"Ezek szerint igazából csak nálunk nem alakult ki az "anyázásnál" magasabb szintű kapcsolat autós és biciklis között?"
Pont ez az én tapasztalatomis. Úgy vettem észre, ahogy távolodom Budapesttől, egyre javul a közlekedési morál. Nagyforgalmu városokban is sokkal elviselhetőbb a morál, mint a fővárosban és környékén. Szerintem nem szimplán autós, biciklis konfliktusrol van szó. Úgygondolom, hogy az emberek egy része, a közlekedést tekintve, mindenkiben az ellenséget látják és sokak számára harc a közlekedés.
Minnél inkább különbözik tölük a másik annál inkább ellenség.
Másutt, még csak turistaként jártam. Bár Szerbiában és Ukrajnában, még nem gurult a biciklim. Ám ahol már tekertem, mindenütt barátságosabb közlekedéssel találkoztam, mint idehaza. Igaz, a fővárosok és nagyobb városok, mindenütt az adott ország szégyeneként fogható fel. Véleményem szerint, ez a stresznek tudható be. De Ljubljanában, vagy Prágában, sokkal nagyobb biztonságban éreztem magam, mint egy isten hátamögötti kis faluban Magyarországon, vagy egy vidéki Romániai nagyvárosban.
A vad közlekedéséről híres Olaszországban is tudtam málhás biciklivel, akár 3-4sávot váltani. Roppant előzékenyek voltak az egyébbként temperamentumos közlekedők!
Nem tudom mi ennek az oka, de tény, hogy nem csak én látom így!
Ezek szerint igazából csak nálunk nem alakult ki az "anyázásnál" magasabb szintű kapcsolat autós és biciklis között? Nem értem miért nem lehet kellő oldaltávolságot tartva a kerékpárost kerülni! És városban miért zavarja az autósokat, hogy a biciklit nem érinti a dugó, hisz ők választották a 4 kerék kényelmét? Tapasztalatból tudom, hogy a legjobb fegyver, ha nem reagál az ember a sok bunkóra, akkor te nyerted a csatát! Igazából az autósokkal olyan nagyon nagy gond még nem volt, inkább a kamionok szele érintett kellmetlenül! Számtalanszor sodortak már le az útpadkára! Volt alkalom, hogy én voltam a hülye és szóvá tettem egy ilyen estet, erre 2 izomagyú hülyegyerek utánam jött egy Mercedes Atego-val, persze a mellékutcák és a biciklí győzött, de a kérdés az, hogy országúton lehet, hogy elcsaptak volna ezek a vadbarmok? Neketek voltak hasonló esetek, vagy csak velem ilyen "kedvesek" a gépjárművet hajtók? Igazából ez az egy indok van ami miatt kétségek vannak bennem, az ilyen hosszútávú túrákkal kapcsolatban!
"Bicóztatok-e Erdélyben a Bihar-hg-ben, pl. Pádis és környéke, mennyire tekerhetők az útak?"
Erdélyben még csak a Gyergyói-medence és környéke volt bejárva biciklivel. Azt vettem észre, hogy Erdélyben a minnél magasabb az utak osztályzata, annál jobb a minősége. Az 1-2 számjegyü utak, többnyire sokkal jobbak, mint idehaza. A többi hasonló a Magyar átlaghoz. Viszon sok olyan településeket összekötő út van, ami csak föld-, vagy kövesút, de ehez képest nagy a forgalom náluk.
Amerre én bicikliztem, arra a közlekedés kaotikus volt, de nem rosszabb mint nálunk. Nagy városokban és sorompóknál, rengeteg a koldus. Velük nagyon vigyázni kell!!! (Nem azt azt fogadják szívesen amit kapnak, hanem azt is, amit szerezni tudnak.) Érdemes már messziről úgy megválasztani a sebeséget, hogy ne kelljen megállni!
Nekem összességében nem volt bajom a közlekedéssel De van egy érdekes szokásuk. Sokkal többen dudáltak, mikor emelkedőn mentünk felfelé. De inkább tünt figyelemfelkeltésnek, mint agressziónak!
Bár ez nem az a rész, amire kiváncsi vagy, talán nincsen nagy különbség!
Ha Letenyén mész át figyelj a határ után , mert az út a pályára visz. Jobbra kell fordulni egy földútra és a kukoricás után tudsz áttmenni a pálya felett. Duga Resa után folyamatosan emelkedik a plitvicei kempingig, közben Slunj után van egy húzósabb rész, majd a kempingtől durván egy 782m hágóig, aztán mégegy hágó után hullámosan Gracacig, ezután jön egy 766-os bucka ami után már a Velebitek tenger felöli felén leszel. Innen Zadarig lefelé(persze csak átlagban). Karlovactól D-re ne számíts sík útra, digitális a terep: le vagy fel. Az emelkedők átlagos erőnléttel 44-22,34-11 áttételi tartománnyal kényelmesen megmászhatók. A tengerpart végig hullámos.Kamionok végig vannak de nem rosszabb a helyzet mint Mo.-on. A főútról csak körültekintően érdemes letérni, mert hamar jelentős magasságot veszthetsz.
Hát szép kis útvonalat befutottál! :-)) Szóval a KrK-i hídon át lehet tekerni? És mi van a fizetőkapuval én 2004-ben voltam arra utoljára akkor, még elég keskenynek tűnt egy kerékpárnak és egy autónak a "szabvány" sáv! Ha komppal mennék át akkor, a biciklire a külön jegy milyen drága lehet? (kb.: mint még egy ember?)
Először írok a fórumon. Néhány szóval bemutatkoznék: 39éves vagyok és a Kisalföldön lakom Komárom közelében. Gyerekkoromtól imádom a bringákat. Leginkább az MTB és a túrakerékpározás érdekel, de szeretek gyalogtúrázni is, ahol
lehetetlen bicózni. Érdeklődéssel ovastam Horvátországról írt hozzászólásaitokat. Tavaly nyáron sikerült majd egy hónapot tekernem Horvátországban es Montenegroban. A vázlatos útvonalam: Nagykanizsa-Varazdin-Zágráb-Duga Resa-Plitvicei Tavak nemzetipark -Gracac-Zadar-Sibenik-Krka nemzetipark-Trogir-Split-Makarska Dubrovnik-Herceg Novi-Kotori Öböl- Kotor-Budva-Sveti Stefan-Budva-Tivat-Bijela-Lovcen nem.park-Dubrovnik-Mljet sziget-Dubrovniktól Rijekáig hajóval-Pula-Brestova-Cres sziget-Krk sziget-Delnice-Vrbovsko-Karlovac-Oroslavje-Zlatar Bistrica-Lepoglava-Varazdin-Cekovec-Nagykanizsa. Két alkalommal aludtam szobában, egyszer-egyszer pajtában és vadkempingben, a többi esetben kempingben.Tapasztalataimat(csak jó volt) szivesen megosztom veletek ha érdekel valakit. A Krk hídon én gond nélkül áttekertem,bár lehet ,hogy tábla tiltja.
A forgalom sokkal barátságosabb, minr nálunk. Ott sem szabálytisztelőbbek a közlekedők mint nálunk, de ránk sokkal jobban vigyáztak, mint idehaza.
Gond a hegyekben volt. Mikor küzdöttem fel 8-10km/h-s sebeséggel, a kamion előzni kezdet 11-el. Persze akkora szünet nem volt, a szembejövők között, hogy kellő távolságbol tegye. Érthető, ezért félre is álltam. De 70. kamion után, (akkor még nem volt ott autópálya) már fogyott a türelem. Egyik alkalommal, minden erőmet összeszedve, 14-el előztem meg egy ilyen monstrumot. Lehúzódott, hogy segítsen.
Tehát ilyen szenpontbol rendesek. Tartani inkább a biciklitől kell! Legyen nagyon tuti állapotban, met ha tönkremegy, nagyon nehéz alkatrészt találni hozzá!
A hídnak azért nézz utána! Szerintem jár oda komp is. Annak is nézz utána, hogy már lehet-e a horvát vonatra biciklit tenni! Annó, csak pogyászként feladva lehetett, akár egy hetes szállítási határidővel.
Köszi szépen a választ! Megfogadok belőle egy két dolgot, Szlovénia engem is nagyon vonz, majd kiderül! A Krk-i hídon már jártam, de csak autóval, ha valóban nem lehet átmenni bringával, akkor nem tudom, lehet másik célt kell nézni, vagy estleg vhogy átvitetni, de ez elég körülményes! Isztriával kapcsolatban sajnos kicsit fenntartásaim vannak, egyszer jártam arra kempingezni, és borzasztó volt, de ez biztosan egyedi eset! Egyébként nézelődtem, hogy milyen vonatok mennek Rijekaba, és kiderült, hogy az odáig történő vonattal utazás se lenne hülyeség és akkor onnan lehet lejjeb (Dalmácia) felé menni! Egyenlőre ez az egész kicsit távolinak és egy picit veszélyesnek tűnik (leginkább a forgalomtól tartok), de azért megpróbáljuk! Köszi a választ!
Mi többnyire vadkempingeztünk, de 70-100km-ként biztosan találtok valami vendégházat, vagy kempinget. Az ország közepán csak átmennek a túristák, így nem is épült ki ilyenfajta infrastruktúra. De a helyiek nagyon kedvesek, biztosan tudnak ajánlani valamit, ha megkérdezitek. (Persze tudtok horvátul :-) ) Soha semmilyen konfliktusunk nem volt a vadkempinggel.
Ha jol tudom, a Krk-i hídon nem szabad biciklizni. Ha ez is olyan, mint a Ucka-i alagút, akkor mindkét végén rendőrposzt van és fizertő kapu. Esélyed sincsen a rendőrök mellett elbiciklizni, vagy eltolni a biciklit.
A többire, nem tudok válaszolni! Csak töletek függ, hogy milyen tempot bírtok és mennyit költötök.
Ha jártál már Horvátországban, tudod milyenek az árak. Az ország belseje, jelentősen nem olcsóbb, mint Istria (én csak azt ismerem), csak kisebb a választék és a lehetőség a vásárlásra. A nagyvárosoktol eltekintve, az emberek szegényebbek és ez nagyon látszik is. (4éves élmenyek!!!)
Mielőtt nekivágtok, tekerjetek át egy hétvégét! Nézzetek ki egy olyan uticélt, ami 20-30%-al több mint ahány km-t mennétek egy nap. Szombaton menjetek oda és vasárnap menjetek haza. Ha ezt bírtátok málhával, bírnifogjátok az utat is.
De a Dínári-hegységben a felfelé úton ezt a távot osszátok erőtől függően 2-vel, 3-mal!
Ha megengedsz egy személyes tippet: Gondolkodjatok el azon, ha nem túl nagy kerülő, hogy Szlovéniában mentek minnél többet! Elfogúlt vagyok, mert szerelmes vagyok abba az országba, de szerintem sokkal nagyobb élmény ott biciklizni.
Nagy kedvvel olvastam végig a beszámolódat, mivel én is tervezem, hogy nyáron "legurulunk" Krk szigetre! Sokszor voltam már Horvátországban, de bringával még nem, úgyhogy szeretném megkérdezni, hogy hol lehet menet közben aludni (arra gondolok, hogy a kis falvakban van-e kemping, vagy valami olcsó túristaház?). Érdekelne hogy nagy cekkerrel mennyi idő alatt kivitelezhető a táv? (én kb. 6 nappal számolok) És ami szintén (sajnos) nem elhanyagolható, a túra mennyire költségigényes? Válaszod előre is köszönöm!
De jó , hogy valaki komolyan hozzá tud szólni a tervezett túránkhoz .
Jó lenne felvenni a kapcsolatot !!!!! Kész a Horvátországi szakasz és mint veteránt :-) szeretnélek megkérni arra , hogy osztályozhatnád mint az egyedüli lehetőséget mert mást nem találtunk !!!!
Ezuttal szeretnélek meghívni a megbeszélésünkre is ami Febr. 25-én lesz Budapesten ahol tapasztalataiddal segítségünkre lehetnél vagy talán még kedvet is kapsz hozzá.
2x eltekertem már az Istriára, más-más csapattal! Nem pont az a környék, ahová Ti tartokok, de van némi tapasztalatom a Horvátok kerékpároshoz való viszonyulásárol.
Nem lebeszélni akarlak róla titeket, mert hatalmas élmény és jó társasággal remek buli!
A tapasztalataim, már több mint 4 évesek, tehát azóta nagy változások lehettek arra!!!
Ha a tapastalatom nem érdekel, ne is olvasd tovább! :-)
Én úgy vettem észre, hogy a horvátok nem tudnak biciklizni, így nem is tudják, hogy mi az! Csak Karlovácban láttam bicikliutat, ott is kritikán aluli volt. Sárga csík volt a járdára festve és a csík a bombatölcséren is kersztűl volt vezetve.
Bár az autósok többsége előzékeny és óvatos volt velünk, a kamionokkal gyakran gyűlt meg a bajunk. Főleg a Bosnyák rendszámuakkal. (felfelé alíg voltak gyorsabbak nálunk, de megelőztek, még ha jöttek is szemből, aztán füstőltek nekünk. Visszaelőzni, csak egyszer bírtam felfelé, ki is vette az erőmet rendesen.) A motorosok közűl sokan még intettek is nekünk, mosolyogva. Igaz, mi málhával tekertünk, mind a 2x. A lejtőkön a felezővonalon tudtuk előzni az autókat, mert segítettek a lehúzódásukkal. (A kamionok lejtmenetben is lassuak, gyakori mögöttük a kilométeres torlódás). A rendőrök az ilyet nem tolerálják, ha záróvonalon teszed. Nekem csak 20perces igazoltatásba tellett, büntetés nem volt.
A nem dombornyomott bankártyákat kevés helyen tudtuk használni! A tengerparton semmi gond nem volt velük, de még Zagreb-bon is nehéz volt olyan bankautómatát találni, ahol ismerte a magyar VISA-Electron kártyát. Fizetni pedig, szinte csak a benzinkutakon tudtunk vele, azt semm mindenütt.
A vidéki benzinkutak többsége, délben bezár, de sok még éjszaka is. Ez jellemző a boltokra is. Az egyik ilyentől, el is zavartak, mikor a deffektet ott akartuk megjavítani. Nem jellemző az ilyen, de jól esett volna a szerelés után, kezet mosni.
Az emberek, általában nagyon kedvesek, előzékenyek. A tengerparton sokan beszélik az idegen nyelveket, nem rika a magyartudás sem. Vidéken, az ország közepe felé, viszont alig találtunk valakit, akivel akár angolúl, vagy németűl szót értettünk volna. Mégis megértettük egymást, mert ők is akarták!
Kisebb hegyi falvakban, úgy néztek ránk, mintha a Marsról jöttünk volna.
Az útjaik általában nagyon jók, a tábláik is korrektek, de nekem nem sikerűlt még olyan térképet vennem, amire 100%-ban rábíznám magam. Sajnos a letöbb falu nincsen feltüntetve rajtuk! a meleg nagyon meleg, a meredek, nagyon meredek.
Általában a kopárország benyomását keltette, de vannak csodás részei. számomra feledhetetlen élmény volt mindkét alkalom. ha módom lesz rá, még meg akarom csinálni! Bár mindkét alkalommal Szlovénián át mentünk, ami szerintem egy kerékpáros paradicsom!
Horvátországban, még biciklialkatrészek beszerzése sem egyszerü. Egy cimborámnak szét ment a kűlsője a montin Opátiában. 6órás bolyongásunkba tellett, mire Rijekában, egy moped boltban megvettük az utólsó darab nylon MTB gumit. Nekem eléggé úgy tűnt, hogy 1-2éve ott állt a darab. :-)
Jó útat és szép élményeket kívánok!
Ha esetleg van kérdésed, figyelni fogom a topicot!
Aha. Átbiciklizni egy csomó unalmas mezőgazdasági meg ipari tájon, megérkezni oda, ahol a világ egyik legszebb vidéke kezdődik és ott abbahagyni, igazán jól szervezett vakáció! :)