)
sadfsdhfg Creative Commons License 2015.07.16 0 0 27407

Sajnos egyik sem működik. A 2010-ben még van "Az összes ablak megjelenítése a tálcán", de a 2013-ban már nincs. De köszi!

Előzmény: E.Istvan (27402)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.16 0 0 27406

Mod: a párhuzamos görgetés ki-bekapcs megoldotta, én lame, csak ezt nem próbáltam. De érdekes, hogy mitől lehetett, még mindig nem tudom.

Előzmény: Törölt nick (27405)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.16 0 0 27405

Üdv, belefutottam egy nem várt gondba. Adott két, majdnem azonos kinézetű munkalap, az egyiken a raktáron lévő termékek nyilvántartását, a másikban ugyanolyan elrendezéssel a termékek eladási számait tárolom. (Ergo igyekszem a kétdimenziós celláknak egy új dimenziót adni, ahol az eladási számláló van.)

Hogy az eladások regisztrálásakor mindkettőt könnyen elérjem, párhuzamosan jelenítem meg a két munkalapot.

Amikor csak egy munkalapon szerkesztek, például új termékek felvitelekor vagy létező termékek darabszámának növelésekor, akkor a 2 soros fejlécet és az első oszlopot rögzítem, különben összekeverednék.

Ha ezt mindkét megjelenített munkalapon megteszem, akkor sajnos a párhuzamos görgetés megbolondul. A bal oldali, első panel görgetésekor előbb lép kettőt, mire a második panelon is elkezd görgetni, mintha a párhuzamosság csak akkor működne, amikor a mozgatható rész is túllép a fejlécen. Az eredmény, hogy hacsak nem görgetem az oldalt a legtetejére, akkor elcsúszik a két lista, és semmit sem érek az egész párhuzamossággal, mert nem párhuzamos, és biztosan tévesztek. Nem találok megoldást...

Excel 2007-et használok XP-n, nem tudom, az újakban is jelen van-e ez a probléma, vagy hogy egyáltalán probléma-e, nem csak én szúrok el valamit. Tudnátok ajánlani valami megoldást?

Delila10 Creative Commons License 2015.07.16 0 0 27404

Szívesen.

A makró elejére írd be a képernyőfrissítés tiltását:

Application.ScreenUpdating = False, az End Sub fölé pedig az engedélyezését: Application.ScreenUpdating = True

Ez arra jó, hogy nem látod felvillanni a betöltött képet a textboxba helyezés előtt.

Előzmény: Hunter02 (27403)
Hunter02 Creative Commons License 2015.07.16 0 0 27403

Szia!

Szuper!!!

Hálás köszönetem!!

:))))

Előzmény: Delila10 (27395)
E.Istvan Creative Commons License 2015.07.16 0 0 27402

Fájl menü -> Beállítások -> Speciális fülön a "Megjelenítés" résznél "Az összes ablak megjelenítése a tálcán" pipa törlése.

Ha így sem megy és eddig más fájlkezelő programon keresztül nyitottad meg az Excel fájlokat, akkor azoknál kell keresni valamit, vagy pedig normál módon az Excel menüből kell megnyitni a táblákat.

Előzmény: sadfsdhfg (27399)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.15 0 0 27401

És ha csak simán bekopizid egy ablakba a munkafüzeteket fejléc nélkül? 

Előzmény: sadfsdhfg (27399)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.07.15 0 0 27400

Sajnos rühellem ezt a verziót, itthon nem is ez van, így csak látatlanban tudok segíteni, amíg valaki nem jön erre és nem mondja meg a frankót.

Én amit megnéznék, hogy a beállításoknál mi van, miért nyílik külön ablakban az új munkafüzet. De gondolom ezen túl vagy.

Előzmény: sadfsdhfg (27398)
sadfsdhfg Creative Commons License 2015.07.15 0 0 27399

Vagy úgy is mondhatnám, hogy egy ablakon belül nyíljanak meg a munkafüzetek.

Előzmény: _Nyuszi (27397)
sadfsdhfg Creative Commons License 2015.07.15 0 0 27398

Több munkafüzet egyben, vagyis ha a mozaik egymás alattot választom, akkor csak egyszer látszódjék a szalag menü.

Előzmény: _Nyuszi (27397)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.07.15 0 0 27397

Mármint hogyan szeretnéd összevonni? Az egyik tartalmát átmásolni a másikba? Vagy hogy érted?

Előzmény: sadfsdhfg (27396)
sadfsdhfg Creative Commons License 2015.07.15 0 0 27396

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy Office 2013-ban több ablakot hogyan lehet összevonni egybe. 

Előre is köszönöm!

Delila10 Creative Commons License 2015.07.15 0 0 27395

Írtam némi magyarázatot a makró soraihoz.

Sub Texboxba_kep()
Dim sz As Single, m As Single

'Betöltjük a képet a lapra
ActiveSheet.Pictures.Insert(Range("A1")).Select

'Felvesszük 2 változóba a szélességér és magasságát
sz = Selection.Width: m = Selection.Height

Selection.Delete 'Töröljük a képet

'Betöltjük a képet a TextBox1-be
With Worksheets("Munka1").Shapes("TextBox1")
.Fill.UserPicture Range("A1")
'Megadjuk a Textbox1 két méretét
.Width = sz: .Height = m
End With
End Sub

Előzmény: Hunter02 (27379)
Delila10 Creative Commons License 2015.07.15 0 0 27394

Jimmy műve, én csak feltettem a data.hu-ra, mert ő nem fért hozzá. :)

Előzmény: rokkantagy (27391)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.14 0 0 27393

A tömbképletek úgy működnek, mint a programozásban a ciklusok: ugyanaz a művelet többször hajtódik végre. Van egy kvázi "ciklusváltozó", amely meghatározza a lépések számát, továbbá paraméterként szerepelhet a műveletekben.

Nézzük a képletet:

=SZUM(ÉRTÉK(KÖZÉP(SZÖVEG(A1;"ééééhhnnóópp");SOR($1:$12);1)))

A SZÖVEG(A1;"ééééhhnnóópp") egymás mellé rakja a dátum + időpont számjegyeit, szöveggé konvertálva.

A KÖZÉP függvény kivesz ebből a karaktersorozatból 1-1 elemet, az ÉRTÉK átalakítja számokká, a SZUM összeadja őket.

A tömbképlet "lelke" a SOR($1:$12), ami a kvázi ciklusváltozót jelenti. A SOR függvény alapesetben visszaadja az argumentumként beírt cellatartomány sorának számát. Jelen esetben, mivel most tömbképletben használjuk, 1-től 12-ig az egész számokat adja vissza. Ezek a számok a KÖZÉP függvény 2. paramétereként azt teszik lehetővé, hogy az "ééééhhnnóópp" szöveg mindegyik karakterére sor kerüljön, mindegyik ki legyen emelve a szövegből, számmá konvertálva, és a végén összeadva.

Előzmény: rokkantagy (27390)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.14 0 0 27392

Közben arra jöttem rá, hogy felesleges a sima dátum miatt 8-ra visszavenni sorok számát. Hiszen ha pusztán dátum van, az nulla óra nulla percet jelent időpontos ábrázolásban, tehát a dátum számjegyeinek összegéhez már csak nullákat adunk hozzá, ha 12 sor van, vagyis a végeredmény nem változik.

Előzmény: Delila10 (27389)
rokkantagy Creative Commons License 2015.07.14 0 0 27391

Köszönöm, ez is tökéletesnek tünik.

Előzmény: Delila10 (27389)
rokkantagy Creative Commons License 2015.07.14 0 0 27390

Nagyon köszönöm, most már müködik!
Jövök neked egy valamivel.
Igen, én is kérnék egy kis magyarázatot, miért és hogyan müködik ebben a képlethalmazban?
Hátha még én is megértem.
Az zavart meg (egyebek mellett), hogy nemcsak egy cellában, hanem a teljes oszlopban vannak adatok, de amikor lehoztam, akkor a második cellától már 2-eseket irt ki.
Ezért arra tippeltem, hogy az 1-8 sorban van az eb elhantolva, de nem ott volt.

Előzmény: Törölt nick (27381)
Delila10 Creative Commons License 2015.07.14 0 0 27389

Rokkantagynak a feltöltés.

http://data.hu/get/8929677/proba.xls

Pirossal vannak a képletek.

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.14 0 0 27388

Ezt én sem tudtam, de valahogy még sosem kerültem szembe a problémával.

És igen, valóban jobb/egyszerűbb/áttekinthetőbb a sordefiníciód, mint az enyém. Holnaptól azt használom :)

Valaki tudna feltölteni rokkantagynak egy működő verziót a data.hu-ra? Én momentán nem érem el.

Előzmény: Delila10 (27386)
pimre Creative Commons License 2015.07.14 0 0 27387

Kösz. Az életben nem jöttem volna rá magamtól erre a finom különbségtételre:-(

Előzmény: Delila10 (27386)
Delila10 Creative Commons License 2015.07.14 0 0 27386

Ha a szerkesztőlécen írod a képletet, nem kell külön F2. Az F2 a cellában való szerkesztéshez kell.

Jimmy: a SOR() függvényben az oszlop betűjelének a kiírása zavarja meg a júzert. Elég a SOR($1:$8). Ugye milyen okos vagyok, mikor összehoztad a képletet?

Hunter02: szívesen.

Előzmény: pimre (27385)
pimre Creative Commons License 2015.07.14 0 0 27385

Az egyébként szenzációs megoldást magam is szerettem volna kipróbálni. Emlékszem, hogy már találkoztam a tömbfüggvény technikával, így különösen érdekelt. És nekem az F2 lenyomása nélkül nem adta ki az eredményt. Nem tudom, miért. De az után kiadta. Persze, hogy csak egy sorban. És persze a 12 kijelölt (üres) soron az eredmény kiszámolása után el is tüntette a kijelölést.

Hacsak nem csináltam valamit rosszul. 

Előzmény: Fferi50 (27383)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.13 0 0 27384

Valamint az első cellán kívül a többiben nincs is adat (ez benne a trükk).

Előzmény: Fferi50 (27383)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.13 0 0 27383

Szia!

Minek a 12 sort kijelölni, mikor egy cellában szeretnéd a végeredményt látni?

Üdv.

Előzmény: pimre (27382)
pimre Creative Commons License 2015.07.13 0 0 27382

Jimmy bocs, de nekem úgy tűnik, hogy egy apró momentum kimaradt: A CTRL+SHIFT+ENTER-rel történő lezárás előtt nálam kell egy F2 nyomás, ami kijelöli a 12 (vagy a 8) sort. És csak aztán jön a CTRL+SHIFT+ENTER.

Előzmény: Törölt nick (27381)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.13 0 0 27381

A tömbképletet úgy kell beírni, hogy beírod a képletet, és utána nyomsz egy CTRL+SHIFT+ENTER-t.

Az Excel automatikusan kiteszi a {} zárójelet, ezzel jelezve, hogy tömbképlet, azokat tehát nem neked kell beírni.

A B oszlopba tehát

=SZUM(ÉRTÉK(KÖZÉP(SZÖVEG(A1;"ééééhhnnóópp");SOR($A$1:$A$12);1)))

kell, és azt CTRL+SHIFT+ENTER-rel zárni, és akkor így fog kinézni:

{=SZUM(ÉRTÉK(KÖZÉP(SZÖVEG(A1;"ééééhhnnóópp");SOR($A$1:$A$12);1)))}

(Módosítottam az A1:A12-t $A$1:$A$12-re)

Ha csak a dátumot akarod, akkor

=SZUM(ÉRTÉK(KÖZÉP(SZÖVEG(J1;"ééééhhnn");SOR($A$1:$A$8);1)))

a képlet, és szintén CTRL+SHIFT+ENTER-rel zárni.

Itt J1-ben van az adat, ahogy a táblázatodban.

Az A1:A12 és A1:A8 független attól, hogy hol van az adat, ne változtasd meg.

Előzmény: rokkantagy (27380)
rokkantagy Creative Commons License 2015.07.13 0 0 27380

Nálam sajnos többféleképpen se müködik.:-((
Itt van:

http://data.hu/get/8928105/proba.xls

Elküldenéd a te verziódat az A és F oszlopok alapján?

Előzmény: Törölt nick (27373)
Hunter02 Creative Commons License 2015.07.13 0 0 27379

Köszönöm a választ Delila10!  :)

Egy kicsit át dolgoztam, de az alapját Neked köszönhetem!

Ez lett belőle:

Sub Szövegdoboz1_Kattintás()
Worksheets("Munka1").Shapes("textbox1").Fill.UserPicture Range("A1")
End Sub

Viszont sajnos még nem tökéletes, mert szeretném, ha a beillesztet kép méretét arányosan

a szövegdoboz méretéhez igazítaná.

Esetleg erre valamilyen ötlet??

Előzmény: Delila10 (27378)
Delila10 Creative Commons License 2015.07.13 0 0 27378

Selection.ShapeRange.Fill.UserPicture Range("A1"), ahol az A1 cella tartalmazza a betöltendő képet útvonallal, névvel és kiterjesztéssel.

Előzmény: Hunter02 (27377)
Hunter02 Creative Commons License 2015.07.13 0 0 27377

Sziasztok!

Szeretném megoldani azt a problémát (excel 2007), hogy egy szövegdoboz tartalmát (kitöltése kép fájl-al) egy cellában tárolt elérési útvonal segítségével töltse ki.

A válaszokat, segítségeteket előre is nagyon köszönöm.

Üdv.:
Hunter

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.07.12 0 0 27376

Zseniális.

Előzmény: Törölt nick (27369)
Delila10 Creative Commons License 2015.07.11 0 0 27375

Vajh' mi a megoldás? Nincs? :)

Előzmény: Törölt nick (27374)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.11 0 0 27374

azér', mer' a mail box pont hu régen egy felületkezelt gmail volt, aztán májusben megszűnt a gmail támogatás, és most nemtom mi van helyette. Azt mondták, minden ugyanúgy fog működni, mint az átállás előtt. De akkor nem.

Előzmény: Delila10 (27370)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.11 0 0 27373

Ez egy tömbképlet, és ctrl+Shift+Enter kombóval kell bevinni, nem sima Enter-rel.

Előzmény: rokkantagy (27372)
rokkantagy Creative Commons License 2015.07.11 0 0 27372

Köszönöm, de ez sajnos nem müködik.
Talán azért, mert A1 dátum formában van?

_Nyuszi Creative Commons License 2015.07.10 0 0 27371

"Egy halom szövegfüggvénnyel oldottam volna meg."

Én is. :) / :(

Előzmény: Delila10 (27370)
Delila10 Creative Commons License 2015.07.10 0 0 27370

Őrületes agyad van! Egy halom szövegfüggvénnyel oldottam volna meg.

Kb. 3 hete küldtem Neked egy levelet a régi címedre, de visszajött, a címzett ismeretlen felirattal. 

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.10 0 0 27369

{=SZUM(ÉRTÉK(KÖZÉP(SZÖVEG(A1;"ééééhhnnóópp");SOR(A1:A12);1)))}

A1-ben van az adat.

Előzmény: rokkantagy (27368)
rokkantagy Creative Commons License 2015.07.10 0 0 27368

Egy kis segitséget kérnék.

Dátum és idö számjegyeit kell összeadni.

pl: 1902.09.11 10:30 = 27

Erre milyen függvényt kell használni?

_Nyuszi Creative Commons License 2015.07.07 0 0 27367

Minden megoldható, de rendszeridegen megoldás lenne, ezért inkább címkéket teszek fölé is kész. :)

Előzmény: Fferi50 (27366)
Fferi50 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 27366

Szia!

Arra nincs lehetőséged, hogy a keresés eredményét egy munkalap tartományba beletedd -fejlécet hozzátéve- és azt a tartományt add meg a listbox forrásaként?

Üdv.

Előzmény: _Nyuszi (27357)
pimre Creative Commons License 2015.07.07 0 0 27365

Ez így nem fog menni. Nem lenne baj, ha az érintett idejönne, és mondana pár szót arról, hogy milyen jellegű adatokat visz fel, milyen módon, esetleg milyen környezetben. Megnézte-e, hogy nincs-e makróvírus stb.

Előzmény: babraguba (27364)
babraguba Creative Commons License 2015.07.07 0 0 27364

nem én dolgozom az xlsx-el, így nem tudom, hogy mit csinálnak vele, de szinte kizártnak tartom, hogy 50ezer üres sort kézzel raknának bele

Előzmény: babraguba (27363)
babraguba Creative Commons License 2015.07.07 0 0 27363

én is gondoltam makróra, de nincs makró

Előzmény: pimre (27361)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.07.07 0 0 27362

Azért köszönöm! :)

Előzmény: pimre (27360)
pimre Creative Commons License 2015.07.07 0 0 27361

Ez egy kicsit kevés információ. Akár egyetlen üres sor bekerülése sem indokolt, ha nem ez a szándékod. Ha kézzel viszed fel az adatokat, akkor nyilván nem történhet ilyen a tudtod nélkül. Ha program (makró) tölti ki az adatokat, akkor tudni kellene valamit arról. Hátha ott lett elszúrva valami.

Előzmény: babraguba (27358)
pimre Creative Commons License 2015.07.07 0 0 27360

Erre sajnos nincs ötletem:-(((

Előzmény: _Nyuszi (27357)
babraguba Creative Commons License 2015.07.07 0 0 27359

Ja, Office 2010, 32 bit. Win7 32 bit.

Előzmény: babraguba (27358)
babraguba Creative Commons License 2015.07.07 0 0 27358

Sziasztok!

Van valakinek tippje arra, hogy miért kerülnek be egyes xlsx fájlokba üres sorok, de több 10ezer? Már több ilyennel találkoztam. Ilyenkor a fájl mérete több megabájt, van, hogy 100 fölött. Néha törölni sem lehet őket, mert a köv. hibaüzenetet dobja. "Az excel nem képes az igénybe vehető erőforrásokkal a feladat végrehajtására. válasszon kevesebb adatot, vagy zárja be a többi alkalmazást."

Köszi a választ, ha lesz!

_Nyuszi Creative Commons License 2015.07.07 0 0 27357

Köszönöm!

Olyan nincs, hogy nem cellából veszi, hanem stringként adom meg? Egy keresés eredményét mutatja a ListBox, és így nincs rendes párja cellában. :-(

Előzmény: pimre (27356)
pimre Creative Commons License 2015.07.07 0 0 27356

A RowSource tartomány beállításával tudod szabályozni. Ha például 3 oszlopot akarsz listázni, és az első sorban vannak a fejléc szövegek, akkor ListBox1.RowSource = "A2:C..." beállítás az első sort tekinti fejlécnek. Ha "A3:..." a beállítás, akkor a 2. sort. 

Előzmény: _Nyuszi (27355)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.07.07 0 0 27355

Sziasztok!

Megint segítséget kérnék. :(

Most jött szembe először komolyabban a ListBox (komolyabban: itt: többoszlopos formában).

Szeretnék neki oszlopfejlécet csinálni (ListBox1.ColumnHeads = True), de nem jöttem rá, hogyan tudok stringet oszlopfejlécnek megadni (cellából nem jó). Gondolom valami ListBox1.Valami = ("1. oszlop", "2. oszlop", ... ) stb. alakban kéne megadnom (7 oszlop van, ha ez számít).

Tudtok segíteni? :)

Köszönöm!

gonczi83 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 27354

Sziasztok,

diagramos kérdésem lenne. Van egy nagy táblázatom, amiben van 6 600 adat 22 nyitvatartási naphoz. Egy hónap különböző adatai. Megcsináltam hozzá 90 diagramot. Minden hónapban változik a nyitvatartási napok száma. hogyan tudom megadni, hogy mi legyen az adattartomány. Most be van állítva egy fix, de minden hónapban más nyitvatartási szám van, így nem szeretném minden hónapban átállítani. Makró? Vagy más megoldás?

A táblában nincs kereshető fix érték, illetve az "A" oszlopban egyszer van, de nincs ott minden diatartományának elején.

Előre is köszönöm!

Laci

pimre Creative Commons License 2015.07.06 0 2 27353

Vicces vagy, privát emailt kérsz, miközben az email címed nem publikus:-)

Szerinte nyugodtan tedd fel itt a kérdéseket. Legalább a témakört vesd fel itt! Hátha nagyobb eséllyel kapsz segítséget. Aztán, ha a probléma ismeretében szükségesnek látszik, és valóban terhelné a fórumot, akkor majd lehet folytatni privátban.

Előzmény: jevi05 (27352)
jevi05 Creative Commons License 2015.07.06 -1 0 27352

Kedves furumozók!

Valaki esetleg tudna nekem privát e-mil-ben segíteni excellel kapcsolatban? Mivel nagy tábláról van szó és több ponról így lassú lenne, illetve nem szeretném a fórumot terhelni. ELőre is köszönöm! Evelin

pimre Creative Commons License 2015.07.03 0 0 27351

Szívesen. Jó tanulást!

Előzmény: steinmann, a jó tanuló (27350)
steinmann, a jó tanuló Creative Commons License 2015.07.03 0 0 27350

Köszi a segítséget, sikerült megszereznem!

Előzmény: pimre (27339)
ypolito Creative Commons License 2015.07.02 0 0 27349

Szívesen!

Előzmény: methos80 (27348)
methos80 Creative Commons License 2015.07.02 0 0 27348

Köszönöm hogy segítettél!Sikerült!:-D

ypolito Creative Commons License 2015.07.02 0 0 27347

fkeres függvény tökéletes lesz. :)

ezt rakd be az első munkafüzet B2 cellájába, arra figyelj, hogy a munkafüzet1.xlsx-et és a munka1-et írd át ha szükséges

=fkeres($A2;'[Munkafüzet2.xlsx]Munka1'!$A:$B;2;hamis)

Előzmény: methos80 (27346)
methos80 Creative Commons License 2015.07.02 0 0 27346

Sziasztok

Van 2 exel munkafüzet, a munka füzetek A oszlopa számokat tartalmaz. A 2. Munkafüzet b oszlopa egy megnevezést,azt szeretném ha az 1 munkafüzet

A. oszlopának száma(értéke) megegyezik a 2. Munkafüzet A. értével akkor adja meg 1 munkafüzet  B oszlopába az a megnevezést ,amit a 2 munkafüzet b oszlopában lévő számhoz tartozik.. Milyen függvényt kell használnom.

Válaszotokat köszönöm!

jevi05 Creative Commons License 2015.07.02 0 0 27345

Tökéletes köszönöm szépen a segtséget!

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.02 0 0 27344

Mert ugye azt, amiben nincs, azt a HELYETTE függvény érintetlenül hagyja.

Előzmény: Törölt nick (27343)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.02 0 0 27343

Nincs szükség felismerni, hogy melyikben van és melyikben nincs, ha egyszer a HELYETTE függvény specifikusan lecseréli a "/2015" karaktereket a semmire.

Előzmény: jevi05 (27342)
jevi05 Creative Commons License 2015.07.02 0 0 27342

Köszönöm a gyors választ! Nem azzal a résszel van problémám, hogy leszedjem a végéről, hanem, azzal hogy a ha függvény nem ismeri fel, hogy melyikben van /2015 és melyikben nincs

=IF(B2="*/2015";LEFT(B2;7);"") --> ez as képletem a B2 az a cella amiben a számlaszám van

Eredő Vektor Creative Commons License 2015.07.02 0 0 27341

HELYETTE(), CSERE() fgveket nézd meg.

Ki tudod cserélni semmire("") ezekkel a fgvekkel a 2015-öt

Előzmény: jevi05 (27340)
jevi05 Creative Commons License 2015.07.02 0 0 27340

Sziasztok!

Valaki tudna nekem segteni abban, hogy milyen függénnyel lehet megoldani azt, hogy a /2015 végű számlaszámokról lejöjjjön a /2015, ahol pedig nincs ott maradjon az eredeti számlaszám: (én ha, bal függgvény egybeágyazással próbálkoztam, nem valami nem jó benne). Köszönöm a válaszokat!

88900444

AD00039/2015

AD00040/2015

pimre Creative Commons License 2015.06.30 0 0 27339

Én Kovalcsik Géza: Az Excel'97 programozása című könyvből tanultam meg az alapokat. A könyv példáit az Excel 2003 verziója alatt próbáltam ki, és azok működőképesek voltak. Azt hiszem, hogy az újabb Excel verziókkal sem lenne gond, mert zömmel azokat az alapokat tanítja, amik nem változtak ezekben sem. A könyv számomra nagyon világos, érthető, könnyen tanulható volt. (Persze a jelen fórumon feltett kérdéseimre kapott válaszok rengeteget segítettek a továbblépésben)

Az a könyv egyébként 1999-es kiadású volt. Itt megtalálható: https://books.google.hu/books?id=LAjdNIMrnAYC&printsec=frontcover&hl=hu&source=gbs_ge_summary_r#v=onepage&q&f=false

Azóta készült egy újabb verzió: http://www.libri.hu/konyv/kovalcsik_geza.az-excel-programozasa.html. Ez 2010-es, de sajnos nem kapható, és linkem sincs hozzá.

Sajnos a szerző újabb verziókra írt változatáról nem tudok.

Előzmény: steinmann, a jó tanuló (27338)
steinmann, a jó tanuló Creative Commons License 2015.06.29 0 0 27338

Sziasztok! Programoztam is már, Excelben elég gyakorlott vagyok, de most záros időn belül meg kellene barátkoznom az Excel programozásával. Milyen webes, esetleg nyomtatott anyagot ajánlanátok ehhez? Általában kitartó vagyok, de most szorít az idő :-(

Delila10 Creative Commons License 2015.06.29 0 0 27337

Szívesen. :)

Előzmény: Hoter (27336)
Hoter Creative Commons License 2015.06.28 0 0 27336

Köszönöm szépen.

Előzmény: Delila10 (27333)
Delila10 Creative Commons License 2015.06.28 0 0 27335

Megvan!

Előbb írtam aztán gondolkoztam. :(

Előzmény: Delila10 (27334)
Delila10 Creative Commons License 2015.06.28 0 0 27334

Ismert útvonalon keresek egy almappát, aminek az első 4 karakterét tudom. Ezt a nevet tenném egy változóba, amit később felhasználok.

Tudtok erre megoldást?

Delila10 Creative Commons License 2015.06.28 0 0 27333

A makró a füzet végére beszúr egy új lapot. Az első lap címsorát átmásolja erre.

Az első lap H1 cellájából veszi, hogy mire szűrje a lapok A oszlopát. Az A oszlopot a Field:=1 határozza meg. B oszlop esetén Field:=2-t kell írnod (2 helyen). A MireSzur értéket közvetlenül is beírhatod a makróba:

MireSzur="répa" , a mostani MireSzur = Sheets(1).Range("H1") helyett.

A szűrt sorokat átmásolja a beszúrt új lapra, majd az utolsó lapra áll.

Sub UjLapra()
Dim lap As Integer, MireSzur, usor As Long

Sheets.Add After:=Sheets(Sheets.Count) 'Új lap a füzet végére
Sheets(1).Rows(1).Copy Sheets(Sheets.Count).Range("A1") 'Címsor az új lapra
MireSzur = Sheets(1).Range("H1") 'Szűrési érték megadása

For lap = 1 To Sheets.Count - 1
Sheets(lap).Select
Range("A1").CurrentRegion.Select
Selection.AutoFilter Field:=1, Criteria1:=MireSzur
usor = Sheets(Sheets.Count).Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row + 1
Selection.Offset(1).Copy Sheets(Sheets.Count).Range("A" & usor)
Selection.AutoFilter Field:=1
Next

Sheets(Sheets.Count).Select
End Sub

Előzmény: Hoter (27332)
Hoter Creative Commons License 2015.06.28 0 0 27332

A következőkhöz kérném a segítségeteket.

Egy neveket több munkalapon tartalmazó teljes munkafüzetre szeretnék szűrést végezni, aminek az eredményét egy új munkalapon kéne megjeleníteni. (Tehát van pl.  az adott munkafüzetben 10 lap, szeretném ha kigyűjtené róluk pl. a Nagy vezetékneveket egy új munkalapra.) 

Delila10 Creative Commons License 2015.06.27 0 0 27331

Feltételes formázással oldanám meg. A színes háttér figyelmeztet a hibás adatbevitelre.

1. $F$16:$F$100;$J$16:$J$1000 -re  =és($F16="X";$J16="X")

2. $G$16:$G$100;$K$16:$K$1000 -re  =és($G16="X";$K16="X")

3. $F$16:$G$100;$J$16:$K$1000 -re   =(darabteli($F16:$G16;"X")+darabteli($J16:$K16;"X"))>2

Úgy láttam, a 16. sorban kezdődnek az adataid.

Előzmény: JButton (27326)
pippancs Creative Commons License 2015.06.27 0 0 27330

Előzmény: JButton (27328)
pippancs Creative Commons License 2015.06.27 0 0 27329

A listába írd be: K; CS; A

Előzmény: JButton (27328)
JButton Creative Commons License 2015.06.27 0 0 27328

mert azt tudom hogy az érvényesítésnél mondjuk ha csak "K"-t akarom hogy elfogadja az így néz ki   =O16<>K    akkor megáll....  de ha azt akarom, hogy a "K" mellé vegye fel a CS és az A betűt akkor hogyan fűzzem hozzá. egyszer megcsináltam de az kb vagy 10 éve volt... :/

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27325)
JButton Creative Commons License 2015.06.27 0 0 27327

az a baj, hogy nem tudom hogyan soroltassam fel vele aza hogyan írjam meg a képletet, mert egy-re tudom korlátozni de többre nem sikerült, nem tudom a képletet, de max. marad a lista.... 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27325)
JButton Creative Commons License 2015.06.27 0 0 27326

itt pedig koncentráljunk a E, H, B, J oszlopokra és ebből van kettő. Mint látható az E és H oszlopok szürkék a B és J oszlopok pedig fehérek. a szürkék az egyik halmaz a fehérek a másik halmaz. és nincsenek hatással egymásra.

remélem meg tudom egyszerűen fogalmazni.... nos  mindegyik rublikába csak "x" betűt írhatok. Viszont ha mondjuk az egyik "E"  oszlopba rakok egy "x"-et akkor a mellette lévő sorban található "E" oszlopba már ne tehessek.

Valamint és itt a csavar :P  maximum csak két darab "x" -et rakhatok be egy sorban a szürkékhez. tehát megikszelthetek 1db "E"-t vagy 1db "H"-t  vagy "E" és "H"-t mert így 1 vagy két helyet foglalok de már harmaikat vagy negyediket nem rakhatok.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.06.27 0 0 27325

Az adatok -> érvényesítés -> lista a te barátod. Ilyen keveset talán ott helyben is fel tudsz sorolni a párbeszédablakban, ha jól emlékszem, de ha nem, akkor írd be egy eldugott helyre, és vedd fel azt a tartományt.

Előzmény: JButton (27323)
pimre Creative Commons License 2015.06.27 0 0 27324

"...megdöbbenve tapasztaltam, hogy itt sem folyamatos a sorszám. Vajh' miért "törlődtek" ki egyes szakmai hsz-ek?"

Azért a modik mentségére jelentem, hogy van, amikor méltányolható a törlés. Például az itteni #27308-as hozzászólás hiánya az én bűnöm. A szokásos figyelmetlenségem okán előbb írtam, és csak aztán vettem észre, hogy más már megválaszolta azt, amire én megkésve reagáltam. Gyorsan kértem a Techmodit a felesleges bejegyzés törlésére, ami pár percen belül meg is történt.

Előzmény: Delila10 (27318)
JButton Creative Commons License 2015.06.27 0 0 27323

Sziasztok!

segítséget kérnék abban, hogy ha egy cellába azt szeretném hogy csak 3 betűt lehessen beírni (K vagy CS vagy A) akkor az érvényesítésnél hogyan fogalmazzam meg a képletet, hogy a program tudja mit akarok?

Köszönöm :)

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.27 0 0 27322

Ja.

Gyakorlatilag amikor csak hozzányúlnak jobbító szándékkal, mindig rosszabb, kényelmetlenebb lesz.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.06.27 0 0 27321

Viszont ez az a hely, ahol még rengeteg más topicban is mozgok, és rendszeresen ránézek. Még néhány új rendszeresen látogatandó oldal nem fér bele az életembe.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.06.27 0 0 27320

Pl. előfordul, hogy valaki máshol rosszalkodik, vagy úgy érzi egy moderátor, és törli az összes létező hozzászólását minden topikban. Csak úgy.

Lásd itt ezt az épületes párbeszédet: http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=100&na_step=50&t=9111587&na_order= 13946-tól lefelé, ami jelenleg 50-es beállításnál a 3. oldalon van (íme a példa a sorszámmal történő megadásra).

Ez persze csak tényközlés, mert ha a moderációról beszélgetésbe kezdesz egy nem moderációs topikban, pláne ha véleményt is mondasz, az statáriális főbűn, akár 15 év konstruktív, hibamentes fórumozás után is azonnal elmeszelhetnek érte.

Delila10 Creative Commons License 2015.06.27 0 0 27319

Az előzőhöz annyit, hogy elküldés után 5 percig szerkeszthető a hsz, és ami nagyon fontos, a makrók tagoltan, nem ömlesztve jelennek meg a PH-n.

Delila10 Creative Commons License 2015.06.27 0 0 27318

Off

A fórummotor javítására hiábavaló minden bejegyzés.

Mikor ez az idétlen időkijelzés született, hónapokig sokan ágáltunk ellene, hiába. A rendszertelen gazda meg sem jelenik, ha pedig mégis, közli, hogy ez így modern, és ők mindent megtesznek a mi érdekünkben, hogy komfortosan érezzük magunkat. A neki nem tetsző (nem trágár) hozzászólásokat egyszerűen kitörli.

Most, hogy egy ilyen régi hsz-t kerestem ki, megdöbbenve tapasztaltam, hogy itt sem folyamatos a sorszám. Vajh' miért "törlődtek" ki egyes szakmai hsz-ek?

Megoldás: gyertek át a PH fórumra! http://prohardver.hu/tema/excel/friss.html

Ott az esetleges hibákat, a jobbításra tett javaslatokat azonnal javítják. Kívánságra minden új hsz-ről e-mail értesítést kapunk, könnyű a keresés, a privát levelezés jól követhető (itt nem találok ilyent, bár ez lehet az én hibám).

On

Előzmény: Törölt nick (27317)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 27317

Ja, kérem, a fórummotor az valóban gyalázatos. Viszont jó a társaság.

Előzmény: fitbee (27313)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 27316

Beállítasz 500-at a hozzászólásoknál (jobb felső sarokban találod a nyilat) és ezután ötszázasával vissza tudsz menni a hozzászólásokban. Én legalább is így szoktam, ha régebbi írást keresek.

fitbee Creative Commons License 2015.06.26 0 0 27315

Szia pimre!

Én sem gondolom, hogy a hozzászólás sorszáma lenne a fő vezérfonal ahhoz, hogy egy (ezt a sorszámot ismerő) segítségre szoruló meg is találja a segítséget. Én csak azért lyukadtam ki erre a gondolatra, mert Delila azt írta, hogy nézzem meg a 8600-as hozzászólását, és én meg is próbáltam ezt a keresővel (majd pedig a részletes keresővel) megtalálni, amikor világossá vált számomra, hogy ez közvetlenül nem megy, hanem csak több lépésben és nem eléggé felhasználóbarát módon.

Egyébként mindenkitől elnézést kérek, ez a jobbítási gondolat valóban nem ide való, itt nem is nyitottam volna ezt meg, ide pusztán a kapott segítség igénybevételi szándékának a technikai részletei vezettek. Innentől részemről Off.

Előzmény: pimre (27314)
pimre Creative Commons License 2015.06.26 0 0 27314

Egy rövid gondolat erejéig csak reagálok erre a felvetésre, bár ez itt off, és az igazi helye inkább az ötletek a fórum javításához fórumban (http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9014312) lenne. 

Az érdemi megjegyzésem az, hogy az elmúlt években, amióta a fórumon vagyok, elvétve emlékszem olyan esetre, ahol egy fórum hozzászólás sorszámát tudtam, és ennek a segítségével szerettem volna azt közvetlenül elérni. (Feltételezem, hogy másoknál sem ehet túl gyakori az ilyen igény.) Részemről mindenesetre igencsak megfelelő az a Delila által is javasolt megoldás, amit magam is alkalmazok, ilyen esetben. Azzal is általában 10-15 lépésen belül sikerül megtalálni a keresett hozzászólást.

Ettől függetlenül kívánom, hogy legyen sikered, hiszen, ha javítják a fórummotort, az mindig hasznos.

fitbee Creative Commons License 2015.06.26 0 0 27313

Szia hellsing!

Köszönöm a válaszodat, ami megerősített abban a véleményemben, hogy fejleszteni kellene a fórummotoron.

Nekem - és talán más fórumozónak is(?) - eléggé érthetetlen, hogy létre lett hozva egy fórum felület azzal a céllal, hogy a tapasztaltabbak felhasználóbarát módon tudják segíteni a tapasztalatlanabbakat, de ezt a segítséget ők mégsem tudják egy egyszerű, a korábbi hozzászólásra hivatkozással (ahogyan Delila is próbálta) megadni, hanem inkább újra és újra le kell ugyanazt írni,  mert hogy a korábbi hozzászólás sorszámára történő hivatkozásra nem lehet a keresővel keresni, enélkül meg igencsak macerás azt megtalálni.

Én szívesen segítenék a technikai háttér ilyen irányú továbbfejlesztésében, ha értenék ehhez, de nem értek. Így marad az, hogy "Kedves adminisztrátor. Nem tudnátok ezen a gondon segíteni?"

Please!

Előzmény: hellsing (27310)
Arminka58 Creative Commons License 2015.06.26 0 0 27312

Segítséget szeretnék kérni. Excel munkalapon elhelyezett képhez szeretnék a cellákhoz hasonlóan megjegyzést fűzni, de nem találom a megoldást. Arra volna szükségem, hogy egy képre, ha ráhúzom az egeret, akkor jelenjen meg egy megjegyzés.

Delila10 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 27311

Egy jó link így  http://prohardver.hu/tema/excel/hsz_27505-27505.html , vagy így néz ki: http://prohardver.hu/tema/excel/friss.html

A prohardver fórumon a képek és dátumok is normálisan jelennek meg. Érdemes megnézni a régi hsz-ek közötti sávos válogatás lehetőségét is (balra fent és balra lent).

Előzmény: hellsing (27310)
hellsing Creative Commons License 2015.06.24 0 0 27310

8600

Sajnos nincs a hsz-oknak értelmes linkjük, így elég nehéz megtalálni egy ilyet. Én a baloldali keresőbe beírtam, hogy "delila" és kiválasztottam, hogy "nickek között". Az eredményhalmazban klikk "Delila_1", utána "Excel", utána sajnos lapozni kellett az 5. oldalra. Ha egy hsz linkje nem így nézne ki, hogy:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=86814792&t=9009340

…hanem mondjuk úgy, hogy "blablabla/viewArticle?t=9009340&p=12345" (t=topic, p=post), akkor csak a p= után odaírnánk, hogy 8600 és meg is lennénk. De nem így van. Vagy lehetne valahol egy legördülő (ugrás ide: hsz szám vagy dátum), meg egy textbox ( pl. 8600 vagy 2009-01-22), az is segítene. De nincs.

Előzmény: fitbee (27306)
pimre Creative Commons License 2015.06.24 0 0 27309

A belső preferencia analízist nem ismerem. A Tomcsányi féle páros preferencia analízist igen. Arra egykor programot is írtam. Ha érdekes, akkor küldj emailt. (Az enyém publikus) Ne terheljük vele ezt a fórumot.

Előzmény: Gyorfy Erika (27307)
Gyorfy Erika Creative Commons License 2015.06.24 0 0 27307

Sziasztok. Szükségem lenne segítségre! Joghurtok érzékszervi tulajdonságait vizsgálom, és egy belső preferencia analízis segítségével a statisztikai eredményeket ki kellene értékeljem. Sajnos nem tudom használni egyáltalán, Nagyon jó lenne ha valaki tudna nekem segíteni!

fitbee Creative Commons License 2015.06.24 0 0 27306

Szia Delila!

Kösz a válaszod. ("Rákattintasz a hivatkozott (8600) -ra.")

Sajnos a talált hozzászólásodban lévő szövegben lévő 8600-as hozzászólásod emlegetése nem egy link, így aztán kattintgathatok rá ezerrel, az nem visz sehova.

Igazából én egy módszert gondoltam megtanulni valakitől a profi keresésre, mert azt gondoltam, hogy az általad leírt próbálkozásos módszernél a fórum motor kínál profibb módszert is. ("Mégis hamar előbújt. A hozzászólások tetején jobbra 500 db/lapot állítottam be, ezzel a 38. oldalon megtaláltam az előzményt.")

De ha te - régi fórumozó - nem tudsz profibb megoldást, akkor biztosan nincs is (sajnos).

Azért még 1x kösz a segítségedet.

Előzmény: Delila10 (27303)
hellsing Creative Commons License 2015.06.24 0 0 27305

Még valami: a grafikon körül ott vannak az kis átméretező kockák, de le vannak tiltva. Rájuk állva kétirányú nyílra vált a kurzor, de nem működnek. Ezt fel lehet oldani valahogy?

Előzmény: hellsing (27301)
Delila10 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 27304

Ja igen, a Delila_1 is én voltam, csak közben változott az email címem, és a régi nickkel nem engedett be a csodás fórummotor, a címet pedig nem lehetett módosítani. :)

Előzmény: fitbee (27302)
Delila10 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 27303

Rákattintasz a hivatkozott (8600) -ra.

A saját hsz-t nem kerestem ki, így nem is tudtam mire kattintani.

Mégis hamar előbújt. A hozzászólások tetején jobbra 500 db/lapot állítottam be, ezzel a 38. oldalon megtaláltam az előzményt.

Előzmény: fitbee (27302)
fitbee Creative Commons License 2015.06.24 0 0 27302

Bocs, hogy béna vagyok, de nem tudom, hogyan kell megtalálni Delila_1 2009.03.06-i hozzászólásában hivatkozott 8600-as számú korábbi hozzászólását?

A részletes keresőben sem jött Delila_1-re 8600-as találat.

Írja le már valaki! Kösz.

hellsing Creative Commons License 2015.06.24 0 0 27301

'estét! Kéne készítenem egy riportot, táblázatokkal meg grafikonokkal, amit pdf-be exportálva kapnak majd meg a felhasználók. Sose fogják kinyomtatni, csak monitoron nézegetni, ezért fekvő 16:9-es (szélesvásznú monitor) formátumban kellene dolgoznom. Hogy lehet beállítani ezt a méretet? A Lapelrendezés -> Méret pontban csak előre gyártott méreteket enged, amik elég messze vannak a 16:9-től. Ha a 'További papírméretek'-re kattintok, akkor megnézhetem ugyanazokat még egyszer. Gondoltam, hogy hátha a nyomtató szoftverében beállíthatom és onnan átveszi az Office, de nem lehet a nyomtatóm szoftverében egyéni méretet beállítani (szuper-fapad HP tintatusgaras).

Office PP 2013 Win 8.1-en.

megj.: Most komolyan: magyar Windows alatti magyar Office-ban 'japán boríték',  'Matahari' meg 'Ofakiu Harakiri' papírméretek? :-))

Redlac Creative Commons License 2015.06.24 0 0 27300

megvan :-)

=SZORZATÖSSZEG((E11:E30=BH12)*1;(CB11:CB30=CE12)*1;(HÓNAP(B11:B30)=1)*1)

Előzmény: Redlac (27299)
Redlac Creative Commons License 2015.06.24 0 0 27299

Sziasztok!

A szorzatösszeg függvényt használnám...

azt szeretném, ha az egyik tartományban a hónapot vizsgálja, de nem akar összejönni:

SZORZATÖSSZEG(((E11:E30=BH12)*1;(CB11:CB30=CE12)*1);(HÓNAP(B11:B29)=1)*1)

hogyan kellene a hónap tömböt megalkotni?

Redlac Creative Commons License 2015.06.24 0 0 27298

Köszi...nagynehezen csak összejött :-)

Eddig úgy működött a táblázat, hogy a védett cellákat még kijelölni sem engedtem.

De akkor az a felhasználó sem tudott vele mit kezdeni, akinek egyébként lett volna joga az adott tartományt szerkeszteni.

Miután átállítottam, hogy a védett cella kijelölhető legyen, már jól működött.

Előzmény: Fferi50 (27286)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.24 0 0 27297

Talán:

=ÉS(A1048576<>"";DARABTELI($A$1:A1;A1)=1)

Előzmény: ueva (27296)
ueva Creative Commons License 2015.06.23 0 0 27296

Szia!

Nem szeretnék nagyon pofátlan lenni, de lenne még egy kérdésem ezzel a feladattal kapcsolatban.

Az A oszlopbeli adatok között találhatók kategóriacímek, amelyeket nem kell formázni. Mindegyik kategóriacím előtt egy üres cella van. Azt hogy lehetne belevenni a feltételes formázás képletébe, hogy ezeket figyelje és ne formázza?

Előre is nagyon köszi!

Előzmény: Törölt nick (27294)
ueva Creative Commons License 2015.06.23 0 0 27295

Köszönöm!!! Működik!

Én iszonyúan túlbonyolítottam.

Előzmény: Törölt nick (27294)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 27294

=DARABTELI($A$1:A1;A1)=1

legyen a képlet.

Előzmény: ueva (27293)
ueva Creative Commons License 2015.06.23 0 0 27293

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni feltételes formázásban. (Excel 2010)
Van egy táblázatom, melynek A oszlopában több ezer szöveges adat van, melyek közül némelyik többször is előfordul.
Egy olyan szabályt szeretnék megadni, amelynek eredményeként az A oszlop celláira vonatkozóan felülről lefelé haladva, minden adat első előfordulása pl. piros betűszínnel jelenik meg.

Előre is köszönöm!!

Jozsef Creative Commons License 2015.06.23 0 0 27292

Ilyen esetre a megoldás az Irányított (újabb Excelekben  Speciális) szűrő használata. Az Autoszűrő csak ÉS művelettel képes összekapcsolni két oszlopot, ezzel VAGY-ot is,  de egyébként tetszőleges bonyolultságú logikai feltételt meg tudsz adni.  A legfontosabb ismeret a Szűrőtartomány használat. A Youtube-on több példát találsz, ha irányított szűrésre rákeresel pl. https://www.youtube.com/watch?v=lk8q-RPvKWM

Előzmény: mtk001 (27288)
pimre Creative Commons License 2015.06.23 0 0 27291

Nem írtad, melyik Excel verziót használod. Egy általánosan működő megoldás:

Legyenek a linkjeid az A oszlopban. Keresel egy nem használt oszlopot (legyen B). 

A B oszlopban az első link (legyen az első sorban) mellett beírod a következő képletet: =HIPERHIVATKOZÁS(A1)

A képletet végighúzod lefelé az egész B oszlopban.

Ezután a B oszlopot kimásolod, majd irányított beillesztéssel visszamásolod az A oszlopba a formátumot, majd törlöd a B oszlopot.

Előzmény: Mike Ewing (27290)
Mike Ewing Creative Commons License 2015.06.22 0 0 27290

Sziasztok!

Egy olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy egyik napról a másikra valami miatt nem működnek a táblázatban levő linkek. Ha rájuk kattintok, ez a hibaüzenet jön: Cannot dowload the information you requested.

A folytonos copy paste eléggé megnehezíti a munkámat, míg régebben csak egy gombnyomás volt. Erre van valami megoldás? Köszönöm.

Fferi50 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 27289

Szia!

"Azt tudom, hogy egy oszlopra hogyan keressek."

A másik oszlopra is ugyanúgy kell keresni. A két eredményt kapcsolod össze  "vagy" logikai művelettel, illetve a HA függvénnyel.

Üdv.

Előzmény: mtk001 (27288)
mtk001 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 27288

Egy nagyobb tábla két oszlopának értékeire keresnék vagyolva, két lekérdező oszlopban megadva a keresendő értékeket. 

Azt tudom, hogy egy oszlopra hogyan keressek.

Köszi a segítséget.

Fferi50 Creative Commons License 2015.06.19 0 0 27287

Szia!

A J1 cellába a Név kell mint az oszlop fejléce.

A J2 cellába írod a konkrét nevet.

A kritérium pedig a J1:J2 cellacímet kell tartalmazza.

Minden névhez külön kritérium területet kell megadni.

Üdv.

Előzmény: iamthewolf (27285)
Fferi50 Creative Commons License 2015.06.19 0 0 27286

Szia!

Elég "kacifántos" a dolog, akkor működik, ha a munkalap maga le van védve. Adott tartományok szerkesztéséhez rendelhetsz jelszót, amit csak annak adsz meg, akinek engedélyezed a szerkesztést.

A felhasználó hozzárendelést az engedélyeknél teheted meg, ott a Windows felhasználók közül kell kiválasztani a szerkesztőket - a beírt neveket ellenőrizheted, hogy tényleges felhasználók legyenek - ebben az esetben ők jelszó nélkül is szerkeszthetik az adott tartományt.

A korlátozás csak bekapcsolt lapvédelemnél működik.

Üdv.

Előzmény: Redlac (27284)
iamthewolf Creative Commons License 2015.06.19 0 0 27285

Két órája próbálkozom, de nem szeretné az igazságot. Hol rontom el?

Kép:

http://1drv.ms/1Bo587d

Előzmény: Jozsef (27283)
Redlac Creative Commons License 2015.06.19 0 0 27284

Köszi az ötletet :-)

Próbálkozom ezzel a funkcióval, de nem akarja az igazságot..

Előzmény: Fferi50 (27280)
Jozsef Creative Commons License 2015.06.19 0 0 27283

AB.SZUM függvény a megoldás

Előzmény: iamthewolf (27272)
Jozsef Creative Commons License 2015.06.19 0 0 27282

Legegyszerűbb az AB.MAX függvénnyel kapod meg (lásd súgó)

Előzmény: iamthewolf (27281)
iamthewolf Creative Commons License 2015.06.19 0 0 27281

Sziasztok!

Újabb kérdésem lenne. 
Van két oszlopom. Egyik név, másik testmagasság.

Szeretném megtudni, hogy a Sanyi nevű emberek közül - nincs rendezve az oszlop és dinamikusan változik - mennyi a legmagasabb Sanyi értéke?

A MAX és a HA függvény kombója kell, gondolom én, de nem jövök rá a mikéntre.

MÁS:
Tudnátok ajánlani haladó szintű online excel tanfolyamot, ahol a táblázatok kombinálását is oktatják(és a programozást is)? A közeljövőben komolyan akarok foglalkozni az Excel programmal.

Fferi50 Creative Commons License 2015.06.18 0 0 27280

Szia!

Nézd meg a Korrektúra - Tartományok szerkesztésének engedélyezése menüpontot  (Excel 2010 magyar, más verzióban hasonló funkció található).

Ebben megadhatod, hogy a védett munkalapon ki melyik tartományt szerkesztheti.

Üdv.

Előzmény: Redlac (27279)
Redlac Creative Commons License 2015.06.18 0 0 27279

Sziasztok!

Egy olyan makrót szeretnék készíteni, ami egy adott oszlopot csak akkor enged szerkeszteni, ha megadott felhasználó nyitja meg a fájlt.

Tudnátok segíteni?

Köszi :-)

Delila10 Creative Commons License 2015.06.18 0 0 27278

Készíts egy segédtáblát, aminek az első oszlopa a név, második a szám, amit hozzá akarsz rendelni.

Az FKERES függvény a fő tábládban kikeresi a számokat.

Előzmény: pkert (27277)
pkert Creative Commons License 2015.06.17 0 0 27277

Sziasztok!

Hatalmas segítséget kérek:

Excel A oszlopa töménytelen mennyiségű nevet tartalmaz (Vezetéknév Keresztnév) Van e olyan függvény, ami pl a Géza, József, István nevek esetén a B oszlopba beír egy választott számot?

Előre is köszönöm, ha valakinek van mentő ötlete! ;)

iamthewolf Creative Commons License 2015.06.17 0 0 27276

óó, királyak vagytok. Köszönöm a gyors segítséget!

Azt hiszem, ideje újra elővenni az Excel tananyagaimat, mert diákként ez még ment.

Előzmény: Fferi50 (27273)
Delila10 Creative Commons License 2015.06.17 0 0 27275

Fürge vagy!

Előzmény: Fferi50 (27273)
Delila10 Creative Commons License 2015.06.17 0 1 27274

Erre találták ki a SZUMHA függvényt, nézd meg a súgóban.

Fferi50 Creative Commons License 2015.06.17 0 1 27273

Szia!

Szumha függvényt próbáltad-e már?

Üdv.

iamthewolf Creative Commons License 2015.06.17 0 0 27272

Sziasztok!

Van egy szűrési problémám és nem jövök rá, hogyan kellene megoldani a dolgot Excelben.
Van két oszlop, az egyikben random keresztnevek, a másikban a hozzájuk tartozó testmagasságok.

A táblázat állandóan változik törlődnek nevek és kerülnek a helyükre újak, a testmagasságokkal együtt.

Azt szeretném megoldani, hogy egy harmadik mezőbe írva a program keresse meg az összes XYZ keresztnevű embert az egész oszlopban és a nevük mellett levő oszlopban levő testmagasságokat adja össze, majd a végeredményt írja ki nekem. Pl.: Adja össze az összes Péter testmagasságát és írja ki az eredményt nekem.

Keresgélek, de nem jövök rá a megoldásra.

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.17 0 0 27271

Egyetértek! Egyre rosszabb használni ezeket az új verziókat!

Azt sem tudom megcsinálni, amit 15 éve már megcsináltam... katasztrófális...

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27262)
Fferi50 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 27270

Szia!

Némi búvárkodással ezt találtam még (a printervezérlő kódok között):

&O Turns outline printing on or off (Macintosh only).
&H Turns shadow printing on or off (Macintosh only).

Bár a &O -ra nem ugrott,(azaz megmaradt az O) de mégis lehet, hogy a &H az előbbiek miatt nem tetszik neki.

Üdv.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27269)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.06.13 0 0 27269

Vagy csak meg kéne mondani neki, hogy Tilos az Á! :-)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27268)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.06.13 0 0 27268

Köszönöm az utánajárást! Ezúttal már kinyomtattam a dokumentumot, de lesz még ilyenre szükségem máskor is. Az első út nem járható, a második viszont annak tűnik. Gondolom, további escape-elésekkel 8ami további guglizást jelent) valahogy normálisan is megoldható lenne, hiszen ha egy literális szöveget sehogy nem lehet beírni, az nagy szegénységi bizonyítvány a programozóra nézve.

Előzmény: Fferi50 (27267)
Fferi50 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 27267

Szia!

Meg kell, hogy kövesselek! (:

Valóban, mentés és újranyitás után, amennyiben a H közvetlenül az & után van (nincs szóköz közte), akkor "átváltozik" Á-vá.

Viszont, ha megnézed a Pagesetup megfelelő footer/header értékét, akkor a K&&H értéket fogja kiírni. Szóval ezek szerint ez egy szép kis bugnak tűnik.

Ha már van egy szóköz ott, akkor viszont normálisan látszik.  Azt gondolom, az &H valamilyen vezérlő karakternek felel meg. Gugliztam egy kicsit, lehet, hogy ez a probléma gyökere:

&color Prints the characters in the specified color. User supplies a hexidecimal color value. A H -t valószínűleg hexa karakternek érzékeli...

Áthidaló megoldás, ha szóközt teszel közé (K && H). Másik lehetőség, a munkalapot elnevezed K&H -nak és a láblécben a &A kód a lapnevet adja be, azt már jól mentés után is. (Ez persze nem feltétlenül járható mindig...)

Ettől függetlenül a türelem nem ártalmas - elég sokszor tűnik úgy, hogy a számítógépnek/programnak is van lelke, amit ápolni kell (néha szidással...).  Persze az esetek 110%-ban kiderül, hogy a gép csak azt csinálta amit valaki (jelen esetben egy "redmondi") megadott neki. A türelem ahhoz kell, hogy ezt kinyomozd és megállapítsd, hogy ki a hunyó...

Jó hétvégét!

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27265)
Delila10 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 27266

Nem a köszönetért írtam, hanem hogy más ne strapálja magát a válasszal. :)

Előzmény: attilalr (27264)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.06.13 0 0 27265

Türelmesnek egy gyerekkel kell lenni, ha valamilyen hatást el akarsz érni, nem egy számítógépprogrammal, aminek az a dolga, hogy kövesse az utasításaidat. Nehogy már lelkivilága legyen! De egyébként legalább 4-5 próbálkozás után írtam ezt, többször visszajavítottam, elmentettem, újból megnéztem.

Előzmény: Fferi50 (27263)
attilalr Creative Commons License 2015.06.12 0 0 27264

Köszönöm itt is :)

Előzmény: Delila10 (27261)
Fferi50 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 27263

Szia!

2.Nem tudom, neked miért nem sikerült "megetetni" vele a K&H szöveget. Nálam a magyar excel 2010 megeszi a dupla & mellett, úgy is, ha van szóköz és úgyis, ha nincs közötte szóköz.

Lehet, hogy nem voltál elég türelmes?

3. Ha külön sessionban nyitod meg másik excel fájlt, sajnos valóban így viselkedik, csak akkor tudsz irányított beillesztést, ha egy excel applikációban van megnyitva a két excel fájl (a két-vagy több - ablak látszik a ribbon menüben). Bár emlékeim szerint máskor is sikerült már, de azért arra nem vennék mérget és több száz cellára pláne nem.

Üdv.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27262)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.06.12 0 0 27262

Ma esti dühöngő... Már túl vagyok rajta, de:

Excel 2010-ben élőlábat kellett szerkesztenem (ez már önmagában óriási gyötrelem annak, aki korábbi verziókhoz szokott, mert jelentős visszalépést sikerült elérni kényelemben).

1. akadály: az ördögnek se vesz be az ampersandet. Próbálkozik a dolgozó mindenféle escape-eléssel, aztán guglizik, kijön a megoldás, hogy kettő kell belőle, hurrá. Akadály leküzdve.

2. akadály: Most, hogy sikerült megoldani a kérdést, bepötyögném a láblécbe a "K&H" karakterláncot. Nem reklám, ezeknek a karaktereknek kellett volna ott lenni, természetesen a dupla & jellel. A nyomtatási képen folyton K&Á lesz belőle többszöri visszajavítás, sőt javítás-mentés után is. Mindig ott romlik el. Végül beírtam valami mást, mint aminek ott kéne igazából lennie. Akadály elbukva. Érti ezt valaki?

3. akadály: az egyik Excel-táblázatból a másikba nem lehet irányított beillesztéssel áttenni pár száz cellát, mindenáron objektumként akarja beilleszteni, többszöri próbálkozás után. Az emlékeimből előjön, hogy igen, ezzel a sárkánnyal már találkoztam és levágtam a fejét, ez akkor van, amikor két külön folyamatként vagy Excel-példányként érzékeli az Excel a táblázatokat, és a partnerben nem ismeri fel saját magát. Már sokszor mondtam, hogy a Microsoft gyártja azokat a programokat, amik önmagukkal sem kompatibilisek, de ez az egésznek a nonplusultrája. Megoldás: a céltáblázatot bezárni, majd a forrástáblázat file menüjéből újra megnyitni, és így már megy. Akadály leküzdve, de ki érti ezt?

Delila10 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 27261

A másik fórumon megadtam a választ. :)

Előzmény: attilalr (27260)
attilalr Creative Commons License 2015.06.12 0 0 27260

HELP! CELLÁK AUTOMATIKUS KITÖLTÉSE MEGFELELŐ ADATOKKAL

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni egy probléma megoldásához.

Termék nyilvántartó táblázatot kéne csinálnom, de elakadtam a következő pontnál.

A termékek nevéhez automatikusan kéne hozzárendelni a kategória neveket.

Az elképzelés az, hogy egy oszlop tartalmazza a termékek nevét és a másik oszlopba automatikusan írja be a kategória nevét.

"Tanítható" táblázatra gondoltam:

Ha jön egy új termék, akkor természetesen manuálisan írom be hozzá a kategóriát, viszont ha újra jön (pl. más beszállítótól), akkor már magától kéne, hogy mellé kerüljön a kategória neve. 

Valahogy úgy kéne megoldani, hogy a táblázat szélén befognék két oszlopot, egyikbe bevezetném a termékek nevét, a másikba pedig a hozzájuk rendelt kategória nevet. A lényeg az lenne, hogy ez alapján, ha a táblázatba bekerül egy termék, ami egyszer már szerepel a listában, akkor automatikusan dobja hozzá a két oszlopban lévő adatok szerint a kategória nevet.

Példa:

Az A1 mezőben szerepel a termék neve: Zanussi ZRT18100WA

A B1 mezőbe be kéne írnia magától: Hűtőszekrény

Ezt az alapján kéne kitöltenie, ami a fent említett két oszlopról írtam, amennyiben abban szerepel ez a párosítás. 

Ha nincs, akkor tegyen mellé valamit (pl. X), ebből látom, hogy még nincs ilyen párosítás, ebben az esetben beírom kézzel és hozzáteszem a listához.

Ez így lehet bonyolultnak tűnik, de remélem van aki tud segíteni.

Köszönöm.

szaszitoo Creative Commons License 2015.06.10 0 0 27259

megvan SUMIFS

szaszitoo Creative Commons License 2015.06.10 0 0 27258

Sziasztok!

Segítsetek már légyszi: google sheet-en mi van a szumhatöbb helyett? köszi!

Delila10 Creative Commons License 2015.06.06 0 1 27257

A képlet

=ÉS($A2="Skoda";$C2=2012)

Az érvényességet megadhatod az A és C oszlopra: =$A$2:$A$500;$C$2:$C$500 – az 500 helyett a saját sorszámodat írd. Ebben az esetben ezt a két oszlopot formázza.

Előzmény: Törölt nick (27256)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.05 0 0 27256

Arra már rájöttem, hogy ezt a feltételes formázást képlettel kell megcsinálni, csak a képletre nem jövök rá, ami nem csoda, középiskola óta nem foglalkoztam Excel-el. :D

Előzmény: Delila10 (27254)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.05 0 0 27255

Szia,

ne haragudj az újabb zavarásért, feleségemnek próbálok segíteni... egy állásinterjú második köréhez kell excel, de nem nagyon boldogulok vele. :D Próbálom önállóan megoldani, mert úgy lehet tanulni, de ezen azóta ülök, mióta válaszoltam, hogy köszönöm! :D

Ha tudsz segíteni azt nagyon megköszönném.

Üdv.

Előzmény: Delila10 (27252)
Delila10 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 27254

Nincs mit. :)

Előzmény: Törölt nick (27253)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.05 0 0 27253

Nagyon szépen köszönöm!

Előzmény: Delila10 (27252)
Delila10 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 27252

Erre jó a DARABHATÖBB függvény.

=DARABHATÖBB(A:A;"Volvo";H:H;"yes")

Előzmény: Törölt nick (27251)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.05 0 0 27251

Üdv mindenkinek!

Segítségre lenne szükségem. Itt a feladat:

Meg kellene mondani egy képlettel, hogy összesen mennyi panasz érkezett a volvo-tól. Képlettel kell! Tehát kell valami, ami kiszűri az A oszlopból a volvokat, majd összepárosítja a H oszloppal és végeredményül megadja, hogy összesen mennyi YES érték szerepel.

Előre is köszönöm a segítséget!

thomas5000 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 27250

Nagyon szépen köszönöm!

Tökéletesen működik! 

Előzmény: Fferi50 (27249)
Fferi50 Creative Commons License 2015.06.05 0 1 27249

Szia!

Szerintem csak makróval: 

Sub torol()
Dim pict As Shape
For Each sh In ActiveSheet.Shapes
    If sh.Type = msoPicture Then
       On Error Resume Next
       If Not sh.Hyperlink Is Nothing Then sh.Hyperlink.Delete

On Error Goto 0
    End If
Next
End Sub

Üdv.

Előzmény: thomas5000 (27248)
thomas5000 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 27248

Sziasztok! 

Az lenne a kérdésem, hogy az excelben képeken lévő hivatkozásokat, el lehet-e valahogy tüntetni egyszerre?

Tehát nem egyesével "hivatkozás törlése", mert az nem opció sajnos, mert nagyon sok képem van a dokumentumban.

Arra találtam megoldást, ha szövegen lennének a hivatkozások, de sajnos ilyen esetre nem találtam megoldást. (Remélem van)

A válaszokat előre is köszönöm!

Delila10 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 27247

Előzmény: Törölt nick (27245)
Fferi50 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 27246

Szia!

Beleteszed az elsőben levő két sort a másodikba.

A SheetName értékét pedig egy cellába értékadással tudod beírni:

Range("A1").value=SheetName vagy Cells(1,1).value=Sheetname

Ilyesmire gondoltál?

Üdv.

Előzmény: djmorphy (27244)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.05 0 0 27245

Okesz, köszi szépen! Sokat segítettél!

Előzmény: Delila10 (27243)
djmorphy Creative Commons License 2015.06.05 0 0 27244

Sziasztok!

Elkezdtem végre foglalkozni VBA-val és rájöttem hogy eddig hülye voltam hogy miért nem használtam :D

A következőkben tudnátok segíteni, hogy ezt a két scriptet hogyan lehetne egybe gyúrni? Azaz hogy tudok a dátumnak változót adni amire tudok hivatkozni hogy hova másolja. Mert ugye a dátum mindig változik?

Sub datumosmf()

Dim SheetName As String

SheetName = Format(Date, "dd-mm-yyyy") 'a fomrátumot lehet változtanti

End Sub

Sub achiválás()
Dim i, lastrow
Dim mytext As String
lastrow = Sheets("projects").Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
For i = 2 To lastrow
mytext = Sheets("projects").Cells(i, "C").Text
If InStr(mytext, "archiválva") Then
Sheets("projects").Cells(i, "A").EntireRow.Copy Destination:=Sheets("delivered").Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Offset(1)
'Sheets("projects").Cells(i, "A").EntireRow.Delete
End If
Next i

End Sub

Delila10 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 27243

A 2 azt adja meg, hogy a hivatkozott tartomány 2. oszlopában lévő érték legyen az eredmény, a 0 (ami helyett írhatsz HAMIS-at is) pedig azt, hogy pontos eredményt vársz, nem közelítő értéket.

Nézd meg a súgóban az FKERES függvény leírását.

Előzmény: Törölt nick (27242)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.04 0 0 27242

A színezés is sikerült! Köszi szépen!

De mi a 2;0

Előzmény: Delila10 (27239)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.04 0 0 27241

A szerkesztőlécben a végén a 2;0 mit takar?

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.04 0 0 27240

De igen, még tegnap este, de a színnel nem volt időm babrálni, mert tényleg nem sikerült.

Delila10 Creative Commons License 2015.06.04 0 0 27239

Látom, még nem próbáltad ki. A 2. feltételes formázás helyesen =$A1=2

Előzmény: Törölt nick (27238)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.03 0 0 27238

Köszi, nézem!

Előzmény: Delila10 (27237)
Delila10 Creative Commons License 2015.06.03 0 0 27237

Az A oszlopba beírod a számot, a B1 cella képlete kikeresi a hozzá tartozó nevet a H1:I4 tartományból. Ezt látod a szerkesztőlécen.

Feltételes formázást adsz a B1:Bn tartományra. A képletek:

=$A1=1   ehhez rendelsz egy színt

=$A2=2   ehhez a következő színt, és így tovább.

Előzmény: Törölt nick (27236)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.03 0 0 27236

2007-es az excel

Egyelőre 3 név lenne. De ez majd bővülne.

Köszi

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27234)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.03 0 0 27235

Képes vagy idejönni és kérdezni úgy, hogy nem olvasod végig az előző 27000+ posztot?

Ejnye.

Előzmény: Törölt nick (27233)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.06.03 0 0 27234

Az Excel verziója értékesebb információ, mint a Windowsé.

Hány névről van szó? 4 vagy 100?

Előzmény: Törölt nick (27233)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.03 0 0 27233

Tiszteletem!

Volna egy kérdésem, hátha valaki megszán, és megmondja a tutit.

Win7-esem van.

Az excelben azt szeretném megoldani, hogy ha beírok valamilyen számot, akkor a mellette lévő cellában egy általam megadott név jelenjen meg és lehetőleg egy meghatározott színnel.

Korábban dolgoztam ilyen megoldással a munkahelyemen, de sehogy sem jövök rá, hogyan volt beírva. Arra emlékszem, hogy sok-sok zárójelet tartalmazott.

Köszönöm előre is!

(Bele-bele olvastam az előzményekbe, de mind nem olvastam el...)

djmorphy Creative Commons License 2015.06.01 0 0 27232

Szia!

Köszönöm!

Előzmény: Fferi50 (27231)
Fferi50 Creative Commons License 2015.06.01 0 0 27231

Szia!

A HA függvényt kellene inkább alkalmaznod az ÉS mellett, pl. így:

=HA(ÉS(A1=0;B1=0);0;HA(ÉS(A1=0;B1<>0);1;HA(ÉS(A1<>0;B1<>0);15/7,5;20/9,7)))

Üdv.

Előzmény: djmorphy (27230)
djmorphy Creative Commons License 2015.06.01 0 0 27230

Sziasztok!

Egy egyszerűnek tűnő problémába beletört a bicskám.

A következőt kellene megoldanom annak függvényében hogy 0 érték melyik cellában van. A képletet egy cellán belül kellene megvalósítanom segédcellák nélkül

A1             B1                   C1

0                0                 Legyen az érték 0
0             valami            Legyen az érték 1
valami     valami                  15/7,5

valami     0                         20/9,7

"Valami" az nagyobb mint 0

Az "és" "vagy"-al operáltam de teljes mértékben soha nem értem el a célt.

Timur Lenk Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27229

Szia, Fferi50,

Hmmm, érdekes, új file-ban valóban működik nekem is. Csak importáltam/exportáltam a userformot egy teljesen új Excelbe.

Timur Lenk

Előzmény: Fferi50 (27228)
Fferi50 Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27228

Szia!

Biztos, hogy van Sheet1 nevű munkalapod. Azért kérdezem, mert nálam 2010-es excelben műxik a dolog.

Mi lenne, ha kilépnél az excelből és egy "frissen nyitott" példánnyal próbálnád meg. Lehet, hogy összezavartad már a memóriáját a sok próbálkozással...

Üdv.

Előzmény: Timur Lenk (27226)
Fferi50 Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27227

Szia!

Ez szerintem csak bonyolítja a folyamatot. Akkor már inkább

Sheets("Sheet1").Range(kez,veg).Value=Sheets("B_TB_BT").Range(kez,veg).Value

Így egyáltalán nincs szükség a vágólapra itt sem.

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (27221)
Timur Lenk Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27226

A másolás megy, a beillesztésnél adja fel.

Timur Lenk

Előzmény: Fferi50 (27224)
Timur Lenk Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27225

Jesszus, pedig eszemben sincs ilyesmi!

Erre a másolásra gondolok:

Worksheets(“B-TB_BT”).Range(kez, veg).Copy Destination:=Sheets("Sheet1").Range(kez, veg)

De most kipróbáltam array nélkül a sheet exportálást is. Ugyanaz a hiba.

Timur Lenk

Előzmény: Törölt nick (27223)
Fferi50 Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27224

Szia!

Worksheets("B-TB_BT").Range(kez, veg).Copy

Ezt a sort végre tudja hajtani ebben a formában, vagy már itt kiakad?

Annyit megjegyeznék, hogy azért ez nem idézőjel ám " . Ha ez van benne a kódodban is, akkor ne csodálkozz, hogy nem megy.

Üdv.

Előzmény: Timur Lenk (27222)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27223

Nagyon szereted a talányos fogalmazást...

Erre a másolásra gondolsz?

Sheets(Array("TB_List")).Copy

Lehetne esetleg

Sheets("TB_List").Copy

Előzmény: Timur Lenk (27222)
Timur Lenk Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27222

Köszönöm az ötleteket! Sajnos mindkét megoldásnál megkapom ugyanazt a hibát, mégpedig a másolási parancssornál. Ha kiveszem a sheet átnevezését, hagyom Sheet1-nek, akkor is ugyanebbe ütközöm, ugyanott.

Timur Lenk

Előzmény: Törölt nick (27221)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27221

Nekem meg az a gondolatom támadt, hogy

Worksheets(“B-TB_BT”).Range(kez, veg).Copy Destination:=Sheets("Sheet1").Range(kez, veg)

helyett

Worksheets(“B-TB_BT”).Range(kez, veg).Copy

Sheets("Sheet1").Range(kez, veg).PasteSpecial(xlPasteValues)

kódot érdemes lenne kipróbálni. Ha nem jön be, amit Feri mond.

Előzmény: Timur Lenk (27219)
Fferi50 Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27220

Szia!

Ha lépésenként futtatod, akkor melyik sornál jön be a hibaüzenet?  (Fejlesztőeszközök - makrók - makrókiválasztás - lépésenként, utána F8 egy sorral továbbviszi a programot.)

Van egy olyan érzésem, hogy a sheet1 átnevezése okozhatja a problémát:

Az elején ez van: Worksheets("Sheet1").Visible = True

Majd a másolás után  Sheets("Sheet1").Select és a formázás után pedig ActiveSheet.Name = "TB_List" és ezt másolod át egy új munkafüzetbe.

A régiben pedig ottmarad a munkalap, mostmár TB_List néven.

Természetes, hogy innentől hiába szeretnél ismét Sheet1-re hivatkozni, mert az már nincs.

Nem biztos, hogy ez a gond, de mi lenne, ha az átnevezést csak a Sheet1 új munkafüzetbe másolása után - az új munkafüzetben tennéd meg, azaz a Sheet1 -et másolod át és ott nevezed át TB_List-re.

Üdv.

Előzmény: Timur Lenk (27219)
Timur Lenk Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27219

Szia, Fferi50!

:-)

Csupán azt gondoltam, a hiba az Excel működésében rejlik. Itt a teljes Excel export kód:

Application.ScreenUpdating = False

Worksheets(“B-TB_BT”).Visible = True

Worksheets("Sheet1").Visible = True

Worksheets(“B-TB_BT”).Activate

Dim LastRowb As Long

With Sheets(“B-TB_BT”).UsedRange

LastRowb = .Rows(.Rows.Count).Row

End With

kez = "A1"

veg = "B" & LastRowb

Sheets("Sheet1").Select

Columns("A:B").Select

Selection.EntireColumn.AutoFit

With Selection

.HorizontalAlignment = xlLeft

End With

Range("A1").Select

ActiveSheet.Name = "TB_List"

Dim nev As String

nev = Worksheets("B-TB_DDP").Range("G1").Value

Sheets(Array("TB_List")).Copy

ActiveWorkbook.SaveAs ThisWorkbook.Path & "" & "Export" & "_" & nev & ".xlsx"

ActiveWorkbook.Close SaveChanges:=False

A hibaüzenet:

Automation error

The object invoked has disconnected from its clients.

Timur Lenk

Előzmény: Fferi50 (27212)
Eredő Vektor Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27218

akkor lennél sz@rban, ha a word-öt sem szeretné. :/

Előzmény: Garffi (27213)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27217

Akkor én is tanultam valamit. :-)

Előzmény: Delila10 (27206)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27216

A főnökök többnyire megértik idővel, hogy amit mondasz, az jó nekik. Amelyik teljesen fejlődésképtelen, annak úgysem érdemes dolgozni. :-)

Például amikor majd módosítani kell valamit ezen a táblázaton, mondd azt, hogy Excelben két perc alatt megcsinálnád, de újból áttenni Wordbe és normálisan elrendezni plusz egy óra munkaidő, ami miatt egy másik feladatot halasztani kell.

Gutta cavat lapidem.

Előzmény: Garffi (27213)
Delila10 Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27215

Előzmény: Garffi (27214)
Garffi Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27214

Köszönöm szépen sikerült!!!!!!

Előzmény: Delila10 (27206)
Garffi Creative Commons License 2015.05.28 0 0 27213

Üdv.

Sajna a főnököm nem szereti az excelt és mindent wordben akar.

Hát ez van! :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27205)
Fferi50 Creative Commons License 2015.05.27 0 0 27212

Szia!

Sokat segítenél, ha a "mindenféle misztikus hibaüzenet" szövegét megosztanád velünk, mivel abból lehetne következtetni a probléma okára.

"A másolásnál valami gubanc van" jó lenne tudni, milyen módon másolod és mi a "gubanc".

Üdv.

Előzmény: Timur Lenk (27211)
Timur Lenk Creative Commons License 2015.05.27 0 0 27211

Sziasztok!

Van egy spreadsheetem, amely egyik lapjának két oszlopa multicolumn lisboxban kerül a képernyőre. Két command button van alatta, az egyik PDF-be exportálja a listboxban megjelenő adatokat a sheetről, a másik külön Excelbe. Az Excelbe való exportálás nem közvetlenül működik, hanem előbb egy másik sheetre másolódik a két oszlop az eredeti helyről, majd maga ez a sheet másolódik ki külön fájlba. És ennél a lépésnél, a másolásnál valami gubanc van.

A gondom a következő.

Ha csak az egyik exportálást használom, minden megy, mint a karikacsapás. Ha viszont előbb PDF-be, majd utána egyből az Excelbe való exportálásra kattintok, mindenféle misztikus hibaüzenettel szembesülök. Ami azért érdekes számomra, mert vagy az egyik, vagy a másik működik. A kettő együtt nem. Illetve úgy igen, ha az exportálás befejezése után automatikusan bezárom a listbox ablakát, és arra kényszerítem a felhasználót, hogy újból jelenítse meg a listboxot, ha mindkét exportálást végre szeretné hajtani. Szeretném visszont kiküszöbölni ezt a felesleges lépést.

Nagyon örülnék, ha valaki valami tanáccsal tudna szolgálni.

Timur Lenk

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.27 0 0 27210

A francba...

:)

Előzmény: Delila10 (27209)
Delila10 Creative Commons License 2015.05.27 0 0 27209

A(z) =KÓD(A1) az A1 cella első karakterének az ASCII kódját adja vissza, nem szükséges a beágyazott BAL függvény. :-)

Előzmény: Törölt nick (27208)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.27 0 0 27208

Onnan, hogy a TRIM nem cseréli le :)

Amúgy:

=KÓD(BAL(A1;1))

ha ennek értéke 160, akkor nem sima szóköz.

Előzmény: poleee89 (27207)
poleee89 Creative Commons License 2015.05.27 0 0 27207

Köszönöm a válaszaitokat, remélhetőleg így már menni fog :)

Amúgy ezt honnan lehet tudni, hogy nem sima szóköz?

Előzmény: Fferi50 (27201)
Delila10 Creative Commons License 2015.05.27 0 0 27206

A Wordben kijelölöd a 7 sort, majd a Táblázat menüben kiválasztod a címsorok ismétlését.

Ez a 2003-as verzióban igaz, magasabb verzióban itt egy leírás: http://informatika.gtportal.eu/index.php?f0=w3_tablazat_123.

Előzmény: Garffi (27204)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.05.27 0 0 27205

Szerintem ez így nem fog menni.

Maximum ha külön kimásolod azt a hét sort a Word-dokumentum élőfejébe, mert ott az ismétlődik. Át kell állítani az élőfejnek hagyott helyet.

Csak kíváncsiságból: miért akarsz ilyet tenni? Én el nem tudnám képzelni az indokot.

Ugye felkészültél rá, hogy a Word memóriáját sokkal jobban igénybe fogja venni, mint az Excelét?

Előzmény: Garffi (27204)
Garffi Creative Commons License 2015.05.27 0 0 27204

Sziasztok.

Adott egy 6000 soros táblázat.
Ezt szeretném áttenni wordbe.
A problémám az hogy az első 7sort ismétlődő sorként állítottam be hogy minden oldalon ez legyen az első 7sor.
Namost ha kijelölöm a 6000sort és átmásolom vagy csatolom a word dokumentumhoz akkor csak az első oldalon jelenik meg a 7 sor a többin nem.
Hogy tudom átmásolni?
Valahogy az excelben a nyomtatási képet nem lehet "kimásolni"??
Mert ugye a nyomatási képben látszódik minden oldalon a 7sor az excelben.
Köszi!

Fferi50 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 27203

Szia!

De még egyszerűbben is megy a dolog: Kijelölsz egy "szóközt" egy szám elején vagy végén (mert mindkét helyen találtam), kimásolod.

Ezután a Csere funkciónál a Keresett szöveg helyébe bemásolod, cseréled a semmire.

Üdv.

Előzmény: Delila10 (27202)
Delila10 Creative Commons License 2015.05.26 0 1 27202

Fferitől már tudod, hogy 160-as kódú karakter van a számjegyeid között.

Jelöld ki a tisztítandó oszlopot, a Csere funkciónál lépj a Keresett szöveg rovatába. A bal Alt gombot nyomva tartva a számbillentyűzeten írj be 0160-at, engedd fel az Alt-ot. Ezt cseréld semmire az összesnél.

Előzmény: poleee89 (27200)
Fferi50 Creative Commons License 2015.05.26 0 1 27201

Szia!

"Csak" annyi történt, hogy nem rendes szóköz van a cellákban, hanem annak 128-cal megnövelt kódú változata, azaz nem 32 a kódja, hanem 160. Ezt a tiszít függvény úgy tűnik, nem habzsolja fel.

Javaslom ezt a képletet: = helyette(B3;karakter(160);"")

ha még így is van problémád, akkor nyilván maradhatott "normál" szóköz is, amit elvileg a tisztít felismer, vagy dupla helyette függvényt használsz: =helyette(helyette(B3;" ";"");karakter(160);"")

Üdv.

Előzmény: poleee89 (27200)
poleee89 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 27200

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem.

Adott egy oszlop adatokkal (példában 9 jegyű azonosítószámokkal), a kapott adatok feleslegesen tartalmaznak szóközöket a számok elején és/vagy végén. Akár többet is.

Excelben elvileg a KIMETSZ (TRIM) függvény képes ezt tisztítani. Egy egyszerű próbánál, kézzel beírt adatokkal rendesen működik is, azonban az elvégzendő állományon nem teszi a dolgát. A szóközzel tűzdelt számok vegyesen vannak számként, általánosként, illetve szövegként formázva. Próbáltam ÉRTÉK függvény használatával formázni, de az a szóközök miatt megint csak nem lehetséges. Viszont manuálisan változtatva a cellaformázásokat arra jutottam, hogy nem ez okozhatja a KIMETSZ függvény problémáját.

Csatolok egy lista töredéket, amelyen látszik, hogy nem szedi ki valamiért a szóközöket. Többszáz/ezer darabnál kellene megoldani, így fontos lenne. A probléma, hogy a szóközök miatt nem tudom összekerestetni a cellaértékeket FKERES-sel.

Tudnátok ötletet adni, hogy mi a probléma oka, mi lehet a megoldás?

Csatolni nem tudtam, így itt egy link hozzá: (előre is köszönöm a segítséget)

http://s1.toldacuccot.hu/letoltes?sid=8b26ef50c9c24c60a8c1341fd6e7bf42&file=KIMETSZ%20hiba.xlsx

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.05.21 0 0 27199

Lehet például makróvírus.

Előzmény: Törölt nick (27196)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.05.20 0 0 27198

Éppen ma kellett egy csomó file-ból törölnöm egyforma részeket. Rájöttem, még program sem kell hozzá. Megnyitottam egyet Notepad++-ban, makrórögzítéssel megcsináltam, hogy csere-mentés-bezárás, ehhez hozzárendeltem egy könnyen elérhető billentyűkombinációt, aztán Total Commanderben kijelöltem az állományokat (nem mind a 42-t egyszerre, hátha sok lenne neki, hanem 3 részletben), jobb gomb, megnyitás Notepad++-ban, és ott annyiszor megnyomtam a makróhoz rendelt kombinációt, ahány meg volt nyitva. Szerintem annak kell tudnia regexet is. Nekem pillanatnyilag ez volt a leggyorsabb, de 100 file felett már lehet, hogy írnék programot.

Előzmény: attilalr (27197)
attilalr Creative Commons License 2015.05.20 0 0 27197

Szia!

A csv-t nem excelben csinálom. Ott csak megszerkesztem a táblázatot, amit a netes konvertálók csinálnak, aztán copy az egész OpenOfficeba és ott mentem a csv-t. Ennek az az oka, hogy vannak szerkesztési funkciók, amik OOfficeban nincsenek. De ha tudsz esetleg valami egyszerűbb megoldást, szívesen veszek minden ötletet.

Üdv.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27193)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.20 0 0 27196

Sziasztok! Tud valaki segíteni, hogy mitől romolhat el az Excelnek csak a mentés másként parancsa, akárhányszor a mentés máskéntre kattintok lefagy az egész és onnnatól vége van!! Köszönöm

pimre Creative Commons License 2015.05.20 0 0 27195

Bocs, figyelmetlen voltam. Pont azt nem olvastam el, amire a választ küldtem. 

Előzmény: Eredő Vektor (27194)
Eredő Vektor Creative Commons License 2015.05.19 0 0 27194

Hogyne menne. Ő maga találta rá meg a megoldást:

27190 hsz.-ben.

És tökéletes.

Előzmény: pimre (27192)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.05.19 0 0 27193

Nem olvastam végig az egész témát, de ha csak az a feladat, hogy XML-ből CSV legyen, ahhoz nem kell Excel, sőt az Excelt használnám utoljára. Előtte pedig bármilyen programnyelvet, amit képes reguláris kifejezéseket kezelni, ez ma már eléggé alap. Úgy értem, töredéke a munkamennyiség, mint regexek nélkül.

Előzmény: attilalr (27187)
pimre Creative Commons License 2015.05.19 0 0 27192

Ez makró nélkül nemigen fog menni. Ha estig más nem jelentkezik vele, megpróbálok összeütni valamit.

Előzmény: attilalr (27190)
Eredő Vektor Creative Commons License 2015.05.19 0 0 27191

Ház igen.  Nekem meg ez nem jutott eszembe, amikor a cserés lehetőséget írtam.

Előzmény: attilalr (27190)
attilalr Creative Commons License 2015.05.18 0 0 27190

Igen, ezeket már mind kipróbáltam, de sajnos mindegyik hagy a csv fájlban egy csomó felesleges kód részletet. Viszont rájöttem a megoldásra:

Ctrl+H, beírom: <*>, csere semmire

Így a kijelölt területen mindent töröl ami a <> karakterek között van :)))

Eredő Vektor Creative Commons License 2015.05.18 0 0 27189
Eredő Vektor Creative Commons License 2015.05.18 0 0 27188

Még ezt próbáld ki:

valószínűleg struktúrált xml és ezt az excel képes megnyitni:

excelben megnyitás menüpont segítségével kell kitallózni az *.xml fájlt

attilalr Creative Commons License 2015.05.18 0 0 27187

Köszönöm!

Szinte minden hozzászólásban van valamennyi igazság. 

Hogy könnyebben érthető legyen, leírom amit eddig kihagytam.

Xml árlistákat kell csv-be alakítanom. Eddig nem nehéz a feladat, mert rengeteg ingyenes online konvertáló létezik. A gondom az, hogy az xml fájlból némi "szemét" benne marad a csv-ben. 

Az előző példán mutatva:

A cella tartalma most ilyen:

<span style="line-height: 1.6em;">Hasznos adatok</span><br />

Nem kell az egész cella tartalmát törölni, csak azokat, amik a "<>" karakterek között vannak. (A példában a "Hasznos adatok" nincs ezen karakterek között.)

Nagyon jó lenne a .html-es save as megoldás, de sajnos akkor elveszti a táblázat formáját, már én is gondoltam rá. Akkor megint copyzhatok napokig 1400 termék esetében. 

A megoldáshoz Eredő Vektor függvénykombija áll a legközelebb, az a példával tényleg tökéletesen működik, viszont semmi mással nem. :(

Gondolom ennek az az oka, hogy a "<>" jelek közötti dolgok össze-vissza vannak, itt egy másik példa, ezzel sem működik már:

<span style="line-height: 1.6em;">Magyar felhasználói útmutató</span>

Remélem van megoldás.

Köszi mindenkinek.

Delila10 Creative Commons License 2015.05.18 0 0 27186

Klassz, nem ismertem ezt az egyszerű módszert.

Előzmény: Eredő Vektor (27185)
Eredő Vektor Creative Commons License 2015.05.18 0 0 27185

Ja , meg még valami:

Ezek html tag-ek.

Ha kimásolod *.txt-be és azt átnevezed *.html-re, akkor a html megnyitásakor a Hasznos szöveg lesz a böngészőben amit ki tudsz kopizni excelbe.

(Szerintem - és a körülmények ismerete nélkül írom ezt...)

Előzmény: attilalr (27180)
Eredő Vektor Creative Commons License 2015.05.18 0 0 27184

Nem tudni, milyen verziókban fordulnak elő ezek a celláidban....

Ha a példánál maradunk és az adatod az a1-ben van:

akkor ezzel a függvénykombival ki lehet szedni a közepét (gondolom ezt akarod):

=KÖZÉP(A1;SZÖVEG.KERES(">";A1;1)+1;SZÖVEG.KERES("<";A1;2)-SZÖVEG.KERES(">";A1;1)-1)

Eredő Vektor Creative Commons License 2015.05.18 0 0 27183

Amúgy, ha szigorúan követem a megfogalmazásodat, akkor nyomj a cellán egy del gombot :)

Merthogy ezt írtad :) 

Eredő Vektor Creative Commons License 2015.05.18 0 0 27182

Ja, nem annyira ezt kérted. :) 

Ez max akkor jó, ha a szövegkörnyezet ugyanaz az összes cellában és akkor több lépcsőben kicserélgetheted.

Előzmény: Eredő Vektor (27181)
Eredő Vektor Creative Commons License 2015.05.18 0 0 27181

Ctrl+H

Keresett szöveg: <>

Csere erre:

(vagyis semmire)

attilalr Creative Commons License 2015.05.18 0 0 27180

Sziasztok!

Az megoldható excelben valahogyan, hogy egy cellán belül bizonyos karakterek között lévő adatokat töröljön ki?

Így néz ki most egy cella tartalma:

<span style="line-height: 1.6em;">Hasznos adatok</span><br />

Azt szeretném, hogy töröljön mindent a cellából, ami "<>" karakterek között van, lehetőleg úgy, hogy a "<>" is eltűnjenek.

Köszönöm.

Delila10 Creative Commons License 2015.05.18 0 0 27179

A másik fórumon, ahol szintén feltetted a kérdést, előbb jártam, ott megadtam a választ. :)

Előzmény: Hulioboy (27178)
Hulioboy Creative Commons License 2015.05.18 0 0 27178

Van egy mező,(amibe összeg lesz) és felette 2 kockával egy legördülő-ből választható név mező. A következőt szeretném: Ha beírok egy összeget az adott mezőbe (J7) és mondjuk felette 2-vel (J5) Pisti név van akkor másolja az összeget egy adott mezőbe (F79) és adja hozzá ha már van ott bármilyen összeg. Persze ha Misi név van ott akkor egy másik másik helyre másolja és adja hozzá a már ott lévő összeghez. Max 5 névről van szó
Remélem értelmesen tettem fel a kérdést, de ha nem akkor korrigálom, ha valaki tudna segíteni.. 
Köszi előre is

ypolito Creative Commons License 2015.05.16 0 0 27177

szívesen

Előzmény: Balu424 (27176)
Balu424 Creative Commons License 2015.05.16 0 0 27176

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!!

Előzmény: ypolito (27173)
Fferi50 Creative Commons License 2015.05.16 0 0 27175

Szia!

Ha valaki éjjel 3/4 11-kor teszi fel a kérdést, hamarabb nem lehet segíteni neki :)

(És messze volt még az éjfél, éppen csak akkor pont erre jártam...)

Üdv.

Előzmény: attilalr (27174)
attilalr Creative Commons License 2015.05.16 0 0 27174

Köszönöm! Mondtam én, hogy primitív :)

Azért ilyenkor tényleg eldobom az agyam... Vannak emberek, akik péntek éjfélkor azzal vannak elfoglalva, hogy vadidegenek bénázásán segítsenek...

Köszi.

Előzmény: Fferi50 (27171)
ypolito Creative Commons License 2015.05.16 0 0 27173

Szia!

Adott napon aktuális dátumot a ma() függvénnyel tudod elővarázsolni. Innentől kezdve különbséget vonsz a mai dátumból és a lejárat dátumából a C oszlopban úgy, hogy a mai dátumot rögzíted $ jellel. Arra figyelj, hogy a C oszlop cellaformázása általános vagy számformátum legyen. Ezután még csinálsz a C oszlopra feltételes formázást --> az a cella ami 30 vagy annál kisebb számot tartalmaz legyen kitöltve pirossal.

A linken találsz egy mintát.

https://www.dropbox.com/s/nch80hbool37met/Munkaf%C3%BCzet1.xlsx?dl=0

Ami 30 nap vagy annál kisebb az sárga, ami lejárt vagyis negatív az piros, ami még nem lejárt és nagyobb mint 30 nap, zöld.

üdv.:

P.

Előzmény: Balu424 (27172)
Balu424 Creative Commons License 2015.05.16 0 0 27172

sziasztok

Az egyik oszlopban nevek vannak, a másik oszlopban a nevekhez rendelt személyi igazolványok lejártának dátuma.  

Hogy tudnám azt elérni, hogy mindennap bekapcsolva a gépet kijelzi (pirosítsa, aláhúzza stb), ha a személyi igazolvány lejártáig 30 nap vagy annál kevesebb idő van?

Fferi50 Creative Commons License 2015.05.15 0 0 27171

Szia!

Excel 2007-től: adatok - szövegből oszlopok - határolójelnek beírod a "|" karaktert.

Üdv.

Előzmény: attilalr (27170)
attilalr Creative Commons License 2015.05.15 0 0 27170

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Lehet nagyon primitív a kérdés, de nem vagyok egy excel zseni.

A probléma: Van 160 xls táblázatom (szerintem xml-ből csinálták). Van néhány egyszerű dolog amiket meg kéne ezekkel csinálnom, a nagy része már kész, de elakadtam.

Feladat:

Vannak olyan cellák, amikben az adatok "|" karakterrel vannak elválasztva. Egy cella tartalma így néz ki:

Adat1 | Adat2 | Adat3

A munka az lenne, hogy az adatokat egymás melletti külön cellákba pakoljam a "|" karakterek mentén. Valahogy így:

Cella1: Adat1, Cella2: Adat2, Cella3: Adat3

Remélem tudtok segíteni, előre is köszi.

Fferi50 Creative Commons License 2015.05.14 0 0 27169

Szia!

" KIMUTATÁS / Számított mezővel is meg lehetne oldani amúgy"  Eredő Vektor barátunk pont azt javasolta lentebb.

Csak kicsit agyalni kell rajta.

Üdv.

Előzmény: Gezsoko01 (27168)
Gezsoko01 Creative Commons License 2015.05.14 0 0 27168

Köszi! :) - jah... hát eszembe juthatott volna...

csupán kíváncsiságból: KIMUTATÁS / Számított mezővel is meg lehetne oldani amúgy? (vagy akár extra oszlopok beillesztése nélkül?)

Előzmény: Fferi50 (27167)
Fferi50 Creative Commons License 2015.05.14 0 0 27167

Szia!

Ahogy én gondolom:  Az 500 egyedi cikkszámot kimásolnám egy új oszlopba (akár azon a munkalapon is - pl. átmásolod az összeset és utána adatok - ismétlődések eltávolítása, vagy ehelyett irányított/speciális szűrés egyedi tételeket).

Tételezzük fel, hogy A oszlop a 20000 tételes cikkszám, B oszlop ugyanitt a mennyiség, C oszlop ugyanitt az egységár. A D oszlopba tennék egy szorzatot: =B2*C2

Az 500 egyedi cikkszám pedig a F oszlopban van, legyenek az értékek a második sortól lefelé mindenütt.

G2 cella képlete: =SZUMHA(A:A;A2;D:D)/SZUMHA(A:A;A2;B:B)

Ezt végighúzhatod az F oszlopon.

Üdv.

Előzmény: Gezsoko01 (27166)
Gezsoko01 Creative Commons License 2015.05.14 0 0 27166

súlyozott átlag képlet meg van - és működne is, ha 1 cikkszámra kellene, viszont nekem a 20.000 soros Excel táblában van 500 cikkszám, amelyekre egyenként kellene a súlyozott átlagár... (ha cikkszámonként rendezem és 500 alkalommal kijelölném a tartományt és arra alkalmazom a képletet, valószínű működne is, de talán van kevésbé időigényes megoldás is :) ) Köszönöm előre is!

Előzmény: Törölt nick (27163)
Eredő Vektor Creative Commons License 2015.05.14 0 0 27165

pivotban számított mezővel ki lehet ezt számolni.

Előzmény: Gezsoko01 (27162)
attah Creative Commons License 2015.05.14 0 0 27164

Sziasztok!

Azt észrevettétek már Excel 2010-ben, hogy ha egy függőlegesen összevont cellát formátummásolással másolom tovább az alatta lévőkre, akkor az így másolt cellák esetén - a cellaösszevonás mellett is - megtartja minden sor értékét? Ezt a szűrők alkalmazásából lehet észrevenni.

Kipróbálási lehetőség:

1. A1 = "Szám" B1 = "Betű"

2. A2= 1; A3= 1;

3. A3= 2; A4= 2; A5= 2

4. B2 = 'a' B3 = 'b' B4='a' B5= 'b'

5. Cellaegyesítéssel az A2 és A3-t összevonom - erre feljön az üzenet, erre OK.

6. Az összevont A2&A3 cellát formátummásoljuk az A4-A5-re.

7. Szűrőt felteszünk az első sorra

8. A oszlopot leszűrjük a 2-esre. -> akkor helyesen A oszlopban a A4-A5-ös cella 2-essel, B oszlopban pedig a B4= a és B5= b

9. Az A oszlopot ezután leszűröm 1-esre, akkor a B oszlopban csak a B2-es cellát hozza fel eredményül, pedig még a B3-nak is meg kellene jelennie. A B3-as cellát csak úgy lehet megjeleníteni a fenti műveletek során, ha az A oszlopot nem 1-esre, nem 2-esre, hanem (Üres)-re szűrjük.

Nem tudom, hogy az újabb Excelek esetén is előfordul-e ez a hiba.

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.14 0 0 27163

Szerintem ez inkább:

=SZORZATÖSSZEG(darabszámok tartománya;egységárak tartománya)/SZUM(darabszámok tartománya)

De lehet, hogy félreértettem.

Előzmény: Gezsoko01 (27162)
Gezsoko01 Creative Commons License 2015.05.14 0 0 27162

Sziasztok!

Kis segítséget szeretnék kérni súlyozott átlag számításhoz! - Van egy 20.000 soros lekérdezésem tele cikkszámokkal. A cikkszámokhoz tartozik egy egységár és eladott mennyiség.

Szükségem lenne egy olyan képletre vagy makróra ami cikkszámonként rendezve a darabszámmal súlyozott egység átlagárakat adja ki! (A PIVOT csupán átlagár számítására képes ami számomra nem megfelelő mert van olyan cikk amit 0 ft/egység 1DB mennyiségben és pl 10ft/egységáron (100DB) átlagban 5ft/DB átlagáron hoz ki pedig nyilván súlyozott átlagként 10 körüli értéknek kellene szerepelnie.)

gondolom itt ha / szumha vagy fkeres függvények segítségével lehetne egy összetett képlettel megoldani a problémát.

Tudtok ebben segíteni?

Előre is köszi

Üdv

Fferi50 Creative Commons License 2015.05.14 0 0 27161

Szia!

Az adott cella interior.colorindexe vagy interior.color értéke (a kettő természetesen nem ugyanaz).

Pl. beszínezel egy cellát, ráállsz és megnézed a VBA nézet immediate panelján :  ?activecell.interior.colorindex (enter)

A VBA immediate panelján a ? (print parancs rövidítése) használatával hasznos információkat tudhatsz meg.

A colorindexnél nem mindegy, hogy melyik szinskála van "használatban", mivel több (elég sok ...) is van belőle. Ezért egyértelműbb a color lekérdezése.

Van néhány konstans is, vbwhite,vbblack,vbyellow,vbgreen pl.

A color értéket megadhatod az RGB függvénnyel (pl. RGG(255,0,0)) az piros szín lesz.

Üdv.

Előzmény: Gimre70 (27160)
Gimre70 Creative Commons License 2015.05.14 0 0 27160

Sziasztok.

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha egy cellát valamilyen színnel "befestünk"- háttérszín. Akkor azt a színkódot hol tudom "leolvasni" hogy a makróban tudjam használni a interior.colorindex tulajdonságban.

Előre is köszönöm.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.05.12 0 0 27159

Például ezeken az itcafés linkeken milyen okos emberek tanácsait lehet olvasni!

Előzmény: Delila10 (27158)
Delila10 Creative Commons License 2015.05.12 0 0 27158

Off: Szeretek ide járni, itt mindig lehet művelődni. :D  :Off

Előzmény: _Nyuszi (27157)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.05.12 0 0 27157

OFF

A kicsit szeretlek pedig a <2,99

:D

Előzmény: Delila10 (27134)
Eredő Vektor Creative Commons License 2015.05.12 0 0 27156

Ok, bocs én általánosságban fogalmaztam a kérdéstől függetlenül.

Csak az egy mondatodon akadtam fenn :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27146)
Jarvis94 Creative Commons License 2015.05.12 0 0 27155

Köszi. Rendszeridőt nem váltottam úgyhogy majd holnap kiderül, de gondolom hogy ezt már nem fogja frissíteni.
Még egyszer kösz.

Előzmény: Fferi50 (27154)
Fferi50 Creative Commons License 2015.05.12 0 0 27154

Ez pedig egy makrómentes megoldás:

http://itcafe.hu/tema/excel/hsz_26760-26760.html

Az iteráció a beállításoknál a képlet közelítések pontossága és kísérletek száma.

Vigyázz, mert ez excel szintű beállítás.

Üdv.

Előzmény: Jarvis94 (27152)
Fferi50 Creative Commons License 2015.05.12 0 0 27153

Szia!

Nézd meg ezt légy szíves. Itt időről van szó, de a NOW függvény helyettesíted a DATE függvénnyel és máris kész.

http://itcafe.hu/tema/excel/hsz_26755-26755.html

Üdv.

Előzmény: Jarvis94 (27152)
Jarvis94 Creative Commons License 2015.05.12 0 0 27152

Cégnél lenne rá szükségem. A raktárból a dolgozók által kivitt szerszámokat kéne jegyezni.
Van egy szerszám kivétel dátuma oszlop, egy visszahozatal dátuma oszlop, szerszám neve, darabszáma, dolgozó neve, és pluszba még egy olyan oszlop hogy "Visszahozta-e?".
A ötletem a munka megkönnyítése miatt az volt, hogyha bármit beírok a szerszám oszlopba akkor mellé autómatán beírja a kivétel dátuma oszlopba a rendszer dátumát.
És dettó hogyha a "Visszahozta" oszlopba igent írok, akkor a visszahozatal dátumát is autómatán beírja.

Különben köszönöm a választ. De ehhez makrót hogy kéne keresnem? Ha csak annyit írok hogy fix rendszerdátum beírás, vagy nem frissített rendszerdátum beírás, ezekre semmi érdemlegeset nem találok. Sajna makró íráshoz viszont nem értek.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27150)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.05.12 0 0 27151

Viszont a probléma annyira alapvető, hogy a Google biztos talál kész makrót hozzá.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27150)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.05.12 0 0 27150

Hát erre vagy makrót írsz, vagy fogod, ami megjelent, és érték szerint visszamásolod ugyanoda irányított beillesztéssel. Ha nem túl sok, akkor talán ez az egyszerűbb. Sajnos nincs ilyen beépített lehetőség, pedig hasznos volna.

Előzmény: Jarvis94 (27148)
E.Istvan Creative Commons License 2015.05.12 0 0 27149

Megoldható úgy is, hogy az eredeti csoportosító jelek megnyomásával működjön. Vagyis a már elkészített csoportosítások kinyithatók, becsukhatók, de új csoportosítás nem hozható létre és a meglévők sem változtathatók meg.

Private Sub Workbook_Open()

ThisWorkbook.Sheets("Védett munkalap").EnableOutlining = True

Sheets("Védett munkalap").Protect Password:=”jelszó”, userinterfaceonly:=True

End Sub

Ha több munkalapon is szükséges a csoportosítást akkor a fenti két sort minden érintett munkalap nevével meg kell ismételni.

Előzmény: clinttt (27128)
Jarvis94 Creative Commons License 2015.05.12 0 0 27148

Sziasztok!

Excel-ben szeretném megcsinálni hogyha pl: AZ "A" oszlopba egyik cellájába beírok valami, akkor a mellette lévő cellábe beírja az aznapi dátumot.
HA fügvénnyel sikerült megcsinálnom, autómatikusan beleírjon a másik cellába, a rendszeridőt is kitudom jeleztetni. A probléma csak az hogyha másnap megnyitom az excelt akkor  megváltoztatja a dátumot.
Viszont nekem úgy kéne hogy amit 05.11.-én beírok, akkor azt másnap már ne írja át 05.12-re.

Megköszönöm ha valaki tud tippet adni.

clinttt Creative Commons License 2015.05.11 0 0 27147

Nem akartam eddig reagálni erre, de most megteszem:

Mivel én általában nem magamnak csinálok excel táblákat, hanem néha tök laikusoknak is, valószínűleg ezért "alakult ki bennem", hogy próbáljam minél átláthatóbban (ránézésre is követhetőbben) prezentálni a dolgokat. nyilván kihagyhattam volna az igaz-hamis opciót, de akkor három, számokból álló oszlop keletkezett volna, mely úgymond nem különül el egymástól. Így, hogy az utolsó oszlop nem szám, talán gyorsabban értelmezhetőbb a dolog.TUDOM, hogy az igaz-hamis nélkül is működött volna, és valakinek ez "felesleges túlbonyolítás" én ilyen módon is próbálok segíteni a usereknek.

Én kérek elnézést!

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (27146)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!