Érdemes, mert 5-10 perc alatt elfogy az érdekesebbje. ---Káposzta termesztéséről én lemondtam. Az én véleményem, hogy nem éri meg, / az igazi vetőmag drága, / s kiskertben nem lehet úgy nevelni, hogy jól és szépen fejesedjen. Megpróbáltam mindent, megöregedett, fejnélküli vastag eres levelek lettek. / gyerekként valami iszonyú gazdagon trágyázott földben nevelték a szüleim/ Minden földi jóval ellátam---a hernyók híztak a végén. A többi növényt is támadni akarták, pedig elkülönített részen volt. . Üzletben bármilyen áron, érdemesebb ősszel kg-ra megvenni. Persze, egyéni vélemény. Én is próbálkoztam, elképzeltem, milyen szépen mutat majd a virágzó narancssárga büdöskével....
Én korán elküldtem a levelet a Jézuskának! Így még jutott nekem. :-)
Kaptam egyik ismerősömtől egy halom káposztát, azzal kísérletezem.
Ha bejön, akkor tavasszal káposztát is ültetek.
Már elkezdtem utána nézni a káposzta növényvédelemnek.
A növényvédelmi háló valamilyen formáját akarom kipróbálni, mert sokat kellene rovarírtóval permetezni, azt meg nem akarom.
Amin gondolkodom, hogy a műanyag háló helyett veszek aluminium szúnyoghálót. Drágább, de ha nem táncol rajta a macska, vagy nem esik öklömnyi jég, akkor sok évig jó lehet.
Mivel nem akarok nagy mennyiséget, talán nem megy egekbe a költség.
Tarlórépa magot most vettem a héten, nekem olyan sem volt még.
Sok a terv, kérdés, hogy mennyi energia lesz a normális megvalósításra.
Kedves Vera, már akkor is írtam, hogy nagyon nagyra becsülöm sokrétü tapasztalataid fáradhatatlan megosztását és a topic gazdagítását. Azt hiszem ezt mindenki nevében mondhatom. Úgy emlékszem azonban, hogy még csak néhány éve vagy itt, így nem élhetted meg a Forum tragikus megtizedelését, elöször egy dilttáns belsö átszervezés, majd a Facebook okozta pusztítás által.
A pusztítás mértékét és mibenlétét K.ipsenél találóbban meg se lehetne fogalmazni: "a világ rákényszerít. Rengeteg dolog van a face-n szervezve. Ha kimaradok, lemaradok."
A dekadencia és a dilettantizmus diadala; ennél szomorúbbat ma még nem olvastam. Tényleg emberek milliói választják önként ezt a mocskot, mígnem a többiek úgy nem érzik, hogy velük valami nincs rendben, nem telje az életük enélkül.
Facebook értékéröl és szakmaiságáról pedig csak ennyit: szakdolgozatok, diplomamunkák, egyéb beadandók értékelésében napi tapasztalatokkal rendelkezem. Szerencsére még nem fordult elö, hogy valaki csakugyan megpróbálta volna a facebookról szerzett információkat hiteles forrásként föltüntetni. Aki megtenné, páros lábbal röpülne a dolgozatával együtt.
Nem gondoltam a NÖDIK kínálatából ilyen gyorsan elfogy az a 6 féle cirok. Nagyon kíváncsi vagyok milyen termést ad amit kapok. Vastag, súlyos nagy kalászokra nem számítok mint a nemesített változatok, de biztos jó lesz.
Azért a könyvért karácsonykor a fél ország rimánkodott. Úgy tudom, a második kiadás is úton van. Mindent lehet fermentálni, titka a tisztaság, egészséges alapanyag, illetve a 2 %-os sós felöntőlé. A só csakis tiszta konyhasó, erdélyi só, tengeri só legyen. A jódos sót kerülik. A 2 dl-es üvegtől az 5-l-ig, a 3o l-es hordóig lehet rétegesen tölteni, felönteni, lé alatt tartani, s mindig légmentesen pontosan zárni.....Én a fehér-lilkáposzta-tarlórépa-cékla variációkon kívül csináltam a sárgarépa-alma-birsalma-narancs - zöld zellerszár variációkat. Meg mindenféle fűszeres zöldek. Gyönyörködtem a csodás színekben, már kint vannak a kamrában. A narancsos-birs-srépa valami különleges, aromás ízvilágot villantot a hétvégi kóstolásnál. Már most mondom: nyerő, jövőre is lesz. /Nagyon vékony szeletekkel még jobb, átjárja jobban, s hosszabb időt kell ráhagyni./
A mi fóliasátrunk elég drága volt, mert horganyzott acélcső a váza, és a hajlítást nem tudtuk házilag megcsinálni. De végül is megérte az erősebb alapanyagot választani, a legutóbbi vihart is károsodás nélkül kibírta. Ha nem figyelünk oda, hülyeségekre is elmegy elég sok pénz, és talán megengedheti magának az ember, hogy a hobbijára költsön valamennyit úgy is, hogy nem feltétlenül térül meg.
Nekünk fontos volt a fólia, mert hideg helyen lakunk, korán jön az első fagy, és nekem a legfontosabb a nyersen ehető friss zöldség, ahhoz minél jobban ki kell nyújtani a szezont. A savanyú dolgokat nem szeretem, így a fermentálás se jön szóba.
Savanyú káposzta recept van sok a neten, itt a csoportban is sok receptet megosztottak. De a fermentálós csoportban találtam rá egy fermentálós könyvre.
Azt megvettem és az alapján csináltam a hagyományos káposzta mellett narancsos lila káposztát befőttes üvegben. Én előtte még soha sem láttam ilyet. Habár csak most kezdtem el vele foglalkozni.
A befőttes üveges elrakás is új volt számomra, állítólag eláll benne egy évig is. Ha működik ,azzal megoldódna a tartósítás probléma. Mert apránként, fogyasztáskor bontanám fel az üvegeket.
Még most savanyodik, nem tudom, hogy milyen lesz.
Az ötlet a fészbúkos csoportból volt, csak ki kellett szelektálni a rengeteg felesleges hozzászólást, zajt.
De az probléma, hogy bármilyen hülyeséget lehet írni. Egészségre veszélyes tanácsok is előfordulnak.
Köszönöm, ezt az oldalát használom, sok hasznos infot lehet összeszedni, keresővel lehet keresni, pillanatok alatt lehet összeköttetést teremteni. / Sajnos a sok százas könyvállománnyal sem tudnám ezt elérni, pedig tisztelem, értékelem a könyvek világát./
Sajnos ott tartunk már, hogy egy fóliaházhoz is költségvetést kell készíteni.
Azt is végig kéne még gondolni, hogy mit, mennyit és meddig akarsz termelni egy évben.
Egy 40m2-es üveg (polikarbonát) ház már komoly költség.
Ha teljesen újat akarsz építeni, akkor további érdekességek vannak még, amivel jobban ki tudod használni, amit érdemes végiggondolni.
Én egy teljesen újat tervezek építeni, egy másik világ az apám fóliasátrához képest. De ő másra használja, mint amire én tervezem. És amire ő használja, arra az övé jobb.
Elvileg igen. De nem tudom, hogy egy elöl-hátul nyitott sátorba nem jut-e annyi közvetlen napfény, ami esetleg már árthat. Nyáron muszáj erősen szellőztetni, ha nincs az árban nagyságrendi különbség, ezen valószínűleg nem érdemes spórolni.
Inkább nem voksolok, de néhány szempontot még fölvetek. Mekkora és milyen formájú a sátor? Egyrészt az abszolút költségvonzat miatt, másrészt fóliából nagyobb egybe-felületet kapsz. Kritikus helyek az illesztések, ill. ha vannak törések a felületben. Maga az anyag strapabíró, de a rögzítési tájékok valószínűleg hamarabb amortizálódnak. Különösen, ha erős szelek jönnek.
Valamit visszakeresni közönséges felhasználónak szinte lehetetlen. Zuki bácsinak biztosan van rá programja. ;) A színes, szagos, ugráló, egész oldalas izéket én is nagyon utálom.
Villámkérdésem lenne. Mivel megmihálylott a fólia a sátoron, így kellene valami helyette. Szerintetek egy 4-6 milliméter vastagságú üregkamrás polikarbonátot érdemesebb-e lehet rárakni, mint egy új és kétes minőségű fóliára beruházni?
Pro:
Légkamrás, így jobban hőszigetel, mint a fólia. Ha lesznek fagyok, akkor ártani nem használ a megléte.
A jégesőt és a szélvihart is jobban bírja.
Elméletben legalább 10 év az élettartama.
Könnyen szerelhető, ajtó, ablak is könnyen kialakítható a felhasználása során.
Kontra:
Az ára. Viszont most a fóliáké is ~70 százalékkal felment tavaly óta, itt már a kétévesé 4000++ forint/kg...
Üregkamrás, így a fény kevésbé képes áthatolni rajta, mint a fólián.
A környékünkön macerás a beszerzése.
Ki mire tenné a voksát, mit felejtettem ki a listából?
Nekem sok éve egy internetes munka kapcsán kellett a fb-ra regisztrálni. Azóta csak arra használom hogy 1-2 engem nagyon érdeklő témába benézzek, de újakat nem keresek fel.
A csilivili dicsekvéseket én se tudom értékelni, az információk megtalálása pedig igazi kihívás. Ráadásul ha valamikor ismét rá akarsz nézni, újra végig kell játszanod az előző procedúrát, és vagy megtalálod, vagy nem. Sokszor az időd értékesebb min t az információ amit keresel, ezért feladod.
A fb. úgy lett megalkotva hogy mennél több időt kelljen ott töltened.
Nem rég odairányított engem valaki egy fügecsoportba. Elmondanám, semmi értelme. Ez a fórum minden tekintetben jobb.
De az ellenségesség legfőbb oka, hogy sokan nem úgy vannak ezzel, mint Te, hogy írnak ide is, és a FB-on is gyűjtögetnek, hanem az Index fórum helyett költöztek át a zárt térbe, ez meg itt teljesen kihalt. Pedig jó ez a rendszerezett, kereshető fórum. Én azt is szeretem, hogy nemcsak egy témára vonatkozó közösség, hanem egy helyen lehet beszélni növényekről, állatokról, gépekről vagy akár pedálos moszkvicsról, nem kell csoportról csoportra ugrálni, ide is - oda is regisztrálni.
Az meg már a saját ízlésem, hogy ki nem állhatom az ugráló bizbaszokkal, csöpögően aranyos képecskékkel, szívecskékkel és egyebekkel telepakolt oldalakat. Itt szerencsére csak viszonylag sok munkával lehet ezeket fölpakolni.
Őszinte akarok lenni, akkor azt hiszem először több gondolatot vetettem fel, kissé kisiklott. A fb - mint infohozzáférési lehetőséget - ellenességet továbbra sem értem / a C-vírus párhuzamát meg aztán itt különösen nem/ - de ez maradjon az én hibám.
Írni nem lehet, ez igaz. De hozzá lehet férni az itt összegyűlt tapasztalatokhoz, és ez szerintem elég nagy különbség az Index fórum javára. És vannak más, hasonló fórumok is, ahol legalább olvasni lehet. Aztán ha úgy érzem, hogy passzol nekem a közösség, van mondanivalóm is, akkor regisztrálok. Ha csak egy-két dolog érdekelt, azt megtaláltam, de úgy egészében véve nem annyira érdekes a téma, vagy nem tetszik a stílus, akkor nem.
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, csoporttag csak regisztrálva lehetsz, tehát én úgy gondolom, hogy véleményt cserélni, információkat cserélni csak így lehet,- ezért fogalmaztam zártnak. Csak olvasó nem írhat.