Pont ezért írtam, hogy ohm-os terhelésnél, ami "egyszerű", tud-e rendesen mérni, vagy egy a sok vacak közül, ami jó, ha a 10%+/-1digitet tudja hozni, mert azok durvuló cosfi esetén khm. tudnak érdekes számokat produkálni...
Felpörgéskor 250-270 W-ot vesz fel, ha felpörgött 230-250W között mocorog, jó a hangja, ha gond van vele kiadja magát.
Cos fi-je 0,66 - 0,88 között, az pedig tökéletes, a motor a 40 perces program után is hideg, szó szerint hideg, a tachónál 28 fokos a csapágy, az elején szoba hőmérsékletű, vagyis nem érhet össze semmi.
deformálódott a drót bilincs, és mosáskor nem, de szivattyúzáskor csöpögtetett.
Meg ezek ragasztva is vannak én nem ragasztottam, csak összeraktam, most kapott ragasztót is meg awab bilincset. Na azt nyomja át....
Ez a kifolyó cső csatlakozás, meg a befolyó csövet is kellett tömíteni, az is dobott pár cseppet.
Most a finom hangolás időszaka van.
Berakva a fürdő szobába olyan hangja van mint a gyárinak, centrifuga felpörgéskor van a motornak pici reszelő hangja, de stabil fordulaton, miután felpörgött elnémul.
Csak halkan visít a motor 10.000 fordulatszám környékén, azt meg kötelező neki.
Kicsit bassza a csőröm felpörgéskor az a csiszoló-reszelő hang, mintha "összeérne a forgórész az állórésszel", de nem ér össze, olyan enyhe fémes csiszolódó hang.....
Bejáratom a kúrva annyáját nekije....bassza az anyja szentségit.....
Egyrészt az a 40W az a névleges üresjárási teljesítménynek tűnik számomra, másrészt pedig fontos kérdés, hogy mivel méred a felvett teljesítményt? (Plusz az elektronika teljesítményfelvétele, ami ugyan nem 40W, de szerintem a 10-15W, mint becslés nem jelent nagy tévedést.
Ez nem a pénzről szól... mint mondtam, szeretem a kitartóan kisérletező embereket. Holnap keresgélek kicsit, és irom a fejleményt. (Volt egy kis baleset, és megfogyatkozott a készlet, de szerintem lesz)
Azért vennék motort tőled, mert mint írtam nem tudom hol voltak a csapágyak, mert a haver szedte le őket és nem jegyezte meg hol voltak. Szétszedném hogy meddig vannak felütve a csapágyak, aztán lenne egy tartalék motorom is.
Vagyis a mostani kikisérletezve lett és most jó is, de nem biztos hogy ott van ahol pontosan lenni kellene.
Az most jó lenne, mert éppen munka nélkül vagyok, és bármikor át tudom venni. Felmondási időt töltök még egy hétig, de egyenlőre nincs új meló, csak ígéretek....
Igazából nem szarból várat, mert a gép működött egyébként szépen, mikor elhoztam hallhatóan csapágyas és lengés csillapítós volt. Szokásos idő alapú lerottyanás.
Arra nem gondoltam hogy nem kell bele c3 ilyen-olyan csapágy.
Nem egy gépet csináltam már, szétszedtem összeraktam jó lett , másnap 60 fokban mosott ( környezeti hőmérséklet 25 fok), csendben tette a dolgát.
Csináltam ugyanilyen samsungot, whirlpool-t, és volt a kertben egy 3,5 kg-os Candy aqua 1000T, ugyanígy voltak csapágy bele azt had szóljon. Mondjuk azokban a motort nem bántottam, igazából ebben is elment volna még, de teljes felújítást akartam csinálni. Nagy volt a tengely elmozdulás .....6mm, tehát kopott volt a csapágy, de még nem szólt.
Csak ott bementem a csapágyboltba ilyen csapágyak kellenek, adtak, csak azok nem C3 voltak mert csak számadat alapján kértem és erre nem figyeltem.
Most meg olyat kértem ami benne volt, be is szoptam a c3-al.
Csapágyboltos aki egyébként gépjármű mérnök - gépész, mondta hogy a mai sima csapágy a specifikációk alapján megfelel az akkori C3 helyett, mert tudja azokat a kívánalmakat.
Mondta ha mondtam volna mibe kell lebeszélt volna a C3 csapágyról, mert azokat 2 ütemű motorba tesznek, meg hasonló helyekre ahol 300 fok is lehet, oda kell sehova máshova.
Most mercis kicsit felállította a farkam arra hogy csak cseréljem ki a motorban is a csapágyakat simára, kattogok rajta...
Akkor lesz igazán olyan csendes mint új korában.....meglássuk hajlok rája, ha már megkezdtem a teljes felújítást ne álljak meg félúton, meg érdekelne milyen hangja lenne a motornak sima csapággyal.
Megkapta a dob a sima csapágyat, érdekes a belső nagy csapágy sima volt, a külső kicsi az c3-as. Meg is szűnt a morgó hangja a dobnak, olyan csendben fut hogy még nekem is tetszik. Valószínű korábban a belső csapágyat cserélték hogy nem egyforma volt benne, én meg odaadtam a boltosnak hogy ilyenek kellenek csak újak.
Csikorgás oka hogy kicsit elnyomtam az dob száját és nem ugrott úgy vissza ahogy volt, kicsi egyengetés és az is jó.
A motornak van egy pici "gép" hangja, olyan mintha picit hozzáérne valamihez, de ezt ellenőriztem, nem....., szerintem a rohadt C3 csapágynak van ez a hangja, halk nem vészes, csak a felvételen a telefon nagyon felerősíti.
Centrifugálás közben fedéllel éppen csak hallható, csak a fordulatszám miatti kis halk visítás van.
Azt hiszem jöhetnek a vizes próbák, próbamosás, aztán mehet be a fürdőbe.
Mindenkinek köszönöm a kitartó segítséget, főleg a Guru-nak (mercis), hogy nem adta fel velem.
Vedd ki, és a régivel a kezedben ballagj el az alkatrészboltba. Jó eséllyel a mostani whirlek szivattyúja jó bele, bolttól függően 3 és húszezer Ft közötti áron.
Már megjárattad akkor párszor a csillagtengelyen a csapágyakat... érdemes elgondolkodni a csapágyrögzítő használatán... Nehogy pár hét múlva kikezdje a csapágy a tengelyt... vagy a fészket.
Nálad ahogy elnézem, ez a C3 ez fóbia... szerezz C5-öt, avval még hangosabb...Emberek tömegei leélik az életüket úgy, hogy fingjuk sincs, mi az a C3, csak bemennek a boltba, és vesznek a mosógéphez négy csapágyat. A boltos meg ad neki négy kutyaközönséges standard C1-et, és semmi bajuk. Szerintem neked ez a mazochizmus az élet sója... ;-)
Motorral azért szoptam sokat, mert a barátom a melóhelyen levette a szíjtárcsát a motorról, mert hevíteni kell.
Majd levette a csapágyakat, de nem jegyezte meg, fényképezte le hol voltak.
Így találomra, próbálkozásokra kellett hagyatkozni hogy melyik pozícióban voltak a csapágyak. Mert nem egyértelmű mert bemarások vannak a tengelyen és mégsem a bemarásokig kell feltenni, hanem az egyik csapágyat igen, a másikat fel kell koccig ütni.
Ki kellett találni melyik megy a bemarásig melyik megy koccra
Úgy néz ki a dobnál valami nem okés, kézzel forgatva szíj nélkül hangtalan, szjjal centrifugánál morog-zúg, és beleér az üst száj gumiba, mert kézzel forgatva is csikorog.
Asszem a dobot szét kell húzni, van egy olyan gyanúm hogy berakáskor megüthettem valamelyik csapágyat.
Nem tudom, ki mivel keresi a kenyérre- vagy mosógéprevalót, de már kiszámoltam, hogy a "javítással" eltöltött idő helyett még közmunkával is össze lehetet volna hozni egy új Miele mosógépet ez idő alatt. Plusz kifizetni a mosógépszerelőnk ingyen tanácsait :)
Motornak egész jó hangja van, de valami nem odavaló hang jön a rendszerből, mintha valami nagyon finoman hozzáérne valamihez, és kis morgás is van.
Asszem szét kell húzni a dobot, már csak onnan jöhet valami.
Ha megy a centrifuga és egy csavarhúzót a dobra téve fülemben a csavarhúzó vége, nem hallok csak finom surrogást, vagyis jónak tűnik, de mégis morog a dob.
Azért párat már megcsináltam a családban, mind elsőre jó volt, csak ez szoptat, mert mindenáron meg akarom csinálni.
Igaz azokat csak dob csapágyaztam....
Ha most is daráló csapágyas hangot ad, akkor csakis dob lehet a probléma, pedig a dobot csak megpöccintem és vagy 5X körbefordul mielőtt megáll, hangok nélkül.
Holnap berakom és kipróbálom, ma már tele van a faxom......szétszedtem vagy 5X mert figyelmetlen voltam, és fordítva szereltem össze, azt nem értettem miért lóg bele a kommutátorba a félkör műanyag tekercs szigetelés.
Teljesen jónak hallik... ha feljebb mászott a cosfi, az jó. Olyan 0.8 felett már rendesen fekszenek a kefék. Igen, terhelés nélkül is eszik rendesen, 80 % körül...
Nem kell rá semmi. A peremtől visszafelé 10-15 mm-t gumiágy (a fűtőbetét gumiágya) tömíti, rögzíti. A vége azért dzsuvás, mert belelóg a mosóvízbe. Takarítsd meg, és simán tedd vissza, majd húzd meg a fűtőbetét rögzítőcsavarját.
Ezekre gondolsz? Olyan pici az átmérőjük, hogy nem tudom, mivel tudnám kitisztítani :( Legfeljebb egy hústű menne bele. Azzal ki lehet piszkáni ami esetleg benne van? Mivel lehetne kitisztítani, ha eltömődött? Köszi a segítséget.
A fűtőszálba rakható hőérzékelő szenzort a beszereléskor kell valamivel tömíteni vagy a hüvelyrész, ahova be kell dugni úgy van kialakítva, hogy magától tömítődik a kapcsolat?
Miután kihúztam, úgy látom, mintha nagyon enyhén vízköves lenne a szenzor felülete.
A hüvely rész fala műanyagnak tűnik, de azon is látok vízkőszerű port. Elégséges a felületeket megtisztítani és úgy összedugni vagy kell ide valamilyen kenő/tömítőanyagot is használni?
Sziasztok! Megmondaná valaki, hogy mi a funkciója annak a vékony műanyag lapnak, ami egy elöltöltős mosógép alján a hátsó részen van elhelyezve? Bepattintható, bebillenthető a fémszekrény alsó/talplemezeibe és a hátlapjába is.
Például a gumi felülését az üst peremére... Ha szűk a hézag, akkor úgy tudod bővíteni, hogy nem nyomod fel teljesen a peremre - mondjuk teszel alá távtartót, befűzöl pl egy kábelszigetelést.
Motornál sem foglalkoztam sosem az osztályozással, és még egyiknél sem reklamáltak - mondjuk a C1 a leghalkabb. De megégés miatt sem volt probléma...
Akkor csapágy kérdésben egyet értünk, A gumit újszerű állapotra elmostam, vízkő telenítettem, nem tudom mit tudnék vele kezdeni. A gyűrű meg rögzíti onnan kb. 1 cm-es fül lóg a dob perem mellé - mögé. Mit tudok ott állítgatni?
Én sosem foglalkoztam a "C" standardokkal. Az alapkivitel ilyen kis méreteknél (ha jól tudom) a szűkített C1, az nekem eddig bármelyik mosógépbe jó volt. Ha magas hőmérsékletű csapágy kellett akkor is max a C3, bár az már hallhatóan hangosabb, cserébe ugye a hőtágulás...
Ha egy csapágyfészekben kódorogni kellene a csapágynak, akkor nem találták volna ki a csapágyfeszítő gyűrűt, illetve a feledés homálya fedné a csapágyrögzítőket is. (a szoros illesztésről nem is beszélve) Bármennyi, és bármilyen motort nézek,tengelyirányban NEM mozoghat. (belegondolva miért is reszelné a fészket...)
A gumi: fordjtsd ki a belső peremet: sokszor alárakódik némi mosótrutyi, és kissé eltartja a gumit a peremtől. Pár tized milliméter bőven elég, hogy elérje a dobot, hogy ne feküdjön fel az üstszájon. Felrakás után némi igazgatás is tud segíteni...
Levettem az üst száj gumit, valóban attól csikorog. Viszont a motor most megint hangos csapágy hangot ad. Érdekes akkor volt a legcsendesebb majdnem gyári hangja, amikor az előző 2mm körüli tengely elmozdulása volt.
Neked van ilyen wájling motorod nem néznéd meg azokon mennyi a tengely vízszintes elmozdulása?
Valószínű hogy a FAG csapágy megy a fenébe, csere azt is KOYO-ra.
Mielőtt tegnap széthúztam volna a dobot előtte hangtalanul forgott szíj nélkül és nem feszült meg, csak centrifugát elindítva morgolódott. Tehát valamit tegnap elronthattam.
Ez most kézzel forgatás lett, nagyon jól hallható minden.
Kérdés a dob szimmeringet szintbe kell süllyeszteni vagy rá kell tenni a csapágy tetejére, ez kb 5-6 mm, mert ennél szintben volt, de van még alatta kis hely a tengelycsonk meg odáig simán beér a vastag rész? A tömítés száj ugye kidomborodik és lehet az feszül a tengely tövéhez? Mert hát ugye csak utángyártott szimmering van és lehet kicsit más a kialakítása?
Tudod nem mindegy hogy egybevágó vagy hasonló......bár a hasonló az a ló amelyiknek nincsenek lábai....
Ezt lehet lefotózom neked, amikor széthúztam.
Azért szívat mert pár csapágyazást már csináltam korábban, szétszedtem-cseréltem-összeraktam jó volt, másnap már mosott évekig.
Nah...szívat tényleg a gép. Nem a motor a baj forrása, a csikorgás a dob tengely felöl jön, valaki összeér valakivel.
Megpróbálok feltenni videot.
Pedig amikor széthúztam semmit nem lehetett látni, egy negyed fordulatra megszorul picit, 2 dobborda között szorul utána enged.
Ezt múltkor lehet bejárattam mert mint írtam már elég szép csendesen ment a rendszer.
Most hogy szétszedtem összeraktam újra előjött.
Kopás súrlódás nem látszik, ha leveszem a szíjat, hangtalanul forog, a dobot ha elengedem pár centiről beleesik pontosan a helyére. Vagyis a tengely nem lehet ferde.....
Tisztelt Fórumtagok! Felültöltős AEG mosógépem van. Fekvő, egy mozdulattal kivehető mosőszertartója van (lásd kép1). Egy ideje a mosószer benne marad a mosószertartóban, ahogy a második képen (kép2) látszik. Vízkőtlenítettem a mosószertartót, de nem használt. Tudtok valami praktikát, hogy ne maradjon a mosószer a tartóban? Előre is köszönöm a megoldásokat.
Most hogy szétszedtem - összeraktam megint csapágy hangja van a motornak ebből csapágyazás lesz. Van olyan fordulatszám felpörgés közben hogy teljesen elhallgat, majd újra visszajön a csapágy hang.
600 fordulaton 160-170 W-ot, 1000 fordulatnál 230-250w között mutat a mérő, ilyen konnektorba dugható voltkraft mérő.
Dob csapágyai rendben voltak tegnap szemre, nem kellett volna szétszedni.
Ha így használod, és akkor cseréled, ha hangos lesz, az sem egy hatalmas meló - fél óra bíbelődés. Én egyelőre hagynám. A teljesítmény számításához vedd figyelembe a cosFi- t is, csaknem üresen kicsit sok a teljesítményfelvétel.
Ha a dob eléri a gumiszájat, akkor ott valami nem gömbölyű. Tengelyirányban mozog a dob? Lehet, hogy ott sincs jó helyen a csapágy...
Ja meg közben széthúztam a dobot, mert csikorgott forgatáskor, azt azt hittem ott lesz baj, de nem...., a csapágyazással semmi gond, a száraz üstszájgumi csikorgott, 1-2mm-t kézzel megmozdítva megszűnt a csikorgása. Vagy befújva szappanos oldattal...
Viszont legalább bezsíroztam a szimmeringet meg a tengelyt, mert azt korábban orvosi olajjal fújtam be, ami idővel elpárolog.
Természetesen a dobcsapágyak KOYO-k azzal még sosem volt baj......
Megtörtént a csapágy beállítás utáni próba egész szép hangja van a morgás megszűnt, kicsit jobban visít mint a gyári, amikor 1000-rel forog a centrifuga. Fedelet rárakva azt mondanám hogy teljesen jó. Csak annyira visít max. fordulaton, mint a whirpool 2288/3-800-om c.e.set motorja.
Viszont ennek a rohadt FAG csapágynak olyan minimálisan "zsírszegény " hangja van, minimális csapágy hang.
Lehet megsínylette a feszülést.....
Gondolkodom a cseréjén..., viszont 5 perc 600-on, majd azonnal 5 perc 1000 fordulaton, a csapágyak nem melegedtek, összesen 10 perc nagy fordulaton 37 fokos volt a hátsó és 34 fokos az első csapágy. Azt gondolom teljesen rendben van, tényleg nem melegszik tartós használatkor sem.
Teletömtem száraz töröközőkkel és úgy centrifugáltattam, 1,14 A az motor áramfelvétele, azaz 230-250 W, az is rendben van, mert 300W a névlegese centrifugáláskor.
Szerinted cseréljem a csapágyat vagy hagyjam a picsába jó ez így, majd pár év múlva kicserélem ha hangja lesz, mert én szeretem a 100%-os javítást, addig nem szoktam nyugodtan aludni.
Felpörgettem 2x addig amikor éppen elkezdene túlpörögni, azaz 2 x 30-40 másodpercre, amikor már elkezdene visítani.
ennyi idő alatt kéz melegek lettek a csapágyak, első 24 hátsó 27-28 fokos lett. szabad ennyi idő alatt ennyire felmelegednie? Nem gyors ez a melegedés.
Egyébként nagyon szép hangja lett, és elég halk is.
A hézag már jó, azt felveszi a feszítőgyűrű. Ha kézzel forgatva hangos, -és százévre csinálod - akkor ne gondolkozz, csere. Üzem közben kb tízezret forog...
Régi legenda volt, hogy a derék, baráti szovjet mérnökök úgy "találtak ki" új ötleteket, hogy ellátogattak szomszédos, baráti országokba nézelődni. Egy ilyen látogatás során épp leállt egy vonat nagyjavításra. Iván fogta a műszereit és nekiállt - sűrű jegyzetelések közepette - vadul méricskélni. Aztán büszkén vitte haza a kopott méreteket. 😀 😁 😂
Nah...barátommal kijebb húztuk a csapágyat, így nagyjából 0,4 mm lett a vízszintes tengely elmozdulás. Mérési pontatlanság miatt mondjuk kisebb mint 0,5 mm.
Gondolom ez már maradhat?
Csapágyra mondta forgassam meg, ha a teljes rendszer megint daráló hangot ad, akkor a FAG csapágyat cserélni kell.
Meghallgatva a csapágyat fém rúddal kézi forgatással nagyjából 2-3 X nagyobb hangja van mint a KOYO-nak.
Szerintem csere lesz belőle, de felpörgetjük és meghallgatjuk a komplett rendszert.
Kérdés....a megcsapágyazott motornak mekkora a megengedett tengelyirányú (vízszintes) mozgása szerinted?
A barátom szedte le a csapágyakat, és nem emlékszik meddig volt felütve, mindkét oldalon van egy beesztergált horony, 0,5 mm kb., addig ütöttem fel, de teljesen beszorult mikor összehúztam a csavarokkal, majd felütöttem a bevágásra koccig, mert ott van váll a tengelyen. Így nagyjából jó, de kb. 1,5 mm-t elmozdul tengely irányban, ami szerintem nem jó ha a csapágy járkálni tud a csapágy házban. Tudomásom szerint a rugók tized mm-t engednek mozogni, nem 1.5-2 mm-t.
Nagyon szép csendes hangja volt így összeszerelve, amit hallotál a felvételen pici szénkefe ciripelés volt, de nem kellene tized mm-re belőni a csapágyakat hogy ne tudjanak elmozdulni a csapágy házban, mert így kikoptatják a csapágy házat.
A korábbi gépemnél kb. 4-5 mm-t is tudott mozogni vízszintesen, nem tudom ....., beállítsam a csapágyakat hogy 1mm alatt legyen a vízszintes elmozdulás?
Megvettem az új szíjat, felraktam holnap kipróbálom hogy milyen hangja lesz, mert este van, ma már nem szórakozok vele.
Anno volt egy tizensok éves Ariston Aqualtis mosógépem. A dobcsillag eltört, az üst ragasztott, csere került volna egy nagyon olcsó mosógép árába (komplett üst, síppal, dobbal nádi hegedűvel). Dönthettem volna a régi javítása mellett, de akkor egy tizensok éves mosógépem lett volna, az üstön kívül mindenre nulla garanciával, x ezer Ft-ért, úgyhogy inkább vettem egy újat, amire akkor épp 3 év (10 év a motorra-hajtásra) garanciát adtak. Ez másfélszer annyiba került mint a régi javítása - de új, minden elemében garanciális gépem lett - ami egyébként valamivel kevesebb vízzel és villamosenergiával is beéri. Az új gép kiválasztásában az is szerepet játszott, amit több szerelőtől is hallottam tanácsként: azt vegyem meg,a mire a legtöbb a garancia, mert a csillivilli tulajdonságok ugyan első látásra hasznosak is lehetnek, de nagyon nem mindegy, hogyha bedöglik, akkor garanciális-e vagy sem...
Köszi a gyors választ mindenkinek.....már megnéztem közbe, teljesen újszerűnek tűnik, fedelén sincs rozsda.....egy öreg nénié volt állítólag aki alig használta....nem kellett javítani rajta semmit.....kicsit "elavultnak" tűnik, de lehet az egyszerűsége miatt pont megfelelő....:-).......bár a rövid programja is max.3kg ruhával 40fokon 1óra......kicsit sok......most lenne még ez helyette, friss hirdetés:https://www.jofogas.hu/borsod_abauj_zemplen/AEG_Electrolux_felultoltos_mosogep_125634852.htm Kinti gép, lehet azok jobb minőségűek....modernebb mint a Whirlpool.....de ki tudja mi baja volt/van.....lehet nagyobb lutri, főleg ha javítani kell.....drágább hozzá minden? vagy megbízhatók ezek a régebbi AEG-ek? és ez már 45ezer nem 25ezer mint a Whirlpool.....vagy többet ér annyival?.......nehéz kérdés tudom.....
Nekem AWT 2288/3-800 van, azaz 800 centrifugás, de ugyanígy néz ki, szerintem a különbség is annyi hogy a kinézetted 1000 -s centrifugát tud.
Szerintem nagyon szépen mos, viszont mivel hirtelen pörög fel a centrifuga, nem szépen egyenletesen, hajlamos induláskor odébb ugrálni, vagyis csak felügyelettel lehet használni.
Én elégedett vagyok vele....., ha meg kell csapágyazni, akkor 5-10.000-ből megoldható, Meg persze ügyességgel.
Itt 25.000-ért árulják annyit simán megér, a motorja tartós darab.
Én megcsapágyaztam az enyémet, igaz dobtengelyt nem kellett cserélni csak csapágyat és tömítést, de ennyit megér amiért kínálják.
Mivel jó nagy átmérőjű a dobja, a 800 centrifuga után olyan száraz a ruha, mint a korábbi 1.000-s centrifugás gépem kisebb dobbal.
Szóval a döntés a tied, remélem tudtam segíteni......
A minap vásároltam egy Samsung mosógépet, rá szeretném tenni a szárító gépet a tetejére. Milyen közdarabot kell hozzá vásárolni honnan tudom melyik a jó? Ha esetleg valakinek lenne link azt megköszönném.
Hááát, ránézésből ez nem tűnt egy biztos, sokáig működő megoldásnak, de ha mégis az akkor javasoltam a legegyszerűbb megoldást: a régi csövet az új gépre és kész. (Kivéve persze, ha mégse egyezik a hollandi vagy a menet mérete.)
Ha éveken keresztül biztonságosan, üzemszerűen működött, esztétikai kifogások miatt piszkálni csak akkor javasolt, ha az ott élők esztétikája kivánja. Szerintem.
Maga a megoldás az előző lakó lakásfelújítása során lett ilyen. Amikor nem volt cső a lyukban, kívülről nem látszott semmi csatlakoztatási lehetőség, tehát nem arról van szó, hogy a falban egy hasonló átmérőjű cső futna, és arra rá lehetne csavarozni, hanem van egy lyuk, ami egy kicsit nagyobb átmérőjű, mint a leeresztőcső, és abba volt ez utóbbi beledugva. A fal a szokásos 10 cm vastag, tehát a gyűjtőcső nyilván ennél jóval keskenyebb kell legyen, érzetre nem nagyon tud benne lötyögni a leeresztőcső vége, és abból kiindulva, hogy kb. 80 centi van szabadon, szerintem egy 15-20 centis szakasz biztosan benne van.
Az előző mosógépnél más anyaggal volt rögzítve, emlékeim szerint vagy szürke, vagy zöldes színű, szilikonszerű valami volt, nem ilyen fehér. Lehet, hogy fusi, meg szabálytalan, készséggel elhiszek mindent, de az előző lakó általi felújítás 2004-ben történt, három mosógép volt így bekötve, és sem az ő 2 éve, sem a mi a 16 évünk alatt nem történt semmi, pedig volt benne öreg gép és új gép is. A cső a fal és a mosógép között csak kicsit lóg, nincs benne kanyar, de messze van attól, hogy megfeszüljön, van mozgástere. Mivel bennem is volt kétely a megoldás biztonsága terén, egyszer végignéztem egy mosást, mi történik a csővel: alig mozog. A másik, amelyiken a hideg vizet beszívja, sokkal nagyobbakat ugrál be-, és kikapcsolásnál.
Ha vennék olyan fehér szifont, amit belinkeltél, az hogy rögzülne a falhoz? Mivel a lyuk mérete minden bizonnyal nem szabványos, szerintem ugyanott lennék. Vagy rosszul gondolom?
Üdv ! Ház ez naaa! Örülj ha eddig nem áztál el ,amit linkeltem azt kéne szakszerűen 1x megcsinálni/applikálni !:-)Gondolom simán lenyomták a "torkán" a csövet és körbe maszatolták (gányolás),egy filléres szerelvény beépítése helyett !:-)
Nincsen semmi lacafaca, a kifolyócső simán be van dugva a falba. Mivel 70 centire van a géptől, elég a cső, és olyan hosszan be lehet dugni, hogy magától is bent maradna, de nyilván elképzelhető olyan, hogy amikor hirtelen kiengedi a vizet, a gyorsan felépülő nyomás esetleg kilökné. Tk . csak emiatt kell a ragasztóanyag. Lassan időszerű az új gép, és szükség lesz a bekötéshez a ragasztóra.
Lefotóztam, egy szekrényben van benne, azért van ott a kivágott falap.
Szinte mindegy, a lényege, hogy ne tudjon kicsúszni. Ha nem vagy biztos az elfolyásban, akkor lehet körbekenceficélni, hogy a víz ne tudjon visszafolyni. Erre a kutyaközönséges szaniter szilikon is kiválóan alkalmas, negyedannyiért, mint az FBS. (Én simán tekernék rá annyi rongyot hogy megszoruljon, és szilikon)
Bocsánat, hogy megint egy irtó amatőr kérdéssel rukkolok elő, de hol kérdezzen az ember, ha itt sem...
A mosógépünkből úgy van megoldva a piszkos víz elvezetése, hogy a kifolyócső belemegy a falba, gondolom, egy csőbe, ami előbb-utóbb belecsatlakozik a leszálló szennyvízvezetékbe, de ez most nem is lényeges. Ott, ahol a falba megy, egy zselészerű sűrű ragasztóanyag tartja bent a csövet. Aki bekötötte ezt a mosatni gépet, az a szerelő, szóvá tette ennek a megoldásnak a kétes biztonságát, de az sem az előző gép itt töltött 6 évében, sem a mostani 10 évében nem volt vele probléma. Sőt, amikor az előzőt lecseréltük a mostanira, és ki kellett szerelni, alig bírtam kiszedni a csövet, olyan masszívan bent tartotta ez a ragacs.
Viszont ez már olyan régen volt, hogy elfelejtettem, mi ez az anyag. Tudnátok segíteni?
Annyiból változik a működése, hogy nem a retesz zárása után indul, hanem a zárás indításával egyidőben. Elméletileg a záróérintkező áthelyezhető a régiből az újba, akkor minden változatlan...
Ööö, nekem energomat sose vót, de VA mosógépnél amikor ilyen jelentkezett (nem volt ritka) akkor annál a kis "sapka" alatti csövet kellett kitakarítani......
Jut eszembe, ez a mostani zanussinál is ugyanígy van, csak itt a "sapka" helyett maga a fedél felső része van, de a működése ugyanaz: szivornya.
Biztosan igazad van, én nem követem az egyedfejlődést, pláne mert nem csak evvel az egy márkával foglalkozom. Valóban egyre több a gagyi megoldás anyag helyett, de ez a világ már csak ilyen... A nálunk legelterjedtebb Wxxx sorozat üst/dob párosán nem fogott a költségoptimalizálás, az kb évtizede pörgött fel rendesen... Már várom, mikor fogok találkozni fröccsöntött műanyag (carborán, vagy hasonló) üsttel a Mielében...
Itt is ez a jó válasz, van amelyik jó valamelyikbe, van amelyik meg nem :) Énbúgy tudom, hogy az első szériás méhsejtesben ugyanaz a gatya alucsillag van, mint az utolsó szériás lyukasban. Azt nincs értelme berakni. Kb. 93 előtt (de ez a dátum se szentírás, típusfügő) volt rozsdamentes acélcsillag, de az meg már ritka, a W1 sorozatba meg be se megy. Marketingvonat nincs, de azért költségoptimalizálnak lassan. Nekem van itthon egy W761 84ből, egy W921 92ből, egy W986 96ból, és egy WKH130 2015ből, szépen látszik a fejlődés, egyre kevesebb csavar, egyre több műanyag patent, egyre kevesebb zománc, egyre több sima festék...
A Miele nemigen ült fel a marketingvonatra, a "régi" a lyuggatott dobot takarja. A "méhsejtes" az új, ott sem variálta túl magát a cég. Sőt, az elöl/felültöltős csillag is ugyanaz...
Játszottam tovább.....600 -ra állítottam, felpörgéskor csapágy hang-zaj, amikor beállt a fordulatszám, azaz nem gyorsított hirtelen minden zaj megszűnt síri csendben forgott. Lehet hogy beáll a dob csapágy a helyére?
Kb. 98 óta van méhsejtes dob, melyik sorozatra gondol a kedves költő? És melyik korábbira? A közvetlen előttire vagy a kettővel korábbira? Golf féltengely jó az octaviába?
Nem tudom. Én egyszer régen próbáltam, valamit szenvedni kellett vele, már nem tudom pontosan. De pörgetés után feladtam, mert ütött, mint állat. Sajna, házi körülmények között nem lehet pontosan beénekelni a süllyesztékbe, illetve elviszi a furat. Azóta számomra az ilyen csillagcsere felejtős. Még a gyárinak mondott is. Kivétel persze a komplett dob...
A napokban kérdeztem tőled de szerintem nem láttad, ezért ismét feltenném a kérdést ha nem zavarlak: A méhsejtes Miele dobok csillagja csereszavatos lehet vajon az ellenállóbb korábbi Miele dobcsillagokkal?
Szép napot mindenkinek! Nagyon régen jártam már itt a fórumban. Lenne nekem egy kérdésem mosógéppel kapcsolatban. Igaz régi mosógépem van de még mindig működik, energolux. Amikor kimos a gép, akkor az öblítő helyén víz marad vissza. Elhasználja az öblítőt, de utána víz marad benne.Nem tudom mi az oka. Köszönönöm előre is!😊
Ma játszottam tovább vele felment 1000-re a centrifuga és hagytam végigmenni az 5 percet.
800-nál elkezdett csendesedni a zaj, 1000-nél tűrhető volt, olyan volt a hangja a dobnak "kezdődő csapágyas" -nak mondanád. A motor is csendesebb lett a max. fordulaton annak csak járni kell és beáll, a program végén felborítottam, a motor hideg maradt, a kommutátor felőli csapágy volt kézmeleg csak, az első csapágy is hideg volt.
Az már tuti hogy a dob csapágy nem stimmel valamelyik, onnan jön a zaj, ha szerencsém van bejáródik, ha nincs szedhetem szét újra.
Beszerelhető helyette. Elvileg van a madzagok között egy kék... a másik kettőt rövidre zárva az egyik, a kék a másik pólus. Ha nincs kék, dobj fel képet (lehetőleg a régi reteszkapcsolón lógó drótokkal...)
Háát... motorzajjal indul, aztán a dob... első körben szíjcsere, az mindenképp jót tesz neki. Aztán szíj nélkül megpörgetni, majd szíjjal, akkor kizárható a dob - vagy éppen akkor jön az, hogy a nagyobbik csapágy kuka...
Uraim, segítségeteket kérem. Hajdú Energomat mosógépem fedélzáró bimetálja tönkrement, három elektromos leágazása van, három vezetékkel bekötve. Alkatrész webshopokban viszont csak kétpontos bimetálok kaphatók, a három helyett kettő csatlakozót leszámítva amúgy teljesen azonos méretű, kinézetű. Használható-e a régi helyett, ha igen, hogy kell bekötni a háromvezetéket?
Mosógép környékén el kell felejteni a C3 csapágyakat... még a 23 kg-os ipari gép is standardot kap, nem jó a C3.
Visszatérve az elasztikus szíjra: na az tud hangokat produkálni, túl azon, hogy viccelődik a vezérléssel is. Nem javaslom, de ha teljes fordulatnál lekapnád a szíjat, lehet, hogy megszűnne minden "idegen" hang...
A telefonnal az a gond, hogy nem természethangokra, hanem az emberi beszédfrekire van kihegyezve, egy rakat felül/aluláteresztő szűrővel. Ez tök jó, beszélgetéshez, de zajrögzítésre alkalmatlan. :-D
Ha C3-as akkor természetes, ha nem, akkor még lehet selejt... sajnos.
Sárga és kopott is, csak a próbára gondoltam még jó lesz, veszek rá feketét.
Más is a szíjjat mondta először.
Az az igazság hogy a telefon valahogy nem adja vissza a hangokat megfelelően, a csapágyas daráló hangot a dob adja az biztos. Oldalra fektettem kitámasztottam a dobot ne érjen hozzá a házhoz, elindítottam, a motornál csak a kommutátor ciripelését hallani, egyébként teljesen hangtalan, a dob felől jön a csapágyra jellemző hang, pedig KOYO van benne.
Megpróbálom majd közelebbről felvenni a hangot.
Fura csapágyaztam már párat mind elsőre hangtalanul ment.
Én inkább csak motorhangot hallok... valami rezgést átvisz a kasztnira (üstre), és az erősödik.
Szerintem ne fintorogj, alapjában véve annyira nem gáz... pár hónap múlva meg úgyis megmutatja magát - vagy elcsendesedik. A szíj az nem a fehér elasztikus, ugye? Ha az, tegyél rá normálisat.
A motornak csak a kefe ciripelését hallani halkan, viszont a rendszer visító-daráló hangot ad.
Szerintem a dob csapágyazás nem sikerült...szíjjat levéve mindketten szépen csendben forognak, amennyire lehet megpörgettem a dobot síri csendben van. Összeszerelve valaki nem jó.
Csakhogy manapság az "új" gép az nem a tizenévvel ezelőtti anyagokból, és gyártástechnológiával készül. Lehet nosztalgiázni, hogy az én huszonhat éves Mielém... de a most új gép garantáltan nem megy el annyit, mint anno...
Azért az Electrolux jó na, én saját magamból kiindulva felültöltős a lakásban 2008 óta megy 3főre mosott 10évig, most meg 1-2 főre, egyszer ragadt le a szivattyúja, mert 1hónapig nem volt használva.
Itthoni felültöltős is Electrolux lett, na abban ugye dobcsapágy már cserélve lett 3évesen, hát ez nem tudom húzza-e 13évig..
Hűtőgépgyárban dolgoztam minden féle logisztikai pozícióban 15évet, de előtte soron voltam, forrasztottam, javítottam, ott a felülfagyasztós divízióban minden egyforma volt, csak a "matrica" változott meg max a külcsíny, de fődarabra ugyanaz volt az AEG, Zanussi, Electrolux, Corbero, Quelle, IKEA, míg 2éve be nem zárták az üzemet.
De ez hűtő és nem mosógép divizió volt, mosóban nem tudom hogyan van.
Hála Istennek vagy inkább saját magamnak a jó választásért, de nálunk nem ül "az aktuális feleség kiadta az irányt" állapot. Szeretem a tartós dolgokat. Ahogyan ugyanazzal az asszonnyal nyüstöljük egymást több mint negyed százada, úgy az első mosógépünk is -ami még az asszony előtti beszerzés- üzemképes még. Igaz a beszerzése óta volt olyan több éves időszak, amikor csak ritkán használtuk vagy másik gépet használtunk. Még a másik gép is üzemképes, pedig ő is túl van a 12. ételévén. Egyszer kellett szénkeféket cserélnem és egyszer kellett visszaforrasztanom egy kábelt, nem működött a vízmelegítés.
Ahogyan az asszonnyal is, úgy ezekkel a gépekkel is szerencsém, szerencsénk volt. :)
"Mindnyájan így vagyunk/voltunk ezzel, aztán végigjártuk a mosógépes marketingiskolát, és megtudtuk (a megfelelő tanulópénzt átutalva), hogy azért vannak eltérések a világméretű gyártói ge.iségekben is."
Eltekintve a jó párválasztástól és a korábbi jó mosógépválasztásoktól, bizony egyéb területeken magam is megfizettem a tudásomért. Ezt elkerülendő merészkedtem ide a topikba, hogy megtudakoljam tőletek, milyen eltérések vannak a "világméretű gyártói ge.iségekben.". Mert vannak és megtudtátok, hogy melyek ezek.
Kétségtelen, hogy mások tudását megismerve, felhasználva, újabb tanulópénzek átutalás nélkül szerettem volna okosodni, képbe kerülni.
Két évtizede (20, azaz húsz éve) megy ez a topik, 72 ezer hozzászólással, de mindig jön valaki, aki az újszülött bárányok naivitásával gondolja, hogy az ipari forradalom iránya pont akkor változott meg, amikor az aktuális feleség kiadta az irányt: "Új mosógépet akarok!" Mindnyájan így vagyunk/voltunk ezzel, aztán végigjártuk a mosógépes marketingiskolát, és megtudtuk (a megfelelő tanulópénzt átutalva), hogy azért vannak eltérések a világméretű gyártói ge.iségekben is:) Üdv a klubban!
Az én szememben a Candy, és az új Indesit/Ariston az emberiség elleni merénylet, de biztosan van, amelyiket megelégedéssel használja a gazdája. Ha viszont rossz, akkor nagyon...
Az ember azt gondolná, hogy egy-egy nagyobb értékű háztartási gép beszerzése előtt érdemes néhány órát internetes keresgéléssel, fórumok olvasgatásával tölteni, hogy az így megszerzett információk birtokában a számára leginkább megfelelő, lehető legjobb készülékre essen a választása. Ez mára már akkor csak idea. Lehangoló, hogy minden új termék gyártási folyamatának alapja a tervezett elavulás beépítése. Még akkor is, ha sok szempontból érthető ez a gyártói magatartás.
A válaszodból úgy tűnik, hogy se a "tuti márka" nem létezik, se olyan konkrét készüléket nem tudsz mondani, aminek a vásárlása kerülendő.
Abban bíztam, hogy a munkatapasztalataid alapján azt tudod majd mondani, hogy "az elmúlt X éves tapasztalatod alapján az Y márka, Z típusával gyakran találkozol, mert ez és ez az alkatrész gyakran meghibásodik bennük, stb. Vagy, hogy az M márka kerülendő, mert nehézkes hozzá az alkatrészek beszerzése és drágák is az alkatrészek."
Ezek szerint naivitás volt a részemről, hogy a döntésemet megkönnyítő válaszokban bíztam. :)
A helyzet alapján gyakorlatilag lutri, hogy az ember mit vesz, és csupán csak mások szubjektív véleményére és saját hitére, bizakodására tud támaszkodni.
Így marad reimre humoros iránymutatása, miszerint "ha rám hallgatsz akkor olyat veszel amilyet akarsz".
Ha találsz ebben az árkategóriában 5 év garis Bekot (ha egyáltalán adják még ezt a hosszú garit) az esetleg jó ötletnek tűnhet. Ha nem akkor meg majdnem mind1 melyiket veszed, egyenszar az egész. Legalábbis a felültöltőseknél, de gondolom az előltöltőseknél is ugyanez a helyzet.
Régebben volt 100 alatt invertermotoros Beko 5 év garival, az a viszonylagos csendessége miatt lehet jó ötlet. (Egy ilyen van a családban, abban 3 hónapos korában komplett vezérlést cseréltek, azóta nincs vele baj, a szerelő azt mondta, típushiba.)
De amúgy meg ha rám hallgatsz akkor olyat veszel amilyet akarsz. :)
Nos, ennél azért árnyaltabb a kép. Ugyanaz a cég gyártja a zanussi, elektrolux, AEG márkákat. Alapjaiban ugyanazon elemeket használják, ám kínosan ügyelnek arra, hogy csak a minimális kompatibilitás legyen a gépek között. Értem ezt úgy, hogy rengeteg féle szoftvert használnak a gépekhez, és vannak speciális elemek, amit variálnak. Következésképp egyik a másikkal nem cserélhető fel, mert nem fog működni, vagy másképp működik. Pédául vegyünk egy vízszelepet. Megkapja a pörcöt, kinyit, beengedi a vizet. Némelyik egy turbinán keresztül számolja, hogy hány impulzust kap a víz beáramlása alatt.(itt is többféle módszer van: hall generátoros, és reed- csöves az eltejedtebb - de nem felcserélhetők) Némelyik az áramlás tényét is ellenőrzi, egy hasonló módszerrel, de ez nem tényleges vezérlés, hanem a vezérlés működését nézi. És ezek variációja - és ez csak a beömlés, itt szintérzékelésről még szó sincs...
A többi agymenésről nem is beszélve.
Szóval nyugodtan elfelejtheted, hogy az emlékeidben "ez a tuti" cimkével van jelezve bármelyik márka, ma már ilyen nincs. A cégek saját, jól felfogott érdekükből gyártanak meghatározott időre tervezett gépeket (és nagyon jó tervezőik vannak, hidd el), mert a piacot fenn kell tartani. Senki nem veszi meg a legújabb csodamosót, míg a régi kifogástalanul működik, tehát semmiképp sem szabad hosszú ideig működő gépet kiadni, mert elfogy a vásárló. A másik verzió az, hogy ami kicsit többet kibír, azt aranyáron adjuk... (Miele, V-ZUG)
Az előzetes kutakodás, információgyűjtés közben -sajnos- bennem is a javaslatod szerinti gondolat erősödött fel.
Visszaolvasva jó pár oldalt itt a fórumon, és az adatlapodat is megnézve, Te hivatásod szerint is szakavatottja vagy a témának. Ennél fogva hiteles is.
A nekem írt általános javaslatodon túl esetleg lenne olyan konkrét gép, amit jó szívvel ajánlanál?
Írtad, hogy "a Siemens, Bosch márka a Fagor ... tulajdona".
Ez valami olyasmit is jelent, hogy több olyan gép is van, ami csak a rájuk került márka jelzésben, logóban ("Bosch" vagy "Siemens") tér el egymástól?
És adott esetben ezek meghibásodott alkatrészei szabadon helyettesíthetők egymással?
Amióta nézegetem a mosógépes oldalakat valahol belefutottam egy olyan írásba is, úgy rémlik a Siemens gépekkel kapcsolatban, hogy például egy adott gép meghibásodott vezérlését nem azonos, gyári vezérlésre cserélnek, hanem egy ugyanolyan elektromos csatlakozókkal rendelkező, de más sorozatú, későbbi gyártású gép vezérlésére. Ezen túlmutatna, ha még az is járható lenne, ha egy Siemens alkatrészt egy Bosch-al is lehetne kiváltani.
Innentől kezdve, gyakorlatilag kérdéses, hogy vásárlásainknál milyen reális alapja lehet a márkahűségnek. (?)
Sziasztok! Mi a véleményetek a Bauknecht gépekről? Van itt olyan Fórumtárs, akinek szerelőként vagy -jó esetben boldog- tulajdonosként van tapasztalata Bauknecht mosógépekkel? Érdemes ilyet venni? Mit lehet tőle remélni, milyen a meghibásodási gyakorisága? Melyik alkatrészei szoktak általában meghibásodni? Milyenek a javítási költségei?
Előbb-utóbb muszáj lesz a jelenlegi mosógépünket lecserélni, és csak a százezer forint alatti lehetőségek jöhetnek számításba. Előnyben a minél "alattibb" lehetőségek. :)
Pl. erről a Bauknecht WA Soft 7F4 elöltöltős mosógépről mi a véleményetek? Az alábbi link szerint -amiben lehet, hogy elírták a termék nevét- mintha arra utalnának, hogy ez is a Whirlpool márkához kapcsolódó gép. (???)
Alapigényünk lenne: elöltöltős, min. 1000-es centrifuga, időzíthetőség, 4fős család igényeit kiszolgáló programok, min. 5 kg töltet, víz és villamosenergia takarékos program/működés. Előny, ha nincs digitális kijelzője és nagyon előny, ha nem "smart". A normál mosási funkciókat jól tudó, üzembiztos, sallangoktól mentes gépet keresünk. (Hifitornyunk már van. :))
Láttam a fentebb linkeltnél olcsóbb gépeket is, de azok márkája (*Beko, Indesit, Gorenje, ...) sem mond sokat számomra, és internetes oldalakt böngészve az a benyomásom alakult ki, hogy az általunk még megfizethető sávhoz tartozó (*) gépekkel kapcsolatban sok a negatív tapasztalat.
Előre is hálás köszönetem minden hozzászólásért, jó javaslatért, tanácsért, termék ajánlásért.
Olyan hártya réteget képeztem zsírból hogy nem rakott a kommutátor szeletek közé semmit, én denszesszel tisztítottam ki, szép tiszta lett. Illetve nem hajtottuk csak pár percet a mérések erejéig.
Ismét újszerű a kommcsi, de azért berakás előtt még megjáratom, hogy a maradékot (esetleg) kicsapja magából
Rátettem a donort ami hasonló típus, nem ugyanaz a két gép de azzal hiba nélkül megy teháta vezérlés lesz a gond, jelenleg megakadtam a szétszedéssel, nemtudom a programkapcsoló gombot hogyan lehet kivenni 🙂
Az házilag nem megy. Kell hozzá egy SAM nevű hardver, a megfelelő szoftverekkel felfegyverkezve. Keress egy szakit, aki Whirlpool gépekkel foglalkozik.
Az azért úgy hirtelen érdekelne, hogy a door 1-2-3 közül melyik a nulla, melyik a fázis, és melyik a visszacsatolt fázis? És ez csak egy kérdés... Szerintem szerezz be nyolc-tíz darabot ebből az univerzálisból, hátha egy jó lesz még, mire összerakod...
Whirlpol awod 53105 mosógéppel az a problémám hogy a főmosásra lépve a vízcsap jel világít és megáll. Próbáltam 2 másik szintszabályzóval, kiganyéztam a szűrőt, mosószeres dobozt, a gumicső nem lyukas a szintszabályzónál, egyszerűen nincsen több ötletem. A tesztprogram hiba nélkül lefut. Van valakinek esetleg valami ötlete hogy mi lehet a probléma? Köszi!
Olyan problémám van, hogy van AEG L6SE26SE típusú mosogépem, és az öblítő mosás közben elfolyik. Amikor a főmosáshoz engedi a vizet, közben csöpög az öblítő részhez is, és rekesz megtilk vízzel, emiatt elfolyik a mosás elején az öblítő. Már kitakarítottam kefével, csökkentettem a víznyomást is, de ahhoz, hogy ott ne csöpögjön annyira le kellett venni a víznyomást, hogy már hallatszott ahogy búg a gép amikor engedi a vizet. Fél kupak öblítőt teszek az adagolóba, tehát tele se töltöm, de így is annyira megtelik vízzel, hogy a mosás elején lemegy. Van esetleg valami ötletetek, hogy mi lehet a baj?
Evvel együtt SZVSZ mosógépeknél az esetek nyomasztó többségében a csapágy nem a kenőanyag hiánya hanem a rendszerint silány V-ring vagy szimmering elkopása miatt megy tönkre. Mondjuk ha fel van töltve plusz zsírral akkor tovább tarthat amíg a belekerülő lúgos lötty kimossa és teljesen tönkremegy, de sztem ez nem kardinális kérdés.
Ha megnézed, és raksz bele némi zsirt, akkor már jelentősen megnövelted a csapágy élettartalmát, és mindent megteszel a nyugalmasabb élet reményében.
A hengergörgős csapágyak igen szárazon kerülnek értékesítésre(mivel szétszedhetőek),azt a szerelő delikvensnek kell megkenni.
Hozott az SKF egyfajta csapágyat forgalomba, szerelőhüvelyes(csak egy rúd kell tengelynek, a csapágyat oda rakod ahova akarod, szorítőhüvelylyel pozicionálod) de ott gyárilag el lett baccv@ a kosár(hordógörgős), kihordta a görgők alól a kenőanyagot.......mire bevallották az SKFnél fű alatt, hogy miért mennek tönkre, vááááááá szivtam vele.
Ezentúl néha szétkapom, és megnézem a zsírmennyiséget... Pár hete építettem be egy 6312-t. Mivel jelentős szívás cserélni, belekukkantottam, de nem volt feltűnően kevés a kenőanyag. A nagyobbik csapágy hengergörgős, azt szárazon kaptam, azt kb 50%-ra töltöttem...
Legyen igazad, de az én ipari tapasztalatom mást mond.......(megmondtam az SKF-es kollégáknak is, próbálták védeni a mundér becsületét, de ők is a csapágyeladásból élnek, vagyis ha túl sokáig jó a csapágy, az nem jó biznisz.......)
Rezgésdiagnosztikával(23éve), villamos gépszereléssel már több mint 85-óta foglalkozom,(nem háztartási, de azt tanultam vmikor 504/3 háztartási villamos gépszerelő)
A csapágy állapota az egyik kritikus tényező, és sok sok csapágyat kenni kell, az SKF CMXA70-es műszerem szerint....(amikor javításból visszahozzák a villanymotort , meg kell mérnem próbapadon , ha minden O.K. akkor mehet a raktárba)
Én általában 75% zsirtöltést szoktam csinálni, így marad hely a csapágyban , hogy a gólyók alól a felesleges zsirt kinyomja, ha nincs porvédő, akkor a csapágydekniket is feltöltjük 75%-ra.
A legjobb az ha úgy kérik az új motorokat, hogy legyen zsirzó szem, nagyon sokat növel az élettartamon egy egy kenés.
Üdv Nagya
UI: nem vitaindítónak szántam, csak a saját tapasztalatomat irtam le.
Na majd előkeresem a csapágy képét, hogy gyárilag mennyi zsirt raknak bele.
Csapágyba én se szoktam, ellenben futómű gömbfejekbe igen! Na, azokban szokott botrányosan kevés lenni a porvédő alatt! Eleinte mindig csodálkoztam, hogy ha cserélek egy egy gömbfejet a gyárilag beszerelt helyére akkor az nagyságrendekkel rövidebb élettartamú szokott lenni. ...de kb 1:10-hez minimum! (alsó polcos márka esetén még rosszabb) Azután egyszer megnéztem beszerelés előtt, hogy mi a helyzet a porvédő alatt és hát szinte nem is volt benne semmi! Néha szinte semmi, de az általános is olyan mintha egy 4-es ecsettel tennének egy fél borsószemnyit. Tettem bele és egyből jelentősen javult az élettartam!
Azért csesződik szét, mert túltömik zsírral, pláne ha nem lithium, hanem centrifugál zsír, meg grafitos... Gondolod, hogy a gyárban nem értenek hozzá, és neked kell használat előtt feltölteni? Arról nem beszélve, hogy nem a Juliska néni tuszkolja össze a csapágyakat, hanem automata robotok, és biztosan hülyék azok, akik beállítják, hogy 20-25 % zsírt toljanak a csapágyba, nem értenek hozzá, és csakis kiszúrásból teszik...
Én már elég széles skálán találkoztam klf golyóscsapágyakkal (6001-6312), és SOSEM teszek bele plusz kenőanyagot - és sosem a kenőanyag hiánya miatt megy tönkre.
Azért irtam a 75%-ot, legyen hely a kinyomódásnak.
Rezgésdiagnosztika, gépszereléssel foglalkozom, tudom, mint cigányterminátor.
Gyárilag nagyon nagyon kevés zsirt raknak bele(élettartam feltöltéssel adják..........amig be nem carik addig jó)
Meg a gyár optimális körülmények közé tervezi a csapágyat(nincs rezgés, nincs nagy fordulat, 20°c, etc etc), oda lehet elég az a zsirmennyiség amit bele raknak.
A 2-év garis fünyiróba 2év 2hónaposan szaladtak össze a golyók egy körmérkőzést játszani a bennmaradásért(közismert tco márkáju csapágy az Mtd fünyiróba), csere, kenés, azóta jó.
Köszi neked is. Koyo csapágyat vettem műanyag porvédőset. Szimeringet rendelni kellett, de legalább van.
Pont azért kérdeztem a plusz zsírt a csapágyba, amit te is írtál. Mintha az elmúlt években kevesebb zsírt raknának a gyártok a csapágyakba, hogy előbb tönkre menjenek.
ma vásároltam egy Bosch Serie 6 mosógépet, haza hoztam be is üzemeltem, be állítottam. El indítottam a legelső használat programot azaz a dob tisztító módot. Hibátlanul csendesen végig ment a program viszont a végén arra lettem figyelmes hogy a mosószeres tartály fogantyújánál, ahol ki tudom húzni vizes. Ki húztam teljesen és úgymond izzadt vizes pöttyöoben volt. Lehet ez a hőmérséklet különbségtől, hogy még nem állt olyan sokat szoba hőmérsékleten és a behozatal után nem sonka végig ment a program? Más előző mosógépeknél ezt nem tapasztaltam.
A ZZ az fém porvédős (ezt nehéz sérülés nélkül kipattintani), az RS az a gumi porvédős, nyugodtan pattintsd ki, rakj zsirt a csapágyba, (75%-ig töltsd fel, és ne lepődj ,meg mijen kevés van benne) pattintsd vissza az RS-t.
Van egy ajakrésze, azért a /12, a vastagsága 9,5 mm. A csapágyat ne bántsd, a szimeringre jó a szilikonzsír. Van egy jobbfajta anyagból utángyártott szimering, de ha gyári, akkor ők biztosan tudják...
Szimeringből az elérhető legjobb alatt mit értesz pontosan? LG-től rendelhető elméletileg 2300Ft-ért. Gondolom ők nem utángyártott minőséget küldenek. (Ezt akkor meg is rendelhetem?)
Szaniter szilikont veszek majd.
Szilikon zsírt kenek majd a szimeringhez, hogy minél jobban taszítsa a vizet. Csapágyak esetében hagyjam a gyári állapotot vagy pattintsam ki az egyik oldalon a műanyag porvédőt és tömjek bele még szilikonzsírt? Utána persze visszatenném a porvédőt.
Méreteket nem szoktam megjegyezni, de nem a csapágy a gyenge pont, hanem a szimering. Abból az elérhető legjobb minőségű kell, a csapágy szinte mindegy.
Úgy nagyjából mindenre oda kell figyelni, egyébként nem agysebészet. Szaniter szilikon jó, csak a tömítést kell neki tömíteni...
5 éves LG F12B8QD1 mosógép centrifugáláskor már elég hangosan jár. Valószínűleg megérett a csapágyazásra. Szétszerelés előtt szeretnék bele alkatrészt rendelni és ez ügyben kérek segítséget. A 2db csapágy és az 1db szimering méretére lenne szükségem. Tudtok ebben nekem segíteni? Széria szám: 605PWCMKN675 (2016-os modell)
Illetve szereléssel kapcsolatban mire érdemes figyelni Direct Drive motor esetében?
Az új csapágy esetében Koyo vagy SKF-re gondoltam. (FAG nálam tiltó listás, esetleg Timken jó lehet?) Gyárilag milyet szerelhet az LG a mosógépeibe? Műanyag porvédős legyen vagy fém? Én a műanyagot preferálom. Kell ide a C3-as csapágy vagy elég a sima is? ( Gyárilag gondolom sima lehet bent az 1200-as fordulatból kiindulva.)
Szilikon zsírt már vettem. A mosóüst összerakásához szaniter szilikon megfelelő vagy neutrális szilikont vegyek inkább?
Van nekem egy Bosch WAE20361BY/02 mosógépem, ami január elsején pimasz módon F21 hibával örvendeztetett meg. A gép nem rozsdás, nem ütött kopott, tökéletes állapotban van, előtte hiba nélkül működött. A kódra rákeresve 95% eséllyel szénkefe hiba, azt kellene cserélni a motorban.
Az az igazság, hogy bár tudás és lehetőség meglenne a cseréhez, én már ezzel nem akarok bajlódni hiszen mégiscsak 12 éves a gép. Úgyhogy rendeltem egy újat.
Hogy akkor miért is írok?
Mert szeretném felajánlani népgazdasági hasznosításra. Ha valaki lát benne fantáziát, hogy rászánja azt a tízezer forintot a javítására, vagy esetleg mosógép szerelőként dolgozik, és jól jönne neki a szivattyú, a tápmodul, esetleg a kontroller annak szívesen átengedem a gépet vatikáni valutáért cserébe.
Egyetlen kikötés van, hogy bárki vet rá szemet, egyben kell elszállítania, nem bontok belőle senkinek semmit pénzért sem - mint mondtam, én nem kívánok vele foglalkozni. A cucc Érden található. Ha nincs jelentkező jövő hétfőig akkor sincs baj, a szomszéd utcában van a lakossági hulladékudvar ott le tudom adni, csak sajnálnám elektronikai hulladékba dobatni hiszen a legtöbb (és legdrágább) alkatrészeknek semmi baja.
Köszönöm a gyors segítséget! Gondom van az induktivitással. Nem értek a dolgokhoz. Kiforrasztottam: sárga-lila-barna-arany /egy app szerint 470 uH/ . 4,6*12mm, 2,5 ohm-ot mérek rajta. Nem találok ilyen alkatrészt. 470uH van, de ez sokkal vaskosabb, vagy az ellenállása nem ennyi, vagy a méretei. IC-t, diódát, ellenállást találtam. Hogyan tudom ellenőrizni hogy jó-e?
A feketével bekarikázott ic is kakukk, a pirossal karikázottak cseréje méréstől függetlenül ajánlott, és természetesen a sárgakarikás ellenállat. Utána talán nem lesz csatt...
Kiszedtem a vezérlést, a tápnál ez az ellenállás elfreccsant! A diódák jónak tűnnek, kondik nem púposak jónak tűnnek. Tettem bele egy új ellenállást! Amikor elfordítottam a program választót, pukkk!!
Én mondtam, hogy a bóvli lehúzó felejtős... Nem kúpos az, párhuzamos, minimális vezetőbordával. Nekem egy yato szett van: még nem volt olyan, hogy bepuppolt volna... és általában hidegen biztatom.
Küldek ajánlatokat az alkatrész forgalmazók, több típus is jó bele, csak drága 50.000 körül vannak.
Viszont a 21.06, (2L.06), az 21.60, (2L60) is jó bele, amit újonnan 20.000 ,-ért lehet szerezni az ebay-on, viszont az 6 kivezetéses, nem 8, valszeg belül van elhuzalova a tekercsek, viszont kompatibilisek és vadi újak.
Mivel a palást átjön a szíjjtárcsán, mi van ha kicserélem a forgórészt amiben a csapágyak újak és azt teszem bele a régibe?
És mégegy: az a biliacél csavar be van ragasztva, azaz először melegítés, majd ha 160 fok környékén enged a rögzítés, akkor könnyedén kiteker...Csak biztosítás szerepe van, felesleg lenne 10.9- es acélcsavar... ;-)
"A belső O gyűrű (szimeringnek nem nevezném, az egy vicc) fosta el magát, ezért lett csapágyas a verda "
Az a belső o gyűrű az "V" gyűrű, és az elérhető legjobb minőséget kell beletenni, bármily vicces is... az a lelke a tömítősdinek, meg a lemez sértetlensége, amin fut...
Ha nincs Gályos Eszter a környéken, akkor a melegítés is jó lehet: felmelegíted a középrészt, és kiütöd a csapágyat. Utána kissé befarigcsálod a műanyagot, hogy beférjen a csapágy, majd ismét melegítés, és visszanyomod a műanyagot a csapágyra. Nem tökéletes, de hirtelen használható megoldás - ha jól sikerül, akár pár évig...
Hátha még lenne ütőkulcsod, nekem a kicsi performance van 220Nm ütőerővel.
Lehet azzal könnyebb lenne kitekerni a csavart.
Én most a konyhai csappal küzdöttem( mosogató lemezbe befogottal) nem tudtam a betétet kicsavarni, mert féltem kitépem a csapot a bádogból, ütőkulcskikapta.......
Azokat én is elraktam a következő cseréhez, WD szerint viszont azok hornyolt csapágyak, csak esztergálva bontható és seeger-vájat készítéssel rakható vissza.
Ha van óccsón vagy ingyé dógozó esztergályos láthatáron akkor szóba jöhet a megoldás (csapágy és VA-22 minden csapágyboltban van) egyébként a ~3500 Ft-os beszerzési árral nem nagyon versenyképes ha az esztergályosnak teljes árat kell fizetni.
Amúgy mindig a tömítés megy ki és emiatt eszi meg a lúgos víz a csapágyat. Ha jól lezsíroztad a tömítőfelüleletet akkor akár tartósabb lehet mint az eredeti. Én gondolkodtam a cserekor jobb minőségű V-ring beszerzésén de az végül elmaradt.
Huhhh b+ az a középcsavar a tárcsánál, na az határesetes volt valóban, de kis melegítésre jobban jött már, nagyon fostam, hogy kisarkalom a végére a torx nyílást.
A belső O gyűrű (szimeringnek nem nevezném, az egy vicc) fosta el magát, ezért lett csapágyas a verda.
Köszönöm neked és Mercisnek a segítséget, a két csavarhúzós kiszedés jól jött.
Viszont még nem néztem meg alaposabban a kiszerelt csapágyat, hogy bontható-e, majd még azzal jövök.
Ha mondassz árat meg hogy merre laksz, lehet megoldom a szállítást...vannak lehetőségek hogy elmennek érte és elhozzák nekem, van már ilyen futár szolgálat is
Hát akkor hajrá, mert nem postázok semmit, sehova... Én harmincpárezerért láttam újat, - igaz nem mostanában - számomra ez az ár gazdasági totálkárt jelent.
Csak posta menne, mert ha jól emlékszem az ország másik felén vagy. Merre is?
Érdekel a dolog, főleg ha megmondod mit kérsz érte?
Azt viszont nem értem hogy az új az gazdasági totálkár, új motorod is van?
Ezt a típust a 21.02-t pont sehol sem árulnak.
Haver mondta a végén már vörösre izzították és úgy sem jött le, és a lehúzó is tökéletesen felfeküdt mindenhova, és ahogy mondtad nem golyós vagy kúpos lehúzót használtak, hanem telibe fel vekvőt csináltak hozzá.
Mondta hogy pár nap múlva nekimennek megint, ha nem lesznek bent a főnökök....
Írtam korábban hogy 21.06 van az ebayon új 15.000-ért csak a méretit kellene ellenőrizni, 20-ban megáll postával együtt.
Van hozzá jó motor az ebayen, 15.000,-ért új, de ezt csak csapágyazni kell.
Illetve az welling 2L.06 az enyém meg 2L.02, egyformák, csak a bekötését kell ellenőrizni, mondta Mercis.
Az a végső lehetőség, barátom pedig csapágyat is hoz hozzá a melóhelyről, így ingyéé van a javítás, csak kicsit szórakozni kell vele.
Ennek a mosógépnek meg nem a gazdaságosságáról szól a felújítása, hanem hobbi mert szerettem ezt a típust így szórakozok a felújítással. Úgymond meg akarom csinálni és kész....
Nem jó a gondolat, mert ha a visszarögzülés nem lesz stabil, akkor megforog a kis hajtókerék a hússzorakkora átmérőjű vizes ruhákkal teli dobhajtás ellenében...
Ha esetleg bontanál Samsung F-R-S-P, alapból F1043-at és szétszeded a dobot, és a dobbordában az ellen anya még jó akkor gondolj rám és értesíts, megvenném.
Nem volt nagy kunszt gyártani egyet, de azért az eredetit preferálom. Aludúr anyagból lett, nem rozsdásodikkkk.
Egy Whirlpool AWE 50510 Felültöltős mosógép adagolojaval lenne gondom. Ha beleontom az oblitoszert a megfelelo helyre, akkor a piros negyzettel jelzett helyen el kezd kifolyni. Ugy kb. az anyag harmada kifolyik ott. Mit lehetne tenni? Elore is koszi a valaszokat.
Kezdhetted volna úgy, hogy a sima vájling moci... Semmi hókuszpókusz, sima zsugorkötés. A lehúzó: ne a golyós hajtószárat használd (még ha a furat arra csábít is), hanem a forgótalpast. A golyós szétfeszíti a tengelyt, és csak magadat szivatod. Ha hidegen túl passzentos, melegíts rá. Vörösizzásnál leesik, húzni sem kell...
Alá kell fogni egy egészséges lehúzóval (nekem yato van), befeszíteni, és egy határozottat rávágni a szárra kalapáccsal. Ilyen két-három lábú lehúzó felejtős, Morse-kúpon ül a szíjkerék. (Ha a Mieléről beszélünk) :-)
Ez a kék izé a főkapcsoló, kombinálva a programok kiválasztásával. Szerintem a panelen megmakkant a kapcsolóüzemű tápegység. Ha értesz elektronikához, akkor javítás, ha nem, akkor szaki...
Egy Whirlpool AWE 2320 nem ad életjelet. Bekapcsolás után a ledek sem világítanak. 230-as aljzat jó. A zavarszűrő kondi után ebbe a kék izébe megy a nafta lehet hogy ezek közül valamelyik halott? Csak belenézni volt időm, nem valami egyszerű hiba lesz? Bitosíték esetleg rejtőzik valahol? Ünnepek után lesz több időm bele nézni, addig hátha kapok valami jó kis infót tőletek. 🙂
Vedd le az oldalait, ha valamelyik oldalon már van barna szmötyi akkor sürgős az eset. Az enyém a morajlás kezdete után még hónapokig ment mire megjelent, addig nem tudtam eldönteni melyik oldal az.
A csere vagy könnyű lesz vagy nem. A külső oldalon ha szerencséd van akkor 2, nagyjából a furatokba illő csavarhúzó közé rakott zártszelvény, nagy svédfogó vagy ami a kezedbe akad kihozza. Nekem nem hozta ki, úgyhogy szerszámot kellett csinálnom. A hajtott oldal még kacifántosabb, egyrészt az "elasztikus" szíj is meg tud copatni, főleg visszarakáskor, másrészt az enyémben le volt ragasztva a csavar viszont a műanyag szíjtárcsa meg már a hőlégfúvótól is mutatott hajlandóságot a megolvadáshoz, szal hosszú káromkodás után hozta ki a csavart a lidlgazdaságos ütvecsavarozó (Torx30 kell hozzá). Ha le van ragasztva a tiedben is a csavar akkor ragasztóval rakd vissza mert egyébként fel fog lazulni. Nem volt otthon megfelelő méretű de sztem ki lehet cserélni hatlapfejűre, a következő csapágyazást megkönnyítendő.
Ohhh köszönöm, esztergálni nem fogok, megrendelem innen mindkét oldalra, ez jobb ár/érték így már.
Amit meg kiműtök megnézem, szétdíbolom, hogy szerelhető-e, a másik lakásomban is ez a fajta mosógép van, ha sikerül és ott is besz@rik, lesz javítókészletem.
Elvileg nem cserélhető, gyakorlatilag megér egy misét. A csapágy belső fele bordázott, és úgy van beleöntve a műanyag középrészbe - esztergával megoldható - mintahogy a seeger gyűrűnek is egy perem, kicsúszás ellen biztosítandó a csapágyat.
Kívánságod parancs: Leszedtem a fedélen nyitónál lévő 2 csavart, egy műanyagdarab lejött, de továbbra sem tudom hogy a fedél-t hogyan lehet szétszedni. Merre feszítsem, húzzam, stb.
Bocs, ha félreérhető volt, a felültöltés mosógép tetejéről van szó, nem a dob ajtajáról.
most már egyébként 2/3 állásban sem áll meg.
A fogantyúnál lévő 2 csavaron kívül nem látok rajta mást ahol szét lehetne szedni. Akkor ezek szerint azt le kell szednem.
A válaszom azért volt ilyen, mert nekem az jött le , hogy "na megint itt egy hozzá nem értő hülye". Én értem hogy Ti kenitek a témát, de aki kérdezni jön ide, az azért jön mert nem tud valamit, és félszavas válaszokból, illetve a műszaki érzék megkérdőjelezéséből, nem megy semmire.
Nem erről van szó... Először is az ajtó az a dobon van. Viszont a szövegből a fedélre következtettem, az meg két csavar, egy lemez, meg egy műanyag. Sok írnivaló nincs róla... De már bánom, hogy egyáltalán elolvastam, és írtam rá. Igérem, többet nem fogok...
Értem én, hogy ti vagytok az urak, mert ti tudtok. Én pedig a megtisztelő, hogy egyik szót sem tettem idézőjelbe...
De attól még igenis nyeglén viselkedtetek vele. Szólhatna arról is a topik (máshol is szokott), hogy csak egymást fényezitek. De igazából a nemtudó betérőké a főszerep.
A mi Electroluxunk ajtaja is önálló életet él, hol fentmarad, hol nem, de nem csinálok belőle ügyet.
Elég érdekes a hozzáállásod a "fórumozáshoz", ne csodálkozz, ha ezek után senki semmilyen infót nem köt az orrodra a lepukkadt mosógépeddel kapcsolatban :)
Köszi ezt a "nesze semmi, fogd meg jól" típusú választ
Azért tettem fel a kérdést, mert mivel nem látok bele, azt sem tudom hogy az ajtóban, vagy a rögzítésénél kell cserélni valamit.
Tehát akkor felteszem újra a kérdést, ha eddig nem lett volna érthető: le tudja valaki írni (vagy bármilyen útmutatót, videót) linkelni, ahol le van írva, bemutatva, hogy mit hogyan kell szétszedni, és cserélni, honnan rendelhető hozzá alkatrész?
Mivel az ajtón csak a nyitójánál van csavar, azt sem tudom hogyan kell szétszedni, és egyenlőre semmilyen infót nem találtam róla.
ui: ha a műszaki érzékem érdekel, leírom, hogy lengéscsillapítót már cseréltem rajta
Ha nincs műszaki érzéked, akkor nem tudok segíteni... ki kell fűzni a töröttet, és betenni a helyére a jót. Nincs semmi trükk, fogóval és csavarhúzókkal kell birkózni.
Eddig jól működő AWT 2084 mosógépünk munkamániás lett, nem áll meg a Stopnál hanem továbbmegy és új mosásba kezd. Mind a két Stopnál ezt csinálja, körbejár, örökké mosna amíg csak áramot és vizet kap.
A jelenség részletesen: a mosóprogram rendben lefut, kiszivattyúz, centrifugál majd tol egyet a kapcsolón, ekkor víz nélkül szünetekkel hengergeti a ruhákat, tol egyet a kapcsolón ezzel a Stopra lép de nem kapcsol ki hanem tovább hengergeti a ruhákat, majd ismét tol egyet a kapcsolón és már ereszti is be a vizet, indul a mosás és ez így menne a végtelenségig ha ki nem kapcsolnám.
De ha a centrifugálás után elzárom a vizet akkor is ugyanúgy megcsinálja a ruha hengergetését a Stop állásban is, de amikor eresztené be a vizet leáll a gép, a programkapcsoló kis motorja is leáll csak a vízbeeresztő szelep búg halkan.
Vajon mi lehet a hibás? A programkapcsoló vagy valami más is lehet?
Olyan összeépítő keretet keresek ami az alap funkciók mellett megakadályozza, hogy a szárítógépből víz juthasson a mosógép tetejére.
Ismerős úgy járt, hogy elkezdett víz szivárogni szárítóból és mosógép tetejére jutott, ami az elektronikába kötött ki. LG mosógép, Gorenje szárító, de nem lényeges.
Tudtok esetleg ajánlani valamilyen zárt, vagy jól záró tálcás modellt?
Electrolux ewt10115w felültöltős mosógép ajtaja egy ideje nyitott állapotban nem áll meg függöleges állapotban, visszacsukódik kb 2/3 helyzetig. Lehet ezt házilag javítani? Mintha egy rugó (ha az van benne) nem bírná már megtartani rendesen.
Te (is) szavaztál a fogyasztói társadalomra.. Az is szabadszemmel jól látható. hogy hulladékokat kell gyártani, mert ha nem döglik meg x idő múlva a gép, soha a büdös életbe nem veszel újat - ugrik az extra profit, és fizetheti a tárolást. Erre találták ki a jólképzett tervező osztályokat, akik aljas meglepiket terveznek a gépbe, nehogy kibírja öt évig, mert akkor már az deficit. (miniatürizált - a hozzáértők kedvéért smd - technológiával szerelt nyolc-tizenhat bites processzorok egyszer írható beépített memóriával, határértékre méretezett anyagok, műanyagba öntött fémalkatrészek, műanyagra öntött gumi, és sorolhatnám. Sajna, amíg a pénz az isten, addig a "mentsük meg a földet" egy hangzatos duma. Beborítjuk magunkat (és már a világűrt is) szeméttel, városi tankokat használunk a gyerek oviba szállításához, stb.
Szóval véleményem szerint komolyabb gondok vannak, mint a megmakkanó mosogép... :-(
Ehelyett nagy összegű újítási díjat tett zsebre a profitorientált cégtől, mert eme csodálatos ötvözet szinte napra pontosan a garanciaidő + 3 nap alatt fárad el annyira, hogy elreped és eltörik, tökmindegy mennyi a tényleges üzemidő. Ha be se kapcsolod a gépet, ez a tengely akkor is eltörik :))
Az összerakásig nem jutottam el a videóban....... Mikor Iván odáig elért, hozzáértőként is óra nagyságrendű munkával, hogy ki tudta emelni az üstöt és elővette a fűrészt majd elkezdte körbe szétfűrészelni az üstöt ott bezártam.
Amúgy a videó elején azt mutogatták, hogy az új, utángyártott, olasz feliratú tengelycsonk nem az ócska spiáterből van hanem rozsdamentes acélból. Mindenesetre aki az electroluxnál ezt kitalálta azt a golyóinál fogva kellene fellógatni, esetleg addig ütni szívlapáttal amíg mozog.
Olyan vékony az üst, hogyha szétfűrészeled, nem lehet biztonságosan összehegeszteni. Én legalábbis nem csinálom, kuka az egész mosóegység. Robbanjon szét a hegesztés 1000-1600 fordulaton, és sérüljön meg valaki--- nincs az a pénz, amiért bevállalom.
Sztem magát a tengelycsonkot lehet kapni. Belenéztem egy videóba is a cserét illetően, a legapróbb darabokig szét kell szedni a gépet az üst kiemeléséhez és amikor ez megvan akkor jön az üst szétfűrészelése, utána lehet kiemelni a dobot a tényleges munkához.
Csinálja akinek kétannya vót legalább (vagy megfizetik érte, bár fizetett munkaórában ez vetekszik egy új gép árával).
Ha az enyémben is eltörik az a spiáter szar 5 éves korában, kibaszom a portáról mindenestől, de az is biztos, hogy ebben az életemben már nem veszek semmit amihez bármi köze van ennek az electrolux nevű szemétgyárnak és mindenki másnak is ezt fogom tanácsolni.
5 éves Electrolux felültöltős mosógépem (EWT1376HLW) dobtengelye eltört. Tudja ezt valaki rentávilisen javítani? Ha bontott üst+dob cserében gondolkozok, melyik márkák csereszabatosak? Whirlpool esetleg? Abból többet is kínálnak.
Az 57cm az egy eléggé el...ott ajtó, de a keskeny mosógépek mélységben átférnek rajta. Ami a mosási időt illeti, a rövid idők jellemzően 1/3 - 1/2 töltettel értendők, még a buborékos mókával is (ami egyébként tényleg képes gyorsítani a mosást azzal, hogy mikroméretben üti a szálakat, mint anno nagyanyáink a sulykolóval.
Tudnátok segíteni az alábbi kérdések megválaszolásában? Az a bajunk, hogy egy 57 centi széles résen kell átpaszírolni a gépet.
1. A Samsung QuickDrive, EcoBubble, MI mosógépei tényleg képesek egy átlagosan szennyzetett cuccosból 5 kg-ot kimosni 39 perc alatt?
2. A Samsung WW7300T WW80T734DBH vagy WW5000T WW90TA046T mosógépnek mekkora a tényleges mélysége? A weboldala 550mm-t ír, de szerintem az csak a teteje.
3. Ha van valakinek az alábbiak közül bármelyik Samsung mosógép, akkor némi dimenzióval ki tudna segíteni: WW8*T7*4*** WW8*T6*4*** WW8*T5*4*** WW8*T4*4*** WW8*T7*2*** WW8*T6*2*** WW8*T5*2*** WW8*T4*2*** WW7*T7*4*** WW7*T6*4*** WW7*T5*4*** WW7*T4*4*** WW7*T7*2*** WW7*T6*2*** WW7*T5*2*** WW7*T4*2***
4. Gorenje WA84CS van valakinek? Méretben tudna segíteni?
Köszönöm. Eredetileg arra gondoltam, hogy a képen látható patkó alakú elemet ragasztom a padlóra a láb köré kétoldalú ragasztószalaggal (tesa powerbond), de akkor a válasz alapján még erre sem lesz szükség.
A régi lecserélendő gépben lehetnek olyan alkatrészek amiket pótalkatrészként tud még valaki hasznosítani (Siemens Siwamat XT 850) vagy lelkiismeretfurdalás nélkül elvitethetem?
Be. A mai gépek már nem olyanok mint az energomat volt, amit ki kellett láncolni mint a kutyát, akkor meg a metlakit verte szét. Mondjuk a keletnémet VA gépek se mentek el millimétert se a helyükről.
Sziasztok! Új mosógép vásárlásához kérek tanácsot. Egy húszéves Siwamat XT850 kerül cserélésre.
Mennyire rázkódnak és mozognak a padlón a mai mosógépek? 62cm hely áll rendelkezésre faltól mosdókagylóig, a gép alatti padló csempézett. Szerintetek berakhatok erre a szűk helyre egy 60 (vagy 59,5)cm széles új gépet?
Most vettünk 3 napja új LG mosógépet, bekötöttük, rátettük a szárítót is és szépen működik mindkettő. Ezzel nincs is semmi baj, de a mosógép alá gurult egy pénzérme, kiakartam venni alóla és akkor láttam meg, hogy van alatta nikecel, nem az amin volt a gép, arról levettük, de ezt elfelejtettük kiszedni az aljából. Engem nem zavar, de a gépnek lesz baja attól?
Még egy kérdés....Ebben Welling hxgn 2l.02 motor van (hála istennek jó az állapota), mennyire csereszabatos a hasonszőr típusok mint pl. Welling hxgn 2l.06 és pár társa, kinézetre tök egyformák, és paraméterre is.
Sziasztok. Electrolux Ewt1266, nem ereszti le a vízét,nem szivattyúz.Próbáltam az alsó szűrőt kivenni ,de nem sikerült. Minden állásba próbáltam,de nem jött. Feszegettem de félek,hogy életöröm. Ha alulról közelítem meg,oldalára fektettem, akkor ki tudom takarítani a szűrőt?
Porszívó lecsapta a biztosítékot miközben ment a mosógép. Azóta viszont nem megy a mosógép. Kihúztam a konnektorból, hagytam pár percig, visszadugtam, de semmire nem reagál. Nem ég rajta egy led sem. Használati utasításban nincs leírva, hogy esetleg hogyan kellene resetelni. Egy Zanussi ZWQ 35105 mosógépről van szó.
Ha meghibásodik egy mosógépben az elektronika, az 99%-ban valamelyik elektrolit kondenzátorra vezethető vissza. (Általában a tápegység részben.) Ha az elektronikát is cserélnéd, olcsóbban jársz az elektrolit kondenzátorok cseréjével (csal minőségi alacsony ESR értékűre).
A napokban a 13 éves kort elérő Miele W3741 gépünket elemeire szedtem. A gép 6400 üzemóránál jár.Négy gyermekes család vagyunk, így elég sokat ment a gép.Megnéztem csapágy szivárgás jelentkezett-e vagy sem.Eddig semmi szerencsére.
A gumi tömítések,csövek tökéletes állapotúak.
Nagyon logikusan és szerelőbarát módon van összerakva.Mindenkinek javaslom 10 évente kitakarítani a gépét.
A bejövő víz ága, mágnesszelep és mosószeradagoló fiók darabjaira szétszedhető és vízkőtleníthető. Mivel kb 100000 ft a cseréje (elektronikát is tartalmaz) melegen ajánlott a meghibásodás elkerülése végett.
Különösképpen a szennyvíz elvezető ágat, ahol RENGETEG mosószeres lerakódás volt (van ott. hátfalnál egy tartály, nagy nyomással és rázással kitisztítható szinte teljesen)!
A gép eddig kb 5000 óránál egy lengéscsillapító cserén esett át, meg korábban - kb 5 évvel ezelőtt egy motorcserén.
A szénkefe kb 8-10 évet azaz kb 5000 üzemóra alatt kopnak el (célszerű cserélni).
Nem. Csak le lehet írni úgy is, ahogy te elmagyaráztad, meg ki is lehet röhögni a kérdezőt. Na, utóbbira ugrott a kollega, és elhiheted, ott is elfér a többes szám.
Egyébként, anyám mitt'omén, hány éve nyúz (szó szerint, nem kímélő üzemmódban, nála lett csapágyas a hatszáz éves NDK gép is) egy Bauknecht mosó/szárítót, ott sem nagyon férne el egynél több gép, de működik.
Szived joga ha nem tetszik a tanács amivel többen egyetértenek.
Vegyél egybe gépet, mosás után szedd ki a fele ruhát, csodálkozz a viz-áramfogyasztásán, majha valamelyik része bekrepál, csodálkozz mért nincs egyikse.
Ki kell dobni a gépet. A mai gépárak mellett nem érdemes vacakolni egy lepusztult géppel. Vegyél helyette elöltöltő mosó-szárító gépet. Ami után megtanulod használni nagyon fogod élvezni
Szerintem nem biztos, hogy penész, hanem a mosószerből válhat ki. Pár 90 fokos üres mosás egymás után segít a szagot eltüntetni, a gumi már nem lesz olyan, mint régen.
Köszönöm! Most elindítottam hypoval, ahogy írtad, majd kiderül.
Az a helyzet, hogy az elmúlt 1 hétben rengeteget ment a mosógép az előbb leírt vegyszerekkel, és még mindig dzsuvás. Tegnap már annyi ruhám összegyűlt, hogy háromszor is kellett mosnom, és mind a három alkalommal volt a szűrűben penész, mocsok. Már az új mosógép vételén is elgondolkoztam...
Megszabadítani tőle csakis a hypó + magas hőmérséklet tud.
És ha nagyon dzsuvás a gép, akkor jó pár mosás kell.
Inditsd el a gépet 60-90°c mosáson, várd meg míg elkezdi beengedni a vizet,állítsd meg pillanat álj módban (mintha ruhát raknál hozzá) öntsd bele 2-4l sima háztartási hypót, hagyd dolgozni.
Ha végzett takarítsd ki a szűrőket, ha még mindég büdös ismételd meg.
A gépet használaton kívül nyitott tetővel hagyd, hogy kiszáradjon, a mosószeradagolót rendszeresen tisztítsd(különösen az öblítő részt).
Van egy felültöltős Zanussi mosógépem. Rendkívül büdössé váltak a ruhák úgy 1 hónapja. Savanyú ecetszagúvá. Kitisztítottam a szűrőt, a mosószer, öblítő adagolót, és a gumit a dob körül. Először vettem DM-es mosógép tisztítót, amiben leginkább citromsav volt. Semmi eredményt nem hozott. Jött a 20 százalékos ecet, majd a sanytol mosógép tisztítója. Zéró változás. Aztán kipróbáltam a trisót, majd végezetül a hypot. Minden egyes alkalommal rengeteg fekete trutyi jött ki belőle, és ki is kellett venni a szűrőt megtakarítani, mert tele volt ugyanezzel a kosszal. Vízkő? Penész? Sajnos egyik szer sem oldotta meg a problémát, a ruhákról úgy kell mosás után csipkodni le a szürkés szennyeződést. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor hámlik az ember bőre és azok lennének a ruhán. Ötlet? Mosógép szerelők foglalkoznak tisztítással?
Ugyanez van az én zanussimban is, csak a gyári zöld színű volt, meg amit vettem bele utángyártottként az is zöld volt, valószínűleg a gyári beszállító által gyártott alkatrész. Ha megint bezajosodik valamelyik oldal már nem veszek újat, ki lesz esztergálva belőle a csapágy, ~500 Ft-ból megvehető az új csapágy meg a VA-22 tömítés.
Hát ahogy én látom az ft. mosógépek piaca nagyjából erre a 2 gyártóra szűkült, a többi vagy nem gyárt ft. gépet vagy nem árulja Mo.-n.
Ha van rá ~400E Ft akkor még ott van a Miele. Én nem veszek Mielet, nem azért mert nem jó hanem mert azzal együtt sem tartom ár-érték arányosnak. A zanussi előtt egy legalsó kategóriás wörlpúl volt, az a 10. évében ment el, addig egy csapágyat cseréltem benne. Meglehet azóta is meglenne ha nem lett volna HGCS, mikor éppen cseréltem pont megvolt már a támogatási határozat meg pont kiment belőle a szivattyú. Ha nincs a HGCS vettem volna bele egy utángyártott szivattyút és még egy darabig megy. 40-50 évet meg egy Miele se bír, szal nem igazán ár-érték arányos.
Igen, sajnos csak az Electrolux (AEG, Zanussi), Whirlpool (Indesit) és a Candy. Meg persze a Miele gyárt felültöltőset, de az más árszint, meg szélesebb is, mint a többi, esetleg néha van egy-egy Bosch, szintén aranyáron.
Sziasztok! Beko mosógép ajtaja borzasztó nehezen nyílik. Szétszedném, hogy lássam, mit lehetne kezdeni vele, de semmi látható csavar nincs rajta. Tudnátok tanácsot adni, hogyan szedhető szét?
Szia, köszönöm a visszajelzést! Mellékelek egy képet a rohadékról :D, amit tegnap cserélt a szerelő. Egyébként régi ismerős, jó szaki, édesanyám VA 861-es gépét is ő gyógyítgatja (az bezzeg még szinte hibamentesen teszi a dolgát, mondjuk tegnap a program-gombsort kellett cserélni - 32 év után...!!!). Tavaly tényleg kicserélte mindkét dobcsapágyat, most a képen látható f@sta el magát, illetve a szimmering...
Felültöltősből azt látom, hogy az AEG-Electrolux - Whirlpool-Candy vonalból lehetne választani...???
Úgy látszik a electrolux ft. mosógépeinek a csapágy a gyenge pontja, bár ez nagyon is sokáig kihúzta, az enyém ugyan nem a "prémium" hanem zanussi de abban a 3. évben kiment mind a két oldalról, 7-8 hónap különbséggel. Sztem a tiedben is csak az egyik oldalt cserélte ki a szerelő és most ment ki a másik.
Lusta vagyok megnézni milyen csapágyház van ebben a típusban, de elvileg sk. olyan oldalanként 4-5E Ft-ból ki lehet cserélni, persze ha szerelővel csináltatod akkor 15E a kiszállás (legalábbis erre mifelénk), 13E a gyári csapágyház a gyártói webshopban és még munkadíj is van persze, lassan egy belépőszintű gép árának felénél vagyunk.
Felültöltős gépből nem olyan nagy a választék, az electroluxon kívül szinte csak a wörpúl van. Esetleg ha vastag a büdzsé akkor a Miele.