Keresés

Részletes keresés

Verakavics Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84924

Nóra, ebben nagyon el lehet mélyedni.  Sok  változatról beszélnek - magot érlelők - bubilliket nevelők - gerezdekről szaporodók.  Pl. a magrólnevelés módszerével Dr Ivan Buddenhagen 10 fajtát nemesített  - most ez ugrott fel a "True garlic seeds" keresővel. Biztos a többi fajta is igy született.  Már régebben is több cikket elolvastam, igaz, hogy egyre kevesebb fhagyma hoz magot, elfelejti a magnevelést mert azt mondják, hogy ellustult, az emberi beavatkozás következményeként. S természetes, hogy gyorsabb a termési eredmény a gerezdekről ültetve. Ezt a nagy termelők klónozásnak nevezik. A kísérletezők, nemesítők pedig a valódi apró magokra törekszenek. / Most az esőben jól jött egy kis olvasás/

Előzmény: CBNora (84922)
d_feco Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84923

Idén kísérleti fokhagyma ültetésem lesz. Feltéve ha most már engedni fogja az időjárás. Ugyanis eü. okokból kifolyólag elmaradt a kertészkedés tavaly, így a hagyma helyének az előkészítése is. Szóval idén gyökereztetve lesz a fokhagyma, s úgy leend majd kiültetve. Nyár közepén majd beszámolok róla, hogy miképpen is sikerült.

CBNora Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84922

Van vagy 10 fajta fokhagymám, de egyik sem hoz magot. Virágot némelyik hoz, de terméketlen.

Fokhagymamagról most gyorsan ezt találtam:

https://www.researchgate.net/profile/Manjunathagowda-Dc/publication/317578465_Virus-Free_Seed_Production_of_Garlic_Allium_sativum_L_Status_and_Prospects/links/5940cf5545851554614acfb4/Virus-Free-Seed-Production-of-Garlic-Allium-sativum-L-Status-and-Prospects.pdf

A kis bulbilliket ki lehet nevezni magnak, de nem azok.

Előzmény: Verakavics (84921)
Verakavics Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84921

Ismereteim szerint a fokhagymának is van magja, csak nálunk nem szokás magról vetni.  Termékismertetők alapján a franciáktól behozott 20-22 fajta fhgymát magról vetve, gerezdet nevelve, U1-es utánültetéssel árulják a termelők. Gondolom, hogy a nagy nemesítők, termelők indítják magról. 

Előzmény: CBNora (84917)
Verakavics Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84920

A Nödiknek csak a tavaszi magkínálata van a kiskerteseknek. Majd a batáta palántaigénylésre lehet később jelentkezni. Viszont aki rászánja az időt, s megközelíthető közelségben találkozik a "magbörze" hírdetéssel, ott talán érdemes szétnézni. Általában ezekről ad programelőzetest a "M a g h á z - közösségihálózat" fb. csoport. 

Előzmény: 55judit (84912)
Genovéva51 Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84919

Elképzelhető, hogy tartalékolnak valamennyit a levélben kérőknek.

Előzmény: CBNora (84901)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84918

Ahhoz képest nem olyan nagyon rossz. De azt sem akciózzák zsákosan a hiperben egy tábla csoki áráért...

Előzmény: CBNora (84917)
CBNora Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84917

De ha a fokhagymával hasonlítod össze, nem olyan rossz a helyzet. Némelyik fajta pont így viselkedik, egy körben van a szár körül 5-6 gerezd, és a legszebbet kell visszaültetni.

A vöröshagymával nem érdemes összehasonlítani, azzal nem felcserélhető. Fokhagymát meg nem lehet magról vetni.

Előzmény: öreg_néne_b (84916)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84916

Egy gerezdből egy év alatt lesz 5-6 gerezd, amiből egyet el kell tenni a következő évi terméshez. Ez szerintem nagyon alacsony szaporaság.
Egy zacskó hagymamagból egy év alatt lesz egy zsák hagyma...

https://kreativfarmer.hu/termek/voroshagyma-makoi-bronz/?utm_source=Google%20Shopping&utm_campaign=google%20shopping%20feed&utm_medium=cpc&utm_term=3551&gclid=Cj0KCQiAgP6PBhDmARIsAPWMq6n6ZRggmQKi18qTr57cETyx88-P_eYs3uwpq3m42nWrrxEdVq6_JBcaAs7uEALw_wcB

Előzmény: CBNora (84911)
CBNora Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84915

Kártevő távol tartást nem tapasztaltam, de szép, és ha netán már tönkrement az előző évi tárolt, valahonnan mindig tudok kihúzni frisset. A száron termő hagymákat nem szoktam elültetni, de szétszóródnak. Újhagymának eszem ezeket a szanaszét növőket, egy-két nyaláb meg van hava a virágok között is dísznek.

Nálam a tárolt hagymák egy része már elkezdett hajtani.

Előzmény: C20NE (84914)
C20NE Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84914

Nekem bullibilis fokhagymám van, egyszer elszaporodott és azóta nő minden felé. Kitart elég sokáig. Ősszel ha megérett lecsípem pár szép nagynak a tetejét, kiszedem a hagymákat és amikor kész a kert az eper, a paradicsom és a bármi mellé csak leduggatom, vagy csak ásás után simán elszórom. Lehet, hogy csak beképzelem, hogy távol tartja a rovarkártevőket....amúgy látványnak is nagyon szép.

Előzmény: CBNora (84911)
Verakavics Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84913

A különböző salátákból ládába vetettem január 19-én, ha jól emlékszem.  5 féle, próbavetésnek szántam. Gyönyörűen kikeltek, kikerültek az előtérbe, déli oldala üveges. A hőmérséklet változó, éjszaka hűvös, mert itt nincs fűtés, napközben már volt 24 fok is.Szombaton és vasárnap az erősebbeket átültettem, szépen tartják magukat. Majd kikerülnek, ahogy lehet. A január 12-én 3 féle elvetett hagyma is szép, szintén a verendán napoznak - már amikor süt a nap.... Kezdenek erősödni, szép egyenesen tartják a száraikat, nem fekszenek. 

55judit Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84912

Elefánt fokhagyma az őszi kínálatban is szokott lenni?

CBNora Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84911

Nem olyan alacsony a szaporasága. Ha nagy gerezdet dugsz be, rendes gerezdes hagyma lesz belőle már abban a szezonban. Ugyanúgy termesztem, mint az őszi fokhagymát, nagyjából akkor is lehet felszedni. Csak a kisebb gerezdek működnek úgy, hogy először gömb, és következő évben gerezdes.

Előzmény: öreg_néne_b (84907)
CBNora Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84910

Nekem bent van egy ládában a fóliába szánt salátám a fűtetlen szobánkban, még januárban vetettem. Meleg helyen kelt, utána vittem hűvösebb helyre. Bevált így, majd tavasszal ültetem ki szálas palántaként.

Nekem a fóliába hagyma van bedugdosva január eleje óta, még nem bújt ki.

Tavalyelőtt próbáltam korán vetni retket, túl hideg volt, nem kelt ki, csak pár szem.

Előzmény: lahuba (84905)
CBNora Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84909

Én valami fonalférget találtam, ami károsíthatja, nálam gyanús, hogy előfordult. Nem minden fajta egyformán kényes.

A hagymalégy is szereti, de nálam ez nem okoz nagy gondot. A szárában szokott lenni, jobban viseli, mint a vöröshagyma, és magában a hagymában eddig nem volt. De lehet, hogy attól girbe-gurba. Nálam rozsda is szokott lenni rajta. Én ezzel sem foglalkozom, nem jelenik meg minden évben, és így is elfogadható a termés. Nem rekordméretűek a hagymák, de nem baj.

Némelyik fajtát már majdnem 20 éve ültetem mindig vissza, nem satnyult el. Mindig a legnagyobb, egészséges gerezdeket ültetem el. 

Az ophiscorodon ízre ugyanolyan, nem? Nekem szinte csupa olyan van, nem érzem a különbséget a fonható szárúhoz képest, csak szebb az ágyásban.

Előzmény: Belohin (84904)
CBNora Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84908

Kevésbé csípős, mint a rendes fokhagyma. Én nyersen eszem, főzni nem szoktam vele.

Dísznövénynek is jó, ültetem a virágok közé is. Szép, halványlila virággömbjei vannak jó magas száron.

Ami egyértelmű előnye a hagyományos fokhagymához képest, hogy jobban tárolható. A 2020-as termés egy részéről megfeledkeztem, tavaly ősszel ültetéskor tűnt fel, hogy jé, két rekeszben is van elefántfokhagyma. Egy darabig nézegetni kellett, melyik is lehet az azévi, és melyik az előző.

Persze fonnyadt volt, enni már nem volt kedvem belőle, de komposztálni is sajnáltam. Bedugdostam a ház mögé, amennyi elfért, és most szépen sorol. Hamarabb kihajtott, mint a friss. Ha kivirágzik (majd kiderül, fog-e, hogy viselkedik a több, mint egy évig tárolt), nagyon szép lesz, a túloldalon vannak a szomszéd pünkösdirózsái, jó lesz az összhatás.

Előzmény: k.ipse (84903)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84907

Különlegesség. Alacsony szaporasága miatt az is marad, nem lesz tömegtermék.

Előzmény: Verakavics (84906)
Verakavics Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84906

Konkrétan nem használom az elefánt fhagymát, nem is ismerem. Gondolataim azonban vannak vele kapcsolatban: a mostani időkben a fokhagyma árával nem vagyunk kibékülve, nagyon drágának tartjuk. ...Uakkor  1 gerezd efhagyma 450-500 Ft, s csak a következő időszakban fejesedik. Ezen elgondolkodtam... Az ember rendel 2-3-at, vagy 5-6-ot, mire megye vele??? Ízét a póréhagymához hasonlítják, azért a makóit az erőteljesebb zamatáért szeretjük. S itt azonosulok Veled, érdekességnek biztos jó, biztosan szépen díszlik a kertben / a földben is ott lehet hagyni, mint mondják/, de a konyhán a mindennapos, vagy a gyakori  használata nem gazdaságos. /Persze egyéni gonolatsor mindez./

lahuba Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84905

Tegnap ünnepélyesen kapára, gereblyére kaptam, és megejtettem az év első veteményezését a fólia alatt.

Mindez kísérleti jelleggel, tavaly február 18.-án vetettem ott spenótot, retket és salátát, amelyek nagyon jól sikerültek, korán lehetett szüretelni.

Most merészen korábbra hoztam a saláta vetését, meglátom mire megy.

Muszáj próbálkozni, kíváncsi vagyok, hogy megindul-e a csírázás ilyen átlaghőmérsékletek mellett.

Ha nem jön össze, akkor majd később lehet újravetni.

Ki vagyok már éhezve egy kis friss salátára, mert december vége óta már nem tudok sajátot szedni, kénytelen vagyok bolti jégsalátát venni, amire szerencsére az év többi részében nincs szükség...

Belohin Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84904

Amihez az ízlésed szerint megfelel, ahhoz praktikus használni. Nem molyolsz tucatnyi apró gerezddel, hanem egy elég. Az sincs túl sok rétegbe csomagolva. A másik előnye, hogy - az én kertem viszonyai között - ez áll ellen legjobban a különféle károsítóknak. Sajnos, ebből a szempontból a hagyományos Allium sativum a legsérülékenyebb, pedig az íze annak a legjobb. A tavaszi változat még úgy-ahogy működik (csak az meg apró szokott lenni), de az ősszel duggatottak nagy része elsatnyul, girbe-gurba lesz. Nem tudom, miféle kártevő okozza. Kerestem már a neten csávázószert, ami esetleg védené, de közforgalmút nem találtam. Kompromisszumként őszi ültetésre az ophioscorodont használom, az nagyobbra is nő, meg lassanként sikerült hozzászokni is fokhagyma szerepben.

k.ipse Creative Commons License 2022.02.07 0 0 84903

Jól néz ki az elefánt fokhagyma. Nem tudom, hogy az érdekességen túl van-e konyhai értéke. Ha van több féle más fokhagymám, akkor érdemes-e ültetni.

Előzmény: 55judit (84897)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.06 0 0 84902

Nem minden fogy el, csak a kurrens cikkek. 
Akinek nincs net elérése, az azt sem tudja, mit lehetne kérni, szóval a levélben rendelés eleve halott ügy...

Előzmény: CBNora (84901)
CBNora Creative Commons License 2022.02.06 0 0 84901

De ha neten 10 perc alatt minden elfogy, hogy marad a levélben rendelőknek?

Előzmény: Genovéva51 (84900)
Genovéva51 Creative Commons License 2022.02.06 0 0 84900

https://www.mintakeres.hu/

Telefonos kéréseket nem tudunk fogadni és teljesíteni, Akinek nincs lehetősége a webshopon keresztül igényelni, az írjon levelet és postai úton juttassa el címünkre:
NBGK, 2766 Tápiószele, Külsőmező 15.

A levélben kérjük tűntesse fel a telefonszámát is, mert a küldemény átvételének idejéről sms-ben fog értesítést kapni!

Előzmény: Genovéva51 (84899)
Genovéva51 Creative Commons License 2022.02.06 0 0 84899

Van ott valahol egy olyan lehetőség is, hogy akinek nincsen Internete, rendelhet levélben is.

k.ipse Creative Commons License 2022.02.06 0 0 84898

Akkor majd jövőre.

Néztem a nödik oldalát, de ha jól látom, akkor ezen akción kívül nem lehet tőlük vásárolni.

A neten itt-ott találtam, de bizonytalan vagyok benne, hogy szabad-e ismeretlen helyről vásárolni.

55judit Creative Commons License 2022.02.06 0 0 84897

Lehet hogy van különbség, mert Norbert azt írta, a NÖBIK-nél 3 félét lehetett rendelni pár percen keresztül. Nagy csalósás hogy nem tudtam szerezni.

Előzmény: k.ipse (84896)
k.ipse Creative Commons License 2022.02.06 0 0 84896

Elefánt fokhagymát én is szerettem volna.

A neten itt-ott látni eladót, nem tudom, hogy van-e fajtabeli különbség.

Ha van, akkor melyiket érdemes megvenni?

Előzmény: 55judit (84895)
55judit Creative Commons License 2022.02.06 0 0 84895

Mondhatom én is, hasra ütés szerűen választottam 3 féle cirkot, mert a sok féléből egyről se találtam a neten információt. ha lett volna, elég lett volna 1 fajtát kérnek.

De hogy elefánthagymát nem kaptam, azt mérhetetlenül sajnálom, mert nagyon számítottam rá.

Előzmény: Verakavics (84894)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!